Διάλεξη 2 / Διάλεξη 2 / Εργαστήριο 2 - Γαλαζούλας Χρήστος (ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, 2014)
Εργαστήριο 2: Λοιπόν, όπως δουλεύουμε σε ζευγάρια, όταν τον προλαβαίνουμε τον συμπαίχτη μας, θα σταματάει μετακινώντας την μπάλα δεξιά, αριστερά και εμείς, δηλαδή σταματάει την τρίπλα και παίζουμε άμυνα σε παίχτη με μπάλα χωρίς δικαίωμα τρίπλας, προσέξτε, μακριά από το καλάθι, δηλαδή θα τον προλαβαίνετε και αυτό συνηγορεί και ο επιτυθέμενος, στο κέντρο. Η άσκηση έχει ως εξής, ξεκινάμε από πίσω, φροντίζουμε να μας προλάβει στο κέντρο, σταματάμε την τρίπλα με το που μας πλησιάζει εκεί πέρα, ο στόχος είναι να ξεφύγουμε, σταματάμε την τρίπλα, σηκώνεται όρθιος και παίζει άμυνα σε παίχτη χωρίς δικαίωμα τρίπλας, μακριά από το καλάθι, που τι στόχο έχουμε, να περιορίσουμε όλες τις πιθανές πάσες, δεν μπορεί να τριπλάδει, δεν είναι κοντά στο καλάθι για να φοβόμαστε το σούτ, άρα όλες τις πιθανές πάσες, όρθιο το σώμα πάνω κάτω τα χέρια, αυτό γίνεται στιγμία εκεί, θα το δείξουμε μια φορά ολοκληρωμένα. Ακολούθως, τοποθέτηση, εδώ άμυνα σε παίχτη με δικαίωμα τρίπλας όπως τοποθετούμαστε έτσι σωστά προς τα πλάγια και παίζουμε ένας εναντίον ενός, δηλαδή προσπαθούμε με κινήσεις προσποιήσεις γιατί θα περνάτε το κέντρο και θα κάνετε την άσκηση και παίζουμε ένας εναντίον ενός στο καλάθι. Δεν θέλω σούτ, προσπαθούμε να τον ξεπεράσουμε και να είμαστε στα 1-2 μέτρα. Για δείξτε του μια φορά τ' άρτσε, ωραία, μπάλα μπάλα μπάλα, ωραία, έτσι, πάμε τώρα, στοπ, τοποθέτηση άμυνα σε παίχτη με δικαίωμα τρίπλας και παίξουμε ένας εναντίον ενός, χωρίς φάουλ, χωρίς φάουλ να παίζουμε, εντάξει, ωραία, ελάτε κάτω, δεν βγαζόμαστε εκεί πέρα, εκεί αρχίζει ο επιθετικός, θέλω να κάνει κινήσεις έξυπνες. Οκ, πάμε, σαχάς, πάτε το πρώτο ζευγάρι, έτσι μπράβο, πολύ ωραία, τοποθέτηση τώρα, παίξε ένας εναντίον ενός, ωραία αυτό το πράγμα θέλω, γυρίζετε από εκεί, αλλάζετε ρόλους και γυρίζετε από εκεί. Άιντε, παιδιά, θα πρέπει να έχουμε ροή, έλα μετακίνησε την πάλα πάνω κάτω δεξιά-ριστερά, μην βιάζεστε, εδώ σταματάει ο επιθετικός και κουνάει την πάλα και ο αμυντικός γυρίζει. Σταμάτα, έτσι κουνά την πάλα δεξιά-ριστερά, έτσι μπράβο, πάρτε θέσεις, πάμε τώρα. Πάλα, έτσι μπράβο, ωραία, θέσεις, θέσεις, πάμε τώρα. Είδες πόσο δύσκολο είναι, έτσι μπράβο κουνά την πάλα, πολύ ωραία. Νίκο, εδώ μπορείς να παίρνεις, εκεί περνάτε από εκεί μεριά και φεύγετε, εδώ δεν θα στέκεστε μόνο εντάξει, εδώ έτσι και φεύγετε από εκεί μεριά, πολύ ωραία. Ξεκινήστε. Φύγετε, φύγετε. Εδώ έλα, εδώ έλα. Έτσι μπράβο, πάρε θέσεις τώρα, τσασμετζί, μπράβο. Καλό ήταν, καλό ήταν, μη στέκεστε μπροστά στην κάμερα, φύγετε κατευθείαν. Έτσι μπράβο, παίξτε τον. Ωραία, καλή επίδεση, η άμυνα σε κοροϊδεύσε. Έτσι μπράβο, έτσι μπράβο, τώρα παίξτε τον, παίξτε τον τώρα. Μην είναι εδώ τώρα, κούνα την μπάλα πάνω κάτω, δεξιά, αριστερά, μη βιάζεσαι, έτσι μπράβο και παίξε άμυνα τώρα, έλα μη κάνετε τρέλε. Μη κάνεις πονηριές μη κάνετε, βοηθήστε και πάμε τώρα, πάρε θέση, πάρε θέση άμυνας. Σιγά δούσκο, σιγά σιγά, μην ανεβαίνεις πάνω του, αλλά είσαι κοντά για να παίξεις άμυνα σε όλες τις πιθανές πάσες. Τώρα παίρνει θέση και εσύ παίζεις έναν δύο ενός. Έτσι μπράβο μετακίνησε την μπάλα, πολύ ωραία, πάρε θέση τώρα. Άφησες να περάσει από πάνω, το πήρε έτσι, ναι, δεν πρέπει να τον αφήνεις να περάσει από εδώ. Δεν είναι τίποτα δεν είναι πάνω κάτω η μπάλα έτσι δεξιά-ριστερά θέσεις τώρα, θέσεις μη χτυπάτε κατευθείαν την μπάλα. Ελάτε και εσείς κάτω. Θέλω να σας επισημάνω δύο στοιχεία. Ένα είναι η άμυνα που παίζουμε στο κομμάτι που δεν έχει δικαίωμα τρίπλας. Δεύτερο στοιχείο είναι όταν ο παίχτης ξεκινά με τη δεύτερη, δεύτερο κομμάτι της άσκησης που κάνει επίθεση στον καλάθι δεν πρέπει ποτέ να του δώσουμε το χώρο του κέντρου. Άρα η τοποθέτησή μας πρέπει να είναι τέτοια που να μην το επιτρέπει να πάει από το κέντρο. Ο καημένος Στεφανίδης που είναι αριστερόχερας μόνο εσύ θα και γένει, αλλά δεν είναι. Να μην βάλουμε όλη την ομάδα από εκεί μεριά. Αν και έχουμε ακόμα έναν νομίζω, αλλά δεν πειράζει. Μία φορά το κάθε ζευγάρι από εδώ και μία φορά από εκεί ολοκληρωμένα και αλλάζουμε κατάσταση. Θέλω να μετράμε το καλάθι, δηλαδή να βάλει καλάθι το ζευγάρι μας. Από πίσω είσαι. Πάμε. Περίμενε τον εκεί. Σταμάτα. Έτσι, γύρνα με πίβοτ, γύρνα με πίβοτ. Εδώ, αυτό. Φύγετε κατευθείαν κάτω. Μετακίνησε την μπάλα πάνω κάτω, δεξιά, αριστερά, έτσι μπράβο. Που είναι τα χέρια σου, ανάλογα, εκεί. Πάρε θέση τώρα, το χέρι πάνω στην μπάλα. Χωρίς σφάλ, μην κάνεις τέτοια, μην κολλάς πάνω το έτσι με το σώμα, δεν μπορείς να το μαρκάρεις έτσι. Πάνω, έτσι μπράβο. Πάρε θέση τώρα. Ωραίο ήτανε, καλό ήτανε. Μετακίνησε την μπάλα, μη βιάζεσαι, έτσι μπράβο, ωραία, ωραία. Είδατε πόσο σημαντικό είναι το αριστερό, λέει, άπα μα κάνετε σταυροτή εδώ πέρα, έτσι. Άντε, πάμε. Μετακίνησε, μετακίνησε, πάρε θέση δουσκώ. Μην του δίνεις αυτό το χώρο. Έτσι μπράβο. Καλό ηλία. Στοπ, στοπ, εδώ σταμάρτα και μετακίνησε την μπάλα. Δεξιά, αριστερά, πάνω, κάτω, μη βιάζεσαι, μη κάνετε σπασμοδικές κινήσεις. Σιγά, μην το σπρώγνεις έτσι, θα πάρτε ζυμνιά. Μέτωπο εσύ και μετακίνησε την μπάλα δεξιά, αριστερά για να κινεί τα χέρια του. Έτσι μπράβο, πάρε θέση τώρα, πάρε θέση. Δεν περνάει από εκεί, διαφανής είναι. Ναι, αλλά από κάτω από τα πόδια του. Πολύ προχωρημένο ήταν. Μετακίνησε την μπάλα, μην την κρατάς αγκίνητη και πάμε τώρα. Μετακίνησε δεξιά, αριστερά την μπάλα πάνω, κάτω, μη βιάζεσαι, μη βιάζεσαι. Έτσι μπράβο, θέσης, θέσης, μην χτυπάς κατευθείαν την μπάλα, πάρε τη θέση. Αυτή είναι η θέση σου εσένα. Και εσύ πάρε άμυνα, θέση άμυνας. Εκεί, τώρα παίζουμε. Μάθαμε κινήσεις προσποιήσεις στο προηγούμενο εξάμεινο. Δεν τις χρησιμοποιείται η επιθετική. Δηλαδή παίρνετε την μπάλα και αρχίζετε και χτυπάτε. Κάνε μία προσποιήσεις ότι θα φύγεις από εδώ, με το που θα κάνεις βήμα έκανες, είπε σταυρωδή και φεύγεις. Αυτό το νόημα έχει ο επιθετικός, να κάνει ό,τι θέλει. Δεν ακούω. Αυτό είναι τεχνικό πρόβλημα, το αντιλαμβάνομαι, το καταλαβαίνω και ειδικά όταν τρέχεις με ταχύτητα για να σταματήσεις πρέπει να έχεις ABS. Σου λέω, ABS πρέπει να έχεις, γιατί έτσι και φρενάδι το τέτοιο φεύγει κατευθείαν. Αυτά είναι, σας λέω, τεχνικά προβλήματα που τα καταλαβαίνω και τα γνωρίζω 25 χρόνια τώρα σε αυτό το γήπεδο. Λοιπόν, πάμε να ξεκινήσουμε. Θέλω μόνο μία μπάλα στα χέρια και θέλω να γίνουμε όλες οι άλλες μπάλες να πάνε στην άκρη. Μία μπάλα και πάμε στο κάτω καλάθι. Στη γωνία όλοι. Έχω μπάλα, βγάλτε τις άλλες έξω και ελάτε. Θα δουλέψουμε εδώ, Νίκο. Ελάτε στη γωνία. Ελάτε στο πλάι. Ελάτε. Σε σμετζί μείνει εδώ πάνω στη γωνία. Έλα κάτω. Πάνε στην απέναντι γωνία διαγωνία. Έλα σε χάσει την απάνω θέση εκεί. Έλα πάνε εδώ. Τετράγωνο. Λοιπόν, αντίστοιχα η Λεία πάνω επίθεση έξω εκεί. Πάνε τώρα από την άλλη επίθεση. Πάνε την άλλη. Έλα εδώ επίθεση. Και πάνε από την άλλη μεριά επίθεση. Έχουμε... Πιο χαμηλά. Έχουμε... Την μπάλα εδώ. Θέλω... Μην χτυπάς. Δεν μας ενδιαφέρει να σκάσει. Ποτέ δεν θα σκάσει η μπάλα στην άσκηση. Λοιπόν... Συγκεντρωμένοι για να τα κατανοήσουμε τις καταστάσεις που έχουμε να αντιμετωπίσουμε. Εκτός από τον Τζεσμετζή. Ο οποίος παίζει άμυνα σε παίχτη με μπάλα. Με δικαίωμα τρίπλας κοντά στο καλάφι. Άρα αυτός θα ελέγξει. Την τρίπλα και το σούτ. Άρα το ένα το χέρι θα το έχει ψηλά. Στο ύψος της μπάλας. Αν πάει να κινηθεί θα σκοθεί ψηλά. Ο δεύτερος αμυντικός από εδώ. Τι κατάσταση έχουμε εδώ. Έχει την μπάλα αυτός ο παίχτης. Πού βρίσκεται όμως σε σχέση με την μπάλα. Η μπάλα είναι παιδιά το σημείο αναφοράς μας. Σε σχέση με την μπάλα που βρίσκεται πιο κοντά στο καλάφι. Από πού κινδυνεύουμε. Αν έρθει μπάλα εδώ σε αυτόν κινδυνεύουμε περισσότερο από ότι εκεί. Γιατί. Τι διαγώνια. Συγγνώμη. Πότε κινδυνεύουμε περισσότερο. Όταν η μπάλα είναι κοντά στο καλάφι ή όταν είναι μακριά από το καλάφι. Όταν είναι κοντά. Και είναι η λογική είπαμε. Άρα λοιπόν αν έρθει εδώ είναι πιο κοντά στο καλάφι. Άρα αυτός ο παίχτης δεν πρέπει να πάρει την μπάλα εύκολα. Άρα τι άμυνα παίζουμε. Κοντά και πιεστικά. Πώς παίζουμε άμυνα εδώ πέρα. Έχουμε. Χέρι πόδι. Χέρι πόδι. Στα πλευρά του. Μην τον πιάνεις απλά στο ύψος εκεί. Και χέρι πόδι από τη μεριά της μπάλα στη γραμμή πασαρίσματος. Ποια είναι η γραμμή πασαρίσματος. Η μπάλα νοητή ευθεία με τον παίχτη. Άρα αυτό το χέρι και το πόδι είναι σε αυτή τη νοητή γραμμή. Ωραία. Έχουμε μία πάσα απόσταση. Εδώ. Και ο παίχτης που μαρκάρουμε είναι πιο κοντά στο καλάθι από τη μπάλα. Ο άλλος παίχτης από εκεί. Ποια περίπτωση έχουμε εδώ. Μία πάσα απόσταση. Γιατί δεν μεσολαβεί άλλο ζευγάρι ανάμεσα. Η μία πάσα απόσταση δεν σημαίνει τρία μέτρα, πέντε μέτρα. Σημαίνει ότι δεν μεσολαβεί άλλο ζευγάρι αμοινόμενου και επιθετικού μεταξύ της μπάλας και του παίχτη που μαρκάρουμε. Με μία διαφορά. Ότι ο παίχτης που μαρκάρουμε είναι στην ίδια ευθεία με την μπάλα. Δεν είναι ούτε κοντήτερα ούτε μακρύτερα από το καλάθι. Άρα, δεν παίζουμε πιεστικά πάνω του. Παίζουμε πιο μέσα. Χέρι πόδι από τη μεριά της μπάλας μπροστά. Το άλλο το χέρι μας είναι χαμηλά και είμαστε και έτοιμοι σε περίπτωσης διήσδυσης από πάνω να δώσουμε βοήθεια. Και εννοείται ότι αν γίνει μία πάσα η οποία είναι λίγο αργή εδώ μπορεί να την κλέψουμε και να φύγουμε. Ο Νίκος είναι δύο πάσες απόσταση. Γιατί μεταξύ της μπάλας και του παίχτη που μαρκάρει μεσολαβεί και άλλο ένα ζευγάρι. Πώς παίζει άμυνα αυτός δεν θα παίξει πιεστικά στον παίχτη του. Θα παίξει στα δύο τρίτα της απόστασης της μπάλας και του παίχτη. Ένα μέτρο πίσω από τη γραμμή πασαρίσματος. Να η γραμμή πασαρίσματος η ευθεία. Άρα πάω ένα μέτρο πίσω με ένα χέρι στον παίχτη μου και τα άλλα στην μπάλα. Βλέπω ταυτόχρονα και τον παίχτη μου και την μπάλα. Λοιπόν, αργή περιφορά της μπάλας. Πάρτε θέση όλοι τώρα να δω. Μην μετακινήστε, οι επιθετικοί μην μετακινήστε. Και οι αμυντικοί μην κλέβετε τις σπάσες. Έχετε το χέρι σας αλλά το τραβάς για να περάσει η μπάλα. Για να εξηγήσουμε ακόμα δύο περιπτώσεις που έχουμε. Κάνε πάσα εδώ. Τώρα προσθέτουμε ακόμα δύο περιπτώσεις άμυνας. Συφάκι συγκεντρωμένος να είσαι. Πες μου τι περίπτωση άμυνας έχουμε που παίζει ο Τσεσμετζής στον παίχτη. Μία πάσα απόσταση. Τι διαφέρει ότι ο παίχτης που μαρκάρει είναι πιο μακριά από την μπάλα. Σε σχέση με το καλάθι. Άρα δεν μας απασχολεί η πάσα αυτή. Άρα ο Τσεσμετζής ενώ στη μία πάσα παίζαμε πιεστικά σε εκείνη την περίπτωση. Γιατί ήταν κοντύτερα στο καλάθι. Παίζουμε πιο μέσα. Είμαστε έτοιμοι να δώσουμε βοήθεια σε περίπτωση κίνησης από πάνω. Εδώ πέρα. Για πέστε μου αυτός τι άμενα παίζει. Ποιο χέρι και ποιο πόδι και γιατί. Προσέξτε. Πώς παίζουμε άμενα Τσεσμετζέ εδώ. Γιατί. Δεν ακούω. Θέλουμε να τον οδηγήσουμε στην baseline. Εσωτερική. Όχι. Προσέξτε κάτι. Σύμφωνα με τις βασικές αρχές της άμυνας. Μπορεί να έχουμε καλή βοήθεια και να τον οδηγήσουμε. Αλλά είναι οδηγία. Θα παίξουμε με εξωτερικό πόδι μπροστά. Και χέρι. Να μην του δώσουμε τη δυνατότητα να πάει στην εσωτερική. Και αν είναι πιο χαμηλά. Είπαμε εδώ ακουμπάει πάνω στη γραμμή. Από πάνω έχω βοήθεια. Εδώ. Αυτό είναι οδηγία. Προσέξτε το ειδικά εσείς που ασχολείστε με το άθλημα. Σας το είπα. Δεν ακούω τα αρπάντα. Ακριβώς. Ναι αλλά όχι. Εδώ ήταν ψηλά. Εννοείς ότι ναι αλλά αν έχουμε τέτοια τοποθέτηση εδώ. Και το δώσουμε τη δυνατότητα. Και μπορέσει και περάσει. Τι. Παιδιά εγώ σας λέω τις βασικές αρχές. Εντάξει. Στην πράξη αυτό. Και οι βοήθειες έρχονται. Και θα το κάνουμε να δίνουμε τη βοήθεια. Πάμε στις θέσεις μας λίγο. Εξωτερικό πόδι χέρι μπροστά έτσι. Λοιπόν ενώ έχουμε μία πάρα σε απόσταση. Παίζει πιο μέσα. Και είναι έτοιμος να δώσει βοήθεια. Σε περίπτωση δύσδυσης. Από πάνω. Τι άμυ να υπάρξει αυτός. Αυτόν. Δύο πάρεις απόσταση. Άρα πώς θα παίξει. Δυνατά φωνάξε το. Πώς παίζει. Πασαρίσματος. Στα δύο τρίτα της απόστασης. Είναι εδώ έτσι καλά. Ωραία. Ο Νίκος. Είναι η τελευταία περίπτωση και κλείνουμε με αυτό. Για να κάνουμε εξάσκηση. Τι άμυ να παίζει τώρα. Ακούω. Μια πάση απόσταση. Δύο. Τρεις. Δεν υπάρχει. Δεν υπάρχουν τρεις πάσης απόστασης. Είναι η αδύνατη πλευρά. Δηλαδή ο παίχτης του είναι στην απέναντι πλευρά. Είναι στην αδύνατη πλευρά. Η δυνατή είναι από εδώ που παίζει μπάλα. Η άλλη απέναντι είναι η αδύνατη. Ο παίχτης του είναι εκεί. Άρα αυτός τι κάνει μόνο με τη βοήθεια ασχολείται. Για αυτό είναι σχεδόν κάτω από το καλάφι. Και είναι έτοιμος να δώσει βοήθεια σε περίπτωση που γίνουν δυσδύσεις. Έτσι θα γίνουμε τετράγωνα. Τετράγωνα. Τέσσερα τετράγωνα. Τέσσερα τετράγωνα αμυντικά. Που θα αλλάζουμε όλες τις θέσεις και φέρουμε την μπάλα γύρω γύρω. Αργά. Για να εξικοιωθούμε με κάθε θέση σε κάθε θέση. Ξεκούραστα είναι. Λοιπόν. Θέσεις. Θέσεις αυτή που είναι εδώ να γυρίσουμε μερικές φορές την μπάλα. Θα σας διορθώνω και θα σας σταματώ. Πάσα ρε. Μη μετακινήστε. Δεν θέλω η επίθεση να κάνει βόλτες. Εξασκούμε την άμυνα τώρα. Πάσα. Πέρα. Πιο κοντά νίκω. Πιο κοντά. Πιο κοντά. Στοπ. Τώρα πας και παίζεις άμυνα στην αδύνατη πλευρά. Αν γυρίσεις την πλάτη θα περάσει εκεί πέρα και θα του πάρει την μπάλα. Ναι. Ναι αλλά εδώ. Βλέπεις τον παίχτη σου. Ωραία. Ωραία. Πάσα. Έτσι μπράβο Πάσα. Πάσα. Η κάτω πάνω. Άλλαξε. Έλα έλα έλα. Έλα έλα. Έλα πάνω. Πάνε κάτω Ηλία. Γιατί άλλαξες. Όχι όχι όχι. Η κάτω πάνω. Οι δύο κάτω. Σήμερα επίθεση. Πάνε κάτω Σαχά. Μην αλλάζετε ρόλους. Όχι οι αμυντικοί παραμένουν οι ίδιοι. Απλά κάνουμε πάνω Νίκο. Μόνο αυτόν άλλαξα. Θέσεις. Μην αλλάζεις. Καλά είναι. Καλά είναι ok. Άμυνα. Θέσεις. Καλά. Χαμήλωσε. Μπράβο. Πάσα. Πιο γρήγορα. Δύο πάει σε απόσταση. Ένα μέτρο πίσω από τη γραμμή. Πάσα ρίσμα τους. Εδώ. Εδώ. Βλέπω μπάλα παίχτηται ταυτόχρονα. Πάσα. Εδώ. Νάτο βλέπω. Πάσα. Ένα δύο. Πάσα. Ένα δύο. Πάσα. Οπα. Έλα. Πάσα. Οπα. Προσέξτε. Εδώ γίνεται το σημαντικότερο λάθος. Στους παίχτες. Τι γίνεται. Πώς την πατάει ο παίχτης. Δώσε την μπάλα. Παίζω άμυνα σε παίχτη με μπάλα. OK. Με το πουπασάρι. Με το πουπασάρι. Αυτός θα πάει να πάρει καλύτερη θέση. Ο αμυντικός χαλαρώνει και αντί να παίξει πιεστικά. Χαλαρώνει στιγμία και το παίρνει τη θέση και ξαναγυρίζει μπάλα. Καταλάβατε τι λέω. Δηλαδή τη στιγμή που ανεβαίνει και παρατηρήστε πως με 2-3 βήματα μπορώ να καλύπτω τη θέση μου. Είμαι εδώ. Πάσα ρε. Αλλάζω. Πάσα ρε. Ξαναλλάζω. Πάσα ρε πέρα. Δύο πάει σε απόσταση. Βλέπω. Πάμε. Πάσα ρε κάτω. Αδύνατη πλευρά. Κάτω από το καλάθι μπαίνω. Εδώ. Βλέπω. Πάσα ρε. Ένα-δύο. Πάσα ρε. Ένα-δύο. Αυτό το πράγμα πρέπει με πολύ συγκέντρωση και ετοιμότητα να το ακολουθούμε. Λοιπόν. Ένας-δύο-τρεις. Μένετε μόνο επίθεση. Σαχά μόνο επίθεση. Μήνα-άμυνα. Μήνα-άμυνα. Νίκο. Ηλίας. Ηλία, ναι. Ένα-δύο. Επίθεση. Επίθεση είσαι. Όχι, όχι. Φεύγεις έξω. Άμυνα μήνε. Δύο καινούργια άμυνα. Μπαίνετε πάνω. Μπαίνετε δύο. Να περάσουμε όλοι απ' όλες τις θέσεις. Όλοι απ' όλες τις θέσεις. Βγάλε τα χέρια απ' την τσέπη. Θέσεις. Στοπ. Το παίχτη το βλέπεις? Τι το βλέπεις? Το βλέπεις. Την μπάλα την βλέπεις? Το παίχτη. Όχι όμως μια τον παίχτη μια την μπάλα. Ταυτόχρονα και τους δύο. Τώρα μπορείς να τους δεις. Με περιφερειακή όραση. Τι άμυνα παίζεις. Δεν ακούω. Δύο πάει σε απόσταση. Δύο τρίτα ένα μέτρο πίσω. Άμυνα που παίζεις. Ο παίχτης που μαρκάρουμε είναι μακρύτερα από την μπάλα. Πρέπει να τα λέτε κιόλας για εξάσκηση. Θέσεις. Πάμε. Πάσα. Αυτό εννοούσα τώρα που σας έκανα μνία. Κατάλαβες. Δηλαδή με το που πήγε η μπάλα μία πάστα. Δεν είσαι. Ο παίχτης σου δεν είναι πιο κοντά στο καλάθι από την μπάλα. Άρα δεν πρέπει να πάρει την μπάλα. Παίζεις πιεστικά. Όλα όπως είναι πρέπει να αλλάξω. Έτσι. Πιεστικά εδώ να μην πάρετε την μπάλα. Ξανά. Δηλαδή τον ανάγκασες να πασάρει έξω. Πέτυχες την άμυνά σου και τραβήκτηκες μέσα. Κίνησε την πήρε ή μου λέει μην καλά. Χαλάρωσες δηλαδή. Κατάλαβες. Έλα. Έλα. Δύο πάεις τώρα. Όχι εκεί εκεί. Στα δύο τρίτα. Πιεστικά. Overplay. Έτσι μπράβο. Όχι όχι όχι. Όχι τώρα. Δύο τρίτα. Λοιπόν. Χαμήλωσε τα γόνατα λίγο. Παίζεις πιο μέσα έτσι ώστε. Αν πάει να κινηθεί ο Νίκος από εδώ εσύ θα δώσεις βοήθεια. Ο παίχτης σου πρέπει να τον βλέπεις ταυτόχρονα και τον παίχτη σου και την μπάλα. Δύο πάει σε απόσταση. Στα δύο τρίτα είσαι. Μπάλα παίχτη. Πάσα. Έτσι μπράβο. Γρήγορα βγες. Τώρα πάνε πίσω. Πάνε πιο μέσα. Πάνε πιο μέσα. Εκεί. Πιο αργά. Μην κάνετε πολλές προσποιήσεις αχά. Έλα πιο γρήγορα. Άργησες. Εδώ πρέπει να είσαι Overplay τώρα. Η άμυνα στη μία πάση απόσταση που είναι πιεστική. Overplay. Deny. Με όλα τα ονόματα που ακούμε σημαίνει ότι εδώ έχουμε. Είπαμε. Το χέρι από τη μεριά της μπάλας χέρι πόδι στην γραμμή πασαρίσματος. Το άλλο μας χέρι παλιότερα λέγανε ότι εδώ στα πλευρά του παίζουμε ακορντεών με τα δάχτυλά μας. Για να κατανοήσετε. Αλλά γίνεται αυτό. Και τσιμπιές και τέτοια. Λοιπόν. Εδώ πρέπει να είσαι. Έλα. Γύρνα τώρα. Μπράβο. Θέλω να βλέπεις ταυτόχρονα τον παίχτη σου και την μπάλα με περιφερειακή όραση. Κάτι κάνεις. Ναι αλλά όσο πάει και όπως το χωρείς. Εγώ νομίζω από εδώ άμα χαμηλώσεις βλέπεις. Ταυτόχρονα. Με περιφερειακή όραση. Εδώ. Έτσι μπράβο. Δηλαδή την κίνησή του θα τη δεις. Δεν χρειάζεται να του βλέπεις τη φυσογνωμία του και τις λεπτομέρειες. Τη φιγούρα βλέπεις. Άντε. Γρήγορα αλλάζουμε τώρα. Πιο πάνω έλα. Ναι, ναι. Έτσι μπράβο. Εδώ τώρα. Μπράβο. Εδώ, εδώ, εκεί. Μην φεύγεις όμως πίσω. Πάμε. Πάμε έτσι. Για ελάτε οι πάνω κάτω λίγο. Όχι εσείς. Η επίθεση μένει σταθερή. Και κάτω, οι δύο κάτω ελάτε πάνω. Άλλαξε. Θέσεις. Παιδιά. Ας σας παρακαλέσω κάτι. Καταρχήν. Όταν μπαίνετε μέσα λες και κάνουν άσκηση και θα λέω μόνο για αυτούς που είναι μέσα. Δεύτερον. Όταν λέω σε αυτήν εδώ τη θέση. Εδώ πώς παίζουν άμυνα. Δεν λέω στον Κωνσταντίνο. Για τη θέση μιλάω. Δηλαδή τώρα θα πρέπει να σου εξηγήσω αυτά που έλεγα προηγουμένως στον Κωνσταντίνο. Αυτό λέω. Πώς παίζουμε σε κάθε θέση να καταλάβετε. Είναι δύσκολο στην αρχή. Θα εξασκευθούμε αρκετά πάνω σε αυτό. Θα προσπαθούμε να το κατανοήσουμε. Όσο πιο συγκεντρωμένοι τόσο καλύτερα. Καταδόελα. Δεν είσαι ψοριάρης. Λοιπόν. Θέσεις. Η επίδεση συνεχώς διορθώνει. Τους κάστωτε αμυντικούς. Έτσι μπράβο. Το βλέπεις τον παίχτη σου. Ταυτόχρονα και την μπάλα και τον παίχτη. Πιο μέσα τώρα. Εκεί. Μη βιάσεις το σαχά. Μη βιάσεις. Για να γίνονται διορθώσεις θέλω. Χαμήλωσε. Χαμήλωσε. Λυγισμένα γόνατα. Γόνατα Κωνσταντίνε. Λύγησε. Πάσα. Έτσι μπράβο. Φύγε δυο πάσες. Κότσο. Μπάλα παίχτη. Ταυτόχρονα. Όχι ρε σαν το πονδιακό φλάς. Ανάβεις βίνει. Πάσα. Έλα. Εκεί. Εύκολο είναι. Συγκεντρωμένα. Overplay παίζεις. Overplay πιεστικά. Τώρα δυο πάσες. Ωπ. Άλλη τετράδα μέσα. Βγες έξω είσαι η τετράδα. Η άμυνα αλλάζει μόνο. Βγες, βγες έξω Κωνσταντίνε. Ναι, ναι και εσύ. Άλλος ποιος είναι. Θέσεις. Τι άμυνα παίζεις. Άμυνα με μπάλα. Άμυνα σε παίχτη με μπάλα. Κοντά στο καλάθι. Με δικαίωμα τρίπλας. Άρα εγώ τι θα ελέγξω. Το σούτ. Το σούτ να μην γίνει και την τρίπλα. Το άλλο δηλαδή το ύψος της μπάλα στην τρίπλα πάσα να το ελέγξω. Το άλλο το χέρι όμως είναι ψηλά για το σούτ. Δεν προλάβω να το σηκώσω άμα σηκωθεί. Γιατί εμείς τι είμαστε. Αντίδραση. Αυτός είναι η δράση. Άμα δεν το έχω ψηλά και το έχω χαμηλά. Δεν προλαβαίνει να πάει. Δηλαδή αυτός πάει και ακολουθεί το σούτ. Μόνο φάλλον μπορούμε να κάνουμε. Ξέρεις τι. Αυτοί οι παίχτες, αυτό. Δεν το έχουν βάλει στο μυαλό τους. Παίζουν έτσι και νομίζουν ότι προλαβαίνουν. Δεν προλαβαίνουν. Έτσι. Χαμηλά τα γόνατα. Μπράβο. Τι άμε να παίζεις. Μάθετε να χρησιμοποιείτε τους όρους. Αδύνατη πλευρά. Τι άμε να παίζεις. Να ο παίχτης σου. Να η μπάλα. Να το γαλάδι. Πες το δυνατά. Δύο πάσες απόσταση. Μην το ξαναπούμε. Μάθετε τον όρο. Εντάξει. Σιφάκι δυάμι να παίζεις. Αλλά. Θα παίξεις πιεστικά οβερπλέι. Γιατί. Μία πάς απόσταση. Αλλά ο παίχτης που μαρκάρουμε είναι πιο μακριά από το καλάθι σε σχέση με την μπάλα. Άρα εγώ κυρδινεύω από εδώ. Περισσότερο από ότι εδώ. Αν έρθει η μπάλα εδώ. Απομακρύνεται από το καλάθι. Η άμυνα είναι πετυχημένη. Στόχος είναι αυτός. Δηλαδή προτιμώ να έρθει η πάσα εδώ. Από το να δεχθώ. Από εκεί διείστηση. Πάμε αργά θέσεις και πάμε. Πάσα. Ωραία. Διορθώνεται έτσι μπράβο. Μη βιάζεστε να αλλάξετε μπράβο. Όχι όχι όχι. Εδώ τώρα θα σου περάσει έτσι. Έχει δικαίωμα τρίπλας. Άμυνα σε παίχτη με μπάλα με δικαίωμα τρίπλας. Εντάξει. Πιο μέσα. Δεξί πόδι μπροστά έτσι. Χαμήλωσε λίγο τα γόνατα. Συφάκι βλέπεις μπάλα παίχτη ταυτόχρονα. Και έτσι. Είδες πως έκανες λίγο πίσω. Αυτό θέλω. Στεφανίδη τι είναι. Weak side. Αδύνατη πλευρά παίζεις. Μπράβο. Μπράβο. Αυτό θέλω να παραμείνεις εδώ. Έτσι. Πάσα. Μπάλα παίχτη ταυτόχρονα. Άρα λίγο πιο πίσω πρέπει να είσαι. Όχι πιο πίσω. Έτσι να περνάει. Ένα μέτρο πίσω δηλαδή για να μπορείς να βλέπεις. 160 μήρες. Πάσα. Αλλάζετε πάνω κάτω. Πόσοι δεν περάσατε. Δύο. Τρεις. Τέσσερις. Έλα. Θέσεις. Έτσι. Πάσα. Δύο πίσω απόσταση είσαι. Μη βλέπεις μόνο την μπάλα. Βλέπεις και τον παίχτη σου. Ταυτόχρονα. Ταυτόχρονα. Πάσα. Overplay. Νίκο. Νίκο. Βοήθεια. Μόνος σου. Ένα. Πάσα. Wicksite. Αβίδα την πλευρά. Πιο μέσα. Πίσω. Πιο πίσω. Εκεί. Δύο παίχτες ταυτόχρονα βλέπουμε. Δύο πάεις απόσταση είσαι. Η άλλη τετράδα να ρθεί μέσα. Η άμυνα βγαίνει μόνο. Έλα η τελευταία τετράδα να πάρουμε όλη μια γεύση. Και θα συνεχίσουμε και στο άλλο μάθημα με πολλές. Βλέπεις ταυτόχρονα την μπάλα και τον παίχτη σου. Πώς μπορείς να τους βλέπεις ταυτόχρονα. Από εδώ δεν νομίζω. Χαμήλωσε τα γόνατά σου. Θέσεις. Θέσεις. Πιο μέσα λίγο στο καλάθι. Σχεδόν από κάτω. Ωραία λυγισμένα γόνατα θέλουμε. Λοιπόν πάμε. Πάσα. Έτσι μπράβο. Περίμενε μη βιάζεσαι. Λίγο πιο πάνω. Έλα ρε. Άκου, άκου, άκου τι λέει. Όχι, εκεί, εκεί. Δύο πάει στην απόσταση. Να η μπάλα. Να η ευφύε. Κοίταξε. Ένα μέτρο πίσω από τη γραμμή. Πασαρίσματος. Στα δύο τρίτα της απόστασης αυτής. Άρα εδώ κοίτα. Ένα χέρι στην μπάλα, ένα στον παίχτη. Βλέπω εγώ έτσι. Θέσεις. Έλα πιο μέσα δώσκο. Έλα λίγο πιο μέσα έτσι. Πάμε λίγο πιο γρήγορα τώρα. Πάσα. Πάσα. Πάσα. Ελάτε πάνω κάτω λίγο για μία γύρα. Μία γύρα, έλα κάτω. Έλα εδώ δώσκο. Παγιναι κάτω. Θέσεις. Στην αδύνατη πλευρά είσαι. Έτσι μπράβο. Σα ξύλο στέκεσαι. Έλα. Πάμε. Πάσα. Έτσι. Δύο παίχτης απόσταση. Πάσα. Έλα το ρόβερ πλέι εδώ πέρα δώσκο. Εδώ, εδώ, εδώ, εδώ. Έτσι εδώ. Να μην πάρει την μπάλα αυτός. Ωραία. Πιο μέσα λίγο εδώ. Δηλαδή αν έρθει από εδώ τώρα να βιεισδύσει. Προλαμβαίνεις να δώσεις βοήθεια. Όχι το δεξί το εξωτερικό. Έτσι μπράβο. Πάσα. Θέση. Θέση. Ηλία. Πέταξε την. Δύο πάεις απόσταση. Έτσι. Τέλος. Πάρτε θέση κάτω από το Καλάθιμπες. Εκεί. Ωραία. Αφήστε την μπάλα στην άκρη. Θα συνεχίσουμε στο επόμενο μάθημα. Καλή σας ημέρα.