ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΔΗΜΟΥ ΧΑΛΚΙΔΕΩΝ 18-11-2021 (Δήμος Χαλκιδέων, 2021)
: Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Ευχαριστώ. Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Ευχαριστώ. Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Ευχαριστώ. Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Κυρία Μητζιφή, Ελένη του Αθανασίου. Είναι συνδεδεμένη. Είναι συνδεδεμένη. Κυρία Δαρυβέρη, Ιωάννα. Κύριος Μπάκας, Ιωάννης. Κύριος Πενταφύλλου, Αθανασίος. Παρόν. Συνδεδεμένος. Κυρία Κόντου, Πιτσινή Βασιλική. Παρούσα. Κύριος Γεωργαλάς, Νικόλαος. Κύριος Γεώργας, Κωνσταντίνος. Και κύριος Πάνος, Γεώργιος. Και κύριος Πάνος, Γεώργιος. Ωραία. Παρόν. Ναι, ναι. Παρόντες είναι και η πρόεδρη των κοινοτήτων. Αγιού Νικολάου, Λιμπέρης Παναγιώτης. Αντιδόνος, Τσούρτος Ιωάννης. Αφρατίου, Ζαχαριάς Παναγιώτης. Βαθέως, Νικήτας Χαλβατζής, Νικόλαος. Βασιλικού, Δροχούτσος Παναγιώτης. Δρωσιάς, Αφένδρας, Νικόλαος. Καλοχορούι, Παντηχίου, Μπρατσιώτης Λουκάς. Μίτη, Καγουρνής, Άγγελος. Νέας, Αρτάκης, Παπαδημητρίου, Γεωργία. Νέας, Λαμψάκου, Μακρίδης Ιωάννης. Κάπου τον είδα. Παραλία, Αυλίδος, Μαντίς, Πυρίδων. Φάρου, Βάθη, Μαρία. Φίλον, Τουλούμις, Αιμαστάσιος. Και Χαλικίδας, Γιάννου, Γουστεόδωρος. Βάθη, Μαντίς και Νικήτας. Θα ανακούν είναι με τον κύριο Λιβαδίτη. Είναι στο Δημαρχείο, δεν ξέρω που είναι στην Αυλίδα, δεν ξέρω. Στην Αυλίδα, δεν? Ναι, να μπούσουν το παράμα που είναι συνδεδεμένοι. Κύριε Λιβαδίτη μας ακούτε? Κύριε Λιβαδίτη, είναι και η κάμερα κάπως. Ο Λιβαδίτης κίνηκε με την κυρία Βάθη. Ναι, νομίζω ότι βλέπω την κυρία Βάθη. Σε κάθε περίπτωση, ούτως όλοι σε απαρτία έχουμε. Νομίζω ότι βλέπω που κινούνται και προσταθεί να... Εντάξει, λοιπόν θα συνεχίσουν. Λοιπόν, διαπιστώθηκε η απαρτία, κύριοι συνάβελφοι. Θα αρχίσουμε την ειδική συνεδρία στις 18 Νοεμβρίου 2021, με ένα και μοναδικό θέμα, που είναι η ψήφιση του προϋπολογισμού Δημοχαλικηδένου του Οικονομικού Έτους 2022. Θα ξεκινήσουμε με την εισήγηση της κυρίας Δημάρχου. Στη συνέχεια θα ακολουθήσουν μόνο διευκρινιστικές ερωτήσεις, το τονίζω, έγινε ο παρόντος και ο Ζλίγκρος, και μόνο διευκρινιστικές ερωτήσεις σχετικά με κωδικούς. Και από εκεί θα προχωρήσουμε τις τοποθετήσεις των επικεφαρίων και όλων των υπόλοιπων συμβούλων. Θα σας παρακαλέσω, επειδή είναι οι συνθήκες αυτές ιδιαίτερες, οι κύριοι συνάδελφοι, οι οποίοι μετέχουν με τηλεδιάσκεψη, να έχουν κλειστά τα μικροφωνά τους, την ώρα που θα θέλουν τον λόγο θα μενημερώσουν, και οι κύριοι συνάδελφοι που είναι παρόντες και είναι εδώ στην αίθουσα, θα ζητούν τον λόγο, θα καταγράφονται, και την ίδια ώρα, είναι εδώ το μικρόφωνο, το οποίο δεν θα χρειαστεί να σηκώνεστε από τις καρέκλες σας, από τα καθίσματά σας. Θα το έχουμε μεριμνήσει έτσι και θα είστε προκειμένου να... Και να φοράν και τις μάσκες. Ναι. Και να φοράν και τις μάσκες. Και να ξεκινήσουμε κατευθείαν. Εγώ συμφωνώ με τον κύριο Καθαροσπόρ. Εγώ θυμάμαι ότι αυτό... Εγώ θυμάμαι αυτό το είχαμε πει, ότι τη θυμάμαι την παρατήσεις και την προηγούμενη χρονιά και το 19 και το... Έχετε δίκιο. Να το κάνουμε έτσι. Ας το κάνουμε. Αν δεν είναι ερωτήσεις, τοποθετήσεις... Ούτως ή άλλως, τα ερωτήματα θα προκείσουν για τις τοποθετήσεις ουσίας. Ναι, καλώς. Οπότε, από τη στιγμή που δεν υπάρχει αντίδυση. Λοιπόν, ξεκινάμε λοιπόν με την εισήγηση της κ. Δημάρου. Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, πραγματικά χαίρομαι που συναντιόμαστε δυα ζώσεις. Έχουμε περισσότερα από ένα χρόνο να τα πούμε έτσι από κοντά. Πάλι σε αυτή την αίθουσα είχε γίνει ένα συμβούλιο, αν θυμάμαι καλά, ένα χρόνο και κάτι μήνες πριν. Δεν ξέρουμε πώς θα εξελευτούν βέβαια οι συνθήκες, διότι όπως είπαμε και την τρίτη, υπάρχει μια αυξητική τάση πανελλαδικά στα κρούσματα. Ελπίζουμε λοιπόν να αποφύγουμε τα χειρότερα και να μπορούμε να συνεχίσουμε να συνεδριάζουμε έτσι και να επανέλθουμε και στις συνθήκες που είχαμε κατά το παρελθόν και προ-κορωνοϊού. Το θέμα της συνεδρινής συνεδρίας, στο οποίο είναι και μοναδικό, όπως βεβαιωρίζει ο νόμος, είναι ο προϋπολογισμός του Δήμου Χαλκιδέων για το έτος 2022. Είναι αυτός ο δωδέκατος κατά σειρά προϋπολογισμός του Δήμου από τότε που έχουμε τον Καλλικρατικό Δημοχαλκιδέων και φέρνουμε ενώπιον σας σήμερα στην κορυφαία αυτή η συζήτηση για κάθε δημοτικό σύμβουλο ένα προϋπολογισμό που στηρίζεται σε τρεις αρχές. Στην αρχή της ενότητας εσόδων και εξόδων, που σημαίνει ότι τα έσοδα και τα έξοδα εγγράφονται στο σύνολό τους ενιαίο προϋπολογισμό. Την αρχή της ειδικότητας των πιστώσεων ότι δηλαδή κάθε πίστοση υπάρχει μόνο για το σκοπό που προορίζεται, με άμεση συνέπεια δαπάνες που δεν αντιστοιχούν στο περιεχόμενο του συγκεκριμένου κωδικού να θεωρούνται μη νόμιμες. Η αρχή της ακρίβειας που σημαίνει ότι οι προβλέψεις είναι στα όρια του εφικτού να πραγματοποιηθούν. Συντάσσοντας τον προϋπολογισμό του, ο Δήμος Χαλκιδέων έχει συγκεκριμένους στόχους να καλύψει τις ανελαστικές δαπάνες που είναι απολύτως αναγκαίες για τη λειτουργία του, όπως ενδεικτικά αναφέρω τη μισθοδοσία, την προμήθεια των καψίμων και άλλων υλικών, την εξασφάλιση των αναγκαίων υπηρεσιών και άλλα. Να υποστηρίξει οικονομικά τις πολιτικές που αφορούν στην παιδεία, στην πρόνοια, στο πολιτισμό και στον αθλητισμό και να διασφαλίσει την εκτέλεση συγκεκριμένων έργων ή εργασιών που αφορούν είτε στη συντήρηση των υφιστάμενων υποδομών ή στην υλοποίηση νέων επενδύσεων προς όφερος των πολιτών του Δήμου. Σήμερα ολοκληρώνεται και τυπικά η διαδικασία κατάρτιση του προϋπολογισμού που πέρασε όλα τα προβλεπόμενα εκ του Άρτουρ 77 του Νόμου, 41-73 του 13η στάδια και απομένει η ψήφιση του στην απόψινη συνέδριαση. Μέχρι σήμερα, ο προϋπολογισμός πέρασε από τα συλλογικά όργανα του Δήμου τη Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης με την αριθμό 1-28-2021 απόφαση που ξεκίνησε η προβλεπόμενη διαβούλευση πριν τη σύνταξη του προσχεδίου του προϋπολογισμού. Την εκτελεστική επιτροπή όπου με την αριθμό 2-58-2021 απόφαση καταρτίστηκε το τεχνικό πρόγραμμα. Το Δημοτικό Συμβούλιο που με την αριθμό 145-12-18-2021 απόφαση ψήφισε το τεχνικό πρόγραμμα. Την εκτελεστική επιτροπή όπου με την αριθμό 4-23-8-2021 απόφαση καταρτίστηκε το σχέδιο του προϋπολογισμού. Την οικονομική επιτροπή όπου με την αριθμό 312-31-8-2021 απόφαση καταρτίστηκε το σχέδιο του προϋπολογισμού και εμπροθέσμως ενσωματώθηκε στην ηλεκτρονική βάση δεδομένων που τηρείται στο Υπουργείο Συντερικών. Στη συνέχεια, το Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλεως στο ΝΟΤΑ, αφού προέλεξε τον προϋπολογισμό με το με αριθμό 19-01-19-10-2021 εγγραφό του, εξέφρασε την άποψή του περί ισοσκελισμένου προϋπολογισμού χωρίς επισήμανση για αλλαγές και τροποποιήσεις. Τέλος, η Οικονομική Επιτροπή με αριθμό 403-2011 του 2021 αποφασίτης, προέβη στη σύνταξη του σχέδιου προϋπολογισμού μετά τη γνώμη του Παρατηρητήριου Οικονομικής Αυτοτέλεως στο ΝΟΤΑ. Έτσι, λοιπόν, ο προϋπολογισμός που έχετε στα χέρια σας είναι πλήρος ελεγμένος και συμμορφωμένος απολύτως με τις επιταγές της ΚΙΑ με αριθμό 55040, με την οποία ρυθμίζονται τα θέματα κατάρτιση του προϋπολογισμού και η οποία, όπως και τις προηγούμενες χρονιές και φέτος, εκδόθηκε αρκετά κασιτερημένα και συγκεκριμένα την 21η Υουλίου του 2021. Παρατάυτα, οι αρμόδες υπηρεσίες του Δήμου Χαλκιδέων τα αποκρίθηκαν πλήρως στα καθή κοντά τους και όλα ολοκληρώθηκαν εντός των προβλεπόμενων αντισφεκτικών χρονικών ορίων. Μάλιστα, είμαστε από τους πρώτους δήμους στην Ελλάδα που συζητούν και ψηφίζουν προϋπολογισμό. Και γι' αυτό θα ήθελα σε αυτό το σημείο να ευχαριστήσω όλους τους υπηρεσιακούς παράγοντες και ιδιαίτερα την οικονομική υπηρεσία του Δήμου που συνέδραμαν στην ολοκλήρωση του σχεδίου αυτού. Να τονίσω επίσης ότι ελέγχθηκε από το παρατηρητήριο και επέστρεψε στο Δήμο χωρίς καμία παρατήρηση. Αυτό και μόνο καταδεικνύει την αρτιότητά του και τον άριστο τρόπο με τον οποίο εργάστηκαν οι αρμόδοι για τη σύνταξή του. Αδιαφυσβήτητα η σύνταξη και η ψήφιση του αιτήσιου προϋπολογισμού ενός φορέα, όπως είναι ο Δήμος Χαλκιδέων, αποτελούν ύψισθες πράξεις στο πλαίσιο της λειτουργίας της εκάστοτε δημοτικής αρχής, της διοίκησης του Δήμου και του δημοτικού συμβουλίου. Ο προϋπολογισμός, μέσα από τα αναλυτικά οικονομικά δεδομένα που περιέχει, αποτυπώνει το γενικό και ειδικό σχεδιασμό και τις προτεραιότητες που θέτει η δημοτική αρχή για το έργο που θέλει να υλοποιήσει στη διάρκεια του επόμενου έτους. Αυτό εξάλλου γίνεται αντιληπτό και το γεγονός ότι βασικό προαπετούμενο για τη σύνταξη του προϋπολογισμού είναι η σύνταξη και ψήφιση του αιτήσιου τεχνικού προγράμματος, το οποίο περιλαμβάνει το σύνολο των έργων της επόμενης χρονιάς. Είναι αλήθεια ότι ο προϋπολογισμός ως μέσο προγραμματισμού εκτέλεσης δαπανών αλλά και ευρύτερης οικονομικής λειτουργίας εμφανίζει αποκλήσεις κατά τη διάρκεια του οικονομικού έτους και αυτό αποδεικνύεται από τις συχνές τροποποίησης που καλούμαστε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, να ψηφίσουμε ως αποτέλεσμα της δυναμικής του αυτής. Αρκεί να αναλογιστεί κάποιος ένα στοιχείο που ανέφερα στην αρχή της τοποθετησής μου, ότι η υπουργική αποφασική, με την οποία ρυθμίζονται θέματα κατάρτιστης προϋπολογισμού, εκδόθηκε τον Ιούλιο και υπήρξε ένα πολύ μικρό διάστημα μέχρι να εκπνεύσει προθεσμή ενσωμάτωσης του τη βάση δεδομένου του Υπουργιώσης Ευρωτερικών ώστε να ελεγχθεί από το παρατηρητήριο οικονομικής αυτοτέλεσης των ΟΤΑ. Ο νόμος επίσης επιβάλλει τα στοιχεία που περιέχονται στον προϋπολογισμό να είναι μηνός Ιουλίου του 2021, δηλαδή πέντε μήνες πριν ολοκληρωθεί το οικονομικό έτος. Αυτό ο ίδιος αποτέλεσμα, ναι, σε γράφασες μετά τον Ιούλιο, να μην έχουν ληφθεί υπόψεις στη σύνταξη του προϋπολογισμού του 2022 και προβλέπεται να ενταχθούν σε αυτόν στην πρώτη αναμόρφωση όπως αποτέλεσμα, όπως προείπα, της δυναμικής του και του ευμετάβλητο. Πρακτικά, αυτό ερμηνεύεται ως εξής. Το Ψηφιστέν ίδιο Τεχνικό Πρόγραμμα και Υποψήφιση Προϋπολογισμός είναι σχεδόν τυπικά εργαλεία για τη λειτουργία του Δήμου. Σαφή εικόνα για το τι μπορούμε να εντάξουμε όσο συγκεκριμένη στόχευση για το 2022, θα έχουμε με το κλείσιμο της χρονιάς και θα αποτυπωθεί η στόχευση αυτή και σε επίπεδο έργο και σε επίπεδο υπηρεσιών, κατά τις πρώτες τροποποιήσεις που θα γίνουν τους πρώτους μήνες του 2022. Ενδεικτικά να πω για παράδειγμα ότι οι εγγραφές που έχουν ήδη γίνει στον τρέχοντα προϋπολογισμό με τις εντάξεις σημαντικών έργων, όπως η κατασκευή του 26ου Δημοτικού Σχολείου, σε ποσό που αγγίζει τα 5 εκατομμύρια ευρώ, τα έργα του Λίντερ, όπως η ανακατασκευή της οικίας Παπαφράγκας στο Βασιλικό, δεν είναι και γραμμένα στον προϋπολογισμό αυτό, καθώς οι χρηματοδοτήσεις τους προέκυψαν μετά τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους. Αυτά θα εταχθούν με τη δεύτερη τροποποίηση που θα ακολουθήσει την πρώτη, το 2022, η οποία πρώτη είναι μια τυπική τροποποίηση. Όπως επίσης, δεν μπορεί να αποτυπωθείς πλήρως τον προϋπολογισμό σχεδιασμός της Δημοτικής Αρχής για την επόμενη χρονιά, καθώς δεν υπάρχουν μέσα όλες οι υποβληθίσεις για χρηματοδότηση προτάσεις μας, κυρίως το Αντώνης Τρίτσης, όπως η ανάπλαση του Δου Βενιζέλλου από την παραλία μέχρι τον κόβο του Αγίου Στεφάνου, για την οποία περιμένουμε την έγκριση της χρηματοδότησης, το ανοιχτό κέντρο εμπορίου, το κλειστό γυμναστήριο της Δροσιάς, η συνολική χρηματοδότηση για τη μελέτη της Συνικίας Σίτα, ο περιβάλλον χώρος του κλειστού γυμναστηρίου και είσοδος στο βαθύ, η ασφαλτόστρωση κεντρικών οδών της πόλης, όπως η Οδή Νεοφίτου και Κότσου, έργα με ολοκληρωμένους φακέλους, το τονίζω αυτό, έτοιμα για δημοπράτηση. Στο Δήμο Χαλκιδέων σήμερα υπάρχουν σε προγράμματα χρηματοδότησης συνεχιζόμενα ενταγμένα έργα, συνολικού προϋπολογισμού 17.712.664,14 ευρώ, νέα ενταγμένα έργα συνολικού προϋπολογισμού 12.204.648,97 ευρώ και νέες υποένταξη κατατεθήσεις προτάσεις έργων συνολικού προϋπολογισμού 33.062.161.31, όλα με όρημες μελέτες εφαρμογής, έτοιμα για δημοπράτηση. Έχουμε δηλαδή ως Δημοτική Αρχή έναν καινούργιο σχεδιασμό έτοιμων έργων συνολικού προϋπολογισμού, για χρηματοδότης λέμε πάντε, για χρηματοδοτούμενα, 45.266.810,28 ευρώ. Επίσης, δεν μπορεί να αποτυπωθεί με την πρώτη ανάγνωση η προσπάθεια που έχουμε κάνει για τον εξυγχρονισμό του στόλου οχημάτων και μηχανημάτων και κυρίως των απορρηματοφόρων. Μέσα στο 2022 θα αποκτήσουμε 20 μηχανήματα, οχήματα, όπως φορτηγά, μηχανήματα έργου, σκούπες και 9 απορρηματοφόρα, καθώς οι σχετικοί διαγωνισμοί είναι ήδη σε εξέλιξη. Από τον προϋπολογισμό βέβαια προκύπτει σαφώς εξεκάθαρη η προτεραιότητά μας για να φτιάξουμε καλύτερες σχολικές μονάδες, να κάνουμε συνεχής εργασίας στα σχολιά μας, καθώς εκτός από τις ήδη ολοκληρωμένες εργασίες σε τουλάχιστον 65 σχολεία, σε όλες τις δημοτικές ενότητες, το τονίζω, εκπονείται ήδη μελέτη για έργα συνολικού ποσού ενός εκατομμυρίου 102.676.000 ευρώ, καθώς και η κατασκευή χώρων υγιεινής για την πρόσβαση και εξυπηρέτηση αμέα 304.575 ευρώ για το επόμενο έτος. Στόχος είναι επιπλέον να βελτιώσουμε και να φτιάξουμε τις παιδικές χαρές μέσα από τη σύνθετη και δύσκολη διαδικασία των πιστωποιήσεων. Και αυτό που είναι επίσης σημαντικό για εμάς είναι η βελτίωση των παιδικών χαρών που βρίσκονται και μέσα σε σχολιά, στα νηπιαγωγεία και στους παιδικούς σταθμούς. Έτσι ανακατασκευάζουμε πληροσενέα παιδικές χαρές με αυτεπιστασία στους Αγίους Ευωείς, στην Αγιά Βαρβάρο, στον Άγιο Νικόλαο, στη Λάμψακο, στον Παταριά, στην Οδοχείου, στην παραλία Αυλίδα, στον Αλσίλειο Δροσιά, στον Άγιο Νικόλαο Λιλαντίον. Έχουμε βελτιώσει άλλες 8 και κατασκευάζουμε το πρόγραμμα Φιλόδημος άλλες 10 στον Άγιο Νικόλαο, με προδιαγραφές ΑΜΕΑ, στους Αγίους Αναργύρους, στην Αγιά Φωτεινή, στα Λάτσατα, στην Οδό Κυρέας, στην περιοχή Παπαθανασίου, στον Δωκό, στη Νέα Αρτάκη, δύο στον Βασιλικό και στη Τροσιά. Παράλληλα, έχουμε ήδη ανακατασκευάσει τις παιδικές χαρές σε 8 παιδικούς σταθμούς και φτάνει η παιαγωγεία. Και βέβαια δεν σταματάμε εδώ. Η προτεραιότητά μας αποτελεί επίσης από την πρώτη στιγμή και η βελτίωση των αθλητικών εγκαταστάσεων με επεμβάσεις σε περισσότερους από 30 αθλητικούς χώρους, σε κλειστά και ανοιχτά γήπεδα, με στόχευση για την επόμενη χρονιά να συνεχίσουμε με τους ίδιους ρυθμούς και συγκεκριμένα να δημοπρατήσουμε το έργο που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και τον τάπητα του γιπέδου Ιάννης Καλαμακίδη στην Κάνηθο, όπως επίσης και την ανακατασκευή 25 ανοιχτών γιπέδων μπάσκετ σε όλες τις δημοτικές ενότητες, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας. Μέχρι το τέλος του έτους θα έχει ολοκληρωθεί επίσης και η μελέτη για την κατασκευή κλειστούκου Ολυμπιτηρίου στη Χαλκίδα Ολυμπιακών Πρωδιαγραφών. Από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε τα καθήκοντά μας ακολουθήσαμε πιστά τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις για έργα σε κάθε ενότητα, σε κάθε κοινότητα. Ενδεικτικά θα αναφέρω, τελείως ενδεικτικά, το έργο της δημοτικής αγοράς και τον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό για την παραλιακή διαδρομή Λιαννία Άμμος Κόκκινος Πίτη στη Χαλκίδα, τις πλατείες και τα γήπεδα στο Βασιλικό, το γήπεδο ποδοσφαίρου στα Φύλλα, την είσοδο στο Αφράτη, τις διανοίξεις των οδών στο Μίτικα, τα αποδειτήρια του γηπέδου στη Λάμψακο, την παραλία στον Άγιο Νικόλαο, την πλατεία Ιρών Πολυτεχνίου και τις ασφαλτοστρώσεις στην περιοχή Κίζικο στην Αρτάκη, τις πλατείες στο Βαθύ και Καλοχόρη Παντίχη, το γήπεδο μπάσκετ στο Φάρο, τις ασφαλτοστρώσεις κεντρικών οδών στην παραλία Αυλίδας, την πλατεία στα Μικρά Χάλια στην Τροσιά, την Οδοπία στα Λουκήσια. Και βέβαια δεν είναι μόνο αυτά. Εκτός όμως από τα έργα, στόχος είναι και οι συνεχείς παρεμβάσεις με τα συνεργεία του Δήμου σε γειτονιές και πλατείες. Κάθε εβδομάδα και μια πλατεία καλωπίζεται. Η βελτίωση της εικόνας και της ποιότητας ζωής στον Δήμο σε όλη την πολύ μεγάλη του έκταση είναι για μας μια διαρκής προσπάθεια με τα λιγοστά μέσα που διαθέτουμε. Για το λόγο αυτό, εκτός από τις εργασίες της αυτεπιστασίας, υπάρχει στον προϋπολογισμό το έργο των 383.162 ευρώ για αναπλάσεις σε κοινόχρητους χώρους, η μελέτη του οποίου θα ολοκληρωθεί μέχρι τέλους του έτους. Η δε σπουδαιότητα που έχει για εμάς η εικόνηση ενός ολοκληρωμένου τεχνικού προγράμματος αποδεικνύεται και από τα νούμερα, καθώς η συμμετοχή των ίδιων πόρων στον υποψήφιση προϋπολογισμό παρά την αυξημένη φέτος σηματοδότηση έχει αυξηθεί κατά 700.000 ευρώ περίπου από τον προηγούμενο προϋπολογισμό του 2021. Για όλα αυτά τα έργα χρειάζεται εκτός από τον ακριβή σχεδιασμό και η σύνταξη ολοκληρωμένων μελετών και η εργασία στην αυτεπιστασία. Και θέλω στο σημείο αυτό να ευχαριστήσω όλους τους εργαζόμενους στις τεχνικές υπηρεσίες, στον προγραμματισμό και στο εργοτάξιο, που έχουν υπερβάλει αυτών σε πολύ δύσκολες εποχές. Και λέω δύσκολες, γιατί η κρίση του κορωνοϊού επέβαλε νέους κανόνες λειτουργιές και έπληξε τη λειτουργία των δήμων. Να αναφέρω μόνο ότι δουλεύαμε με το 50% το πολύ του προσωπικού μας και λόγω των αδειών ειδικού σκοπού και λόγω της εφαρμογής του εκπεριτροπής οραρίου. Όταν δεν είχαμε κρούσματα, απουσίαζαν σύμφωνα με τους υγειονομικούς κανόνες οι πάλληλοι σε ολόκληρα τμήματα για πολλές συνεχόμενες ημέρες. Η δέ τηλεεργασία στη συντριπλική υψηλή ύψηφια των περιπτώσεων, όπως εύκολα αντιλαμβάνεται κάποιος, είναι αδύνατον να εφαρμοστεί. Η υποστελέχωση είναι και θα είναι επίσης ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα. Η συνεχής μείωση του προσωπικού που ενισχύεται από τις συνεχείς συνταξιοδοτήσεις και από την κινητικότητα. Στο δήμο μας το τελευταίο έτος έφυγαν 30 υπάλληλοι από τους οποίους οι 12 με την κινητικότητα και 6 θα φύγουν επίσης μέχρι τέλος χρονιάς. Και όλα αυτά διαωνίονται στις περιόδους βαθύτα της κρίσης και οικονομικής λόγω της πανδημίας. Μια κρίση που δημιούργησε μεγάλες ανάγκες στην παροχή υπρησιών στους πολίτες, αλλά κυρίως δημιουργεί συνεχώς μια βαθύτατη οικονομική κρίση στα νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις. Με μια απλή ανάγνωση του προϋπολογισμού αποτυπώνεται η μείωση στα έσοδα από απαλογές σε τέλει, όπως επίσης και η αδυναμία πληρωμής τους. Η πολιτεία στάθηκε αργός μας, μας δίνει πόρους, οι ανάγκες όμως αυξάνονται συνεχώς, κυρίως ως προς τις υπηρεσίες της καθαριότητας και τα μέσα ατομικής προστασίας. Για το θέμα των δαπανών θα ήθελα να αναφερθώ σε δύο ζητήματα που, αν και υπάρχει πρόβλεψη στον προϋπολογισμό, υπάρχει κίνδυνος να δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα στην εκτέλεσή του. Το πρώτο αφορά στις δικαστικές αποφάσεις που επιδίδονται συνεχώς στο δήμο και αφορούν απλήρωτοι τις υποχρεώσεις της τελευταίας 15 αιτίας, μέσα στις οποίες είναι και αποφάσεις από απαλοτριώσεις. Το δεύτερο είναι η δυσκολία στην ισοσκέληση της ανταποδοτικής υπηρεσίας του κωδικού 20. Τα δημοτικά τέλη, δηλαδή, είναι τα έσοδα της ανταποδοτικής υπηρεσίας ως γνώστον, τα οποία διατίθονται για την ομαλή και αποδοτική λειτουργία της υπηρεσίας, για την οποία εισπράττονται για την καθαριότητα και τον ηλεκτροφωτισμό. Λόγω της οικονομικής κρίσης οι δημότες δυσκολεύονται, καθυστερούν και αδυνατούν να καταβάλουν τις εισφορές. Η ανταποδοτική υπηρεσία του κωδικού 20 ουσιαστικά αποδυναμώνεται συνεχώς. Δεν είναι αυτό όμως το μεγάλο πρόβλημα, αλλά η απαγόρευση ενίσχυσής της από άλλους κωδικούς του προϋπολογισμού, η οποία δημιουργεί τεράστιες δυσκολίες στην παροχή υπηρεσιών στους δημότες μας για την καθαριότητα και τον ηλεκτροφωτισμό. Ενδεικτικά θα αναφέρω τη συνδρομή μας στο Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων στο Φόδης Αστεράς Ελλάδας, από το ποσό του 1.411.527,87 ευρώ το έτος 2019, έχουμε πάει στο ποσό των 2.110.166,07 ευρώ για το έτος 2022. Βέβαια, εμείς ήδη υλοποιούμε σχέδιο μίωσης του όγκου των απορριμάτων μας, που μεταφέρονται στοχητά. Αυτό όμως θα αποτυπωθεί προϋπολογιστικά στο 2023. Το ποσό αυτό πληρώνεται από αυτήν, από την ανταποδοτική υπηρεσία, την ομάδα που αποστόνισα δεν μας αφήνει η νομοθεσία να ενισχύσουμε και να την αυξήσουμε στα ποσά της. Είναι παντελώς παράλογο να θέλουμε να ενισχύσουμε τον συγκεκριμένο κωδικό στον προϋπολογισμό, να θέλουμε δηλαδή ουσιαστικά να παρέχουμε περισσότερες υπηρεσίες στους δημότες μας σε καθαριότητα και ηλεκτροφωτισμό και να μην μπορούμε. Και βέβαια αυτό από μόνο του συνιστά μια συνεχή μάχη για να μην προβούμε σε αύξηση δημοτικών τελών, το οποίο θα ήταν μια λύση για την ενίσχυσης ομάδας αυτής και αποτελεί ρητή δεσμευσή μας ότι δεν θα προβούμε σε καμία αύξηση δημοτικών τελών. Έχουμε ήδη προβή σε αιτήματα στην Αρμόδη Υπουργία και έχουμε θέσει το θέμα και στην Μπέτς Στερεάς Ελλάδας, η οποία το υιοθέτησε, το ανέδειξε, το συμπεριέλαβες προτάσεις της στην Κέδα και στην Πολιτεία για την άρση της υποχρέωσης ισοσκέλησης ως προς την ενίσχυσή της. Όσον αφορά τώρα το τομέα των εσόδων, έχει ήδη ξεκινήσει προσπάθεια η οποία και θα ενταθεί για τη διασφάλιση των ίδιων εσόδων του Δήμου και παράλληλα τις δημιουργίες των προϋποθέσεων, τα επόμενα χρόνια να ελαφρύνουμε τους δημότες που ταλανίζονται από την οικονομική κρίση. Ο προϋπολογισμός του οικονομικού έτους 2022 είναι ισοσκελισμένος, όπως ο νόμος ορίζει και εμφανίζει. Δεν θα σας τα διαβάσω αναλυτικά για να μην σας κουράζω γιατί πιστεύω τα έχετε όλοι μπροστά σας. Θα πω ως προς τα έσοδα ένα σύνολο 112.551.632,97 ευρώ και ως προς τις δαπάνες ένα σύνολο 112.551.632,97 ευρώ επίσης. Αγαπητοί συνάδελφοι, πιστεύουμε ότι παρά τις δυσκολίες της εποχής, οι στόχοι που θέτουμε είναι ρεαλιστικοί και επομένως είναι και επιτέξιμοι και τέτοια χαρακτηριστικά έχει και ο προϋπολογισμός που έχετε μπροστά σας. Ελπίζουμε ότι με την ολοκλήρωση του παρότος οικονομικού έτους θα εξασφαλισθούν περισσότερα χρήματα που θα προκύψουν από χρηματοδοτήσεις, από τη χρηστή διοίκηση, από την οικονομία πως δημοτικοί αρχιέχουμε ως αρχές, ώστε να ενισχυθούν ακόμα περισσότερο συγκεκριμένοι κωδικοί που θα συμβάλουν στην βελτίωση των υπηρεσιών που παρέχουμε στους πολίτες ως δήμος. Σας ζητώ λοιπόν να συνταχτείτε όλοι πίσω από το σχέδιό μας, να ψηφίσετε έναν προϋπολογισμό ρεαλιστικό, πραγματικό και πραγματοποιήσιμο για το 2022 και κατόπι να λειτουργήσουμε πνεύμα συνεργασίας για την πρόοδο και την εξέλιξη του δήμου μας. Σας ευχαριστώ. Ο κ. Παγώνης έχει το λόγο. Είπαμε ότι αν προκύψουν και οποιαδήποτε πορείες στον κλαίσιο της τοποθέτησης, μετά τοποθεθούν. Να ρωτήσω μισό λεπτό αν είναι συνδεδεμένο. Αγαπητοί συνάδελφοι μην ανησυχείτε δεν είναι όλα αυτά στοιχεία, δεν θα πω όλα αυτά. Σήμερα συζητάμε στο Δημοτικό Συμβούλιο σε μια από τις πιο σημαντικές και ενδιαφέρουσες συνεδριάσεις στον προϋπολογισμό του δήμου για τις νέες δράσεις που πρόκειται να αναλυφθούν το 2022 σε υπηρεσίες, σε έργα, προμήθειες υλικών, αλλά και για τις ποιές που θα χρηματοδοτηθούν αυτές οι δράσεις, οι ενέργειες. Μπροστά μας έχουμε όλοι έναν πίνακα που αποτυπώνει ακριβώς πώς διαμορφώθηκαν τα έσοδα του 21, ο προϋπολογισμός τα έσοδα και τα έξοδα του 21 και πώς αυτά προγραμματίζεται να διαμορφωθούν το 2022. Η πρώτη παρατήρηση που μπορεί κανείς να κάνει είναι ότι ο προϋπολογισμός, όπως και ο κάθε προϋπολογισμός για να είμαστε ειλικρινείς, δεν διακρίνεται για την αρχή της ακρίβειας. Ποτέ δεν είναι ακριβής και αυτός πολύ περισσότερο θα εξηγήσω στη συνέχεια γιατί. Βεβαίως ακούστηκαν πολλοί αριθμοί που μας ζάλισαν για έργα 45 εκατομμυρίων και δεν ξέρω πόσα άλλα προγραμματίζονται, αλλά στον προϋπολογισμό νομίζω ότι δεν βάζουμε τις προτάσεις μας, αλλά τις αποφάσεις που έχουν σίγουρη χρηματοδότηση και τις εγγράφουμε στον προϋπολογισμό. Όσα λοιπόν έχουν εγκληθεί μέχρι σήμερα, εκτός από τα δύο που, όπως είπε η κυρία Δήμαρχο στα τελευταία, το 26, δημοτικό σχολείο και το Λίντερ, που έχουν μπει στις αναμορφώσεις και αναμένεται στην τροποποίηση να ενταχθούν στον καινούργιο προϋπολογισμό. Ανταποκρίνεται αυτός ο προϋπολογισμός τις ανάγκες που έχει ο δήμος, νομίζω πως όχι. Εάν θα δει κανείς τα στοιχεία, τα συγκεντρωτικά προς το τέλος του προϋπολογισμού, θα δει πως για το 2021, που επίσης ήταν ένα αισιόδοξο πρόγραμμα υποβλήθηκε, αναμένεται να εκτελεστεί κατά ποσοστό 40%, κάτω από το μισό δηλαδή. Έτσι είναι όπως τα φαίνονται τα στοιχεία, τα έξοδα και οι δαπάνες είχαν πρόβληψη 119 εκατομμύρια και αναμένεται, αυτή είναι η εκτίμηση, μέχρι το τέλος του χρόνου να είναι 44. 44,500 για να είμαι ακριβής. Εάν υπολογιστεί ότι η μισθοδοσία και τα πάγια που πληρώθηκαν είναι περίπου στο 25% με 30%, από τα έργα που είχε ανάγκη και τις υποδομές ο τόπος υλοφήθηκε ένα έργο, αυτά λένε οι αρθμοί και ο προϋπολισμός που είδα, της τάξεως του 10% μπορεί και λιγότερο. Τώρα να πω ως προς τα έσοδα. Ως προς τα έσοδα για να μην πέφτουμε σε πολλούς αριθμούς και πελαγοδρομού δεν έχει καμία ιδιαίτερη αξία. Βλέπουμε ότι και σε αυτό είχαμε δεχθεί πολύ μεγάλη κριτική προηγούμενη δημοτική αρχή, ότι υπήρχαν 22 εκατομμύρια από έσοδα προηγουμένων ετών, από φυλές προηγουμένων ετών, οι οποίες δεν υπάρχουν. Η αγγραφή στο προϋπολισμό του 22, του 21 ήταν 22 εκατομμύρια ευρώ περίπου, μπορεί λίγο παραπάνω, λίγο λιγότερο, τα ίδια ήταν το 21 και αναμένεται να εσπραθούν μέχρι το τέλος του χρόνου 330.000, δηλαδή ένα ποσοστό κάτω από το 1,5%. Θυμίζω, κάνω μια παρένθεση, ότι η περίοδος 14-19, ιδίως 14-18, ήταν μια περίοδος που η οικονομική κρίση που περνούσε ο τόπος δεν είχε ιστορικό προηγούμενο. Βεβαίως, τα έσοδα του Δήμου, όπως είπε και η κυρία Δήμαρχος, είναι από το ΣΚΑΠ, από τα διάφορα προγράμματα, από το Περιφερειακό Συμβούλιο της Δημόσιας Επενδύσης. Για τα έργα που θα μιλήσω στη συνέχεια είναι ένα θέμα που αφορά τις υποδομές, αλλά υπάρχει και ένα άλλο ζήτημα, το οποίο επίσης αναφέρθηκε και είναι η καθαριότητα, που πολλές φορές έχει τονιστεί, η πόλη δεν είναι καθαρή. Αν είμαστε πραγματιστές, νομίζω αυτό είναι η εικόνα που υπάρχει. Από το 2020 το προϋπολισμό, τον οποίο έχω μπροστά μου, η εγγραφή υπήρχε εγγραφή στην καθαριότητα για 990.000 για απορρηματιφόρα. Πέρασε το 2020, πέρασε το 2021 και στο 2022 είναι εγγραμμένη πάλι με 0 απορρώφηση, πάλι για το 2022 είναι 990.000. Υπάρχει και μια επίσης ανάγκη άλλη για τα σάρωθρα, που είχε εγγραφή από το 2020 επίσης στον προϋπολισμό, με μια δαπάνη 260.000 ευρώ, η οποία το 2022, για αυτό το κωδικό, έχει μειωθεί, νομίζω, στις 150.000, αν έχω σημειώσει καλά. Για τα απορρηματιφόρα εξακολουθεί να είναι για τρίτη χρονιά 990.000 ευρώ και είχε προβλεφθεί, σας λέω, με τη σύνταξη του 2019 στον προϋπολισμό του 2020. Επίσης, στον προϋπολισμό του 2020 είχαμε εγγράψει ποσό 180.000 για υπόγειους κάδους, γιατί είχαμε δει ένας που υπάρχει και έχει εγκατασταθεί στην πλατεία Γενικολάου, έχει, νομίζω, μια πολύ καλή απόδοση, είχε στοιχείες 60.000. Βάλαμε για άλλους 380.000, μέχρι σήμερα 2021 δεν έχει υλοποιηθεί τίποτα, απλώς γίνονται διάφορες τροποποιήσεις στον προϋπολισμό, από έργο γίνεται προμήθεια, από προμήθεια έργο και ούτω καθεξής, και βεβαίως δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα μέχρι σήμερα. Βλέπω όμως το καινούριο προϋπολισμό ότι έχει μπει ένα ποσό λίγο μεγαλύτερο στις 180.000, ίσως 250, δεν θυμάμαι ακριβώς, ελπίζω κάποια στιγμή αυτό να υλοποιηθεί και να μην πηγαίνουμε από χρόνο σε χρόνο χωρίς να γίνεται τίποτα. Τώρα, στον προϋπολισμό υπάρχουν και διάφορες άλλες εγγραφές, όπως προμήθεια κάδων απορριμάτων, για να σταματήσουμε στην καθαριότητα που λέμε. Είχε προϋπολογιστεί ένα ποσό 74.000, αναμένεται μέχρι όλος του χρόνου, μέχρι τώρα δεν έχει πληρωθεί τίποτα από ό,τι λέει ο Πίνακας, μέχρι τέλος του χρόνου θα γίνουν 32.000 και έχουν προβλεφτεί άλλες 130.000 για το 2022. Επίσης, σε κωδικούς υπάρχει παροχή υπηρεσίας τεχνικού συμβούλου για την υποστήριξη τεχνικής υπηρεσίας για την ανάπτυση της παραλίας κοινότητας ανθηδόνος, η οποία έρχεται από παλιά και, εν πάση περίπτωση, έχει απορροφή σε 15.600. Και υπάρχει για το 2022, για αυτό είπα να κάνουμε μαζί και τις ερωτήσεις και τις τοποθετήσεις για οικονομία χρόνου, το 2022 έχει άλλη εγγραφή 20.000. Θα γίνει κι άλλη μελέτη, αυτό είναι ένα ερώτημα. Πώς έχουν οι μελέτες ακριβώς περιγραφείς τις 24.800 ευρώ, όσα είναι και η απευθείας ανάθεση προφανώς, ελπίζω να στοιχήσουν να κοστήσουν αρκετά λιγότερα. Με συγχωρείτε τώρα, αλλά δεν μπορεί να γίνει αλλιώς, έχει λιπά έξοδα αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για αποζημιώση μελέων κριτικής επιτροπής για αρχιτεκτονικό διαγωνισμό για την πολιτική διαδρομή. Είχαν προβλεπτεί 5.000, πληρώθηκαν 3%. Υπάρχουν και στο 22 άλλες 5.000. Θα γίνει κι άλλη, αμήβη συνεχίζεται αυτή η κριτική επιτροπή ή έχει οριστικοποιηθεί αυτή η μελέτη. Από το 2020 στο 2019 είχαμε πει να διαμορφωθεί είσοδος του λικησιού. Κρύφηκε από την νέα Δημοτική Αρχή ότι αυτό είναι σπατάλι, δεν γίνεται τίποτε και αμέσως μεταφέρθηκαν χρήματα για να αγοραστεί ένα κτίριο στα λιγουίσια για την ενίσχυση της κοινωνικής υποστήριξης. Το 2020 εγγράφηκε, δεν έγινε τίποτα. Το 2021 υπάρχει στον προϋπολισμό, δεν έγινε τίποτα, αμείω δεν απορρώφησε. Το 2022 προβλέπεται το ίδιο ποσό. Η προσβασιμότητα στις παραλίες των ανθρώπων με ειδικές ανάγκες από την περίοδο τη δική μας που είχε γίνει μια δημοπράτηση και είχαμε εξεσφαλίσει αυτό το έργο, αυτή τη χρηματοδότηση ήταν 226.000. Το 2020, 226.000. Καμία ενέργεια. Πέρσι ακούσαμε τα ίδια πάλι πράγματα ότι πρόκειται να δημιουργηθεί αυτό το έργο. Ακυρώθηκε, εν πάση περίπτωση δεν καρποφόρησε και θα γίνει το επόμενο. Πέρασε ένας χρόνος, δεν έχει γίνει τίποτα. Μέχρι το τέλος του χρόνου αναμένεται να μην γίνει τίποτα. Και υπάρχει το ίδιο ποσό, 226.628 ευρώ για το 2022. Ελπίζω κάποια στιγμή αυτό να υλοποιηθεί. Δεν ξέρω πόσα χρόνια χρειάζονται, μια προμήθεια είναι η οποία μπορούσε να είχε γίνει και ήδη δύο καλοκαίρια ή το τελευταίο τουλάχιστον, να είχε εγκατασταθεί για να μπορέσει να εξυπηρετήσει τους ανθρώπους που έχουν αυτά τα κινητικά προβλήματα, τους συντοπίτες. Και όχι μόνο. Μετά υπάρχει η κλειστή κατασκευή του γυμναστηρίου. Σήμερα άκουσα και για κλειστό κολυμπητήριο. Εύχομαι να γίνει, αλλά είμαι αρκετά συγκροτημένος έως απαισιόδοξος και θεωρώ και αυτό ότι είναι μια ιδέα. Και εδώ δεν αποτυπώνονται οι ιδέες του προϋπολογισμού. Αλλά έργα που έχουν χρηματοδότηση για να έχουν και μια προοπτική να γίνουν. 70 χιλιάδες η κατασκευή του κλειστού. Δεν έγινε τίποτα. Το λέμε από την πρώτη στιγμή, το 20, 21. Το 22 προβλέπετε μειώθηκε κάτι. Προφανώς έγινε κάτι, κάποιοι δεν είχε γίνει ακριβές κατά 60 χιλιάδες, κατά 10 χιλιάδες ή κάπου έλπαν 10 χιλιάδες, κόπηκαν οι 70, έγιναν 60 χιλιάδες για το κλειστό. Όλα τα άλλα έργα, η ανάπλαση της πλατείας Πέτρου και Παύλου, η παλιά πλατεία του Βασιλικού, Καλοχώρη Παντήχη, όλα αυτά είναι έργα που προβλέπονται το 21, εγγράφηκαν στον προϋπολογισμό, δεν πρόκειται να εκτελεστεί τίποτα μέχρι το τέλος του χρόνου και έχουν μεταφερθεί όλα στο 22. Άρα, άμα σμαζέψουμε τριών, τεσσάρων χρονών προβλέψεις, μπορεί να βαρθεί ότι κάνουμε και έργα 100 εκατομμυρίων την τελευταία χρονιά, που δεν ξέρω αν θα γίνει και πότε θα γίνει. Αυτά όμως όσο δεν γίνονται, λείπουν από τους δημότες. Ενώ υπάρχουν οι χρηματοδοτήσεις, υπάρχουν οδηγίες, ενώ υπάρχουν οι χρηματοδοτήσεις, υπάρχουν όλα όσα είναι απαραίτητα και τα έργα δεν εκτελούνται. Πολλοί δε περισσότερο τα απλά πράγματα που είναι προμήφιες. Όπως ανέφερα, τόσο οι ράμπες των ατόμων με ειδικές ανάγκες, όσο και οι υπόγειοι κάδοι. Οι ανάπλες εισόδου, πάλι τα ίδια, του αφρατίου. 20, 21, 130.000. Το 22, προφανώς, μελετήθηκε κάπως καλύτερα. Η εγγραφή είναι 100.000. Τώρα, είναι για όλα τα άλλα έργα. Τι άγγουσα, ανάπλαση Παρκουβούρκου, 150.000. Το 20, το 21, τίποτα, μηδέν. Εκτίμηση μέχρι 31, 12, μηδέν. Μηδέν, μηδέν, μηδέν. Ανάπλαση κέντρου, βαθέως, μηδέν, μηδέν. Και όλα μεταφέρονται στο 22, όποιος παρατηρήσει, είμαι στη σελίδα 58. Μπορεί αυτά να τα δει κανείς. Και μια σειρά άλλα έργα, να μη κουράζω και λέω περισσότερα. Αυτό το έργο, τη βελτίωση κατασκευής συνδετηρίων οδών Λεωφόρου-Καραμαλί με 1,5 εκατομμύριο, έρχεται από πολύ παλιά. Ήρθε τη μία χρονιά, έρχεται την επόμενη πάλι και μεταφέρεται όλο στο 2022. Πολλοί συζητάμε και επανέρχουμε πάλι στο πρώτο θέμα που έφηξα για τη μελέτη κατασκευής του έργου Πράσινο Σημείο. Είχε μια εγγραφή πίστος στο 21,5 633 ευρώ. Μέχρι το τέλος του χρόνου προβλέπεται να μην γίνει καμία δαπάνη και το 2022 έχει διαγραφή. Άρα, προφανώς, πράσινο σημείο ερώτηση κάνω, δεν θα γίνει ή θα χρηματοδοθεί από κάπου αλλού. Δεν το ξέρω, εδώ φαίνεται ότι έχει διαγραφή. Και, επιτέλους, νομίζω ένα από τα σημαντικά έργα που είναι αναπτυξιακά και έχουν να κάνουν και με το πολιτιστικό αποτύπωμα και την ιστορία της πόλης είναι η μελέτη της Αγίας Παρασκευής, η οποία απουσιάζει από παντού. Και θεωρώ ότι έπρεπε φέτος τουλάχιστον να υπάρχει ένα ποσό για τη μελέτη της συνοικίας της Αγίας Παρασκευής του ιστορικού κέντρου της πόλης. Αμ' αυτά γίνονται με ένα σωρό άλλα έργα που φορτώνουν τους προϋπολογισμούς και γι' αυτό είπα δεν είναι πραγματική, είναι πλασματική. Βλέπει κανείς μελέτη αναστήλειο σκαρτς του Μπουρτζίου. 30.000 το 2021, 30.000 το 2022. Μηδέν θα πάνε για το 2021. Εγγραφή μόνο. Τα ίδια και για την αποκατάσταση του χιτ' 130.000, 130.000 το 2022. Εμπάνιση περίπτωση έχει πάρα πολλά έργα με την περιβατική διαδρομή και μια σειρά άλλα έργα που εμφανίζονται στο προϋπολογισμό. Να μην κουράζω για τα προμήθεια καλαθοφόρο χήμα του 24.000 το 21. Δεν ξέρω αυτό μπορεί να αγοράστηκε. Νομίζω ότι δεν το σχολιάζω γιατί νομίζω ότι θα απαντηθεί μετά ότι έχει ήδη προμηθευτεί. Η υγειοτεχνική μελέτη για την πολεμονική επέκταση της συνικίας της πρώτης κατοικίας στην παραλία Αροδύλιδος με 41.000 ευρώ έχει φύγει από τη μέση. Δεν προβλέπεται για το 22. Και έχει μηδέντα πάνε για το 21. Κάποιος λόγος θα υπάρχει, πιστεύω θα απαντηθεί. Το τοπικό χωρικό σχέδιο του Δήμου Χακιδέων για το 2021, 80.000 ευρώ. Για το 2022 έχει χ, διαγραφή μηδέν πίστοση. Έχει ολοκληρωθεί, αυτό έγινε, τι αφορούσε. Τώρα, η ολοκλήωση αναπαλίας του μαντρότυχου του Κημητριού του Αγίου Ιωάννου έχει ολοκληρωθεί μόνο αυτό που φαίνεται μπροστά. Τα πλαϊνά και το από πίσω είναι εγκαταλειμμένα. Και κάποια στιγμή, αφού αυτό το έργο είναι τρία χρόνια ένας μαντρότυχος, δεν μπορεί να ολοκληρωθεί, είναι καλό, αν είχε τελειώσει, να κοιτάγαμε με την αρχαιολογία τι θα γίνει και το εσωτερικό του, για το οποίο είχαν ξεκινήσει τις συζητήσεις πριν τρία περίπου χρόνια. Βεβαίως, τα μεγάλα έργα που υπάρχουν στη συνέχεια με τις μόνιμες εγκαταστάσεις, αυτά όλα μεταφέρονται στο 22. Όλα αυτά ήταν στο 21. Αποκατάσταση γιπέδου φάρου, 600.000 στο 21. Ποδοσφαίρου φύλλων, συγγνώμη, 600.000. Το 21 προβλεπόταν για τα φύλλα, μπήκαν τα ποσά αυτά για να γίνει ένα γήπεδο, λέει, μέσα στο δάσος. Και άκουσα, ψηλά πάνω, σε ένα οικόπεδο που θα δώσει ο δασικός συνετερισμός των φύλλων. Αυτό δεν ξέρω αν έχει δοθεί. Η ενημέρωση που έχω μέχρι τώρα δεν έχει δοθεί. Υπάρχει μια εγγραφή, μέσα στο δάσος να γίνει γήπεδο και πολύ εύστοχα παρατήρησε ένας πολίτης από τα φύλλα, και αν πεταξεί ένα ευαγγαλικό κάποιος μέσα στο γήπεδο και αρπάξει φωτιά όλο, τι θα γίνει, θα πάρει ποτέ άδεια ένα γήπεδο μέσα σε δασική έκταση. Αυτό είναι ένα ζητούμο. Να πω ότι ξέρω εξαιρέσεις υπάρχουν μόνο για νοσοκομεία και φυλακές. Τώρα, πώς αυτό θα γίνει εκεί δεν το ξέρω. Έχει διάφορες τα πολλά τα μεγάλα ποσά από κατάστασης τριών γεωτρίσεων και διασύνδεσης είδους με διφυστάμενες δεξαμενές, 710.000 στο 2021. Μηδέν απορρώφηση, 710.000 στο 2022. Από κατάσταση δικτύου υγείδευσης δήμων λιλανδίων, 350.000 στο 2021. Μηδέν απορρώφηση, 350.000 στο 2022. Εμπάνε, σε περίπτωση, σε αυτό μπορεί να συνεχίσει κανείς και να λέει πάρα πολλά πράγματα, αλλά θα σταματήσω εδώ για να μην κουράζω. Δεν αναφέρω όμως για πολύ σημαντικά έργα αναπτυξιακά. Απολύτες τίποτα και δεν αποτυπώνεται στον προϋπολογισμό. Ούτε ακούσαμε στην εισήγηση, έστω και σαν πρόθεση, τι θα γίνει με το Κέγερ. Είναι μια έπταση δέκα στρυμάτων, το οποίο είναι αυτή τη στιγμή στην διοπτυσία του Δήμου για μια πενταετία και νομίζω έχει όρο, εάν δεν γίνει κάτι σε μια πενταετία, θα επιστραφεί στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Δεύτερον, δεν έγινε καμιά συζήτηση, είναι κρίσιμο ζητήμα, νομίζω, κυρία Δήμαρχη, αγαπητοί συνάδελφοι, κυρία Πρόεδρε, το Πανεπιστήμιο. Είναι ένα από τα πιο σημαντικά έργα, γνωρίζετε ότι υπάρχει θεσμικό καθεστώς, υπάρχει νόμος που το προβλέπει, υπάρχει παραχώρηση, υπάρχουν οι συζητήσεις που έχουν γίνει και με την κυρία Δήμαρχο και, εν πάση περίπτωση, αυτό είναι ένα έργο, νομίζω, πρώτης προτεραιότητος και δεν χρειάζεται να επιχειρηματολογίσω γύρω από αυτό. Όχι, δεν είμαι διακόπτες, εννοώ για τα εργαστήρια, τα εργαστήρια που πρόκειται να γίνουν στην έκταση που δώσαμε για την Τεχνόπολη του Ευρύβου, τα εργαστήρια που είναι επέκταση του Καποδυστριακού Πανεπιστήμιου, που είναι πάρα πολύ σημαντικό αναπτυξιακό, αλλά νομίζω ότι είναι κατανοητό και δεν χρειάζεται κανείς να επιχειρηματολογήσει. Θέλω επίσης να ξέρω τι θα γίνει, να ξέρει το σώμα, η κοινωνία, αν έχετε την καλοσύνη να μας ενημερώσετε με το Μουσείο της Δροσιάς, το χώρο που έχει ολοκληρωθεί και αναμένεται εκεί να πάρουμε τις πρωτοβουλίες εκείνες για να γίνει ένα λαογραφικό μουσείο, την Ικέα Ρενιέρη και ένα τελευταίο ζήτημα που θέλω να θέσω είναι με το δεύτερο υπηαγωγείο της Δροσιάς, το οποίο προβλέπεται στο μηχανοστάσιο μετά εκεί στη Νέα Συνοικία, έχουν όλα ολοκληρωθεί, είχαν ξεκινήσει κάτι συζητήση από τη δική μου θητεία, υπήρχαν προβλήματα που είχαμε με την πολυοδομία, αλλά αυτά τώρα στο πέρασμα αυτών των χρόνων έχουν λυθεί. Έχουν γίνει από ό,τι ξέρω οι απολοτριώσεις, το σχέδιο πάλι ως έχει εφαρμοστεί, υπάρχει ένα οικόπεδο για να χτιστεί το δεύτερο υπηαγωγείο. Από το 2009, αν θυμάμαι καλά, έχει κρυφεί ακατάλληλος ο χώρος που στεγάζει σήμερα το δεύτερο υπηαγωγείο και εν πάση περίπτωση νομίζω ότι οφείλουμε μέσα στον προϋπολογισμό, το φετινό ή του 22 να έχουμε μια πρόβλεψη τουλάχιστον γι' αυτό, έτσι ώστε να λυθεί ένα πρόβλημα που είναι πολύ σημαντικό και εν πάση περίπτωση αφού το κτίριο εκεί ακριβώς είναι επικίνδυνο. Για τους λόγους αυτούς που ανέφερα και ότι ο προϋπολογισμός κατά τη γνώμη μας δεν είναι ακριβής, δεν είναι πραγματικός, είναι πλασματικός, δεν δίνουμε θετική ψήφωση στον προϋπολογισμό. Σας ευχαριστώ πολύ. Κυρία Πρόεδρε, κυρία Δήμαρχε, κυρίες και κύριοι συνάρφη, πραγματικά με χαρούμενος γιατί αυτή η συνεδρία είναι μετά από πολύ καιρό διαζώσεις, μπορούμε και βλέπουμε ένα στον άλλο και είναι ευτυχιές γεγονός ότι είμαστε όλοι εδώ. Και απ' ό,τι ξέρω δεν είχαμε και προβλήματα υγείας έστω και περαστικά ο καθένας από εμάς. Είναι ιδιαίτερη χαρά και εύχομαι να τελειώσει αυτή η ιστορία και να είμαστε όλοι εδώ στο μέτρο, πώς λένε οι κριτικοί. Δεν ξέρω αν με ρωτήσετε αν ο απολογισμός ή ο προϋπολογισμός είναι σοβαρότερος ο ένας από τον άλλο. Αν με ρωτήσετε λοιπόν, λέω τι θεωρώ πιο σοβαρό τον απολογισμό ή τον προϋπολογισμό, θα σας έλεγα ότι είναι και τα δυο σοβαρά, αλλά κατά τη δική μου άποψη, πιο σοβαρό θεωρώ τον απολογισμό του τι κάνει κάποιος για να κριθεί. Το τι θα πούμε, τι θα προγραμματίσουμε, είναι μέσα στην καλή μας πρόθεση, στη διάθεση και προσπαθούμε για το καλύτερο. Όταν φτάνουμε στο διατάφτα να κάνουμε ταμείο, έχουμε να παρουσιάσουμε αυτά που πραγματικά πράξαμε, κάναμε, πετύχαμε και δώσαμε στην πόλη μας. Αυτό που συζητάμε σήμερα δεν είναι παρά ένα εργαλείο. Είναι ένα εργαλείο το οποίο είναι τόσο σοβαρό εντός παρένθεσης, που μπορούμε στη διάρκεια του χρόνου να το πάμε κατά όπου θέλουμε. Να του κάνουμε πέντε, δέκα, δεκαπέντε τροποποιήσεις έτσι, που αν θες κάθε φορά να λέμε δεν το κάναμε καλά, το διορθώνουμε. Και δεν είναι τωρινό, αυτό έρχεται από χρόνια. Δεν είναι τη Συμολογική Σταρχή της Αθηνής, έτσι και προς τεύου. Τα τελευταία χρόνια στην προηγούμενη εκθετία, όταν μιλάγαμε για το προϋπολογισμό και που αναφέρεται και το τεχνικό πρόγραμμα μέσα και ως αντιδίμακος που είχα την ευθύνη των έργων και της τεχνικής υπηρεσίας, δεν τοποθετιόμουν καθόλου σχετικά με αυτό. Πρώτον γιατί το τεχνικό πρόγραμμα έχει περάσει και δεύτερον γιατί, ό,τι και να έλεγα, όσο και να επειραμεινόμουν, δεν θα υπήρχε μειοψηφία να ψηφίσει τίποτα και ξεάλλου σήμερα το τεχνικό πρόγραμμα έχει ψηφιστεί. Δεν μιλάμε γι' αυτό. Είπε η Δήμαρχος την εισηγησή της και θα ξεκινήσω από αυτό χωρίς να διαφωνήσω, θα συμφωνήσω σε πολλά από αυτά που είπε. Δικαστικές αποφάσεις. Δήμαρχε, ό,τι πω, έχω την έννοια να βοηθήσω. Να βοηθήσω έτσι ώστε τις δύσκολες μέρες οικονομικά που περνάει όλη η πατρίδα και όλη η Δήμη, όλη η τοπική αυτοδιοίκηση, να προσέχουμε λίγο περισσότερο. Γιατί? Δικαστικές αποφάσεις. Όντως υπάρχουν δικαστικές αποφάσεις από αποζημιώσεις γης. Όμως οι δικαστικές αποφάσεις που τελευταία πληρώνονται είναι δικαστικές αποφάσεις από προμήθειες, από υλικά, από ανταλλακτικά, από, από, από, από, από. Και αυτό γιατί γίνεται? Γιατί αυτό το μπακαλόχαρτο εδώ, που χρόνια είναι μπακαλόχαρτο, για μένα, δεν μπορεί να αποτυπώσει τις ανάγκες μιας χρονιάς ακόμη και με προσθέκηση 70%. Δεν γίνεται. Όταν έρχεται στο τέλος της χρονιάς, ή στα μισά, ή στο εξάμιν, στο τρίμινο, να πληρώσεις 200.000 λιξυπρόθεσμα και ανταλλακτικά, 100.000 για λάστικα, 150.000 για εκείνο, 200.000 για τ' άλλο και σου φεύγει ο προϋπολογισμός 1,5 εκατομμύριο σε λιξυπρόθεσμα που πάνε στο δικαστήριο και λένε, ξέρεις κάτι, ήρθε ένας υπάλληλος, για τέσσερις μήνες και έπαιρναν ανταλλακτικά. Ε, κι όντως θα έπαιρνε, θα πήγαινε για ένα σπίτι του, πήγαινανε. Και πάλι υπογράφανε τις τέσσερις, μας τόρεγε εκεί πέρα, δικαστική απόφαση, τραστά πηγαίνανε. Δεν μπορούν να το προσεγγίσουμε. Θα πρέπει λοιπόν, λέω, κι ας το κάνετε αρχή εσείς, δεν το κάναμε με προηγούμενοι δημοτικές αρχές, ο μπούσουλας του προηγούμενου χρόνου να είναι, μάλλον η λειτουργία του προηγούμενου χρόνου, να είναι μπούσουλας για τα επόμενα χρόνια. Γιατί πρέπει να συνεχίσουμε και να πληρώνουμε συνέχεια λιξυπρόθεσμα. Ερωτώ, κύριε Μπάκα, κύριε Λίγκρο, αυτά παρακρατούνται από τους ΚΑΠ, άμεσα μία απάντηση. Τα χρήματα που έρχονται για να πληρώσουμε λιξυπρόθεσμα παρακρατούνται από τους ΚΑΠ, είναι ήδη υπόροι. Δεν έχουμε χρησιμοποιήσει εμείς αυτή τη διάρκεια τα ετοιμόνια για τα λιξυπρόθεσμα. Πήραμε μόνο οι υποροί ίσως η ΕΝΤ και δικαστικές αποφάσεις. Τα οποία τα παίρνουμε απ' αλλού, τα οποία μας προσταρρύνουνε. Πήραμε 618.000 και πληρώσαμε λιξυπρόθεσμα και δικαστικές αποφάσεις. Πήραμε 618.000 και πληρώσαμε λιξυπρόθεσμα και δικαστικές αποφάσεις. Οι οποίες προέρχονται από πού? Πρόσθευτε. Αυτό ρωτώ. Αυτό ρωτώ. Αυτά τα χρήματα δεν είναι τα προϋπολογισμένα. Όχι, μας ήταν έκτα. Ακριβώς λέω, δεν είναι προϋπολογισμένα. Πήγαμε, ψωνίσαμε, ήρθαν δικαστικές αποφάσεις. Λέω, δώστε μου τα χρήματα αυτά. Μας τα δώσανε. Εντάξει. Παρακρατούνται όπουθενά. Όχι. Αλλά ακόμη κι αν είναι έτσι, καλό είναι να μην δίνονται από τους ίδιους πόρους ή να μην παρακρατούνται. Γιατί, αν θέλετε, να λειτουργούμε έτσι και να μην έχουν αμπούσουλα. Τέλος πάντων, είναι ένα θέμα σοβαρό. Εγώ το θεωρώ σοβαρό. Πράσινο σημείο. Τώρα, δεν θέλω να μιλήσω για τον αντιδίμως καθαριότητες, γιατί είναι καινούργιος. Γιατί, αν θέλετε, ασχολείται με αυτό το κομμάτι που ασχολείται. Μπορούμε, δήμαρχε, να συμμετέχουμε στη Σαλονίκη και να παίρνουμε, να βραβεύει το δήμος μας δημών για τη διαλογή στην πηγή. Αλήθεια, πώς αισθάνεστε, εδώ μεταξύ μας κοιλικιόμαστε, ποιον μπορείτε να πείσετε ότι σε αυτή την πόλη γίνεται διαλογή στην πηγή. Τι σημαίνει διαλογή στην πηγή. Διαλογή στην πηγή σημαίνει ότι έξω από το σπίτι υπάρχει ένα σκάδος καφέ με οργανικό, ένα σκάδος με σύμμηχτα, ένα σκάδος με γυαλί, ένα σκάδος με αλουμινιό και πλαστικά. Υπάρχει κάποιος από μας που να βιώνει αυτή η κατάσταση. Εγώ δεν θα δεχόμουν να βραβευθώ για κάτι που δεν υπάρχει στην πόλη μου. Δηλαδή, τι λέω, φέρνω χάδρες στους αγενείς και βέβαια, αν είχα προχωρήσει πολλά άλλα πράγματα, αν λειτουργούσε το πράσινο σημείο, εάν είχα φορτώσει την πόλη με κάδους ανακύπλωσης, εάν είχα πάρει και ένα κάδο και ένα δυο αυτοκίνητα για οργανικά, θα μπορούσα να συμμετέχω και να πω ότι κάτι κάνω στην πόλη μου. Γιατί σε καμία πόλης της Ελλάδος δεν τρέχουν αυτά τα συστήματα. Έχουμε μπίσω το ότι η Χαλκίδα είναι κοντά στο να δημοκρατήσει έργο, να εξασφαλεί τη σύμματοδότηση 40-50 εκατομμύρια ευρώ σε χώρο που έχει βρει, το οποίο έχει χοροδετήσει και υπάρχει, είναι σημαντικό και έρχεται από παλιά και θα συνεχιστεί και θα είναι έργο της πόλης και θα λύσει πολλά προβλήματα. Αλλά δεν μπορεί να βγαίνουμε έξω και να λέμε ότι είμαστε μια πόλη που έχουμε τέτοιες προϋποθέσεις σώτη από την καθαριότητα. Και η μεγάλη μας ευησία στην καθαριότητα φαίνεται και αποτυπώνεται εδώ, που μπορεί να μην είναι αυτό, όπως το είπα κι εγώ, που καλόχαρτο είναι. Μπορούν να πούμε σήμερα στη διετία που πέρασε πόσοι κάδοι σύμμηφτον και πόσοι κάδοι ανακύκλωσης μπήκαν στην πόλη. Είναι αλήθεια, κύριε Λίγκρο και κύριε Μπάκα, ότι τα τελευταία δύο χρόνια έχουν γίνει δηλώσεις αναγνώρισης περισσότερων τετραγωνικών στον ΤΑΠ, στους φόρους και στα δημοτικά τέλη γύρω στις 26.000-28.000 ετήσεις για αύξηση τετραγωνικών. Αυτό σημαίνει επίπλεον έστατο για τον Δήμο. Πρακτικά, γιατί όχι. Δεν πληρώσανε. Όταν τα δηλώνει, δεν πληρώνει. Θεωρητικά, όταν έγινε αυτό το μέτρο, είπα ότι χαράζε μεγγέλια. Γιατί θα αυξήσει, έτρεπε στο δάσκαλο. Γιατί αυξάνονται και μάλιστα τα ποσά που πάνε και στον 20. Στην πραγματικότητα όμως, αυτά που είναι στον 20, τα εξήγησε ακριβώς... Λέω, ο 20 αυξάνεται με αυτές τις θετήσεις? Αυξάνεται. Ωραία. Άρα, θέλω να πω ότι τα τελευταία δύο χρόνια, συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια, έχει αυξηθεί ο 20. Στον ΤΑΠ δεν συμμετέχει το 20. Το ΤΑΠ δεν συμμετέχει. Όχι, το ΤΑΠ. Τα τελικά καθαριώντας και δημοτικός χώρος. Αυτά. Άρα, έχουν αυξηθεί. Έτσι. Αυτό λέω. Άρα, εδώ δεν είμαστε πάθος. Όντως, υπάρχει πρόβλημα στον 20. Και όντως, κυρία Δήμαρχε, η ΠΕΔΕ και η ΚΕΔΕ, θα έπρεπε να τρέξουμε χίλια. Παράδεκτο να μπορείς να τον αυξήσεις το 20. Έτσι, μπράβο. Συμφωνώ. Και λέω. Μια κυβέρνηση που κατήριχε στον προηγουδικό. Μια κυβέρνηση που δύο χρόνια τώρα επιτρέπει να κάνουμε αναθέσεις και καλά κάνουμε λόγω πλημμυρών, λόγω καταποτισμών, λόγω Covid κλπ. Δεν μπορεί να επιτρέψει μετακίνηση από κωδικό σε κωδικό για να ενισχύσει τον 20. Δεν πρέπει να είναι πρωταρχικό στην ΚΕΔΕ και στην ΠΕΔΕ. Έτσι, για να το τρέξουμε. Ποιες είναι οι προτεραιότητες του ανώτερου οργάνου. Έχει ένα κωδικό στη σελίδα 7 στα έσοδα. 0612. Σελίδα 7, 0612. 319.861. Τι είναι αυτό? Παραμένει κενός. Τι είναι αυτός? Και γιατί γράφεται εκεί? Γιατί τον εγγράφουμε εκεί, τα 319. Παρακάτω. Παρακάτω. Βλέπω ένα ποσό 319.000 στον αέρα. Πάμε, πάρτε το κάτω. Τι είναι αυτό. Αγοράζουμε, πουλάμε, εισπράττουμε. Τι κάνουμε. Αφού λέει καταργείται ο κωδικός για χρησιμοποίηση, για μελλοντική χρήση. Αφού το καταλάβατε, κ. Μπάκα, εσείς, εγώ μαζί σας είμαι. Αρκεί να το έχετε καταλάβει, εσείς να το πράξετε. Δεν έχει κάτι άλλο. Λοιπόν, πάγες προκαταβολές. Έχουν σταλεί τα εντάλματα στην Επίτροπο και έχουν γερήσει πίσω για τις πάγες προκαταβολές. Αυτές όσοι χρησιμοποιήθηκαν το 2019 και το 2020 και το 2021, καταχάς αυτές πάνε στον Επίτροπο σαν πάγες προκαταβολές. Θα τα απαντήσει μόνο μαζί. Πάγες είναι το θέμα. Δεν πρέπει να απαντήσει, γι' αυτό δεν ρωτάω 1-1. Δεν πάνε. Τα προνοιακά έχουν πάφσει εδώ και κάποια χρόνια. Τα έχουμε σπράξει. Υπάρχει και στη σελίδα 26 πεντακόσια χιλιάρικα για τους πληροπαθείς. Τα έχουμε αυτά? Τα έχουμε δώσει όλα. Παρακάτω δεν τα έχουμε δώσει. Θα το δούμε. Θα το δούμε, παρακάτω. Θα σου το πω, παρακάτω. Τώρα, όσα πω από εδώ και πιο κάτω, δεν είναι να παρατηρήσω κανέναν. Όμως είναι ηθικά. Και θα πρέπει κάθε φορά να σεβόμαστε, από όποιο μετερίζει και από όποια θέση και καθόμαστε, να σεβόμαστε τη λειτουργία και τους ανθρώπους. Ο Παγώνης υπέστη τα χειρότερη της Κρητικής για ειδικούς συμβούλους. Σήμερα, για τον Γραμματέα και για ειδικούς συνεργάτες δίνουμε 190.000 ευρώ. Δεν θα πω παραπάνω, ή θα δείξω ανθρώπους. Δεν έχω τίποτα με τη δουλειά των ανθρώπων. Και καλά κάνετε και τους έχετε. Και καλά κάνετε και τους έχετε. Θυμηθείτε όμως και όλοι εσείς παλιοί που συμμετείχατε παλιά, τι λεγόντουσαν σε αυτές τις αίθουσες για τους συνεργάτες του Παγώνη. Εγώ λέω 200 δίνετε, 300 να δώσετε. Αρκεί να κάνουν δουλειά και να προσφέρουν στο δήμο. GDPR. Είχε ξεκινήσει με 15-20.000 ευρώ. Το 1921 είναι 36.000 ευρώ και το 1922 είναι 42.000 ευρώ. Ένας άνθρωπος θα παίρνε αυτά. Ωραία, 42. Το 1921 είναι το 22. Δεν μεταφέρεται στο 22. Να ρωτάω να καταλαβαίνω για να μπορώ να λέω. Κύριε Μπάκα, οδηγείες προσαθυλωμένους, ως καινούργιος σαφήθητη αντιδίμαρχος, σε ρώτησα χθες για τα τεκοχρυωλίσια, για να το φέρω σήμερα. Όντως, με απόφαση κυβέρνησης και με νόμο των παρακατατικών, σε όλη την Ελλάδα, έχει παρατείνει τις δώσεις των τεκοχρυωλίσεων. Μου είπες ότι δεν υπάρχουν τεκοχρυωλίσια. Μου είπες ότι αλλάξαμε χαρτιά. Δεν αλλάξαμε χαρτιά. Μια απόφαση και έναν νόμο σκάθος είναι, που λέει, είχες κάτι, θα πάνε τα τεκοχρυωλίσια πιο αργά. Το λέω για να ξέρουμε τι λέμε. Σηλίδα 14 και έναν κωδικό τάδε για τις κοσκευές. Τριάντα μία εβδόμου, 514.000 ευρώ. Έτσι μπράβο. Τριάντα μία δωδεκάτου, 95.000 ευρώ. Σελίδα 14. 006739, 0021. Αποζημιούς για οι κοσκευές. Βρήκες? Δεν πρέπει να είσαι έτοιμος, Γιέννη. Τέλος πάντων, άκουσέ το. Τριάντα μία εβδόμου, 21.514. Τριάντα μία δωδεκάτου, 95.000 ευρώ θα δώσετε. 22.000 ευρώ. Κλείσαμε τα 95.000 ευρώ. Λέω, Δήμαρχε. Τριάντα μία εβδόμου, έχεις 514.000 ευρώ. Τριάντα μία εβδόμου, έχεις 514.000 κρίματα για οικοσκευές. Για αποσυμμιώσεις. Τριάντα μία δωδεκάτου, θα εκταμιεύσεις 95.000 ευρώ. Ναι, κόστα. 006739, σελίδα 14.0021. Έκλεισε. Είναι ένα εκατό πληρωθήκα. Που πληρώθηκε. Έχουν πληρωθεί αυτά. Και τα 514.00? Ναι, είναι πληρωμένα όλα. Ευχαριστώ, πληρωμένα. Αποσυμμιώσεις. Αποσυμμιώσεις, αυτό είναι. Ωραία, ωραία, ρωτάμε. Γιατί έτσι πληρώθηκε, εκεί που δεν φαίνεται. Έχετε βάλει 80.000 για υπεροίες στην οικονομική και στη διοικητικές υπηρεσίες. Από ό,τι ξέρω, έχουν δουλέψει τα εργαζόμενοι. Γιατί δεν τα δίνετε, δώστε τα. Τρέχετε τα πιο γρήγορα, τα πάρουν οι εργαζομένοι. Ακόμα ένα θέμα που είναι η θηκής τάξη για μένα. Ο εσωτερικός έλεγχος. Κάποια στιγμή αποφασίστηκε να φέρουμε ένα υπάλλιο από την περιφέρεια ή από που τον φέραμε, από άλλο δήμο, δεν ξέρω πού, προκειμένου να έχει τη διαδικασία του εσωτερικού ελέγχου να πάει οι υπηρεσίες καλά. Ήρθε ο υπάλλιος. Πήραμε τη μισθοδοσία του στο δήμο. Και τώρα ερχόμαστε και το έχουμε ξανασχηθεί στο θέμα αυτό και δίνουμε 37.200 ευρώ σε ένα συνεργάτε εξωτερικό. Δεν είναι τα λεφτά. Σε ένα προϋπολογισμό 80 εκατομμύρια, 40.000 δεν λέει τίποτα. Δεν είναι υποτίμηση. Να απαντήσουμε. Να απαντήσουμε. Όποτε θες. Δεν θα κάνει το εσωτερικό, αλλά το συνεργάτος. Ο συνεργάτος θα στήσει όλο το συστηματικό του μηχανογράφους, συνεργάτος, κατηγητία, ό,τι απαιτείται για να λειτουργήσει. Καλά, δεν πειράζει. Δεν θα κάνει ο ίδιος. Απλώς το λέω και σχολιασμός κάντε όποιον θέλετε. Αλλά δεν θα κάνει ο συνεργάτος το εσωτερικό. Ο νέος και η μηχανογράφης τι κάνει? Δημιουργούνται παρανοήσεις, όμως, για ένα τόσο σοβαρό θεριστότο. Ο Νέζης είναι ερετός. Η υπηρεσία του Νέζη. Εκεί που υπηρεσίσταται ο Νέζης πολιτικά. Άρα, τα δίνουμε και αυτά. Ελαφριά την καρδιά. Ναυαγοσώστες. Είναι μεγάλα τα νούμερα και μου δημιουργούν απορίες. 150.021, 200.022. Κύριε Βασίλη, θέλουμε εμείς να δούμε τόσα πολλά λεφτά. Άτσα να πονται. Λευκαντί και μπουρζι. Όχι μόνο. Αυτά γράφεται. Και αλικές. Αλικές και λευκαντί. Αν σε ενοχλεί που σε διακόπτω σέβομαι και σταματώ. Αλλά περισσότεροι δήμοι, μάλλον πολλοί δήμοι, σναβαγοσώστες επέλεξαν να μην βάλουν καθόλου και ας πληρώσουν πρόστιμο. Γιατί τους τύχιζαν τα πρόστιμα λιγότερα. Τα δοτήσεις ήρθαν πιο αργά. Ό,τι χρειάζεται για τους ναυαγοσώστες είναι αυτά ακριβώς που απαιτεί ο λόγος, ο οποίος δυστυχώς έχει τάσει αυτά τα απαραίτητα που πρέπει να υπάρκουν. Δεν είμαι κατά της ύπαρξης ναυαγοσώστων σε περιοχές και σε παραλίες που είναι πολύ ωραία. Όμως, 250 χιλιάρικα. Ποιος από τους συνεργάτες σας είναι έτοιμος να το αναλύσει πώς και πού πάνε τα λεφτά αυτά. Δηλαδή στο Λευκαντή, για παράδειγμα, που είναι βαμβουλιώτης εκεί. Πόσους πύργους έχουμε το Λευκαντή. Τι. Πόσοι άνθρωποι δουλεύουν. Ένα σκάφος σε κάθε πύργος. Τρόμαξε, ποιος είναι. Ένα σκάφος που σκοτώ κάθε πύργος. Ένας άνθρωπος σε κάθε πύργο. Ένα σκάφος παιδί μου που σκοτώ. Ένα σκάφος που σκοτώ. Θέλω να σας πούμε τι ζητάω όμως. Πραγματικά είναι τρελένες. Και άλλα τρία εκεί. Έξι. Αλλά αυτά συγκύουν 200.000 ευρώ. Δεν τα αναφέρουν στην Αρτάκη. Κι αν δεν υπάρχουν, ελέγχεται αυτός ο ανάδοχος και τρώει πρόστιμο. Πολύ παρή. Τώρα να πω λίγο για την καθαριότητα. Για τα ΜΑΠ. Σελίδα 36, η 20, 60, 63, 0, 0, 0, 1. 2.021. 110.000 για τα ΜΑΠ. 2.022. 60.000 ευρώ για τα ΜΑΠ. Οι αποθήκες από τη Ρότσα δεν έχουν μέσα ούτε μαντήλι να κλάψουν. Και μειώνονται από 110.000 σε 60.000. Για τη τεχνική υπηρεσία τα ΜΑΠ είναι 105.000 ευρώ. Ακούστε. Για το πράσινο είναι 200.000 ευρώ. Και ακούστε και το ωραίο. Για το νεκροταφείο που έχει 8 εργαζόμενους είναι 75.000 ευρώ. 8 εργαζόμενοι, 75.000 ευρώ. Πηγαίνετε στο νεκροταφείο, στο κωδικό του νεκροταφείου. 8 εργαζόμενοι, 75.000 ευρώ ΜΑΠ. Δεν το θεωρώ ότι θα πάνε. Δεν θα πάνε. Προσπαθώ να αποδείξω ότι αυτό δεν χαίρει σεβασμού. Γενικότερα, όχι τώρα, από παλιά. Δεν χαίρει σεβασμού. Ό,τι θέλουμε γράφουμε. Όχι ότι θα πάρετε στον Βερσάζε ή στον Μπέρμπερ ή στον τέτοιο, να δείσετε το γκατσαρόλα πάνω ή τον Ταρζάν. Με 75.000 ευρώ. Έλεος. Δεν υπάρχουν αυτά. Αλλά είναι γραμμένα. Πέστε την τελετή. Δεν την καταλάβω, ρε. Πέστε την τελετή. Δεν είναι κακό. Δεν άκουσες, όμως, τι είπα. Δεν άκουσες, τι είπα. Είναι μπακαλόχαρτο. Ό,τι δεν αποτυπώνει, λες τίποτα. Λέω ότι προσπαθώ να αποδείξω ότι αυτό δεν είναι τίποτα. Γράφουμε ό,τι θέλουμε. Μα αυτό λέω και στο παρελθόν έτσι ήταν. Και στο παρελθόν έτσι ήταν. Προσπαθώ να πω ότι αυτή η διαδικασία, σήμερα, δεν είναι διαδικασία που αν θέλεις... Δεν είναι διαδικασία που αν θέλεις... Που έχουμε τί, δεν έχει σχέση, Γιάννη? Όχι, λέω, ας πούμε, τι σχέση έχει, τι εγγράφεται, ας πούμε, σε μια υπηρεσία, ας πούμε, είναι εγγράφεται σε μια υπηρεσία, ας πούμε, με τα ΜΑΠ τόσο ή τα ΜΑΠ τόσο σε άλλο. Πώς δεν έχει σχέση, Γιάννη? Μια σοβαρή, ένα σοβαρός οργανισμός. Ας πούμε ότι αυτή η δημοτική αρχή θα πρέπει να κάνει αυτή η δημοτική αρχή. Όχι ότι εγώ δεν το έκανα, εγώ τα ίδια έκανα. Και ο Παγουλής τα ίδια έκανε και ο Υπουργούμπτη τα ίδια έκανα. Λοιπόν, για να πούμε... Και συμπορίσαμε όλοι για το θέμα του 20, και συμπορίσαμε όλοι. Και λέω ότι εδώ γράφουμε, δηλαδή γράφουμε ό,τι θέλουμε, εντάξει, καλά κάνουμε. Αυτό προσπαθώ να αποδείξω, θέλω στον Κατακλίνη, ξέρεις, θα πω, ότι είναι μια διαδικασία που αν θέλεις δεν έχει το βάρος, το ειδικό βάρος που θα πρέπει να έχει. Σωστά. Θα κλείσω, δεν έχω κανένα δυο κομμάτια. Λοιπόν, ήταν ένα να αγοραστούν οι οικόπαιδα. Γιατί έχουν βγει τα χρήματα από το μέχρι τέλος του χρόνου και το 22. Θα τα τελειώσουμε μέχρι τέλος του χρόνου. Θα τα τελειώσουμε μέχρι τέλος του χρόνου. Τα έχετε πληρώσει? Θα τα πληρώσουμε μέχρι τέλος του χρόνου. Λέει, αφού λέει τέλος 31-12 με δεν έξοδο. Όχι, υπάρχουν διαγραμμένες στον προϋπολογισμό, λέτε, δεν υπάρχουν στον 2022 κομμάτια. Γιάννη, κωδική 30-71-12-94, Μπουρτζι, 60.000 ευρώ, 31-12 τίποτα, 2022 τίποτα. Τα αποσύρατε, δεν τα αποσύρατε, πιστεύω, πρέπει να τα πάρετε. Αν δεν πληρωθούν μέχρι τέλος του χρόνου, δεν έχει λεπτά πουθενά, θα μεταφερθούν αμέσως στο επόμενο, σαν ποέ. Άρα, ξαναλέμε. Δεν είναι μηδέν, δεν πάνε πουθενά. Άρα, γράφουμε αυτό που λέμε. Εντάξει, τελείωσε, έλξε. Στη σελίδα 91, υπάρχουν κωδικοί για έργα. Θα σου τα πω εγώ, δεν χρειάζεται. Οδοποιεία στη Καλκίδα, οδοποιεία στον Γιονικόλα, οδοποιεία στον Βασιλικό, οδοποιεία στον Μήτη, Καφράτη, Νέα Αρτάκη κτλ. Αντιστήριξης των δών γύρω από το Λίλαντα. Αποκατάσταση οδών στο Λευκαντή, αποκατάσταση πεζοδρομίου στη Καλκίδα. Γήπεδο φύλων, τρεις γεωτρήσεις, δίκτυο ίδρυυσης και κλειστό Βασιλικό. Έχει γίνει τίποτα αυτά. Έχει γίνει τίποτα. Για να προχωρήσω αυτό σου λέω. Έχει γίνει τίποτα. Γιατί δεν υπάρχει, έχουμε πληρώσει τίποτα, έχουμε κοπηθεί μολόγια. Δεν είναι δικά μας έργα. Και θα κλείσω με αυτό. Το έχουμε πει χίλιες φορές. Δεν ξέρω ποιον βοηθάμε, ποιον εξυπηρετούμε. Η Μαρκοσκόντεβε να κλάψει προηγούμενα γιατί δεν έχουμε χρήματα για τον 20. Γιατί σωστά δεν αυξάνουμε τα τέλη. Γιατί αν μπορούσαμε να τα μειώσουμε θα τα μειώναμε. Και βέβαια θα μπορούσαμε να τα μειώσουμε. Αν τα δύο χρόνια που είστε στη διοίκηση του Δήμου μας είχατε πει και είχαμε πάρει μια απόφαση από κοινού όλοι εδώ που βόσκουν τα 22 εκατομμύρια ευρώ. Πού βόσκουν. Κάποιοι από αυτά μπορεί να παραγραφήκανε. Κάποιοι αυτά μπορεί να είναι θυγατρικών μας. Υπηρεσιών. Της ναυαρχίδας μας. Να τα χαρίσουμε αν μπορούμε. Τι μπορούν να εισπράξουν τα 22. 20, 15, 10, 8, 4, 3, 2. Για σκεφτείτε να μπορούν να εισπράξουν 5 εκατομμύρια ευρώ και να πούμε στο πετσί αυτό που τα έχουν πάρει και δεν τα αποδίδουν πόσο λάβος θα είναι το Δήμου. Γιατί δεν το κάνουμε. Δεν το καταλάβα ποτέ. Χρωστάμε σε κανέναν. Έχουμε κάνει τα βατζή. Γιατί δεν ζητάμε τα λεφτά αυτά. Και γιατί δεν ξέρουν όλοι οι ημωτικοί σύμβουλοι ποιος χρωστάει τα 22 εκατομμύρια ευρώ. Ποιος τα χρωστάει. Ποιος τα χρωστάει. Ως βγάλετε και δείτε. Θα δώσετε εδώ. Εκκοινοποίηστε εδώ. Οι ημωτικοί σύμβουλοι είμαστε. Επικεφαλής παρατάξεων. Δεν δώσετε σε οποίους επικεφαλείς. Ποιοι είναι οι μεγαλοοφιλέτες. Άς το πεντακόσια βρείτε τα εφτακόσια, τα αχτακόσια. Οι μεγαλοοφιλέτες ποιοι είναι. Πλύνοντας λέω ότι εύχομαι, που δεν θα το δούμε σε αυτή τη θητεία, κάποτε αυτό το εργαλείο εδώ, να είναι ένα εργαλείο που να χαράσει πορεία, να μπορούν να κινούμαστε σε ανάξωνα και να είμαστε θυγραμμισμένοι, αν μήτι άλλο κατά 18 το πάνω στον άξονα αυτό, να μην έχουμε παρακοπές στη δεξιά ή στη αριστερά και ο καθένας από εμάς, γιατί σήμερα στην πλειοψηφία μας, ελάχιστη μπορούμε να εισέλθουμε στην έννοια του προϋπολογισμού. Ελάχιστη. Και πολλοί από εμάς, σήμερα το λέω, δεν το έχουν μια σκαδόν στα χέρια μας. Συμβαίνει χρόνια. Αν, λοιπόν, θέλουμε να είμαστε σοβαροί και αν θέλουμε να κάνουμε δουλειά σε αυτή την πόλη, θα πρέπει να ξέρει ο κάθε δημοτικός σύμβουλος ότι για την καθαριότητα θα θα βαλεθούν 5 εκατομμύρια ευρώ, για τα έργα 10 εκατομμύρια ευρώ και αν στο κλείσιο της χωνιάς υπερβούμε κατά 10% ή υπολοιπώμεθα κατά 5-10-20%, αυτό είναι ανθρώπινο. Και βέβαια, Δήμαρχε, εμείς σου ζητάμε και πιστεύω όλοι το θέλουν αυτό, εμείς οι παραταξοί μας λέμε, θέστε ψηλά το μπίχι στην ΠΕΔ και στην ΚΕΔ, προκειμένου ο 20 να είναι τροφοδοτούμενος από άλλους κωδικούς που κάθε δημοτική αρχή θα αποφασίζει να τους ενισχύσει. Είναι πάρα πολύ σημαντικό. Δεν μπορεί η πόλη να αστερείται υπηρεσιών καθαριότητας, έτσι, και να πω και κάτι άλλο. Έχουμε πόσους συμβούλους πάρε, 2, 3, 4, 5, 6, 7 όσους έχετε πάρει. Το είχε στην προηγούμενη θητεία. Γιατί δεν κάναμε την υπέρβαση, ε? Γιατί δεν παίρνουμε εξειδικευμένους ανθρώπους στην καθαριότητα, που να λειτουργούν έξω από αυτό που κάνει ο Πάνος, να σχεδιάσουν για να προγραμματίσουν για το πού θα πάει η πόλη τα επόμενα χρόνια. Χρόνια, από το 99 που είμαστε στα πράγματα, κυνηγάμε τον Κάδο, ο Μπαλαμός στα αυτοκίνητα, ο Κάδος. Ο Μπαλαμός στα αυτοκίνητα, ο Κάδος. Πέστε μου ότι έχει αλλάξει. Ευχαριστώ. Δεν ψηφίζουμε, βέβαια. Έχαματε τόσο ωραία να πληθείτε κιόλας. Παραλίγο να μπερδευτούμε σε μεγαλύτερη στιγμή, κυρία Τιβίνη. Καλησπέρα κι από εμένα. Εγώ δεν θα σταθώ σε πολλά νούμερα, αλλά στην ουσία, για άλλη μία φορά, ο προϋπολογισμός του Δήμου θεωρούμε ως λαϊκή συσπήρωση, ότι κινείται σε παρόμια ρώτα με τους προηγούμενους και εκφράζει την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης σε επίπεδο τοπικής διοίκησης. Πού το στηρίζουμε αυτό? Στο γεγονός ότι, σαφέστατα, η κρατική χρηματοδότηση είναι αντίστοιχη των αυξημένων αναγκών, ενώ ταυτόχρονα διατηρούνται τα ανταποδοτικά τέλη και υφόρη που είναι δυσβάσταχτα για τις λαϊκές οικογένειες του Δήμου. Με βάση τα στοιχεία του προϋπολογισμού για το 2022, οι πόροι από ιδία έσοδα ανέρχονται περίπου στα 13,6 εκατομμύρια ευρώ, ενώ οι πόροι από επιχορηγήσεις του κράτους ανέρχονται στα 12 εκατομμύρια. Η μειωμένη κρατική χρηματοδότηση οδηγεί το Δήμο, που δεν μπορεί να ανταποκριφθεί στις λαϊκές ανάγκες, αλλά και οποιοδήποτε σχεδιασμό έργου που ανέφερε η Δήμαρχος, να στηρίζεται στη λογική της ανταποδοτικότητας και να μετατρέπεται σε φοροσπρακτικό μηχανισμό, ιδιαίτερα σε μια περίοδο που ο λαός της πόλης αδυνατή να τα βγάλει πέρα με τα οξημένα προβλήματα της καθημερινότητάς του, προβλήματα που αφορούν ζητήματα εργασίας και επιβίωσης, θέματα υγείας, μόρφωσης των παιδιών, του επαρκούς θέρμασις της ίδιας της ζωής. Ήταν ενδεικτική εξάλλου η προηγούμενη συνεδρίαση του Συμβουλίου, όπου αποφασίστηκε η συμπλήρωση της πληρωμής των σχολικών καθαριστριών από το Δήμο, ώστε να γίνουν πλήρους απασχόλησης και να ανταποκρίνονται καλύτερα στις ανάγκες επαρκούς καθαριότητας των σχολείων. Όπως ενδεικτικό των κατευθύσεων που υλοποιούνται είναι και το γεγονός πως η κρατική επιχωρήγηση για τις λειτουργικές δαπάνες είναι 11 εκατομμύρ ευρώ και μικρότερη από το κόστος μεσοδοσίας του προσωπικού που είναι 14 εκατομμύρ ευρώ. Η συνεχώς μειούμενη κρατική χρηματοδότηση, η αύξηση των αρμοδιωτήτων του Δήμου, η λειτουργία κομβικών υπηρεσιών με όρους ανταποδοτικότητας, η μίωση του μόνιμου προσωπικού διαμορφώνουν σταθερά τις προϋποθέσεις για να τεθεί το πλαστό δίλημα στον λόγο της Χαλκίδας η ιδιωτικοποίηση ή ελληπής παροχή υπηρεσιών σε διάφορους τομείς, όπως για παράδειγμα η αποκομιδή και η διαχείριση των απορριμάτων. Το να αποδεχτεί ή να ανέχετε κανείς αυτή την πολιτική είναι για μας συνενοχή. Με την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση δημόσια και δημοτικών δομών πάνε πακέδο και οι ευέλικτες εργασιακές σχέσεις για πολλοί συμβασιούχων υποκαθιστώντας τις προσγλήψεις μόνιμου προσωπικού. Όπως για παράδειγμα οι εργαζόμενοι στα ΚΔΑΠ που αλλάζουν συμβάσεις τους από πλήρους σε μερικές χωρίς καν να το γνωρίζουν κάθε Σεπτέμβρη, με μόνιμο άγχος αν θα ανανεωθεί η σύμβασή τους αν μείνουν οκτάωροι ή θα γίνουν τετράωροι, με περικοπές επιδόματα και χρωστούμενα ρεπώ. Ή οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα με τις εννιάμινες συμβάσεις που άλλοτε είναι πλήρους και άλλοτε μερικείς, με καθυστερή στις πληρωμές και το ίδιο αβέβαιο μέλλον. Εξάλλου συγκεκριμένες συνθήκες εργασίας αφορούν και τους εργαζόμενους σπαιδικούς σταθμούς ή άλλες κοινωνικές υπηρεσίες όπως βοήθεια στο σπίτι κλπ. Ταυτόχρονα γίνεται φανερό πως έργα που έχουν να κάνουν τις ανάγκες των δημοτών όπως αυτά της πολιτικής προστασίας, δεν έχουν προτεραιότητα και αυτό δεν επιλέγονται. Ενδεικτικό είναι βέβαια πως και τα συγκεκριμένα έργα είναι τελευταία στη λίστα και του φετινού προϋπολογισμού της κυβέρνησης. Δεκαπέντε μήνες μετά τη φωνική πλημμύρα του Λίλαντα και οι ζημίες δεν έχουν αποκατασταθεί πλήρως, αποζημιώσεις δεν έχουν δοθεί σε όλους, τα αντιπλημερικά έργα είναι ανύπαρκτα και η στάση εδώ της δημοτικής αρχής θα πρέπει να είναι πίεση και στην περιφέρεια και στην κυβέρνηση, ώστε αυτά να γίνουν πραγματικότητα. Όσα αφορά δεν τις επιχορηγήσεις από τον κρατικό προϋπολογισμό για τις ανάγκες που υπάρχουν στα σχολεία από άποψη κτιριακών υποδομών, αναλόσιμων υλικών, προσωπικού καθαριότητας, αποτελούν στα αγώνα στον οκεανό. Σε πόσα κτίρια έχει γίνει αντισησμικός έλεγχος, πόσα έχουν κριθεί οι ακατάλληλα και παρόλα αυτά λειτουργούν, πόσα καλύπτουν πλήρως τις ελλείψεις ελικά και άλλα λειτουργικά έξοδα που έχει ένα σχολείο, σε πόσα από αυτά μπορούν να τηρηθούν συνθήκες υγιεινής με δεδομένο ότι είναι λιπέστατη η στελέχωση σε προσωπικό καθαριότητας. Και για παράδειγμα, περί απ' την ακαταλειότητα του 26ου Δημοτικού και της 30ης του ιστορία, υπάρχουν και άλλα που στεγάζουν σε ακατάλληλες δομές, νομίζω το ξέρουμε όλοι. Είναι εν υπιαγωγή, όπως το 6ο, το 7ο, το 31ο και άλλα, το 4ο Δημοτικό της Αρτάκης, στα επάλι είναι γνωστό πως υπάρχουν προβλήματα με τη στατικότητα του κτιρίου, δοκιμιά δεκαετία. Δύο χρόνια μετά την εξαγγελία του προγράμματος Τρίτσις Νέας Δημοκρατίας, που ήρθε να αντικαταστήσει στο Φιλόδημο του ΣΥΡΙΖΑ, είμαστε στο ίδιο έργο θεατές. Τα έργα δεν προχωράνε, τα κονδήλια δεν έχουν εξασφαλιστεί, αλλά ακόμα και να εξασφαλιστούν θα είναι πίσω από τις ανάγκες. Μπορεί διάφορα έργα να εντάσσονται τώρα στο Τρίτσις, αλλά αυτό δεν διασφαλίζει την έγκαιρη πραγματοποίησή τους, δεδομένου ότι ως τώρα έχουν εισπραθεί πολύ μικρότερα από σάβο τα προβληπόμενα. Αν είχαν εισπραχθεί ως τις 31-27 από τα διάφορα προγράμματα για έργα, το ποσό περίπου των 1,9 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ με μια αισιόδοξη εκτίμηση που κάνει η Δημοτική Αρχή, αναμένεται να εισπραχθούν στο τέλος του έδους περίπου 8,5 εκατομμύρια ευρώ, ενώ προϋπολογισμένα ήταν περίπου 32,5 εκατομμύρια. Δηλαδή, αναμένεται να εισπραχθεί στην καλύτερη περίπτωση το 26% των προϋπολογιζόμενων χρημάτων για έργα. Είναι λοιπόν ξεκάθαρο πως το έλλειμμα της κρατικής χρηματοδότησης θα κληθούν να το πληρώσουν για άλλη μια φορά οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, ο λαός της πόλης, σηκώνοντας τις πλάτες τους πάνω από το 50% των λειτουργικών πόρων του Δήμου, χωρίς να λαμβάνουν τις ανάλογες παροχές. Ως εκ τούτου, καταψηφίζουμε τον προϋπολογισμό και ζητάμε πλήρη κρατική χρηματοδότηση που να καλύπτει το σύνολο των αναγκών του Δήμου Χαλκιδέων, εξασφάλιση όλων των λειτουργικών του δαπανών, καθώς και τις μισοδοθείες των εργαζομένων του. Να δοθεί προτεραιότητα σε έργα αντιπλημμυρικής αντιπυρικής προστασίας και αντισυσμικής τωράγγισης, ενίσχυσης και εξυγχρονισμού της σχολικής στέγης, ενίσχυσης των κοινωνικών δομών και της υπηρεσίας καθαριότητας. Ευχαριστώ πολύ. Κύριε Καλαθάηδη, θα σηκωθείτε. Κυρία Πρόεδρε, κύριε Σινάλβη, δεν ξέρω γιατί αυτά τα δυο χρόνια που έχουν περάσει από την ορκομποσία μας σαν επικεφαλής του Δήμου Χαλκιδέων, μου είχε δημιουργηθεί εντύπωση ότι καλλιεργείται μια τάση απαξίωσης των Δημοτικών Συμβούλων. Δεν λέω απαξίωσης των Δημοτικών Συμβούλων, δεν εννοώ των Συμβούλων συνολικά τον παρατάξιο της αντιπολίτευσης, αλλά του συνόλου των Δημοτικών Συμβούλων. Και γιατί το λέω αυτό. Μας δώθηκε αυτό το 150 σελίδων σπουδαίο έγγραφο που αφορά τη λειτουργία του Δήμου και την ανάπτυξη του Δήμου Χαλκιδέων για το 2022, την Παρασκευή. Είναι 150 εξειδικευμένες σελίδες. Βίπερ να διαβάζαμε, και όχι αυτό το εξειδικευμένο έγγραφο, θέλαμε τουλάχιστον 10 μέρες για να το διαβάσουμε. Και εμείς κλειθήκαμε, αναφερέσαμε και το Σαββατοκύριακο που ο καθένας θέλει να ασχοληθεί με κάτι άλλο και όχι με τα τρεχούμενα, δεν μας μένανε ούτε τρεις μέρες για να διαβάσουμε τον προϋπολογισμό του Δήμου και να τον σχολιάσουμε ταυτόχρονα. Και, εν πάση περιπτώσει, εάν σκεφτούμε ότι κατά τη συζήτηση στοιχειωδών θεμάτων που αφορούν τη λειτουργία του Δήμου, όπως παράταση της προθεσμίας περαίωσης ενός έργου, προσάγεται προς συζήτηση το συγκεκριμένο θέμα με εισήγηση, έστω και λιγόλογη, έστω και ανεπαρκή, αλλά εισήγηση της αρμόδιας υπηρεσίας, εμπορικημένου της τεχνικής υπηρεσίας, απορώ και αποτελεί και ίσως για το σύνολο των Δήμων και κοινοτήτων στην Ελλάδα μοναδική περίπτωση, όπου προσάγεται προς συζήτηση ο προϋπολογισμός του Δήμου, χωρίς να υπάρχει μια συγκεκριμένη εισήγητική έκθεση από την αρμόδια υπηρεσία, που να μας κατευθύνει, δεν λέω να μας προειδεάσει, να μας κατευθύνει στο πως, στο γιατί και στο πόσο, θα αξιολογήσουμε και θα ασχολιάσουμε την προς ψήφιση προϋπολογισμού. Βέβαια, η κυρία Δήμαρχος ανέλαβε τον ρόλο αυτό και έκανε μια ομιλία παρουσίασης του προϋπολογισμού, θα μου επιτρέψετε να πω ότι μπορεί να ήταν εξαίρετη σαν ομιλία των προθέσεων ή των προγραμματικών δηλώσεων της Δημοτικής Αρχής για το 2022, αλλά ενημέρωση για τον προϋπολογισμό του Δήμου, λυπάμαι να το πω, δεν ήταν. Θα πω λίγα πράγματα για τον προϋπολογισμό και το πρώτο που θα ήθελα να πω είναι ότι είναι αναπτυξιακός. Ένας προϋπολογισμός πρέπει να θεωρηθεί αναπτυξιακός εάν από τον προηγούμενο χρόνο υπάρχει μια αύξηση εσόδων, πράγμα που σημαίνει ότι αντίστοιχα θα αυξηθούν και τα έξοδα, που σημαίνει ο Δήμος θα εκτελέσει για καλό των δημοτών του περισσότερα έργα. Υπάρχει αυτή η τάση αυξητική στον φετινό προϋπολογισμό, λυπάμαι να το πω, αλλά όχι. Διότι όπως προκύπτει από το κεφάλαιο των εσόδων, όχι τα βεβαιοθέντα, τα διαμορφοθέντα μέχρι της 37ου του 2021, η έσοδα είναι στα 119 εκατομμύρια και προϋπολογίζουμε για το 2022 112 εκατομμύρια, που σημαίνει ότι υπάρχει μια μειωτική τάση των εσόδων στο 5%, που σημαίνει ότι ο προϋπολογισμός σαφώς δεν είναι αναπτυξιακός. Έχω σημειώσει πράγματα και αριθμούς. Δεν θέλω να σας κουράσω με όλη αυτή την ιστορία. Δύο-τρία θα πω επίγραμματικά, παρόλο που έχω σημειώσει πολύ περισσότερα. Βέβαια θα σταθώ σε αυτό το οποίο επεσήμενα και ο κ. Παγώνης, ο Χρήστος Παγώνης. Υπάρχουν δεκάδες κωδικών, τόσο στα έσοδα όσο και στα έξοδα, που το ποσόν που προϋπολογίζεται για το μερασμένο χρόνο δεν εισπράτεται ή δεν αναλώνεται προκειμένου περί εξόδων και μεταφέρεται αυκτούσιο ή αυξημένο σε πολλές περιπτώσεις και στο θετινό προϋπολογισμό. Και λέω ότι αν αυτό δεν είναι μια τάση να διαμορφώνουμε ψηλότερα το προϋπολογισμό από εκεί που θα έπρεπε να είναι και ας αναλογιστεί ο καθένας μας γιατί γίνεται αυτό, τότε τι άλλο μπορεί να συμβαίνει. Να επισημάνω επίσης ότι πάρα πολλοί κωδικοί, πάρα πολλά αντικείμενα, πάρα πολλοί στόχοι που περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό θα έπρεπε, κατά την άποψή μου, να αφορούν τόσο το προϋπολογισμό του ΔΟΠΑΧ όσο και το προϋπολογισμό του ΔΟΑΠΕΧ. Και αντίστοιχα τόσο τις δραστηριότητες του ΔΟΠΑΧ όσο και τις δραστηριότητες του ΔΟΑΠΕΧ. Και να κάνω μια ερώτηση στην οικονομική υπηρεσία. Θα μπορώ να σημειώσω ότι για μένα το 2021 ο έμφυα ο Φίλιος Δήμος είναι 120.000 και για το 2022 είναι 160.000. Αγοράσαμε κτήρια. Βρίσκουμε συνεχώς πάσμαμα και τρέχουμε σχόλια και παραθέτει. Καινούργια κινήτα στη διαταγραφή της ακείνης περιοχίας τα οποία θα δηλώνουμε. Ήταν και θέμα ότι στο αμέσως πριν την 3η τέθηκε αυτό το ερώτημα. Πάρα πολλά. Αυτό κόπω ένα σπίτι που δεν έχει τελειωθεί. Θα σας φέρουμε λίστα επειδή γίνεται μια πολύ σοβαρή δουλειά. Αλλά με ανοιχτυρώθηκαν οι μερακτήρια. Αλλά αυτό, κυρία Δήμαρχα, αν μου επιτρέψετε να πω, θα σας φέρουμε λίστα τη στιγμή που σήμερα συζητάμε και θα ψηφίσουμε τον πρωί πολιτισμού, είναι δώρο ναύρο. Αν υπάρχει τέτοια διάθεση, θα έπρεπε η λίστα αυτή να μας είχε προσκομιστεί ήδη μαζί με τον πρωί πολιτισμού. Και δεν προσκομίστηκε. Και βέβαια, δεν θα θέλα μήπως να επισημάνω ότι αυτή η αύξηση του έμφυα μήπως συμπεριλαμβάνει και την αύξηση των αντικειμενικών, η οποία προκάλεσε την αύξηση του έμφυα σε όλους μας και όχι μόνο στο Δήμο. Όχι. Δηλαδή πηλώνουμε με τους παλιούς αντικειμενικούς τον κοινωνικοπολεγισμό του έμφυα το καινούργιο, αφού αυξήθηκαν οι αντικειμενικοί. Πώς άκουσα. Και έχω επισημάνει κωδικούς, λέει συντήρηση και επισκευή αγαθών διαρκούς χρήσης από τρίτους, με μονομένη περίπτωση από κατάσταση στεγάνωσης μόνωσης οροφής Δευτέρου Δημοτικού Σχολείου Δενέα Σαρτάκης. Αυτός ο κωδικός δεν θα πρέπει να υπάρχει στη γενική κατηγορία των κτιριακών έργων, ιδίως των κτιριακών έργων των σχολείων, πώς διαβουρφώνεται εκεί πέρα δεν μπορώ να το καταλάβω. Επίσης έχω επισημάνει πάρα πολλές περιπτώσεις, όπου για κάποιο συγκεκριμένο έργο προσλαμβάνεται ένας ειδικευμένος μελετητής, δεν μπορώ να τον χαρακτηρίσω, ο οποίος καλείται να ενισχύσει με τις ειδικές γνώσεις του την εκπόνηση μελετών από την τεχνική υπηρεσία. Εγώ είμαι της άποψης ότι η τεχνική υπηρεσία των Δήμου Χαλκιδέων είναι υπερπλήρης και υπερικανή για να συντάξει ακόμα και τέτοιες εξειδικημένες μελέτες. Φέρει πιν, η αποκατάσταση του κτιρίου ιδιοκτησίας, πρώην ιδιοκτησίας Ραϊνιέρη, το οποίο περιλαμβάνεται στον παρόντα προϋπολευσμό, χωρίς όμως να έχουμε πληροφορηθεί ακόμα τι θα το κάνουμε όταν το επισκευάσουμε άγνωστο. Προσλομάνεται λοιπόν ειδικός σύμβουλος για να ενισχύσει την τεχνική υπηρεσία. Εάν κρίνει η Δημοτική Αρχή ότι η τεχνική υπηρεσία δεν είναι ικανή να φτιάξει αυτή τη μελέτη, αλλά και ένα σωρό άλλες μελέτες, τις οποίες υπάρχουν εδώ πέρα και τις οποίες έχω επισημάνει, δεν χρειάζεται να σας απαρρυθμίσω, γιατί δεν κάνουμε ανάθεση της εκπόνησης ολόκληρης της μελέτης σε ιδιότητες μελετητές. Η απάντηση, κατά την άποψή μου πάντα, γιατί στο παρελθόν εψέχθει ότι να προσθέσεις κατά την άποψή σου, βεβαίως, κατά την άποψή μου πάντα, δεν είναι ανάθεση μελετών, διότι δεν πρέπει να γίνει με τη διαδικασία που προβλέπει ο νόμος, πρόσκληση ενδιαφέροντος, εκπτώσεις, τω να τ' άλλο, ενώ εδώ πέρα οι ιδιότες, οι εξειδικευμένοι να ενισχύσουν το έργο της τεχνικής υπηρεσίας, θα τους πάρουμε από το καλάθι, χωρίς να δώσουμε λογαριαμό σε κανένα. Και βέβαια, δεν χρειάζεται να πω ποιά θα είναι τα κριτήρια της επιλογής τους. Είναι ευνόητα. Και να κάνω και μια παρατήρηση εδώ. Έχουμε προβλέψει στο προϋπολογικό του αφεντινό έκδοση πιστοποιητικών ενεργειακής απόδοσης κτιρίων 30.000 ευρώ για ενεργειακά, πιστοποιητικά χώρια που θα μπορούν... Δεν θέλω να στραφώ εναντίον των ιδιωτών συνανδέλφων που είναι, και δεν στρέφομαι βέβαια, που έχουν τη δυνατότητα του τίτλου του ενεργειακού επιθυωρητή. Αλλά εάν υπάρχει τέτοια δυνατότητα και αν έχουμε την ανάγκη, μιλάμε για 30.000 ευρώ, που σημαίνει ότι με τις τιμές ανα ενεργειακό πιστοποιητικό του κάθε κτιρίου, αφορά 200 ενεργειακά πιστοποιητικά, τα οποία ισχύουν για και μια πενταρρυτία. Τι σημαίνει ότι θα έχουμε κάθε χρόνο για την πενταετία 200 ενεργειακά πιστοποιητικά και θα πληρώσουμε 30.000 ευρώ. Πιθανόν να είναι έτσι. Δεν θέλω να συνεχίσω παραπέρα. Θεωρώ ότι και ο τρόπος με τον οποίο κληθήκαμε να συζητήσουμε και να ψηφίσουμε τον προϋπονισμό, δεν είναι ο σωστός. Η κυρία δήμαρχος και προς τη μηνή της είπε ότι είμαστε από τους πρώτους που θα καταθέσουν εψηφισμένο προϋπολογισμό από τους πρώτους δήμους προς τελική έγκριση και κατά συνέπεια θα μπορούσα να σημειώσω ότι αυτή η σημερινή συνεδρίαση, για να μην είμαστε από τους πρώτους που θα κάνουν αυτή τη διαδικασία, θα μπορούσε να πάει την επόμενη εβδομάδα και να δοθεί σε όλους μας η δυνατότητα της περιτέρων, της πιο ενδελεχούς και της πιο λεπτομερειακής μελέτης του προϋπολογισμού, κατά συνέπεια και της πιο λεπτομερειακής κριτικής του προϋπολογισμού. Και δεν έγινε. Και αν δεν πάει σε περιπτώσει θέλαμεντε και καλά να τον εγκρίνουμε εγκέρος, γιατί το Συμβούλιο της Τρίτης, που απ' όσο θυμάμαι, δεν είχε και κανένα θέμα τέτοιο που ήταν απαραίτητο να γίνει μέσα στη εβδομάδα, θα μπορούσε να έχει μεταδεθεί αυτό την επόμενη εβδομάδα και να είχαμε μοναδική συνεδρία σ' αυτής η εβδομάδα την συζήτηση και την ψήφιση του Φετιλού Προϋπολογισμού του Δήμου. Για όλα αυτά και για την αίσθηση αυτή που σας είπα, ότι κάποια στιγμή θα πρέπει η Πρόεδρος Πρώτη που είναι Πρόεδρος του Σώματος και στη συνέχεια και η Κυρία Δήμαρχος να αντιμετωπίζουν όλους μας εν αριέστερα και εν αργότερα. Και κατά συνέπεια, με όλο αυτό το σκεπτικό και με άλλα που θα μπορούσα να πω, αλλά δεν θέλω να καταχραστώ του οραρίου σας και της παραμονής σας εδώ, είμαστε και πολλοί και είναι επικίνδυνη η περαιτέρω συνέχιση της παραμονής όλων μας, εμείς το καταψηφίζουμε. Κύριε Μητζηφύρη, κύριε Καλαφέρη, πάντως ένα παράπονο πάντοτε το δείτε. Την Πρόεδρο τουλάχιστον δεν έχω παράπονο, κάθε φορά έχετε κάποιο παράπονο. Θα πω κι εγώ παράπονο. Θα πω κι εγώ ένα παράπονο μεγάλο. Κύριε Μητζηφύρη. Η σημερινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για την ψήφιση του προϋπολογισμού, όπως και κάθε δημοτικό συμβούλιο που αφορά την ψήφιση του εκάστοτε προϋπολογισμού, ήθεσταν να αποτελεί τόσο για τους δημοτικούς συμβούλους αλλά περισσότερο για τους πολίτες την πιο πανηγυρική συνεδρίαση όλων των συνεδριάσεων, γιατί ακριβώς είναι η μέρα εκείνη που η Δημοτική Αρχή κάνει ευρέως γνωστό το οραμά της. Για το Δήμο και φυσικά για τους πολίτες. Το στίχημα της επιτυχίας μιας Δημοτικής Αρχής έγινε όχι στο τι υπόσχεται και απλά υλοποιεί, αλλά στο αυτό που υπόσχεται έχει μπροστά τη λέξη θα προσπαθήσω να κάνω πράγματα. Θα προσπαθήσω να αναβαθμίσω την ποιότητα ζωής των πολιτών μου. Θα προσπαθήσω να τελειοποιήσω τις συνθήκες μέσα από τις οποίες θα ποιτευτεί αυτό. Θα προσπαθήσω να δημιουργήσω ασφαλείς εγκαταστάσεις στα σχολεία του Δήμου μου, στα αγήπεδα, ανοιχτά και κλεισά για τους πολίτες μου. Θα προσπαθήσω, και αυτό είναι το ζητούμενο, το μέρισμα που δικαιούσε, πολίτη, να στο προσφέρω στο 100% σε όλους τους πολίτες, και όχι στον καθένα αρεστό, χορηγό, αυλικό, και γενικά θα παλέψω για να έχεις εσύ αυτό που επιβάλλεται να έχεις. Δεν θα είμαι διαχειριστής ή διεκπερωτής των καταστάσεων που σε απασχολούν, αλλά σαν γνήσιος ηγέτης θα σε οδηγήσω εκεί ακριβώς που είναι η θέση σου, στο να δέχεσαι, να απολαμβάνεις και να χρησιμοποιείς υπηρεσίες και έργα 100% για σένα. Δεν αφορά τον προπολεγισμό του 22, αφορά τον προπολεγισμό του 20. Όταν σαν νέα δημοτική αρχή η παρούσα αναλάμβανε με ένα σωρό στόχους, ιδέες και οράματα που κανείς μέχρι τότε δεν είχε υλοποιήσει και θα έρχονταν η παρούσα δημοτική αρχή πουλώντας όλα αυτά που πούλησε προεκλογικά, γιατί η κυρία Βάκα είπε στο προεκλογικό μας πρόγραμμα. Και συνέχεια λέει αυτό, σαν το προεκλογικό πρόγραμμα του Αλλάζουμε ήταν το ίδιο με τον κ. Καθαροσπόρη, τον κ. Παγώνη, τον κ. Καλαθέριτσι, την κυρία Στσιβίκα ή της Μιτζηφύρη. Όχι φυσικά. Εδώ η δημοτική αρχή δεν εκτελεί το προεκλογικό πρόγραμμα της. Εκτελεί το προεκλογικό πρόγραμμα όλων των πολιτών. Δυστυχώς, για άλλη μια φορά έπεσαν έξω οι πολίτες. Έπεσαν έξω οι πολίτες, πέσαμε και κάποιοι που στήριξαμε την παρούσα δημοτική αρχή. Κάποιοι άλλοι που δεν τη στήριξαν βρέθηκαν με θέσεις εξουσίας. Κάποιοι άλλοι που συνεργαστήκαμε, δεχτήκαμε και εξακολουθούμε και δεχόμαστε λάσπη. Για ποιους λόγους θα δείξει η ιστορία. Από εκεί και έπειτα, θα προσπαθήσω, όχι να μη σας κουράσω, θα σας κουράσω. Γιατί αυτή ακριβώς είναι η δηλειά του Δημοτικού Συμβούλου. Έρχεται εδώ και να κάθεται όση ώρα χρειάζεται για να μπαρέσουμε μέσα από αυτό. Μέσα από την είτε συνεργασία είτε σύγκρουση να βγάλουμε κάτι καλό για τον πολίτη. Δεν έρχομαστε εδώ για να είμαστε όλοι αρεστοί σε όλους. Δεν έρχομαστε εδώ για να ανεξατοποιηθούμε και να πάμε με τη δήμαρχο που μας έχει τάξει χείρη θέση. Δεν πήγαμε στο 19 στις εκλογές με το παγώνι για να βρεθούμε ξαφνικά να υπέρασπιζόμαστε τη βάκα. Γιατί δεν πήγαμε με τη βάκα πριν. Γιατί πήγαμε με το καθαρό σπόρι και δεν πήγαμε με τη βάκα από πριν. Για ποιον λόγο. Ερωτηματικό. Προχωράω. Κατσιμό νεοσυμών πηγών ενέργειας, εολικού πάρχου περιοχής, προνοήγρας της τοπικής κοινότητας ανθειδόνας. Έχουμε κάποια εκτίμηση, γύρω στα 110.000. Η σπραγθέντα, τα οποία μέχρι τη 31-21, και λέω εγώ, έχουμε μέσα στον προπολογισμό 90.000 για να αγοραστεί ένα κτίριο το οποίο θα χρησιμοποιηθεί για πολιτιστικούς λόγους στα Λουκήσια. Γιατί να βγει αυτό πάλι από το προπολογισμό και από τη στιγμή που τα τέλεια να νεώσουμε οπιγών ενέργειας... σύσταγον προσπάθειες του Προέδρου, τον έχω συγχαρήσει και αυτό... πάνε στην τοπική κοινότητα, να χρησιμοποιηθούν αυτά. Προχωράω. Λοιπόν, έχουμε εδώ εκποίησης οχυμάτων. Δεν πιστεύω να είναι αυτά που ψάχνουμε. Τα βρήκανε. Τα βρήκανε, ναι. Δεν μας έχετε ενημερώσει, κύριε Καθαροσπόρη. Λοιπόν, ή έσοδα διάθεσης οχυμάτων για ανακύκλωση. Αυτά... Λοιπόν, προχωράμε. Ναυαγωστική κάλυψη σε οργανωμένες σημείς παραλίες. Τέθηκε, έκανα έτοιμα στην συνεπιτεσία στην Επιτροπή. Δεν δέχομαι να γίνεται διαγωνισμός... και να υπάρχει ένας διαγωνιζόμενος... ο οποίος να καλύπτει 100% του ποσού που ζητάει ο δήμος. Αυτό δηλαδή δεν το βλέπω. Μόνο στο δικό μας δήμο το βλέπω. Δηλαδή, όταν πάει κάποιος να δώσει... δεν μπορεί να δίνει ο δήμος μια τεχνική μελέτη 10 ευρώ... και να πάω εγώ να το χτυπάω με 10 ευρώ, να είμαι ο μοναδικός και να το παίρνω. Αυτό δεν το έχω ξαναδείσει. Λοιπόν, και όχι μόνο αυτό. Στις παραλίες εδώ, Λευκαντή και Αλικέες ή στα Καλάμια που είπες... στα Καλάμια ανατζάτσικοι είχαν και μία βάρκα. Και στο Λευκαντή το ίδιο. Και στο Λευκαντή, κύριε Καθαροσπόρη, είχαν... ο ανάδοχος που πήρε το διαγωνισμό, είχε και τη διαφήμισή του. Είχε τη διαφήμισή του ο ανάδοχος, την ατομική διαφήμισή του, την προσωπική... έτσι πάνω στους πύργους που ήταν οι νεαυαγωσάστες του δήμου. Προβλέπεται να έχει ο ανάδοχος, θα κάνει μηντζιφύρι, θα με πληρώσει ο δήμος... και θα κάνω εγώ στην ιδιωτική μου επιχείρηση, διαφήμιση. Έξι. Κάξι. Λοιπόν, προχωράω, προχωράω. Λοιπόν, πάμε τώρα στην επισκευή και στη συντήρηση σχολικών κτιρίων. Ένα υπόλοιπο 370 χιλιάδες, ελπίζω να είναι από τη ΣΑΤΑ, να μην είναι, είναι από τη ΣΑΤΑ... θα μας πει ο κύριος Γουρνής. Ένα 321, ένα εκατομμύριο 321 χρηματοδότηση και τη συντήρηση αναβάθμισης... ανοιχτών αθλητικών εγκατοστάσεων. Λοιπόν, και ένα 322, επισκευή συντήρησης νέες κατασκευές... αναβάθμισης αθλητικών εγκατοστάσεων του Δήμου Χαλκιδών από το Φιλόδημο. Λοιπόν, όταν έχουμε για τα σχολεία 370 και κάποια ψηλά παρακάτω, θα σας αναφέρω. Επισκευή, φερόντων στοιχείων, επιχειρισμάτων χρωματιζμών... της συντήρησης ηλεκτρομιχανολογικών και υδραβληκών εγκατοστάσεων... σχολικών μονάδων, 65 μέχρι τέλος του Ιουλίου, 44 τα ψηφιστέντα του 22. Και βλέπουμε τώρα για συντήρηση και αναβάθμιση... ανοιχτών αθλητικών εγκατοστάσεων ένα 321. Και έχουμε 132 σχολικές μονάδες και πάμε 65, 44, 44. Το θέμα της καθαριότητας το τραβήξαμε όσο δεν πάει. Οι μόνοι που βλέπουν είναι μάλλον καθαριότητα στο δήμο. Είναι το γνωστό site που παίρνει μάλλον από πίσω τον κύριο Πάνο... και τα απορρυματοφόρα και τους τραβάει φωτογραφία... τη στιγμή που δουλεύουν μάλλον. Ένα διάστημα είχαν από πίσω τον Βασίλη Δοτουχτίδη. Ήταν εκεί, ας πούμε, το φτιάρι ο κύριος Δοτουχτίδης. Ήταν εκεί, ας πούμε, το φτιάρι ο κύριος Βασίλης και από πίσω αυτοί. Πώς τους πετύχει να δεν ξέρω. Λοιπόν, το έχουμε κάνει... Ματάρα δουλειά. Ναι. Λοιπόν. Χρηματοδότηση πράσινων ταμείου. Ανάπλαση Κυζική ο Άλσος. Έχουμε δει στο Κυζική ο Άλσος εκεί πέρα κάποια φωτισμόπολη. Πάρα πολύ φωτισμό. Εκεί είναι να γίνει και η ράμπα. Ή αλλού είναι η ράμπα να γίνει. Μια ράμπα που είναι και παρακάτω. Που έχει υποσχεθεί η Δήμαρχος και αυτό προεκλογικά. Ναι. Πάνω. Ωραία. Ωραία. Λοιπόν. Είχαμε μια χορηγία ιδιώτη. Είχε περάσει από την Οικονομική Επιτροπή. Για το χώρο που είναι τα γηπεδάκια μπάσκετ. Τα οποία γήπεδα μπάσκετ. Ακούστε λίγο και αυτό που έχει γίνει. Τα γήπεδα μπάσκετ και γενικά ο χώρος αυτός που βρίσκεται κάτω από το Κυζική ο Άλσος. Δεν φαίνεται πουθενά. Αν πάρετε τους χάρτες εκεί της Δημοτικής Ενώτασης Νασαρτάκης. Εκεί βλέπετε θάλασσα. Σε αυτή τη θάλασσα λοιπόν που δεν βρέθηκε ένας να νομοποιήσει. Έτσι. Πήγανε στα Κυζίκια το καλοκαίρι. Καθίσανε και στις μπροστινές θέσεις. Λοιπόν και αν γινόταν ένα τείχημα εκείνη τη στιγμή με τόσο κόσμο. Λοιπόν θα δούμε πού θα πηγαίνανε και οι δήμαρχοι και οι λοιποί από πίσω. Για την ανάπλασση τώρα του Κυζικίου ο Άλσος αν έχουμε χρονοδιάγραμμα. Πότε δηλαδή αν έχουμε κάποιο χρονοδιάγραμμα το πότε παραδίδεται. Και πάμε τώρα στο μεγάλο θέμα της σηματοδότησης για το έργο αποκατάστασης, ανάδειξης, ανάπτυξης και λειτουργικής επανέγνταξης της δημοτικής αγοράς. Όταν η κυρία Βάκκα ήταν αντιπολίτευση και το είχε φέρει το θέμα με το δάνειο η Δημοτική Αρχή Παγώνη. Ναι εντάξει συμφωνώ με πάμε. Κάποτε στιγμή μέσα στα δημοτικά συμβούλια της θηλειοδιάσκεψης δεν θα πάρουμε δάνειο. Δεν θα πάρουμε τα πέντε εκατομμύρια, δεν θα ταστερήσουμε από τους δημότες, δεν θα δε, δε, δε, δεν. Το βάζει μέσα ξανά τα πέντε εκατομμύρια. Στην ερώτηση που έκανα, αν παρόλα αυτά αυτή τη στιγμή που υπάρχουν τα πέντε εκατομμύρια, οι τόκοι είτε χρησιμοποιηθεί είτε όχι από τη Δημοτική Αρχή πληρωστούν, δεν πήρα απάντηση. Πιστεύω να πάρω σήμερα κύριε Λίγκρο, κύριε Μπάκα. Λοιπόν, εφαρμογή νέας χρήσης για τους πολίτες σε παλαιό κτίριο της αποθήκης του ΟΣΕΚ Αλκίδας. Το ενίκιο που θα πληρώσουμε δεν τον αφέρει κανείς. Όταν το είχε φέρει η Δημοτική Αρχή Παγώνη, το έργο το συγκεκριμένο, είχαν ελεισσάξει όλοι, κύριε Καρβούνη, που πάμε να δώσει ο Δήμος χρήματα σε μια ιδιωτική εταιρεία, τη Τρένωσέ. Και ερχόμαστε τώρα εμείς, 1901, 260 και 13. 1901, 260 και 13. Είναι οικονομία, που έλεγε η Δήμαρχος πριν, στην εισήγησή της. Όχι ενίκιο, το έργο. Θα μπορούσε να πάει, όχι για να φτιαχτεί μια ιδιωτική εταιρεία, δήμαρχε, θα μπορούσε να πάει να φτιαχτεί κάτι άλλο, το οποίο να ανήκει μετά στο Δήμο. Για 30 χρόνια, κύριε Παγώνη, για 30 χρόνια, το λέτε κι εσείς. Δεν τα ξέρουμε. Μακάρι να είμαστε εδώ, να το δούμε. Λοιπόν, τα 5 εκατομμύρια υπάρχουν. Κωδικός 3121 0002, λήψη δανείου από πόρους της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων. Αυτό το σημειώσετε, νομίζω, αν οι τόκοι θα πληρωθούν, άσχετα να χρησιμοποιηθεί, όχι το δάνειο. Αυτό, κύριε Λίγκρο, μετά όμως, λίγο για να μπορέσω έτσι λίγο να κάνω. Πάμε τώρα. Πάμε σε ένα θέμα το οποίο, δηλαδή, μερικές φορές κάθομαι και σκέφτομαι, γίνοντας, όταν αναλαμβάνεις, ας πούμε, σαν δημοτικός σύμβουλος, μια θέση ευθύνης, τελικά τι είναι καλό, να παράγεις έργο ή να μην παράγεις. Να παράγεις έργο για να είσαι, προσέξτε, μη αρεστός από τους ίδιους, τους δικούς σου. Και αν δεν παράγεις, είσαι αρεστός στους δικούς σου, δεν είσαι στον πολίτη. Εγώ λοιπόν επιλέγω να είμαι αρεστής στους πολίτες, να παράγω έργο, έτσι, και οποιοδήποτε λάσπη, οτιδήποτε, στον ανεμιστήρα. Μπορεί να ταλαιπωρούμε χρόνια και χρόνια, έτσι, αλλά η αλήθεια και η δικαιοσύνη λάμπουν πάντα. Που αναφέρομαι, κάπου για την κάλυψη λειτουργικών αναγκών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας. Έχουμε ένα προλογισμό για όλη τη σχολική χρονιά, όχι για όλη, όχι τη σχολική χρονιά, πάει από τον, πάει το σχολικό έτος, πάει από 1 Σεπτεμβρίου μέχρι 31 Αυγούστου, που δεν είναι 31 Αυγούστου, έρχονται πιο πριν. Ένα 127-560, από αυτό το 60% πάει στην πρωτοβάθμια, δηλαδή για 100 περίπου σχολικές μονάδες. Χοντρικά σας τα λέω, γιατί μπορεί να υπάρχει έναν υπιαγωγείο, το οποίο να είναι από εδώ μέχρι τον κ. Καλαθέρη, μέχρι την κ. Τσιβίκα. Και να έχουμε ένα κτήρι, όπως είναι το ΕΠΑΛ, που πάλι το ανέφερα η κ. Τσιβίκα, που έχει μέσα 3.000 ψυχές. Έτσι, λοιπόν, και να έχουμε από τη μία την επιχορήγηση, που καλά κάνουμε και την έχουμε, για τον ΕΠΑΛ στα 1.5, για τον ΔΟΠΑΛ στο 1, που τη στιγμή, που αυτή είναι κάποια, είναι πόρειο που μας έρχονται, δεν επιχορηγεί ούτε από το Δήμο τίποτα, για τις σχολικές επιτροπές. Πήρε και πάλι ο φίλος μου ο Δημοσθένης και έλεγε 280 χιλιάρικα χρωστάει, λέει η θητία μην τσιφείρει. 280, 380, 480, φίλε μου 580, για τα σχολεία. Κανείς δεν έχει να προσάψει παράβαση καθήκοντος, έτσι, μην πάμε στο 14 να πάμε τώρα και σε κανέναν, εγώ προσωπικά, είπα ότι δεν δίνω κωδικούς. Αν θυμάστε πάρα πολύ καλά, έγινε διοικητικό συμβουλείο που πήρε τη διαχείριση της οικονομική ο κ. Παπαγιωργόπουλος με τον κ. Νέζη. Άρα, τους κωδικούς, φίλε Δημοσθένη, εγώ μην φοβάμαι μόνο τον Θεό, φοβάμαι. Δεν έχω και κανένα πολιτικό από πίσω κόμμα να φοβάμαι αυτό, να μην μάλλωσω κ. Καλαθέρη, δεν έχω. Λοιπόν, όταν έχουμε μέσα, πέρα από τα αποδιτήρια, τα αποδιτήρια της Λαμσάκου, τα αποδιτήρια 200.000, δημοσθένη, και το γήπεδο των φύλων 600.000 που, αν ξέρει η κυρία Ιδίνη να μας πει, αν η ομάδα των φύλων είναι γραμμένη στο Μητρώο της Γενικής Δραματείας. Δηλαδή, τηρεί τις προϋποθέσεις, σαν ομάδα, να έχει ομάδα. Αυτό το βασικό. Δηλαδή, πια έχουμε φτάσει σε ένα σημείο που ο φίλος μου Κώστας, ας πούμε, θα φτιάξει μια ομάδα μαζί μου και θα πάμε και θα ζητήσουμε το γήπεδο, θα πάω μετά με τον φίλο τον Μπάμπι να φτιάξω άλλη μια ομάδα, έτσι, και θα ζητάμε και θα απαιτούμε, από τη δημοτική αρχή, να έχει και ένα γήπεδο για τον καθένα. Λοιπόν, αυτό τώρα τα 600.000 δημοσθένει για ένα γήπεδο και 280, που δεν είναι 280, γιατί είναι μέσα και νερά παλαιότερων, έτσι. Λοιπόν, και κάτι άλλο βασικό. 23 Απριλίου, που είχαμε το Δημοτικό Συμβούλιο, οι επικεφαλείς των παραταξιών πήραν την ίδια ώρα που η γυρή Αβάκα δεν είπε ότι τη ζήτησα να κάνουμε μια ειδική συνεδρία, σε κυρία Κουτουλή, και να συζητήσουμε τους απολογισμούς από το 15. Από το 15, λοιπόν. Την ίδια μέρα πήραν email, την ίδια ώρα μάλλον, ότι ζητά ο Δημοτικός Συμβούλιο. Μετά, και είπε και ο κ. Καλαδαθαροσπόρης και Μπράβου, μου είπε, υπάρχει έλεγχος, ο οποίος δεν ξέρω αν έχει τελειώσει, μίλησε με τη κυρία Βάρδα, ζήτησε κάποια στοιχεία επιπλέον, τον οποίον έλεγχο, τον προκάλεσα εγώ. Λοιπόν, τον προκάλεσα εγώ. Και από το 15 μέχρι και τη θητεία μου, μέχρι και το 21. Γιατί δεν θέλω αυτό που κράτησε έξι χρόνια, με την πρωτοβάθμια το 14, 15, τους οχτώ μήνες, στις οχτώ μήνες της θητείας μου, έκανα εγώ, τις δεν είχαν κάνει οι υπόλοιποι. Λοιπόν, και επειδή ξέρετε πάρα πολύ καλά ότι οι απολογισμοί στηρίζονται και χτίζονται ο ένας πάνω στον άλλο. Για αυτό είπε ότι προτιμότερο είναι να κάνουμε απολογισμό, παρά προεπολογισμό. Εμείς, λοιπόν, σχολικές επιτροπές δεν έχουμε προεπολογισμό. Όχι στη Χαλκιδά γενικά. Έχουμε προγραμματισμούς. Και σε αυτό, λοιπόν, τον προγραμματισμό δημοσθένει, όταν παίρνεις τα 95 και αυτή τη στιγμή είναι τρεις επιχορηγήσεις, όπως και να είναι παρμένες, πρέπει να βρίσκονται στα τα μία. Ήτε έχει υπογράψει ο αντιπρόεδρος, ο αναπληρωτής πρόεδρος, που δεν υφίσταται, αναπληρωτής πρόεδρος στις σχολικές επιτροπές, γιατί δεν τον αντικαθιστά ο αντιπρόεδρος. Ήτε έχει υπογράψει ο Παπαγεργόπιλος, που δεν έχει την υπογραφή της προέδρου. Μέχρι να γίνει η αλλαγή του προέδρου, ο πρόεδρος νομιμοποιείται... Πείτε, την έχω κάνει, κυρία Πρόεδρε, κυρία Πρόεδρε, κυρία Πρόεδρε, κυρία Πρόεδρε. Λοιπόν, μίλησαν ένας, δύο, τρεις, τέσσερις και ήσασταν εκεί, ψουψουψουψου, με τη δήμαρχο. Όχι, δεν το δέχομαι, δεν το δέχομαι, δεν το δέχομαι. Έχουν μπει λοιπόν, έχουν μπει, έχουν μπει και... Μην μου πείτε ότι κρατήσατε και χρόνο τώρα, πόσο μιλήσαν οι προηγούμενοι επικεφαλείς. Μα δεν κράτησα, αυτό σας λέω, αλλά ειδικά, αυτή τη στιγμή, έχετε μιλήσει περισσότερα από όλους. Αλλά αν δεν με διακόπτετε, αν δεν με διακόπτετε... Λοιπόν, έχουν μπει λοιπόν και οι τέσσερις τακτικές επιχορηγήσεις. Έχουν μπει και οι τέσσερις τακτικές επιχορηγήσεις, φαίνεται αυτό στον προϋπολογισμό. Φαίνεται ότι μέχρι 31-12 του, που δεν είναι η τέταρτη, έχει μπει τώρα. Ψηφίστηκε στο 4 Οκτωβρίου, αν θυμάμαι καλά. Πήραν μια απόφαση για να δώσουν κατανομή στα σχολεία, δεν δώθηκαν πάλι. Ξέρετε, δεν δώθηκαν. Και δεν σε άκουσα, φίλε μου πάλι, να κάνεις μια παρατήρηση για παράβαση καθήκοντος και στον έναν και στον άλλον. Λοιπόν, πάμε τώρα. Της αποδοχές ειδικού συμβούλου. Λοιπόν, το είπαν, το θίξανε το θέμα. Εγώ, επειδή κάποιοι είχαν σημαία, ότι και το οικονομία το τόνισε η κυρία Βάκα πολλές φορές. Δεν το βλέπω. Μετά, συμμόρφωση στο κανονισμό για τη διαχείριση προσωπικών δεδομένων. Είναι ο ίδιος που είχαμε, είναι ο ίδιος κύριος υπεύθυνος, που έγινε με απευθείας ανάθεση. Για τη συμμόρφωση στον κανονισμό για τη διαχείριση προσωπικών δεδομένων, έχουμε προσλάβει έναν δικηγόρο. Είναι ο ίδιος ή μήπως τώρα που πήγατε οι δικηγόροι όλοι από εκεί, θα το κάνετε εσείς. Α, δεν είσαστε, ωραία. Λοιπόν, πάμε τώρα. Βλέπουμε... λοιπόν, πάμε τώρα. Αποδημιώσεις δημοτικών συμβούλων για συμμετοχή συνεδριάσης. Ποιοι είναι αυτοί, ποιοι είμαστε από εμάς που παίρνει κάποιος από εμάς αποδημίωση για τη συμμετοχή. Ο κύριος Κόρδης έπαιρνε μέχρι πρότεινος, λοιπόν, για να λύσουμε την απορία και είναι και απόν και όλας. Παίρνουν οι παλιοί για να τα κάνουν. Να με αποσυντονίσατε, κυρία Πρόεδρο, τώρα θα είχατε τελειώσει και με αποσυντονίσατε. Σας επανέφερα στο θέμα και για πάλλον για το θέμα δεν έχετε να πείτε παραπάνω. Λοιπόν, προχωράω. Πάμε. Έχουμε επίγουσα στήριξη, λέει, για άρσεις επικενδυνότητας στην οδό στήρων. Είναι το γνωστό σημείο που είχε ξεσηκωθεί ο κύριος Καρβέλης, γνώτας σχετικά, που βλέπουμε τώρα τους συμπαλλήλους της απέναντι εταιρείας ιδιωτικής και παρκάρουν εκεί πιο άνετα. Αυτό είναι. Ωραία. Λοιπόν, και στο Γεωργίου Παπαδρέως σε ποιο ύψος είναι αυτό? Αυτό, για την στήριξη. Άρσεις της επικενδυνότητας, οδός στήρων. Α, και Γεωργίου Παπαδρέως. Όχι, Γεωργίου Παπαδρέως είναι μεγάλη η οδός. Οδός στήρων και Γεωργίου Παπαδρέως σε ποιο ύψος. Α, δεν έχει γίνει άλλο. Ωραία. Λοιπόν, πάμε τώρα. Ανάπλαση αλσιλίου κανίθου. Μας βάζουν 100.000 ευρώ. Αποκατάσταση ΚΑΠΑΧΙ στη Νέα Αρτάκη. ΚΑΠΑΧΙ τι σημαίνει? Κατ' τα χεριά. Ποιο είναι το ΚΑΠΑΧΙ? Στην Νέα Αρτάκη. Μετά. Μετά. Τι είναι το ΚΑΠΑΧΙ? Όχι, είναι σημαντικό. Μας σημαντικό. Μας συγνώμη έτσι. Λοιπόν, είναι σημαντικό. Λοιπόν, είναι σημαντικά αυτά. Γιατί? Μια φαρά. Αυτά που έχει κάνει ο δήμος δεν θα αργήσει. Αυτά που έχει κάνει περιφέρει όλοι, ναι, εντάξει. Αλλά αυτά που έχει κάνει ο δήμος δεν θα αργήσει και πολύ, κύριε Βάκα, να μας τα πει ο κύριος Μπάμπης. Τι είναι το ΚΑΠΑΧΙ, αλήθεια. Δεν θα μου πει κάποιος. Αποκατάσταση ΚΑΠΑΧΙ στη Νέα Αρτάκη. ΚΑΠΑΧΙ στη Νέα Αρτάκη. Όχι. Όποιος θα πληρώνει θα καρπώνεται. Όποιος θα τα πληρώνει θα καρπώνεται. Γιατί πάλι θα πω κάτι και θα πει η κυρία Πρόεδρος, γιατί όταν ήρθαν τα δωδεκάμισι χιλιάρικα από το Δήμο Δημοσθένη και τα περάστησα με συγχωρητική Επιτροπή, δεν είπες τίποτα. Αφού είχατε τόσο καλή σχέση, κανείς δεν το διαπιστώ. Έτσι. Λοιπόν, δεν είπες. Εντάξει. Πάμε τώρα. Τα χρηματικά βραβεία. Τα ανέφεραν και οι προλαλίσσαντες. Τι να πω τώρα. Χρηματικά βραβεία ΑΒΓ. Αρχιτεκτονικού διαγωνισμού. Ένα πολύ σημαντικό είναι η μελέτη προστασίας. Από την αρχή της στιτίας μου, σαν Πρόεδρος Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας, συνεργάστηκα με την κυρία Παπαναστασίου, η οποία, διορθώστε με, είναι ειδικής σύμβουλος σε θέματα... Είναι υπάλληλος. Είναι υπάλληλος. Είναι υπάλληλος. Ωραία. Λοιπόν, θα ήθελα για τη μελέτη αυτής της προστασίας, όπως πολύ σωστά ανέφερα και η κυρία Τσιβίκα, για την αντισυσμική προστασία, κάποια στιγμή από τις τεχνικές υπηρεσίες, να έχουμε μια έτσι άποψη, τουλάχιστον, με το τι συμβαίνει στα σχολεία μας. Υπάρχει ένας κωδικός, μελέτες έρευνες λέει, πειραματικές εργασίες και ειδικές δαπάνες. Τι ακριβώς είναι αυτό? Είναι κωδικό 408923. Είναι ένα ποσό 401, 332 και 60. 408923. Σας αφήνω, κύριε Μπάκα, να το ψάξετε. Λοιπόν, συντήρηση από κατάσταση κοιμητηρίων περιφέρειας Δήμου. Τώρα, το να βάζουμε για τη συντήρηση από κατάσταση των κοιμητηρίων, 8.000 ή 3.000, ή προχθές στο Προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο που βάλαμε τα 15 για το κοιμητήριο στο Βατόντα, είναι τίποτα. Είναι τίποτα. Δηλαδή, πάμε και βάζουμε 10.000 δαπάνες για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα κινητικότητας. Και αναφέρω το 17. Είναι λάθος, έχει παραμείνει από το αντιγραφείο επικόλυση ή όντως είναι το 17, δεν έχω καταλάβει. Το 61 64 73 001. Λοιπόν, πάμε τα 8 εκατομμύρια από κατάσταση ανάδειξη. Άρα, τα 5 εκατομμύρια του δανείου, κύριε Καλαφέρη. Μελέτες είναι, μελέτες. Να μην αποπροσανατολίσουμε τον κόσμο γιατί απέλλει ο Μοστάτα. Ξέρεις ότι ο κύριος Παγώνης και ο κύριος Καθαροσπόρης και ο κύριος Καλαφέρης και εσύ δεν έχουμε πάρει δάνειο. Έχουμε μια προέγκριση που έγινε επιδημοτικής θητείας Παγώνη, προκειμένου να εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση. Και έχουμε υποβάλλει πρόταση στον Αντώνης Τρίτσις για αυτά τα 5 εκατομμύρια. Έχουμε τη διαβεβαίωση ότι μέχρι τέλος του έτους θα έγρυχνουν για να αποφύγουμε τη λήψη δανείου. Το οποίο πιστεύω ότι κάθε δημοτική αρχή θα το έκανε, όχι μόνο εμείς. Εγώ διάβασα για δάνειο. Τώρα εγώ σας ενημερώνω υπεύθυνα. Δεν έχω το κείμενο μπροστά μου να δω πώς το ερμηνεύεις εσύ. Δεν είναι πώς το ερμηνεύω εγώ. Δεν υπάρχει δάνειο. Είναι γνωστό τη σπάση. Μάλιστα. Ωραία. Θα το βρω σε λίγο. Λοιπόν, ένα είναι με τις μελέτες Πυροβουλιοπροστασίας και με τις μελέτες Αντισησμικής. Ήμουνα στα κημητήρια, οπωσδήποτε. Όσοι είσαστε εδώ και είσαστε τοπικοί, οι πρόεδροι των τοπικών, επειδή η παρούσα δημοτική αρχή σας το έχει μεταφέρει σε εσάς, είναι άθλαιο η κατάσταση. Άθλαιο. Λοιπόν, το δικό μας έχει βελτιωθεί σε σχέση με αυτά που ήταν. Λοιπόν, κυρία Πουστίνα, συντομεύετε, γιατί όπως βλέπετε... Πάμε τώρα. Συντομεύετε. Συντομεύετε. Έχετε τριαδέντα χρόνια. Έχουμε... Έχουμε από 500 χιλιοάρικα έως ένα 900... που κοιμένονται τα χρήματα για τις υποκαταστάσεις οδοποιείας... Δημοτική Ενότητας Χαλκίδας, Αγίου Νικόλαο, Φύλλον, Μήτη, Καφράτη, Αρτάκη, Λευκαντή, Κάπο Βασιλικού... και μπαίνουν στο προπολογισμό του 22, δηλαδή τώρα δύο χρόνια τι κάνετε. Θάλια είναι αυτό. Θάλια είναι μετά τις πλημμύρες. Μετά τις πλημμύρες, είναι δύο χρόνια. Και μπαίνουν γιατί είναι συνεχιζόμενα για τις πληρωμές. Όσον αφορά, επειδή το ανέφερα τον αποκατάσταση του Γιπέδου Ποδοσφαίρου Φύλλων... το Αγγλιστό Γυμναστήριο Βασιλικού, το γήπεδο του Βασιλικού... Θάλια και αυτά. Βρεθάλια είναι και θάλια μπορεί να είναι και ευθέρπη μπορεί να είναι ότι είναι. Είναι χρήματα όμως τα οποία θα μπορούσαν να δοθούν αλλού. Όχι, δεν θα μπορούσαν να δοθούν αλλού, γιατί είναι εξειδικευμένα για τις συγκεκριμένες ζημιές... που προκλήθηκαν από τις πλημμύρες της 1ης Αυγούστου. Πουθενά αλλού δεν θα μπορούσαν να δοθούν. Και όταν ξαναπνιγούν, θα ξαναδώσουμε πάλι τα ίδια έργα 601 και 602 που θα ξαναπλυγούν. Εντάξει. Εντάξει, τι θα κάνουμε, γιατί. Εννοείται. Αν καθόμαστε και ξεμαθιαζόμαστε, εννοείται. Κυρία Πρόεδρε, ακούστε λίγο να σας πω. Μια συμβουλή, ακούστε λίγο να σας πω. Λοιπόν, όχι, ακούστε. Όταν ήταν ο κύριος Γιάννη... Είναι, αν μου επιτρέπετε, επειδή θέλουν και άλλοι συνάδοχοι να μιλήσουν. Ακούσαμε λίγο να σου πω. Δεν είναι να μιλήσουμε οι επικεφαλείς μόνο. Αν με αφήνατε να μιλήσω, θα είχα τελείως... Μα δεν έχετε σταματήσει, όλα τα έχετε βάλει μέσα. Λοιπόν, κυρία Πρόεδρε, ακούστε λίγο να σας πω. Όταν ο κύριος Μπαντούνας με διέκοπτε, έτσι, με έκανε ήρωα. Βραβεύσουμε κιόλας, απλώς τελειώνεται. Λοιπόν, έχω βραβευτεί άπειρες φορές. Δεν έχω παραστάσεις τέτοιες. Κλείνοντας, θα ήθελα να σας διαβάσω κάτι από έναν Ιρλαδό συγγραφέα... αλλά περισσότερο να το ακούσουν αυτοί που μας παρακολουθούν. Με δίκασαν ερήμην και με καταδίκασαν. Οι στάνατοι πάλι ερήμιν. Τους είπα ότι μπορούν να με εκτελέσουν ερήμιν. Ευχαριστώ πάρα πολύ. Πάντων λέγε, συγγνώμη, τώρα επειδή είσαι και πολύ συγκινητική, εγώ πότε σε έχω κατηγορήσει. Στο δημοτικό συμβούλιο πραγματικά. Εντάξει, πότε, πες μου, μια φορά από που ήταν αυτό το Απόστολος. Μην απαντάς, δεν πειράζει, αλλά εντάξει, έχεις το πάθος φαίνεται γενικά. Να προχωρήσουμε, λοιπόν ο κ. Σπάνος έχει ζητήσει το λόγο, μισό λεπτό. Ο κ. Σπάνος, η κυρία Βαριβέρη, περιμένετε λοιπόν. Ο κ. Βάμπης, ο Κώσταρος. Ο κ. Κώσταρος, η κυρία, μισό λεπτό, μισό λεπτό, δεν τους βλέπω. Ο κ. Σπάνος, η κυρία Ιδίνη. Γραφτείτε παρακαλώ λοιπόν τώρα για να υπολογίσουμε και τον χρόνο, πόσο θα σας δώσουμε. Μα αρέσουν οι συμβουλές, γιατί θέλω να διορθωθώ. Θέλω να παρακαλέσετε που τον συμπαθώ και τον έχω μέσα στην καρδιά με τον κ. Καλαφέρη, και παρόλο ότι έτσι κάθε φορά τον ξαναλούμε πάρα πολύ. Όπως είδατε όμως, η κυρία Μητζιφύρια πέδεξε ότι ήταν ικανότατος τον χρονικό διάστημα που είχα τον προϋπολογισμό, γιατί δεν υπήρχε κωδικό σου να μην είχε διαβάσει. Λοιπόν, ποιος άλλος είναι ο κ. Καρβούνης. Τον έγραψαν, μισό λεπτό. Ο κ. Μπουραντά, μισό λεπτό. Τον έγραψαν, μισό λεπτό. Εσύ στο τέλος, να ακούς. Ο κ. Μπουραντάς. Ποιος άλλος. Ο κ. Ρίγος. Όχι, όχι, δεν έρχεται η Δημοθέλη. Ναι, γιατί... Γιατί, αν εσύ ρωτήσεις κάτι, ας πούμε, που αφορά στην Αρτάκη και μιλήσει τώρα ο Κώσταρος, μετά πώς θα σταματήσει. Λοιπόν, ο κ. Ρίγος θα είναι ο τελευταίος. Ποιος άλλος. Κατάλαβες, είναι εσύ. Ο κ. Μπάκας και ο κ. Βουρνή. Εντάξει. Ο κ. Μπάκας και ο κ. Βουρνή. Άλλοι. Λοιπόν, ο κ. Πάνο. Καλησπέρα, κ. Μπενά. Ακούγουμε. Στο τρίλεπτο, πέστε μου, κ. Πρόεδρε, δεν έχω συνηθίσει να κουράζω και δεν είναι ο σκοπός αυτός. Μέτρα, μέτρα. Λοιπόν, αν έβαζε μια επικεφαλήδα στο σημερινό προϋπολογισμό, θα έλεγα κωδικός 20. Που σημαίνει ανταποδοτικότητα, καθαριότητα, όλα αυτά που όλοι είπαμε και αντιλαμβανόμαστε οι πάντες πόσο σοβαρό είναι αυτό. Όχι μόνο για μας, για όλους τους δήμους της χώρας. Μια άλλη επικεφαλήδα που θέλω να βάλω είναι η λέξη TOSDA. Σημαίνει τοπικό σχέδιο διαχείρισης αποβλήτων. Είναι η στρατηγική, είναι η στοχοθεσία, που μας είπε ο κ. Καθαροσπόρης, που συμφωνώ απόλυτα σε αυτό. Χωρίς στρατηγική και στοχοθεσία δεν μπορείς να προχωρήσεις σε τίποτα. Ξεκίνησε το 2015, που εφαρμόστηκε για πρώτη φορά και τελείωσε το 20 και έχει πάρει παράταση σήμερα που μιλάμε γιατί η άλλαξη μορφή της γίνεται ηλεκτρονική μορφή, πλέον από το αρμόδιο Υπουργείο. Πέντε χρόνια τι έχει γίνει στη στρατηγική και στη στοχοθεσία. Δυστυχώς τίποτα. Δεν είμαστε όμως εδώ, ούτε έχω συνηθίσει, για να τα μηδενίζουμε και να τα γκρεμίζουμε όλα. Δεν είναι εύκολο το κομμάτι της καθαριότητας να μπορέσει να ανταποκριθεί με όλα αυτές τις δυσκολίες οι οποίες υπάρχουν. Εγώ χαιρόμαι γιατί προσωπικά και εμπειρία έχω 21 χρόνια από τη δουλειά του οργανισμού. Τέλειος κανένας. Στοχοθεσία ναι, επιβάλλεται. Κριτής είναι ο ίδιος ο πολίτης που όλους εμάς θα μας κρίνει. Εγώ υπόσχομαι ότι την επόμενη πενταετία που πιάσνεται ηλεκτρονικά ο καινούριος Τόσδα και τον Δεκέμβριο ο σκοπός είναι κάπου τέλει 20 πριν τις γιορτές να κατετεθεί στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, να υλοποιήσουμε αυτά τα οποία θα περιγράψουμε μέσα. Και είναι πολύ πιο αυστηρά από την προηγούμενη πενταετία. Έχει δηλαδή τεράστια αναμόρφωση στο σχέδιο της προηγούμενης πενταετίας. Προχώρησαν οι δύμοι την προηγούμενη πενταετία, πάρα πολύ λίγοι. Εγώ έχω μάθει όντως που λέμε διαλογή στην πηγή, είναι το ιδανικό να υπάρχει από τον επόμενο χρόνο, ίσως και τα επόμενα δύο χρόνια σίγουρα, ο καφέ κάδος, τα οργανικά, ο μπλε, ο κόδωνας, το κίτρινος και ο μαύρος που έχουμε, το γκρή που λέμε τα σύμμιχτα. Η διαχείριση αυτονών όμως δεν είναι εύκολο. Δεν είναι εύκολο γιατί σήμερα έχουμε 20 αυτοκίνητα, εκ των οποίων το 50% λειτουργεί. Κάτω είναι το εργοτάξιο, μπορείτε να έρθείτε να δείτε. Έχουμε κάδους στις παιδικές χαρές που εμένα με θλίβει αυτό από το 1999. Είναι καλή, δεν είναι καλή. Γιατί δεν αλλάξαμε 20 χρόνια, ούτε αυτό θα κάτσω να το κρίνω. Κάνουμε την προσπάθεια όλοι μας και κανένας εκτός από τον παλαμό, εκτός από τον παλαμό, αυτοκίνητο και κάδο, δεν κυνηγάμε κανέναν εργαζόμενο. Το κυνηγάμε το βάζω εισαγωγικά. Ίσα-ίσα το αντίθετο, οι εργαζόμενοι όλοι του Δήμου είναι παραπάνω από ήρωες και το γνωρίζετε πίσω σε αυτό όλοι, γίνεται τεράστια προσπάθεια. Αυτό που κάνουμε όμως είναι για πρώτη φορά και θα υλοποιηθεί μέσα στο 2022, να ξέρουμε πραγματικά πέρα από ότι κάθε χρόνο ξέραμε «αυτή είναι η τόνη του ΦΟΣΔΑ, πληρώστε». Σήμερα ξέρουμε σε κάθε περιοχή, είναι 10 περιοχές μαζί με τις περιφέρειες, τι σκουπίδι έχουμε, τι κάδο έχουμε. Προσπαθώ μαζί με τα παιδιά, με τον Διευθυντή αλλά και με το προσωπικό αυτό που έχουμε του Δήμου μας στην καθαριότητα να φτιάξουμε πραγματικά μια στοχοθεσία που να υλοποιηθεί. Ξαναλέω τέλειος κανένας, θέλει τεράστια προσπάθεια και θέλει προσπάθεια και από τους ίδιους πολίτες. Είμαι σε θέση λοιπόν σήμερα, έχει να κάνει με το προϋπολογισμό και το κλείνω αυτό, το κλείνω πραγματικά, να πω ότι εγώ είμαι κανοποιημένος ένα χρόνο που είμαι αντιδήμαρχος στην καθαριότητα. Σίγουρα θα γίνουν άλματα, είναι βέβαιο αυτό, το υπόσχομαι, στον ίδιο μου τον εαυτό πάνω από όλα. Αν εγώ αποτύχω, σας ενημερώνω δημόσιο ότι θα φύγω πρώτος, όσο τολμηρό και σκληρό αν ακούγεται. Τόπα, τόπα, τόπα, τόπα, στόχο, στόχο, το έχουμε τρεις φορές. Ο στόχος μπαίνει τώρα από το τόσδα. Κρατήθηκε ένα επίπεδο από τους επικεφαλείς να δείξουν και αυτοί που ανήκουν στους συνδυασμούς το ίδιο. Ας είμαι λίγο δημοσθένη, δημοσθένη, ας είμαι, θα σε καλύψω, θα σε καλύψω. Σου μίλησα τρεις φορές για στρατηγική και στόχοθεσία. Έχω μάθει εγώ από τη δικιά μου τη δουλειά προσωπικά, την εμπειρία και ξαναλέω κανένας ξερόλας. Είπε ο κ. Καθαροσπόρης σύμβουλο να πάρουμε. Ση παρούσα φάση δεν χρειάζεται σύμβουλο στην καθαριότητα. Γιατί? Όχι, όχι. Ναι, γιατί. Δεν είπω τι μάγκες. Όχι. Άσε με να τελειώσω. Άσε με να τελειώσω. Θα σε καλύψω και εσένα. Γιατί λέω όχι. Διότι έχουμε συνεργασία με το αρμόδιο Υπουργείο, με υπαλλήλους, οι οποίοι οι ίδιοι έχουν φτιάξει την ίδια την νομοθεσία. Μας καθοδηγούν και είναι σύγκρουρο ότι θα πετύχουμε. Δεν βλέπετε τι κάνουν οι Συμβούλους για το ένα και το άλλο, γιατί τις παίρνουν. Γιατί σε έχουν ανάγκη και καλά κάνουν τις παίρνουν. Είπα, έχουμε συνεργασία. Έχουμε συνεργασία, λέω, σήμερα γινόταν η Επιτροπή Ανταγωνισμού, η χειμερίδα και τη διαχείριση αποβλήτων. Μίλησε ο Ράζης, μίλησε ο Διεθύνων Σύμβουλος του ΕΟΑΝ. Κάτι παίρνουμε και κάτι μαθαίνουμε. Μας καθοδηγούν. Μας καθοδηγούν οι καλύτεροι. Δεν είναι κακό να πηγαίνεις στον καλύτερο, όπως και στον καλύτερο δήμο από σένα. Αυτό προσπαθούμε να κάνουμε και η προσπάθεια που όλοι πρέπει να κάνουμε. Δεν τρέχουμε πίσω για να βγάλουμε φωτογραφίες. Αυτό είναι για να παραδειχματιστούν οι πολίτες και να δυστυχοποιηθούν. Γιατί όλοι μαζί, πραγματικά όλοι μαζί, πρέπει να γίνουμε ένα για το κομμάτι της καθαριότητας. Είναι τεράστιο το θέμα και πρέπει να πετύχουμε. Είναι για μένα μονόδρομος και θα πετύχουμε. Ο δήμος Χαλκιδέων θα είναι στο τρένο της ανάπτυξης όσο αφορά τα σκουπίδια. Δεν θα είναι εκτός. Τώρα κάποιες μικρόλεπτομέρειες για τους κάδους που είπε ο κ. Παγώνης. Είχαμε πει να βγει ο διαγωνισμός τον Αύγουστο. Δεν βγήκε. Δεν είναι τρεις κάδοι. Είναι έξι. Είχατε περιγράψει επτά. Αλλά η μελέτη αφορούσε του 2003 κάδους. Την εξαχρονίσαμε σε κάδους. Είταν του 2003. Είναι έτοιμη από δωμάδα βγαίνει αυτή. Εγώ προσωπικά το παίρνω εγώ πάνω μου. Δεν βγήκε τον Αύγουστο. Θα βγει τώρα την άλλη εβδομάδα. Είναι έξι κάδοι που θα μπούνε. Προμήθεια κάδων από το 2015 έως το 2019. Επειδή κάπου αναφέρθηκε πόση κάδοι. Τα τέσσερα χρόνια αγοράστηκαν 550 κάδοι. Τα τελευταία δύο χρόνια έχουν αγοραστεί 660. Και ευελπιστούμε θα ξεκινήσει διαγωνισμός αρχές του χρόνου για να έχουμε άλλες 130.000 που αντιστοιχεί περίπου σε 600 κάδους. Αναλόγως το πληθυσμό, αναλόγως τη γεωγραφική θέση που έχει και πρέπει... Όχι, όχι. Δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα. Κλείνοντας, αυτό που θέλω να πω είναι ότι καλώς λέμε ότι δεν είναι σε ένα προϋπολογισμό. Είναι εργαλείο όντως ο προϋπολογισμός για να προχωρήσεις. Καλό είναι λοιπόν να γίνονται και προτάσεις. Αυτό, τίποτα άλλο δεν έχω να πω. Καλή συνέχεια και καλό βράβο. Λοιπόν, κυρία Πρόεδρε, κυρία Δήμαρχα, κύριες και κύριοι συνάδελφοι. Σήμερα καλούμαστε να συζητήσουμε και να ψηφίσουμε τον προϋπολογισμό του Δήμου Χαλκιδέων για το έτος 2022. Όπως ορθά ανέφεραν και συνάγεται από τις τοποθετήσεις των προηγούμενων ομιλητών και της κυρίας Δημάρχου, η σημασία του προϋπολογισμού είναι τριπλή. Είναι δημοσιολογιστική, αφού με τον προϋπολογισμό χαράσσεται η μελλοντική πορεία του Δήμου μας για το έτος 2022, με τον προσδιορισμό των αναμενόμενων εσόδων και τον καθορισμό των ορίων των εξόδων. Είναι οικονομικοπολιτική, αφού η λειτουργία του συνίσταται στην επίτεξο σκοπών μεν οικονομικά, πολιτικά και υπεύθυνο τρόπο, ο οποίος πρέπει να εναρμονίζεται μεταξύ αναγκών και κάλυψης αυτών με ορθολογιστικό τρόπο και δημοσιονομική, καθώς ο προϋπολογισμός δεν είναι μία απλή λογιστική κατάσταση πρόβλεψης εσόδων και εξόδων, αλλά μία βαρυσήμαντη πράξη που συνίσταται στον προγραμματισμό, συντονισμό δραστηριοτήτων, τη διαμόρφωση πληρωτικής πολιτικής, τον έλεγχο λογιστικής ορθότητας, νομιμότητας και οικονομικής αποδοτικότητας. Ουσιαστικά, λοιπόν, θα λέγαμε ότι είναι το πιο σημαντικό εργαλείο για να λειτουργήσει ο δήμος μας το έτοιος 2022, καθώς η λειτουργία του είναι προσδιοριστική για τα έσοδα και νομιμοποιητική για τα έξοδα. Για μένα όμως, όπως έχω ξαναπεί σε παλαιότερη τοποθέτηση για τον προϋπολογισμό του έτους 2020, αυτό που περιμένω από τη σημερινή εισήγηση της κυρίας Δημάρχου, από τους κωδικούς που έχω μπροστά μου, είναι να ακούσω τους στόχους και τις προτεραιότητες και γενικά το όραμα της δημοτικής αρχής. Τι θέλει να κάνει δηλαδή η δημοτική αρχή, τι θέλει να αλλάξει στο δήμο μας. Θα τοποθετηθώ επομένως σήμερα και ενιώθω την υποχρέωση απέναντι στους συντημότες μας να αντιμετωπίσω τον προϋπολογισμό όχι ως μία λογιστική αποτύπωση κωδικών και αριθμών, καθώς είναι έβλογο ότι δεν θα φταίνω και χρόνος για να μιλήσω για όλους τους κωδικούς που ήδη έχουν αναφερθεί περισσότεροι. Αλλά πραγματικά και χωρίς καμία αντιπολιτευτική διάθεση και το τονίζω, μέσα από την τοποθέτησή μου θέλω να φανώ χρήσιμη, γιατί και αυτό είμαστε εδώ όλοι μας, ώστε να ανεβάσουμε πάλι το μπίχι ψηλά, όπως αρμόζει στο δήμο μας. 2019 λοιπόν, 2020 και 2021 και βαδίζουμε για το 2022. Και προσωπικά εγώ δεν βλέπω καμία ουσιώδη και σημαντική αλλαγή στο δήμο μας. Και μην μου πείτε πάλι για τη δημοτική αγορά που έχει ξεκινήσει, το 26ο δημοτικό σχολείο που ήταν στον προϋπολογισμό της Τρίτης, οι έργα που αναφέρατε στην εισήγησή σας και τα οποία ακόμα από το 19, 20, 21 ή ακόμα πολλά και από το 2014 που ξεκίνησε ως δημοτικής σύμβουλος του Δημοχαλικηδέων. Άλλα βέβαια ήταν στο στάδιο μελετών, άλλα είχαν ξεκινήσει, άλλα ελοποιούνται σήμερα. Χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι θέλω να μειώσω τη σπουδαιότητα των έργων αυτών για το δήμο μας. Κλείνοντας όμως τη δευτερολογία σας κατά τη συζήτηση και ψήφιση για τον προϋπολογισμό του 2021, είχατε πει στόχος, δεν είναι τα μεγάλα λόγια, αλλά εσείς μιλάτε με τη διαχείριση της καθημερινότητας, με έργα δίπλα στον πολίτη, με το να είστε δίπλα στον πολίτη. Και σας ρωτώ λοιπόν για τα απλά και καθημερινά. Πιστεύετε ότι η πόλη μας είναι μια πόλη καθαρή, νομίζω απαντήθηκε από όλους τους προηγούμενους. Πιστεύετε ότι η πόλη μας είναι μια πόλη προσβάσιμη, πιστεύετε ότι η πόλη μας είναι μια πόλη φιλική προς τον πολίτη, δηλαδή με απλά λόγια. Μια μητέρα μπορεί με το καρατσάκι και το μωρό της να διασχίσει τη Χαϊνά, τη Νεοφίτου, τη Λιλαντίον, την Προαστίου, τη Βενιζέλιο ή την Κακαρά, δηλαδή μεγάλους τωρακεντρικούς δρόμους του δήμου μας, όπου τα πεζοδρόμια είναι σε άθλια κατάσταση ή σε πολλά σημεία δεν υπάρχουν. Στρώσετε την Κακαρά και μπράβο σας, πάρα πολύ καλά κάνετε. Ξεχάσετε όμως, όταν στρώσετε την Κακαρά, να φτιάξετε τα πεζοδρόμια δεξιά και αριστερά, αφού έκλεισε αυτός ο δρόμος για ένα διάστημα. Γιατί δεν κοιτάξαμε να κάνουμε το κάτι παραπάνω σαν δήμος, για την ασφάλεια των πεζών, δηλαδή δεν μιλάμε για ουτοπικά σχέδια, αλλά για πράγματα απλά και καθημερινά, όπως είναι τα πεζοδρόμια. Όσον αφορά τώρα την καθαριότητα που λόγω της υγειονομικής κρίσης που βιώνουμε, έπρεπε και πρέπει να βρεθεί το μεγαλύτερο βάρος της δημοτικής αρχής. Τα χρήματα που έλαβε ο δήμος μας για την κάλυψη αναγκών για την αποφυγή διάδοσης του Covid, είναι κατόπιν της τελευταίας αναμόρφωσης, που ήρθε στο Δημοτικό Συμβούλο της Τρίτης, 2.012.652,14 ευρώ, τα οποία χρήματα έχουν δαπανηθεί. Το ευλογερό τιμα το οποίο γεννάται όταν κάποιος ακούσει αυτό το μεγάλο ποσό, είναι πού δεν πανήθηκαν τα χρήματα αυτά, πώς θα διαχειρίστηκε ο δήμος μας τα χρήματα αυτά, τι ανάγκες ύψους 2 εκατομμυρίων καλύφθηκαν. Και επειδή ήμουνα μέλος του Δικητικού Συμβουλίου του ΔΑΠΕΚ, οφείλω να ρωτήσω, γιατί να λάβει ο οργανισμός έκθεκτη επιχορίγηση από τα χρήματα του Covid 170.000 ευρώ συνολικά. Δεν φτάνει δηλαδή στον οργανισμό το 1,5 εκατομμύριο που λαμβάνει ως τακτική επιχορίγηση, γιατί από ό,τι θυμάμαι παλιά και είναι και εδώ και η κυρία Σλεκόνη να με βοηθήσει, ένα διάστημα παίρνατε μόνο ένα εκατό, και το διαχειριζόσασταν. Ποιες είναι λοιπόν οι έκτακτες ανάγκες που έπρεπε να καλύψει ο ΔΑΠΕΚ με τα χρήματα για τον Covid, καθώς ούτε πολιτιστικές εκδηλώσεις γίνονται, τα αγήπεδα δεν λειτουργούσαν για μεγάλο διάστημα λόγω Covid, ούτε δαπανόνται ποσά για το στολισμό της πόλης, το διάκοσμο, ούτε βέβαια μεγάλες περιβαλλοντικές ενδράσεις καθώς ο ΔΑΠΕΚ είναι υπεύθυνος και για το περιβάλλον. Και στο σημείο αυτό να μην ανοίξουμε την κουβέντα για τα αγήπεδα και αθλητικές εγκαταστάσεις, γιατί όταν εγώ στα διοικητικά συμβούλια φώναζα και είπα ότι για παράδειγμα το Μουστάκα Τζιότι έχει προβλήματα, με είχατε κατηγορήσει λέγοντας ότι οι Δαριβέροι δεν θέλουν να φτιαχτούν τα αγήπεδα στην πόλη. Αλήθεια λοιπόν, φτιάχτηκε σωστά το ενιλογογήπεδο, δηλαδή μπορεί να πάει αύριο μια ομάδα ποσοφέρου να προπονηθεί, αύριο το πρωί. Πολλά ερωτήματα λοιπόν για το ΔΑΠΕΚ, για τα οποία ουσιαστικά θα τα θέσουμε και στον απολογισμό. Ακόμα μια παρατήρηση που αφορά την καθαριότητα. Σχετικά με την υπογειοποίηση των κάδων, ρωτήσαμε λοιπόν όλοι για ποιο λόγο έχει καθυστερήσει από το 2019 και κανονικά στον προϋπολογισμό του 2022, έπρεπε να έχουμε νέους υπογειοσκάδους, να έχει λοποιηθεί. Τουλάχιστον αυτή η 3 ή η 6 όπως είπατε πριν λίγο. Όταν θα ξεκινήσουμε λοιπόν. Συνεχίζω λοιπόν με θέματα και έργα δίδλα στον πολίτη. Παλιό νοσοκομείο Χαλκίδας. Δεν αφορά, καμία πρόβλεψη και γενικά καμία συζήτηση για το 2022. Πώς είμαστε δίπλα στους εμπόρους και γενικά στον πολίτη, όταν η αγορά στο σημείο αυτό παρακμάζει. Τι θα γίνει, ποιος είναι ο σχεδιασμός για την αξιοποίηση του κτίριου αυτού. Επίσης ένα ακόμα θέμα το οποίο άκουσα και διάβασα ότι τέθηκε στον Υπουργό Υγείας από τον Βουλευτή Εβία στον κ. Ζεμπίλη είναι η μεταγκατάσταση του ΕΚΑΒ από το κέντρο της πόλης. Πάρα πολύ σωστή η πρότασή του και εγώ συμφωνώ απόλυτα καθώς θα αποσυμφορηθεί το κέντρο που έχει πάρα πολύ σημαντικό πρόβλημα και ο χώρος βέβαια είναι ακατάλληλος. Καμία αναφορά από τη Δημοτική Αρχή για τη μεταγκατάσταση. Καλό είναι όταν ακούμε μια καλή πρόταση όπως αυτή που είναι προς τους συμφέρον της πόλης, όπως έλεγε και η γιαγιά μου, να την αρπάζουμε από τα μαλλιά, να πιέζουμε και εμείς δηλαδή σαν δήμος για την υλοποίησή της. Συνεχίζω με τη ρουστική ανάπτυξη του Δήμου Χαλκιδέων. Εξής είναι ένα σημαντικό θέμα που ακούω από την αρχή της θητείας σας. Ποιοι είναι οι κωδικοί του προϋπολογισμού για το 2022 που αποτυπώνουν το στρατηγικό σχεδιασμό που θέλετε να ακολουθήσετε για την ανάδειξη της πόλης μας. Γιατί για το στρατηγικό σχεδιασμό βλέπω έναν κωδικό, σελίδα 11 ύψους 2000 ευρώ και ακόμα ένα σελίδα 8, ο οποίος αφορά ανάδειξη της πόλης μέσω συμμετοχίας σε εκθέσεις και συνέδρια, που συνειοτέωνται μέχρι 31-7-21. Δηλαδή πριν ανοίξει ο τουριστικός περίοδος δεν είχε δαπανηθούνταν ευρώ. Ενώ το ελάχιστο και το πιο απλό βέβαιο το οποίο έχω προτείνει αρκετές φορές και προεκλογικά, για το οποίο δυστυχώς δεν υπάρχει καμία πρόβληψη πάλι στον προϋπολογισμό, είναι να φτιαχτεί ένα τουριστικό περίπτερο για την ενημέρωση των τουριστών όταν έρχονται ή περνάνε από την πόλη μας. Γι' αυτό και υποβάλλω το ερώτημα. Μπορείτε να απαντήσετε μετά κύριε Νέζη. Πώς θα στηριχθεί λοιπόν η τοπική οικονομία και η επιχειρματικότητα μέσω του τουρισμού και ποιος κωδικός αποτυπώνει την εξοστρέφεια του δήμου μας. Και αναμένω λοιπόν την απάντησή σας αφού υπάρχει πρόβληψη. Συνεχίζω με ένα ακόμα θέμα από τα πιο σημαντικά πρόβληψη. Το πολυπόθητο ΔΑΡΙΚ. Στον Προϋπολογισμό για το 2020 σας είχα ρωτήσει και εγώ και ο κύριος Καλαφέρης αρκετές φορές τι θα κάνετε με το ΔΑΡΙΚ. Καθώς δεν είχατε αναφέρει τίποτα στην εισήγησή σας αλλά και στην διφθαρολογία σας. Στον Προϋπολογισμό για το 2021 ερωτηθήκατε εκ νέου. Τι με αλληγενέστε με το ΔΑΡΙΚ. Υπάρχει κάποτε πρόβληψη. Υπάρχει κάποια συζήτηση ή οτιδήποτε κοινικά γύρω από αυτό το θέμα. Ξέρετε λοιπόν και απεθύνομαι κ. Σαναμπάβη ότι το θέμα του ΔΑΡΙΚ δεν είναι θέμα μορφιάς. Δεν είναι θέμα μια τόσο μεγάλης έκτασης στην κατάσταση που είναι. Δεν έχω διακόψει κανέναν σήμερα και κ. Πρόεδρε παρακαλώ πολύ. Είναι ντροπή σου γιατί η σημαία της προϋπολογητής της εκστρατίας ήταν το πρώτο θέμα μας θα είναι το ΔΑΡΙΚ. Και εγώ το έβλησα. Το έβλησα. Το έβλησα. Το έβλησα. Το έβλησα. Το έβλησα. Το έβλησα. Το έβλησα. Το έβλησα. Το έβλησα. Το έβλησα. Το έβλησα. Το έβλησα. Το έβλησα. Το έβλησα. Αν άκουγε κανείς τι λέω ότι αυτά όλα είναι απλώς τίποτα. Υπάρχει ένα κενό. Δεν ακούγεται τίποτα. Ότι δεν έχει μικρόφωνο. Το ξέρεις. Δεν καταγράφονται. Όσον... Καλή κυρία πρόεδρε θα πρέπει να πατήσει. Εντάξει. Έβληξα μία με κόσμια... Εγώ θέλω... Έχετε δει και να μην δια... Μα δε μάθω. Εγώ είπα να μην διακόπτω. Και είπα... Και είπα... Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω. Και είπα να μην διακόπτω.