1η Ημέρα - 1ο Επιστημονικό Συνέδριο: «Ηράκλειο… Η πόλη που μαθαίνει» (ΔΗΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ, 2020)
: Αυτοί οι πρόεδρες, η Σελήνη κοινωνική συμμετοχή της ΔΥΝΕΣΚΟ, η κυρία του Αποκρουστοπούνου της Κηγόστρα, φίλοι της Επιτωπικής Προτοδιοίκησης, φίλοι της Διαβιου μάθησης, κυρίες και κύριοι, η διαβιου μάθηση γίνεται όλο το πιο σημαντικό στο σημερινό κόσμο και αποτελεί αναπόσπαστο μήνα της Ατζέντας Διουλεία της Τριάντα και Ταϊφόρα Ανάπτυξης. Η διαβίου μάθηση γίνεται όλο τοιο πιο σημαντική στο σημερινό κόσμο και αποτελεί ένα πόσπαστο μήνα της ατζέντας δημιουργίας της ΤΕΠΑ και της Διακόρων Άπτυξης. Το μέρος της διαβίου μάθησης συζητείται σε διεθνές επίπεδο, όλο και περισσότερο γιατί είναι να λαμβάνουν και λογιούν γράσεις σε υποδομού πόλεις που μαθαίνουν, πόλεις που δίνουν τη δυνατότητα στους πολίτες τους να μαθαίνουν και να αναπτύσσουν καθόλου τη διάρκεια της ζωής τους, παράλληλα δίνουν τη δυνατότητα σε χωρίς να συμμετέχουν στο σχεδιασμό γράψων και νεοποιούν πρωτότυπτες ιδέες που παρεμβαίνουν στον κοινωνικό ιστό. Το ΕΡΑΚΙΟ μπορεί και πρέπει να είναι μια τέτοια πόλη. Πριν τριαχρόνια δημοσιακή με τη συμβολή και την πολιτιμή στήριξη της Εθνικής Ελληνικής Επιτροπής για την ΟυΝΕΣΚΟ έγινε μέλος του παγκόσμιου δικτύου της ΟυΝΕΣΚΟ για τις πόλεις του Μαθαίνου. Πρόκειται για ένα δικτύο μέσα από το οποίο οι πόλεις μέγετου δικτύου, 223 πόλεις από 51 χώρες, καλούνται να παρέχουν δυναμικά στο πεδίο της διαβίου μάθησης. Οι πόλεις δημιουργούν αποτελεσματικά τους πόρους τους σε κάθε τομέα με σκοπό την προώθηση της μάθησης χωρίς αποκλεισμούς, την χρήση σύγχρονων τεχνολογιών μάθησης, την κοινωνική συγνωχή, την ατομική ενδυνάμωση, την οικονομική πολιτιστική ευημερία και την ευκόρια ανάπτυξη. Περί της ουσίας η διαβίου μάθηση αποτελεί το επίκεντρο, η κοινητήρια δύναμη του κοινωνικού ιστού μιας πόλης και γίνεται οδηγός για την επίτευξη όλο το παραπάνω. Ως πολίτες βρισκόμαστε σε μια συνεχή προσπάθεια αναζήτησης της πραγματικής εκπαιδευτικής ανάγκης μάθησης της εθνικής κοινωνίας. Για την επιτυχία και η οικοδόμηση μιας πόλης που μαθαίνει, ο δρόμος είναι μακρύς και καθόλου εύκολος. Βλέπετε η αποκοιμή προσπάθεια αν θέλουμε να καταστήσουμε τη ράχυλο πόλη ευρωπαϊκή, μια πόλη που ο καθένας θα έχει εκτεθεί και που το αναλογεί. Μια πόλη στην οποία θα επικρατεί ο αγιοσεβασμός, η αλληλεγγύη, το ματικό πνεύμα και η συνεργασία. Στο πλαίσιο αυτό, δημοσιερακείο διοργανώνουμε το πρώτο επιστηματικό συμμέτρημα για τη διαβίου μάθηση, ράχυλο υπόλοιπο μαθαίνει, συνέργειες για την πρόσεξη της διαβίου μάθησης, συνεργασία με το ίδρυμα Τεχνολογίας Έρευνας, το Παρεμιστήμιο Κρήτης, το ΤΕΙ Κρήτης, την περιβερειακή διεύθυνση εφαίρεσης της Κρήτης, το Αρχαιολογικό Μουσείο, το Ιατρικό Σύλλογο, τις Τεχνικές Σχολές, το Εμπορικό Κημεριτήριο, το Κέντρο Πρόηψης Κεσάν. Με στόχο την διαμόρφωση μαθησιακής κουλτούρας συνεργασίας στην πόλη μας, την δημιουργία ενός διαρκούς πόρου πολιτών μέσα από μαθησιακές ομάδες που θα οδηγούν στη νέα γνώση, θα παρέχουν ικανότητες και θα διαμορφώνουν τις τάσεις που θα βελτιώσουν το επίπεδο ζωής στην πόλη μας. Στο σημείο αυτό να παρακαλέσω τον Δήμο Καραπείου να χαιρετήσει το στέλιο. Στο Δήμο Καραπείου η διαβίου μάθηση αποτυγένει αφόρων δημιουργικών ενταγμένων στο Εμπορικό Επιτρεπτικό Σύστημα, ένα τομέα ο οποίος συμβάλλει, ουσιαστικά στην αντιμετώπιση της δυνάμικηση, ενταγμένος. Εκεί που το βάλατε, τώρα μου το βάλατε το μικρόφωνο, εκεί δεν ήξερα. Είναι ένα τομέα ο οποίος συμβάλλει, ουσιαστικά στην αντιμετώπιση της δυνάμικησης των εκπαιδευτικών ενταγμένων στο Εμπορικό Επιτρεπτικό Σύστημα, μέσα από τις σάσεις των αποκλεισμών, ως μια ανοιχτή και διαρκής εκπαιδευτική κοινωνική δυνατότητα σε ζωές του κάθε ανθρώπου. Είναι ένα τομέα ο οποίος συμβάλλει, ουσιαστικά στην αντιμετώπιση της δυνάμικησης των εκπαιδευτικών ενταγμένων στο Εμπορικό Επιτρεπτικό Σύστημα, μέσα από τις σάσεις των αποκλεισμών, ως μια ανοιχτή και διαρκής εκπαιδευτική κοινωνική δυνατότητα σε ζωές του κάθε ανθρώπου. Μάλιστα η πρώτα και βράδοξη του Δήμου Ιαρκύου, από τη Διεθνή Επιτροπή Αξιοδόγησης της Συνάκτων, και του Γενοτρόφου, με τον οποίο είναι ευρεφοντάς πολίτες και μεταναστες, προωθώντας την ισότητα. Και τη κοινωνική συνολική μέσα από αυτοιτικά και πολιτικά προγράμματα, όπως το ΠΟΡΟΛ, αλλά και τη συνολική προσέγγιση του Δήμου στο πεδίο του Διαβείου Μάθησης, αυτή η βράδοξη είναι φαρακινή. Θα τη χρησιμοποιήσουμε και να προσφέρουμε ακόμα περισσότερο το διεύτερο συστημικό πεδίο της κοινωνίας. Το διεύτερο συνέδριο η Ιαρκύου-Πόηκο Μαρθέληνι, το οποίο πραγματοποίησε στην πόλη μας, θα σημαίνει ουσιαστικά την πρόταση, η διάστηση των μάθησης και η εξέγγιση για όποιους, τη διασύνδεση των πορεών μάθησης, όπως και στη δημιουργική συνεργασία μεταξύ τους και αντιμετωπιστών ενιαίειστων και στρατηγικών. Καλώς ολίτως το έραπτο του κυρίες της υπόστασης. Στο πρόσωπο θέλω να ευχαριστήσω τη Δημιουργική Εθνική Επιτροπή για τη Μουνέσχο και τη θήρυξή της σε όλες τις δράσεις μας. Είμαι βέβαιος ότι δεν είναι όλες αυτές τις θήρυξες μας και τους δομολύτες μας. Ευχαριστούμε, κύριε Δήμαρχε, για την βοήθειά σας και τη θήρυξή σας στις συνεργασίες του Δήμου. Όλη αυτή τη δήμερη γιορτή δεν θα ήταν ιδιαίτερα να εκτελευτεί. Αν ο Δήμος Ιερακλή δεν είχε ενταχθεί στο πρόγραμμα αυτό της διαβίου μάθησης, δεν γνησήθη. Δηλαδή, χωρίς την πολύ δυναίκη βοήθεια και στήριξη της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για τη Μουνέσχο και ιδιαίτερα από την Πρόεδρε αυτή, η Γιάννη Τζικώστα και τα στελέχη της Επιτροπής, στους οποίους έχουμε σήμερα κοντά μας. Γιάννη Τζικώστα, Πρόεδρε, μας κάνετε ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε, κύριε Δημοσιογραφέ. Κύριε Πρόεδρε του Εκκλησού Νέσχο και θέλουμε να σας ευχαριστήσουμε που ήρθατε από την Ευρώπη στο Ιεράκτιο της Επιτροπής. Εκκληκτή συνεφέροντας και προσκοπημένη, είναι ιδιαίτερη η δημιουργία της με την ιδιότητά μας Πρόεδρε της Ελληνικής Επιτροπής. Το επιστημονικό συνέντερο που διοργανώνει ο Δήμος της Ιεράκτιου, με θέμα Ιεράκτιου ειπών που μαθαίνει συνέχιως για την πρόοδηση της διαδρομάτησης. Όπως οδηγορίζουν οι Ιεράκτιοι σχολαμάντας υπόψεις της σύντομης υποχρήσης, τα ελλήμματα και τις αντιραμίες των κεντρικών εξωσιών της Ελληνικής Επιτροπής, καθώς και την επικρατική ανάγκη μίωσης του συγκεντρωτισμού και της δημοκρατίας διαμόρφωσε το 2015 το Παγκόσμιο Δικτυοφόραμα της Ελληνές. Μασικός τόπος του δικτύου είναι κυνητοποίηση των δοτικών κοινωνιών για την πρόοδηση της διαδρομάτησης, κατάστασης και βεστιτωποίησης των πολιτών, καθώς και η διαμόρφωση πολιτικών προσταθυντικών για την ενίσχυση της εισόδησης και της κοινωνικής ενσωμάτωσης των δοτικών κοινωνιών. Η Ελληνική Επιτροπή για την ΕΛΕΣΚΟ, αμέσως μετά την παραδοσία του προγράμματος, υποστήριξε την ένταξη του Δήμου Λάρισσας στο βαθμόσο με αυτό δίκτυο. Η Ελληνική Επιτροπή του Δήμου αυτό προθέτησε σημαντική Ελληνική Επιτροπία, καθώς η Λάρισσα επίλυξε όχι μόνο ο πρώτος ελληνικός δήμος που έμεγραφε στον παγκόσμιο δίκτυο της Ιουνέσκο, αλλά και ένας από τους πρώτους δήμους που έμεγραφε σε παγκόσμιο δίκτυο. Με έκλειση με αδερφηστή εξειδημαρική και οπωσία της Ελληνική Επιτροπής για την Ιουνέσκο, έχουν εγγραφεί στον παγκόσμιο δίκτυο Πολυοδυνάριστος Ιουνέσκο δεκατρή στιγμή της Ελλάδος. Λύτερα να τους αγγραφέρω, γίνει ο Δήμος Αθηναίου, Μέα Συμήμη, Σελλεξίνας, Λάρισσας, Σερός, Βικάνου, Πουδιάς, Κορτιάντη, Εχώδου, Πορδελού, Θέρμις, Μόρτ, Λέσβου, Σάμπ και Ιερακή. Μια πόλη μάθησης δίνει προτελεότητα στην ανίκηση των τοτικών αλλαγών, την αξιοποίηση των γνώσεων των πολιτών και την ευαστητοποίησή τους για την κάλυψη των γενών της κοβικής αυτοδύνησης. Με άλλα λόγια οχιθά την διαμόρφωση ενεργών πολιτών που λιώνουν ουσιαστικά την έννοια της δημοκρατικής διακυβέρνησης, παραμένουν στη λειτουργία της πόλης τους και αλλάζουν την πορεία των πραγματικών. Μέσω της έγγραψης στον παγκόσμιο ανδίκτυο της Ουμιασκό, οι πόλεις μέλη, οι ασυνδέοντες του Ινδιωτικού Οργανισμού των Ενωμένων Εθνών, μπορούν να εποφεληθούν από τη ρυπείωση με άλλες πόλεις, πανεπιστήμια, ιδρύματα και πορείς, καταλάψουν τεχνομωσία με τις ασφαρτικές ικαιρίσεις για κέρια προβλήματα από να κύπνουν στον πλαίσιο μας. Επίσης, οι δήμοι μπορούν μέσω του δικτύου να ενισχύσουν τις τοπικές τους δυο μικρατιές, αναζωγονώντας την αγορά εμβατίας, ενώντας τον τουρισμό και την εμπατία. Ο δήμος συγγραφήτου, και δεν θα ευχαρίσω άλλη μία χώρα για τη διευθυνία μας και τον δήμακό μας, υπέφανε υποψηφιότητα πέραση για το Μαραβείο Πόλεων Άγισης, που δέσπισε η ΕΜΕΣΚΟ. Κατόπιν αξιονόηση της έτσις αντιμετρική εθνικής επιτροπής για την ΕΜΕΣΚΟ, η οποία αποστελούθηκε στο Διεθνείο Οργανισμό, το Ιστιτήτου Διαπείου Μάνεσης της ΕΜΕΣΚΟ αποφάσισε την βράβευση της Πόλου Συγγραφείου για το έτος 2019. Λόγιτε για τη δεύτερη ηλικία Πόλη Διαπείων Άγισης, εν λόγω γραφείων, καθώς το 17 η ΕΜΕΣΚΟ είχε τιμήσει την Πόλη της Λάησης. Σύμφωνα με την Επιτρική Επιτροπή, η Νέκα Πόλης που διοκρίθηκαν, δέδουν ως προτεραιότητά τους την πρώτη της εκπαιδεύσης και της διαδιομάτυσης, παρουσιάζοντας και μοτώμες πρακτικές σε ένα ευρύ φάσμα νεών, όπως η κοινωνική πρόνοια εκπαιδεύση, η ιδιόπολησμός και η ευκολία. Ιστεύω πως το επιστημονικό συνέντριο του Διοκανόμιου Δήμος Ιραντλίου θα ήθελα να ευχαριστήσω τον κ. Αντιβήμαχο για την φοβερή δουλειά που έχει κάνει. Να συγκράπτει τα στυλέχη των δήμων, αλλά και την τοπική κοινωνία, ώστε να συνειδητοποιήσουν τα πολεμπρά οφέλη της ένταξης των λόγων δικτύων και να κάνουν πράξη στις αρχές του διαβίου μάθησης, την χρήση των νέων τεχνολογιών, της ενσωμάτωσης των νονοπτήτων ομάδων και της προόδησης μιας διαπλανηκής κουρτούρας μάθησης στο σχολείο, την οικογένεια ή το διδασιακό περιβάλλον. Θα ήθελα να σας ευχαριστώ για άλλη μια πράττα δήμαρχο Ευαγγλία, κύριο Βασίλη Λατρονιώ, πρώτα τη δήμαρχο Παιδείας, κύριο Γιώμο Βρακάκη, για την τράπωση της πόλης, καθώς και για τις διογράμμους του επιστημονικού συμμετείου. Σας εύχομαι καλή επιτυχία και εύχομαι το Ιράδιο να πανεί από το Στάντο και καλή επιτυχία όλα. Σας ευχαριστώ πολύ. Ευχαριστούμε τον Πρόεδρο, κύριε Άντιζη Κόρστα. Κοντά μας έχουμε την τιμή να έχουμε το Σύμβολο και Πρόσωπο του Ιστητούτο Διαβίου Μάθησης της Ουρνέσσικο και του Αμβούρκου. Κοντά μας είναι ο κύριος Παγκράτης Φασταντίνος, να χαιρετήσει κύριε Παγκράτης Φασταντίνος. Αξιόδομη, κύριε Δημάρχε, αξιόδομη, κύριε Απρόεδρε της Επιτυχίας της Ουρνέσσικο. Εκ μέρους του Επιτύτου Ιστητούτο Διαβίου Μάθησης της Ουρνέσσικο, κύριε Δέρη Παζουαρένα, θέλω να ευχαριστήσω τον Τίμο του Διακήρου. Κυρίως θα θέλα και την οργάνωσή του Πρώτου Ψτιμωλικού Συνεβίου Μαθησης της Διαβίου Μάθησης. Για την εξέλιξη μιας πόλης μέσω περισσότερων εκπαιδευτικών προγραμμάτων, το έχει η επίτευση των 17 στόχων γυρναϊκόρων και ανάπτυξη. Οι ιδιαιτέρες του στόπου νούμερο 4, για τη διασφάλιση μιας ελεύθερης, ισότιμης, ιδιωτικής εκπαίδευσης, προάγοντας παράλληλα τις ευκαιρίες για την Διαβίου Μάθηση. Η απόκτηση μιας ιωτικής εκπαίδευσης είναι νοθεμαία για την ιδιωτική σου της ζωής των ανθρώπων. Δηλαδή ό,τι υπάρχει απόκτηση είναι να γίνει μια πόλη που μαθαίνει εδώ και 3 χρόνια. Το να χτίσεις όμως μια πόλη που μαθαίνει δεν αυγεί. Δεν χρειάζεται περισσότερα από ένα άτομο ή έναν οργανισμό. Δεν αρκεί μόνο η προσπάθεια ενός ατόμου. Είναι η ισογητική προσπάθεια που κάνει την ανάπτυξη σημαντική, την δραστηριοφύση και τη συνισφορά όλων των χώρων των πόλων από διαφορετικούς τομείς. Είναι μια πρώτη τάξη συγκεκριμένη για την πόλη του Ηρακλήρου. Καλύπτει και στις εργασίες του συνεδρίου και στην ανάληψη κράσης στο πλαίσιο παρατοσμίου του κτήτους ομέσων και των πόλεων που μαθαίνουν. Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να ανανεώσω το καρατεβού με το τιμό του Ηρακλήρου για τον Οκτώμβριο του 2009 όπου θα γίνει και η επίσημη γράφηση της πόλης στην οικονομία στην πόλη της Μεδηγύνη, όπου θα διερμανωθεί το τέταρτος διεθνές συνέδειο για τις πόλεις μας. Σας ευχαριστώ πολύ και καλή επιτυχία. Σε ευχαριστούμε τον κ. Παγκράτη, πολύ σύντομα θέλω να ευχαριστήσω και μόνο την Επιστημιολογική Οργανωτική Επιτροπή για το δήμορες συνέντερο το οποίο προγραμματοποιείται. Θα θέλα να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τα στελέχη του δήμου, την Διαθήκτρια, την Επιτουλάκη, την ίδια Δημιουργία Μαριά να προσκεφθεί το κουμμό του και η κυρία Νατιότη και όλους τους βοήθησαν για την επίτυχη του δήμου αυτού συνεδρίου. Θα θέλα να ευχαριστήσω τους παρελίστες του Πρώτου Συντριού Τραπεζίου να προσέχουν στις θέσεις τους κ. Καθράκη, κ. Καρζάχης, κ. Φιλιολίο, κ. Ιλιοπούλου, κ. Τσάχας, κ. Τυθαρά, κ. Κοπουράκης. Μια διευκλήνηση να κάνουμε εδώ. Ταυτόχρονα με τις εργασίες του συνεδρίου από τα πάνελ υπάρχει στο ίντερνετ μια αφαρμογή που λέγεται Slido. Θα την βρείτε από τα κινητά σας. Είναι sli.do. Εκτυπέρα με το δοδικό H κεφαλαίο 137. Μπαίνετε και κάνετε ερωτήσεις στους πανελίστες πάνω στο πάνελ και ταυτόχρονα ξεκινά για διαδικασία χώρου με οποία δεν θα κλείσει. Στο τύπο εργατλίου έχει ανοίξει έναν φόρουν πειράκτου υπόλοιπου μαθαίνου που εκεί πάνω θα μπορείτε να ανεβάσετε σχόλια, παρατηρήσεις, συζήτηση και δικόταρα. Θα παρατηρήσετε σήμερα ότι η μορφή του συλληλίου αυτό είναι ιδιαίτερη, δηλαδή δεν έχουν παρουσιάσεις, δεν υπάρχουν μιλήσεις, δεν υπάρχει υποτρέκτορας, δεν υπάρχει οικογένεια από όλα αυτά, υπάρχει μια συνεχή σαρή επίδραση εσάς, των ανθρώπων που είναι πάνω αλλά και μεταξύ σας. Άρα εδώ θα έχουμε, θα σας τα πει και ο κ. Μαχάδης ο Αντιτρίμαχος, είναι δύο σειρές που παρουσιάσουμε από το πάντερ μισή και μισή ώρα και μισή ώρα για το κοινό. Και θα παρακαλέσω όλους τους φαμελίστες, δεν ξέρω με ποιο τρόπο μπορείτε να το βάλω, δεν έχω πολεμικές σκέψεις και μέσα από το κοινό, αλλά να κρατήσετε τους χρόνους για να είμαστε ετός του προγράμματος. Τέσσερα λεπτά από την υποθέτηση από κάθε εφαρμογή σας. Να το ξαναπώ. Να ευχαριστούμε τον Δήμαρχο που έχει κάνει τις υποχρεώσεις, να ευχαριστούμε τον Δήμαρχο την προσοχή σας, να είστε καλά και όλα, ευχαριστούμε. Να ευχαριστούμε τον Δήμαρχο που έχει κάνει τις υποχρεώσεις, να είστε καλά και όλα, ευχαριστούμε. Να ευχαριστούμε τον Δήμαρχο που έχει κάνει τις υποχρεώσεις, να ευχαριστούμε τον Δήμαρχο την προσοχή σας, να είστε καλά και όλα, ευχαριστούμε. Να ευχαριστούμε τον Δήμαρχο που έχει κάνει τις υποχρεώσεις, να ευχαριστούμε τον Δήμαρχο την προσοχή σας, να είστε καλά και όλα, ευχαριστούμε. Να ευχαριστούμε τον Δήμαρχο που έχει κάνει τις υποχρεώσεις, να ευχαριστούμε τον Δήμαρχο που έχει κάνει τις υποχρεώσεις, να είστε καλά και όλα, ευχαριστούμε. Να ευχαριστούμε τον Δήμαρχο που έχει κάνει τις υποχρεώσεις, να ευχαριστούμε τον Δήμαρχο που έχει κάνει τις υποχρεώσεις, να ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε πάρα πολύ, μέρος της Ελληνικής Αθλητικής Επιτροπής για τη φιλοξενία, συγχαρητήρια για την διοργάνωση, εύχομαι καλή επιτυχία στο συνέδριο. Θα πω ορισμένα πολύ σημαντικά πράγματα για το πρόγραμμα και έχουν διωθεί αρκετά, αλλά πολύ σύντομα θα πω δύο λόγια. Είναι ένα πρόγραμμα το οποίο ξεκίνησε το 2015 από τη ΜΕΣΚΟ, το οποίο η Επιτροπή δραστηριοποιήθηκε στην Ελληνική Αθλητική Επιτροπή, γιατί βρήκε ότι έχει πάρα πολύ ενδιαφέρον, επειδή είχε πολλές πόλεις που επίσης ενδιαφέρον από την αρχή, γι' αυτό και η Ελλάδα είναι από τις πόλεις που έχει εντάξει τις περισσότερες πόλεις του Ευρώπη σε αυτό το πρόγραμμα. Οι δήμιλοι έρχισαν να ενδιαφέρονται να συγκυλώσουν την έτηση γιατί τα διαδικαστικά πόλεις συγκυλώνουν κάποια έτηση και μετά η έτηση συζητά με την Επιτροπή, η οποία τελικά υποβάλλει την έτηση αυτής της Επιτροπής, εφόσον πριν έχει το εύκολο που πρέπει. Το πρόγραμμα είναι ένα ευρύ πρόγραμμα διεπιστημονικός, περισσότερο διακοστάς θα έχετε καταλάβει και διαθυματικό, στο επίπεδο το οποίο βρίσκεται η διαβιωματική εκπαίδευση και η κατάρτιση σε επίπεδο κυρίως τοπικομενισμικό επίπεδο. Σε το γεγονός ότι η εκπαίδευση βρίσκεται στην καρδία του πρόγραμματος, αυτό είναι ένα πρόγραμμα όπως όλα τα πρόγραμματα της UNESCO, το οποίο διασυνδέει όλες τις τομείσεις της UNESCO, όπως οι επιστήμες, ο πολιτισμός, όπως σαφώς η αϊφορία και η βιώσιμη ανάπτυξη που είναι μια μία στόχος οπρέλας με τους UNESCO, ο οποίος διασυνδέει όλες τις τομείσεις της UNESCO με την αϊφορία και την βιωσιμότητα, προσπαθεί να βοηθήσει και να εξηγήσει πως όλοι αυτοί οι τομείσεις, οι εκπαίδες, ο πολιτισμός και οι επιστήμες μπορούν να λειτουργήσουν σε σύνθεση με την αϊφορία ώστε να υπάρχει βιώσιμη ανάπτυξη. Το πρόγραμμα αυτό δίνει μεγάλη έμφαση στην εργασία, ας πούμε, σε τοπικό επίπεδο και δεν εννοώ την εργασία, την εργασία, ενώ το τόπο με τον οποίο οι φορείς τοπικό επίπεδο μπορούν να διασυνδεθούν, να αποτυπωθούν τι είναι και να διασυνδεθούν ώστε να προαγχθούν η ενσουμάτωση με το κουτονομάδων, η υγεία, η αϊφορία, που είναι ο πιο σημαντικός τόπος, οι συνέχειες, η κατάρτιση των ανθρώπων. Υπάρχουν σε έναν βήμος που είναι απόλυ η κοινωνική συνεχή, η οικονομική, πολιτιστική ευμερία και η ευστυχία ανάπτυξη. Όπως, ίσως, δεν ξέρω αν θα τοποθετήθη ξανά, αν και πλήφα κράτησε από τα κεντρικά βάτος, το κέντρο διαβίουμα άθλησης έχει θέσει, έχει προσδιορίσει, οδηγούν σπηλώνες που είναι σημαντικοί προκειμένου το πρόγραμμα αυτό να υλοποιηθεί. Και αυτοί είναι ο σχεδιασμός, προκειμένου να αποτυπωθούν όλοι οι φορείς της αυτοδιοίκησης που μπορούν να εμπλακούν στον πρόγραμμα, η εμπλοκή όλων αυτών των εταίρων, η δυνατότητα που πρέπει να βοηθεί σε όλους τους εταίρους να έχουν πρόσβαση στο πρόγραμμα, η αναζήτηση χρημάτων και βέβαια αξιολόγηση. Πολύ συνοπτικά επίσης, θέλω να πω κάτι το οποίο είναι πολύ σημαντικό ανάφορικά με το πρόγραμμα. Αυτό είναι ένα πρόγραμμα το οποίο ξεκίνησε, ας πούμε, όχι με ιδιαίτερα αυστηρά κριτήρια, εντούτοις στην πορεία Ιουνέσκο βλέποντας και το ενδιαφέρον των πόλεων αλλά και την αναγκαιότητα να υπάρξει μια ροή αιτήσεων πιο ορθολογική. Ασυνομήσε το πρόγραμμα βάζοντας άλλα κριτήρια για την ένταξη των πόλεων και προτείνοντας προσδιορίζοντας ότι κάθε πόλη, η ελληνική εθνική επιτροπή μπορεί να μεταδιασχύριζεται της ευγενίας που έρχονται αλλά θα πρέπει μόνο τρεις πόλεις να επιλέξει για κάθε έτος να υποβάλλει στην Ιουνέσκο. Τέλος, επειδή μιλάμε για την εκπαίδευση, θέλω να πω ότι ένα επίσης πολύ χαρακτηριστικό στοιχείο του τρόπου με τον οποίο η Ιουνέσκο βλέπει το πρόγραμμα αυτό είναι ο τρόπος με τον οποίο βλέπει εγγέννη την εκπαίδευση. Η εκπαίδευση προσεγγίζεται ως ένας χώρος περιβάλλων στο οποίο μπορεί κανείς να μάθει και δεν είναι μόνο το τυπικό περιβάλλον του σχολείου, άρα είναι το περιβάλλον ενός μουσείου, είναι το περιβάλλον μιας νοικιώ, είναι ο χώρος της κοινότητας, ο χώρος της εργασίας, ο χώρος της υπογένειας, όλοι αυτοί αποτελούν χώρους που μπορεί κανείς να λειτουργήσει και να μάθει. Θα ευχαριστώ πολύ. Θα ευχαριστώ. Καλημέρα από μένα. Ευχαριστώ πολύ για την πρόσκληση. Είναι χαρά να πω τα πολλή παρουσία στο ομορφονήσεις σας, αλλά και η ευκαιρία να αλλάξουμε απόψεις ή μεγάλες με τις μικρότερες πόδες. Θα προσπαθήσω, επειδή είναι και πολύ περιορισμένος ο χρόνος, να δώσω τα σημεία στα οποία μπορέσαμε να απαντήσουμε και να προχωρήσουμε εμείς ως πόλοι μέσα σε αυτό το πλαίσιο της πόλης που μας φέρνει. Εφαρνώς μια μεγάλη πόλη έχει πολύ περισσότερα σημεία απόκτησης της νόσης και μάθησης, έχει όμως και πολύ μεγαλύτερα προβλήματα από άποψη συσσόρευσης πληθυσμών με διαφορετικότητα και με διάφορες δυσκολίες όπως αυτές που αντιμετωπίσαν τα τελευταία χρόνια. Προσπαθήσαμε λοιπόν να βρούμε ακείνα τα εργαλεία που θα μας επέτρεπαν να είμαστε αφενός κοντά στον κάθε πολίτη, στον κάθε νομό της πόλης μας και από την άλλη μεριά να μπορέσουμε να συμπεριλάβουμε και να αγκαλιάσουμε και αυτούς που είναι στις παληθέσεις όλων μας. Η στόχη μας είχαν πρώτα απ' όλα οι πληθυσμοί που συνέρεσαν στην πόλη τα τελευταία χρόνια, οι πρόσφυγες και οι καταστές, μετά ήταν οι ηλικιωμένοι της πόλης μας. Και βέβαια όλος ο υπόλοιπος πληθυσμός από την άλλη μεριά έπρεπε να βρούμε εργαλεία που να μπορούν να τα αποκτυφθούν σε όλους αυτούς. Υμιουργήσαμε λοιπόν ένα θεσμό, ο οποίος τελικά είχε και μεγάλης υποδοχής και κράτες του κ.Κ. από το Συμβούλιο της Ευρώπης, που είναι αυτά τα σχολεία του κ.Κ. για τέσσερα πια χρόνια, να κρατάμε ανοιχτά τα σχολεία το απόδειγμα, τις τέσσερις ώρες πλήττων πρόγραμμα του κ.Κ. μέχρι τις δέκα το βράδυ, με φύλαξη καταρρυώτητα, αστική ευθύνη και λοιπά, όλα αυτά από τον δήμο. Φυσικά, με τη χορηγία του Ιδρύματος Τάπλου και Άνθρωπους, μπορέσαμε να το ειδοποιήσουμε αυτό, γιατί καταλαβαίνουμε ότι τα δεύτερα πράγματα βλέπουν το δήμα. Εκεί, λοιπόν, μπορέσαμε να συναντηθούν και να ενώσουμε όλα αυτά που σας είπα πριν. Έγιναν δράσεις για μικρούς και μεγάλους, όλων των ηλών, από διασκέντας και ψυχαγωγείων, μέχρι εκπαίδευση, εκπαίδευση λικιωμένων σε νέες τεχνολογίες, συστηματική παρουσία των παιδιών και των πονιών τους, των προσφύγων, σε καθημερινές δράσεις, κάθε απόδειγμα, ειρησυχική δρασκαλία για τα παιδιά και για τους μικράδους, εκμάθηση ελληνικών, αλλά και ευκαιρία να συναντηθούν με τους άλλους, με τη χειτονιά μας. Μέχρι ποδόσφαινο κάζανε όλοι μαζί, σφυράκια με τα υπόλοιπα παιδάκια της Αφήλος. Και οι γονείς μαγειρεύαν μαζί, μαθαίνανε πράγματα μαζί, χορέπανε. Αυτά είναι για μας τα σημαντικά σημεία που φέραν κοντά τους πληθυσμούς που διαφορετικά ξέρετε, δεν πάνε θέματα όταν δεν είναι κοντά η πληθυσία. Παράλληλα λειτουργήσαμε το Make a Space. Το Make a Space, με τη φιλαμφοργία του Ροσφαγιάνου, είναι ένα πολύ συγχρονό, θα έλεγα, εργαστήρι, όπου μπορούν να μάθουν, να χειρίζονται εργαλεία πάρα πολύ σοφιστικές, όπως είναι 3D printers και laser cutters και λοιπά, άνθρωποι που δεν έχουν ιδέα από αυτό. Ποια βάρυνα θα κάνουν τα μονήθια, να καταλάβετε. Εκεί λοιπόν από εκεί τέρασαν περνούν σχεδόν όλα τα σχολεία της πόλης, θα ομορφωθεί, θα περάσουν όλα τα σχολεία της πόλης, τα παιδιά, μέτρους εκπαιδευτικούς, αλλά και πολίτες που θέλουν να μάθουν, να χρησιμοποιούν αυτά τα εργαλεία και θα φτιάχνουν κάμματα. Είναι το Πολυτεχνείο της Κρήτης, θα σας δεχθάω σε αυτό. Έτσι με περιπάνια λέω ότι καταφέραμε αυτά που στήθηκαν με δορές και πολιτιές, να τα αγκαλιάσει πια ο δίος, οπότε πια για τα επόμενα τρία χρόνια είναι προγραμματισμένα και προϋπολογισμένα, η λειτουργία των εκπαιστές στην ανοίγωση και τα ανοιχτά σχολεία. Δεν θέλω να πω πολλά, αλλά θα δίνω σαν παράδειγμα αυτά, μόνο και μόνο για να πω ότι τελικά, θα επενδύσουν σε νέες τεχνολογίες που είναι πολύ σημαντικό. Στις ηλικίες που χρειάζονται όλοι να μάθουν και να έχουν ανάγκη προκειμένου να επεπαραμένουν στην διαγωνικότητα, να είσαι σε παφή με όλα αυτά, αλλά και στη δυνατότητα να νέοι άνθρωποι που θέλουν να δουλέψουν στην πόλη και τους χρειάζονται εργαλεία γι' αυτό, νομίζω ότι ο Δήμος και η Δήμη μπορούν να το κάνουν. Είμαστε στη διάθεση για να κλείω έτσι και λίγο, για να μου φέρνουμε το παραπέρασμα. Σας ευχαριστούμε πολύ. Ευχαριστούμε στον Άγι Δημακό. Προσοχή στον κόπρο όπου είναι τα ανοιχτά σχολεία, που προσωπικά το συλλέπτουμε πάρα πολύ και έχουμε κάνει πολλές συμβουλίες, τα δεκάδεκα τεράμερα να βρήσουμε στον κόπρο. Αυσύζουμε στον κόπρο. Θα το βρούμε σε πολύ κατοικό, σε μια ανοιχτή μαθιά, τα ανοιχτά σχολεία, προσόχησης της κοινωνίας. Θα περάσουμε στον επόμενο μεγάλι του κ. Καριζάκη και όλων των πρεγματικών διεθνικών της Κρήτης. Θα σας ευχαριστούμε. Ευχαριστώ πολύ. Έθελα, καταρχήν, να δώσω συγχαρητήρια στη βόηση του ΕΡΑΚΤΙΟ και του ΕΡΑΒΙΟ και τη διοργάνωση του συνεδρίου. Πάμε. Αναδεικνύουμε τη μαθησιακή ταυτότητα της πόλης. Να ξεκινήσουμε από το ουσιαστικό. Ταυτότητα. Ταυτότητα μας φαγώσει ένα ζήτημα που έχει πάρα πολλές διαστάσεις, με το οποίο συμφέρονται μέσω της ιστορίας, του πολιτισμού, της τέχνης, της επιστήμης, της οικονομίας, της αυτοκτονικής, της αρχαίδας και γενικά σε κάθε τομέα της ανθρώπινης δραστηριότητας. Μετά το επίθετο, μαθησιακό. Μαθησιακή ταυτότητα. Είναι ο τρόπος, δηλαδή, που θα μάθουμε για την πόλη, αλλά και από την πόλη. Έχει σημασία αυτό. Θα αφιερώσω 30 δευτερότητα από τα χρονού μετά. Και τέλος το ρήμα. Αναδεικνύω. Και βέβαια, θα περιοριστώ λίγο στο τομέα της εκπαίδευσης, μιας και είναι ο δημόδιος μας ο χώρος. Αφού, λοιπόν, συμπονίσουμε και νομίζουμε ότι πρέπει να συμπονίσουμε όλοι, ότι αν θέλουμε να αλλάξουμε κάποια ονοματοποία, σιγά-σιγά, αυτό το πράγμα πρέπει να το κάνουμε μέσα από το σχολείο και έτσι να επενδύσουμε για το αύριο, θα ήθελα να διεκκρινίσω ότι θα υπάρχουν κάποιες προϋποθέσεις, οι οποίες είναι διαφορετικές, είτε πρόκειται να μιλήσουμε για ηγικιακές ομάδες, δηλαδή αλλιώς θα μιλήσουμε στα παιδιά που είναι πολύ μικρά, αλλιώς στα μεγαλύτερα. Και επίσης θέλω να πω ότι είναι και διαφορετικός ο τρόπος που θα προσεγγίσουμε κάποια θέματα, αν εμπευθυνόμαστε σε παιδιά που είναι της πόλης ή παιδιά που είναι της επαρχίας, τα οποία θέλουν να μάθουν για την πόλη. Έτσι, νομίζω ότι πρέπει να δούμε ποια είναι τα όπλα μας με τα οποία θα κινηθούμε. Το πρώτο πολύ σοβαρό όπλο με μάτια μορφαιριστικών είναι το τυπικό πρόγραμμα σπουδών. Νομίζω ότι μέσω του τυπικού πρόγραμματος σπουδών, το οποίο εφαρμόζουμε όλοι στο σχολείο μας, ανάλογα την παθμή που από κάθε μέση κινείται, έχει πάρα πάρα πάρα πολλές ευκαιρίες για να μιλήσει για το περιβάλλον του, για την πόλη, για τις διαστάσεις που είπαμε πριν, που έχει αυτό το εξαιστικό. Επίσης, θα ήθελα να τονίσω ότι η διέτα, φέτος, και εημερώνει πιθανόν κάποιοι να μην το γνωρίζατε, έχει γίνει μια αναμόρφωση του πρόγραμματος σπουδών της ιστορίας, στο δημοτικό σχολείο, και είναι η πρώτη φορά που στην ιστορία, στην τασκαλία της ιστορίας, στο δημοτικό, μπαίνει μέσα στο πρόγραμμα η τοπική ιστορία. Είναι πάρα πολύ σπουδαίο να πεις στον ανεκδικούν και στο ανεκδικό πρόγραμμα, ιδιαίτερα της τετάρτης τάξης δημοτικού, η τοπική ιστορία. Έτσι έχουμε λοιπόν ενότητες όπως η ιστορία του τόπου, μελετώ το ιστορικό τοπίο γύρω μου, ώψεις της τοπικής κοινωνίας και ιερανάντες, όπου τα παιδιά θα ασχοληθούν με τον άνθρωπο που είναι δίπλα τους, με το που είναι δίπλα τους, το μαγαζί που είναι δίπλα τους, και θα ξεκινήσουν από τί και θα τα δουν παραπέρα. Δεύτερον τώρα, όπου είναι πάρα πάρα πολύ σπουδαίο, είναι το άτυπο πρόγραμμα και οι πρωτοβουλίες που υπάρχουν η εκκλησία. Σε συνεργασία και με τις διευθύνσεις και με διάφορες πορείες. Έχει σημασία να αναφέρω μερικά νούμερα. Τα τελευταία δύο χρόνια έχουν εκπονίσει και έχουν υλογίσει προγράμματα ιδιαίτερα στην πρωτοβάθμια, όχι ιδιαίτερα, μιλάμε για την πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκκλησία. Και πάνω από χίλια προγράμματα έχουν υλοποιηθεί. Και από αυτά περίπου 50 ήταν ειδικά για την πόλη του Ιρακείου. Και στην πρωτοβάθμια και στην δευτεροβάθμια. Αναφέρω μερικά ελπιτικά κάποιους κείτους τους. Σεργάνι, στο Ιρακείο Παραηματικό Κατατζάκη. Γνωρίζω την πόλη μου, το χθες συναντά το σύνταγμα την πόλη μου, οι δρόμοι του Ιρακείου έχουν τη δική τους ιστορία. Το Ελληντικό Ιρακείο, μέσα στην πόλη που περπατώ, ανακαλύπτω τη δαιμιά μου, τα μουσεία και εμείς, μια πόλη, μια ιστορία. Θέλω να πω και ο κουφέτες για ένα από αυτά τα προγράμματα, το οποίο υλοποιήθηκε σε παρεχθόν τα χρόνια. Συγκεκριμένα, εγώ συμμετείχα και εγώ στην υλοποίησή σας του προγράμματος, το έχω να κάνει με τους δρόμους που έχουν τη δική τους ιστορία. Για να εξηγήσω τώρα, αυτό που έλεγα στην αρχή, πώς μαθαίνουμε από την πόλη και για την πόλη. Αξιοποιήσαμε, λοιπόν, τις ευκαιρίες που μας έδωσε το πρόγραμμα και διαπεράσαμε όλα τα γνωστικά αντικείμενα μέσα στο προγράμματος. Και τη γλώσσα μέσω της ονοματολογίας και τα μορφηματικά μέσω των μετρήσων που κάναμε πάνω σε δρόμους. Και τη γεωγραφία και την ιστορία και τα θρησκευτικά ακόμα κάποιες ονομασίες ή εκκλησίες που βρέθηκαν στους δρόμους. Μια ευκαιρία μετά στιγμή. Ναι, θα το πάω λίγο πιο γρήγορα να πω. Να πω ότι μια πολύ καλή ευκαιρία για να διαχειριθούν αυτά τα προγράμματα είναι οι εκδηλώσεις που κάνουν οι συναδεύσεις στο τέλος. Και για να μην διακόψω ξανά να δώσω συγχαρητήρια στο δήμο για τις τελευταία δύο χρόνια. Στην Ελλάδα υπάρχουν οι εκδηλώσεις που κάνουν οι πρωτοβάθμοι και οι αριστεροβάθμοι εκφέρες. Να τους δεκανεύσουν επίσης και για το πρόγραμμα το Infopoint, το οποίο είναι πλωματικά πρωτοβουλιακό και να πω ότι να πρέπει και να φτιάξουν και άλλα τέτοια προγράμματα που να μην έχουν μόνο αντικείμενα του ιστορία, αλλά και την πιατη με γνώριτα. Να τονίσω την ατορική ευθύνη που πρέπει να διδάξουμε στα παιδιά για το πώς θα πρέπει να συμπεριφέρονται και να τρέχονται στην πόλη. Και θα μου επιτρέψει τρία δευτερότητα, γιατί όταν σκεφτόμουν τι έπρεπε να πω, οι δε ζούνται πολύ σαχαλά. Μου έρθε στο μυαλό ένα απόσπασμα παραδείγημα του Ιωταίου Παναγιωτόπουλου, που έχει σχέση με τους δασκάλους και με αυτά και θα ήθελα τρεις γραμμές να σας τα διαβάσω. Ο δάσκαλος μας έβαζε τη γραμμή κάθε Σάββατο και μας ανέβαζε στο κάστρο και μας μιλούσε για μύρια πράγματα. Έπαιρνε το χαμουμί στα χέρια του και του εξηγούσε φύλο το φύλο και του συντέχιζε μ' άλλα λιμούδια. Έπαιρνε και το φιλόχορο του, το γαϊδουρά γέθρο και την ασφάρκα και με πολλή μας σκοριά μας διηγιόταν την ιστορία τους. Άφηνε να αγαπούμε το τίποτα, την βράση μυκλόι, την δέντρα του βράχου, το κοχύλι που ξεβράζει το κοχύλι. Σας ευχαριστούμε, κύριε Πριζάκη, και αγαπούμε και στηρίζουμε την πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια υπέδειξη, βασική πληρώνωση των δημιουργικών σέπτων της κορυφής μας, μη μόνο όλους. Να αποχωρήσουμε στην επόμενη ομιλίτρια την κυρία Φιλολία Αργυρό, Σύμπουλο Καθηγήτρια του Ελληνικού Έντη του Παραπιστημίου. Κύριε Φιλοένια, σας καλωσορίζουμε. Ευχαριστούμε η τελείωση που μας κάνετε μέσα στη σήμερα σου Πάνε. Έχετε το λόγο όλοι 4 λεπτά. Θέλω να σας βρίσκουμε. Θέλω να σας βρίσκουμε σε μια πολύ όμορφη πόλη. Επίσης είναι μια πόλη που πιάνει με τη λίβα μας εδώ. Μια πόλη που πραγματικά εκπαιδευτεί από την διότητα και την πόστο των εκδηλώσεων. Θεωρώ δηλαδή ότι γίνεται πραγματική δουλειά εδώ. Θα πω λίγο στην εφαρμογή. Θα πω σε διαδικασία να σας εξομολογήσω. Ήταν μια προαξιογνώμηση. Ξεκινώντας ακόμα και από το μπρεμμένους σας. Συνέργειες για την προώθηση της διαδίδου μάθησης. Συνέργειες ενός πάρα πολύ δυνατός τίτλος. Δεν υπάρχει τίποτα πιο σημαντικό για την οικογένεια από την συνεργία. Τίποτα δεν υπάρχει χωρίς συνεργία σε μια οικογένεια. Άρα, έχουμε ένα πολύ δυνατό δάμιο. Επίσης, θα μπορώ να δω τελικά αν είναι χρήσιμο αυτό το συνεργείο. Γιατί εάν είναι στα συνεργία συνήθως, αναπτύσσουμε την παρουσιά μας με αρχαίες, πλειάσια, άξομες. Δυσκολογόμαστε πάντοτε, όμως, να το προχωρήσουμε προς την οικογένεια, προς την οικογένεια. Απέχει ο κόσμος από όλα αυτά και θα πρέπει πραγματικά να μας απασχολήσει. Οπότε, εγώ θα ήθελα να πλήνω αυτό το συνεργείο σε σχέση με αυτό. Και αυτό, όπως του πω, βέβαιος, να γίνουν προτάσεις πιο ορθολογισμένες, ώστε να πλησιάσουν το κόσμο. Να έλειψουν. Έχουμε, λοιπόν, πραγματικά ένα μπραμμένου, το οποίο έχει όγραμμα, έχει προστηθαμένη αξία, έχει, ουσιαστικά, και οικονομική αξία, έλκει τα αυτοδηγί, τα ιδιόρια στις αρχές, της μοναδικότητας που πρέπει να έχει το μπραμμένου. Πηγαίνουμε, λοιπόν, τώρα και στη στρατηγική. Οι προτεινόμενες δεϊδράσεις θα ξεκινήσουν με την υλοποίηση ενός συνεδρίου, το οποίο θα έχει ως βασική στόχευση, την υλοποίηση τεσσάρων θεματικών αξώνων. Ο πρώτος θεματικός άξονας αφορά στην διασύμμεση των φορέων μάθησης στο Ιράτιο. Ο δεύτερος θεματικός άξονας αφορά στη συνεργασία των φορέων μάθησης στο Ιράτιο μέσα από τη γυνή διαμόρφωση. Γυνή διαμόρφωση ενιαίων περιεχομένων, στόχων και στρατηγικής, τα οποία θα μπορούν να είναι ορατά από τους πολιτες ως κοινή συνισκαμένη των επιμένων ενέργειών των φορέων. Ο τρίτος θεματικός άξονας αφορά στη γυνητοποίηση των φορέων μάθησης στο Ιράτιο με συγκεκριμένες δράσεις και προτάσεις εφαρμογής. Ο τέτος θεματικός άξονας αφορά στην ανάδειξη πρωτοβουλιών πολιτών μέσα από δράσεις μάθησης και τη συσφύρωση και υποστήριξή τους από τους φορείς μάθησης της πόλης τους. Όσο σκληρά και αυσχυρά να κρίνει καλής αυτούς τους άρτσονες, βλέπετε ότι είναι ακριβώς το αποθετημένοι με στόχο και σκοπό αυτό το κλίμα πριν. Το να αυξήσει την προσβασιμότητα της θεωρίας προς τον κόσμο και να έλξει να συνθέσει και να τελειουργήσει συνέργειες. Θεωρώ, λοιπόν, ότι αν κανείς κρίνει τα δύο αυτά σημεία, το οποίο είναι πάρα πολύ σημαντικά, διότι το ένα είναι αυτό που έχει και το διάξομαι, σχοληθούν μόνο οι λέξεις, όλες, τη συσφύρωση, κινητοποίηση, συνέχεια, συμμετοχή, όλα. Θεωρώ, λοιπόν, ότι εκεί πρέπει να εστιάσουμε. Υπάρχουν πάντοτε αρχές, πάντοτε αξίες. Ουσιαστικά, οι λοιπόροις που μαθαίνουν είναι ένα εργαλείο, θεωρώ, της δήμωσης της Κοπενχάλης. Στη συνέχεια του 2010, όταν έγινε μια αξιολόγηση του πώς λειτούργησαν όλοι εκείνοι οι άρτσονες και τα πλαίσια, τα οποία αιτέθηκαν, σε κάποια σημεία, θεωρήθηκε ότι βελτιώθηκαν κάποιοι ετονοίς, όμως εκεί που πραγματικά η λύλος και την βύλη έδειξε ότι λένε αν είναι τίποτα, ήταν στο να αγγίξει τον ανθρώπινο. Πώς, λοιπόν, θα φτάσουν εκεί. Θεωρώ ότι αυτό είναι το σημείο το οποίο πρέπει κανείς με ευρωπαίες, με ανθρώπους που θα ξέρουν να το διαχείσουν, ανθρώπους που θα μπορέσουν να αγγίξουν και να πλησιάζουν τον κόσμο. Και για να μην αδρυγωρώ, μια πρόταση και ένα εργαλείο θα ήταν η Σύλλογη, η απλή Σύλλογη, η πιο απλή Σύλλογη πολιτιστική, ακόμη και απλά κοινοφελής, απλά η τοπική της γειτονιάς της Σύλλογης. Νομίζω ότι εκεί πρέπει να πέσει πολύ μεγάλο δάκρυο, για να γίνει αυτή η διάχυση, να γίνει αυτή. Να προσπαθήσουμε να έλειξουμε όλοι μας προς τη διατέχνηση. Στην χαρό, λοιπόν, για το στρατηγικό σας σχεδιασμό, έρχομαι από την Επιτυχία και έρχομαι να οδηγηθούμε κάποια στιγμή μέσα από αυτό ο κόσμος να έλεικηται προς τη διατέχνηση και να μάθει, να ενημερωθεί και να συμπάχει στη διαβίωση. Ευχαριστούμε, κύριε Απηλαντία, για την κύριση τοποθέτηση. Επόμενος καλεσμένος ο κύριος Βάγγελος Κυριτσάχας, συνάδελτος, νοηματικός σύμβουλος, μέρος του Διακοιντικού Συμβουλίου Δημοτικής και Μαθρελούς Επιχείρησης, Δήμου Λαρισσία και πέθενος για το κέντρο δημιουργικής απασχόλησης του Δήμου. Νορίζουμε τον Δήμο Λαρισσέν, ο πρώτος δήμος που έχει εναρτήσει με τις διακείες πόλεις και ο πρώτος δήμος επίσης που βραβεύτηκε με το Πρωτογραφείο Λέγνη ΣΥ الد? Έχει να κάνει δημόσια μαθήματα, όπως αρχίσαμε να κάνουμε, και θα σας παρακαλούσα να το δείτε σαν μια μελέτη του περίπτωσης και να το κρίνετε ως κάτι τέτοιο. Και το προβληματισμό σας θα θέλαμε να ακούσουμε, αλλά και τα προβλήματα που αντιμετωπίσαμε με ένας μυμόζης σας. Θα πρέπει να σας πω εξής ότι όλη αυτή η ιστορία δεν ξεκίνησε. Δεν ξεκίνησε μέσα σε ένα χαράρι περίοδο, θα σημαίνει ότι δεν είχε κρίση, πράγμα που σημαίνει ότι προέκυψε από ανάγκη. Προέκυψε από ανάγκη, η οποία γέρισε μια ιδέα, και μια ιδέα που γέρισε ένα όραμα ενός ανθρώπου που τα αρχεί, του Πατρίμαχου και της Πολιτικής Δημότητας του Περιγιάννου. Δεν θα μπορούσα να το μάθω σήμερα, αλλά από το όραμό μας να γίνει πολιτική πράξη και να γίνει και πράξη στην καθημερινάτα τους χρόνους μας, αφαιτούσε πάρα πολύ δουλειά και την υποδοχή πάρα πολλών ανθρώπων, πολεμιχωριών και ιδρυσσών. Δεν είναι διαφορετικό όπως ο Σουτάρα ή την Αχάρης Φροντινούς, δεν μπορεί να την ευλογηθεί καν και ο Άραμα, είναι ο Άραμα του Καϊμώσου. Ως πολιτική πράξη, λοιπόν, η υπόλοιπη μαθαίνει, έστει να τη λαμβανόμαστε εμείς. Θεωρούμε ότι για να μπορέσει να λειωποιηθεί και να δραματοποιηθεί, τουλάχιστον φθάσαμε εμείς στους χώρους, αντεπεί κάποιες προϋποθέσεις. Μια βασική προϋποθέσεις που έχουν συμβόλωσε τον ΕΕ, είναι ότι αντεπεί τη ισχυρή πολιτική βούληση και βέσβευση, ώστε να μπορεί όλο αυτό το όνομα στους μηχανισμούς να λειτουργήσει και να έχει κάποια συμμετέχεια. Ακόμα και τη συμβατοχή όλων των ευρώπων χρόνων, είτε είναι φορείς της πόλης που υπήρξαν και πριν από ένα απλό σύροχο χορευτικό της οικογένειας υπονομών, πάρα πολύ, μέχρι και ένα πανεπιστημίον, συλλογικότητες, οι οποίες δεν γνωρίζαν η μια την άλλη, αλλά και ενεργοί πολίτες που όχι θα ήμουν να αποδεχθούσουν και δεν βρίσκαν το πρόγραμμα ή να το κάνουν στους μηχανισμούς. Αλλά την άλλη και σαν τελευταία προϋπόθεση είναι η κινητοτή στον πρωτό, ώστε να ενδεχθούσουν και γενικά, δηλαδή όχι στην ηλικία της ενεργοσύνης, αλλά όσο άνθρωποι που δεν έχουν δύναμη, έχουν εθέριση και δεν συμμετέχουν προς όλο αυτό, δηλαδή θα αποφασίσουν να τους συνδιαμορφώσουν μαζί μας. Προφανώς η αξιοποίηση των πόρων είναι ένα αγμίσμακο κομμάτι, το οποίο είναι δημοκρατικό, αλλά όπως εδώ δεν μπορούμε να αποφασίσουμε. Και οι πόροι για εμάς είναι τρία πράγματα. Είναι χρήματα τα οποία θα έχουν να κάνουν πάρα πολλά. Υπάρχει συνέχεια και όπως τα αξιοποίησες. Είναι έχακτο ώρες. Άνθρωποι που το δίνουν μπορεί να κάνονται με έναν τρόπο πολύ διαφορετικό από αυτό που θα συνηθίσουμε σήμερα, με αρμοδιότητες που δεν μπορούσαν να κάνουν, μπορεί να υπάρξουν στο δίνωμα. Και καταστάσεις. Αν θέλετε να μας πούμε ότι το ΚΕΘΑΡ, το κομμανό, παρέχει και σύγχρος χώρους του για να γίνονται πράγματα με το δήμο, όμως τώρα το κομμανό ήταν εξαιρετική, δεν σκέφτηκε ποτέ κανείς από τις εξοπλήσεις. Αυτές είναι οι βασικές προϋποθέσεις που θεωρούμε, αλλά την πύρα της κοινιάς, όπως και για να εξασφαλίσουμε την λειτουργία αυτής της ιστορίας, που λέγεται «Πόλη του Μαθήν», είναι ο διάλογος και η συνεχασία. Συνεχή διάλογος της συνεργασίας, συνεχή δυναμική και συνεχή διαγραμμάτηση. Και αυτό που φοβόμαστε όλοι επίσης, ο πειραματισμός. Οι Έλληνοι πειραματισμούν πάρα πολύ έντονοι και ισχυροί, σε αυτήν την διαδικασία τους, σαν ανθρώπινο. Μας έχει φέρει στιγμή σχολή θρέση, μας έχει κάνει να αισθανθούμε ανατέωση, αλλά πρέπει να πειραματιζόμαστε έντονοι, να μας τα ρίχνει. Συγγνώσει και αυτό. Μας πω στην εφαρμογή του τώρα, γιατί μιλάει και τη δημιουργία για τα ευκαιρία. Τα εργαλεία μου τα έχουν πολλές φορές. Εγώ θα σταθώ ανά δικό μου, αν δεν πετρέπεται τρόπο. Θα μιλήσω για το σύγχρονο συνεργασίες, για την επιστημονική ευκαιρία, για την λίγο ρομπόγοτερηση, για την δύναμη να τρυπήσουν αυτά. Ο δήμας Γαρισαίω και στην Ευκαιρία ξεκίνησε την ιστορία. Χωρίς αυτό, δεν θα μπορούσα να πιστεύω πώς θα γίνει. Ποια είναι η συνεργασία που οργάνωσε ο δημιουργός Γαρισαίω με θέμα που μπορεί να μαθαίνει, που αποτέλεσε πολλές έλεξεις για στήμονες αγκαδημαϊκούς και ευκαιωτόμενους ανθρώπους, συλλόγους, ώστε να μπορούσαν να μοιραστούν αυτήν την ιδέα. Θα φτάσουμε, όπως την έκανε, στην χαρά. Την ένταξή μας, το δίκτυο της Λέννης, ήρθε στο 2015. Η βράβση μας, το 2017, από τη Μονέσκο. Συμφωνήσουμε σε δύο διευθυνείς συναντήσεις, μια συνδυάσκεψη στο Ρωσικό το 2015, και στην πρώτη διευθυνείς συναντήση στο Νέβριο του 2016, στο Χάρταρ της Εκκήμας. Και την τρίτη διευθυνεί συναντήση, πονέληση της ΠΟΚΟΛΟΚΟ. Μετά τη χαρά που συμφωνήσαμε, η αλήθεια είναι ότι ο δήμαρχός μας, που μας είπε το εξής, ότι αν μας βραβάβανε τώρα, δεν ξέρετε τι βραβείο θα πρέπει να μας δώσουμε. Αυτά έχουν αλλάξει πάρα πολλά πράγματα. Δηλαδή, στην ουζία, το βραβείο δεν έφτιαξε, αλλά άνοιξε. Δηλαδή, μας έφτιαξε ο Αθηστός Τραγουδιστής να πιστέψουν στους δυνατόνους, και να μην νομίζουν ότι τελικά είναι δική μας υπόθεση, μια ομάδα περίεργων τύπων που οραματίζονται και σκέφτονται κάπως παράστατο. Όλο αυτό, όμως, απαιτεί διαθάνεια σε κάποιους ρόλους του πρώνου φιλόγου και δικτύως. Οπότε, για να δώσω ένα παράδειγμα, όλο αυτό ήταν απόφαση δημιουργικού συμβουλίου, που δικηρώθηκε, δημοτρητήθηκε 70 φορές από τέσσερα Επιτροπή, που κρίνει το τι γίνεται, τι δεν γίνεται, στην πόλη τι μαθαίνει, πώς γίνεται, ποιος είναι ο ρόλος του κάθε φορά χωρίς ανεργαλίσεις. Με αποτέλεσμα αυτό, να είναι αποτελεσματικό, να μην χάνεται η ενέργεια και να μην πάρουν παραισιλίσεις. Οπότε, να είναι αποτελεσματικό. Για τις τάσεις θα μιλήσω, γιατί και τα νούμερα λένε πράγματα. Θα πω μόνο ότι η κατασκήνωση του πόλου είναι δράση στις πόλους που μαθαίνουν, που για δέκα φορές είναι πολύ φέτος με δύο χιλιάδες παιδιά και 20 φορές είναι εμπλέγματα σε αυτό, κάθε καλοκαίρι και τα παιδιά ξεκίνησαν από την υπολογική των παιδιά, που είναι πολύ μακριά, γιατί δεν έχουν χρήματα για να πάνε διακόπες. Τα κοινωνικά φωτιστήρια, που για τέταρτα χρονιά ξεκίνησαν και το ΚΕΠΕΑ, χαίρομαι γι' αυτό και γιατί ανήκωσε την οικογένεια του ΚΕΠΕΑ, συμμετείχε για τις πολύ πιο ευάλωτοι δύσκολες οικογένειες σ' αυτό το φωτιστήριο. Έχει 60 φωτιστήρια. Παρέμουν στη διευθυρηγία το γνωστό πρόγραμμα του 2007, που μάθηκα από όπου Facebook, για 100 συμπολίτες μας. Σχολές γονέων που επιτρέχουν ακόμη τον τρόπο που μιλάμε, που δεν χρειάστηκε δύσκολος να εκπαιδεύσει 50 κοινωνικού δικτυουργούς ψυχολόγους, αλλά συνεργάστηκε με 12 φορές που έχουν αυτόν τον ανθρώπινο δυναμικό και παρήχε σε 400 γονείς εκπαιδεύση. Ο πρώτος θερμούς σχολείο για παιδινές τελέχη, για να εκπαιδευτούν στην πολιτιματήρια μας και να μπορούν να λειτουργούν κάτι από αυτό το πρόγραμμα. Και στη συνέχεια σε 16 φορές σκάλισμα, ώστε να φύγουν και να ακούσουν και να κολληνοποιηθούν μαζί μας. Και το Πολιτιστήμιο των Πολιτών, το οποίο είναι ίσως και το τελευταίο μας απόκτημα μετά το 2017, είδε δύο παρακαταθήκες μας εν ζωή αυτής της τελευταίας ενίκου και είναι τιμή μας που μας στηρίζουμε σε αυτό το έργο. Το Πολιτιστήμιο των Πολιτών έχει 12 θεματικά πεδίλια για όλους τους ανθρώπους, έχει 16 μαθητούς σπίχους που μπορεί να καλύψει οποιαδήποτε ενδιαφέροντα από το Φυσική μέχρι το Μπλέσκο. Δεν σημασία, σημασία είναι και το Πανεπιστήμιο των Πολιτών, που έχει ένα brand name, που έχει αυτή τη σημασία του, γιατί με αυτό το όμορφο συμβαίνει σε πανεπιστήμια, καλείς πανεπιστήμια, αποχθές κατακαδημαϊκή έκκληση, κύρος, που χρειαζόμαστε για αυτό. Και συνεχίζουμε σε αυτό. Δεν θα μιλήσω για τη συνεργασία, γιατί δεν θεωρώ πότε θα τα εξοπίσω τότε. Μόνο να πω τρία πραγμάτια για να το κρατήσουμε ως εκπληκτικό. Είχαμε δυσκολίες πάρα πολλές. Οι έριστοι που ήρθαν να συνεργάζονται με τις δυναίτερες, οπότε δεν είχε μάθη που να συνεργάζονται, οι φόροι να συνεργάζονται. Είμαστε στον δικό του Χριστό Πορμιγκρόχος μου, ο οποίος δεν ήθελε πολλά πολλά. Οι χριστές σας το σχολεύουν, είναι και οι χριστές σας στην κοινωνία. Δεν το σχολεύουν. Τώρα σχεδόν δεν είναι κάτι δοκιμασμένο, αλλά το έχω κάνει κάτι από εμάς, οπότε εμείς είχαμε κάποιο πραγματικό να βοηθήσουμε τα κομμάτια μας. Σας ευχαριστώ πολύ. Σας ευχαριστούμε πολύ, κυριτσάκα. Θα προχωρήσουμε στον επόμενο μυθείο του κ. Ωλάνδρου Καπουράκη, μεταρρυμένος Συμβροκριτίας Πορυφερικής Ενώτας Κερακλίου. Κύριε Καπουράκη, έχετε τον χρόνο λεπτά 4 λεπτά να μας αναφέρετε σχετικά με τα έκαγη της προτάσεις και της τάσης που μπορεί μια πόλη να αναδείξει τη μαθητή της εαυτότητα. Και πάλι να περάσουμε στο δεύτερο μάθηση, στο δεύτερο λίγο παράγγινα. Σας ευχαριστούμε πολύ, κυριτσάκα. Θα προχωρήσουμε στον επόμενο μυθείο του κ. Ωλάνδρου Καπουράκη, μεταρρυμένος Συμβροκριτίας Πορυφερικής Ενώτας Κερακλίου. Συμβροκριτίας Πορυφερικής Ενώτας Κερακλίου. Συμβροκριτίας Πορυφερικής Ενώτας Κερακλίου. Συμβροκριτίας Πορυφερικής Ενώτας Κερακλίου. Συμβροκριτίας Πορυφερικής Ενώτας Κερακλίου. Συμβροκριτίας Πορυφερικής Ενώτας Κερακλίου. Συμβροκριτίας Πορυφερικής Ενώτας Κερακλίου. Συμβροκριτίας Πορυφερικής Ενώτας Κερακλίου. Συμβροκριτίας Πορυφερικής Ενώτας Κερακλίου. Συμβροκριτίας Πορυφερικής Ενώτας Κερακλίου. Συμβροκριτίας Πορυφερικής Ενώτας Κερακλίου. Συμβροκριτίας Πορυφερικής Ενώτας Κερακλίου. Συμβροκριτίας Πορυφερικής Ενώτας Κερακλίου. Συμβροκριτίας Πορυφερικής Ενώτας Κερακλίου. Συμβροκριτίας Πορυφερικής Ενώτας Κερακλίου. Συμβροκριτίας Πορυφερικής Ενώτας Κερακλίου. Συμβροκριτίας Πορυφερικής Ενώτας Κερακλίου. Συμβροκριτίας Πορυφερικής Ενώτας Κερακλίου. Συμβροκριτίας Πορυφερικής Ενώτας Κερακλίου. Συμβροκριτίας Πορυφερικής Ενώτας Κερακλίου. Συμβροκριτίας Πορυφερικής Ενώτας Κερακλίου. Συμβροκριτίας Πορυφερικής Ενώτας Κερακλίου. Συμβροκριτίας Πορυφερικής Ενώτας Κερακλίου. Συμβροκριτίας Πορυφερικής Ενώτας Κερακλίου. Συμβροκριτίας Πορυφερικής Ενώτας Κερακλίου. Συμβροκριτίας Πορυφερικής Ενώτας Κερακλίου. Συμβροκριτίας Πορυφερικής Ενώτας Κερακλίου. Συμβροκριτίας Πορυφερικής Ενώτας Κερακλίου. Συμβροκριτίας Πορυφερικής Ενώτας Κερακλίου. Συμβροκριτίας Πορυφερικής Ενώτας Κερακλίου. Συμβροκριτίας Πορυφερικής Ενώτας Κερακλίου. Συμβροκριτίας Πορυφερικής Ενώτας Κερακλίου. Συμβροκριτίας Πορυφερικής Ενώτας Κερακλίου. Συμβροκριτίας Πορυφερικής Ενώτας Κερακλίου. Συμβροκριτίας Πορυφερικής Ενώτας Κερακλίου. Συμβροκριτίας Πορυφερικής Ενώτας Κερακλίου. Συμβροκριτίας Πορυφερικής Ενώτας Κερακλίου. Συμβροκριτίας Πορυφερικής Ενώτας Κερακλίου. Συμβροκριτίας Πορυφερικής Ενώτας Κερακλίου. Συμβροκριτίας Πορυφερικής Ενώτας Κερακλίου. Συμβροκριτίας Πορυφερικής Ενώτας Κερακλίου. Συμβροκριτίας Πορυφερικής Ενώτας Κερακλίου. Συμβροκριτίας Πορυφερικής Ενώτας Κερακλίου. Συμβροκριτίας Πορυφερικής Ενώτας Κερακλίου. Συμβροκριτίας Πορυφερικής Ενώτας Κερακλίου. Συμβροκριτίας Πορυφερικής Ενώτας Κερακλίου. Συμβροκριτίας Πορυφερικής Ενώτας Κερακλίου. Πορυφερικής Ενώτας Κερακλίου. Συμβροκριτίας Πορυφερικής Ενώτας Κερακλίου. Συμβροκριτίας Πορυφερικής Ενώτας Κερακλίου. Συμβροκριτίας Πορυφερικής Ενώτας Κερακλίου. Συμβροκριτίας Πορυφερικής Ενώτας Κερακλίου. Συμβροκριτίας Πορυφερικής Ενώτας Κερακλίου. Συμβροκριτίας Πορυφερικής Ενώτας Κερακλίου. Συμβροκριτίας Πορυφερικής Ενώτας Κερακλίου. Συμβροκριτίας Πορυφερικής Ενώτας Κερακλίου. Συμβροκριτίας Πορυφερικής Ενώτας Κερακλίου. Συμβροκριτίας Πορυφερικής Ενώτας Κερακλίου. Συμβούλιο Πορυφερικής Ενώτας Κερακλίου. Συμβούλιο Πορυφερικής Ενώτας Κερακλίου. Συμβούλιο Πορυφερικής Ενώτας Κερακλίου. Συμβούλιο Πορυφερικής Ενώτας Κερακλίου. Συμβούλιο Πορυφερικής Ενώτας Κερακλίου. Συμβούλιο Πορυφερικής Ενώτας Κερακλίου. Συμβούλιο Πορυφερικής Ενώτας Κερακλίου. Συμβούλιο Πορυφερικής Ενώτας Κερακλίου. Συμβούλιο Πορυφερικής Ενώτας Κερακλίου. Συμβούλιο Πορυφερικής Ενώτας Κερακλίου. Συμβούλιο Πορυφερικής Ενώτας Κερακλίου. Συμβούλιο Πορυφερικής Ενώτας Κερακλίου. Συμβούλιο Πορυφερικής Ενώτας Κερακλίου. Συμβούλιο Πορυφερικής Ενώτας Κερακλίου. Συμβούλιο Πορυφερικής Ενώτας Κερακλίου. Συμβούλιο Πορυφερικής Ενώτας Κερακλίου. Συμβούλιο Πορυφερικής Ενώτας Κερακλίου. Συμβούλιο Πορυφερικής Ενώτας Κερακλίου. Συμβούλιο Πορυφερικής Ενώτας Κερακλίου. Συμβούλιο Πορυφερικής Ενώτας Κερακλίου. Συμβούλιο Πορυφερικής Ενώτας Κερακλίου. Συμβούλιο Πορυφερικής Ενώτας Κερακλίου. Συμβούλιο Πορυφερικής Ενώτας Κερακλίου. Συμβούλιο Πορυφερικής Ενώτας Κερακλίου. Συμβούλιο Πορυφερικής Ενώτας Κερακλίου. Συμβούλιο Πορυφερικής Ενώτας Κερακλίου. Συμβούλιο Πορυφερικής Ενώτας Κερακλίου. Συμβούλιο Πορυφερικής Ενώτας Κερακλίου. Συμβούλιο Πορυφερικής Ενώτας Κερακλίου. Συμβούλιο Πορυφερικής Ενώτας Κερακλίου. Συμβούλιο Πορυφερικής Ενώτας Κερακλίου. Συμβούλιο Πορυφερικής Ενώτας Κερακλίου. Συμβούλιο Πορυφερικής Ενώτας Κερακλίου. Συμβούλιο Πορυφερικής Ενώτας Κερακλίου. Συμβούλιο Πορυφερικής Ενώτας Κερακλίου. Συμβούλιο Πορυφερικής Ενώτας Κερακλίου. Συμβούλιο Πορυφερικής Ενώτας Κερακλίου. Συμβούλιο Πορυφερικής Ενώτας Κερακλίου. Συμβούλιο Πορυφερικής Ενώτας Κερακλίου. Συμβούλιο Πορυφερικής Ενώτας Κερακλίου. Συμβούλιο Πορυφερικής Ενώτας Κερακλίου. Συμβούλιο Πορυφερικής Ενώτας Κερακλίου. Συμβούλιο Πορυφερικής Ενώτας Κερακλίου. Συμβούλιο Πορυφερικής Ενώτας Κερακλίου. Συμβούλιο Πορυφερικής Ενώτας Κερακλίου. Συμβούλιο Πορυφερικής Ενώτας Κερακλίου. Συμβούλιο Πορυφερικής Ενώτας Κερακλίου. Συμβούλιο Πορυφερικής Ενώτας Κερακλίου. Συμβούλιο Πορυφερικής Ενώτας Κερακλίου. Συμβούλιο Πορυφερικής Ενώτας Κερακλίου. Συμβούλιο Πορυφερικής Ενώτας Κερακλίου. Συμβούλιο Πορυφερικής Ενώτας Κερακλίου. Συμβούλιο Πορυφερικής Ενώτας Κερακλίου. Συμβούλιο Πορυφερικής Ενώτας Κερακλίου. Συμβούλιο Πορυφερικής Ενώτας Κερακλίου. Συμβούλιο Πορυφερικής Ενώτας Κερακλίου. Συμβούλιο Πορυφερικής Ενώτας Κερακλίου. Συμβούλιο Πορυφερικής Ενώτας Κερακλίου. Συμβούλιο Πορυφερικής Ενώτας Κερακλίου. Συμβούλιο Πορυφερικής Ενώτας Κερακλίου. Συμβούλιο Πορυφερικής Ενώτας Κερακλίου. Συμβούλιο Πορυφερικής Ενώτας Κερακλίου. Συμβούλιο Πορυφερικής Ενώτας Κερακλίου. Συμβούλιο Πορυφερικής Ενώτας Κερακλίου. Συμβούλιο Πορυφερικής Ενώτας Κερακλίου. Συμβούλιο Πορυφερικής Ενώτας Κερακλίου. Συμβούλιο Πορυφερικής Ενώτας Κερακλίου. Συμβούλιο Πορυφερικής Ενώτας Κερακλίου. Συμβούλιο Πορυφερικής Ενώτας Κερακλίου. Συμβούλιο Πορυφερικής Ενώτας Κερακλίου. Συμβούλιο Πορυφερικής Ενώτας Κερακλίου. Συμβούλιο Πορυφερικής Ενώτας Κερακλίου. Συμβούλιο Πορυφερικής Ενώτας Κερακλίου. Συμβούλιο Πορυφερικής Ενώτας Κερακλίου. Συμβούλιο Πορυφερικής Ενώτας Κερακλίου. Συμβούλιο Πορυφερικής Ενώτας Κερακλίου. Συμβούλιο Πορυφερικής Ενώτας Κερακλίου. Συμβούλιο Πορυφερικής Ενώτας Κερακλίου. Συμβούλιο Πορυφερικής Ενώτας Κερακλίου. Συμβούλιο Πορυφερικής Ενώτας Κερακλίου. Συμβούλιο Πορυφερικής Ενώτας Κερακλίου. Συμβούλιο Πορυφερικής Ενώτας Κερακλίου. Συμβούλιο Πορυφερικής Ενώτας Κερακλίου. Συμβούλιο Πορυφερικής Ενώτας Κερακλίου. Συμβούλιο Πορυφερικής Ενώτας Κερακλίου. Συμβούλιο Πορυφερικής Ενώτας Κερακλίου. Συμβούλιο Πορυφερικής Ενώτας Κερακλίου. Συμβούλιο Πορυφερικής Ενώτας Κερακλίου. Συμβούλιο Πορυφερικής Ενώτας Κερακλίου. Συμβούλιο Πορυφερικής Ενώτας Κερακλίου. Συμβούλιο Πορυφερικής Ενώτας Κερακλίου. Συμβούλιο Πορυφερικής Ενώτας Κερακλίου. Συμβούλιο Πορυφερικής Ενώτας Κερακλίου. Συμβούλιο Πορυφερικής Ενώτας Κερακλίου. Συμβούλιο Πορυφερικής Ενώτας Κερακλίου. Συμβούλιο Πορυφερικής Ενώτας Κερακλίου. Συμβούλιο Πορυφερικής Ενώτας Κερακλίου. Συμβούλιο Πορυφερικής Ενώτας Κερακλίου. Συμβούλιο Πορυφερικής Ενώτας Κερακλίου. Συμβούλιο Πορυφερικής Ενώτας Κερακλίου. Συμβούλιο Πορυφερικής Ενώτας Κερακλίου. Συμβούλιο Πορυφερικής Ενώτας Κερακλίου. Συμβούλιο Πορυφερικής Ενώτας Κερακλίου. Συμβούλιο Πορυφερικής Ενώτας Κερακλίου. Συμβούλιο Πορυφερικής Ενώτας Κερακλίου. Συμβούλιο Πορυφερικής Ενώτας Κερακλίου. Συμβούλιο Πορυφερικής Ενώτας Κερακλίου. Συμβούλιο Πορυφερικής Ενώτας Κερακλίου. Συμβούλιο Πορυφερικής Ενώτας Κερακλίου. Συμβούλιο Πορυφερικής Ενώτας Κερακλίου. Συμβούλιο Πορυφερικής Ενώτας Κερακλίου. Συμβούλιο Πορυφερικής Ενώτας Κερακλίου. Συμβούλιο Πορυφερικής Ενώτας Κερακλίου. Συμβούλιο Πορυφερικής Ενώτας Κερακλίου. Συμβούλιο Πορυφερικής Ενώτας Κερακλίου. Συμβούλιο Πορυφερικής Ενώτας Κερακλίου. Συμβούλιο Πορυφερικής Ενώτας Κερακλίου. Συμβούλιο Πορυφερικής Ενώτας Κερακλίου. Συμβούλιο Πορυφερικής Ενώτας Κερακλίου. Συμβούλιο Πορυφερικής Ενώτας Κερακλίου. Συμβούλιο Πορυφερικής Ενώτας Κερακλίου. Συμβούλιο Πορυφερικής Ενώτας Κερακλίου. Συμβούλιο Πορυφερικής Ενώτας Κερακλίου. Συμβούλιο Πορυφερικής Ενώτας Κερακλίου. Συμβούλιο Πορυφερικής Ενώτας Κερακλίου. Συμβούλιο Πορυφερικής Ενώτας Κερακλίου. Συμβούλιο Πορυφερικής Ενώτας Κερακλίου. Συμβούλιο Πορυφερικής Ενώτας Κερακλίου. Συμβούλιο Πορυφερικής Ενώτας Κερακλίου. Συμβούλιο Πορυφερικής Ενώτας Κερακλίου. Συμβούλιο Πορυφερικής Ενώτας Κερακλίου. Συμβούλιο Πορυφερικής Ενώτας Κερακλίου. Συμβούλιο Πορυφερικής Ενώτας Κερακλίου. Συμβούλιο Πορυφερικής Ενώτας Κερακλίου. Συμβούλιο Πορυφερικής Ενώτας Κερακλίου. Συμβούλιο Πορυφερικής Ενώτας Κερακλίου. Συμβούλιο Πορυφερικής Ενώτας Κερακλίου. Συμβούλιο Πορυφερικής Ενώτας Κερακλίου. Συμβούλιο Πορυφερικής Ενώτας Κερακλίου. Συμβούλιο Πορυφερικής Ενώτας Κερακλίου. Συμβούλιο Πορυφερικής Ενώτας Κερακλίου. Συμβούλιο Πορυφερικής Ενώτας Κερακλίου. Συμβούλιο Πορυφερικής Ενώτας Κερακλίου. Συμβούλιο Πορυφερικής Ενώτας Κερακλίου. Συμβούλιο Πορυφερικής Ενώτας Κερακλίου. Συμβούλιο Πορυφερικής Ενώτας Κερακλίου. Συμβούλιο Πορυφερικής Ενώτας Κερακλίου. Συμβούλιο Πορυφερικής Ενώτας Κερακλίου. Συμβούλιο Πορυφερικής Ενώτας Κερακλίου. Συμβούλιο Πορυφερικής Ενώτας Κερακλίου. Συμβούλιο Πορυφερικής Ενώτας Κερακλίου. Συμβούλιο Πορυφερικής Ενώτας Κερακλίου. Συμβούλιο Πορυφερικής Ενώτας Κερακλίου. Συμβούλιο Πορυφερικής Ενώτας Κερακλίου. Συμβούλιο Πορυφερικής Ενώτας Κερακλίου. Συμβούλιο Πορυφερικής Ενώτας Κερακλίου. Συμβούλιο Πορυφερικής Ενώτας Κερακλίου. Συμβούλιο Πορυφερικής Ενώτας Κερακλίου. Συμβούλιο Πορυφερικής Ενώτας Κερακλίου. Συμβούλιο Πορυφερικής Ενώτας Κερακλίου. Συμβούλιο Πορυφερικής Ενώτας Κερακλίου. Συμβούλιο Πορυφερικής Ενώτας Κερακλίου. Συμβούλιο Πορυφερικής Ενώτας Κερακλίου. Συμβούλιο Πορυφερικής Ενώτας Κερακλίου. Συμβούλιο Πορυφερικής Ενώτας Κερακλίου. Συμβούλιο Πορυφερικής Ενώτας Κερακλίου. Συμβούλιο Πορυφερικής Ενώτας Κερακλίου. Συμβούλιο Πορυφερικής Ενώτας Κερακλίου. Συμβούλιο Πορυφερικής Ενώτας Κερακλίου. Συμβούλιο Πορυφερικής Ενώτας Κερακλίου. Συμβούλιο Πορυφερικής Ενώτας Κερακλίου. Συμβούλιο Πορυφερικής Ενώτας Κερακλίου. Συμβούλιο Πορυφερικής Ενώτας Κερακλίου. Συμβούλιο Πορυφερικής Ενώτας Κερακλίου. Συμβούλιο Πορυφερικής Ενώτας Κερακλίου. Συμβούλιο Πορυφερικής Ενώτας Κερακλίου. Συμβούλιο Πορυφερικής Ενώτας Κερακλίου. Συμβούλιο Πορυφερικής Ενώτας Κερακλίου. Συμβούλιο Πορυφερικής Ενώτας Κερακλίου. Συμβούλιο Πορυφερικής Ενώτας Κερακλίου. Συμβούλιο Πορυφερικής Ενώτας Κερακλίου. Συμβούλιο Πορυφερικής Ενώτας Κερακλίου. Συμβούλιο Πορυφερικής Ενώτας Κερακλίου. Συμβούλιο Πορυφερικής Ενώτας Κερακλίου. Συμβούλιο Πορυφερικής Ενώτας Κερακλίου. Συμβούλιο Πορυφερικής Ενώτας Κερακλίου. Συμβούλιο Πορυφερικής Ενώτας Κερακλίου. Συμβούλιο Πορυφερικής Ενώτας Κερακλίου. Συμβούλιο Πορυφερικής Ενώτας Κερακλίου. Συμβούλιο Πορυφερικής Ενώτας Κερακλίου. Συμβούλιο Πορυφερικής Ενώτας Κερακλίου. Συμβούλιο Πορυφερικής Ενώτας Κερακλίου. Συμβούλιο Πορυφερικής Ενώτας Κερακλίου. Συμβούλιο Πορυφερικής Ενώτας Κερακλίου. Συμβούλιο Πορυφερικής Ενώτας Κερακλίου. Συμβούλιο Πορυφερικής Ενώτας Κερακλίου. Συμβούλιο Πορυφερικής Ενώτας Κερακλίου. Συμβούλιο Πορυφερικής Ενώτας Κερακλίου. Συμβούλιο Πορυφερικής Ενώτας Κερακλίου. Συμβούλιο Πορυφερικής Ενώτας Κερακλίου. Συμβούλιο Πορυφερικής Ενώτας Κερακλίου. Συμβούλιο Πορυφερικής Ενώτας Κερακλίου. Συμβούλιο Πορυφερικής Ενώτας Κερακλίου. Συμβούλιο Πορυφερικής Ενώτας Κερακλίου. Συμβούλιο Πορυφερικής Ενώτας Κερακλίου. Συμβούλιο Πορυφερικής Ενώτας Κερακλίου. Συμβούλιο Πορυφερικής Ενώτας Κερακλίου. Συμβούλιο Πορυφερικής Ενώτας Κερακλίου. Συμβούλιο Πορυφερικής Ενώτας Κερακλίου. Συμβούλιο Πορυφερικής Ενώτας Κερακλίου. Συμβούλιο Πορυφερικής Ενώτας Κερακλίου. Συμβούλιο Πορυφερικής Ενώτας Κερακλίου. Συμβούλιο Πορυφερικής Ενώτας Κερακλίου. Συμβούλιο Πορυφερικής Ενώτας Κερακλίου. Συμβούλιο Πορυφερικής Ενώτας Κερακλίου. Συμβούλιο Πορυφερικής Ενώτας Κερακλίου. Συμβούλιο Πορυφερικής Ενώτας Κερακλίου. Συμβούλιο Πορυφερικής Ενώτας Κερακλίου. Συμβούλιο Πορυφερικής Ενώτας Κερακλίου. Συμβούλιο Πορυφερικής Ενώτας Κερακλίου. Συμβούλιο Πορυφερικής Ενώτας Κερακλίου. Συμβούλιο Πορυφερικής Ενώτας Κερακλίου. Συμβούλιο Πορυφερικής Ενώτας Κερακλίου. Συμβούλιο Πορυφερικής Ενώτας Κερακλίου. Συμβούλιο Πορυφερικής Ενώτας Κερακλίου. Συμβούλιο Πορυφερικής Ενώτας Κερακλίου. Συμβούλιο Πορυφερικής Ενώτας Κερακλίου. Συμβούλιο Πορυφερικής Ενώτας Κερακλίου. Συμβούλιο Πορυφερικής Ενώτας Κερακλίου. Συμβούλιο Πορυφερικής Ενώτας Κερακλίου. Συμβούλιο Πορυφερικής Ενώτας Κερακλίου. Συμβούλιο Πορυφερικής Ενώτας Κερακλίου. Συμβούλιο Πορυφερικής Ενώτας Κερακλίου. Συμβούλιο Πορυφερικής Ενώτας Κερακλίου. Συμβούλιο Πορυφερικής Ενώτας Κερακλίου. Συμβούλιο Πορυφερικής Ενώτας Κερακλίου. Συμβούλιο Πορυφερικής Ενώτας Κερακλίου. Συμβούλιο Πορυφερικής Ενώτας Κερακλίου. Συμβούλιο Πορυφερικής Ενώτας Κερακλίου. Συμβούλιο Πορυφερικής Ενώτας Κερακλίου. Συμβούλιο Πορυφερικής Ενώτας Κερακλίου. Συμβούλιο Πορυφερικής Ενώτας Κερακλίου. Συμβούλιο Πορυφερικής Ενώτας Κερακλίου. Συμβούλιο Πορυφερικής Ενώτας Κερακλίου. Συμβούλιο Πορυφερικής Ενώτας Κερακλίου. Συμβούλιο Πορυφερικής Ενώτας Κερακλίου. Συμβούλιο Πορυφερικής Ενώτας Κερακλίου. Συμβούλιο Πορυφερικής Ενώτας Κερακλίου. Συμβούλιο Πορυφερικής Ενώτας Κερακλίου. Συμβούλιο Πορυφερικής Ενώτας Κερακλίου. Ενώτας Κερακλίου. Συμβούλιο Πορυφερικής Ενώτας Κερακλίου. Συμβούλιο Πορυφερικής Ενώτας Κερακλίου. Συμβούλιο Πορυφερικής Ενώτας Κερακλίου. Συμβουλιο Πορυφερικής Ενώτας Κερακλίου. στις τρεις μήνες, τετρά μήνες, πέντα μήνες διαδομής ανάλογο ο καθένας στο πρωτοβουλικό όριο του προγραμματόστου που λένε να μας καταγράψει την δύο αγαπημένου δραστηριότητα και να μας πει με ποιους φορείς συνεργάστηκε και το απατάω και σε άλλους που το ενδιαφέρονται αλλά και να μας πει για τις εμπορικές εκμορφωτικές του ανάγκες. Αυτό λοιπόν είναι ένα πολύ ωραίο εργαλείο που μπορούμε να τα αξιοποιήσουμε περισσότερο. Πρέπει να δημιουργηθεί ένα μοντέλο ωσάς πολιτισμικής οικονομίας, το είπαν όλοι οι προηγούμενοι, ωστόσο οι όμοι στις εργασίες έχουν τη νόη και την άποψη ότι πρέπει να εστιάσουν τις εμερικά σύνολες οργανωμένη συστηματική ενημέρωση και επιστοπής των μαθητών και κατεπέκταση τοπικής κοινωνίας για τις αξίες, τα αποθέματα και τη σημαντικότητα του πολιτισμικού μας περιβάλλοντος. Στην ανάδεξη σχέση πολιτισμικής κοινωνίας και του φυσικού περιβάλλοντος, το είπαμε πως ο Γιωματάκης έχει πολύ επεκταθεί σε ημμιαστικά περιβάλλοντα. Στην ενεργό συμμετοχή των μαθητών μέσα από προσιτές και έχω πολλές συγχωρές με τον Όνο. Είπαμε σε πολύ ευχάριστα προγράμματα, πάρα πολλά που μπορούμε να γίνονται στις γειτονιές μας γύρω από το σχολείο και φυσικά κοινές συναιδείας με τους φορείς περιοχής μας. Γιατί όχι μαθητές και μέσα στα μαθητικά συγκούλια να μην τους δώσουμε τον λόγο να μπορέσουν τις απόψεις τους. Έγινε με ένα εξαιρετικό πρόγραμμα στον Τάλο πριν από μερικά χρόνια για όλα αυτά όταν αναφέρθησαν στα πρακτικά του ΕΚΠΑ που θα κατηθούνε μέσα στο 19, οι τέχνες στο σχολείο που μιλάω για το τελετές π θα αναγραφεί πάρα πολλά και σημαντικά που έχουν γίνει εκείνη την περίοδο. Επειδή την πραγματικά πραγματικά πραγματικά πραγματικά πραγματικά πραγματικά πραγματικά πραγματικά πραγματικά πραγματικά ο οδηγός του έξω προγραμμώνς είναι μια πολύ παγαπώ ιγέτερα αθιότερα πήγαινε και στα θέσεις του δάκρυ τα μουσικά οδηγός της χώρησε να φτιάξουν μαθητές. Ας σας λέει κάτι, άνθρωπον να σας λέει κάτι σε όλους. Στην ανάπτυξη της συναργατικότητας και στη διαμόρφωτη της λογικής ταυτότητας δυνατώτας σαμαθητές και εκπαιδευτικούς να έχουν πρόσβαση στα μέσα έκπασης και διάδοσης με γνώμη αντί πολιτισμική κολυμορφία. Στην καλή έννοια αξιόρους τους εφήβους που θα σημειάζει σαν ανάπτυξη θετικών στάσεων και συμμετοχικών συμπεριφορών, τους εφήβοντες που πάρα πολύ ωραία έχετε, μπορούμε να έχουμε και αυτοί τους εμπληριδές, οι οποίοι ακριβώς θα αναπτύξουν οι εργάσεις και φυσικά στην αντιστοποίηση μεγάλο μεράκι και μεγάλους κολλημόσφαλων αυτά τα χρόνια της προσφοράς και του δημιουργικού έμμου των εφήβων και των εκπαιδευτικών. Πώς θα αξιοποιηθούν όλα αυτά τα παράγωνα, τα αποτελέσματα, οι εργασίες, τα παρακοτέα, δείτε το όπως θέλετε, μέσα στην ιδιαιτερότητα των πολιτιστικών αναπαθών που αυτοί παράγουν. Δηλαδή την προστασία και προώθηση της πολιτιστικής τους ατζέντας, ως χωρίς πλέον και οι ίδιοι, για να το συγκεφαλίσω σύγκρονης καλλιτεκνικής δημιουργίας. Ευχαριστούμε, κυρία Σιχαράκου. Πέρα από το βάρος που πέφτει σε μας, τους πολιτιστικούς φορείς, που νομίζω πολύ παρακοτώσαμε, ότι οφείλουμε μας και αγαπούμε αδερφή μας, ελπίζω κι εγώ να προχωρήσω, όταν θα ξεκινήσει η δημιουργία του Λασσού της ιστορίας, συνέβειας του Αρχιεργικού Μουσείου και του Λασσού του Αρχιεργικού Μουσείου. Πέρα από τα χρονόητα που έχουμε να κάνουμε μεταξύ μας και με τη δεύτερο βάθμι, με τη δεύτερο βάθμι, με τα σχολεία φάσης όλων των δεκτοδοϊών, με τα σχολεία μουσικά σχολεία, όλα αυτά ήδη συμμετέχουν με μας, νομίζω ότι πέφτει και στο δήμο βάθμι, αυτό που ήδη είπαμε, ότι πρέπει να επιβεβαιωθεί αυτό το ψυχιακό αποδικείο, όπου κάπως θα υπάρχει μια συμμελικότερη επεκτεία του τι γίνεται στην πόλη ως ένα παράδειγμα πολιτιστικά δρόμενα. Αυτό που θα μπορούσαμε να αποδειχνίσουμε και αποπλεγράζουμε μέχρι και αυτό για τις αφέστατα, όλοι μας έχουμε σάιτ, έχουμε ειδικές σελίδες, θα μπορούσε ίσως να γίνει μια απλή αδομή με κάποιο τρόπο στα σάιτ τα δικά μας, τα οποία θα ενημερώνουμε και θα μπορεί κανείς μπαίνοντας σελίδες στο σελίδι, αν λοιπόν πρέπει να έχουμε την εμπαθία του τι κάνουν τα μοσοί της πόλης ή κάποια ανικολληστική φωλή. Κάτι που σε πρώτη φάση θα δώσουμε λειτουργία, σημαίνει να οδηλωθεί η δημιουργία αυτού του εργαλείου. Ας συνεχίσουμε τώρα και με το όλο κοινό, οπότε μπορούμε να ακούσουμε τώρα τις ερωτήσεις σας. Γεια σας, ευχαριστούμε πάρα πολύ που είστε μαζί σας. Είναι η Κατερίνη Χαμηλάχη. Δεν είμαι αδημότης εργαλείου, όμως θα ήταν αυτή η πρώτη ερώτηση να είναι έξιζη. Ποιες από αυτές τις δράσεις που κάνει κάποιος εκτός εργαλείου μπορούν να αντικαθούν μέσα σε αυτό το πρόγραμμα και με ποιους τρόπους, είναι η πρώτη ερώτηση. Και επίσης, αν υπάρχουν τέτοιες δράσεις που μπορεί κανείς να τις παταθέσει σχετικά με τα θέματα της δρασκαλίας ενήλικων, επίσης το τρίτο είναι το πολιτιστικό και την πολιτιστική χειρονομιά προφανώς. Ναι, κοιτάξτε, υπάρχουν δράσεις που γίνονται εκτός του εργαλείου, δηλαδή παραδειγόν να το καταλαβαγάρει. Και ασχολούν με τη δρασκαλία και σε συνήθειες και σε παιδιτές και σε παιδιά. Λοξανώ σχολεία στον χώρο μου, όπου θα γίνονται μαθήματα σε ασφαλές διαδροφής. Και όχι μόνο. Υπάρχουν δράσεις και είναι σαχαρά του, νομίζω, που έχουν μιλήσει κατηδύα και εκκέφτεις στον χώρο μου. Ναι, κύριε Πουλτά έχει μιλήσει αρκετές φορές. Θα ήθελα, λοιπόν, να ξέρω πώς όλες αυτές οι δράσεις μπορούν να γίνουν μέσα στο χώρο και πώς μπορεί να υπάρξει συνεργασία πάνω σε αυτό. Και επίσης είπατε για ιδιότητες. Εγώ η θάλασσα είναι ιδιότητας. Δεν είμαι μόνο στο ίδιο μουσείο ούτε πώς μπορούμε ακόμα αυτό το κομμάτι να το εγγράψουμε και πώς μπορούμε να προχωρήσουμε. Επίσης πολλά τα προγράμματα μπορεί να γίνουν και σε μουσεία. Και άκουσα πολύ χαρά τη γυρνή μουσεία όπως και το ιστορικό μουσείο. Κάποιες της δράσεις μου μπορεί να γίνουν και σε μουσεία σε περίπτωση που δεν είναι δύσκολο να έρθουν στο χωριό μας. Όλα αυτά θα ήθελα να ξέρω αν μπορείτε να μου απαντήσετε πώς μπορεί να γίνει. Σας ευχαριστώ πολύ και σας ευχαριστούμε πολύ εδώ και σας ευχαριστούμε εγώ και οι ιστοριάνθρωποι που ασκείσουν τη διαδρομή της μόνης. Είμαι πολύ σίγουρος κατηγορίας και φιλόγραφος σίγουρος. Ακούμαι με τις τελευταίες δεδομένες δεδομένες δεδομένες δεδομένες δεδομένες. Αυτό το οποίο άκουσα, το οποίο είναι άγριο σημαντικό είναι το αποθετήριο. Στην Ελλάδα υπάρχει ένας ιδιωτικός πολέας ο οποίος οργανισμός διαχείρισης αποθετικών προγραμμάτων και έχει καταγράψει όλα, δηλαδή οποιαδήποτε από ιδιωτικούς σχολείς, από το δημόσιο, όλα τα προγράμματα εμπεριστικά καταγραμμένα και τα διαχειρίζεται. Δηλαδή ο φόρτος εργασίας δηλαδή δεν πάει στα μουσεία ή στους πολιτιστικούς χωρίς, αλλά πηγαίνει σ' αυτόν και κάνει κατανομίσεις, γίνοντας τις ομάδες, κατανέμοντας δηλαδή τη ζήτηση και συνταγώντας την προσφορά. Επίσης ξέρετε ότι στο Καναδά πλέον οι πολιτιστικές περιόδητες συνταγωγραφούνται για τις ψυχικές συγγενείες, για τις ψυχικές συνόσεις. Είναι πραγματικά καταπληκτικό, διότι είναι και η ουσία των πολιτισμών, ότι αλλάζει τη δομή και την ταυτότητα της προσωδικότητας του ανθρώπου, είναι από το πιο σημαντικά που μπορεί να μας συμβούν, να σε παιχνάμε, να στείλουμε μια ταυτότητα μέσα από τον πολιτισμό, καλύτερα πάντα. Επίσης, θέλω να φτάσω και δύο μεταβλητές σ' αυτά που αναφέρατε, θεωρώ ότι είναι μερικές και σημαντικές. Είναι η έννοια της διασποράς της οφέλης και η οφέλη του διαπροκίτη να είναι μετρήσιμα μεγέθη. Αυτό έχει πάρα πολλές δυσκολίες και μόνο σε μας, που εδώ τις αξιολογήσεις και τις μετρήσεις δεν τις έχουμε. Δεν τις ταυτοποιούμε με συγκεκριμένα πρώτια γεγραμμένα ενεργαλία και κεκριτήρια. Είναι γενικά στο διαδίκτυο πολύ δύσκολο, αλλά πρέπει να μπορούν, γιατί ένας πολιτισμός, ο οποίος έχει κορυφαία έννοια, δεν συμπεριλαμβάνει μέσα στις διαδικρασίες του ποτέ την έννοια της διασποράς. Είσαι μέσα σε ένα μουσείο, φέρνεις κόσμο μέσα σε ένα μουσείο, αλλά πρέπει αυτό, να μπορείς να μετρήσεις και τη διασπορά για να κάνεις στρατηγική λεκτίωση, να κάνεις αναποσαρμογές. Αυτές λοιπόν τις δύο έννοιες. Οφέλη, διασπορά της οφέλης, διοφέλη για την αναποστομή του στρατηγικού. Ευχαριστώ πολύ. Σε αυτό που προτείνεται λοιπόν. Σε αυτό που προτείνεται λοιπόν, το τελείωμα του ελεγκρίτησης εδώ. Έχουμε ένα εργαστήριο, έχουμε ένα τμήμα τουρισμού και επαγγελματικότητας. Δημιουργεί εργαλεία, τα οποία ακριβώς όπως μπλε κάνουν μετρήσιμες αυτές τις παραμέτρες. Έτσι λοιπόν εγώ προτείνω να συμπεριεκτηθεί αυτή η συμμεριστική. Οι άνθρωποι, κύριε Ιησούα, αφού και εγώ θα βοηθήσουμε να παραμετροπηθούν όλα αυτά τα δεδομένα για να μπορέσουμε να κάνουμε μια επαγγελματική κοιμία και εξέλιξε αυτό. Όσο και ο δίπλας και ο εργαστήριος νομίζω πως μπορεί να ασχοληθεί σε αυτό το τρόπο. Συγχαρητήρια και αρχήνες στους διοργανωτές μου. Χανάκης Λέγωμα. Ήθελα να περθώ σε ένα και δούλιο μουσείο που υπάρχει, όχι για μολιών, σχετικά νέο μουσείο υπάρχει στην πόλη μας, ίσως στο δεύτερο εβδομάδι της δημορικής, να αναφέρουμε στο Μουσείο Γερκυκής, το οποίο όμως είναι λίγο παρακολυσμένο ως το αυτοίδιο της ευεργασίας στο Παγνί και για να το γνωρίσουμε λιγότεροι από εμάς, παρά το ότι κάνει πάρα πολλές δραστηριότητες στη διάρκεια του τρόπου. Μια πρόταση κάνω στο πρόσωπο της κυρίας Λέβης, αν είναι πρόσωπος του δήμου μου, πως θα μπορούσε να βρεθεί κάποιος άλλος χώρος, πιο κοντινός για τον πολίτη. Και φαντάζομαι βέβαια το κοντινό Πανάνια που συμβέχεται άμεσα, το που είπα το Πανάνια, με το χώρο της ευεργικής και ήταν μια πολύ καλή συγκυρία να συμβιαστεί, να αναδυνηθούμε το Πανάνια, να το φτιάξουμε, δηλαδή φτιάχνω δυό τεμπλέ και τελείως φορεία και όλα αυτά. Συγχαριστώ. Συγχαριστώ. Υπόσιογιατρικής, τουλάχιστον ό,τι αφορά τη δευτεροβάθμια, έχω μια καστητή συνεργασία με την κυρία Τζαμπεράκη. Το πιο πρόσφατο είναι η μερίδα που θα γίνει για τον εκέφαλο, με 4 σχολικές μονάδες, αλλά και επισκέψεις που γίνονται στο κόρο του Μουσείου, όχι μόνο τα σχολεία του Γραφείου, αλλά και από όλη τη Δήτη. Νομίζω ότι ένα πρόβλημα δίσης είναι το στελεχιακό δυναμικό που πρέπει να αυξηθεί. Και φυσικά η μοσογραφική μελέτη, η οποία πρέπει να προχωρήσει, δηλαδή δεν είναι μόνο ο χώρος, αλλά και ενδεχόμενα και άλλα θέματα που δεν είναι η στιγμή να τα ακούμε. Έτσι το λέω γιατί ξέρω αυτό το θέμα λίγο από ποιο μέσα μας. Ευχαριστώ. Μου ευχαριστώ. Ήθελα να σας πω ότι υπάρχουν πάρα πολλά κτήρια που ανήκουν στην πυραχική υπηρεσία του Μουσείου, στο κέντρο ΜΑΕΣ του Ιακτήρια, τα οποία ο Δήμος διεκδικεί διαρκώς. Και επίσης, η θέση που θα πάρουμε είναι το κτήριο των παρεών ενεργικών στρατών, στο τμήμα που στέραζε το Δημιουργικό Ιακτήριο μέσο του κέφτου στιγμού. Δεν σκεκάζουμε το δημιουργικό Ιακτήριο τώρα. Το δημιουργικό Ιακτήριο έχει μόνο ένα μικρό τμήμα που σκεκάζει μία εξουσιακοραβηρία του κ. Ιακτήρια. Το υπόλοιπο είναι δεύτερο. Είναι τα κτήρια του πρώτου δεύτερος κ. Ιακτήρια και της παρεάς του κ. Ιακτήρια, τα αβίαιτια καός επιθυμούνται να πάρουν εκεί, μα είσταν να λαμβάνουν και να πάνε στην πίεση. Με συγχωρείται και να κατασκευίσουν τους ως δημοσιακοί. Και βεβαίως εάν καταλαβαίνει αυτό και δεν είχαμε όλα αυτά τα δημοσιακά, θα μπορούσαμε να κάνουμε μια μυαλιά εκεί. Δεν έχουμε σταματήσει. Επίπεδο, κάτι συμβεί το παράδειγμα του κ. Ιακτήρια. Και εκεί θα συμβήσουν πια πολλά πράγματα. Με το Πανάγιο τώρα, το Πανάγιο είχε ένα καθεστώς που είναι λίγο περδεμένο, διότι το κυροδότημα του αίμνιους του Πανανού έχει μία συγκεκριμένη λόγω. Συνεπώς, για να αλλάξει χρήση μιας τελευαλής της συζυγούνις που διαθέτει, είναι μια διαδικασία η οποία είναι χρονοβόρακη. Επίσης, ανήκει στο βενζέγιο ο Πανάγιος. Και προσπαθούμε να είναι έτοιμο από τη συμβουλή μας από τον Κασίδι τον Καλιακά, έχει πια σημαντική λύση. Πολύ σημαντική λύση. Κυρία Γυρή και την Κασική Φυλίση, που είναι πια τη μητέρα του Κακίδιου. Έτσι λειτουργούσαν εμείς. Βλέπετε ότι ο κόσμος τα εντοπίζει αυτά και δικαίως λέει γιατί δεν τα παίρνουμε. Ευχαριστάμε, αλλά δεν θέλω να σας παρακολουθώ. Ευχαριστούμε. Θα ήθελα να παρακολουθώ σε εσάς. Θα ξεκινήσω να ξεκινήσω. Θα ξεκινήσω, βέβαια, ήθελα να θέσω το θέμα. Υπάρχουν κάποιοι τέσσεριοι οικειοί, στις οποίες είναι και ο κομμένος, και η κυρία Πανάγιου βοηθάει πάρα πολύ σ' αυτές, που θέλουν να κάνουν κάποιες δράσεις. Υπάρχουν και κάποιες ομιλίες, κάποιες εκπαιδεύσεις. Το λέω και σαν εκπαιδεύτες των οικειών, που θέλουν να κάνουν και ανοιχτές προς το κοινό, αλλά και με τη συνεργασία και την υποστήριξη του κοινού, κάποιες εκπαιδεύσεις και λοιπόν και άλλων εργαζομένων. Δηλαδή, θα μπορούσε, παράδειγμα, η εκπαιδευτική, να εκπαιδευτούν από τους εργαζόμενους του Μουσείου, ώστε να παρουσιάζουν προγράμματα στη σχολεία. Πεταχάς. Βέβαια, υπάρχουν αρκετές δημιουργίες, οι οποίες θα μπορούσαν να εκπαιδέσουν τους παιδαουγούς του Δήμου, σε κάποια πιο ειδικά θέματα και σε άτομα μερικές, και για παιδιά μερικές ανάγκες. Μπορείτε. Ο Λήβος έχει μόνον... Ο Λήβος έχει μόνον το διαπαθμό του σχολικού σχολικού. Ναι, και γι' αυτό το προσωπικό σχολείο του στον Παγμαϊ θεωρώ, προσωπικοί μου πάντα, ότι δεν είναι εξυρκετμένο και στο να διοχειριστεί και στο να παραπέμψει παιδιά μου και μαυσιακές ανάγκες. Επίσης, κάτι άλλο που θα μπορούσαμε να γίνει στον Δήμο είναι να υπάρχει ένα σταθερός χώρος, και τα μέσα και τα εργαλεία να δοθούν από τον Δήμο σε κάποιους και εκπαιδευτικούς και εκπαιδευτές και εργαζομένους ώστε να δώσουν την εμπειρική τους γνώση για να δίνουν κάποια προγράμματα σε παιδιά και σε άλλους οι οποίοι ενδιαφέρονται να εκπαιδεθούν σε αυτά. Και ρωτώ, αν την δεδομένη στιγμή υπάρχουν χώροι που μπορούν να προσθούν εισαγωγικά μόνιμα σε αυτούς τους εκπαιδευτές, σε εισαγωγωμένα άτομα ή στη δημιουργία για να μπορέσουν να δημιουργήσουν κάτι πιο σταθερό και που θα το μαθαίνει ο κόσμος γιατί γίνονται πράγματα που δυστυχώς επειδή είτε πολέμουν στους χώρους είτε στη δημοσιοποίηση δεν παίρνουν έκθεση. Θα σας απαντήσω και θα σας απαντήσω και το ίσιο κεφεριμένο. Δυστυχώς. Θα σας πω όμως ότι έχουμε, όπως αναφέρθηκε ειπενικτικά, μόλις οι κυρίες, τα χαρά του, έχουμε πέντε εθνικές ομάδες για τη δημοσιοποίηση και την ομάδα πολιτισμού. Έχουμε την ομάδα... Έχουμε την ομάδα πολιτισμού, κοινωνικής πολιτικής, παιδείας κοινωνισμού και πρασίου. Και η πέντε εθνικές ομάδες είναι πολύ δραστή και κάνουν πάρα πολλά πράγματα. Και είμαστε εγκαθείς σε οποιαδήποτε πρόταση. Μπορεί να μην είναι οδημόνινο χώρο να σας εκτεθέσουν αλλά θα βρούνε το τρόπο να έχετε αυτές οι πράσεις. Ας πούμε, η ομάδα πολιτισμού σε συνεργασία για τη δημοσιοποίηση και την ομάδα πολιτισμού και κάνουν πάρα πολλά πράγματα. Και είμαστε εγκαθείς σε οποιαδήποτε πρόταση. Μπορεί να μην είναι οδημόνινο χώρο να σας εκτεθέσουν αλλά θα βρούνε το τρόπο να έχετε αυτές οι πράσεις. Ας πούμε, η ομάδα πολιτισμού σε συνεργασία για τη δημοσιοποίηση και την ομάδα πολιτισμού και κάνουν πάρα πολλά πράγματα. Μπορεί να μην είναι οδημόνινο χώρο να σας εκτεθέσουν αλλά θα βρούνε το τρόπο να έχετε αυτές οι πράγματα. Ας πούμε, η ομάδα πολιτισμού σε συνεργασία για τη δημοσιοποίηση και την ομάδα πολιτισμού και κάνουν πάρα πολλά πράγματα. Μπορεί να μην είναι οδημόνινο χώρο να σας εκτεθέσουν αλλά θα βρούνε το τρόπο να έχετε αυτές οι πράγματα. Ας πούμε, η ομάδα πολιτισμού σε συνεργασία για τη δημοσιοποίηση και την ομάδα πολιτισμού και κάνουν πάρα πολλά πράγματα. Επίσης, εφυλοξενούμε τον Περβαλαντικό Σύνοχο Αγίας Τριάδας και εφυλοξενούμε στα δημοτικά κτήρια. Δεν έχουμε τη δυνατότητα να στεκάσουμε. Ξέρετε πώς είναι η Σύνοχη Στεκάκη. Πάμπολη. Δεν έχουμε τη δυνατότητα να τους στεκάσουμε όλους αυτούς. Όμως, εάν μαζείνει μια συγκεκριμένη πρόταση θα βρούμε το χώρο να στεκάσουμε την πρόταση και να την υποστηρίξουμε. Ρεύδι. Μεκ cada τον ν Art Tyler Ρεύδι. Δεν έχουμε καν دυτή. Ρεύδι. να μπορούν να βάσουν κάποια δέση του χώρου, μπορούν να... Δεν το εμποδίζει τίποτα, το σύλλογο αυτό, να επιτελέσει το έργο. Αν θέλει όμως να έχει ή να είναι από την αιγίδα ενός τελεμοθετημένου φορέα, θεωρώ ότι πρέπει να περάσει από μια δεύτερη εργασία της τοπής. Γιατί και αυτό το αποθητήριο, το οποίο σας δούσαμε όλοι πριν, δεν εννοούμε ότι οι πάντες μπορούν να καταρακολουθούν όπως θέλω εγώ. Θα πρέπει να υπάρχει εκείνη την εργασία για να έχουμε και μια εξοπιστία. Ακόμα και το είπε και ο πρόσωπος από το αδείγμα της Λάρισας, νομίζω ότι έχουμε πουλί καμπαράκτια από το Δήμα του Νέα, έτσι ότι καλά όλα αυτά, αλλά θα πρέπει να είναι και πιστωπιμένη αυτή που πήγε κάποιος από τελευταίες. Γι' αυτό συζάμνουμε και για συνέργειες, γιατί ο καθένας μπορεί να κάνει ό,τι θέλει. Ο καθένας με βάση τα οριά του, έτσι, διότι το αναφορά το καθένα και το είναι το κομμάτι του σάμισης αποτείας του. Καλώς, κύριε Παπαντάκη, έτσι και να απαντήσω λίγο σε αυτό. Πριν τρία χρόνια, νομίζω, είχα συζητήσει με το χρόνο, δεν έχω πάντα πολύ καλή σχέση. Είχα συζητήσει με την κυρία Νικολυδάκη και τον κύριο Παπαντάκη, ο ένας από το Μουσείο για το Πανεπιστήμιο Κρήτης, τα ψυχιακά μέσα και η άλλη Αυθοδρόμος του Δήμου, το πρόγραμμα με τα tablets, να το μάθουνε, πες, από το πιο διεξοδικά, οι εκπαιδευτικοί, να εκπαιδευτούν, ούτως όσο τα παίρνουν από το info.tablets, να μπορούν οι ίδιοι να διεκτεραιώνουν, εισαγωγικά, τη σενάγηση στα συγκεκριμένα μηνύα, που ανοιχτώ να είναι σε αυτή την τελετρική επαρμογή. Νομίζω ότι οι εκπαιδευτικοί, αν πωθείς πάρα πολύ σε αυτό, γιατί βλέπονται στην εκπαιδευτασία, θα μπορούσαν και οι εκπαιδευτικοί, με θεσμοθετημένον τρόπο και με οργανωμένο και συστηματικό, να μπορέσουν να ετοιμοκριθούν και να μπορέσουν να σηκώσουν το βάρος με αυτές τις ξενάγησης, αυτής της πληθυακής ή όποιας άλλης. Άρα αυτές είναι οι συνέπειες για τις οποίες μιλούσαμε. Είναι ένα πολύ προγραμμένο πρόγραμμα, όμως πρέπει να βαλίσουμε σε μια δημοσιοδότητα. Θα ήθελα να πω, επάνω στις συνέπειες της απάπησης και της ειναιρώτησης της κοινωνίας, ότι υπάρχουν δυστοποιημένοι πολίτες, όπως το Υποκέντρο Δημόσιο Δίκης, το οποίο κάνει συγκεκριμένα προγράμματα, μιστοποιημένα, τα οποία μπορεί ο κάθε φορέας ή ο κάθε δημόσιος φορέας να ζητήσει για τους εργαζόμενους, επειδή μπορεί και για τους εργαζόμενους να μπορούν για τις συγκεκριμένες συγκεκριμένες σχολείες, οτιδήποτε. Οποιος δίκοτες δημόσιος φορέας μπορεί να ζητήσει στο ειναιρώτητο πρόγραμμα, το οποίο έχει ζητήσει η Περιφέρεια Κρήτη στο Δήμο Συναγκή και όλες οι δημόσιες υπηρεσίες έχουν υπερευτικοί, να γίνουν συγκεκριμένα προγράμματα για τους εργαζόμενους, μιστοποιημένα, από τις συγκεκριμένους εργαζόμενους. Από εκεί και πέρα ο κάθε φορέας, σύλλογος, οτιδήποτε, μπορεί βεβαίως να κάνει προγράμματα. Προστάω μια απάντηση στην πρώτη εργασία. Κύριε Χαπηλάκη, γεια σας. Η διαδικασία είναι πολύ συγκεκριμένη. Μπορείτε, οπωσδήποτε, να προτείνετε οτιδήποτε στο δημόσιο. Από εκεί και πέρα, η πρόταση να κατείχτεται σε οδηγητικό συμβούλιο, το οποίο αποφασίζει και σας ενημερώνει. Όλοι λειτουργούν έτσι, οπότε, οποιος δίκοτε είναι ελεύθερος, θα κάνει την πρότασή του και μετά, μετά από το δικητικό συμβούλιο, προφασίζει. Νομίζω πως μας φωνάζουν, εντάξει, ότι πρέπει να... Οπότε, θα κάνουμε... θα έχει άλλη κάποια αγωρία, θα κάνουμε ένα διάλειμμα το 1-4. Μπορεί να θεθεί στο διάλειμμα. Επίσης, όσον κρίνεται, όσον μπορεί να σας την απαντήσει. Έχει έναν κατάρτιση, χωρίς πραγματικό αδικαίωμα, χωρίς να αισθάνονται και οι ίδιοι, ότι αυτό θα εξοδογήσει στην απασπορίτσια. Αυτό το πράγμα αξιολογήθηκε στο διάλειμμα της προσοστοίξης και γι' αυτό έπρεπε, από την αίσθηση, ότι συνδέεται πλέον από αυτά τα προγράμματα με την επιχειρηματικότητα και την απασχόληση. Δεν θεωρώ ότι είναι αρνητικό, ότι έχει αυτήν την δική έννοια, όσο έγινε, όσο αυτό κάνουμε. Απλά οι όροι με τους οποίους αντιμετωπίζονται, η Άνα και η Αγορά, νομίζω ότι έχει σημασία. Μετά από το σημείο. Εγώ είμαι αντίτερα ζηόδοξης. Αυτό είναι αρκετά θετικό, γιατί συνέχεια μας έρχονται μηνύματα από διαφορετικές περιορές και ξέρω ότι η κορίνα Μιλαιράκι ξεκινάει μια εξετήρια για το χαρούνι. Θα γίνει ένα συνεργαλείο για το χαροπιά. Έγινε ένα πρόσφαιρο, διότι ακούσαμε το εξής πέραντα πληκτικό το οποίο είχε άλλη σε σχέση με αυτό που είπαμε. Εμφανίστηκαν μια σειρά άνθρωποι, οι οποίοι πραγματικά ενδιαφερόταν για το κορνιτό και μας είπαν ότι πριν από πώς ήταν, πριν από 15 χρόνια, ξεκίνησαν κάποια προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ενωσίας, τα οποία ζήτησαν από το κορνικό κληθισμό να φτέρσουν κανονιές. Εκείνη ήταν η εποχή, δεν ξέρω αν την θυμάστε, αλλά δεν ξέρω αν την έζησα. Ήταν η εποχή την οποία έζησα εγώ ερχόντας από το κορνικό κληθισμό, όπου οι πάντες ήταν με το χέρι ανοιχτό και ο παραδοτέο ήταν μια άγνωστη λέξη. Ομολόγησαν λοιπόν οι άνθρωποι ότι φύτεσαν τις χαρουτιές μόνο και μόνο για πάντα ζεφτά. Μας το είπαν ξεκάθαρα. 15 χρόνια αργότερα γυρίσαν στα θύματα τους και βρήκανε εκατοντάρες, για να μην πω χιλιάδες χαρουτιές και πάλι εκατοντάρες. Άδη καθ' αυτό το πράγμα. Αυτό το πράγμα είναι ομολογία. Και άρχισα με το κορνικό κληθισμό. Άρα ενδεχομένως να υπήρχανε πάρα πολλοί άνθρωποι και να υπάρχουν ακόμα, γιατί το ζησα εγώ και το ζησα εγώ σε διάφορα προγράμματα, να κοινήσω την ατυχία, να συνδέω και με τι φαμακετική, να συνδέω και με τι νοημιγία, να συνδέω και με το νοημιγό. Όπου μια σειρά από άνθρωποι εκπαιδεύτηκαν ή καταπτήστηκαν μόνο και μπορούν για να λύσουν το χώριμα τους. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν τους έδωσε τα 15 πράγματα, όχι υποχρεωτικά για να τα χρησιμοποιήσουν, αλλά για να δουνε διάφορες καταστάσεις με διαφορετικό βλέμμα, γνωρίζοντας κάποια πράγματα παραπάνω. Ή έχοντας ακούσει μια διαφορετική άποψη για κάτι για το οποίο είχαν μια δική τους άποψη για το οποίο ήταν λαθασμένο. Δεν χάνουν, το ξέρω, ήταν πολύ μεγάλο ο λαθός, δεν το κάνουν μόνο εμείς, πιστεύστε με, αν δεν γυρίσει καλά στην Ευρώπη, είναι παντού. Έστω, εμείς το παρακάβουμε, αυτό είναι αλήθεια. Αλλά το θέμα είναι ότι δεν είναι άδικα. Υπάρχουν περιπτώσεις που ανθρώπινοι άνθρωποι, οι οποίοι γίνονται τα λεφτά και είναι συνεπέδευση για να κάνουν τα λεφτά, τελικά χρησιμοποιήσουν τα στοιχεία τα οποία έχουν. Θα ήθελα να δώσω μια αγρή πιάνσταση στον τίτλο που είχε τον τρανατοριακό τραβέζικο δικό σας. Επειδή ο τίτλος είναι η ίσκηση της επιβιωματικής αντίληψης στην επέδευση, βεβαίως, το στοιχεία της αντιλήψης, όσο περισσότερο στην επέδευση θα έρθει στον ίδιο επιχειρηματή, με δικαίων κόσμου, όπως θα μπορούσε να έρθει σε επαπεί, με την απασχόληση των νέων ή των ανθρώπων γενικά, των ανέργων ή μη. Θα ήθελα να πω για την επιχειρηματική αντίληψη, όντως την εκπαίδευση, από πολύ μικρή ηλικία, το τι κάνουμε για να μαθήσουμε δεξιότητες τα έργια, στο να παιδευτείμε τα παιδιά μας από πολύ μικρή ηλικία, ακόμα από τις τελευταίες τάξεις της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Όσοι προσπαθούν να γνωρίσουν το θέμα επιχείρησης, προϊόντα, πρωτογιανή προϊόντα, τα οποία θα μπορούσαν να σκοβηθούν στον τόπο, στοπικά προϊόντα, αυτό βαδεύει ο κ. Βασιλάνκη, είχα για τα προϊόντα, κάτι που θεωρώ, έρχονται στη γνώση της περισσότερος πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, αλλά και τώρα, έτσι που ήμως προσπαθήκαμε και εσύ, για την προϊόντα με εκπαίδευση, και το αγγελματικό μας ανδροσμό, πανέφερε η κυρία, ότι στη Δρύτη γενικά δεν έχουμε ανάπτυξη αυτού του παιδίου. Η εμπειρία μου βρίσκεται από μια συμμετοχή μου στην οικογένειά επιχείρηση 19 της Ένωσης Επιχειρηματικότητας Νέων, όπου ήρθατε συμμετοχές στη Δρύτη ήταν ελάιστες, σε σχέση με την άλλη Ελλάδα. Είχα τη φορά μόλις εχθές, ήταν σε αυτή την έκπληση, για τη Νότια Ελλάδα, τα νησιά και τα λοιπά, και είδα πόσες καινοτόμενες πρακτικές, καινοτόμενες ιδέες, πρωτότυπα πράγματα, παρήγαναν τα ίδια τα παιδιά από ομάδες ανάπτυξης επιχειρηματικότητας, από πάρα πολλά σχολεία. Οι υπεύθυνοι που ήταν εκεί, οι διευθύνες δεν είπαμε, αυτό ακριβώς στη Δρύτη, έχουμε πολύ ελάχιστα ποσοστά παιδιών, ασχολούνται, είδε στη δευτεροβάθμια, οι κυρίες εκπαίδες, τεχνικά επαγγελματικοί, έδεικαν πάνω σε αυτός, να αναπτύξουν τις γυναρικές δράσεις, οι οποίοι από τώρα θα είναι οι γνώστες, δηλαδή, όταν θα φτάσουν σε αυτή την ηλικία, το να ανοιώσουν, το να ανοίξουν, το να επεκτείνουν μία επιχείρηση. Δεν την βάλαμε οφητεία, σας απλά το αναφέρω, γιατί θεωρώ ότι είναι πολύ σημαντικό το πριν. Θεωρώ ότι τα άνθρωπα που υπάρχουν όλοι, έχετε γραμμάσμα εκπαίδευση. Η μάθηση είναι διαρκής, αέρα, και νομίζω ότι έχουμε περισσότεροι από πολλοί. Έχετε απόλυτο δίκτυο, και αυτό φαίνεται πάρα οφανικά και περίπτωνα, όταν όλος αυτός ο κόσμος, έρχεται στην δεύτερο πάρη να εφαιρέσει. Και ένα πολύ μεγάλο αποσχεστό των χειτών μας, είναι ένα αποσπίτι. Υπήρχε ένα μάθημα, και αλήθιζο να αρκετομένω, το οποίο είναι το Καναγιώτο Συμμεκότητος, που ήταν, αφαιρόντας, ένα σχόλιο επιχειρηματικότητα. Έπισε κάποιες ομάδες επιχειρήσεων, να ασχολούν για να στήσουν μία μία μυρή επιχείρηση. Τους έδειξε, δηλαδή, και τον τρόπο πως να την στήσουν. Και εκεί φάνηκε περίτρανα, ότι η ατήρηση επιχειρηματικότητας που έχουμε, δεν έχει πολλά σημαντικά στοιχεία. Θα σας πω ακριβώς τι έγινε. Μη σας κάνει εκπληξία, τα παιδιά ήταν από το θμήμα Εκολογιστών. Ουσιαστικά, έκαναν μια εικολογική επιχείρηση, η οποία θα πουλούσε ένα λειτουργό προϊόν, σε μια μακρύτη χώρα. Η επιχείρηση επιχείρησε, όταν έκαναν ένα κοινέζικο πανεπιστήμιο, και τους φτιάξανε ένα πουλάνι. Στήλανε τα πρώτα πληνήματα, περιμένανε τις πρώτες παραγγελίες, ήτανε λάστιες παραγγελίες, και μπρονδικοί από τα ενάμεση της εγκανομείρειο κοινέζικα, τώρα, μα θεώ, δεν έρχονται παραγγελίες. Και τους ρώτησε κάποιος, βρέθηκαν σε ένα πάλι, τέλος πάντων, επιχειρηματικότητας και τους ρώτησε κάποιος, τι πουλάτε, τι κρίτικει η γραμμιέρα. Λέει, συγγνώμη, δεν ξέρετε ότι οι κοινέζοι δεν έχουν ελαχτάσει και δεν μπορούν να ευρωλήσουν ένθρωμα. Να μ' ελευθερώνουν κάποιους. Όταν φυσικά στα μάτια της Γραμμίας έκανε σκέψεις, έκανε πολύ καλά. Αλλά, αυτό δείχνει ότι όταν ξεκινάς να ελευθερώσεις, δεν χρειάζεται να έχεις πρωτοβολόγου ή τον άνθρωπο που παράγγει το προϊόν. Θέλω να κάνω στο ίδιο δροστιμό του δημοκρατή, να έχω δημοκρατή, να έχω δημοκρατή, να έχω δημοκρατή, να έχω δημοκρατή. Θα θα έχω δημοκρατή. Θα θα έχω δημοκρατή. Θα θα έχω δημοκρατή. Δεν χρειάζεται. Θα θα έχω δημοκρατή. Παρ' όλα αυτά, όμως, η αισθητικηματικότητα, συγκεκριμένως στα πρώιμα στάδια, δηλαδή στα σπορικά υπόλοιπες, στα σπορικά πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια, φαίνεται να δίνει στους μαθητές κάποιες ιδιώτητες πώς είναι η συλλογικότητα, η ομαδικότητα, η πραγματικότητα, αν είναι η σκέψη που φέρνει αποτελέσματα, ο έλεγχος των αποτελεσμάτων, έτσι φτάνει με στεκή μαρτυρική και παίρνεται αυτά όλα τα στοιχεία στα σύγκριμα εκπαιδευτικές συστημάτων να εμφανίσουν. Άσχετα αν είναι μεγάλη διαβίουλημία, άσχετα αν είναι σε πρόημο ή σε όψιμο επεβεβαιωτική συλλογική αισθητική. Εγώ θα θέλα τη δική σας άποψη ή τοποθέτηση για το πώς θα μπορούσε να εντελτωθεί αυτή η διαδικασία σε όλα τα επίπεδα, δηλαδή από τον υπεραγωγείο μέχρι το πανεπιστήμιο. Με ποιες δηλαδή διαδικασίες πιθανών επιχειρμακή κοινότητα, με ποια εργαλεία και ποιοι φορείς, με ποια συνέπειες θα μπορούσε να αποθετήσει αυτές αυτές τις αντιλήψεις σε ένα συστηματικό συστημό. Γιατί σήμερα ζούμε το φαινόμενο των δουλών για τις πανεμιμίες εξετάσεις, της απαξίωσης του ουδίου των τεχνικών παγκέντρων. Γιατί, όμως, οπότε δεν έγινε αυτό το ξεκαθάρισμα, αυτό το ερώτημα, ότι για ποιον λόγο τελικά η εκπαιδεύσεις, μόνο για να γίνει συμφάνιος, δε θα δεν υπάρχει εκπαίδευση σε κάποιο σύστημα για να γίνει επιχειρηματίας. Αυτή, εκεί, λίγο ακόμα, σήμερα, είχαμε την υπέροχη. Πριν τέσσερα χρόνια, κατά την καρδιά μου, έχω αφιερωτήσει το δημόσιο, που με τη ρέξη της ΕΝΕΤΣ, που έγινε στην πρωτοβουλία του ΕΝΕΤΣ, συνεχίζω διαβλήγου μάθησης. Λαμβάνομαι σε ραδιμούς, λαμβάνομαι σε ραδιμούς, λαμβάνομαι σε ραδιμούς, λαμβάνομαι σε ραδιμούς, λαμβάνομαι σε ραδιμούς, λαμβάνομαι σε ραδιμούς, λαμβάνομαι σε ραδιμούς, λαμβάνομαι σε ραδιμούς. Με τη σκέψη στις επιχειρήσεις, οι οποίες είχαν αρχίσει με start-ups, όπως τα λένε, είδαν μετανιστή το χώρο, τα ξέρετε τα εχωράματα, και πώς είχαν εφτάσει. Πήγαμε μέσα σε αυτές τις επιχειρήσεις, πώς μία πλήντες επέστρεφε πάρα πολλά πλήματα στους επιχειρηματίες. Κάτι δεύτερο, αν γίνει και τώρα ότι έχουμε τη σύνδεση, τη συνεργία της εκπαίδεσης και έρχομαι σε όλες τις παγκοίδες με τους επιχειρηματίες, νομίζω ότι δεν θα υπήρχε καλύτερο αποτέλεσμα να δούμε τα παιδιά στην πράση. Όλοι θέλουν ένα τριβό αυτοκίνητο, όταν πάνε και θα βοθούν, γιατί θα δούμε ένα τριβό αυτοκίνητο μπροστά σε μια αρχή. Ακούνε, ας δώσ' το βέβαιο, γιατί θα δούμε σε μια ιδέα, γιατί βούλευσε. Δηλαδή, όλα αυτά, νομίζω ότι είναι κινητή δυναμή για τα παιδιά και για να κάνουν τα δάκρυμα. Όχι μόνο το αυτοκίνητο, ο πληθυσμός. Κατά τα ξέματα τώρα, η γυναίκα μόνο του με τα πλούτα. Βλέπουμε σε ένα νεό, όπου οι αξίσια είναι μόνος υλικές, ο κόσμος, αλλά όχι μόνος ο κόσμος. Σαν κίνητο, σαν κίνητο. Ωραία, είναι αρχανομιά τώρα. Έχουμε το, δυστυχώς, η λέξη είναι, εγώ σκέφτεται μήνυδερ, αυτούς που την έχει είναι ο πέρτος ομιλητής, είναι ο Μανούς ο Φιδιανίτης, τον οποίο βλέπετε στο πρόγραμμα μας. Δεν μπορείς και μην άρθει. Είναι από 2.470 φοιτητές του Πνεύματος Κοινωνίας, ο μοναδικός, ο οποίος αποφάσισε να στήσει επιχείρηση, η οποία αυτή τη στιγμή βρίσκεται στη Μεγάλη Διαστράμωση του Αγίου Νεκολάου και ονομάζεται Βιγιώλα Μουλά. Και ο οποίος έχει θέσει σε σημείο, ο Μανούς ο Φιδιανίτης, μάλλον θα σταματήσει με την εσωτερική αγορά και θα κάνω μόνο εξαγωγές. Εδώ προγραμμένο. Ήταν ο μοναδικός φοιτητής που αποφάσισε να κάνει εταιρεία. Είχε δουλέψει μαζί μου. Σαν πρώτη χερακόση είχε αποστάσει ό,τι έλεγαν οι πολίτες, αν φανταστείτες, στον Κανίτη. Και μετά, όταν του πρότειναν ψερασμένος να κάνει μάστες στη στιγμή αμαζείνει, του είπε όχι και δεν εννοώ και θα πάω να κάνω μάστες in business administration. Και του λέω γιατί, λέει, θέλω να ανοίξω τη διχειρήση που δίνεται αυτή τη γνώση. Από εκεί και πέρα, αν πάρουμε τέτοιους ανθρώπους και τους παίρνουμε... Γιατί, εντός μου, να σας πω, δεν είμαι σχετικός με τελευταίο βάθμι. Δεν ξέρω τι θα μπορούσαμε να κάνουμε. Αλλά στην τελευταία βάθμι, εντός μας, η υπαρουσία ανθρώπου δεν έχει λεπιστεογραμμάσια ομάδος. Ένα της συμφοράς είναι πριν και αλλάστηκα, γιατί τρέχει συνέχεια τον ένα αγρό στα μάρων. Αλλά με το που θα μπεί και θα μιλήσει στα παιδιά, σίγουρα θα του δώσει μια πολύ εμπιακότητα καμιότητας. Το ίδιο πράγμα γίνεται και με τα open days. Θα μπεί, έχουμε στο πανεπιστήκο που παίρνει στο τυνακημίας και έχουμε... Εδώ βράζει, ξέρω ότι το τίταγον, εκεί μυρίζει το λάδανο, αγγίλικοι έχουν το κορτάδι, οι υποβληστές και τα λοιπά. Σίγουρα, η αίσθηση διατηχειρηματικότητας θα έχουμε σαν παραδείγμα. Αλλά πρέπει να σας πω και ένα πράγμα. Ήθελα να είναι εδώ παντούσος για να περιγράψει τι τράβηξε μέχρι να καταφέρει να πάρει την άλλη να λειτουργήσει με τους αγροί. Περάσαμε τρία χρόνια στο οποίο δεν έκανε απολύτως τίποτα άλλο από το να αφαλεύει με τη γραφειότητα. Παρακαλώ. Θα αναβάνω επειδή τέτοιο θέμα της τελείωσης της διάθεσης. Εγώ θεωρώ ότι οι δίκτυες δεν την τελειωθούν. Στην τελευταία πρόσφυση της δουλειάς παλινήδησης ενέδρους λειτουργιστικών επιχειρήσεων, τελευταία πρόσφυση της κατεύθυνσης πάνω του χειριακού στις προτάσεις. Στην πρόσφυση για την ουρή επιχειρηματικότητα, ήταν τόσες πολλές προτάσεις που δεν ανεξεδεύτηκαν. Στις δύο προσκρίσεις για την επιχειρηματικότητα των επιχειρήσεων, κατεύθυνσαν πάνω από 15 φορές παραπάνω προτάσεις από τις εκλέξεις. Οπότε θεωρώ ότι η διάθεση είναι επιχειρηματικότητα. Υπάρχει. Ίσως το περιβάλλον. Υπάρχει με μηδενική ρευσότητα, με αδυναμία του λαμπροστιτήματος, να στηρίζει νέα επιχειρηματικότητα. Μάλλον θεωρώ ότι είναι μεγαλύτερος επιχειρηματικός παράγοντας, από την ίδια τη διάθεση, να επιχειρησούν. Πάνω σε αυτό το... Καλησπέρα, Κιφάλι. Παραβάζουμε τον Βασιλό Ναγιένιον. Είναι τυχεκή πληθυτραγιός. Υπάρχει και σήμερα η Κρήτης. Πάνω σε αυτό το οποίο αναφέρατε. Πάνω σε αυτό ακριβώς ήθελα να αναφερθώ, ότι νομίζω ότι υπάρχει διάθεση για επιχειρηματικότητα. Ωστόσο, ξεχνάμε ένα πάρα πολύ σημαντική μεταβλητή. Τα χρήματα που χρειάζεται ο νέος για να επενδύσει. Όταν, λοιπόν, εσύ κάνεις αίτηση στο ΕΣΠΑ, το οποίο ο ΕΣΠΑ σου λέει, ναι, εγώ μπορώ να σου δώσω 25.000 ελικά, αλλά πρώτα θα τα βάλεις εσύ. Πώς θα το πω, δηλαδή, μετά... Μέχρι τώρα, όμως, θέλει. Το τελευταίο, αυτό που είπατε για τους νέους και νεοφυείς επιχειρήσεις, ήταν αυτά τα κριτήρια για να πεις. Το ένα, λοιπόν, είναι αυτό. Είναι σημαντική μεταβλητή, όμως, ότι για να επιχειρήσεις πρέπει να έχεις κάποια θρήματα από πίσω. Και αυτό δεν αφορά, λοιπόν, στους νέους ανέους, οι οποίοι έχουν συνήθως άνοιγμα. Αυτό δεν αφορά το άλλο που θέσατε πιο πριν για την ενδοεπιχειρησιακή κατάρτιση, φαντάζομαι, που θέλετε να μην απερδίδουν οι επιχειρήσεις. Μια άλλη μεταβλητή που θα ήθελα να ρωτήσω, αν υπάρχει εσάς που γνωρίζετε. Έχω υπάρξει υπάλληλος μιας εταιρείας, μεγάλης εταιρείας, η οποία έκανε ενδοεπιχειρησιακή κατάρτιση, είχε δηλαδή δικό του τμήμα, δικό του τμήμα εκπαίδευση, κατάρτιση των Βαλήνων. Ο μισθός ξεκινούσε από 200 ευρώ στο τετράωρο και έφτασε στα 500 ευρώ το 80ο. Και θέλω να ρωτήσω, ποιο είναι το κίνητο, έστω λοιπόν έχουμε έναν πχ. ο οποίος, μικρομεσαίω για τις μεγάλες επιχειρήσεις, ενδεχομένως να έχουμε ειδικά οψασσικά διαμαρτωμένα τμήματα. Ποιο είναι το κίνητρο του εργαζομένου που σήμερα η πλειοψηφία, νομίζω εγώ, τουλάχιστον τη δική μου εμπειρία, παρουσιάζει τη δική μου εμπειρία, ποιο είναι το κίνητρο του εργαζομένου που παίρνει 500 ευρώ εν τέλει, ακόμα και να το διαδέσει ο επιχειρηματίας μέσα σε όλο αυτό το φόρο του εργασίας του 80ο, να πάει και να εκπαιδευτεί κιόλας. Ποιο είναι το κίνητρο του εργαζομένου που σήμερα η πλειοψηφία, νομίζω εγώ, τουλάχιστον τη δική μου εμπειρία, παρουσιάζει τη δική μου εμπειρία, ακόμα και να το διαδέσει ο επιχειρηματίας. Ποιο είναι το κίνητρο του εργαζομένου που σήμερα η πλειοψηφία, νομίζω εγώ, τουλάχιστον τη δική μου εμπειρία, παρουσιάζει κιόλας, ακόμα και να το διαδέσει ο επιχειρηματίας. Ποιο είναι το κίνητρο του εργαζομένου που σήμερα η πλειοψηφία, νομίζω εγώ, τουλάχιστον τη δική μου εμπειρία, παρουσιάζει κιόλας, ακόμα και να το διαδέσει ο επιχειρηματίας. Ποιο είναι το κίνητρο του εργαζομένου που σήμερα η πλειοψηφία, νομίζω εγώ, τουλάχιστον τη δική μου εμπειρία, παρουσιάζει κιόλας, ακόμα και να το διαδέσει ο επιχειρηματίας. Ποιο είναι το κίνητρο του εργαζομένου που σήμερα η πλειοψηφία, νομίζω εγώ, τουλάχιστον τη δική μου εμπειρία, παρουσιάζει κιόλας, ακόμα και να το διαδέσει ο επιχειρηματίας. Ποιο είναι το κίνητρο του εργαζομένου που σήμερα η πλειοψηφία, νομίζω εγώ, τουλάχιστον τη δική μου εμπειρία, παρουσιάζει κιόλας, ακόμα και να το διαδέσει ο επιχειρηματίας. Ποιο είναι το κίνητρο του εργαζομένου που σήμερα η πλειοψηφία, νομίζω εγώ, τουλάχιστον τη δική μου εμπειρία, παρουσιάζει κιόλας, ακόμα και να το διαδέσει ο επιχειρηματίας. Ποιο είναι το κίνητρο του εργαζομένου που σήμερα η πλειοψηφία, νομίζω εγώ, τουλάχιστον τη δική μου εμπειρία, παρουσιάζει κιόλας, ακόμα και να το διαδέσει ο επιχειρηματίας. Ποιο είναι το κίνητρο του εργαζομένου που σήμερα η πλειοψηφία, νομίζω εγώ, τουλάχιστον τη δική μου εμπειρία, παρουσιάζει κιόλας, ακόμα και να το διαδέσει ο επιχειρηματίας. Ποιο είναι το κίνητρο του εργαζομένου που σήμερα η πλειοψηφία, νομίζω εγώ, τουλάχιστον τη δική μου εμπειρία, παρουσιάζει κιόλας, ακόμα και να το διαδέσει ο επιχειρηματίας. Ποιο είναι το κίνητρο του εργαζομένου που σήμερα η πλειοψηφία, νομίζω εγώ, τουλάχιστον τη δική μου εμπειρία, παρουσιάζει κιόλας, ακόμα και να το διαδέσει ο επιχειρηματίας. Ποιο είναι το κίνητρο του εργαζομένου που σήμερα η πλειοψηφία, νομίζω εγώ, τουλάχιστον τη δική μου εμπειρία, παρουσιάζει κιόλας, ακόμα και να το διαδέσει ο επιχειρηματίας. Ποιο είναι το κίνητρο του εργαζομένου που σήμερα η πλειοψηφία, νομίζω εγώ, τουλάχιστον τη δική μου εμπειρία, παρουσιάζει κιόλας, ακόμα και να το διαδέσει ο επιχειρηματίας. Ποιο είναι το κίνητρο του εργαζομένου που σήμερα η πλειοψηφία, νομίζω εγώ, τουλάχιστον τη δική μου εμπειρία, παρουσιάζει κιόλας, ακόμα και να το διαδέσει ο επιχειρηματίας. Ποιο είναι το κίνητρο του εργαζομένου που σήμερα η πλειοψηφία, νομίζω εγώ, τουλάχιστον τη δική μου εμπειρία, παρουσιάζει κιόλας, ακόμα και να το διαδέσει ο επιχειρηματίας. Ποιο είναι το κίνητρο του εργαζομένου που σήμερα η πλειοψηφία, νομίζω εγώ, τουλάχιστον τη δική μου εμπειρία, παρουσιάζει κιόλας, ακόμα και να το διαδέσει ο επιχειρηματίας. Ποιο είναι το κίνητρο του εργαζομένου που σήμερα η πλειοψηφία, νομίζω εγώ, τουλάχιστον τη δική μου εμπειρία, παρουσιάζει κιόλας, ακόμα και να το διαδέσει ο επιχειρηματίας. Ποιο είναι το κίνητρο του εργαζομένου που σήμερα η πλειοψηφία, νομίζω εγώ, τουλάχιστον τη δική μου εμπειρία, παρουσιάζει κιόλας, ακόμα και να το διαδέσει ο επιχειρηματίας. Ποιο είναι το κίνητρο του εργαζομένου που σήμερα η πλειοψηφία, νομίζω εγώ, τουλάχιστον τη δική μου εμπειρία, παρουσιάζει κιόλας, ακόμα και να το διαδέσει ο επιχειρηματίας. Ποιο είναι το κίνητρο του εργαζομένου που σήμερα η πλειοψηφία, νομίζω εγώ, τουλάχιστον τη δική μου εμπειρία, παρουσιάζει κιόλας, ακόμα και να το διαδέσει ο επιχειρηματίας. Ποιο είναι το κίνητρο του εργαζομένου που σήμερα η πλειοψηφία, νομίζω εγώ, τουλάχιστον τη δική μου εμπειρία, παρουσιάζει κιόλας, ακόμα και να το διαδέσει ο επιχειρηματίας. Ποιο είναι το κίνητρο του εργαζομένου που σήμερα η πλειοψηφία, νομίζω εγώ, τουλάχιστον τη δική μου εμπειρία, παρουσιάζει κιόλας, ακόμα και να το διαδέσει ο επιχειρηματίας. Ποιο είναι το κίνητρο του εργαζομένου που σήμερα η πλειοψηφία, νομίζω εγώ, τουλάχιστον τη δική μου εμπειρία, παρουσιάζει κιόλας, ακόμα και να το διαδέσει ο επιχειρηματίας. Ποιο είναι το κίνητρο του εργαζομένου που σήμερα η πλειοψηφία, νομίζω εγώ, τουλάχιστον τη δική μου εμπειρία, παρουσιάζει κιόλας, ακόμα και να το διαδέσει ο επιχειρηματίας. Ποιο είναι το κίνητρο του εργαζομένου που σήμερα η πλειοψηφία, νομίζω εγώ, τουλάχιστον τη δική μου εμπειρία, παρουσιάζει κιόλας, ακόμα και να το διαδέσει ο επιχειρηματίας. Ποιο είναι το κίνητρο του εργαζομένου που σήμερα η πλειοψηφία, νομίζω εγώ, τουλάχιστον τη δική μου εμπειρία, παρουσιάζει κιόλας, ακόμα και να το διαδέσει ο επιχειρηματίας. Ποιο είναι το κίνητρο του εργαζομένου που σήμερα η πλειοψηφία, νομίζω εγώ, τουλάχιστον τη δική μου εμπειρία, παρουσιάζει κιόλας, ακόμα και να το διαδέσει ο επιχειρηματίας. Καλησπέρα σας. Σας καλωσεωρίζω στο τέταρτο στρογγυλείο τραπέζι του πρώτου επιστημονικού συνεδρίου πειράγγιο «Πόλι που μαθαίνει». Το θέμα του στρογγυλείου τραπέζιού που θα μας αποσχολήσει είναι η ανάγκη διαβίου μάθησης των εργαζομένων. Έχουμε λοιπόν τους εργαζόμενους, οι οποίοι θα πρέπει να διερευνήσουμε τι ανάγκης έχουν και πως μπορούμε να τους βοηθήσουμε. Πρώτον, δώσω τον λόγο στους αγαπητούς μου καλές μέρες. Θα ήθελα λίγο να τους παρουσιάσω. Από δεξιά μου είναι ο κύριος Μικώδας Παπαθάκης. Παρακαλώ. Από δεξιά μου είναι ο κύριος Μικώδας Παπαθάκης που είναι καθηγητής πολιτικής ασυστήμης στο Επιστήμιο Πρήτης. Στη συνέχεια είναι ο κύριος Λουκάτς Αχύλας που είναι κεφαλής του τομέα συστημάτων και ιστιτούτων του ΣΕΝΤΕΦΟ. Στο ΣΕΝΤΕΦΟ, για όσους δεν γνωρίζουν, είναι το κέντρο αναφοράς για την επαγγελματική εκπαίδευση και κατάπτυση στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Θα μας πει δυο τρία πράγματα ο κύριος Λουκάτς Αχύλας και αυτό. Μετά είναι ο κύριος Δαρουδάκης που είναι καθηγητής μαθηματικών και εφαρμοσμένων μαθηματικών στο Πανεπιστήμιο Πρήτης. Και από αριστερά μου, έχω τον κύριο Χωστί Μανασάκη, ο οποίος είναι και αυτός επίκορος καθηγητής του Πανεπιστήμιου Πρήτης και τελευταίος από αριστερά, ο κύριος Μάρκος Κουλιαδάκης, που είναι επίκορος καθηγητής στο Τρίμα Διοίκηση Επιχειρήσεων στο ΤΕΙ Πρήτης. Το τραπέζι περιλαμβάνει τρεις γύρους, ίσως εάν παρακολουθήσετε τα προηγούμενα τραπέζια να το γνωρίζετε, δύο γύρια είναι τοποθετήσεις εισηγήσεις από τους συμμετέχοντες στο Πάνελ σε δύο συγκεκριμένες ερωτήσεις, οι οποίες διατρέχουν όλο το εκπληκτικό συνεύριο. Όλα τα τραπέζια, γύρω σπωλή, θα πρέπει να συζητήσουν αυτές τις δύο ερωτήσεις. Και στη συνέχεια, έχουμε μια συζήτηση, όπου εσείς θα θέσετε να κάνετε κάποια ερωτήματα, θα είναι ανοιχτό το Πάνελ προς το κοινό, για να συζητήσουμε με κάποια πράγματα. Υπάρχει και μια εφαρμογή στο διαδίκτυο, το σλάιντο, με το οποίο εάν έχετε δυνατότητα με κινητό τηλεόρατο, με τη διάρκεια των τοποθετήσεων ερωτήσεων οι οποίες θα συγκεντρωθούν και θα προσπαθήσουμε να τις απαντήσουμε στη συνέχεια. Αυτό προσπαθεί για να μην ξεχνάμε τις ερωτήσεις. Θα αφήσω λοιπόν την πρώτη ερώτηση και θα παρακαλέσω τους συμμετέχοντες εδώ να τοποθετηθούν. Η πρώτη ερώτηση λοιπόν και ο πρώτος κύπλος είναι ποια είναι τα μέσα και οι δράσεις αυτού με τα εργαλεία εντός θεωρικών που προτείνονται από τους ίδιους τους ομιλητές εδώ για να βοηθήσουν τους εργατωμένους μέσω της διαβίου μάθησης να βοηθηθούν οι εργαζόμενοι μέσω της διαβίου μάθησης και εάν αυτά λείπουν κιόλας από την πόλη καλό θα είναι να το σχολιάσουμε να τοποθετηθούν σαν αυτό. Μπορεί να έχουν κάποιες εμπειρίες από άλλες περιπτώσεις, καλές πρακτικές που λέμε όλα αυτά να συζητηθούμε με επίκεντρο τους εργαζόμενους κυρίως τους εργαζόμενους και τι ανάγκες έχουνε σε διαβίου μάθηση. Θα δώσω λοιπόν πρώτα τον λόγο στον κ. Παπαδάκη να τοποθετηθεί στην ερώτηση αυτή. Καλησπέρα σας. Ευχαριστώ πολύ κ. Παπαδάκη. Ευχαριστώ τερμαντικά για την προσπάθειά μας να συμπαντάσουμε στον κ. Παπαδάκη. Ευχαριστώ πολύ κ. Παπαδάκη για την προσπάθειά μας να συμπαντάσουμε στον κ. Παπαδάκη. Ευχαριστώ πολύ κ. Παπαδάκη για την προσπάθειά μας να συμπαντάσουμε στον κ. Παπαδάκη για την προσπάθειά μας. Ευχαριστώ πολύ κ. Παπαδάκη για την προσπάθειά μας να συμπαντάσουμε στον κ. Παπαδάκη. Ευχαριστώ πολύ κ. Παπαδάκη για την προσπάθειά μας να συμπαντάσουμε στον κ. Παπαδάκη για την προσπάθειά μας να συμπαντάσουμε στον κ. Παπαδάκη για την προσπάθειά μας. Ευχαριστώ πολύ κ. Παπαδάκη για την προσπάθειά μας να συμπαντάσουμε στον κ. Παπαδάκη για την προσπάθειά μας να συμπαντάσουμε στον κ. Παπαδάκη για την προσπάθειά μας να συμπαντάσουμε στον κ. Παπαδάκη για την προσπάθειά μας. Ο Περβεριακός Μεχανισμός είναι ο πρώτος πυρομόνος του Ελλάδα για την αγορά εργασίας μέχρι τώρα. Προτάθηκε επισήμως το Νέο Βρεοκοδευτικό Ισόδο Εργασίας με το οποίο είμαστε σε πλήρη συναρμήκη και συνεργασία ως καλή πρακτική και για τις Πολιτείες Περβεριακές της χώρας. Μέσα στα πολλά πράγματα που το κάνει πέρανται να παρακολουθεί την αγορά εργασίας μέσα από προσεκτική και παιδική εργασία με μεγάλη συχειρημακώς, γιατί αυτό είναι η βασική δουλειά που κάνουμε στο Βρεοκοδευτικό Ισόδο, από κοινού, με όλους τους ερευνητές, όπως και ο Περβεριακός Μεχανισμός, και με το Μεγάλο Καρδάκη, αλλά και το Μαγέντη του Ελλάδα που δεν μπορέστησαν να μείνουν μαζί μας. Το δεύτερο πληρογράμμα του είναι η διαμόρφωση ενός ολοκληρωμένων προγράμματος κάτι που γίνει στην Ελλάδα και έχει τη σημασία κατά καιρούς είναι ένα δεύτερο σημασμένο σύγκριμα που τούρα της διάγνωσης αναγκών. Στην πραγματικότητα δεν μπορείς να κάνεις κατάρτιση και αυτό είναι η ευρωπαϊκή αρχή, μπορείς να κάνεις διαγνώση αναγκών και αναθαρματοποίησης, όχι μόνο με την έννοια του module of life planning, δηλαδή της θεμακωτηρημένης κατάρτισης, αλλά και με την έννοια του skills for fighting, που είναι αυτή η ανάγκη των διαφορετικών ομαγνωστόπων τις οποίες επιχειρείς να κάνεις κατάρτιση και να κάνεις κυριολογική με την έννοια της αναβάτησης και της επιχειροποίησης. Ο περιφερειακός μηχανισμός, κατά τη γνώμη, πέρα μόν που έχει μικρότερη σημασία, είναι μια καλή πρακτική, γιατί πέρα του να παρακολουθούν οι τάσεις και μετασχηματισμούς του αγορά εργασίας, δεν πήρε ξεκάθαρ. Σε διαφορετικές ομάδες εργαζομένων, αλλά και ως ανέβους, και σε βάλετους πολιτισμούς, και σύνειο ανάγκης τους σε δεξιότητες αφενός των ιδίων, αλλά με γράμμα και της επιχείρησης. Τι σημαίνει επιχείρησης. Και πάμε σε ένα συρριασμένο τέλος. Το πρώτο αλοχηρωμένο πλαίσιο, που έχουμε καταδέσει το περιφερειακή της, η οποία περιμένει πια την επικαιροποίηση του εργασίας, δηλαδή αν δεν μπορούν να καταπληκθούν προγράμματα κατάπληξης σε περιφερειακό επίπεδο από ΕΣΠΑ, εάν δεν υπάρχει διαγνώσια να μπορούν. Η δικιά μας περιφέρα το καλύτερο μέσω του περιφερειακού μηχανισμού, η οποία προσθέτει να αυτοίξουν στη γωρία. Τουλάχιστον αυτή την διαβούλευση στην Αθήνα, που είχαμε το Νοέμβρη με όλες τις περιφερειές χώρες. Η γενική ιδέα λοιπόν στο κομμάτι αυτό είναι, ότι είναι με ένα ορθειωμένο πλαισίο, τόσο προς τις αρχές τους προκειμένες τα εργαλία. Ματσιακοί στόχοι, μότζουλες, συνδυασμένα προγράμματα, αλλά και ανεύους, αλλά και εργαζόμενους, αλλά και επισφαλώς εργαζόμενους. Ένα από τα μεγάλα δογμάτια στην αγορά εργασίας διεθνώς, και βέβαια στην Ελλάδα, το γνωρίζουμε, το ζούμε, κάποιοι αισχημότομετρά μιλώντας, είναι η ένδραση επισφάλειας αγοράς εργασίας. Αυτή είναι η κατάσταση της σταθερής κανονιημένης αργασίας από το πες επισφαλούς εργασία. Άρα είναι ένα καινούργιο ζήτημα, καινούργιο, γιατί δεν είπαμε παλιά επισφαλή εργασία, πάντα είπαμε. Το γεγονός, όμως, είναι ότι η ακολουθία από την κυκορία, από το 2001 μέχρι και το 2017, που έχουμε μετρήσει μας δικαίωμα, και μάλιστα με ένταση, δείχνει ξεκάθαρα την ανάπτυξη που δημιουργήθηκε. Είναι μια αλληλεγγερία, δηλαδή, σε στοχεωμένα σέντες εργασιών, που επιτρέφουν στον εργαζόμενο να επικαιροποιεί και να αναπαθμίζει το σκίλ σετ που έχει, πιο κοντά, όταν υπάρχει το εργανομένο διάκρος εργασίας, σ' αυτού που ζητά και διαγορά εργασίας. Δεν είναι πραγματικός, όμως, πραγματική οικονομία. Από αυτή την άποψη, είμαι τελείως στη διάρκεια της συζήτησης, βεβαίως, σε όλους σας, κυρίες και κύριοι, να δώσω περισσότερες πληροφορίες και λιγθρινήσεις για το πώς γίνεται αυτό, απλά να ενημερώσω ότι έχουμε πια επικαιροποιημένα δεδομένα μέχρι και τον νεκέντρο του 2018. Με βάση επικαιροποιημένα δεδομένα, μπαίνουμε τώρα στη διαδικασία να ολοκληρώσουμε την επικαιροποίηση του κλαισίου, που έχουμε απογένει στην περιφέρεια αυτών των θέσεων εφαρμογή. Είχε ήρθει σε πληροφορική εφαρμογή με μεγάλη επιτυχία ένα πρόγραμμα για αδερφούς, το έκανε το κοινέδινο εξάγγελμα ακαδημαϊκού σε όλους. Θα έχουμε μια διευκριμένη σύσκεψη εργασίας, θα στελέχει το περιφερετικό μηχανισμό όλοι οι ομάδοι, δηλαδή θα διεκτήσει ο πέρος, θα δουλέξει εγώ και θα διεκτήσει ο πέρος, θα διεκτήσει ο πέρος βασική εργασία, θα διεκτήσει σε κοινωνικούς επαίρους και σε παραγωγικούς χωρίσεις. Εκεί θα οριστοποιήσουμε και τη διαβούλευση, γιατί πέρα από τι μεθάμε εις εργασμένικα σε επίπεδο επιχειρήσεων και σε επίπεδο διεργασμένων εργασμένων εργασμών δηλαδή εργασμών δυναμικών, σε ό,τι αφορά τις ζητήματα μας, σε ό,τι αφορά τις δηλαδή ζητήματα αντιστοίχησης, τους πλείς απλά και τους πλείς δημάχη. Οπότε πρακτικά από εκεί και μετά θα ολοκληρώσουμε όλο το πλαίσιο που προτείνεται. Το πλαίσιο, ξαναλέω, δεν είναι απλά ένα πλαίσιο αρχών. Είναι έτοιμα τα εργαλεία. Είναι το εικόνικο μόρφο σε λυπνιμασιακή στόχη. Είναι τα εργαλεία, είναι έτοιμα προς τα παραγωγική βέβαια. Αυτό που και μετά είναι επιλογή της περιφέρειας του, που θα ρίξουμε μεγαλύτερο πάρος. Έτσι δεν κάνουμε την σήγηση. Η ευθύνησή μας είναι ότι με αυτό γεννιάζεται μια νέα κοφή στην Ελλάδα. Ξαναλέω, δεν είναι μόνο η δικιά μας ευθύνηση, αλλά είναι και κεντρικά, διότι γεννιάζεται μια νέα κοφή στην Ελλάδα μεγαλύτερης για σύνδεσης της τοπικότητας στην αγορά εργασίας, στην επιχειρηματική και οικονομική δραστηριότητα από μια μορδιά και από την άλλη μορδιά στις δυνατότητες που υπάρχουν σε επίπεδο διαπραγματικών ινδρυμάτων φόραιων και φυσικά στους οργανισμούς τοπικής ατορήτης και θα πρότεινα πιήνοντας να δει κανείς που ενδιαφέρεται την πολύ εντυπωσιακή δουλειά που κίνεται και από την Εθνική Επιτροπή του Εργασίας στο πλαίσιο του Εθνικού Μεχανισμού Διάγνωσης Αναγών. Η Επιτροπή του Εργασίας έρχεται να καλύψει ένα ήλιμα σε εθνικό επίπεδο στον τέτοιο απόλυση που το είχαμε ανέκαθεν. Έχει κάνει μια πολύ σκουδαία δουλειά που σας καταλαβαίνουμε στις στενείς συναργασίες του Εργασιακού Μεχανισμού αλλά και γενικότερα σε επίπεδο άλλων περιφερειών είναι πάρα πάρα πολύ χρήσιμο γιατί πάει σε επίπεδο χωριού μονάδας σε επίπεδο γειτονιάς και βλέπει πραγματικά δυνάμι αντιστοιχίες ή αντιστοιχίες. Με όλα αυτά τα νέα εργαλεία πολιτικής, γιατί θα σας παρουσιάσω πόσο ωραία εργαλεία πολιτικής είναι, εργαλεία πολιτικής όμως από τα κάτω μέσα από το πεδίο όχι από τα πάνω, έχω την έξοδο ότι μπορούμε σιγά σιγά να καλύψουμε ένα έδαφος που έχει χαθεί ελλείψει τέτοια απόλυση, ελλείψει ούτωρας διαγνώσεων ανάγκων. Να πω όμως κάτι καταλειπτικά, να δούμε τελευταία προέδεια, ότι σαφώς, αυτή είναι και μια πάλαιο επιχειρηματολογία και όλα τα χρόνια του εργαλείου, έναν επιχειρηματικό σχεδιασμό γι' αυτά τα πράγματα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, και ότι η κατάρτιση, η διαβίου, το ρισκύλιν είναι πάρα πολύ σημαντικά και για την ινωνικία σωμάτωση, και για την ένταση της απασχολησιμότητας και κυρίως το σανατητιακό εργαλείο, ως πρόσωπο μπορεί να θεωρηθεί ανάγκια για την αντιμετώπιση δομικών πραγματικών σαγοράς εργασίας και τεκτονικών μετασχηματισμών κάποιων κακών κοινωνικού κόσμου σκρις και μετασχηματισμών, και άλλων που έρχονται εκείνα μπροστά μας, όπως για παράδειγμα τι θα προκαλέσει στην αγορά εργασίας, την ψυχική οικονομία. Αν είναι πάρα πολύ σημαντικό, δεν αρκεί μόνο. Αυτά, ευχαριστώ πάρα πολύ. Ευχαριστούμε, κύριε Βαναδάκη. Θα παρακαλέσω τον κύριο Δαχείλα τώρα να κάνει και αυτός την αντίδροπο θέση του. Να ευχαριστήσω κι εγώ με τη σειρά μου για την πρόσφυση στον πολύ ενδιαφέρον συνεύριο. Εγώ δεν είμαι από το Ιάγγελο, οπότε θα μου επιτρέψετε να χρησιμοποιήσω την άλλη μου ιδιότητα, δηλαδή κάτι που δουλεύει και αναμουσιασθεί με Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Να πω ότι ο Βαναδάκης αναφέρθηκε πριν. Δουλεύω στο ΣΕΤΕΠΟ, που είναι το Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Ανάπτυξη της Επαγγεωματικής Κατάδυσης. Είναι, δηλαδή, ένα αποκεντρωμένο όργανο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Έχουμε την τύχη να αναπτύσσουμε στη Θεσσαλονίκη. Και ασχολούμαστε, ουσιαστικά, με την παρακολούστηση και έρευνα σε θέματα που έχουν να κάνουν τόσο με Επαγγεωματική Επιτροπή και Κατάδυση, όσο και με Διαβίου Μάθηση. Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τομείς που δραστηριοποιούμε. Και επειδή ο χρόνος είναι πάρα πολύ περιορισμένος, απλώς μπορώ να σας προσκαλέσω να επισκεφτείτε στον χώρο μας, όπου θα βρείτε πολλά από αυτά και θα αναφέρω σε πολύ αλληλικότερη μορφή. Σκέφτηκα ότι για τη σημερινή περίπτωση, ίσως είναι καλύτερο να σας αναφέρω τον προβληματισμό που έχουμε και τη δουλειά που κάνουμε, σχετικά με τις προκλήσεις που υπάρχουν όχι μόνο στο βήμα του Ιρακλήου ή στην περιφέρεια της ίδιας την χώρα μας, αλλά σε όλο τη νερού και σε όλο τον κόσμο. Βρισκόμαστε σε μια εποχή που οι αλλαγές, ειδικά οι ιδιακρολογικές αλλαγές είναι γραφτές, γεωγοτικοί, τεχνητοί, νοημοσύνοι, αλλάζουν κυριολεκτικά τους όρους που παραδοσιακά ελειτουργούσε η εκπαίδευση, η κατάτιση, η κοιμάτιση, θα έλεγα λιγότερα. Με αποτέλεσμα όλα τα συστήματα εκπαίδευσης και κατάτισης, ανεξάρτητα αν είναι αποκεντρωμένα σε κάποιο ποιημό ή σε κάποια περιφέρεια ή κεντρικά, να βρίσκονται σε μια κατάτιση θα έλεγα πανηπού εδώ στις αλλαγικών. Ίσως όλοι έχετε ακούσει για τις προβλέψεις, οι οποίες είναι αρκετά ζωοφαιρά στις ανεργατικά πιστολήψεις, δηλαδή σχετικά με την ανάγκη να αλλάψουν σχετικά το χώρο που εργάζονται εκατομμύρια και όπως θα δούμε στη συνέχεια ίσως δισεκατομμύρια εργατώμενοι. Η ρογκοτική και η τεχνητή νοημοσύνη αλλάζει γραμματικά τον περιεχόμενο χωρό εφαγγελμάτων, η ψηφιακή νέα ζωή επιβάλλει πολλές αλλαγές, με αποτέλεσμα, να σας πω σε έναν αριθμό που είναι αρκετά εντυπωσιακός, να πιστεύουν οι ασχολούμενοι ακριβώς με τα θέματα αυτών των αλλαγών, ότι μέσα στην επόμενη δεκαετία με 15 χρόνια θα υπάρξει ανάγκη σχεδόν σε όλο το εργατικό δυναμικό, να διστάξουν τριώνις εκατομμυρίων ανθρώπων σε εφαγγόσμο επίπεδο, για να έχουν κάποια μορφή επικαιροποίηση των γνώσεών τους, ίσως και αλλαγίου σε κάτι περιεχόμενο του εφαγγένωματος που κάνουν. Αυτό τώρα θα μου πείτε τι σχέση έχει με τις πολιτικές του ιαβίου μάθησης του Δήμου Ιακτήρου. Νομίζω έχει πολύ μεγάλη σχέση, γιατί ακριβώς λόγω των αριθμών και λόγω των εξελίξεων, οι κεντρικές δομές θα είναι σχεδόν αδύνατο να ανταποκριθούν. Αυτό, λοιπόν, που χρειάζεται και που προβλέπουμε μέσα από ένα όλο που ολοκληρώθηκε πριν από λίγους μήνες και στο Σέντεφο, και έχουμε κάνει με το μέλλον, ακριβώς, των πολιτικών επαγγελματικής κατάστασης και ιαβίου μάθησης, η προβλέψη μας, λοιπόν, είναι ότι προκειμένου να υπάρξει ανταπόκριση σε αυτό το νέο περιβάλλον, θα πρέπει, ουσιαστικά, να βρουν καινούχοι παίχτες αυτού του παιχνίου. Οι Δήμοι, για παράδειγμα, θα παίξουν ένα καθοριστικό ρόλ, αλλά οι Δήμοι μόνοι τους, πυσικά, δεν έχουν και αυτοί τα μέσα να αντιμετωπίσουν αυτές τις καταστάσεις. Τι χρειάζεται, επειδή ο χρόνος είναι πάρα πολύ, οι Δήμοι. Χρειάζεται, οπωσδήποτε, αυτό που είπε ο φίλος μου, ο Παπαδάκης, μια κουλτούρα συνεργασίας. Μια κουλτούρα που λείπει ιδιαίτερα στην χώρα μας, ανάμεσα στις κεντρικές δομές, στις περιφέρειες και στους Δήμους. Η Ελλάδα εξακολουθεί να λειτουργεί πολύ κεντρικά. Οι σημερινές ανάγκες επιβάλλουν, ουσιαστικά, την εκχώρεση αρμοδιωτήτων και ρόλων και σε παίκτες που δεν βρίσκονται μόνο στην Αθήνα. Αυτό, λοιπόν, απαιτεί ουσιαστικά πολιτικές που θα έχουν να κάνουν, τόσο με το περιεκόμενο των προγραμμάτων που παρέχονται, όσο και με την πιστοποίηση και αξιολόγηση αυτών των προγραμμάτων, έτσι ώστε να μπορούν να γίνονται δυναμικά στον χώρο στον οποίο, ουσιαστικά, παρέχεται αυτή η μορφή μάθησης. Υπάρχει ανάγκη για συνεργασία και εμπροκής αυτές τις διαπηγασίες, όχι μόνο των παραδοσιακών, θα έλεγα, μετόφων, δηλαδή δεν είναι μόνο ο βήμος, τα πανεπιστήμια, τα ελληνικά κέντρα, θα πρέπει να αποκτήσουν πιο δυναμικό ρόλο και επιχειρήσεις οι εργαζόμενοι, ακόμα και οι γονείς, κάτι που παρατηρείται όλο και περισσότερο στην Ευρώπη, έτσι ώστε να μπορέσουμε να αποκτήσουμε, ουσιαστικά, μια κρίσιμη μάζα παιχτών, οι οποίοι θα μπορούν να συνδιαμορφώσουν αυτά τα προγράμματα διαβίου μάθησης. Φυσικά χρειάζονται οικονομικοί χώροι, φυσικά χρειάζεται επιμόρφωση ανθρώπινου πανεπού, χρειάζονται συνέργειες, χρειάζονται ανταλλαγές εμπειριών με εκείνους τους δήμους και εκείνες τις χώρες, οι οποίες έχουν προωθήσει αντίστοιες δράσεις με μεγάλη επιτυχία, αλλά θα επιμείνω ότι το πιο βασικό που χρειάζεται είναι να αλλάξει αυτήν την κουλτούρα συνεργασίας και η κουλτούρα, η οποία δημιουργεί προβλήματα στην κόρη μας, να μην επαναλάβονται τα πολιτικοτήρια στους παπαδάκες, αλλά για παράδειγμα είναι τα προβλήματα που πάνε και τις τελετές ημέρες στον τύπο της αναδυστυχίας δεξιοτήτων. Παράγουμε δηλαδή έχουμε κληθορισμό σε κάποιες ειδικόδητες, άνθρωποι με πολλά προσόδια που αναγκάζονται ρουσιαστικά να κάνουν κάποια άλλη εργασία, γιατί έχουν ακολουθήσει μια διαφορετική διαδρομή. Θα θέλαμε να σας αζαλίσω γιατί χρονοδετούσα και έχω φτάσει στα 4,5 λεπτά. Πάρα πολύ σημαντικά αυτό που μας είπατε. Να ευχαριστούμε πολύ τον κ. Ζαχί για να δώσουμε τη συνέχεια τον λόγο στο κ. Κατουλάκη, να μας κάνει αυτό στην τοποθετησία του. Να ευχαριστήσω και εγώ, κ. Ζαχί, για την πρόσκληση να σε ειλιατάσχω σε αυτήν την συζήτηση πάνω στη διαβουλή μάθηση. Λέω ότι η δουλική μου ενασχόρηση, κυρίως στον πανεπιστήμιο, σε ό,τι αφορά τα θέματα της σύλλεσης πανεπιστήμιου με την αγορά εργασίας, ήταν στο στάδιο που πριν μπούν οι φοιτητές, πριν πάρα το πτυχίο και πριν μπούν στην αγορά εργασίας. Και εμένα ο ρόλος μου στον πανεπιστήμιο ήταν να δούμε πώς είναι δυνατόν η μάθηση μέσα στον πανεπιστήμιο, να συνδεθεί με αυτό το οποίο χρειάζεται ο εργαζόμενος όταν βγει έξω από το πανεπιστήμιο, οπότε πέραν από την αγκαλιναϊκή μόρφωση θα πρέπει να πάρει και κάποιες δεξιότητες, οι οποίες θα πρέπει πρίσιμες στην αγορά εργασίας. Πέραντας όμως στη διαδικασία να κάνουμε μια επιστημονική μελέτη πάνω στο θέμα του τι ανάγκες έχει η αγορά εργασίας στην Κρήτη, αυτό που ανέφερε ο κ. Παπαδάκης, μπήκαμε λίγο περισσότερο και εγώ προσωπικά στο θέμα του τι χρειάζεται να γίνει μετά το πέρας της φίλησης στον πανεπιστήμιο και το τι θα πρέπει να προσφέρει η πολιτεία και οι συνεργαζόμενοι χωρείς στους εργαζόμενους. Το κομμάτι το οποίο ανέφερε ο κ. Παπαδάκης, κυρίως βασιζόταν στο γεγονός ότι υπάκουν ανάγκες σε ό,τι αφορά το εργατικό δυναμικό στην Κρήτη και γενικότερα σαν μοντέρο σε όλη την Ελλάδα τα οποία πρέπει να τα μελετήσουμε. Άρα πρέπει να περάσουμε πρώτα από ένα στρατιομελέτης, τι ακριβώς χρειάζεται η αγορά εργασίας για εξειδικευμένες γνώσεις και δεύτερον να δούμε πώς αυτές οι εξειδικευμένες γνώσεις μπορούν να παραχούν. Οπότε δεν θα θέλα να καταθέσω λίγο περισσότερο σε αυτό το θέμα γιατί ενδεχομένως έχουμε δυνατότητα να το συζητήσουμε λίγο αργότερα, όμως εγώ θα θέλα να σεβήχομαι λίγο από αυτό το στοχευμένο κομμάτι το οποίο έχει να κάνει με κεντρικές κατευθύσεις τις οποίες μπορεί να παρέχει περιφέρεια, δήμος ή οποιοδήποτε άλλους φορές, για να πάμε στις ανάγκες των εργαζομένων οι οποίες είναι πρόδυλες με βάση τα οποία υπόδειγαν και υποδημιώσουν τον κ. Δαχείλα και σε επίπεδο εργαζομένων σε συγκεκριμένες κατηγορίες. Δηλαδή, για παράδειγμα, το τεχνηγό εκμενητήριο θα πρέπει να είναι συνεχώς σε φυλακήρωτος ώστε να δίνει στους μηχανικούς του ιδρύμους, μηχανικούς αλλά και στους εργαζόμενους την υποδομή κοινωνικά συγκαταστικοπές νέα αργαλεία, νέες τεχνικές με τις οποίες λέρω μπορεί να παραχτεί καλύτερα ένα έργο. Αυτό ενδεχομένως δεν εμπίκτει μέσα στις συγκεκρόσεις, τις περιφέρειες ή του δήμου. Το ίδιο τα εκμενητήρια. Τα εκμενητήρια είναι υποχρεωμένα να βλέπουν στις επιχειρήσεις στις οποίες προίσταται το τι ανάγκες προκύπτουν από τις νέες τεχνολογίες. Οι νέες τεχνολογίες και οι νέες γνώσεις είναι κάτι το οποίο εμφανίζεται συνεχώς και είναι εντελώς απαραίτητο να βγει κάτω από τις δυνατότητες των εργαζομένων. Άρα η διαβήρου μάθηση υποχρεωτικά πρέπει να περάσει από αυτές τις δράσεις, από δράση δηλαδή εξυγείωσης των εργαζομένων με τις νέες τεχνολογίες ή και τις νέες γνώσεις, που είναι εντελώς απαραίτητοι στις τεχνολογίες. Αυτό βέβαια σε πολλά κράτη ευστηρικού το αναλαμβάνουν οι ίδιες επιχειρήσεις. Δηλαδή οι ίδιες επιχειρήσεις χρηματοδοτούν προγράμματα διαβήρου μάθησης των εργαζομένων τους, διότι ξέρουν ότι έχοντας τους εργαζόμενους με καλύτερες συνθήκες σε ό,τι αφορά τα εργαλεία τα οποία προσοχούν, έχουν καλύτερη απόδοση. Κάποτε στιγμή πρέπει και εμείς να αποκτήσουμε στο μέτρο του γεννατού την ίδια φιλοσοφία. Επομένως, τελειώναμε γιατί υπάρχει και ο δεύτερος γύρος των αρεμβάσεων πάνω σε αυτό το θέμα, θα έλεγα, ο Λουμιάκ και η Ελλάδα για αυτό που λένε ελληνική μάθηση, δηλαδή μάθηση η οποία έχει να κάνει με εργαζόμενους και με εργαλεία τα οποία πρέπει να παρέχονται στους εργαζόμενους μετά, τη λήψη κάποιας οικοτυχείου, πρέπει να δούμε πραγματικά τις ανάγκες της αγοράς. Οι ανάγκες της αγοράς μπορούν να εδοθούν σε κεντρικό επίπεδο από την περιφέρεια με βάση το μηχανισμό που ήδη έχουν ξεκινήσει στην περιφέρεια Κρήτης, αλλά πρέπει να εδοθούν και από επιμέρους φορείς. Δεν θα ήθελα να προχωρήσω περισσότερα αυτή τη στιγμή, αν όχι για να χρησιμοποιώ τον χρόνο σας, αλλά είναι μια μακρά συζήτηση, την οποία θα δούμε πώς μπορούμε να την βοηθήσουμε. Σας ευχαριστούμε, κύριε Παλουδάκη, και δίνα το λόγο στον κύριο Μανασάκη. Ευχαριστούμε πολύ. Καλησπέρα. Ευχαριστούμε για την πρόσβληση και για τη φιλοσενία. Από τις έως τώρα τοποθετήσεις είναι ξεκάθαρο ότι υπάρχουν πολλά ρεαλία για να μετρήσουμε φοσωτικά και ποιοτικά και να καταγράψουμε τη διάγνωση αναγκών και υπάρχουν σίγουρα που δεν είναι ανάγκη. Εγώ θέλω να βάλω δύο διαστάσεις. Η μία περίπου έχει τεθεί. Στη διαδικασία διαγνώσης και καταγραφής αναγκών έχει πολύ μεγάλη σημασία ο χρονικός ορίζοντας στον οποίο θα αναφερθούμε. Δηλαδή είναι πολύ σημαντικό να καταφέρουμε, αν όχι εμείς, μεμονωμένα θέλω να πω συνεργατικά, να κάνουμε μια τεχνολογική προκλήση πώς θα είναι η αγορά εργασίας, πώς θα είναι δομιμένες και πώς θα τρέχουν οι επιχειρήσεις σε 20 χρόνια από σήμερα. Και δύο μεγάλες προκλήσεις που διατρέπουν όλη αυτή τη συζήτηση είναι η τεχνητή νοημοσύνη πρώτον που αλλάζει ρυζικά όλα τα επαγγεύματα και όλα τα παιδεία γνώσης και άρα παρεχόμενης εκπαίδευσης από όλους τους φορείους που παρέχουν εκπαίδευση. Και το δεύτερο, η δεύτερη πολύ σημαντική συνιστοσά αυτής της πρόβλεψης έχει να κάνει με τη βιωσιμότητα. Η όλη συζήτηση για λιβιώσιμη ανάπτυξη, την υπεύθυνη επχειρηματικότητα, έρχεται στην πραγματικότητα και ξαναγράφει όλη τη συζήτηση του πώς οργανώνονται και πώς λειτουργούν οι επιχειρήσεις. Και άρα αυτή τη στιγμή διανύουμε μια περίοδο όπου ιδεί, όπου καταρχήν η επιχειρηματικότητα εμπλουτίζεται, η αλυσίδα αξίας των επιχειρήσεων εμπλουτίζεται με άλλο έναν κρίκο, το κρίκο της βιωσιμότητας. Οι επιχειρήσεις πλέον οφείλουν να συνησφέρουν μέσω της υπεύθυνης επιχειρηματικότητας, αυτό που ονομάζουμε βιώσιμη ανάπτυξη. Η βιώσιμη ανάπτυξη αποτελεί συνιστά ένα μεγάλο πακέτο επιχειρηματικών ευκαιριών. Οι μελέτες λένε ότι από τώρα μέχρι το 2030 τέσσερις μεγάλες αγορές, που είναι η αυροδιατροφή, η ζωή της πόλης, η ενέργεια και η υγεία, σε επίσηα βάση δημιουργούν 300 δισεκατομμύρια δολάρια. Το 2030 οι προβλέψεις λένε ότι το 10% του Παγκόσμιου ΑΕ θα αποτελείται από προϊόντα και υπηρεσίες που θα παίρνουν κάτω από αυτό που λέμε βιώσιμη ανάπτυξη και υπεύθυνη επιχειρηματικότητα. Και ότι περίπου το 15%, αν θυμάμαι καλά, του εργατικού δυναμικού μέχρι το 2030 θα απασχολείται σε τέτοιου τύπου επιχειρηματικές δραστηριότητες και αντίστοιχες υποστηρικτικές. Υπάρχουν και κάποια αντίστοιχα τέτοια νούμερα για την επίδραση της τεχνητής μουεμοσύνης, δεν είμαι ειδικός σε αυτό, είμαι ειδικός σε θέματα βιώσιμης ανάπτυξη και αυτά που γνωρίζω καλύτερα. Αυτές είναι δύο συμμιστώσεις που ξαναδομούν το επιχειρηματικό περιβάλλον, ξαναδομούν την όλη συζήτηση περί ικανοτήτων, περί αναγκών για διαβίου μάθηση, για κατάτηση κτλ. Αυτή είναι μια πρόβληση, αν θέλουμε την αποδεχόμαστε και πορευόμαστε, αν δεν την αποδεχόμαστε, απλά θα μείνουμε έξω από αυτή τη διεθνή συζήτηση και οι επιχειρήσεις στην Ελλάδα θα μείνουν εκτός από αυτές τις αλυσίδες αξίας. Η ιδιαιτερότητα στην Ελλάδα είναι ότι επειδή στην πραγματικότητα είμαστε μια μικρή αγορά και αγορά σε θέμα επιχειρήσεων και αραντίστικα και η αγορά εργασίας είναι μικρή, είναι καταγερμανισμένη, στην Ελλάδα οι επιχειρήσεις πάρα πολύ δύσκολα θα κάνουν αυτό που κάνουν για παράδειγμα στην Γερμανία. Μια επιχειρήση μπορεί να έχει ανθρώπινο δυναμικό της τάξης των 10.000-20.000. Μια τέτοια επιχειρήση έχει τους πόρους ή μπορεί να οργανώσει εμφορετερική κατάρτιση και διαδίγματιση. Γιατί, διότι αν περάσει 10.000 δύσκολα προσωπικό από τέτοιου τύπου διαδικασίες μπορεί να κάνει απόσπευση και μπορεί να κάνει οικονομίες, συνήμακας και συνέπειες. Στην Ελλάδα όπου ο κανόνας είναι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, είναι μονομένες επιχειρήσεις, πολύ δύσκολα θα το κάνουμε αυτό. Άρα, τα όποια εργαλεία διαθέτουμε και μπορούμε να κάνουμε καταγραφή μέσω πρόθεσμη, σίγουρα. Η μακροπρόθεσμη καταγραφή του να δούμε, δηλαδή να προσπαθήσουμε να δούμε πώς θα είναι οι αγορές εργασίας στην Ελλάδα το 2050. Τότε που η όρη συζήτηση θα δίνει νοημοσύνη και βιώση μια ανάπτυξη, θα έχει επιφέρει ένας έταπος αποτελεσμάτων και θα είμαστε έτοιμοι για να πάθουμε στο επόμενο κύμα δομικών αλλαγών. Αυτό ακριβώς το χαρακτηριστικό με μικρού μεγέθους της ελληνικής οικονομίας, με μικρού μεγέθους των επιχειρήσεων στην Ελλάδα, καθιστά μονόδρομο το θέμα των συνεργασιών. Αυτή τη στιγμή θεωρώ, και η εμπειρία αυτό έχει δείξει από την Ελλάδα, ότι ένα μεμονωμένο πανεπιστήμιο, ένα μεμονωμένο επιμελητήριο, γενικά από μονωμένες δομές, δεν έχουν την δυνατότητα και μεθεδολογικά και αναπτυξιακά και σε θέματα παροχής να απαντήσουν όλες αυτές τις προκλήσεις. Κι άλλα, οι εργαλειοθήτες που έχουμε, πέρα από το να συνεχίσουν να κάνουν σε ένα βαθμό καλά αυτό που κάνουν την καταγραφή και την διάγνωση αναγκών, θα πρέπει να εμπλουτιστούν με τη λογική του ποιος, του πώς θα κάνουν τη διάγνωση, η αγορά εργασίας στην Ελλάδα του 2050, του πώς οραματικά και αναπτυξιακά κάθε επιχείρησης στο νέο αυτό περιβάλλον θα επιλέξει να το προθετηθεί, τι θα πρέπει να κάνει σε θέματα αναβιοργάνωσης και ανασχεδιασμού για να συνεχίσει να είναι μέσα στο παιχνίδι, αν όχι σε 30 χρόνια, σε 15, αν δεν το κάνει απλά θα αγομωθεί και το τελευταίο πια, πραγματικά το τελευταίο είναι ωραία, μέσα σε ένα τέτοιου τύπου πλαίσιο, το οποίο είναι ακούγεται λίγο μελλοντολογικό αλλά δεν είναι, τελικά ποιες είναι οι ανάγκες σε ανθρώπινο δυναμικό, ανάγκες συγκεκριμένες, για παράδειγμα την μηχανική αναφέρθηκε πριν, θα πρέπει να εντυπτήσουν τις γνώσεις τους μέσω των τάδελ λογισμικών, πολύ ωραία. Νομίζω όμως ότι αυτό που απαιτείται επίσης να συμπληρώσει αυτά τα διακριτά σετ ικανοτήτων θα είναι, πώς να το πω, πακέτα ικανοτήτων τα οποία θα είναι πιο εμβληματικά, δηλαδή πώς θα μπορεί ένας εργαζόμενος να τοποθετηθεί στην αγορά εργασίας, σήμερα ας πούμε ένας άνθρωπος είναι 25 χρονών, άρα σε 25-30 χρόνια θα είναι ακόμα στην αγορά εργασίας και το ερώτημα είναι ακόμα και ο ίδιος πώς θα επιλέξει την τοποθέτησή του σε μια αγορά εργασίας 25 χρόνια από σήμερα και πώς θα επιλέξει ο ίδιος να χαράξει μια διαδρομή μέσα σε αυτή την αγορά εργασίας, δηλαδή μπορεί να γίνουν καταγραφές, διάγνους και ανεβών κλπ κλπ, αλλά του τελώς αν κάποιος δεν θέλει να εμπλουτίσει τις ικανότητές του με αυτού του τύπου της ικανότητες, αυτό θα μείνει απέστατο. Άρα το ερώτημα είναι κινητοποίηση συνεργασιών και κινητοποίηση αυτόνου που είναι τελικά τα υποκείμενα της αγοράς εργασίας, δηλαδή οι μελλοντικοί εργαζόμενοι. Κάτω από τον κοινό παρανομαχή που έχει δύο διαστάσεις, το κοινό υποσχήνη και ποιος μια ανάπτυξη. Ευχαριστούμε πάρα πολύ, πολύ ευχαριστούμε. Ο κύριος που για εντάξει έχει το λόγο τώρα. Ευχαριστώ πολύ. Ευχαριστώ για την πρόσκληση. Αρχικά να ακούω τη συμφωνία με τις τοποθετήσεις που γίνανε. Σε όλα τα εκεί πέρα, εγώ θα προσπαθήσω να μιλήσω εκτός ακαδημαϊκού πλαισίου από τη Άγωση. Νομίζω ότι καλύτερα από τη συζήτηση είναι η πρακτική που πρέπει να ακολουθήσουμε πάνω σε αυτό καθαριόκο σεμινάριο τορμοφιλότια βίου μάθησης. Θα σας μιλήσω ως ένας άνθρωπος ο οποίος ήταν κυρμαδιασμένος το 2017 και εγώ περίπου συμπληρώσει 20 χρόνια στη διάρκεια των εκπαίδευσης και των εκπαίδευσης στην Ελλάδα. Αυτό το λέω για να αποκτήσω λίγο ο κύριος και να μην καταλάβω ότι εγώ θα πηγαίνω από την αξία. Θα αφθέσω το θέμα λοιπόν πρακτικά και σε έναν νότερο επίπεδο κατά τη νόμιμη μου. Λοιπόν, το μεγαλύτερο πρόβλημα που έχει περιγράφει όπως και όλες οι υπόλοιπες πόλεις στην Ελλάδα είναι ότι δεν έχουν νοοτροπία εκπαίδευσης, κατάπτυσης, για βίου μάθησης. Πρακτικά σημαίνει αυτό ότι οι επιχειρηματές δεν μπορούν να καταλάβουν καθόλου πως ένα σεμινάριο θα βοηθήσει τους εργαζομένους τους να κάνουν επιχείρηση ανταγωνιστική. Δεν έχουν καμία ιδέα. Ούτε μπορούν να το μετρήσουν και πιστεύουν ότι τα χρήματα που θα δώσουν για το καρδιασμό των εργαζομένων τους για να εκπαιδευτούν θα έχουν σπαναχαμένο. Ένα είναι αυτό. Άρα δεν έχουμε κουλτούρα. Δεν έχουμε κουλτούρα, το πάντα να το πω μονοτροπία. Οι εργαζόμενοι, από την άλλη, μεγάλη μερίδα των εργαζομένων, βλέπουν το σεμινάριο, τη διαβίου μάθηση, ως μια ευκαιρία να πει οπωδιά. Αυτό ξέρω ότι συμμετούσα από εσάς να είναι λίγο περίεργο, αλλά σκεφτείτε λίγο τι έχει γίνει τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα στο κομμάτι των επιδοτήσεων. Δείτε πόσοι άνθρωποι πήραν επιδοτούμενα σεμινάρια, μόνο και μόνο για να φύγουν από την εργασία τους κάποιες ώρες, χωρίς να αντιληφθούν την αξία που τους δίνουν αυτά τα σεμινάρια διορίου μάθησης και πόσο ισχυρότερος τους κάνουν ως επαγγελματίες. Και προσοχή, όχι μόνο στη δουλειά που βλέπουμε σήμερα, αλλά και γενικότερα, γιατί έχει αποτυπθεί, όπως λένε και οι έρευνες, ότι ένας εργαζόκοπος σήμερα, ως ήχος εργαζόνος, αλλάζει πάρα πολύ στις εργασίες κατά τη διάρκεια του λιού του. Δεν είναι η μόνο σημεία επιχείρηση, μάλλον θα κάνει δική του, ίσως να αποτύχει, μάλλον θα εργαστεί σε δυο-τρεις και μάλλον σε διαφορετικού κλάδου. Επομένως, το πρώτο που θέλω να πω είναι ότι, αν θέλουμε το Ιράζιο πραγματικά να γίνει μια πόλη της γνώσης, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει, με τη συνεργασία που κάνουμε με τον Βόλβη, είναι να εμφυσήσει η νοτροπία ότι η διαβίου μάθηση είναι ανταγωνιστικό πλανέπτωμα και για την επιχειρηματία και για τον ίδιο εργαζόνο. Και αν θέλετε το δικό μου όραμα, πολύ πρακτικά, εγώ θα θέλα πάρα πολύ τα σεμινάρια που γίνονται από ιδιωτικούς ή δημοσίους φορές στο μέλλον, να μην είναι καθόλου, μα καθόλου εμπερδοτούμενα σε καμία έννοια και να είναι πάρα πολύ ατρεπά. Πάρα πολύ ατρεπά. Δηλαδή, αντί οι 20 ώρες κατάλησης είπαν να είναι 100 ευρώ, να είναι 300 ευρώ και όποιος έρχεται εκεί πέρα να είναι συνειδητοποιημένος και ο εκπαιδευτής να είναι ικανοποιημένος και να κάνει πραγματική δουλειά. Ένα δεύτερο πρόγραμμα που υπάρχει στα σελπίδια του ιδιωτικού, αλλά σήμερα είναι η απόσταση ανάμεσα στη θεωρία και στην τράξη. Εγώ είμαι σχολογικής οικονομίας. Όταν κάνουμε ένα σεμινάριο μάλλον, συνήθως τη λέμε, λέμε τα βασικά που τα έχουμε ακούσει, έχουμε δει τη δική, τα ξανακούμε, δεν δίνουμε καμία έμπαση στην επαρμογή, δεν βλέπουμε την ανάγκη που έχει ο ιδιωτικός εργαζόμενος ή ο ιδιωτικός επιχειρηματίας. Προτείνω λοιπόν, γιατί και άλλοι παιδιά, οι παιδάτες, πως χωράς πρέπει να εξελιχθεί, να συνδυαστεί διαπίου μάθηση με κάποιες εικόνες. Εννοίσου όπως είναι το coaching και το mentoring και να μετρηθεί το αποτέλεσμα της διαπίου μάθησης. Έκανες ένα σεμινέριο, καλό παιδί μου, ωραία, πως το έφαγες στη δουλειά σου, δείτε, έχεις δει αποτέλεσμα, ο εργοδότης σου έχει δει αποτέλεσμα. Εσύ όσο αυτοπασχολούμενος κατάφερες να κάνεις το 1% παραπάνω, πήρες κάτι, εγώ όμως πρέπει να πάω μέσα σε αυτό το λίγο. Αλλά όσα πάρει η πόλη το παιδί ο χρόνος είναι λίγος, εμένα εγώ νομίζω είναι back to basic στις βασικές ιδιωτικές ικανότητες και μεγάλη έμφαση λέμε στα soft skills. Δηλαδή πάμε λίγο σε ικανότητες που έχουν σχέση με ομαδικότητα, με δημιουργικότητα, με κριτική σκέψη που όλοι εργαζόμαστε, στέλνουν ανεξάρτητα αν είναι μηχανική, αν είναι τεχνίδες, αν είναι οικονομικοί και κυβάλλοντας. Και εδώ μια τελευταία παρατήρηση στα soft skills πρέπει να πει οπωσδήποτε μέσα και η επιχειρηματικότητα. Η οποία δεν είναι soft skills, αλλά την λέω τώρα, την εντάσω μέσα στα soft skills γιατί, γιατί με αυτό θα κλείσω, όταν μέσα από ένα σεμινά, επόμενα μέσα τη διαβίωμα της εργαζόμενος καταλάβει τι σημαίνει επιχείρηση και πόσο δύσκολο είναι να την τρέξει κάποιος και πόσο δύσκολο είναι να επιβιώσει και πόσο δύσκολο είναι να αναπτυχθεί και να αντιμετωπίσει τις προφλήσεις επόμενες δεκαετίας προσαρτίας, τότε θα γίνει πραγματικά. Πιστεύω, θα ξεχνώ την πιθανότητα να γίνει ένας πολύ πιο αποτελεσματικός εργαζόμενος και να βοηθήσει ουσιαστικά τον οργανισμό του διετύ. Ευχαριστώ. Πριν περάσουμε στο δεύτερο κύκλο, να κάνω μια μιλή ανακεφαλαίωση σε κάποια βασικά σημεία που έχω σημειώσει εδώ από τους ομιλητές. Να κάνουμε έτσι με το κύκλο που τους έχω βάλει. Έλλειψη κουλτούρας διαβίου μάθησης προφανώς και στη Μόλη μας. Διάγνωση αναγών που και αυτό δεν έχει αναπτυχθεί αναγών εργασίας και γενικότερα κατάθυσης διαβίου μάθησης. Λύπνει και αυτό. Έχω σημειώσει έλλειψη κουλτούρας συνεργασίας. Δεν υπάρχει αυτό που λέμε συνεργασία. Νομίζω ότι διέκριξε το λόγο όλων των ομιλητών εδώ στο πάνελ. Μία πολύ ενδιαφέρουσα τοποθέτηση είναι ότι και στους ηγητές θα πρέπει να κάνουμε κατάθυση. Όχι μόνο αυτούς τους απόφυτους εργαζόμενους. Πολύ σημαντικό και αυτό έτσι ώστε να προετοιμάσουμε για αυτό που θα δουν στην αγορά. Άλλο που έχω κυκλώσει εδώ είναι ότι θα πρέπει να δούμε λίγο το χρονικό ορίζοντα. Δηλαδή ποιος είναι ο στόχος ο χρονικός τον οποίο θα κάνουμε όλες αυτές τις δράσεις που σκεφτόμαστε. Άλλο που έχω σημειώσει επίσης είναι ότι οι συνεργασίες είναι μονόδρομος. Επειδή είμαστε μικρή αγορά, κατά κάποιο τρόπο έτσι είπε ο κ. Μανασάτης, δεν έχουμε άλλο δρόμο από το να συνεργαστούμε. Και από τις τελευταίες μου σημειώσεις η κατάρτιση, η διαβίου μάθηση αποτελεί αρταγωνιστικό πλεονέκτημα και θα πρέπει όταν με το καλό ολοκληρωθούν τα προγράμματα να υπάρχει αυτό που λέμε μέτρος του αποτελέσματος παρακολούθηση. Με αυτό λοιπόν πλήρνουμε τον πρώτο κύκλο των τοποθετήσεων και μπαίνουμε σε μια ερώτηση που είναι λίγο και πιο εύκολη και ίσως να έχει απαντηθεί εν μέρει. Είναι ότι ποιοι φορείς πρέπει να συνεργαστούνε ώστε αυτά που προτείναμε παραπάνω να ξεκινήσουν κάποια στιγμή να τροπολογούνται, έτσι δηλαδή ποιοι θα πρέπει να ευλακούν σε αυτό για να μπορέσουν να τροπολογηθούν κάποια πράγματα. Θα κρατήσω την ίδια σειρά οπότε θα δώσω τον λόγο πάλι στον κ. Βαπανάκη. Ευχαριστώ πολύ κ. Βαπανάκη θα προσπαθήσω πάλι να παραμένω μες στον χρόνο μου απαντούντας το ιδιατερό σερώτημα προημιακά στο πρώτο χρόνο μου στη μέση. Για να δούμε λίγο πώς είναι η εικόνα από τον ίδιο διθυσμό της Κρήτης όλα αυτά που συζητήκαμε. Το ποσοστό δεδακού δυναμού που έχει παρακολουθήσει και το πρόγραμμα κατάρτισης το 2017 ήταν 41%, το 2018 είναι 28%. Επίσης μόνοι πως 4% των εθνικών που δεν συμμετάστησαν στο πρόγραμμα κατάρτισης το έχουν παράξει με πρωτοβουλία του εργαλότητου. Περίπου το ίδιο ποσοστό είχαμε και το 2017, κυρίως λοιπόν γίνεται με πρωτοβουλία του εργαζομένου του ανέργου και ό,τι με πρώτο πρωτοβουλία της εργαλότητας. Και πιστεύουν οι εργαζόμενοι στην Κρήτη και οι άνθρωποι για την κατάρτιση κατάρτισης. Τα κατάρτισης δημόσια είναι μερικητικοί και απασχολείς. Είναι σύμφωνο το έχουμε λύσει ήδη από την εκκίνηση της ευρωπαϊκής κατάρτισης του 2001 και του 2007. Λοιπόν, έχει αρνητική άποψη η μεγάλη πληροφορία των ανέργων για το πόσο μπορούν να βοηθήσουν τα πρωτοβουλία της κατάρτισης στην εξελαιότητα της εργασίας. Οι εργαζόμενοι θεωρούν σε μεγάλο πλούστο, ότι μέσω των προγραμμάτων τα κατάρτιση δεν ισχυροποιηθούν την επιχείρηση για το καλοκληρωμένο, με δεδομένη την εξελαικτική μόρβη της εμπισφάλειας μέσα στην αγορά εργασίας. Παράλληλα, οι εργαζόμενοι δεν θεωρούν ότι μέσω των προγραμμάτων τα κατάρτισης ισχυροποιείται μέσα στην επιχείρηση ακόμα και αντί να τα μέξω από τις επιχείρησεις. Πειραιέως ερμηνεύεται, αυτά δεν έχουμε χρόνο για να το αναλύσουμε, τουλάχιστον σε αυτή τη φάση, οι επιχειρήσεις έχουν καλύτερη πόρτυρη κατάρτιση από τους εργαζόμενους, ενώ και οι επιχειρήσεις του επενδύου. Θεωρούν δηλαδή ότι απόδοση της επένδυσής τους οριακά απαθμίζει την επιχείρηση, οριακά όμως, δεν είναι ενθουσιώδες. Όταν βέβαια πάνω και ρωτάμε αν χρειάζεται κατάρτιση συνολικά, είναι ό,τι θετική. Οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενες έχουν μεγάλα προσθέσεις. Γιατί δεδομένης της εμπισφάλειας, διαβάστε ποιο σαν ασφάλεια, σαφώς αισθάνεται κανείς ότι περισσότερα προσθόντα, άρα περισσότερες εμπανότητες, να παραμείνουν μέσα στο κύκλο της απασχολήσεις. Αυτό για να δώσω μια γρήγορη εικόνα τώρα, 31 Δεκεμβρίου του 2018, τι συμβαίνει στην Κρήτη για τα ζητήματα που συζητάμε. Και τι εικόνα έχει ο πολιτισμός, γιατί σαφώς ο σχεδιασμός πρέπει να είναι αμαρτικό, εικόνα τα μεγάλα εικαίες, τους πολιτισμούς. Σπίτι σε ορκάστερ, το ΣΕΝΤΕΦΟ και μάλιστα εδώ, φίλοι, κανείς να δώσει δημόσια τα έρσημα, στο Λουκάτρο Ζαχίλα, γιατί είναι ένα τεράστιο συμβούλιο του 2014. Είναι ένα ανάπτυξη μηχανισμός και εργαλεία, πρόβλεψα, λοιπόν, σε δεξιότητες. Ξαναμήλως, στη χώρα μας δεν είχαμε καν και πρόσβατα, διάμνωσε να πω σε δεξιότητες. Τώρα, το ΣΕΝΤΕΦΟ πρέπει να ανάπτυξει πολύ καλά εργαλεία και το κάνει τώρα. Είναι την πρόβλεψα να πω σε δεξιότητες. Υπάρχουν πολλές χώρες, η Κύπρος Πεφαράτη να το κάνει χρόνια τώρα, την πρόβλεψα σε δεξιότητες. Βέβαια, δεν μπορεί να είναι πολύ long term πρόβλεψα, γιατί αλλάζει με μεγάλη αχείτητα και από εργασίας και επιχειρηματικότητα, αλλά οφείλει να υπάρχει εργαλειό, οδημιαία εργαλειά, προφορικά μοντέλα για να μπορούμε να καταλάβουμε τι σημαίνει και τι αλλάζει, ώστε να προσαρμοστούμε, αν θέλουμε, σε αυτό για να κάνουμε τη γραμμή, όπως τη συγκεκριμένη εργασφότηση, που δεν είναι το τέτοιο σημαίνει την πολιτιεργασφότηση, αυτό ως δεύτερο. Και πάω τώρα στο ερώτημα που έθεσε ο Πρόεδρος για τη συνεδρία σας, ποιοι φορείς σε προπλικό επίπεδο. Υπάρχουν ακόμα μεγαλύτερες δυνατότητες για συνέργειες, στο παγκοσμό ξαναλέω, υπάρχει πια και νέο κλασιογένειο στον εργασμό, δηλαδή ξέρω τι μας γίνεται, δεν έρχομαστε θεωρητικά να πούμε αυτό χρειαζόμαστε από την εμπειρία μου ή από την ακαδημαϊκή μου γνώση. Αυτό λέει την Κρήτη, η αγορά εργασίας στην Κρήτη, σε επίπεδο αστροοπνομικού, σε επίπεδο επιχειρήσεων. Αυτό και το μετράμε, το ξέρετε. Άρα πως πτήρσουμε πάνω σε αυτό που ξέρετε, κατευθείαν να το λάβουμε πόση μας, το πρώτο βασικό. Το δεύτερο βασικό, ότι με δεδομένο το μηχανισμό υπέρφερε έναν ισχυρό εργαλείο και αναπτύξη πολιτική, ποιες συνέργειες πρέπει να αντιληφθούν ακόμα περισσότερο. Προφανώς μεταξύ των οργανισμών δροκής ατορίξης, που έχουν ένα κεντρικό ρόλο. Από εκεί και πέρα, το εκπαιδευτικό μητερμάζοντας και δεν αναφέραμε μόνο στα ανώτατα, η Κρήτη είχε εξαιρετικά με τα εκπαιδευτικά ιδρύματα και το Βανεκστήμα και το ΤΕΕ και το Πολιτεχνίο, όπως βέβαια και ένα ιδρύμα το οποίο είναι ερευνητικό αλλά παράγει πάρα πολύ γνώση και καινοτομία, το είτε. Από εκεί και πέρα υπάρχουν και άλλοι εκπαιδευτικοί οργανισμοί που οφείλουν να ακουστούν και πρέπει να συμβάλουν παράλληλα μεταξύ περιφέρειας και δίμων που ξέρετε ότι υπάρχουν όμως σε σχέση με το οποίος κάνει πιο, δηλαδή γενικά περιφερεμένο σχεδιασμό αλλά η δίμημη από τη δυνατότητα υλοποίησης. Αυτό έχει να κάνει και με τον ευρωπαϊκό νομοθέτη, πώς θα την ευρωπαϊκεί στην πορεία και παράλληλα οι stakeholdersers του ευρωπαϊκού νομοθέτη. Το ΣΕΝΤΕΦΟΠ έχει αναδείξει τη σημασία τους. Θα θέλαμε όλα να πάρουμε, γιατί πιστεύω ότι έχουμε σε όλους δαγκόνους. Μόλις δημοσιεύτηκε από το ETF των ευρωπαϊκών οργανισμών για την ανάπτυξη του ανθρώπινου νοταμικού που δουλεύει με χώρες ετέρους εκτός ευρωπαϊκής Ένωσης. Το ΣΕΝΤΕΦΟΠ είναι για την ευρωπαϊκή Ένωση. Μια δουλειά μας με τον Μανουέλα Ρίμπας, τριών χρονών δουλειά, όπου έχουμε επισκοπίσει συγκεκριτικά όλα τα ζητήματα για κυβέρνησης και σχεδιασμού πολιτικής για την ανάπτυξη του ανθρώπινου νοταμικού, την κατάσταση και τις σχέσεις του μετανασκόληση στις 28 χώρες ετέρους της ευρωπαϊκής πολιτικής κοινωνίας. Βόρεια Αφρική, Κεντρική Ασία, Δυτικά Βαλκάνια, Ανατολική Ευρώπη. Συγκρίνουμε, αναδεικνύουμε καλές πρακτικές, έτσι και αλλιώς αυτό έχει δημοσιευτεί μετά το κονσέντς όλο το χωρό, από εκεί πήραμε τα δεδομένα. Βλέπουμε με πολύ ενδιαφέρον σε χώρες που είναι πάρα πολύ φτωχιές, που είναι πολύ φτωχότερες αφήτητοι μας, που είναι και τώρα εξωτερικά φτωχιές. Όπως είπα, να αναδεικνύει καλές πρακτικές. Δεν συζητάει ποιο είναι το Καζασταντικό και η Ευρωπαϊκή Ασία. Το Καζαστανικό είναι ένας παγκόσμιος παίκτης. Έχει κορασιστικούς πόρους, δεν ζητάει πια καμιματοδότηση στην Ευρωπαϊκή, ενώ δεν θέλει χαρά στρατηγικιμό του, αλλά είναι το Καζαστανικό, είναι μια πολύ πλούσια κόρη. Δεν συζητάει ότι κάνουν οι πολύ μεγάλοι παίκτες στη Βορεια Αφρική. Έτσι, η Αίκητος, που είναι σε ευκαιρία μεγάλης ανάπτυξης, η Ορδανία, που έχει πολύ μεγαλύτερα προβλήματα ως προσωπικό, αλλά έχει μια παράδοση και κάνει κλήρη μεταρρύθμιση όλου του πλέγματος δημόσιας πολιτικής που αφορά στο ανθρώπινο ανεκοδοπώσιο. Πώς την Μολδαβία, αυτή την πάντοχη κόρη, που αναπτύσσε ένα εξαιρετικό σύστημα, Sector Skills Council, τοπικά συμβούλια δεξιωτικήτων με συμμετοχή όλων των εμπλοκόμενων, που κάνουν σχεδιασμό στη βάση διαγνώσεων ανάπτυξης και πρόκριψη σε τοπικό επίπεδο. Άρα, πρακτικά επειδή συχνά αναφερόμαστε τίκαν εγγενία, τίκαν γερομαγία, τίκαν κόκκι, εντάξει. Μπορεί, εύκολα υπάρχει αυτό το επιχείρημα, σήμερα είμαστε μία μικρή αγορά, μία αυτοκτονική χώρα, και λοιπά και λοιπά, αυτό όχι να είναι πιο πολύ. Υπάρχουν χώρες, οι οποίες κατανοούν, φαίνεται καλύτερα από εμάς, ότι όλη η ιστορία με τη διαβίδου, την κατάρτιση, δικά την κατάρτιση, είναι ανάπτυξη εγγόρα καλύτερη. Αυτό είναι πακόσμιος κοινός, όπως, αλλά το κατανοούν στην πράξη. Αν δείτε, για παράδειγμα, και κλείνω εδώ, τη μεταρρύθμιση που έκανε το 2016 στην Αλβανία για την κατάρτιση και τη σύνδεσή της με την αναπασχόληση, θεωρείται πια καλή πρακτική διεθνώς. Είναι μια πολύ εντυπωσιακή μεταρρύθμιση. Αξίζει κανείς, όσο είπα προηγουμένως, να παρακολουθήσει το λιστικό μοντέλο της Ευρωδανίας. Δεν πήγα σε καμία πολύ πλούσια, πολύ σιλή χώρα. Πήγα σε χώρες γύρω μας, δίπλα μας και κυρίως, κυρίες και κύριοι, στην περιφέρον των ζωτικών μας σημερών. Αυτά σας ευχαριστώ πολύ. Σας ευχαριστούμε, κύριε Κατήλιας. Να περάσουμε στο δεύτερο κύριο ευχαριστώ, δεύτερο κύριο Βαλτανάκη, γιατί μας διεφύλισε κάποιο έργο του ΣΕΝΤΟ. Πραγματικά έχουμε βοηθήσει την ανάπτυξη ενός μοντέλου διάγνωσης αναγκών εργασίας και έχουμε βοηθήσει και χώρες. Βοηθήκαμε ότι η ανάπτυξη των φορών που πηλωτικά προσπαθήσαμε να βοηθήσουμε ήταν και η Ελλάδα, ολοκληρώθηκε αυτός ο γύρος και ελπίζουμε αυτά που μαζί συμφωνήσαμε ουσιαστικά να υλογίθουν. Γιατί το ΣΕΝΤΟ, φυσικά, δεν έχει καμία δυνατότητα επιβολής ή να δημιουργήσει ουσιαστικά χάρτηση για την ένταση πρακτικές. Είναι ένα εθνικό και ελπίζουμε να προχωρήσουμε να δω τα πράγματα. Στην ερώτηση που πρέπει να συνεργαστούν υπάρχει μια πολύ εύκολη απάτηση όλοι. Αλλά για να μην σταματήσουμε εκεί, όπως και για τη διαδίουμα της Επιτυχίας, να πούμε ότι δεν είναι θέμα μόνο των εργαζομένων, αφορά τους ΠΑΜΕΣ. Θα θέλαμε ισχυντικά να τονίσω ότι πολλές φορές τις πράγματα που μας κάνονται λέμε για εργαζομένους. Σκεφτείτε ότι το 44% των ευρωπαίων πολιτών, που είναι στην ιδέα από 16 μέχρι και 74, λέμε για περίπου 170 εκατομμύρια άτομα, έχουν πολύ χαμηλές ψηφιακές δεξιότητες. Όταν το 90% των τέσσερων εργασίας απαιτεί ψηφιακές δεξιότητες. Εδώ λοιπόν έχουμε ένα πρόβλημα μένει και για τους εργαζόμενους που είναι κάποια συλληγία, εσείς δεν έχουμε ψηφιακές δεξιότητες, αλλά φυσικά μένει μόνο εκεί το πρόβλημα. Το πρόβλημα μένει και σε κάθε πολίτη για την δική μας, η ζωή μας έχει γίνει τόσο ψηφιακή, που δυστυχώς δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε και σε καθημερινές ανάγκες με τον τρόπο που είχαμε συγκεκριθεί στη να ανταποκρινόμαστε. Για να πάω λοιπόν όμως πιο συγκεκριμένα στο ερώτημα και στους φωνείς, εκτός από το όλοι που ανέφερα, θα προσπαθήσουμε και γραμματικά να σας πω πώς βλέπουμε να λειτουργεί αυτό το σύστημα της διαβίου μάθησης και γιατί θα πρέπει ουσιαστικά όλοι να συμμετάσουν σ' αυτό. Στην πραγματικότητα μιλάμε για έναν κύκλο. Θέλουμε για παράδειγμα, έχω κάνει μια διάμνοση, την λύπουν στην πόλη του Ιρακλείου οι συγκεκριμένες δεξιότητες ή τα συγκεκριμένα προσώδια. Αυτή τη διάβαση δεν την κάνει κάποιος καθυσμένος σε ένα γραφείο, φυσικά θα πρέπει να βρει όλους εκείνους που συμμετέχουν, σχεδόν όλη η κοινωνία στα δρόμενα μιας πόλης, έτσι ώστε να μπορούμε να δούμε ποια είναι η ανάγκη. Το επόμενο στάδιο είναι να καθορίσουμε ποια είναι τα πρότυπα εκείνων των προγραμμάτων, δηλαδή τι θα πρέπει να μάθει κάποιος προκειμένου να αποκτήσει αυτές τις διεξιότητες και αυτά τα προσώδια. Και αυτό πάλι δεν θα λειτουργεί από την χαρτέρα της, θα πρέπει και όλη η αγορά εργασίας να συμμετάσχει αλλά και οι εικοί επιστήμονες που γνωρίζουν από το χώρο να συμμετάσχουν. Πιάχνουμε λοιπόν τα πρότυπα, τα standards, στη συνέχεια πιάνουμε τα προγράμματα δια βιουμάθησης, παρέχουμε τα προγράμματα δια βιουμάθησης, θα πρέπει να ακολουθήσει μια διαδικασία πιστωποίησης και αξιολόγησης αυτών των προγραμμάτων. Σε αυτό το κύκλο δεν βλέπω εύκολα να μένουν να παίξουν κάποιες συγκεκριμένες πέχτες. Γιατί όταν θα αξιολογήσουμε ένα κύκλο δια βιουμάθησης θα πρέπει να ρωτήσουμε ακόμα και αυτούς που μετίχαν στα προγράμματα, ακόμα και τους γονείς ή ακόμα και οποιονδήποτε άλλο με κάποιος συγκεκριμένο τρόπος συμμετείχε σε όλο αυτό το κύκλο που γίνεται. Και αυτός ο κύκλος δεν έχουμε την πολυτέλεια να παραμένει σταθερός. Λάμε για ένα σπιράδ, έχουμε ανάγκες, οι εξελίξεις τεχνολογικές είναι τέτοιες που δεν μας επιτρέπουν να ξεκουραστούν ακόμα και για ένα διάστημα ενός-δύο ετών. Θα πρέπει τα συστήματα ενάντια-νιχτά έτσι ώστε στην πραγματικότητα να δημιουργούμε ένα σπιράδ. Ανάγκες, πρότυπα, παροχή των προγραμμάτων, κατάθεσης, πιστοποίηση, αξιολόγηση, βελτίωση του προγράμματος και ούτω καθεξής. Είναι μια πρόκληση. Δεν μπορούμε να πούμε ότι οι πίσεις υπάρχουν εύκολα, δουλεύουμε με όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, προβλήματα υπάρχουν παντού. Φυσικά και πολύ μεγάλα προβλήματα υπάρχουν στην Ελλάδα. Αλλά πιστεύω ότι αυτή η κουρτούρα συνεργασίας έχει αρχίσει να περιποιώνεται γιατί τίποτα δεν μπορεί να λειτουργήσει μόνο του. Θα κλείσω μόνο με αυτό για να πω γιατί υπάρχουν κάποια αισιόδοξα πνήματα. Πριν από 20-25 χρόνια, όταν συζητούσαμε για παροχή προγραμμάτων σε κάθε επίπεδο, στη ραγματικότητα αυτό κοινόταν μέσα από κάποια γραφεία με βάση κάποιες συντεχνιακές ανάγκες πολλές φορές ή με κάποιες μη τεχνοκρατικές απόψεις. Σήμερα, με βάση για παράλληλα ένα συγκεκριμένο θέμα που θα σας πω, τη συνεργασία για το εθνικό πλαίσιο προσώδων, υποχρεωτικά όλοι οι συναρμόδοι μετέχουν και έχει ξεκινήσει μια συζήτηση και ένας διάλογος, όσο μακρίζει και αν είναι, ειστεύω λόγω ακριβώς αυτών των εξωτερικών πιέσεων, θα μας οδηγήσει ανακαστικά σε ένα επίπεδο προσδοκόμενη συνεργασίας. Ευχαριστώ. Ευχαριστούμε. Εγώ θα πω ότι είναι αυτονόητη απάντηση στο θέμα της συνεργασίας, όλοι οι φορείς οι οποίοι εμπλέκονται στα θέματα της παροχής, της ειδικής ή της άτειπης μάθησης θα πρέπει να σε αριαστούν. Όμως εγώ θα ήθελα να υψημάσω δύο ερωτήματα τα οποία δεν είναι κατ' ανάγκη από αυτά τα που έχουν τεθεί και στο τραπέζι μέχρι τώρα. Το ένα ερώτημα είναι ποιος έχει την ευθύνη να αποφασίσει ποια θα είναι αυτά τα προγράμματα κατά της. Τώρα έχουμε δεχτεί όλοι ότι υπάρχει ανάγκη να γίνουν και έχουμε πει επιχειρήσεις, περιφέρεια, έχουμε και εμείς από το Βαρμιστήμιο δώσει κάποια εργαλείρα γι' αυτό, αλλά κάποιος πρέπει να αποφασίσει τα αντικείμενα και τον τρόπο με τον οποίο θα γίνει η διαβίου μάθηση. Το άλλο ζήτημα, το οποίο το έθεσε και ο φίλος Πορειοτάχης είναι πώς θα μετρήσουμε τα αποτέλεσμα. Δηλαδή, όταν κάναμε τα προγράμματα διαβίου μάθησης είχα κάνει ένα αποτέλεσμα. Εμένα με ανησυχεί πάρα πολύ τα αποτελέσματα της έρευνας που κάνουμε σε πλαίσια της Ρειάνωσης των Αναγωγών Εργασίας στην Κρήτη, όπου φαίνεται ότι οι εργαζόμενοι λένε ότι, εντάξει, και εφόσον κάναμε το πρόγραμμα κατά της, τι έγινε, δεν κερδίσαμε τίποτα. Οι επιχειρήσεις, λέω ποιος βαπανάκης, μας δώσανε κάπως καλύτερες απαντήσεις, ίσως ότι βάλαμε κρίματα γι' αυτό το πράγμα. Λοιπόν, μήπως πρέπει να κοιτάξουμε το θέμα ιδιότητας, μήπως πρέπει να κοιτάξουμε το θέμα ποιος κάνει το πρόγραμμα, ποιος κάνει το εκπαιδευτικό πρόγραμμα, μήπως οι εκπαιδευτές δεν είναι κατάλληλοι, μήπως τα θέματα τα οποία βλέπετε σε αυτό το πρόγραμμα κατάθυσης, δεν είναι εκείνα τα οποία πραγματικά θα δώσουν τα εργαλεία στους εργαζόμενους για να αισθανθούν ότι ήταν κάτι περισσότερο από αυτό που περιμένανε. Η κίνδυνη του να εφεύγει ο εργαζόμενος από τη δουλειά του για να πάει στο πρόγραμμα κατάθυσης και εκεί να εισταθεί παιδί απολύτως τίποτα, δίνουν την κατεύθυνση του ιδιωτικού σχολείο τάξης, όπου μπορεί να φεύγουν μόνο και μόνο για να γεννιώσουν κάποιες ώρες εργασίας. Αλλά δεν αισθάνομαι ότι παίρνουν κάτι από αυτό το πρόγραμμα για κατάθυσης. Κάτι πρέπει να μας προκαλέσει το ενδιαφέρον να ξαναδούμε όλα αυτά τα θέματα της κατάθυσης, να δούμε ποιος είναι εκείνος ο οποίος θα αποφασίσει τα προγράμματα, ποιος είναι εκείνος ο οποίος θα ελέγξει την ύλη, ποιος είναι εκείνος ο οποίος θα πιστωποιήσει ότι αυτό το οποίο ετοιμάζει ένα πρόγραμμα κατάθυσης, ένα πρόγραμμα διαβιωμάτησης, είναι πραγματικά αυτό το οποίο φρειάζεται ο εργαζόμενος και πρέπει να αποφύγουμε κυρίες και κύριοι ένα μεγάλο πρόβλημα, το οποίο εγώ τον βλέπω και με το φύγω τον Νίκο τον Παπατάκη. Πρώτον οι εργαζόμενοι, ακόμα και αν τεχεί θέμα, χρηματοδοτούν ήδη τα προγράμματα κατάθυσης, να αποφασίσουν ότι θέλουν να πάρουν απλά ένα χαρτί. Για μένα αυτό είναι ένα μεγάλο σκίνδυμος. Το να αγοράσεις χαρτιά τα οποία στην πραγματικότητα δεν σου δίνουν απολύτως τίποτα, είναι ένας μεγάλος σκίνδυμος. Άρα και αυτό πρέπει να το πούμε. Και το δεύτερο όμως μεγάλος σκίνδυμος, κατά τα ψέματα, αγαπητοί φίλοι, είναι να μην αποτελέσουν αυτά τα προγράμματα ένα τρόπο θυσαρμισμού εκείνων οι οποίοι τα παρέχουν. Είναι ένας μεγάλος σκίνδυμος τον οποίο πρέπει να τον αποφύγουμε. Πρέπει πραγματικά αυτά τα προγράμματα να απευθύνονται στους εργαζόμενους, έτσι όπως πρέπει να απευθύνονται με τα εργαλεία που πρέπει, με το να δίνουν συνόση τους εργαζόμενους που είναι απαραίτητες για αυτούς για να εσταθούν και οι εργαζόμενοι αλλά και οι επιχειρήσεις και το δημόσιο. Κάτι πετύχαμε. Πετύχαμε να δώσουμε μια όθηση σε αυτό που λέγεται ανάπτυξη. Άμα δεν το κάνουμε αυτό, ό,τι και να συζητάμε εδώ, ό,τι και να λέμε για την αναγκαιότητα, για τη συνεργασία, να το κατευθύνουμε να σε εργαστεί με την κριφέρεια, με το δήμο, με όλους τους φορείς, το θέμα είναι να σε εργαστούμε αλλά το αποτέλεσμα θα είναι μετρήσιμο σε τέτοιο βαθμότως ώστε να πηγαίνουμε στο μέλλον. Αυτά έχουμε φοβήσουν εμένα προσωπικά και θα θέλαμε να ακούσουμε στη συζήτηση που θα ακολουθήσει μετά και τις νόμες δικές σας ανεκουμένως εμπειρίες από προγράμματα στο οποίο έγινε τη συμμετάσεις για να δούμε αν μπορούμε και από αυτό το προκειλό τραπέζι κάτι να κάνουμε παραέξω. Να μην μείνουμε μόνο σε διαπιστώσεις αλλά να δούμε αν αυτές οι διαπιστώσεις μπορεί να έχουν κάποιο αποτελέσμα. Ευχαριστώ πολύ. Νομίζω ότι όλη η συζήτηση γίνεται και το ανεκείμενό της αφορά δύο ενδιαφερόμενα μέρη, δύο stakeholders, τις επιχειρήσεις και το ανθρώπινο δυναμικό τους εργαζόμενους. Μέσω της κατάρτισης και της διαβήμου μάθησης εμπλουτίζεται η γνώση. Η γνώση είναι η ζωή, είναι φρύκος στην αλυσίδα αξίας, την αξία την παράγνει η επιχείρηση. Αυτά είναι δεδομένα και μάνω σε αυτά πρέπει να συζητήσουμε. Η απάντηση ποιοι να συνεργαστούν σε αυτό το πλαίσιο είναι προφανής και αυτονόητη όλοι. Το ενδιαφέρον ερώτημα όμως που θα... η απάντηση που θα δώσουμε σε αυτό θα καθορίσει και την αποτελεσματικότητα των οποίων πολιτικών ή προγράμματων σχεδιασμών. Το σημαντικό ερώτημα είναι σε μια τέτοιου τύπου συνεργασία όπου όλοι χωράνε και όλους τους θέλουν. Τι κάνει ο καθένας. Θα κάτσουμε σε ένα τραπέζι, το πανεπιστήμιο, οι περιφέρειες, οι επιχειρήσεις, τα εκπαιδητήρια, τα παρατηρητήρια, απάντες. Ο καθένας με τι αρμοδιώτητες θα μπει σε αυτή τη συζήτηση και τι καθήκοντα και τι ευθύνη του αναλογεί στο τέλος της συζήτησης γιατί στο τέλος της συζήτησης ο καθένας θα πρέπει να πάρει μια δουλειά να κάνει. Στο γραφείο του, στο αμφιθέατρο, εκεί που θα γίνει η κατάρτιση και τα λοιπά. Νομίζω ότι εκ του αποτελέσματος ο πρώτος λόγος σε αυτή τη συζήτηση θα πρέπει να ανήκει στις επιχειρήσεις. Βάζω ξεφοριστά τις μεγάλες και τις μικρές επιχειρήσεις διότι η δυναμική τους είναι εντελώς διαφορετική, οι ανάγκες τους είναι εντελώς διαφορετικές. Αν κάνουμε καταγραφή και διάγνωση σε αλυσίδες ξενοδοχείων, τα αποτελέσματα που θα πάρουν θα είναι πολύ διαφορετικά από το να πάμε να κάνουμε την ίδια διάγνωση αναγκών σε μικρές μονάδες, τοπικές, με πολύ λιγές κλίνες κλπ. Επομένως στην ερώτηση, η οποία είναι πολύ έκπληκτη, σαν ερώτηση που έβαλε ο κύριος Παρουδάκης της διαστάσεις του τελικά, πώς σχεδιάζεται το περιεχόμενο, ποιοι είναι αυτοί οι οποίοι κάνουν την εισήγηση, είναι άνθρωποι που τους επιλέγει η επιχείρηση ή έχουμε ένα μικρό και από εκεί πέρα ψαρέμουμε μια αφαβητική σειρά, με ποια κριτήρια θα γίνουν όλα αυτά, ποιος θα φτιάξει το περιεχόμενο, ποιος θα διανύει το περιεχόμενο και πώς θα αξιολογηθεί το αποτέλεσμα. Νομίζω ότι μπορούμε να αναλώσουμε πολλούς πόρους και να κάνουμε περίπλοκα συστήματα αξιολόγησης. Το πιο προφανές για μένα σύστημα αξιολόγησης είναι το να αξιολογήσει ο ίδιος ο θελούμενος, δηλαδή ο εργαζόμενος και η επιχείρηση, που τελικά μέσα από αυτό το πρόγραμμα κατάδυσης τι καινούργιο μάθαμε, πόσο χρήσιμο μας είναι, πού είναι χρήσιμο αυτό το πράγμα και πόσο συνεισφέρει στην επιπλείωση της επιχείρησης, στην ανάπτυξη της επιχείρησης, σε οτιδήποτε τέλος πάντων, σε οτιδήποτε έχει στη στρατηγική της μέσα αυτή η επιχείρηση. Άλλη επιχείρηση κάνει κατάδυση γιατί θέλει να επιβιώσει, άλλη κάνει κατάδυση γιατί θέλει να αυξήσει την εξωτερία, να βάλει κανείς εξαμωγές. Υπάρχουν πάρα πολλοί λόγοι για τους οποίους μια επιχείρηση θα πει στη λογική της κατάδυσης, της επανακατάδυσης κτλ. Άρα χρειάζονται με μονομένες, στοκευμένες, καστομαρισμένες προσεγγίσεις, οι οποίες δεν μπορούν σε οριζότιες προσεγγίσεις του τύπου έχουμε ένα μητρό εκπαιδευτών. Αυτό είναι πλήρως ισοπεδοτικό και δεν έρχεται να εγκανοποιήσει παραμετροπλημένες ανάγκες που έχει μία πολύ συγκεκριμένη επιχείρηση, που έχει πολύ συγκεκριμένες διαδικασίες και πάλι λεγόντας. Οπότε, το πρώτο ερώτημα είναι με τι ρόλο θα κάτσεις στο τραπέζι ο καθένας μας, τι αρμοδιότητες θα πάρεις στο τέλος της συζήτησης και πώς οι ωφελούμενοι, οι επιχειρήσεις και ανθρώπινοι οικονομικό θα αξιορρογίσουν τα αποτελέσματα του ό,τι γίνεται λοιπόν. Ευχαριστώ πολύ. Εγώ θα σας πω να παραφράσω λίγο ότι ό,τι ακούστηκε ήταν σωστό. Δεν έχουμε να κάνουμε μια οικογένεια και ξέρετε στις οικογένειες οι αποφάσεις είναι λίγο περίεργες. Για παράδειγμα, θέλουμε να αγοράσουμε ένα παιχνίδι και το παιδί, ποιος θα εισηγηθεί η θεία, ποιος θα επηρεάσει ο παππούς, ποιος θα χρησιμοποιήσει το παιχνίδι το παιδί, ποιος θα αγοράσει, ποιος θα είναι ο παππάς, η μαμά. Και πάλι λέγοντας, πάρα πολλοί ρόλοι. Είναι ακριβώς αυτό που τέτοια από τους άλλους οπλυτες, ειδικά για τους εργαλωδάκες όπως έχουμε σαν παιχνίδι, ποιος επιτέλει κλπ. Δεν νομίζω ότι μπορεί να αλυθεί εύκολα, παρά μόνο μέσα από τη συνεργασία όπως υπόθεκε από όλους, μέσα από τον αδειοκαθορόλοδο όπως επηγήκε ο Χωστής ο Μανασάκης. Και πολύ σημαντικά προστοχευμένα, βλέποντας ακριβώς το τι πάει να εξεκρετήσει κάθε πρόβλημα διαβίου μάθησης. Δηλαδή είναι καλύτερο και για μένα να ρωτήσουμε ένα μεγάλο οργανισμό, ας πούμε, μια επιχείρηση. Τι θες στο τέλος της ημέρας να πετύσεις, πιο ή να σου πει ένα πράγμα και να κάνεις ένα σεμινάδιο τρεις ήμιση ώρες με τον κατάλληλο υπερεστή και τον κατάλληλο εργό μου για να τελειώσει εκεί. Τώρα, επειδή έτσι είναι πράγματα που δεν πάρουν σωστά, υπάρχουν δυνατότητες να φτάσουμε σε σημεία συνεργασίας που είναι και λιγότερο προς το χώρο για όλα και παράδειγμα νομίζω ότι είναι το νόμο μου κάνει να στρέψουμε το ενδιαφέρον μας σε μια επιπέδευση που φέρνει από συνηθισμένο, προβελάται με τις ενιαίρθους ανάγματα της ηγητή και τους καταθλιζόμενους από κάτω, πρέπει να πάμε σε διαδικασιακή με αυτές τις επιπέδευσεις που οι περισσότεροι από εσάς τις ξέρετε ή τα πρέπει να τις φέρνουμε στο Ιράχλιο. Καταρχεί και εμένα το Ιράχλιο με τοπική αγορά, αυτό το πιστεύω ότι σε ζητήκε να είναι σε παιδοκρίτης. Οπότε ας δούμε λίγο το διαδίκτυο, να οργανωθούν εκεί πέρα έστω κάποια πρώτα δείγματα συνεργασίας μεταξύ των φορέων, κάποια διαδείγματα που να αφορούν πολλούς, να λειτουργήσει λίγο ως δόλωμα ως το ενάσμα, οπότε έχω την αμέσα για μηδρό και ο πρόσωπος. Νομίζω δεν είχα κανένα, αλλά το έχω. Μπράβο. Καλησπέρα. Ευχαριστούμε πολύ. Δεν θα τους δω θα βρει αυτήν να κάνω αυτό το ρεζουβέ που λέμε, γιατί ήτανε πολύ σαφήση η αποθέτηση των ομιλητών. Ίσως προφανώς θα επαναλάβω κι εγώ αυτό που όλοι είπαμε ότι όλοι οι φορείς θα πρέπει να συνεργαστούν. Θα πρέπει οι φορείς αυτοί να συζητήσουν θέματα ποιότητας και ποιος θα αποφασίζει. Ένα από τους χειριότερους ρόλους τον παίζουν οι φορείς με την ταπέλα επιχειρήσεις, που είναι το πιο σημαντικό, γιατί αυτό θέλουμε, επιχειρήσεις αποσχολούν μεγάλο μέρος των εργαζομένων. Και μια πρόταση, το κύριο Κωριατάκη που έπρεπε να τη δει ο δήμος και γενικότερα όλοι οι φορείς όταν συνεργάζουν διαφορετικά, κατά πόσο θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε και το διαδίκτυο σαν ένα μέσο το οποίο θα βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση. Επομένως με χρόνο 59 λεπτά και 44 δευτερόλεπτα κλείνονται οι δύο κύκλοι των τοποθετήσεων. Οπότε έχουμε τώρα χρόνο για να απευθύνουμε προς το κοινό το λόγο να μας κάνει κάποιες ερωτήσεις εφόσον υπάρχουν. Θέλω λίγο να μορφωθώ στο θέμα των εξειοκτηρικτών. Θέλω όμως σε όλη τη συζήτηση για να μπορούμε να μιλήσουμε λίγο περισσότερα για την παράμετρο της απόδειξης του ότι τελικά αποκτήσαμε αυτές τις εξειόρθες. Θα θέλα να γνωρίζω πώς μπορούμε να παρακολουθήσουμε την υπιστοποίηση των εξειοκτηρικτών. Δηλαδή από την ώρα που τελείωσε το σεμινάριο μέχρι την υπαγορώθηση τελικά το οφειλούμενο σε κάποια επιχείρηση θα ανεβάλλει την επιστοποίηση που εγώ δεν θα συμφωνήσω πολύ με το τι να το κάνει το χαρτί. Για την υπιστοποίηση αυτήν νομίζω θα βοηθήσει στο να παραμετροποιήσουμε το κομμάτι της υπιστοποίησης. Θα θέλα να γνωρίζω αν υπάρχουν αριθμητικά δεδομένα. Αριθμητικά δεδομένα δεν θα σας δώσω. Αυτό που θα μπορώ να πω τώρα, έχετε δει και ότι είναι πολύ σημαντικό να πούμε τελικά τάξη κάναμε το σεμινάριο και έχει μείνει. Αυτό εμείς το λέμε είναι η λογική των μαθησιακών αποτελεσμάτων. Δηλαδή η παραδοσιακή λογική ήταν η κοιτάγματισης ροές. Δηλαδή πρέπει να μάθει κανείς το 1, 2, 3. Δεν κοιτάγαμε στην πράξη αν μπορεί να αποδείξει κάποιος ότι έχει μάθει κάποια συγκεκριμένα τάγματα. Αυτή η λογική των μαθησιακών αποτελεσμάτων έχει περάσει σχεδόν σε παγκόσμιο επίπεδο, θα έλεγα, πλέον, το οποίο ουσιαστικά βασίζεται στη λογική τους που είπα πριν του κύκλου. Δηλαδή πρέπει να έχουμε κάποια πρότυπα. Δηλαδή για παράδειγμα, για να είναι κάποιος βολιστής θα πρέπει να μπορεί να βγάλει ΦΠΑ ή αν ολοκληρώσω ένα τρίο σεμινάριο να μπορώ να κάνω αυτή τη συγκεκριμένη διαδικασία. Έτσι ώστε να είναι μετρήσιμο αν αυτό έχει επιτεχθεί στο τέλος αυτής της πορείας. Βυσικά αυτό λέγεται εύκολο αλλά γίνεται δύσκολο, γιατί υπάρχουν και συγκεκριμένα θέματα τα οποία μπορούν να παραμετροποιηθούν πολύ δύσκολα σε τέτοια μορφή που είναι τόσο εύκολα μετρήσιμο. Αλλά πιστεύω ότι το βασικό τώρα ακριβώς είναι να κλειθούμε σε αυτή τη δοτική, δηλαδή η δόμηση να ξεκινάει με το επιδιοκόμενο αποτέλεσμα έτσι ώστε να γίνεται και με έναν τρόπο μετρήσιμο. Βέβαια δεν μπορούν να μετρηθούν τα πάντα, το ξαναλέω, αλλά θα πρέπει σύμπωνα να υπάρχει κάποια διαδικασία της τοπής της αξιολόγησης του προγράμματος, αυτό που είπατε και πριν, για να ξέρουμε αν αυτός ήταν ο κατάλληλος καθηγητής ή ό,τι ακόμα κι άλλο. Βέβαια δεν μπορούν να μετρηθούν τα πάντα, το ξαναλέω, αλλά θα πρέπει σύμπωνα να υπάρχει κάποια διαδικασία της τοπής της αξιολόγησης του προγράμματος, αυτό που είπατε και πριν, για να ξέρουμε αν αυτός ήταν ο κατάλληλος καθηγητής ή ό,τι ακόμα κι άλλο. Βέβαια δεν μπορούν να μετρηθούν τα πάντα, το ξαναλέω, αλλά θα πρέπει σύμπωνα να υπάρχει κάποια διαδικασία της τοπής της αξιολόγησης του προγράμματος, αυτό που είπατε και πριν, για να ξέρουμε αν αυτός ήταν ο κατάλληλος καθηγητής ή ό,τι ακόμα κι άλλο. Βέβαια δεν μπορούν να μετρηθούν τα πάντα, το ξαναλέω, αλλά θα πρέπει σύμπωνα να υπάρχει κάποια διαδικασία της τοπής της αξιολόγησης του προγράμματος, αυτό που είπατε και πριν, για να ξέρουμε αν αυτός ήταν ο κατάλληλος καθηγητής ή ό,τι ακόμα κι άλλο. Βέβαια δεν μπορούν να μετρηθούν τα πάντα, το ξαναλέω, αλλά θα πρέπει σύμπωνα να υπάρχει κάποια διαδικασία της τοπής της αξιολόγησης του προγράμματος, αυτό που είπατε και πριν, για να ξέρουμε αν αυτός ήταν ο κατάλληλος καθηγητής ή ό,τι ακόμα κι άλλο. Βέβαια δεν μπορούν να μετρηθούν τα πάντα, το ξαναλέω, αλλά θα πρέπει σύμπωνα να υπάρχει κάποια διαδικασία της τοπής της αξιολόγησης του προγράμματος, αυτό που είπατε και πριν, για να ξέρουμε αν αυτός ήταν ο κατάλληλος καθηγητής ή ό,τι ακόμα κι άλλο. Βέβαια δεν μπορούν να μετρηθούν τα πάντα, το ξαναλέω, αλλά θα πρέπει σύμπωνα να υπάρχει κάποια διαδικασία της τοπής της αξιολόγησης του προγράμματος, αυτό που είπατε και πριν, για να ξέρουμε αν αυτός ήταν ο κατάλληλος καθηγητής ή ό,τι ακόμα κι άλλο. Βέβαια δεν μπορούν να μετρηθούν τα πάντα, το ξαναλέω, αλλά θα πρέπει σύμπωνα να υπάρχει κάποια διαδικασία της τοπής της αξιολόγησης του προγράμματος, αυτό που είπατε και πριν, για να ξέρουμε αν αυτός ήταν ο κατάλληλος καθηγητής ή ό,τι ακόμα κι άλλο. Βέβαια δεν μπορούν να μετρηθούν τα πάντα, το ξαναλέω, αλλά θα πρέπει σύμπωνα να υπάρχει κάποια διαδικασία της τοπής της αξιολόγησης του προγράμματος, αυτό που είπατε και πριν, για να ξέρουμε αν αυτός ήταν ο κατάλληλος καθηγητής ή ό,τι ακόμα κι άλλο. Βέβαια δεν μπορούν να μετρηθούν τα πάντα, το ξαναλέω, αλλά θα πρέπει σύμπωνα να υπάρχει κάποια διαδικασία της τοπής της αξιολόγησης του προγράμματος, αυτό που είπατε και πριν, για να ξέρουμε αν αυτός ήταν ο κατάλληλος καθηγητής ή ό,τι ακόμα κι άλλο. Αυτός εγώ να συμπληρώσω λίγο, ότι τώρα από το περασμένο χρόνο έχει ξεκινήσει η Αρχή Διασφάλιση Ποιότητας να βουλάζει προσκλήσεις για τα ιστοποιήσεις προγράμματος σπουδών, αφού πρώτα βέβαια ιστοποιηθεί το εσωτερικό σύστημα διασφάλισης ποιότητας. Είναι κάτι κι αυτό, ελπίζουμε ότι κάποια στιγμή θα φτάσουμε και εμείς στο επίπεδο όταν έχουμε ιστοποιηθμένα προγράμματος σπουδών στην ερώτηση εκπαίδεση. Υπάρχει κάποιο ερώτημα άλλο? Εγώ ονομάζομαι Μαριάδη Κεφριστάκη, είμαι αρχιτερικός μηχανικός και κάνω κάποιες ώρες στο Δεύτερο ΙΕΚ Κυριαπείου, στο τοίχο Μαριακόσμησης. Εγώ έχω να σας περιοχωρήσω ότι εκεί πέρα στα ΙΕΚ όσο φορά το χρόνο μας σπουδών είναι πάρα πολύ ωραία τα πράγματα. Δηλαδή, εγώ ξεκίνησα πριν από τρία χρόνια όπου δεν είχα οδηγό σπουδών. Και αποφάσισα σαν να κεντρέπτω ένας μηχανικός να διδάσκω στα άτομα ότι πίστευα εγώ ότι χρειάζεται η αγορά εργασίας, απέσα από την εμπειρία μου. Πέρισι, πρόβληψη, το 2010, έκανε οδηγός σπουδών όπου μας περιγράφει τα μαθήματα. Εκεί και εκεί πέρα διαπίστωσα ότι αυτά τα οποία δίδασκα τα προηγούμενα χρόνια, αυτά ζητάει πλέον και ο ΩΠΕ για να διδάσκουμε. Στη συνέχεια έχει δώσει κάποιες ερωτήσεις, όχι κάτι καταφυζόμενος, θα έπρεπε σε αυτές τις ερωτήσεις σε εθνικό επίπεδο, δηλαδή σαν τις μαγελίνιες εισετάσεις, να δώσει εισετάσεις και αν δεν περάσει τα μαθήματα δεν πιστωποιείται. Ουσιαστικά, να μαθαίνω γνώσεις, τα παιδιά από ό,τι βλέπω κατείζονται αυτές οι γνώσεις με το τι ζητάει η αγορά εργασίας, το έχω διαπιστώσει αυτό το θέμα και το δεύτερο είναι ο ίδιος ο καταδρατηζόμενος που είναι ενήλικας, είναι εκπαίδευσης ενηλίκων, πάγεται στη Γενική Γραμματεία 2 που μάζει στα ΕΕ, ο ίδιος ο ενήλικας ζητάει συνεκώς ποιες είναι οι απαντήσεις μέσα τις ερωτήσεις πιστωποίησης, όπως λέμε, του ΩΠΕ. Λοιπόν, οι ερωτήσεις πιστωποίησης του ΩΠΕ δεν είναι απλές, δεν είναι εύκολες και μάλιστα απαιτεί δικές γνώσεις, δηλαδή οι εκπαιδευόμενοι να έχουν αποκτήσει γνώσεις, αλλά να έχουν αποκτήσει και δεξιότητες. Δηλαδή γίνονται δύο χρόνια τα μαθήματα μέσα στα ΕΕ και ένα εξάμι να πηγαίνουν πρακτική άσκηση σε κάποιο γραφείο, δηλαδή είναι ένα καταπληκτικό πρόγραμμα σκηνών έχω να σας ενημερώσω όπου πραγματικά αυτός ο οποίος θα περάσει τις εξετάσεις πιστωποίησης του ΩΠΕ είναι πραγματικά ένα άτομο που αξίζει να πει στην αγορά εργασίας. Και πιστεύω ότι έπρεπε να το αναφέρω ότι είναι μια πάρα πολύ καλή προσπάθεια, δηλαδή εγώ ήμουνα έκπληκτο ποιος θέλει μπορεί να προσδηθεί στο πρώτο ή έως στο δεύτερο έκπληκο όλα αυτά που σας λέω θα διαπιστώσουν κι ο ίδιος. Εκεί είναι ένα τοποθετικό στη ζήτηση την οποία είχατε μέχρι τώρα, ότι δεν είναι τελείως απεσιόδας στα πράγματα και ποιος θα κρίνει και δεν έχουμε όργανα και οδηγού σπουδών. Λοιπόν αυτό όπου όμως προσωπικά δεν θέλω να σας ρωτήσω είναι τώρα στην κιάλυμα που δημιουργήθηκε μια απορία σχετικά με την εκπαίδευση διαβίου μάθησης, την αγορά εργασίας, τις επιχειρήσεις κτλ. Ποια απορία? Στην Ελλάδα αρχικά δουλεύαν μόνο οι άντρες και τα λογογεκριά με ένα μισθό μπορούσαν να επιβιώνουν. Στη συνέχεια είπαν να ζήσουν καλύτερα και αρχίζαν και δουλεύαν και οι γυναίκες. Και πάλι και ο μισθός των δύο ατόμων δεν φτάνει για να ζήσουν καλά και πλέον τα παιδιά μεγαλώνουν από επακελματίες. Μετά μας είπαν ότι θα έρθουν υπολογιστές στην αγορά εργασίας, ούτως ώστε να βγαίνει δουλειά πιο γρήγορα, πιο καλά ποιοτικά, πιο εύκολα και τελικά τη βλέπουμε ότι χρειαζόμαστε όλοι δωδεκάρο, τη δουλειά βγαίνει δύσκολα μέσα στους υπολογιστές κτλ. Και τώρα λέμε διαβίου μάθησης, δηλαδή τι θα γίνει, θα δουλεύουμε 12 ώρες και τις άλλες ώρες θα κατεβόμαστε. Δηλαδή αυτά τώρα είναι κάποια ερωτήματα που πραγματικά αποβίζονται και δημιουργούν μια αδυσπιστία κατά πόσο τα νέα εργαλεία που τελικά μόνο καλούσες επιχειρήσεις κάνουν καλώς την ποιότητα ζωής ανος εργαζομένου. Καλησπέρα εγώ εμένα. Σε ονομάζομαι Γιάννη Σαμαράκη, είμαι εκπαιδευτικός, ασχολούμαι με την εκπαίδευση μήλικων και βασικά ήθελα να μιλήσω από το ρόλο μου ως εθελόντρια. Αλλά μου έτους οι συνάδελες εδώ που βρίσκετε και τώρα με το θέμα του ηγούμενού, ήθελα να σας απαντήσω ότι αν αρχίσεις να βλέπεις τη διαβίουμαθυσή σαν καθήκον, σαν αγκαρία, υπάρχει πρόβλημα. Η διαβίουμαθυσή δεν αφορά σε ένα μαθηθιακό αντικείμενο που πρέπει οτιδήποτε να μάθεις, αφορά σε πάρα πολλά αντικείμενα που μπορούν όχι μόνο σε βελτιώσουν σαν επαγγελματία αλλά σαν άνθρωπο. Η ουσία της διαβίουμαθυσής είναι η αυτοβελτίωση πρώτα απ' όλα, η οποία αυτοβελτίωση θα επιφέρει και την επαγγελματική βελτίωση. Αυτό το πάω κάνω 30 ώρες σε ένα σεμινάριο. Εξ αρχής είναι λάθος θεώρηση της κατάστασης. Πέρα από αυτό, επειδή μιλάμε για διαβίουμαθυς, εργαζόμενους, έχουμε αφήσει πάρα πολλή απ' έως τους άνεγους. Εγώ λοιπόν σαν εθελόντρια στην πόλη, τα τελευταία περίπου 10 χρόνια, θα ήθελα να ενημερώσω ότι υπάρχει ένα πάρα πολύ μεγάλο κομμάτι του κληθισμού αναρθάρατη. Μιλάμε για διαβίουμαθυση, ξεκινάμε όμως ότι υπάρχει ένα κομμάτι που δεν έχουμε ούτε απ' ολική βελτινασία. Αυτό λοιπόν το κομμάτι των πολιτών, δεδομένου ότι πολύ σύντομα θα γίνει η εθνική εκπαίδευση στο Λύκειο, θα έχουν και θα συνεχίσουν να έχουν έναν πάρα πολύ σοβαρό και να έχουν επιβίωση. Επίσης, γνωρίζω ότι ακόμη και αυτοί που έχουν κλινητοποιηθεί και έχουν πάει στο γυμνάσιο για να πάρουν το πολιτήριό τους, που είχε καθαρίστριας και πεπαγνή γιατί τους ανάγκας η διοίκηση, ok, το ΣΔΕΙΚ, νομίζω ότι κάνει πάρα πολύ καλή δουλειά, αλλά δεν επαρκεί. Γιατί το ποσοστό των αναρθάτων είναι μεγάλο στον κόλλο μας. Καλό θα ήταν λοιπόν να προσπαθήσουμε να κλινητοποιήσουμε και αυτούς τους ανθρώπους, οι οποίοι, εάν δεν κλινητοποιηθούν, θα μείνουν αιώνια. Με ένα ποσοστό θα είναι αιώνια το ποσοστό ενεργίας που βλέπετε, που υπάρχει τώρα, η οποία φυσικά βιώνει είτε μέσω των ομάδων αλληλεκείς, που ανήκω κι εγώ, είτε με επιδόματα. Και είναι ένα ενεργό κομμάτι, ουσιαστικά, νέοι άνθρωποι που είναι μεθαμένοι, γιατί δεν προσπαθούν τίποτα. Θα ήθελα λοιπόν ο δήμος, η κοινωνία, να το δεί λοιπόν αυτό, πως εμείς στην ίδια ομάδα είναι και οι Ρωμά, έτσι. Αφήνω και τους Ρωμά έξω, όλες οι βάλες ομάδες. Κάποτε να γίνει και για αυτούς. Ευχαριστώ. Να προσπαθήσουμε αυτές τις δύο τοποθετής ερωτήσεις να απαντήσουν οι καλευμένοι μας. Ρώτη μου, σωραία. Ναι, κύριε Ζαχυλιαννίστε. Πολύ σύντομα. Για το θέμα των ΙΕΧΜΙ που θα έχω ζήσει κι εγώ με μεγάλο χρονικό διάστημα, συμφωνώ μαζί σας, υπάρχουν πολύ καλά παραδείγματα και πολύ καλές περιπτώσεις. Αυτό που περιγράψατε είναι ακριβώς ένα σύστημα που λειτουργεί σε μεγάλο μαθμό στην Ευρώπη, δηλαδή να υπάρχει ένας καλός οδηγός κατάλυσης, βασισμένος σε μαθησιακά αποτελέσματα, να γίνεται η διεργασία και να αξιολογούνται. Αυτό που ίσως σίγουρα θα θέλω να πω είναι ότι η συγκεκριμένη ειδικότητα είναι εξαιρετική. Υπάρχουν αρκετές άτησες ειδικότητες που θέλουν επικαιροποίηση, δεν υπάρχει κανένας μηχανισμός τέτοιος που να βλέπει την ανάγκη επικαιροποίησης έτσι όπως προκύπτει με τις τεχνολογικές εξελίξεις. Και εγώ προσπαθώ να ευχαριστώ ότι η αφωνία έχει και με το θέμα των ερωτήσεων, γιατί πολλές φορές καταλήγουν να έχουμε φορτιστήρια για συγκεκριμένες ερωτήσεις. Η λογική είναι καλή το να υπάρχουν ειδικτικές ερωτήσεις, αλλά όχι ακριβώς οι ίδιες. Παραιόντα είναι όταν πλήρωσε ερωτήσεις, δεν ξέρω αν έχει αλλάξει. Κλήρωση γίνεται και τώρα, αλλά οι ερωτήσεις έχει τρία μέρη είναι. Το ΆΠΑ Γ, το ΆΠΑ είναι εύκολες, το ΆΠΑ είναι πιο δύσκολες, το ΆΠΑ είναι πρακτικό μέρος. Ωραία, αλλά και πάλι κλήρωση σημαίνει ότι μπορούν να έχουμε σε μια λογική φορτιστήρια που εμένα πραγματικά δεν μ' αρέσει. Δηλαδή, να υπάρχει μια κριτική σκέψη και να μπορεί κάποιος να μπορεί να κάνει αυτό που διδάχτηκε. Όχι, είναι κρίσιος πάρα πολύ στις ερωτήσεις. Αλλά γνωστές. Αυτό είναι η διακονία μου. Δηλαδή, να μην είναι κάτι που κληρώνεται. Και ένα άλλο θέμα, ήθελα να αναφέρω για το... Και πάλι, δεν μπορώ να πω διαχειριστάρι, όταν δουλεύουμε δώδεκα ώρες, αλλά και δώδεκα ώρες να ασχοληθούμε με τη διαπληφάνση, δεν θα είναι χρόνος για να ζήσουμε. Υπάρχουν πολλά προβλήματα. Είναι θέμα αγκαρίας όπως το κατεβείτε και οι συνάδελφοι. Δεν μιλάω για αγκαρία. Του ρωτήσω πως δεν έχεις ώρες, τι να κάνουμε. Ναι. Έχετε δίκιο, γιατί υπάρχει μια εντατικοποίηση. Υπάρχουν πολλές αντιφάσεις. Αυτή τη στιγμή, ο μέσος οδοστολής του ανθρώπου πλησιάζει... θα ξεπεράσει τα 100 χρόνια σε λίγο καιρό. Αυτό δημιουργεί, ουσιαστικά, μια τάση από την άλλη πλευρά... Δεν το λέω με κακή έννοια. Από την άλλη πλευρά δημιουργεί μια τάση να προοδείται η ανάγκη να δουλεύει μια νύση περισσότερα χρόνια, γιατί καταρρέουν ασφαλιστικά συστήματα. Φυσικά αυτό δεν είναι ένας λόγος που θα σκοτώσει και τους ανθρώπους, αλλά φυσικά θα πρέπει να βρει κάποιες λύσεις. Σκεφτείτε ότι το 2050 οι πρόβλημες θα είναι ότι 4 εργαζόμενοι θα χρειάζονται... 2 εργαζόμενοι θα χρειάζονται τους εθνές για να συντηρήσουν ένας συνταξιούχος. Σήμερα είμαστε 24 προς 1. Αυτό. Είναι πολλά τα θέματα. Είναι κανείς άλλος θέλει να πει? Ναι. Να απαντήσω να απαντήσω όλες τις ερωτήσεις. Θεωρώ να πω μόνο το θέμα της πιστοποίησης. Αν εξαρτήτως, είναι το επόδειο για την αρχή. Δηλαδή, παίρνουμε μια πιστοποίηση, η οποία μπορεί να μας βάλει σε μια δουλειά ή να μας κάνει να συντηρήσουμε τη δική μας δουλειά. Αυτό δεν αρχίδει και να επιβιώσουμε σε μια επιχείρηση. Μπορεί να σε βάλει μέσα, αλλά δεν θα σε χρατήσει η πιστοποίηση. Και γενικότερα, η διαβίου μάθηση, όπως την έχω εγώ στο μυαλό μου, τουλάχιστον, αλλά έχουμε εντυπωσιακούς εδώ που το δώ, η διαβίου μάθηση είναι μια συνεχή σε εκπαίδευση, περίπτωση όπως το είπε η κυρία Ναπολίου. Τώρα, όσον αφορά την ερώτηση της κυρίας Νέπ, εγώ είμαι σίγουρος ότι γίνεται καλύτερα σε πολλές εργασίες, σχετικά με την ιδιωτικότητα στον δημόσιο τομέα. Και ίσως, όταν πρέπει να ετοιμαστεί και με πρωτοβουλία του Δήμου, ένα δούλκι καλό περιπτώσον διαχρονικά, και μια ανοιχτή συζήτηση με εκπαιδευτές, οι οποίοι έχουν κάποιο μυαλό και μπορούν να πούν κάτι, μια καλή πρακτική, όπως είναι βιώσιμο σε τοπικό επίπεδο, ακόμα και ένα θεραπτικό επίπεδο του δημού. Και το σημαντικό είναι αυτό που είπε η κυρία στην τρίτη ερώτηση, αυτό είναι πολύ μεγάλο πρόβλημα. Θεωρώ ότι μερικές φορές, αυτοί που σχεδιάζουν, δεν έχουν αίσθηση της πραγματικότητας. Όντως υπάρχει πολύ μεγάλο μέρος του κλητισμού, στην χώρα μας και στο Ιράκλιο, που είναι πάρα πάρα πολύ πίσω στις βασικότερες των δεξιοτήτων, να το πω έτσι. Όμως, ας πούμε, το να γράψω ή να μιλήσω, το να γράψω ή να μιλήσω, έχει σχέση με το πώς θα σκέφτομαι. Και αυτό που σκέφτηκα, τώρα δεν θα μου ξέχασα την επόμενη φορά, ότι, κατά τη γνώμη, στην ερώτηση που έκανα την κύρια, να συνεργαστούν όλοι, αλλά εγώ θα ήθελα να μην δημιουργηθεί καμία νέα δομή. Για τέτοια ώρα, όταν πάει να πλήρει τα εργαλεία, να ετοιμαστεί στο πλαίσιο του ESFA 2001-2006, στο πλαίσιο του ESFA 2007-2013, και πάει λέγοντας, έχουμε όλα τα εργαλεία εδώ, απλά να τα ανακοπήσουμε και να κουμπώσουμε μεταξύ τους. Σας ευχαριστώ. Ο κύριος Καταράτης έχει δημιουργήσει το σηκώσεις του χέρι του και είναι σαν ενεργή, δημιουργήσει το μικρόγραμμα. Για το θέμα της διστοποίησης, θέλω να αναφερθώ λίγο, γιατί γίνεται πολύ λόγος, αλλά... Για να σκεφτήσουμε λίγο, να φερέσουμε τον δημόσιο την εξίσοση, ας πούμε ότι δεν υπάρχει δημόσιο, πέρα από το να ξέρω πραγματικά αυτό που λέω ότι ξέρω. Αυτό αποδεικνύεται μόνο από την πράξη. Δεν έχω άλλο να σας πω. Όσο καλά να λέω ότι ξέρω, και ότι περκαμινές και να, αν όλα αφήσουμε τον δημόσιο, πρέπει να πάμε στον ιδιωτικό τομέα. Έχουν καμία αξία οι διασφαλίσεις της ιότητας, οι μονάδες... Δεν ξέρω... Στο τέλος δηλαδή της ιδέρας, είναι και η ερώτηση που θα κάναμε. Μια επιχείρηση, μια επιχείρηση. Αν τη ρωτούσαμε πώς διασφαλίσεις το προϊόν σου είναι καλό, μα για πολλά το διασφαλίζει το προϊόν σου. Αν το προϊόν σου βγει κακό στην αφορά, δεν έχει καμία πιδαδέμπα να έχει ΆΙΣΟ, 15 πιστοποιήσεις και 30 έκκο από πίσω. Δεν έχει κανέναν βαλμό. Άρα, τι θέλω να πω. Αν εξαιρέσουν την τυπική εκπαίδευση, που είναι ένα σύστημα το οποίο δίνει τα συγκεκριμένα πολιτήρια και τις διαδικασίες του ορμάνου στο εξωτερικό, εμείς στην Ελλάδα, καλώς ή κακώς, έχουμε διαδέσει ένα άλλο μονοπάτι. Δηλαδή, της μη τυπικής εκπαίδευσης. Έχουμε μιλάμε για άλλες διαδικασίες, ενώ έξω, ας πούμε, περισσότερες διαδικασίες είναι κυρίως τυπικές. Εμείς έχουμε και πολλές μη τυπικές. Και, επειδή έχουμε μη τυπικές, δεν θέλω να μιλήσω και εσάς, γιατί θα μιλήσουμε ένα άλλο, ας πούμε, τώρα. Αλλά, όσο μιλάμε λοιπόν για τις μη τυπικές, αυτοί μετά αρχίζουν να θέλουν μια διαδικασία ταυτοποιήσεις και πιστοποιήσεις. Και μέσα από αυτή τη διαδικασία, εξεχνάμε την ουσία, που η ουσία αυτά είναι. Η ζήτηση. Και ακόμα και για τις εξετάσεις. Μιλάμε σου για τον ΑΠΕΠ και λέμε ότι κάνει εξετάσεις, ωραία, κάνει εξετάσεις. Αλλά, μήπως εξετάζει καθόλου τα ιξιότητες της τάσης, ωραία πράγματα. Και μήπως οι εκπαίδες των εμιλίτων είναι αυτά τα δύο, τελικά, δεν είναι γνώσης. Άρα, όσες ασκήσεις να με βάλουν και να μιλήσω, ακόμα και αν είναι επίπληκτοι σκέψεις, δημιουργικές χαρακτές, στο τέλος της ημέρας, τη στάση μπορούν να πληρευσιάσουμε σε όλα τα σχήματα. Και βάζω αυτό το προβλημασμό για να πω ότι, ίσως, τελικά, όλη η συζήτηση για το τι είδους πληστορμήτσης και πώς θα τη κάνουμε, είναι πολύ πιο απλό το θέμα. Και απλά το βλέπουμε με λίγο άλλο τρόπο. Δηλαδή, δεν είναι θέμα τι θα εξετάσουμε, είναι θέμα τι θα κάνουμε και για να μη δουλεύουμε. Εγώ, συγγνώμη, θα διαφωνήσω πλήρως. Το πρώτο θέμα γιατί, ας πούμε, ο ιδιωτικός τομέας θα πρέπει να αγαπήσει αυτές τις διαδικασίες. Πλέον δεν υπάρχει πολυτέλεια να μην έχει διασφάλιση ποιότητας ακόμα και του ιδιωτικός τομέας. Ο ιδιωτικός τομέας είναι πολύ εύκολος. Αλλά πλέον, τα ψοδητικά που αναφέρετε, διασφαλίσεις ποιότητας, μετράμε πολύ στο ανταγωνιστικό περιβάλλον που υπάρχει. Εγώ, βέβαια, χρησιμοποιώ την οπτική την ευρωπαϊκή. Δεν είναι λάθος, όταν οι υπόλοιπες χώρες, οι επίσης στις άλλες χώρες, προσπαθούν ακριβώς να πρέπει να έχουν περισσότερα πιστοποιητικά και να εξασφαλίσουν στον προσωπικό τους κάτι αντίστοιχο. Όπως είπατε, ας πούμε, ότι στην Ελλάδα έχουμε περισσότερο μη τυπική, και αυτό είναι λάθος. Η ίσα ίσα στην Ελλάδα είναι πολύ τυπική και λιγότερη μη τυπική. Υπάρχουν πάρα πολλές ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες πάνε πολύ καλύτερα κι αυτά και στους δείχνες τους, οι οποίοι έχουν πολύ ακριβώς αδύτερη κατάσταση από αυτή που είπαμε τώρα. Τελευταία, μ' ακούμε για την πιστοποίηση. Όταν κάνουμε αξιακά αποτελέσματα, είναι τρία πράγματα. Γνώσεις, δεξιότητες και ικανότητες. Οι δεξιότητες είναι αυτοί που περισσότερο εξετάζονται. Οι στάσεις είναι ένας όσος δε χρησιμοποιείται σταματησιακά, όταν συμπεριλαμβάνονται στις ικανότητες. Όταν, για παράδειγμα, κάποιος θέλει να γίνει εκπαιδευτής οδηγών αυτοκινήτων, θα έρθει κάποιος γνώσεις ότι η μηχανή είναι εκεί και οι ρόδες είναι εκεί, αλλά είναι εντελώς απαραίτητο να ξέρει και τη δεξιότητα, η δεξιότητα να μπορεί να πάει στο αυτοκίνητο εκεί που χρειάζεται ή να σταματήσει στα αυτοκίνητα σε κάποιον πεζό. Γιατί, επειδή αυτό είναι θέμα πολύ μπερδεμένο, αυτό γνώσεις, δεξιότητες και ικανότητες, θα δώσω μια ποδοσπαιρική, ένα ποδοσπαιρικό ανάλογο, συγγνώμη για αυτούς που δεν ασχολείτε με το ποδόσφαιρο. Ο γνώσης είναι να δώσω θάλεσσα στην πάδα. Η δεξιότητα είναι να μπορώ να το κάνω αυτό το πράγμα, παράω την πάδα και πηγαίνει με φάλτσο, η ικανότητα είναι να φτάσει στο σημείο που θέλω. Οπότε, αυτά ακριβώς, αυτός ο κύκλος, εξετάζεται. Δηλαδή, οι εξετάσεις του Νιέκ έχουν αυτά τα στοιχεία. Αυτό που είπα πριν, ότι υπάρχει έναν μεγάλο χρόνο, όλοι θέλουμε να γίνουμε μηχανικοί, όλοι θέλουμε να γίνουμε δικηγοί, και στο τέλος κάποιος δουλεύει σε μια πιτσερία. Φυσικά δεν γίνεται αυτό, αλλά αυτό δεν έχει καμία σχέση με τη διαδικασία της τοπής. Υπάρχει ένας στρεβλός δίκλωμα, ουσιαστικά που οδηγεί πολλοί κόσμος να ακολουθήσει λάθος διαδικασίας διαδρομές. Και σήμερα, αν το στρέφουμε, τι έφτιαξε για τη στροφή της τοπής, για τη διαδικασία της τοπής υπάρχει. Είστε πόσο με το στροφή της τοπής υπάρχει. Και το τίποτα υπάρχει, δεν θέλω να πω. Ισοποιόντας πράγματα, αυτό σύμφωνα σε αυτόν τον λόγο. Να μετρήσουμε να το στρέφουμε. Και αν και να τα μετρήσουμε στην Ελλάδα, πάλι στην Αγγλία θα έπιασαν τα παιδιά μας. Αλλά στο παράδειγμα, το οποίο αναφέρατε, θα πάει η επιχείρηση, θα πάει καλά, εάν το προϊόν πηγαίνει στην αγορά, επειδή το θέμα μας δείχνει μόνος το, αν θα πάει η επιχείρηση καλά, αλλά είναι τι σημασία έχει η διαβίουμαθηση, για να πάει η επιχείρηση καλά. Εμπιμένω, ότι δεν θα ξέρουμε ποτέ, αν πήγε καλά ένα προϊόν, επειδή έχει μια καλή διαβίουμαθηση. Αυτό είναι το πρόβλημα μου. Το προϊόν μπορεί να πήγε καλά, διότι θα χρησιμοποιείται καλά εντάξυπνες δύσεις, όπως δεν ξέρουμε ακόμα, δεν μπορεί να το πει η επιχείρηση, αν αφήλονται αυτό το καλό προϊόν στη διαβίουμαθηση, αν έχει κάνει σεμινάρια, δηλαδή, και τα σεμινάρια επέρασαν σε αυτό που λέγεται καλό προϊόν. Εκεί είναι με ένα ενδιασμός μου. Προφανώς αυτό, παιδιά, πρέπει αυτή την επιχείρηση, είναι να εικαίνει και να πάει καλά το προϊόν της. Το ερώτημα είναι, κατά πόσο αναχτώ, έχει προκύψει λόγω της διαβίουμαθησης. Αυτό είναι το ερώτημα μου. Ευχαριστούμε πολύ. Θα ήθελα ακόμα να πάρω πέντε λεπτά. Είμαστε ακριβώς στην ώρα μας, σαν παιδιστικοί, αλλά ένας κύριος εκεί που έχει ήρθει το μικρόφωνο. Και υπάρχει μια ερώτηση στο σλάιντο που θα ήθελα να τη διαβάσω. Θα δώσω τον κύριο πρώτα να μας πει τι τοποθέτει σε ερώτηση του. Ποιο είναι το πραγματικό της λόγω της διαβίουμαθησης. Καταρχάς, ευχαριστήσω για τα πολύ ενδιαφέροντα πράγματα. Κι έφεραν πολλές διαστάσεις για τη διαβίουμαθηση. Να πω, καταρχάς, ότι σε αυτό το διαγνωστικό, όλα αυτά που ακούσαμε από τον Νίκο και από κάποιους άλλους, είναι πάρα πολύ μεγάλη διαθέρωση και μας χρειάζονται πάρα πολύ. Εδώ διακρίνω μια διαφορά στις τοποθετήσεις των ανθρώπων που είναι στα δύο άκα, από τους ανθρώπους που είναι πιο πολύ προς το μέσο και ο κύριος Ζεχίλας προς τα έκρυπα των ανθρώπων. Να πω, δηλαδή, ότι η άμφαση, νομίζω, που δόθηκε στις διαγνώσεις και όπως όλα αυτά τα εγκαλειές, τις αναλύσεις, τι πες θα έχουμε στο μέλλον, είναι πάρα πολύ ενδιαφέροντα και μας χρειάζονται πάρα πολύ. Αλλά νομίζω, αν μιλάμε για πόλεις που μαθαίνουν, αν μιλάμε για το πλαίσιο της UNESCO, αν μιλάμε για τέτοια πράγματα, για ένα σκέπιο πόλεις και τα λοιπά, θα πρέπει να δούμε πού είμαστε. Και νομίζω ότι οι σημάδες που έκανε ο χεριός Σελιαντάρι, ο Σελιαντάρι έταγε σκέφτη. Ήταν πολύ στην πραγματικότητα. Δηλαδή, όταν τόνισε, μάλλον μόνο δεν το τόνίσανε, την κουλτούρα κατά, πού βρισκόμαστε. Μπορούμε να κάνουμε ό,τι θέλουμε, αλλά όταν δεν συμφωνούμε στοιχειοδόσμο, ότι ένα Σελιαντάρι ο κατάρτης έχει κάποια αξία, τι να κάνουμε τις αναλύσεις σήμερα. Πρέπει να ξεκινήσουμε από εκείνο το στόμα. Επίσης, ακούστηκαν κάποια πολύ αδιαφέροντα πράγματα για τη συνεργασία. Ή υπάρχει και ένας άλλος όρος που ακούγεται πάρα πολύ. Επίσης, που μας δείχνει στην Ελλάδα σε πολλά επίπεδα, το μέγεθο είναι τάρα πολύ σημαντικά, για να κάνουμε συζήτηση στην πραγματικότητα και η ορχή. Τώρα, θα ξαναβρώ ότι είναι ο νέσχο, για να σας κάνουμε στο πλαίσιο του νέσχο, που νομίζω το ανθρωπιστικό στοιχείο, το ανθρωπιστικό είναι έντονο και δεν πρέπει, νομίζω, για να λύσουμε, να μην μόνο οικονομίστηκες ή μόνο... Να τονίσω, επίσης, ότι μείναμε στην κατάρτιση. Και επειδή ακούστηκαν τα πανεπιστήμια και διάφορα άλλα, η εφαρμογή δεν είναι ακριβώς κατάρτιση. Υπάρχει ένα διαφοράκι, γιατί όλα αυτά τα περιπιστωπίσια, θέλουν πολλή συζήτηση. Άκουσα επίσης κάτι πολύ ενδιαφέρον αυτό, ο κύριος Λιτάκης, αναφέρεται και σε soft skits. Αναφέρεται και στο policy management. Εγώ θα έλεγα, το on-the-job training, το οποίο δεν ακούσετε τόσο πολύ. Δηλαδή δεν είναι ανάγκη να μιλάμε με μεγάλους, αν μιλάμε με μεγάλους, μπορούμε να συζητάμε και και να δουλειά... Η παρουσιακής ανάπτυξη μέσα στην επιχείρηση και μέσα στο σχολείο. Και να πω λοιπόν, και γιατί δεν τραπεδεύουμε με τα πανεπιστημία, γιατί είμαστε στο Παριστουλίου, και τέτοιες κυρίως, που είναι κάτι δικό μας από ό,τι κάνει μια σχολείο λοιπόν, ότι παρόμοια πράγματα, εμείς ξεκινήσαμε το 50, με το bloom και τα λιμπάρα με μαθησιακά αποτελέσματα και ένα σωρό τέτοια πράγματα, τα οποία πρέπει νομίζω να τα προσέξουμε. Δεν λέει κανείς, ας τα λεσεφεράστα να πάρουν ποντάν, φυσικά δεν υπάρχουν τέτοιες υποτροφάσεις, αλλά πρέπει να είμαστε πάρα πάρα πολύ προσεκτικοί, μόλις αυτές τις πιστοποιήσεις, οι οποίες μπορεί να είναι αξιόπιστες, αλλά να μην είναι έγκαιρες. Και υπάρχουν παραδείγματα που υπήρχαν αξιόπιστες πιστοποιήσεις, αλλά σπαγόν δεν έδιναν τίποτα. Δεν θέλω να σας κουράσω με τίποτα άλλο. Σας ευχαριστώ που με ανοιχτήκατε και εύχομαι ένα καλό σχέδιο, όλοι εσείς για τεράχη. Αν θέλετε να το περιτηθείτε, αλλά θα ήθελα λίγο να κάνουμε και αυτή τη ψηφιακή. Δεν ξέρω αν έχουμε, δεν ξέρω, Μιχάλη έχουμε λίγο να διαβάσω αυτή την ερώτηση, γιατί θα μην ξεχάσω. Ίσως είναι και λίγο έτσι. Λέει ότι αναρωχέται κάποιος οι επιχειρήσεις, μήπως φοβούνται ότι με την επιπλέον κατάδυση των εργαζομένων, τους υπάρχει πιθανότητα να φύγουν από την επιχείρηση για καλύτερη εργασία. Καμία πιθανότητα δεν μπορεί να αποκλειστεί και παρακολουθώ με πάρα πολύ ενδιαφέρον όλη τη συζήτηση που έχει γίνει και θα ευχαριστώ γιατί είναι πραγματικά συζήτηση σήμερα. Σεύχομαι την οικονομία του χρόνου και αυτό δεν το υποθετούμε συνα. Να απαντήσω μόνο σε αυτό που δεν μπορούμε να καταπληγήσουμε. Σαφώς όμως, το είπα απλά νομίζω να είχασταν πολύ γρήγορα, οπότε δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι Βανάκη ακόμα και ως ΕΟΛΙ ΚΑΤΑΤΙ και τα λοιπά, Βανάκη και διαδικασιακά προβλήματα της αγοράς. Όταν μιλάμε για την Ελλάδα του 2019, έχουμε σαπέστατη κόρτα τι συμβαίνει με την αγορά εργασίας. Είναι λίγο καλύτερη από όταν είναι στο επίπεδο της κρίσης, δεν είναι καθόλου καλή. Συνεπώς, οι επιχειρήσεις δεν είναι αυτήν την απεργία, είναι κυρίως γι' αυτό. Βαρόλου, είναι ενδιαφέρον το ερώτημα. Σε άλλες χώρες θα μπορούσε να πεθεί και μεγαλύτερη απάντηση, μεγαλύτερη ηχό, αλλά όχι τόσο στην Ελλάδα η Κρήτη δεν διαφορεύεται σε αυτά τα χαρακτηριστικά από την άποψη ότι υπάρχει τέτοια προσφορά δεξιωτήτων, που στην πραγματικότητα, και γι' αυτό τόνισα, όσο μπορέσα πολύ γρήγορα, το ζήτημα της ενδυνόμενης επισφάλειας. Σαφέρω μόνο από μια παράδειγμα. Μεταξύ 16 και 17 παρατηρούμε στην Κρήτη, σε μια περιφέρεια που πάει καλύτερα ελληνικά στα διάφορα μεγεία που σχετίζονται με την αγορά εργασίας από άλλες περιφέρειες. Όχι σε όλα, αλλά σε αρκετά περιφέρειες. Παρατηρούμε όμως ξαφνικά το εξής. 15% αύξηση στον αριθμό των αμυγόσατων χρόνων επιχειρήσαμε. Που πρακτικά, επειδή κάτσαμε και δουλέψαμε και είδαμε γιατί συνεχίζει αυτό, κυρίως σήμερα μετατροπεί πολύ μεγάλων επιχειρήσεων στον αριθμό των αμυγόσατων. Κι έτσι δεν κόψω εργατικότητα. Το γυρίσαμε σε αυτοπασχόληση. Με αυτή την εικόνα της αγοράς εργασίας και κυρίως τη δημακούμενη επισφάλεια, κυρίως οι επιχειρήσεις δεν επενδύουν αφενός. Άρα τα γιατί δεν πιστεύουν αυτή την κατάρτιση, πιστεύουν. Είναι θετική για την κατάρτιση. Αλλά σου λένε, μπορεί να το κάνει ο εργαζόμενος του μόνος του, γιατί εγώ έτσι κι αλλιώς πείζω πάνω την επισφάλεια, άμα δεν μπορεί να το κάνει αυτός καλύτερα το πρόεδρο άλλο, και γιατί επίσης περιμένουν πάρα πολύ από το δημόσιο χρήμα, από τα έσπα και τα λοιπά, τι θα γίνει με την κατάρτιση. Συνεπώς, αν δείτε λεπτά ποσοστά και αν δείτε και τα κρόστα αυτής της συσκεκήσης, θα δείτε ότι η επιχειρήση, ξαναλειώ, έχει υπέροχο δικαιοδοτικές για την κατάρτιση. Και γιατί θέλουν την κατάρτιση, θα το πω απλά και θα το επιτρέψουν, ακεί να μην την πληρώνουν. Συμβαδεύτηκα να δίνω την εγγόνα τα εμπειρικά δεδομένα. Ελάχιστες αξεολογικές κρίσεις έκανε σήμερα. Θα κάνει, δηλαδή, πάρα πολλά να συζητήσω με τον καλόφυλλο και τον συνάδελτο του Γιώργου Τοπαγάνιχιου, που πολύ ενδιαφέρον τοποθετήσει, όπως και οι μάλλες τοποθετήσεις, αλλά προσπάθησε να μείνω λίγο περισσότερος στα δεδομένα, αφού τα έκανε και πρόκειται. Θα δεχτεύω μια τελευταία ερώτηση από τις... Συγγνώμη, ναι. Όχι, αμπά, επειδή αναφέραμε διάφορα ζητήματα σχετικά με τη Μουναίσκο, τα τροπιστικά, τους Ρωμά και τα λοιπά, η εντύπωση που έχω είναι ότι η συμμεριονίστρια της Τράπεζα αναφέρεται αποκλειστικά στα θέματα της κατάστασης των εργαζομένων, όχι των Ρωμά ή οποιοδήποτε άλλο, που ασφαλώς είναι μια ανάγκη, η οποία όμως δεν αποτελεί από την κείμενο της Λευκού Νεράς Κουβέντας. Και εγώ είχα ετοιμάσει να σας πω πολλά πράγματα για αυτό το κομμάτι, υπό αφορά την άλκητη εκπαίδευση, αλλά ανελήθει είναι ότι το θέμα είναι τι θα θέλαμε να κάνουμε για τους εργαζομένους, οι ταξεκάθαροι και όχι τους υπόλεπους, που υπάρχουν πάρα πολλά καλά παραδείγματα, τα οποία όμως δεν χρειάζεται να αναφερθούν σήμερα. Δεν θα κάνω την αποθένηση, μιας που έχει περάσει ο χρόνος, θέλω να κάνω μια ερώτηση. Εσείς, ποιος θεωρεί να πει λόγω για τα τράξη εργαζομένων, οι επιχειρήσεις, ο εργαζόμενος, ο κράτος, ή συνδυαστοί κάνοντας εσάς να έχετε ρίσει κάποια ερώτηση. Γεια σας, ήθελα και εγώ να κάνω μία ερώτηση. Μιλήσατε πολύ για ταχνητή νεοσυνή. Έθελα να ασχολούμαι τον κυρισμό πολλά χρόνια. Θα ήθελα να ξέρω αν στα σεμινάρια διδάσκεται και στη δεστηματική νεοσυνή. Διότι αυτό που έχω παρατηρήσει εγώ σαν επιχειρηματία στη δουλειά μου είναι ότι έχουμε ανάγκη από άτομα τα οποία θα έχουν διδαχθεί στη δεστηματική νεοσυνή πολύ περισσότερα από την τεχνητή όταν έχουν ειδικά στα δικά μας παροχή της υπηρεσιόν. Έχουμε πάρα πολύ τουρισμό και αυτό που έχω παρατηρήσει στο σχεδιασμό που κάνετε στα σεμινάρια, ότι το έχουμε ανάγκη, ο δικός μας κλάδος το έχει ανάγκη. Δεν μπορούμε να βρούμε υπαγγείλους που είναι καταπλησμένοι, εάν παίζει σημασία η κουλτούρα της κάθε χώρας. Δηλαδή, παιδιά τα οποία έρχονται εκεί που στουβάσουν δημόσια σχέση στην αγγεία, δεν μπορούν να δουλεύσουν στην Κρήτη. Διότι η νοοτροπία των άντλων που έρχονται σαν τουρίστες εδώ αλλάζει. Άρχεται σε ενός όπου σανάζει η δική μας νοοτροπία όταν θα πάμε σε μια χώρα Έλληπτο ή τέλος πάντων οργανιστά, είναι διαφορετική από ό,τι όταν πάμε στην Αγγλία ή στη συμπεριφορά μας, έτσι αλλάζει η συμπεριφορά τους. Και έχουμε πάρα πολλά προβλήματα και αυτοί που σχεδιάζουν τα σεμινάρια θέλουν να λαμβάνει πόση τους και την κουλτούρα και τον τρόπο με τον οποίο εμείς αντιμετωπίζουμε τον κόσμο. Αυτό ειδικά μου εμπιτρέπεται. Πολύ γρήγορα στην ερώτηση της Μαρέας η γνώμη μου είναι αυτό που δείχνει και η διεθνής κρατική, public-private partnerships. Δημόσιο ιδιωτικό, εταιρικές συνεργασίες και βεβαίως όλο αυτό πρέπει να έχει και κίνητρα έτσι εγχαιρήσεις για να το κάνουμε. Μπορούμε να το κάνουμε σε πολλές χώρες. Με πλαίσια και νύντρο δεν μπορώ να ξεδικευτώ πάρα πάρα πολύ σε αυτή τη φάση λόγου της οικονομίας του χρόνου. Μια πολύ γρήγορη διευθύνηση να σας πω. Εμείς, η δουλειά μας είναι ακριβώς στους παρατηρητήρια απασχόλησης να σχεδιάζουμε ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο παρέμβασης στην αγορά εργασίας μέσω της κράτασης. Αυτό που κάνουμε είναι ένα πλαίσιο με κεντρικές δηματικές, με σπάσιμος εργασιώτες με βάση τα ευρίματα από την ίδια αγορά εργασίας διαστατρώμενα δηλαδή ευρίματα από το ανθρώπινο δημιουργικό κατηγορευημένο και από τις επιχείρησεις. Οπότε, στην ουσιακά με την αντιστοίχηση, έχουμε μέσα, γιατί το έχει βγάλει η ίδια αγορά εργασίας, και οριζόντες ικανότες και soft skills και ικανότες που κεντρίζονται με τη Σενσμαρκή Νοημοσύνη, για παράδειγμα ένα μόντυλο έχουμε κάνει με συγκρουευτική και ένα άλλο με οριζόντες οργανωτικής και δημιουργική ικανότες. Λοιμή και αχείριση συγκρούζου και διαχείριση κρίσης μέσα στην εργασία. Έχουμε, γιατί μας τα έχει κάνει η ίδια μας έρευνα. Προσέξτε, μπορεί να έχουμε διαφορετικές προσδικίες, είμαστε μια ομάδα δεκαεφτά ερευνητό. Αυτό που ακούμε στο σχεδιασμό, και εμείς δεν κάνουμε σχεδιασμό συγκεκριμένων σεμπνερίων, σαναλέπραμε το ολοκληρωμένο πλαίσιο και τις θεματικές, με βάση που μας λέει οργανωτικές εργασίες. Από κείμερα η περιφέρεια θα έχει την ευθύνη, γιατί η περιφέρεια αντιπροσφέρει τους πολίτες, εμείς κάνουμε την έρευνα και παραδείδουμε αποτελέσματα. Από κει και πέρα, αν θα κάνει αυτό το σεμπνερίο, ένα άλλο, ένα παράλλογιο, πως θα το κάνει και τα λοιπά. Στην ουσία αυτό που θέλω να επισημάνω, και αυτό είναι το πρωτότυπο του ολοεκχείρηματος, ότι έχουμε δύο συνδυασμένα πράγματα. Επικαιροποίηση και αρκή διαλλάση στην αγορά εργασίας, τα πάντα, κυριολογικά στα πάντα, και πέρασμα όλων αυτών σε ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο παρέμβαση, το οποίο θα τεθεί σε επαρμογή, ξαναλέω, γιατί είναι αρεσιμότα. Έτσι κι αλλιώς, δηλαδή, για να κατανοηθούν. Αλλά από κει πέρα, που εξειδικευμένα θα γίνει, μας υπερβαίνει και εμένα και τον Κιχάη και τον Πακέλη και τους συνεργάτες μας, γιατί είναι ζήτημα πολιτικής απόφασης. Καταλάβω. Νομίζω ότι ολοκληρώσαμε. Δυστυχώς δεν έχουμε άλλα πράγματα. Σας ευχαριστούμε πολύ. Από αυτό θα πετύσσουμε αμέσως στο γυροτραπέζι και τελευταίο. Και παρακαλώ τους επόμενους ομιλητές να πάω στη θέση τους. Καλησπέρα. Πόση ώρα κρατάει αυτό? Αναλόγως δεν θα το τυρίσουν κανονικά. Είναι, πώς το λένε, για μισή ώρα. Λέει ότι φύγει μια ώρα και… Λέει ότι φύγει μια ώρα και… Λέει ότι φύγει μια ώρα και… Λέει ότι φύγει μια ώρα και… Λέει ότι φύγει μια ώρα και… Λέει ότι φύγει μια ώρα και… Λέει ότι φύγει μια ώρα και… Λέει ότι φύγει μια ώρα και… Λέει ότι φύγει μια ώρα και… Λέει ότι φύγει μια ώρα και… Λέει ότι φύγει μια ώρα και… Λέει ότι φύγει μια ώρα και… Λέει ότι φύγει μια ώρα και… Λέει ότι φύγει μια ώρα και… Λέει ότι φύγει μια ώρα και… Λέει ότι φύγει μια ώρα και… Λέει ότι φύγει μια ώρα και… Λέει ότι φύγει μια ώρα και… Λέει ότι φύγει μια ώρα και… Λέει ότι φύγει μια ώρα και… Λέει ότι φύγει μια ώρα και… Λέει ότι φύγει μια ώρα και… Λέει ότι φύγει μια ώρα και… Λέει ότι φύγει μια ώρα και… Λέει ότι φύγει μια ώρα και… Λέει ότι φύγει μια ώρα και… Λέει ότι φύγει μια ώρα και… Λέει ότι φύγει μια ώρα και… Λέει ότι φύγει μια ώρα και… Λέει ότι φύγει μια ώρα και… Λέει ότι φύγει μια ώρα και… Λέει ότι φύγει μια ώρα και… Λέει ότι φύγει μια ώρα και… Λέει ότι φύγει μια ώρα και… Λέει ότι φύγει μια ώρα και… Λέει ότι φύγει μια ώρα και… Λέει ότι φύγει μια ώρα και… Λέει ότι φύγει μια ώρα και… Λέει ότι φύγει μια ώρα και… Λέει ότι φύγει μια ώρα και… Λέει ότι φύγει μια ώρα και… Λέει ότι φύγει μια ώρα και… Λέει ότι φύγει μια ώρα και… Λέει ότι φύγει μια ώρα και… Λέει ότι φύγει μια ώρα και… Λέει ότι φύγει μια ώρα και… Λέει ότι φύγει μια ώρα και… Λέει ότι φύγει μια ώρα και… Λέει ότι φύγει μια ώρα και… Λέει ότι φύγει μια ώρα και… Λέει ότι φύγει μια ώρα και… Λέει ότι φύγει μια ώρα και… Λέει ότι φύγει μια ώρα και… Λέει ότι φύγει μια ώρα και… Λέει ότι φύγει μια ώρα και… Λέει ότι φύγει μια ώρα και… Λέει ότι φύγει μια ώρα και… Λέει ότι φύγει μια ώρα και… Λέει ότι φύγει μια ώρα και… Λέει ότι φύγει μια ώρα και… Λέει ότι φύγει μια ώρα και… Λέει ότι φύγει μια ώρα και… Λέει ότι φύγει μια ώρα και… Λέει ότι φύγει μια ώρα και… Λέει ότι φύγει μια ώρα και… Λέει ότι φύγει μια ώρα και… Λέει ότι φύγει μια ώρα και… Λέει ότι φύγει μια ώρα και… Λέει ότι φύγει μια ώρα και… Λέει ότι φύγει μια ώρα και… Λέει ότι φύγει μια ώρα και… Λέει ότι φύγει μια ώρα και… Λέει ότι φύγει μια ώρα και… Λέει ότι φύγει μια ώρα και… Λέει ότι φύγει μια ώρα και… Λέει ότι φύγει μια ώρα και… Λέει ότι φύγει μια ώρα και… Λέει ότι φύγει μια ώρα και… Λέει ότι φύγει μια ώρα και… Λέει ότι φύγει μια ώρα και… Λέει ότι φύγει μια ώρα και… Λέει ότι φύγει μια ώρα και… Λέει ότι φύγει μια ώρα και… Λέει ότι φύγει μια ώρα και… Λέει ότι φύγει μια ώρα και… Λέει ότι φύγει μια ώρα και… Λέει ότι φύγει μια ώρα και… Λέει ότι φύγει μια ώρα και… Λέει ότι φύγει μια ώρα και… Λέει ότι φύγει μια ώρα και… Λέει ότι φύγει μια ώρα και… Λέει ότι φύγει μια ώρα και… Λέει ότι φύγει μια ώρα και… Λέει ότι φύγει μια ώρα και… Λέει ότι φύγει μια ώρα και… Λέει ότι φύγει μια ώρα και… Λέει ότι φύγει μια ώρα και… Λέει ότι φύγει μια ώρα και… Λέει ότι φύγει μια ώρα και… Λέει ότι φύγει μια ώρα και… Λέει ότι φύγει μια ώρα και… Λέει ότι φύγει μια ώρα και… Λέει ότι φύγει μια ώρα και… Λέει ότι φύγει μια ώρα και… Λέει ότι φύγει μια ώρα και… Λέει ότι φύγει μια ώρα και… Λέει ότι φύγει μια ώρα και… Λέει ότι φύγει μια ώρα και… Λέει ότι φύγει μια ώρα και… Λέει ότι φύγει μια ώρα και… Λέει ότι φύγει μια ώρα και… Λέει ότι φύγει μια ώρα και… Λέει ότι φύγει μια ώρα και… Λέει ότι φύγει μια ώρα και… Λέει ότι φύγει μια ώρα και… Λέει ότι φύγει μια ώρα και… Λέει ότι φύγει μια ώρα και… Λέει ότι φύγει μια ώρα και… Λέει ότι φύγει μια ώρα και… Λέει ότι φύγει μια ώρα και… Λέει ότι φύγει μια ώρα και… Λέει ότι φύγει μια ώρα και… Λέει ότι φύγει μια ώρα και… Λέει ότι φύγει μια ώρα και… Λέει ότι φύγει μια ώρα και… Λέει ότι φύγει μια ώρα και… Λέει ότι φύγει μια ώρα και… Λέει ότι φύγει μια ώρα και… Λέει ότι φύγει μια ώρα και… Λέει ότι φύγει μια ώρα και… Λέει ότι φύγει μια ώρα και… Λέει ότι φύγει μια ώρα και… Λέει ότι φύγει μια ώρα και… Λέει ότι φύγει μια ώρα και… Λέει ότι φύγει μια ώρα και… Λέει ότι φύγει μια ώρα και… Λέει ότι φύγει μια ώρα και… Λέει ότι φύγει μια ώρα και… Λέει ότι φύγει μια ώρα και… Λέει ότι φύγει μια ώρα και… Λέει ότι φύγει μια ώρα και… Λέει ότι φύγει μια ώρα και… Λέει ότι φύγει μια ώρα και… Λέει ότι φύγει μια ώρα και… Λέει ότι φύγει μια ώρα και… Λέει ότι φύγει μια ώρα και… Λέει ότι φύγει μια ώρα και… Λέει ότι φύγει μια ώρα και… Λέει ότι φύγει μια ώρα και… Λέει ότι φύγει μια ώρα και… Λέει ότι φύγει μια ώρα και… Λέει ότι φύγει μια ώρα και… Λέει ότι φύγει μια ώρα και… Λέει ότι φύγει μια ώρα και… Λέει ότι φύγει μια ώρα και… Λέει ότι φύγει μια ώρα και… Λέει ότι φύγει μια ώρα και… Λέει ότι φύγει μια ώρα και… Λέει ότι φύγει μια ώρα και… Λέει ότι φύγει μια ώρα και… Λέει ότι φύγει μια ώρα και… Λέει ότι φύγει μια ώρα και… Λέει ότι φύγει μια ώρα και… Λέει ότι φύγει μια ώρα και… Λέει ότι φύγει μια ώρα και… Λέει ότι φύγει μια ώρα και… Λέει ότι φύγει μια ώρα και… Λέει ότι φύγει μια ώρα και… Λέει ότι φύγει μια ώρα και… Λέει ότι φύγει μια ώρα και… Λέει ότι φύγει μια ώρα και… Λέει ότι φύγει μια ώρα και… Λέει ότι φύγει μια ώρα και… Λέει ότι φύγει μια ώρα και… Λέει ότι φύγει μια ώρα και… Λέει ότι φύγει μια ώρα και… Λέει ότι φύγει μια ώρα και… Λέει ότι φύγει μια ώρα και… Λέει ότι φύγει μια ώρα και… Λέει ότι φύγει μια ώρα και… Λέει ότι φύγει μια ώρα και… Λέει ότι φύγει μια ώρα και… Λέει ότι φύγει μια ώρα και… Λέει ότι φύγει μια ώρα και… Λέει ότι φύγει μια ώρα και… Λέει ότι φύγει μια ώρα και… Λέει ότι φύγει μια ώρα και… Λέει ότι φύγει μια ώρα και… Λέει ότι φύγει μια ώρα και… Λέει ότι φύγει μια ώρα και… Λέει ότι φύγει μια ώρα και… Λέει ότι φύγει μια ώρα και… Λέει ότι φύγει μια ώρα και… Λέει ότι φύγει μια ώρα και… Λέει ότι φύγει μια ώρα και… Λέει ότι φύγει μια ώρα και… Λέει ότι φύγει μια ώρα και… Λέει ότι φύγει μια ώρα και… Λέει ότι φύγει μια ώρα και… Λέει ότι φύγει μια ώρα και… Λέει ότι φύγει μια ώρα και… Λέει ότι φύγει μια ώρα και… Λέει ότι φύγει μια ώρα και… Λέει ότι φύγει μια ώρα και… Λέει ότι φύγει μια ώρα και… Λέει ότι φύγει μια ώρα και… Λέει ότι φύγει μια ώρα και… Λέει ότι φύγει μια ώρα και… Λέει ότι φύγει μια ώρα και… Λέει ότι φύγει μια ώρα και… Λέει ότι φύγει μια ώρα και… Λέει ότι φύγει μια ώρα και… Λέει ότι φύγει μια ώρα και… Λέει ότι φύγει μια ώρα και… Λέει ότι φύγει μια ώρα και… Λέει ότι φύγει μια ώρα και… Λέει ότι φύγει μια ώρα και… Λέει ότι φύγει μια ώρα και… Λέει ότι φύγει μια ώρα και… Λέει ότι φύγει μια ώρα και… Λέει ότι φύγει μια ώρα και… Λέει ότι φύγει μια ώρα και… Λέει ότι φύγει μια ώρα και… Λέει ότι φύγει μια ώρα και… Λέει ότι φύγει μια ώρα και… Λέει ότι φύγει μια ώρα και… Λέει ότι φύγει μια ώρα και… Λέει ότι φύγει μια ώρα και… Λέει ότι φύγει μια ώρα και… Λέει ότι φύγει μια ώρα και… Λέει ότι φύγει μια ώρα και… Λέει ότι φύγει μια ώρα και… Λέει ότι φύγει μια ώρα και… Λέει ότι φύγει μια ώρα και… Λέει ότι φύγει μια ώρα και… Λέει ότι φύγει μια ώρα και… Λέει ότι φύγει μια ώρα και… Λέει ότι φύγει μια ώρα και… Λέει ότι φύγει μια ώρα και… Λέει ότι φύγει μια ώρα και… Λέει ότι φύγει μια ώρα και… Λέει ότι φύγει μια ώρα και… Λέει ότι φύγει μια ώρα και… Λέει ότι φύγει μια ώρα και… Λέει ότι φύγει μια ώρα και… Λέει ότι φύγει μια ώρα και… Λέει ότι φύγει μια ώρα και… Λέει ότι φύγει μια ώρα και… Λέει ότι φύγει μια ώρα και… Λέει ότι φύγει μια ώρα και… Λέει ότι φύγει μια ώρα και… Λέει ότι φύγει μια ώρα και… Λέει ότι φύγει μια ώρα και… Λέει ότι φύγει μια ώρα και… Λέει ότι φύγει μια ώρα και… Λέει ότι φύγει μια ώρα και… Λέει ότι φύγει μια ώρα και… Λέει ότι φύγει μια ώρα και… Λέει ότι φύγει μια ώρα και… Λέει ότι φύγει μια ώρα και… Λέει ότι φύγει μια ώρα και… Λέει ότι φύγει μια ώρα και… Λέει ότι φύγει μια ώρα και… Λέει ότι φύγει μια ώρα και… Λέει ότι φύγει μια ώρα και… Λέει ότι φύγει μια ώρα και… Λέει ότι φύγει μια ώρα και… Λέει ότι φύγει μια ώρα και… Λέει ότι φύγει μια ώρα και… Λέει ότι φύγει μια ώρα και… Λέει ότι φύγει μια ώρα και… Λέει ότι φύγει μια ώρα και… Λέει ότι φύγει μια ώρα και… Λέει ότι φύγει μια ώρα και… Λέει ότι φύγει μια ώρα και… Λέει ότι φύγει μια ώρα και… Λέει ότι φύγει μια ώρα και… Λέει ότι φύγει μια ώρα και… Λέει ότι φύγει μια ώρα και… Λέει ότι φύγει μια ώρα και… Λέει ότι φύγει μια ώρα και… Λέει ότι φύγει μια ώρα και… Λέει ότι φύγει μια ώρα και… Λέει ότι φύγει μια ώρα και… Λέει ότι φύγει μια ώρα και… Λέει ότι φύγει μια ώρα και… Λέει ότι φύγει μια ώρα και… Λέει ότι φύγει μια ώρα και… Λέει ότι φύγει μια ώρα και… Λέει ότι φύγει μια ώρα και… Λέει ότι φύγει μια ώρα και… Λέει ότι φύγει μια ώρα και… Λέει ότι φύγει μια ώρα και… Λέει ότι φύγει μια ώρα και… Λέει ότι φύγει μια ώρα και… Λέει ότι φύγει μια ώρα και… Λέει ότι φύγει μια ώρα και… Λέει ότι φύγει μια ώρα και… Λέει ότι φύγει μια ώρα και… Λέει ότι φύγει μια ώρα και… Λέει ότι φύγει μια ώρα και… Λέει ότι φύγει μια ώρα και… Λέει ότι φύγει μια ώρα και… Λέει ότι φύγει μια ώρα και… Λέει ότι φύγει μια ώρα και… Λέει ότι φύγει μια ώρα και… Λέει ότι φύγει μια ώρα και… Λέει ότι φύγει μια ώρα και… Λέει ότι φύγει μια ώρα και… Λέει ότι φύγει μια ώρα και… Λέει ότι φύγει μια ώρα και… Λέει ότι φύγει μια ώρα και… Λέει ότι φύγει μια ώρα και… Λέει ότι φύγει μια ώρα και… Λέει ότι φύγει μια ώρα και… Λέει ότι φύγει μια ώρα και… Λέει ότι φύγει μια ώρα και… Λέει ότι φύγει μια ώρα και… Λέει ότι φύγει μια ώρα και… Λέει ότι φύγει μια ώρα και… Λέει ότι φύγει μια ώρα και… Λέει ότι φύγει μια ώρα και… Λέει ότι φύγει μια ώρα και… Λέει ότι φύγει μια ώρα και… Λέει ότι φύγει μια ώρα και… Λέει ότι φύγει μια ώρα και… Λέει ότι φύγει μια ώρα και… Λέει ότι φύγει μια ώρα και… Λέει ότι φύγει μια ώρα και… Λέει ότι φύγει μια ώρα και… Λέει ότι φύγει μια ώρα και… Λέει ότι φύγει μια ώρα και… Λέει ότι φύγει μια ώρα και… Λέει ότι φύγει μια ώρα και… Λέει ότι φύγει μια ώρα και… Λέει ότι φύγει μια ώρα και… Λέει ότι φύγει μια ώρα και… Λέει ότι φύγει μια ώρα και… Λέει ότι φύγει μια ώρα και… Λέει ότι φύγει μια ώρα και… Λέει ότι φύγει μια ώρα και… Λέει ότι φύγει μια ώρα και… Λέει ότι φύγει μια ώρα και… Λέει ότι φύγει μια ώρα και… Λέει ότι φύγει μια ώρα και… Λέει ότι φύγει μια ώρα και… Λέει ότι φύγει μια ώρα και… Λέει ότι φύγει μια ώρα και… Λέει ότι φύγει μια ώρα και… Λέει ότι φύγει μια ώρα και… Λέει ότι φύγει μια ώρα και… Λέει ότι φύγει μια ώρα και… Λέει ότι φύγει μια ώρα και… Λέει ότι φύγει μια ώρα και… Λέει ότι φύγει μια ώρα και… Λέει ότι φύγει μια ώρα και… Ευχαριστούμε πολύ. Ευχαριστούμε πολύ. Ευχαριστούμε πολύ. Ευχαριστούμε πολύ. Ευχαριστούμε πολύ. Ευχαριστούμε πολύ. Ευχαριστούμε πολύ. Ευχαριστούμε πολύ. Ευχαριστούμε πολύ. Ευχαριστούμε πολύ. Ευχαριστούμε πολύ. Ευχαριστούμε πολύ. Ευχαριστούμε πολύ. Ευχαριστούμε πολύ. Ευχαριστούμε πολύ. Ευχαριστούμε πολύ. Ευχαριστούμε πολύ. Ευχαριστούμε πολύ. Ευχαριστούμε πολύ. Ευχαριστούμε πολύ. Ευχαριστούμε πολύ. Ευχαριστούμε πολύ.