55η Συνεδρίαση Οικονομικής Επιτροπής Δήμου Καβάλας 2022 (Δήμος Καβάλας - Μunicipality of Κavala, 2022)
: την 55η Συνεδρία της Οικονομικής Επιτροπής. Δίνω τον λόγο στον κύριο Καλανταρίδη. Λοιπόν, ευχαριστώ, Πρόεδρε. Θέλω να αναφερθώ σε δύο πράματα. Το πρώτο είναι το εξής. Ως γνωστόν έχει πλέον δημοσιευτεί η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατίας, η οποία έχει κηρύξει αντισταγματικές τις διατάξεις, σύμφωνα με τις οποίες στις Οικονομικές Επιτροπές για την παρούσα περίοδο δόθηκαν αυξημένες αρμοδιότητες. Περιμένουμε λοιπόν άμεσα να προσαρμοστείτε στην ασχετική απόφαση και σύμφωνα με ό,τι ήσχε πριν από τις διατάξεις που έχουν κηρυχθεί αντισταγματικές, να προωθείτε στο Δημοτικό Συμβούλιο όλες αυτές τις αποφάσεις, οι οποίες πλέον θα πρέπει να εγκρίνονται από εκεί. Διαφορετικά, όπως καταλαβαίνετε, θα προχωρήσουμε και εμείς σε προσβολή όλων αυτών. Και το δεύτερο είναι το εξής. Στα δύο τελευταία Δημοτικά Συμβούλια, ως γνωστόν δεν μπορέσα να παρευρεθώ. Σας είπε η κυρία Δρακονάκη ότι πραγματικά έτσι το βλέπω λίγο λες και δεν θέλετε να συμμετέχουμε στα Δημοτικά Συμβούλια και το λέω αυτό γιατί επανειλημμένος έχω πει ότι έχουμε στήσει όλου μας το πρόγραμμα σύμφωνα ακριβώς με τη συμφωνία που έχει γίνει από τα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής. Γιατί είναι Οικονομική, μιλάω, Πρόεδρε, ναι. Συγγνώμη, αν είπα Δημοτικά Συμβούλια, μη συγχωρείτε. Για αυτόν τον λόγο, λοιπόν, δεν μπορούσα να έρθω. Οπότε αυτά τα οποία παρατήρησα διαβάζοντας τις εισηγήσεις που μας στείλατε, τα μετέφερα στις συναδέλφεις στις οποίες συμμετείχαν και μου προκαλεί πραγματικά τεράστια εντύπωση και δεν μπορώ να δω. Δεν το χωράει, ας πούμε, η λογική μου πώς είναι δυνατόν. Ενώ ερχόμαστε και σας λέμε ότι, ξέρετε, αυτό το θέμα, εδώ, εδώ και εδώ, τα νούμερα είναι λάθος. Πώς είναι δυνατόν να μην το δέχεστε αυτό, ενώ είναι εμφανώς λάθος αυτό το οποίο σας λέμε και ελαφρά τη καρδία να παίρνετε την απόβαση όπως ήρθε εδώ για να μην την πάρετε πίσω για δεύτερη φορά, γιατί την πρώτη φορά διορθώσατε τα λάθη που σας είπαμε, δεν τα διορθώσατε όμως όλα. Αρνηθήκατε, λοιπόν, τη δεύτερη φορά να πάρετε πίσω την εισήγηση που είχε να κάνει με τον απολογισμό της πρωτοβάθμια σχολικής επιτροπής και με το έξι θέλω να το ψηφίσετε και να το πάτε παρακάτω. Αυτός είναι άδελφη της διοίκησης, εμένα η λογική μου δεν μπορεί να το κατανοήσει. Για να μην χάσετε σε εισαγωγικά που δεν χάνετε τίποτα πραγματικά. Τις πέντε μέρες που μεσολαβούν από τη μία στην άλλη επιτροπή, το περάσατε το θέμα με λάθος νούμερα. Και απορώ τώρα, δηλαδή πώς θα το στείλετε αυτό το θέμα παρακάτω. Βέβαια, έχετε να το πω έτσι την πεποίθηση που έτσι είναι. Σιγά μην το δει αυτός που θα το ελέγξει. Αν το ελέγξει κανείς. Αλλά δεν θα πρέπει να λειτουργούμε έτσι συνάδελφοι. Τουλάχιστον εμείς που ξέρουμε τα νούμερα, που μπορούμε να τα διαβάσουμε έτσι. Και εσείς μπορείτε να τα διαβάσετε. Αλίμονο, δεν λέω ότι εγώ ξέρω κάτι καλύτερα από εσάς, να κάνω πράξεις καλύτερα. Ε, κάτι το οποίο είναι εμφανές λάθος, αν μήτι άλλο καλό θα ήταν να το παραδεχόμασταν, για να είμαστε όλοι όπως θα πρέπει να είμαστε. Ευχαριστώ πάρα πολύ. Να σας απαντήσω κύριε Καλανταρίδη. Σε ό,τι έχει να κάνει με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατίας του ΣΤΕ, υπάρχει και μία αντίστοια ανακοίνωση από το Υπουργείο Συντερικών και μία ανακοίνωση και από την ΚΕΒΕ σχετική. Δεν έχουμε ακόμη το πλήρες κεμμένο της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατίας. Ναι. Συνδέθηκες κύριε Παπαδόπουλε. Ναι, ναι, φυσικά καλημέρα. Καλησπέρα, καλησπέρα. Ευχαριστούμε. Είμαστε σε αναμονή του πλήρες κεμμένου για να δούμε πώς θα λειτουργήσουμε. Είναι γεγονός ότι υπάρχει αυτή τη σημεία ένα κενό σε πανελλήνιο επίπεδο με τις οικονομικές επιτροπές. Υπάρχουν χιλιάδες αποφάσεις, οι οποίες απ' την Ελλάδα έχουν ευγή. Είναι σίγουρο θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση που θα τα βάλει τα πράγματα σε μια σειρά. Κάποια άθρα που έχουν ακυρωθεί προφανώς θα τροποποιηθούν. Οπότε είμαστε και εμείς σε αναμονή, σύμφωνα και με την ανακοίνωση του Πολιτήτων Φυτερικών. Ως τότε δεν μπορούμε πάνω να λειτουργήσουμε. Θα δούμε αν υπάρχει μέσα στη διάρκεια της εβδομάδας και έως στην επόμενη κάτι νεότερο, φυσικά θα προσαρμοστούμε. Θεωρώ ότι στην πλειονότητα εκεί έχουν γίνει συνεδριάσεις. Υπάρχουν κάποιες φορές όμως που πρέπει να αλλάξουμε. Για παράδειγμα την προηγούμενη Δευτέρα, έπρεπε να το κάνουμε νωρίς την Δευτέρα, ώστε να γραφτούν οι αποφάσεις γιατί είχαμε Δημοτικό Συμβούλιο. Τώρα, στο τρίτο θέμα που θέσατε με την πρωτοβάθμια, είναι γεγονός ότι είχατε θέσει κάποια ερωτήματα. Το αποσήραμε να τα διορθώσει ο Οικονομικός Σύμβουλος της πρωτοβάθμιας. Ήρθε εδώ η Πρόεδρος. Ήτανε σαφής και θα έλεγα κάθετη στην απόψη της ότι είναι ορθό. Και από τη στιγμή που ήδη η Πρόεδρος μας λέει ότι είναι ορθό και έτσι πρέπει να έρθει, δεν μπορούσαμε παρά να μην το ψηφίσουμε. Δεν μπορούσαμε να είχαμε μια διαφορετική θέση. Το συγκεκριμένο, να μην λυγνήσεις, δεν το κατάλαβα το ερώτημα της κυρία Δρακωνάκη. Το είδε η κυρία Πρόεδρος και μας είπε ότι δεν κρήθηκε θέμα. Πρόεδρε, κι εγώ θα ήθελα λίγο μετά το λόγο. Αφορά προημερισιάς, γιατί για το προημερισιάζει το λόγο κύριος. Ακριβώς, για το θέμα που μιλάμε, για την απόφαση του ΣΤΕ. Ναι, σας ακούμε κύριε Κελαγάκη. Ναι, κι εγώ ήθελα να το δείξω αυτό και θα ήθελα να μας εγγυηθείτε, κατά κάποιο τρόπο, ότι μέχρι να δοθούν αυτές οι διευκρινήσεις, είτε μέχρι να καθαρογραφτούν αποφάσεις, είτε μέχρι να βγει κάποια νομοθετική ρύθμιση, που να καλύπτει το κενό που προκύπτει από την απόφαση του ΣΤΕ, εγώ θα ζητούσα, με πρόλαβη ο Ηλίας και καλώς το έκανε, τη δική στη διαβεβαίωση, τα θέματα όλα που αφορούν την Οικονομική Επιτροπή, θα πηγαίνουν στο Δημοτικό Συμβούλιο, όπως γινόταν και πριν τις ρυθμίσεις αυτές, που θύχτηκαν στο ΣΤΕ, διαφορετικά είμαι αναγκασμένος, σαν παράταξη τοποθετούμε, ότι θα δηλώνω παρόν σε όλες οι Οικονομικές Επιτροπές. Περιμένουμε μία ερμηνευτική, θα το έλεγα, από το Υπουργείο Σωτερικών, όσον αφορά το πώς πρέπει να λειτουργήσουμε, γιατί και αν το πράξουμε αυτό, κύριε Κελαδάκη, μπορεί πάλι να είμαστε λάθος. Αυτό είπα, περιμένουμε στη εβδομάδα κάποιες οδηγίες, για να ξέρουμε πώς θα λειτουργήσουμε και εμείς. Και είναι δομένο ότι από τη στιγμή που θα έρθουν οι οδηγίες, θα συμμορφωθούμε, σύμφωνα με το τι έχει βγει από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας. Λοιπόν, να περάσουμε στο πρώτο θέμα. Έγκρισης παριθμών 52 του 2022 απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Δημοτικής Συντατρικής Κοινοφελής Επιχείρησης Διπεθέ Καβάλας, που αφορά την έγκριση ολογισμού οικονομικού έτους 2021 και έκθεσης πεπραγμένου 2021 της Δημοτικής Συντατρικής Κοινοφελής Επιχείρησης Διπεθέ Καβάλας. Υπάρχουν κάποιες ερωτήσεις? Κύριε Καλαταρίδη. Λοιπόν, στην σελίδα 4, τουλάχιστον έτσι όπως μας έχουν έρθει εμάς τα συνοδευτικά έγγραφα, είμαι στη σελίδα 4 του PDF εγγράφου, όπου φαίνεται η οικονομική χρήση του 21. Το ερώτημά μου είναι το εξής, βλέπω ότι έχουμε ένα, έχουμε απαιτήσεις στο ύψος των 71.409 ευρώ, μήπως μπορείτε να μας πείτε έτσι, δεν τα θέλω αναλυτικά, τι αφορούν αυτές οι απαιτήσεις που έχουμε και από ποιον είναι. Ένα είναι αυτό και μετά θα θέσω το επόμενο, μην τα πω τώρα αλλά μαζί. Απλά να πω ότι ο λογιστής είχε ένα πρόβλημα και δεν μπόρεσε να παραστεί, τώρα εγώ για τη συγκεκριμένη ερώτηση δυστυχώς δεν μπορούσα να σας απαντήσω, αν όμως είναι κάτι τόσο σοβαρό θα πρέπει να το μεταφέρω και να το δούμε σε επόμενο. Στη σελίδα 4, στις οικονομικές καταστάσεις, στον πίνακα διάθεσης κερδών, σε ποιο πίνακα? Στη γενική εκμετάλλευση? Είναι η κατάσταση ΒΤΑΠΕΝΤΟ, εις ο λογισμός. Ωραία και που θέλουμε λιγάκι διευκρινή σημείωση, πως και μπορώ. Είναι η κατάσταση ΒΤΑΠΕΝΤΟ, εις ο λογισμός. Είναι η κατάσταση ΒΤΑΠΕΝΤΟ, εις ο λογισμός. Είναι η κατάσταση ΒΤΑΠΕΝΤΟ, εις ο λογισμός. Είναι η κατάσταση ΒΤΑΠΕΝΤΟ, εις ο λογισμός. Είναι η κατάσταση ΒΤΑΠΕΝΤΟ, εις ο λογισμός. Είναι η κατάσταση ΒΤΑΠΕΝΤΟ, εις ο λογισμός. Είναι η κατάσταση ΒΤΑΠΕΝΤΟ, εις ο λογισμός. Είναι η κατάσταση ΒΤΑΠΕΝΤΟ, εις ο λογισμός. Είναι η κατάσταση ΒΤΑΠΕΝΤΟ, εις ο λογισμός. Είναι η κατάσταση ΒΤΑΠΕΝΤΟ, εις ο λογισμός. και τον ισολογισμό, είπε ότι αποτυπώνει την πραγματική κατάσταση, σας μεταφέρω ακριβώς στην εισήγησή του, την κατάσταση εκεί ότι είναι όλα τα οικονομικά του ΔΥΠΕΘΕ πάρα πολύ καλά και νομίζω ότι αυτό εδώ σίγουρα δεν έχει, θα απαντηθεί στον κ. Καλανταρίδη, δεν υπάρχουν απαιτήσεις πάντως του ΔΥΠΕΘΕ να έχουμε να εισπράττουμε τόσα χρηματικά ποσά, δεν υπάρχει τέτοιο ποσό. Δεν ξέρω ακριβώς πώς είναι χαρατηρισμένο, αλλά νομίζω ότι καλό είναι να ας τεθούν όλες οι ερωτήσεις, ας κατηθεί το θέμα για ένα δεκάλεπτο, ας προχωρήσει στα επόμενα, οπότε να υπάρχουν εκεί απαντήσεις πριν λάβετε απόφαση. Μήπως υπάρχουν στο λογρασμό χρεώστες που ουσιαστικά μας οφείλουν ή τίποτα που φόρους, για να βοηθήσω λίγο λογιστικά, υπάρχει κάτι τέτοιο που περιμένουμε επιστροφές κάποιων φόρων ή κάποιες χρηματοδοτήσεις? Οι χρηματοδοτήσεις υπήρχαν μόνο από το θέμα του… όχι, στο τέλος του 21 είχαν λειφθεί όλες οι χρηματοδοτήσεις, δεν είχαμε κρεμότητες, δεν είχαμε κρεμότητες. Ωραία, λοιπόν, ένα θέμα είναι το τι αφορούν οι απαιτήσεις των 71.000 ευρώ. Το δεύτερο είναι το εξής. Ακριβώς στην επόμενη κατάσταση, στη Β6, αναφέρονται λίγο τα έσοδα και τα έξοδα. Κι εγώ δεν είμαι λογιστής πρόεδρε, αλλά προσπαθώ λίγο να καταλάβω τι γίνεται. Έχει εδώ, λοιπόν, αποτυπωμένα στη Β6, σε ένα πίνακα, τα έσοδα και τα έξοδα. Τουλάχιστον εγώ έτσι τα κατάλαβα. Και λέει ότι το αποτέλεσμα προφόρων, βάσει των αριθμών που βλέπουμε από πάνω, είναι 102.000 ευρώ και 2 λεπτά. Σωστά. Έκανα, λοιπόν, εγώ μια πρόσθεση από πάνω. Πρόσθεσα τα έσοδα, αφαίρεσα τα έξοδα. Το νούμερο που βγάζω εγώ δεν είναι 102.000, είναι 102.900 τόσα. Και νομίζω μπορώ να ξεχωρίσω τα έσοδα με τα έξοδα. Αν μπορεί λίγο να μας εξηγήσει πώς βγαίνει αυτό το νούμερο, το δεύτερο ερώτημά μου είναι αυτό. Γιατί, το ξαναλέω, πρόσθεσα τα έσοδα, αφαίρεσα τα έξοδα, 102.000 και 2 λεπτά, δεν βγάζω. Άρα, ή κάτι μου φεύγει, ή κάτι δεν υπάρχει εδώ μέσα. Μια εξήγηση γι' αυτό, λοιπόν. Και μια στιγμή λίγο αν έχω κάτι άλλο. Λοιπόν, 18... Και η τρίτη ερώτηση είναι η εξής. Σ' αυτό τον πίνακα, στον ίδιο, στο β6, λέει ότι ο καθαρός κύκλος εργασιών είναι 19.022.60. Στην αμέσως επόμενη κατάσταση, που είναι ο λογαριασμός γενικής εκμετάλλευσης, αν δούμε λίγο στον αριθμό 73, που είναι οι υπηρεσίες, βλέπω ότι το ποσό είναι 18.777.37. Τα δύο νούμερα δηλαδή δεν συμπιεπτούν. Κάτι λείπει, το οποίο δεν το βλέπω εγώ εδώ. Τέλος πάντων... Στην προηγούμενη σελίδα υπάρχει λοιπά έσοδα 1.650.000. Μήπως αν το αφρήσουμε αυτό στην προηγούμενη σελίδα, κύριε Κανδαρίδη. Πάλι δεν βγαίνει το νούμερο, πρόεδρε. Δηλαδή 19.022. Άντε και τα λοιπά έσοδα είναι 1.653, που είναι η τόκη. Όχι, είναι η τόκη. Το έχω τσεκάρει. Δεν βγαίνει πάλι ότι στις υπηρεσίες έχουμε 18.777. Μικρότερο είναι το νούμερο. Αν τα προσθέσουμε βγαίνει ακόμα μεγαλύτερο. Αν τα αφαιρέσουμε, πάλι δεν πέφτουμε εκεί πάνω. Το ξαναλέω, δεν είμαι λογιστής, αλλά δεν μπορώ να καταλάβω λίγο αυτά τα νούμερα. Αν μπορείτε να ρωτήσετε και να... Όχι, ευχαριστώ. Κομμέτρα, ας κρατηθεί, λοιπόν, έτσι παράκληση. Θα επικοινωνήσω και εγώ και οι πάλι λόγοι μας από το ΔΥΠΕΘΕ που είναι εκεί. Οπότε θα δωθούν οι απαντήσεις και οι διευκρινίες. Γιατί νομίζω ότι, τουλάχιστον ασχέτως με συμβούλιο, με την απόφαση του ΣΤΕ, αυτή, νομίζω, η έγκριση από την Οικονομική Επιτροπή, ήταν μέσα πάντα στην αρμοδιά της Οικονομικής, οπότε θα πρέπει να λυθεί απόφαση, για να την προωθήσουμε και εμείς. Κάποτε περίπτωση, θεωρώ, στο πρώτο ερώτημα, όσον αφορά το ότι δεν προκύπτουν τα αποτελέσματα προφόρων, έχει να κάνει με ένα ποσό που είναι μέσα στα συνήθεια έσοδα, τα οποία είναι μη φορολογηταία και προφανώς βγαίνουν έξω αυτά, γι' αυτό προκύπτει και αυτή η μεγάλη διαφορά. Αλλά αυτό ας μας το λύσει και ο συνάδελος. Οπότε αφήνουμε το πρώτο θέμα σε εκραιμότητα. Να περάσουμε στο δεύτερο θέμα. Έγκριση της 14922 απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου του Νομικού Προσώπου Δημοτική Κοινωνική Αλληλική Προσχολική Αγωγή Καβάλα στο Δήμο Καβάλα, με θέμα έγκριση της 18ης αναμόρφωσης προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2022. Είναι η κυρία Χαλκιά συνδεμένη, θα μας απαντήσετε εσείς κύριε Δημητριάδη. Υπάρχουν ερωτήματα κύριε Καλλιδαρίδη. Να υποθέσω πρόεδρε ότι, όχι να υποθέσω, είναι η ενίσχυση που δίνει ο δήμος η επιχορήγηση, η ΣΥΝ είναι 95 χιλιάδες και αφορά μισθοδοσίες αν καταλαβαίνω καλά, αν θυμάμαι καλά τέλος πάντων. Ναι κύριε Καλλιδαρίδη, είναι η δεύτερη ενίσχυση που ήρθε, υπό ότι ήταν τα 75 χιλιάδες που είχαν έρθει πριν από ένα περίπου μήνα. Η δεύτερη είναι τα 95 χιλιάδες τα οποία χρησιμοποιήθηκαν και πληρώθηκαν πάλι δόκτυμπρο πρωτοβουλιακούς αυγμών στις 27 του μήνα, το μήνα Οκτώμβριο. Υπήρχε μια καθυστέρηση στην ουσία στους συγκεκριμένους υπαλλήλους το διάσταμα που είχαν έρθει στο Συμβούλιο, υπήρχε ένας μήνας καθυστέρηση και όχι τρεις που είχαν ακουστεί τότε, και τρεις ακούστηκαν έξω από κάποιους συνδικαλιστές, υπήρχε ένας μήνας, ο οποίος την επόμενο μετά από τα 75 χιλιάδες που δόθηκε πάντων με το Συμβούλιο σαν έκδοχο ρήγηση, καλύφθηκε ο μήνας Σεπτέμβριος, με τα λεφτά αυτά τα 95 καλύφθηκε και ο μήνας Οκτώμβριος, και τώρα αυτή τη στιγμή από την ΕΕΤΑ, παράλληλα ότι είχαμε μια μεγάλη καθυστέρηση, έχουν εγκριθεί δύο πρώτοι μήνες, έχουμε πάει όλα τα λεφτά που δικαιώμασταν να πάρουμε, ίσως και λίγο παραπάνω από την ΕΕΤΑ, βέβαια είχαμε μια καθυστέρηση που σας είπαμε ότι είχαμε υποσχέσει πως η 28η μήνα θα έχουν έρθει τα λεφτά, τα λεφτά θα τα έχουν λογικά αυτά την Πέμπτη την Παρασκευή, οπότε στις 23 του μήνα θα πληρωθούν και το μήνα Νοέμβριο και μπαίνουμε σε μια κανονικότητα. Υπάρχει κάποιο άλλο ερώτημα σε άδοση? Ωραία, προχωράμε προς τοποθέτηση και ψήφιση. Θετικοί είμαστε, πρόεδρε. Κύριε Κελαϊδάκη. Εγώ αναγκάζομαι να πω παρόν, αν και συμφωνώ με τη διαδικασία, αφού δεν μπορούμε να πάρουμε διαβεβαίωση να περάσει στο Δημοκρατικό Συμβούλιο. Κύριε Τρομόκωνα, απλώς μια που είναι και η κυρία Ταβουλζίδο εδώ, μήπως έχουμε κάποια νεότερο, σαν φορά την λεωγραφία και δεν το παρακούσα, η κυρία Ταβουλζίδο έτρεθε το ερώτημα, τι θα κάνουμε σύμφωνα με την απόφαση στη Βουλή της Επικρατίας. Απήντησα στους συναδέλφους ότι μετά την ανακοίνωση του Υπουργείου Σωτερικών και την ανακοίνωση της ΚΕΔΕ, είμαστε σε αναμονή του πλήρη σκημένου. Υπάρχει κάτι νεότερο, έχει έρθει σήμερα κάτι σαν λεωγραφία που δεν το αντιλήθηκα εγώ. Όχι, όχι, δεν υπάρχει τίποτα νεότερο, είναι η ανακοίνωση που βγήκε αμέσως μετά την δημοσίευση της περίληψης της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατίας. Είμαστε σε αναμονή, λειτουργούμε με βάση ό,τι ισχύει αυτή τη στιγμή, ο 46, 26, 46, 35. Ό,τι προκύψει ως ενημέρωση ή πληροφόρηση, θα ενημερωθεί όλη η ομάδα, όλη η δημοτική Συμβουλή. Πρόεδρε, αν μου επιτρέπεις να πω λίγο κάτι. Λοιπόν, αυτό που δημοσιεύτηκε, για να ξέρουμε τι λέμε, αυτό που δημοσιεύτηκε ήταν μια περίληψη. Η επίσημη απόφαση δεν έχει καθαρογραφεί και δεν έχει δημοσιευτεί. Αφού καθαρογραφεί και δημοσιευτεί, θα πρέπει κατά το νόμο για να αποκτήσει έννομη ισχύ, να επιδοθεί στον διάδικο, που είναι το Υπουργείο Συστηρικών, το ελληνικό δημόσιο, και από τότε ισχύει και είναι εκτελεστεί. Μέχρι τότε ισχύει κανονικά ο νόμος, σαν να μην υπάρχει απόφαση. Το Υπουργείο Συστηρικών φυσικά και σε συνονόηση με το ανώτατο ακυρωτικό το ΣΤ, θα ετοιμάσει μια νομοθετική ρύθμιση, αν μπορεί να θεραπεύει τα προβλήματα του νόμου. Γιατί την ίδια στιγμή, στο ίδιο κίνδυνο, μπορούν να βρεθούν οι αποφάσεις όλων των συλλογικών αυτών οργάνων, ανα την επικράτεια. Επομένως, αυτή τη στιγμή, για μας δεν υπάρχει εκτελεστή απόφαση, δεν έχουμε καμία ευθύνη συγκονομική επιτροπή, κανένα πρόβλημα η αποφάση μας, όταν με το καλό δημοσιευτεί και επιδοθεί αρμοδίως στο Υπουργείο Εσωτερικών, θα αποκτήσει εκτελεστότητα και θα βγάλει νεότεροι ανακοίνους στο Υπουργείο Εσωτερικών. Και τότε, και οι αποφάσεις έχουν το τεκμήριο της νομιμότητας και οι συνεδριάς είναι απολύτως νόμινες. Τότε, κύριε Παπά, τι νόημα έχει αυτή η περίληψη, δηλαδή προάγγελος κάποιου γεγονότος, απόφασης, κρίσης, που θα επέλθει, η οποία είναι με πλήρια σάφη αυτή τη στιγμή, τι νόημα έχει? Με πλήρια σάφη, η περίληψη, η περίληψη... Τι μας λέει αυτή τη στιγμή, που ετοιμάζει το Υπουργείο για να αντιμετωπίσει σωστά το θέμα. Φυσικά, δείχνει τι έκρινε το Συμβούλιο της Ευκρατίας και όταν αντιμετωπιστεί, είναι μίζονο σημασίας θέμα, να μπορεί η ελληνική πολιτεία να το αντιμετωπίσει. Γιατί, απ' ό,τι καταλάβατε, ούτε το νομοθέτημα της απλής αναλογικής, αλλά ούτε και ο νόμος Θεοδορικάκου, το αντιμετώπισαν ούτε σωστά, ούτε απολύτως νόμιμα. Ήταν τσαπατσοδουλίες, και η μία και η άλλη. Αλλά συνηθίζει το Συμβούλιο της Ευκρατίας να δημοσιεύει περίληψεις, πριν τη δημοσίευση, την καθαρογραφή και την επίδοση απόφασης, για να μπορεί η ελληνική πολιτεία να θεραπεύει ό,τι έχουν προβλήματα. Και υπάρχει σημαντικό θέμα. Κινδυνεύουν δεκάδες χιλιάδες αποφάσεις συλλογικών οργάνων, να κηρυχθούν άκυρες και να υπάρσουν και πάλλα πολλά άλλα ζητήματα λειτουργίας των δήμων μέχρι τις εκλογές. Οπότε θα έχει το χρόνο του Υπουργείου Συτερικών, και έχω την πληροφόρηση ότι ήδη το κάνει, να προσπαθήσει νόμιμα και όχι πρόχειρα να θεραπεύσει αυτές τις παθογένειες. Κύριε Κελαϊδάκη, μετά και από την πιο εμπερσατομένη νομική προσέγγιση του κ. Παπά, επειδή είχατε μια επιφύλαξη ως προς το παρόν, δεν σας λέω φυσικά να αλλάξει... Κατάλαβα τι λέτε. Κατάλαβα πρώτα και εγώ θα πω έναν το λόγο. Εγώ να δεχθώ την τοποθέτηση του κ. Παπά και της διευκρινής που έδωσε επί του θέματος και δεν θα αλλάξω στάση. Θα δεχθώ ότι οι εξηγήσεις είναι πιο επαρκής, ότι αυτή τη στιγμή δεν κινδυνεύει ούτε οι αποφάσεις αλλά ούτε και όλων εμάς, ακόμη και η σύνθηση της οικονομικής επιτροπής έτσι πως η περίληψη αυτή την φύγει. Να πω ναι και συνεχίζουμε. Αν είναι κανονικά και βλέπουμε αν έχουμε κάποια νεότερη πληροφόρηση τοποθετούμαστε ξανά. Άρα είστε θετικός όσον αφορά... Θετικός, ναι. Σας ευχαριστώ πολύ. Να προχωρήσουμε στο τρίτο θέμα. Έγκριση με αριθμό 61 του 22 οπόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου Οικονομικού Προσώπου Δημοτικού 2 Καβάλα. Στο δημοκρατικό Καβάλα υποφορά την έγκριση της μηνιαίας έκθεσης γάμα τριμίνου προϋπολογισμού δημοτικού 2 οικονομικού έτους 2022. Κύριε Καλανταρίδη, επειδή ξέρω ότι έχετε ερωτήματα. Υπάρχει κάποιο ερώτημα από κάπου κι ο συνάδελφος. Κύριε Καλανταρίδη, έχετε το λόγο. Λοιπόν, ευχαριστώ Πρόεδρε. Η κατάσταση δυστυχώς συνάδελφη δεν έχει αλλάξει και ιδιαίτερα από το προηγούμενο τρίμινο. Είναι ξεκάθαρο εδώ, αν δούμε λίγο τα τακτικά έσοδα, την ιστέρηση η οποία υπάρχει. Αν δούμε λίγο τον ΚΑΜΝΤΕΣΕΡΑ που είναι τα έσοδα αποτέλευκη δικαιώματα και ουσιαστικά σε τι αναφέρεται. Αναφέρεται στα δίδακτρα, έτσι. Βλέπουμε λοιπόν ότι στο εννιάμινο τα εισπραχθέντα δίδακτρα είναι μόλις στο 23,04%. Γι' αυτό άλλωστε το Δίο έχει έρθει και ζητάει πάλι από τον Δήμο να υπάρξει ενίσχυση. Έχει πάρει όπως βλέπουμε εδώ τις 180.000 και ήδη σε ένα από τα προηγούμενα, αν θυμάμαι καλά, συμβούλια έγινε καινούργια αναμόρφωση για να στείλουμε ενίσχυση, έτσι. Τι άλλο παρατηρούμε εδώ, παρατηρούμε αυτό το οποίο θέτω εδώ και χρόνια. Ποιο είναι αυτό? Τα έσοδα παρελθόν των οικονομικών ετών. Επειδή ακριβώς τόσα χρόνια στις οικονομικές καταστάσεις δεν αποτυπώνεται το τι έχουμε να εισπράξουμε αλλά εφαρμόζουμε την τακτική, ήρθε ο Ηλίας να μας πληρώσει, πολύ καλά, βεβαιώνω το έσοδο αυτό και το εισπράτο ενώ έχω εξηγήσει και ξέρει και η υπηρεσία, δηλαδή η οικονομική υπηρεσία του Δήμου, έτσι, ξέρει πώς ακριβώς γίνεται αυτή η διαδικασία και θα μπορούσε να βοηθήσει σε αυτή την αλλαγή να βεβαιώνουμε το έσοδο με το που περνάει ο μήνας, έτσι, και άρα μετράει, να το πω έτσι, η συνδρομή του συγκεκριμένου, τέλος πάντων, δημότη. Βλέπουμε εδώ, λοιπόν, ότι από τον προηγούμενο χρόνο, γιατί περίπου έπρος ουσιαστικά έχει να κάνει αυτό, ενώ δεν είχαμε τίποτα στον προϋπολογισμό, μη δεν είχαμε προϋπολογίσει, ξαφνικά βλέπουμε εδώ να εισπράττουμε 99.000, έτσι, προφανώς έχει να κάνει με τα έσοδα τα οποία δεν είχαμε βεβαιώσει πέρυσι και προφανώς δεν είχαν μπήκει στον προϋπολογισμό, με αποτέλεσμα να έχουμε εδώ μια εικόνα η οποία δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Δεν λέω τίποτα καινούργιο, το έχω ξαναπεί. Βέβαια εδώ να δώσω ένα θετικό για τον πρόεδρο, ο οποίος ήταν την τελευταία φορά εδώ και το έχουμε συζητήσει στο θέμα. Με διαβεβαίωσε λοιπόν, γιατί έχουμε και επαφή και λόγω του επαγγέλματος, ότι ξεκίνησαν να το κάνουν αυτό, ίσως να μπορέσει να μας το βεβαιώσει εδώ η Ελένη, ότι πλέον κάθε μήνα και αυτό είναι κάτι το οποίο θα το δούμε προφανώς στο επόμενο τρίμινο, ότι πλέον ξεκίνησαν να βεβαιώνουν αυτά τα οποία θα πρέπει να βεβαιώσουν, όχι μόνο τα εισπραχθέντα, αλλά και αυτά τα οποία δεν έχουν εισπράξει για να έχουμε μια καλύτερη εικόνα του τι ακριβώς συμβαίνει. Πάντως αυτή η εικόνα που έχουμε εδώ δεν είναι σωστή, έτσι. Για αυτόν τον λόγο λοιπόν, εμείς θα πούμε παρόν. Εγώ ήθελα να σας ενημερώσω, έχω μιλήσει με τον προγραμματιστή, έτσι, και μου είπε το εξίσου ότι τα δίδακτρα μπαίνουν σε δύο κωδικούς. Όπως είπατε εσείς, τα τακτικά έσοδα το 04 και τον κωδικό τον ΠΟΕ. Μου είπε ότι δεν είναι όλα ΠΟΕ, αυτά που φαίνονται ως ΠΟΕ, ότι είναι ένα λάθος του προγράμματος, το οποίο δεν μπορεί να το αλλάξει τώρα στα μέσα της χρονιάς και θα το αλλάξει με την επόμενη χρονιά. Οπότε ως έσοδα από δίδακτρα είναι το συνολικό ποσό 54.000 συν 90.000 από τα 237 που είχαμε προϋπολογήσει. Είναι πολύ λιγότερα δηλαδή τα ΠΟΕ που φαίνονται στον 4 κωδικό. Δεν μπορεί να το διορθώσει τώρα. Όχι, μου είπε ότι έτσι είχανε φτιάξει το πρόγραμμα. Αν έχετε και μικρόφωνα για να σας ακούμε και εμείς κύριε Πρόεδρε. Ότι έτσι το είχανε φτιάξει εδώ και χρόνια, δεν είχανε ρωτηθεί για ποιον λόγο, οπότε το συνέχισαν έτσι. Τώρα αυτό είναι λάθος φτιαγμένο όμως, δεν μπορούν να μπαίνουν αυθαίρετα κάποια δίδακτρα ως ΠΟΕ, δεν είναι ΠΟΕ. Και δεν αλλιώνει την εικόνα αυτή η τακτική που γίνονταν τόσο καιρό. Ναι, φυσικά. Γι' αυτό του ζητήσαμε να το φτιάξει, αλλά μας είπε ότι τώρα δεν μπορεί και πρώτο και τελευταίο τρίμινο. Οπότε να περάσουμε σε τοποθέτηση και ψήφιση. Ωραία. Είστε Συναμιλέμιν Γκρίζντεν, δεν το συγκράτησα. Κύριε Σκελαϊδάκης. Παρόν και εγώ κύριε Πρόεδρε, μετά τις διευκρινήσεις που δόθηκαν για το λάθος που υπάρχει στο λογισμικό, παρόν και εγώ. Ωραία, κρίνετε ομόφωνα το τρίτο θέμα. Να δώσουμε τον λόγο στην κυρία Πριμικυρλίδου, για να μας ενημερώσει σχετικά η στιγμή. Ναι, βεβαίως. Συγγνώμη, λίγο παραρχόμαστε στο πρώτο θέμα, συνάδλουφη. Στην κατάσταση Β' όσον αφορά τις απαιτήσεις λοιπόν, στην ουσία πρόκειται να βλέπουμε, για πιστωτικό υπόλοιπο ΦΠΑ. Άρα είναι φόρη αυτό που είπα πριν. Ναι, ναι. Επίσης, είναι 18.000 ευρώ από το Δήμο Καβάλλας, που είναι μια απέτηση που τραβάει χρόνια, αφορούσε τη διοργάνωση, θεστιβάλ, τέλος πάντων. Άρα και σε αυτό είχα δίκιο. Έχει μείνει εκραιμότητα και κάτι μικρό. Στις απαιτήσεις. Ναι, είναι 4-5 ποσά. Είναι δηλαδή το πιστωτικό υπόλοιπο ΦΠΑ, είναι τα 18.000 από το Δήμο και είναι κάποιες μικρές εκραιμότητες από ένα θέατρο ακροπόλ, από το Διπεθέ Πάτρας. Οπότε σε σύνολο αυτά μας δίνουν τα 71, 409 και 65. Τώρα, όσον αφορά το δεύτερο ερώτημα, τα αποτελέσματα προφόρων, με θετικό πρόσημο είναι ο κύκλος εργασιών, δηλαδή 19.022,60, τα λοιπά συνήθει έξοδα 476.500 και τα λοιπά έσοδα και κέρδη. Από αυτό το σύνολο αφαιρούνται τα υπόλοιπα, δηλαδή το 198, 166 και 28, το 6, 165 και 52 και το 190, 372 και 71, όπως επίσης και οι τόκοι και τα συνανθή κονδύλια. Αυτό, αν το δούμε, μας δίνει όντως 102.000. Λοιπά έξοδα και ζημίες, λέτε, 193,72. Αυτό εννοείται. Ναι, όχι εννοώ, εννοώ τα αποτελέσματα προφόρων. Μου είπε πώς προκύπτει το ποσό. Ένα λεπτάκι, Λούι, το φωτογράφεις αυτό. Λοιπόν, ας το κάνουμε όλοι μαζί. 19,022,60, συν 4,76,500, μίον 198, 166,28, μίον 6,165,52, μίον 165,52, μίον 6,165,52, μίον 6,165,52, μίον 6,165,52, μίον 6,165,52, μίον 6,165,52, μίον 190,072,71, συν 1.653,11, μίον 4,71,18, μας δίνει 102.022 λεπτάκια. Άρα είναι τόκη που έχει πληρώσει, όχι τόκη ως ακοκαταθέσης εσόδων, έτσι, από τόκη περιμερειάς. Λοιπόν, όσον αφορά το άλλο ερώτημα τώρα, το τρίτο ερώτημα, ένα λεπτάκι, γιατί και εδώ μου έδωσε διευκρινήσεις. Τα προσθέσαμε. Όχι τα κέρδη, πριν... Ναι, το βάλαμε αυτό, το προσθέσαμε. Ναι, και μίον 4,71. Γιατί αυτό δεν είναι... Αυτό μας διευκρινήσε, αφορά τόκους από λογαριασμούς, οι οποίοι έχουμε πληρώσει τόκους προσαυξήσεις κάπου, προφανώς, έτσι. Όχι από καταθέσεις, τόκη καταθέσεων, που είναι έσοδο. Όχι. Είναι τόκη προσαυξήσεις, από κάτι που έχουν πληρωθεί σε οφειλές, προφανώς. Τώρα, για το 4,71, θέλουμε να είμαστε πολύ συγκεκριμένοι, να ξαναδείχουμε άλλο ένα, άλλη μία επικοινωνία. Ναι, ναι, ναι. Ήταν συγκεκριμένος και μου είπε ότι... Υπάρχουν και τόκοι, οι οποίοι με αφορούν, τόκοι περιμερειάς, τόκοι προσαυξήσεων. Να προχωρήσω στο επόμενο ερώτημα. Λοιπόν, το επόμενο, όπως πολύ σχετικά το είδες και μου το είπες. Λοιπόν, εδώ αθρίζεται ο 73, που είναι έσοδο από παροχή υπηρεσιών, που είναι ο κύκλος εργασιών μας, τα τιμολόγια που εκδίδουμε τέλος πάντων και εισπράττουμε. Και σε αυτό προσθήθητο 75, έσοδα παρεπόμενων ασχολιών χαρακτηρίζεται. Και στην ουσία είναι κάποια προγράμματα, τα οποία πουλήσαμε για το Φεστιβάλ Φιλίππον φέτος. Αν αφαιριστούν αυτά τα δύο νούμερα, 18, 777, 37 και το 246,73, μας δίνει το 19,022. Μέσα υπάρχει ανάλυση στον ισολογισμό ενώ είναι συγκεντρωτικά το πόσο εδώ το 16, 19,022. Μέσα είναι η ανάλυση στον 70 και στο 73 και 75. Αυτό είναι το πρόγραμμα. Το προσάρτημα το έχετε έτσι, που έχει συντάξει ο ίδιος, το έχετε μπροστά σας. Ωραία, να μην μπορώ στη διαδικασία να το διαβάσω, ενώ το έχετε μας πεντάξει. Υπάρχουν κάποιες ερωτήσεις? Έχω, Πρόεδρε, λίγο κάποιες ερωτήσεις. Βλέπω ότι παίρνουμε χρήματα από τους κωδικούς που έχουν να κάνουν με την απόδοση του ένφυα και την απόδοση του φόρου κεφαλαίου. Βλέπω ότι τον ένφυα ενδιάμεσα τον είχαμε αυξήσει, είχαμε βάλει χρήματα και τώρα έρχομαστε να τα ξαναπάρουμε. Υπάρχουν κάποιες ερωτήσεις? Επίσης, βλέπω ότι υπάρχουν κωδικοί από τους οποίους μηδενίζουμε την συντήρηση των ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων, που είχαμε βάλει εκεί χρήματα, γιατί ξέρουμε ότι, αν το θυμάμαι καλά, αφορά εγκαταστάσεις που είναι και στο κλειστό κολυμβητήριο και πιθανόν σε κάποιους άλλους χώρους. Δεν χρειαζόμαστε να κάνουμε συντήρηση. Ξέρουμε ότι τα κόστη εκεί είναι τεράστια και η συντήρηση μας βοηθάει σε αυτό το κομμάτι. Γιατί ερχόμαστε να το μηδενίσουμε, το αντίστοιχο γίνεται και σαν τα αλλάκτικά για τις ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις. Μηδέν πάλι, τίποτα. Πριν λίγο καιρό κάναμε αναμόρφωση και βάλαμε χρήματα για να πληρώσουμε το ρεύμα για την άρδευση. Τώρα τα ξαναπέρνουμε πίσω. Τι έγινε, δεν τα χρειαζόμαστε τώρα? Δεν ξέρω, φθήν είναι το ρεύμα. Για να τα βάλαμε τα χρήματα εκεί, προφανώς, ήρθαν κάποιοι λογαρασμοί και πρέπει να πληρωθούν. Δεν θα τους πληρώσουμε? Αυτά, πρόεδρε, ευχαριστώ. Και πριν απαντήστε λίγο, πρόεδρε, σε αυτά, να συμπληρώσω στο ερώτημα του Λία. Έχετε δημιουργήσει και μηδενικό κωδικό για υπηρεσίες ψηφιοποίησης και εκεί τι πρόκειται να περάσουμε, το προγράμμα που έχουμε γκρίνει για την ψηφιοποίηση υπηρεσιών ή κάτι άλλο? Ναι, θα σας απαντήσω και σε αυτό. Για τον έφυα και τον φόρο κεφαλαίου, επειδή έχει πληρωθεί, δεν έχουμε κάποιο υπόλοιπο, δεν χρωστάμε πλέον, οπότε περισσέμουν τα χρήματα αυτά εδώ πέρα και φυσικά τα παίρνουμε να τα αξιοποιήσουμε σε άλλους κωδικούς. Σε ό,τι έχει να κάνει με την ίδρυυση όλων αυτών των γυναστηρίων όπου παίρνουμε τα χρήματα, γι' αυτό με ρωτήσατε για το ρεύμα που βγάζουμε χρήματα, γιατί είχατε πει είχατε βάλει χρήματα και για ρεύμα και τώρα δεν θα πληρώσουμε λογριασμούς. Για ποιο κωδικό είχατε πει, για την άρδευση είχατε πει? Συντήρηση ηλεκτρομιχανολογικών εγκαταστάσεων. Ναι, άλλαξα εγώ σειρά, σου ζητώ συνομιλία. Λοιπόν, αυτά τα χρήματα είχαν μπει κατά προσέγγιση, είδαμε ότι θα έρθουν κάποιοι λογριασμοί. Βλέπουμε ότι πλέον δεν χρειάζονται να περισσεύουν αυτά τα χρήματα ουσιαστικά και τα αξιοποιούμε για την ίδρυυση των δημοτικών κτιρίων. Πρέπει να πω ότι όλοι οι λογριασμοί έχουν πληρωθεί, αυτή τη στιγμή δεν χρουστάμε τίποτα στη ΔΕΙΑΚ και όλοι οι λογριασμοί ρεύματος είναι πληρωμένοι κανονικά, δεν υπάρχουν οφειλές. Απλώς καμιά φορά είμαστε λίγο πιο αισιόδοξοι ως προς το κωδικό που γεμίζουμε, ξέρουμε ότι ανά πάσα στιγμή μπορούμε εφόσον περισσεύσουν χρήματα να τα ξυπνήσουμε κάπου αλλού. Και τώρα με τα χρήματα που αφορούν την προμήθεια ανταλλακτικών όπως και τη συντήρηση, είμαστε στο τέλος της χρονιάς. Η υπηρεσία προφανώς συγκεκριμένη αντιλαμβάνεται ότι δεν μπορεί να προχωρήσει, θα το κάνει την επόμενη χρονιά, οπότε αυτός ο κωδικός μπορεί να αδειάσει και φυσικά θα ξανανισχυθεί την επόμενη χρονιά για να γίνει την επόμενη χρονιά αυτό. Και τα χρήματα αυτά εδώ πέρα τα χρησιμοποιούμε για το αντίτιμο ηλεκτρικού ρέμματος, για το φωτισμό πλατιών και κοινοχρήστων χώρων. Και στα τελευταίο ερώτημα που κάνατε εσείς και ο κύριος Καλανταρίδης, και ο κύριος Συνώμη Κελαϊδάκης. Λοιπόν, αφορά ουσιαστικά, όπως θα τη λαμβάνεις και από την εμπειρία που έχετε, θα γίνει η έναξη διαγωνιστικής διαδικασίας, γι' αυτό και μπαίνει η μηδενικό το ποσό. Τα χρήματα τα προβλέπουμε στο επόμενο πρωτογραφικό λογισμό. Ξεκινάμε πρώτα από τη ψηφιοποίηση. Δεν έχει να κάνει ψηφιακές υπηρεσίες. Έχει να κάνει με ψηφιοποίηση φακέλων, κύριε Κελαϊδάκη. Θέλουμε να προχωρήσουμε ουσιαστικά σε μια ψηφιοποίηση όλου του αρχαϊκού υλικού που έχουμε. Ξεκινάμε με το Τμήμα Καταστημάτων, όπου θα γνωρίζετε, κύριε Καλταρίδη, υπάρχει ένα τεράστιο αρχείο, ένα δωμάτιο με φακέλους γεμάτο με βιβλιοθήκες. Κάποια στιγμή αυτό πρέπει να ψηφιοποιηθεί. Και θα προχωρήσουμε σιγά σιγά γενικότερα σε ψηφιοποίηση φακέλων. Νομίζω και παλαιότερες δικής το έχουν κάνει αυτό. Σε ό,τι έχει να κάνει με τις λογιστικές υπηρεσίες και τον ισολογισμό, που και ο ισολογισμός είναι μέρος της λογιστικής υποστήριξης, λόγω της αξιοδότησης του Ταμείας μας, του κύριου Χατζηγιάννη, υπάρχει ένα κενό από τις μισθές του Ταμεία. Ο μόνος ικανός υπάλλειος ο οποίος μπορεί να αναπληρώσει αυτή τη στιγμή το κενό δεδομένης και της έλειψης προσωπικού είναι ο λογιστής, ο κύριος Τσαμπάζης, αλλά εδώ δημιουργείται ένα κενό στο λογιστήριο. Δυστυχώς δεν υπάρχει το γνωστικό αντικείμενο, είναι ένα πολύ λεπτό θέμα αυτό. Δεν υπάρχει υπάλλειος ο οποίος μπορεί να αναπληρώσει, είναι κάτι το οποίο το έχουμε ψάξει να είμαστε και σύνομοι, είναι κάτι μια πρακτική που την εφαρμόζουν πολλοί δήμοι, τουλάχιστον για την επόμενη ευχωνία θα πεθαίνουμε σε εξωτερική εταιρεία να μας υποστηρίξει και αν κάποια στιγμή έρθουν οι υπάλλειοι όπως αναμένουμε να έρθουν θα έρθει και ένας λογιστής ο οποίος θα μπορεί να μας καλύψει. Δυστυχώς ο υπάλλειος του Ταμείου πρέπει να είναι υπάλλειος του Δήμου διορισμένος ενώ ο λογιστής μπορεί να σου παρέχει υπηρεσίες όπως γίνεται και στα νομικά πρόσωπα και ως εξωτερικός συνεργάτης. Κύριε Καρανταρεβή. Λοιπόν με αφορμή την τρίτη τριμμηνία που είχαμε δει πριν λίγο καιρό συνάδελφοι είχα πει σε σχέση με την κατάσταση που παρουσιάζεται στην απορροφητικότητα των κονδυλιών από την τεχνική υπηρεσία φαίνεται πόσο να το πω έτσι να το χαρακτηρίσω έτσι όσο το δυνατόν πιο μαλακά ότι η κατάσταση δεν είναι καλή. Δεν γίνεται δηλαδή να φτάνουμε στο τέλος του χρόνου και να έχουμε μια απορροφητικότητα της τάξης του 9% στο τεχνικό πρόγραμμα και του 7% στο πρόγραμμα δημοσιών επενδύσεων. Να λοιπόν ακόμη κάτι το οποίο βλέπουμε εδώ από την τεχνική υπηρεσία γιατί αυτή εδώ η προμήθεια από εκεί ουσιαστικά ξεκινάει και έχει να κάνει ακριβώς με υποδομές τις οποίες έχει να συντηρήσει. Μηδέν συντηρήσει λοιπόν στις ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις, μηδέν ανταλλακτικά που το θέμα το ξέρω πολύ καλά γιατί είχα ασχοληθεί με το κολυμβητήριο όχι ως τεχνική υπηρεσία ως οικονομική υπηρεσία και ο λόγος που έμπαιναν αυτά τα χρήματα και διοχετεύονταν εκεί ήταν ακριβώς για να καταφέρουμε να σημαζέψουμε λίγο ό,τι αφορούσε το κόστος αυτών εδώ των υποδομών. Γιατί το να χαλάσει κάτι και μετά να τρέχουμε να το φτιάξουμε είναι πολλαπλάσια αυτά τα οποία θα κληθούμε να πληρώσουμε. Δεν προλαβαίνουμε λοιπόν στις καλένδες του επόμενου έτους και τα ανταλλακτικά και η συντήρηση των ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων, ένα το κρατούμενο. Και δεύτερον όσον αφορά τις υπηρεσίες και συγκεκριμένα αυτό που είπατε με το λογιστή και τον ταμεία. Λοιπόν, έναν υπάλληλο έχουμε που μπορεί να συντάξει ισολογισμό και να κάνει ό,τι αφορά τέλος πάντων η διαδικασία. Και αυτός άκουσα να λέγεται ότι είναι ο μοναδικός λέει που μπορεί να κάνει τον ταμεία. Θα με επιτρέψει Πρόεδρε να πω το εξής. Αυτό το οποίο υποπτεύομαι εγώ είναι ότι δεν θέλει καλής άλλος να πάει στη συγκεκριμένη θέση. Γι' αυτό εξανάγκηση η διοίκηση καταλήγει στο να πάρει αυτόν τον έναν υπάλληλο και να τον πάει να κάνει αυτή τη δουλειά. Δεν θέλει λοιπόν η διοίκηση να έρθει σε σύγκρουση με αυτούς οι οποίοι αρνούνται, λες και είναι η δικιά τους η δουλειά. Επειδή τα έχω περάσει γι' αυτό σας τα λέω, τα ξέρω κι εγώ. Γιατί όλοι θέλουμε το εύκολο. Τι καλά να κάθομαι εκεί να μην έχω ευθύνες. Αυτές οι ευθύνες πραγματικά είναι τι να πω. Δεν ξέρω, αυτός ο φόβος ο οποίος υπάρχει είναι κάτι το τρομερό. Οπότε αναγκαζόμαστε λοιπόν να πάρουμε αυτόν τον ικανό υπάλληλο, να τον πάμε να καλύψει τη θέση του τα μία, έτσι. Και θα καταλήξουμε να προσλάβουμε άλλη μία εταιρεία να μας παρέχει λογιστική υποστήριξη για αυτά τα οποία μας έκανε αυτός ο υπάλληλος μέχρι τώρα. Και όπου όντως αυτή τη θέση δεν υπάρχει άλλος που να μπορεί να το κάνει. Αυτή κατά πάσα πιθανότητα είναι η πραγματικότητα, όσο κι αν θέλετε να το ωραιοποιήσετε. Για αυτούς τους λόγους λοιπόν, αγαπητοί συνάδελφοι, εγώ και προφανώς και η κυρία Δρακονάκη, αν διαφωνεί ας πει κάτι άλλο, θα είμαι αρνητικός. Ευχαριστώ πάρα πολύ. Μία επισήμανση σε αυτό κύριε Καλανταρίδη. Όντως δεν απέχει αυτό που λέτε. Έχετε την εμπειρία, γνωρίζετε, αλλά θεωρώ ότι πραγματικά είναι μια λεπτή θέση που απαιτεί και ικανότητες. Η θέση του Ταμεία είναι μια θέση, ειδικά τώρα που πρέπει να είμαστε πολύ… Σε λίγο θα ισχύσει και το Άρθο 54 από το 25, θα ισχύσουν τα διεθνή λογιστικά πρότυπα. Πρέπει να υπάρχει απόλυτη σύμπλευση και συμφωνία των λογιστικών και των αμμιακών υπολείπων. Όχι νομίζουμε βέβαια ότι ο συγκεκριμένος υπάλειος μπορεί να το κάνει. Είναι και αυτό όμως ότι πραγματικά αυτή τη στιγμή με το δυναμικό που έχουμε, δεν θεωρώ ότι υπάρχει άλλος υπάλειος που μπορεί να κάνει αυτό. Δεν είναι μόνο να μετράμε χρήματα έτσι και να κάνουμε καταθέσεις και αναλήψεις. Ξέρετε πολύ καλά, έχετε μεγάλη εμπειρία, το πόσο ικανότητες απαιτεί να έχει αυτός ο υπάλειος σε αυτή τη θέση. Ελπίζω με τις προσλήψεις να έρθει ένας υπάλειος και αυτό να είναι παροδικό που θα συμβεί με την λογιστική υποστήριξη. Κύριε Κελαϊδάκη, αν θέλετε κι εσείς να ψηφίσετε. Ναι βέβαια κύριε Πρόεδρε και σχετικά με τη διευκρίνηση που δώσατε σαν απάντηση στην τοποθέτηση του κυρίου Καλαταρίδη, να πω εγώ ότι με την ελπίδα εσείς ότι θα έρθει υπάλειος. Αν πιάσουμε όμως ότι δεν πιάσει η ελπίδα σας και δεν έρθει υπάλειος, το επόμενο που θα βλέπουμε είναι να υπάρχει νομοθετική ρίθμιση που να επιτρέπει στη θέση του ταμεία να μπει η εταιρεία ξένη, να μην χρειάζεται έναν μόνιμος υπάλειος, να μπει η εταιρεία εξωτερική σαν συνεργάτης που θα έχει ικανούς υπαλλήλους και να φτάσουμε στο σημείο σχεδόν όλη η δομή και της λογιστικής αποτύπωσης αλλά και το ταμείο του Δήμου να περάσει σε ιδιώτες. Είναι κάτι που το συζητάμε πολλά χρόνια, κύριε, στο Δημοτικό Συμβούλιο, για το πόσο όλες αυτές οι αλλαγές που γίναν στους Δήμους, δίνοντας αρμοδιώτες στους Δήμους χωρίς να τους δίνουν χρήματα, δίνοντας τη δυνατότητα να διαχειριστεί αλλά και να μην μπορεί συχρόνως γιατί δεν μπορεί να προσλάβει ο ίδιος προσωπικό, να οδηγούν τους Δήμους στο πώς θα περάσουν σε ιδιωτικά χέρια όλες οι περισσίες στους Δήμους το εξαλήφθοντας όλη τη διεδομή των υπαλλήλων και της δυναμικής που θα μπορούσε να έχει με μια σωστή και αποφασιστική διοίκηση το προσωπικό των Δήμων και η κάθε διοίκηση σ' όλους τους Δήμους, όχι μόνο στο δικό μας. Άρα βλέπουμε ότι σιγά-σιγά αποδομείται με έντεχνο και ωραίο τρόπο όλη αυτή η δυναμική. Σε ένδειξη διαμαρτυρίας, ας πούμε από την πρώτη στιγμή εμείς απαράταξη έχουμε τοποθετηθεί ότι θα πρέπει η διοίκηση, η συγκεκριμένη του δικού μας Δήμου, γιατί αυτή μας ενδιαφέρει, να κάνει όλες αυτές απαραίτητες εργασίες είτε για προσλήψεις ατόμων, είτε να προλάβει το κακό που βλέπαμε εδώ και χρόνια όλοι να έρχεται με τις αποχωρήσεις υπαλλήλων, είτε και με την πρόθεση για να ιδιωτικοποιηθούν όλες οι περισσίες του Δήμου θα καταψηφίσουμε και εμείς αυτή την αναμόρφωση και θα τοποθετηθούμε στο Δημοτικό Συμβούλιο αναλυτικότερα. Άρα, γκρίνεται ομόφωνα το πέμπτο θέμα. Περνάμε στο έκτο θέμα, έγκριση γενόμενο… Το τέταρτο, τέταρτο θέμα. Έχετε δίκιο, συγγνώμη, εγώ πήδεξα ένα πάκελο. Πάμε στο πέμπτο, ναι, σας ευχαριστώ για την επίση μας. Πέμπτο θέμα, έγκριση γενόμενο δαπανών περιοδησών από την πάγια προκαταβολή, αφορά ουσιαστικά πληρωμές δηλυτίων τεχνικού ελέγχου, εκπλητεού για τα οχήματα. Είμαστε σύμφωνοι? Ναι, πρόεδρε. Θετικοί. Ομόφωνα. Έγκριση γενόμενο δαπανών περιοδησών από την πάγια προκαταβολή, κοινότητα καβάλας. Να βοηθήσω να προμήθει αδρανών υλικών και προμήθεια χρωμάτων. Ναι, εγώ. Και εμείς είναι για την κοινότητα καβάλας. Σας ευχαριστούμε. Ομόφωνα το έκτο θέμα. Έβδομο θέμα, έγκριση γενόμενο δαπανών περιοδησών από την πάγια προκαταβολή, κοινότητα κρινίδων, λάμπες ή αλοπίνακες. Ναι, και σα. Ναι. Έβδομο θέμα, ομόφωνα. Όγδο θέμα, επιστροφή αχρηστήτησης πραγματικού ποσού που αφορά κατάληψη κοινόχου στο όρ του τέτους 2020. Ομοίως είναι και το παρόμοιο και το ένα το θέμα. Αφορά την απαλλαγή που είχαμε για το 2020, απλώς οι συγκεκριμένοι επαγγελματίες άρεσαν να έρθουν να κάνουν τις αιτήσεις τους, γι' αυτό γίνεται τώρα η διαγραφή του ποσού. Ναι, εγώ. Εδώ λίγο, Πρόεδρε, επειδή είναι κάτι το οποίο έρχεται από λίγο παλιά και είχε υπάρξει, αν θυμάμαι καλά, μία και θα έλεγα εν μέρει, όχι δικαστική, αλλά είχαμε καταφύγει σε κάποια επιτροπή του άρστρου 152 και αφορά αυτό το θέμα, όπου δεν είχε ακυρωθεί αρχικά. Όχι, όχι. Αφορά την μείωση των τελών στο 50% των κοινων χρήσων για το 2020, είχαν πληρώσει, είχαν κάνει ρήθη. Ναι, στο 50% ήταν το ποσό που δώσανε, κάποιοι πήγαν και προκαταβάλλαν το ποσό. Από 50%. Ακριβώς, ακριβώς. Εκείνο αφορούσε ολική διαγραφή που είχαμε κάνει. Ναι, αυτό με εμπερδεύει, Μανώλη, εντάξει, εντάξει. Άρα είμαστε θετικοί και εμείς. Τώρα και το ένα το θέμα, επιστροφή αχροζητής της Πραφετίας Χρηματικού Ποσό, που αφορά την κατάληψη κοινων χρήσης του χώρου της ΜΑΑ. Οπότε, ομόφωνα και το ένα το θέμα. Δέκατο θέμα, έγκριση κίνησης οχείματος του Δήμου εκτός έδρας στο τόπιρο Ξάνθης, ο οποίος ουσιαστικά είναι για το κδάι της Ξάνθης. Είμαστε σύμφωνοι? Ναι. Συμφωνοί. Άρα, για το εντέκατο και το δωδέκατο είναι παρελαβή τοπογραφικών μελετών. Μία φορά τα κοιμητήρια του Δήμου Καβάλλας. Κυρία Δρακωνάκη, έχετε, μάλλον να σας ενημερώσω σχετικά, ουσιαστικά έχει να κάνει με την νέα εφαρμογή που έχουμε βάλει στα κοιμητήρια. Υπάρχει μία τοπογραφική αποτύπωση πλέον των κοιμητήριων, όλες οι ζώνες και όλοι οι τάφοι. Με τον ενδιαφιασμό κάποιον αμέσως βεβαιώνεται, χρεώνεται μάλλον το τέλος που αναλογεί συγκεκριμένη ζώνη και συγκεκριμένο τάφο, οπότε πλέον η διαδικάσια είναι πιο ευέλικτη. Έχει να κάνει, ουσιαστικά, ένα συνδυασμό σε αυτός με την διαλειτουργικότητα που υπάρχει της τοπογραφικής αποτύπωσης με την νέα εφαρμογή που έχουμε εγκαταστήσει στα κοιμητήρια. Συμφωνούμε, κύριε Πρόεδρε. Κι εγώ θετικός. Θα μου επιτρέψετε να κάνω μια μικρή παράγκαψη και να πάω στο δέκατο έκτο θέμα για να μην καθυστερούμε την κυρία Χινήσογλου, η οποία πρέπει να είναι παραγωγική, πρέπει να πάει πίσω στις ενεργασία της. Ευχαριστώ για την έγκριση. Δέκατο έκτο θέμα διαβίβαση του από πρώτης 12 του 22ο Πρακτικό Επιτροπής Παραλαβής της προμήθειας τροφίμων ειδών βασικής ηλικής συνδρομής στο πλαίσιο του επιχειρηματικού προγράμματος επιστητικής και βασικής ηλικής συνδρομής του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς από όρους τεβά, περιτροποποίησης του οικονομικού αντικειμένου των συμβάσεων. Πείτε μας κυρία Χινίσαγουλ για την τροποποίηση του αντικειμένου του οικονομικού αντικειμένου. Καλησπέρα πρώτα απ' όλα. Βάση των αναπροσαρμογών που έχουν γίνει στις τιμές και τις αυξήσεις των προϊόντων δίνεται πια το δικαίωμα μέσω του νόμου και του Υπουργείου Ανάπτυξης με εκκλήμους πολύ συγκεκριμένες που έχει βγάλει να γίνει η αύξηση των προϊόντων από συμβάσεις που έχουνε τουλάχιστον διάρκεια 12 μήνες συν να αυξήσουμε τις τιμές σε συγκεκριμένα προϊόντα και με συγκεκριμένα ποσοστά βάση ενός πίνακα που εκδίδει το Υπουργείο Ανάπτυξης. Εμείς μετά από αιτήματα που δεχτήκαμε τόσο από τη ΣΥΤΙΣΙ όσο και από την COSMOPLAS και από την έγκριση που θα πάρουμε από τη διαχειριστική προβήκαμε στο στάδιο, συντάξαμε ένα πρακτικό βάση νόμο από την Επιτροπή Παραλαβής είδαμε τις τιμές, είδαμε τις αυξήσεις, ενδημερώσαμε και προφορικά αλλά και γραπτά με την απόφαση της οικονομικής στη διαχειριστική. Ο Δήμος Καβάλας διέθεται και το χρηματικό υπόλοιπο για να καλύψει αυτή τη διαφορά και δώσαμε αυτές τις αυξήσεις που θα βρείτε στους συγμένους πίνακες. Αυτή η διαδικασία επειδή είναι πολύ καινούργια προβλέπει συγκεκριμένα βήματα και από τη λήψη της απόφασης από τη σύνταξη του πρακτικού από την Επιτροπή Παραλαβής τη λήψη της απόφασης θα πάει για έγκριση στη διαχειριστική η οποία διαχειρίζεται την προμήθεια και τις δαπάνες του ΤΕΒΑ θα μας δώσει την έγκριση για την τροποποίηση των συμβάσεων και θα μπορέσουμε να υπογράψουμε τις συμβάσεις στις συγκεκριμένες. Οι συγκεκριμένες συμβάσεις βλέπουν και προς τα πίσω δηλαδή βλέπουν και τη μολόγια του προηγούμενου μήνα και δύο μηνών πίσω. Όλα αυτά έχουν προβλεφθεί, δεν έχουν πληρωθεί ακριβώς ακολουθούμε τα βήματα της συγκυκλίου και ό,τι προβλέπει. Σαν να λέω ότι ό,τι κάναμε μέχρι τώρα είναι πάντα σε συνενόηση γιατί είναι η πρώτη φορά με τη διαχειριστική των Αθηνών και δε του ΤΕΒΑ και θα μας δώσουν και την έγκριση τους για να προχωρήσουμε στην υπογραφή της σύμβασης. Βέβαια θα γίνουν και οι τροποποίησεις στην εφημερίδα των ευρωπαϊκών κοινοτήτων. Ό,τι προβλέπει και το κάνουμε αυτή τη στιγμή γιατί μέχρι τώρα ενώ υπήρχε δυνατότητα αύξησης δεν μας είχαν δώσει τα εργαλεία για να το κάνουν. Δηλαδή λέγανε ναι αύξηση, δεν σε μοιάξω αλλά δεν λέγανε ακριβώς πως. Και πρέπει η υπηρεσία να τεκμηριώσει αν ο ανάδοχος δικαιούταν ή όχι χωρίς συγκεκριμένα εργαλεία. Τώρα ο νομοθέτης έρχεται και βάζει τους κανόνες που μας επιτρέπουν ακριβώς πως να το κάνουμε. Είστε λαλίστατοι. Υπάρχουν κάποιες ερωτήσεις? Προχωράμε τότε σε τοποθέτηση και ψήφιση. Θετική, κύριε Πρόεδρε. Κύριε Κελαϊδάκη. Ναι, η αλήθεια είναι ότι δεν προλάβαμε. Δεν προλάβαμε να δω όλα τα σχετικά αυτά. Όντως είναι μια πρωτόγνωρη διαδικασία. Αν λύνει πρόβλημα και έχουμε την εγγύηση της υπαλλήλου του Δήμου, εγώ και εγώ θετικός θα είμαι. Μακάρι να λυθεί το πρόβλημα έτσι. Οπότε εγκρίνεται μόφωνα το δέκατο έκτο θέμα. Επανερχόμαστε στο δέκατο τρίτο. Έγκριση διακήρυξης των όρων και των οριστικών τευχών δημοπράτησης του έργου ανάπλασης της πλατείας Νεαπόλαιο στην περιοχή Ποταμουδίων, Δήμου Καβάλλας. Επιτέλους. Κυρία Δρακονάκη. Θέλετε να ρωτήσετε ή να ψηφίσετε απευθείας. Η έγκριση της διακήρυξης είναι στηρίζεται στην μελέτη την οποία εγκρίναμε από τη διαδικασία της εταιρείας. Αν όχι το ΔΕΠΑΝ ποιόσιμη, πώς είναι η επωνυμία του Επιτήματος. Το ΔΕΠΑΝ. Στηριζόμαστε δηλαδή σε εκείνη την υπόθεση, σε εκείνη την μελέτη, την οποία παρεμπιπτόντος έχει λυθεί έτσι εκείνος ο προβληματισμός της υπηρεσίας για την αποπλήρωμη της μελέτης. Έχει ξεκαθαρίσει ο τρόπος. Δεν υλοποιήθηκε ακόμα. Είμαστε στην πορεία υλοποίησης. Η διαδικασία είναι εξεκάθαρη. Έχει με τις αποφάσεις αυτές που είχαμε και της κρίσης του Επιτρόπου. Ήταν από το τμήμα του ελεγκτικού συνεδρίου. Σε αυτές αναφέρει. Αυτές. Το ρωτάω γιατί δεν θέλω να υπάρχει σκιά στο αν το παραδοτέο της μελέτης, δηλαδή η βάση της οποίας στηριζόμαστε για να αντιμοπρατήσουμε ένα έργο, για να κάνουμε μια προκήρυξη. Έχουμε έτσι περιπτώσεις ενστάσεις. Αυτό εννοείται. Όχι. Εντάξει. Είμαστε θετικοί, κύριε Πρόεδρε. Εγώ, κύριε Πρόεδρε. Σας ευχαριστούμε πολύ. Εγκρίνεται ο μόφον από εμένα στο δέκατο τρίτο θέμα. Δέκατο τέταρτο θέμα. Έγκριση πρακτικού ένα του διαγωνισμού για την ανάθεση Σύμβασης Εκτέλεση του έργου Διαγωνιζόντιας και Κατακόρυφης Σύμμανσης του Δήμου Καβάλα σε έτους 2022-2023. Σύμφωνομαι, Πρόεδρε. Μια περίπτωση έργου που είναι επαναλαμβανόμενο κάθε χρόνο, νομίζω, αν δεν κάνω λάθος. Ακριβώς. Κύριε Κηλαϊδάκη. Θετικός, θετικός. Εγκρίνεται ο μόφον από εμένα στο δέκατο τέταρτο θέμα. Δέκατο πέμπτο θέμα, έγκριση πρακτικού ένα του διαγωνισμού για την ανάθεση Σύμβασης Εκτέλεση του έργου Διανοιξη δευτερεύοντα κύριο Δικού Άξονα στην περιοχή Περιγιαλείο ανατολικά της ανοικτής δομής φιλοξενμίας προσφύγων. Υπάρχουν ερωτήσεις? Από εμάς, όχι, δεν ξέρω, ο κ. Καλαταρίδης που είναι εκεί, μήπως κάτι θέλει να ρωτήσει. Έγκριση πρακτικού δεν είναι, γιατί δεν έχω μπροστά μου το θέμα. Ναι, έγκριση πρακτικού είναι. Η αλήθεια είναι ότι αφιέρωσα λίγο χρόνο να διαβάσω εδώ το πρακτικό, το οποίο κυριολογικά είναι τεράστιο, για τα δεδομένα των πρακτικών που συνήθως έχουμε μπροστά μας, γιατί υπάρχει αυτό το πρόβλημα, το οποίο αναφέρεται με την εταιρία MECON, η οποία ουσιαστικά φαίνεται να είναι ομοιοδότης. Επειδή εμπλέκεται τώρα σε πολλές νομοθεσίες, τις οποίες να πω την αλήθεια, δεν τις γνωρίζω και τόσο πολύ, από αυτά τουλάχιστον τα οποία κατάφερα να βγάλω, θα δεχθώ εγώ το συμπέρασμα της Επιτροπής. Και θέλω να πιστεύω ότι, γιατί βλέπω και τα άτομα τα οποία αναπτύσσουν αυτό το σκεπτικό, και η αλήθεια είναι ότι είναι άτομα τα οποία πιστεύω ότι έχουνε καλή γνώση των πραγμάτων, γι' αυτό το λόγο δεν έχω κάτι να διαφωνήσω, έτσι. Θα δεχθώ το σκεπτικό τους ότι όντως η εταιρία αποδεικνύει την αξιοπιστία της, παρά των όσων υπάρχουν ακόμη με το πρόβλημα του που είχε προκύψει με ένα προηγούμενο της έργο και δεν θα είμαι αντίθετος, Πρόεδρε. Κύριε Κελαϊδάκη. Όπως η Επιτροπή, κύριε Πρόεδρε. Ομόφωνα το 15ο, να θυμίσω ότι ομόφωνα ήταν και το 16ο. Και να περάσουμε στο τελευταίο θέμα. Έγκριση γενόμενης μετακίνησης και αποζημίωσης δαπανών γενόμενης μετάβασης του Δημάρχου στην Αθήνα, όπου συμμετείχε στο Σύνοδο του 2022 Μέιρες από 30 Δεκάτου 2022. Είμαστε σύμφωνοι, ομόφωνα λοιπόν κύριε Κελαϊδάκη. Καλό μεσημέρι σας εύχομαι σε όλους. Καλό μεσημέρι.