Το UPwebTV στις Ημέρες Ορθολογισμού 2018 ( 21/03/2018) (University Of Patras, 2018)
: ΕΚΤΑΛΟΔΟΣΕΓΟΥΟΝ I. ΤΟ ΡΟΑΣΤΕΣΤΑΛΟΣΕΚΟΣΕΝΑΙΚΟΥΛΑΥΙΚΟΥΛΑΥΛΑΥΛΑΥΛΑΥΛΑΥΛΑΥΛΑΥΛΑΥΛΑΥΛΑΥΛΑΥΛΑΥΛΑΥΛΑΥΛΑΥΛΑΥΛΑΥΛΑΥΛΑΥΛΑΥΛΑΥΛ Ακολουθήσαμε μία πάρα πολύ πετυχημένη και η σημερινή εγκρίλωση. Θέλετε να μας κάνετε ένα σύντομο απολογισμό των ημερών ορθολογισμών 2018. Σίγουρα είμαστε ευχαριστημένοι τόσο από την παρουσία του κόσμου, καθώς η αίθουσα γέμισε, είχαμε πάνω από 250 παραιώντες ομιλίες. Είμαστε όμως ευχαριστημένοι και από το περιχώρινο των ομιλειών. Πιστεύουμε ότι οι ομιλητές μας τεκμηριωμένα και με στοιχεία μας έκαναν να είμαστε πιο αισιόδοξοι για το μέλλον. Μάθαμε ότι αυτό που συχνά λέμε ότι ο κόσμος μας πάει προς το χειρότερο δεν είναι αλήθεια. Τα στοιχεία δείχνουν ότι η πείνα, ο πόνος, η σκοτωμή, οι πόλεμοι, η φτώχεια μειώνονται ραχδαία. Βρισκόμαστε στην καλύτερη εποχή που έχει υπάρξει ποτέ πάνω στον κόσμο. Η τεχνητή νοημοσύνη δεν είναι ένας μπαμπούλας, αλλά η φώσεων είναι διαθέσιμος σε όλους τους πολίτες και όχι υπρονόμιο κάποιων λίγων μπορεί να λύσει πολλά προβλήματα. Επίσης μάθαμε ότι ένα θέμα που απασχολεί πάρα πολύ το κοινό, ιδιαίτερα αγωνίστε, η κινητή τηλεφωνία δεν είναι όσο πικίνδυνη όσο συχνά λέγεται. Η αλήθεια είναι ότι η σημερινή εκδήλωση έκλεισε με τον πιο αισιόδοξο τρόπο με την παρουσία του κ. Μορέλα και πραγματικά αυτό ήταν και το πιο ενθαρρυτικό για όλους. Για όλους εμάς που το παρακολουθήσαμε. Έτσι να φύγουμε από μια εκδήλωση με τόσο αισιόδοξες και ωραίες βλέψεις για το μέλλον. Τεκμηριωμένα αισιόδοξη και όχι αισιόδοξη απλά από πεποίθηση γιατί έτσι. Ακριβώς έτσι, όλα επιστημονικά τεκμηριωμένα. Επομένως από αυτές τις δύο ημέρες ορθολογίου σου μου θέλετε να μας πείτε τα κέρια σημεία της συγκεκριμένης εκδήλωσης. Πιστεύω ότι για πολλά από τα θέματα που αναπτύξαμε ο κόσμος είχε άλλη εντύπωση όταν πριν έρθει και με άλλη εντύπωση φεύγει. Δεν θέλαμε να συζητήσουμε τετριμένα θέματα που ο κόσμος λίγο πολύ τα γνωρίζει ήδη. Είναι θέματα παρεξηγημένα, θέματα για τα οποία επικρατεί μια περίεργη αντίληψη στην κοινωνία. Και πιστεύω τα φωτίσαμε με τεκμηριωμένο και ευχάριστο πρόπο. Το κοινό μέχρι τις 11 σχεδόν η ώρα ήταν μαζί μας, έκανε ερωτήσεις, πιστεύουμε ότι όλοι είναι ικανοποιημένοι. Αυτό είναι το μόνο σίγουρο, το ενδιαφέρον ήταν πραγματικά ομοί, όταν κρίνουμε και από τη διάδραση και από το διάλογο, που έκλεισε ουσιαστικά πάρα πολύ ευχάριστα την όλη βραδιά. Επομένως συνεχίστε δυναμικά για τις επόμενες δράσεις του Ωρίωνα και για τις μέρες ορθολογισμού. Βεβαίως, οι μέρες ορθολογισμού γίνονται κάθε άνοιξη στην Πάτρια, ωστόσο πλέον τις διοργανώνουμε και το φθινόπωρο στην Αθήνα, με σκοπό να μεταδώσουμε και εκεί το ίδιο κλίμα που έχουμε φτιάξει εδώ στην παρέα του Ωρίωνα στην Πάτρια. Οι δράσεις του Ωρίωνα μετά το Πάσχα συνεχίζονται με ομιλίες, άλλες εκδηλώσεις που μπορεί κανείς να πληροφορηθεί από το σάιτ μας. Φυσικά, ευχαριστούμε πάρα πολύ, είμαστε συντονισμένοι με τη δράση σας, να είστε καλά, ευχαριστώ και εμείς. Το βασικότερο σημείο της παρουσιασίας είναι ότι τεχνητή νοημοσύνη σήμερα είναι δυνατή, επειδή έχουν γίνει έναν σωρό τεχνολογικοί πρόδοι που μας δίνουν το περιθώριο να έχουμε εφαρμογές που μας δίνουν την ψευδέστηση ότι σκέφτονται, ενώ στην πραγματικότητα απλά κινούνται γρήγορα και η άποψη μου είναι ότι αυτό θα συνεχίσει να γίνεται και η μόνη σοβαρή, ο μόνος σοβαρός τρόπος που έχουμε να το ενσωματώσουμε αυτό σαν κοινωνία είναι οι επιστήμονες να μιλάνε στον κόσμο για τα επιτέγματά τους και η κοινωνία όταν αποδέχεται, όταν αφουγκράζει τους επιστήμονες να το κάνει με γνώση, δηλαδή να αποδειχτεί την αξία της εκπαίδευσης. Αυτό είναι η ουσία της παρουσίας σας. Και πόσο σημαντική είναι η εξοστρέφεια που πρέπει να έχουν οι επιστήμονες γιατί με αυτόν τον τρόπο θα ενημερώνεται και δουστά ο κοινωνικός σύνολο, οι πολίτες μιας κοινωνίας και έτσι δεν θα υπάρχει και παραπροφορίες που πραγματικά είναι πάρα πολύ έτοιμες στις μέρες μας. Επίσης το θεωρώ απαραίτητο. Η εξοστρέφεια είναι απαραίτητη και για να προσελκύσεις καινούργους ανθρώπους στο επιστημονικό πεδίο, αλλά και επειδή εάν σαν επιστήμονες, ειδικά σε ένα δημόσιο πανεπιστήμιο, παίρνεις δημόσια χρήματα για την έρευνά σου, οφείλεις να γυρίσεις κάτι πίσω και να εξηγείς για το πώς θα χρησιμοποιήσεις. Και όσον αφορά την εμπειρία σας για τη συμμετοχή σας στις μέρες οφολογισμού ΔΕΝΑΤΟ. Η εμπειρία ήταν εκπληκτική. Μου άρεσε το γεμάτο αμφιθέατρο. Μου άρεσαν πολλές μεγάλη γάμμα ηλικίων. Ήρθε και την προηγούμενη Τεταρτική αυτή. Ήταν εκπληκτικό και εύχομαι ωραίος να συνεχίσω αυτό. Και εσείς πάντα επιτυχείς έτσι και τόσο όμορφες ζωντανές παρουσιάσεις. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ. Να είστε καλά. Μια πραγματικά ενδιαφέρουσα και πολύ διαδραστική εισήγηση έκανε ο κύριος Αλέξανδρος Μωρέλας με θέμα πώς φανταζόμαστε το μέλλον μια ρεαλιστικά αισιόδοξη προσέγγιση. Με βάση της αδικής σας παρουσίας που μόλις πριν λίγο ολοκληρώθηκε με απόλυτη πετυχία αν κρίνουμε από τη συμμετοχή του κοινού. Τι είναι τα κέρια σημεία για να φανταστούμε ένα πάρα πολύ αισιόδοξο μέλλον. Ναι το βασικό από όλα είναι ότι να δούμε τα στοιχεία έτσι πως πραγματικά είναι και όχι πως περνάνε μέσα από το κανάλι το Μέσο Μαζική Συνημέρωσης ή ενδεχομένως του Hollywood και το πως το Hollywood πιστεύει ότι θα έρθει το μέλλον. Παρατηρούμε δηλαδή μια τεράστια απόκλειση μεταξύ αυτό που επικοινωνείται είτε μέσα από τα κανάλια είτε μέσα από την τηλεόραση είτε μέσα από το σνεμά. Με αυτό που τελικά φαίνεται ότι υπάρχει. Δηλαδή πάμε τελικά πάρα πολύ καλύτερα από ό,τι πιστεύουμε ότι πηγαίνουμε στους βασικούς δείκτες ευμάριας μια κοινωνία. Γιατί πιστεύετε ότι υπάρχει αυτή η παραπληροφόρηση εντός εισαγωγικών από για παράδειγμα ένα απλό παράδειγμα που αναφέρετε πήγε από τις ταινίες του Hollywood που πραγματικά εισβάλλουν στην καθημερινότητά μας. Είναι ένα πολύ πλοκοφαινόμενο τώρα αυτό. Σίγουρα υπάρχει μια αιμονή στις αρνητικές ειδήσεις γιατί οι αρνητικές ειδήσεις βγάζουν λεφτά στην πρώτη φάση. Το Hollywood κόντρα αυτή η αιμονή που έχει αποκτήσει τώρα τελευταία με τις δυστωπικές ταινίες σίγουρα μπορούμε να πούμε είναι ότι έχει γίνει πια το παρόμασμα αρκετά πολύ πλοκο. Οπότε ο κόσμος δεν το καταλαβαίνει με αποτέλεσμα να το φοβάται. Συν ότι το κοινό θέλει όλο και πιο απλές λύσεις, όλο και πιο απλές προτάσεις για το μέλλον. Οπότε καταλήγουν συνήθως οι κοινοθέτες να κάνουνε σενάρια για το μέλλον τα οποία είναι υπεραπλυστευμένα και συνήθως αρνητικά γιατί θα γυμνήσει και τις αίθουσες άμα έχεις μια σύγκρουση, ένα πόλεμο ή μια καταστροφή. Δεν είναι όμως αυτά σενάρια τα οποία έχουν επαφή με την πραγματικότητα δυστυχώς. Μας παρουσιάζεται πάρα πολλά στοιχεία, επιστημονικά τεκμηριωμένα όλα, επομένως τι μπορούμε να κάνουμε ως επιστήμονες σε αυτό το κομμάτι έτσι ώστε το κοινό όλοι οι πολίτες να ενημερωθούμε το σωστό τρόπο. Το βασικό που μπορεί να κάνει ο καθένας είναι να προσπαθείς να το επικοινωνήσει αυτό όσο μπορεί στους γύρω του, είτε μέσα από τέτοιες ωραίες διοργανώσεις όπως οι ημέρες ορθολογισμού, είτε μέσα από αρθογραφία, ακόμα και τα social media βοηθάνε σε αυτό το κομμάτι. Είναι σημαντικό ειδικά για την Ελλάδα η οποία έχει, νομίζω, βιώνει μια κατάθλιψη, μια συνολική κατάθλιψη, να υπάρχουν απόψεις οι οποίες δίνουν μια νότα ασιοδοξίας. Ότι, ok, μπορεί να μην πάμε πολύ καλά αυτή τη μισάν χώρα αλλά θα πάμε καλύτερα, ο πλανήτης πηγαίνει πάρα πολύ καλύτερα, βελτιώνονται οι δίκτες, υπάρχει μια άλλη πλευρά. Επομένως τα νέα άτομα τι θα λέγατε? Να είναι ασιοδοξα και να επιδιώκουν να δημιουργήσουν πράγματα καινούργια, να προχωρήσουν την επιστήμη και την τεχνολογία μπροστά. Αυτοί οι δυο παράγοντες είναι που έχουν βελτιώσει τόσο πολύ την, εγώ θεωρώ, εκτιμώ την κατάσταση, ούτε η πολιτική, τόσο και έτσι όπως εφαρμόζεται τώρα, ούτε η νομοθεσία, ούτε κάτι άλλο. Η ανάπτυξη τεχνολογίας, η ανάπτυξη επιστήμης, αυτή πρέπει να κυνηγήσουμε και αυτή πρέπει να μας δώσει τα αποτέλεσμα. Σας ευχαριστούμε πάρα πολύ και για την παρουσία σας στο AppWebTV, κανάλι του Πανεπιστήμιου Πατρό, αλλά και φυσικά για αυτήν την τόσο ενδιαφέρουσα και τη δραστική παρουσία σου. Εγώ ευχαριστώ πολύ, να είστε καλά. Η ενδιαφέρουσα εισήγηση που πραγματοποιήθηκε οι δώσες μέρες ορθολογισμού ΔΕΚΑΩΤΟ ήταν αυτή από τον κ. Κώστα Σταμάτη με θέμα και ρέες κινητής τηλεφωνίας, η κρίση σας βρίσκεται σε αναμονή. Κύριε Σταμάτη καλησπέρα σας, θέλετε να μας πείτε δύο λόγια για την εμπειρία σας στην φετινή διοργάνωση του Ωρειωνα. Με αφορμή τον τίτλο, η κρίση σας βρίσκεται σε αναμονή, με ορθολογική σκέψη προσεγγίσαμε ένα θέμα το οποίο σηκώνει πολύ συζήτηση, έχει πολλούς πολέμιους στην εποχή μας, αλλά εμείς φέραμε τα επιστημονικά επιχειρήματα που χρειάζεται να ξέρει κάποιος για να δούμε ότι τελικά όλος αυτός ο δώρος δεν είναι τόσο πολύ δικαιολογημένος. Η κινητή τηλεφωνία με τις κεραίες, τα κινητά, με τους σταθμούς βάσεις είναι στη ζωή μας φλάξεν 25 χρόνια και αυτό που είπαμε σήμερα είναι ότι οι μελέτες που έχουν γίνει μέχρι τη στιγμή δείχνουν ότι δεν υπάρχει κάποια σύνδεση με σοβαρές ασθένειες όπως φαντάζεται ο περισσότερος κόσμος. Βέβαια το ότι αυτή τη στιγμή έχει το τεκμήριο της αθωότητας και ότι μάλλον δεν συμβαίνει κάτι δεν σημαίνει ότι και μελλοντικά δεν θα φανεί. Είναι λίγα τα 25 χρόνια και οι δικτύες οργανισμοί έχουν στο μηκροσκόπιο οποιαδήποτε έρευνα βγει, οποιαδήποτε εξέλιξη υπάρχει, είτε για να τροποποιήσουν τα όρια που υπάρχουν αυτή τη στιγμή, είτε να αλλάξουν τις προδιαγραφές, είτε οτιδήποτε. Κοινώς αυτή τη στιγμή φαίνεται ότι δεν υπάρχει θέμα, όμως ο χρόνος θα δείξει αν πραγματικά τη άποψη έχει δίκιο. Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό και αυτό θα κρατήσουμε ουσιαστικά ότι μπορεί τώρα τα σημερινά δεδομένα, γιατί όντως είναι πάρα πολύ μικρό το χρονικό διάστημα έτσι ώστε επιδημιολογικά να κοιτάξεις μια συσχέτιση ενδεχόμενα μεταξύ τεχνοβολίας και έτσι σε οποιαδήποτε νόση που μπορεί να προκαλέσει, αλλά το παρήγορο είναι ότι όλη η έρευνα συνεχίζεται και νομίζω ότι στο μέλλον θα αποδειχθεί η όποια συσχέτιση ή όχι με το συγκεκριμένο κομμάτι. Και κάτι που δείξαμε επίσης που αφορά την Ελλάδα πιο πολύ είναι ότι στα όρια είμαστε λίγο πιο αυστηροί, είμαστε 30 με 40% χαμηλότερα με την έννοια της αυστηρότητας στα όρια μας σε σύγκριση με την κοινωνική οδηγία, όπως επίσης υπάρχουν δύο αρχές, η ρυθμιστική αρχή η οποία είναι υπεύθυνη να κάνει τις μετρήσεις, η ελληνική εταιρία ατομικής ενέργειας και η ρυθμιστική αρχή που λέγεται ελληνική κοινωνική ταχυδρομία, η οποία βλέπει αν τα όρια τηρούνται και μπορεί να επιβάλλει και τα αντίστοιχα πρόστιμα. Άρα δηλαδή κοιτώντας γενικά τι γίνεται στον κόσμο, ίσως στην Ελλάδα τα πράγματα είναι και πιο αυστηρά. Αυτό πού φίλετε, γιατί στην Ελλάδα τα όρια είναι πιο αυστηρά. Ήταν μια πολιτική απόφαση με μια επανεξέτα στον δρόμο που έγινε το 2006. Δεν ξέρω αν έπαιξε κάποιο ρόλο, η τεχνοφοβία του κόσμου ή αυτό που ακουγόταν ότι όντως κάτι πάει στραβά, σημασία ότι χαμηλώσανε τα όρια. Βέβαια μπορεί να γίνουν και άλλα πράγματα τα οποία ακόμα και αυτούς που φοβούνται ότι κάτι συμβαίνει να τους καθυσυχάσουν, βέβαια θα ακούσει λίγο οξύμωρο, αν πυκνώσουμε το δείξιο των κεραίων μέσα στην πόλη τότε τα πράγματα θα είναι καλύτερα, γιατί οι κεραίες πλέον θα είναι χαμηλότερες ισχύες, με χαμηλότερη ισχύη θα εκπέμπουν και το κυριότερο και τα κινητά μας θα έχουν χαμηλότερη ισχύη. Άρα όσο και να φαίνεται οξύμωρο και περίεργο πρέπει να βάλουμε περισσότερες κεραίες μέσα στην πόλη με χαμηλή ισχύη για να έχουμε και καλύτερη κάλυψη του σήματος αλλά και χαμηλότερη διάχυση της ακτινοβολίας. Επομένως υπάρχουν πάρα πολλά μέτρα που μπορεί να κάνει κανείς για να καταπολεμήσει εντός εισαγωγικών το συγκεκριμένο φαινόμενο. Αν ακόμα δηλαδή υπάρχει κάποιος ο οποίος είναι πολύ δύσκολος και ακόμα πιστεύει ότι αυτά τα πράγματα κάνουν πολύ μεγάλο κακό στην υγεία, μπορεί να κάνει δύο-τρία πράγματα όπως για παράδειγμα να χρησιμοποιεί την μπάντα 3G, να χρησιμοποιεί πιο πολύ το 3G ακόμα και για την ομιλία πέρα από τα δεδομένα, διότι η ενέργεια αυτής της μπάντας είναι χαμηλότερη από το κλασικό GSM. Αν θέλει να χρησιμοποιεί συσκευές όπως το Bluetooth το οποίο έχει μια πολύ μικρή ισχύη του ενός μιλιβάτ, να προσέχει όταν είναι αδύναμο το σήμα, αν μπορεί να κάνει κάτι να το φτιάξει, παράδειγμα να κινηθεί προς ένα παράθυρο που θα πιάσει καλύτερα το σήμα ή αν γίνεται να βγει έξω, διότι τα κινητά προσαρμόζουν την ισχύ τους, αν τα κινητά δεν ακούν καλά την κεραία θα επέμψουν και αυτά πιο δυνατά και το πρόβλημα όπως δείξαμε και σήμερα είναι το κινητό και όχι τόσο πολύ οι σταθμί βάσεις. Οι σταθμί βάσεις έχουν κάποια επίπεδα τα οποία είναι πολύ κάτω από το όριο. Τα κινητά είναι κοντά στα όρια και ίσως θα πρέπει να προσέξουμε λιγάκι πιο πολύ τα κινητά. Μάλιστα επομένως και αυτές οι συμβουλές όλες είναι πάρα πολύ σημαντικές για την ζωή του καθενός και επίσης να τονίσουμε ότι γιατί πιστεύετε ότι υπάρχει αυτό το είδους η πάρα πληροφορήση πάρα πολύ έντονη και πραγματικά αυτό το θέμα που φίξατε είναι ένα αδιαφεσβήτητα πολύ αμφιλεγόμενο ζήτημα. Πιστεύω ότι σε έναν βαθμό, όπως είδαμε και σε μια διαφάνεια, οφείλται και συνάρνεια. Ή ακόμα χορούνται στην ημιμάθεια μερικών ανθρώπων οι οποίοι, όπως έλεγε και ο Andy Warhol, για 15 λεπτά δημοσιότητας κάνουν τα πάντα. Δηλαδή ανεβάζουν στο ίντερνετ κατηγορίες σχετικά με τις κερές, υποκινούν κάποιες εκδηλώσεις να τις κατεβάσουμε, να τις διώξουμε κτλ. Πιστεύω ότι αυτή η τεχνοχοβία είναι γενικά που κάνει τον κόσμο δυσπιστο. Μπορώ να καταλάβω ένα μέρος αυτής, με δεδομένο ότι κοιτάζεις μία κεράκι και δεν ξέρεις τι ακριβώς βγαίνει από εκεί μέσα. Αλλά σε ένα παράδειγμα που έδειξα και στην ομιλία είναι ότι αν μπορούσαμε να το οπτικοποιήσουμε και να δούμε πόσο δυνατά φεγγοβολή, πόσο δυνατά κτινοβολή μία κεράκι της τηλεφωνίας, δεν θα ήταν περισσότερο σαν να κρατάμε 4-5 πασχαλινές λαμπάτες μαζί στο χέρι. Μάλιστα. Κύριε Σταμάτη, πραγματικά σας ευχαριστούμε για την παρουσία σας στο κανάλι και να σας ευχηθούμε καλή συνέχεια. Εγώ σας ευχαριστώ.