8η/2020 Τακτική Συνεδρίαση Περιφερειακού Συμβουλίου (ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ, 2020)
: Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Υπότιτλοι AUTHORWAVE Εран Gonna last AIO AIAO Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Είμαστε έτοιμοι. Μπορούμε να ξεκινήσουμε. Παρασκευάτη. Κύριε Γέμμελο, είμαστε έτοιμοι. Σας ευχαριστώ. Καλημέρα από εμένα. Καλό μήνα να έχουμε. Καλημέρα στην ωραία Εύβοια. Καλημέρα σε όλους τους πολίτες της τεραίας Ελλάδος. Σας καλωσορίζουμε στην 8η τακτική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Στερεάς Ελλάδος. Λόγω των φυσικών καταστροφών που έλαβαν χώρα, εξαιτίας των ακραίων καιρικών φαινομένων και της φοδρής κακοκαιρίας, η συνεδρίαση μας διεξάγεται σήμερα στην Χαλκίδα, δια ζώσης και κλεισμένον των θερρών, όπως προβλέπονται από τα μέτρα COVID, τηρίτυρώντας πάντα όλα τα μέτρα προστασίας, ώστε να σας δοθεί η ευκαιρία να αναπτύξετε μια παραγωγική συζήτηση τοποθετήσεις και κατάθεση απόψεων για τα φαινόμενα που το τελευταίο διάστημα βρήκαν την έβοια και συγκεκριμένα κάποια χωριά της. Μέσημα λοιπόν συγκίνησης και βαθύτα της λήψης, προχωράμε στη συζήτηση του εν λόγου θέματος και το λόγο παρακαλώ να έχει ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδος ο κ. Φάνης Πανός. Σας ευχαριστώ. Κύριε Πρόεδρε, κύριοι συνάδελφοι, κύριοι δήμαρχοι. Αρχικά και έχοντας σας καλωσορίσει ο Πρόεδρος στη Χαλκίδα σε μια συνεδρία που όλοι θα επιθυμούσαμε και θα περιμέναμε να γίνει με διαφορετικό χρώμα και διαφορετικό τόνο, όπως και όλες οι συνεδριάσεις που μπορούν να γίνουν έξω από την έδρα μας. Σήμερα όμως οι συνθήκες δεν το επιτρέπουν και ήρθαμε για διαφορετικούς λόγους εδώ. Πριν λοιπόν από τίδήποτε άλλο θα ήθελα για μία ακόμη φορά να εκφράσω και εγώ με τη σειρά μου την πιο βαθιά μου θλίψη για τους συνανθρώπους μας, που εξαιτίας των πρόσφατων φυσικών καταστροφών δεν βρίσκονται πια στη ζωή. Ακόμη και στην ακόλουθα τη συμπαράστασή μας σε όλους τους ανθρώπους των οποίων επλήγησαν οι κατοικίες ή οι επιχειρήσεις, αλλά και σε κάθε πολίτη ο οποίος λιγότερο ή περισσότερο ταλαιπωρήθηκε σε αυτές τις δύσκολες στιγμές. Επιλέξαμε με τον Πρόεδρο να γίνει μια διαζώσης συνεδρίαση, κινούμενη οριακά αν θέλετε και στο Προτόκολλο Ασφαλείας του Κορωνοϊού. Δεν είναι περίοδος για τέτοιες εκτιλώσεις, όμως, τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας, κρίναμε ότι η σοβαρότητα του θέματος επιβάλλει να μπορούμε να είμαστε όλοι εδώ ενώπι ενωποίης, να μπορούμε να μιλήσουμε με όλη την δυνατότητα που μας δίνει η φυσική παρουσία και να εικοδομήσουμε απόψεις και θέσεις. Θα ήθελα από το βήμα του Ανότατο Θεσμικού μας Οργάνου του Περιφερειακού Συμβουλίου να πω ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ ξανά στα Σώματα Ασφαλείας στην Προσβεστική Υπηρεσία, στην ΕΜΑΚ, την Αστυνομία, το Λιμενικό Σώμα αλλά και το ΕΚΑΒ και την Πολιτική μας Προστασία γιατί σε αυτές τις δύσκολες στιγμές όχι μόνο έδρασαν με απόλυτο επαγγελματισμό αλλά έδρασαν και την ψυχή τους, υπερέβαλαν τους εαυτούς τους και προστάτευσαν πάρα πολλές ζωές και περιουσίες. Επίσης, ειναι ευχαριστώ στους Δήμους και τους Δημάρχους, στις τοπικές κοινότητες, στους πάρα πολλούς εθελοντές αλλά και τις εταιρίες που προσέφεραν αντίστοιχα τη φυσική τους εργασία και υλικά αγαθά, πολύ τος απαραίτητα, για την υποστήριξη των συμπολιτών μας. Ένα ευχαριστώ σε όλους τους συμπολιτές, στους συμπολιτών μας, ένα ευχαριστώ σε όλες τις παρατάξεις και σε όλα τα μέλη του περιφερειακού συμβουλίου, γιατί έστρεξαν από την πρώτη στιγμή με ουσιώδη τρόπο να στηρίξουν τις προσπάθειες εκείνων των ημερών και βέβαια το πιο μεγάλο ευχαριστώ σε κάθε πολίτη, σε κάθε μια και καθένα, για την υπομονή, την εμπιστοσύνη, αλλά πάνω απ' όλα τη δύναμη που δείχνουν, έτως ώστε να σταθούμε όρθιοι και να κοιτάξουμε μπροστά. Ο τόπος μας δοκιμάστηκε και δοκιμάζεται ακόμα σκληρά. Ζήσαμε πρωτόγνωρης έντασης και ερικά φαινόμενα, τα οποία προκάλεσαν με τη σειρά τους ακραία πλημμυρικά φαινόμενα. Γνωρίζετε ότι πλημμύρισαν περισσότερα ίσως από 2000 σπίτια και επιχειρήσεις. Καταστράφηκε ένας τεράστιος όγκος υποδομών, γέφυρες, δρόμοι, αστικές υποδομές, ηλεκτροδότηση, νερό, αγροτικές εγκαταστάσεις. Η περιφέρεια αστεράς Ελλάδας βρέθηκε μαζί με όλους τους φορείς, από την πρώτη στιγμή και στην πρώτη γραμμή, σε αυτήν τη μεγάλη προσπάθεια, στους απεγκλωβισμούς, ακολούθως στις αποκαταστάσεις, σε υποδομές τόσο περιφερειακής αρμοδιότητας, όσο και στους δήμους ενήδη συνδρομής, δεν ήταν οι στιγμές να κοιτάξουμε τις αρμοδιότητες, θα σας τα πει αναλυτικά ο αντιπεριφερειάρχης. Στην κοινωνική μέρημνα που ήταν απαραίτητη εκείνης τις μέρες, με νερό, με ζεστά έτοιμα γεύματα, με φιλοξενία πολιτών που δεν μπορούσαν να διαμείνουν στις κατοικίες τους, με την επαφή με την κυβέρνηση, με τον πρωθυπουργό και τους αρμόδιους υπουργούς, ούτως ώστε να εξασφαλιστεί ένα χαρτοφυλάκι από ζημιώσεων και ρυθμίσεων, που είναι απολύτως απαραίτητο για να ξανανασταθούν στα πόδια το στανικό Κυριακή επιχειρήσεις μας. Και γενικά σε κάθε επίσης το οποίο εκείνη τη στιγμή αλλά και ακολούθησε ήταν πολύ σημαντικό. Θα μπορούσαμε να πούμε πάρα πολλά για κάθε κεφάλαιο αυτής της συζήτησης. Παρίσταται η Δημαρχή μας Χαλκιδέων η κυρία Βάκα, διευθυνόμενος από ποιον ο κύριος Πραθάς, τα επιμελητήρια, το επιμελητήριο έρβειας ο κύριος Γεροντήτης, το τεχνικό επιμελητήριο ο κύριος Λάπας, το οικονομικό επιμελητήριο έχει προσκληθεί, έρβειας βιοτιάς φυσιολογικά θα επανέλθει, τα υπηρεσιακά μας στελέχη αλλά και οι δασικές υπηρεσίες, υπηρεσιακά στελέχη της πολιτικής προστασίας αλλά και των τεχνικών έργων και παρευρίσκεται και ευχαριστούμε για την αποδίκη της πρόσκλησης ο καθηγητής κύριος Ευθύμης Λέκας, καθηγητής εφαρμοσμένης δυναμικής τεκτονικής, εφαρμοσμένης γεωλογίας, διαχείρισης φυσικών καταστροφών με την ομάδα του, προσεκλήθη για να μας παρουσιάσει τη μελέτη που έχουν κάνει πάνω στην πρόσφατη καταστροφή με στόχο να μας εφοδιάσει με όλα εκείνα τα απαραίτητα επιστημονικά και αντικειμενικά δεδομένα που θα αποτελέσουν μια στέρεη βάση πάνω στην οποία θα διαμορφώσουμε ακολούθως τις πολιτικές απόψεις και θα οικοδομήσουμε και τις πολιτικές θέσεις και τις προτάσεις μας. Γι' αυτό θα ήθελα σε αυτό το σημείο να βάλω μια ανατελεία και να δώσουμε παρακαλώ κύριε Πρόεδρε και με τη συγχωρηγνώμη του σώματος τον λόγο στους Δημάρχους και τον κ. Καθηγητή και ακολούθως θα είμαστε βέβαια σε θέση να μιλήσουμε… Είναι μια πρόταση η οποία θα την κρίνει το σώμα. Λοιπόν, προτείνουμε λοιπόν αυτή τη διαδικασία στην κρίση του σώματος και ακολούθως θα είμαστε σε θέση να μιλήσουμε όλοι αναλυτικά για όσο χρόνο απαιτηθεί και για το πλέον κρίσιμο κομμάτι αυτό της επόμενης μέρας. Να καταθέσουμε τη βούλησή μας, τις προτάσεις μας, τόσο για τις απαραίτητες υποδομές όσο και ιδιαίτερα για την στρατηγική αντιπλημμυρική προστασία που είναι και το μεγάλο μας ζητούμενο. Σας ευχαριστώ και εγώ. Κύριε Γκλέτσο, έχετε το λόγο να πείτε αυτό που θέλετε. Θα ήθελα να ξαναδείτε το νόμο χωρίς να σας προσβάλλω και ζητώντας σας συγγνώμη. Σας ευχαριστώ πολύ. Τώρα η εκβιασμία μου δεν είναι καλό πράγμα, μισό μισό. Δηλαδή και εγώ δεν θα του ήθελα αυτό, να πάμε σε μια πολιτισμένη συναιδρίαση. Με αφήνετε σας παρακαλώ να σας πω κάτι για ένα λεπτό. Είχαμε μεγάλο αγώνα και είμαστε εδώ από πολύ μεγάλο πόρθο. Το πόρο είναι, αν δεν θέλετε να το πείτε, είναι στα χάλια. Στο σπόρο της Ευρίας, γιατί είναι πολλά τα κόκκινα σημεία. Αφήνετε με ένα λεπτό να σας προτείνω κάτι και αν θέλετε πάτε το λόγο μετά. Είναι θα έλεγα αγένεια για όλους μας, τους δύο δημάρχους οι οποίοι είναι και οι πληγέντες από όλα αυτά τα γεγονότα. Να μην ακούσουμε, να μην ακούσουμε σαν σώμα. Αφήστε με, σας παρακαλώ, είναι ολοκληρός. Μα δεν έχει νόημα έτσι η κουβέντα. Κύριε Γλέτσο, ένα λεπτό. Θέλετε, προτείνω στο σώμα μισό. Όχι, όχι, όχι. Ήραιμα, ήραιμα. Προτείνω, προτείνω να δώσουμε από τρία λεπτά, βεβαίως και θα τα πείτε, δηλαδή είτε τα πούμε τώρα είτε τα πείτε μετά από έξι. Ας τους δώσουμε το λόγο για τρία ή πέντε λεπτά να πουν αυτό που είδαν, αυτό που ζήσαν, να το ακούσει το σώμα. Λοιπόν, προτείνω λοιπόν στο σώμα να δώσουμε το λόγο στους δύο δημάρχους. Αποστόλοι μου, κύριε Γιώτη, σας παρακαλώ, σας παρακαλώ. Να κάνει μια ανάλυση δεκάλεπτη ο κύριος Λέκας και στην πορεία να τοποθετηθούμε ανθρώπινα πολιτισμένα ακόμα και αν χρειαστεί να διαφωνήσουμε. Αυτό προτείνω. Όχι φυσικά. Μα το είπα, ήμουν πολύ σαφής ότι θα τοποθετώ ακολουθώς, έχουμε πολλά πράγματα να πούμε. Βέβαια μετά τους επικεφαλείς έχουμε και ένα συλλογικό προτάσεις, δεν μιλήσαμε καθόλου για το σήμερα και το μέλλον. Πρόεδρε, πρόεδρε, ας τοποθετήσουμε επικεφαλείς των παρατάξεων για το αν συμφωνούν με αυτό το πράγμα. Βέβαια. Βέβαια. Βέβαια. Βέβαια. Βέβαια. Στη λαθασμένη διαδικασία την οποία ανέβαλε... Όχι, εδώ είμαστε, το κατόπινο εορτής είναι, θα τα συζητήσουμε αργότερα τώρα να μην κάνουμε τοποθέτηση. Εγώ θέλω να μιλήσω επί της διαδικασίας όπως είναι από τον κανονισμό. Είπα τη διαδικασία ότι η προημερήσια διάταξη πρέπει να έχει ολοκληρωμένη σήγηση, όπου εμείς θα τοποθετηθούμε. Δεν έγινε, είναι μια επικοινωνική διαδικασία, έχουμε τους αγαπημένους φιλοξενούμενους και προτείνω παρά τον κανονισμό, διότι ο κανονισμός είναι αυτό που λέει ο Απόστολος, δεν λέει κάτι άλλο, να δώσουμε το λόγο στον κύριο Λέκα, στους αγαπημένους δημάρχους, όπου σίγουρα έχουμε να τους κάνουμε πολύ κρίσιμες ερωτήσεις. Έτσι, αυτό το λέω για τη διαδικασία την οποία έχουμε να κάνουμε. Αγαπητή κυρία Μπατζελή, ο κανονισμός προβλέπει, γιατί αυτό προσβάλλει και εμένα, και δεν νομίζω ότι θα προσβολεί προς εμένα, ότι οι καλεσμένοι που προσέρχονται στην αίθουσα, έρχονται στο Προεδρίο και ζητούν να μιλήσουν. Ο κύριος Λέκας, λοιπόν, ζήτησε να μιλήσει και θα ήταν ο αναλυτής. Κύριε Πρόεδρε. Αφήστε με να ολοκληρώσω, τι δημοκρατία είναι αυτή. Απόστολε δύο λεπτά. Με συγχωρείτε είναι δημοκρατία αυτή, να μην μπορεί ο Πρόεδρος να σας πει κάτι. Σας ζητώ συγγνώμη λοιπόν για την έντος φούνιση, να πάμε μαλλό στο τέλος. Σας λέω λοιπόν το εξής, ότι θεωρώ Αγία Ανια να είναι δύο δήμαρχοι εδώ και τόση ώρα που κάνουμε όλο αυτό να μην τους έχουμε εδώ στον λόγο από δύο λεπτά να πούμε τι είδαν, τι αντιμετωπίσαν, να πάμε στον κύριο Λέκα και μετά να το αποθέτει. Απλώς επειδή μιλήσατε επί διαδικασίας, κύριε Πρόεδρο θα πρέπει να ξέρετε ότι τα θέματα προημερήσιας διάταξης συνοδεύονται με εισήγηση του Περιφερειάρχη. Ευχαριστώ πάρα πολύ. Ο Περιφερειάρχης είναι εδώ να κάνει απαντήσεις. Όχι είναι εδώ ο Περιφερειάρχης. Είναι εδώ παρόν. Δεν το ένιωσα, κύριε Κλέτσο. Γιατί χάνουμε το χρόνο μας. Θα είχαμε κερδίσει χρόνο να προχωρήσουμε τη διαδικασία. Σας παρακαλώ, κύριε Κλέτσο, για ένα λεπτό. Κυρίως Λέκας, πιστεύω ότι πρώτα πρέπει να το αποθετηθούμε εμείς οι δήμαρχοι και μετά να βγει ο κύριος Λέκας να μας διορθώσει ή να μας πει και στη δευτερολογία μας να κάνουμε και ερωτήσεις. Το να βγει ο κύριος Λέκας και να τον ακούσουμε, να ακούσουμε πράγματα τα οποία δεν τα γνωρίζουμε. Πρέπει να δει τι γνωρίζουμε σε ποιο ακροατήριο απευθύνεται ο κύριος Λέκας. Γιατί ο κύριος Λέκας είναι επιστοίμωνας ανοτάτης βαθμίδος. Αν αρχίσει και μιλάει φοβάμαι ότι δεν θα καταλάβουμε τίποτα. Να μας ακούσει, να το αποθετηθούμε, να βάλουμε τις ερωτήσεις και να αρθεί να μας απαντήσει, να μας διορθώσει για να είναι έτσι μια επικοδομητική συζήτηση. Αλλιώς να τον ακούσουμε δίκηνα αμφιθεάτρου σε ένα πολιτεχνείο δεν γίνεται. Αποστολίμω μπορεί ο κύριος Λέκας να απαντήσει στις ερωτήσεις σας, στις τοποθετήσεις. Ωραία, λοιπόν, κύριε Περιφερόχα μου επιτρέπει να δώσω το λόγο σε επικεφαλείς. Εάν και εκλεκτεί καλεσμένοι μας ο κύριος Λέκας μπορεί να περιμένει. Όχι, όχι, θα πάρετε το λόγο, δεν του κοβηδιάζω. Απλώς είπα να δώσουμε το λόγο στον κύριο Λέκας. Ήταν λαθεμένο αυτό που έγινε εξαρτή. Δηλαδή, ο κύριος Περιφεριάρχης, αν και είχε δεσμευτεί στα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής, ότι θα στείλει ολοκληρωμένη πολιτική εισήγηση, έτσι ώστε να έχουν τον χρόνο οι παρατάξεις περιφερειακές να αντικρούσουν προφανώς με επιχειρήματα την όποια εισήγηση του, τι κάνουμε, έρχεται σήμερα και δημιουργεί την υποψία. Δεν λέω ότι είναι μεθόδευση, αλλά την υποψία. Ότι αξιοποιεί την παρουσία του κυρίου καθηγητή, προβάλλει την επιστημονική γνώση για να καλύψει τις πολιτικές αδυναμίες της απουσίας μιας πολιτικής εισήγησης. Αυτό αντιλήφθηκε, θέλω να πιστεύω, χωρίς να το ερμηνεύω ο συνάδελχος ο κύριος Γκρέτσος, και αυτό αντιλαμβάνομαι και εγώ. Άρα λοιπόν η παρέμβαση του κυρίου Μπασδέκη στο να υπάρχει ολοκληρωμένη πολιτική εισήγηση από την πλευρά της περιφερειακής αρχής, είτε από τον κύριο περιφεριάρχη, είτε από τον αρμόδιο αντιπεριφεριάρχη, Εύβοιας που έχει τεράστιες ευδύνες, θα έδινε εκτόνωση στην όλη διαδικασία. Προφανώς και πρέπει να μιλήσουν οι συνάδελφοι του πρώτου βαθμού, να προηγηθούν. Προφανώς να ακούσουμε και τον κύριο Λέκα, αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να ευλαγεί η επιστημονική γνώση στην πολιτική αντιπαράθεση, γιατί αυτό θα ήταν εγκληματικό και θα ήταν ασέβεια στη μνήμη των οχτών νεκρών που οφείλουμε να αποτίσσουμε φόρο τιμής με μια επικοτοντική και εγώνιμη συζήτηση, κύριε Πρόεδρε. Άρα έχετε την ευθύνη εσείς. Προφανώς αποδεχόμαστε το να μιλήσουν οι κυρίοι δήμαρχοι και ο κύριος καθηγητής. Να προχωρήσουμε την κουβέντα σας, ευχαριστώ. Να δώσουμε τον λόγο για τρία λεπτά στην κυρία Βάκκα, για τρία λεπτά στον κύριο Ψαθά και να λύξουμε αυτό το θέμα. Κυρία Βάκκα, ελάτη σας παρακαλώ για να κερδίζουμε τον χρόνο. Κύριε Γιώτιναι, έχετε τον λόγο. Κυρία Βάκκα, να ετοιμάζεστε. Θεωρώ, αν και έχω τεκμηριωμένη τοποθέτηση πάνω στο έγκλημα που γίνεται διαχρονικά στην Εύβοια, θεωρώ και απορώ με τις ενστάσεις, εν μέρει συμφωνώ με κάποια πράγματα που ελέγχτησαν, αλλά απορώ με τις ενστάσεις γιατί θεωρώ επικοδομητικότατο να ακούσω πριν τοποθετηθώ τις απόψεις ενός μεγάλου επιστήμονα αλλά και των ανθρώπων που έζησαν από κοντά τα γεγονότα και μετά να τοποθετηθώ. Άρα είναι, όπως προείπα, επικοδομητικό να τηρηθεί η διαδικασία αυτή που δεν αντίκεται και στον κανονισμό. Ευχαριστώ. Διαβάκα, θα παρακαλούσα να προσέλθετε στο βήμα ή να σας δώσουν το μικρόφωνο. Α, έχετε μικρόφωνο. Συγγνώμη, δεν το είδα. Έχετε το λόγο. Θα ήθελα να είστε στον χρόνο γρήγορα. Κύριε Περιφερειάρχα, κύριε την Περιφερειάρχης, κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι Περιφεριακοί Σύμβουλοι, κύριε Ελέκα και όλοι οι λυπεί καλεσμένοι. 9 Αυγούστου για το Δήμο Χαλκιδέων ήταν μια ημέρα τραγική. Ήταν μια ημέρα που η φύση έδειξε ένα πρόσωπο που δεν είχαν δει ποτέ όσοι δημότες μας είναι εν ζωή από τα λεγόμενά τους. Τα καιρικά φαινόμενα ήταν πρωτοφανή και οι πληγές τεράστιες, κυρίως για τη Δημοτική Ενότητα Λιλαντίων και τη Δημοτική Ενότητα Νέας Σαρτάκης. Και λέω ότι ήταν πρωτοφανή όχι μόνος προς την ένταση και τον όγκο της βροχής, η συμπεριφορά του ποταμιού μας, του Λίλαντα, ήταν τέτοια που κανένας το βράδυ του Σαββάτου δεν μπορούσε να προβλέψει τι θα συνέβαινε τις πρωινές ώρες της Κυριακής, τον όγκο και την ορμητικότητα του νερού του μέσα σε λιγότερο από μία ώρα. Στο Δήμο Χαλκιδέων ήμασταν για μία ακόμα φορά σε ετοιμότητα και επιφυλακή, αντιδήμαρχοι, πρόεδροι και υπάλλη, καθόλου τη διάρκεια της εξέλιξης του φαινομένου. Ήσκομασταν σε επικοινωνία και μεταξύ μας και με τους αρμόδιους φορείς, κυρίως με την περιφέρεια, και προσωπικά στο Δημοτικό Κατάσταμα Βασιλικό είχα οργανώσει ένα επιχειρησιακό κέντρο όπου λαμβάναμε τις ειδοποίησεις για τους κατοίκους που κινδύνευαν και συμμετείχαμε στην προσπάθεια για τη διάσωσή τους. Δε θα αναφερθώ στις κρίσιμες εκείνες ώρες περισσότερο, γιατί πραγματικά είναι ώρες που δεν πρέπει να ζήσει ποτέ κανένας αυτοδιοικητικός, ιδιαίτερα ως προς το μέγεθος της κρισιμότητας, όταν πρέπει να εκτιμηθεί ποια ζωή κινδυνεύει περισσότερο από την άλλη και να συλλέξουμε τις απαραίτητες πληροφορίες με σούσης της θεομηνίας, με απίστευτα προβλήματα στις επικοινωνίες και με διακοπές στην ηλεκτροδότηση. Κατά τις ώρες της εξέλιξης του φαινομένου τα μηχανήματα από στεριά ήταν αδύνατο να προσεγγίσουν τα πλητώμενα σπίτια. Στην περιοχή μας επιχειρούσαν διασώσεις τρία ηλικόπτερα, της πολιτικής προστασίας, του πολεμικού ναυτικού και της πυροσβεστικής, παράλληλα με σωσίβιες λέμπους. Όταν η καταιγίδα σταμάτησε, όλοι οι φοροί συμμετείχαμε με όλο το μηχανολογικό εξοπλισμό που διαθέτουμε στην εξέλιξη των απεκλοβισμών. Με την περιφέρεια στεράς Ελλάδα, στην πυροσβεστική, το ΕΚΑΒ, την αστυνομία, το λιμεναρχείο, μέχρι αργά το βράδυ της Κυριακής πραγματοποιήσαμε συνολικά 130 διασώσεις, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της πυροσβεστικής υπηρεσίας. Δυστυχώς στο δήμο μας είχαμε τρεις νεκρούς και με αυτή την ευκαιρία θα ήθελα να εκφράσω τα θερμά μου συλλυπτήρια στις οικογένειές τους. Οι άνθρωποι αυτοί χάθηκαν από τη δική μας μεγάλη οικογένεια του Δήμου Χαλκιδέων. Στο σημείο αυτό θα ήθελα επίσης να αναφερθώ και στην υπεράνθρωπη προσπάθεια όλων των στελεχών των Σωμάτων Ασφαλίας που συμμετείχαν στη Διτάνη αυτή η προσπάθεια. Τους ευχαριστούμε μέσα από την καρδιά μας. Φροντίσαμε από την πρώτη στιγμή διεσοθέντες να μεταφερθούν στο κτίριο που διαθέτουμε στο ΔΟΠΑΧ, όπου τους παρασχέθηκε αμέσως βοήθεια σε είδη πρώτης ανάγκης, φαγητό και φυσικά ιατρική προτίδα, εάν ήταν απαραίτητη. Στη συνέχεια την ίδια και όλες οι μέρες από εκεί μεταφέρθηκαν σε ξενοδοχιακές μονάδες όπου διέμειναν και αρκετοί διαμένουν μέχρι και σήμερα με τη φροντίδα και την οργάνωση της περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας. Οργανώσαμε από την πρώτη και όλα σημέρα τη σύτιση όλων των πληγέντων με διανομή φαγητού μεσημέρι και βράδυ στα σπίτια τους, προσφέροντας περίπου 2.000 μερίδες ημερισίως. Η σύτιση αυτή συνεχίζεται μέχρι και σήμερα για όσους έχουν ανάγκη. Παράλληλα έχουμε οργανώσει τη συλλογή και παροχή ειδών πρώτης ανάγκης, φάρμακα, ρούχα, οικιακό εξοπλισμό, καθώς έχουμε πολλές προσφορές και φυσικά πολλές ανάγκες. Για τη σύτιση των πληγέντων έχουν συνδράμει τα Μέγιστα η Εκκλησία και ιδιαίτερα η Ενωρία του Αγίου Νικολάου Λιλαντίων, συλλογή με μπροστάρει τον Πολιτιστικό Σύλλογο του Αγίου Νικολάου Λιλαντίων, εσείς στην περιφέρεια και πολλοί εθελοντές. Η βοήθειά τους είναι ανεκτίμητη. Κάνοντας μια μικρή παρένθεση, θα ήθελα επίσης να ευχαριστήσω για μία ακόμα φορά όλους εκείνους τους ανθρώπους που είτε ως ομάδες είτε μεμονωμένα προσέφεραν μεγάλη βοήθεια στους πληγέντες και στο έργο μας. Η παρουσία των εθελοντών υπήρξε πραγματικά συγκινητική. Η επόμενη ημέρα της Θεομηνίας βρήκε τις πλητώμενες περιοχές με τεράστιες καταστροφές σε επίπεδο υποδομών, σε σπίτια, σε αρχήματα, σε επιχειρήσεις και σε αγροτικές καλλιέργειες. Εκτιμούμε ότι εκτός από τις τρεις γέφυρες των φίλων του Αφρατίου και του Βασιλικού είχαμε ζημιές που στην Οδοπία ξεπερνούν τα 12 εκατομμύρια ευρώ, δύο ολοσχερός κατεστραμένα γήπεδα ποδοσφαίρου, μεγάλες ζημιές στον κλειστό Γυμναστήριο του Βασιλικού και επίσης πολύ μεγάλες ζημιές στο σύστημα ιδροδότησης, κυρίως της περιοχής του Λιλαντίου με καταστροφή εκατοντάδων μέτρων αγωγών, γεωτρίσεων και συστημάτων ηλεκτροδότησης και επικοινωνίας. Ειδικά για το θέμα της ίδρευσης να αναφέρω ότι οι ζημιές δημιούσαν πρωτοφανή και σχεδόν ανυπέρβλητα προβλήματα. Όταν για παράδειγμα έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση και στην περιοχή της Παραλίμνης και στην περιοχή των Καθενών και στον παραποτάμιο Άξονα είχαμε πάνω από πενήντα κολώνες της ΔΕΙ κατεστραμένες, όταν καθημερινά μετά την πρώτη ημέρα η ύφεση της στάθμισης του νερού και της λάσπης μας αποκάλυται νέες μεγάλες βλάβες στο δίκτυο της ίδρευσης, τα συνεργεία της ΔΕΙ και της ΔΕΙΑΧ έδωσαν μια πραγματική πολύμερη μάχη με το χάος αυτό των ζημιών και ξεπέρασαν κάθε προσδοκία στο αποτέλεσμα αποκαθιστώντας το συντομότερο δυνατόν την ηλεκτροδότηση και την υδροδότηση. Να αναφέρω επίσης ότι διανύμαμε πόσυμο νερό συνεχώς σε όλες περιοχές που το είχαν στερηθεί ακόμα και μέσα στην πόλη της Χαλκίδας. Από την πρώτη επίσης στιγμής, μηχανήματα και εξοπλισμός από την περιφέρεια, πάνω από 70, με τη συνδρομή μηχανημάτων του Υπουργείου Υποδομών και κάποιων Ενθελοντών και φυσικά όλα τα μέσα που διαθέτουμε ως δήμος, εργάζονται κατάπαυστα υπό την καθοδήγησή μας για την άμεση αποκατάσταση των ζημιών, την απομάκρηση της λάσπης και όλων των φερτών υλικών και την όσο το δυνατόν πιο γρήγορη επαναφορά της κανονικότητας της πληγής στις περιοχές. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι βρισκόμαστε περίπου στα μισά, έχοντας όμως αλλάξει πλήρως την εικόνα και τη λειτουργικότητα της περιοχής και προχωράμε συνεχώς. Θα μπορούσε κάποιος, για παράδειγμα, που είχε εικόνα των πρώτων ημερών, να επισκεφτεί σήμερα τις παραλίες των Άγιων Νικόλα Λουλαντίων και στο Λευκαντί και να διαπιστώσει αυτά που σας λέω. Μέχρι σήμερα, ενδεικτικά, θα σας πω ότι πάνω από 25.000 των υλάσπης και φερτών υλικών έχουν μεταφερθεί σε ειδικά διοδοτημένο χώρο και έχουμε πολύ δρόμο ακόμα. Από τις πρώτες επίσης ημέρες οργανώσαμε τα συνεργία καταγραφής των ζημιών στις οικοσυσκευές για την πληρωμή δύο ποσών του επιδόματος των 600 ευρώ που εκτάκτως και ειδικά χωρέγησε το Υπουργείο Εσωτερικών και της αποζημίωσης που φτάνει μέχρι τις 6.000 ευρώ για τις οικοσυσκευές. Σε έναν αγώνα δρόμο με τις πραγματικές συνθήκες και τη γραφειοκρατία, ανακαλώντας όλες τις άδειες των υπαλλήλων του Δήμου μας, ξεκινήσαμε τις πληρωμές των 600 ευρώ από την Παρασκευή 14 Αυγούστου και από εχθές ξεκινήσαμε και την πληρωμή των αποζημιώσεων για τις οικοσυσκευές, αυτές δηλαδή που φτάνουν στις 6.000 ευρώ. Θα μπορούσα να μιλάω πολύ ακόμα να φέροντάς εσάς όλες τις ενέργειες που γίναν αυτές τις πολύ δύσκολες ημέρες του Αυγούστου και συνεχίζονται μέχρι σήμερα. Στόχος είναι, και νομίζω τον πετύχαμε σε ένα πολύ μεγάλο βαθμό, να είμαστε δίπλα στον πολίτη όπως έχουμε υποχρέωση με όλες μας τις δυνάμεις αδιάκοπα. Αυτό όμως που έχει τη μέγιστη σπουδαότητα, αυτό στο οποίο πρέπει όλοι να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, αυτοδιοίκηση πρώτου και δευτέρου βαθμού και πολιτεία, είναι να μην ξαναζήσουμε τέτοιες καταστροφές προσφέροντας την καλύτερη δυνατή προστασία στους ανθρώπους και στο περιβάλλον. Πολλά ακούστηκαν όλο αυτόν τον καιρό για ευθύνες και παραλήψεις. Αναρωτιέμαι πραγματικά αν έχει νόημα να τη συζητήσουμε εδώ σήμερα, όταν όλοι γνωρίζουμε πολύ καλά ότι έχουν γίνει εγκλήματα σε δόμηση και στη διαχείριση του περιβάλλοντος στην περιοχή εδώ και πολλές δεκαετίες. Και ποτέ, μα ποτέ, δεν έγινε μια γενέα και ουσιαστική παρέμβαση σε έργα υποδομών, που θα βοηθήσουν πραγματικά στην κατεύθυνση της προστασίας των κατοίκων και του τόπου. Σήμερα βρισκόμαστε στο σημείο μηδέν και πρέπει να οργανώσουμε από κοινού όλες τις ενέργειες για τα μεγάλα έργα υποδομών που επιβάλλεται να γίνουν, ανάλογα με την αρμοδιότητα του κάθε φορέα για την αποφυγή παρόμοιων καταστάσεων. Η αποκατάσταση του ποταμού Λιλαντά με τον καθαρισμό του από μπάζα που έχει ήδη ξεκινήσει από την περιφέρεια, η οριοθέτηση και διευθέτηση του ποταμού, η κατασκευή φραγμάτων όχι μόνο των ψαχνών που επιβάλλεται να γίνει αλλά και πιο χαμηλά αν απαιτηθεί, ο σχεδιασμός και η λοποίηση αντιπλημμυρικών έργων τα οποία μελετούμε ήδη ως δήμος με στόχο να ενταχθούν σε χρηματοδοτικά εργαλεία όπως για παράδειγμα το Αντώνης Τρίτσης. Στο Δήμο Χαλκιδέων έχουμε ήδη υποβάλει τεχνικό δελτίο για την αποκατάσταση οδοποιίας 10 περίπου χιλιομέτρων προϋπολογισμού ενός εκατομμυρίου 200.000 ευρώ χρηματοδοτούμενοι από το Υπουργείο Υποδομών. Κυρία Μπάκα, ζητώντας σας συγγνώμη, θέλω να ευηταχύνετε. Έχω μισό λεπτό ακόμα. Και έχουμε υποβάλει επίσης εσάς στην περιφέρεια τεχνικό δελτίο για την αποκατάσταση υποδομών, οδοποιίας, ύδρευσης και των γηπέδων συνολικού προϋπολογισμού ενιά εκατομμυρίων 380.000 ευρώ. Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους εσάς, τον κ. Περιφεριάρχη, τους κ. Αντιπεριφεριάρχες, όλο το Περιφεριακό Συμβούλιο και όλα τα στελέχη της Περιφεριακής Ενότητας Σέβηας, γιατί από την πρώτη στιγμή και μέχρι σήμερα, είσαστε στο πλευρό του Δήμου προσφέροντας ουσιαστική βοήθεια, στηρίζοντας κάθε προσπάθειά μας, έχοντας ήδη δρομολογήσει, από ό,τι γνωρίζουμε, την αποκατάσταση των ζημιών στις υποδομές, στις γέφυρες και στην οδοποιία. Κλείνοντάς, θα σας μεταφέρω τα λόγια μιας κυρίας που το σπίτι της έπαθε μεγάλη ζημιά στην περιοχή της ΣΟΑΣΙ, στον Άγιο Νικόλαο. Κυρία Βάκα μου είπε, έπαθα μεγάλη ζημιά στο 2009, τις έφτιαξα. Έπαθα ακόμα μεγαλύτερες ζημιές σήμερα. Θα βρω τον τρόπο να τις φτιάξω. Ένα πράγμα σας ζητώ μόνο, να βοηθήσετε να μην τις ξαναπάθω. Σας ευχαριστώ. Σας ευχαριστούμε και εμείς, κυρία Βάκα. Το λόγο έχει ο κύριος Παθάος Ελλάδη. Έχετε λιγότερο από 5 λεπτά εσείς. Καλημέρα σε όλους. Εγώ δεν θα σας πω πολλά. Είναι υποχρεωσή μας να κάνουμε όλα αυτά, τα οποία αναφέρθηκε και η Έλληνα, σε ό,τι αφορά την επόμενη μέρα. Εγώ θα σας παρακαλέσω όλους, επειδή αυτό το ακριογερικό φαινόμενο δεν θα το αντιμετωπιζόταν με κανένα τρόπο. Η βασική προϋπόθεση εδώ και είναι η θωράκιση των οικισμών. Ας φροντίσουμε όλοι μαζί, σε συνεργασία με τις ελληνικές υπηρεσίες, με όλες τις παρατάξεις, να θωρακίσουμε τους οικισμούς του Δήμου. Και των υπολοίπων δήμων. Ο Λύλας επηγάζει από την περιοχή του Μίστρου. Θα σας πω, τα έχετε βδει όλοι, και σας ευχαριστώ για το ενδιαφέρον όλων, ότι έχουν καταστραφεί εννιά γέφυρες, όχι μόνο οι τρεις αφρατίου, και ό,τι ξεκινούσε από το Λύλα, που ξεκινάει από ψηλά, έχει καταστραφεί, να ξέρετε. Γέφυρες, οι οποίες κατασκευάστηκαν και το εννιά, σε άλλες πλημμύρες. Θεωρώ, λοιπόν, ότι εδώ σήμερα πρέπει να αποφασίσουμε, βασικά, να θωρακίσουμε τους οικισμούς. Δεν ξέρω πώς θα εξελιθούν, ο καθηγητής ξέρει περισσότερα, με τον οποίο συνεργαστεί αρκετά χρόνια, περισσότερα να μας πει και θα σας αναλύσει, αλλά πιστεύω ότι θα έρθουν και άλλα ακριά φαινόμενα. Εγώ φοβάμαι ότι το φετινό χειμώνα το φοβάμαι πάρα πολύ. Πιστεύω τον επόμενο χρόνο να έχουμε προλάβει να κάνουμε τα έργα τα οποία έχουμε προγραμματίσει σε συνεργασία με την περιφέρεια. Να ξέρετε, και αφορά όλους αυτές τις καταστάσεις, να τη μετοπίζονται από το δήμο μόνο ή από την περιφέρεια μόνο, αν δεν συνεργαστείς. Εδώ δεν είμαστε αυλοκόλαγοι σχεδόν, εγώ προσωπικά, και δεν με ενδιαφέρει η άποψη κάποιον. Ούτε ήρθα να υπηρετήσω, εγώ υπηρετώ τους υπολίτες μου και κανέναν άλλο να ξεκαθαρίσω. Έχω άλλη λογική. Μπορεί να έχω και περισσότερη τρέλα, λοιπόν, σε αυτό. Εδώ λοιπόν θα πω ότι, και θα ξεκαθαρίσω για να ξέρετε, υπάρχει αποτύπωση σε υλικό, έχουν καθαριστεί τα ποτάμια στην περιοχή μου και το 19 και το 20. Το 17 εκτός του 20 είχα κάνει και έγγραφο προς την περιφέρεια, έπρεπε να καθαρίστηκε για το καθαρισμό των ρεμάτων. Έχει εκβάδει στον απόλυτο βαθμό, γιατί φοβόμασταν και την καμένη έκταση. Ξέρω και ότι το Θασαρχείο έκανε ενέργειες και η περιφέρεια χρηματοδότησε 1.659 για τα έργα τα αντιπλημμυρικά στην περιοχή Μαντάνια που αφορούν την προστασία των ψαχνών, που αυτό ίσως λιγώστευε το πρόβλημα των ψαχνών. Ξέρω ότι μπλόκαναν διαγωνισμοί. Αυτό πιστέω με το Περιφοριακό Συμβούλιο πρέπει να τα θέσει όλα αυτά, γιατί δεν μπορούμε να κάνουμε έργα την επόμενη χρονιά. Ούτε το φετινό χειμώνα δεν θα προλαμβούμε να κάνουμε, γιατί έχει αλλάξει και η κήτη του ποταμού τώρα πλέον. Άρα και η μελέτη μπορεί να είναι ανάχρηστη η προηγούμενη. Όσο για εκείνη την ημέρα, όχι η μελέτη που έγινε το 19 για το Μαντάνια, επειδή έχει αλλάξει την κήτη πλέον σε βάθος, δεν μπορούμε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί. Να έχει αλλάξει, δηλαδή, και να πρέπει να την τροποποιηθεί. Άρα επιμηκίνουμε το χρόνο εκτέλεσης του έργου. Τώρα, σ' ό,τι αφορά την εκείνη τη νύχτα, εύχομαι κανείς να μην τη ζήσει. Έγινε μια τεράστια προσπάθεια. Εγώ εκειμένωσα, από την πρώτη στιγμή, ήμουνα στο σημείο από τις 11.30 ώρα και στην περιοχή των πολιτικών. Από τις 2.30 ώρα ήμουνα με τον κ. Αντιπεριφερειάτη, τον κ. Γελαηδίτη, στο ίδιο αυτοκίνητο. Με κίνδυνο, υπάρχουν και στιγμές που έχουν αποτυπωθεί, στις οποίες, επειδή εγώ δεν είμαι καλωσοδότητας, δεν τα θέλω μόνο να τα προωθώ, είναι στη διάθεση όλων. Προκειμόν να προστατεύσουμε κατοίκους, οι οποίοι δεν άκουγαν τη στιγμή, γιατί θέλουν να προστατεύουν περιουσίες τους. Κάναμε ένα συντονιστικό στις 5.30 ώρα ο κ. Περιφεριάρχης και συνέχεια πρόκειπε στο πρόβλημα του Λιλαντίου και την επόμενη μέρα ήμασταν πάλι όλοι μαζί να αποκαταστήσουμε τις γημιές, οι οποίες είναι τεράστιες, όπως αναφέρθηκε σε βιομηχανίες, σε ανθρώπινη ζωή και εκφράζω και εγώ τη λύπη μου, σε οικιακές συσκευές, σε σπίτια. Στην περιοχή μου είχε καταγραφεί 761 σπίτια από το Υπουργείο Υποδομών, που έκανε εξαιρετική δουλειά. Εμείς σαν δήμοι έχουμε λιγότερο υλικό προσωπικό, μάλλον, δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε τόσο γρήγορα σε αυτά. Κάνουμε τεράστια προσπάθεια να δοθούν και τα βοηθήματα και τα υπόλοιπα, πάντα δίκαια, γιατί πρέπει να είμαστε δίκαιοι με αυτούς που υπέστησαν βλάβη, γιατί έχουν γίνει γύρω στις 1.500 αιτήσεις, οι οποίες πιθανόν κάποιες να μην μπορούν να αποζημιωθούν. Ευχαριστήσω όλους για τη συνεργασία, να ξέρω ότι έχω αποτυπώσει όλη την περιοχή και με τον κ. Κηλίφ και με τον κ. Λέκα, ολόκληρη την περιοχή και μετά, και θα σου πω τα πιθανά αίτια ή την όποια βλάβη έχει αποτυπωθεί και σε εικόνα και σε χαρτί. Ευχαριστώ, ευχαριστώ όλους ειλικρινά για την βοήθεια. Κ. Ψαθάκη, εμείς σας ευχαριστούμε. Να δώσω το... Ναι, κ. Ματήρ. Θα έλεγα πως ναι. Ποια είναι η μέρημνα ώστε να λυθεί γρήγορα και άμεσα το γεγονός ότι υπάρχουν ακόμα υγειονομικές βόμβες στην περιοχή ευθύνησας, 25 μέρες, 25 μέρες μετά φερτές ύλες, υλικά τα οποία είναι στηβαγμένα σε διάφορες περιοχές, υπάρχουν ακόμα και εγκυμονούν κινδύνους για την υγεία των κατοίκων. Τι μέρημνα έχετε πάρει γι' αυτό για να λυθεί, 25 μέρες μετά επαναλαμβάνω. Και για τον κ. Ψαθάκη, ποια ήταν τα αναγκαία αντιπλημμυρικά έργα που έγιναν αμέσως μετά τις περιγραγές, κ. Ψαθάκη, ώστε να αμβλύνουν να αποτρέψουν αυτά τα πλημμυρικά φαινόμενα στην περιοχή σας. Σε ό,τι αφορά τα φερτά, εγώ τα πω ως διαδοτημένο προσωρινά στη Λάρκο. Δεν έχω αισθείες αν αναφέρεσαι αυτό για μένα. Για αντιπλημμυρικά, έγιναν στον κοτοδεσπότη δύο αντιπλημμυρικά, οι οποίοι αφορούσαν μελέτες, είναι εδώ ο δασάρχης νομίζω, του 18. Ορίστε. Ναι, αποστολή αυτό είπα. Αυτά που έγιναν οι διαγωνισμοί ήταν των 75.002 διαγωνισμοί, προκειμόν να θωρακίσουν τον οικισμό του κοτοδεσποτίου. Αφήστε να πω. Σας είπα, έδωσε 1.659 η περιφέρεια προς το δασάρχιο, προκειμόν να κάνει το διαγωνισμό, από ότι ξέρω μέσω του Πουδουέ, να τελειώσω, για την περιοχή του Μαντάνια, των 26.000 καμμένων στρεμάτων. Για το 19, έδωσε 75.000 το 18, οι οποίες ολοκληρώθηκαν, έχω την εσύ κύριε δασάρχα, στον κοτοδεσπότη. Ξεκίνησε και η επόμενη του 19, έδωσε 75.000 για την περιοχή του κοτοδεσποτίου. Για το 1.659, το οποίο χρηματοδότησε την περιφέρεια, εγώ 28.8 έκανα έγγραφο. Συγγνώμη, δήμαρχη, μια τεχνική διευκρίνηση. Εκεί ότι πήραμε μέχρι και υλικά από το 2009. Από την πλημμύρα του 2009 τα μαζεύουμε τώρα. Θέλω να πω λοιπόν ότι γίνεται μία μάχη, γι' αυτό σας λέω τα νούμερα για να καταλάβετε ότι δουλεύουν όλα διάκοπα. Άρα δεν μπορούμε να συτμίσουμε το χρόνο. Συνεχίζουμε κάθε μέρα. Πήραμε αδειοδότηση νόμιμη για χώρο εναπόθεσης αμέσως, στις πρώτες μέρες, για να γίνει και κατάλληλη αχείριση, γιατί ένα ζήτημα είναι και που τα πάμε αυτά. Και προχωράμε. Συμφωνώ μαζί σας. Δεν διαφωνώ. Εγώ σας λέω ότι καθημερινά δουλεύουν τα φορτηγά και έχουμε μέχρι στιγμής γεμίσει τρεις χιλιάδες φορτηγά. Αυτό. Ναι, κύριε Γλέτσο. Να μην πάμε σε ερωτήσεις. Συγγνώμη, θα ερωτηθούν ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης την πορεία της κουβέντας, αφού τοποθετηθείτε όλοι. Οφείλω να ενημερώσω και να ανακοινώσω στο σώμα ότι φορείς από τις πληγέντες περιοχές είναι απ' έξω. Πολίτες, μάλλον, συγγνώμη. Προτείνω να τοποθετηθούν μετά τους επικυφαλείς των παρατάξεων για να μην έχουμε άλλο χρονοκαθίστερη. Α, ωραία. Μα γι' αυτό το θέτω. Εάν μου πείτε ότι μετά του... Μισό, μισό. Συμφωνούμε. Να δώσω... Να δώσουμε το λόγο στους φορείς, λοιπόν, και μετά να μας περιμένει ο κ. Λέκας που το ζητώ συγγνώμη. Καλησπέρα. Καλημέρα σε όλους. Σας καλωσορίζω στο περιφερειακό μας συμβουλείο. Είναι πολύ τέτοιος. Είναι πολύ τέτοιος. Είναι πολύ τέτοιος. Είναι πολύ τέτοιος. Είναι πολύ τέτοιος. Είναι πολύ τέτοιος. Σας καλωσορίζω στο περιφερειακό μας συμβουλείο. Είναι πολίτες, λοιπόν, από τις πληγήσεις περιοχές. Παιδιά, καθίστε μπροστά. Ποιος θα ήθελε το λόγο, σας παρακαλώ, πρώτος. Ποια. Το μικρόφωνο, σας παρακαλώ. Ποια κυρία θα μιλήσει πρώτη. Ο κύριος. Πίσω, να σας ακούσω. Εσείς θα ήθελα να μας πείτε το όνομά σας. Έχετε το λόγο. Χαίρετε. Ονομάζομαι Γεωργία Μαργαρίτη. Κάτοικος του Γουρτζίου. Μέλος της πρωτοβουλίας που πήραμε κάτοικοι και μαζέψαμε, συλλέξαμε υπογραφές. Έχουμε υπογράψει ένα κείμενο ετοιμάτων, το οποίο θέλουμε να το καταθέσουμε. Υπάρχουν αρκετοί κάτοικοι της περιοχής έξω. Αν μου δώσετε λίγο χρόνο μπορώ να σας τα διαβάσω ή να σας πω. Γεωργία. Εμείς οι πληγέντες και κάτοικοι της περιοχής του Λιλαντίου που χτυπήθηκε από τις καταστροφικές πλημμύρες προχωράμε στη συλλογή υπογραφών για να διεκδικήσουμε άμεσα μέτρα από κατάσταση των ζημιών των σπιτιών, των μαγαζιών μας, των αυτοκινήτων μας, των κόπων μιας ζωής αλλά και της προστασίας της ίδιας μας της ζωής. Η τεράστια καταστροφή που συντελέστηκε δεν ήταν μοιραίο να συμβεί σαν αποτέλεσμα προβλεπτων ακραίων καιρικών συνθηκών. Είναι ευθύνη των φορέων του κράτους, υπουργεία, περιφέρεια, δήμος που δεν έχουν πάρει εδώ και χρόνια τώρα όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της περιοχής ειδικά μετά τις περσινές και προπέρσινες πυρκαγιές που έκαψαν χιλιάδες στρέματα δάσους στην γύρω περιοχή. Οι υπογραφές εγκεντρώνονται για να κατεδιαθούν σε δήμο, περιφέρεια και αρμόδιο υπουργεία όπως και στην κυβέρνηση. Θα κατεδιαθούμε από την κυβέρνηση, την περιφέρεια και το δήμο τα ακόλουθα απαραίτητα μέτρα για να σταθούμε ξανά στα πόδια μας και να μην κυδινεύσει ξανά η ζωή και το βιός μας. Να ολοκληρωθεί άμεσα η καταγραφή των ζημιών και να αποκατασταθούν όλες τις ζημιές καταστρεμμένων κατοικιών, οικοσυσκευής και εξοπλισμού, αυτοκινήτων, καταστημάτων, καλλιεργιών, αυτοκτονικού και ζωικού κεφαλαίου, μηχανολογικού εξοπλισμού στο 100% χωρίς όρες προϋποθέσεις και δάνεια. Να υλοποιηθούν άμεσα όλα τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά και αντιδιαβροτικά έργα για να προστατευθεί η ζωή και η περιουσία των κατοίκων της περιοχής. Για να γίνει αυτό χρειάζεται ολοκληρωμένο σχέδιο αντιπλημμυρικής προστασίας που πρέπει να εκπονηθεί με ευθύνη του κράτους με γενναία χρηματοδότηση. Αυτό δηφορείς την απομάκρυση της λάσπης από όλα τα σπίτια, τα μαγαζιά και τα χωράβια. Δεν μπορεί να γίνεται αυτό με ευθύνη των κατοίκων, ούτε να καλυφθούν τα έξοδα από το επίδομα που έχει εξαγγελθεί και δεν φτάνει ούτε για τις άμεσες ανάγκες. Και εδώ μια παρένθεση. Το επίδομα θα θέλαμε να μας πείτε αν θα δοθεί χωρίς όρες και προϋποθέσεις σε όλους τους πληγέντες κατοίκους που υπάρχουν στην περιοχή και όλοι έχουν κάνει την αίτησή τους ή αν θα υπάξει μία διαλογή αυτών. Ένα δεύτερο εδώ, θέλουμε να σας επισημάνουμε ότι η μόλις στην περιοχή είναι πολύ βαριά. Τα σπίτια μας ακόμα έχουν λάσπη και επίσης οι μύγες, τα κουνούπια και όλα όσα σαπίζουνε βρίσκονται στον οικισμό όπου ζουν άτομα με ειδικές ανάγκες, οικογένειες με μικρά παιδιά και ηλικιωμένοι. Προϋπόθεση τώρα είναι να γίνουν προσλήψεις στις έτσι κι αλλιώς υποστελεχωμένες υπηρεσίες για να μπορέσουν να ανταποκριθούν. Να ολοκληρωθούν άμεσα τα έργα αποκατάστασης σε υποδομές και στο δικό δίκτυο. Όχι με προσωρινά μπαλώματα, όπως γίνεται τώρα. Να παρθούν μέτρα για την άμεση αποκατάσταση της υδροδότησης και της ποιότητας του νερού στις περιοχές που έχουν ακόμα πρόβλημα. Να γίνουν οι απαραίτητες απολυμάνσεις όπου χρειάζεται και όχι επιλεκτικά σε κάποιες περιοχές που υπάρχουν λιμνάζοντα νερά. Να εξασφαλιστεί σε όλους όσους έχουν ανάγκη χωρίς εξαιρέσεις, διαμονή και διατροφή για όλο το διάστημα χρειαστή. Βλέπουμε ότι την προηγούμενη Κυριακή έλειξε η δωρεάν παραμονή των κατοίκων που έχουν πληγεί στην περιοχή, όπως έχει σταματήσει και η τροφοδοσία με συσήθιο στους πληγέντες, φυσικά από τους συλλόγους και από εθελοντές. Ιδιαίτερη μεριμνά χρειάζεται για τους μετανάστες που ζουν και εργάζονται στην περιοχή που πολλοί έχουν μείνει λόγω της πλημμύρας χωρίς τα υπάρχοντά τους, χωρίς μεροκάματο και χωρίς τα απαραίτητα έγγραφα που πρέπει άμεσα να τους χορηγηθούν και οι ίδιοι να μην εξερεθούν από κανένα μέτρο. Να δοθεί μηνιαίο επίδομα στο ύψος του χαμένου εισοδήματος μέχρι σώτου να αποκατασταθούν οι ζημιές σε όλους τους πληγέντες που έχουν τέτοιες απώλειες. Τέτοιοι είναι οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων που δεν λειτουργούν στην περιοχή, οι αγρότες με χωράφια που έχουν υποστεί ζημιές, οι κτινοτρόφοι που έχασαν ζωικό κεφάλαιο, οι καταστηματάρχες με ζημιές στα μαγαζιά τους. Να δοθεί επίδομα στους άνεργους που χωρίς να έχουν εισόδημα προσπαθούν να καθαρίσουν μόνοι τους και δεν μπορούν να επιδιορθώσουν καμία ζημιά. Κανείς εργαζόμενος να μην χάσει τη δουλειά του, κανείς που έχει πληγή ή αδυνατή να φτάσει με ασφάλεια στο χώρο της δουλειάς του να μην θεωρηθεί αδικαιολογή των σαπών, να μην χάσει με ροκάματα και έντσιμα καθώς και μέρες από την κανονική του άδεια. Πάγωμα των χρεών των μικροεπιχειρήσεων και των πληγέντων της περιοχής σε εφορία, ΟΑΕ, τράπεζες, δήμο χωρίς προσαυξήσεις και τόπους. Απαλλαγή των κατοίκων από έμφια, φόρο εισοδήματος, αλληλεγγύης και δημοτικά τέλη για τις μικροεπιχειρήσεις της περιοχής. Να καθαριστεί και να αποκατασταθεί ο εγγυαλός. Το παραλιακό μέτωπο έχει μολυνθεί από φερτά υλικά και άλλα, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία των κατοίκων και των κολυμβητών. Με ευθύνη των τοπικών αρχών να βοηθηθούν οι ηλικιωμένοι και τα άτομα αμέα, για παράδειγμα από την υπηρεσία του δήμου βοήθεια στο σπίτι που λειτουργεί. Δεν μπορούν να μετακινηθούν αυτοί οι κάτοικοι από τα σπίτια τους ούτε καν να πάνε να ψωνίσουν ούτε για να πάνε στην τράπεζα. Να ενισχυθεί το δίκτυο συγκοινωνίας με επιπλέον διαδρομές και τακτικά δρομολόγια για να εξυπηρετηθούν οι κάτοικοι που έχουν χάσει τα αυτοκίνητά τους και σας σημειώνουμε ότι υπάρχουν και οικογένειες που ζουν μόνιμα και σε λίγο θα αρχίσει το σχολείο. Με κάποιο τρόπο τα παιδιά πρέπει να μετακινούνται για να πάνε στο σχολείο τους. Η εισαγγελική έρευνα που έχει ξεκινήσει να αποκαλύψει τους πραγματικούς ενόχους της καταστροφής. Με ευθύνη του Δήμου να γίνουν όλες οι απαραίτητες νομικές ενέργειες για απόδοση ευθυνών κατά των πραγματικών επευθύνων. Αυτά ήταν τα αιτήματά μας. Μια τελευταία παρατήρηση. Θα θέλαμε να δεσμευτεί το Περιφερειακό Συμβούλιο και ο Περιφεριάρχης για το πότε ακριβώς θα καθαριστεί η περιοχή. Όχι θα καθαριστεί. Πότε ακριβώς. Δηλαδή έχουμε σχεδόν ένα μήνα. 8 Αυγούστου έγινε η καταστροφή. Μέχρι τώρα ζούμε μέσα στη λάσπη και στα μολυσμένα φερτά υλικά. Θέλουμε δέσμευση. Κάτι και έξω μας στείλανε με δέσμευση πότε ακριβώς θα φύγει το τελευταίο φορτηγό με όλη αυτή τη μολυσμένη ύλη. Το πότε ξεκινάει και πότε τελειώνει. Επίσης θέλουμε και δέσμευση πότε θα ξεκινήσουν τα αντιπλημμυρικά έργα σύμφωνα με αυτά που σας ζητήσαμε και πότε θα ολοκληρωθούν πριν ξαναπνιγούμε. Είναι οι δεύτεροι και οι παλαιότεροι κάτοικοι μας είπαν οι τρίτοι. Και να μας πείτε πώς θα δοθούν οι αποζημιώσεις και τι σκοπό έχετε. Θα δοθούν σε όλους στο 100% ή θα γίνει διαλογή. Σας ευχαριστώ. Σας ευχαριστώ και εγώ. Θέλει κάποιος άλλος το λόγο που σας... παιδιά. Ναι, εδώ, εδώ. Θέλετε το λόγο, ε, τον έχει. Γεια σας. Λέγομαι Δημήτρης Μπαζιώτης και είμαι μέλος της Επιτροπής Κατήκων της Καστέλας. Τα αιτήματα που έχουμε εμείς στην Καστέλα είναι πάνω κάτω τα ίδια που έχουν και τα παιδιά στο Μπουρτζι. Είμαστε συνενόησιοι μαζί τους. Κάνουμε ένα κοινό αγώνα. Προφανώς θα ξέρετε κι εσείς να μην τα επαναλάβω για να κερδίσουμε και λίγο χρόνο. Αυτό που θα ήθελα να καταθέσω εδώ μαζί με τις υπογραφές των 400 ανθρώπων που έχουν μαζευτεί μέσα σε δύο μέρες στο χωριό μας. Θα είναι ένα κείμενο που μας ένωσε όλους σε αυτό τον αγώνα και είναι αυτό που θα μας κρατήσει μέχρι το τέλος μαζί για να διεκτικήσουμε αυτά που προφανώς κάποιοι δεν μπορούν να μας προσφέρουν. Αυτό το κείμενο λοιπόν θα σας διαβάσω και ο χρόνος είναι σαν να είναι μια προφθεσινή βραδιά. Κυρίες και κύριοι φίλες και φίλοι καλησπέρα σας. Αυτό που συμβαίνει εδώ απόψε είναι πραγματικά πολύ ενθαρρυντικό και αισιόδοξο. Είναι αυτή η χαραμάδα φωτός που απεγνωσμένα ψάχνει ο άνθρωπος όταν όλα γύρω του είναι μαύρα και στενάχωρα για να πιαστεί από αυτήν και να προχωρεί στη ζωή του. Αυτή η ανάγκη λοιπόν γεννήσε την ιδέα για να εισταθεί αυτή η επιτροπή αγώνα. Όλοι μας αυτές τις μέρες τα είδαμε όλα και τα βιώσαμε όλα. Χαμένες ανθρώπινες ζωές που έσβησαν άδικα, χαμένες περιουσίες σπίτια κι άνθρωποι ένα με τις λάσπες και η δισοδία από τα πετρέλεα, τα λάδια και τα φερθά υλικά να κυριαρχεί παντού. Σαν να μην είγαμε λοιπόν άλλη επιλογή, σαν η απόφαση αυτή να είναι μονόδρομος αποφασίσαμε να βγούμε στο χωριό και στον κόσμο. Και με ένα κείμενο δίκαιων ετοιμάτων να τον καλέσουμε σε κοινή δράση και συλλογικό αγώνα για να κερδίσουμε ξανά ότι τα απρόβλεπτα ακραία καιρικά φαινόμενα, ιρωνικά είναι αυτά, μας θέρισαν. Τετρακόσχες, τετρακόσεις πενήντα υπογραφές που μαζεύτηκαν και υπαρουσίαζαν σε δω απόψε μαζί με την ακρά αδυπίστη μας, ότι την επόμενη φορά θα είμαστε πολύ περισσότεροι, μας κάνει όλους πολύ αισιόδοξους για τη δύσκολη συνέχεια. Όσον αφορά λοιπόν τις διεκδικήσεις μας, είμαστε ξεκάθαροι και συγκεκριμένοι. Αποζημιώσεις στο 100% χωρίς όρους, προϋποθέσεις και αστερίσκους σε όσους σε πλήγησαν. Άμεση αποκατάσταση ζημιών, το άμεσα βέβαια έχει περάσει γιατί έχει περάσει ένας μήνας, και υποδομών έτσι ώστε την επόμενη μέρα να νιώσουμε όλοι ασφαλείς και να επιστρέψουμε στην κανονικότητα που εμείς ονειρευόμαστε και θέλουμε για εμάς και τα παιδιά μας και όχι σ'αυτοί που κάποιοι προσπαθούν να μας επιβάλλουν με όρους πολιτικού τσαρλαντανισμού. Για να καταφέρουμε λοιπόν όλα τα παραπάνω, η Επιτροπή Αγώνα προτείνει, και από όλους εσάς περιμένουμε την υποστήριξή σας και της συγκατάδεσης σας στο παρακάτω. Επαφές, συνενοήσεις και κάλεσμα, όπως ήδη συμβαίνει, σε κοινή δράση με όλους τους φορείς και τις συλλογικότητες, τόσο στα όρια του δήμου μας αλλά και εκτός δήμου, εκπολιτιστικούς συλλόγους, συλλόγους γονέων, αθλητικούς συλλόγους, επιτροπές αγώνων, έγγραφος στο δήμου μας για πραγματοποίηση δημοτικού συμβουλίου που ακόμα δεν έχει γίνει, ανοικτή επιστολή στην κυβέρνηση και τον ίδιο τον πρωθυπουργό, συνέντευξη τύπου με εκπροσώπους όλων των φορέων και συλλογικοτήτων, αναρτήσεις και πάνω σε κεντρικά σημεία και μορφές δυναμικών κινητοποιήσεων όταν και όποτε χρειαστεί. Γνωρίζουμε όλοι μας ότι οι δυσκολίες που θα τις ανατήσουμε θα είναι πολλές και μεγάλες. Τα εμπόδια πολλές φορές θα μοιάζουν ανυπέρβλητα αλλά αυτός ο αγώνας πρέπει μοιραία να δοθεί μοιάζει και αυτά που έχουμε να χάσουμε, όλο και λιγοστεύουν και οι εκτώσεις που συνεχώς μας ζητούν να κάνουμε στην καθημερινότητά μας και στη ζωή μας γενικότερα δεν έχουν τελειωμό. Αυτό είναι λοιπόν και θα τον δώσουμε με όλη μας τη δύναμη και την ορμή γιατί κανείς από μόνος του δεν θα μας δώσει πίσω αυτά που χάσαμε. Μόνοι μας ανταπάρουμε γιατί και τα δικαιούμαστε και τα αξίζουμε. Καλή δύναμη και καλή αντάμωση στους τρόμους και στις πλατείες εκεί όπου κρίνονται τα δίκαια των ανθρώπων. Αυτό το κείμενο έχει ενώσει στο χωριό μας 400-500 ανθρώπους. Προς το παρόν. 400-500 ανθρώπους προς το παρόν. Λοιπόν, εμείς αυτό που θα θέλαμε να πούμε και να σας κάνω μια ερώτηση είναι το εξής. Επειδή δεν μπήκαμε από την πρώτη στιγμή μέσα που κανονικά δεν ξέρω αν είναι βαριά αυτή η έκραση που θα πω αλλά από την πλευρά σας, δεν ξέρω αν είναι παράληψη αλλά τουλάχιστον θα ήταν ηθικό να μπέναμε από την αρχή μέσα για να ακούσουμε τι είχατε να πείτε. Γιατί εμείς εδώ σήμερα δεν έχουμε έρθει σαν μονάδες, έχουμε έρθει σαν εκπρόσωποι των περιοχών που επλήγησαν και ακόμα υποφέρουν. Η ερώτησή μας λοιπόν είναι η εξής. Αφού προφανώς κάποια χρήματα μοιράσατε εδώ που για μας πραγματικά, να το λέω, μοιάζουνε καθρεφτάκια για ηθαγενείς. Να σας διακόψω λίγο. Δεν έχουμε προλάβει να συνεδριάσουμε άρα στις τοποθετήσεις σας θα ήθελα να είστε φιδωλός και προσεκτικός. Να σας ευχαριστώ. Δεν προλάβαμε να πούμε κουβέντες. Μπορώ να συνεχίσω. Μπορώ να συνεχίσω. Δεν νομίζω ότι συμβαίνει κάτι τέτοιο. Δεν νομίζω ότι συμβαίνει κάτι τέτοιο. Η ερώτηση λοιπόν είναι η εξής. Αφού αυτά τα χρήματα θα δοθούν. Αφού αυτά τα χρήματα θα δοθούν. Άραγε υπάρχουν. Άραγε γιατί δεν έγινε πρόληψη. Για να μη συμβαίνουν όλα αυτά. Για να μην είμαστε στη δυσάρεστη θέση και εμείς να παίζουμε τη ζωή μας κορώνα γράμματα και εσείς κατά κάποιο τρόπο να απολογίστε σε αυτούς που σας στηρίζουν και σας υποστηρίζουν. Γιατί δεν έγινε αυτό. Γιατί πάντα πρέπει να είμαστε πίσω από τα γεγονότα. Ερώτηση. Και θέλω μια απάντηση σε αυτό. Και μακάρι αυτά που σήμερα θα πούμε αν δεν τα έχετε πει. Γιατί πραγματικά όταν δεν είμαστε μέσα δεν μπορούμε να τα ξέρουμε βεβαίως. Θέλουμε πραγματικά αυτή τη φορά αυτά τα χρήματα και αυτά τα ποσά που θα συζητηθούν εδώ και θα δεσμευθούν πραγματικά να φτάσουν εκεί που πρέπει. Γιατί το προηγούμενο αυτό που μας έχει δείξει είναι ότι αυτά τα χρήματα ναι μεν εξαγγέλθηκαν, ναι μεν πάντα υπάρχει καλή διάδεση να δοθούν, αλλά κατά κάποιο τρόπο κολλάνε στη γραφειοκρατία, στα γρανάζια, στο φταίει ο ένας, στο φταίει ο άλλος και στην διάσπαση των ευθυνών. Μακάρι αυτή τη φορά, μακάρι αυτά τα χρήματα που έχετε υπολογίσει που πιστεύουμε ότι πρέπει να δοθούν για να καλύψουν τις ανάγκες να γίνουν. Προς το παρόν εμείς μέχρι να το δούμε, μέχρι να το δούμε συνεχίζουμε τον αγώνα, δεν θα το πιστέψουμε, γιατί έχουμε ξαναβρεθεί και το 2016 αυτή τη θέση, δεν θα το πιστέψουμε, οι κυβερνήσεις και τα πράγματα μπορεί να λέζουν οι άνθρωποι είμαστε εκεί και μένουμε εκεί είμαστε οι ίδιοι, δεν θα το πιστέψουμε μέχρι να το δούμε. Και σας ευχαριστώ για το χρόνο και αν είπα και κάτι παραπάνω, συγγνώμη, ευχαριστώ πολύ. Και εγώ σας ευχαριστώ. Τώρα να μιλήσω κι εγώ. Χριστίνα Αβραμίδου λέγομαι και είμαι κι εγώ από την Καστέλλα και θα ήθελα να πω ότι και το 2006 δεν ήταν η κακοκαιρία και πάλι πνιγήκαμε γιατί υπήρχαν κακοτεχνίες. Ξέρουν πάρα πολύ καλά όλοι όσοι βρίσκονται εδώ πέρα ότι δεν έχει γίνει πουθενά ποτέ ένα σοβαρό έργο. Έπρεπε πρώτα να θρυνήσουμε 258 ανθρώπους και μετά να σκύψουν οι κυβερνήσεις για να κάνουν κάτι. Είμαστε εδώ και ζητάμε να πάρετε μια απόφαση να στηρίξετε τα αιτήματά μας όλα έτσι ώστε να προχωρήσουμε παρακάτω μέχρι το πρωδυπουργό θα φτάσουμε. Είμαστε αποφασισμένοι. Αυτές οι υπογραφές μαζευτήκαν σπίτι σπίτι και είναι μόνο δύο ημερών. Ο κόσμος είναι γανακτισμένος. Δεν βγήκατε έξω να κάνετε το περιβερικό συμβούλιο ούτε το δημοτικό συμβούλιο. Γιατί όταν είναι να πάρουμε τους ψήφους είμαστε πόρτα πόρτα με ευχές και με συλλυπητήρια. Εμείς θέλουμε να πάρετε απόφαση ότι στηρίζετε ιδέαλως εμείς εδώ δεν φεύγουμε. Θέλουμε να έχουμε τη σύμφωνη γνώμη σας. Γιατί πρέπει κάτι να πάμε και να πούμε πίσω σ' όλους αυτούς τους ανθρώπους που δεσμευθήκαμε ότι τους εκπροσωπούμε εδώ. Θέλουμε αυτήν τη συνέναιση. Ευχαριστώ. Απευθύνομαι κύριε Πρόεδρε, στις κυρίες και τον κύριο που μας θυμούν με την παρουσία τους. Ευχαριστούμε που μεταφέρετε τη φωνή των συμπόλητών μας μέσα στη συνεδεία του Περιφεριακού Συμβουλίου. Αυτός είναι και ο λόγος που έγινε διά ζώσης και βέβαια αν το επέτρεπαν οι υγειονομικές συνθήκες θα έχει γίνει και με τρόπο που να είναι πραγματικά και απολύτως αυθεντικά ανοιχτός έξω. Στην τελευταία κύρια που μίλησα, συγγνώμη δεν στην κράτησα το όνομα, θέλω να πω πως όχι μόνο δεν είναι ζήτημα δεν είναι ζήτημα το αν θα φύγετε ή θα μείνετε, το αντίθετο εμείς θα θέλαμε να παραμείνετε ή δυνατόν και ανάλογα με τις δυνατότητές σας καθόλου τη διάρκεια της συνεδρίασης ή τουλάχιστον της συζήτησης αυτού του θέματος, γιατί ακριβώς ο στόχος της συνεδρίας είναι να συζητηθεί και το πριν και το τώρα και το μετά, με ένα πολύ ουσιαστικό τρόπο. Ακούσαμε με ενδιαφέρον όλοι τα ζητήματα και τα αιτήματα που τέθηκαν. Όλα αυτά ήδη βρίσκονται σε μια διαδικασία, είτε από τα Υπουργεία προς τους Δήμους είτε από το Υπουργείο στην Περιφέρεια, είτε κάποια απευθείας στο επίπεδο της αυτοδιοίκησης. Νομίζω και θεωρώ πως διερμηνεύω τα αισθήματα μάλλον της σκέψης όλων των συναδελφών του Περιφερικού Συμβουλίου, ότι ένα προς ένα τα αιτήματα που τέθηκαν και πρέπει να τα δούμε σοβαρά, να τα ζητήσουμε και στο μέγιστο δυνατό βαθμό να επιδιώξουμε και να διεκδικήσουμε την υλοποίησή τους. Ευχαριστώ. Νομίζω ότι πρέπει να δώσουμε τον λόγο στον κ. Λέκα για τη σύντομη αυτή παρουσίαση του Δεκαλέπτου και να ξεκινήσουν μετά οι επικεφαλείς της τοποθετής του. Υδιαίτερη τιμή η παρουσία μου εδώ σήμερα στο Περιφερικό Συμβούλιο. Βεβαίως, όταν βλέπουμε το πρόγραμμα του κ. Λέκα, το πρόγραμμα του κ. Λέκα, το πρόγραμμα του κ. Λέκα, το πρόγραμμα του κ. Λέκα, το πρόγραμμα του κ. Λέκα, το πρόγραμμα του κ. Λέκα, το πρόγραμμα του κ. Λέκα, το πρόγραμμα του κ. Λέκα, το πρόγραμμα του κ. Λέκα, το πρόγραμμα του κ. Λέκα, τα πρόγραμμα του κ. Λέκα, το το παράρτημα Ευρίπου αποτελεί ουσιαστικά οργανική μονάδα του Εθνικού και Καποτεστηρικού Παραπιστήμιου Αθηνώνου. Βεβαίως, δεν θα κάνω μια τεχνική επιστημονική παρουσίαση σήμερα, γιατί δεν είναι συνθήκες και όριμες, αλλά και όλα τα επιστημονικά στοιχεία δεν έχουν ακόμα διερευνηθεί. Υπόσχομαι όμως στο άμεσο μέλλον να διοργανώσουμε μια ημερίδα, πολλές ημερίδες μάλλον, για τους τεχνικούς, για τους υπερησιακούς παράγοντες, για τον βληθυσμό, προκειμένου να τους ενημερώσουμε σχετικά με τους φυσικούς συνδύνους, οι οποίοι αποτελούν ουσιαστικά το κυρίαρχο πρόβλημα που υπάρχει όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε όλο τον κόσμο. Ένα κυρίαρχο πρόβλημα το οποίο έχει ουσιαστικά μεγεθυνθεί και από την ιστορία της επιδημίας του κορωνοϊού, ένα πρόβλημα που περιπλέκει τις καταστάσεις, όπου φυσικά φαινόμενα εμπλέκονται με τεχνολογικά ατυχήματα, τεχνολογικά ατυχήματα και φυσικά φαινόμενα προκαλούν περιβερνωτικές επιπτώσεις, επιπτώσεις στον κοινωνικό και οικονομικό ιστό και αυτά όλα βέβαια κάτω από το πρίσμα της έντονης κλιματικής κρίσης που βιώνουμε, που πραγματικά δημιουργεί ένα αβέβαιο εξαιρετικά αβέβαιο αύριο. Η θέση μου δεν είναι θέση πολιτική, είναι θέση καθαρά επιστημονική. Αναλύω μόνο τους επιστημονικούς και τεχνικούς, τις επιστημονικές και τεχνικές παραμέτρους των κάθε φαινομένων και αυτό προκύπτει βέβαια από τη μεγάλη εμπειρία την οποία έχουμε. Είμαστε το μοναδικό τμήμα στο ΣΕΠΑΝ Ελλήνιο επίπεδο, στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, που έχουμε έδρα διαχείρισης φυσικών καταστροφών, έχουμε κάνει περίπου 100 αποστατές όλο τον κόσμο και βέβαια την κάθε φορά εστιάζουμε μόνο στα επιστημονικά και τεχνικά πορίσματα, γι' αυτό και βέβαια η αξιοπιστή αν θέλετε είναι σε πολύ υψηλό επίπεδο όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό. Έχουμε λοιπόν να κάνουμε με τα πλημμυρικά φαινόμενα της 9ης Αυγούστου, πλημμυρικά φαινόμενα τα οποία πραγματικά και δεν μπορεί να αμφισβητηθεί από κανέναν ήταν ιδιαίτερα εξαιρετικά έντονα, το βιώσατε άλλα όλοι σας, εγώ ήμουν εκείνη τη μέρα στο Λίβανο και ήθελα κατευθείαν από το Λίβανο μετά τη Μεγάλη Έκρηση εδώ στην περιοχή, έχουμε ένα πλούσιο ιστορικό το οποίο φαίνεται στον Πίνακα και στο Λίλαδα αλλά και στο Μεσάπιο, το τελευταίο δυστυχώς γεγονός ήταν το 2009 αλλά υπήρχαν καταγεγραμμένα γεγονότα από το 1924, έχουμε να κάνουμε λοιπόν με ένα εξαιρετικά χαμηλό βαρομετρικό στην... κάποιο πρόβλημα υπάρχει στην διασύνθεση, έχουμε να κάνουμε λοιπόν με ένα εξαιρετικά χαμηλό βαρομετρικό στην Ανώτερη και Μέση Τροπόστερα το οποίο προωθήθηκε σε έξι ώρες προς τη μεριά της Εύβοιας, στη μεριά της Εύβοιας εγκάρσια αποκόπηκε από τον Ορεινό Όγκο που είναι διεύθυνσης της Βορρας Νότος και έχουμε να κάνουμε με μία υπερμεγέθη υπερκυταρική καταιγίδα η οποία εγκλωβίστηκε όπως βλέπετε εδώ στα σκήματα, δεν την αλλείω για να μην χάσω χρόνο, εγκλωβίστηκε στην περιοχή ακριβώς εδώ του Δήμου Μεσαπείων και του Δήμου Χαβκιντέων για τέσσερις ώρες. Δεν μπόρεσε να υπερβεί τα εμπόδια των Ορεινών Όγκων και έχουμε μία υπερκυταρική συσσορήφιση η οποία αν θελήσουμε να την αναλύσουμε την αναλύνουμε σε τρεις φάσεις άρχισε στις 11.40 και τελείωσε στις 7.40. Τρία υπογεγονότα εκ των οποίων το κόκκινο γεγονός όπως φέρνει εδώ σκήμα ήταν το καθοριστικό και το καταλητικό. Έχουμε να κάνουμε με ένα ύψος βροχής της τάξιος των 300 χιλιωστών καταγεγραμμένο σε τρεις σταθμούς και έχουμε να κάνουμε με μία περίοδο επανάληψης 500 ετών με βάση τα στοιχεία και τα δικά μας αλλά και το Εθνικό Συντεροσκοπείο Αθηνών. Αυτά τα 500 χρόνια όμως δεν σημαίνει ότι τα επόμενα 500 χρόνια θα αντιμετωπίσουμε μία τέτοια πλημμύρα, μία τέτοια προχόπτωση αλλά λόγω της κλιματικής κρίσης έχουμε την υποψία ότι θα τα βριώνουμε ακόμα πιο γρήγορα και σύντομα. Έτσι λοιπόν με βάση τα στοιχεία τα οποία έχουμε και χωρίς να θέλω να σας χωρίς να θέλω να σας παταλήσω χρόνο έχουμε να κάνουμε με τρεις λεκάνες του Μεσάπιου των πολιτικών και του Γίλαντα. Οι δύο λεκάνες ήταν αυτές του Γίλαντα και του Μεσάπιου ήταν αυτές που είχαν στιγματιστεί εντός εισαγωγικών από την οδηγία 20-20 της Ευρωπαϊκής Ένωσης ότι είναι εν δυνάμη λεκάνες πλημμυρικών φαινουμένων. Η τρίτη στα πολιτικά δεν υπήρχε στον χάρτο. Έτσι λοιπόν έχουμε τρεις λεκάνες, τρεις αητρογραφικά δίκτυα, 400 χιλιόμετρα έκταση, ουσιαστικά στην οποία έπεφτε για έξι ώρες η βροχή, το μέγιστο ήταν για τέσσερις ώρες, 300 χιλιοστά βροχής, η καμένη έκταση δεν έπαιξε κανένα ουσιαστικά ρόλο, ένα ποσοστό της τάξης του 5% και ούτε, δεδομένου ότι καταλάβαμε ένα πολύ μικρό τμήμα της περιοχής και έχουμε βέβαια με τα έντονα φαινόμενα, έντονα φαινόμενα αναπλημμυρικά στο έδωφος, τα οποία πραγματικά έχω πάει σε έχω, είχα παραδείγματα να σας δείξω πάρα πολλά, αλλά για λόγους χρόνου δεν θα μπορέσαμε να τα δούμε, όπου πραγματικά όπως φαίνεται εδώ στις φωτογραφίες, με τον κ. Ψαθά πάνω δεξιά, ολόκληροι όγκοι εδαφικών και βραχοδών σχηματισμών μαζί με τα δέντρα, κατολύστησαν και μεταφέρθηκαν μέσα από το αετρογραφικό δίκτυο. Και είναι φανέστατο, είναι πρωτόγνωρης οι δυνάμεις οι οποίες αναπτύχθηκαν στην περιοχή και πρωτόγνωρο το ύψος και η ένταση και η ταχύτητα του νερού. Οι επιτώσεις βέβαια στις υποδομές και στα έργα τις παρέρχομαι, γιατί τις ξέρετε πολύ πιο καλά από εμένα και για να κερδίσω χρόνο. Εκείνο το οποίο ήθελα να σταματήσω είναι η περιβαλλοντική διάσταση του θέματος. Μια περιβαλλοντική διάσταση που είναι πάρα πολύ σημαντική και την ανέφεραν και εδώ οι κάτοικοι, είναι ότι ζούμε σε μια περιοχή στην οποία το περιβάλλον αλλάζει. Και το περιβάλλον επιταχύνονται και αλλάζει, όχι προς το αθετικό, αλλά προς το αρνητικό. Και εδώ θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερο βάρος και εδώ κάναμε και την πρόταση προς την περιφέρεια να παρακολουθήσουμε γεωπεριβαλλοντικά την περιοχή και σε σχέση με τα φαινόμενα τα οποία θα επιταχύνονται και θα γίνονται όλο και πιο κραιά, αλλά και σε σχέση με τις ανθρώπινες πανεμβάσεις οι οποίες υπάρχουν στην περιοχή. Οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις ήταν τεράστιες και δεν έχουν αποτιμηθεί ακόμα. Και εδώ το Παναπιστήμιο Αθηνών κάνει μια πολύπλευρη έλευνα από όλα τα τμήματα προκειμένου να αποτιμήσουμε όλα αυτά τα φαινόμενα. Εκείνος στο οποίο θα πρέπει να σταθώ είναι η ανθρώπινη παρέμβαση και κυρίως η παρέμβαση και στο μεσάπιο αλλά και στις εκβολές του γυλάντα. Χρειάζεται μια ολοκληρωμένη παρέμβαση από την αρχή ροής των ρεμάτων μέχρι τις εκβολές βλέποντας πάλι της διαδικασίας με καινούργιο μάτι. Με καινούργιο μάτι το οποίο διεθνώς δεν το είχαμε συνειδητοποιήσει ως τώρα. Έτσι λοιπόν και τα τεχνικά έργα τα οποία θα δρομολογηθούν θα πρέπει και αυτά να είναι συμβατά με το περιβάλλον, να μην αντιστέκονται στις δυνάμεις της φύσης και να λειτουργούν παράλληλα με το περιβάλλον. Είναι μια διάσταση που μπαίνει όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς. Βλέπετε εδώ δυστυχώς δεν έχουμε καλή οπτική. Βλέπουμε ότι οι ροές του ποταμού Λίλαντα ουσιαστικά είναι ροές οι οποίες υπήρχαν και στο παραδεισθόν χιλιάδες χρόνια. Η ανθρώπινη παρέμβαση και παρουσία έκανε αυτές τις ροές πλημμυρικά φαινόμενα. Έτσι λοιπόν θα πρέπει να δράσουμε ο σχεδιασμός μας. Δεν ήρθε να κάνω μάθημα, ήρθε να βάλω προβληματισμούς περισσότερο. Ο σχεδιασμός μας θα πρέπει να είναι τέτοιος ούτως ώστε να συνάδει με τις φυσικές διεργασίες οι οποίες εξελίσσονται εδώ και χιλιάδες χρόνια και θα εξελίσσονται με ιδιαίτερη μεγάλη συχνότητα και ένταση το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Έχουμε τέλεια διαφοροποίηση τουλάχιστον σε κρίσιμες περιοχές όπως είναι οι εκβολές των ποταμών. Εκεί λοιπόν έχουμε τεράστια ζητήματα τα οποία διερευνούμε και θα πρέπει να σχεδιάσουμε με βάση τις απαιτήσεις της φύσης, με βάση τις απαιτήσεις της ιδραυλικές των ρεμάτων αλλά και με την εξέλιξη ολόκληρο του χώρου. Και βλέπουμε εδώ από το 50 μέχρι το 2012 την εξέλιξη του χώρου. Πρέπει να προβλέψουμε ποια θα είναι οι μελλοντικές διαθέσεις των ποταμών, οι μελλοντικές διαθέσεις των φυσικών φαινομένων με βάση τα φαινόμενα αυτά τα οποία έχουμε καταγράψει στο σύντομο ιστορικό παρελθόν γιατί δεν έχουμε μεγάλο χρονικό παράθυρο παρατηρήσεων. Έχουμε μόνο τα 30, 40, 50 χρόνια. Έτσι λοιπόν όλες αυτές τις εργασίες θα πρέπει να κατανοηθούν προκειμένου όταν πάμε να σκεδιάσουμε, όταν πάμε να κάνουμε την ανάκαμψη, να είμαστε συμβατοί με όλα αυτά τα φαινόμενα. Και εκείνο το οποίο θα πρέπει να πούμε είναι ότι θα πρέπει να ακολουθούμε τις φυσικές δεργασίες σε όλο το φάσμα των λεκανών που υπάρχουν, των υδρογεολογικών λεκανών, και εσείς δείτε λεκάνες, αλλά και σε άλλες περιοχές, όπου θεωρούσαμε αυτονόητο ότι το ποτάμι θα τρέχει σε μια συγκεκριμένη περιοχή, αλλά όμως, αν κοιτάξουμε λίγο πίσω, οι ροές είναι τελείως διαφορετικές. Εκείνο το οποίο θα πρέπει να πούμε και σαν πρόταση, να μην καθίσουμε στα συμπεράσματα, να μην καθίσουμε να πούμε τι έφτεξε, τι δεν έφτεξε, είναι ότι θα πρέπει να κάνουμε ένα σχέδιο ολοκληρωμένης διαχείρισης των περιβαλλοντικών θεμάτων που υπάρχουν στην κεντρική έβοια, μαζί με βέβαια όλη την άλλη περιοχή, και να εντάξουμε ουσιαστικά όλες αυτές τις γνώσεις που θα αποκτήσουμε, γιατί από κάθε φαινόμενο αποκτούμε γνώσεις, από εκεί μαθαίνουμε τη φύση. Να εντάξουμε σε ένα ευρύτερο πρόγραμμα, ένα ευρύτερο πρόγραμμα το οποίο θα φορά όλη την περιφέρεια στερεάς Ελλάδας, ένα αντίστοιχο πρόγραμμα που κάνουμε αυτή τη στιγμή στα Ιόνια Ισιά, με 8 επιστημονικούς φορείς όλης της χώρας. Εκείνο το οποίο θα ήθελα να επισημάνω και τελειώνω, είναι ότι τα νέα δεδομένα που αποκύττουν είναι τα εξής. Από τώρα και πέρα θα αντιμετωπίσουμε μεγαλύτερη πολυπλοκότητα και συνθετότητα στα φαινόμενα. Θα υπάρχουν νέες μορφές κινδύνων που δεν τις γνωρίζουμε ακόμα. Τις έχουμε αντιμετωπίσει εδώ για 6 μήνες. Δεν τις ξέραμε. Θα προκύψουν νέες μορφές κινδύνων. Θα υπάρχει, βέβαια, από την άλλη μεριά η συνεχώς εξελισσόμενη επιστημονική γνώση και τεχνολογία. Η κλίμακα των καταστροφών θα αλλάζει και θα μεγαλώνει και βέβαια θα εμπλέκεται όλη αυτή η κατάσταση σε ειδικές περιοχές με ειδικές κρίσεις. Εκείνο το οποίο βλέπουμε και το οποίο πραγματικά αγωνιούμε και σχεδιάζουμε αυτή τη στιγμή και στο πανεπιστήμιο αθηνών και στα ερευνητικά κέντρα της χώρας αλλά και στον οργανισμό της ελληνικού σχεδιασμού και προστασίας είναι να αντιμετωπίσουμε κρίσεις πάνω σε κρίσεις. Να αντιμετωπίσουμε φαινόμενα όταν εξελίσσεται ήδη μια άλλη κρίση. Εδώ είναι το πιο σύνθετο σχέδιο το οποίο θα πρέπει να αναπτύξουμε γιατί θα πρέπει να διαρεγνήσουμε αυτά μας στο μέλλον. Ευχαριστώ πολύ. Κύριε Καθηγητάκη, εμείς σας ευχαριστούμε. Το λόγο έχει... Συγνώμη για την παρέμβαση. Κύριε Παπαδόπουλε. Συγνώμη, το όνομά σας πείτε μου πάλι. Έλαβα πρών λίγο στο προσωπικό μου email κειμένου υπογραφών από τους κατοίκους της Καστέλλας. Το οποίο είναι αρκετά διαφορετικό κείμενο από αυτό εδώ. Απλά για τα πρακτικά και για να καταχωρήσει και να μοιραστούν στους αδελφούς, ποιο από τα δύο είναι... Όχι, ένα από τα δύο έχει τις υπογραφές και φράζει προφανώς εσάς. Είναι αυτό που έλεβα στο email μου. Ωραία, ωραία, οπότε να δώσουμε αυτό στους κυρίους. Να επιστραφεί λοιπόν αυτό και να κρατήσουμε το email του Περιφερειάρ και αυτό που στείλατε. Σας ευχαριστώ. Να το πω και του Περιφεράρ. Ναι, ναι και συγγνώμη την παρέμβαση. Κύριε Φλέτσο, έχει το λόγο περνώντας τις τοποθετήσεις... Εντάπλα να παρακαλέσω, έστω και τώρα να μοιραστεί, να αποσταλεί στα email τον μελό του Περιφερειάρ του Συμβουλίου. Δημήτρη Ανδευτερόλεπτο, συγγνώμη. Δημήτρη Ανδευτερόλεπτο, να κλείσουμε λίγο αυτό. Προεδρύ, παρακαλώ. Αυτό που μου έχει σταλεί στο προσωπικό την τοποθετήσεις μου, να μοιραστεί, να αποσταλεί στο και τώρα στα μέλη του Περιφερειάρ του Συμβουλίου, να έχουν όλη γνώση. Συγγνώμη. Ναι. Υπάρχει και η σήγηση από τη διαφράση περιφερειακής αρχής, δηλαδή αυτά που είπε ο κ. Περιφερειάρκης σε Περσό. Ήταν η σήγηση προς το σώμα. Όχι, να απαντήσω. Όπως είπα και στην αρχή της κουβέντας μας, θα υπάρχουν κύκλοι ομιλειών, εγώ, αφού του τοποθετθούν ή κάνουν ερωτήσεις οι επικεφαλείς, γιατί σε αυτή τη φάση μπορούμε να εστιάσουμε και περισσότερες ερωτήσεις. Μια διαφράση και μία δέσμεση του Προέδρου. Εάν υπάρξει πρωτολογία των παρατάξεων, κύριο Πρόεδρε, και μετά συζητήσουμε με βάση τα όσα καταθέσει ο κ. Περιφερειάρκης και ο κ. Αντιπεριφερειάρκης, υποτίθεται ότι θα έχουμε αντίστοιχη ευχέρεια να επανατοποθετούμε. Ναι, ναι. Τα δευτερολογίες. Μα ούτως κι άλλες προβλέπετε. Εντάξει. Μην έγινε συγχειτική, κύριε Αντιπερειάρκη. Όλοι εδώ μέσα έχουμε βάρος στην ψυχή μας. Υπάρχει ένα καθήκον ερήρου και κακό για μας, της αντιπολιτεύσεως, της μεγάλης αντιπολίτευσης, όλης της αντιπολίτευσης. Είναι όμως καθήκον, επειδή ξέρω ανθρώπους, ξέρω βιογραφικά όλων των περιφερειακών συμβούλων, στους περισσότερους από εμάς, στο αξιακό μας σύστημα, υπάρχει η έννοια, η ιερή έννοια της παρετήσεως. Τι εννοώ. Ο κύριος Περιφερειάρχης δεν είναι χθεσινός. Στα της Ευείας. Είναι πέντε χρόνια συν ένα έξι. Και ο νόητος. Ανέλαβε, δεν διαχώρισε καν τη θέση του, είπε ότι αναλάβαμε, τα περιφερειάρχης εννοώ, όλα καλώς καμωμένα. Αναλάβαμε τον παράδεισο. Βιώσαμε την κόλαση. Όχι δεν τη βιώσαμε, εμείς τη βιώσατε εσείς. Αν την είχα βιώσει εγώ, θα ήταν αλλού τώρα τα πράγματα. Και ο νόητος. Δεν προσπαθώ να πω κάτι. Αλλά θα το πω στη συνέχεια. Τι κάνατε λοιπόν? Υπάρχουν κάτι προμελέτες, μασάτε τα λόγια σας. Φταίει ο Περγαντάς, ο οποίος ανέλαβε τρισίμισι χρόνια να φτιάξει πρώτη φορά περιφέρεια, για τρισίμισι χρόνια. Δεν φταίνει τα πέντε, τα δικά σας, συν ένα έξι. Αναζητάτε από τον Περγαντά διάφορα παπαγαλάκια, που τριγυρνάνε και μιλάνε δυστυχώς. Εντάξει, πάμε παρακάτω. Πώς εννοείτε, αγαπητοί κύριοι, κύριε Περιφεριάρχη, κύριε Πρόεδρε Καταρχήν, κύριε Περιφεριάρχη, κύριοι και κυρία αντιπεριφεριάρχες στην πολιτική προστασία, πώς την εννοείτε, γίνεται ότι γίνεται, στέλνουμε και μερικές μπουλδόζες και βγαίνουν οι δήμαρχοι, το έχω υποστεί. Δεν έχω καμία μομφή κατά των δημάρχων, καμία απολύτως. Το έχω υποστεί σαν δήμαρχος. Στέλνουν μετά κάποιες μπουλδόζες και αναγκαζόμαστε εμείς, γιατί φοβόμαστε τον ίσιο μας, οι δήμαρχοι, να βγούμε και να πούμε, ευχαριστούμε την Περιφερία. Αυτό σημαίνει πολιτική προστασία. Για χ, ψ, ζ, ομέγα λόγους, δεν γίνανε τα έργα υποδομής. Δεν γίνανε γιατί είμαστε στην Ελλάδα, κατά τα ψέματα. Τώρα μην πάμε να κάνουμε τους Αγίους κάποιοι. Η πολιτική προστασία όμως τι κάνει. Και εδώ, Ερίστον Παρόδο, κατά την ταπεινότατοι μου γνώμη, αδικίσατε τον εαυτό σας, κύριε καθηγητά. Εντεχομένως θα κερδίσατε μια εκλόγημη θέση του επικρατίας, δεν ένας δημοκρατίας. Αλλά σήμερα, κατά την ταπεινή μου γνώμη, αδικηθήκατε. Εσείς ο ίδιος. Τι κάνει λοιπόν η πολιτική προστασία. Η πολιτική προστασία, συνάδερφε, δήμαρχε, στρατηγέ, που τα ξέρεις καλά, που τα έχεις περάσει στη σχολία, στο στρατό, δεν περιμένει να πάει μετά. Από πριν κοκκινίζει τα σημεία στο χάρτη και έρχεται, δεν μιλάμε για μπρικαγιά που πιάνει απότομα και εκεί πάλι μπορεί να προλάβεις για να μην θεραπεύσεις. Δεν μιλάμε για σεισμό, που μέχρι τώρα δεν ξέρουμε και πολλά, για να μπορούμε να τον προλάβουμε. Όμως το νερό, τη βροχή, τη θεομηνία, το χιόνι, η Εθνική Μετολογική Επιτροπή και άλλες υπηρεσίες με δορυφόρους, που θα έπρεπε να έχουμε συμβληθεί, τα ξέρουν ακριβώς. Σε 24 ώρους, σε 48 ώρους, 24 ώρους, 12 ώρους, τι κάνατε, ποιους ειδοποιήσατε, ποιους πήγατε να φωνάξετε του ντου, να στείλετε μηνύματα για να μπορέσουν να κάνουν κάτι. Σε κανέναν, σε κανέναν απολύτως. Δεν θα φάω όλο το χρόνο σας, τελειώνω εδώ. Κυρίες και κύριοι περιφερειακοί σύμβουλοι, κύριε Πρόεδρε, κύριε Περιφεριάρχη, κυρία και κύριε Δήμαρχε, εκλεκτοί προσκεκλημένοι των φορέων του νομού, κύριε Καθηγητά, θα ήταν τελείως διαφορετική η συμπεριφορά όλων μας, εάν αυτή η συνεδρίαση δεν γινόταν στην πόλη της Χαλκίδας κάτω από τη σκιά μιας ανύποτης τραγωδίας. Θα ήταν διαφορετικά αν δεν υπήρχαν οι 8 μικροί μας. Θα ήταν διαφορετικά εάν δεν υπήρχε αυτός ο πόνος, όπως εκφράστηκε, για την απώλεια μόχτου μιας ζωής. Θα ήταν διαφορετικά εάν δεν υπήρχαν αυτοκίνητα στη θάλασσα, ημερισμένες επιχειρήσεις, καταστραμμένες αυρωτικές καλλιέργειες. Θα ήταν διαφορετικά αν είχαμε, κυρία Δήμαρχε Χαϊκηδέων, και εκείνη η διαφωνία μου προνοήσει, είχαμε προβλέψει μέσα στο δικό μας πεδίο, χρονικό πεδίο ευθύνηση. Και όπως είπε και ο Απόστολος ο Γκλέτζος, αυτό το χρονικό πεδίο υπήρχε. Αυτή η περιφερειακή αρχή δεν είναι καινούργια. Αυτή η περιφερειακή αρχή μετράει 6 χρόνια θητείας, με τα ίδια πρόσωπα, σε υψιέσθεσης ευθύνησης. Άρα είχαν τον απαιτούμενο χρόνο να προετοιμάσουν την άμυνά μας, όταν μάλιστα έχουν προηγηθεί φαινόμενα που χτυπούν τον κόδωνα του κινδύνου. Και δεν μιλώ μόνο για τις πυρκαγιές. Μιλώ και για την πλημμύρα που έπνιξε άλλους δύο συναθρώπους μας στο Μαντούδι. Μιλώ για τα φαινόμενα που είδαμε τον Απρίλ, που έπνιξαν ολόκληρες περιοχές στην Κεντρική και Νότιο Εύβοια. Και όμως, ερχόμαστε να παρακολουθήσουμε τα πράγματα, βεβαίως να στηρίξουμε όποια πρόταση έρθει για αποκατάσταση των ζημιών. Το είπε πάρα πολύ ευστοχά ο συμπολίτης μου, κι ας με συγχωρέσει που δεν θυμάμαι το όνομά του από την Καστέλλα, μα αφού βρέθηκαν τα χρήματα, δεν θα φορούσε με το 50% ίσως και λιγότερο να πάμε σε πρόβληψη, να πάμε στη δημιουργία των αντιπλημμυρικών έργων που χρειάζεται η περιοχή. Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, επιτρέψτε μου να μείνω σε αυτό το πρώτο άξονα, στον άξονα της πρόληψης, γιατί εκεί θεωρώ ότι είναι το σημαντικότερο. Αυτό είναι που θα πρέπει να μας απασχολήσει, όχι για να αποδοθούν ποινικές και πολιτικές ευθύνες. Το μεν πρώτο θα το ψάξει η δικαιοσύνη μετά την εισαγγελική έρευνα, το δεύτερο, είτε το πω εγώ είτε όχι, δεν έχει καμία αξία, ή μάλλον δεν έχει την ίδια αξία, αν πιστώνεται ή χρεώνεται η ευθύνη αυτούς τους ίδιους τους πολίτες. Είναι αλήθεια ότι αυτή η περιφερειακή αρχή έχει πρόσφατη, νοποιεί την πολιτική νομοποίηση. Είναι προφανές ότι έχει την αποδοκή και την επίδοκη μασία του λαού της Στερεάς Ελλάδας. Ίσως και σε μια μεθεπόμενη εκλογική αναμέτρηση να ξανακυρδίσουν τις εκλογές. Αυτό που δεν θα μπορέσουν να κυρδίσουν είναι την καθαρή συνείδηση. Μια συνείδηση η οποία βαρύνεται με όλη αυτή την τραγωδία. Αυτό, επιτρέψτε μου, θα μας κατατρέχει σε όλη μας την υπόλοιπη ζωή. Και αυτούς που είχαν την πρώτη ευθύνη, αλλά και όλους τους άλλους, που δεν φωνάξαμε, που δεν απαιτήσαμε να γίνουν αυτά που έπρεπε να γίνουν στο χρόνο που όφειλα να γίνουν. Επιτρέψτε μου, θα το βγάλω γιατί με πουράζει. Κυρίες και κύριοι, θα ξεκινήσω από το συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας, το οποίο συνεδρίασε με την παρουσία του αντιπεριφέρειάρχη έρβειας του κυρίου Κελαϊδίτη στις 22 Νοεμβρίου. Είναι μια διαδικασία, η οποία έχει καθαρά τυπικό χαρακτήρα. Σε όλες τις περιφερειακές ενότητες προβλέπειται από το νόμο, συνενδριάζουν τα συντονιστικά Όργανα Πολιτικής Προστασίας. Συνήθως είναι κλεισέ και η θεματολογία. Πρώτον, απολογισμός της αντιπηρικής περιόδου. Δεύτερον, προετοιμασία, προγραμματισμός, συντονισμός προγραμματισμός και λήψη προληπτικών μέτρων για την αντιμετώπιση κινδύνων από αποκατάστασης καταστροφών και πλημμύρες. Άρα, ακόμα και εθιμοτυπικά, ακόμα και ως υποχρέωση νομικής διάταξης, υπάρχει. Προσέξτε, μιλάμε για την έβοια, η οποία και το 18 και το 19 πέρασε πάλι το ίδιο μεγάλο βράμα, με επαναλαμβάνω και τις πρυγακές, αλλά και την πλημμύρα σε προκόπη και μαντούδι, με πάλι απώλεια δύο ανθρώπινων ζωών. Ο κύριος Αντιπεριφεριάρχης είπε, παρότι η έβοια συγκαταλέγεται ανάμεσα στους πιο δύσκολους νομούς της χώρας σε συγνότητα και ένταση φαινομένων, οι επιδόσεις και τα αποτελέσματα της πολιτικής μας προστασίας αποτελούν παράδειγμα καλής πρακτικής. Με 10 νεκρούς. Και μάλιστα, συνεχίζει ο κύριος Αντιπεριφεριάρχης και λέει, ότι οφείλουμε να το διαφυλαίξουμε αυτό το κεκτημένο και να μας βρει ακόμα πιο θορακισμένους. Όχι πιο θορακισμένους θα μας βρήκε, αλλά πολύ πιο ευάλωτους μας βρήκε η θάλια, η θεομηνία θάλια. Με όλο αυτό το αποτέλεσμα, το αρνητικό. Μάλιστα, ο κύριος Κελαηδίτης, δεν είναι προσωπικό το ζήτημα, είναι επειδή υπηρετεί το θεσμό του Αντιπεριφεριάρχη του νομού μας. Τον Απρίλιο, αρχές Απριλίου σας θυμίζω που είχαμε την θεομηνία, έβγαλε δελτιοτύπου και σε εισαγωγικά η λέξη, το ρήμα, πανηγύρισε που δεν είχαμε απόλυα ζωής τον Απρίλιο του 20. Δεν αντεδράσαμε ως παράταξη και θα σας εξηγήσω γιατί. Αντέδρασε όμως η λαϊκή σεισπήρωση με ένα δελτιοτύπου που έβγαλε ο κύριος Βασδέκης και ο οποίος ήταν πραγματικά, εξέφρασε και τη δική μας άποψη. Δεν μπορείς να επιχαίρεσαι γιατί δεν έχεις νεκρούς, δεν έχεις απόλυες ζωής σε ένα φαινόμενο που τελευταία, και συμπονώ με τον κύριο καθηγητή, νιώθουμε τα αποτελέσματα της στιματικής αλλαγής. Είναι έντονο, είναι ισχυρό, αλλά δεν είναι και πρωτόγνωρο. Η έντασή του, οκ. Το επόμενο που θέλω να παρατηρήσω είναι ότι... Το δεύτερο που θέλω να παρατηρήσω, πάλι στο πεδίο της πρόληψης, είναι το σχέδιο αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών και άμεσης βραχίας διαχείρισης των συνεπιών από την εκδήλωση πλημμυρικών φαινομένων με την κωδική ονομασία «Βάρδανος». Είναι ένα κομμάτι, ένα υπημέρο σχέδιο στο μεγάλο σχέδιο ξενοκράτης. Εδώ μέσα, αγαπητές και αγαπητοί συνάδελφοι, φίλες και φίλοι, περιγράφει τι ακριβώς ρόλο έχει ο κάθε φορέας. Είτε είναι φορέας κεντρικής διοίκησης, είναι φορέας τοπικής αυτοδιοίκησης πρώτου-δευτέρου βαθμού, είτε είναι στην υπηρεσιακή πυραμίδα. Εδώ, μάλιστα, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, λέει ότι οι περιφέρειες καλούνται να ολοκληρώσουν το σχεδιασμό αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών και άμεσης βραχίας διαχείρισης των συνεπιών από την εκδήλωση πλημμυρικών φαινομένων ως τα τέλη Ιανουαρίου του 2020. Και υποχρεούνται οι περιφερειακοί αρχοί να το φέρουν για έγκριση στο περιφερειακό συμβούλιο, ή στο σώμα. Έγινε, όχι. Υπάρχει πλημέλεια, σαφώς, γιατί μέσα εδώ, στο συγκεκριμένο σχέδιο, έχει συγκεκριμένες δεσμεύσεις, δεσμευτικές ενέργειες, θα το λέγα καλύτερα, από την πλευρά της περιφέρειας. Δεν θα μπορούσε να είχε κουβεντιαστεί το Φλεβάρι, το Μάρτι, πριν ακόμα και την καταστροφή του Απριλίου. Γιατί δεν κουβεντιάστηκε. Ο καθένας μπορεί να δώσει τη δική του ερμηνεία. Εγώ θα μείνω στην πιο ανώδη, γιατί πραγματικά δεν ενδιαφέρει η ουσιαστική πολιτική, παρά μόνο η επικοινωνιακή διαχείριση και η επικοινωνιακή πολιτική. Να φωτογραφιζόμαστε δίπλα στα συντρίμια, να φωτογραφιζόμαστε δίπλα στα κεφήρια και να υποσχόμαστε ότι θα το κάνουμε ακόμα καλύτερα. Δεν είναι αυτός ο ρόλος μας. Δεν είναι αυτή η πρακτική που πρέπει να ακολουθούμε. Και επειδή είχαν γεννηθεί προσδοκίες από τη Νέα Περιφερειακή Αρχή, ότι θα φέρει το καινούργιο, το νέο, αυτό που θα αφήσει πίσω το δίθεν παλιό, με συγχωρείτε, αλλά η διαχείριση του πρώτου έτους φαντάζει πιο παλιά κι απ' το παλιότερο. Φαντάζει ότι δεν έχει πραγματικά να φέρει κάτι μπροστά, κάτι που θα εμπνεύσει, που θα δημιουργήσει αυτό που επικαλείται η Περιφερειακή Αρχή μέσω κάποιων εκπροσώπων της για ομοψυχία, ομοθυμία, αυτοδικητική ενότητα. Ποια ενότητα, προσχηματικά τα επικαλείστε. Πείτε μας ποια θέματα φέρατε σε για συζήτηση από αυτά που θέσαμε ως μοιοψηφία. Πείτε μας πού κλειθήκαμε να πούμε την άποψή μας για σοβαρά θέματα. Ακόμα και στο τελευταίο, σας θυμίζω αγαπητέ και αξιότη με κ. Περιφερειαρχη, σας πήρα τηλέφωνο την ίδια μέρα Κυριακή το πρωί, 9, και σας είπα, είμαστε στη διάθεσή σας. Αξιοποιήστε μας όπου θέλετε. Ακόμα και για να μεταφέρουμε ανθρώπους, στα νοσοκομεία, οτιδήποτε. Ανεκμετάλευτη αυτή προσφορά. Ίσως γιατί δεν θέλετε να είμαστε δίπλα σας. Ίσως γιατί θα χαλούσαμε το κάντρο. Όμως το αποτέλεσμα δυστυχώς δεν δικαιώνει την επιλογή σας. Την επιλογή να πορεύεστε μόνος σας, μόνοι σας. Την επιλογή να κάνετε τον όποιο σχεδιασμό, τον όποιο προγραμματισμό ερήμη της μοιοψηφίας. Αυτό λοιπόν είναι το πρώτο. Αλλά πέραν αυτού, πέρα από το σχέδιο Δάρδανος, υπάρχει, αγαπητές και αγαπητοί φίλοι, κύριε καθηγητά, το γνωρίζετε με σίγουρος, το σχέδιο διαχείρισης κινδύνων πλημμύρας των λεκανών απο ρωής ποταμών του ιδατικού διαμερίσματος της Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας. Είναι από την Ειδική Γραμματεία Ιδάτων του Υπουργείου Πορυβάλλοντος και Ενέργειας. Και εδώ μέσα, κύριε καθηγητά, λέει με απόλυτη σαφήμιαση έναν αβαΐ περί της επιστημίσας, ποιες είναι οι δινητικά ζώνες υψηλού κινδύνου πλημμυρών. Και έχει και το Βασιλικό, την περιοχή του Λίλαντα, έχει και τα πολιτικά, έχει και την παραλία των πολιτικών. Το καταθέτω, κύριε Πρόεδρε, έχεις την πλημμυρία, έχεις τα πρακτικά. Αλλά ακόμα και αυτό, σας θυμίζω, δεν είναι τώρα, δεν είναι καινούριο. 31 Εβδόμου του 17 είναι το τελικό παραδοτέο. Και υπάρχει σε όλα τα γραφεία. Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είπε ο κύριος καθηγητής, και τον ευχαριστούμε, που έμεινε στην επιστημονική παρουσίαση των γεγονότων, ότι είχε πραγματικά, ήταν έντονο, ισχυρότατο το φαινόμενο. Ναι, αλλά η Εθνική Μετρολογική Επηρεσία είχε ενημερώσει. Η Εθνική Μετρολογική Επηρεσία είχε πορτοκαλή ειδοποίηση, αν το λέω καλά, κύριε Καθηγητά. Πορτοκαλή ειδοποίηση σημαίνει συναγερμός. Σημαίνει έρχεται τα μάτια σας ανοιχτά. Και μάλιστα, οι ίδιοι, μάλλον θα το πω λίγο διαφορετικά, λίγο πιο κόμψα, επιτρέψτε μου, μετεωλόγοι που η κομματική τους τοποθέτηση είναι γνωστή, διαβεβαίωσαν το αληθές της έγκυρης πρόγνωσης από την Αθηνική Μετρολογική Επηρεσία. Και ο ίδιος ο υποδιοικητής, ο κύριος Αναδρανιστάκης, βάζει τα πράγματα στη θέση τους. Ξέρατε, είπε ο υποδιοικητής της Εθνικής Μετρολογικής Επηρεσίας. Μάλιστα, σε μία συνέντεψη λίγο αργότερα, ο Διευθυντής Ερευνών Εθνικού Αστροσκοπίου, ο κύριος Λαγουβάρδος, σε συνέντεψή του στον Αντένα, είπε ότι προφανέστατα υπήρχε η πρόγληψη. Προφανέστατα από την πέμπτη το βράδυ. Από την πέμπτη μεσημέρι το ξέραμε. Και αυτό που κάνει εντύπωση είναι, κύριε Καθηγητάκη, εδώ θάζαμα, έτσι κάποια στιγμή στο περιθώριο της δύο συνεδρίας σας, είπε ότι «Μα υπάρχει ο σταθμός της θενής, γιατί δεν αξιοποιήθηκε να πει ότι το ύψος του ιετίου της βροχής ξεπερνά το προγλεπόμενο όριο και να σταλεί ένα μήνυμα». Ένα μήνυμα στους πολίτες που να λέει «Προστατευτείτε». Και όχι, κύριε Περιφεριάρχη, που σας είδα δίπλα στον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας να λέει εκείνο το πραγματικά άστοχο, ίσως και προσβλητικό κατεμέ, ότι θα είχαμε 100 βυνεκρών εάν στέλναμε μηνύματα. Μα ποιος είπε να στείλει μήνυμα κατά την εκδήλωση και για εκένωση. Στείλε μήνυμα για προστασία. Στείλε μήνυμα με οδηγίες αυτοπροστασίας. Στείλε μήνυμα για να ανέβουν από τα οικώδια στα ισόγεια ή στον πρώτο όροφο να σωθούν οι άνθρωποι. Το 112 αυτό δεν παίζει, αυτό όλο δεν παίζει. Κατά αυτού, κύριε Περιφεριάρχη, εσύ καταθέσατε... Κύριε Περιφεριάρχη, σας είδα. Σας είδα με τα μάτια μου, δεν μου το είπε κανείς. Ήταν ακριβώς δεξιά. Και συμφωνήσατε ότι είχε στραλεί μήνυμα, εκτός αν παρεμινεύω. Όχι, όχι. Αν παρεμινεύω, ζητώ από τώρα κατανοήση και διορθωσή σας. Αλλά σε καμία περίπτωση, δεν μπορώ να το δεχτώ ως επιχείρημα ότι δεν στάλθηκε, δεν την ξασεπήνει, δεν στάλθηκε το μήνυμα γιατί θα είχαμε 100 πεινεκρών. Ο Θεέ, τι προσβολή στη μνήμη αυτών των ανθρώπων. Και όταν, μάλιστα, εγώ έχω σημειώσει ότι ήταν 212,38 χιλιόστα σε 11 ώρες και όχι σε 350 χιλιοσταυροκείς σε 6 ώρες. Δεν μπορώ να πω περισσότερα γιατί, επαναλαμβάνω, είμαι πάρα πολύ μακριά από την επιστήμη. Αλλά αυτά είπε ο κύριος Λαγουσβάρδος, διευθυτής αστεροσκοπείου Αθηνών. Κυρίες και κυρίες συνάδελφοι, δεν ήξερα ότι θα είναι εδώ ο κύριος Λέκας για να παρουσιάσει αυτή τη δουλειά που είδαμε στις επιμελίδες και έχω φέρει κι εγώ τα συμπεράσματα μόνο. Δεν θα διαφωνήσουμε ότι σε αυτά που παρουσίασε ο κύριος Λέκας θα πρέπει να παρθούν γενναίες και άμεσες αποφάσεις για να τα υλοποιήσουμε. Όμως θέλω να σας μεταφέρω, πέρα από την παρουσία των συμπολιτών μας και τη διαμαρτυρία των κατοίκων των φύλων, μιας ενότητας η οποία είναι αποκομμένη και από το Βασιλικό και από τη Χαλκιδά και η διέλευση πεζών και ανθρώπων γίνεται από έναν ακατάλληλο επικίνδυνο δρόμο που, προσέξτε, έχει τα μπέλα που γράφει με δική σας ευθύνη, 2020. Και επειδή ανήκει στο δήμο Χαλκιδέων, βιάβασα στην εισήγηση του κυρίου Κηλίφη, ο κύριος Κηλίφης είναι ο διευθυντής μας τεχνικών υπηρεσιών της ΠΕΕ, ότι δεν είναι εκεί μέσα στις προτάσεις για αποκατάσταση της γέφυρας, αλλά είναι σε αυτές τις εξαγγελίες που έχει κάνει η κυβέρνηση δια των αξοματούχων της, όταν πέρασαν δυό και τρεις φορές από τις πληγίσεις περιοχές. Κλείνομαι το πρώτο κομμάτι της πρόγνωσης. Δώστε μου ένα λεπτό, δύο, κύριε Πρόεδρε, ακόμα. Θέλω να περάσω στη δεύτερη ενότητα, στο δεύτερο άξονα της τοποθετησίας μας, ως παράταξης. Αποκατάσταση, όχι κανονικότητας, γιατί έχει ειδωρηθεί ο όρος, αλλά αποκατάσταση της καθημερινότητας. Το είπε ο Κώστας ο Μπασδέκης, ακόμα και τώρα που μιλάμε, 25 μέρες μετά, υπάρχουν άνθρωποι που όχι απλά κινδυνεύουν, γιατί υπάρχουν εστίες κινδύνουν για τη δημόσια υγεία. Υπάρχουν οικογένειες, οι οποίες δυστυχώς έχουν τις λάσπες μέσα στα σπίτια τους. Και είναι, όσο και αν ακούγεται μελοδραματικό, εξεριζωμένοι από την ίδια τους την κατοικία, από την ίδια τους την γειτονιά, από την ίδια τους την πόλη. Εμείς προτείναμε και το επαναφέρουμε, θα μπορούσε να γίνει μια εργολαβία, ή στα πλαίσια μιας εργολαβίας να γίνει η αξιοποίηση και να βοηθήσουμε με εργατικό δυναμικό αυτούς τους ανθρώπους, οι οποίοι πραγματικά είναι συγκινητικό και θα πρέπει να καταθέσουμε τον απόλυτο σεβασμό μας απέναντι στους εθελεντές που έδειξαν αυτήν την τεράστια δόση κοινωνικής αλληλεγγύης, απέναντι σ' αυτούς τους ανθρώπους των σωμάτων ασφαλείας, της Προσβεστικής, του ΕΚΑΒ που πραγματικά υπερέβαλανε αυτούς αλλά. Αυτό σε καμία περίπτωση δεν μετριάζει το πρόβλημα του συμπολίτη μας. Που προσέξτε. Υπόθηκε από την πλευρά των αγαπητών, αγαπητότατον κυρίων κυρίας και κυρίου δημάρκου, ότι ξεκίνησε η καταβολή των 5.000 ευρώ. Δεν έχει δοθεί ακόμα σε όλους. Τουλέστον αυτό προσλαμβάνω ως πληροφόρηση και ενημέρωση από τα τομικά μέσα ενημέρωσης. Και δεν είναι δικιά μου εκτίμηση. Όλα τα τοπικά μέσα ενημέρωσης είχαν προβάλλει την εξαγγελία, αλλά χτες είδα, μεμονωμένα αλλά το είδα, ότι ακόμα δεν έχει αρχίσει η καταβολή. Και προσέξτε τώρα. Μέσα στην αποκατάσταση της καθημερινότητας βάλτε ότι υπάρχουν και επιχειρήσεις, οι οποίες και αυτές δεν έχουν πάει, αγαπητέ κύριε Πρόεδρε του Επιμελητηρίου και εύχομαι καλή θητεία με την ευκαιρία της παρουσίας σας, δεν έχουν κάνει την επανεκκίνησή τους. Γιατί δεν μπορείς να κάνεις επανεκκίνηση όταν δεν έχουν καταβληθεί έστω ακόμα και αυτά τα 8.000 που υποσχέθηκε η κυβέρνηση. Και πάω στην τρίτη ενότητα της τοποθέτησής μου, στον τρίτο άξονα. Εξαγγελίες, συλλοπίηση των κυβερνητικών αλλά και των περιφερειακών δεσμεύσεων. Κοίταξτε, εμείς ως αντιπολίτευση, οι τρεις τουλάχιστον παρατάξεις οι οποίοι έτυχε, το έφερε έτσι η ζωή, βρεθήκαμε και συναποφασίσαμε ότι δεν πρέπει η επόμενη μέρα να μας βρει με έναν κατακερματισμό έργων, με μια κατάθλινση όλων αυτών των ουσιαστικών παρεμβάσεων που πρέπει να γίνει και θα δείτε και στην ημερή αισία διάταξη θα καταθέσουμε μια συνολική πρόταση πώς εμείς βλέπουμε να γίνονται γρήγορα και σωστότερα τα έργα που έχει ανάγκη ο νομός μας. Σε ό,τι αφορά την πρόταση από την κυβέρνηση ή για την αποζημίουσα των αγροτών, δυο λόγια, εξερούνται ακόμα και από αυτό οι έχοντες στην κατοχή τους κάτω από 500 τραγωνικά καλλιεργείς συμμυγί, λες και αυτοί δεν επλήγησαν. Εξερούνται όσοι είχαν τα περιουσιακά τους στοιχεία σε ημη υπόγεια ή υπόγεια. Λες και αυτό το περιουσιακό στοιχείο δεν είναι αναγκαίο για να λειτουργήσει είτε ο αγρότης είτε ο επιχειρηματίας. Εξερούνται ακόμα. Ξέρεις αυτό που έχει σημασία το έβαλε η κυρία, η πρώτη κυρία, η κυρία Μαργαρίτη αν θυμάμαι καλά το όνομά σας, ότι θα πρέπει να γίνει η καταβολή χωρίς όρους και προϋποθέσεις ρε παιδιά. Είναι απλό, είναι αυτονόητο, όλοι όσοι έχουν πληγή το έχουν ανάγκη. Ακόμα και το 5000, ακόμα και το 8000 δώστε τα τώρα. Με ένα μήνα μετά κάντε κάτι, πιέστε σε αυτή την κατεύθυνση. Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι έχω την ευθύνη να αλλοφυρώσω. Ευχαριστώ για την ανωκή Πρόεδρε. Όμως μετά την τοποθέτηση, εισήγηση του κυρίου Περιφερειάρχη και του κυρίου Αττιπερφερειάρχη αυτονόητο είναι να έχουμε ανητελεί στην αντίρρηση. Ευχαριστούμε πολύ. Αγαπητές φίλες και φίλοι, αγαπητοί συμπολίτες. Με μεγάλη προσοχή και με πολύ στεναχώρια ακούσαμε τα προβλήματά σας, τα οποία είχαμε γνωρίσει όταν επισκεφτήκαμε τον τόπο που είχε βυθιστεί στη Λάσπη. Αλλά με μεγάλη λύπη σήμερα όλης αυτή την αίθουσα διαπιστώνουμε ότι μετά από 25 μέρες η κοινωνική οικογενειακή στήριξη δεν έχει έρθει από την ελληνική κυβέρνηση. Αυτό για εμάς ως πολίτες και ως πολιτική είναι πολύ μεγάλο πλήγμα σε μια κοινωνία η οποία θέλει να στηρίξει τους πολίτες. Δεν σημαίνει ανεφόρων και προϋποθέσων. Όταν κάποιος έχει καταστραφή δεν υπάρχει όρος. Υπάρχει μόνο όρος της επιβίωσης και της αξιοπρέπειας. Και γι' αυτό το λόγο θεωρώ ότι παράταξή μου, πατρίδα μας εις ταιρεά, αλλά υποθέτω και όλο το Περιφερειακό Συμβούλιο και ο κύριος Περιφεριάρχης θα στηρίξει και θα κοινοποιήσει το ψήφισμα το οποίο έχει υπογραφεί από τους συμπολίτες μας στα καθήλυν αρμόδια υπουργεία τα οποία παλιπαιδίζουν και παραμποδίζουν την υλοποίηση το οποιοδήποτε έργο. Αυτό σαν μια πρώτη πολιτική διαπίστοση στον πολιτικό μας ρόλο και θεωρώ ο κύριος Περιφεριάρχης θα το αποδεχτεί, όσον πήρε την τολμηρή απόφαση να κάνει τη σύσκεψη του Περιφερειακού Συμβουλίου στον τόπο του. Διότι δεν την κάνεις μόνο για επικοινωνικούς τρόπους και λόγους, το κάνεις εισαγωγικά για να υποστείς και όλη την πίεση η οποία θα σου δοθεί καθόλου τη διάρκεια της σύσκεψης. Δεύτερο, θα ήθελα να μιλήσω λίγο στον κύριο Λέκα. Ο κύριος Λέκας δεν νομίζω ότι αρθισβητείται από εμάς ή από κάποιους επιστήμονες διεθνούς κύρους. Κύριε Λέκα όμως θα σας πω το εξής, ότι αν θέλετε ως επιστήμονας να χαράξετε νέα πολιτική στον τομέα που μας παρουσιάσετε, πρέπει να σπάσετε αυγά. Και δεν τα σπάσατε σήμερα. Και δεν τα σπάσατε για τον εξής βασικό λόγο. Ότι ήρθατε στα συμπεράσματα τα οποία πέρασαν πάρα πολύ γρήγορα λόγω χρόνου και τα οποία θα παρακαλούσα τον εκτελεστικό να μας στείλει την παρουσίαση του κύριου Λέκα σε όλο το Περιφορικό Συμβούλιο, παρουσιάσετε ένα ρότμα παρεμβάσεων μελλοντικών. Κύριε Λέκα, ξέρετε δύο πράγματα. Ότι το μέλλον πρέπει να στηριχθεί στο παρόν. Δηλαδή σε μέτρα τα οποία πρέπει να έχουνε γίνει με την ισχύουσα νομοθεσία που είναι από το 12 και από το 17 και που δεν έχει γίνει τίποτα. Διότι αυτά τα επιπλέον μέτρα πρέπει να καθίσουνε πάνω σε μία δομή. Όταν υπάρχει η λάσπη της ατολμίας και της ακυβερνησίας, δεν μπορεί να γίνουν καινούργια μέτρα. Και θα σας πω, είτε λέγονται ευρωπαϊκά είτε λέγονται διεθνή. Αυτή τη μελέτη την οποία κάνετε, διότι κάπου συμπείπνουν και οι ρόλοι μας γενικότερα, μπορεί να τη συζητήσουμε στο Ταμείο Ανάκαμψης και στον νέες πολιτικές τις οποίες θέτει τις προοπτικές, η Ευρωπαϊκή Ένωση διαφωνούν μερικοί συμφωνού, δεν έχει σημασία. Εν πάση περίπτωση, τα οποία πρέπει να δούμε ως κοινωνία στο επόμενο στάδιο. Σήμερα έχουμε να αντιμετωπίσουμε πολύ συγκεκριμένα πράγματα. Το πολιτικό ζήτημα είναι ότι τα τελευταία έξι χρόνια, αυτό εγώ υπολογίζω, δεν εφαρμόστηκαν όλες οι νομοθεσίες προστασίας του περιβάλλοντος, οριοθέτησης ρεμμάτων και ποταμών και δεν εφαρμόστηκε και όλο εκείνο το σύστημα, το οποίο η Γενική Γραμματεία Ιδάτων, περιβάλλοντος, με τα περιφερειακά σχέδια και με κωδικό GARMY07, στην Στερά Ελλάδα την έχει χαρτογραφίσει και λέει, αυτές είναι οι επικίνδυνες ζώνες, τις λέει, άσχετα με τον όγκο του νερού, δηλαδή αν είναι 200 κιλά, 200 ετών σε ένα στρέμα ή 350, είναι επικίνδυνη η ζώνη, οι διαδικασίες προετοιμασίας της τοπικής αυτοδιοίκησης και της περιφερειακής και του κράτους πρέπει να είναι ίδια. Και το δεύτερο είναι ότι αυτή τη στιγμή σε καμία περίπτωση, μπροστά μάλιστα στους πολίτες, δεν κάνουμε επικάλυψη αυθηνών, ούτε της τοπικής αυτοδιοίκησης, ούτε της περιφερειακής, ούτε της κεντρικής, ούτε της Κατερίνας Βαντζελή. Αυτός, λοιπόν, είναι ο ρόλος μας που έχουμε εμείς εδώ πέρα. Εγώ, ό,τι αφορά πολιτικά και τεχνοκρατικά, σας καλωσορίζω για τη μετέπειτα συνεργασία μας, πέρα και έξω από αυτή την κουβέντα την οποία θα κάνουμε σήμερα, προς τους δημάρχους. Θέλω να σας κάνω μια πάρα πολύ απλή ερώτηση. Είσαστε δύο άνθρωποι δυναμικοί που γνωρίζετε την αυτοδιοίκηση και που ζείτε στον τόπο σας. Όταν περπατάτε στο χωριό σας, στα χωριά σας, στο δήμο σας, πώς αισθάνεστε? Ποια είναι τα συναισθήματα τα οποία σας προκαλούν ότι βλέπετε ξεριζωμένο κόσμο και ότι δεν έχουνε γίνει οι δράσεις, είτε δεν τις είδαμε, είτε δεν τις προβλέψαμε. Θεωρείτε δηλαδή ότι στο Λύλαντα έγιναν οι αναγκές παρεμβάσεις. Στο Μεσάπιο έχουμε δώσει ένα 800, θα τα πούμε και αργότερα, και ένα 635. Και εδώ το δασαρχείο δεν έχει κάνει το διαγωνισμό. Γιατί δεν έχει κάνει το διαγωνισμό. Δεν ξέρει να πληκτρολογεί, δεν ξέρει να κάνει δημοπρασία, δεν ξέρει να το κάνει να το αναθέσουμε κάπου αλλού. Στις τεχνικές υπηρεσίες κάποιο άλλο φορέα. Δώσαμε ένα 800 το Σεπτέμβριο του 2019 για αποκατάσταση των περιοχών που κάηκαν. Ποιες ήταν οι παρεμβάσεις που έγιναν στο Μεσάπιο. Και μάλιστα εδώ θέτω και το ερώτημα εκείνο ο κύριος Κηλύφης. Έγινε έλεγχος αυτό το κονδύλι που μένει στον κωδικό ΤΑΔΕ ή το άλλο το 1635. Πώς έχουν διαχειριστεί τα χρήματα. Διότι εγώ μπορεί να πιστέψω πάρα πολλά πράγματα τα οποία ακούγονται. Και δεν θα είναι η δικιά σας ευθύνη κύριε Ψαθά. Θα είναι ευθύνη του περιφριακού συμβουλίου και της οικονομικής επιτροπής που δεν σκανάρει κάθε μέρα την οικονομική διαχείριση της περιφέρειας. Αυτή είναι η δικιά μας ευθύνη. Και το έχουμε τονίσει όλοι μας σε αυτό το περιφριακό συμβούλιο και σε αυτή την οικονομική επιτροπή. Και βρισκόμαστε μπροστά σε ανθρώπους ταλαιπωρημένους να βγάζουμε τα σώψυχα και την κακή λειτουργία μιας περιφερειακής αρχής και μιας οικονομικής επιτροπής. Και την απόλυτη πάυση εργασιών και εφαρμογής των κεντρικών πολιτικών περιβάλλοντος προστασίας ιδάτων, απορροής λεκανών. Τα οποία είναι γραμμένα κύριε Ελέκα. Δεν τα λέω εγώ. Εγώ είμαι οικονομολόγος, σας το είπα από την αρχή. Εγώ τι μου δώσετε μπορώ να το αναπτύξω. Δεν μπορώ να το προσδιορίσω ή να το εντάξω σε προγράμματα. Αυτή είναι η δουλειά μου. Αυτό ξέρω. Είσαστε εδώ λοιπόν για να βοηθήσετε την επόμενη μέρα. Πάω λοιπόν σε τέσσερα πολύ συγκεκριμένα ερωτήματα και θα αρχίσω από τα τελευταία γιατί τα πρώτα με πάρα πολύ δυναμικό και ολοκληρωμένο τρόπο τα είπε ο φίλος μου Δημήτρης αλλά εγώ θέλω να τα επαναλάβω λίγο διαφορετικά. Κύριε Περιφερειάρχα και κύριε Δήμαρχε. 13 Δευτερού στο ΕΣΠΑ Στερεάς Ελλάδος που κανένας μας δεν το ξέρει. Έχουμε παρακαλέσει πολλές φορές το πρόεδρο να μας το πει ποιο είναι ρε παιδιά. Ψάχνουμε εμείς τη διάδεια να βρούμε πρόγραμμα. 1-800 έχει προκηρυξεί διαγωνισμός για τον εξοπλισμό των δήμων Χαλκίδας, Μεσαπείων, Λαμίας, Λουβαδιάς. Καμία πρόταση από τους δήμους. Με κοινωνική χρηματοδότηση για να εξοπλιστούν. Φυσικά λύγει σε δύο χρόνια στα πλαίσια της βιώσιμης αστικής ανάπτυξης. Για να σας δούμε. Διότι δεν μπορεί να μετακύλουμε πάλα την πάλα και στην περιφέρεια δεν θέλω να σώσω κανέναν. Απλώς ξεχωρίζουμε ρόλους, θεσμούς, πληροφόρεση, εφαρμογή, αντιμετώπιση, πρόληψη. Ο κανανισμός της πολιτικής προστασίας είναι ένας πολύπλοκος μηχανισμός. Ο ένας μεταθέτει εργασία, αρμοδιότητες, ευθύνες στον άλλο. Και στο τέλος φτάνει σε μία τρύπα και λες τώρα ρε παιδιά ποιος είναι υπεύθυνος. Αυτό είναι. Και αυτό πρέπει να διορθωθεί αλλά δεν νομίζω να το συζητούσουμε εδώ πέρα. Δεύτερο. Εδώ και έξι μήνες, μετά τις πλημμύρες και τις αντίστοιχες που είχαν γίνει στη Βόρεια Ελλάδα, διότι δεν έγινε ο Στήρας Ελλάδα, η κακοκύριας έγινε και στη Βόρεια Ελλάδα. Αντίστοιχα φαινόμενα. Αλλά δεν είχαμε τα ίδια θέματα. Τρεις περιφέρειες έχουν μπει σε πρόγραμμα και τελειώνει σε 15 μέρες. Για να εξοπλήσουν την περιφέρεια και την πολιτική τους προστασία με δύο εκατομμύρια. Δώροι φόρους, μηχανήματα, ανθρώπινο δυναμικό κτλ. Που είναι η περιφέρειά μας να καταθέσει ένα τέτοιο πρόγραμμα. Μας τα δίνει το κράτος και ο άξονας κλιματική αλλαγή, βιώσιμιαστική ανάπτυξη. Ποια είναι η ενεργοποίηση της ίδιας της περιφέρειας για τη στελέχωση της Ελλάδας και την δυναμική της οργάνωσης. Τρίτο θέμα. Για ό,τι φορά την περιβαλλοντική, τώρα θα το πούμε γενικά, νομίζω οι δήμονες ξέρουν και τις λεπτομέρειες. Μελέτη του Λίλαντα ο κ. Ντινιωκάς, το λέω καλά το όνομα, της αποκεντρωμένης, υπέγραψε την περιβαλλοντική μελέτη του Λίλαντα. Ο Τίτορας το υπέγραψε πριν ένα χρόνο περίπου. Τι έχει γίνει από τη στιγμή της υπογραφής μέχρι σήμερα για αυτή την ιστορία. Διότι, όπως είπε και ο Αποστόλης, φταίνε αυτοί του πέντε, του τέσσερα, που βάλαν την περιβαλλοντική μελέτη αλλά δεν είχαν βρει πόρους και αυτοί που έχουν την υπογραφή τώρα δεν το προχωρώνουν και δεν το εντάσσουν κάπου. Και ας μας το πούνε μετά. Πέντο θέμα. Το 2012 υπάρχει αντιπλημμυρική μελέτη επικαιροποιημένη από το Υπουργείο Περιβάλλοντος Ιδάτων για αντιπλημμυρικά όλων των ποταμών, ρεμάτων και χυμάρων στην Εύβοια. Κατ' αρχή στην Εύβοια. Το 12. Τι έχει γίνει μετά? Την ξέρει ο κύριος Λέκας, πιθανά να την ξέρει. Να μας πείτε, δεν ξέρω αν σας δώσετε, αλλά σε κάποια άλλη στιγμή που πρέπει να έχουμε πιο ειδική συνάντηση θα χαρούμε πάρα πολύ να ακούσουμε για να κατανοήσουμε κι εμείς. Άρα βλέπουμε ότι ο χάρτης υπάρχει, δεν υπάρχει το δυναμικό, η διάθεση χρηματοδότησης. Και τι υπάρχει? Ήρθε ο υπουργός υποδομών και προανήγγει 240 εκατομμύρια υποδομές για έργα, τα οποία εδώ και δέκα, εφτά χρόνια εκκρεμούν για πολλούς και διαφορές λόγους. Η λέξη αντιπλημμυρική προστασία. Έργα αντιπλημμυρικά με ό,τι αυτό σημαίνει στην πλήρη ορολογία, επίσημο κυβερνητικός στέλεγος, δεν την είπε. Τι σημαίνει? Δεν την έχουν στην ατζέντα τους. Δεν υπάρχει στην ατζέντα. Και τι έχουμε σήμερα στην ημερήσια διάταξη? Έργα αποκατάστασης. Αυτό είναι στην ατζέντα η αποκατάσταση. Δηλαδή λείπει η πρόληψη, η αντιμετώπιση, τα δύο, αλλά η διευθέτηση συνεπιών μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε με τον οποιοδήποτε τρόπο. Και κλείνουμε το εξής. Επειδή είναι εδώ και ο κ. Γλέκας και όλοι μας κάποια στιγμή σε αυτή την αίθουσα, πέρα των πολιτών, θα συζητήσουμε και τα θέματα πώς διαβουλευόμαστε σε μεγάλες καταστροφές. Θα συμφωνήσω και συμφωνώ μόλις με την ισήγηση του κ. Λέκα ότι είναι ένα φαινόμενο το οποίο ήδη έχει ανακοινωθεί. Το ξέρουμε ότι αυτά θα είναι επιβαρυμένη η ζωή. Και γι' αυτό όλες οι επενδύσεις, όλες οι παρεμβάσεις, όλες οι πολιτικές μας πέφτουν πάνω στη διόρθωση των κλιματικών αλλαγών και εμείς οφείλουμε να του δώσουμε τον κοινωνικό χαρακτήρα και την κοινωνική διασφάλιση διότι εμείς προστατεύουμε εργαζόμενους και κοινωνία. Έχουμε, ρωτώ, ένα πάρα πολύ μεγάλο κονβύλι και θεωρώ... Δεν θα πω αυτό που είπω αν ήμουν εγώ στη θέση σου. Αυτό που είπε ο Απόσταλος. Όσο μεγαλύτερο κόστος προπολογισμού μας δηλώνεται ότι έχει ανάγκη ο τόπος της πλημμύριας, τόσο μεγαλύτερη ευθύνη φέρονται. Δηλαδή αυτά, να το ξέρετε ότι πάνε μαζί. Όσο πολύ της ακούει ότι θέλετε 80 εκατομμύρια, 80 εκατομμύρια είναι η ευθύνη. Αν δεν είναι 80, να είναι 40. Μην θεωρεί η κοινωνία ότι δίνουμε 80 εκατομμύρια γιατί τους τα χρωστάμε. Υπάρχει ένας λόγος που φτάσαμε να έχουμε έργα υποδομών, αποκατάστασης, όπως θα έχει οικοστολογήσει ο κ. Σιλήφης με βάση του ενημερωτικού σημείωμα. Υπάρχουν ευθύνες. Άρα είναι αντιστρόφως ανάλογη η πολιτική και κοινωνική ευθύνη. Έρχομαι λοιπόν στο τελευταίο. Αφού υπάρχουν τόσα μεγάλα έξοδα και πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε και ακόμα περισσότερο από ότι μας έρχονται τώρα προτάσεις, ερωτώ, προτίθεται η κυβέρνηση ή κατ' αρχήν η περιφερειακή αρχή να κάνει μια πρώτοση, να σκανάρει όλες τις ζημιές, όλες τις ανάγκες και να το καταθέσει και να υποχρεώσει την κεντρική κυβέρνηση να καταθέσει στο Ταμείο Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών ή Αλληλεγγύης που υπάρχει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, διότι εκεί υπάρχουν ορισμένοι ώρες και προϋποθέσεις όπου δίνουν κοινωνική στήριξη κατ' αρχήν στις οικογένειες οι οποίες έχουν πληγή από τις μεγάλες φυσικές καταστροφές. Βλέπουμε λοιπόν, και με αυτό κλείνω, γιατί θα τα συζητήσουμε και άλλες στιγμές, ότι η περιφερειακή αρχή αναμασά αυτά που είπε η κυβερνητική πολιτική. Εξαγγελίες επιδομάτων, όπου ακόμα τα 600 ευρώ δεν τα έχουν πάρει, ούτε το 30% δεν έχει δοθεί και μένει στις καλένδες με έργα, τα οποία έχουν γίνει εντός της σκήτης και πιθανά σήμερα μας ζητάνε να τα ξαναφτιάξουμε, διότι τότε θα έρθει πάλι ο κ. Λέκας και θα δώσει καινούριο έμφυα, διότι θα είναι καινούριο και θα είναι με νέα τιμολόγηση. Λέω λοιπόν ότι αυτά να είστε σίγουροι, ότι θα το προστατέψουμε και θα είμαστε συνεχώς όλο το περιφερειακό συμβούλιο στις επάλξεις για να κόψουμε ότι είναι επικοινωνιακό και να περάσουμε σε αναπτυξιακό κοινωνικό και να βρει ο καθένας από εμάς πάλι το ρυθμό της ζωής της. Ευχαριστώ πολύ. Κύριε Παρδέκη έχει το λόγο. Σας ευχαριστώ κύριε Πατήλη. Χαιρετίζω την παρουσία σήμερα των εκπροσώπων, των κατοίκων, που έχουν πληγεί από τις φοβερές πλημμύρες του προηγούμενου διαστήματος εδώ στο Περιφερειακό Συμβούλιο και πραγματικά συνταγήθηκαν και πραγματικά πληγήθηκαν και πληγήθηκαν και πληγήθηκαν και πληγήθηκαν και πληγήθηκαν και πληγήθηκαν και πληγήθηκαν στο Περιφερειακό Συμβούλιο και πραγματικά συντάσω κι εγώ τις δικές μου δυνάμεις, τις δικές μας δυνάμεις της λαϊκής συσπείρωσης με τα ετοίματα που θέτουν οι φορείς εδώ απέναντι στο Περιφερειακό Συμβούλιο και απέναντι στην Περιφερειακή Διοίκηση. Πράγματι, στο Περιφερειακό Συμβούλιο σήμερα γίνεται μια συζήτηση με σοβαρές ελλείψεις από την πλευρά της περιφέρειας, που δείχνει και το μέγεθος της σοβαρότητας που αντιμετωπίζει το συγκεκριμένο ζήτημα. Όταν έκανα την ερώτηση στον κύριο Περιφερειάρχης σχετικά με το ποια είναι η εισήγηση, αν ήταν αυτή η πενηχρή εισήγηση με την οποία ήρθε ο κύριος Περιφερειάρχης εδώ να μας καταθέσει την άποψη της περιφερειακής διοίκησης για ένα τόσο μεγάλο και φοβερό γεγονός που είχε οχτώ θύματα, οχτώ ανθρώπινες ζωές, με συγχωρείτε, αλλά κατά τη γνώμη μας δεν έχει σοβαρότητα. Κατάλαβα εκ των ιστέρων ότι έγινε μια εναγώνια προσπάθεια να μπορέσει να καλύψει αυτές τις σοβαρές ευθύνες με την παρουσία του κυρίου Λέκα. Και ο κύριος Λέκας έβαλε την επιστημοσύνη του στην υπηρεσία ακριβώς αυτής της πολιτικής σκοπιμότητας. Αυτή λοιπόν η πολιτική σκοπιμότητα δεν μπορεί να κρυφτεί κύριε Λέκα, ούτε με την παρουσία σας εδώ. Είναι κατανοητό ότι γίνεται μια τέτοιου είδους προσπάθεια, αλλά θα την καταρρίψουμε. Θα την καταρρίψουμε απόλυτα. Φταίει ο καιρός, φταίνε τα κερικά φαινόμενα που πνίγονται οι άνθρωποι. Θα πω, θα πω Αποστόλη, θα πω. Πριν από μερικούς μήνες, όταν έγιναν οι πλημμύρες στην κύμη, τον έφερε ο Κύριος Αναγνωσάκης προηγούμενα, άλλη υπήρχε η έννοια του ότι ήταν ακραία τα κερικά φαινόμενα. Πέρυσι με τις φωτιές επίσης ήταν ακραία τα κερικά φαινόμενα. Στο Μαντούδι ήταν ακραία τα κερικά φαινόμενα με τις πλημμύρες εκείνης της περιόδου. Στην περιοχή της, αν θυμάμαι καλά, προς την πλευρά του Αιγαίου, εκεί σε κάποιο χωριό, που χάθηκε άνθρωπος, ήταν μεγάλο το ύψος του χιονιού που έπεσε στο Μίστρο, δεν θυμάμαι ακριβώς. Θρυνούμε συνεχώς θύματα, το τελευταίο χρονικό διάστημα και από διάφορες αιτίες. Και για όλα, η μόνιμη αποβώς της περιφερειακής διοίκησης, εκεί που ρίχνει την ευθύνη, είναι στα κερικά φαινόμενα. Και εντάξει, ας υποθέσουμε ότι είναι μεγάλα τα κερικά φαινόμενα. Θέλετε και ακραία τα κερικά φαινόμενα. Η ευθύνη η δική σας ως περιφερειακή διοίκηση, για να μπορέσει να προστατευτεί ο λαός από οποιαδήποτε φαινόμενα, ποια είναι. Και ρωτάμε το εξής απλό, γιατί μας εξοργιζόμαστε πραγματικά, όταν από την περσινή χρονιά συζητούσαμε για μέτρα αντιπλημμυρικής προστασίας, έτσι το ονομάζαμε, αντιπλημμυρικής προστασίας στην περιοχή των Ψαχνών, του Δήμου Δηρφίων Μεσαπείων, και επί της ουσίας με την ομολογία και του δημάρχου, αλλά και την αντικειμενική πραγματικότητα, δεν υπήρξε ούτε ένα έργο υποδομής τέτοιο, που να μπορεί να συγκρατήσει ας το και λίγο νερό. Γι' αυτό και οδηγήθηκαν τεράστιοι κορμοί καμένοι 200 μέτρα από την κύτου του Μεσάπιου. Πώς βρέθηκαν εκεί, από πού προέκυψαν. Και δεν ξέρω αν κατάλαβα καλά, κύριε Ελέκα, μόνο 5% φταίει η περσινή πυρκαγιά σε σχέση με τις πλημμύρες, αυτό είπατε αν κατάλαβα καλά. Το τεκμηριώνεται επιστημονικά δηλαδή αυτό. Δεν συνέβαλε ότι το γεγονός του δεν έγιναν έργα στην περιοχή εκεί που έχει πληγή από τις φωτιές, στην πλημμύρα των ψαχνών και των άλλων περιοχών. Α, άλλο το ένα θέμα και άλλο τ' άλλο. Κρατάτε την πυρκινή σας. Πολύ ωραία. Αφήστε το λόγο. Θέλετε να ερμηνεύσετε τον κύριο Ελέκα. Α, ας το αφήσουμε. Ευχαριστήστε την κυρία. Πολύ ωραία. Λοιπόν, μπορεί να μην τις δέχεστε αλλά έτσι είναι η ουσία. Εγώ σας είπα προηγούμενα η παρουσία σας εδώ ακριβώς την πολιτική σκοπιμότητα αυτή εξυπηρείται. Και επιτρέψτε μου η κριτική προς εσάς να έχει αυτόν τον χαρακτήρα. Δεν έχει τίποτα περισσότερο από πολιτική εχμή. Ούτε προσωπική. Κύριε Μπαζδάκη, για να μην φέρνουμε σε δύσκολη θέση τον κύριο Καθηγητή. Δεν θέλω να φέρνω σε δύσκολη θέση τον κύριο Ελέκα. Ο κύριος Ελέκας επέλεξε να έρθει στο Περιφυριακό Συμβούλιο και πραγματικά νομίζω ότι μπορεί να του ασκηθεί κριτική συσχέση με τις απόψεις. Με συγχωρείτε, με συγχωρείτε. Εγώ δεν θέλω και αν προσέβαλε τον κύριο Ελέκα το ζητώ ταπεινά συγγνώμη. Ακούστε με. Πολύ ωραία. Έχω το δικαίωμα από τη δική μου πλευρά να κάνω κριτικής της απόψης σας από τη δική μου σκοπιά, ανεξάρτητα αν αυτό έχει βάση ή όχι. Ποιος ήταν ο χαρακτηρισμός που σας έκανα, που σας προσέβαλε, ποιος, πείτε μου. Αν υπάρχει κάποιος χαρακτηρισμός που σας προσέβαλε θα έγινε μάλλον… Λοιπόν, προχωρώ. Όλη αυτή η κατάσταση πραγματικά έχει δημιουργήσει μια πολύ ζοφερή κατάσταση συνολικότερα στην έβοια. Και πολύ φοβάμαι ότι και το επόμενο χρονικό διάστημα θα έχουμε, ελπίζω χωρίς θύματα, δραματικά γεγονότα από διάφορες αιτίες. Οι πανηγυρισμοί του τύπου θα μπορούσαμε να θυμηθήσουμε με περισσότερα θύματα, πραγματικά ανήκουν σε άλλο επίπεδο και όχι στο επίπεδο του περιφερειακού συμβουλίου ή της περιφερειακής διοίκησης. Κομπάζατε όταν πέρυσι δεν υπήρχαν θύματα στη φωτιά, κομπάζατε και φέτος γιατί τα θύματα ήταν μόνο οχτώ. Πέντε ήταν εκείνη την ώρα που έγιναν οι αντίστοιχες δηλώσεις. Άρα λοιπόν φαίνεται ξεκάθαρα ότι το μόνο ζήτημα στο οποίο σας αγγίζει είναι να μην έχετε πολιτικός κόστος σε σχέση με το τι θύματα θα υπάρχουν. Και βέβαια αγνοείται το γεγονός ότι υπάρχουν χιλιάδες άνθρωποι οι οποίοι βρίσκονται αυτή τη στιγμή κάτω από αυτές τις συνθήκες που περιγράψαν προηγούμενα με το πλαίσιο ετοιμάτων που έθεσαν οι φορείς εδώ. Είναι αυτή η κατάσταση φυσιολογική, ρωτάμε. Εμείς θεωρούμε ότι δεν είναι φυσιολογική. Έχει πολιτικό περιεχόμενο η απουσία έργων υποδομής. Βεβαίως έχει. Αναρωτήθηκε προηγούμενα η κυρία Μπαντζελή γιατί δεν έγιναν οι απορροφήσεις των χρημάτων. Αναρωτήθηκε γιατί, και μας είπε μάλιστα ότι υπάρχει και η κοινωνική ευαισθησία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σε σχέση με τα έργα, τα αναγκαία που πρέπει να γίνονται για την προστασία του λαού. Ξέρουμε πολύ καλά, το έχουμε ρωτήσει μετά τη μεγάλη καταστροφή στο Μάτι. Ρωτήσαμε κοινοβουλευτικά την αρμόδια υπεύθυνη υπουργό, τέλος πάντων, της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχει στην ευθύνη της αυτό το ζήτημα και μας είπε ότι το ζήτημα των έργων υποδομής αντιπλημμυρικής προστασίας και γενικότερα προστασίας εμπίπτει στη λογική κόστους όφελους. Δηλαδή, αν και κατά πόσο είναι το όφελος μεγαλύτερο για να κοστολογίσουμε ένα έργο και να το κάνουμε. Και πραγματικά, σε πολλές περιπτώσεις, για την Ευρωπαϊκή Ένωση συμφέρει να δίνει αποζημιώσεις παρά να κάνει έργα υποδομής για την αποτροπή ενδεχόμενων κινδύνων από φυσικά φαινόμενα. Αυτό ακριβώς είπε στο Μάτι. Αν, δηλαδή, σε μια περιοχή υπάρχουν πλούσιες κατοικίες, εργοστάσεις, μεγάλες βιομηχανίες, οι οποίες ενδέχεται να πληγούν από καταστροφές, τότε, ναι, μπορεί να πάρει μέτρα προστασίας τέτοια. Αν υπάρχουν χαμοκατοικίες και που μπορούν να αποζημιωθούν, εν πάση περιπτώσει, με ένα φθινό κόστος, μπορεί να το αποκρύψει και να μην γίνουν ούτε τα αναγκαία έργα υποδομής. Αυτή είναι η λογική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την οποία εκθιάζεται σε πολλές περιπτώσεις. Και επειδή είπε και η κυρία Μπαντζήλη προηγούμενα, υπάρχουν και κάποιοι που βεβαίως δεν συμφωνούν με τη λογική της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε αυτή τη διατεύθυνση, έτσι μας απάντησε τουλάχιστον. Άρα λοιπόν φαίνεται ξεκάθαρα ότι εδώ η προσπάθεια που κάνετε για να κρύψετε τις πολιτικές σας ευθύνες δεν μπορεί να περάσει. Δεν μπορούν να αποκρυβούν αυτές οι πολιτικές ευθύνες. Είναι σοβαρές, στην πλάτη σας υπάρχουν όλα αυτά τα θύματα τα οποία είναι και από το προηγούμενο χρονικό διάστημα και τα τωρινά και γι' αυτό πρέπει να απολογηθείτε. Γι' αυτό θα πρέπει να υπάρχει η εισήγηση η οποία θα έδινε ένα είδος απολογίας γιατί φτάσαμε σε αυτό το σημείο και γιατί δεν υπήρχαν μέτρα προστασίας στην κατεύθυνση που θέλαμε. Όσο για την κλιματική αλλαγή που χρησιμοποιείται. Βεβαίως υπάρχει κλιματική αλλαγή. Ποιος ευθύνεται για αυτή την κλιματική αλλαγή, η ανθρώπινη δραστηριότητα γενικώς ή η δραστηριότητα των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων που δεν διστάζουν προστά σε τίποτα και καταστρέφουν δάση, ποταμούς, γη, οτιδήποτε υπάρχει για να κερδοφορήσουν. Σε αυτή τη λογική δεν έχει κινηθεί. Μιλάμε τώρα για την ανάπτυξη της πράσινης ενέργειας και την ίδια ώρα στα βουνά της Δύρφης θέλουν να εγκαταστήσουν ανεμογενήτριας. Γνωρίζοντας πολύ καλά ποιο είναι το κόστος συνολικότερα το περιβαλλοντικό για αυτού του είδους της ενέργειας που κάνουν εκεί. Και το τι επιπτώσεις μπορεί να έχει στην περιοχή συνολικότερα και στο περιβάλλον αυτή η ενέργεια. Στο όνομα φυσικά της πράσινης ενέργειας. Όλα όμως γίνονται κάτω από το βάρος αυτής της κερδοφορίας. Θα θέλα κάπως να ολοκληρώσω με ορισμένα ζητήματα τα οποία εμείς θέλουμε να βάλουμε και πρέπει να τα βάλουμε εδώ στο Περιφοριακό Συμβούλιο και μπροστά στους εκπροσώπους των κατοίκων που βρίσκονται εδώ. Σίγουρα αυτό το χρονικό διάστημα υπήρξε και κινητοποίηση από την πλευρά των υπηρεσιών που υπήρχαν εκεί και έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους σε πολλές περιπτώσεις και υπηροσβέστες και τα τεχνικά μέσα, αν θέλετε, έδωσαν και οι κάτοικοι με αυτόβουλη προσπάθεια, με την αυθενέργεια που λειτούργησαν με εθελοντικό τρόπο. Κάτοικοι που μπήκαν μπροστά, μπήκαν μέσα στα νερά και έσωσαν ανθρώπους. Πραγματικά για αυτούς χρειάζεται να κάνουμε μνημόνευση. Αυτός, όμως, πρέπει να πούμε ότι η όποια προσπάθεια της περιφέρειας έγινε για να μπορέσει να αμβλύνει αυτές τις συνέπειες προσκρούει ακριβώς σε μια γενικότερη πολιτική κατεύθυνση που έχει. Δηλαδή, σήμερα, για παράδειγμα, θα μπορούσαν να είχαν φύγει όλα τα φερτά υλικά για τα οποία η κυρία Βάκα έκανε αναφορά προηγούμενα και έκανα την ερώτηση από μια περιοχή που είναι υγειονομικές βόμβες σε κάθε κομμάτι που έχει αυτού του είδους τα φερτά υλικά, αν υπήρχαν κρατικές, αν θέλετε, περιφερειακές δυνάμεις, τέτοιες υπηρεσίες, οι οποίες θα δούλευαν συνεχώς και θα λειτουργούσαν σε αυτή την κατεύθυνση. Βεβαίως, αν θέλετε, σε κάποιες τέτοιες περιπτώσεις και με τη συνδρομή κάποιων εργολάβων, αν θέλετε, ανθρώπων οι οποίοι θα μπορούσαν να συμβάλλουν σε αυτή την κατεύθυνση για το γρήγορο μάζεμα αυτών των υλικών, 25 μέρες μετά δεν δικαιολογείται να υπάρχουν αυτά τα υλικά εκεί. Αποτελούν κίνδυνο για τη δημόσια και την υγιεινή. Και με αυτή την έννοια, λοιπόν, εμείς λέμε ότι άλλα θα ήτανε, ακόμα και για την άμπλυνση των συνεπιών, άλλη θα ήταν η κατάσταση, αν πραγματικά η περιφέρεια είχε και υπηρεσίες και δυνάμεις και εξοπλισμό αντίστοιχο με τον οποίο θα μπορούσε να δουλέψει. Αντίστοιχα λέμε, και αυτό είναι το μεγάλο ζήτημα, και για τα αναγκαία έργα υποδομής θα μπορούσε να είχε συμβάλει η περιφέρεια, αν είχε την δυνατότητα, αν είχε την πολιτική πρόβλεψη, να έχει τέτοιου είδους υπηρεσίες και να εκπονεί τέτοιου είδους έργα. Γιατί θα μας πούνε εδώ ότι ναι, εγκρίναμε αυτά τα εκατομμύρια τα οποία ήταν αναγκαία για να κάνουμε τα έργα υποδομής εκεί στην περιοχή των Ψαχνών, στο Δήμο Δημοδικφείον Μεσαπείον, αλλά προσκόλησε όλη αυτή την κατάσταση που, στους διαγωνισμούς. Δηλαδή, κρεμόμαστε από τους διαγωνισμούς, κρεμόμαστε δηλαδή από το εργολαβικό κέρδος. Γιατί αυτή είναι η ουσία, το να πάμε σε διαγωνισμούς. Αν είχαμε ίδια μέσα, αν υπήρχε δυνατότητα να υπάρχουν κρατικές υπηρεσίες σε αυτή την κατεύθυνση, δεν θα υπήρχε ούτε αυτή η καθυστέρηση, ούτε αυτά τα προσκόματα. Γι' αυτό εμείς μιλάμε, στη δική μας πολιτική αντίληψη, για έναν διαφορετικό προσανατολισμό, με έναν κεντρικό σχεδιασμό. Κεντρικό σχεδιασμό που θα περιλαμβάνει την καταγραφή, τη χαρτογράφηση, συνολικά τα κερικά φαινόμενα, πώς αναπτύσσονται, πού αναπτύσσονται και τους κινδύνους που υπάρχουν, για να γίνεται μια συλλογική και ενιαία προσπάθεια αποτροπής τους. Ή ανβλυνσίδους, αν θέλετε, που θα αφορά τα αναγκαία έργα υποδομής, σε σχέση με τα αντιπλημμυρικά, σε σχέση με τις αντιπλημμυρικές προστασίας και σε σχέση με την αντισυσμική θωράκιση. Γιατί εδώ θα αντιμετωπίσουμε και τέτοιου ζητήματος από το επόμενο χρονικό διάστημα. Η περιοχή μας είναι περιοχή που έχει τέτοια χαρακτηριστικά συσμικότητας, αυξημένης. Άρα λοιπόν, εμείς μιλάμε για μια διαφορετική λογική, σε μια διαφορετική κατεύθυνση. Κεντρικά σχεδιασμένη που θα υλοποιείται από κρατικούς φορείς, και φυσικά με τη συμβολή και την ευθύνη που έχει η περιφέρεια ή θα έχει η περιφέρεια σχετικά με αυτό το ζήτημα. Στηρίζουμε ολόπλευρα, και σε αυτή με αυτό θα κλείσω, στηρίζουμε ολόπλευρα τα αιτήματα που έχουν εδώ οι κάτοικοι και που έχουν καταγράψει αυτή τη στιγμή. Ωστόσο, μας ανησυχεί και μπροστά στο φθινόπορο χειμώνα, μας ανησυχεί ιδιαίτερα, γιατί τέτοια φαινόμενα, όπως είπε και ο κ. Λέγας προηγούμενα, μπορεί να επαναληθούν. Αν υπάρξει καθυστέρηση σε έργα, μπορεί να ξαναζήσουμε και να έχουμε πολύ μεγαλύτερη συνέπεια. Χρειάζεται, σε αυτή την κατεύθυνση, οι χαρτογραφημένοι χύμαροι, ή αν δεν έχουν χαρτογραφηθεί, να χαρτογραφηθούν και να μπορέσουν να δημιουργήσουμε εκείνες τις προϋποθέσεις να υπάρχει απορροή. Προηγουμένως είπε η κ. Βάκα μια αλήθεια, ότι εκεί που μαζεύουν τα φερτά υλικά του 2020, βρέθηκαν υλικά φερτά της πλημμύρας του 2009. Τι δείχνει αυτό, από μόνο το στοιχείο δείχνει ότι καμιά μέρη να δεν υπήρξε ώστε αυτά τα φερτά υλικά του 2009 να έχουν συγκεντρωθεί και να έχουν διανοιχθεί οι χύμαροι. Γιατί για να βρεθούν τέτοιου είδους υλικά εκεί σημαίνει ότι υπήρχαν. Άρα λοιπόν δείχνει ξεκάθαρα, όχι την αδυναμία, αλλά την πολιτική βούληση που υπάρχει σε αυτή την κατεύθυνση και λειτουργεί σε αυτή τη λογική περιφερειακή διοίκηση και σε αυτό το τομέα. Χρειάζεται να μελητηθεί και ο Λύλαντας και ο Μεσάπιος Ποταμός, να διευθετηθούν οι παρόχθειες περιοχές για να διανοιχθεί οικείτη τους και να εξασφαλιστεί η απρόσκοπη εκβολή τους. Εδώ υπάρχουν επιστήμονες, μπορεί ο κ. Λέκας να συμβάλει σε αυτή την κατεύθυνση βεβαίως και θα δεχθούμε τις υποδείξεις της επιστημονικής κοινότητας σε σχέση με αυτά τα ζητήματα, φυσικά με γνώμονα, όχι το κόστος αλλά το όφελος που θα έχει η κοινωνία από την προστασία σε αυτή την κατεύθυνση. Και με αυτή την έννοια και με βάση αυτά τα δεδομένα, εμείς θέτουμε προς ψήφιση αυτό το σχέδιο ετοιμάτων ή τα ετοίματα που έχουν θέσει οι φορείς εδώ, ώστε να είναι δεσμευτικό για το πώς θα λειτουργήσει η περιφερειακή διοίκηση το επόμενο χρονικό διάστημα με σύμφωνο και γνώμη. Σας ευχαριστώ κύριο Μπαζάκη, το λόγο έχει ο κύριος Γιώτης. Κλείνω ταπεινά και ευλαβικά το γόνι και ντρέπομαι να σας κοιτάξω στα μάτια στους εκπροσώπους των κατοίκων που επλήγησαν και στα θύματα, στα αθώα θύματα των εγκληματιών που πέρασαν από αυτή τη χώρα. Πριν ξεκινήσω τον βομβαρδισμό, γιατί κάποιος πρέπει να τους βομβαρδίσει μήπως και επιτέλους διεσταρθούν τα εγκλήματα που κάνουν διαχρονικά στη χώρα, θέλω να κάνω μια διευκρίνηση. Η παράταξή μου και εγώ προσωπικά πολιτικά εκφράζεται και εκφράζει το νέο κόμμα που δημιούργησε ο κύριος Ηλίας Κασιδιάρης, Έλληνες για την Πατρίδα. Κλείνω την παρένθηση. Έτυχε μία στραβή στη βάρδιά μας, τραγικά, εκοφαντικά, αντιχεί στα αυτιά μου αυτή η άθλια δήλωση. Και σήμερα την ξανακούω από ένα άλλο κόμμα που κυβερνά και εναλλάσσεται στην εξουσία με άλλα λόγια. Ακούσαμε για τον Ορεινό Όγκο που κακώς βρέθηκε εκεί που βρέθηκε. Ακούσαμε για τον Λύλαντα που εκδικείται. Παρενθετικά, κύριε καθηγητά, σέβομαι απόλυτα τις γνώσεις σας και την σταδιοδρομία σας αλλά εύχομαι προσωπικά να μην σας δω στο ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας διότι θα εκπέσετε στα μάτια μου. Το εύχομαι και το ελπίζω. Εγώ το εύχομαι και δεν... εγώ ευχήθηκα κάτι. Ευχήθηκα κάτι. Λοιπόν, ξέρουμε πάρα πολλούς που από το ανάκριο αριστερά έχουν υπουργία στη Νέα Δημοκρατία σήμερα αλλά αυτό δεν τιμά τη μνήμη των νεκρών. Σαφώς. Δεν διαστρεβλένω τίποτα. Τοποθέτηση κάνω και εύχομαι. Μπορείτε να μη μου τρώτε το χρόνο. Εγώ τιμώ την γνώση σας, την εμπειρία σας, τη θέση σας και εύχομαι τα κονδύλια που θα δοθούν ή που δόθηκαν να είναι για καλό της έβοιας και του χώρου γιατί όλοι ξέρουμε για κάποια κονδύλια στο παρελθόν που δόθηκαν για έρευνες σε πανεπιστήμια και κατέληξαν αλλού. Συνεχίζω. Συνεχίζω. Ζούμε, κυρίες και κύριοι, μάλλον πριν πάω σε αυτό. Ένα χρόνο πριν, κύριε Εσπανέ, περίπου, είχα τοποθετηθεί επώνυμα και είχα πει τι έχει γίνει για να μην ξαναζήσουμε αυτά που ζήσαμε στο Μαντούδι. Και χτύπησα το καμπανάκι και είπα ότι θα θρηνίσουμε θύματα. Πράγμα που απέφητα. Αλλά σήμερα θρηνούμε θύματα και κλαίμε πάνω από τους νεκρούς. Ζούμε, κυρίες και κύριοι, ένα θέατρο του παραλόγου και δυστυχώς είμαι υποχρεωμένος να συμμετέχω σε αυτό το θέατρο. Γιατί είναι θέατρο, κύριοι, να έρχονται εκπρόσωποι κομμάτων που 46 χρόνια τρώνε, πίνουν, λιλατούν και ξεπουλάνε την πατρίδα και να μας λένε τι δεν έγινε. Εσείς δεν κυβερνάγατε 46 χρόνια. Εγώ κυβερνούσα. Γιατί, λοιπόν, μας κουνάτε το δάχτυλο και μας λέτε τι δεν έγινε στο Μαντούδι ή στην Εύβοια ή στο Μάτι ή στην Πελοπόννησο. Εσείς δεν τρώγατε και πίνατε τα κόμματά σας. Μη δε ξερουμένου και του ΚΚΚ, ΠΑΣΟΚ, Νέα Δημοκρατία, ΣΥΡΙΖΑ. Όλοι συμμετείχατε από το 74 μέχρι σήμερα 46 ολόκληρα χρόνια σε αυτή τη λεηλασσία του τόπου. Κάποτε πρέπει να ζητήσετε ένα συγγνώμη. Το Λιλάντιο πεδίο. Οποιος θέλει να κλάψει θα πρέπει να ανοίξει μια κυκλοπαίδια ή να μπει στο Google να δει τι ήταν το Λιλάντιο πεδίο από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Και ο Λίλαντας που εκατοντάδες χρόνια, αιώνες, έφερνε ταφερτά υλικά και έκανε την κυλάδα εφορότατη, πανέμορφη. Τα έψαξα ένα-ένα όλα αυτά μετά την τραγική κατάληξη. Ήταν ένας πανέμορφος χώρος, ένας συντροβιότοπος από τους μοναδικούς στην χώρα μας. Τι έγινε λοιπόν από το 74 μέχρι σήμερα και κλαίμε θύματα, ότι έγινε και σε όλη την Ελλάδα. Αναρχοχτίσιμο. Οι μέτεροι έπαιρναν, μάλλον η πολιτεία έκανε στους μέτερους τα στραβά μάτια και χτίζανε αποβύλες μέχρι και κάποιοι άνθρωποι, φτωχοί σπίτια. Αποτέλεσμα ο Λίλαντας, από ποτάμι, από ζωοδόχος πηγή της κυλάδας, έγινε ένα κανάλι. Το είδαμε εσείς και στις φωτογραφίες. Ένα κανάλι. Σκάψε, σκάψε. Και εκδικήθηκε η φύση. Το κανάλι αυτό έκανε αυτό που και ένας μαθητής δημοτικού θα περίμενε να γίνει. Μόνο η κυβέρνηση δεν περίμενε να γίνει. Για να μην μακρηγορώ, θα πω ότι εδώ υπάρχουν ηθικοί αυτουργοί, αλλά υπάρχει και φυσικός αυτουργός. Και αυτός λέγεται Κωνσταντίνος Μπακογιάννης. Πέντε χρόνια διοικούσε τον τόπο, έφυγε, άθλησε πίσω του καμένη γη, είχε θύματα στο μαντούδι, τα δοσίλογα κανάλια το καλύψανε, στοχεύσανε μόνο και εσείς να στον τείχο τη Δούρου και πολύ καλά κάνανε, αλλά τον κύριο Μπακογιάννη τον καλύψανε, τον κάνανε αβαβά, γιατί ήταν γιος της Δώρας. Να τα λέμε αυτά, κύριοι, αυτός είναι ο φυσικός αυτουργός των θυμάτων που θρηνεί η χώρα μας αυτή τη στιγμή. Κανένα έργο δεν έγινε στην περιοχή, πέντε χρόνια ολόκληρα. Κανένα έργο. Ήταν το έγκλημα προβλέψιμο και προμελετημένο. Και κάποια στιγμή αυτός ο άνθρωπος θα πρέπει να λογοδοτήσει για τα θύματα. Δεν θα μας τον φορτώσουνε με το έτσι θέλω, η Μητσοτακέη πρωθυπουργό. Κλείνοντας, θα ήθελα να πω στους κατοίκους που είναι εδώ σήμερα μαζί μας, ότι όχι μόνο δεν πρέπει να βάλουν ένα ευρώ από την τσέπη τους για την αποκατάσταση των ζημιών. Η χώρα και η πολιτεία που δίνει, από τι είδα, πολλαπλάσιας αποζημιώσεις σε λαθρομετανάστες, ενώ είναι τσιγγούνα στους ανθρώπους που επλήγησαν, θα πρέπει να αναλάβει εξ ολοκλήρου το κόστος των αποκαταστάσεων και να δημιουργήσει μια περιοχή καλύτερη απ' ό,τι ήτανε πριν. Δεν έχουν καμία ευθύνη οι πολίτες που παίνονται και ζουν μια κρίση δεκαετίας, να συμμετάσχουν ούτε κατελάχιστον σε αυτή την επανόρθωση. Θα πρέπει η πολιτεία να το λαλάβει εξ ολοκλήρου. Έχουμε προτάσεις λεπτομερέςτατες, δεν θα σας κουράσω, αλλά σας εύχομαι και θα είμαι στο πλευρό σας, να μην καταντήσετε σαν τους πυροπαθείς της Πελοποννήσου. Αναλογιστείτε, ακόμα και σήμερα ψάχνουν τα λεφτά που στείλαν οι εφοπλιστές και μάζεψε ο λαός, ψάχνουν τα λεφτά. Θυμάστε ποιον κύριο είχε ορίσει η νεαδημοκρατία, ως άσπυλο και αμόλιντο να τα διαχειριστεί. Ακόμα ψάχνουν τα λεφτά για τους πυροπαθείς στην Πελοποννήσο. Ακόμα οι πληγέντες, με τη στραβή στη βάρδια της κυρίας Δούρου, επειδή είμαι στρατιωτικός, αξιωματικός του στρατού, οι πληγέντες αυτοί, οι δύσμυροι, ζουν στα κάη του Αγίου Ανδρέα, στην στρατιωτική εγκατάσταση του Αγίου Ανδρέα. Προχθές τους επισκέφτηκα. Ζούνε στη βαγμένη, σε δωματιάκια των 25 τετραγωνικών και κετρώνε από την ελεημοσύνη του στρατού. Ακόμα και σήμερα. Όμως, συμπολίτες μου, για να μην ξεχαστείτε, όπως οι συμπολίτες μας στην Πελοπόννησο και στο Μάτι, θα πρέπει να είστε καθημερινά στους δρόμους. Θα σας ξεχάσουν, θα σας θυμηθούν πριν τις εκλογές. Ευχαριστώ. Ευχαριστώ. Και τρία η Νίκη. Λοιπόν, καλημερίζω όλους όσους ήρθαν και τους δημάρχους, σαν Χαλκιδαίος και τους περιφερειακούς συμβούλους που ήρθαν από τις υπόλοιπες περιοχές και φυσικά τους κατοίκους που οι περισσότεροι είναι ακόμη έξω. Και εκφράζω κι εγώ τη θλίψη μου για τα θύματα αυτής της μεγάλης καταστροφής και για τα άλλα θύματα και άλλων καταστροφών που αναφέρθηκαν νωρίτερα και στο νομό μας και αλλού. Θα ξεκινήσω με τα συμπεράσματα που υπάρχει σε αυτή τη ρεπορτη της 19ης-8ου. Το λέμε πόρισμα Λέκα, το λέμε με διάφορους τρόπους, θα το λέω πόρισμα της 19ης-8ου. Θα ξεκινήσω όμως επειδή υπάρχουν κάποιες διαφορές και αυτό για μένα έχει κάποια μικρή πολιτική σημασία. Παράμεσα στο αγγλικό κείμενο και το ελληνικό, έκανα μια μετάφραση του αγγλικού κειμένου, οι οποίες οι διαφορές είναι μικρές αλλά έχουν μια σημασία. Γιατί το λέω αυτό, διότι νομίζω ότι υπάρχει μια προσπάθεια στρογγύλεψης στο ελληνικό κείμενο, ενώ το αγγλικό λέει ακριβώς τα πράγματα όπως έχουν. Τι λέει λοιπόν, πολύ απλά, ενώ το ελληνικό κείμενο λέει ότι υπάρχει μια μορφή βεντάλιας από τον οικισμό Λευκαντή ως τον οικισμό Άγιος Νικόλαος, φυσικός χώρος πλημμύρας. Το αγγλικό κείμενο λέει, στην εκβολή το ποταμός Λήλα σχηματίζει μια αλουβιακή βεντάλια, αρυπίδιο, πάνω στο οποίο έχουν χτιστεί οι πόλεις Λευκαντή και Μπουρτζή. Επάνω δηλαδή στη φυσική εκβολή του ποταμού έχουν χτιστεί αυτοί οι οικισμοί, οι φωτογραφίες είναι αποκαλυπτικές. Και αυτό είναι ένα έγκλημα πάνω στο ποτάμι και πάνω στην κοινωνία, το οποίο δεν είναι της τελευταίας εξαετίας, ούτε της τελευταίας δεκαετίας, είναι ενός συστήματος πολλών δεκαετιών που στηρίζεται στα πελατιακά, που στηρίζεται στο κέρδος, ενός συστήματος το οποίο έχει κάνει τα ποτάμια ποταμάκια και όχι μόνο εκεί. Αυτό επίσης είναι αποτέλεσμα ενός αναποτελεσματικού, πλήρως αναποτελεσματικού μηχανισμού, ο οποίος είναι προσανατολισμένος ο κρατικός μηχανισμός, σε επίπεδο περιφέρειας, σε επίπεδο δήμου λιγότερο, σε επίπεδο κεντρικό, στα κέρδη των εργολάβων, στην εξυπηρέτηση των πελατιακών σχέσεων, στη διαιώνιση αυτού του συστήματος και στην πολιτική επαναβεβαίωσή τους και όχι στις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας. Αυτό το σύστημα έκλεισε τα ποτάμια και αυτό έχουμε να αντιμετωπίσουμε. Θα διαβάσω ακόμη κάνα δυο σημεία από την έκθεση αυτή λέει, το σημείο έξι. «Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι αρχικές έρευνες δείχνουν ότι οι κρίσιμες διατομές μειώθηκαν από ανθρώπινες παρεμβάσεις με αποτέλεσμα την εντατικοποίηση των φαινομένων πλημμύρα σε τοπικό επίπεδο». Περίπου έτσι το λέει και το ελληνικό κείμενο. Ελπίζω να μην αμφισβητείτε τα όσα λέω. Νομίζω ότι σε επιστημονικό επίπεδο τα λέει με τον ίδιο τρόπο. Τι άλλο λέμε λοιπόν, τι άλλο έχουμε, έτσι, ότι η μορφολογία των λεκανών απορροής ήταν επίσης σημαντική. Είναι το σημείο δύο, προσέξτε. «Οι έντονες μορφολογικές κλήσεις των λεκανών ενίσχυσαν τον όγκο της απορροής» αυτό είναι το ελληνικό κείμενο, «και το ρυθμό της διάβροσης προκαλώντας κατολιστήσεις και άλλες αστοχίες στα ορεινά». Και ένα άλλο σημείο το οποίο λέει ότι θα πρέπει να γίνουν φράγματα. «Η κατασκευή ανασχετικών φραγμάτων ανάλογα με την περίπτωση και την τοποθεσία θα μπορούσε να ανασχέσει την ροή των υδάτων» λέει το ελληνικό κείμενο. Το αγγλικό κείμενο λέει «in the upper» δηλαδή στο επάνω σημείο, στον επάνω ρούτυποταμού. Γιατί τα είπα όλα αυτά μαζί με βάση αυτό το επιστημονικό κείμενο. Οι ευθύνες είναι αυτές που είπαμε και οι περιφερειακές αρχές των τελευταίων έξι ετών της προηγούμενης πενταετίας αλλά και της προηγούμενης τριετίας δεν έκαναν τίποτα σε αυτή την κατεύθυνση για τους λόγους που είπα. Δεν έχω και πολύ χρόνο να το πω πιο αναλυτικά. Το ζήτημα είναι τι κάνουμε από εδώ και πέρα γιατί τώρα που δυστυχώς θρηνήσαμε τόσους νεκρούς, τώρα που δυστυχώς έχουμε αυτούς τους ανθρώπους να ζούνε σε μια περιοχή που είναι γεμάτη βρωμιές από τα φερτά υλικά με πλημμυρισμένα τα σπίτια τους. Υπάρχουν άνθρωποι που δεν έχουν να φάνε από τον εθελοντισμό και από τις προσπάθειες η περιφέρεια και ο δήμος αλλά και από εθελοντές που μαγείρευαν, εξακολουθούν να επιβιώνουν και βλέπουν να έχει μπει ο Σεπτέμβις και να έρχεται ο χειμώνας. Τι θα κάνουν αυτοί οι άνθρωποι. Τώρα λοιπόν είναι το κρίσιμο σημείο να αλλάξουμε στρατηγική ρώτα, κύριε περιφερειάρχη. Γιατί βλέπω ότι η πρόταση, η βασική που έβαλε η περιφέρεια είναι, μπορεί να επικαλεστείτε διάφορους λόγους χρηματοδότησης. Τι είναι η πρόταση. Αποκατάσταση των όσων έχουν γίνει. Δηλαδή, να αποκαταστήσουμε το γήπεδο του βασιλικού και των φίλων που είναι χτισμένα πάνω στην κύτη του ποταμού. Να δώσουμε χρήματα για να φτιάξουμε το γήπεδο ξανά το κλειστό που πλημμύρισε, που και αυτό είναι λάθος χωροθετημένο. Να φτιάξουμε δρόμους σαν κι αυτούς που πέσανε προς το αφράτη, που είχαν φτιαχτεί τώρα τελευταία και έχουν φτιαχτεί με βάση μελέτες, που δεν δείχνουν ότι εκεί ήταν ο λύλας και το απέδειξε. Το ποτάμι δεν εκδικείται, το φυσικό του δρόμο βρίσκει. Περί αυτού πρόκειται. Υπάρχουν ευθύνες διαχρονικές, αλλά το ποτάμι θα βρει το δρόμο του. Και όχι μόνο ο λύλας, αλλά τα ποτάμια. Εκεί είναι η ουσία του πράγματος. Και γι' αυτό ακριβώς θα πάω στο διατάφτα. Μπορούμε να κατηγορούμε και τον κ. Σπανό και τον κ. Μπακογιάννη και τους προηγούμενους και τους νομάρχες κάποτε και τους ερετούς ακόμα και πιο παλιά, τους διορισμένους νομάρχες που έβαζαν στα σχέδια από όλες τις περιοχές οι οποίες ήταν ποτάμια και όχι μόνο στο λύλα. Αλλά αυτά ήταν ένα σύστημα το οποίο πρέπει έτσι κι αλλιώς να καθαριστεί. Δυστυχώς δεν βλέπω ακόμα τέτοιου είδους στο κεντρικό πολιτικό σύστημα. Τα πράγματα δεν είναι πολύ θετικά. Εδώ όμως είναι η ευκαιρία να δοθούν λύσεις. Επειδή ακριβώς οι ευθύνες δεν είναι αυτών των ανθρώπων που πλημμύρισαν, που καταστράφηκαν, πρέπει να αποζημιωθούν πλήρως. Όχι σε ένα ηθικό πεδίο αλλά διότι οι ευθύνοι είναι απολύτως του προηγούμενου συστήματος και πρέπει να αποζημιωθούν. Από εκεί και πέρα, και με βάση τα όσα είπα νωρίτερα, εμείς βλέπουμε ότι πρέπει να γίνουν υδρολογικές μελέτες επειδή ακριβώς η μορφολογία της περιοχής αυτών των λεκανών έχει τη μορφολογία που έχει. Δεν μπορούμε να σταματάμε το ποτάμι. Πρέπει να γίνουν υδρολογικές μελέτες. Είπε και ο κ. Λέκας ότι έχουμε καινούργια δεδομένα. Με τα καινούργια δεδομένα λοιπόν και με τα καινούργια επιτέγματα της τεχνολογίας να γίνουν υδρολογικές μελέτες, ανάλυση. Μην ξεχνάμε ότι είμαστε νησί. Η Εύβοια είναι νησί και αυτό έχει τη μεγάλη σημασία του. Έργα ορεινής υδρονομίας και φυσικά αντίστοιχες μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Αυτά έχουν χρόνο ρίμανσης. Δεν μπορεί να γίνουν αύριο. Πρέπει να ξεκινήσουν άμεσα. Ενδιάμεσα τα φράγματα τα αντιπλημμυρικά που λέει και της 19ης-18ου το report τα αντιπλημμυρικά ανάντι που ολοκληρώνονται πιο γρήγορα και κάποια είναι και στο σχέδιο που μας έστειλε ο κ. Κυλίφης πρέπει να ξεκινήσουν αύριο και κανένα έργο αποκατάστασης ειδικά κάποιες γέφυρες, κάποια γήπεδα, κάποιες εγκαταστάσεις πάνω στο ρού ή δίπλα στο ρού του ποταμού δεν πρέπει να ξεκινήσουν αν δεν γίνουν οι μελέτες γιατί αλλιώς θα χτίζουμε πράγματα που θα γκρεμιστούν σε 10 χρόνια, σε 8 χρόνια, σε 6 χρόνια. Υπάρχουν από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και από όλα τα πολιτεχνία, εργαστήρια και σχολές που μπορούν να συμβάλουν σε αυτή την κατεύθυνση για να προχωρήσουμε στο δυνατόν πιο γρήγορα. Μπορεί να χρειαστεί να γκρεμίσουμε σπίτια. Δεν μπορούμε όμως να γκρεμίσουμε σπίτια αν πάμε να ξανακάνουμε γήπεδα πάνω στο ρού του ποταμού. Πώς θα δικαιολογηθούμε στους ανθρώπους που θα τους πούμε ότι πρέπει να γκρεμιστεί το σπίτι τους για να επανέλθει σε μια φυσιολογική κατάσταση στο ποτάμι. Και αυτό που αφορά κυρίως το λίλα πρέπει να γίνει μέσα από λαϊκές συνελεύσεις όπως και στις άλλες περιοχές ώστε να πιστεύει ο κόσμος ότι η λύση δεν είναι να πλημμυρίζουν κάθε 10 χρόνια αλλά να πάνε αλλού να αποζημιωθούν όσοι έχουν ενώμιμες ιδιοκτησίες. Αν πρέπει να γίνουν απαλλοτριώσεις θα πρέπει να γίνουν ταχύτατα. Νομοθετεί η Νέα Δημοκρατία και βάζει ειδική διαδικασία να γίνονται για τους επενδυτές πιο γρήγορα τα δικαστήρια. Ειδικά δικαστήρια μέσα σε ένα χρόνο όταν ένας επενδυτής τον μπλοκάρει η περιβαλλοντική νομοθεσία να τον τελειώνουμε. Κάντε λοιπόν ενέργειες κυβερνητικοί είστε και εσείς στα διοίκηση. Έχουμε βουλευτή πρώην δήμαρχο που γνωρίζει πολύ καλά την κατάσταση εδώ της περιοχής μας. Απευθυνθείτε στην κυβέρνηση να κάνει νομοθετικές πρωτοβουλίες ώστε απαλλοτριώση τέτοιου τύπου για έκτακτα περιστατικά όπως είναι αυτό του Λίλαντα ή και της Καστέλλας που ισχύουν λίγο πολύ με μια αναλογία τα ίδια πράγματα να γίνονται στον δυνατόν πιο γρήγορα. Για τις χρηματοδοτήσεις. Υπάρχουν δυνατότητες χρηματοδότησης από φυσικές καταστροφές από το Πράσινο Ταμείο. Δεν είναι δουλειά δική μας πολιτική να το πούμε. Τα εργαλεία υπάρχουν. Μπορούμε να βοηθήσουμε, δεν είναι τη σημερινή συζήτηση αυτό. Χρήματα όμως πρέπει να δοθούν εξτρά για να προχωρήσει αυτή η κατάσταση. Για να προχωρήσουν τα έργα στην κατεύθυνση που λέμε εμείς. Υπάρχει και ένα άλλο ζήτημα. Έχουμε ένα θέμα σήμερα που συζητάμε που είναι η ολοκλήρωση των έργων από τις πρυκαγιές του 7 με τον στρατηγό άνεμο που θυμήθηκε ο Απόστολος. Τα χρήματα δόθηκαν το 2012 και ακόμα ένα 40% των έργων δεν έχει ολοκληρωθεί και μερικά δεν έχουν δημοπρατηθεί. Εγώ δεν λέω ότι φταίει ούτως πανός στον Μπακογιάννης. Είναι ένα σύστημα το οποίο δημιουργεί τέτοιες κατηστερίες και η επόμενη καταστροφή μπορεί να μας βρει και να μην έχει γίνει τίποτα. Αυτή είναι η ρυθμή. Για αυτούς τους ρυθμούς μιλάμε. Εκτός αν κάνω κάποιο λάθος. Εκτός αν η εμπειρία των αυτοδιοικητικών λέει κάτι άλλο. Και γι' αυτό ακριβώς το λόγο πρέπει να γίνουν άμεσα προβλέψεις για έκτακτες προσλήψεις μόνη μου προσωπικού. Άλλο θέμα που έχουμε είναι για τις προσλήψεις. Ζητήσαμε 67, μας δώσαν 17. Ειδικευμένο προσωπικό, ειδική, γιατί τα έργα που λέμε έχουν ορίζοντα δεκαετίας τουλάχιστον και ακόμα περισσότερο και σε αυτή την κατεύθυνση μπορούμε να πούμε σαν περιφερειακό συμβούλιο. Προσλήψεις ειδικές, ειδικευμένων επιστημόνων που θα τρέξουν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα αυτά τα μέτρα. Για να μην θρίνισουμε άλλες ανθρώπινες ζωές, για να μην έχουμε άλλες περιουσίες κατεστραμένες. 75 εκατομμύρια μόνο τα δημόσια έργα λέει η εισήγηση της περιφέρειας. Πόσα είναι η ιδιωτική περιουσία που καταστράφθηκε μιλάμε για πάνω από 100 εκατομμύρια. Γιατί να μην δοθούν αυτά τα χρήματα να γίνουν οι σωστές μελέτες και τα σωστά έργα να τελειώνουμε μια και καλή. Γιατί υπάρχουν συμφέροντα γι' αυτό. Και δεν λέω τα μικρά συμφέροντα των κατοίκων που καταστράφθηκαν, υπάρχουν μεγάλα συμφέροντα. Υπάρχει ένα φράγμα σε ένα έργο που προτείνει ο κ. Κυλίφης, σε μάση περιπτώσει η υπηρεσία. Το φράγμα των ψαχνών. Έχει γίνει εξεγεάνιση του εδάφους. Τι υπάρχει στο υπέδαφος εκεί από τη λειτουργία της Λάρκο. Θα πάμε να κάνουμε φράγμα νερού εκεί και δεν ξέρουμε τι θα βρούμε μπροστά μας. Υπάρχουν δημοσιεύματα που λένε ότι ριπένει η Λάρκο πάρα πολύ και ο νέος που θα φέρουν ο ιδιώτης, ο επενδυτής, δεν θέλει να αναλάβει αυτό το κόστος. Ρίπανση και στα ύδατα και στον αέρα. Όλα αυτά είναι ανταγωνιστικά, δεν πρέπει να τα δούμε. Τελειώνω λέγοντας. Πως όποια κατεύθυνση και αν πάρουμε, είτε αυτή που λέμε εμείς, είτε αυτή που λένε κάποιοι άλλοι, θα πρέπει να υπάρχουν κάθε τρεις μήνες reports στο Περιφερειακό Συμβούλιο για αυτό το θέμα. Γιατί είναι ένα μεγάλο ζήτημα. Επίσης λέμε ότι θα πρέπει όποιο μοντέλο ακολουθηθεί στα ζητήματα τα υδρολογικά, αυτό το μοντέλο να είναι η αρχή για να ακολουθήσουμε τέτοιες μελέτες υδρολογικές σε όλη την Εύβοια και σε όλη τη Στερεά Ελλάδα, γιατί ψάχνοντας τα δημοσιεύματα και στη Λίδα κάποτε πλημμύρισε το 1996. Και κατηγορούσαν τότε τον Γκλέτζ ότι φταίει. Λοιπόν, τ' έχουμε βιάσει τα ποτάμια. Γιατί? Και δεν τα έχουν βιάσει οι μικροί. Οι μεγάλοι τα έχουν βιάσει. Ήρθε καιρός να το δούμε κάπως αλλιώς, μέσα σε ένα διαφορετικό πρότυπο ανάπτυξης. Θα το αποθετήσω και στα επόμενα ζητήματα. Ευχαριστώ για το χρόνο σας και θα τα πούμε ξανά. Κύριε Βούργαρη και εμείς σας ευχαριστούμε, κύριε Δώρο. Ευχαριστώ. Μια και λέμε για τα πρακτικά, είναι καταγεγραμμένο και στα πρακτικά, λοιπόν, του περιφερειακού συμβουλίου το Νοέμβριο του 2019, όταν ζητήσαμε σαν παράταξη να γίνει σε κάθε περιφερειακή ενότητα σύσκεψη από τους αρμόδιους αντιπεριφερειάρχες, τους περιφερειακού συμβούλους των παρατάξεων, καθώς και από τους φορείς, για να προταθούν ποια έργα θα πρέπει να μπουν στον προϋπολογισμό. Πρώτον, δεύτερον, είχαμε ζητήσει ποια έργα βρίσκονται, σε ποια κατάσταση βρίσκονται τα έργα, ποια είναι ο προϋπολογισμός, ποια υπολείπονται, ποια έχουν προτεραιότητα βάση του τεχνικών υπηρεσιών και ποια έπρεπε ουσιαστικά να βγουν από το τεχνικό πρόγραμμα, γιατί δεν θα μπορούσαν να γίνουν, γιατί υπάρχουν πολλές φορές δίπλα στα προγράμματα τα τεχνικά, ότι δεν μπορεί να εκτεληστεί, δεν μπορεί να εκτεληστεί, δεν μπορεί να εκτεληστεί. Αν λοιπόν αυτή η δουλειά είχε γίνει έτσι όπως είχε ζητηθεί από την παράδειξη στην Ενωτική Περιφερειακή Κίνηση τότε που το είχαμε ζητήσει και που ξαναζητήθηκε από εμάς στην Οικονομική Επιτροπή, νομίζω ότι θα είχαμε μια σαφή εικόνα το τι υπάρχει, γιατί δεν θα πρέπει να... και οι συνάδελφοι που είναι στην Οικονομική Επιτροπή γνωρίζουν ότι υπάρχουν έργα που έρχονται από το 17, από το 14, από το 15. Αν είχαμε λοιπόν μια ολοκληρωμένη εικόνα και αν μπορούσαμε στο Περιφερειακό να συζητήσουμε πάνω σε αυτά τα θέματα, νομίζω πολλά πράγματα θα τα είχαμε προλάβει, θα τα είχαμε προβλέψει και θα μπορούσαν να είχαν επιλυθεί βάσει των χρημάτων που υπήρχαν. Ευχαριστώ. Ευχαριστώ κύριος Μπέτου και μετά ο κύριος Κορνάτ. Κατά από κάτω. Συγγνώμη κύριε Πρόεδρε, θεωρούσαμε ότι μείνετε μόνο για να το παρακολουθήσετε καθώς και εγώ και από τη μία απάντηση θεωρώ ότι εξέφρασα όλο το Περιφερειακό Συμβούλιο, λιωθητούμε τις θέσεις που παρακολουθήσατε. Ευχαριστώ. Ευχαριστώ κύριέ μου. Ευχαριστώ κύριέ μου. Λοιπόν, για να είμαστε πολύ καθαροί, δυσκολεύομαι να πιστεύεις ότι ο Δημοτικός Σύμβουλος οποιασδήποτε παράταξης είπε κάτι τόσο άτοπο και άστοχο. Το σύνολο των δυνάμεων της Περιφέρειας Μισθωμένες και το σύνολο των δυνάμεων, έξω όσο γνωρίζω των δήμων, είναι έξω. Προφανώς και αυτονόητα όσο περισσότερες δυνάμες συνεργοποιήσουμε τόσο πιο γρήγορα θα γίνει το έργο. Υπάρχουν, βέβαια, οικισμοί που είναι στενοί που δεν μπορείς να βάλεις σε ένα δρόμο που λέγουν 5 φορ Υπάρχουν, βέβαια, οικισμοί που είναι στενοί που δεν μπορείς να βάλεις σε ένα δρόμο που λέγουν 5 φορτήγατο ένα πάνω στο άλλο, μπορεί να γίνει και χειρότερο το έργο. Αυτό όμως δεν θέλω να μπω στο πολύ επιχειρησιακό κομμάτι. Νομίζω ότι εκφράζουμε το σύνολο του Περιφερειακού Συμβουλίου, ότι βγάζουμε το σύνολο των δυνάμεών μας. Και επίσης, προφανώς δεν μπορεί να σας δοθεί θέμα στ' ανέχθει να σας δίναμε μια μερομενία, να λέγαμε την Παρασκευή ή την Πέμπτη ή την Τετάρτη. Νομίζω ότι ως πολιτική δέσμευση, που μας εκφράζει όλους, αυτό θα πρέπει να σας καλύψει στους πολιτικούς μας. Παρακαλώ. Παρακαλώ. Παρακαλώ. Ναι, κύριε Κλέτ. Θα απαντήσω το Περιφερειακό. Ο Περιφεράς Φεράς έχει το λόγο. Έχουμε ζητήσει από τον στρατότη συνδρομή τους για την κατασκευή γέφυρα Σμπέλεη για να αποκατασταθεί γρήγορα κυκλοφορία στον οικισμό των φύλων. Έχουν εκφράσει δυσκολίες, πιέζουμε με την έννοια της διαθεσιμότητας, έχουμε αυτή την ανοιχτή συζήτηση. Για χωματουργικά μηχανήματα δεν το έχουμε κάνει για το λόγο ότι μέσα στους οικισμούς δεν μπορούν να μπούν τα βαριά χωματουργικά ημπολόγες ή μεγάλες του στρατού. Θέλει ποιόν κουρσεβέλικ τους τόλους, στους οποίους αυτή τη στιγμή έχουμε εστιάσει. Υπάρχει. Να μην το ξεκύλουμε άλλο, σας παρακαλώ ο κύριος Μπέτσκας να έρθει απάνω και μετά ο κύριος Κουρνάς. Δεν ξανακατεβαίνω κάτω τώρα. Πρόεδρε. Λοιπόν, κύριε Πρόεδρε, κύριε Περιφεριάρχη, αγαπητοί συνάδελφοι. Λοιπόν, νομίζω ότι η λέξη που ακούστηκε από το πρωί και είναι η κομβική, για να δούμε το μέλλον θα πούμε λίγα πράγματα μετά και για το παρελθόν και για το παρόν, είναι η λέξη οραιοθέτηση ποταμών. Εάν δεν γίνει η οραιοθέτηση μπορεί να γίνει αντιπληκτικό. Όχι. Άρα και λοιπόν η λέξη αποκατάσταση πρέπει να διαγραφεί από εδώ μέσα. Τι αποκατάσταση? Χρειάζονται νέα έργα. Να αποκαταστήσουμε τι? Τη γέφυρα. Κάπου γράφεται σε επόμενο θέμα αποκατάσταση γέφυρας. Δεν το αντιλαμβάνουμε. Τι αποκατάσταση? Δεν χρειάζεται καινούργια γέφυρα. Χρειάζεται άλλη λέξη εκεί. Ναι. Και η γέφυρα στο αφράτη που το νερό πέρασε δύο μέτρα από πάνω πρέπει να ξαναγίνει με πετό ή πρέπει να δούμε άλλα πράγματα. Δεν το ξέρω, αλλά πέρασε από πάνω το νερό. Μήπως πρέπει να γίνει κάτι άλλο, δηλαδή να δούμε το μέλλον. Μεταλλικές κατασκευές πολύ πιο ψηλές. Σύμφωνα και με αυτά που μας είπε ο κ. Σλέκας. Δεύτερο, υπάρχει περίπτωση να λυθεί το πρόβλημα του Λίλα αν δεν κριμηστούν σπίτι και στο ΔΕΛΤΑ. Δεν είναι εύκολο. Υπάρχουν τα κότσια, κύριε Περιφερειάκη, κύριε Δημαρχέ, να ανοίξει το ΔΕΛΤΑ. Αν δεν ανοίξει το ΔΕΛΤΑ, σε πέντε χρόνια πάλι το ίδιο πρόβλημα θα έχουν. Μην κοροϊδευόμαστε τώρα, Ελβάρα. Εάν δεν κριμηστούν σπίτι εκεί, δεν ανοίγει το ΔΕΛΤΑ. Εύκολο? Όχι. Καθόλου. Δύσκολο. Αλλά πάλι τα ίδια θα λέμε σε κάποια χρόνια. Επίσης θα ήθελα να αναφέρω δυο-τρία πράγματα, που είναι βέβαια σε ιεράρχηση δεύτερης ή τρίτης στη σειρά. Θα παρακαλούσα, όταν έφερε ο κ. Αναγνωστάκης, να δοθούν τα πρακτικά του συντονιστικού. Θα παρακολούσαμε, κύριε Περιφερειάρχη, κύριε Αρμόδια, την Περιφερειάρχη, να μας δώσετε τα πρακτικά του συντονιστικού, του τελευταίου συντονιστικού της συναιδρίας, του συντονιστικού οργάνου της Εύβοιας. Επίσης, ένα άλλο θέμα, κι αυτό δε φτερεύουν, αλλά ήταν σημαντικό. Το τι συνέβη στην Ερέτρια, για τέσσερις μέρες το είδαμε. Δεν το συγκρίνω με την πλημμύρα ή με το θάνατο με κάθε σεβασμό. Δεν μπορούσαν να αρθούνε κάποια πλωτά από το στρατό να μεταφέρουν κόσμο απέναντι ή κάποια φεριμπότα από την σαλαμίνα να βοηθήσουν, να μην έχουν οι άνθρωποι δώδεκα ώρες στην ουρά, η οποία είχε φτάσει στο Αλιδέρη. Επίσης, ο Πισώνας, από ό,τι έχουμε πληροφορηθεί, πλημμύρησε γύρω στις δύο η ώρα. Κάτω το νερό κατέβηκε στις έξι. Τι έγινε αυτό το διάστημα, γιατί δεν υπήρξε κάποιου είδους ειδοποίηση. Επίσης, καταγγέλλεται ότι οι κορμοί από την ορεινή υλοτομία μπήκαν στραίματα, με αποτέλεσμα να φράξουν τα γεφύρια και οτιδήποτε άλλο και να έχουμε πολύ σοβαρές επιπτώσεις. Επίσης, κύριε Περιφερειάρχη, το Σεπτέμβρη, ήταν η πρώτη ουσιαστική συναιδρία μετά τα τυπικά της συγκρότησης, ψηφίσαμε ένα έργο, 1.600.000, για τα καμένα του Δήμου Δηλυφίου Μεσαπείων. Το ερώτημα είναι σαφές και θέλω όσο είναι δυνατόν μια σαφή απάντηση. Από αυτόν τον προϋπολογισμό, από αυτά τα χρήματα, έχει ξεκινήσει κάτι, έχει απορροφηθεί κάτι. Και επίσης το εξής, και είναι γενικότερη παρατέρηση, επειδή είμαι από τους παλιότερους εδώ μέσα. Τα τελευταία χρόνια στην πατρίδα μας έχει χαθεί κάποιες λέξεις, επειδή είμαι και δάσκαλος, όπως πολιτική ευθυξία, πολιτική ανάληψη ευθύνης. Εγώ ξέρω, αγαπητοί φίλοι, ότι ο Τσιτυρίδης, και χρησιμοποιώ ένα παράδειγμα της δικής παράταξης, παρετήθηκε από υπουργός, γιατί ο γιος του πήρε μια μεταγραφή από την Κρήτη στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας. Και παρετήθηκε. Και δεν είναι σημερινό, αυτό έχει συμβαίνει στα 15 τελευταία χρόνια στην πατρίδα μας. Αυτές τις αξίες, αυτές τις αρχές, δηλαδή έφταιγε ο Παπουτσής, όταν ήταν υπουργός ναυτιλίας, ο καπετάνιος από το Σάμινα έριξε το καράβι στα βράχια, ήταν πιωμένος και παρετήθηκε. Δεν σημαίνει ότι έχεις την ευθύνη, την ευθύνη ότι εσύ φταίσαι επειδή πλημμύρεις ο λύλας, αλλά κάπου πρέπει να αναλυθούν ευθύνες. Ευχαριστώ πολύ. Ευχαριστώ κύριε Πέτριο. Μιλώντας για τις φυσικές καταστροφές θέλω να σημειώσω πως πρέπει να καταγράψουμε στη συνείδησή μας τις βασικές αιτίες. Γιατί αν δεν σταθούμε στις αιτίες των φυσικών καταστροφών δεν μπορούμε να κάνουμε και μια αποτελεσματική αντιμετώπιση. Η πρώτη και βασικότερη αιτία είναι ο τρόπος που αξιοποιείται η γη, ο εμπορευματικός χαρακτήρας των παρεμβάσεων του ανθρώπου, η κερδοσκοπική του βάση και παραπέρα το αδυφάγω κέδρος της καπιτανιστικής δραστηριότητας. Είτε σας αρέσει είτε δεν σας αρέσει. Αυτό εξανάκασε το μελαγγαλοπτηματία εκεί στις εκκολές του Λίλαντα να κάνει η κόπεδα με την ανοχή των τοπικών παραγόντων την ίδια την κητή ποταμού, να την πληρώσουν τα φτωχαδάκια που πήραν και χτίσανε σπίτια και πλημμυρίζουν κάθε κάστρο. Οι βασικές αιτίες είναι η εμπορευματοποίηση, η καπιτανιστική χρήση της γης και το δεύτερο, η αποτίμηση των μέτρων πολιτικής προστασίας στωρατοιπλημμυρικών έργων, σαν πύρη άμεσα οφέλημων στην επιχειρηματική δραστηριότητα και στην ανάπτυξη. Στην προέκταση αυτής της τοπικής είναι το γνωστό πόστος όφελος. Μην ξεχνάτε πως αυτές είναι οι θεσμοθετημένες λογικές που δεν εντάσσονται αντιπλημμυρικά έργα σε ευρωπαϊκά προγράμματα, δεν είναι επιλέξημα. Εντάξει το όμως να δείτε, γιατί παρακολουθώντας τη συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο όλοι κουμνάμε το δάχτυγο. Τι συμβαίνει τώρα, αυτές οι δύο αιτίες λειτούργησαν το τελευταίο τρίμινο, πετράμινο χρόνο ή λειτούργησαν σε όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Και σε κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΝ. Σε αυτά τα πλαίσια, γεια σου κυρία Παντζελή, λειτουργήσαμε. Έχουν ευθύνες οι παράγοντες της τοπικής διοίκησης και της περιφερειακής διοίκησης. Έχουν τις ευθύνες υλοποίησης των πολιτικών που τους ακολουθούν. Γιατί, κυρία Βάκα, κυρία Δήμαρχε της Χαλκίδας, που είστε ανεξάρτητοι, πρέπει να ξέρετε ότι ό,τι γίνεται στην κοινωνία έχει πολιτική αφετηρία και εξυπηρετεί συγκεκριμένα πράγματα. Εν πάση περιπτώσει, αυτό για να αποσαφηνίσουμε ότι οι πολιτικές ευθύνες για τις φυσικές καταστραφές που επαλλαμβάνονται είναι πολιτικές, βρίσκονται στις κυβερνήσεις μέχρι τώρα, χωρίς να εξέρω καμία, και οι παράγοντες της τοπικής διοίκησης και της περιφερειάς και των δήμων έχουν, στο μέτρο που τους αναλογούν, να στηρίζουν αυτές τις πολιτικές και να τις αντιπολιτεύονται. Το δεύτερο ζήτημα που θέλω να ασχοληθώ, μου κάνει φοβερή εντύπωση και μου δημιουργεί σοβαρούς προβληματικούς, η αντίληψη πως είναι αναπόφευκτη η συνέπεια των φυσικών καταστροφών. Πόσο μεγάλε στιγμές. Η επιστήμη προχωράει. Εγώ δεν λέω αν προχωράει η πρόβλεψη και αυτή προχωράει, αλλά τα τεχνικά μέσα, η τεχνολογία έχει προχωρήσει. Τι είναι εκείνο κάνει αναπόφευκτο να υφίσταται αυτές τις καταστροφές ο κόσμος. Να πω κάτι χαρακτηριστικό. Έχετε σκεφτεί πόσες φορές αλλάζουν τα όρια, οι προϋποθέσεις και οι όροι στις παρεμβάσεις που φτιάχνει ο άνθρωπος. Θα μπορούσα να αρχίσω από την κλιματική αλλαγή όπου τα όρια ρύπα της ατμόσφαιρας έχουν γίνει λάστικο προκειμένου να εξυπηρεθούν τα μεγάλα κεφάλαια και οι μεγάλες επιχειρήσεις. Θα μπορούσα να σταθώ στον αντισυσμικό συτελεστή και στο πώς μπορείς να σταθώ ακόμα και στο ποια είναι η πρόβλεψη για τις ασφαλείς παρεμβάσεις στην αντιπλημμυρική προστασία μιας περιοχής. Πέρα από εκείνο, για να μην μακρηγορώ, το πρώτο ζήτημα είναι η απομάκρυνση όλων των φερτών υλικών που μπορεί να αποτελέσουν παράγοντα μόλινσης και υγειονομικής φόβας. Το δεύτερο είναι η αποζημίωση των πληγέντων, ώστε μπορέσουν να αναδιοργανώσουν τη ζωή τους και το τρίτο είναι οι αρχημένα έργα που θα τα συζητήσουμε φυσικά και διατηρούμε το δικαίωμα να σταθούμε στο καθένα μας. Θέλω όμως να κλείσω με τούτο. Μιλάμε για έργα. Που όμως θα χρηματοδοτηθούν, αν πρόκειται να χρηματοδοτηθούν από τον ανεμικό προϋπολογισμό της περιφέρειας, δεν κάνουμε τίποτε. Η περιφέρεια ήδη έχει έναν προϋπολογισμό που δεν είναι ικανός να καλύψει τις ανάγκες της. Θα πρέπει να υπάρξει έκτακτη επιχωρήγηση, η οποία να καλύψει όλες τις πραγματικές ανάγκες που καταγράφονται και που πρέπει να πούμε σε προτεραιότητα. Με αυτές τις σκέψεις θέλω να πω ότι η ευθύγη της περιφέρειας δεν βρίσκεται στο να διαχειρίζεται έργα. Κατά τη δική μου γνώμη, κατά τη γνώμη της λαϊκής εισπίρωσης, πρέπει να αναδεικνύει πολιτικά προβλήματα, λαϊκές ανάγκες και με απαιτητικότητα να δημιουργεί την εγκανοποίησή της. Ξέρω ότι είμαστε σε διαφορετικά ιδεολογικό-πολιτικά στρατόπεδα. Ο καθένας θα παλεύει από τη δική του μεριά. Καιρός, όμως, να καταλάβετε όλοι ότι εκείνο που πρωτεύει είναι οι ανάγκες των ανθρώπων της κοινωνίας των εργαζομένων που βρίσκονται σήμερα κατά από το κράτος μια σοβαρή σπίεση. Σε ευχαριστώ πολύ. Σε ευχαριστώ κι εγώ, κύριε Χρονά. Να δώσουμε για λίγα λεπτά το λόγο να κάνει μερικές απαντήσεις ο κύριος Λέκας. Κύριε Δρόσο, συγγνώμη. Α, συγγνώμη. Φανταστείτε να μιλήσω. Μπορώ από εδώ, κύριε Πρόεδρε. Μπορώ από εδώ, ε. Να εκφράσω κι εγώ τα συλλυπηδεία μου για τους νεκρούς. Θέλω να κάνω ένα-δυο παρατηρήσεις και αυτά που είδα με τα μάτια μου. Η πρώτη παρατήρηση έχει να κάνει με το εξής. 25 μέρες μετά της πλημμύρης κάναμε συμβούλιο. Νομίζω αυτό θα λέει όλα. Θεωρώ ότι τουλάχιστον καθυστερήσαμε πολύ. Τώρα δεύτερο, είδα πάρα πολλά. Είδα τους κατοίκους που κάνανε τα πράγματα. Είδα πώς μίλησαν οι δήμαρχοι. Αν δεν είχα έρθει να τα δω με τα μάτια μου, δεν θα είχα βγάλει συμπέρασμα. Ή μάλλον θα είχα βγάλει συμπέρασμα που πλησιάζει κατά πολύ τις απόψεις των κατοίκων που κάθισαν εδώ. Επειδή, κυρία Δήμαρχο, μιλήσατε και χαρητολογώντας πέτω όπως θέλετε, είπατε ότι νιώσατε ότι είστε στη Βουλή των Ελλήνων και εγώ όταν σας άκουσα και ήμουνα και δίπλα σας καταστροφή, ένιωσα ότι ήμουνα δίπλα σε κυβερνητικούς εκπροσώπους. Θεωρώ εμείς στην αυτοδιοίκηση όπου και να ανήκουμε πρέπει από το πρωί έως το βράδυ να διεκδικούμε. Και το τι θα κάνουν οι κυβερνήσεις και τα κόμματα θα τον βρουν τον δρόμο. Εμείς είμαστε αυτοδιοικητικοί. Το κόμμα θα περιμένει πιο πίσω. Πρώτα απ' όλα είναι το χωριό μας. Πάμε τώρα. Δεν είδα εδώ, και γι' αυτό πήρα από λόγο, εκπροσώπους αγροτών και εκτινοτρώφων. Τι συνέβη με αυτούς τους ανθρώπους. Οι άνθρωποι αυτοί έχουν τεράστιο πρόβλημα να μην μπορούν και η καταστροφή. Ο κύριος Αναγνωστάκης έθεσε το θέμα. Χρειάζονται κάποια στάταρ για να αποζημιωθούν. Κύριε Δήμαρχε, είχα έρθει στο γραφείο σας. Θυμάμαι την πρώτη κουβέντα που είχαμε πει είναι αν ήρθε ο Ελγά ή πότε ήρθε. Ξέρετε ότι θα καθυστερήσουν πάρα πολύ τα πορίσματα. Αργούν πάρα πολύ αυτές οι διαδικασίες. Από την ώρα που μιλάμε θεωρώ ότι οι άνθρωποι, θεωρώ ότι τα πορίσματα φοβάμαι ότι θα βγουν γύρω στον Απρίλιο. Κάπως έτσι γίνεται. Είναι μεγάλη η καταστροφή. Τι θα γίνει με αυτούς τους ανθρώπους. Πότε θα αποζημιωθούν κι αν πληρώνουν τις προδιαγραφές. Είναι δύσκολα τα πράγματα. Και πάμε τώρα στους κατοίκους που υπέστησαν καταστροφές. Μιλήσαμε για μηχανήματα, για φορτηγά, για χιλιαδιώδες. Δεν είπαμε όμως πόσα εργατικά χέρια χρειάζονται να καθαρίσουν τα σπίτια μέσα. Φανταστείτε όλο αυτό αν έχει πλημμυρίσει και γεμίσει λάσπες. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος. Καρώτης και φιάρι. Με δυο εργάτες συνήθως αλλοδάπη δεν υπάρχουν κι άλλοι. Τι θα πρωτοπρολαμβούν. Πότε θα τα καθαρίσουν. Μιλήσατε για αισθείς, μολύνσιος. Δεν είδα να βγάλαμε συμπεράσματα και να βρέθηκε λύση σε αυτά τα προβλήματα. Γι' αυτό σας λέω εσείς εμείς και όλοι μαζί να πιέσουμε πολύ σωστά ευοκαιρίως χρονά σας για τα περιθώρια της περιφέρειας. Η κυβέρνηση θα κάνει. Τα υπουργεία τους θα κάνουν. Πώς θα βοηθήσουν. Σας λέω βρέθηκαν το πρωί δέκα φορτηγά. Όλοι έχουμε βουλέψει σε χωράφια αγγλών της καταλαβαίνουμε. Βρέθηκαν δέκα φορτηγά. Τα σπίτια μέσα πώς θα καθαριστούν. Τα μικρά χωράφια. Πώς. Πήγα στα πολιτικά. Τα πολιτικά. Πολύ φοβάμαι ότι θα ξανασυμβεί τα πολιτικά. Είναι ένα δεδαλώδες το οποίο σε θέμα ρημοτομίας που θεωρώ ότι μου θύμιζε όταν αυτό που έζαμε πιτσιρικά δε σπάκμα. Πώς θα λυθεί αυτό το πράγμα. Αυτό το δεδαλώδες το οποίο να κατεβαίνει ο χήμαρος και να καταλήγει σε ένα μέτρο αποχέτασης. Πάλι τα ίδια θα πάω. Δεν είδα δηλαδή. Φεύγω. Αν πάω απέναντι στο καφενείο δεν ξέρω τι να πω. Πώς θα βοηθήσουν τον κόσμο. Εκατοντάδες σπίτια πλημμυρισμένα κατεστραμένα. Επανελαμβάνω. Ανθρώπινα χέρια. Αγρότες ζωικό κεφάλαιο φυτικό κεφάλαιο κατεστραμένο. Δεν ξέρω πως οι αγρότες θα αποζυμιωθούν από τον Εργά. Πότε θα τα πάρουν και τι θα κάνουν όλους τους τους μήνες. Τα αυτοκίνητά τους, τα μηχανήματά τους, τα αγροτικά τους αυτοκίνητα μπαίνουν στη διαδικασία να αποζυμιωθούν. Σχεδόν δεν είπαμε τίποτα. Οι κάτοικοι εδώ πέρα τι απαντήσεις τους δίνουν να βγουν έξω να πούνε. Ξέρω ότι σας ειναι αγχώρησα. Εντάξει και ο κύριος καθηγητής είπε την άποψή του. Όχι την άποψή του, την δικμεριωμένη άποψή του. Τώρα δεν γίνεται τίποτα κύριε καθηγητής. Ούτε ήταν κουβέντα αυτή του Υπουργού Πολιτικής Προστασίας δεν ενεργοποιήσαμε το 112. Και η εικόνα που έβλεπα από αυτόν γιατί ήρθαν δύο χώρες καλχύδα μου θύμισε ρε μαϊκές λεγιώνες. Ένας Υπουργός, 20 λιμουζίδες μαύρες, 30 αστυνομικοί από δίπλα. Τι ήταν η εικόνα αυτή για κατεστραμένο κόσμο. Κάπου να έχουμε και λίγο σεμνότητα για τα βινότητα. Αυτά ήθελα να πω και στα ερωτήματά μου να μιλήσουμε όλοι μαζί πως θα βγει συμπέρασμα να αποζημιωθεί ο κόσμος. Καλησπέρα και στους δημάτους και στους πολίτες. Επί της διαδικασίας περισσότερο έχω να πω, ουσιαστικά είναι ξέρεις την απουσία εισήγησης του περιφερειάρχη. Το μόνο πράγμα στο οποίο μπορούμε να συζητήσουμε πρακτικά είναι η εισήγηση από τη τεχνική υπηρεσία. Γιατί ουσιαστικά πληροφορίες όπως έπρεπε να έχουμε δεν τις έχουμε. Και τώρα ζητώ λοιπόν να μάθω από τους δημάτους που έχουμε τη χαρά τους έχουμε εδώ. Πόσοι είναι άστιγοι, πόσοι εισήγηζονται και για πόσο χρόνο. Επίσης από το δασαρχείο θα ήθελα να μάθω για την κατάσταση των δασικών δρόμων, σε τι φάση είμαστε. Θέλω την άποψη του περιφερειάρχη αλλά και του τομέα της πολιτικής προστασίας για το 112, γιατί είδα ότι ταράχτηκες και χαίρομαι πως είναι αυτό. Θέλω την άποψη πολύ συγκεκριμένα για το 112, το οποίο το πληρώσαμε όλοι. Το οποίο το 112 μετά από μια εβδομάδα έστειλε για τον κορονοϊό να προσέχουν στα πολιτικά δύνα. Δεν είναι κι αστείο αυτό κανένα. Όπως είπαν και οι συνάδελφοι, έναν απολογισμό για τα χρήματα που έχουμε προϊκολογής και το 112 συγκεκριμένα. Ήταν και ένα σχόλιο για τη σαγγελική έρευνα και κατά πόσο βλέκε την περιφέρεια και τι μπορεί να προχύψει από αυτό. Προφανώς θα ζητήσουμε όλη την επίσκεψη των αποζητιώσεων γιατί είναι τραγικό. Ή αν χρειάζονται να βάλουν χλωρίνη και χαρτίγια, τα πράγματα είναι τραγικά. Ήθελα να ρωτήσω, όπως είπε και είκατε, είναι παντελή πριν. Κροατία διεκδίκησε και πήρε περί τα 90 εκατομμύρια για το σεισμό που προηγήθηκε αντικαμπούση και τα πήρε με το τσίμι. Αν έχουν προσφύγει εμείς λοιπόν στο Ταμείο Πεθακής Ελεγγύης και κατά πόσο αυτό μπορεί να είναι φιλό. Αυτά. Σας ευχαριστώ κυρία Κραιότου. Να δώσουμε τον λόγο λίγο στον κύριο Πολύζο, είναι ο Διευθυντής Πολιτικής Προστασίας της Ευρωπαϊκής Ελλάδας, για τρία λιφτά. Να απαντήσετε κυρία Πάκας, θέλετε στην κυρία Κραιότου. Να απαντήσετε, ελάτε κύριε Πολύζη, ελάτε να ετοιμάσετε για να κεντρίζουμε σε χρόνο. Αυτή τη στιγμή 35 δημότες από το Δήμο Χαλκιδέων διαμένουν σε ξενοδοχείο. Υπάρχει ένας μεγαλύτερος αριθμός που μένουμε στα σπίτια, αλλά δεν είναι σε θέση να μαγειρέψουν ακόμα. Εμείς ξεκινήσαμε και δίναμε τις ημέρες κρίση και μέχρι πριν από τρεις μέρες περίπου 2.000 όπως σας είπα γέμα την ημέρα. Έχει περιοριστεί τώρα ο αριθμός, γιατί πολλοί είναι σε θέση πλέον να μαγειρέψουν. Περίπου διανέμουμε γύρω στα 400 αυτή τη στιγμή με 350 γεύματα ημερησίως. Να πω ότι έχουμε και την βοήθεια από τη Σχολή Πεζικού, η οποία μας διαθέτει 100 γεύματα και ξέχα να το αναφέρω παράλληψής μου ημερησίως. Και σίγουρα δεν μπορώ να βάλω αυτή τη στιγμή χρονοδιάγραμμα για τη σύθυση, γιατί αντιλαμβάνεστε ότι όσο υπάρχουν ανάγκες θα σητίζουμε κόσμο. Εντάξει, ευχαριστώ. Κύριος Πολύζος. Κύριε Πρόεδρε, κύριε Περιφερειακή Σύμβουλη. Ήθελα να εκφράσω καθε αρχή την οδήγη μας και την φλήψη μας για τους φανόντες από την καταστροφική πλημμύρα του Αυγούστου, όπως και τη συμπαράσταση και εμείς και οι συνεργάτες σε όλους τους πληγέντες και στις αρμόδες και στις συναρμόδες υπηρεσίες που εμπλέκονται σε όλο τον κύκλο της διαχείρισης της κρίσης. Θα αναθετώ βασικά στην αναφορά για το σχέδιο Δάρδανος. Εμείς, ως Πολιτική Προστασία Περιφέρειας Τεράς Ελλάδας, με την ανάληψη της νέας περιφερειακής αρχής το 10 του 2019, προβήκαμε στην αναθεώρηση του σχεδίου που ήδη υπήρχε και είναι αναρτημένο μέχρι και αυτή τη στιγμή στο site της Περιφέρειας, που περιλαμβάνει και τις τρεις φάσεις διαχείρισης της νέας κρίσης, την πρόληψη, την αντιμετώπιση και την αποκατάσταση. Όμως, 31 Δεκάτου του 2019 η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας επικοιροποίησε αυτό το σχέδιο και έρχεται τέλος το 24 Δεκάτου του 2019 και το αναθεωρεί πλήρως και δίνει την κωδική ονομασία Δάρδανος με χρονικό ορίζοντα 31 Τρίτου του 2020 να ολοκληρωθούν τα σχέδια αυτά και από τους δήμους και από τις περιφέρειες. Το γνωρίζουν πολύ καλά οι δήμαρχοι. Επομένως, σε αυτό το διάστημα, εμείς έπρεπε να προετοιμαστούμε για την αναθεώρηση επικοιροποίηση και πραγματικά προβήκαμε παρένθεση σε αυτό. Ο νόμος 30 Δεκατρία του 2012 το άρθρο 17 αναφέρει ότι σε περίπτωση ότι τα σχέδια ισχύουν μέχρι αναθεώρηση επικοιροποίησης και όταν αυτά εγκριθούν από το αρμόδιο όργονο, είτε είναι ο περιφερειάρχης πριν το σχέδι Δάρδανος είτε το περιφερειακό συμβούλιο που ισχύει μετά την έκδοση του Δάρδανο. Εμείς, λοιπόν, έγκαιρα είχαμε αποστήλει στους δήμους σχετικά υποδείγματα τόσο όσον αφορά την οργανωμένη απομάκρυση πληθυσμού, όσον αφορά και το μνημό ενεργειών, το οποίο μνημό ενεργειών περιλαμβάνει κάποια τηλέφωνα, ονόματα κλπ. από το 2ο και από τον 3ο του 2020. Ενώ χθες, συγκεκριμένα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας απέστειλε σε όλους τους δήμους της χώρας και στους 325 υπόδειγμα αυτού του σχεδίου σε μορφή Word, ούτως ώστε να το επεξεργαστούν και να το επικυροποιήσουν και να το εγκρίνουν από τα δημοτικά τους συμβούλια. Γιατί το λέμε αυτό? Για να κάνουμε ένα σχέδιο, θα πρέπει να είμαστε πολύ κοντά στην πραγματικότητα. Σε ένας κόμπος, ο οποίος έχει το νόχαο του δικού σας, γενικότερα το νόχαο της Πολιτικής Προστασίας, γιατί επειδή έχω κάνει σε δήμο, αν δεν υπάρχει αυτός, όλο αυτό που λέτε δεν είναι τίποτα. Επί αυτού, δεκαενιά δευτερό του είκους αναφέρουμε, τώρα δεν θέλω να είμαι κουραστικός, αλλά επειδή γίνεται συγκεκριμένη αναφορά, σε συνέχεια προηγούμενης αλληλογραφία μας για τη σύνταξη των ανωτέρων σχεδίων, αφορούν τα σχέδια Εγγέλαδος, Ηράκητς, Δάρδανος, τα οποία είναι πάνω κάτω περίπου τα ίδια όσα αναφορά, όχι το μνημόνι ενεργειών, το σχέδιο, την αντιμετώπιση δηλαδή, και προκειμένου να ολοκληρώσουμε με προθεσμία μέχρι 31 Πρώτου και 31 Τρίτου για το Δάρδανο και τον Εγγέλαδο αντίστοιχα, το Εγγέλαδος είναι το σχέδιο για τους σεισμούς και ο Ηράκλητος είναι το σχέδιο για τεχνολογικά ατυχήματα. Παρακαλούμε, σας αποστέλουμε τα μνημόνια ενεργειών επικυρωπημένου, ζητούμε τα μνημόνια ενεργειών, επικυρωπημένος κατάλογος, τηλέφωνο και λοιπά σε επεξεργάσιμη μορφή Word ώστε να συμπεριληφθεί στο ενιαίο σχέδιο. Αυτά τα ζητάμε από τους δήμους. Κάθε περιφερειακή ενότητα με πρωτοβουλία της διεύθυνσης, απέστειλε αυτό το mail σε όλους τους δήμους αναπεριφερειακή ενότητα. Δεύτερο, χώρους συγκέντρωσης καταφυγής μπαζών και λοιπά σε μορφή αναδημοτική ενότητα και σε μορφή αρχείου Google Earth. Τρία, επικυριοποίηση συγκρότησης επιτροπών καταγραφή ζημιών σε κτίρια επιχειρήσεις και σε δίκτυα υποδομών. Τέταρτο, σχέδιο οργανωμένης από μάκρυς πληθυσμού. Σας αποστέλονται υποδείγματα σχεδίων από άλλους δήμους που κατά τη γνώμη μας μπορούν να σας φανούν χρήστημα και παρακαλούμε για τα αντίστοιχα δικά σας. Και συνημένα τι είχαμε. Είχαμε χώρους συγκέντρων κοινού, τους οποίους τους είχαν προσδιογράψει κάποιοι δήμοι. Δεν είναι πολλοί οι δήμοι στην περιφέρεια της Τερίας Ελλάδας που έχουν κάνει αυτή τη δουλειά. Ένα σχέδιο οργανωμένης από μάκρυς ενός δήμου της Θεότητας. Το ειδικό σχέδιο αντιμετώπισης εκτάκτων αντακτών εξετίας πληβερών 2020, το δικό μας σχέδιο, το οποίο δεν το είχαμε βέβαια υποβάλει γιατί περιμέναμε όλα αυτά για να είναι πλήρως αξιοποιήσιμο από την περιφέρεια του Δήμου Ερέτριας, αναφέρομαι συγκεκριμένα το σχέδιο Δάρδανος, και στοιχεία επικοινωνίας ενός δήμου της Εύβοιας. Αυτά κάναμε 19 Δευτέρου. Όμως, επί της ουσίας, αυτά είναι τυπικά. Πιστεύουμε ότι σαν πολιτική προστασία, ως διεύθυνση και ως άνθρωποι και ως υπάλληλοι, είμαστε συμπαγείς μια ομάδα, οργανωτικά πολύ καλά οργανωμένοι, από την άλλη θεωρώ ότι είμαστε αποτιλεσματικοί και από την άλλη είμαστε στη διάθεση όλων των υπηρεσιών που εμπλέκονται, όλο το 24-365 μέρες του χρόνου, δίπλα σε αυτό. Γιατί το λέμε πάλι αυτό, γιατί το σχέδιο ή όλα ως, είμαστε από τις λίγες περιφέρειες που καταθέσαμε έγκαιρα τον 6ο. Και από ό,τι θυμάμαι, εγκρίθηκε τον 6ο του 20. Άλλες περιφέρειες δεν το έχουν κάνει, ούτε είναι συγκρίσιμα τα μεγέθη, γιατί ακόμα και τώρα η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας αποστέλει ειδοποιήσεις στις περιφέρειες για να προσαρμοστούν στο σχέδιο του 8ο. Συγγνώμη. Όμως, βασικά χαρακτηριστικά ενώ σχεδίονται με τόπους εκτάκτων ανάγκων, όπως αυτά περιλαμβάνονται σε κάθε μία ενότητα, είναι πάνω κάτω τα ίδια. Το μόνο που αλλάζει τις περισσότερες φορές είναι το μνημόνιο ενεργειών. Το μνημόνιο ενεργειών είναι τα τηλέφωνεπικοινωνίας και οι εμπληκόμενες υπηρεσίες ανά καταστροφή. Εμείς είμαστε στη διάθεση και του σώματος και του περιφερειάρχη, το έχουμε το σχέδιο, είναι έτοιμο, μπορεί να περάσει και αύριο ακόμα εκτελεγιστική επιτροπή και μέχρι το Συμβούλιο να περάσει και το επόμενο. Όμως, δεν θα είναι 100% αξιοποιήσιμο από όλες τις υπηρεσίες. Αυτό το θέτω και είναι στη διάθεσή σας να το αξιοποιήσετε σχετικά. Όμως, μέχρι τότε ισχύει το προηγούμενο σχέδιο, που είναι ήδη αναρτημένο και στη σελίδα της περιφέρειας. Κάποια άλλη ερώτηση που μου διαφεύγει, Πρόεδρε, να απαντήσω. Μπορείτε να δείτε τη διαδικασία για να το ειδοποιήσετε, γιατί θα το αποδίδουμε τώρα να βρίσκετε το ένα και το δεύτερο, επειδή είναι το καθόλου εναρμόριο να μορφάσατε να βοηθήσετε κάποια δύναμη κρίση. Αυτό. Εμείς στη φάση, την προκαταπτική της πρόληψης και γημέρωση του κοινού, παραμπάνουμε το υπαρισμό 16 έκτακτο δελτίου κυρικών φαινομένων, το οποίο είναι της EMI, και μόνο από εκεί υπάρχει επίσημη ενημέρωση σε όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες για την αξιοποίησή του και την πυρητέρο ενημέρωση, σύμφωνα με το σχεδιασμό που έχει κάθε υπηρεσία. Εμείς, λοιπόν, εκδώσαμε δελτίου τύπου, στο οποίο αναφέροντας συγκεκριμένα ότι την Κυριακή 98, την ΕΒΕ μέχρι τις πρωινές ώρες θα έχουμε καταρακτόδες και έντονες βροχοκτόψεις. Και τι λέμε, ότι ο περιφεάρχης έθεσε πραγματικά σε τιμότητα όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες. Τα τμήματα πολιτικής προστασίας ενημέρωσαν τους δήμους, τις εθελετικές οργανώσεις, και τους καλούμε να ενεργοποιήσουν τα μνημόνια συνεργασίας με ιδιώτες, ώστε να βρίσκονται σε κατάσταση εξεκρεμένης της τιμότητας. Και παράλληλα, ειδικότερα οι δήμοι, λέμε, δια τον προέδρον των πικών κοινοτήτων. Αυτό είναι κάτι το οποίο το στέλνουμε κάθε φορά που έχουμε ένα έκτακτο δελτίο. Οι δήμοι, δια τον προέδρον των πικών κοινοτήτων. Να ενημερώσουν πολίτες που δραστηριοποιούνται. Μπορεί να είναι κουραστικό αυτό που σας λέω, αλλά νομίζω ότι θα σας λύσει πολλές αφορίες. Που δραστηριοποιούνται ή εργάζονται στην ίφεθρο, ποιοτρόφους, αγρότες, μηλισσοκόμους, τους διοργανωτές εκδηλώσεων, καθώς και άλλους πολίτες για τους κινδύνους που είναι δεχομένους να προχύψουν από τα πιθανόν επικίνδυνα κυρικά φαινόμενα, ώστε να λάβουν τα μέτρα αυτοπροστασίας τους. Επίσης, οι δήμοι σε περιοχές που παρουσιάζουν ιστορικό εκδήλωση κλημμυρικών φαινόμενων, να τεθούν σε κατάστασης αξημένης ετοιμότητας ώστε να συνδράμουν σε περιόδους που απαιτηθεί και τεθεί σε εφαρμογή το μέτρο της οργανωμένης απομάκτησης πληθυσμού ή πολιτών. Αυτό λοιπόν είναι ένα δελτίο το οποίο αναρρίθηκε και στο site της περιφέρειας και στα καταπτώπους μέσα ενημέρωσης. Από εκεί πέρα είχαμε και οδηγίες για τα μέτρα αυτοπροστασίας των πολιτών, που τους λέμε να μην περνούν δημιουργικές διαβάσεις, που τους λέμε να ανηβαίνουν σε ψηλότερα ύψη επιπέδων όταν έχουμε τιμήρες κλπ κλπ κλπ. Δεν ξέρω αν σας καλύπτει αυτό. Κυρία Κρυότου, να δώσω τον λόγο να κάνει την ερώτηση, κύριε Γκλέτσος έχει προηγηθεί και αμέσως μετά κάνετε εσείς. Κάντε την ερώτηση και αμέσως να κάνει και ο κύριος Γκλέτσος να απαντήσει και στους δυο μαζί για να μαζεύσει το χρόνο. Θα ήθελα να ρωτήσω τον κύριο. Ζώ Ζώη στο υπόγευμα πολύ Ζώη είναι το όνομα. Είναι συνηθισμένο αυτό δεν είναι η πρώτη φορά. Έχω αρκετό τρακ και δεν το θυμάμαι πραγματικά. Ναι, ναι, ναι. Δεν το συγκρέπτομαι. Όχι, δεν το λέω απλώς για να... Έχω εστιάσει σε κάποια άλλα πράγματα. Ναι, ναι, ναι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι. Δεν το θυμάμαι.