«Smart» στον πολιτισμό και τον τουρισμό γίνεται ο Δήμος Αρταίων (ARTA WebTV, 2022)
: Καταρχήν είναι ένα πολύ ιδιαίτερο πρόγραμμα που υλοποιήθηκε από την Διεύθυνση Προγραμματισμού του Δήμου Αρτέων, από τον Δήμο Πληροφοριοχή συγκεκριμένα, όπου με αυτό το έργο που είναι ενταγμένο στο ΠΠΠ, απαντάμε στη σύγχρονη εποχή, δηλαδή ψηφιακά αναπαραστούμε το πλούσιο πολιτιστικό και τουριστικό απόθυμο που έχει η περιοχή μας στα Βυζανιάν μνημεία, τα αξιοθέατα, με ένα σύγχρονο τρόπο, που μέσα από εφαρμογές από τα κινητά, μέσα από τη νησοσιλίδα, το Discover Art, το οποίο πλέον αναβαθμίστηκε, μπορεί κάποιος επισκέπτης να επισκεφθεί ψηφιακά την Άρτα, αλλά και κάποιος να μάθει πολύ χρησιμα πράγματα. Θέλω να πω δηλαδή ότι εδώ δεν χρειάζεται να έχουμε έναν ταξιδιωτικό έντυπο οδηγό. Μπορούμε με το κινητό μας να μπούμε, να ψάξουμε, να κάνουμε μια περιήγηση και τρισδιάστατη περιήγηση, Ακόμα ακόμα σε μερικά σημεία θα έχουμε και τα τρισδιά στα γυαλιά που κάποιος μπορεί από εκεί να δει διάφορα το πόσυμα της περιοχής μας, να μπει στο ιστορικό γεφύρι και να δει ακόμη και τον θρύλωτο πρωτομάστορα. Άρα είναι κάτι πολύ ενδιαφέρον, πολύ καινοτόμο και νομίζω ότι είναι αυτό που θέλει η εποχή μας, που θέλουν οι νέοι μας, που θέλουν οι σύγχρονοι τουρίστες, που έξω από τα τουριστικά το πόσομα και μνημεία μας έχουμε μία πινακίδα που με το QR code του κινητού μας μπορούμε να ανοίξουμε τη σελίδα και να διαβάσουμε πολύ χρήσιμα πράγματα και έχουμε και μία αλληλεπίδραση με την τοπική οικονομία, με τα καταστήματα εστίασης, με οποιαδήποτε καταστήμα της περιοχής μας που κάποιο κατάστημα μπορεί να μπει και να εγγραφεί στην σελίδα μας και όταν κάποιος επισκέπτεται, παράδειγμα, την παρηγορήτισα μπορούν τα τοπικά καταστήματα σύζυγες στην περιοχή να δίνουν μία προσφορά, έτσι ώστε μετά αυτός ο τουρίστας να πάει και να πιει μία μπύρα, σύν μία μπύρα δώρο από το τοπικό εκεί κατάστημα. Άρα εδώ πέρα είναι κάτι πάρα πολύ ομορφό και μπορεί να εξελιθεί στην πορεία. Εμείς θέλουμε συνέργειες με την τοπική οικονομία, με τα τουριστικά γραφεία, με όλους τους φορείς του τουρισμού. Είναι ένα εργαλείο δουλειάς για τον τουρισμό. Πιστεύουμε στο στίχημα της τουριστικής και πολιτιστικής ανάπτυξης της περιοχής μας... και πρέπει όλοι μαζί να καθίσουμε να δουλέψουμε μεθοδικά... και με σίγουρος ότι θα το καταφέρουμε. Θέλω να ευχαριστήσω όλους που συνέβαλαν στο να γίνει αυτό το πολύ όμορφο πρόγραμμα... και τα στελέχη του Δήμου, την Ανάδοχο Ιτερία, την Αρχαιολογική Πυρησία Άρτας... την Μητρόπολη Άρτας και Πρέβεζας και όλους τους φορείς του τουρισμού... για το Άρτιο αυτό αποτέλεσμα, το οποίο σας λέω ότι δεν τελειώνουμε εδώ. Τα έργα τα ψηφιακά συνήθως είναι μετά η χρήση τους, η οποία πρέπει να αγκαλαστεί από όλους μας. Να δούμε ενδεχομένως μικρές λειτουργίες που μπορεί να μην τα είδαμε τώρα και να το βελτιώσουμε, έτσι ώστε όλοι μας να το δίνουμε αυτό το προϊόν ως κάτι καινοτόμο πραγματικά για την περιοχή μας, που θεωρώ ότι και είμαι σίγουρος ότι θα αποσπάσει και πολύ καλές κριτικές στο Πανελλήνιο. Από πότε θα είναι σε εφαρμογή όλο αυτόν το πρόγραμμα. Ήδη είναι σε εφαρμογή. Μπορεί κάποιος να μπει στο www.discoverarte.gr. Αυτό το σάιτ ήταν το σάιτ τουριστικής προβολής των Δημοαρτίων. Τώρα τον αβαθμίσαμε. Είναι ένα πολύ ελκυστικό, μια πολύ ελκυστική ιστοσιλίδα. Και σας λέω πάλι, στόχος όλων μας. Και το λέω ότι όλων μας πρέπει να είναι αυτό το ζήτημα της ανάπτυξης. Είναι ένα καλό εργαλείο δουλειάς. Από εκεί και πέρα, θα δουλεύουμε μυθοδικά πάνω στο στίχημα αυτό... και των εργωνικών υποδομήσεων, όσον αφορά τον τουρισμό... αλλά και διάφορες άλλες συνέργειες και δράσεις... και βλέπουμε σταδιακά σιγά-σιγά μια αύξηση επισκεπτημότητας στην περιοχή... καλά σχόλια στο Πανελλήνιο όσον αφορά διοργανώσεως που διοργανώνουμε πρόσφατα. Διοργανώσαμε και το Πανελλήνιο Πρωτάθυμα Τέννης... που εκεί πάρα πολύ επισκέφτηκαν και ακούσαμε πάρα πολύ καλά λόγια. Η Άρτα είναι πάλι πολύ όμορφη. Πρέπει να το πούμε πρώτα εμείς σε Αρτινή αυτό το πράγμα. Πρέπει να το πιστέψουμε εμείς σε Αρτινή. Πρέπει εμείς οι ίδιοι να γίνουμε τουρίστης στην πόλη μας και να μιλάμε τα καλύτερα λόγια για το μεγάλο μας σπίτι που λέγεται Άρτα. Και πραγματικά δεν έχουμε να ζηλέψουμε τίποτα και η Άρτα θα καταφέρει στα επόμενα χρόνια να πάει ακόμη περισσότερο μπροστά. Γιατί πραγματικά η Άρτα όσο και αν ακούγονται κάποιες μικρές μίζερες φωνές, η Άρτα πραγματικά αλλάζει και εμείς είμαστε περήφανοι για τον τόπο μας. Το έργο είναι οι καινοτόμες δράσεις του Δήμου Αρτέων για τον Πολιτισμό και τον Τουρισμό. Και έχει πάρα πολλές δράσεις. Έχει σε κάθε αξιοθέατο και σημείο ενδιαφέροντος πινακίδα και πρόσβαση στο Wi-Fi. Έχει την αναβάθμιση του ιστότοπου Discover Arta και την ανάπτυξη μιας και νέας εφαρμογής που λέγεται και αυτή, Discover Arta, η οποία δεν υπήρχε πριν το έργο. Και μια έκθεση εικονικής πραγματικότητας, στην οποία μπορεί ο επισκέπτης να δει σε 3D την αναπαράσταση από αξιοθέατα της Arta και εκτυπωμένα 3D αντικείμενα. Την αναπαράσταση μπορεί να τη δείμε με γυαλιά εικονικής πραγματικότητας σαν αυτά που κρατάει τώρα εδώ ο δήμαρχος ή με και με γυαλιά που έχει στο σπίτι του κάποια πιο οικονομικά και την εφαρμογή DiscoverArta. Παρουσιάζουμε ένα αρκετά καινοτόμο έργο στον τομέα του πολιτισμού. Ο Δήμος Άρτας Σαρτέων θεωρούμε ότι καινοτομεί πραγματικά πάνω σε αυτό το τομέα. Είναι μια προσπάθεια που ξεκίνησε πριν από αρκετά χρόνια... από τη συγγραφή της πρότασης. Αναλάβαμε το έργο να το υλοποιήσουμε. Είναι ένα έργο που έχει αρκετά μεγάλη πολυπλοκόλλητα... γιατί αγγίζει αρκετούς τομείς... οι οποίοι είναι και από την προμήθεια εξοπλισμού... και την επέκταση του ασύρματου δικτύου του Δήμου... τη σήμανση των σημείων αξιοθεάτων... με πινακίδες οι οποίες φέρουν επάνω και QR... αλλά και beacons, Bluetooth... με τα οποία μπορούν να συνδέονται τα κινητά των χρηστών... και να βλέπουν πού βρίσκονται κοντά τους τα αξιοθέατα. Αναπτύσσονται mobile εφαρμογές και Android και iOS. Αναπτύσσονται μια κεντρική διαδικτυακή πλατφόρμα... με πολύ πλούσιο πολυμεσικό περιεχόμενο... όπως 360 βίντεο, εικονικές περιεγγίσεις... υπρυξηλής ανάλυσης φωτογραφίες. Επίσης, έχει αναπτυχθεί μια εφαρμογή εικονικής πραγματικότητας... η οποία είναι προσβάσιμη και από τον υπολογιστή, αλλά και από τα κινητά, όπου παιχνιδοποιούμε τους θρύλους του γεφυριού της Άρτας και της παρηγορήτης σας. Στη mobile εφαρμογή έχει να σωματωθεί μία ξεναγός, ένας ψηφιακός χαρακτήρας επαυξημένης πραγματικότητας, που μπορεί να σε πάρει από το σημείο που είσαι και να σε πάει μέχρι το σημείο του αξιοθέατο. Επίσης, όλα τα δεδομένα έχουν διασυνδεθεί με το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης. Και σε αυτό πρωτοπορίο, ο Δήμος Αρτέων είναι από τους πρώτους δήμους στην περιφέρεια που διασυνδέεται. το περιεχόμενο είναι διαθέσιμο προς όλες τις ευρωπαϊκές ψηφιακές βιβλιοθήκες περιεχομένου πολιτισμικού, να το πούμε έτσι.