Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών - ΕΜΠ (Unique Minds GR, 2017)
: Είναι αυτός ο οποίος οργανώνει χώρους και ζωνερικούς και εξωνερικούς, οι οποίοι είναι σε θέση να καλύψουν τις ανάγκες των ανθρώπων. Είναι ένα δοσείο ζωής, στο οποίο δημιουργεί ένας αθλητέκτονας, στο οποίο πρέπει να καλύπτει όλες τις ανάγκες και να λειτουργεί τόσο συνδικά, όσο και λειτουργικά. Να πω ότι το ίδιο δημιουργεί ένας αθλητέκτονας, και να λειτουργεί τόσο συνδικά, όσο και λειτουργικά. Να πω ότι εμείς είμαστε οι κουτουριάρινες. Είμαστε η σχολή η οποία συνδυάζει την τέχνη και την επιστήμη. Και ίσως μοναδική. Κάποια βασικά στοιχεία για τη σχολή μας. Τα ιστορία τα οποία καλώς κακώς όσο περνάν τα χρόνια είναι χαμηλώνες γιατί κα. Το περιχώμενο της σχολής μας αλλάζει ανάλογα με τις εμπετήσεις του επαγγέλματος. Λοιπον τελειώνεται πολλές αλλαγές στο πρόγραμμα σπουδών και στο περιχώμενο των μαθημάτων, έτσι ώστε να είναι σύμφωνο με το μέλλον που μπορεί να ακολουθήσει ένας αθλητέκτονας. Και σύμφωνο με τις εξελίξεις. Τώρα οι αρχιτεκτονες, οι αρχιτεκτονικοί, δεν βρίσκονται στον αστυσσογράφο, αλλά είναι στο κέντρο της Αθήνας, στην Παντισίον. Έχουμε στείλει σήμα σε όλα τα κτίρια. Να σας παρουσιάσω το Αβέροχ που είναι το αγαπημένο κτίριο των αρχιτεκτόνων. Είναι το στολίδι έτσι όπως το λέμε. Είναι το κτίριο στο οποίο γίνεται τα περισσότερα μαθήματα. Υπάρχει ένα έθρο στη μέση, στο οποίο όταν στις τελικούς μήνες βγαίνουμε έξω και τις βιδιάζουμε εκεί, γίνονται κάποια μαθήματα εκεί. Η βιβλιοθήκη, ένα όσχετος ονομμένο σημείο. Και η αισθήκη. Τώρα, ως προς το πρόγραμμα σπουδών, στην ΥΑ θα δείτε από το 1ο μέχρι το 5ο έτος όλα τα εξάμινα. Ξεκινώντας από τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό, είναι το πιο βασικό μάθημα. Αυτό σας ακολουθεί από την αρχή μέχρι το τέλος. Σε αυτό καλείστε να σχεδιάσετε από ένα αντικείμενο μέχρι ένα τεράστιο τεπτήριο, το οποίο μπορεί να είναι μουσείο, μπορεί να είναι σχολείο, μπορεί να είναι τίποτε. Είναι και το αγαπημένο μάθημα, συνήθως. Μετά έχουμε την ιστορία και τη θεωρία. Όχι τόσο φαν, δεν έχει πολλούς φαν, αλλά είναι ένα σημαντικό μάθημα, γιατί μέσα σε αυτό μαθαίνεις τι συνέβη στο παρελθόν και πώς μπορείς αυτές τις γνώσεις να τις εφερμόσεις και να τις εξελίξεις εσύ ο ίδιος. Και αυτό διακεί πολύ. Μετά, στον πρώτο και στο δεύτερο έτος, έχουμε μαθήματα τα οποία είναι γενικού τύπου. Έχουν σχέση με τη γεωμετρία, με τη στατική, ακόμα και με τη γλυπτική, τη ζωγραφική. Γενικότερα, μπαίνεις σε μια διαδικασία να δεις τι μπορείς να κάνεις μέσα από αυτό το επάγγελμα. Και ύστερα, υπάρχει οικοδομική, που είναι ένα μάθημα το οποίο έχει να κάνει με το πώς αυτό που σχεδιάζεις μπορεί πραγματικά να κατασκευαστεί και μπαίνεις σε μια λιπτομέρεια αυτού. Έχουμε την πολυδομία, στην οποία μαθαίνεις να σχεδιάζεις επίπεδο πόλη, σε μια πολύ μεγαλύτερη κλίμακα, από δρόμους μέχρι ολόκληρες περιοχές. Και μετά έχουμε τον επιπλέον σχεδιασμό, ο οποίος μπαίνει μετά τον τρίτο έτος και ειδικεύεται λίγο περισσότερο σε κάποια θέματα σχεδιασμού. Και τα μοθήματα επιλογής. Πέρα από τον βασιλό κορμό, μετά τον τρίτο έτος, μπορείς να, βασικά μετά τον τέτορτο εξάμινο, μπορείς να επιλέξεις μέσα από 7 με 8 μαθήματα σε κάθε εξάμινο, δύο από αυτά, τα οποία σε ενδιαφέρουν περισσότερο, και κάθε φορά, σε κάθε εξάμινο, μπορείς να αλλάξεις και να ακολουθείς σε μια άλλη κατεύθυνση. Αυτά τα μαθήματα που κύλουν μπορεί να έχουν να κάνουν με τη ζωγραφική, μπορεί να έχουν να κάνουν με τη στατική, μπορεί να έχουν να κάνουν με την οικοδομική. Οπότε, κάθε φορά, μπορείς να αλλάξεις και να δείχνεις στον οικοσολυθιοντές σου, και να μάθεις περισσότερα πράγματα για διάφορα αντικείμενα που έχουν να κάνουν με τη φιλτολική. Τέλος, στο ένα το εξάμινο έχουμε τη διάλεξη, η οποία είναι μια θεωρητική προσέχηση ενός αφιλελτονικού θέματος, την οποία καλεί σε να αναλύσεις και να παρουσιάσεις. Και τέλος, τη διπλωματική εργασία όπως σε κάθε σχολείο του Women's Blue. Ως προς το τι συμβαίνει κραυγματικά μέσα σε σχολείο, να πω ότι γενικότερα τα μαθήματα τα οποία δίνεις στο τέλος, όπως ήταν στις συγγραφτές, είναι πολύ λιγότερα σε σχέση με τα μαθήματα στις οποίες έχεις να κάνεις μια εργασία. Και αυτή η εργασία, συνήθως, δεν είναι ατομική, αλλά θα λύσεις μέσα από ομάδες να σχεδιάσεις και να παράχεις πράγματα σε ένα συλλογικό επίπεδο. Οπότε, μέσα σε αυτή τη διαδρομή που κάνεις μέσα στη σχολή της αρχιτεκτονικής, δεν είσαι ποτέ μόνος σου. Ένα βασικό στοιχείο της σχολής μας είναι οι κατασκευές. Από το πρώτο εξάμινο, ο φοιτητής καλείται να σχεδιάσει αλλά και να κατασκευάσει με υλικά αυτό που έχει στο μυαλό του, την ιδέα του. Με υλικά όπως είναι μακετόχαρτα και διάφορα τέτοια, τα οποία θα ανακαλύψετε μέσα στη σχολή. Μπορεί να είναι ακόμα και εξήλ, μπορεί να είναι ακόμα και μέντελο. Κατασκευάζει σε κλίμα κάτω, δηλαδή, σε ένα μικρότερο μέγεθος το κτίριο το οποίο επιθυμεί και έχει στο μυαλό του. Οπότε, μέσα από αυτό βλέπει πραγματικά πώς είναι αυτό μέσα στο χώρο και είναι ένα απελείο σχεδιασμού. Εδώ βλέπουμε κάποιες εντασίες από τη σχολή μας. Μέσα στη σχολή, μέσα από μαθήματα και από σεμινάρια, οι φοιτητές μαθαίνουν και πολλά προγράμματα στον προλογιστή τα οποία σας δείχνουν ενδεικτικά. Αυτά τα προγράμματα είναι σχεδιαστικά, είναι ένα εργαλείο το οποίο μπορείς να χρησιμοποιήσεις εκτός από το χέρι σου, για να κάνεις πιο γρήγορα τη δουλειά σου και να παράγεις και παρουσιάσεις οι οποίες μπορεί να είναι μέχρι τις διάστητες επιγωνήσεις. Εγώ όταν πήγα στη σχολή, είχα ιδέα με πολύ, δεν ήξερα καν πως να κατεβάσω μια ταινία, αλλά όταν σου αρέσει κάτι και ασχολείσαι με αυτό, μαθαίνεις και πράγματα τα οποία είσαι άσχετος με αυτά. Οπότε πήγαινε και σε μια διαδικασία και είχα αυτά τα προγράμματα και μου διδάστησαν πάρα πολύ να κάνω παρουσιάσεις όπως είναι αυτές, με τις διάστητες επιγωνήσεις και σχεδιαστικά προγράμματα, οι οποίες παρουσιάσεις είναι πολύ σημαντικές με τη σχολή, γιατί είδα από την αρχή καλύτερα να παρουσιάσεις και να υποστηρίξεις τη ιδέα σου στο κοινό, το οποίο άλλοτε είναι καθηγητές, άλλοτε είναι προσκεκριμένοι, άλλοτε είναι οι ίδιοι συμφιλίτες σου και να τους πείσεις ότι η ιδέα που έχεις στο μυαλό σου είναι κάτι το οποίο μπορεί να προχωρηματοποιηθεί και μπορεί να προσφέρει πολλά. Εφαρμογές υπάρχουν πάρα πολλές. Τώρα σας δείχνω εντεκτικά κάποια πολύ διάσημα κτίρια, αλλά δεν θα μείνω μόνος σε κτίρια. Η ιδέα σε αρχητέντων ας μπορεί, τελειώνοντας, να ακολουθήσει κατευθύνσεις οι οποίες έχουν να κάνουν το σχεδιασμό πολλών πραγμάτων από ένα μολύβι φτάνοντας σε πολύ μεγάλο κλίμακα που είναι ένα φυσικά ανακτήριο ή μια ολόκληρη περιορισία. Ο φωτογραφισμός είναι, για μένα, ένα ανεμπόσχοστο κομμάτι της φυτητικής ζωής. Σε βοηθάει να δεις πολλά πράγματα σε πραγματικό επίπεδο. Εδώ σας δείχνω εντεκτικά κάποιες οργανώσεις επίσης να κάνουν με την αρχιτεκτονική και σας προτέπω να ψάξετε και να δείτε πράγματα που γίνονται και οργανώσεις. Σίγουρα αυτό θα σας βοηθήσει να δείτε τι πραγματικά συμβαίνει σε πραγματικό επίπεδο ως προς το πράγματο φτέταμα. Πραγματική άσκηση στη σχολή μας δεν έχουμε υποχρεωτική, παρ' όλα αυτά, υπάρχουν πάρα πολλές οργανώσεις στις οποίες μπορεί οποιοςδήποτε να πάρει μέρος και να μάθει τι πραγματικά συμβαίνει όταν είναι ένας τελευταίας ευγραμμός αυτά που μαθαίνει στη σχολή. Ο Τυριαμόφος Ανδριανόπλος και η Άρρια Αρχιτέκτς είναι απόφατοι της σχολής μας. Έχουν ενεργήσει σε πανελλήνιους και πανευρωπαϊκούς διαγωνισμούς. Ο Τυριαμόφος Ανδριανόπλος είναι και καθηγητής στη σχολή και είναι ιδιαίτερα νέοι, αλλά έχουν πετύχει πολλά. Όπως είπα, δεν υπάρχει πρακτική μέση στη σχολή, παρ' όλα αυτά υπάρχουν πολλές οργανώσεις. Σας δείχνω εμπιεθικά δύο, την ΕΑΣΙ και το ΜΕΤΣ, στους οποίες μπορείτε να φιερώσετε δύο εβδομάδες από το καλοκαίρι σας και να μάθετε πώς πραγματικά κατασκευάσετε κάτι σε κλίμακα ένα προς ένα, δηλαδή πραγματικά μία κατασκευή πώς μπορεί να ελοποιηθεί, πώς μπορεί να σχεδιαστεί και πώς μπορείς να νιώσεις εσύ όταν την δείσεις σε ένα χώρο, περπατήσεις γύρω από αυτή. Κάποια χρησιμαλίνξ, το site της σχολής μας είναι ιδιαίτερα ενημερωμένο, μπορείτε να δείτε τα μαθήματα, περιγραφές, καθηγητές, ακόμα και projects. Το φόρουμ της σχολής μας σε δηλώδεις που έχετε περισσότερες ερωτήσεις. Το Ιστιτούτο της Αρχιτεκτονικής στην Ελλάδα. Και ένας ιστορότοπος με άρθρα τα οποία βασίζονται στην Αρχιτεκτονική και μπορείτε να δείτε και διάφορα ελοποιήσιμα έργα. Κλείνοντας να σας πω ότι η Αρχιτεκτονική για μένα και ιδιαίτερα μέσα στη σχολή είναι ένα πολύ δημιουργικό ταξίδι το οποίο παρ' όλα που ανάγκες να φιερώσεις χρόνο στη σχολή σου περνάς καλά και ιδιαίτερα με αυτό που κάνεις και το αγαπάς, τα πράγματα είναι ακόμα καλύτερα και ο χρόνος περνάει πάρα πολύ γρήγορο. Σας ευχαριστώ πολύ, ο χρόνος σας και σας ευχαριστούμε πολύ.