Διάλεξη 7 / Διάλεξη 7 / Αιφνιδιασμός - Γαλαζούλας Χρήστος (ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, 2014)
Αιφνιδιασμός: Ο ευφρυνιδιασμός είναι η επιθετική τακτική της ομάδος, που αναπτύσσεται βάση προσχεδιασμένων κινήσεων και έχει ένα στόχο, τη γρηγορότερη προώθηση της μπάλας και των αθλητών στο μπροστάμαρες του γηπέδου, δηλαδή στο χώρο της επίθεσης. Περάστε γρήγορα και μην πάτε από εκεί, περάστε από εδώ πέρα και καθίστε εδώ πέρα μπροστά. Ουσιαστικά, ευφρυνιδιασμό έχουμε σε κάθε περιπτώση όπου δημιουργούμε κατάσταση υπεραριθμίας. Αφού είναι δεδομένο ότι παίζουμε πέντε εναντίον πέντε, οποιαδήποτε κατάσταση υπεραριθμίας, περισσότερη δηλαδή επιθετική από τους αμυντικούς, θα είναι κατάσταση ευφρυνιδιασμού. Άρα λοιπόν, ποιες καταστάσεις ευφρυνιδιασμού θα συναντήσουμε. Ποιες καταστάσεις ευφρυνιδιασμού θα συναντήσουμε. Έχουμε ούτως ή άλλως κατάσταση ευφρυνιδιασμού νοείται η κάθε περιπτώση όπου έχουμε υπεραριθμία. Όχι. Πώς θα είναι ευφρυνιδιασμός με ισαριθμία. Ένας εναντίον ενός. Τι. Οι πέντε εναντίον πέντε. Γιατί να είναι κατάσταση ευφρυνιδιασμού. Δεν διαφωνώ. Αλλά σου λέω ότι κατάσταση ευφρυνιδιασμού έχουμε μόνο όταν έχουμε νοείται, ορισμός δηλαδή, όταν έχουμε κατάσταση υπεραριθμίας. Αφού παίζουν πέντε εναντίον πέντε, οι καταστάσεις που συναντάμε είναι από το πέντε εναντίον τέσσερις μέχρι το ένας εναντίον κανενός. Αυτές όλες οι περιπτώσεις είναι οι καταστάσεις ευφρυνιδιασμού που αντιμετωπίζουμε και συναντάμε. Ποιο συνήθις μάλλον καταστάσεις είναι οι δύο εναντίον ενός και οι τρεις εναντίον δύο. Είναι καταστάσεις που θα αναλύσουμε στο επόμενο μάθημα και όσον αφορά την αμυντική λειτουργία και όσον αφορά την επιθετική λειτουργία των μεχθών. Αλλά η πλήρης εκδήλωση του ευφρυνιδιασμού είναι οι πέντε εναντίον τεσσάδων. Αφιερέουν αρκετό χρόνο στην εξάσκηση της εξέλιξης των μεχθών όσον αφορά το κομμάτι του ευφρυνιδιασμού. Στους περισσότερους αθλητές τους αρέσει να τρέχουν σε ανοιχτό γήπεδο γιατί έχουμε μεγαλύτερους χώρους και εφόσον έχουμε και αριθμητικά λιγότερους αμυντικούς αρέσκονται οι πέχτες να βρίσκονται σε καταστάσεις ευφρυνιδιασμού. Δευτερευόντως, οι θεατές ικανοποιούνται παρακολουθώντας ένα θέαμα όπου έχουμε εκατέρωθεν εκδηλώσεις ευφρυνιδιασμού γιατί συνήθως έχει και εύκολα καλάθια ενίωτα και θεαματικά καλάθια. Επίσης, αναπτύσσει το μαδικό πνεύμα. Πώς τώρα ο ευφρυνδιασμός αναπτύσσει το μαδικό πνεύμα. Μπορεί κάποιος να το προσεγγίσει. Χωρίς να διαβάζεσαι Σμετή. Πώς το αναπτύσσει το μαδικό πνεύμα. Μπορεί κάποιος να μου πει. Δίνει τη δυνατότητα ακόμα και σε ισαγωγικά πιο άστοχο παίχτη της ομάδος μας που μπορεί να είναι πολύ καλός αμυντικός. Να βοηθάει σε πάρα πολλούς τομείς στα rebound και τα άλλα πάντων στην άμυνα αλλά καλάθι δεν μπορεί να βάλει. Σήμερα είναι το κάτι το εξαιρετικό. Πάρτε τα χαρτιά και καθίστε όμως μην το συζητάτε. Δίνει τη δυνατότητα λοιπόν σε αυτόν τον παίχτη που δεν είναι άστοχο σούπερ, δεν επιχειρήσουν να βρεθεί σε κατάσταση ευθυνιασμού και να βάλει καλάθι. Αποτρέπει τον αντίπαλο από τη διδίκη και στον επιθετικό rebound. Αν μια ομάδα αρέσκεται να τρέχει στον ευθυνιασμό οι αντίπαλοι θα το σκεφτούν να πηδήξουν στα επιθετικά rebound γιατί όταν γνωρίζουν ότι η ομάδα αυτή κάνει πολλούς ευθυνιασμούς και τρέχει καλά, η συμμετοχή μας στα επιθετικά rebound δύο ή και τριών παιχτών σημαίνει ότι δεν θα γυρίσουμε γρήγορα πλήρεις πίσω. Άρα πολύ εύκολα θα δώσουμε την ευκαιρία να δημιουργηθεί κατάσταση ευθυνιασμού στους αντιπάλους. Παλαιότερα όταν κυρίως οι ισπανικές ομάδες είχαν ανάγκη τον ευθυνιασμό σαν την κυρίαρχη τακτική τους σαν ομάδες, γενικά στο ισπανικό μπάσκετ πριν από 10-15 χρόνια με το που έμπαινε καλάθι κατευθείαν αναπτύσσονταν ευθυνιασμός και στα 20-25 χρόνια όπου το μπάσκετ ήταν λίγο πιο αργό όσον αφορά το πώς παίζεται σήμερα, αυτές οι ομάδες και μετά από ελεύθερη βολή και μάλιστα ευστοχή γίνονταν ευθυνιασμός. Αυτό τότε γίνονταν τουλάχιστον 10 με 15 φορές σε κάθε παιχνίδι, μην ξεχνάς ότι έγινε και προχθές όμως στο ρεάλ Ολυμπιακός, που μετά από ευστοχή ελεύθερη βολή ο Ολυμπιακός έβαγε ευθυνιασμό. Άρα μην αναρωτιέσαι αν πανηγυρίζανε την ευστοχή βολή, είναι το πώς και ακριβώς αυτό είναι ο ευθυνιασμός. Δηλαδή ευθυνιαζώ τον αντίπαλο που βλέπω ότι γύριζει χαλαρά, δεν είναι σε απόλυτη συγκέντρωση, δεν γυρίζει γρήγορα πίσω, οπότε τον τιμωρεί. Επίσης μας δίνει καλές πιθανότητες επιθετικού rebound στην ομάδα που κάνει επιθετικού rebound, γιατί αφού βρίσκεται με παίχτη παραπάνω, αν γίνει άστοχη επίθεση θα έχουμε τη δυνατότητα καλύτερης διεκδίκησης του επιθετικού rebound. Ας δούμε λίγο σε ένα βιντεάκι τώρα την κίνηση των παιχτών και τους διαδρόμους. Εδώ είμαστε. Όπως βλέπετε χωρίζοντας το γήπεδο σε τρεις διαδρόμους, δύο πλάγιους διαδρόμους, εδώ αυτός και αυτός και ο κεντρικός διάδρομος. Όπως βλέπετε ο δύο και ο τρία που είναι περιφερειακοί παίχτες, εδώ είναι ο ένα με την μπάλα, εκεί ήταν ο rebounder που πήρε το τέσσερα, πήρε το rebound και ο νούμερο πέντε που είναι οι δύο ψηλοί, ο τέσσερα και ο πέντε είναι οι δύο ψηλοί της ομάδας. Συνήθως στους δύο πλάγιους διαδρόμους κινούνται και τρέχουν οι περιφερειακοί παίχτες. Στον κεντρικό διάδρομο κινείται ο playmaker ο παίχτης που κατεβάζει την μπάλα αλλά και οι ψηλοί παίχτες. Ο παίχτης νούμερο πέντε λέγεται και trailer γιατί συνήθως κινείται πίσω από την μπάλα, από το playmaker. Και επειδή ήταν, όπως ρημουλκεί ένα αυτοκίνητο ένα άλλο, κάπως έτσι ήταν η κίνηση, ονομάστηκε trailer. Ο τελευταίος παίχτης και συνήθως είναι αυτός που παίρνει το rebound, εδώ πέρα, ονομάζεται παίχτης ασφάλειας, safety man. Είναι ο παίχτης δηλαδή που θα συμπετέχει σαν πέμπτος στον εφνηδιασμό και θα είναι και φυσικά και αυτός ο οποίος θα γυρίσει πίσω σε περίπτωση που γίνει λάθος στον εφνηδιασμό. Είναι χωροθετημένο λοιπόν συγκεκριμένο το γήπεδο και ποιοι κινούνται που. Τώρα οι επιλογές που έχουμε είναι να επιτεθούμε εμείς με μια δυνατή κίνηση προς το καλάθι, δευτερευόντως να κάνουμε πάσα στον ψηλό που κατεβαίνει. Άρα λοιπόν ο ένα πάσα στον δύο και ο δύο κάνει διήσδυση προς το καλάθι. Όταν λοιπόν εδώ βλέπετε τον πέντε που έχει κάνει κίνηση, η δεύτερη επιλογή είναι πάσα στον τρέιλερ, στον κεντρικό παίχτη δηλαδή που κατεβαίνει. Άρα βλέπετε το πέντε παίχτη δηλαδή που έχει κάνει κίνηση προς το κεντρικό παίχτη. Εδώ μπορείτε να το δείτε σε αγωνιστική μορφή και από κανονικό αγώνα. Η επιλογή το να περάσουμε απέναντι την μπάλα είναι όταν δεν έχουμε πρωτεύοντα ευρυνδιασμό, έχουμε την πάσα απέναντι. Αυτό δημιουργεί μια κατάσταση ενισορροπίας στην άμυνα. Εδώ λοιπόν κίνηση προς το καλάθι, δεύτερη κίνηση στον ψηλό παίχτη, τρίτον πάσα απέναντι. Αυτή είναι η πάσα απέναντι όπου έρχεται ο δεύτερος τρέιλερ γιατί ο πρώτος ψηλός με το που φτάνει και κόβει στο κεντρικό διάδρομο, αν δεν πάρει την μπάλα βγαίνει αντίθετα από εκεί που είναι η μπάλα για να δημιουργήσει χώρο για το δεύτερο τρέιλερ. Αυτή είναι η πάσα απέναντι. Λοιπόν, εμείς κυρίως θα ασχοληθούμε με τον ευθυνδιασμό 2-1-2-1 και 3-1-2-2 και στην επόμενη εβδομάδα αυτά θα αναλύσουμε ιδιαίτερα. Θα έχουμε ευθυνδιασμό 3-2 και 2-1. 2-1 σίγουρα. Είτε 2-1 μόνο με οχτάρι είτε 3-2 και 2-1 να γίνεται δηλαδή στην εξέλιξη.