Ενότητα 2: Μορφές χρηματοδότησης & σύνθεση κεφαλαίων / Μέγεθος και ανάπτυξη των επιχειρήσεων. Ο γενικός Οικονομικός Προυπολογισμός των επιχειρήσεων. Επενδύσεις και χρηματοδότηση. Μορφές χρηματοδότησης και σύνθεση Κεφαλαίου. Ξένο και Πιστωτικό Κεφάλαιο. Αναπτυξιακά καθεστώτα. Άλλες μορφές χρηματοδότησης. Ισολογισμός και Αποτελέσματα Χρήσης. Δείκτες αποδοτικότητας επενδεδυμένου κεφαλαίου. Ισορροπημένη κάρτα. - Ιωάννης Μπακούρος (Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, 2022)
Μέγεθος και ανάπτυξη των επιχειρήσεων. Ο γενικός Οικονομικός Προυπολογισμός των επιχειρήσεων. Επενδύσεις και χρηματοδότηση. Μορφές χρηματοδότησης και σύνθεση Κεφαλαίου. Ξένο και Πιστωτικό Κεφάλαιο. Αναπτυξιακά καθεστώτα. Άλλες μορφές χρηματοδότησης. Ισολογισμός και Αποτελέσματα Χρήσης. Δείκτες αποδοτικότητας επενδεδυμένου κεφαλαίου. Ισορροπημένη κάρτα.: Αμανέ Γιάννης Μπακούρος αναπληρωτής καθηγητής διαχείριση τεχνολογίας καινοτομίας άρχισε επίσης είχα πάντα κουμάντο μας ενδιαφέρει εμάς είναι η διαχείριση τεχνολογίας και καινοτομίας και σ'αυτό το μάθημα θα κάνουμε βασικές αρχές σε οικονομικές επιστήμης θα μάθουμε πράγματα που δε χρειάζεται ναι ναι νομίζω ότι μπορεί κάποιος οποιοσδήποτε απονομή μέσα η μπορεί το κορίτσι να βγει αύριο στην αγορά και να μην ξέρει βασικά πράγματα της οικονομικής επιστήμης έγινε οτι και να κάνει συγγένεια όλων πάμε βρε καλά τα πέντε χρόνια που θα είσαστε Νο5 κατ'ελάχιστον πες ασθενοφόρο ταινία δέστε να συνδυάσετε δύο πράγματα για να γίνεται πάρα πολύ πετυχημένη αύριο θα συνδυάσετε αφενός μια κάνει επιστημονική γνώση στο αντικείμενο που σπούδαζαν είναι επίσης ολόγυμνη χάνει κι άλλοι μηχανικοί πληροφορικής και τηλέ εγώ άλλοι συν τα ώρες είτε τ ς της οικονομικής επιστήμης κλπ θα βγείτε έξω καρκίνο κάνετε για τον πόνο που δεν μπορεί να κάνει να διοριστεί στο δημόσιο στην Παππά έγινε εάν δεν είχαν πορεία σεντάν να έκαναν το ταμείο έχουμε πέντε χρόνια ραντεβού τώρα έχουμε χρόνο κάναμε πρώτη πλην 15 ημέρες αλλά την χριστίνα βασικά πράγματα Εισαγωγικές έννοιες στα μέρη βλέπετε παντού και άννα δηλαδή η εβδομάδα επτά Festival το δόντι σε και δε θα μας απασχολήσουν σήμερα όσα κάνουμε και κάτι λίγο παραπάνω από κάτι διαφορετικό που μπορεί να σε ωφέλεια έντονα την έννοια να κρύβει στον ύπνο αυτό εννοώ με ξερό παστέλ μαλλιά σας στον ως ένα προς τας Καραμπέρης μου εσένα αλλάξει λέει μπορεί να αλλάξει τη συμπεριφορά θα είναι έξω για να μην όχι με αποτέλεσμα κάτι άλλο αλλά ένα καρτέλ και συνάμα κι στα ο οποίος παρατήρησε ότι δύο φοιτητές του πάνω και καθόντουσαν στο τελευταία σειρά και κανάλι τον περισσότερο θόρυβο δεν αφού απευθύνει μέσα σας έτσι και τα αμερικανάκια δεν είχαν αυτό έγινε τρεις-τέσσερις φορές ο άνθρωπος δεν μπορούσε να το υπό μένει κάτι άλλο αλλά τον εαυτό μου προσπαθώ να κάνω παιδιά και μαντήλες συνέχεια παιδιά μην κάνετε φασαρία 33 34 απευθύνοντας δύο αυτός μόνο δεν δουλεύεις και να μην πάει και κάνει πάει και αγοράζει αναπαυτικό τον καναπέ των προς στα μπροστά εδώ και λέει ποιος έρχεται πρώτος θα μπορεί να κάτσει να παρακολουθεί το μάθημά του με το ένα πόδι πάνω στο άλλο απ' τον καναπέ της ΠΑΠΕΝ πέρασε λοιπόν ότι αυτή τη εμπόδισαν τουλάχιστον μισή ώρα νωρίτερα λέει για να πιάσουν θέση στον καναπέ έπαθε έπρεπε iPhone αυτό για ίσοι και ίδιοι για τις μαθησιακές τέχνη και και Ρένη Πιττακή αλλά άφησε και στραμμένα στη διαχείριση γνώσης που μας γιατί όπως είπαμε και στην αρχή τώρα άσος κάθε πόσα κάθε πόσα χρόνια πιστεύουμε τι πιστεύετε ότι αξία δεν είναι όσοι της ανθρωπότητος δηλαδή κάθε 50 χρόνια αν ανθρωπότητα ξέρει σήμερα μετά από 50 εκατό θα ξέρει 2α γενικά σε όλες τις επιστήμες όλα τα πράγματα κάμποσα χρόνια λένε ότι γίνεται αυτό απαιτεί σας αγκαλιά δεν είσαστε πολύ έξω αυτή τη στιγμη πιστευω οτι είναι περίπου στο πέντε ετία με επτά παιδιά πριν από 150 χρόνια στην αρχή του 1800 η ανθρώπινη γνώση λέγανε περίπου διπλάσια ανά 75 χρόνια δηλαδή περνούσε δήλωνε το εξής ποια γενιά μιας δεν λέει εάν δεν ευνοούν τα πέντε χρόνια μια γενναία μέχρι να δω μέχρι να έρθει η επόμενη να είναι περίπου στα 25 30 χρόνια δύο γέννες κλασική αυτοί λέγανε ότι δηλαδή τότε έλεγες ρε παιδί μου και εγώ και μια με μαθαίνουν κάποιοι εντάξει μέχρι δεν χάθηκε ο ένα μεγάλο να σπουδάσουν να είναι μάλλον μοντέλων το πανεπιστήμιο τα ίδια πράγματα λίγο έλειψε να αυτό με το πάμε την ΕΕΔΥΕ δεν σημαίνει μια αν πάει καλά τα παιδιά που είναι στη φόροι και κέντρα επικοινωνιών εσύ νιώθεις ότι αυτά σας διδάξουν στο πρώτο εκτός αν εμείς ακολουθούμε στενά την εξέλιξη της επιστήμης μας έπρεπε περίπου τα μισά από αυτά που θα έπρεπε να ξεραίνονται μπάντα το πτυχίο αυτό σημαίνει της πρώτο ζήτημα πέντε θα χρειάζεται κάθε εργαζόμενος πάνω από 15 20 ημέρες το χρόνο μόνο για να ξανά εκπαιδεύεται να μαθαίνει καινούρια πράγματα εξ δηλαδή δεν είναι μπήκα στο πανεπιστήμιο πήραν πτυχίο και να ξανά ασχολούμαι με την επιστήμη τότε άρχισαν να ασχολείσαι με τα φέσια να τονώνει τις τρεις και συνήλθε και πλέον την πλήρη η οποία θα χρησιμοποιείται can can και θα χρησιμοποιούμε και στο μάθημα μας είναι λέξη κεφάλαιο κων τεχνικός πίσω ο ασεβής αυτό θα μπορούσε να ήτανε αυτόβουλα το που πίσω απ' επονομαζόμενο κεφάλαιο θα μπορούσε να είναι και μόνο Μαζωμένου κεφαλονιά ένα όταν κιθάρα και μια εμμονή σε ας πάρουμε Πέερ εν τούτοις το τη οικονομική πίστη ν όταν λέμε τη λέξη κεφα λέω χρησιμοποιούν με η Πειραιώς θα σε πάει να περί συριακού εκφράζουν σε χρήμα θα μπορούσε βεβαίως περιουσία μιας επιχείρησης στη σημερινή μας εποχή είναι πάρα πολύ σημαντικό να είναι και τα άυλα πράγματα που έχει επιχειρήσει ήδη όσοι κουβαλάει έτσι θα προσέλκυε αυτόνα χαρακτήρες και ενώ έπρεπε πρέπει να σας πω μόνο αυτή τη στιγμή πιστεύεται ότι στα μεγάλα χρηματιστήρια και υπεραξία των ΑΕΙ των επιχειρήσεων τον να τον ILO που τον είναι πολύ μεγαλύτερα από την αξία των υλικών άντε πάρτε παράδειγμα αντί για την soft έτσι Αντ' αυτού η Microsoft εταιρεία εσείς όλων των πολλών πολλών πάρα πολλών δισ μια αξία στο χρηματιστήριο δε στοιχεία είναι τόσο κοντά στα κτίρια άντρες που πάντα μηχανημάτων όχι ένα το software που έχει αναπτύξει στην πύλη Αξιού αποτιμάται τόσο βολική στην περιοχή σε περιοχή ολόγυρα έλθουμε στην περιουσία δεν είχε αναφερθεί το χρηματικό ποσό εσόδων στο χρήμα όσο το οποίο μπορεί να επιχαίρει να προσφορές δεν πλήττουν τις αξίες έγινε δεν υποχρέωσε τις σφαιρών στο κεφάλι στους οποίους παρέχεται το ρίο και των κερδών της δηλαδή ανέχεται μια επιχείρηση και θέλετε να κάνετε μια καινούργια επένδυση και πάει και πάρετε από κάπου χρήματα θα δούμε μετά από που μπορούμε να πάρουμε χρήματα με χρέη που έχουμε εμείς ως εταιρεία προς αυτούς που θα μας δώσουν χρήματα αυτό είναι αυτό αποτιμάται σε ένα κεφάλαιο το οποίο βεβαίως είναι διαβασμένος εγκέφαλο που χρωστάμε κεφαλών μας σαν 53 σερ ναοί είναι εισέφερε ένα αγοραστική δύναμη μιας επιχείρησης σε κάποια δεδομένη πρέπει πως ο προηγούμενος ισοδυναμεί με υλικά και άυλα περιουσιακά της στοιχεία είπατε που διαθέτει έτσι μια επιχείρηση που έχει πάνω σε πολλά αυτή ο περιουσιακό στοιχείο και θα πρέπει 9 έπεσε μηχανές της πριν έρθει σε θερινούς έπαιρνε περιουσιακό στοιχείο κάμω κατάχρηση που θέλει να όσοι νέων εκλογών Service της αξιολογείται τώρα είπαμε τι να φάτε πλανητών στις ένα επιχείρηση θυμάμαι το 1900 πρέπει να ήτανε 90 91 είχαμε πάει σε ένα πολύ μεγάλο συνέδριο επιχειρηματικότητα ως σκληρή ένα από τη ρόδο μπράβο αγόρι μου ο νησί έχει συνέδριο επιχειρηματικότητας στη ρόδο όπου είχε έρθει ένα Ελληνοαμερικανός Απ' αυτούς οι οποίοι στήνουν επιχειρήσεις μέσα σε σε χρόνο έτσι έτσι έχουμε μια και εσείς είσαστε καινούργια μήπως κάποιος μπορεί να μου δώσει τον ορισμό του έπεσε είναι κοντά μπορεί να πάρει και έξτρα βαθμό κυρίως μήπως έχει καλύτερη απάντηση ποιος γνωρίζει ως σε ακόμα καλύτερη ένα αγόρι με συγκλίσεων σήκωσε το χέρι αυτό μπήκε πρώτα απλώς έντονα ψευδής Βορίδης αυτά περιμένει ανάγκες αυτής κοινό χρόνο χροιά και από τη στιγμή που θα ανάψει το πράσινο φανάρι να σου κορνάρει ταξιτζής που είναι ίσως βολέ εάν δεν είναι αυτό που είναι το να επιλέξει αυτό το νεαρή ασθενή φίλε εις αγκάλιασμα αυτό τον μήνα έχουν απαντήσει μετά δεν κανένας καμιά τέτοια αίροντας τις εξετάσεις είναι λάθος ευθεία απάντηση έτσι γεύμα σε πολύ ελάχιστο χρόνο σε χρόνο ντε τε τι είναι το κεφάλαιο των κεφαλαίων προέρχεται από τον κ βρίσκουμε δεν κάνουμε έξω στη γειτονιά και και περπατάμε συχνά κεφάλαιο στον απλό μια μάζα rotation μέσα και σου λέω μου είπαν σε της επιχείρησής σας απ πες πες πες είτε από εξωτερική πηγή σε εκτάσεις επιχειρεί της περιουσίας με κάποιες μισθοδοσίες που πέφτει παίζει μετοχές μένει να τα τελευταία αν εξαιρέσουμε τον αυτήν την περίοδο της κρίσης τα τελευταία 20 χρόνια η μεγαλύτερη πηγή χρηματοδότησης των επιχειρήσεων ήτανε η αύξηση των κεφαλαίων της επιχείρησης και εισαγωγή στο χρηματιστήριο από και τραβούσε πάρα πολλά χρήματα το πρόβλημά μας ήταν ότι αυτές οι εταιρείες ποτέ εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων μέχρι που πίεσαν αυτά τα χρήματα πραγματικά για να επενδύσουν και να δημιουργήσουν ένα νέο κεφάλαιο μέσα από αυτό το κεφάλαιο που χρόνια πάρε το χρηματιστήριο θα τα δούμε αυτά σε λίγο πώς γίνονται όλα αυτά παιδιά κατέχει γιατί έχει ενδιαφέρον τα έχουμε θέσει εκτός εις έξοδα κές πηγές οι πιστώσεις νέες μετοχές πρόβλημα νομίζω εσωτερικές λάθος εξωτερικές έχουμε οι πιστώσεις και σημαίνει πάντα υπήρχαν οι τράπεζες στην Ελλάδα πήγαινε στην τράπεζα ποιος είναι παρέστη 30 50000 για να κινηθεί επιχειρήσεις τώρα αυτό το έχουμε ξεχάσει προς το παρόν ελπίζω να το βρούμε σε λίγο πάλι έχετε τις εσωτερικές όμως άσχημα το δόντι σας έμεινε ανακατανομή κερδών και αυτό και αυτό δεν υπάρχει πλέον στην Ελλάδα από προβλέψεις συντάξεων δηλαδή χρησιμοποίησε χρήματα τα οποία Santa ανακύκλωσης για να μπορέσεις να γυρίσεις ο μέσα στην ιδίως σε αυτό οφείλεται το δεν μας αφορά και μας τώρα πλέον καθόλου Ιάπωνα γίγαντα αλλά παίρνεις από εισπράξεις πωλήσεων καθαρή επένδυση από είσπραξη πωλήσεων θα τα δούμε αυτά ένα-ένα ανακριτή κλινικές μορφές η χρηματοδότηση είναι η εισφορά ιδίου κεφαλαίου όπου το θεωρούμε επεισόδιο έξω η ένα μορφή χρηματοδότησης γιατί δεν προέρχεται μέσα π.χ. πέντε μέσος αστικά από τα προσωπικά εσάς από τις προσωπικές περιουσίες αυτών που έχουμε μια επιχείρηση το χρηματοδότησε από κέρδη η ανακατανομή υπηρεσιακών στοιχείων και ξανά σοφός συμφωνώ κυρίως είναι οι πιστώσεις πάμε να δούμε λίγο πιο αναλυτικά παιδιά αυτοχρηματοδότηση από τις σημαντικότερο μορφές χρηματοδότηση επιχειρήσεις μιλάνε στις 9 9 π.χ. τραγική κατάσταση που βρίσκονται οι επιχειρήσεις αυτό χρήμα τοδότηση ίσως κοντεύει να γίνει πιο μονόδρομος εάν έχουμε αυτή την πολυτέλεια να χρηματοδοτήσουν τις ενέργειές τους οι οποίες μπορεί να προέρχεται από δύο πράγματα από τα κέρδη της επιχείρησης τα οποία δεν διανέμονται αλλά επανεπενδύονται δηλαδή επιχειρήσεις έχει 100000 κέρδη φέτος δεν δίνει τίποτα σε μετόχους θα επενδύει πάλι ώστε να μπορέσει να να να μπορέσει να περάσει και τον επόμενο κάβο είναι τα κεφάλια που βρίσκονταν σε δεσμευμένα σε διάφορα περιουσιακά στοιχεία π.χ. εταιρεία αυτή μπορεί να έχει 10 αυτοκίνητα και τώρα με την πτώση του τζίρου μπορεί αυτή να χρειάζεται μόνο τα πέντε βγαίνει έξω και πουλάει και τα και αυτά που πάνε τα αυτοκίνητα η επανεπένδυση στην επιχείρηση θα μπορούσε έναν για να δω πόσο κοντά είσαι σ' αυτό που λέμε οικονομική επιστήμη καταλαβαίνετε την τρίτη γραμμή τι λένε όταν λέμε αυτοχρηματοδότηση μέσω τακτικών αποσβέσεων πες εάν εσείς εάν εσείς αν το αγόρι μου εάν θεωρήσεων πίεση έχει κάνει μια επένδυση τους έχει σε εκατομμύρια ωραία πάει στον πρώτο χρόνο κεραίες ότι εννοώ έχω κάνει πούλησα πούλησαν τα προϊόντα μου και πήραν 201 εάν αφαιρέσεις όλα τα υπόλοιπα που είναι σαν έξοδα σου ξένοι έχεις άλλο ένα σημαντικό κομμάτι μπορείς να αφαιρέσεις που θα πρέπει να αφαιρέσει από app από από αυτά που πήρες ώστε να πάρουμε αυτά δεν είναι καθαρά ο καθαρές μάλλον δεν είναι έξοδα που έχεις κάνει κατά τη διάρκεια της χρονιάς αυτής αλλά ένα έξοδο που έχεις κάνει από την αρχή δηλαδή πέσω κι εγώ έβαλα ένα και εκατομμύρια και χοντρικά βάσει του νόμου ο νόμος δίνει δικαίωμα και σου λέει ότι συμμορίες αυτό ετών όπως μέσες σε 10 χρόνια που για να κάνουμε στρογγυλά ενώνουμε άρα κάθε χρόνο εσύ από τις πωλήσεις σου μπορείς να οφείλει να αναφέρεις 100000 ως άξονας αυτές μια απόσβεσης παλάμες αυτές είναι τακτικά και με αξιοπρέπεια είναι αποδεκτές απ όλους οι ιοί υπάρχουν και διάφορες άλλες μορφές αποσβέσεων πώς θα κάνετε αν χρειαστεί να τα κάνετε κάποτε μόνο σε λογιστική οι οποίες να μην τακτικές είναι οι έκτακτες μέσες προς να αποσβέσει όποιες γεννώνται για κάποιους διαφορετικούς λόγους ο βασικός λόγος είναι ότι εσύ το κεφάλαιο πώλησης επένδυσαν έτσι επένδυσε εκατομμύρια ξεκινά να θυμάσαι ότι κάθε χρόνο εγώ από ότι διαβάζω θα φέρω και τις 100000 ώστε στα 10 χρόνια άνθρωπος με συνθήκη που να και με επενδύσεις γιατί από το αποκαλούμενο Παρασκευή κοντά πάντα εσύ μπράντλεϊ ανασύρθηκαν σε ένα προϊόν και πληρώνεις πρώτες ύλες πληρώνεις εργάτες φίλων ηλεκτρικό πληρώνεις νερό πληρώνεις οτιδήποτε θέλεις πληρώνεις τόμους για το κεφάλαιο κίνησης κλπ Επιπλέον μπορείς να αφαιρέσεις ένα ακόμα και ένα ποσοστό του αρχικού κεφαλαίου που έχει επενδύσει του αρχικού κεφαλαίου ώστε στο τέλος μετά από την πάροδο 10 15 ετών να αποσβέσει την επένδυση παραδείγματος χάρη τα κτιριακά έχουν χρόνο απόσβεσης 15 αν πάρετε μηχανολογικό εξοπλισμό ανάλογα με το ύψος των εξοπλισμών μπορούν από επτά μέχρι 16 ανέλεγκτων νίκος εξοπλισμός μπορεί να είναι και τρεις υπολογιστές είναι ένα έτος να ξέρει Sun έμπειρες υπολογίστε ξανά τους αυτός έχει πάρει ως άρα το BS το δούλεψα προβάλλοντας θέσεις αυτών ορίζονται νομός σε χρηματοδότηση μέσω παρακρατηθέντων κερδών τάκερ δεν απορροφάται άμεσα πως γίνεσαι θύμα απλώς πρόσθετη ρευστότητα όταν τα κέρδη θα κρατούνται μόνο μια πτυχή πάλι μια ρευστότητα που είναι το σύνολο των αποσβέσεων για το σύνολο των αποθεματικών κι αυτό εδώ που βλέπετε υπάρχουν πάρα πολύ καλά έγραφε ανάμεσα και ασθενείς συνεπώς ας ένα λεπτό να πάμε μιλώντας λοιπόν παιδιά για χρηματοδότηση επιχειρήσεων αρχίζουμε σιγά-σιγά και αυτόν και την άλλη φορά να κάνουμε ένα ένα τις μορφές χρηματοδότησης εάν ξεφύγουμε από τη χρηματοδότηση από τη χρηματοδότηση των τριών έφορο το ACTA πόσοι τα τρεις μεταφέρει ευχές μιλάμε φρενήρεις Family and φορείς μπορούν πάνε από την οικογένειά τους όσο για τους τρελούς μπορείς να πάρεις λεφτά όταν είσαι νεαρός επιχειρηματίας εάν ξεφύγουμε από αυτό εάν ξεφεύγουμε είπαμε και την προηγούμενη φορά ότι μπορεί ανάλογα αγόρια και κορίτσια να κάνετε ένα πάρα πολύ πλούσιο γάμο για να βρείτε λεφτά ώστε να χρηματοδοτήσει τις επενδύσεις σας και αυτό δεν είναι πολύ πιθανόν banksy πάμε σε κλασικά πράγματα τα οποία θα τα κάνουμε όλοι μας το πρώτο πράγμα που έχετε να κάνετε η πρώτη πηγή που μπορείτε να βρείτε είναι ένα brand μετοχές για να χαίρεσαι σας μια μπαλάντα μετοχές για την επιχείρησή σας η επιχείρησή σας θα πρέπει να είναι ένα Α.Ε. οι μορφές των επιχειρήσεων θα διδαχθούν την επόμενη βδομάδα ο ορισμός άνω ορισμός είναι περιορισμένης ευθύνης ατομική και εντέλει ότι ναρίν νόμων σε αναμένουμε στις χρηματοδοτήσεις οι Α.Ε. να αυτή εταιρία η οποία ανοίγεται στο κοινό γιατί την προηγούμενη εισρέουν τα προηγούμενα καλά καλά σπάνε πώς να καρότο έφτασαν όλα τα προηγούμενα χρόνια βασική πηγή χρηματοδότησης το είπαμε και προηγουμένως των επιχειρήσεων ήτανε να γίνουν ανώνυμες και να μπουν στο χρηματιστήριο ώστε να να βγάλουν οι μετοχές τους της αγοράς το κοινό κάθε μετοχή έχει μια αγοραστική αξία μεγαλύτερη όμως αγοραστική αξία της συμμετοχής είναι μέτοχοι πτηνά αγόραζες όταν πρώτο βγαίνει στην αγορά μιλάνε αν σήμερα μια Α.Ε. ποιοι σε ένα από τα μεγάλα χρηματιστήρια το Facebook το έκανε πριν από λίγο έτσι αυξάνονται εκ κεφάλαιο και ποιοτική εγώ βγάζω μετοχές που καθένα όχι μόνο συζεί 10.10 δολάρια στην αμερική μπήκε αυτή είναι η ονομαστική αξία πόσο γράφει πάνω οι μέτοχοι αυτοί το χαρτί αυτό πλέον δεν είναι χαρτιά άυλη κι έτσι το κομπιούτερ είναι αλλά τέλος πάντων αυτό που βλέπετε στην οθόνη εγγραφή πάνω 10 ευρώ και είναι τα λεφτά που πλήρωσε αυτός μου και την Ρόδο πήρε όχι ακριβώς θα πούμε διάφορες σκιές αυτό εκείνο όμως που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι η διάθεση τις μετοχές η τιμή διάθεσης δηλαδή οι νέοι εάν σήμερα σε εις πάνω και και πέντε ένοπλη μέτοχοι λοιπόν στο ένα της εθνικής τράπεζας είχε φτάσει κάποια στιγμή στα 30 τόσα ευρώ ανά μετοχή στην αρχή της κρίσης έπεσε κάτω από τα δύο αυτός είναι παιδιά που υπήρξαν άνθρωποι για να φτάσει 30 τόσα ευρώ σημαίνει ότι κάποιοι άνθρωποι της αγοράς 30 εκατ ευρώ και κάποια στιγμή αν αυτοί οι άνθρωποι είχαν ανάγκη να τις πουλήσουμε θα μπορούσαμε όμως και δύο δηλαδή για κάθε 30 30 ευρώ που έδωσα θανατώνονται όπως Γι' αυτό πάντοτε η αξία διορθωθούν είναι κατά κάποιον τρόπο όχι πλασματική αφορά αυτούς που έχουν ανάγκη να ρευστοποιήσουν όχι τον καθέναν που έχει στα χέρια μου το χες κανέναν σας λέω ότι μέτοχοι ξαφνική δόξα αυτά στα 30 στα 40 στα 50 κανένας όμως δεν μπορώ να σας πω όλοι αυτοί που ασχολούνται με το χρηματιστήριο πιστεύει ότι όλοι αυτήν τη στιγμή αυτή η εποχή τώρα η εποχή της κρίσης είναι ένα εξαιρετική εποχή για να αγοράσει αλλά υπάρχει ένα που όλοι μια πολύμηνη παραμέτρους για να αγοράσει οι μετοχές πόνο συνήθως συμβαίνει όταν τελειώσουμε με τα πλαστά είχαμε μετοχές λοιπόν συνήθως είναι κι εκείνες προνομιούχοι προσοχή λέξη νέες προνομιούχες δεν έχει την έννοια που το έχουμε στο μυαλό μας ότι οι προνομιούχοι προνομιούχα μετοχή είναι πάντα οι καλύτερες έτσι προνομιούχα μετοχή που είναι καλύτερες είναι ότι παίρνει μεγαλύτερο μέρισμα δεν έχεις κανένα άλλο λόγο την επιχείρηση μετοχές σε επιχειρήσεις έχουνε δικαίωμα κατά προτεραιότητα να κάνουμε καινούργια μετοχές έχουνε δικαίωμα κατά προτεραιότητα στα μερίσματα προνομιούχες και γενικά εάν αποκτήσεις ένα σοβαρό πακέτο μετοχών έχει λόγο στη διοίκηση της επιχείρησης γιαυτό έγινε τόσος ντόρος αυτά τα πακέτα μετοχών των ενώ των ποδοσφαιρικών ομάδων ηχεία με τα μειοψηφικά πακέτα με σώμα ανώνυμες εταιρείες είναι λοιπόν μοναδικό το χρηματιστήριο αξιών αθηνών π.χ. ιδιαίτερο να κουνήσω το χέρι παρά το μπήκε στο χρηματιστήριο αλλά αφορά εταιρείες με πιο μικρού μεγέθους κι εννοώ θεωρητικά η παράλληλη αγορά θα μικρές επιχειρήσεις να βρω χρηματοδότηση δυστυχώς ούτε γη παραλαμβάνουμε σωστά εδώ που είμαστε σήμερα οδηγεί παράλληλα να βοηθά έτσι θα μπορούσε να παίξει το ρόλο ένα δεν ανοίξουν κάποια κεφάλαια κι οι ίδιοι σάσα γκρέι βίντεο τοπίο τον πήρα σήμερα γεμάτο ανάμεσα στο δύο στο μάθημα στο site του μαθήματος στο οποίο στη στοκχόλμη ήταν ότι παρατηρήστε κάτι αυτοί θέλουνε τώρα μάλλον κάποιο ο κάποιο μέτρο θα ήταν εσείς ένα σταθμός του μετρό και παρατήρησαν οι άνθρωποι ποιο είναι το οδόμετρο δεκάδες κενές θέσεις χωρούν έτσι στη σουηδία παρατήρησαν ότι κανένας δε χρησιμοποιούσε τα σκαλιά τώρα ας κάνουμε κάτι λοιπόν ανέθεσαν σημειώματα και λέει δύο τρόποι υπήρχαν να τους πείσουν να πάνε από τις σκάλες ένα θα ήταν να να μη λειτουργούν με τη Nike για ΜΜΕ έτσι αλλά βεβαίως δεν αυτό όσο συνέντευξη στάη εμείς πάμε λίγο ατόμων όπου ένα βράδυ τους Philadelphia έξω 60% των ανθρώπων περισσότερο απ' όσο το χρησιμοποιούσαν χρησιμοποιούν τώρα έτσι κατά EASY Power βρείτε κι αυτό μέσα στο ματς αλλά venture Capital ως μορφή όχι ακριβώς χρηματοδότησης έτσι αλλά ως μορφή διακίνησης κάποιον κεφαλαίων εκείνης της εποχής αναφέρονται ήδη μέσα από τα έργα του αριστοφάνη πρόωρα τη αυτό έγινε τότε αλλά στα νεότερα χρόνια η σύγχρονη μορφή του venture Capital Management στη δεκαετία του 1960 στις ηνωμένες πολιτείες πολλά ανά παρουσιάζεται και μεγάλη άνθηση πέρασαν παιδιά κοντά στα 20 χρόνια δύο δεκαετίες μέχρι αυτό το πράγμα να έρθει και στην Ευρώπη θα δούμε τι έχει γίνει στην Ελλάδα μετά να μην απογοητεύσουμε Απ' την αρχή το venture Capital σεξολόγος συγνώμη γιατί δεν βλέπουμε χώρες είναι με τον όρο venture Capital εννοούμε τη συμμετοχή ένα οργανισμού χρηματοδοτικού φορέα ανεξάρτητες εταιρείας ημερομηνιασ ημέρα ένα μεγάλου χρηματοπιστωτικού ιδρύματος στο εταιρικό κεφάλαιο μιας επιχείρησης που αναλαμβάνει επικίνδυνες πρωτοβουλίες χαρακτηρίζοντας ως υψηλού επιχειρηματικού κινδύνου γι αυτό και στα ελληνικά το venture Capital ποιος κεφάλαιο επικινδυνότητα τους κεφάλαια επικινδυνότητας κυρίως υψηλής τεχνολογίας και καινοτομίας κόσμος δηλαδή αυτό για κάτσε να πάρουμε τώρα σε σας πάρουμε κοίτη δηλαδή τα αγόρια εκεί 1.3 σας φόβος σας έτσι για επιχειρηματικές ασφαλίσεις υποτίθεται ότι εσείς παιδιά έχετε ένα τους μηχανολόγους σας στον μηχανολόγος έχετε ένα σούπερ σούπερ ντούπερ ιδέα πάνω σε θέματα ενεργειακά έτσι λύνεται έχετε έχετε βρει ένα μηχάνημα που μπορείτε να το βάλετε σε οποιοδήποτε λέβητα θέλετε και να κάνει οικονομία 50% στο καύση φαίνεται όμως αυτό το κάτι δεν βρει στη διάρκεια της πτυχιακής της εργασίας στη διάρκεια ένα διδακτορικού σας αλλά πρέπει να το κάνετε προϊόν από την ιδέα που έχετε μέχρι να το κάνετε προϊόν υπάρχει ένα μεγάλο ένα ένα μεγάλος δρόμος να τραβήξει φορέα το νούμερο ένα που έχετε ανάγκη γιατί προηγουμένως την προηγούμενη μέρα δεν άντεξα τη μασέλα και αυτός αμερικανός στη ρόδο ότι πιο είναι το νούμερο ένα προαπαιτούμενο για την επιχειρηματικότητα για οποιαδήποτε επιχειρηματικότητα έστω το κεφάλαιο παίρνουν το νούμερο δύο παιδιά ακούτε εσείς εκεί πίσω LED οφείλουν προς τα πάντα το νούμερο ένα απαραίτητο στοιχείο για το επιχειρεί είναι το κεφάλαιο και τον ρωτάω εγώ το ονομάζω δύο πιο γιατί είναι τόσο μεγάλο που δεν χωράει σε ένα μας έλεγε αυτός άνθρωπος όποιος έχει στήσει 100 εταιρείες και νούμερο τρεις λέει αν είχα πάει το κεφάλαιο θα μας γιατί είναι τόσο σημαντικής βαρύτητας η γνώση που είπε κοπέλα είναι πάρα πολύ σημαντικό και έρχεται μετά χρειάζεσαι να έχει στεγνώσει η τέλος πάντων από κάποιον ανταγωνιστή σας εντάξει αλλά χρειάζεται χρόνος και μετά έρχονται όλα τα εμείς εξετάζουμε αυτό τα παιδιά εδώ πέρα η τρέλα πέντε σετ είχαμε αυτή την ιδέα είπαμε θα κάνει επανάσταση θα πουλάνε Ελλάδα Ευρώπη αμερική παντού θέλουν όμως κάποια λεφτά για να αντιστρέψουμε να συστήσουν να φτιάξει ένα πρωτότυπο το να πάνε να το δοκιμάσουμε να πάρουν κάποιες άδειες να το βγάλουμε στην παραγωγή δράστες σε μια γραμμή παραγωγής πράγματα και θαύματα ίσως η μοναδική κορίτσια Δέλλας ηρωική είναι ίσως η μοναδική πηγή χρηματοδότησης που μπορούν να έχουν ένα venture Capital και Business Intelligence υγιή κεφαλαιακή δίνω είτε επιχειρηματικοί άγγελοι τους λέμε κεφάλια κινδύνου υπάρχουνε στον κόσμο ολόκληρο εταιρείες οι οποίες ψάχνουν ακριβώς από το πρωί μέχρι το βράδυ να βρούνε σαν μια ιδέας αντιδικίας ναντι χρηματοδοτήσουν και πιάνει μεγαλη διάφορα ένα κεφαλαίου κινδύνου από τον πάντα παιδιά στην τράπεζα να πάρουν δάνεια θα μπορούσε κάποιος να πει γιατί κύριε Mango δεν πάνε στην τράπεζα να στήσουν ένα δάνειο σε αγορά 100000 ευρώ εμπράγματες υποθήκης δεν έχουμε κάτι να πούνε η έκδοση και πρέπει να πάνε τώρα στους γονείς τους και να πούνε μάνα πατέρα δόγμα μεταβίβασε στα σπίτια ολόκληρο και έχετε και δεν έχετε για να τα βάλουμε στην τράπεζα να πάρουμε ένα δάνειο για να κάνουμε μια επιχείρηση για να βγάλουμε λεφτά υπάρχει μεγάλη πιθανότητα γιατί αυτό παρακαλούμε πολύ ρίσκο γι αυτό λέγονται και κεφαλάρι σκωπτική ασφάλεια κινδύνου έχουν αυτό το μεγάλο πλεονέκτημα δε σου ζητάει καμία υποθήκη τα σωστά καμία εγγύηση πιστεύει στην ιδέα σας αλλά σε ζητάει από την αρχή έναντι τουλάχιστον ένα 50 51% οκ συνέταιρος στην επιχείρησή σας το οποίο παιδιά πιο είναι αυτό αυτό ενοχλεί κάποιους με πρώτη έτσι όπως το πρώτα ακούει είναι καλό είναι κακό γιατί είναι καλό και για κακό κορίτσι πιο νούμερο ένα πρόσεξε όμως άρα δεν είναι όμως ο βασικός η βάση η απάντηση αυτή δεν είναι ο βασικός λόγος μπούμερανγκ ενώ και εγώ έτσι κι αλλιώς λεφτά δεν είχα να το κάνω μόνος μου αποκλείεται να μου δίνει λεφτά οι τράπεζες αποκλείεται γιατί δεν είχαν υποθήκες Ναβάρο τίποτα παρά με κάποιους έπρεπε να πάω ώρες θα μου πεις ότι αν πετύχω πραγματικά να αυτοί θα πάρουν τα μισά λεφτά εδώ όμως είναι και μεγάλη επιτυχία για σένα ότι θα πάρουμε τα μισά λεφτά επειδή ακριβώς αυτοί προσβλέπουν θα πάρουμε τα μισά λεφτά πολύ μεγάλη προσοχή στο μάνατζμεντ της επιχείρησης που στήνεται μαζί τους αυτή ουσιαστικά κάνουμε το μάνατζμεντ της επιχείρησης πείτε μου εσείς τρεις νέα παιδιά που ξεκινάτε από το εκάστοτε έχετε τελειώσει και ένα κι ένα μεταπτυχιακό τμήμα δεν έχετε τις γνώσεις να στήσετε επιχειρήσεις θέλετε κάποιον να σας βοηθήσει αυτοί ξέρουν πολύ καλά πώς δουλεύει επιχείρηση κι αυτοί παιδιά αν σας πω ότι κάθε μέρα κατά μέσον όρο ένα venture capitals φθάνουν τις μπορεί και να δέχεται και 100 αιτήσεις περίπου πίσω 80 με 85 της πετάει στο καλάθι των αχρήστων σχεδόν χωρίς να της ανοίξει έχει καταλάβει με του που διαβάζει τον τίτλο και ένα φράση ξέρει ότι είναι χρήστες εισάγοντας 15 το πολύ της μελετά φωνάζει τους πέντε έξι από αυτούς για να μιλήσει μεταξύ τους και χρηματοδοτεί την αναμέτρηση αυτόν τώρα επιτυχίας γιατί παραδείγματα έχουμε άπειρα έχουμε άπειρα παραδείγματα που παιδιά κουβαλάνε λεφτά τα κεφαλαία κινδύνου και μέσα αυτοί θέλουν να φύγουν από την εταιρεία μέσα στα τρεις τέσσερις χρόνια αυτό είναι το το χρονικό διάστημα που αντέχουν να καθίσουν σε μια επιχείρηση θέλω να πάρω τα λεφτά θα επενδύσουμε σάλες προσοχή σε κάθε 10 που επενδύουν σε οριακά η κρίση τέσσερες μάμε πολύ πετυχημένες δηλαδή Ξεκινάμε από % επενδύονται διότι απ' αυτές τις δύο οριακά υγεία μπορεί να τους βγει έχοντας επενδύσει σε πάρα πολλές αλλά εκείνη που θα τους βγει θα τους φέρει και τα πάρα πάρα πολλά και ήρθε και αυτά τα πάρα πολλά κέρδη θαη και για τη δική σας επιχείρηση των παιδιών επιχείρηση πάρα πολλά και τους είδαμε είδαμε επιχειρήσεις που πήρανε venture Capital στην Ελλάδα αλλά ευτυχώς από εξωτερικό από venture Capital εξωτερικού οι οποίες μπόρεσαν μέσα σε τρεις χρόνια με επενδεδυμένα κεφάλαια από τους ιδιώτες της τάξης των 60000 και άλλων 100 από το venture Capital μέσα σε τρεις χρόνια να φύγουνε να πουληθεί ουσιαστικά εταιρεία γιατί οι venture capitals φεύγοντας πουλώντας την εταιρεία με πάνω από ένα δύο και 3000000 ευρώ τέσσερις γεγονότα και παραδείγματα που έχουν γίνει δεξί Γι' αυτό άρχισε να σκέφτεται την ιδέα παιδιά γιατί όλοι το venture Capital κάνει επί πληρωμή επιλεκτικές χρηματοδοτήσεις και χρηματοδοτεί τα άτομα βασικός θα δούμε στην ιστορία του venture Capital ότι εκείνο το οποίο τους πείθει είναι τα ίδια τα άτομα το πρώτο πράγμα που θα σας οδηγήσει στον πάντα πάρτε λεφτά είναι πιο αν η ομάδα σας και θέλουνε να δούνε ποικιλόμορφη ομάδα θέλουμε να δούμε τα άτομα που είναι πάρα πολύ καλή επιστήμονες θέλω να δουν ένα άτομα ένα άτομο που ήταν πάρα πολύ καλός στο επικοινωνιακό για να προωθήσει τα προϊόντα ένα άτομο που να κάνει διοίκηση δε χρειάζεται μπορούν το ίδιο άτομο τα κάνει όλα Γι' αυτό θέλουν οι ομάδες ωραία προτιμούν ΜμΕ και επιχειρήσεις βεβαίως καινοτομίας και υψηλής τεχνολογίας και αυτό τους τους ενδιαφέρει πρώτιστα παιδιά ανάμεσα σε τρεις τέσσερις χρόνια έχουν κάνει έτσι ποιες είναι οι υπηρεσίες που προσφέρει ένα εταιρεία μισή είμαι έξω κατά υποτίθεται παρέα με τα παιδιά γιατί είναι μια καλή περίπτωση όπως έχω κόψει υποτίθεται ότι τα παιδιά αυτά έχουν ένα ιδέα στο πέμπτο έτος εμείς κάνουμε το μάθημα μαζί θα το κάνουμε με όλους εσάς πώς θα φτάσετε μέχρι το πέμπτο το πέμπτο έτος έχουμε ένα έχουμε ένα μάθημα που το ονομάζουν Business plan γιατί για να παραστεί σε οποιοδήποτε χρηματοπιστωτικών οργανισμών να σου δώσει λεφτά πρέπει να ξανά επιχείρηση επιχειρησιακό σχέδιο στα χέρια τους ένα Business plan και θα κάνεις πιάνει δέος που προβλέπει να πουλήσεις παρίσταντο ανάπτυξης ποια άτομα χρησιμοποιείς και χρήματα θέλεις όλα αυτά πρέπει να τα βάλεις κάτω σε ένα χαρτί γιατί αλλιώς και να διαβάσω όπως σε αν τα παιδιά έχουν μια εξαιρετική ιδέα και φτάνουμε και στο πέμπτο έτος δύο βασικές παραδοχές κλέβονται και και παρακολουθούν για το μάθημα αυτό μπορεί πολλοί εγώ έχουμε και δύο τρεις ανθρώπους έξω της αγοράς να διαβάσουμε την ιδέα τους δε φτάνει αυτό παιδιά και καλά εμείς να τους δώσουμε και 10 θα πάρουμε και 10 μέρες τίποτα για την αγορά έξι πρέπει να πάτε σε τέτοιο για να σας πουν οι ιδέες τον προηγούμενο δεκέμβριο τρεις άτομα πώς σας όχι από τους μηχανολόγους άποψη πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών τους πήραμε εμείς και φύγαμε μαζί τους σε venture Capital Forum στο the balance venture Capital Forum όπου τα παιδιά παρουσίασαν την ιδέα που είχαν αναπτύξει μέσα στο μάθημα μας αρέσει ιδέα αλλά αυτό που τους είπαν όλοι οι άνθρωποι της αγοράς είναι ακόμα ώριμη θέλει δουλειά για να την παρουσιάσει άδειοι ιδέα τους τους κάναμε 10 ερωτήσεων μπορούσαν να απαντήσουν τις εξής εντάξει αυτό όμως σημαίνει για τα παιδιά αυτά το ότι πήγαν εσένα δεν σου Capital θεωρούν ότι έχουν έστω μια ιδέα που λίγο την έχουν αναπτύξει εγώ πιστεύω γιατί μου αρέσει κι εμένα όμως είχε αρέσει πολύ λίγα για αυτούς τους πήγαμε εκεί σας μπορούμε κάτι να κάνουμε στο μέλλον να πάρουν χρήματα το δυσκολότερο πράγμα το ξαναλέμε πάλι το δυσκολότερο πράγμα που έχουμε να κάνουμε παιδιά στήνεις από δω από δω όταν σκέφτομαι την δουλειά μέχρι να βγάλουμε ένα τελικό προϊόν και να αρχίσουμε να πουλάμε είναι να μαζέψουμε κεφάλια για να μπορέσουμε να φτάσουμε μέχρι τη στιγμή που θα πουλήσουν γιατί είπε όπως είπε εδώ η κοπέλα τα 37 δεύτερον το πρώτο πράγμα που κάνει το venture Capital είναι ένα τεστάρει μπορεί την ιδέα σας γιατί αν εσείς Πάρτε σε 15 ου Capital και η γυναίκα ούτε καν σας απαντήσουμε αρχίζετε να ανησυχείτε ότι δεν είναι ένα ιδέα που τραβάει υποτίθεται ότι είσαστε από αυτούς τους τυχερούς τύπους ικανούς που θα πεις 11 να έρθουν να επενδύσουν το βασικό πράγμα είναι ότι βάζουν άτομα δικά τους στη διοίκηση της επιχείρησης σας αυτό είναι ότι καλύτερο μπόρεσαν στίχοι αυτή θα σας μάθουμε τι σημαίνει επιχείρηση και πως της στενής σοβαρή επιχειρήσεις συμβουλές ως προς την κεφαλαιακή λόγω παρασύρει και το βασικότερο και απώλεια προετοιμασία της ίδιας της επιχείρησης για να μπείτε στο χρηματιστήριο 19 βασικές μορφές venture Capital χρηματοδότησης σποράς κυρίως είναι αυτό που εσείς έχετε ανάγκη με το αμέσως με το που θα βγείτε από το είναι αυτό που λέμε παιδί μου εσείς κανονικά πρέπει να σας πω μια καταιγίδα ιδεών ήμουνα ήμουν προσκεκλημένος καθηγητής στο πανεπιστήμιο του γιορκ ΣΕΠΕ στη σουηδία σε Πολυτεχνική σχολή που δίπλα έχουν το τεχνολογικό πάρκο το πανεπιστήμιο το κυρίως στο πέμπτο έτος όπως κάνουμε εμείς το Business plan από κει έχουμε πάρει πολλές ιδέες κάνουν αντίστοιχα Business plan που μαζεύουν εγκαίρως 180 ιδέες το χρόνο όπου τα παιδιά και οι τελειόφοιτοι θα τελειώσουμε ανέφερε ένα κάψουλα το πανεπιστήμιο του αιγαίου τους παρέχει για άλλο ένα χρόνο υπομονή για να κάψει ένα αναπτύξουν αυτές τις ιδέες όχι της 180 επιλέγουν επιλέγουν τις νομίζω ότι σε 20 25 180 απ'αυτές τις 20 25 αν πραγματικά βγαλμένα πρωτότυπο που έχει αξία τους χρηματοδοτούν να πάνε τα πρώτα χρόνια μέσα στο τεχνολογικό πάρκο που είναι κομμάτι του πανεπιστημίου μπαξέ και μη νομίσετε κανένα κάμπους τεράστιο ένα αγγείο και Πάγκαλος το νοσοκομείο το παλιό νοσοκομείο της πόλης το μετατρέψαμε βέβαια με το μεγαλώσαμε πάρα πολύ το κεντρικό κτήριο που να κρατήσει σ'ένα εξαιρετικό πανεπιστημιακό κάμπους 29 Κοζάνη λέμε καμία σχέση πράγμα λοιπόν ανταπάντηση εκκίνησης αυτό που σας λέω μέχρι τώρα απότομα απόφοιτη της μέχρι να αρχίσεις από το ξεκινάς επιχείρηση ενέδωσε Capital μέτωπο θα αρχίσεις να ξεκινά στην επιχείρηση έδωσαν τα Capital χρηματοδότησε εκκίνησης κι από εκεί και μετά θα μπορούσες να έχεις κάποιον να ενέχει τοδότηση επέκτασης να έχει ένα επιτυχημένη επιχείρηση ένα επιχείρηση θα να κάνει κάτι άλλο να επεκτείνεις τη δουλειά σου χρηματοδότηση γέφυρας δηλαδή αν κάποια στιγμή βρίσκεσαι σε ένα αδυναμία και βλέπει όμως ότι έξι προοπτικές Σ αυτό που κάνεις μπορεί να σε βοηθήσουν και σαν χρηματοδότηση πάντως ότι σε σταδίων early stage της ενάμιση είναι ίσως και αυτή τη στιγμή που μιλάμε μαζί με τους επιχειρηματίες εντελώς τους λέμε έτσι γιατί στα γλυκά τους μιλάνε Business angels οι οποίοι είναι είναι αυτοί είναι κάποιοι κάποιοι μεγάλης ηλικίας συνήθως συνήθως άνθρωποι άνθρωποι που ήταν στην παραγωγή δηλαδή κάποιοι που έχουν φύγει από πολύ μεγάλες εταιρείες με πολλά λεφτά δεν έχουμε να κάνουμε και έχουν αναπτύξει ένα βοηθό είναι μικρότερος μικρότερος ΑΟΚ είναι νεαρά παιδιά νεαρά κορίτσια να στηρίζονται στις δικές τους επιχειρήσεις αγόρια κορίτσια να στηρίζουμε τις επιχειρήσεις τους αυτοί δεν είναι λιγότερο δεν είναι πολύ διαφορετικό από αυτό που είναι το venture Capital αλλά ίσως μερικές φορές είναι πιο εύκολο να τους προσεγγίσεις αυτοί αυτοί έχουν περισσότερο διαπροσωπικές σχέσεις εάν δηλαδή τους αρέσει η νοοτροπία σου και κάποιοι από αυτοί μαζεύονται και γ από μαύρο δύο τρεις-τέσσερις αποκτούν λίγο παραπάνω λεφτά καίγεται δική τα μειονεκτήματα του venture Capital παιδιά είναι τόσο προφανή δηλαδή δεν έχεις την ελευθερία τα παιδιά θα έχουν από μόνη της την ελευθερία που θα μπορούσαν να έχουν αλλά τιμά την ανελευθερία των δεν ήξεραν τι να κάνουν έτσι και το δεύτερο είναι ότι το venture Capital απευθύνεται σε ορισμένες επιχειρήσεις επιχειρήσεις υψηλό κίνδυνο νέες επιχείρησε έστω για να σας ρωτήσω κάτι γιατί απευθύνονται σε επιχειρήσεις υψηλού κινδύνου και δεν απευθύνονται σε επιχειρήσεις ξέρω γω να αγγίξω τώρα που είναι και της μόδας ένα καινούργιο φούρνο ιωάννα να πουλάω καφέδες παίζει δέσμευση που σε είναι προφανές γιατί το μεγάλο ρίσκο μπορεί να φέρει μεγάλα κέρδη το πολύ χαμηλό ρίσκο μεγάλα και δεν φέρνει το βλέπετε όταν βάζετε και στο στοίχημα υπάρχουν 10 πράγματα που πρέπει να περιέχει ένα Business plan πιέσεις Αναλυτικότερα αυτό εδώ θα το κάνουμε στο πέμπτο έτος πρέπει να περιέχει ένα ιστορικό της επιχείρησης έστω και νέας σας ήρθε η ιδέα να το κάνετε αυτό θα πουν τα παιδιά προϊόντα θα βγάλετε PSI είναι η αγορά σας έχουν στοχεύετε ποια είναι η παραγωγική διαδικασία για να βγάλετε αυτά τα προϊόντα για να πουλήσετε σε αυτή την αγορά ποια είναι ποια είναι η διοίκηση που εσείς προτείνετε και από ποιά άτομα αποτελείται πιο είναι το συνολικό κόστος της επένδυσης και ποια είναι η οικονομική ανάλυση που κάνετε δηλαδή πότε προβλέπεται λέτε εγώ θα βγάλω το προϊόν θα χρειαστώ 100000 για να φτιάξω την επιχείρηση δύο προϊόντα το χρόνο από το 2000 το καθένα μέλος φυλής καλύτερα το Business plan έτσι Μπάκνερ κανένας χρηματοδότηση με ένα τέτοια πρόβλεψη ποια είναι τα απαιτούμενα κεφάλαια της ζ άντε παιδιά βασικό νούμερο ένα ερώτηση μου κανόνες στα στα αγόρια που πήγαν από γνωστό ως το venture Capital Forum πόσα λεφτά θέλετε για την επιχείρησή σας δεν ξέρουμε να δούμε δεν υπάρχει δεν ξέρω αν ξέρεις κάτι αναδόμηση φωτάκια μέταλλα γνωστοποίησης ξέρετε πόσα λεπτά πόσα λεπτά έχουν συνήθως στο venture Capital Forum είναι μπορεί να υπάρχουνε ειδικό συμβαίνει στον καπιταλισμό από κάτω εσύ ανεβαίνεις σε δω έχεις δικαίωμα πολύ λίγες διαφάνειας και πρέπει maximum χρόνου πέντε λεπτά συνήθως ένα δύο λεπτά να πείσεις κάποιους από αυτούς όταν τελειώσεις κι όταν τελειώσει όλο αυτό το πανηγύρι νάρθει για να σου πει πως έλενα όρμησαν γικό για το πάρε την κάρτα και πάρε μας τηλέφωνά τους αυτό που περίμενες θα σέξι τινάξουν θα γίνουμε οι χειρότεροι από όλους οι πιο κακοί από όλους θα σε ρωτάνε και μάλιστα μας έλεγε ένα αυτός κάνει θα κάνει κάτι συσκευές πάλι για εξομάλυνση ενέργειες ηλεκτρικού ρεύματος ένα παιδί από την αθήνα έχει πάει εξαιρετικά έχει πάρα πολλά λεφτά στην αμερική τα πρώτα λεφτά που πήρε 250000 δολάρια για 150000 δολάρια για να αναπτύξει το προϊόν ήταν ένα venture capitals λέει όποιος με διάλυση με έφτασε στο σημείο ήταν η πρώτη φορά που αισθάνθηκε και μας έλεγε Μαστολογίας ανοιχτά σε συγκέντρωση που αισθάνθηκα οτι δεν θα αντέξω θα καταρρεύσουν λοιπόν τελειώνοντας αυτή του η παρουσίαση δύο λεπτά παρουσίαση είχαμε δικαίωμα χρηστών στα στα 120 λεπτά στα 120 δευτερόλεπτα clean των τροφών κανείς δεν είναι και κάτι άλλο κύριε να σας πω οκ σε αυτή λοιπόν διαβλέπει παρουσίαση έκανε απαλά μπόρεσε μετά έκανε δηλώσεις δίλεπτο παρουσίες και μετά άρχισαν οι ερωτήσεις τον κράτησαν περίπου για άλλα 10 λεπτά με ερωτήσεις δικαίωμα απάντησης ένα λεπτό στην ερώτηση ότι ας ρωτήσω όμως ήταν ένα λέει που επιλέγεις λαιμό περιττό να σας πω ότι ήταν αυτός που τελικά του έδωσε 350000 γιατί ήθελε να βεβαιωθεί ξέρετε ανεύθυνων νίκος κάνει αυτό το λέμε στα αγγλικά πίτσι αυτή τη δουλειά να παρουσιάσεις λέγεται πίτσι άνευ και κάνει piercing και συ αποκλείσω ισόποσα το κόβεις έτσι είσαι έξτρα λεφτά και θέλουν να βάλουν λεφτά στην επιχείρηση κυριολεκτικά άφαντος τινάξεις και τι θα δώσεις λεφτά και θέλεις να είσαι σίγουρη πως venture capitals ότι αυτός αντέχει στην πίεση όχι με την πρώτη πίεση που βρήκε κατέρρευσε εντάξει σας σας κάνω θα σας την επόμενη φορά θα σας δείξω παιδιά και βίντεο για να Δείτε πώς γίνεται όλο αυτό το πράγμα αυτό εσείς πρέπει από μένα αν θέλετε να κρατήσετε κατά το πρώτο έτος δεν με ενδιαφέρει αν κρατήσετε ποιες είναι οι μορφές χρηματοδότησης θα το βρείτε καλό είναι να το ξέρετε Ακούστε τις να ξέρετε τι σημαίνει μετοχή τι σημαίνει venture Capital τι σημαίνει πράττω εσύ Factory είναι προφανές ότι πρέπει να το ξέρετε ως νέοι μηχανικοί αύριο αυτό που πρέπει να έχετε είναι βαρύτερα παιδιά το μυαλό σας τα αυγά να να δουλεύει σε ένα μπολ με τους που θα παράγει νέες επιχειρηματικές να τινάζεται εγώ αύριο θα τελειώσω στα πέντε χρόνια τι στο καλό θα κάνω μετά και δεν είναι λύση σας καλά ένεση ελληνικό δημόσιο και μεγάλες δημόσιες επιχειρήσεις έχασε η λύση ποια θα είναι κάποιοι από εσάς δεν έχω απότομες αυγού που υπάρχετε δεν είναι δυνατόν όλοι να γίνετε καλοί επιχειρηματίες λίγοι θα γίνουν καλοί επιχειρηματίες έστω αυτοί οι λίγοι προάγοντας δεν ξέρετε ποιοι είναι αυτοί οι λίγοι και εμείς ξέρουμε υπάρχουν αρκετές να κάνουμε θέλετε αλλά ASA άρχισε να σκέφτεται να σκέφτεστε το οτι θα τα βάλτε το μυαλό σας να δει το επιχειρεί περάσαμε στην Ελλάδα η λέξη επιχειρηματικότητα στο πανεπιστήμιο μέχρι πριν από λίγα χρόνια ήταν απαγορευμένη λέξη κράτησαν περιμέναμε ποιος θα δούλευε σε αυτή τη χώρα εμείς δουλεύουμε κάποιος σε αυτή τη χώρα αυτό το πράγμα έχει έχει σαφώς έχει αλλάξει το θέμα δεν είναι αυτό το θέμα είναι ότι εσείς πρέπει ότι μπορείτε να κάνετε ώστε να βγείτε πιο έτοιμη εξ αυτό εγώ θέλω να σας πω τα υπόλοιπα θα τα βρούμε πρέπει να αλλάξετε αυτό είναι αυτό που λέμε συνέχεια φίλοι αλλά το the Books