02 ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΚΑΘΟΛΙΚΩΝ ΝΟΝ (Ελληνικό Ιστορικό Ευαγγελικό Αρχείο, 2020)
: Ευχαριστούμε τον Σεβασμιότατο Χον ΤαϊΦΑΙ για να πω σωστά το όνομα και θα καλέσουμε τον Σεβασμιότατο Αρχιεπίσκοπο Καθολικών Αθηνών για ένα σύντομο χαιρετισμό. Αγαπητοί διοργανωτές της σημερινής εκδήλωσης για τη Νικολυένια Λίβς. Ξαναδιάβασα το τρίπτυχο με το οποίο μας καλείται στην σημερινή εκδήλωση και ομολογώ ότι μέσα σε αυτό, πέρα από την προσωπική αξία των μελών αυτής της οικογένειας, διαπίστωσα ότι αναδεικνύεται η αξία της ίδιας της χριστιανικής οικογένειας. Γι' αυτό, άνοιξα την κατήχηση της Καθολικής Εκκλησίας για να δω τι μας λέει για τη χριστιανική οικογένεια. Μας θυμίζει η κατήχηση ότι από το ξεκίνημα της Εκκλησίας, τον πυρήνα της Εκκλησίας τον αποτελούσαν συχνά εκείνοι που γίνονταν χριστιανοί με όλους τον οίκο. Και συνεχίζει η κατήχηση στο άρθρο 1656. Στις ημέρες μας, μέσα σε έναν κόσμο συχνά ξένο, ακόμη και εχθρικό προς την πίστη, οι οικογένειες που πιστεύουν έχουν πρωταρχική σπουδαιότητα ως δυνάμεις, ζωντανής πίστεως με έντονη ακτινοβολία. Για αυτό τον λόγο, η Δεύτερη Σύνοδος του Βατικανού ονομάζει την οικογένεια με μια παλιά έκφραση, Κατήκον Εκκλησία. Μέσα στην οικογένεια, συνεχίζει η κατήχηση, οι γονείς είναι για τα παιδιά τους, με το λόγο και το παράδειγμα, οι πρώτοι κήρυκες της πίστεως, στην υπηρεσία της ιδιαίτερης κλήσεως του καθενός και ιδιαίτερα της ιερής κλήσεως, ενόντας με ιερή κλήση, την κλήση του ποιμένα και του μοναχού και της μοναχής, όπως στην περίπτωση Λίβς. Εστάνομαι ότι όσα θα ακούσουμε σήμερα, θα αξιοποιηθούν καλύτερα μέσα μας, εάν σκεπτόμαστε το έργο που επετέλεσαν οι δύο γονείς Λίβς και το παράδειγμα που ακολούθησαν οι δύο κόρες Λίβς. Δοξάζω τον Θεό για την ιδέα που σας ενέπνευσε και που έκανε να οριμάσει μέχρι τη σημερινή εκδήλωση και ευχαριστώ όλους τους διοργανωτές για αυτή.