Διάλεξη 5 / Εργαστήριο 5 - Γαλαζούλας Χρήστος (ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, 2013)
Εργαστήριο 5: Βασίλειο, Βασίλειο, Βασίλειο, Βασίλειο, Βασίλειο, Βασίλειο, Βασίλειο... Βασίλειο, Βασίλειο, Βασίλειο, Βασίλειο... Βασίλειο, Βασίλειο, Βασίλειο, Βασίλειο... Βασίλειο, Βασίλειο, Βασίλειο... Βασίλειο, Βασίλειο, Βασίλειο... Βασίλειο, Βασίλειο, Βασίλειο... Βασίλειο, Βασίλειο, Βασίλειο, Βασίλειο... Βασίλειο, Βασίλειο, Βασίλειο... Βασίλειο, Βασίλειο, Βασίλειο... Βασίλειο, Βασίλειο, Βασίλειο... Βασίλειο, Βασίλειο... Βασίλειο, Βασίλειο, Βασίλειο... Βασίλειο, Βασίλειο, Βασίλειο... Βασίλειο, Βασίλειο, Βασίλειο... Βασίλειο, Βασίλειο, Βασίλειο... Βασίλειο, Βασίλειο, Βασίλειο... Βασίλειο, Βασίλειο... Βασίλειο, Βασίλειο... Βασίλειο, Βασίλειο... Βασίλειο, Βασίλειο, Βασίλειο... Βασίλειο, Βασίλειο, Βασίλειο... Βασίλειο, Βασίλειο, Βασίλειο... Βασίλειο, Βασίλειο... Βασίλειο, Βασίλειο, Βασίλειο... Βασίλειο, Βασίλειο, Βασίλειο... Βασίλειο, Βασίλειο, Βασίλειο... Βασίλειο, Βασίλειο... Βασίλειο, Βασίλειο, Βασίλειο... Βασίλειο, Βασίλειο, Βασίλειο... Βασίλειο, Βασίλειο... Βασίλειο, Βασίλειο... Βασίλειο, Βασίλειο... Βασίλειο, Βασίλειο, Βασίλειο... Βασίλειο, Βασίλειο... Βασίλειο, Βασίλειο, Βασίλειο... Βασίλειο, Βασίλειο, Βασίλειο... Βασίλειο, Βασίλειο, Βασίλειο... Βασίλειο, Βασίλειο... Βασίλειο, Βασίλειο... Βασίλειο, Βασίλειο... Βασίλειο, Βασίλειο, Βασίλειο... Βασίλειο, Βασίλειο, Βασίλειο... Βασίλειο, Βασίλειο... Βασίλειο, Βασίλειο... Βασίλειο, Βασίλειο, Βασίλειο... Βασίλειο, Βασίλειο, Βασίλειο... Βασίλειο, Βασίλειο, Βασίλειο... Βασίλειο, Βασίλειο, Βασίλειο... Βασίλειο, Βασίλειο, Βασίλειο... Βασίλειο, Βασίλειο, Βασίλειο... Βασίλειο, Βασίλειο, Βασίλειο... Βασίλειο, Βασίλειο, Βασίλειο... Βασίλειο, Βασίλειο, Βασίλειο... Βασίλειο, Βασίλειο, Βασίλειο... Βασίλειο, Βασίλειο, Βασίλειο... Βασίλειο, Βασίλειο, Βασίλειο... Βασίλειο, Βασίλειο, Βασίλειο... Βασίλειο, Βασίλειο, Βασίλειο... Βασίλειο, Βασίλειο, Βασίλειο... Βασίλειο, Βασίλειο, Βασίλειο... Βασίλειο, Βασίλειο, Βασίλειο... Βασίλειο, Βασίλειο... Βασίλειο, Βασίλειο, Βασίλειο... Βασίλειο, Βασίλειο, Βασίλειο... Βασίλειο, Βασίλειο, Βασίλειο... Βασίλειο, Βασίλειο, Βασίλειο... Βασίλειο, Βασίλειο, Βασίλειο... Βασίλειο, Βασίλειο, Βασίλειο... Βασίλειο, Βασίλειο, Βασίλειο... Βασίλειο, Βασίλειο... Βασίλειο, Βασίλειο, Βασίλειο... Βασίλειο, Βασίλειο, Βασίλειο... Βασίλειο, Βασίλειο, Βασίλειο... Βασίλειο, Βασίλειο, Βασίλειο... Βασίλειο, Βασίλειο, Βασίλειο... Βασίλειο, Βασίλειο, Βασίλειο... Βασίλειο, Βασίλειο, Βασίλειο... Βασίλειο, Βασίλειο... Βασίλειο, Βασίλειο, Βασίλειο... Βασίλειο, Βασίλειο, Βασίλειο... Βασίλειο, Βασίλειο, Βασίλειο... Βασίλειο, Βασίλειο, Βασίλειο... Βασίλειο, Βασίλειο, Βασίλειο... Βασίλειο, Βασίλειο, Βασίλειο... Βασίλειο, Βασίλειο, Βασίλειο... Βασίλειο, Βασίλειο, Βασίλειο... Βασίλειο, Βασίλειο, Βασίλειο... Βασίλειο, Βασίλειο, Βασίλειο... Βασίλειο, Βασίλειο, Βασίλειο... Βασίλειο, Βασίλειο, Βασίλειο... Βασίλειο, Βασίλειο, Βασίλειο... Βασίλειο, Βασίλειο, Βασίλειο... Βασίλειο, Βασίλειο, Βασίλειο... Βασίλειο, Βασίλειο... Βασίλειο, Βασίλειο... Βασίλειο, Βασίλειο... Βασίλειο, Βασίλειο... Βασίλειο, Βασίλειο, Βασίλειο... Βασίλειο, Βασίλειο, Βασίλειο... Βασίλειο, Βασίλειο... Βασίλειο, Βασίλειο... Βασίλειο, Βασίλειο... Βασίλειο, Βασίλειο, Βασίλειο... Βασίλειο, Βασίλειο... Βασίλειο, Βασίλειο... Μπορούμε να βάλουμε ζευγάρια, τσετράδες, ομάδα, οχτώ κι οχτώ, όλα αυτά γίνονται με βάση του τι υλικό έχω και πόσο αριθμό έχω. Δύο, τέσσερις, έξι, οχτώ, δέκα, δώδεκα, δεκατέσσερις. Θα κάνετε? Πονάς, πού χτύπησες? Ωραία, λοιπόν. Πάμε δύο κύκλους, δύο κύκλους των εφτά ατόμων. Δύο, τέσσερις, έξι, εφτά. Εδώ, μία μπάλα, αφήστε τις άλλες μπάλες έξω. Ένας κύκλος εκεί που είναι ο Θανάσης, κάντε κύκλο. Εσείς, μία μπάλα, πάτε μετά το κέντρο. Μία μπάλα, κύκλος, κύκλος, κύκλος, κύκλος. Κρατάει η Ιωάννα μπάλα, κάντε κύκλο γρήγορα. Έλα, Ιωάννα, εδώ κύκλο. Ελάτε, ελάτε. Δεν είναι κύκλος αυτό, είναι τετράγωνο. Έλα λίγο πιο εδώ. Μπάσα στο διπλανό μας και μετράει, ο κάθε ένας μετράει την μπάσα που κάνει. Δηλαδή με το που θα ξεκινήσει η Κατερίνα θα φωνάξει ένα, δύο, τρία, τέσσερα. Όποια ομάδα φτάσει πρώτη τον αριθμό 20 κερδίζει. Η άλλη ομάδα θα κάνει σπρίντ από την τελική μέχρι το κέντρο και πίσω όλη η ομάδα. Η ομάδα που χάνει. Με το σφήριγμα ξεκινάμε. Κίπλα μας δεξιά κινείται η μπάλα. Πάσα. Η πάσα θα είναι στήθους. Αν πέσει μπάλα κάτω χάνει η ομάδα. Έτοιμες. Ανοίξτε λίγο τον κύκλο σας. Έτοιμες. Όλοι είμαστε σε θέση ετοιμότητας. Απογή. Δεν ακούω αριθμούς. Μπάλα εδώ. Κάτω τελική γραμμή μια παράνιλη γραμμή. Περιμένετε και περιμένετε ξανά να το κάνουμε. Αραιωμένες έλα. Ακουμπάτε την κίτρινη γραμμή και ξαναγυρνάτε. Αυτή την κίτρινη κλέψανε μερικοί. Πάρτε την μπάλα ξανά στον κύκλο γρήγορα. Έτοιμες. Θέλω να ακούω τα νούμερα. Για να δω μήπως κλέβει κανένας. Ανοίξτε το κύκλο λίγο. Ήδια πάσα πάλι στήθους. Δεξιόστροφα. Έτοιμοι και δυνατά. Κάτω τελική γραμμή. Όπα από εδώ άκουσα πρώτο. Τελική γραμμή. Έτοιμες. Μέχρι εδώ. Καλά σιγά σιγά κάνω. Άλλο παιχνίδι φανάση. Όχι το ίδιο σκαστή. Δεν υπάρχει λόγος. Αυτό μπορούμε να το κάνουμε με όλες τις πάσες. Σκαστή πάνω από το κεφάλι και πάει λέγοντας. Αριθμός πασών σε ομάδες. Μια ομάδα αντιμέτωπη από την άλλη. Ίσα ζευγάρια καλύτερα. Παίρνει μία νίκη κάθε ομάδα. Θα κάνει 10 πάσες συνεχόμενες. Χωρίς η άλλη ομάδα να τους ακουμπήσει την πάλα. Θα κάνουν τέσσερις εναντίον τριών εδώ τώρα. Τέσσερις εναντίον δύο. Λοιπόν αυτή η ομάδα εδώ. Θα βάλουμε εφτά και εφτά. Έλεγα να έχουμε έναν κινηγό εδώ πέρα τώρα. Να ακουμπήσει την πάλα. Να κάτσουν αραιωμένοι εδώ πέρα και να κινούνται. Και να κάνει ένας κινηγάι να ακουμπήσει την πάλα. Όποιος έχει την πάλα. Ή αν του ακουμπήσουμε ενώ έχει τα χέρια του την πάλα. Υπάρχει και ένα άλλο παιχνίδι δηλαδή. Με το κινηγητό με πάσα. Όταν κάποιος κινηγέται. Πάω εγώ να πιάσω. Ξέρω εγώ τι είναι. Πάω να πιάσω τη Γεωργία. Την Αντονία. Αν βρεθεί με πάσα στα χέρια. Σώσε. Σε ομάδες δηλαδή. Παίζουμε κινηγητό. Μία πάλα ο καθένας. Δεν γίνεται. Αραιώστε, αραιώστε, αραιώστε. Δεν σας πρέπει να παίξουμε αυτό που σας είπα. Αραιώστε. Λοιπόν. Η πάλα ορίζουμε κινηγό. Την Κατερίνα. Όποια πιάνει γίνεται κινηγός. Σας κινηγάει και έχετε δύο μπάλες. Εάν σταματήσετε δύο μπάλες και αλλάζετε πάσα συνέχεια μεταξύ σας. Εάν σας πιάσει με την πάλα στα χέρια. Σας ακουμπήσει με την πάλα στα χέρια. Χάνεστε. Ελάτε. Η πάλα δεν πρέπει να είναι στα χέρια σας. Παίζουμε. Δεν βλέπουμε πού πηγαίνει η πάλα. Θα την αλλάζουμε πολύ γρήγορα. Και θα πρέπει να κινηγάσει γρήγορα. Πάμε. Για πάμε λίγο να το δούμε. Έλα. Αλλάξτε γρήγορα. Πάμε. Πάσες. Κινήγα αυτή που έχει μπάλα. Πάμε. Δύο μπάλες έχει. Η πάλα δεν μένει στα χέρια μας. Δύο μπάλες έχει. Δύο μπάλες έχει. Αν πέσει η πάλα κάτω, όποιος τη ρίξει χάνει. Είδατε πόσο εύκολα γίνεται λάθος από εσάς. Παιδιά, να μην ακουμπάει η πάλα κάτω. Λοιπόν. Αλλά τόσο ποτέ κανέναν. Τι λες. Με το που τους πίεσες λίγο έκαναν κατευθείαν λάθος. Κι εγώ στώρα. Δύο μπάλες. Η Μαρία. Δύο μπάλες έχουμε. Μαρία, μπες μέσα κινηγός. Αυτόν που έχει μπάλα κινηγάς μόνο. Ναι, ναι, ναι. Μην μένει η μπάλα στα χέρια. Αν έφυγε η μπάλα από τα χέρια της. Εντάξει. Δύο μπάλες έχουμε Μαρία. Δύο μπάλες έχουμε. Έπεσε η μπάλα κάτω. Τελείωσε. Ποιος την έριξε την μπάλα. Αυτός γίνεται δικηριγός. Πάμε. Ελάτε. Ελάτε. Κύριε να παίξουμε την μπάσκετ. Ορίστε. Να παίξουμε την μπάσκετ. Καλώς την. Θανάση. Ρίξε μια μπάλα. Όχι δεν είπα, αλλά τίποτα. Την μπάλα είπα. Ναι, ναι. Αραιώνουμε. Έχουμε δύο μπάλες εδώ πέρα. Δύο μπάλες. Γι' αυτό εγώ την μπάλα της είπα να ρίξει. Ήρθε η ίδια. Δεν πειράζει. Αραιωμένη στο χώρο. Και κάνουμε πάσες συνέχεια. Συνέχεια πάσες. Βορίζουμε την Χριστίνα. Κυνηγό και προσπαθεί να ακουμπήσει κάποιον που έχει μπάλα στα χέρια του. Έτσι και τον ακουμπήσει και η μπάλα είναι στα χέρια του, χάνει και γίνεται αυτός κυνηγός. Αραιωμένη. Να σε ακουμπήσει, να σε ακουμπήσει. Όχι την μπάλα. Οι πάσες είναι μόνο στήθους. Αν η μπάλα πέσει κάτω, χάνει αυτός που την έριξε. Πρέπει να πασάρουμε συνέχεια γύρω-γύρω και να μην κάνουμε λάθη. Με δύο είναι, γιατί η άλλη και δεν κυνηγάει και τις δύο μπάλες. Καταλαβαίς. Πάμε. Κατευθείαν έγινε κυνηγός. Την πέταξε την μπάλα εκεί. Σαβιάνα δεν κατάλαβα, κάνε το παιχνίδι. Θα παίζεις. Θα παίξεις. Θα παίξεις. Παίξε. Ωραία. Ώδατε πόσο εύκολα έγινε το λάθος. Μην νομίζετε ότι είναι δύσκολο για τον κυνηγό. Χρειάζεται τιμότητα. Δεν ξέρω. Δεν πειράζει. Κυνηγά, Ιωάννα, Ιωάννα. Να μην μένει η μπάλα στα χέρια σας. Είναι το μυστικό του παιχνιδιού. Να μην μένει η μπάλα στα χέρια σας. Μέχρι ο κυνηγός να κλάψει. Προσέξτε, προσέξτε. Ακούστε λίγο κάτι. Να με πατήσω. Το παιχνίδι μπορεί να σας φαίνεται ίσως ανούσιο. Ξέρετε όμως κάτι. Πρέπει να βλέπω ταυτόχρονα στο χώρο και τις δυο της μπάλες και σαν πασέρ πρέπει να επιλέγω κάποιον που είναι ελεύθερος. Πολύ εύκολα κάνετε το λάθος. Δεν πρέπει η μπάλα να μένει στα χέρια μου. Είναι η άμεση αντίδραση που πρέπει να έχουμε. Έτοιμοι. Παίξτε το μια τελευταία φορά και παίρνουμε παρουσίες. Θα κλείσουμε τώρα και τέτακο. Ένας που πεδάει την μπάλα στο κενό είναι χαμένος ούτως ή άλλος. Δεν είδες ότι την ίδια σκέψη είχε και οι άλλοι. Είναι όλος αυτό είναι.