1η Προσομοίωση Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας 2017 (Δήμος Καβάλας - Μunicipality of Κavala, 2017)
: Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Джαντζούμ très Nice! Λοιπόν, Μιλτιάδης Θεοφάνης, Αλεξία Ναγνώστου, Αθηνά Δημητριάδου, Παναγιώτης Χατζιωάννου, Αντώνης Σύμβρος, Ευαγγελιο Ωρφανίδη, Ελευθερία Μαρμαρά, Σαπουτζής Γιάννης, Ελένα Γεωργιάδου, Μαριαννα Πουντίδου, Αλέξανδρος Ράδος, Ανδρέας Μανίτσας, Μαρία Κωσταρά, Μαρία Νικίτα, Λαμπίδη Βασιλική, Φιλιόμος Χοπούλου, Χρήστος Τζάγκας, Χρήστος Γραμμένος, Ευαγγελία Παπα-Νικολάου, Φωτεινή Γάλλου, Γιώργος Ζαχαριάς. Ας περάσουμε στο δεύτερο θέμα της προσομοίωσης της Εικονομικής Επιτροπής. Έγκριση προεπολογισμού για η ειδική μελέτη με σκοπό αντιμείωση των αγμοσφαιρικών ρυπών στο αστικό δίκτυο Καβάλλας. Το λόγο έχει ο Κύριος Δήμαρχος για τέσσερα λεπτά και μια σημείωση όσο βαράει αυτός εσείς μιλάτε. Αγαπητή επικεφαλής, Λυπή Δημοτική Συμβουλή, αγαπητό Προεδρύου. Το παρόν θέμα είναι εξαιρετικά σημαντικό για την πόλη της Καβάλλας. Μια πόλη, η οποία βασανίζεται, έχει βασανιστεί και ακόμα περισσότερο στους παρελθόν και δεν ξέρουμε τι πρόκειται να προκύψει στο μέλλον. Η πόλη, η οποία ήδη ταλαιπωρείται φυσικά από τις εκπομπές ρυπών της βιομηχανίας προσωρικών λιβασμάτων, των διαφόρβων βιομηχανικών μονάδων και των πλατφόρμαν πετρελέων. Ωστόσο, αν μη τι άλλο, πρέπει και εμείς οι ίδιοι οι άνθρωποι να δράσουμε σωστά και οι ίδιοι οι πολίτες μας, δυστυχώς, δεν έχουνε περιβαλλοντική αγωγή. Προσωπικά, από τη θητία μου ως Υφυπουργός Περιβάλλοντος, 2007-2009, στην κυβέρνηση του κ. Καραμαλή, είχα πλήρη γνώση και προσπάθησα να προχωρήσω την αλλαγή της πολιτικής αυτής και την ένταξη της χώρας σε πράσινα προγράμματα και στο έστωτο 713 και στην εργασία για το Νέο Έσπο. Από το ρόλο ως Δήμαρχος αυτής της πόλης προσπάθησα να φέρω εις πέρας την αποστολή αυτή, την δημιουργία μιας οικολογικής πόλης. Η πόλη η οποία θα έχει ένα περιβαλλοντικό πρόσωπο. Για αυτόν τον λόγο, πέραν των ήδη υπάρχουσων δράσεών μας, την ένταξη σε όσα προγράμματα είναι δυνατόν. Διοκλιματικές αναπλάσεις, διασυνοριακά προγράμματα, το έστωτο 1420, το πράσινο ταμείο, περιφερειακό πρόγραμμα προσφερασμότητας, όλα αυτά τα προγράμματα είναι στόχοι τα οποία έχει ενταχθεί ο Δήμος Καβάχνης. Θέλω να τονίσω πως εμείς έχουμε πλήρη επίγνωση και έχουμε πάρει την πλήρη ευθύνη για ό,τι έχει φραχθεί στην αιτία διακυβέρνησής μας σε αυτόν τον τόπο. Ωστόσο, θέλουμε να τονίσουμε πως οι προτάσεις που προσερχόμαστε σε αυτή την Επιτροπή είναι μη τι άλλο πολλές. Ουσιαστικές και καλύπτουν όλο, μα όλο το φάσμα των πολιτικών δράσεων που μπορούν να δημιουργηθούν σε αυτή την πόλη. Θα πω ενδεικτικά κάποια πράγματα. Η ενίσχυση του αστικού κτέλ Καβάλλας από την αρρογή από τον Δήμο, δεδομένο ότι είναι νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου η συγκεκριμένη εταιρεία. Σου προτείνουμε τη δημιουργία Επιτροπής Μεταφορών και Πρασίνου, η οποία θα στηρίζεται από την αστικό κτέλ Καβάλλας, την κτέλ Καβάλλας, το ΤΕΕ, τους παραγωγικούς φορείς, προκειμένου να βρει μέσα από έναν επικοδομητικό διάλογο να διασφαλιστεί ο ρόλος του αστικού συγκοινωνιού, να εκπονηθεί ένα βιώσιμο πλάνο ανάπτυξης και να προοδηθούν οι προτάσεις και τη βελτίωση των συνθήκων της πόλης. Οι προτάσεις για το αστικό κτέλ Καβάλλας και τη βελτίωσή του είναι πάντωνες, οι οποίες θα αναπτυχθούν από τους συμβούλους. Όσον αφορά επίσης και για το κτέλ και για την ανάπτυξη του ποδολατοδρόμου, για το παρκοφαλίρου, για την πλατεία ελευθερίας, για την επέκταση του ποδολατοδρόμου προς τα δυτικά και για τη δημιουργία νέου πεζοδρόμου. Να τονίσω πως προλάβαμε πριν την Αριστερική και την Προοδευτική Ένωση να προτείνουμε θέσεις και προτάσεις για την κάρτα στάθμιευσης, για τη μείωση της κάρτας αφεριορίσεων διαδρομών, για την ελάφρυση για τις ευπαθείς ομάδες, για τη δημιουργία ενοικιάσεων ποδηλάτου, για την ανάπτυξη του ποδηλάτου στην πόλη, για την επέκταση του τετρίου ενοικιάσεων, για την επέκταση του μπάρκινγκ, για τη δημιουργία νέων πράσινων και νοτόμων ιδεών σε διάφορα σημεία της πόλης, για την ένταξη σε προγράμματα του πράσινου ταμείου. Όπου, για παράδειγμα, υπογεωποιημένη κάδε, λαμπτίρες λέντες, έλεγχος αθμοσφαιρικής ρίπατησης, αλλαγή κοστοφόρων διαδικασιών, ψυχρία άσφαλτος, αυτά είναι παρόν, ήδη στις έρεσσες έχουν πραγματοποιηθεί, για παράδειγμα, στους γειτονές μας. Αν θέλουμε να το παίζουμε, τι κάνουν οι γειτονές μας. Να τονίσουμε πώς. Ανάπτυξη πλατείας καπνεργάτη. Ό,τι και να πούμε είναι λίγο. Είναι πάμπουλες τις προτάσεις μας, πως ερχόμαστε με πλήρη επίγνωση της πραγματικότητας, είμαστε ρεαλιστές, παίρνουμε την ευθύνη και θέλουμε να πούμε την αλήθεια στους πολίτες. Αυτό περιμένουμε και από εσάς. Ειλικρινά, οι προτάσεις δεν έχουν κανένα κομματικό πρόσφυγμα από πίσω. Περιμένουμε να εγκαταλειφθούμε με οποιοδήποτε πρόγραμμα, με οποιοδήποτε τρόπο, για να αφελήσουμε την πόλη, αλλά και τους ίδιους τους δημότες μας. Είνα το έχετε καλά στους νομίους. Ευχαριστώ. Κύριε Δήμαρχο, κάποια ερώτηση, μια ερώτηση. Κύριε Ζαχαριά για μισό λεπτό. Ευχαριστώ πολύ κύριε Πρόεδρε. Θα ήθελα να μας πει ο κύριος Δήμαρχος, επειδή εγώ δεν γνωρίζω και πώς διαχειρίζεται ακριβώς τις καταστάσεις, διότι δεν έχω παρακολουθήσει την πορεία τόσο Φιπουργό. Θα ήθελα να τον ρωτήσω λίγο ποιες είναι οι κύριες πηγές, πώς το προϋπολογίζεται από την άρχουσα παράταξη να χρηματοδοτηθούν όλες αυτές οι δράσεις, τις οποίες θα μας ανακοινώσουν σε λίγο οι συνάδελφοι σύμβουλοι. Ευχαριστώ πολύ. Ευχαριστώ πολύ κύριε Ζαχαριά. Κύριε Σαπουτζού για δύο λεπτά. Κύριε Ζαχαριά, είναι διαφορετικά προγράμματα σε κάθε περίπτωση. Σε σχέση με την περίοδο τητίας μου είναι διαφορετικά πλέον τα προγράμματα, τα οποία υπάρχουν. Μπορώ να σας πω τις χρηματοδοτήσεις της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, το πρόγραμμα Τζέσικα, το ταμείο του Πημερά, το διασυρρυαγικό πρόγραμμα Ελλάδα-Βουλγαρία-Σιντερέγ, το πρόγραμμα Horizon 2020, το πρόγραμμα Life Plus της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το πρόγραμμα χρηματοδότησης ποδηλατοδρόμων για τα ελληνικιά της ποδηλάτου, το πρόγραμμα Ευρωπαϊκής Θεσσαλονίκη με την Εθνική Τράπεζα, το οποίο έχουμε και μία άλλη παραπάνω προτες πάνω σε αυτό. Επίσης, τη συνεργασία με ΜΚΟ και την άγκληση κονδηλίων από το σχέδιο βιώσιμης αστικής ανάπτυξης, που προκύπτει από το ΕΣΠΑ 2014-2020, το οποίο θα προσφέρει και 8,5 εκατομμύρια για την πόλη της Καβάλλας μέχρι το 2019. Νομίζω ότι προσπαθούμε να καλύψουμε πλήρως ό,τι μπορεί να υπάρξει. Δεν θέλουμε να επιβαρευθεί ο δήμος από αυτά τα κονδήλια, ωστόσο θέλουμε να επιμεταλλευτεί οποιοδήποτε ευρωπαϊκό πρόγραμμα υπάρχει. Και να τονίσω πως δύο καινοτομίες, το Clean Transport Facility, το οποίο δεν ξέρω να το ξέρετε, είναι πολύ καλό για την ανάπτυξη αστικής ιγιονόνιας, αλλά και το Πράσινο Ταμείο, το οποίο είναι έτοιμο να διαθέσει 30 εκατομμύρια προς τους δήμους. Και εκεί θα στηριχθούμε για να φέρουμε τις νέες ισχυροτομίες για την υπογεωποίηση των κάδων, για την αντικατάσταση των λαμπτήρων LED, αλλά και για την ασφαλτόστρωση με ψυχρό υλικό. Θεωρώ πως όλες αυτές οι προτάσεις, ο οποίες ακόμα πέσουν ότι θα αναπτυχθούν από όλα τα παιδιά της παράταξής μας, είναι αν μήτι άλλο κοστολογημένες, καθαρά κοστολογημένες, πλήρη επίγνωση, εκμεταλλευόμαστε όλα τα ευρωπαϊκά προγράμματα τα οποία υπάρχουν, τα εθνικά προγράμματα, προκειμένου και να μη δημιουθεί ο δήμος, γιατί ο δήμος έχει συγκεκριμένο προϋπολογισμό. Εμείς δεν μπορούμε να βγούμε αυτό το προϋπολογισμό. Στόχος είναι να αντιλήσουμε ό,τι μπορούμε από τα προγράμματα. Ήδη υπάρχει μεγάλη κοστολόγηση. Υπάρχει μεγάλη κοστολόγηση. Υπάρχει μεγάλη κοστολόγηση. Είμαι πολύ χαρούμενη που άκουσα προτάσεις οι οποίες σαφώς συγκλίνουν με τις δικές μας και θεωρώ και με την παράταξη του κ. Ζαχαριά. Είναι ένα θέμα, όπως τόνισε και ο δήμαρχος η ατμοσφαιρική ρύπη, ένα θέμα πάρα πολύ φλέγον στην Καβάλα, μια πόλη με πολλά προβλήματα, κυκλοφορική συμφόρησης, περιβαλλοντικά θέματα και γι' αυτό καλούμαστε να δώσουμε κάποιες λύσεις με σκοπό να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε την παρούσα κατάσταση. Όχι μόνο αφορά τη δική μας στάση, θέλουμε να τονίσουμε ότι φυσικά είμαστε υπέρ της προστασίας του περιβάλλοντος και αυτό θα γίνει αντιληπτό μέσα από τις προτάσεις μας, οι οποίες θεωρώ πως δεν θα διαφέρουν σημαντικά με τις άλλες δύο παρατάξεις και αυτό θα είναι και πιο εύκολο για τη διαδικασία της ψηφοφορίας. Για να γίνω πιο συγκεκριμένη, φυσικά έχουμε εστιάσει και εμείς την ανάπλαση του Παρκουφαλήρου στην πλατεία Καπνεργάτη που έχει διεκρυφθεί ο προπολογισμός, όπως ανέφερε ο δήμαρχος, στη μεταφορά των κτέλ που θεωρούμε πάρα πολύ σημαντικό κομμάτι έτσι ώστε να μπορέσουμε να αποφύγουμε την κυκλοφορική συμφόρηση από το κέντρο της Καβάλλας, όπως ξέρουμε όλοι τα κτέλ εκεί που βρίσκονται δημιουργούν ένα μεγάλο πρόβλημα, τα λεωφόρια δεν έχουν που να σταματήσουν και γενικά υπάρχει ένα θέμα με την αυξημένη κίνηση. Έχουμε εστιάσει και εμείς στους λαμπτίρες LED μέσω ευρωπαϊκής ρηματοδότησης όσο και στον ποδηλατόδρομο. Φυσικά τα προγράμματα τα οποία αναφέρθηκαν προηγουμένως για να μην μακρηγορήσω είναι τα ίδια. Θεωρούμε ότι ο δήμος δεν πρέπει να επιβαρυνθεί επιπλέον για θέματα τα οποία η Ευρωπαϊκή Ένωση από μόνη της μπορεί να δώσει λύσεις στον δημοτικό Καβάλλας και με αυτό τον τρόπο θα δοθεί και η δυνατότητα στην πόλη να αποκτήσει μια εξωστρέφεια προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις ευρωπαϊκές αγορές, όπως και στο βαλκανικό χώρο με τη συνεργασία Ελλάδας-Βουλγαρίας που έχει ήδη αναφερθεί. Ωστόσο οι προτάσεις μας περιλαμβάνουν επίσης και τη δημιουργία μιας ηλεκτρονικής πλατφόρμας μέσω της οποίας θα ερθμίζεται, θα αναλυθεί στην πορεία ο στόχος και η εφαρμογή της. Θα ερθμίζεται πιο εύκολα οι θέσεις σταθμευσης, οι διαθέσιμες θέσεις σταθμευσης στο κέντρο με σκοπό πάντα την αποφυγή της κυκλοφορικής συμφόρησης. Και φυσικά στοχεύουμε στο να βρούμε πιο καινοτόμες ιδέες όπως είναι και τα ηλεκτρικά ποδήλατα και τα υβριδικά αυτοκίνητα, τα οποία θα αναλυθούν στην πορεία των συζητήσεων και από τους δημοτικούς συμβούλους. Φυσικά θεωρώ πως στόχος καινούτριων παρατάξεων είναι το καλό της πόλης και είμαστε εδώ για αυτό το λόγο. Γι' αυτό και σας προτρέπω στο να μην υπάρξουν αντιπαραθέσεις όσον αφορά τις χρηματοδοτήσεις. Δηλαδή να εστιάσουμε περισσότερο στο τι θέλουμε εμείς να πετύχουμε για την πόλη, τι θέλουμε να επιτευχθεί σαν έργο. Και όσον αφορά τη χρηματοδότηση, εφόσον υπάρχουν πάρα πολλά προγράμματα τα οποία ήδη τρέχουν και στα οποία ήδη η Καβάλα συμμετέχει, μπορούμε να έχουμε άμεσες λύσεις. Ευχαριστώ πάρα πολύ. Ευχαριστούμε την κυρία Λαμπίδη. Κάποια ερώτηση για την κυρία Λαμπίδη, κύριε Σαπουτζί για μισό λεπτό. Θα ήθελα να ρωτήσω αν και το πρίσμα της σκέψης της κυρίας Λαμπίδη είναι λογικό. Όσον αφορά τα προγράμματα, θέλουμε να μάθουμε πώς θέλετε να κινηθείτε και πώς θα τα αντλίσετε τα προγράμματα. Ποιο όπτικο θα μπείτε σε ποιο θέλετε να προτείνετε για τα προγράμματα περιβαλλοντικής ανάπτυξης. Για δύο λεπτά. Ευχαριστώ πάρα πολύ για την ερώτηση. Η αλήθεια είναι ότι έχουμε επικεντρωθεί σε ευρωπαϊκά προγράμματα τα οποία και στρέφονται απευθείας σε αυτό που θέλουμε εμείς να δημιουργήσουμε στην πόλη. Για παράδειγμα, ο ποδηλατόδρομος ήδη έχει εγκριθεί σαν προϋπολογισμός. Όσον αφορά τα ποδήλατα, η χρηματοδότηση αυτή ή το αυτοματοποιημένο σύστημα των σταθμούς ποδηλάτων, έχουμε ήδη στραφεί σε ευρωπαϊκά προγράμματα για να αντιλήσουμε τη χρηματοδότηση. Υπάρχει και ένα πρόγραμμα στο οποίο δεν είμαστε μέλος εμείς σαν χώρα, αλλά μπορούμε να ζητήσουμε να γίνουμε, δηλαδή να υπάρξει μια προτροπή στο να γίνει μια πρόταση με την οποία θα καταδεθεί το σχέδιο, ζητώντας η Καβάλα να λάβει μέρος στη χρηματοδότηση, να αντιλήσει τη χρηματοδότηση από το συγκεκριμένο πρόγραμμα. Φυσικά θα αναφερθώ στα προγράμματα περαιτέρω. Όσον αφορά το ΕΣΠΑ που είπατε πριν το 2014-2020, η αλήθεια είναι ότι δεν το έχουμε συμπεριλάβει, όχι επειδή δεν θέλαμε, επειδή ήδη έχει χρηματοδοτήσει έργα και είπαμε να μην επιβαρύνουμε περαιτέρω το συγκεκριμένο πρόγραμμα, εφόσον έχουμε τη δυνατότητα να αντιλήσουμε κονδύλια από ευρωπαϊκά προγράμματα. Ευχαριστούμε κύριε Λαμπίδη. Ο λόγος του κύριου Ζαχαριά για 4 λεπτά. Ευχαριστώ πολύ κύριε Πρόεδρε. Ευχαριστώ τους προηγούμενους συνομιλητές. Βλέπω ότι έχουν όλη τη διάθεση να συνησφέρουν και εμείς φυσικά. Θα ήθελα όμως να πω κατευθείαν στην ουσία για να μη χρονοτριβούμε και φυσικά οι δικοί μας δημοτικοί σύμβουλοι θα αναλωθούν περαιτέρω για να σας εξηγήσουν τις προτάσεις. Εμείς είμαστε, κατ' αρχή πιστεύω ότι θα συμφωνήσουμε στα περισσότερα να πω το κλεισέ για το καλό της πόλης αλλά στην πραγματικότητα γιατί έχουμε παρόμοιες προτάσεις. Όσον αφορά το ποδηλατόδρομο, ο οποίος έχει εγκριθεί, εμείς διαβάζοντας τη μελέτη πιστεύουμε ότι ένας μικτός ποδηλατόδρομος θα ωφελούσε καλύτερα την πόλη της Καβάλλας παραλιακώς. Σε δεύτερο, όσον αφορά τα ποδήλατα, εμείς προτείνουμε ταυτόχρονα με μία ενημέρωση διότι αντιληφθήκαμε ότι πολλοί πολίτες της Καβάλλας δεν γνωρίζουν την ύπαρξη δημοτικών ποδηλάτων και το πώς χρησιμοποιούνται και τις χρεώσεις κουλπου. Έτσι λοιπόν, εμείς έχουμε, μεταξύ άλλων, προβλέπουμε την αγορά ποδήλατων προς ενοικίαση και αν υπάρχει κάποιο ορισμένο κόλλημα ως προϋπολογισμό, έχουμε σαν λύση να λύσουμε ένα μικρό κονδύλι μέσα από ένα ήδη εγκεκριμένο από την αναβάθμιση του 12 του δημοτικού σχολείου όπου θα επενδύσουμε στην αγορά ποδήλατων με κάποιο μικρό ενοίκιο ώστε μετά να γίνει απόσβηση και να συνεχίσουμε την αναβάθμιση. Από εκεί και πέρα, είμαστε υπέρ της πράσινης λύσης που είπαν και οι προλαλίσσαντες με την αξιοποίηση του χώρου για ανάβαψη και δεντροφύτευση, ιδίως σε ορισμένα πάρκα τα οποία ήδη έχουν εγκριθεί. Από εκεί και πέρα, θέλουμε να κάνουμε κάτι για τις αστικές συγκοινωνίες. Από εκεί και πέρα, είναι γνώση μας ότι ο δήμος δεν έχει λόγο στο συγκεκριμένο σε μεγάλο βαθμό, διότι δεν είναι μέρος των μετόχων. Από εκεί και πέρα, πιστεύουμε ότι μπορούμε με κάποιο τρόπο να πιέσουμε το οποίο θέλουμε και εσείς να το αναλογιστείτε και να μας πείτε τι πιστεύετε. Επιπλέον, θέλουμε να επεκτείνουμε και να έχουμε βρει κάποιες λύσεις σχετικά με τον έλεγχο ποιότητας της υλοτομίας μέσα ενός δικτύου καταγραφής, διότι υπάρχει αυτό το πρόβλημα των ρήπων στην πόλη της Καβάλλας, λόγω του ότι καταναλώνονται αμφιβόλου ποιότητας, ξύλα κτλ. Επιπλέον, θέλουμε να ευστήσουμε την προσοχή σε ορισμένες προτάσεις, οι οποίες είναι και ως προς την ενημέρωση των πολιτών, αλλά ως και ως προς κάποιες που θεωρώ ότι είναι ιδιαίτερα και νοτόμες, όπως το σύστημα πόρτα-πόρτα για την απορριμάτων, το οποίο θα αναλυθεί εκτενέστερα. Επιπλέον, σε περίπτωση απεργίας, το οποίο του είχε αναφέρει ο αγαπητός χείρος γραμμένο στο προηγούμενο θέμα και όπως επίσης σχετικά πάλι με δύο-τρεις δράσεις, τις οποίες έχουμε σκεφτεί για να μειώσουμε ως το δυνατότερο τους ρήπους. Από εκεί και πέρα, στα λίγα που άκουσα και από την Προοδευτική Ένωση και από τη Δημοτική Κίνηση, είμαι πολύ χαρούμενος που έχουμε διάθεση να συζητήσουμε. Παρ' όλα αυτά, έχουμε κάποιες ενστάσεις ως προς τη μεταφορά των κτέλ έξω από την πόλη, τις οποίες θα διατυπώσουμε στη συνέχεια και επίσης θα ήθελα να ακούσω παραπάνω τον κ. Δήμαρχο Παύλα, Υφυπουργό και φυσικά τους Δημοτικούς Συμβούλους, σχετικά με την ενίσχυση του αστικού κτέλ Καβάλα, διότι από ό,τι κατάλαβα θέλουμε σε ένα ιδιωτικό πρόσωπο να χρηματοδοτηθεί από το Δήμο. Κάτι το οποίο εμείς δεν πρόκειται να δεχτούμε ποτέ, τουλάχιστον εδώ. Ευχαριστούμε πολύ. Ευχαριστούμε κ. Ζαχαριά. Κάποια ερώτηση, κ. Σαβούτζ Γιέμι Σαλντό. Λίγο πρώτα να επαναλάβει, λίγο την τελευταία πρόταση ο κ. Ζαχαριάς, για να θέσω την ερώτηση. Παρακαλώ. Σχετικά με την ενίσχυση του αστικού κτέλ Καβάλα, κ. Δήμαρχε, δεν άκουσα πολύ καλά την πρότασή σας, αλλά νομίζω ότι αναφερθήκατε σε ένα ιδιωτικό πρόσωπο, το οποίο να υποστηριχθεί χρηματοδοτικός από το Δήμο. Λοιπόν, οι ερωτήσεις που θέλουμε να θέσουμε είναι πρώτον. Γιατί ποιο λόγο να πάρουμε χρήματα από τη δημιουργία του δημοτικού σχολείου, δηλαδή από τα ίδια μας τα παιδιά, να πάρουμε χρήματα για τα δημοτικά ποδήλατα, και δε συμφωνείτε σε σύμπραξη δημοσίου ιδιωτικού τομέα, η οποία είναι και βέλη της πρακτικής και στην Ευρώπη. Δεύτερον, πού θα βρεθούν τα χρήματα για να καταγραφεί η χρήση ξυλίας, χειλοτομίας, και δεδομένου ότι ο δήμος έχει μεγάλη έκταση του ρυνού όγκου του Παγκέου, το οποίο είναι πολύ δύσκολο να ελεγχθεί. Και τρίτον, για ποιο λόγο να μην μεταφερθούν τα κτέλ εκτός της πόλης, η οποία είναι πρακτική, η οποία έχει ακολουθηθεί στην πληρονότητα των πόλων της Ελλάδος. Κυρία Ζαχαριά, για δύο λεπτά. Θέσατε πολλές ερωτήσεις κύριε Δημάρχε, και θα τις απαντήσω όσο γίνεται συνοπτικότερα. Πρώτον, δεν είμαστε κατά της σύμπραξης δημοσίου ιδιωτικού. Για παράδειγμα, στην Τουριστική Επιτροπή, στις Καπναποθήκες, είμαστε υπέρ να γίνει 50-50. Σε συγκεκριμένη περίπτωση όμως, μου φαίνεται περίεργο να χρηματοδοτήσουμε μία ανώνυμη εταιρεία. Πρώτον, δεύτερον, ως προς τη μεταφορά του κτέλ έξω από την πόλη, δεν θα μειωθούν οι ρύποι. Πρώτον, διότι όπως είναι χτισμένη η Καβάλα, δεν υπάρχει ένας περιφερειακός όπως στη Θεσσαλονίκη, παραδείγματος χάρη, όπου το κτέλ Μακεδονίας είναι απ' έξω και όλα τα λεωφορία περνάνε γύρω από την πόλη, εδώ δεν θα μειωθούν οι ρύποι μέσα στην πόλη, γιατί τα λεωφορία, είτε να πάνε προς δράμα, είτε να πάνε προς την άλλη πλευρά, πάλι θα περνάνε μέσα από την πόλη. Επιπλέον, ξέχασα τι μήχατε ρωτήσει, θα τα απαντήσουμε όμως για τα ποδήλατα. Θα γίνει μέχρι να αγοραστούν τα ποδήλατα τα οποία θα πάρουμε ένα μικρό κονδύλι, είτε από αυτό που σας είπα, αυτό είναι το sum back up plan δείτε το, διότι εμείς θέλουμε κυρίως από το σχέδιο βιώσιμης αστικής ανάπτυξης από το οποίο υπάρχουν 4 εκατομμύρια να το χρηματοδοτήσουμε. Σε περίπτωση που δεν γίνει αυτό, προτείνουμε το σχολείο σαν ίστατη λύση, διότι μέχρι να αγοραστούν τα ποδήλατα να ενοικιαστούν και να ξεκινήσει, γιατί όλα αυτά καθυστερούν, μέχρι να ξεκινήσει η αναβάθμιση του ενεργειακού σχολείου με το κονδύλι το οποίο είναι ένα εκατομμύριο και 300 χιλιάδες. Εμείς θα πάρουμε από εκεί πέρα 15 χιλιάδες μέχρι να φτάσει στο 80% να εκπληρωθεί η αναβάθμιση. Θα έχει γίνει η απόσβηση από τα ποδήλατα και δεν θα υπάρχει κανένα πρόβλημα. Αυτό, ευχαριστώ πολύ. Ευχαριστούμε, κύριε Ζαχαριά. Ας περάσουμε στη τοποθετή του Δημιουργικού Συμβούλου. Πάλι θα είναι αλφαβητικά. Θα ήθελα να τονίσω ότι να κάνετε ξεκάθαρο το θέμα που αναφέρεστε, ο κάθε Δημιουργικός Σύμβουλος. Και λίγο πολύ, κύριε Γεωργιάδου, πείτε μας. Εσείς είστε, κύριε Γεωργιάδου. Κύριε Ορφανίδου. Ορφανίδου. Θέλω να πείτε κάτι, κύριε Ορφανίδου. Να είμαι καλύτερα, κύριε Κατσχαρώνη. Θα σε μετονομάζουμε σε κύριε Κατσχαρώνη. Ωραία. Κατ' αρχάς θα θέλω να δηλώσω παρόν. Κατά δέσσερον, συγγνώμη που έλεπα στις πρινές διεργασίες του συνεδρίου. Ο κύριος Δήμαρχος Μέσυλες ο αδελφοποιημένος, ο Αντωνί για κάποιες διαπολιτισμικές σχέσεις που έχουμε. Σας ευχαριστούμε κύριε Κατσχαρώνη. Λοιπόν, θα ήθελα να πω ότι να αναφέρετε λίγο πολύ αν συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τις υπόλοιπες παρατάξεις. Να είναι πιο ξεκάθαρο για να είναι πιο εύκολο για μας. Ας περάσουμε στην κυρία αναγνώστου Αλεξία για δύο λεπτά. Ξεκινήστε. Αγαπητοί σύμβουλοι, το ατμοσφαιρικό είναι ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε στην καθημερινότητά μας και η Καβάλα όπως όλοι γνωρίζουμε έχει πληγή σε μεγάλο βαθμό από αυτό. Σήμερα μέσα σε αυτή την αίθουσα θα αποφασίσουμε για την ανάπτυξη της Καβάλας, της πόλης μας και θα πρέπει να αποφασίσουμε με σύννεση γιατί οφείλουμε να παραδώσουμε στους πολίτες μας μια καλύτερη πόλη. Σε αυτό το πλαίσιο, ένα από τα σχέδια που εγκρίθηκαν από την περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης είναι το Ολοκληρωμένο Σχέδιο Αστικής Ανάπτυξης με προϋπολογισμό 8,6 εκατομμύρια. Το πρόγραμμα αυτό ανήκει στα πλαίσια του ΕΣΠΑ και προβλέπεται ότι πρέπει να υλοποιηθεί μέχρι το 2023. Όμως, εμείς δεσμευόμαστε ότι μέχρι το 2019 θα είναι Ολοκληρωμένο. Δεν θα αναλύσω όλες τις δράσεις που προβλέπει το πρόγραμμα γιατί δεν θέλω να μακρολογίσω, όμως θα σταθώ σε μία μόνο, η οποία είναι η Ενεργειακή Αναβάθμιση του 12 του Δημοτικού Σχολείου. Και λαμβάνοντας ως αίρις με αυτή την αναβάθμιση, η Δημοτική Κίνηση προτείνει την Ενεργειακή Αναβάθμιση όλων των Δημοτικών Κτιρίων. Αυτό θα αποτελέσει μία καινοτομία. Λοιπόν, η χρηματοδότηση θα γίνει μέσω των προγραμμάτων Εξοικονομών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και θα μειωθεί η κατανάλωση των πόρων και της ενέργειας και ο δήμος θα ωφεληθεί τόσο οικονομικά όσο και περιβαλλοντικά. Όπως δείχνουν τα στατιστικά, οι κατανάλωσεις των κτιρίων που υπόκεινται στο δήμο, αποτελούν ένα πολύ μικρό ποσοστό. Αναφέρω ενδεικτικά ότι είναι 5%. Ωστόσο, αυτό θα αποτελέσει παράδειγμα προσμήμηση γιατί θα ευαισθητοποιηθούν και θα παραδειγματιστούν οι πολίτες και θα αναλάβουν και αυτή η πρωτοβουλία γιατί χωρίς αυτούς είναι αδύνατο να μειωθεί το ανθρωκικό αποτύπωμα της πόλης. Ευχαριστώ. Σας ευχαριστούμε κυρία αναγνώστου. Κάποια ερώτηση? Εξαιρετικά. Ας περάσουμε στην κυρία Γάλλου για δύο λεπτά. Καλησπέρα σας και από μένα. Ζούμε σε μια πάρα πολύ όμορφη πόλη, στην πόλη της Καβάλλας και πιστεύω ότι σήμερα όλοι είμαστε εδώ σε αυτό το θέμα για να την ενισχύσουμε και για να λύσουμε αυτό το πρόβλημα που ονομάζεται τυμοσφαιρική ρύπη. Δεν θα σας κουράσουμε πολλές εισαγωγές, θα μπω κατευθείαν στο θέμα. Όπως ήδη αναφέρθηκε από τον κ. Ζαχαριά, ένα από τα σχέδιά μας αφορά τα πράσινα ποδήλατα. Όπως ήδη ξέρετε υπάρχουν, αλλά υπάρχουν πάρα πολύ κάτοικοι της Καβάλλας που δεν γνωρίζουν την ύπαρξή τους. Επίσης, επειδή ο καιρός περνάει και αυτά μένουν ενεξιοποίητα, δημιουργούνται διάφορες φθορές και τα ποδήλατα χρήζουν επισκευής. Γι' αυτό λοιπόν για εμείς προτείνουμε, όπως ήδη αναφέρθηκε, να χρησιμοποιήσουμε 10.000 από το κονδύλι για την αναβάθμιση του δεδεκά του δημοτικού σχολείου, για την επισκευή τους, αλλά και για αγορά κάποιων επιπλέον ποδήλατων, τα οποία θα τοποθετηθούν και σε πιο κεντρικά και τουριστικά σημεία. Πέρα από αυτό, γενικά, όπως όλοι ελπίζω, είμαστε υπέρ της πράσινης ανάπτυξης και ένας άλλος μεγάλος στόχος μας θα ήταν η αγορά δημοτικών αυτοκινήτων με πράσινους καταλύτες ως παράδειγμα προσμήμηση. Προφανώς δεν εννοώ να ξεκινήσουμε σήμερα να αγοράζουμε αυτοκίνητα, αλλά να είναι ένα βασικό μας κριτήριο για την αγορά των μετέπειτα αυτοκινήτων που ίσως χρειαστούμε. Ακόμα, θα ήθελα να αναφερθώ σε ένα πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί λόγω της μονοδρόμησης της Βενιζέλου. Έχει αυξηθεί πάρα πολύ η κίνηση, όπως και εσείς θα έχετε παρατηρήσει, διότι πολλά αυτοκίνητα, ειδικότερα τους ερηνούς μήνες και δε τώρα που διανύουμε τη πιο τουριστική περίοδο, επειδή κατευθύνανται όλοι προς τις άλασσες και προς τους αμμόλωφους, και αμάξια από την Ξάνθη και την Κομοτινή δημιουργείται μια πάρα πολύ μεγάλη κυκλιοφορική συμφόρηση στο κέντρο, η οποία θα πρέπει με κάθε τρόπο να λυθεί. Είναι δύσκολο, γιατί η χρησιμοποίηση του δακτυλίου είναι ένα πολύ μεγάλο θέμα. Απλά πιστεύω ότι είναι κάτι πάρα πολύ βασικό και θα πρέπει να το βάλουμε στο τραπέζι για να κάτσουμε όλοι μαζί να το λύσουμε. Θέλω να πιστεύω ότι σήμερα δεν θα μιλήσουμε σαν παρατάξεις, αλλά σαν πολίτες του δήμο μας που θέλουμε το καλό μας. Ευχαριστώ πολύ! Ευχαριστούμε πάρα πολύ! Πολύ ισοσύ, κύριε Αγάλου! Κάποια ερώτηση? Ο κύριος Χατζιωάννου και η κυρία Λαμπίδη. Λάθος! Μια ερώτηση! Ο κύριος Χατζιωάννου, για μισό λεπτό! Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε! Ναι μεν, είναι όλα πολύ σεβαστά και αποδεκτά αυτά τα οποία αναφέρατε, απλά μία διευκρινήση, να μας αναλύσετε τα χρήματα τα οποία θα χρησιμοποιήσετε, τις πηγές δηλαδή, τις χρηματοδότησες, αυτό, τίποτα άλλο. Ευχαριστώ! Κύριε Αγάλου, για δύο λεπτά! Όπως ήδη ενέφερα για τα ποδήλατα, τα οποία είναι τα μόνο συστικά που χρειάζονται κονδύλοι, όπως και εγώ και ο κύριος Ζαχαριάσπιν αναφέραμε, πιστεύουμε ότι το να δανειστούμε ουσιαστικά 10.000 από το κονδύλι για την αναβάθμιση του 10 του Δημοτικού Σχολείου, το οποίο έχει 1.233.000, αν θυμάμαι καλά, θα μπορέσει να δοθεί για την αναβάθμιση των ποδήλατων και μετά με την ενοικία με πολύ χαμηλό ποσοστό στους πολίτες και στους τουρίστες μας, θα αναπληρωθεί και θα μπει ξανά πάλι πίσω στα αρχικό κονδύλι. Όσον αφορά για τους καταλήτες, όπως είπα δεν αναφέρομαι σε αγορές που πρόκειται να γίνουν τώρα, αλλά στο μέλλον, που σίγουρα κάποια στιγμή θα χρειαστούμε κάποιο αυτοκίνητο. Οπότε δεν είναι κάποιο περίπτω έξοδο. Αυτό! Ευχαριστούμε! Ευχαριστούμε πάρα πολύ! Ο λόγος στην κυρία Γεωργιάδου για δύο λεπτά. Ευχαριστώ πολύ κύριε Πρόεδρε που μου δώσετε το λόγο. Εγώ θα ήθελα να προσθέσω πάνω σε αυτό που είπε η κυρία Γάλλου, ότι η Καβάλα είναι μια πόλη με ένα ιδιαίτερο γεωγραφικό ανάγλυφο και αυτό εντεχομένως δημιουργεί κάποια προβλήματα στους πολίτες, στη μετακίνησή τους με ποδήλατα. Και έτσι η παράταξή μου σκέφτηκε να προτείνει την αγορά ηλεκτρικών ποδηλάτων, τα οποία έχουν κάποια όθιση στο πεντάλι, δεν έχουν γκάζι, γι' αυτό το λόγο είναι και οικολογικά, αλλά βοηθούν πάρα πολύ στη μετακίνηση. Συγκεκριμένα θέλουμε 16 ηλεκτρικά ποδήλατα αξίας 800 ευρώ το καθένα, τα οποία θα τοποθετηθούν ισόπωσα σε δύο σταθμούς ηλεκτρικών ποδηλάτων. Αυτοί θα βρίσκονται ο ένας έξω από το κλειστό Γυμναστήριο Καλαμίτσος και ο άλλος στο Δημοτικό Κήπο Υρώων. Όσον αφορά τη χρηματοδότηση αυτού του προγράμματος, θέλουμε να ζητήσουμε τη συνεργασία του δίου μας με το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Cycle Walk, το οποίο χρηματοδοτείται με ποσό περίπου 1,5 εκατομμυρίου. Να πω για τη λειτουργία των ποδηλάτων ότι φορτίζονται κανονικά στην πρίζα όπως οποιαδήποτε άλλη συσκευή. Κάθε φόρτιση κοστίζει 8 λεπτά και αρκεί για 55 χιλιόμετρα. Οπότε καταλαβαίνετε ότι είναι κάτι που θα έχει πολύ μικρά έξοδα, με το οποίο ο δήμος δεν θα εξοδέψει πάρα πολλά χρήματα. Αυτά έχω να πω. Ευχαριστώ, δέχομαι ερωτήσεις. Ευχαριστούμε πάρα πολύ κύριε Γιούργιαδο. Κάποια ερώτηση, η κυρία Χατζενίκ. Μια στιγμή. Η κυρία Παπανικολάο, για μισή λεπτό. Ευχαριστώ πολύ για την αναγνώριση. Θα ήθελα να ρωτήσω για τα ηλεκτρικά ποδήλατα, να δώσουμε κι άλλα χρήματα σε ρεύμα. Δηλαδή, αντί να πάρουν ένα κανονικό ποδήλατο, για να τι να δώσουμε κι άλλα λεφτά και να καίμε και ρεύμα. Το πιστεύω είναι λίγο αχρίαστο για την πόλη. Το κανονικό ποδήλατο, νομίζω, μας καλύπτει όλους. Ευχαριστώ. Κυρία Γιούργιαδο, για τέλωτα. Κατανοητή ερώτησή σας. Και έχω να πω ότι, ίσως, όπως ακριβώς είπα και στην αρχή, ότι η Καβάλα είναι μια πόλη με ιδιαίτερο γεωγραφικό ανάγκρο, πολλές ανηφόρες, και ενδιαχομένως αυτό δυσκολεύει τους πολίτες στο να οθηθούν στο να χρησιμοποιήσουν το ποδήλατο για τη μετακίνησή τους, οπότε σκεφτήκαμε ότι ένα ηλεκτρικό ποδήλατο θα τους οθούσε στο να το χρησιμοποιήσουν. Ευχαριστώ. Ευχαριστούμε. Ο λόγος στον κύριο Γραμμένο για δύο λεπτά. Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι. Πρώτα απ' όλα, θα ήθελα να τονίσω ότι χαίρομαι ιδιαίτερα γι' αυτό το θέμα και πιστεύω ότι δεν μπορούν να υπάρξουν κομματικές είτε παραταξιακές διαφοροποιήσεις επάνω σε θέματα που αφορούν το περιβάλλον, τη φύση και τη δημόσια υγεία. Εγώ, ως παράταξη, πιστεύουμε ότι πρέπει να αλλάξουμε μοντέλο ανάπτυξης, να στραφούμε προς την πράσινη ανάπτυξη, την βιώσιμη και αηφόρο ανάπτυξη, η οποία μπορεί να επιτεχθεί λόγω της οικονομικής στενότητας μέσα στην οποία ζούμε, από την σύμπραξη δημόσια και ιδιωτικού τομέα. Στις συγκεκριμένες προτάσεις μας, έχουμε αρχικά τα πάρκα τσέπης, τα οποία μπορούν να ελλοποιηθούν μέσα από την κατεδάφηση εγκαταλειμμένων κτιρίων, τα οποία αποτελούν και κίνδυνο για την πόλη. Τα οποία θα παρατηρειώνονται, θα κατεδαφίζονται και θα γίνονται μικροί πόλοι πρασίνου, οξυγών και πολιτισμού για τις γειτονιές της Καβάλλας. Κατά δεύτερον, έχουμε ένα πρωτοποριακό σύστημα για την Ελλάδα αποκομιδής του σκουπιδιών και απορριμάτων, είναι το Πόρτα-Πόρτα. Είναι ένα σύστημα διαφοροποιημένης αποκομιδής απορριμάτων, το οποίο αφορά και την ταυτοποίηση κυρίως οκοδών απορριμάτων που εγκαταλείπονται στο δρόμο. Ενωδεύεται και από επιβολή προσθήμων, είναι κατά της υπερκατανάλωσης, ενώ παράλληλα τα λόγω της ανακύκλωσης των υλικών και της διαφοροποίησης του, μπορεί να αποδειχθεί και κερδοφόρο για το δήμο, διότι μπορούν να γίνει και κομποσκοπίηση, βιωμάζα και διάφορα, τα οποία θα έχουν και οικονομικά ωφέλεια για το δήμο. Και τέλος, πιστεύω να κράτατε ότι η πόλη δεν ανήκει στα αυτοκίνητα αλλά στους πολίτες και στους ανθρώπους της. Δεν είναι κακό να γίνονται επεζοδρομήσεις και να απελευθερώνεται ο δημόσιος χώρος για χάρη των πολιτών. Γι' αυτό και σε περιόδους μεγάλης μόλινσης και ρίπανσης από ατμοσφαιρικούς ρίπους, προτείνουμε την απαγόρευση της κυκλοφορίας αυτοκινήτων στο κέντρο της πόλης, για να γίνεται μια ομαλοποίηση της κατάστασης. Ευχαριστώ. Ευχαριστούμε πάρα πολύ. Μια ερώτηση από τον κ. Ήμβρο, για μισό λεπτό. Ευχαριστώ κ. Πρόεδρε. Κύριε Συνάδελφε είπατε για την εκμετάλλευση εγκαταλειμμένων κτιρίων και είπατε παλλοτρίωση. Ποια συγκεκριμένα κτίρια ιδιωτών θα απαλλοτριώσετε και από πού θα βρείτε τα χρήματα. Παρακαλώ κ. Γραμμένε για δύο λεπτά. Ναι, σε ό,τι αφορά τις απαλλοτριώσεις μπορούμε να δούμε ότι υπάρχουν δεκάδες αλληλά κτίρια τα οποία είναι εγκαταλειμμένα, είναι στα πρόθερα της κατάρευσης. Θεωρώ ότι μέσα από διασταύρωση με το κτιματολόγιο και με το δήμο μπορούμε να βρούμε σε ποιους ανήκουν, να προταθεί σε αυτούς να δοθεί είτε ένα αντάλλαγμα το μισό της τιμής που μπορεί να υπολογιστεί από μεσίτες είτε από την κλιματική εταιρεία του κράτους έτσι ώστε να το κατεδαφίσουμε, είτε να προτείνουμε μια συνεκμετάλλευση του χώρου πάντα όμως με πρόκριμα την πράσινη ανάπτυξη όχι δηλαδή εμπορική χρήση αλλά περιβαλλοντική όπου θα γίνει πάρκο. Τώρα ο ιδιότης μπορεί να αποζημιωθεί ή μπορεί και ο ίδιος εάν έχει την καλή πρόθεση να το κάνει δωρεά στο δήμο. Ευχαριστώ. Ευχαριστούμε τον κύριο Γραμμένο. Ο λόγος στον κύριο Θεφάνη για δύο λεπτά. Ευχαριστώ πολύ κύριε Πρόεδρε. Εμένα οι δικές μου προτάσεις καταρχήν αφορούν τις συγκοινωνίες της πόλης και θεωρώ απαράδεκτο σε μια εποχή όπου η ψηφιοποίηση επικρατεί παντού να μην υπάρχει μια απλή εφαρμογή να ενημερώνει τους πολίτες για το πότε έρχεται το λεωφορείο, για τα δρομολόγια και όλα αυτά. Παρατήρησα ότι υπάρχουν ήδη τηλεματικοί σταθμοί που σημαίνουν ότι υπάρχει η τεχνολογία και με μια περαιτέρα ανάπτυξη θα μπορούσε να δημιουργηθεί μια εφαρμογή. Για κινητά τηλέφωνα είναι γνωστή αυτή η τεχνολογία και από εκεί και πέρα θα προτείνω και τη χρήση ηλεκτρονικού εισιτηρίου, είναι κάτι επαναστατικό για μια πόλη σαν την Καβάλα αλλά δεν βρίσκω το λόγο να μην προσπαθήσουμε να εφαρμοστεί αυτό το μέτρο. Τώρα όσον αφορά τα ποδήλατα θα μπορούσε να γίνει ένα πλέγμα επιχειρήσεων οι οποίες θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν φιλικές ως προς τα ποδήλατα και ίσως η δημιουργία ενός χάρτη το οποίο θα μπορούσε να βοηθήσει και τον πολίτη της Καβάλας και κάποιον άλλον που έρχεται από αλλού να χρησιμοποιήσει το ποδήλατο και μέσα από συγκεκριμένα μονοπάτια εντός εισαγωγικών να πλοηγηθεί στην πόλη, να επισκεφθεί και τις επιχειρήσεις οι οποίες ουσιαστικά θα χρηματοδοτούν αυτό το εγχείρημα. Και τέλος όσον αφορά την πράσινη πολιτική θα ήθελα πάλι να προτείνω μια πρωτοβουλία του δήμου όπου πολίτες, επιστήμονες που εξειδικεύονται ας πούμε στην πράσινη τεχνολογία και ο ίδιος ο δήμος θα συνεργαστούν όλοι μαζί ώστε όλο αυτό να μπορέσει να επεκταθεί δηλαδή ότι οι δημοτικοί σύμβουλοι έχουνε μεν κάποια γνώση αλλά φέρνοντας έναν επιστήμονα στην πόλη της Καβάλας θα μπορέσουμε να εμβαθύνουμε στο ζήτημα να μας παρουσιάσουν καινούργια πράγματα από άνθρωποι που τα ξέρουν καλύτερα από εμάς. Ευχαριστώ πολύ. Ευχαριστώ πολύ κύριο Θεοφάνι. Κάποια ερώτηση η κυρία Λαμπίδη για μισέ λεπτό. Ευχαριστώ πάρα πολύ. Αρχικά θέλω να ρωτήσω πώς φαντάζεστε το πλέγμα επιχειρήσεων δηλαδή λίγο να μου το αναλύσετε το πώς θα στυθεί και πώς θα λειτουργήσει. Όταν εννοείται πλέγμα επιχειρήσεων αυτό δεν θα θέλει μια χρηματοδότηση. Εννοείται για να έχει συμβουλευτικό χαρακτήρα. Ας πούμε να τον έχουμε εδώ στο Δημοτικό Συμβούλιο να μας πει ότι έχει στην πράσινη ανάπτυξη. Πρέπει να κάνουμε αυτό, να δράσουμε έτσι και τα λοιπά και τα λοιπά. Εσάν ειδικός και από πού θα βρούμε λεφτά να το χρηματοδοτήσουμε. Ευχαριστούμε την κυρία Λαμπίδη. Απαντήστε για δύο λεπτά. Ευχαριστώ πολύ την κυρία Λαμπίδη για την ερώτηση. Όσον αφορά το πλέγμα επιχειρήσεων θα χρησιμοποιήσω ένα προσωπικό παράδειγμα. Όταν επισκέφτηκα την πόλη της Βαρκελώνης υπάρχει ένας χάρτης. Όλο αυτό χρηματοδοτείται από τις επιχειρήσεις. Δηλαδή, μια επιχείρηση ώστε να προσελκύσει πελάτες και ώστε να δείξει και ένα καλό πρόσωπο προφανώς ως προς την πόλη και να διαφημιστεί. Θα μπορούσε να συμμετέχει σε όλο αυτό το εγχείρημα. Και δεν νομίζω ότι είναι και μεγάλο το κόστος. Δηλαδή, μιλάμε τώρα απλώς σε ένα πλέγμα επιχειρήσεων το οποίο θα φέρει κοντά ή θα δημιουργήσει μια κοινωνία ποδηλάτου. Τώρα, όσον αφορά τον επιστήμονα, θα μπορούσε και να... Κι αυτό το δημοδικό συμβούλιο δεν το είχα στο μυαλό μου έτσι. Εγώ το έλεγα κάτι σαν και συναδριακός τουρισμός θα μπορούσαμε να το πούμε. Να φέρουμε δηλαδή όλους τους επιστήμονους κοντά στην πόλη της Καβάλλας να εφαρμόσουν και τις γνώσεις τους στην πόλη. Τώρα, συγκεκριμένο χρηματοδοτικό πρόγραμμα δεν το έχω μπροστά μου και θα με συγχωρέσετε. Δεν πειράζει. Αυτό. Ευχαριστώ πολύ. Ευχαριστούμε τον κύριο Θεοφάνη. Ο λόγος στον κύριο ίνδρο για δύο λεπτά. Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε. Αγαπητοί συνάδελφοι, θα σας μιλήσω για ένα δημόσιο αστικό χώρο όπου αυτός δεν είναι άλλος από την πλατεία. Τόσο η πλατεία Ελευθερίας, όσο και η πλατεία Καπνεργάτη. Είναι ένας δημόσιας χώρος ο οποίος συνθέτει την ίδια την εικόνα της πόλης. Αν προσπαθούμε να θυμηθούμε μια πόλη, τη θυμόμαστε κυρίως από τις πλατείες της, όπου εκεί συναντιώνται οι άνθρωποι. Είναι χώροι συλλογικής σκέψης, αντίδρασης, κινητοποίησης, ξεσηκωμού των λαών, όπου επαναστατούν μερικές φορές και φέρνουν την αλλαγή. Είναι γεγονός ότι σήμερα η κατάσταση, τόσο στην πλατεία Ελευθερίας, όσο και στην πλατεία Καπνεργάτη, δεν ευχαριστούν ιδιαίτερα τους πολίτες Καβάλλας. Περιορίζονται για στάση, για μια βόλτα ή για ψυχογεία, όποτε προσφέρονται οι διάφορες εκδηλώσεις. Εντοπίζεται ουσιαστική ανάγκη για περισσότερο πράσινο, για καθαριότητα, και θα ήθελα από όλους τους συμβούλους να εφιστήσουν την προσοχή τους σε ένα σημαντικό πρόβλημα, όπου αυτό εντοπίζεται στην πλατεία Ελευθερίας, όπου έχει κατακλυστεί από αθήκανους, όπου είναι πάρα πολύ βρώμικοι. Οι επιχειρήσεις, όπως και ο εμπορικός σύλλογος της Καβάλλας, έχει διαμαρτυρηθεί εντόνως, διότι οι επιχειρήσεις... Παρακαλώ την προθεσθετική, ένας λίγο σεβασμός, συνεχίστε. Πέριξ της πλατείας αντιμετωπίζουν ένα μεγάλο πρόβλημα και θέλω από όλους τους συμβούλους να τοποθετηθούν και να βρούμε μία από κοινού λύση σε αυτό το θέμα. Προτείνουμε λοιπόν για την πλατεία Καπνεργάτη τη Μελέτη 53-650, όπως προέκυψε και η χρηματοδότηση της ύψους διεύθυνσης και του ΕΣΠΑ, στόχος η ανάδειξη της περιοχής του Μουσείου του Καπνεργάτη, οικολογική αναβάθμιση και κυκλοφοριακή αποσυμφόρηση. Το σχέδιο περιλαμβάνει την ύπαρξη του νερού, του πράσινου και του πράσινου. Και για την πλατεία Ελευθερίας να δείξει το πραγματικό της πρόσωπο τόσο το ιστορικό όσο και το κέντρο της πόλης. Θα αναβαθμιστεί και θα προσφέρει πολλά στο δήμο. Ευχαριστούμε πολύ. Ευχαριστούμε πολύ. Κάποια ερώτηση? Η κυρία Μποντίδου μία ερώτηση θα κάνει για μισό λεπτό. Πολύ απλή και απαίρητη. Για την πλατεία Ελευθερίας δεν είπατε ότι εκεί πέρα υπάρχουν πολλοί ανστήκανοι... Τι είναι τόσο αστείο, τι κατάλαβα. Οι οποίοι βρωμίζουν την πλατεία αυτό, είπατε. Αντιλαμβάνεστε πόσο ρατσιστικό είναι αυτό το οποίο λέτε. Αυτό που λέτε είναι οριακά μισοανθρωπικό. Κατηγοριοποιείτε μία ομάδα ανθρώπων... και τους λέτε ουσιαστικά ότι είναι βρωμιάριδες και ότι ριπένουν την πόλη. Είναι δυνατόν. Είναι η αλήθεια. Είναι δυνατόν. Ησυχία. Τι λέτε, να τους πετάξουν στην θάλασσα. Ποια είναι η λύστο πρόβλημα. Παρακαλώ. Δεν ήταν ερώτηση αυτή, ήταν τοποθέτηση. Ωραία. Ναι. Ποια είναι η λύστο πρόβλημα, να τους πετάξουν στην θάλασσα. Το δέχομαι. Απαντήστε. Για δύο λεπτά. Κύριε Πρόεδρε, δεν ξέρω τον λόγο για τον οποίο ρίεται η συνάδελφος... ή μάλλον δεν έχει επίγνωση της κατάστασης... γιατί ο εμπορικός σύλλογος της Καβάλλας έχει απευθύνει έκλυση... τόσο στην περιφέρεια όπως και στο δήμο για την επίλυση του συγκεκριμένου θέματος. Πέραν τούτου, δεν νομίζω να ήμουν αυριστικός απέναντι στην συγκεκριμένη φιλία από όπου προέρχονται. Είναι άνθρωποι. Πρέπει η κοινωνία να τους προστατέψει... αλλά δεν πάβει να μολύνουν το περιβάλλον. Δεν θέλω να τοποθετηθώ και να σας φέρω αγιθία. Σεβασμός, παρακαλώ. Κύριε Γάδο. Μια βόλτα μετά, αν θέλετε να πάμε να διαπιστώσετε το τι γίνεται... θα σας πείσει και δεν θα είστε έτσι. Το έθεσα, νομίζω, στο σώμα να βγάλουμε από κοινού μία λύση. Ευχαριστώ. Ευχαριστούμε τον κύριο Ράδο. Κύριο Ήμβρο. Συρά έχει η κυρία Κωνστανά Μαρία για τρία λεπτά. Δύο λεπτά. Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε. Θα συμφωνήσω με τον συνάδελφο για την πλατεία Καπνεργάτη. Συμφωνούμε και εμείς για την ανάπλαση της πλατείας... με παράλληλη πεζοδρόμιση των οδών Κασσάνδρου και Αβέρωφ... με σκοπό την αποφυγή της συγκλωφορικής συμφόρησης. Επίσης, με τον τρόπο αυτό η πλατεία του Καπνεργάτη θα αναδειχθεί... διότι βρίσκεται στο πιο κοινωνικό, οικονομικό, πνευματικό και οικιστικό κέντρο... βάρους της πόλης, επειδή εκεί δεσπόζει το Μουσείο Καπνού... όπου είναι, νομίζω, ένα από τα πιο σημαντικά μουσεία στο Νομοκαβάλλας. Επίσης, προτείνουμε και ως προεδρευτική ένωση... να απαγορευτεί η σταθμευση στην οδό Βανιζέλλου... από την αριστερή και από τη δεξιά πλευρά... για να αποφεθεί επίσης πάλι η κυκλοφορική συμφόρηση στο κέντρο. Ευχαριστώ. Ευχαριστώ με την κυρία Κωσταρά. Κάποια ερώτηση υπάρχει. Κύριε Ήμβρος, για μισέ λεπτό. Πρόσφατα, η οδός και η οδός Ερυθρού Σταυρού και η οδός Βανιζέλλου... μπήκανε στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ για βιοκλιματική αλλαγή... που και προσθέθηκε τάπητας βιοκλιματικός... για την μίωση κατά δύο βαθμών κελισίου... κατά τους θερνούς μήνες εντός της πόλεως... αλλά και τα πλακάκια των πεζοδρόμων... τοποθετήθηκαν πλακάκια αντίστοιχα... έτσι ώστε να μειώνουν την θερμοκρασία εντός της πόλης. Θα ήθελα να ρωτήσω... ήδη έχουν σχεδιαστεί για περιορισμένο χρόνο στάθμευσης... όπου απαγορεύεται η μόνιμη στάθμευση των αυτοκινήτων. Τι προτείνετε έτσι ώστε να απαγορευτεί τελείως και η πρόοδη στάθμευση... αλλιώς να γινόταν διπλή ρολορίδα στη Βενιζέλλη. Εσύ το με έβαλε τελείως. Κύριε Κουσταρά για δύο λεπτά. Ναι... Καλό θα ήταν επειδή είναι σκεντρικός δρόμος να μην σταθμεύουν αυτοκίνητα. Μόνο προσωρινά. Δεν είναι προσωρινά. Σταθμεύουν όλο το 24 ώρο. Αυτό. Ευχαριστούμε. Το λόγο έχει ο κύριος Μανίτσας για δηλώτα. Καλησπέραση από μένα. Θα ρίξω τα δύο σημαντικότερα θέματα που έχουν να κάνουμε ως ΦΕΚΙ Ρήπαν στην πόλη μας. Πρώτον την επιβάρυση από το περιβάλλον λόγο της πολύ ευξημένης χρήσης αυτοκίνητου στο κέντρο της πόλης. Σε αυτό οφείλει και οι πολύ υψηλοι τιμητοναστικών συγκοινωνιών. Και δεύτερον την παλαιότητα των αυτοκίνητων που κυκλοφορούν στην Ελλάδα γενικότερα και στην πόλη μας. Η μέση ηλικένωση αυτοκίνητου στην Ελλάδα είναι γύρω στα δεκατέσσερα χρόνια, όταν ο μέσος της Ευρώπης δεν είναι ούτε ο μισός. Σε αυτό έχουμε να προτείνουμε δύο πράγματα. Πρώτον την δημιουργία δακτυλίου περιορισμού κυκλοφορίας στο κέντρο της πόλης. Η τιμή του δακτυλίου για την είσοδο θα εξαρτάται από την κατηγορία ρίπων στην οποία υπάγεται κάθε όχημα. Η αύξηση της τιμής θα είναι κλημακούμενη. Επογόνων είναι ότι αυτοκίνητο τόσο περισσότερο θα πληρώνει για την είσοδο του στο δακτύλιο. Προφανώς εξερούνται τα αυτοκίνητα τελευταίας τεχνολογίας για τη σημερινή νομοθεσία, αυτά που κυκλοφορούν τα τελευταία δύο χρόνια. Αυτά τα έσοδα θα πηγαίνουν σε ένα πράσινο ταμείο του δήμου, τα οποία με κάποιους υπορριξους υπολογισμούς υπολογίζονται κοντά στις 100.000 ευρώ το μήνα. Προφανώς παλαιότερα αυτοκίνητα έχουν δημόντες μας οι οποίοι δεν έχουν ίσως την οικονομική άνεση να αγοράσουν κάποιο καινούργιο αυτοκίνητο. Οπότε προτείνει τόσο αντιστάθμισμα να υπάρχει μια επιχορήγηση από αυτό το ταμείο προς τα καινούργια αυτοκίνητα τελευταίας τεχνολογίας ύψους 1.000 ευρώ για μη υβριδικά, 2.000 ευρώ για υβριδικά και 5.000 ευρώ για ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Επίσης τα λεφτά από το Πράσινο Ταμείο θα τα διαχειρίζεται μία επιστημονική επιτροπή πέντε μηχανικών, δύο μηχανικοί περιβάλλοντος, ένας μηχανολόγος, ένας πολιτικός και ένας πληροφορικής, οι οποίοι θα αναλάβουν την έργα για την εκπεραίωση έργων πράσινης ανάπτυξης και οι οποίοι μετά επί τα υλοποίησή τους θα δίνονται στην τεχνική υπηρεσία του Δήμου. Κοινός τόγος είναι και να περιοριστεί η συμφορή στο κέντρο και να βγουν στην κυκλοφορία αυτοκίνητα νέας τεχνολογίας που ρυπνούν πολύ περισσότερα πόσα ήδη είναι στους δρόμους μας. Ευχαριστώ. Ευχαριστούμε πάρα πολύ κύριο Μανίτσα. Ο λόγος στο δήμαρχο για εμείς όλους. Θέλω να ρωτήσω τον κύριο Μανίτσα. Ειλικρινά θέσατε κάποια θέματα τα οποία μας βρίσκουν σχετικά αντίθετα με αυτό το ζήτημα. Σε μια πόλη 60.000 κατοίκων δεν μπορούμε να επιβάλλουμε δακτήλιο δεδομένου ότι υπάρχει ήδη εγνατή οδός από έξω που μπορεί να λειτουργήσει ως περιφερειακή οδός και δεδομένου του ανάγλυβου της πόλης. Επίσης, στο πράσινο ταμείο δεν μπορούμε να βάλουμε ξένων να διεχειρίζει τα δικά μας χρήματα και να τονίσω πως ξέρετε ότι ο Έλληνας δεν έχει καν λεφτά να πληρώσει τις ασφάλεις για το αυτοκίνητο. Πώς θα βρει τα λεφτά για να πάρει ευρυδικό ή ηλεκτρικό αυτοκίνητο που στη στιγμή που στην Καβάλα δεν υπάρχει καν σταθμός φόρτς αυτοκίνητου και τελευταίο να ρωτήσω πως πώς θεωρείτε ότι μπορεί να στηθεί ένας δακτήλιος σε μια πόλη η οποία έχει τέτοιο δύσκολο ανάγλυφο. Για δύο λεπτά. Όπως είπατε η Εγνατή οδός είναι αυτοκίνητο δρόμος για επικοινωνία μεταξύ πόλεων. Δεν θα χρησιμοποιηθεί ως περιφερειακή οδός για είσοδος στο κέντρο θα πρέπει το δακτήλις πότε και να χρησιμοποιήσει το δακτήλις πότε απλά θα πληρώσει ένα είσοδο σε άλλο σημείο. Όσο για το πράσινο ταμείο είπαν ότι θα είναι δημοτικό. Απλά η επιστημονική επιτροπή θα αναλαμβάνει να κάνει έρευνες και μελέτες για έργα στο δήμο. Όσο για την αγορά αυτοκίνητων κάθε μήνα στην πόλη της Καβάλλας πολλούνται περίπου 1.000-1.200 καινούργια αυτοκίνητα. Τον επιχορηγούν με τα 100 πρώτα από αυτά με ένα μικρό ποσό δεν είναι πολύ. Αγοράζουν ακόμη πολίτες με αυτοκίνητα. Κι αυτά υπάρχουν στο Υπουργείο Συγκοινωνίων και είναι δημόσια στο internet. Όσο για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα υπάρχει περίπτωση για αγορά ηλεκτρικών αυτοκίνητων που έχει ήδη χρηματοδοτηθεί. Οπότε στα θμή φόρτιση θα μπούνε σιγά σιγά. Εξάλλου αυτό είναι και το παράδειγμα πολλών ευρωπαϊκών χωρών που δίνουν επιχορηγής και ηλεκτρικά αυτοκίνητα για να ξαναγκάσουν την αγορά να κινηθεί σε αυτά. Ευχαριστώ. Ευχαριστώ με τον κ. Μανίτσα. Το λόγο έχει η κυρία Μάρμαρα για δύο λεπτά. Ευχαριστώ πολύ το Προεδρείο. Εγώ θα ήθελα να κάνω λόγο για την συμφόρηση που υπάρχει, την κυκλοφοριακή συμφόρηση την οποία ήδη έχετε και άλλοι αναλύσει. Όχι μόνο στο κέντρο της πόλης αλλά σε όλη την Καβάλα. Στις ώρες αιχμής τα διπλοπαρκαρίσματα είναι ένα φαινόμενο που μας απασχολεί ιδιαίτερα. Γι' αυτό θα θέλαμε να επεκτείνουμε τη χρήση του μέτρου της κάρτας τάθμευσης σε ολόκληρη την πόλη. Βέβαια θα υπάρξει μια διάκριση ανάμεσα στους μόνους και στους διεχόμενους κατοίκους. Υπάρχουν, αν θέλετε να με ρωτήσετε αργότερα κάποιο πρότυπο για τους διεχόμενους κατοίκους. Το κόστος συντήρησης των μηχανημάτων καθώς και τις προμήθειες του νέου εξοπλισμού μας υπάρχει. Είναι 50.000 ευρώ και διατίθεται από το Δήμο μας και δεδομένου αυτού του κόστου του στάθμευσης και της χρήσης θα υπάρξει μια απόσβεση, έτσι όπως το υπολογίζουμε, σε μια διετία. Είναι σημαντική για μας η ασφάλεια και του μόνιμου οδηγού αλλά και του τουρίστα. Να σημειώσω εδώ και τη σημασία του πράσινου ταμείου που ήδη ανέλησε ο δημαρχός μας. Συγκεκριμένα η καβάλα έχει 86.000 ευρώ, μπορεί να διαθέσει 86.000 ευρώ από το πρόγραμμα αυτό. Κάναμε λόγους για υπογεωπημένους κάδους που μπορούν να συνδυαστούν με τους κάδους ανακύκλωσης. Μεγάλη σημασία τους. Ήδη η καρδίτσα και η καλαμάτα έχουν υπογεωπημένους κάδους. Όπως και η αλφατώστρωση με ψυχρό υλικό που είναι πολύ ασφαλές και φιλικό προς το περιβάλλον. Αλλά και η αντικατάσταση των λάμπων φθορίου με LED έχει ήδη αναφερθεί και από τον Προεμβουλευτική Ένωση. Νομίζω συμφωνούμε εδώ πέρα. Να σημειώσω εδώ ότι θέλουμε πολύ η πόλη μας να είναι σύμφωνη με ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό πρότυπο. Βλέπω ότι περισσότεροι και οι άλλες δυο παρατάξεις είναι κοντά σε αυτό το πρότυπο. Οπότε από τη σημεία που υπάρχουν τα κονδύλια, καλό είναι να συμφωνήσουμε κάπου. Ευχαριστούμε κύριε Μαμαρμανά. Κάποια ερώτηση. Ο κύριος Ράδος για μισό λεπτό. Ευχαριστώ ξέρω ότι είμαι πρόεδρε. Θα ήθελα να ρωτήσω στο συναδελφό ποια πόλη έχει ως πρότυπος στο μυαλό της για να κάνουμε την ερώτηση που θέλω. Γιατί δεν ανέφερα ποια πόλη. Ευχαριστούμε. Απαντήστε. Και η Θεσσαλονίκη δηλαδή στο συγκοινωνιακό λειτουργεί για εσάς πρότυπο, αυτό μας λέτε. Είναι παραδείγμα προσμήμηση της Θεσσαλονίκης. Που που για να πας από τη μια απόσταση στην άλλη χρήση, πρέπει να αλλάξεις δύο με τρία λεφορία του ΑΣΤ. Καλώς. Καταρχάς δεν με ρωτήσατε για ποιο από τα δύο θέματα έχω ως πρότυπο την Πόλη. Και ποια πόλη έχω ως πρότυπο. Μιλούσα για το πράσινο ταμείο. Η Θεσσαλονίκη έχει προταθεί ως πράσινη πόλη. Όσον αφορά το ζήτημα της κάρτας τάθμισης, γιατί προφανώς εκεί έχετε κάποια αντίρρηση. Δεν το διευκρινίσατε, γι' αυτό και δεν μπορούσα να σας απαντήσω κατάλληλα. Δεν καταλαβαίνω που ακριβώς είναι η πόλη. Αλλά δεν καταλαβαίνω που ακριβώς έχετε αντίρρηση. Από τη στιγμή που είναι πολύ σημαντική μια κάρτα θάθμισης. Έχουν προβλήματα οι κάτοικοι αυτής της πόλης. Το αναφέρατε ήδη και εσείς και η άλλη παράταξη. Κολλάτε πού ακριβώς. Μας είπατε, δεν είχατε μια ρωτή σημεία πόλη πρότυπος. Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να είσαι λίγο πιο ακριβής ερωτής που κάνετε. Δεν είχα κάτι. Για την πράσινη πόλη εγώ μιλούσα. Από εδώ και πέρα, κύριε Ράδο, θα είμαστε όλοι πιο συγκεκριμένοι. Δεν έφερα κάτι τέτοιο, νομίζω ότι... Θα είμαστε όλοι πιο συγκεκριμένοι στις ερωτήσεις μας. Συνεχίζουμε με την κυρία Μασχοπουλού για δύο λεπτά. Για την Καλαμάτα και για την Καρδίτσα αναέφερα. Οι οποίες πόλεις έχουν υπογειοποιημένους κάλους. Δεν ξέρω τι... Το συνέδριο λέγεται διάλογος. Προφανώς είμαι λίγο πιο ελαστικός. Είμαι λίγο πιο ελαστικός για να υπάρχει συνενόηση. Ωστόσο, οφείλουμε να είμαστε λίγο πιο ακριβείς στις ερωτήσεις μας. Συνεχίζουμε με την κυρία Μασχοπουλού. Σας ευχαριστώ πολύ. Γενικά μιλήσαμε για πολλά ευρωπαϊκά προγράμματα και κονβύλια, αλλά εγώ θα... θα εστιάσω στο κομμάτι της ενημέρωσης, για το οποίο δεν έχει γίνει πολλής λόγος μέχρι στιγμής. Γιατί θεωρώ ότι εάν μπορέσουμε να φυπνήσουμε τους πολίτες και να τους κάνουμε να αποκτήσουν οικολογική συνείδηση, θα μπορούν να γίνουν εδεκτικοί και σε οποιοδήποτε πρόγραμμα προτείνουμε. Οπότε θεωρώ ότι μια συνεργασία με το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης θα ήταν αρκετά ωφέλημο, ώστε να προβούμε σε μη ενημέρωση κυρίως των σχολείων και διάφορων μη κυβερνητικών οργανώσεων, για τους κινδύνους που ελοχεύει η ατμοσφαιρική ρύπανση, όσο και η παράνομη ηλοτομεία. Επίσης, το θέμα του ανθρωκικού αποτυπώματος, νομίζω, για κάποιους στο Δήμο της Καβάλλας είναι άγνωστο, οπότε πρέπει να γίνει μία συνεργασία οπότε πρέπει να γίνει μία ενημέρωση πάνω σε αυτό και να μάθουνε κάποια πράγματα περισσότερο. Τι άλλο... Ακόμα θέλω να μιλήσω για τις δημοτικές εγκαταστάσεις. Επειδή παρατηρείται ένα καθεστώς ασυδοσίας στην κατανάλωση ενέργειας, θα πρέπει να μειώσουμε το ποσοστό κατανάλωσης ενέργειας σε αυτές τις εγκαταστάσεις, ούτως ώστε να μειώσουμε και την ανθρωσφαιρική ρίπανση στον τόπο μας. Αυτά. Ευχαριστούμε πολύ την κυρία Μοσχοπούλου. Κάποια ερώτηση? Δήμαρχε, έχεις το λόγο για Μισαλοντό. Θα ήθελα να ρωτήσω την κυρία Μοσχοπούλου από πού θεωρώ ότι πρέπει να δοθούν τα λεφτά για την ενημέρωση και αν θα πρέπει να προχωρήσουμε σε διαφημιστική καμπάνια ή οποιαδήποτε εκστρατεία για την ενημέρωση των πολιτών και προς ποιο στόχο. Επιβερνωτική συνείδηση γενικά, χρήση ποδηλάτου, χρυσιαστικών συγκοινωνιών, προς ποια κατεύθυνση και ποια μέσα. Δηλαδή πάντς διαφήμισης ή τίποτα άλλο μπορεί να χρησιμοποιηθεί, γιατί υπάρχει ήδικη ως πρώτος και της δικής μας παρέταξης. Μέσω διαφημίσεις ήταν μια πολύ καλή λύση. Επίσης, νομίζω ότι ημερίδες και ενημερώς δεν είναι και τόσο κοστοβόρες, οπότε και κάποια μπορούν να γίνουν και λίγο εθελοντικά. Μην τα παίρνουμε όλα με βάση τα χρήματα και τα ευρώ. Και από τη μεριά των συνέδρων και από διάφορες μη κυβερνητικές οργανώσεις, μπορούμε να κάνουμε μια σύμπραξη, όπως προείπα με το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, μια συνεργασία, οπότε δεν θα χρειαστεί να πανίσουμε πολλά χρήματα γι' αυτό. Για την ενημέρωση που είπατε, νομίζω ότι πρέπει να γίνει ενημέρωση εφόλης της ύλης, όχι να εστιάσουμε σε ένα συγκεκριμένο κομμάτι. Σας έψα? Ευχαριστούμε πολύ. Ο λόγος στην κυρία Μπουτίδου για δύο λεπτά. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ. Αλίμωνο. Συνεχίστε. Λοιπόν, συνεχίζω. Πριν πω αυτά τα πράγματα τα οποία θέλω να πω, θα ήθελα να σταθούμε λίγο ειλικρινά στη δήλωση του συναδέλφου. Πραγματικά, είναι πολύ λυπηρό να ακούω τέτοια πράγματα από νέους συμμορφωμένους ανθρώπους, ειλικρινά. Και καλύτερα θα ήθελα να βουτάμε λίγο τη γλώσσα μας στο μυαλό μας πριν μιλήσουμε ορισμένες φορές. Και επίσης, θα ήθελα από τον κύριο Σαπουτζή να με εκφράσει την άποψή του όσον αφορά τη δήλωση και αν εκπροσωπεί την παράταξή του. Λοιπόν, στη συνέχεια. Προφανώς όλοι, γιατί λαμπονόμαστε τα ζητήματα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, δεν νομίζω ότι η χώρα να ιδεολογεί σε κάτι τέτοιο. Όλοι συμφωνούμε ότι χρειάζεται να βγαίνει και η αναβάθμιση της Καβάλας. Θα επιμείνουμε στο ζήτημα της αποσυμφόρησης του κέντρου με την μεταφορά του ΚΤΕΛ Καβάλα στην ΑΣΠΙΑΜΟ, αλλά είμαστε πάρα πολύ σκεπτικοί όσον αφορά την σύμπραξη δημοσίου και ιδιωτικού, δημόσια και ιδιωτικής χρηματοδότησης. Θεωρούμε ως παράταξη ότι τέτοιες παροχές και υπηρεσίες προς τους πολίτες και τους δημότες θα πρέπει να είναι μέσω κρατικών επιχορηγήσεων και θα πρέπει να τις παράσχει το κράτος χωρίς κανένα μα κανένα συμφέρον ιδιώτη. Σε περίπτωση τώρα που υπάρχει κάποια σύμπραξη μεταξύ ιδιωτών και δημοσίου, πρέπει πάση θυσία να κρατηθεί το κράτος πάνω από τον ιδιώτη σε ένα ποσοστό της τάξης του 70% με 30%, το ελάχιστο 60% με 40%, το ελάχιστο. Και κύριε Σαπουντζή, νομίζω εσείς είχατε ρωτήσει πριν τον κύριο Μανίτσας όταν αφορά τα ελεκτρικά αυτοκίνητα, έτσι δεν είναι. Λοιπόν κύριε Σαπουντζή υπάρχει ένα πρόγραμμα βαλκανικό το οποίο ονομάζεται Balkan Mediterranean 2014-2020 και μπορούμε να προμηθευτούμε μέσω αυτού το πρόγραμμα το σε 7 αυτοκίνητα, ελεκτρικά, τα οποία σε πρώτο στάδιο μπορούν να λειτουργούν σε ένα πειραματικό επίπεδο όσο ας πούμε μεταφορικά μέσα του δήμου της Καβάλλας για να λειτουργούν μέσω του δήμου. Ευχαριστώ πάρα πολύ ξανά συντροφή και την Ελληνική. Και εν συνεχεία εάν δούμε ότι δουλεύει αυτό το πράγμα και ότι λειτουργεί 2 δευτερόλεπτο αναχεί μπορούμε να τα διαθυμίσουμε μέσω κάποιας καμπάνιας ή κάποιας εκστρατείας προς πολίτες και τους δημόντες της Καβάλλας και κατά υπάρχει και σε διπλανός δήμους. Αυτά, ευχαριστώ. Με την κυρία Μποντίδου κάποια ερώτηση. Είναι ο δήμαρχος. Κύριε δήμαρχε. Πρώτον, αν και δεν το θέτει το πρίσμα της ερώτησης να θέσω στην κυρία Μποντίδου το πρίσμα ότι δεν είναι θέμα διακρίσεων, είναι θέμα υγιεινής και μόνο καθώς συσκεκριμένοι άνθρωποι δυστυχώς ή ευτυχώς διαμένουν σε εκείνη την περιοχή. Δεν έχουμε κανέναν ρατσισμό ως παράταξη ως δημοτική. Έρχεται και ως δήμοσης βάρος αυτών των ανθρώπων. Θα προσπαθήσουμε και θέλουμε και τις δικές μας προτάσεις για να τους μεταφέρουμε κάπου σε ένα σημείο το οποίο θα είναι ασφαλές προς τα ανατολικά, προς τα δυτικά σε μια δημοτική έκταση ώστε να στεγαστούν γιατί δυστυχώς δεν μπορεί να είναι κάποιος σε μια περιοχή εντός της πόλης. Θα τονίσω πως... Την ερώτηση σας κύριε δήμαρχε. Ναι, ακριβώς. Τα χρήματα για την πρόταση για το ηλεκτρονικό αυτοκίνητο. Δεν μπορώ να τη θυμηθώ τώρα... Την μεταφορά του κουτέλιν. Όχι, την μεταφορά του κουτέλιν είναι θέμα ιδιωτών. Βλέπετε την αρχική σας πρόταση για τη σύμπλεση δημιουργικών δημοσίων τομέα. Μπορείτε να καταλάβετε ότι το κράτος δεν δίνει χρήματα. Πώς θα βρεθούν τα χρήματα άμα δεν μπει ο ιδιώτης μέσα και άμα η Ευρώπη δεν μπορεί να καλύψει τέτοιο πρόγραμμο. Ευχαριστώ με, απαντήστε για δύο λεπτά. Κοιτάξτε να δείτε, σας είπα ότι ιδανικά σε περίπτωση που δοθούν τα χρήματα από το κράτος για το συγκεκριμένο έργο, το οποίο πιστεύω ότι εάν νομικά το εξηγήσουμε στο κράτος και παράσσουμε τα κατάλληλα έγγραφα δείχνοντας την κρίσιμη αναγειότητα της αποσυμφόρησης του κέντρου της Καβάλλας, πιστεύουμε ότι έχουμε αρκετές πιθανότητες να αποσπάσουμε την χρηματοδότηση την οποία χρειαζόμαστε και η οποία υπαρκεί. Τώρα, σας είπα ότι σε περίπτωση που δεν υπαρκέσει η χρηματοδότηση η οποία παραχθεί από το κράτος, μπορούμε να κάνουμε μια σύμπραξη με κάποιον ιδιότη, αλλά να είναι σε χαμηλότερο αποσοστό η χρηματοδότηση του ιδιότη, έτσι ώστε να μην μπαίνουν τα συμφέροντα ιδιότητε πάνω από το δημόσιο συμφέρον, έτσι ώστε να προωθείτε το δημόσιο και το γενικό καλό. Αυτό είπα. Και επίσης, ναι, μπορεί να μην έχετε εισαρτηστικές απόψεις και παράταξή σας, μπορεί πράγματι να θέλετε να πάρετε αυτούς τους ανθρώπους από την πλατεία έτσι ώστε να διάσπλατε και να προβάλλει το κοινωνικό της πρόσωπο και αυτό πραγματικά μπορεί να μπροσφέρει, αλλά δεν γίνεται να λέμε ότι αυτοί άνθρωποι βρωμάνε και ρυμπέρουν την πλατεία. Δεν γίνεται να το κάνουν αυτό. Ευχαριστούμε κύριε Αποντίδου. Κύριε Ήμβρο, επειδή ήταν με το προσωπικό λίγο, θα θέλατε να εμπέμβετε ή σας κάλεψε ο δήμαρχός σας. Όχι απλά βρωμίζουν, είπα, όπου βρωμίζω σημαίνει είναι η διαδικασία όπου ρυπένει το περιβάλλον, δεν βρωμάνε οι ίδιοι. Σας ευχαριστούμε για τη διεθκρίνηση. Το εννοήσατε. Προχωράμε παρακάτω. Η κυρία Νικήτα έχει το λόγο για δύο λεπτά. Σας ευχαριστώ πολύ κύριε Πρόεδρε. Για την πράσινη ανάπτυξη κάτι το οποίο έχει ακουστεί με μεγάλη μασχαρά ήδη από τους υπόλοιπους δημοτικούς συμβούλους είναι η ανάπλαση του παρκουφαλήρου που θα συμβάλει στην πράσινη ανάπτυξη της πόλης μέσω της δενδροφήτευσης. Για αυτόν τον σκοπό ο προϋπολογισμός ανέρχεται στο ύψος των 600.000 ευρώ και χρηματοδοτείται από το σχέδιο βιώσιμης αστικής ανάπτυξης και επίσης προτείνουμε τη δημιουργία ποδηλατοδρόμου σε συνδυασμό με πεζόδρομο και δενδροφήτευση κατά μήκο της παραλληλικής οδού της Καβάλας, πιο συγκεκριμένα συνδέοντας τη σωδό Τενέδου και Ερυθρού Σταυρού και αυτό θα συμβάλει στην ενοποίηση του πολεοδομικού συγκροτήματος της Καβάλας. Το έργο αυτό πρόκειται να χρηματοδοτηθεί μέσω του προγράμματος ΕΕΠΕΡΑ με προεπολογισμό ύψος 70.000 ευρώ. Ευχαριστώ πολύ. Ευχαριστούμε την κυρία Νικητά. Κάποια ερώτηση, κύριε ίμβρο, αυτή τη φορά για μισό λεπτό. Κύριε Πρόεδρε, ευχαριστώ. Θα ήθελα λίγο να έχουμε υπόψιν όλη η Δημοτική Σύμβουλη το χωρεταξικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Καβάλα και από θέμα πεζοδρόμησης και από θέμα διέλευσης των οχημάτων στις οδούς και θα ήθελα να ρωτήσω πώς το ονειρεύεστε, το έχετε σχεδιάσει το ποδηλατόδρομο και ειδικά στην οδό Τενέδου, όπου υπάρχουν τα περισσότερα ατυχήματα εντός της πόλης της Καβάλας και πού ακριβώς θα υπάρξει ο ποδηλατόδρομος από τη στιγμή που το πεζοδρόμιο είναι ελάχιστο μόνο για τους πεζούς. Ευχαριστούμε. Απαντήστε. Μια διευκρίνηση. Ενώσαμε στην παραλιακή οδό. Να συνδέσουμε την οδό Τενέδου με την παραλιακή οδό. Δηλαδή θα την Τενέδου με την αριθρο από εκεί που ξεκινάει, με την αριθροσταυρό. Είμαστε εντάξει. Να με συγχωρείτε λίγο, είδα ένα μήνυμα. Προχωράμε στη κυρία Ορφανίδου Ευαγγελία. Κύριε Κατσικαρώνιο. Ευχαριστώ πάρα πολύ κύριε Πρόεδρε. Με τόσο ενδιαφέρον παρακολουθώ. Για δύο λεπτά. Παρακολουθώ το τι λέτε. Πάρνουν πάρα πολλά πράγματα που πρέπει να συνειδητηθούν. Ίσως και τα δύο λεπτά να μην φτάσουν, αλλά δεν πειράζει. Καταρχάς θα ξεκινήσω με τη δήλωση που έχω γράψει και μετά θα το υποθεθώ για άλλα πράγματα. Υπάρχει ένα μεγάλο κυκλοφοριακό πρόβλημα σε όλες οι πόλεις, όπως υπάρχει και στη δική μας. Η επίλυσή του είναι δύσκολη και πολλές φορές οι οδηγοί μας μένουν παγιδευμένοι. Παράδειγμα, η ερηθρή σαυρού, που μάλλον αυτό θα εννοούσαν πριν στην προοδευτική ένωση, που όταν έλεγαν να μην σταθμεύουν τα αμάξια, μάλλον λογικά στο ρεύμα που φέγε προς τη Θεσσαλονίκη. Κατά δεύτερον, λύση φαντάζει χρήση μικρών οχημάτων μεταφοράς επιβατών. Σύγχρονες προδιαγραφές με επαναρίθμηση φανάριων. Αυξή συχνότητας κινείς αστικών λεωφορίων στις ώρες εκμείς. Δωρεάνι σιτήρια σε μέσα μαζικής μεταφοράς, άμα το προτείνουν οι ιδιότες, βέβαια, για μεγαλύτερη διαθυμίσή τους. Είμαι βέβαιος ότι μια οικονομική απόσβεση με όλα αυτά θα γινόταν από μικρές παρέες, από μικρές αποδράσεις, που θα έπαιρναν για να είναι πιο ευέλικτα τα πράγματα. Επίσης, μια τεράστια λύση είναι εξιχρονισμός και του αστικού και του υπεραστικού χτελκαβάλα. Και εξιχρονισμός σημαίνει και μεταφορά. Μεταφορά μπορεί να σημαίνει στο περιάλι της καβάλας, που έχει μια τρομερή εκτάση, αναξιοποιείται για την καβάλα, ή και στην ασπριά μου, που έχει ταυτόχρονα λύση προς τον κόμβο της αγνατίας οδού. Πράγμα που σημαίνει ότι δεν δημιουργεί κυκλοφοριακό και ταυτόχρονα δεν σταθμεύουν και αυτοκίνητα, που δημιουργούν παραπάνω κυκλοφοριακό. Από εκεί και πέρα, εξιχρονισμός σημαίνει και μικρά λυφορία, όπως κάνουν τον τελευταίο καιρό τα αστικά μας λυφορία, και μια σύμπραξη ίσως των ιδιωτών, του αστικού και του υπεραστικού χτελκαβάλα. Και ταυτόχρονα θα μπορούσαμε να βάλουμε και ένα ποδηλατόδρομο, ώστε να κάνουμε την πόλη πιο τουριστική και να δώσουμε μια διαφορετική αρχιεκτονική διακόσμηση. Από εκεί και πέρα, για διάφορες τοποθετήσεις που έχουν υπάρξει, να πάρουμε λεφτά από σχολεία για ποδήλατα, συγγνώμη λίγο, αλλά αυτό δεν είναι κοινωνικό έργο που προσπαθεί να κάνει ο δημιουργός μας τόσο καιρό. Να μην σταθμεύουν αυτοκίνητα επί τσοριθρού στον δρόμο προς Θεσσαλονίκη είναι μια πολύ καλή λύση. Από εκεί και πέρα, χρηματοδότηση τακτέλ να πάρουν, συμφωνώ για το κράτος, αλλά να πάρουμε μια χρηματοδότηση, κυρία Μπουντίδου, από πού, από το κράτος, αυτή τη στιγμή που θέλουμε να μας δώσει για κάποια άλλα χρήματα, κάποια χρήματα για κοινωνικές φαθείς ομάδες, δηλαδή θέλετε για ένα πρόβλημα όπως είναι το κυκλοφοριακό που είναι πολύ σπουδαίο και περιβαλλοντικό, θέλετε να ζήσουμε κι άλλα λεφτά από το κράτος, μήπως ζητήσετε στην οικονομική κρίση κυρία Μπουντίδου, γιατί εμείς θέλουμε να κάνουμε κοινωνική πολιτική, εσείς μας το αφήνετε, θέλετε να δώσουμε τα πάντα. Από εκεί πέρα, ο συνάδελφος έκανε μια στοχη δήλωση πριν, είπε ότι βρωμίζουν, δεν βρωμίζουν. Ευχαριστώ πολύ. Μια τελευταία δήλωση θα κάνουμε. Όχι, όχι. Κάποια ερώτηση υπάρχει? Ωραία. Λοιπόν, η κυρία Μπουντίδου θα απαντήσει για μισό λεπτό. Θα κάνει ερώτηση. Είπατε να απαντήσω, να κάνει ερώτηση. Ερώτησε, ερώτησε, ερώτησε. Μα να απαντήσω θέλω. Ναι, ερωτήσεις κάνεις. Είμαστε σε δικασία ερωτήσεων. Ωραία. Πιστεύετε εσείς, με ερωτήσατε το πού θα βρω, βασικά τα χρήματα και αν δεν ζώσε την Ελλάδα της οικονομικής κρίσης και το πού θα βρω, βασικά τα χρήματα και αν δεν ζώσε την Ελλάδα της οικονομικής κρίσης και το πού θα βρω το κοντήλι και τα λοιπά. Εσείς πιστεύετε ότι με την πολιτική ανοχής και συμμιβασμού, όντως θα προβάλλετε κοινωνικό πρόσωπο σε αυτόν τον δήμο και όντως θα παράξετε έργο το οποίο να είναι υπολογίσιμο. Συγγνώμη, αλλά ποτέ δεν κερδίθηκε κάτι χωρίς αγώνα και χωρίς διεκδικήσεις. Πάντα μόνο με τη ρήξη έρχεται το αποτέλεσμα, ποτέ με το συμμιβασμό και είμαι σωσυλίστρια και δεν θέλω τα πάντα. Δεν είμαι συμμιβασμένη με τα λίγα. Ευχαριστώ. Κύριε Κατσικανό, για 5 λεπτά. 5 δύο λεπτά. Δεν είπα ότι είσαι συμμιβασμένη με τα λίγα. Αντιθέτως, λέω ότι ζητάτε πράγματα τα οποία είναι ανέφυγκτα πολλές φορές και ανεδαφικά για μια χώρα όπως είναι η Ελλάδα. Άμα θέλετε να υπάρξετε σε μια χώρα του υπαρκτού κομμονισμού, συγγνώμη, αλλά αυτός πέθανε πριν 50 χρόνια. Από εκεί και πέρα η Ελλάδα είναι μια χώρα του αθητικού πολιτισμού. Μπορούμε... Ήταν υπεροσωπικού η κυρία Λαμπίδη. Μπορούμε... Είπε η κυρία Λαμπίδη. Συνεχίστε κύριε Κατσικανό. Ευχαριστώ πολύ κύριε Πρόεδρε. Από εκεί και πέρα μπορούμε να κάνουμε τη χώρα πιο κοινωνική. Να το θέσω διαφορετικά. Το κράτος θέλει να περικόψει κονδύλια. Πώς θα περικόψει κονδύλια όταν εμείς σαν δήμος θα θέλουμε να τους ζητήσουμε χρηματοδότηση, ίσως και στο 100% που μάλλον αυτό σκέφτεστε, για ένα ιδιωτικό κοκτέλ, ώστε να το κάνουμε και δημόσιο. Καλύτερο δεν θα ήταν ένας ιδιώτης να το κάνει εξ ολοκλήρου και από μόνος του προκειμένου να εξοικονομηθούν χρήματα για κοινωνικές ομάδες. Αυτή δεν είναι η κοινωνική σας πολιτική, κύριε Αποντίδου, ή μήπως κάνετε κάποιο λάθος. Παρακαλώ! Παρακαλώ! Παρακαλώ! Ορίστε. Εγώ θα μπορούσα να διεχθώ και παραπάνω ερωτήσεις, κύριε Πρόεδρε, γιατί βλέπω ότι υπάρχει ερωτήτες διφέρος. Ευχαριστούμε τον κύριο Κατσκανώνη. Κύριε Μηρτύπος. Εννοώ λίγο. Επειδή όλοι έχουν ένα εκκληκτικό ταπεραμέντο εδώ μέσα, θα ήθελα να πω λίγο κάτι ότι πρέπει να σεβαστούμε λίγο τον κανονισμό και να μη μιλάμε ένας πάνω στον άλλον. Γιατί και εγώ μπορούσα κάριστα να νευριάσω και να απαντήσω πάνω στον λόγο του καθενός σας και για κάποιες φορές ήβης που εκτροσεύτηκαν εναντίον. Λοιπόν, και η μου και όλης της παράταξης. Θεωρώ ότι πρέπει λίγο να σεβαστούμε τη διαδικασία, όπως η παράδειγμα κάνει η πλειονότητα της Ευρωδευτικής Ένωσης και όλο το μαζί για την Καβάλα. Μην παρεμβαίνουμε στη διαδικασία. Οτιδήποτε έχουμε να λύσουμε, μπορούμε να το λύσουμε είτε εκτός της διαδικασίας, είστε πάνω στον λόγο και σε ερωτήσω ποιες θα λάβουμε. Σας παρακαλώ, ειλικρινά δηλαδή. Ευχαριστούμε πολύ κύριο Δήμαρχο και συμφωνούμε από όλα το Προεδρείο. Τον λόγο τώρα έχει η κυρία Παπανικολάου για δύο λεπτά. Εγώ με τη σειρά μου χαιρετώ τις ιδέες των συναδέλφων για την αξιοποίηση της πόλης προς όφειλος των δημοτών. Η παράταξη μας τάσσεται υπέρ του μικτού ποδηλατόδρομου κατά μήκος της παραλιακής ζώνης. Δυστυχώς η Καβάλα στερείται ως ποδηλατόδρομο που θα διευκολύνει τη μετακίνηση των αναφατών των τροχυλάτων. Όλοι που διαμένουμε στην πόλη της Καβάλα ξέρουμε ότι κατά τη διάρκεια και κυρίως του Θέρους, πολλοί συνδημότες μας χρησιμοποιούν το ποδηλατό τους, κυρίως για τη διαδρομή Κέντρο Καλαμίτσα. Μια υπέροχη διαδρομή, πιστεύω όλοι μπορούμε να το διαπιστώσουμε αυτό. Επομένως, εμπνεύουμε τους δημότες μας και τους δίνουμε με αυτόν τον τρόπο πλέον και τη δυνατότητα να χαρούν τη βόλτα τους, κάτι που μέχρι τώρα δεν συνέβαινε. Επίσης, αγκαλιάζουμε την ιδέα της πεζοδρόμησης της πλατείας του Καπνεργάτη. Μέσα από αυτή την κίνηση προσπαθούμε να αναδείξουμε το Μουσείο Καπνού, το οποίο είναι κατουσίαν πεταμένο. Μπορούμε όμως να το αναδείξουμε σε ένα σημαντικό πολιτιστικό μνημείο, έχοντας πλέον και περισσότερο χώρο για διοργάνωση εκδηλώσεων καλά και άλλων πολιτισμικών εκδηλώσεων. Τέλος, ακούστηκαν στην αίθουσα αναφορές για τα ηλεκτρονικά αμάξια, που το πρόγραμμα όντως προβλέπει την παροχή ηλεκτρονικών οχημάτων και δημιουργία τεσσάρων σταθμών φόρτισης, με υπολογισμό 300.000 ευρώ. Για αρχή είναι ένα καλό βήμα να ξεκινήσουμε με δημετριοπαθείς προτάσεις, να δούμε πώς θα αξιοποιηθεί από τους καβαλιώτες αυτό το πρόγραμμα και μετέπειτα βλέπουμε για περαιτέρω επενδύσεις και την απόκτηση ηλεκτρικών αμαξιών από όλους τους δημότες. Ευχαριστώ πολύ. Ευχαριστούμε, κυρία Παπανικολάου, περικτική και σύντομη. Μια ερώτηση από τον κύριο... Κύριε Χατζιώνα, θέλετε να κάνετε ερώτηση? Μισό λεπτό έχετε. Ναι, εγώ θα ήθελα να κάνω μια ερώτηση πάνω στο θέμα που είπατε για το Μουσείο Καπνού, το οποίο το θεωρείται πεταμένο. Το θεωρείται πεταμένο λόγω της έλλειψης με έρημνα της δημόσιας διοίκησης και επίσης, αν έχετε κάποια πρόταση, ποια θα ήταν αυτή. Ευχαριστώ. Έχετε το λόγο για δύο λεπτά, κυρία Παπανικολάου. Ευχαριστώ πολύ. Καταρχήν, όντως, το Μουσείο Καπνού είναι αναξιοποιήσιμο από όλους μας. Κανείς δεν γνωρίζει ότι όντως λειτουργεί ως Μουσείο Καπνού. Τα παιδιά, ειδικά των σχολείων, δεν κάνουν καν τον κόπο να πάνε εκδρομή σε ένα Μουσείο, το οποίο για μένα η Καβάλα είναι πρότυπο πόλης, το οποίο έχει επενδύσει πάνω στον καπνό και παλαιότερα, ξέρετε ότι βρισκόμαστε στην πρώτη θέση παραγωγής καπνού. Επομένως, η πρότασή μου είναι η πεζοδρόμηση του καπνεργάτου ώστε να αναβαθμίσουμε και την περιοχή, ίσως να γίνει και κάποια δενδροφήτευση για περισσότερο πράσινο, στα πλαίσια της πράσινης πόλης, και να γίνουν και εκδηλώσεις που όντως γίνονται πλέον εκδηλώσεις, απλά δεν ακούγονται τόσο. Προάλλως, πριν ένα μήνα, να σας πω, ένα περιστατικό, έγινε μια εκδήλωση στην οποία πήγανε πέντε άτομα. Δεν είναι άδικο αυτό το πράγμα. Δεν αναδεικνύεται έτσι η πόλη μας, δυστυχώς. Ευχαριστώ πολύ. Ευχαριστώ με την κυρία Παπα Νικολάου. Ο λόγος στον κύριο Ράδο για δύο λεπτά. Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε. Ξεκινώντας να πω πως όποιαδήποτε δράση, όποιαδήποτε έργο και αν αποφασίσουμε ότι θα κάνουμε, εάν δε στοχεύει στην καλλιέργεια της οικολογικής ιδέας των δημοτών της Καβάλλας, θα αποτύχει. Εγωμένως, με βάση αυτό που μόλις είπα, θα συμφωνήσω απόλυτα με την πρόταση της συναδέλφου της κυρίας Μοσχοπούλου. Καλά διαβάζω. Η οποία είπε κύριε Δήμαρχε, απευθυνόμενη σε σας, ότι πρέπει όλες αυτές να συνδυαστούν με δενδροφητεύσεις, με σύμπραξη και τη συνδιοργάνωση ημερίδων, εκδηλώσεων, με οικολογικές οργανώσεις, με μη κυβερνητικές οργανώσεις και με προώθηση της ιδέας της ανακύκλωσης, που όλα αυτά δεν απαιτούν απαραίτητα χρήματα. Μπορεί να γίνει μέσω του διαδικτύου, που όπως ξέρουμε σήμερα στην εποχή μας καλπάζει και μέσω των social media. Μπορεί να γίνει με ενημερώσεις σε σχολεία, φορείς και οργανισμούς. Μπορεί να γίνει στον δρόμο επίσης με ενημερώσεις. Όλα αυτά λοιπόν. Τώρα, εν συνεχεία, για τη μεταφορά των κτέλ, εδώ στον συνάδελφο Κατσικαρώνης, καλά θυμάμαι, είπατε να μεταφερθούν και να συμφωνήσουμε και να τους συζητήσουμε. Όμως για να μεταφερθούν χρειάζεται μια έκταση και μια κατασκευή. Βασικά δεν χρειάζεται μόνο αυτά, χρειάζεται ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα, το οποίο όμως είναι κοστοβόρο. Ποιος θα το πληρώσει? Αν είναι να το πληρώσουν τα κτέλ, οι ιδιώτες, πολύ ευχαρίστως. Αν είναι ωστόσο να υποχρεωθεί ο δήμος να βάλει λεφτά, τότε έρχεται η πρόταση της συναδέλφου και λέμε ότι εφόσον χρηματοδοτεί τη μεταφορά των κτέλ, τότε διεκδικεί να έχει ένα μεγάλο ποσοστό. Πέρασαν και όλα στα δύο λεπτά. Έλα σπάνω. Κλείνοντας στην συναδέλφω την κυρία Μαρμαρά. Εσείς είχατε πει, κυρία Μαρμαρά, μη γελάτε, ότι έχετε μια πόλη πρότυπο στο μυαλό σας και αν θέλουμε να σας ρωτήσουμε ποια είναι αυτή. Είχατε αναφερθεί, όχι για την πράσινη ανάπτυξη, αλλά για τις κάρτες των οχημάτων, κάρτες θάθμιψης των οχημάτων. Μάλλον επειδή ο λόγος σας ήταν ορμητικός, το ξεχάσατε, το παραβλέπω, γιατί δεν ήταν και πολύ ουσιασμένος. Ολοκληρώνετε. Ευχαριστώ πολύ. Ολοκληρώνετε. Κάποια ερώτηση υπάρχει για τον κύριο Ράδο. Κύριε Δήμαρχε, απαντήστε. Ήτανε τοποθέτης. Δεν γίνεται, κύριε Πανικολά. Να μιλήσω λίγο. Μπορώ. Αυτή τη στιγμή θα γίνει μια ερώτηση. Ήτανε τοποθέτης ή δεν γίνε ερώτηση τώρα. Θα γίνει ερώτηση, δεν θα γίνει τοποθέτης. Λοιπόν, αν και στην αρχή ο κύριος Ράδος, νομίζαμε ότι στράφτει επ' στο ρεαλισμό, μετά έδειξε το εικηστικό του πρόσωπο. Λοιπόν, θέλω να τονίσω ότι η δημοτική παράταξη, φυσικά, είναι υπέρ της ενδροφήτευσης, της διαφημιστικής καμπάνιας, της καλλιέγησης οικολογικής συνείδησης. Άμα ξαναγελάσετε, ειλικρινά, είναι τεράστια βλασφημία. Από εδώ και πέρα, δεν θέλω να δεχτώ καμία υβριστική και συμπεριφορά από εσάς, σε βάρος του δημοτικού προσώπου, της δημοτικής αρχής και του ίδιου του δημοκαβάλλας. Ειλικρινά, δείχνεται μεγάλη ανέδευση προς το πρόσωπό μου, μιλώντας με την κυρία Μπουτίδου και την κυρία Γεωργιάδου. Δεν θα το ανοιχτώ από εδώ και πέρα. Καταλάβετε το. Μπορούσα και εγώ να χλειβάζομαι όλους εδώ πέρα. Λοιπόν, σεβασμό προς το πρόσωπο του δημάρχου. Παρακαλώ. Όχι, πρέπει να μιλήσω. Να σεβαστούμε τον δήμαρχο. Ο δήμαρχος μπορεί να παρέμει σε δικασία παραπάνω από εσάς. Καταλαβαίνετε, κύριε Ράδο. Κύριε Ράδο, σας παρακαλώ. Ρωτήστε, κύριε δήμαρχε. Πρώτον, όσον αφορά τη χρηματοδότηση, τον κΔΕΛ, δεν έχετε πει πού θα βρεθούν τα λεφτά, ενώ εμείς λέμε ότι θα βοηθήσουμε τους ιδιότητες μόνος στην έκτοση στελών. Και όσον αφορά τη διαφήμιση, επίσης δεν έχετε πει πού θα βρεθούν τα χρήματα. Πείτε μας πού. Το πρίσμα της σκέψης αρχικά είναι καλό. Πείτε μας πού θα βρεθούν τα χρήματα και ποια πόλη εσείς έχετε ως πρότυπο, είτε από την Ελλάδα είτε από το εξωτερικό. Εμείς έχουμε και προτάσεις και πρότυπα και τα πάντα και σεβασμό. Ευχαριστούμε τον κύριο δήμαρχο. Κύριε Ράδο, έχετε τον χρόνο για δύο λεπτά. Ωραία, ευχαριστώ πολύ. Σε δύο λεπτά θα απαντήσω. Κύριε δήμαρχε, καταρχήν χαλαρώστε. Κάνατε πολύ μεγάλο λάθος γιατί το γέλιο μου δεν απευθυνόταν σε σας και δεν μιλούσα με τις κυρίες που αναφέρατε. Μιλούσα με την επικεφαλής μου και απευθυνόμενη σε εκείνην κάτι μου είπε και γέλασα. Επομένως, μήπως έχετε κάτι μαζί μου και έχετε τη μύχα και μοιάζεστε. Να δεχτώ συστάσεις για τη συμπεριφορά μου εφόσον όντως επηρεάζει και ενοχλεί από το Προεδρείο. Αλλά ο κύριος δήμαρχος σήμερα είναι λίγο παραπάνω από εριστικός. Αν και είπε εμένα εριστικός. Επί του θέματος, γιατί κάνατε λάθος και δεν θα ζητήσατε να το παραδεχτείτε, δεν θα το παραδεχτείτε, ξέρουμε τέλος πάνω. Λοιπόν, επί του θέματος, γυρίζατε και είπατε για τις εφημίσεις και για το marketing. Το marketing είναι και social media marketing, το οποίο πολλές φορές δεν χρειάζεται και χρήματα. Γιατί για να πληρώσεις κάτι και να αναρτήσεις κάτι στα social media δεν χρειάζεται χρήματα, από ότι γνωρίζετε. Επίσης, θα βασιστούμε στον εθελοντισμό και στις οργανώσεις εθελοντισμού που υπάρχουν για να γυρίσουμε σποτάκια τα οποία και μπορούν να παίξουν στις ιστοσελίδες κατά κύριο λόγο και μετά, εν συνεχεία, στα υπόλοιπα μήμη που υπάρχουν στην περιοχή, τα οποία δεν θα ζητήσουν και πολλά χρήματα. Είναι πολύ λίγο το κονδύλι που χρειάζεται. Τώρα, για τη μεταφορά που είπατε, ότι έχετε προτάσεις. Η πρότασή σας για τη μεταφορά ποια είναι, γιατί ο κ. Κατζηγαρώνς μας είπε να μεταφερθούν, χωρίς να μας πει πώς, ποιος θα πληρώσει τη μεταφορά. Ευχαριστώ. Ευχαριστώ με τον κ. Ράδο. Το λόγο έχει ο κ. Τζάγκας από το Μαζί για την Καβάλα για δύο λεπτά. Ευχαριστώ πολύ, πρόεδρε. Εμείς εδώ στο Μαζί για την Καβάλα, πέρα από όλες αυτές τις προτάσεις που ακούστηκαν για την υπεραιτέρω μίωση των ατμοσφαιρικών ρίπων για την πόλη μας και την προσσοσία του περιβάλλοντος, πιστεύουμε ότι η συζήτηση σημαντικό όφελος θα προσφέρει και η προσθήκη για τις ιδέες για τον έλογο της ποιότητας της ηλοτομίας μέσω δικτύου καταγραφής και στη συγκεκριμένη πλατφόρμα, η οποία θα δημιουργηθεί υπό την αγίδα του Δημού, θα καταγράφονται οι αγορές ξύλου των πολιτών ώστε να εξακριβώνεται η ποιότητα και η αξιοπιστία του παρόχου και σε συνδυασμό με αυτή την πρόταση επίσης υποστηρίζουμε και την δωρεά διανομή καυσόξυλων συγκεκριμένων προδιαγραφών από το Δήμο σε ασθενείς και ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, όπως είναι οι συνταξιούχοι ΟΓΑ, οι πολίτεκνες και οι τρίτεκνες οικογένειες, άτομα αναπηρίας άνω του 67%, μακροχρόνια άνεργικοι οικογένειες στρατευμένων, κατόπιν, βέβαια, προσκόμισης των απαιτούμενων δικαιολογητικών. Η διανομή αυτή θα γίνεται με βάση την υπουργική απόφαση που έχει υπάρχει με εφέ και έχει δημοσιωθεί στις 21 Φλεβάρη του 2017, σε συνεργασία με το τοπικό δασαρχείο και θα φορά ξύλα που προέρχονται από δημόσια δάση και κατεσχεμένα ξύλα. Και η πλατφόρμα αλλά και αυτό το πρόγραμμα μπορούν να καλυφθούν μέσω του σχέδιου για τη βιώσιμιαστική ανάπτυξη και είναι ένα κονδύλι το οποίο αξίζει να πάει σε αυτή την πλατφόρμα, γιατί πολύ απλά και τα καυσόξυλα αν δεν ελεγχθούν συμβάλλουν σημαντικά στην δημιουργία ρήπων και αν δεν τα ελέγξουμε θα έχουμε μεγάλα ζητήματα με το περιβάλλον σε ένα μεταγενέστερο χρόνο. Ευχαριστώ πολύ. Ευχαριστούμε τον κ. Τζάγκα. Κάποια ερώτηση κ. Δήμαρχη για μισό λεπτό. Θα ήθελα να ρωτήσω τον κ. Τζάγκα και θα εκμεταλλευθώ και μια άλλη ιδιωτικά μου ως ιδιοκτήτης πρατηρίας υγρών καυσίμων. Κύριε Αγγελόπουλε. Λοιπόν, θα σας τονίσω πώς το εξείς... Παρακαλώ, παρακαλώ συνεχίζουμε. Λοιπόν, ως προϊδιοκτήτης αυτή τη στιγμή δεν μπορώ να έχω την ιδιοκτήσια. Για ποιο λόγο πρώτον να κινηθούμε εισβάρος σε αυτή τη συμμερίδα των πολιτών, οι οποίοι στερμένονται από το πετρέλιο θέρμασις. Ένα. Δεύτερον, γιατί να διανέμουμε δημοτικά χρήματα υπέρ υλοτομίας από τη στιγμή που ήδη δεν είναι δυνατή τακτική, ειλικρινά το παγκέο είναι μακριά και δεν μπορούμε να κοστολογηγούμε τόσα λεφτά και επίσης ξέρετε ότι η Καβάλα θα περαστεί δίκτυο φυσικού αερίου σε λίγα χρόνια. Για ποιο λόγο να δώσουμε λεφτά για την υλοτομία. Ευχαριστούμε τον κύριο δήμαρχο. Κύριε Τζάγκα για δύο λεπτά. Να απαντήσω. Πρώτα απ' όλα, κύριε δήμαρχε, θέλουμε να προσγηθείς λύση πραγματικότητα, γιατί, εντάξει, υπάρχουν και κάποιοι άνθρωποι που πολύ απλά δεν έχουν αυτές τις δυνατότητες, εκτός αν τις έχετε εσείς, από ό,τι καταλαβαίνω. Οπότε, πρέπει να μεριμνήσουμε και για αυτούς τους πολίτες. Από εκεί και πέρα, όλα αυτά που λέτε είναι σε διάστημα κάποιων ετών και αυτοί οι πολίτες θέλουν άμεση ανακούφιση τώρα. Οπότε, πολύ απλά μεριμνούμε και για αυτούς, τώρα, να τους λύσουν τα προβλήματα τους καθημερινά. Από ό,τι κατάλαβα, εντάξει, φαίνεται δεν σας ενδιαφέρει και πάρα πολύ, εντάξει, το προσπερνάμε και αυτό. Από εκεί και πέρα, είναι ένα σημαντικό κονδήλι, το οποίο πολύ απλά ήδη οι καβαλιώτες υποφέρουν. Και είτε μπει ο αγός είτε όχι, κάποιοι άνθρωποι, όντως, θα έχουν τέτοια ζητήματα. Οπότε, για ποιον λόγο να μην τους βοηθήσουμε από τη στιγμή που υπάρχουν διαθέσιμα χρήματα μέσω αυτού του προγράμματος και τα οποία πολύ απλά, ίσως και να μείνουν αξιοποιητά. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Το λόγο έχει η κυρία Δημητριάδου για δύο λεπτά. Γεια σας και από μένα. Λοιπόν, θεωρούμε κι εμείς πολύ σημαντική την μείωση των ρύπων και θέλουμε να εστιάσουμε λίγο στη χρησιμοποίηση των μέσων μαζικής μεταφοράς. Έτσι, προτείνουμε τη διεύρυνση των δικτύων κάλυψης και διαδρομών, καθώς και του αεραίου λειτουργίας, παράλληλα να γίνει έξω το πρωί με 12 το βράδυ. Παράλληλα, προτείνουμε τη διαξαγωγή νυχτερινών δρομολογίων και προς τις δύο κατευθύνσεις της πόλης. Είναι ένα εχείρημα που θα λειτουργήσει πηλωτικά στην αρχή, για ένα μήνα με έξοδα του Δήμου για να δούμε ποια θα είναι η ανταπόκριση των πολιτών ως προς αυτή την ιδέα. Δηλαδή, κατά πόσο θα χρησιμοποιούν αυτά τα λεωφορίες. Ένα επίσης σημαντικό θέμα είναι η ύπαρξη του πράσινου γύρω μας. Έτσι, θέτουμε ως τόχο το να δημιουργηθεί η ύπαρξη του γύρω μας.