20η Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας 2018 (Δήμος Καβάλας - Μunicipality of Κavala, 2018)
: Παρακαλώ, κύριε Δήμαρχε, θέλετε να κάνετε κάποια ανακοίνωση προς το σώμα, γιατί έχω και εγώ να ανακοινώσω το πρόγραμμα. Παρακαλώ, κύριε Δήμαρχε, θέλετε να κάνετε κάποια ανακοίνωση προς το σώμα, γιατί έχω και εγώ να ανακοινώσω το πρόγραμμα. Παρακαλώ, κύριε Δήμαρχε, θέλετε να κάνετε κάποια ανακοίνωση προς το σώμα, γιατί έχω και εγώ να ανακοινώσω το πρόγραμμα. Παρακαλώ, κύριε Δήμαρχε, θέλετε να κάνετε κάποια ανακοίνωση προς το σώμα, γιατί έχω και εγώ να ανακοινώσω το πρόγραμμα. Ναι, κύριε Πρόεδρε. Πρώτα εγώ να πω λίγο. Λοιπόν, συνάδελφοι, σας αναγγιγνώσκω επιστολή, την οποία σήμερα έλαβα από τον Δημοτικό Σύμβουλο τον κύριο Νικόλο Ωξανθόπουλο, με την οποία δηλώνει την ανεξαρτητοποίησή του από την ομάδα της διοίκησης. Είμαι υποχρωμένος να αναγνώσω, κατά λέξη, την επιστολή την οποία μου έχει αποστήλει. Προς τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, κύριε Γραμμένο Γεώργιο, κύριε Πρόεδρε, προσπαθώ να λειτουργώ με συνέπεια, λόγων και έργων, στον βαθμό που η ανθρώπινη φύση μου το επιτρέπει. Αυτής της λειτουργίας μου δεν εξαιρείται και ο χώρος της πολιτικής και ιδιαίτερα της τοπικής αυτοδιοίκησης, στον οποίο συμμετέχω μετά τις εκλογές του 2014, συνεργαζόμενος με το συνδυασμό Ανάσα της ημερινής δημάρχου κυρίας Δήμητρα Στσανάκα. Θεωρούσα πως έχω την υποχρέωση να διαφωνώ σε θέματα με τα οποία είχα διαφορετική άποψη. Μετά την έκδοση του σχετικού δελτίου τύπου, το οποίο δημοσιεύτηκε στον απόηχο της περίφημης συνάντησης της κυρίας δημάρχου Καβάλλας με τους εκπροσώπους της κοινοπραξίας ΤΑΠ, το οποίο έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις σχετικές αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλλας αλλά και με δηλώσεις της ιδίας μόλις πριν από λίγες ημέρες, αισθάνομαι πλέον ότι δεν μπορώ να είμαι μέλος αυτής της ομάδος και για το λόγο αυτό, δια τις παρούσεις, σας δηλώνω την ανεξαρτητοποίησή μου. Προσπαθώ πάντα να υπηρετώ ιδέες και θέσεις για το γενικότερο καλό και όχι πρόσωπα λειτουργούντα ιδιαίτερα με συνέπεια. Με τιμή, Ξανθόπουλος Νικόλαος. Κατόπιν τότε, η ομάδα της πλειοψηφίας αριθμεί σήμερα 23 μέλη. Κυρία Ιωαννίδου μου, σας στείλε μια επιστολή ότι δεν μπορεί να παρευρεθεί για λόγους υγείας η σημερινή συναιδρία και έχω επίσης δύο επιστολές από τη λαϊκή συσπίρωση για δύο θέματα τα οποία θα σας τα μοιράσω τώρα στον καθένα σας. Ήθελα, κυρία Δημαρχή, να ρωτήσω αν θα κάνουμε σας και τους επικεφαλείς, αν θα κάνουμε πρωί μοιρασίας για τάξη, ως συζήτηση δεδομένου, ότι τα θέματα τα οποία έχουμε ως έκτακτα, νομίζω ότι θα... Εγώ δεν έχω κανένα πρόγραμμα, κύριε Σταρέπρη ή την πολίτες. Κύριε Σιμιτζή. Κάποια μικρόφωνο λίγο. Μη μου πεις. Όλα δεν δουλεύουν τα μικρόφωνα. Εντάξει, εντάξει, εγκαθίστε, πάρα καλώς. Ευχαριστώ πολύ, έγινε η δουλειά. Έφταιγε ο Γιώρος Φιλόσολου που φταίει και για άλλα θέματα. Λοιπόν, πρόεδρε, ακριβώς επειδή με την εφνηδιαστική αποστολή εκτάκτων και μάλιστα σημαντικών θεμάτων, είμαστε υποχρωμένοι να μην ζητήσουμε την συζήτηση προημερισίας θεμάτων, γιατί πραγματικά, τώρα που αρχίζουμε και οχτώ, μισή ώρα, καταλαβαίνετε ότι δεν θα μπορέσουμε να επιτελέσουμε τη δουλειά μας ως δημοτικών συμβούλων, δηλαδή να ψηφίσουμε τα σοβαρά, να συζητήσουμε δηλαδή για τα σοβαρά θέματα. Τα έκτακτα ας παραμεριστούν για την επόμενη συνεδρίαση. Εύχομαι βέβαια η συνεδρίαση, η επόμενη, να μην γίνει μετά το 15 Άκουστο. Γιατί θα παρατηρήσω το εξής, αγαπητέ μου πρόεδρε, ότι την προηγούμενη φορά μας είπατε ότι μέσα στον Ιούλιο, αυτό έλειπε να γίνουν δύο θέματα και γίνονται τελικά τρία, τρεις συνεδριάσεις. Εντάξει, πάντοτε υπάρχει κάποιος λόγος. Άρα, λοιπόν, επειδή πάντοτε εκκρεμούν σημαντικά θέματα για τις συζητήσεις πριν από την ημερή συνεδιάτηση και πάντοτε υπάρχουν θέματα όπως, για παράδειγμα, η ετοιμότητα του δήμου απέναντι σε αυτό τον κίνδυνο της πυρκαγιάς. Όχι, θα το σεβαστώ αυτό. Μπορούμε να κάνουμε συμβούλιο στις 13 Αυγόστο, αν θέλετε, και δεν έχετε αντίρρηση. Ή στις 14 Άκουστο. 13 είναι δευτέρα γι' αυτό το πρόβλημα. Εγώ δεν έχω αντίρρηση και πιο νωρίς. Αν δεν έχετε αντίρρηση θα μου πείτε. Εν πάση περιπτώσει, όμως, σήμερα εγώ συμφωνώ να μην συζητηθούν θέματα πριν από την ημερή συνεδιάτηση. Ευχαριστούμε πολύ. Κύριε Παπαδόπουλε, τι λέτε εσείς. Πάντως, κύριε Πρόεδρε, οφείλω να μολύγεις ότι η διοίκηση έχει ταλέντο. Πάντα καταφέρνεται να μην γίνονται πρωιμηρισίας. Φυσικά και εγώ συμφωνώ με την επιχειρηματολογία του πρώην δημάρχου, γιατί πραγματικά υπάρχουν σοβαρά θέματα που πρέπει να συζητηθούν και πρέπει να συζητηθούν εκτενώς. Αλλά πώς τα καταφέρνουμε κάθε φορά τα πρωιμηρισίας να αποφεύγονται, δεν μπορώ να το εξηγήσω. Σας δίνω συγχαρητήρα. Μπράβο σας. Στην προηγούμενη κάναμε πρωιμηρισίας κανονικά. Κύριε Παπα, παρακαλώ τι λέτε. Νομίζω ότι πρωιμηρισίας είναι τα θέματα που βάλατε 7,5 ώρα, γιατί αυτά είναι και η επικαιρότητα. Επομένως δεν έχει νόημα να συζητήσουμε πρωιμηρισίας στη στιγμή που εσείς θα βάλατε τα πρωιμηρισίας, αποστέλοντας τα θέματα τα έκτακτα γύρω από τις 5,5 ώρα μέχρι τις 7,5 ώρα. Μα συγχωρήσετε για αυτή την αριθμία, γιατί τώρα λείπει ο κ. Σάρος. Εντάξει, έχουμε ένα σωστό συντονισμό. Κύριε Βέρο, τι λέτε εσείς. Δεν διαφώνουμε, κύριε Πρόεδρε, να συμφωνήσουμε κι εμείς, γιατί πραγματικά είναι πολύ σημαντικά τα θέματα σήμερα. Αλλά αργήσαμε και κατά 35 λεπτά τη συναιδρίαση. Άρχιζε και το κινητό σας κάποτε, κύριε Βέρο, πόσες κλείσεις έκανα από το πρωί. Δείτε λίγο στο κινητό σας. Πού κολλάει αυτό με την ώρα που πρέπει να ξεκινήσουμε, γιατί πάρα πολλές φορές ο Πρόεδρος διαμαρτύρεται ότι κάποιοι συνάδελφοι αργοπούρουν, δεν έρχονται συνόρατος και οτιδήποτε άλλο. Τέλος πάντων, δεν νομίζω ότι είναι αυτό το θέμα τους. Σεστικό είναι ότι πρέπει να συζητήσουμε πολλά και διάφορα. Βέβαια όμως κάποια στιγμή θα πρέπει να αλλάξει αυτή η λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου, έστω και στο παραπέντε, έστω και στη τελευταία συνέδρια αυτής της συζητίας, διότι και τα προημερήσια έχουν τη σοβαρότητά τους, το νόημά τους, όταν βέβαια είναι θέματα ουσιαστικά και σημαντικά και πολλές φορές απασχολούν και την καθημερινότητα των δημοτών μας. Ναι, ευχαριστούμε, αλλά επειδή μενημερώνει ο κ. Γραμματέας τώρα, αυτά τα θέματα έχουν εισταλεί μέχρι στις τρεις η ώρα το μεσημέρι, με αποδεικτικά επίδοσεις. Τι μου λέτε πενταίμισι και εφτάμισι τώρα, δεν κατάλαβα. Πρόεδρε, όχι να σας πω και για μας, μη βλέπετε τώρα ότι δεν μιλάμε, θα τα πούμε αργότερα. Πέντε και τριάντα οχτώ, πέντε και τριάντα οχτώ. Λοιπόν, μπορώ να σας το δείξω τώρα, θέλετε να σας δείξω στο email τι ώρα ήρθαν. Καλά, το εντάξει αφήστε το... Λοιπόν, απλώς επιβεβαιώνεται για μια ακόμη φορά πόσο δίκιο έχουμε που λέμε απλή αναλογική. Αυτά κάνει, όταν έχεις την απόλυτη πλειοψηφία, τόσο σέβεσαι τους συναδέλφους σου. Κοιτάξτε, είπα δυο κουβέντες στην αρχή της συνεδρίας, εσείς νομίζω ο κ. Βέρος ότι θέλει να με κνευρίσει πάλι σήμερα. Δεν πειράζει, δεν θα του κάνω το χατήρι. Σήμερα τιμάμε τους νεκρούς και σεβόμαστε την μνήμη τους. Αν εσείς θέλετε να λέτε πράγματα τα οποία θέλουν να οδηγήσουν σε άλλες καταστάσεις, δεν θα τις ακολουθήσουμε. Λυπούμαστε πάρα πολύ. Κύριε Ποτόλια, παρακαλώ. Σχεδόν κάθε φορά, κύριε Πρόεδρε, τα εκτός ημιρίσια στέματα είναι... Εσείς σίγουρα καθόλου, από την πρώτη στιγμή φαίνεται. Κύριε Ξανθόπουλε, παρακαλώ, από τώρα θα σας δίνω το λόγο, εννοείται. Πρόεδρε, να τελειώσω πρώτα εγώ. Σχεδόν κάθε φορά τα εκτός ημιρίσια στέματα είναι μία διαδικασία με ευθύνη της διοίκησης, αλλά και των υπόλοιπων παρατάξεων, μιας κούφκιας αντιπαράθεσης. Είμαστε οι πρώτοι που μια τέτοια συζήτηση θέλουμε να σταματήσει. Ωστόσο όμως, και λόγω της σοβαρότητας του θέματος, με εισαγωγικά που κάνατε με αυτή την κατάσταση που προέκυψε, με τις εγκληματικές ευθύνες στην περιοχή της Εδικής, θέλαμε να συζητηθεί το θέμα αυτό της πειρασφάλιας στην περιοχή μας, γιατί αυτό έχει αξία. Σίγουρα να συμπαρεσταθούμε τους πληγέντες, να πονέσουμε με τον πόνο τους, κυρίως όμως να δούμε τι θα γίνει από εδώ και πέρα και κυρίως στην περιοχή μας. Εμείς θεωρούμε ότι η συζήτηση για αυτό το θέμα πρέπει να γίνει και γι' αυτό πήραμε και την ευκαιρία να κάνουμε τοποθέτηση στο τρίτο θέμα, που έχει σχέση με πειρασφάλια, όπου εκεί θεωρώ πρέπει να προχωρώντας στην ημμυρίσια διάταξη, να συζητήσουμε αυτό το θέμα σε ό,τι αφορά μέτρα για την πειρασφάλια πριστοπυροστασίας στην περιοχή μας, όπου υπάρχουν τεράστια προβλήματα και τεράστια κίνδυνη. Ναι, τι λέτε, να κάνουμε προημμερισίας νέοι ή όχι κύριε Ποτόγιου? Όχι, να μην κάνουμε, αλλά όμως το θέμα της πειρασφάλιας και της πυρόσβεσης, στο τρίτο θέμα, να συζητήσουμε τα μέτρα που θα πάρει και παίρνει ο δήμος για την περιοχή μας. Λοιπόν, όλοι, Πρόεδρε, θα κάνουμε προημμερισίας. Μισό λεπτό και ο κύριος... Θα κάνουμε και το ζητάω, έχω ακούσει του κόσμου τις ανακρίβειες εδώ πέρα. Θα κάνουμε προημμερισίας και προκαλώ όλες τις παρατάξεις να μου πω. Και δεν μάθει ο Πρόεδρος να σας κάνω τις ανακοινώσεις... Τώρα θα τις κάνουμε τις ανακοινώσεις, δεν υπάρχει λόγος. ...για την πολιτική προστασία και από εγώ διάφορα. Δεν είπε κανείς τίποτε, ηρεμήστε. Κύριε Παπαδόπουλε, σας παρακαλώ πολύ, υπάρχει λόγος τώρα. Εάν όποιος δεν θέλει να συζητήσει προημμερισίας και να μην κάνει ερωτήσεις, θα πει δεν έχω να κάνω ερωτήσεις. Όποιος θέλει να βάλει θέμα, θα βάλει θέμα. Εντάξει, συμφωνεί να γίνει προημμερισίας διατάκου συζήτηση. Με συγχωρείτε. Λίγο τον κ. Κυσανθόπουλο μου στέλνω να δώσω το λόγο και μετά θα σε ευχαρίσω. Επί της διαδικασίας, Πρόεδρε μου. Επί της διαδικασίας. Μας ζητήσατε να μην. Εσείς δεν μας ζητήσατε. Δεν είπα να μην. Είπα τι λέτε. Εσείς, ως Πρόεδρος, ζητήσατε και προτείνατε να μην συζητηθούν. Εμείς συμφωνήσαμε. Όταν λοιπόν η Διοίκηση κάνει κολοτούμπες για αυτά τα απλά θέματα, εγκαταλαβαίνω για τα σοβαρότητα. Μας παρακαλώ, Πρόεδρε. Εντάξει, αφήστε τώρα. Εντάξει τώρα. Παρακαλώ, παρακαλώ. Μπράβο, συγχαρητήρια. Ακόμα δεν ξεκινήσαμε. Κύριε Κυσανθόπουλο, σας παρακαλώ την άποψή σας. Κύριε Πρόεδρε, συμφωνώ κι εγώ απόλυτα. Σήμερα λόγω των συνθηκών που τονίσετε να μην γίνουν τα προημιρισίες. Κύριε Δήμαρχε, έχετε τον λόγο και για αυτό το θέμα και για τις ανακοινώσεις που θέλετε να κάνετε. Κύριε Πρόεδρε, εγώ θα το δεχθώ, αλλά ξανά θα σας παρακαλέσω πάρα πολύ. Δεν θέλω να ακούω τέτοιες αστείες δικαιολογίες που ακούστηκαν σήμερα εδώ. Έχουμε εκτενέστατα και δύο και τρεις και τέσσερις ώρες αφιερώνουμε χρόνο στο Δημοτικό Συμβούλιο και απαντούμε ακριβώς τις ερωτήσεις. Λοιπόν, δεν κάνουμε προημιρισίες. Όπως είπε, δεν ήξερε για ποιο λόγο άργησα να έρθω σήμερα στο Δημοτικό Συμβούλιο, όταν όλους τους υπόλοιπους αρχηγούς των παρατάξεων τους βρήκα τηλεφωνικά επανειλημμένες προσπάθειες από το πρωί και τον ίδιο, αδύνατο να το βρω, η τελευταία μου προσπάθεια τώρα το απόγευμα. Δεν πειράζει. Θέλω να κάνω δύο ανακοινώσεις, κύριε Πρόεδρε. Η μία αφορά την πολιτική προστασία. Έχω εκδόσει ήδη δελτίο τύπου το μεσημέρι. Από το πρωί κάλεσα όλους τους αρμόδιους καλό έκτακτη σύσκεψη της πολιτικής προστασίας που αφορά το Δήμο Καβάλλας με την παρουσία και του αντιπεριφερειάρχη και της τεχνικής υπηρεσίας και πολιτικής προστασίας από την περιφέρεια και το δασαρχείο, την πυροσβεστική τους πάντες για να κάνουμε μία ανακεφαλαίωση μήπως μας λείπει τίποτε δεδομένου ότι το τελευταίο καιρό είχαμε πάρα πολύ βαριές βροχές και απότομες και πρέπει να ελέγξουμε σε τι κατάσταση βρίσκονται οι δασικοί δρόμοι ούτως ώστε όταν θα έρθει η ώρα να τους μεταχειριστούμε να μην έχουμε πρόβλημα. Αύριο στις 12 το μεσημέρι λοιπόν γιατί θα μπορούσαμε να την κάνουμε πρωί πρωί αλλά πρέπει να περιμένουμε τον κύριο αντιπεριφερειάρχη να γυρίσει από τη Γομοτινή έχουμε μία σύσκεψη έκτακτη γι' αυτό το θέμα. Παρόλο που έχουμε κάνει και δύο και τρεις φορές δεν μας πειράζει να την επαναλάβουμε. Στο κάτω κάτω θα ενσωματώσουμε και εμπειρίες και από τον προηγούμενο χιονιά και από τη φετινή την τραγική την τραγωδία που έγινε κάτω στην Αττική για να ξέρουμε τι ακριβώς πώς θα αντιδράσουν οι δημότες και ο δήμος Καβάλας. Το δεύτερο θέμα πριν έρθω στο Δημοτικό Συμβούλιο με πήρε τηλέφωνο ο πρόεδρος του ΤΕΙ και μου ανακοίνωσε την ευχάριστη γι' αυτούς είδηση ότι υπεγράφει η συγχόνευση των τριών ΤΕΙ μαζί με το Διεθνές Πανεπιστήμιο και μάλιστα τους δώθηκε και ακόμη μια σχολή γεωλογική. Το ρώτησα για τα πετρέλαια, μου είπε ότι θα γίνει πενταετές το πρόγραμμα φίτησης αλλά για την περίπτωση που δεν θα τα πω σωστά ή μπορεί να κάνω κάποιο λάθος τον κάλεσα στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο να έρθει να μας ενημερώσει. Αυτά είναι τα δύο θέματα τα οποία ήθελα να ενημερώσω. Ευχαριστούμε κυρία Δήμαρχο. Από κατάσταση της αλήθεια σας δώσω τον λόγο μισό λεπτό. Έχω στα χέρια μου αγαπητοί συνάδελφοι επειδή κάποια πράγματα που λέμε θα πρέπει και να τα αποδεικνύουμε τι ώρα έχουν φύγει από τα mail του Δήμου όλα τα έκτακτα θέματα. Εδώ είναι στη διάθεση του κάθε συμβούλου. Παρακαλώ να τα ελέγξει 1.25, 13.25 και στις 14.03 φύγαν τα θέματα. Κάτι τελευταίο που μου διέφυγε. Επειδή ήταν εδώ κάποιοι συμπολίτες από τον πολιτιστικό σύλλογο κορυφών στις 4.08 μου ζήτησαν να ενημερώσω το σώμα ότι στην πλατεία κορυφών θα γίνει ο ετήσιος χωρός του πολιτιστικού συλλόγου και στο μέτρο του δυνατού με την παρουσία μας και με την ενίσχυσή μας όσοι μπορούμε από μας να ενισχύσουμε το σύλλογο. Ευχαριστώ. Ποιος ζήσε τον λόγο. Πρόεδρε, κάτι λιγάκι να πω. Παρακαλώ. Εμείς δεν απευθύνουμε μομφί κατά του αξιαγάπη του στελέχους του Δήμου μας. Ξέρουμε ότι εστάλησαν έγκαιρα, έτσι, γιατί βλέπω την ώρα αποστολής. Ωστόσο η πραγματικότητα είναι ότι λόγω της ομαδικής αποστολής προφανώς ήρθαν αργά. Εγώ το έλαβα 17.38 τα 3.00 και 4.00 και 19.30 το 1.00 και το 2.00. Με κάποιο τρόπο λοιπόν πρέπει να γίνει διαφορετικό. Δεν το αφισβήτησα αυτό, ότι λέτε ψέμα ταύλα, αλλά τα στείλαμε αυτή τη στιγμή. Δεν είπαμε ότι εστάλησαν αργά, είπαμε ότι τα πήραμε αργά. Και αυτό ούτως ή άλλως είναι αναδικημενικό πρόβλημα. Όχι, εσείς καλά το λέτε, ο κ. Βέρος δεν το θέσε έτσι, το θέσε τελείως διαφορετικά. Εσείς το θέσατε ότι τα στείλαμε πολύ αργά τα θέματα. Συγγνώμη τώρα γιατί αντακασικά παίρνω και τον λόγο. Τι εννοείται δηλαδή τώρα. Τίποτα, τίποτα, παρακαλώ. Γιατί τα στείλατε έγκαιρα και τι, χαθήκα στον δρόμο δηλαδή. Καταρχάς δεν υπάρχει θέμα με υπηρεσιακούς παράγοντες και με εργαζόμενους. Η ευθύνη είναι του Προεδρύου και δικιά σας. Και έτσι όπως ήρθαν και χωρίς εισηγήσεις θα τα πούμε μετά. Καλά, καλά, εντάξει. Να τα συζητήσουμε, να δούμε τώρα ποια είναι η ευθύνη σας. Ό,τι πείτε κ. Βέρο μου. Να δούμε γιατί λέμε ότι πρέπει να έχετε ήδη παρετηθεί εδώ και πολύ καιρό έτσι όπως λειτουργεί. Εδώ ένα χρόνο ακόμα και έχουμε και λέμε και συνεχίζουμε. Κύριε Παπαδόπουλο θέλετε επί της διαδικασίας κάτι να κάνετε κάποια ερώτηση. Επειδή είναι σοβαρό, σας ευχαριστώ πρόεδρε, αλλά επειδή είναι σοβαρό δεν ήθελα να παρέμβω για να εξελιχθεί η διαδικασία. Θα θέλω να τονίσω για ακόμα μια φορά. Γιατί εδώ και πάρα πολύ καιρό πάνω από χρόνο έχω ζητήσει αν υπάρχουν αυτά τα σχέδια διαφυγής, τα μνημόνια ενεργειών. Γιατί πρέπει να καταλάβουμε το πόσο σοβαρό είναι χωρίς να θέλω να υποδείξω στη Δήμαρχο. Αυτό το καινούργιο συντονιστικό οργάνωτο στο της πολιτικής προστασίας πρέπει πραγματικά γιατί δημιουργείται για να δει σε ποιο βαθμό ετοιμότητας είναι η κάθε υπηρεσία. Αλλά πέρα από αυτό πρέπει να γίνεται και μια εφαρμογή, κύριε Δήμαρχε, να ενημερώνονται οι πολίτες για να γνωρίζουν αυτά που σχεδιάζεται. Θέλω να σας ευχαριστώ την προσοχή χωρίς να προχωρήσω λίγο τη ζήτηση και δεν είναι της ημέρας. Είναι πολύ σημαντικό και κρίσιμο κύριε Δήμαρχε. Ευχαριστώ. Ευχαριστώ με τον κ. Παπαδόπλου. Επομένως ξεκινάει η συζήτηση των εκτάκτων θεμάτων. Παρακαλώ. Κύριε Πρόεδρε, πλέον έχει χαθεί το νόημα των εκτάκτων. Μας στείλατε τέσσερα θέματα ως εκτάκτα, από τα οποία το ένα είχε εισήγηση, τα τρία δεν έχουν εισήγηση. Βέβαια το ένα και το πρώτο έκτακτο, το οποίο αφορά την τροποποίηση του συμφωνιτικού συνεργασίας για την χρηματοδότηση του έργου ίδρυσης άρδευσης των πρώνων δημοφιλήπων, είναι γνωστή η εισήγηση και ξέρουμε περίπου και γιατί συζητάμε. Όμως και γι' αυτό, ενώ ξέρετε πολύ καλά ότι έπρεπε στο προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο να είναι ένα από τα πρώτα τακτικά θέματα, το οποίο για τους δικούς σας λόγους μας εξηγήσατε τότε, μας είπατε τα δικά σας επιχειρήματα, δεν το εισάγατε, αρνηθήκατε. Έρχεστε τώρα και ενώ περιμέναμε ότι τέλος πάντων και μετά από αυτή την περίφημη συνάντηση που έγινε με τους εκπροσώπους του ΤΑΠ και με το αποτέλεσμα ότι έστω και σήμερα θα το φέρνατε και ως τακτικό θέμα. Και μας το στέλνετε να πω εγώ στις μία και μισή, στις δύο που λέτε εσείς, ως έκτακτο. Και ταυτόχρονα στέλνετε και δύο θέματα τα οποία πρέπει να μας εξηγήσετε σε τι συνίσταται το έκτακτο για σοβαρά θέματα, τα οποία τουλάχιστον και εγώ προσωπικά και η δημοτική μας παράταξη δεν έχουμε καμιά... είμαστε αντίθετοι και ό,τι ώρα θέλετε μπορούμε να τα συζητήσουμε. Α, κοιτάξτε να δείτε. Όσο συνεχίζει να λειτουργείται, αγαπητέ κύριε Πρόεδρε, με αυτόν τον τρόπο, επιβεβαιωνόμαστε σε αυτό το οποίο τελευταία μεδελτίωτη που είπαμε, ότι λόγω αυτής της λειτουργίας, της μη δημοκρατικής λειτουργίας, της λειτουργίας που απαξιώνει στο σύνολό του ένα δημοτικό συμβούλιο, δημοτικούς συμβούλους αλλά κυρίως το θεσμό, το λιγότερο που έχετε να κάνετε είναι να παρατηθείτε. Διότι προσέξτε, η όποια διοίκηση μπορεί να θέλει να εισάγει με οποιονδήποτε τρόπο τα όποια θέματα. Εσείς όμως έχετε τη δεράστια ευθύνη το πότε θα πρέπει ένα θέμα να χαρακτηριστεί έκτακτο, τακτικό, αν θα πρέπει να εισάγει ή όχι, αν θα πρέπει να έχει εισήγηση, αν θα πρέπει έγκαιρα να είναι ενημερωμένη η δημοτική συμβούλη, οι συνάδελφοι όλοι, για να παράγουμε πραγματικά πολιτική υπέρ του δήμου και των δημοτών μας, άρα η τεράστια ευθύνη είναι η δικιά σας και όχι της διοίκησης. Η διοίκηση κάθε διοίκηση ό,τι θέλει μπορεί να λέει και ό,τι θέλει μπορεί να περάσει. Αγαπητέ Πρόεδρε πρέπει να δώσετε εξηγήσεις γιατί εισάγεται με αυτόν τον τρόπο αυτού του είδους τα θέματα. Και σοβαρά επιχείρηματα πλέον. Διαφορετικά λυπάμαι πολύ, αναλαβάντε την τεράστια ευθύνη, μια ευθύνη κυρίως όχι για εσάς τον ίδιο, όχι μόνο για εμάς, αλλά συνολικά το ότι διασύρεται ένας θεσμός ολοκλήρους. Μας συντελθώ από τα μεγάλα λόγια. Λοιπόν, συνάδελφοι, την προηγούμενη φορά, αν και το εξήγησα η Πανελημαία, δεν έγινε κατανοητό, τέλος πάντων. Την πέμπτη το μεσημέρι που εστάλλει η πρόσκληση με τα τακτικά θέματα, ξέρετε καλά ότι υπήρχε αυτή η συνάντηση με τους εκπροσώπους του ΤΑΠ. Αυτή η συνάντηση τελείωσε τρεις, ήμιση, τέσσερις παρά, τι ώρα ήταν λοιπόν. Είχε σταλεί η πρόσκληση με τα θέματα. Δεν μπορώ να υποχρεώσω κανέναν γραμματέα να κάθεται στο δήμο μέχρι το βράδυ για να βάζει τακτικά ή εκτακτικά θέματα. Και από εκεί και πέρα αποφάσισα, εφόσον η διοίκηση θέλει να φέρει το θέμα για συζήτηση, εγώ δεν εισάγω θέματα από μόνος μου στο Δημοτικό Συμβούλιο. Εγώ μπορεί κάποιο θέμα... Αφήστε με να τελώσω, αφήστε με λίγο να τελώσω. Αφήστε με λίγο να τελώσω. Μην με διακόπτετε όμως, αφήστε να πω την απάντηση και θα σας ξαναδώσω τον λόγο. Λοιπόν, αυτός ήταν ο λόγος που δεν έφυγε τακτικό το θέμα. Αλλά επαναλαμβάνω και πάλι, εγώ δεν εισάγω θέματα. Εγώ τα θέματα που μου δίνουνε για να εισάγω, μπορεί να αποφασίσω αν θα το εισάγω ή δεν θα το εισάγω, αν θα είναι τακτικό, έκτακτο κλπ. Αλλά εγώ ούτε θέματα διαμορφώνω, ούτε εισηγήσεις γράφω, ούτε καταρτίζω την ημερήσια διάταξη από μόνος μου, χωρίς να έχω τα σχετικά θέματα τα οποία μου φέρνει η διοίκηση για συζήτηση. Αλλά η διοίκηση μου φέρνει τα θέματα. Δεν μπορώ από μόνος μου να εισάγω θέμα. Κύριε Μαυρίδη, παρακαλώ βοηθήστε με και εσείς λίγο. Αν κάνω κάτι λάθος σε αυτό το οποίο λέω, δεν εισάγω θέματα. Δεν διαμορφώνω θέματα, δεν κάνω την ημερήσια διάταξη όπως τη θέλω εγώ με τα θέματα που μου φέρνουν, κάνω την ημερήσια διάταξη. Αυτό για να μην γίνει κάποια παρανόηση. Είπαμε την πέμπτη ήταν αυτή η συνάντηση. Ωραία, το θέμα ήρθε αντί για τακτικό έκτακτο. Ποια είναι η διαφορά? Δεν αντιλαμβάνουμε τόσο πολύ ποιο είναι το τραγικό αυτής της υπόθεσης. Αν ήταν τακτικό ή έκτακτο. Όσον αφορά την εισήγηση, εντάξει, το θέμα είναι ξεκάθαρο. Δεν νομίζω ότι απαιτείται κάποια εισήγηση έγγραφη πάνω σε αυτό το ζήτημα. Σήμερα θα αποφασίσουμε γι' αυτό τον τίτλο όπως είναι διαμορφωμένο. Για το πρώτο έκτακτο. Για το πρώτο έκτακτο, ναι. Για τα άλλα τίποτα που έχουν σχέση με τους πρώτους. Το υπαριθμό τρία έκτακτο θέμα που είναι η επικαιροποίηση της 4.64 του 2016 απόφασης. Η 4.64 του 2016 απόφαση είναι γνωστή σε όλους και το θέμα της είναι γνωστό και πάμε για επικαιροποίηση. Τι εισήγηση να κάνουμε εδώ. Δεν μου φέραν κάποια εισήγηση δηλαδή. Όχι, όχι, με συγχωρείτε. Δεν μου φέραν κάποια εισήγηση. Εγώ να γράψω εισήγηση. Πρόεδρε, κοιτάξτε λίγο τώρα. Νομίζω ότι δεν έγινε ακατανοητός. Είμαστε σώμα και αποφασίζουμε αν θα το συζητήσουμε ή θα το αποσύρουμε. Πρόεδρε, σε παρακαλώ πολύ. Δεν είπα ότι εσείς αποφασίζεστε ποια είναι τα θέματα τα οποία θα συμβεί σε διάταξη. Εσείς όμως αποφασίζετε εάν τηρούν τις προϋποθέσεις, εάν έρχονται έγκαιρα, αν υπάρχουν εισήγήσεις, δηλαδή παραδείγματος χάρη. Και εδώ είναι ο κ. Μαυρίδης που διετέλεσε για αρκετά χρόνια πρόεδρος. Όταν εισάγεται ένα θέμα, πρέπει να υπάρχει, δηλαδή όταν αποφασίζεται ότι θα το βάλτε, είτε ως τακτικό, είτε σέκτακτο, πρέπει να έχετε και την εισήγηση και πρέπει να έρχεται έγκαιρα στην ώρα του για να βγαίνει και έγκαιρα η πρόσκληση και να υπάρχει ο χρόνος, ο απαραίτητος για να ενημερωθούμε όλοι. Αυτό είναι η δικιά σας ευθύνη. Δεν είπα ότι είναι η δικιά σας ευθύνη να επιλέξετε, βεβαίως η διοίκηση αποφασίζει. Λοιπόν, για να μην προφανώς λέμε πολλά και διάφορα και χάνουμε και το νόημα. Όμως κοιτάξτε τώρα. Θα σας πω τώρα για το τρίτο και για το τέταρτο. Ποιος είναι ο λόγος μετά από δύο χρόνια, αν θυμάμαι καλά, Ιούλιο του 2016 πήραμε εκείνη την απόφαση αν συμφωνούμε ή όχι με τη μετακατάσταση. Άλλαξε κάτι, υπάρχει κάτι δεδομένο, εάν ζητάτε την επικοιροποίηση πρέπει τότε να υπάρξει και η εισήγηση που να μας εξηγείτε για ποιους λόγους, μισό λεπτο Νίκο, θα πρέπει να μας εξηγήσετε να μας εξηγήσετε για ποιους λόγους το εισάγεται και για ποιους λόγους ζητάτε να είναι και έκτακτο και δεν το φέρνει το στακτικό, δεν πρέπει να μας εξηγήσετε. Το ίδιο και για το τέταρτο θέμα, δεν πρέπει να μας εξηγήσετε γιατί ζητάτε να γίνει τώρα αγωγή στο δημόσιο για τα χρήματα που χρωστάνε για τους πρόσφυγες. Διότι εγώ θα έλεγα ότι κακώς εδώ και πολύ καιρό πρέπει να κάνετε αυτή την αγωγή και να ζητήσετε αυτά τα χρήματα. Γιατί τώρα, πρέπει να μας πείτε γιατί τώρα και γιατί το φέρνετε έκτακτο και τι έγινε άμα το φέρνετε στα 10 μέρες ή στις 13 του ίδιου. Κύριε Βέρο, μισό λεπτο, εντάξει, είμαστε κυρίαρχο σώμα, εμείς αποφασίζουμε, εσείς όλοι αποφασίζετε αν θα συζητηθεί ένα θέμα με τη διαδικασία του εκτάκτου ή όχι, εγώ η διοίκηση μπορεί να το φέρνει, εδώ θα πει γιατί είναι έκτακτο ή γιατί δεν θεωρείται έκτακτο, το αποσύρουμε ή δεν το συζητάμε, γιατί του κάνουμε τώρα το μεγαλοποιούμε τόσο λόγο. Εμείς θα αποφασίσουμε, εσείς όλοι μαζί θα αποφασίσουμε αν θα το συζητήσουμε ή όχι, αν είναι έκτακτο ή δεν είναι, αν υπάρχει λόγος ή δεν υπάρχει, γιατί χάνουμε τον χρόνο τώρα άδικα. Λοιπόν, θέλετε να πείτε κάτι κύριε Δημορή Χιλπτοδόξη. Λοιπόν, ωραία, πάμε επομένως στο πρώτο έκτακτο θέμα που αφορά την τροποποίηση της υπαρρυθμών 424 του 18, απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, περί συμφωνία συνεργασίας μεταξύ της ελληνικής δημοκρατίας, της περιφερειακής ενότητας Καβάλας και του Δήμου Καβάλας για την υλοποίηση έργου ίδρυυσης και άρδευσης του Σατενάγη Φιλίππον, σύμφωνα με την υπαρρυθμών 488 του 18, απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Για να γίνει κατανοητό, με την 488 του 18, απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, αποφάσισε να ζητηθεί η τροποποίηση της σύμβασης, την οποία είχαμε εγκρίνει με την 424 του 18, της σύμβασης του συμφωνητικού, που είχαμε εγκρίνει με την 424 του 18 απόφασης, αφαιρουμένων από το συμφωνητικό αυτό, κάθε αφαιρουμένης, κάθε αναφοράς που έχει σχέση με τον ΤΑΠ. Και σύμφωνα με την απόφαση επομένως αυτήν, την 488 του 18, ερχόμαστε σήμερα και φέρνουμε το θέμα για συζήτηση, αν δηλαδή θα τροποποιήσουμε τη συμφωνία που εγκρίναμε με την 424 ή όχι. Ο λόγος για τον οποίο είναι έκτακτο το θέμα, αγαπητέ κύριε Πρόεδρε και αγαπητοί συνάδελφοι. Όλοι σας γνωρίζετε πολύ καλά ότι την 5η όλοι μας συμμετείχαμε, οι επικεφαλείς, σε μια μαραθώνια συζήτηση με τους εκπροσώπους του ΤΑΠ, εκτελώντας την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, στο οποίο είχαμε αποφασίσει να τους καλέσουμε να έρθουν εδώ και να πούμε τα προβλήματά μας. Το κάναμε, ήρθαν, τα γνωρίζετε, ήσασταν όλοι μπροστά, με αποτέλεσμα γνωρίζετε ποια είναι το αποτέλεσμα αυτής της συζήτησης. Αυτός είναι ο λόγος που φέρνουμε το έκτακτο θέμα, είναι έκτακτο για μένα κύριε Πρόεδρε, γιατί δεν πρέπει, θεωρώ, να συνεχίσουμε να βρισκόμαστε σε αντιπαράθεση με το Υπουργείο, σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση των έργων, τα οποία θα είναι ό,τι καλύτερο περιμένει η κοινωνία της παιδιάδας των Φιλήπων και νομίζω ότι πρέπει να προχωρήσουμε, δεδομένου ότι έχουν ήδη συσταθεί από τον προηγούμενο μήνα οι ομάδες εργασίας, και στο Δήμο Καβάλαση και στην περιφέρεια, με αποτέλεσμα να έχουμε αυτά που μας ζητήσανε για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε στα έργα, όσον αφορά το έκτακτο. Επί της ουσίας τώρα, αγαπητοί συνάδελφοι, κυρίες και κύριοι, αγαπητέ Πρόεδρε, το θέμα της ώδευσης του ΤΑΠ ξέρετε πάρα πολύ καλά, ότι απασχολεί εδώ και χρόνια την τοπική κοινωνία. Εγώ γνώρισα τον κ. Καλπακίδη τέσσερα χρόνια πριν, πριν να οργισθώ δήμαρχος, ήρθε και με επισκέφτηκε στο γραφείο μου, με ενημέρωσε για το θέμα της ώδευσης και της αλλαγής ώδευσης, και από τότε ούτε μία μέρα δεν έφυγα δίπλα από το πλευρό των αγροτών. Ούτε μία μέρα. Παρόλο που πάρα πολλές φορές, θα το πω με πικρία, προσπαθούσαν να με κρατήσουν απ' έξω, όχι ο κ. Καλπακίδης, άλλοι. Όταν κάνανε συναιδριάσεις προσπαθούσαν να με κρατήσουν απ' έξω, ο κ. Καλπακίδης πάρα, πάρα, πάρα πολύ νωρίς, κατάλαβε πόσο σημαντικό είναι να έχουν οι αγρότες δίπλα τους το Δήμο Καβάλας. Και ήταν πάρα πολύ σημαντικό. Θα πρέπει όμως μετά την τελευταία συνάντηση που κάναμε, η οποία οδηγήθηκε σε βατερλό κάθε ελπίδα που είχαμε, την έστω και ελάχιστη να αλλάξει, να τροποποιηθεί η ώδευση του ΤΑΠ, από εδώ και έπειτα πρέπει με ρεαλισμό, με λογική και νηφαλιότητα να προσεγγίσουμε το θέμα. Έχουμε ορισμένα δεδομένα μπροστά μας, τα οποία αντικειμενικά είναι τα εξής. Πρώτον, όλες οι κυβερνήσεις, μη δε μοιάσαι ξερουμένης, έχουν δώσει πράσινο φως για τη συγκεκριμένη διέλευση, είτε νομοθετικά, είτε αποδεχόμενες με τεπιτάσεως αυτή τη διέλευση. Η ιδίως η τωρινή κυβέρνηση ήταν περισσότερο από ποτέ κατηγορηματική. Μπορεί σε περιόδους προεκλογικούς άλλα να λέγανε, αλλά όταν έφτασε η σηγή στιγμή να αποφασίσουν, ήμασταν όλοι παρόντες στο Υπουργείο, όταν τόσο κατηγορηματικά μας είπε ο Υπουργός ότι αυτή είναι η όδευση και τελείωσε. Σας παραπέμπω τόσο στις δηλώσεις στα Θάκη, αλλά όσο και σ' αυτές των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ του νομού Καβάλλας. Δεύτερον, υπάρχουν και συντρέχουν όλες οι τυπικές προϋποθέσεις της ελληνικής νομοθεσίας. Δηλαδή, έχουν ληφθεί όλες οι απαιτούμενες άδειες και εγκρίσεις. Εγώ, τηρώντας τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, δεν υπέγραψα καμία μα καμία διευκόλυνση διαδικαστική προς την πλευρά του ΤΑΠ. Ούτε καν όταν μου ζητούσε πλατείες, και τώρα τελευταία το έκανε, για να έρθει σε επαφή με τον κόσμο, για την κοινωνική, για τη λεγόμενη διαβούλευση, ούτε καν για την όδευση μέσα από το Δήμο Καβάλλας. Δεν έχω υπογράψει τίποτε. Τρίτον, τις υπογραφές βέβαια τις πήρα από τα Υπουργεία, δεν μας χρειάζεται. Τρίτον, παρά την προσφυγή, τόσο του Δήμου Καβάλλας, τόσο και των δημοτών αγροτών, το ανώτατο Δικαστήριο της χώρας, το Συμβούλιο της Επικρατείας, απεφάνθη ουσιαστικά δυστυχώς υπέρ της εγκεκριμένης όδευσης. Θυμάστε όλοι πολύ καλά τον κ. Βελάκη, όταν ήρθε στο Δημοτικό Συμβούλιο για να μας ενημερώσει, όταν είπε ότι ενώ ο κατηγορούμενος ήταν ο ΤΑΠ, ο Δήμος Καβάλλας και οι αγρότες εστράφησαν εναντίον του ΤΑΠ, όταν πήγαν στο Δικαστήριο βρήκαν μπροστά τους, όχι μόνο το ΤΑΠ, αλλά και το Ελληνικό Δημόσιο και το Τεχνικό Επιμελητήριο της Ελλάδος. Και μας είχε πει από τότε, ξέρετε αυτές οι δίκαιες, στις οποίες έχεις απέναντί σου το Ελληνικό Δημόσιο, δεν είναι εύκολα τα αποταλέσματα. Απεφάνθη λοιπόν το ΣΤΕ ουσιαστικά δυστυχώς υπέρ της εγκεκριμένης όδεσης. Τέταρτον, ο Δήμος Καβάλλας εκ του νόμου δεν απαιτείται να συναινέσει. Δεν ζητήσαν ποτέ τη συνέναιση του Δήμου, γιατί έτσι είναι ο νόμος. Δεν απαιτείται να συναινέσει ή να συμπράξει με τη συγκεκριμένη όδευση. Ούτε καν να βάλει την υπογραφή του. Την πολιτική του όμως άρνηση την εξεδείλωνε διαρκώς όλα αυτά τα χρόνια. Πέντον, άρα κυβερνήσεις, νόμοι, δικαστικές αποφάσεις, έλλειψη αρμοδιότητας του Δήμου Καβάλλας είναι δεδομένα τα οποία δεν μπορούν να γνωηθούν. Έκτον, προσωπικά εξάνλησα κάθε περιθώριο. Όταν λέω κάθε περιθώριο, όσοι ήταν κοντά μου από την αρχή, ξέρουν ότι δεν υπερβάλλουν. Το γεγονός ότι μαζί με τους αγρότες, με το Σύλλογο των Αγροτών παλέψαμε και σταθήκαμε αμετακίνητοι τόσο καιρό, αυτό το γεγονός ήταν που οδήγησε στο θέμα των υπερτοδαίων υψηλών ανταποδοτικών οφελημάτων. Αλλεπάλληλες οι σκέψεις λοιπόν, επαφές, αρνήσεις και η θέση μας ήταν πάντα κοινή και σταθερή, αρνητική πάντοτε, πάντοτε. Έρθομαι, πρέπει να καταλάβουμε ότι μετά την τελευταία απόφαση του Συμβουλίου της Εμπικρατείας, δεν μπορούμε να χτυπάμε το κεφάλι μας σε ένα τείχο διαρκώς, αυτό εννοώ με ρεαλισμό. Ούτε και να περιμένουμε να αλλάξει κάτι, να έρθει ένα άλλο αποτέλεσμα. Γιατί εάν δεν δεχόμαστε το αποτέλεσμα του δικαστηρίου, τότε γιατί πάμε στα δικαστήρια. Μας αρέσει, δεν μας αρέσει, δεν μας αρέσει. Πού προσφύγαμε όμως, στα δικαστήρια προσφύγαμε. Ο σεβασμός στο Σύνταγμα λοιπόν, στους νόμους και στις δικαστικές αποφάσεις είναι υποχρέωσή μας. Δική μας, του Δήμου, δεν μιλάω εγώ για τους αγρότες. Ακόμη και αν αυτές οι αποφάσεις δεν μας αρέσουν. Απευθύνομαι σε όλους σας, ρωτώντας ευθέως, πώς θα μπορούσε, κάτω από όλα αυτά τα δεδομένα, να αλλάξει η όδευση. Τι είναι δηλαδή που θα μπορούσε να κάνει ο Δήμος και δεν το έκαθα. Το όποιο, είτε θα σταματούσε το έργο, είτε θα ανάγκαζε τον ΤΑΠ να αλλάξει όδευση, ποιο είναι αυτό. Πάντα βέβαια στα πλαίσια της νομιμότητας. Δεν υπάρχει απάντηση ουσιαστική, πιστική και αντικειμενικά απρόσχορη. Γιατί εκτός από άρση στην πολιτική πρέπει να έχει κανείς και θέσεις. Το ζητούμενο πλέον είναι πώς θα βγει ωφελημένη η τοπική κοινότητα. Και θα βγει ωφελημένη, κάτω από το πρίσμα, όλο αυτό που σας έχω αναφέρει. Η άμεση έναρξη και υλοποίηση δύο έργων πνοής για τη δημοτική ενότητα Καβάλας είναι κάτι πολύ σημαντικό και θα επιλύσει ένα πρόβλημα δεκαετιών. Και αυτό είναι κάτι που το πετύχαμε μαζί με τους αγρότες. Μαζί με την αμετακίνητη θέση μας τόσα χρόνια. Μέχρι την τελευταία μέρα λέγαμε σταθερά, να μην αλλάξουν. Σταθερά. Δεν υπερβάλλω, κύριε Σκεκή. Όποιος κλείνει τα μάτια σε αυτό, εθελοντιφλεί. Είναι με διαφορά, όποιος θεωρεί καθρεφτάκια 6 εκατομμύρια ευρώ, σας λέω ότι είναι με διαφορά το μεγαλύτερο ποσό που έχει δοθεί πανελαδικά στα πλαίσια της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης. Εμείς νομίζαμε θα τα βάλει το Υπουργείο. Μα αυτή την εντύπωση μας άφησε ο Σταθάκης. Ότι θα δώσει ορισμένα χρήματα ο ΤΑΠ και τα υπόλοιπα θα τα βάλει το Υπουργείο. Και ακούσαμε εδώ, όλοι μας ακούσαμε, οι επικεφαλείς, ότι ήδη έχει ψηφίσει το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΠ 6 εκατομμύρια ευρώ, αντισταθμιστικά έργα για τον Κάμπο Φιλίππον που αφορούν το έργο ίδρευσης και άρδευσης. Όλα τα ανωτέρω, σε συνδυασμό με την πραγματοποίηση των εργασιών του ΤΑΠ, υπό την στενή παρακολούθηση τη δικιά σας και τη δικιά μας. Μας κάλεσαν μαζί να μπούμε στα χωράφια. Μαζί με το ΓΕΟΤΕΕ, τους αγρότες, το ΤΕΕ και το Δήμο Καβάλλας. Και όπου βρούμε τύρφη, αντιχών βρούμε τύρφη να σταματήσει. Αντιχών βρούμε αρχαία να σταματήσει. Από το μυαλό μου τα βγάζω αυτά. Προστά είστε. Επίσης, η επέκταση του προγράμματος παρακολούθησης των καλλιεργειών από τρία χρόνια που είναι σε όλη τη διαδρομή του ΤΑΠ σε πέντε και η αποζημίωση των καλλιεργειών, αν υπάρχει διαφοροποίηση, είναι κι αυτό σημαντικό. Η ιδιότητά μου, μου επιβάλλει να προτάσω το γενικό συμφέρον των δημοτών μας. Το έχω κάνει πολλές φορές. Το έχω κάνει και με τον Ε61, το έχω κάνει και με τις επιλογές μου σε ό,τι αφορά την κοινωνία του Δήμου και αυτή την ίδια υποχρέωση όμως, την έχει και ο καθένας από εσάς. Όλοι μας έχουμε την υποχρέωση να προτάσουμε το γενικό καλό. Κατόπιν τον Ανωτέρο και αφού ο Υπουργός εμένει στο αρχικό κείμενο, όπως αυτό εγκρίθηκε, γιατί εμείς αν βγάλουμε τον ΤΑΠ από τη μέση πάντα λεφτάρια, καθώς επίσης και των σχετικών βελτιώσεων που αναφέρθηκαν στη σύσκεψη και την εξήγηση που δόθηκε, για ποιο λόγο δεν είναι δυνατή αλληόδευση. Νομίζω πλέον ότι είναι μονόδρομος το Δημοτικό Συμβούλιο να εμείνει στην προηγούμενη απόφαση, αφού με τα νέα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί, δεν συντρέχουν οι λόγοι τροποποίησης του σχεδίου συνεργασίας μεταξύ Δήμου Καβάλλας Περιφέρειας, Αμουφού και Ελληνικού Δημοσίου, όπως αυτό εκπροσωπείται από τον Υπουργό κ. Στον Πράκη. Ευχαριστούμε κ. Δημάρχη, παρακαλώ ανοίγουμε κατάλογο μελητών. Ποιος θέλει να υποβάλλει ερωτήσεις, αυστηρά ερωτήσεις όμως κ. Σιμιτζής, κ. Παπαδόπουλος, κ. Κηλαϊδάκης και κ. Ποτόλιας. Ζητήσατε ο κ. Βέρος. Ωραία, ωραία. Ο κ. Σιμιτζής παρακαλώ για ερώτηση. Επειδή ήμασταν σε σύσκεψη όλοι και ξέρουμε τι διαμύφθηκε εκεί πέρα, θέλω να ρωτήσω την δήμαρχο γιατί δεν εκλήθηκε και το ΓΕΟΤΕ στην σύσκεψη εκείνη, μια ερώτηση αυτή. Δεύτερη ερώτηση, εδώ έχουμε μια απόφαση η οποία πρέπει να αλλάξει, έτσι αποφάσισε ο Μόφωνα το Δημοτικό Συγγούλιο. Όμως αυτή η απόφαση, που είναι προσαλλαγή ή όχι, ανάλογα με το τι θα αποφασίσει σήμερα το σώμα, όταν ελείφθη εκείνη η απόφαση, η 4.88, όλα τα δεδομένα τα οποία μας αναφέρατε ήταν γνωστά. Έχει αλλάξει κάτι καινούριο, δηλαδή τα δεδομένα ήταν γνωστά. Η απόφαση του Συγγουλίου της Μηχρατίας, η στάση των κυβερνήσεων να μην κατηγορήσω μόνο τις μερινή, να κατηγορήσω και τις προηγούμενες. Και τα κόμματα, διότι επανειλημμένα εγώ ζήτησα να τοποθετούν τα κόμματα επίσημα. Τι άλλαξε από τότε. Και βέβαια να σχολιάσω και το εξής, ένα σχόλιο μονάχα, ότι για το έκτακτο, για το οποίο εγώ παραξενεύομαι και διαφωνώ, αν θέλετε, διαδικαστικά, είχατε χρόνο για να εκδώσετε δελτίο τύπου, αγαπητοί δημάρχοι, αλλά δεν είχατε χρόνο να εισηγηθείτε. Την πέμπτη το απόγευμα θα μπορούσε να είναι έκτακτο θέμα, το έκτακτο θέμα να είναι τακτικό, να έρθει με εισήγηση σήμερα στα τακτικά. Σαν ορθή επανάληψη και να έρθει τακτικό με όλα αυτά που μας είπατε σήμερα, για να ξέρουμε και εμείς ποια είναι τα δικά σας επιχειρήματα, διότι φοβάμαι ότι το βατερλό δεν είναι του δήμου, είναι δικό σας. Θα παρακαλέσω τέτοια σχόλια στις ερωτήσεις. Ερωτήσεις κάνουμε τώρα, εντάξει. Ευχαριστώ, ευχαριστώ για την ερώτηση. Μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε με τον κ. Σιμητσή, για να ενημερώσω ότι αποδέχονται την προσκλησία μας να έρθουν, ξεκίνησα πρώτα από τον κ. Σιμητσή, ο οποίος μου ζήτησε να καλέσω εκπροσώπους του ΤΕ και του ΓΕΟΤΕΕ. Φυσικά το δέχτηκα, δεν είχα κανέναν λόγο να μην το κάνω. Πρέπει να σας πω ότι δεν το δέχτηκαν εκείνοι. Ο ίδιος ο πρόεδρος και ο... Να μην ξεχάσετε, αγαπητέ κ. Σιμητσή. Όχι ο ΤΕΕ, ποιο ΓΕΟΤΕΕ. Το ΓΕΟΤΕΕ ευχαρίστως ταρχόταν. Λοιπόν, ακούστε λίγο. Να σας θυμίσω πως ξεκινήσαμε τη συζήτηση με την αστυνομία... Μπορώ να μιλήσω, ευχαριστώ πολύ. Να σας θυμίσω ότι ξεκινήσαμε τη συζήτηση με την αστυνομία παρούσα, για την οποία ο κ. Ποτόλιας διαμαρτυρήθηκε εντόνος, εγώ δεν ήξερα τι γινόταν έξω από το Δημαρχείο, και ότι τους ζητήσαμε να αποσύρουν την παρουσία τους. Δηλαδή οι άνθρωποι όταν ήρθαν δεν ήξεραν τι θα βρούν. Επίσης, μου είχανε ζητήσει να είναι μόνο μία αντιπροσωπία με τρία άτομα... και εγώ αυτό μετέφερα στον κ. Καλπακίδη. Είχα κανέναν λόγο εγώ να αρνηθώ στον κ. Κοταΐδη την παρουσία του. Είχα κανέναν λόγο εγώ να αρνηθώ σε οποιοδήποτε άλλο την παρουσία του. Αλλά στο τέλος καταλήξαμε να έχουμε και τη βούφουλου μέσα. Πρώτον λοιπόν, τι έχει αλλάξει, ρωτάτε, από την προηγούμενη φορά? Έχει αλλάξει ότι προηγήθηκε αυτή η τελευταία συζήτηση που είχαμε με τον ΤΑΠ, η οποία προσωπικά, εγώ έτσι το βλέπω, εσείς δεν ξέρω πώς το βλέπετε, για μένα έχει διαλύσει κάθε ελπίδα αλλαγής της όδοσης. Αν είχαμε ένα στο εκατομμύριο πριν να γίνει, μας την διέλυσαν ή βγήκατε εσείς με άλλη εντύπωση. Μου ευχαριστούμε ο κ. Παπαδόπουλος, θέλετε να ρωτήσει κάτι. Σας ακούω με μεγάλη απόρεια κ. Δήμαρχε, νιώθετε πραγματικά υπερήφανοι και πετυχημένοι με αυτά που λένε. Παρακαλώ κ. Παπαδόπουλ, είναι ερώτηση αυτή τώρα στη διαδικασία σας, παρακαλώ θερμά να πω. Τέλος πάντων, ακούει το σώμα, ας βάζουν άλλοι τις όρους μέσα στο σπίτι μας. Εγώ τρέπομαι προσωπικά, ερώτηση κ. Δήμαρχε. Θέλω να ξέρω, εδώ τώρα εισάγεται ένα θέμα που δεν μας δώσατε καμία σήγηση και λέτε για τους δικούς σας λόγους, παίρνετε μια απόφαση μόνοι σας και θέλω να ρωτήσω, ωραία το έργο, ωραία τα 6 εκατομμύρια. Εδώ, ποια είναι η συμφωνία που έχετε με την εταιρεία, πάνω σε τι αποφασίζετε και μιλάτε. Θέλω να μου πείτε με ποια συμφωνία επικαλείστε, γιατί αυτά είναι λόγια του αέρα. Δεν βλέπω καμία, θέλω να ξέρω με ποια συμφωνία συμβαίνουν όλα αυτά και τα λέτε όλα αυτά. Ευχαριστούμε, ναι κ. Δήμαρχε. Κύριε Παπαδόκουλε, εσείς αισθάνεστε υπερήφανος και πετυχημένος? Αναρωτιέμαι το βράδυ μετά από τόσο λαϊκισμό, θα τα πω κι εγώ προσωπικά κ. Πρόεδρε, λοιπούμαι. Με τόσο λαϊκισμό που κουβαλάτε, αισθάνεστε υπερήφανος και πετυχημένος, ή θέλετε στο κρεβατάκι σας να κοιμηθείτε, πρώτο. Δεύτερο, ποια είναι η συμφωνία που έχω, η κρυφή που έχω κάνει εγώ με τον ΤΑΠ, εάν μένατε μέσα και δεν βγαίνατε έξω κάθε λίγο και λιγάκι κατά τη διάρκεια της κουβέντας που είχαμε για τους λόγους που γνωρίζετε εσείς, λοιπόν, εάν μένατε μέσα θα ακούγατε ότι έθεσαν θέμα παράλληλης, παράλληλης δουλειάς των δύο έργων. Κάνω λάθος? Αμπράβο. Αυτή είναι η συμφωνία. Εάν δεν είσαστε μέσα, επόμενο είναι να μην τα ακούσετε. Το είπαν ανοιχτά και καθαρά και μάλιστα, όχι κανένα καμία σύμβαση, κανένα χρόνο στον αέρα αγαπητό μου. Υπάρχει απόφαση του ΔΤΣ να μην συμβαλόμαστε με τον ΤΑΠ σε καμία περίπτωση απευθείας. Ποτέ και από το ποτέ. Αυτό δεν έχει αλλάξει. Εμείς δεν συμβληθήκαμε ποτέ με τον ΤΑΠ. Είναι απόφαση του ΔΤΣ του Δημοτικού Συμβουλίου. Λοιπόν, ο κ. Κελαϊδάκης. Αν δεν κάνω λάθος και διορθώστε με κυρία δήμαρχε, αν αλλάξει ο συμφωνητικός έχει 6 εκατομμύρια ευρώ. Νομίζω είπατε πριν ότι χάνονται τα λεφτά αν δεν αλλάξει ο συμφωνητικός αυτό. Καλά κατάλαβα σε αυτή την ερώτηση. Αυτό το συμφωνητικό με το Υπουργείο. Αν αλλάξει ο Υπουργός θα βγάλει το συμφωνητικό. Ναι, αυτό διευκρινίζω ότι άκουσα. Είπατε ότι το καλέσατε μέσω της προτροπής του κ. Σιμιτζή και το ΓΟΤΕ δεν το δέχτηκε ο ΤΑΠ. Την αστυνομία δεν την καλέσατε εσείς από ό,τι άκουσα πριν. Το ΓΟΤΕ δεν το δέχτηκε. Σας ενοχλεί ότι σε αυτή την συνάντηση έβαζε κάποιους όρους η αντιπροσωπία του ΤΑΠ. Μια ερώτηση αυτή. Δεύτερη, απαντήσεις στα δικά σας ερωτήματα και στους προβληματισμούς που σαν εκπρόσωπος της κοινωνίας και του Δημοτικού Συμβουλίου καλέσαμε εδώ γιατί είπαμε υλοποιούμε μια απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και καλέσαμε τους εκπροσώπους του ΤΑΠ να έρθουν εδώ. Θέσατε είμαι σίγουρος και στην πρώτη συνάντηση που έγινε απουσία των εκπροσώπων της συντονιστικής με τους επικεφαλείς που ήταν εσείς, πιστεύω όλοι θέσατε αυτά τα ερωτήματα που τόσο καιρό απασχολούν εδώ το Δημοτικό Συμβούλιο. Απαντήσεις πήρατε, είναι το πρώτο κομμάτι της ερώτησης. Το δεύτερο είναι ότι μιλάμε ότι όλα αυτά που συμπεράνατε, που μας είπατε πριν λίγο, θέλοντας να κινούνται στα πλαίσια της νομιμότητας, αναφέρατε πριν λίγο. Στο δεύτερο κομμάτι της συνάντησης που ήμουν κι εγώ παρόν, ομολογήθηκε από την πλευρά του ΤΑΠ, να πω με τον πιο ευγενή τρόπο, στα ίσια σε όλους μας, ότι δεν τηρήθηκε καμία νομιμότητα από πλευράς του ΤΑΠ. Σας θυμίζω ότι ανέφερε ο κύριος ο Ιταλός ο εκπρόσωπος του ΤΑΠ, ότι δυστυχώς με ευθύνη των προηγούμενων διοικίσεων του ΤΑΠ, δεν έγινε καμία διαβούλευση, δεν έγινε καμιά συζήτηση, καμιά διαπραγμάτευση, καμιά απάντηση, στα θέματα που και εσείς μαζί με τον Αγροτικό Σύλλογο και τη Συντονιστική Αρχές του 2015 βάζοντας την υπερβόρεια όδευση... Κάνε την ερώτηση κύριε Κελαϊδάκη, δεν ερώτηση, τοποθέτηση κάνετε τώρα. Ακούστε με λίγο, αφήστε με να αναλογηθώ. Αν δεν ερωτήσω, δηλαδή δεν έχω δείξει δείγμα ότι εκμεταλλεύομαι το μικρόφωνο για να κάνω... Γιατί θα σας ξαναδώσω τον λόγο. Είμαι σίγουρος, αλλά ακούστε μου λίγο να πω, εκείνη τη δέσμεψη ο ΤΑΠ δίνοντας αυτή την υπερβόρεια πρόταση που έκανε η κοινωνία, έλεγε ο ΤΑΠ θα έρθει σε 15 μέρες να την αξιολογήσει και μαζί με τους μηχανικούς του Δήμου να την βαθμολογήσουμε αν ισχύει ή όχι. Εκεί μέσα ομολόγησε ο εκπρόσωπος του ΤΑΠ ότι δεν έγινε καμιά διαδικασία τέτοια και ότι αν ήμασταν 2-3 χρόνια πριν θα μιλούσαμε για αλλαγιόδευση. Τώρα εγώ με ευθύνη της προηγούμενης διοίκησης, τώρα εγώ δεν μπορώ να μιλήσω, είπε. Εσείς, σε αυτό το σημείο, είστε καλυμμένοι όσον αφορά ότι όλα αυτά που του βάζατε και ότι η νομιμότητα που έπρεπε να ταιριθεί, γιατί μη ξεχνάμε ότι ο σημαντικότερος λόγος αντίδρασης κοινωνίας είναι η μη τήρηση της νομιμότητας. Δεν θα ήταν μια δικιά σας ευκαιρία να αναδείξετε το συγκεκριμένο θέμα για να επαναφέρετε τη νομιμότητα στις διαδικασίες που υπέληξε η κοινοπραξία. Σας ευχαριστώ. Δίπλα σας βρίσκεται ο κ. Παμπάς. Παρόν, όλα αυτά που λέτε, αυτά που δεν ακούσατε εσείς στο πρώτο μέρος και αυτά που λέτε ότι τα ακούσατε στο δεύτερο, όλα τα άκουσα ο κ. Παπάς. Γιατί δεν το ρωτάτε. Γιατί δεν το ρωτάτε. Γιατί εγώ δεν άκουσα αυτές τις λεπτομέρειες που λέτε εσείς. Ότι το γεγονός ότι οι άνθρωποι είπανε εμείς δεν είμαστε υπεύθυνοι για αυτό που έγινε πριν, μόλις το Σεπτέμβριο αναλάβαμε. Αυτό το θυμάμαι πολύ καλά. Πολύ καλά. Εσείς, κ. Παπά, είστε ασταμπαρών? Όχι εσείς, κύριε. Κύριε Κελαϊδάκη, νομίζω δεν καταλαβαίνετε ότι έχουμε, όπως σας είπα, και της νομοθεσίας και μια δικαστική απόφαση πια. Καλώς, κακώς, τέσσερα χρόνια περιμένοντας, αυτή είναι η δικαστική απόφαση. Μας αρέσει, δεν μας αρέσει. Εσείς μεθαύριο θα μου ζητήσετε από την πλευρά των αγροτών να καταφύγουμε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Και αν δεν μας αρέσει και εκείνη η απόφαση… Δεν το είχα προτείνει εγώ ο Σύλλογος των Αγροτών, όπου μάλιστα ο κ. Σιμητσής είπε εδώ μέσα ότι συνήθως στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο κρίνονται διακρατικά ζητήματα. Θυμάμαι πολύ καλά τη σύσκεψη της Κρίνιδας. Λοιπόν, θυμάμαι την απάντηση που έδωσε ο κ. Σιμητσής, που ήταν νομικός, γιατί ούτε εσείς, ούτε εγώ είμαι. Λοιπόν, θέλω να σας πω ότι όταν προσφεύγουμε στο Δικαστήριο, μακάρι να ήταν διαφορετική η απόφαση. Λοιπόν, για να δούμε τι έγινε στο γραφείο του κ. Καλατζή και προς καλό ποιοι ήταν παρόντες ο κ. Καλπακίδης, σίγουρα. Ρώτησε ο κ. Καλαντζής, θέλω να ξέρω αυτό που ρωτάμε τα τελευταία τρία χρόνια. Τι ρωτάμε, μας είπανε εδώ ο κ. Σουηδός ή ο Σκούφιας, είπε όχι δεν γίνεται αλλαγή. Αυτό το όχι δεν γίνεται αλλαγή, δυναμίτησε όλη την κουβέντα. Μπαίνει στη μέση ο κ. Καλαντζής και μας καλεί όλους, μαζί και τον ΤΑΠ. Και το ερώτημα ήταν, δεν μας αρκεί το δεν γίνεται. Θέλουμε να ξέρουμε για ποιό λόγο δεν γίνεται. Δεν γίνεται επειδή είναι πιο ακριβή, δεν γίνεται επειδή είναι πιο χρονοβόρα, μια λογική απάντηση. Περιμένουμε από εσάς να μας δώσετε. Αυτό εκ μέρους όλων ρώτησε ο κ. Καλαντζής. Ήταν το ερώτημα όλων μας και ήταν και το ερώτημα με το οποίο ξεκινήσαμε προχθές την κουβέντα. Τους είχαμε πει, δεν μας αρκεί το δεν γίνεται. Θέλουμε να ξέρουμε για ποιό λόγο δεν γίνεται. Διότι αν είναι πιο ακριβό, να φύγουμε, να παρετηθούμε ο υπόλοιπος δήμος Καβάλας από τα ανταποδοτικά οφέλη, γιατί και του Χαλκερό έχει ανταποδοτικά, και η Καρβάλη έχει ανταποδοτικά, και η πόλη της Καβάλας έχει. Εμείς παρετούμαστε να πάνε όλα στον Κάμποντο Φιλίππον, αν είναι να προσθεθούν για να γίνει υπερβόρεια. Παρετούμαστε όλων των διεκδικήσεων, οι υπόλοιποι. Λοιπόν, θέλω να σας πω ότι από τότε που ρωτήσαμε αυτήν την απάντηση, αυτοί οι άνθρωποι εξαφανίστηκαν. Αυτήν την αίσθηση. Κύριε Ποτόλια, παρακαλώ. Ναι, Πρόεδρε, μόνο καθαρά ερώτηση θα κάνω, γιατί επί της ουσίας θα μιλήσω μετά, φαντάζομαι θα μιλήσουμε όλοι. Να βάλω όμως, για να καταλάβω αυτό που κάνουμε, σε μια σειρά τα γεγονότα που εξελίχθηκαν το τελευταίο διάστημα, το πολύ μικρό τελευταίο χρονικό διάστημα, όπου ξεκαθαρίζουν πολλά πράματα με τις παρεμβάσεις που γίνονται και φανερώνονται οι θέσεις του καθένα. Δεν θυμάμαι ακριβώς πότε έγινε, πρέπει να έγινε οι αρχές του Ιουνίου ή τέλη Μάη, έρχεται εδώ πέρα ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης, σαν δίλερ του ΤΑΠ, ο κ. Ταθάκης, και προτείνει τα συγκεκριμένα έργα με έναν ομό εγβιασμό με τη συνεργασία του ΤΑΠ. Τότε, στην 424 συνεδρίαση 14 έκτου, παίρνετε μια απόφαση την οποία ψηφίζετε εσείς και ο κ. Σιμητσής, όλοι οι υπόλοιπες παρετάξεις αποχωρούν και σε αυτή την απόφαση, 424, μιλάτε για αυτά τα έργα με τη συγκριματοδόση του ΤΑΠ. Αυτήν φέρνεται να αλλάξει τώρα, έτσι δεν είναι πρώτο ερώτημα. Στις 26 έκτου γίνεται αυτό που έγινε με τη συλλήψη και λοιπά. Στις 27 έκτου γίνεται η συνεδρίαση, η έκτακτη, η 488, όπου εκεί πέρα λέγονται ότι λέγεται, καλό είναι αγαπητοί συνάδελφοι να τα διαβάσετε αυτά σήμερα πριν ψηφίζετε και παίρνετε εκείνη η ομόφωνη απόφαση, η οποία μιλάει ότι δεν συζητάμε με τον ΤΑΠ εκτός κι αν αλλάξει θέση για την όδευση. Γνωρίζαμε τα πάντα τότε, ωστόσο οι θέσεις που υπόθηκαν σε εκείνη τη συνειδρίαση, ιδιαίτερα ορισμένος συναδέρφων από την πλευρά της διοίκησης, βάζανε το ζήτημα ότι εδώ δεν χωράει πλέον τίποτε, θα αντισταθούμε και δεν λογαριάζουμε τίποτε γιατί αυτό που έγινε είναι πάρα πολύ σημαντικό και όντως είναι σημαντικό. Και τρίτη ερώτηση που θέλω να κάνω είναι στη σύσκεψη με το υψηλά... Η 4.88 αλλάζει? Η 4.24 μας τη φέρνεται να αλλάξει και περιμένουμε να δούμε σε τι θα αλλάξει. Ακόμα δεν το ξέρουμε, εμάς έπρεπε τόσο. Εγώ ο ρομαντικός κατάλαβα ότι θα βγάλει από μέσα τον τάφ, αλλά από τα λεγόμενά σας λέτε ότι δεν το βγάλετε, ίσα-ίσα θα το αυξήσετε τη συμπετωκή του. Μπράβο σας. Όχι από την εισήγηση λέω, αυτό λέτε ότι θέλετε την 4.24... Ναι, ναι, αυτόματα αναγκαλείται η 4.88 προς τους κέλους αυτό. Πώς γίνεται αυτό? Η 4.88 είναι μια ξέχωρη απόφαση, η οποία έχει ένα συγκεκριμένο περιεχόμενο και παραπέμπει σε επόμενη συνεργασία, σαν τη σημερινή, για την αλλαγή της απόφασης αυτής, της συμφωνίας. Η 4.24 μιλάμε τώρα. Είναι μια απόφαση που έχει κάποια συγκεκριμένα πράγματα και τα οποία αυτά εκτελούμε. Υσχύει στον σύνολό της. Δεν αλλάζει. Ρωτάω, ρε παιδί μου, και η τρίτη ερώτηση, να μας απαντήσετε μετά, και η τρίτη ερώτηση είναι, στη σύσκεψη που κάναμε το ΤΑΠ, λοιπόν, με τα υψηλά, υψηλό μας τελέχει. Εσείς ξέρετε αυτό που μας ξεφορνίσανε προς το τέλος, λίγο πριν το διάλειμμα, κυρία δήμαρχε, που είπατε να κάναμε διάλειμμα, και λίγο πριν το διάλειμμα ο διευθυντής ο Ιταλός είπε ότι η ώδευση δεν αλλάζεται, να κόψετε το κεφάλι σας. Η παρέμβαση η δική μου ήταν εκεί πέρα να τα παρατήσουμε και να φύγουμε, γιατί έχουμε άλλη εντολή από το Δημοτικό Συμβούλιο, ωστόσο και με τη βοήθεια των υπόλοιπων παρατάξεων, καλέσαμε και τους υπόλοιπους και συνεχίστηκε. Εσείς όταν ήρθατε, ρωτώ λοιπόν, εσείς όταν πήρατε τηλέφωνο τον ΤΑΠ να του πείτε, ελάτε εδώ να συζητήσουμε και εμείς έχουμε αυτή την απόφαση, ότι δεν συζητάμε μαζί σας, εκτός κι αν μας πείτε θα αλλάξετε. Σας είχαν πει ότι εμείς δεν αλλάζουμε, το ξέρατε ήδη. Λοιπόν, κύριε Ποτόλια, εάν είχα τέτοιου είδους απάντηση πριν να γίνει η συνάντηση, δεν θα γινόταν η συνάντηση. Εγώ βρέθηκα και με τον κύριο Καλπακίδη και με τον κύριο Κοταϊδη, κάνα δυο μέρες πριν και σας διαβεβαιώνω, εκφράζαμε την κρυφή ελπίδα μας. Μέχρι τελευταία στιγμή, κύριε Ποτόλια, ελπίζαμε. Ναι, είναι δυνατόν. Είμαστε τόσο ρομαντικοί, πιο ρομαντικοί από σας φαίνεται. Λοιπόν, ο κύριος Βέρος ζήτησε να κάνει μια ερώτηση. Όχι, μία, τρεις. Στις τρεις άλλες καλύφθηκα. Κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα να ρωτήσω το εξής. Σήμερα φέρνετε ένα σκέλος από την ομόφωνη απόφαση της κατεπίγουσας συναιδρίας σας που έγινε στις 27 Ιουνίου, όπου ουσιαστικά λέτε ότι αν θα πρέπει να τροποποιήσουμε ή όχι το συμφωνητικό συνεργασίας όσα αφορά στην χρηματοδότηση και από τον ΤΑΠ. Όμως ακούγοντας την εισήγηση της κυρίας Δημάχου και την απόφασή της ότι αυτή είναι η ώδευση, να αποδέχετε την ώδευση, συντάσεστε με τη θέση της εταιρείας, δηλαδή ότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση και ότι αντισταθμιστικά είναι ένα μεγάλο ποσό των 6 εκατομμύρων όπου πρέπει να μας χωρίθει. Όμως, κύριε Πρόεδρε, αν πάει στην ομόφωνη απόφασή μας στο σκέλος 5 θα πρέπει να τροποποιήσουμε ταυτόχρονα, εάν και φόσον περάσει αυτή η πρόταση της διοίκησης, γιατί μπορεί να μην περάσει θα το δούμε, στην ψηφοφορία την ονομαστική που θα γίνει. Λοιπόν, θα πρέπει να αλλάχθει και η απόφαση αυτόματα στο σημείο 5 που λέει, αποφασιστικά, μαχητικά, δυναμικά δηλώνουμε ότι καλούμε όλους τους καβαλιώτες να αντισταθούμε και να μην επιτρέψουμε καμιά εργασία για την τοποθέτηση του αγωγού εκεί που σχεδιάζεται. Προώ ότι η Δημοτική και η Τοπική Σύμβουλη θα αντισταθούμε στα σχέδια αυτά οργανωμένα και συλλογικά. Πάει περίπατο αυτό το 5 με την τοποθέτηση της κυρίας Δημάρχου. Και βέβαια άμεσα θα πρέπει να φέρετε ταυτόχρονα, αν και γίνει ψηφοφορία, άμεσα μετά να φέρετε και αυτό και θα τα δούμε στη συνέχεια. Άρα το ερώτημα είναι, δεν αλλάζει μόνο σε αυτό το σκέλος η ομόφωνη απόφαση. Η εκτίμησή μας είναι ότι αλλάζει συνολικά και όχι μόνο στο 5 και εδώ θέλω να μου πει η κυρία Δήμαρχος. Συμφωνεί ότι πρέπει να αλλάχθει και το 5 ή όχι. Το δεύτερο ερώτημα. Είπα προηγουμένως ότι η ομόφωνη απόφαση πάρτηκε και στις 27 Ιουνίου. Ένα άλλο σκέλος της απόφασης αυτής της ομόφωνης ήταν ότι θα πρέπει να συνταχθεί και να αποσταλεί άμεσα στον Γενικό Διευθυντή του ΤΑΠ επιστολή, στην οποία να ζητάμε όσο δυνατό γρηγορότερα να γίνει συνάντηση, όπου να του θέσουμε τα σοβαρά προβλήματα που δημιουργούνται, αν και φόσον περάσει ο αγωγός από την εγκεκριμένη όδευση. Εγώ τώρα έχω μπροστά μου πότε στείλατε αυτή την πρόσκληση. Έπρεπε να περάσουν 20 μέρες ολόκληρες. Η πρόσκληση τη στείλατε 16-17. 20 μέρες κάνατε να συντάξετε μια πρόσκληση που να ζητάτε να γίνει αυτή η συνάντηση. Και βέβαια η εταιρεία μέσα σε 4 μέρες απάντησε. Και επειδή προηγουμένως είπατε, κυρία Δήμαρχη, ότι η εταιρεία ζήτησε το πώς θα γίνει η διαδικασία και ποιοι θα συμμετέχουν, διαβάζω στην απάντησή τους που λέει στην παράγραφο εκεί και λέει «Σ' αυτό το πλαίσιο αποδεχόμαστε την πρόσκληση να συναντήσουμε εσάς και τους εκπροσώπους του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας». Δεν λέει τους εκπροσώπους, τους αρχηγούς, τους επικεφαλείς του Δημοτικού Παρατάξεου. Διότι αν θυμάστε καλά, ως αποφασίον του Δημοτικού Συμβουλίου και ως Δημοτικό Συμβούλιο τους καλέσαμε να έρθουν και θα έπρεπε η συνάντηση να γίνει εδώ στο Δημοτικό Συμβούλιο, με όλους τους Δημοτικού Συμβούλους. Και το τρίτο ερώτημα, το οποίο έχει άμεση σχέση με το ερώτημα που έβαλα προηγουμένως, με το πώς έκανε για να πάει αυτή η πρόσκληση, είναι το εξής. Θυμάστε πολύ καλά ότι ένα από τα ερωτήματα που έθεσα εκ μέρους της Δημοτικής μας παράταξης, ήταν προς την Ιντερία και δεν πήραμε απάντηση βέβαια και βέβαια υπήρξε και η πίεση μετά από τον Βαγγέλιο τον Παπά, αλλά πάλι δεν υπήρξε απάντηση σε αυτό το ερώτημα, ότι τελικά έπρεπε να ζητήσουμε εμείς αυτή τη συνάντηση, ως Δημοτικός Συμβούλιος, να πραγματοπεθεί, για να μάθουμε ότι επιτέλους αυτή η Εταιρεία έκανε την όποια αξιολόγηση αυτής της βορειότερης πρότασης μας που εδώ και καιρό λέμε ότι πρέπει να περάσει πάνω απ' τα βουνά. Και όταν τους ρωτήσαμε αν δεν κάναμε αυτή τη συνάντηση με δικιά μας πρωτοβουλία ενώ του Δημοτικού Συμβουλίου θα μαθαίναμε ποτέ το αποτέλεσμα αυτής της αξιολόγησης. Και το δεύτερο ερώτημα που δεν πήραμε πάλι απάντηση, λέτε ότι, ξέρετε, αυτή την αξιολόγηση επειδή έχει πολλές επιπτώσεις, όχι, όχι, ακούστε λίγο, είναι ερώτηση, έχει άμεση σχέση με όλα τα προηγούμενα που λέω, όποιος καταλαβαίνει καταλαβαίνει, όποιος δεν θέλει να καταλάβει δεν καταλαβαίνει. Λοιπόν, ρωτήσαμε, αφού έχει επιπτώσεις και την απορρίπτεται αυτή την αξιολόγηση, πείτε ότι η τοπική κοινωνία τρελαίνεται και λέει, δεν πανάει μεγαλύτερης επιπτώσεις, εμείς θέλουμε αυτή την όδευση. Θα την πραγματοποιήσετε, δεν μας απαντήσανε. Αυτό δεν είπαμε ότι εμείς σε διαβούλευση με την τοπική κοινωνία... Κύριε Βέρο, τι ρωτάτε τη Δήμαρχο Πάμπης... Ρωτάμε τώρα γιατί κάναν 20 μέρες για να στείλουν μια επιστολή και ενδεχομένως σε αυτό το χρονικό διάστημα τους δόθηκε η δυνατότητα να μας παρουσιάσουν αυτή την αξιολόγηση του Ποδαριού, η αξιολόγηση βορειότερη και με λίγα λόγια το λέμε ευθέως. Για μια άλλη ακόμη φορά διαπιστώσαμε ότι ήσασταν σε ανοιχτή γραμμή με την εταιρεία. Λοιπόν, η ερώτηση είναι μέχρι πότε θα είστε σε ανοιχτή γραμμή με την εταιρεία. Ευχαριστούμε πολύ. Να πω κάτι λίγο για τις επιστολές. Δυο λεπτά σε παρακαλώ. Έχω θέμα για τις επιστολές. Κύριε Βέρο, είστε ίσως ο μοναδικός επικεφαλής παράταξης που μου ζητήσατε την επιστολή που στείλαμε και την απάντηση που λάβατε. Και ξέρετε πάρα πολύ καλά ότι καθόλου δεν δίσταζα. Κατευθείαν σας τα έστειλα. Αν κρυβόταν κάτι πονηρό, αν κρυβόταν κάποια δεύτερη ή τρίτη σκέψη θα το έκαμνα, κύριε Βέρο. Θέλω να σας πω ότι όλα αυτά τα οποία με ρωτάτε εδώ απόψε δεν άκουσα να τα ρωτήσετε στον ΤΑΠ προχθές που βρεθήκαμε. Γιατί ρωτάτε εμένα ενώ ξέρετε ότι εγώ δεν μπορώ να δώσω τέτοιες απαντήσεις και δεν τα ρωτήσατε τους είχατε μπροστά σας. Γιατί δεν τα ρωτήσατε, κύριε Βέρο. Δεύτερον, σε ό,τι αφορά τους επικεφαλείς των παρατάξεων, δεν το γράψαν σωστά οι άνθρωποι, είναι επειδή δεν είναι εξηγειωμένοι. Πρέπει να σας πω ότι ειλικρινά χάρηκα όταν άκουσα ότι την ψάξαν τη βόρεια, υπερβόρεια όδευση. Γιατί για πρώτη φορά το παραδεχθήκα. Κάνω λάθος, κύριε Καλπακή. Ναι, το είχε παραδεχθεί και άλλη φορά. Γιατί ρωτάτε τώρα δεξιά και αριστερά, κύριε Αδημαρίστα. Όχι, όχι, παρακαλώ, θα σας δώσω το λόγο μετά, κύριε Καλπακή. Εντάξει. Λοιπόν, εγώ πρώτη φορά άκουσα τον ΤΑΠ να παραδέχεται, ήξερα από τους αγρότες ότι τον ψάξανε τον δρόμο, αλλά πρώτη φορά άκουγα από τον ΤΑΠ να παραδέχεται ότι είχε ψάξει την υπερβόρεια όδευση. Και τους παρακάλεσα να φέρουν το χάρτη και να φέρουν και το μηχανικό και να μας εξηγήσει, να μας τα δείξει. Βέβαια, θα σας υπενθυμίσω ότι επί της ουσίας και εκεί μέσα κανένας δεν ασχολήθηκε ούτε με το χάρτη, ούτε με το μηχανικό, ούτε με την υπερβόρεια χάραξη, την οποία χαρακτηρίσαμε στο ποδάρι γραμμένη στο ποδάρι γραμμένη και δεύτερον... Δεν έγινε συζήτηση λέει κύριε Γεωμαστός, δεν έγινε συζήτηση. Το ρωτήσατε, ναι, εντάξει. Κύριε Παπαδόπουλε, κανένας δεν λέει ψέματα. Δεν είσαι το εφευρέτης της αλήθειας. Δεν διαφώνουμε, δεν διαφώνουμε. Λοιπόν, δεν έχει νόημα κύριε Πρόεδρε, οι άνθρωποι δεν θέλουν να πάρουν το υποφανώς. Όχι, όχι, όπως το λέει ο κ. Σιμιτζίσκ και ο κ. Παπαδόπουλος. Παρακαλώ, παρακαλώ. Ο κύριος Παππάς Ολονίδας ζήτησε να κάνει μια ερώτηση. Και κλείνουμε τις ερωτήσεις. Δ. Δημαρχή, λέτε ότι άλλαξαν οι συνθήκες, ότι μεταβλήθηκαν τα δεδομένα και επικαλείσαν τη δικαστική απόφαση, η οποία είναι γνωστή πάνω από ένα μήνα, ενώ όταν ελήφθη η προσανάκληση ομόφωνη απόφασης του Μ. Συμβουλίου, ήταν γνωστή η απόφαση του Δικαστηρίου. Ήταν γνωστή η στάση της εταιρείας για μια αλλαγιόδευσης. Άρα, λοιπόν, από τα δεδομένα που επικαλεστήκατε, κανένα δεν άλλαξε από την ομόφωνη απόφασης του Μ. Συμβουλίου μέχρι σήμερα. Μήπως ήταν άλλο αυτό που άλλαξε και δεν έχει σχέση στη διαπραγμάτευση? Μήπως δεχτήκατε κομματικές πιέσεις να αλλάξει τη θέση σας? Πρώτο ερώτημα. Δεύτερο ερώτημα. Εσείς όταν προέκυψε το ζήτημα, είπατε ότι δεν έχω ανάγκη τα έργα, μπορώ να βρω τα χρήματα και θα τα βρω. Και πράγματι υπάρχουν χρηματοδοτήσεις. Σας ρωτώ, λοιπόν, μπορείτε ή δεν μπορείτε να βρείτε τα χρήματα με δικούς μας πόρους, με εθνικούς ή ευρωπαϊκούς, να υλοποιηθούν αυτά τα έργα. Και τρίτο ερώτημα. Έχει θέμα, ξέρετε, στην ημερή σε διάταξη, να απονείμουμε τον τίτλο του Δημότη Καβάλλας, τον Ιταλό που συμμετείχε στον αγώνα, αγωνίστηκε, ταλαιπωρήθηκε, πέρασε το αυτόφορο. Τι του λέμε δηλαδή, έλα να σε τιμήσουμε για τον αγώνα σου, τον ομοίο τον οποίο εμείς ξεπουλάμε. Και φανταστείτε, κυρία Δήμαρχε, αυτός ο Ιταλός, τον οποίο θέλουμε να τον κάνουμε Δημότη Καβάλλας, μετά από όλα αυτά που γίνονται εδώ πέρα, σήμερα στην έδωση του Δημοτικού Συμβουλίου, να πει, δεν το δέχουμε αυτόν τον τίτλο. Τι ρεζίλη και τι τροπή θα είναι για τον Δήμο Καβάλλας. Σας ευχαριστώ. Καθίστε να δούμε αν θα περάσει πρώτα. Το θέμα και μετά. Λοιπόν, παρακαλώ, παρακαλώ, παρακαλώ. Θα δούμε στη ψηφοφορία τι θα περάσει και τι δεν θα περάσει. Παρακαλώ, συνάδελφοι, σας παρακαλώ πολύ. Παρακαλώ θερμά. Κύριε Παπά, σας παρακαλώ πολύ. Σας παρακαλώ πολύ, γιατί. Σας παρακαλώ πολύ, κύριε Παπά. Ηρεμήστε. Ηρεμήστε. Ηρεμήστε, Παπάκι. Κύριε Παπά, παρακαλώ, παρακαλώ. Παρακαλώ. Άντε, ηρεμήστε, παρακαλώ, συνάδελφοι. Μην μπαίνετε στη διαδικασία. Κύριε Κελαϊδάκη, ηρεμήστε. Δεν υπάρχει λόγος. Κύριε Τσαναξί, παρακαλώ. Δεν υπάρχει λόγος. Παρακαλώ. Εντάξει, έχουμε θέμα, θα το συζητήσουμε, κύριε Καλαϊδάκη. Υπάρχει θέμα. Υπάρχει θέμα. Παρακαλώ. Παρακαλώ. Σας παρακαλώ. Τι εκφράσεις είναι αυτές τώρα, κύριε Παπά. Σας παρακαλώ πολύ τώρα. Τι ειρωνεύτηκε. Σας παρακαλώ πολύ τώρα. Δεν είναι επίπεδο τώρα αυτό. Σας παρακαλώ πολύ. Παρακαλώ. Ηρεμήστε. Ηρεμήστε. Ηρεμήστε. Σας παρακαλώ. Δεν υπάρχει λόγος να πηγαίνουμε σε προσωπικές αντικλήσεις τώρα. Δεν υπάρχει λόγος. Σας παρακαλώ τώρα. Μην κάνετε χαρακτηρισμούς τώρα. Δεν υπάρχει λόγος. Υπάρχει θέμα, θα το συζητήσουμε. Παρακαλώ, συνάδελφοι. Λοιπόν, παρακαλώ. Παρακαλώ. Παρακαλώ. Παρακαλώ. Παρακαλώ. Παρακαλώ. Παρακαλώ. Παρακαλώ πολύ. Αυτά είναι τα... Κύριε Τσαναξί, σας παρακαλώ. Σας παρακαλώ. Σας παρακαλώ. Εντάξει. Κύριε Κηλαϊδάκη, σας παρακαλώ πολύ. Σας παρακαλώ πολύ. Κύριε, κύριε, σας παρακαλώ πολύ. Σας παρακαλώ πολύ. Σας παρακαλώ τώρα. Λοιπόν, εντάξει, διακόπτετε η συναιδρίαση. Διακόπτετε η συναιδρίαση. Παρακαλώ. Κύριε Κηλαϊδάκη, σας παρακαλώ πολύ. Σας παρακαλώ πολύ. Κύριε Κηλαϊδάκη, σας παρακαλώ πολύ. Σας παρακαλώ πολύ. Κύριε Κηλαϊδάκη, σας παρακαλώ πολύ. Σας παρακαλώ πολύ. Κύριε Κηλαϊδάκη, σας παρακαλώ πολύ. Σας παρακαλώ πολύ. Κύριε Κηλαϊδάκη, σας παρακαλώ πολύ. Σας παρακαλώ πολύ. Κύριε Κηλαϊδάκη, σας παρακαλώ πολύ. Σας παρακαλώ πολύ. Κύριε Κηλαϊδάκη, σας παρακαλώ πολύ. Σας παρακαλώ πολύ. Κύριε Κηλαϊδάκη, σας παρακαλώ πολύ. Κύριε Κηλαϊδάκη, σας παρακαλώ πολύ. Σας παρακαλώ πολύ. Κύριε Κηλαϊδάκη, σας παρακαλώ πολύ. Σας παρακαλώ πολύ. Κύριε Κηλαϊδάκη, σας παρακαλώ πολύ. Κύριε Κηλαϊδάκη, σας παρακαλώ πολύ. Κύριε Κηλαϊδάκη, σας παρακαλώ πολύ. Σας παρακαλώ πολύ. Κύριε Κηλαϊδάκη, σας παρακαλώ πολύ. Κύριε Κηλαϊδάκη, σας παρακαλώ πολύ. Κύριε Κηλαϊδάκη, σας παρακαλώ πολύ. Κύριε Κηλαϊδάκη, σας παρακαλώ πολύ. Σας παρακαλώ πολύ. Κύριε Κηλαϊδάκη, σας παρακαλώ πολύ. Κύριε Κηλαϊδάκη, σας παρακαλώ πολύ. Κύριε Κηλαϊδάκη, σας παρακαλώ πολύ. Κύριε Κηλαϊδάκη, σας παρακαλώ πολύ. Κύριε Κηλαϊδάκη, σας παρακαλώ πολύ. Κύριε Κηλαϊδάκη, σας παρακαλώ πολύ. Σας παρακαλώ πολύ. Κύριε Κηλαϊδάκη, σας παρακαλώ πολύ. Κύριε Κηλαϊδάκη, σας παρακαλώ πολύ. Κύριε Κηλαϊδάκη, σας παρακαλώ πολύ. Κύριε Κηλαϊδάκη, σας παρακαλώ πολύ. Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Συνάδελφοι, παρακαλώ, περάστε για να συνεχίσουμε τη συνέδρια σας. Συνάδελφοι, παρακαλώ, περάστε για να συνεχίσουμε τη συνέδρια σας. Συνάδελφοι, παρακαλώ, περάστε. Συνάδελφοι, παρακαλώ, περάστε για να συνεχίσουμε τη συνέδρια σας. Συνάδελφοι, καθίστε, παρακαλώ. Σας παρακάλεσα, εξ αρχής, λόγω της ιδιαιτηρότητας της σημερινής συνέδριας σας, να μπορέσουμε να κρατήσουμε λίγο σε ένα επίπεδο τα πράγματα. Κρατήσαμε ενός λεπτούς υγεία. Παρακαλώ, ας προσπαθήσουμε από εδώ και πέρα να είμαστε λίγο πιο ήρεμοι. Κυρία Δήμαρχη, παρακαλώ. Κύριε Πρόεδρε, σε ό,τι αφορά τις ερωτήσεις που μου έκανε ο κύριος Παπάς. Από τότε που έγινα δήμαρχος, κύριε Παπά, αλλά και πριν, πρέπει να σας πω, ίσως και λόγω της ιδιότητός μου σαν γιατρού, στη θέση όμως αυτή του Δημάρχου, μόνο για κομματικές συνδέσεις δεν μπορώ να κατηγορηθώ. Ίσα-ίσα. Κατά καιρούς έχω κατηγορηθεί για Συριζέα, για Αριστερή, για Ελλάδα, για ό,τι άλλο θέλετε. Καμία κομματική πίεση και καμία κομματική δέσμαση, πρώτο. Δεύτερο, σε ό,τι αφορά τα χρήματα. Τι άλλαξε σε ό,τι αφορά τα χρήματα. Η επίσημη ομολογία του Προέδρου του ΤΑΠ, ότι έχει ψηφιστεί στο ΔΕΛΤΑΣΙΓΜΑ του ΤΑΠ, ποσό έξι εκατομμυρίων. Πρέπει να σας πω πως όταν εμείς ψάχναμε να δούμε την υπόσχεση του Σταθάκη, ψάξαμε το Ταμείο Δημοσίων Επενδύσεων, πώς λέγεται. Το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Ξέρετε πόσα λεφτά είχε μέσα κύριε Παπά, 500 εκατομμύρια, τίποτα. Τίποτα, για όλη την Ελλάδα. Και πάρα πολύ αμφιβάλαμε για το πόσο θα μπορέσει το Ελληνικό Δημόσιο μέσα από το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων να κάνει κάτι. Εφόσον όμως εδώ μπροστά μας μιλήσανε για πρώτον, για από κοινού εποπτία του έργου, που είναι πάρα πολύ δύσκολο, για από κοινού εποπτία του έργου, που είναι πάρα πολύ σημαντικό. Και δεύτερο, ότι υπάρχουν ψηφισμένα τα χρήματα, εγώ το θεωρώ απαράδεκτο το γεγονός ότι πρέπει να αφήσουμε αυτό το έργο να πάει χαμένο. Ευχαριστούμε. Πάμε στις τοποθετήσεις. Έχω σημειώσει τα όνοματα των Επικεφαλής Παρατάξων και του κ. Ξανθόπουλου. Παρακαλώ, ποιος άλλος θέλει να τοποθετηθεί κατά σειρά. Ο κ. Καλανταρίδης, ας ξεκινήσω από την διοίκηση. Εγώ θα τοποθετηθώ μετά. Ο κ. Κελαϊδάκης. Λοιπόν, και ο κ. Μαυρίδης, πρόεδρε μου. Α, παρακαλώ, παρακαλώ, πρόεδρε μου, παρακαλώ. Ο κ. Μαυρίδης, παρακαλώ. Καλά, ρε φίλε, όσο μπορείτε σήμερα, όταν το κλίμα είναι φορτισμένο, όσο μπορούμε. Κύριε Πρόεδρε, εγώ μια ερώτηση έχω. Στο Δημοτικό Συμβούλιο, κ. Δήμαρξ, σας απευθύνομαι. Μας είχατε πει ότι ο κ. Μαυρίδης, μας είχατε πει ότι θα πάρω μήκος εκατομμύρια ευρώ, δέκα για την άρδευση και δέκα για την ύδευση. Έτσι δεν είναι. Μετά τη σύσκεψη βγήκε αυτό το εξάρι, που σημαίνει ο υπουργός ή σας έλεγε ψέματα, ή το ξέρετε και δεν μας το είπατε, δηλαδή, μου κάνει εντύπωση, αυτό το εξάρι πώς φύτρωσε. Κοκονεβότανε δηλαδή ο κ. Υπουργός με ξένα χρήμα ότι θα δώσει 20 εκατομμύρια, ενώ στην πράξη θα δώσει 14 εκατομμύρια. Το ξέρατε εσείς ότι ο ΤΑΠ θα έδινε τα 6 εκατομμύρια. Αυτή είναι η ερώτηση μου. Λοιπόν, όταν πηγαίνεις με τιμές δημοσίου έργου, τιμές δημοσίου έργου στην αρχή, θα μιλήσω εγώ για την ίδρευση, γιατί πόσο θα βγει το έργο της περιφέρειας της Άρδευσης δεν το γνωρίζω, αλλά είναι της τάξης περίπου των 10 εκατομμυρίων κι αυτός. 10 εκατομμύρια μας έλεγε ο μελετητής πάνω κάτω. Εν τω μεταξύ τελείωσε η μελέτη και στον υπολογισμό το χρηματικό και ήρθε και με το ανακοίνωσε μαζί με τη ΔΕΙΑ και μου λέει, κυρία δήμαρχε, θα στοιχήσει το έργο 8,5 εκατομμύρια μαζί με το ΦΠΑ. Εάν τυχόν ο δήμος, συνήθως αυτά τα έργα έχουνε γύρω στο 50% έκδοση, όπως καταλαβαίνετε, και να πως βγαίνουν τα 4 με 5 εκατομμύρια. Από την άλλη, εγώ δεν κατάλαβα πουθενά αν ο ΤΑΠ στο δήμο σίγουρα δεν θα δώσει τα χρήματα. Αν θα τα δώσει στο Υπουργείο, αν θα κάνει το έργο ο ίδιος ο ΤΑΠ, σας διαβεβαιώνω, εάν ιδιώτης κάνει το έργο και της ίδρευσης και της άρδευσης, τα χρήματα φτάνουν και περισσότερο. Πάμε στις τοποθετήσεις. Συνάδελφοι, θα παρακαλέσω να τηρήσουμε με κόσμο και τρόπο αυστηρά το χρόνο, για να μπορέσουμε να φέρουμε σε πέραση το θέμα αυτό. Ξεκινάμε με τον κ. Σιμιτζή, παρακαλώ. Υπενθυμίζω, 7 λεπτά έχουν οι επικεφαλείς και 3 λεπτά οι υπόλοιποι σύμβουλοι για τις τοποθετήσεις. Παρακαλώ κ. Σιμιτζή, θα το λω. Κύριε Ποτόλια, με την 4.88 του 2018 απόφασή μας, στο σημείο υπό παράγραφο 2α, γράψαμε στην αμέσως επόμενη συνεδρία του Δημοτικού Συμβουλίου θα τροποποιήσουμε την απόφασή μας για τη χρηματοδότηση του έργου ίδρευσης της Δημοτικής Ενόητος Φιλίππον, αφαιρώντας απόλυτα οποιαδήποτε αναφορά σε συγχρηματοδότηση από τον ΤΑΠ και σε παράλληλες εργασίες. Αυτές οι λέξεις και οι φράσεις αναφέρονται στην απόφαση που έχουμε πάρει την 4.24 και έχουμε υπογράψει και το σχετικό συμφωνητικό εμείς, η Περιφέρεια και το Υπουργείο. Και σήμερα φέρνουμε το θέμα αυτό για να αφαιρέσουμε ή να μην αφαιρέσουμε τις λέξεις αυτές από το συμφωνητικό το οποίο έχουμε ήδη υπογράψει. Αυτό είναι το ερώτημα και το θέμα όπως εισάγεται. Αν τα αφαιρέσουμε εσείς προτείνετε και με την αφαίρεση αυτών από την απόφαση, με τα λεγόμενα της Δημάρχου, να τα πάρουμε τα χρήματα αλλά κουκουλωμένα, αυτό μας λέτε. Όχι, η Κυρία Δήμαρχος σαφώς πρότεινε προς το σώμα να μην τροποποιήσουμε τη συμφωνία από την ώρα που και το Υπουργείο δεν αποδέχεται την οποιαδήποτε τροποποίηση και να παραμείνει όπως την έχουμε με την 4.24 απόφασή μας ψηφίση κατά πλειοψηφία. Λοιπόν, κύριε Σιμητζή παρακαλώ. Αγαπητοί συνάδελφοι και των πραγμάτων, μπαίνει το θέμα αν δεχόμαστε ή δεν δεχόμαστε την όδευση για μια ακόμα φορά. Όλα τα άλλα είναι παραμύθια της καλλιμάς. Εγώ πρέπει να σας πω το εξής, πράγματι τα δεδομένα έχουν αλλάξει και έχουν αλλάξει σημαντικά. Υπάρχει μια απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, υπάρχει ένα προηδικό διάδραμα που απαγορεύει την δόμηση στην γη υψηλής παραγωγικής αξίας. Και πραγματικά υπάρχει και μια διαβεβαίωση και του Αριστοτελίου Πανεπιστημίου που δεν την είδαμε, ότι η εγκεκριμένη όδευση, αυτή που εμείς αρνούμασταν μέχρι τώρα, δεν περνάει από την τύριχη. Μάλιστα έχει μια ικανή απόσταση. Όλα αυτά και εμένα, δεν σας το κρύβω, με έχουν εκλονήσει, ή είχαν εκλονήσει. Άραγε, μήπως κάνουμε λάθος, μήπως πρέπει τελικά να βάλουμε νερό στο κρασί μας, μήπως τελικά μόνο εμείς είμαστε οι ανόητοι και παλεύουμε για κάτι το οποίο είναι ουτοπικό, όταν ο αγός έχει περάσει με τα γνωστά του επιχειρήματα, το γνωστό του τρόπο από όλη την Τουρκία, από όλη την υπόλοιπη Θράκη, Μακεδονία και πρόκειται να περάσει και από την Ιταλία. Το σκέφτηκα πολλές φορές, έτσι. Πραγματικά, έχουμε μια μεγάλη ευθύνη εδώ πέρα, να διοικήσουμε σωστά τον τόπο, είτε ως διοίκηση ότι κάνει η διοίκηση, είτε εμείς ως αντιπολίτευση που την ελέγχουμε και την κρίνουμε. Πήγα λοιπόν με αυτές τις απορίες στη σύσκεψη που μας κάλεσε η Δήμαρχος και για πρώτη φορά είδα τους επικεφαλείς του ΤΑΠ, έτσι. Τρία χρόνια Δήμαρχος, δηλαδή δώδεκα, δεκατρία, δεκατέσσερα, δεν μας έκαναν την τιμή οι άνθρωποι αυτοί να μας έρθουν εδώ πέρα στην Καβάλα να μας μιλήσουν. Έφυγε ο κύριος Κούφιας ο αδιάλλακτος και ήρθανε κάποιοι πιο διαλλακτικοί. Για να δούμε λοιπόν τι είδους αλλαγές έχουν συμβεί στον ΤΑΠ. Γιατί τελικά έχουν γίνει πράγματι διάφορες αλλαγές εδώ πέρα στο σκηνικό όλης αυτής η ιστορίας αλλά κάτι, κάτι που είναι πολύ σημαντικό δεν έχει αλλάξει, αγαπητοί συνάδελφοι. Και ξέρετε τι είναι αυτό που δεν έχει αλλάξει. Είναι ο ίδιος ο ΤΑΠ. Δεν έχει αλλάξει. Μας ρίχνουν στάχτη στα μάτια. Έχει αλλάξει η διοίκηση, ήρθανε κάποια καινούργια πρόσωπα τα οποία βεβαίως μας λένε, έτσι, οι λύκοι εντυμένοι με την προβιά του προβάτου έρχονται λοιπόν εδώ πέρα να μας πούνε τα καλά νέα, ότι θα χρηματοδοτήσουνε διάφορα έργα αν δεχθούμε αυτήν την εγκεκριμένη όδευση που μέχρι τώρα την αρνούμασταν. Δεν έχει αλλάξει, αγαπητοί συνάδελφοι, ο ΤΑΠ. Συνεχίζει να έχει την ίδια αδιαλλαξία. Και θα πω και το άλλο, το οποίο εμένα προσωπικά με τρομάζει. Συνεχίζει να έχει και την ίδια αναξιοπιστία. Βαρύ αυτό για μια επιχείρηση που θα κάνει ένα τόσο μεγάλο έργο. Βαρύ πραγματικά αυτό για μια επιχείρηση η οποία αναμένεται να τροφοδοτήσει με αέριο όλη την Ευρώπη. Αλλά νομίζω ότι είναι δίκιο. Και θα σας πω τι εννοώ. Εννοώ ότι ο ΤΑΠ δεν έκανε ποτέ καμία σοβαρή και ουσιαστική συζήτηση. Απέτησε από τη δήμαρχο να μην είναι σε σύσκεψη το ΓΕΟΤΕ, που είναι ο μοναδικός φορέας που έχει κάνει μια εμπεριστατωμένη εισήγηση με τεχνικά και επιστημονικά δεδομένα για το ζήτημα του αγωγού. Και όχι μονάχα αυτό. Αλλά επιπλέον τι άλλο έκανε ο ΤΑΠ. Ή αν θέλετε τι άλλο δεν έκανε ο ΤΑΠ. Δεν έκανε ποτέ μια ουσιαστική συζήτηση για την ορεινή όδευση. Αυτή την οποία προτείναμε εμείς και αποκαλούμε υπερβόρεια. Είναι ο χαρακτηρισμός της δημάρχου. Πραγματικά δεν έγινε ποτέ καμία συζήτηση. Και έφτασε τα πράγματα ο ίδιος ο ΤΑΠ στο να μας βάζει το μαχαίρι στο λαιμό και να λέμε ναι δεν υπάρχει ίσως άλλη λύση. Γιατί προσέξτε κάτι. Κάναμε ερωτήσεις παρά τα όσα είπε σήμερα η δήμαρχος. Κάναμε ερωτήσεις τους ανθρώπους του ΤΑΠ. Προσέξτε λιγάκι βέβαια δεν φαίνεται καλά ο χάρτης εδώ πέρα. Αλλά κάνανε αυτήν την ψιλομελετούλα για την ορεινή όδευση, η οποία όμως έχει τα εξής χαρακτηριστικά. Πήγανε πράγματι και είδανε εκεί τις πλαγιές και είπανε ότι οι πλαγιές αυτές είναι απαγορευτικές. Πράγματι, εάν ξεκινούσε ο αγογός, η παράκαμψη ας το πούμε, η ορεινή αυτή η διέλευση, πιο νωρίς από εκεί που οι ίδιοι τοποθετούνε την έναρξη της παράκαμψης, προφανώς θα είχανε άλλα τεχνικά χαρακτηριστικά στο έδαφος που εξέτασανε. Αυτοί όμως σκόπιμα πήγανε από εκεί ακριβώς που πράγματι ο αγογός αυτός, ο ορεινός αγογός, που οι ίδιοι τους προτείνουν και δεν δέχτηκαν καμιά συζήτηση από τη δική μας δίπλα, πράγματι ψάξανε να βρουν εκείνα τα εδάφη που καθιστούνε το έργο αυτό, το έργο αυτό απαγορευτικό ενδεχομένως οικονομικά, σίγουρα όμως και απαγορευτικό από την άποψη του περιβαλλοντικού αποτυπώματος. Γιατί το κάνανε αυτό, για να μας εξωθήσουνε πραγματικά σε αυτή την λογική της δημάρχου ότι εμείς παρατάμε τον αγώνα μας, παρατάμε όλα όσα κάναμε τόσο καιρό, δεχόμαστε αυτή την προσφορά και υποτασσόμαστε. Αυτό εμένα δεν μ' αρέσει καθόλου. Μου δίνει την εντύπωση κατακτητών που έρχονται και επιβάλλουν τη θέλησή τους. Πιθανόν να έχουν δίκιο όσον αφορά την προτεινόμενη, την εγκεκριμένη όδευση, ότι δεν προκαλεί σοβαρά προβλήματα στο περιβάλλον. Δεν με έπεισαν όμως. Και θα σας πω τώρα, γιατί ειδικά μου θύμισαν κάτι άλλο που αποτράπηκε από την καβάλα. Θα θυμάστε όλοι και η κυρία Ιουσιφίδου, πιο πολύ γιατί αγωνίστηκε γι' αυτό το θέμα, ότι κάποτε, πριν από λίγα χρόνια, θέλησε η ΔΕΠΑ να φέρει εδώ πέρα αποθήκη πλωτή, πλωτή δεξαμενή υγροποιημένου φυσικού αερίου, την οποία θα εγκυροβολούσε έξω από την καρβάλη, σε μια απόσταση η οποία ενδεχομένως να προκαλούσε έτσι να εγκυμονούσε κινδύνους. Εγώ είμαι τότε δήμαρχος. Και όταν μας πίεσαν πολύ ότι και καλά είναι με πολύ σπουδαία επένδυση που θα αποφέρει και ευεργετήματα στον τόπο μας, ζήτησα από τον πρόεδρο της ΔΕΠΑ να επικοινωνήσει με τον πρόεδρο του ΤΕΙ, τον κ. Μητρόπουλο, που είναι καθηγητής στο φυσικό αέριο, και ζήτησα να αναλάβει το ΤΕΙ το ρόλο του τεχνικού συμβούλου του δικού μας, του δήμου Καβάλα και της ΔΕΠΑ, να εξετάσει δηλαδή αν μπορεί να γίνει αυτή η δεξαμινή. Αμέσως λοιπόν η ΔΕΠΑ το έβαλε σα πόδια. Αποδείχθηκαν οι τύποι λαμόγια. Δεν ήτανε ικανή να αντέξουνε τη σοβαρή ανάλυση που θα έκανε το ΤΕΙ. Το ίδιο λοιπόν εγώ πρότεινα προχθές. Είπα ότι εδώ υπάρχει ένα έλλειμμα αξιοπιστίας. Κύριοι του ΤΑΠ κάποια στιγμή περάσατε τον αγωγό μέσα από την τύρφη και δεν το δεχόσασταν, μας ειρωνεύόσασταν, μας χοροϊδεύατε. Είχαμε κάνει μία όλο και όλο σύσκεψη μεγάλη στην περιφέρεια. Μία σύσκεψη όλο και όλο κάναμε στην περιφέρεια. Ο κύριος Σκούφιας ήτανε παρόνα πον. Και όλα τα στελέχη τα άλλα μας χοροϊδεύαν κυριολεκτικά. Δεν περνάει από την τύρφη. Και όταν τους αποδείξαμε ότι περνάει από την τύρφη όταν πήγαμε στο Υπουργείο την πρώτη φορά τότε μας λέγανε ότι ο άνθρωπος πήγε στο φεγγάρι αλίμωνο να μην μπορεί να περάσει με ασφάλεια ο αγωγός από την τύρφη. Φυσικά τον άλλαξαν, την άλλαξαν την όδευση. Μας ικανοποιεί αυτό. Εγώ λέω θα μπορούσα να με ικανοποιήσει. Με βάζει όμως σκέψεις έντονες το γεγονός ότι αρνήθηκαν αυτήν την συμβιβαστική πρόταση που έκανα εγώ να γίνει μια τεχνική ιδιαιτησία ανάμεσα σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να συζητήσουμε, να δούμε ποια επιχειρήματα έχει μια και η άλλη πλευρά ποια μπορούν να καταρρυφθούν, ποια είναι σωστά, ποια είναι λάθος και μήπως έτσι τελικά εδρεώσουμε πραγματικά μια σχέση εμπιστοσύνης. Το αρνήθηκαν, αγαποίτε συνάδελφοι, αυτό. Αρνήθηκαν αυτήν την τεχνική ιδιαιτησία στην οποία διαιτητές θα ήτανε το ταιή, το ταιέ και το γεωταιέ. Λοιπόν, αυτοί οι άνθρωποι φοβούνται την γλώσσα της λογικής και της επιστήμης. Εμένα αυτό με τρομάζει, πραγματικά με τρομάζει. Ενδεχομένως να έχουν δίκιο, γιατί όμως δεν δέχονται να μας το αποδείξουν αυτό το δίκιο. Άρα υπάρχει λοιπόν κάτι άλλο μπροστά λοιπόν σε αυτό το μεγάλο θεμελιώδες και αναπάντητο ερωτηματικό. Εγώ δεν μπορώ να αλλάξω την άποψη που είχα για το ότι πρέπει η όδευση αυτή να αλλάξει. Δεν μπορώ να απεμπολήσω όλους αυτούς τους αγώνες που κάναμε και οδήγησαν βέβαια στα γνωστά αποτελέσματα, αλλά δεν με ικανοποιεί κιόλας και αυτή η χειρονομία του ΤΑΠ. Και να σας πω αγαπητοί μου δήμαρχε το εξής. Ωραία, ο ΤΑΠ λοιπόν θα χρηματοδοτήσει το έργο, τότε τι τον θέλουμε λοιπόν τον κ. Σταθάκη, τον οποίον κι εσείς αποκαλέσατε δίλερ συμφερόντων. Δεν το θέλουμε λοιπόν σε σύμβαση, άρα και από αυτή την άποψη πρέπει να αλλάξει εκείνη η απόφαση. Εάν είμαστε μάγκες να έχουμε εδώ πέρα συνεργασία μόνο με τον ΤΑΠ, αυτό σας προκαλώ να έρθει εδώ ο ΤΑΠ να πει τις απόψεις του και τη χειρονομία του και τη χορηγεία του εδώ στο Δημοτικό Συμβούλιο παρόντων και των τεχνικών συμβούλων της Πολιτείας και του Δήμου, δηλαδή ΓΕΟΤΕΕ, ΤΕΕ και ίσως και το ΤΕΙ αν το προτείνετε εσείς και τότε να αποφασίσουμε αγαπητοί δήμαρχε και αγαπητοί συνάδελφοι. Λυπάμαι πάρα πολύ που θα το πω, αλλά δυστυχώς βάζουμε στο κεφάλι μας έναν κατακτητή ο οποίος λειτουργεί με αυτόν τον τρόπο. Θα απομυζήσει την περιοχή μας και κάποτε θα αποχωρήσει και εμείς θα μείνουμε με τα προβλήματα που θα μας αφήσει αυτή η δραστηριότητα. Ευχαριστούμε πολύ, όμως όπως θα είδατε ήδη, ξεπεράσατε κατά πολύ τον χρόνο. Δεν πειράζει, δεν πειράζει, είδατε ότι δεν σας ενοχλήσα ιδιαίτερα. Κύριε Παπαδόπουλε, παρακαλώ ακτιτλού. Ναι, θα μείνω λίγο στην ουσία, δεν θα ασχοληθώ με τα σχόλια και θέλω πραγματικά έτσι, κύριε Πρόεδρε, να συνεχίσω από τον κ. Σιμιτζή και θυμίζοντας στο σώμα την απόφαση της 43 του 2018, δηλαδή τον Φεβρουάριο. Αλλά θέλω να διαβάσω ακριβώς την απόφαση αυτήν για να γνωρίζει και το σώμα. Αποφασίζει κατά πλειοψηφία, εγκρίνει την επικυραιοποίηση της 742 του 2017 απόφασης του Δημοτικού Συμβουλού Καβάλας και αποφασίζει να επιβεβαιώσει την πλήρη αντίθεση του συνόλου της τοπικής κοινωνίας στην όδευση του ΑΓΟΤΑΠ, όπως έχει σχεδιαστεί, λέγοντας για ακόμη μια φορά, όχι στη διέλευση του από καλλιεργίσιμες εκτάσεις υψηλής παραγωγικότητας. Προσπερνάω μερικά, αλλά θα πω δυο-τρία πράγματα τα οποία είναι για να καταλαβαίνουν όλοι την απόφαση που είχαμε πάρει τότε. Να ενισχύσει την έμπρακτη στήριξη του αγώνα των κατοίκων για την αλλαγή όδευσης του αγωγού. Να απέχει από κάθε συζήτηση με κροσόπους της κατασκευάστηριας εταιρείας που αφορά διαπραγμάτευση επί της συγκεκριμένης όδευσης του αγωγού. Να συνεχίσει η έμπρακτη στήριξη στον αγώνα και να είμαστε όλοι μαζί πολίτες, δήμος, δημοτικός συμβούλιο μπροστά στα μηχανήματα σε περίπτωση που επιχειρήσουν για άλλη μια φορά να μπουν τα μηχανήματα στη συγκεκριμένη περιοχή. Τέταρτο, θα πω, συνεχίζει η συνέχιση του δικαστικού αγώνα στα ευρωπαϊκά δικαστήρια. Αναφέρω αυτήν την απόφαση γιατί έχει κρίσιμα σημεία τα οποία ομόφωνα εδώ μέσα έχει αποφασίσει το σώμα. Και κλείνοντας, λέει η απόφαση αυτή, η 43 του 2018, δεν κάνω λάθος, ότι λέει εξοδοτήτη δήμαρχου Καβάλλας ως εκπρόσωπο του δήμου Καβάλλας να εμφανιστεί σε κάθε αρμόδιο θεσμικό όργανο και να επαναλάβει την ανωτέρω θέση του δήμου Καβάλλας για την προάσπιση των δικαιωμάτων τόσο του αγρυτουκού κόσμου όσο και του δήμου Καβάλλας. Κυρία Δήμαρχε, όσο υπάρχει αυτή η απόφαση 43 του 2018, κάνατε πραξικόπημα εναντίον του δημοτικού συμβουλίου. Και συνεχίζω κύριε Πρόεδρε και λέω ότι εμείς, κύριε Πρόεδρε, θεωρούμε πως η συνάντηση της 5ης, η Δήμαρχος Καβάλλας, πάντως είναι θλιβερό, αντί να αλλάξει όδευση ο ΤΑΠ, κύριε Δήμαρχε, αλλάξατε εσείς όδευση. Και αυτό αφήστε τα σχόλια. Η Δήμαρχος Καβάλλας έκανε πραξικόπημα, ακριβώς όπως το είπα, εναντίον του δημοτικού συμβουλίου. Και το λέω αυτό γιατί παραβίασε όλες τις αποφάσεις, κύριε Πρόεδρε, που έχουν πάρει μέχρι τώρα για το ζήτημα της όδευσης. Και αποδεύτηκε την άποψη της κοινοπραξίας, ότι η παρούσα όδευση είναι και η τελική. Και έχετε κι εσείς προσωπική ευθύνη, θα έλεγα, κύριε Πρόεδρε, που ανοιχτήκατε αυτήν την παραβίαση των αποφάσεων και δεν προστατέψατε για ακόμη μια φορά το δημοτικό συμβούλο. Δεύτερον θα πω στην κυρία Δήμαρχο ότι αυτή τη στιγμή, ό,τι και να λέτε, κυρία Δήμαρχε, όσες υποσχέσεις και να έχετε δώσει στην κοινοπραξία του ΤΑΠ, δεν ισχύουν. Εσείς μπορείτε να λέτε ό,τι θέλετε. Δήμαρχος και Δημοτικό Συμβούλιο συνεχίζουν να δεσμεύονται από τις αποφάσεις της 43 του 2018 και από την 488 του 2018. Τώρα, να περάσουμε λίγο και το άλλο, τα σχόλια που κάνετε και τα αυτά που πηγαλείτε για τις επιτυχίες σας. Το έργο της ίδρευσης, κύριε Πρόεδρε, στη Δημοτική Ενότητα Φιλίππον, δεν είναι επιτυχία της Δημαρχού. Είναι επιτυχία των αγροτών και των πολιτών. Ξεκάθαρα, για να τα ακούμε όλοι εδώ μέσα, για να ξέρουμε τι λέμε. Κυρία Δήμαρχε, εσείς εξάλλου, έχετε αποδείξει ότι πρωταγωνιστείτε, θα έλεγα, στο να χάνει προγράμματα ο Δήμος και έργα. Και έτσι, θα σας φέρω ένα παράδειγμα και δινεύει να χάσει όλα τα έργα του ΒΑ, να μην το ξεχνάμε, κυρία Δήμαρχε, με πρώτο και καλύτερο την ανάπλαση της πλατείας Καπεργάτη. Και θα σας το φέρνω παράδειγμα και επίσης θα σας φέρω και ένα άλλο παράδειγμα. Μια απόφαση του 2016 για πρόγραμμα που έβγαλε η Περιφέρεια, για επέκταση δικτύων σε θέματα ίδρευσης. Υπάρχουν προβλήματα και προβλήματα και με την ποιότητα του νερού, όπως τα νητρικά του ζυγού. Δυστυχώς, δεν αξιοποιήσατε τίποτα. Τελειώνοντας, έτσι αυτά τα λέμε, για να μην λέτε ό,τι θέλετε και πετάτε... Πάντως, εφόσον δεν αλλάζει η απόφαση του 43 του 2018, κύριε Δήμαρχε, εμείς είμαστε αρνητικοί στο να αλλάξει, να τροποποιηθεί η 488 που λέτε. Η 488, η ενότητα, αυτό είπατε προηγουμένως. Για αυτό το σημείο να ξέρετε και επίσης είμαστε και αρνητικοί και λέμε όχι στο πραξικόπημα που κάνατε ενάντια στο Δημοτικό Συμβούλιο. Λοιπόν, ευχαριστούμε τον κ. Παπαδόπουλο. Ο Παπαδόπουλος εγώ είμαι κύριε Δήμαρχε. Θέλω να πω κάτι στον κ. Παπαδόπουλο. Σκόπιμα ο κ. Παπαδόπουλος δεν διάβασε τα προηγούμενα της απόφασης 43, γιατί εκείνη τη μέρα του Φεβρουαρίου ήρθε ο κ. Βελάκης και ζήτησε να πάρει μια τέτοια απόφαση το Δημοτικό Συμβούλιο, διότι συζητήσαμε το πρωί στο γραφείο και με τον τρόπο που του έλεγα το θέμα, που προφανώς ο άνθρωπος μπορεί να διέκρινε κάτι που θα ήταν για το καλό της υπόθεσης. Παρακάλεσε να πάρουμε μια τέτοια απόφαση στο Δημοτικό Συμβούλιο για να μπορέσει να μου κλείσει ένα ραντεβού με τον πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας, ο κ. Βελάκης. Και ήρθε εδώ παρακαλώ, αλλά εσείς τότε λείπατε συχνά κ. Συμπτζή. Λοιπόν, ήρθε εδώ εκείνη τη μέρα. Για διαβάστε παρακαλώ μπροστά. Δεν διαβάζετε τα μπροστινά. Τεχνιέντος κ. Παπαδόπουλε, που είστε όντως Παπαδόπουλος. Λοιπόν, σας παρακαλώ, ήρθε και ζήτησε αυτή την απόφαση. Άλλος έχει το όνομα και άλλος τη χάρη. Λοιπόν, ήρθε και ζήτησε αυτή την απόφαση για να προσπαθήσει να μου κλείσει ραντεβού με τον Πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας, θεωρώντας ότι η ζέση με την οποία του ανέφερα το θέμα θα έκανε καλό στην υπόθεση. Δεν πιστεύετε με εμένα, ρωτήστε τον ίδιο τον κ. Βουλακή. Για αυτό πήραμε αυτή την απόφαση. Για να παραστεί η κυρία Δήμαρχος και να αντιπροσωπεύσει όπου χρειαστεί. Για αυτό την πήραμε αυτή την απόφαση. Αχ, κύριε Παπαδόπουλε. Ο κύριος Παπάς, παρακαλώ, έχει το λόγο. Εγώ, κύριε Πρόεδρε, θα ξεκινήσω από εκείνο το βράδυ που ομοφωνήσαμε όλοι απέναντι στον ΤΑΠ. Τότε δηλαδή που ο Τουλκίδης έβαλε τα κλάματα, γιατί εκεί είχε κάνει και βαρύγδοπες δηλώσεις και λέγει ότι ήταν τόσο συγκινημένος από τον αγώνα των ανθρώπων και από τη συμπεριφορά και δεν το είχε κάνει ποτέ στη ζωή του και θα το έκανε μαζί μας. Και ήταν σαν τον μαθητή του Χριστού που πριν λαλήσει τρεις φορές ο Κόκορας τα ξέχασε όλα. Έτσι για την ιστορία τα λέω αυτά. Λέω λοιπόν σε εκείνο το συμβούλιο που ομονοήσαμε, που όλοι πιστέψαμε ότι είμαστε μια αραγής κοινωνία, η δήμαρχος έκανε μια δήλωση και είπε ότι τέρμα, μόνη της την έκανε την δήλωση, δεν την έβαλε κανένας από μας να την κάνει πέραν του κειμένου που διάβασε προηγουμένως ο κ. Παπαδόπουλος, είπε ότι τέρμα, δεν ξαναμιλάω με τον ΤΑΠ αν δεν αλλάξει ώδευση. Μόνο όταν θα αλλάξει ώδευση τότε θα ξανασυνομιλήσω με τον ΤΑΠ. Και αυτό ήταν το μεγαλύτερο ψέμα. Ήρθαμε στην αμέσως επόμενη συνεδρία του Δημοτικού Συμβουλίου, κάναμε μια σχετική φασαρία με τον κ. Γραμμένο για να του πούμε ότι είναι η αμέσως επόμενη συνεδρία του Δημοτικού Συμβουλίου και ότι έπρεπε να τηρήσουμε τα συμφωνηθέντα. Δεν τα τηρήσαν. Και πήγαμε, αυτά όλα έγιναν για να πάμε σε αυτήν που λέει η κ. Τσανάκα, μαραθώνια συζήτηση. Εγώ τη λέω μαραθώνια θεατρική παράσταση, τεσσεράμισι ώρες, όπου τι έγινε εκεί πέρα μέσα. Ξεχωρίσαμε το πολιτικό σκέλος από το τεχνικό σκέλος για να δούμε αν θα μπορέσουμε να βρούμε σημεία επαφής με τους εκπροσώπους του ΤΑΠ, οι οποίοι ήταν και καινούργοι και είχαν ένα χρόνο και αναθεματίζαν λίγος πολύ τους προηγούμενους ότι δεν το χειρίστηκαν καλά το θέμα. Σε αυτή λοιπόν τη θεατρική παράσταση μας μοιράσαν και το πρόγραμμα της παράστασης. Μας μοιράσαν μια 25-30 σέλιδη παρουσίαση, στην οποία ο Γλυκίταλτος ήταν ο Ιταλός, με τον άλλον τον ΤΑΠ εκεί πέρα τον Πρόεδρο που παρίστατο απλώς, και με μια διαρμηνεία που έκανε πάρα πολύ καλά τη δουλειά της, δεν άφηνε τίποτα που δεν το εξήγησε για να μην λέμε ότι δεν μπορέσαμε να συνονιθούμε τελικά. Και αφού πήραμε είχε και συμπεράσματα, είχε και συμπεράσματα αυτή η παρουσίαση. Άρα λοιπόν που την είδατε τη συζήτηση κυρία Τσανάκα και το διάλογο κυρία Τσανάκα, γιατί εγώ μέχρι σήμερα ξέρω ότι η συζήτηση και ο διάλογος προσέρχονται δύο πλευρές, παρουσιάζουν τα επιχειρήματά τους και προσπαθούν να συγκλίνουν για να βγάλουν μια κοινή απόφαση, η οποία θα ικανοποιεί και τα δύο μέρη. Έγινε κάτι τέτοιο, δεν έγινε. Λέτε εσείς ότι προέκυψαν νέα δεδομένα. Για να δούμε τα νέα δεδομένα που προέκυψαν. Λέτε ότι όλες οι κυβερνήσεις συμφώνησαν. Όταν αποφασίσαμε και ομολογήσαμε σε αυτή την απόφαση, όλες οι κυβερνήσεις δεν είχαν συμφωνήσει, είχαν συμφωνήσει Μανιάτης, περιβαλλοντικός όρος, Σαμαράς αργότερα, Τσίπρας, πιο μετά. Δεν είχαμε τις δηλώσεις στα Θάκη, που έλεγε ως καθαρός δίλερ ότι θα σας δώσουμε κάτι και είχαμε το γραμμένο κάποιες αντιρρικίες τότε, έλεγε και εμείς, για την όδευση την άλλη μιλάμε. Δεν μιλάμε για τα παράλληλα έργα που θα γινόντουσαν για τίποτα διαφορετικό, αλλά που μιλάγαμε για τελώς διαφορετικό. Και πάμε σε εκείνη τη σύσκεψη να δούμε τι άλλα δεδομένα υπήρχαν και τι άλλαξε. Το ΣΤΕ δεν είχε βγάλει την απόφασή του και μετά εμείς πήραμε, ομονοείσαμε. Κύριε Τουλχή, θυμάστε αυτά, δεν έγιναν έτσι ακριβώς όπως θα λέω, κάνω κάτι λάθος, λοιπόν. Και πάμε τώρα να δούμε τι είπαμε τώρα εκεί πέρα μέσα και πώς μας αντιμετώπισαν. Βέβαια εκεί πέρα μέσα δεν προσήλθε το ΓΕΟΤΕ, το οποίο είχε σαφώς πάρει θέση υπέρ της θέσης της τοπικής κοινωνίας και των αγροτών. Προσήλθε όμως και κάθιδρος ο εκπρόσωπος του ΤΕ, ο οποίος βόλευε να έρθει εκεί πέρα και τον βγάλαμε έξω και τον πήγαμε στο δεύτερο σκέλος στο τεχνικό, αλλά ευτυχώς δεν χρειάστηκε να μιλήσει, γιατί άμα μιλήσει αυτός πίσω από τις εταιρείες κρύβεται. Και είπαμε εκεί πέρα μέσα, αν θυμάστε κυρία Τσανάκα, ρώτησα, υπάρχει πρόβλημα με το κόστος ρε παιδιά, λέει κανένα απολύτως πρόβλημα. Υπάρχει τεχνικό πρόβλημα και δεν πάμε στην βόρεια χάραξη. Και αυτό υπάρχει ένα πρόβλημα αλλά και αυτά λύνεται. Ρε παιδιά τι σας πειράζει, μας πειράζει ότι τώρα χάσαμε χρόνο, δηλαδή μας απομένουν 10 χιλιόμετρα, τα έχουμε τελειώσει όλα, τρία χρόνια δεν συζητάγαμε. Και λέμε λοιπόν, την περιβαλλοντική μελέτη που εγκρίθηκε τις προάλλες του Ποσειδώνα, την ξέρετε? Σας την γνωρίζουμε ότι προχθές ήρθε, άρα υπάρχει κάραξη από εκεί που λέμε εμείς, με εγκεκριμένους περιβαλλοντικούς όρους, άρα θα πάμε στο Σταθάγη, και θα του πούμε ότι ναι, είναι ένα πρόβλημα που λύνεται για τη δικιά με τον ΤΑΠ, θα περάσει από εκεί, δεν θα καθυστερήσει, θα τελειώνει. Το θέμα μας όμως είναι ότι κάνανε μια τεράστια αλλαγή μετά από την πίεση, που εγώ δεν κατάλαβα, η Δήμαρχος, αν πίεσε καθόλου τον ΤΑΠ. Τι είπε, α, η παρακολούθηση των καλλιεργιών δεν θα είναι τρία χρόνια, θα είναι πέντε χρόνια. Και εγώ σας λέω τώρα. Άντε, εγώ έχω μια πληροφορία, ας την πω έτσι και ας την εξετάσεις, κυρία Δήμαρχα, ότι εκεί που πέρασε ο ΤΑΠ στα άλλα χιλιόμετρα που έχει περάσει, και έχουνε σπήρει επάνω οι αγρότες καλαμπόκι, ακόμη δεν έχει βάλει αέριο μέσα ο ΤΑΠ, εκεί είναι μικρότερης παραγωγικής βάσης το καλαμπόκι από τα διπλανά μέτρα. Που σημαίνει ότι κάτι διαταράχτηκε εκεί, διαταράχτηκε δηλαδή. Τι λέει εδώ πέρα, δεν θα περάσουμε από την τύρφη, αλλά άμα βρούμε τύρφη, βάλετε μια Επιτροπή. Τώρα το δεχόμαστε το ΓΙΟΤΕΕ, αφού κάναμε τη δουλειά μας, αφού δώσαμε τα λύτρας μου επιπτραπή εντός εισαγωγικών εκπαιστικών και κοινωνίας και την είπαμε πάρε τα 6 εκατομμύρια που εγώ διαφωνώ, δεν είπαν ότι αποφασίστηκαν, είπε ότι αποδέσμευσαν 6 εκατομμύρια για την περιοχή, που σημαίνει ότι αυτά τα 6 εκατομμύρια μπορούν να μην πάνε μόνο σε έργα, δεν το διευκλήνησε. Είπε ότι αποδέσμευσαν 6 εκατομμύρια από το συνολικό, από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα, μόνο για την περιοχή, που σημαίνει ότι μπορούν να πληρωθούν εκπτάσεις, μπορούν να γίνει ένα τύχημα, χτυπαξύλω, μπορούν να γίνουν πολλά και να είναι αυτά τα 6 εκατομμύρια. Τέλος πάντων, εγώ βλέπω τον τυρί και βλέπω και την φάκα και δεν το συζητώ καν αυτό. Και λέω λοιπόν, ωραία, άντε θα βρούμε τύρφη, θα την βγάλουμε, θα βάλουμε κάτι άλλο. Εάν βρούμε αρχαία, και εκεί μπορούμε να βρούμε, αφού η αρχαιολογική υπερσία μας δηλώνει ότι δεν έχουμε νομοσυμφέρον, άρα δεν μπορούμε και με αυτούς να συνονοηθούμε. Εάν χάσουμε τα λασπόλοτρα, εγώ λέω εάν, εάν χάσουμε, απενταχτούμε από την Ουνέσκο, ποια αποζημίωση θα φτάσει, εκτός κι αν δεν ξέρουμε να αξιολογούμε τα ακριβώς προνόμια της περιοχής. Αν χάσουμε τα λασπόλοτρα, αν χάσουμε την ένταξη μας στην Ουνέσκο, ποιος θα μας αποζημιώσει. Δηλαδή, άντε εγώ σας λέω ότι αύριο η Γη δεν είναι καλή και διαμαρτύρει το Πουρσαέβ που έχει ένα χωράφι, το λέω για παράδειγμα πλουστευμένο για να το καταλάβετε, και του πού είναι, πόσο θα έπαιρνε Πουρσαέβ εσύ από το χωράφι αυτό, θα έπαιρνα 2.000 ευρώ, πάρε 4, εντάξει τελείωση, πάρε 4-5 χρόνια και τελείωση. Δεν είναι έτσι όμως με τα άλλα ζητήματα. Τα άλλα ζητήματα θα μας βαραίνουν. Το ότι λένε ότι θα κάνουμε διπλάσιο πάχος τον αγωγό, αυτό δεν λύνει κανένα απολύτως πρόβλημα. Το να απενταχτούμε από την Ουνέσκο, αυτό θα είναι το φοβερότερο μαρτύριο που θα υποστούμε όλοι μας και θα το χρειωθούμε όλοι μας πολιτικά. Λέω λοιπόν κυρία Δήμαρχο και κλείνω με αυτό. Αναζητήσατε μετά από όλα αυτά που είπα, είπατε τι δεν έκανε τελικά ο Δήμος, τι δεν έκανε ο Δήμος. Έχετε ερώτηση. Η απάντησή μου είναι ότι ο Δήμος προσήλθε σε αυτήν την διαπραγμάτευση, συζήτηση, θεατρική παράσταση χωρίς Δήμαρχο. Γιατί τους επέβαλε η απέραντη πλευρά να μην είναι εκπρόσωπος του ΓΕΟΤΕ, να είναι αστυνομία έξω και δεν ψέλησαν το παραμικρό να πάρουν πίσω τις μηνύσεις τις οποίες εσείς και όλοι μας εδώ πέρα είπαμε ότι είναι απαράδεχτες και μας προσβάλλουν σαν Δημοτικό Συμβούλιο. Άρα λοιπόν ο Δήμος δεν είχε Δήμαρχο και δεν μπορούσε να κάνει ουσιαστική και επικοδομητική και αποτελεσματική κουβέντα για να βάλει τον ΤΑΠΣ στη θέση τους και μας έβαλε ο ΤΑΠΣ με το τυρί μέσα στη φάκερ. Ευχαριστώ με τον κύριο Παπά. Δύο λεπτά θέλω να απαντήσω κάτι στον κύριο Παπά. Ο Δήμος λοιπόν καβάλα δεν είχε Δήμαρχο και εγώ σας λέω ότι αν κερδίσαμε αυτά που κερδίσαμε χάρη στους αγρότες, χάρη στον αγώνα των αγροτών και τη στεναρή φάση, τη στεναρή στάση του Δήμου τα κερδίσαμε. Χάρη στο γεγονός ότι είχαμε πάρει την απόφαση που είπαμε δεν θέλουμε καμία σκέση. Και πότε το είπαμε αυτό όταν συνέλαβαν τον Κελαϊδάκη, όταν συνέλαβαν τον Ξανθόπουλο, όταν συνέλαβαν τον Προυσαέα. Τι έπρεπε εγώ να κάνω να αφήσω τους δημοτικούς συμβούλους να πω ότι δεν έγινε τίποτε. Ο καθένας από εμάς θα μπορούσε να είναι εκείνο το βράζι στη φυλακή. Έδωσα σημασία σε παρατάξεις για μένα ολίδιοι. Και όταν είπα ότι έγινε αυτό το πράγμα, ξέρετε πολύ καλά κύριε Παπά και μην αλλάζετε τα λόγια. Μακάρι να ήταν ο ΤΑΠ που έκανε τις καταγγελίες και μπήκανε μέσα οι δημοτικοί σύμβουλοι. Ξέρετε πολύ καλά ότι οι μηνήσεις είναι αυτεπαγγελτές. Εάν της είχε κάνει ο ΤΑΠ σίγουρα θα τον πιέζαμε και είμαι σίγουρη, είμαι σίγουρη, εν όψη της καλής σχέσης του με την κοινωνία ότι θα τα απέσυρε. Εγώ είμαι Παπαδόπουλος είπαμε κύριε Παπαδόπουλο, μην με μπερδεύεστε. Να μην ξεχνούμε ότι χάρη στη στεναρή θέση μας, δεν είχε δήμαρχο ο δήμος Καβάλλας και είχε αντιπολίτευση. Πού ήταν? Κρυμμένη πίσω από τα φουστάνια της δημάρχου. Λοιπόν, ευχαριστούμε την κυρία δήμαρχο, παρακαλώ, παρακαλώ, ο κύριος Βέρος, μετά μετά, ο κύριος Βέρος έχει το λόγο, παρακαλώ. Τώρα κρυβόμαστε από τα τηλέφωνα της κυρίας δημάρχου, κρυβόμαστε και πίσω από τα φουστάνια της. Πολύ ωραία, μπράβο, συγχαρητήρια. Λοιπόν, αγαπητοί συνάδελφοι, εμάς ως δημοτική παράταξη δεν μας κάνει εντύπωση αυτή η αλλαγή, η 180 μοιρών αλλαγή της κυρίας δημάρχου και της διοίκησης. Άλλωστε η παράταξή μας εδώ και πολύ πολύ καιρό, έχει καταγγείλει πάρα πολλές φορές και στο δημοτικό συμβούλιο, αλλά και δημόσια στα μέσα, ότι η κυρία δήμαρχος άλλα έλεγε, άλλα ψήφιζε και άλλα έκανα. Διότι η κυρία δήμαρχος ήταν αυτή που την ίδια στιγμή που έλεγε με τίποτα συγκεκριμένη όδευση από τα ταινάγη, ναι στην αλλαγή όδευσης, ναι στη στήριξη του αγώνα των πολιτών, την ίδια στιγμή έπαιρνε χρήματα, αυτά τα χρήματα τα ελάχιστα για εκδηλώσεις για τον Κοσμόπολη. Και βέβαια δεν ήταν ο υπουργός που υπέγραψε αυτά τα χρήματα που πήρε, ήταν η κυρία δήμαρχος που τα υπέγραψε και τα πήρε. Την ίδια στιγμή πάλι που η εταιρεία ζητούσε διευκολύνσεις για εργασίες στην περιοχή του δήμου, απλόχερα η διοίκηση έδινε την έγκριση για κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, για να διευκολυθούν οι εργασίες στην περιοχή της Νέας Καρβάλης. Και βέβαια πάλι την ίδια ώρα που η κυρία δήμαρχος έλεγε ναι σε αυτόν τον αγώνα, δεν θα επιτρέψουμε οι καβαλιότες να υπάρξει αυτή η όδευση, την ίδια ώρα επέτρεπε προέδρους της παράταξής της από τα τοπικά συμβούλια του πρωιν δήμου Φιλίπου να συναντιώνται με ανθρώπους της εταιρείας και να υπάρχει ένα αλλησφαιρήση πόσους θα πάρεις, πόσους θα σου δώσεις εργαζόμενους, για πόσο χρονικό διάστημα. Θα καταγγείλαμε και αυτά. Και βέβαια το χειρότερο από όλα, τη στιγμή, την πιο κρίσιμη στιγμή χρονική της αντιδικίας μας, στα δικαστήρια, στο Συμβούλιο Επικρατίας με τη συγκεκριμένη εταιρεία, να έρχεται και να δέχεται πριν την απόφαση δηλαδή του δικαστηρίου, λίγο πριν από την απόφαση, να έρχεται και να δέχεται να μπαίνει χρηματοδότης, αυτό το περιβόητο συμφωνητικό συνεργασίας Περιφέρειας Δήμου Υπουργείου, να δέχεται και χρήματα από τον ΤΑΠ. Και όταν της λέγαμε μα ξέρεις τι κάνεις, η εταιρεία θα το χρησιμοποιήσει, θα το χρησιμοποιήσει ως ένα αποδεικτικό, ότι είναι σε επαφή με την τοπική κοινωνία, ότι θέλει να βοηθήσει, ότι είναι σε μια γαστή συνεργασία με την αυτοδιοίκηση, με τον Δήμο Καβάλας και τώρα αυτά τώρα που λέει στην όποια αγωγή στα δικαστήρια, δεν έχουν καμία σχέση. Και βέβαια όταν την είπαμε και κάποια στιγμή και τον κύριο Πρόεδρο και την διοίκηση, ότι γνωρίζατε την απόφαση του δικαστηρίου, κοντά ψα να μας φαν. Και εδώ παραδέχονται ότι ο ίδιος ο κύριος Υπουργός τους είπε ευθέως, το χάσατε στην Αθήνα όταν συναντηθήκατε, στην Αθήνα όταν συναντηθήκατε, όχι στην Καβάλα, το χάνετε το δικαστήριο, δεν το κερδίζετε, πάρτε ό,τι είναι να πάρτε προς όφελό σας. Άρα τι μας κάνει εντύπωση, καμιά εντύπωση. Όμως κοιτάξτε να δείτε, τι μας είπε σήμερα η κυρία Δήμαρχος, ότι μετά από τη συνάντηση της περασμένης Τετάρτης πίστηκε ότι δεν υπάρχει άλλη επιλογή, δεν υπάρχει καλύτερη όδευση από τη συγκεκριμένη και μάλιστα πίστηκε, χωρίς να δει βέβαια κανένα χαρτί πιστεύω να είδε, αλλά εμείς δεν είδαμε, δηλαδή κάποια απόφαση αυτού του διοικητικού συμβουλίου αυτής της συγκεκριμένης εταιρείας, που να λέει ότι πήραμε απόφαση να δώσουμε 6 εκατομμύρια για το συγκεκριμένο έργο. Και βέβαια πίστεψε τη συγκεκριμένη εταιρεία. Ποια εταιρεία? Αυτή την εταιρεία που από το 12-13 που εφανίστηκε στην ευρύτερη περιοχή μας, στην περιοχή του Δήμου μας, μας έδειξε από τότε το πραγματικό της πρόσωπο, το αλαζονικό, το πρόσωπο του κατακτητή, όπως είπαν και άλλοι συνάδελφοι, όπου γράψαν στα παλιά τους υποδήματα την αυτοδιοίκηση, κάνοντας μυστικές συναντήσεις σε καφενεία, σε σπίτια προσπαθών, να πείσουν ανθρώπους να πουλήσουν την περιουσία τους και να επηρεάσουν τον κόσμο, χωρίς να δέχονται και χωρίς να προσπαθήσουν καμιά συνάντηση. Άλλωστε τα είπε και ο πρώην δήμαρχος ο κ. Σιμητζής. Και βέβαια τα γνώριζε αυτά η κυρία δήμαρχος, γιατί τότε ήταν δημοτικής σύμβουλος. Ήταν με την παράταξη του κ. Καλλιωτζή. Δεν ήταν εκτός δημοτικού συμβουλίου, να πούμε ότι δεν τα γνώριζε. Και πίστεψε αυτήν την εταιρεία, η οποία ως νομοταγής έκανε αυτό που ορίζω νόμος. Δηλαδή την πραγματική διαβούλευση. Ποια πραγματική διαβούλευση έκανε. Ας μου πει κάποιος ότι έκανε διαβούλευση έτσι όπως ορίζω νόμος και είναι υποχρεωμένη να κάνει. Και πίστεψε ποια εταιρεία αυτήν την εταιρεία, η οποία ούτε λίγοτε πολύ, όλο αυτό το διάστημα, πραγματικά, με έναν αλαζονικότατο τρόπο, έλεγε ότι δεν με ενδιαφέρουν οι αντιδράσεις, δεν με ενδιαφέρει η τοπική κοινωνία, εγώ έχω αποφασίσει και θα γίνει αυτό που έχω αποφασίσει. Δεν θέλω να πω τίποτα περισσότερο, αλλά κυρία Δήμαρχε, εάν υπάρχει κεφαλής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης, δεν θα ψηφιστεί αυτό που κάνατε ως εισήγηση, δηλαδή να μην υπάρξει τροποποίηση και να παραμείνει χρηματοδότης οι εταιρεία τα. Εάν η παράταξη σας ψηφίσει, τότε οφείλεται άμεσα σήμερα να οριστεί ως πέμπτο θέμα έκτακτο, η συζήτηση της επικοιροποίησης της συγκεκριμένης απόφασης της κατυπήγουσας. Διότι αυτό το σκέλος που συζητάμε τώρα προβλεπόταν και ήταν μία από τις ενέργειες, τις δεσμευτικές εκείνης της ομόφωνης απόφασης. Άρα από τη στιγμή που σήμερα δηλώνεται ότι θέλετε και τα χρήματα και ότι συμφωνείτε και με τη συγκεκριμένη όδευση, γιατί το κυρίαρχος εκείνη την απόφαση ποιο ήταν, ότι δεν θέλουμε τη συγκεκριμένη όδευση, θέλουμε αλλαγή όδευση. Άρα οφείλεται να φέρετε αμέσως μετά προς συζήτηση και ονομαστική ψηφοφορία, αν θα πρέπει να επικοιροποιηθεί ή όχι, κατά πλειοψηφία ή ομόφωνα, θετικά ή αρνητικά αυτή η απόφαση. Διότι, κυρία δημάρχε, έχετε κάθε δικαίωμα ως διοίκηση, ως δήμαρχος, ως η παράταξη της πλειοψηφίας, να θεωρείτε ότι πρέπει να αλλάξει τη θέση σας. Άλλωσε, κοιτάξτε τα αγαπητοί συνάδελφοι, πάντοτε το έλεγα και πάντοτε το λέγαμε ότι ο χρόνος είναι αυτός που επιβεβαιώνει ή διαψέδει. Και δικαιώνει κάποιος ή ενδεχομένως κάποιος τους εκθέτει ανεπανόρθωτα. Δικαίωμα έχετε να αλλάξετε θέση, δικαίωμα δεν έχετε να συνεχίσετε να κορεϊδεύετε τους καβαλιώτες και να κορεϊδεύετε και όλους εμάς τους αιρετούς, διότι, κοιτάξτε να δείτε, πάνω απ' όλα προσβάλλεται τον ίδιο το θεσμό για τον οποίον πολλές φορές δηλώσατε ότι υπερητείτε. Και αυτό δεν έχετε δικαίωμα να το κάνετε. Τον ευχαριστώ με τον κύριο Βέρο. Θέλω να πω κάτι στον κύριο Βέρο, κύριε Πρόεδρε, πάρα πολύ συνοπτικά. Παρακαλώ. Πριν από όλα συγχαρητήρια κύριε Βέρο, όσο περνάει ο καιρός γίνεστε ένας νέος παπαδόπουλος μάκης. Δεύτερον, γιατί δεν συμπληρώνετε και το άλλο αυτό που έχει γράψει το κομματικό σας όργανο στο κόκκινο, ότι όταν ο αγογός ΤΑΠ γίνεται προεκλογικός αγογός, προεκλογικός για ποιους, για σας, για μένα. Προεκλογικό είναι το νερό στην πρώην κοινότητα Φιλίππον. Είναι προεκλογική δέσμευση ή πρόκειται για το καλό μιας ολόκληρης κοινωνίας. Και πού ξέρω εγώ πώς θέμα ψηφίζουν από αυτούς. Ξέρετε εσείς, αυτά είχα να πω κύριε Πρόεδρε. Ευχαριστούμε ο κ. Ποτόλιας, έχει το λόγο. Μιλάτε για ρεαλισμό, κυρία Δήμαρχη. Ρεαλισμό, κυρία Δήμαρχη, ωστόσο κατά την άποψή μας θεωρούμε πως δεν είναι ρεαλισμός να είστε με όλους και με όλα. Άλλα να λέτε στα Υπουργεία, άλλα εδώ σε εμάς, άλλα στους κατοίκους, άλλα στους συλλόγους και πάει συνέχεια χρόνια τώρα αυτή η ιστορία. Για την αλλαγή θέσεων στην καθημερινότητα λέγεται κολοτούμπα, είναι μια πρακτική στην οποία έχει πάρει ντοκτορά ο ΣΥΡΙΖΑ. Και πραγματικά σήμερα και μετά την επίσκεψη, κυρία Δήμαρχη, καθαρά και ξάστερα πάτε χέρι-χέρι με το ΣΥΡΙΖΑ. Έχει αποδειχθεί λοιπόν μετά την σύσκεψη που έγινε με τους ανώτερους του ΤΑΠ, ότι το οποίο θα ξεκαθαρίσει και ήδη ξεκαθάρισε. Δεν ακούω τι λέτε, ωστόσο όμως έχετε ταυτιστεί πλήρως σε αυτή την υπόθεση με την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ και του ΤΑΠ. Η έλευση εδώ των υψηλών στελεχών του ΤΑΠ ξεκαθάρισε όντως το τοπίο και αναγκαστικά θα το ξεκαθάριζε αργά ή γρήγορα. Δεν μπορεί μια ζωή να υπεκφεύγεις και να μην ξεκαθαρίζουν τα πράγματα και να υπάρχει πάντα ένας κουρνιαχτός. Η επίσκεψη εδώ πέρα του ΤΑΠ ήταν εξακάθαρη. Με έναν ομό και εγγυαστικό αλλά ευγενικό τρόπο είπε ο ΤΑΠ ότι κόψτε το κεφάλι σας, εγώ είμαι ο κυρίαρχος του παιχνιδιού, δεν θα αλλάξω την όδευση, ό,τι και να γίνει, έχω τους πάντες με το μέρος μου, όσες προσπάθειες γίναν από όλους σας σε εκείνη τη σύσκεψη να πείσετε τον μεγάλο ΤΑΠ, όπως το λέγατε, να δείξει το μεγαλείο του, ώστε να αλλάξει και την όδευση και τότε θα του κάνετε και εικώνισμα, αποδείχθηκε ότι ήτανε μάταια προσπάθεια και το ξέρετε πάλι πολύ καλά ότι τέτοιοι κολοσοί τέτοιες μεγάλες εταιρείες δεν κάνουν πίσω, δεν κάνουν πίσω με τίποτα εξόν και αν αναγκαστούν. Τι χρειάζεται από εδώ και πέρα αγαπητοί συνάρεφοι, είναι ξακάθαρο πως η δημοτική αρχή τα αλλάζει και δεν θα σταθεί από την πλευρά όσον αγωνίζονται ενάντια στον ΤΑΠ. Πέρασε από το στρατόπεδο, μπήκε στη στρούγκα του ΣΡΙΖΑ, πέρασε στο στρατόπεδο όπου βρίσκεται μπροστάρις η κυβέρνηση, η κυβέρνηση που υπηρετεί, εξεπηρετεί τα συμφέροντα συγκεκριμένα εδώ του ΤΑΠ αλλά και γενικά όλων των μεγάλων επιχειρηματικών νομίλων στη χώρα, πέρασε και ο δήμος σε αυτή την πλευρά και από αυτή την πλευρά είναι και ο ΤΑΠ, είναι και οι δικαστικές αρχές, είναι και οι αστυνομίες και είναι όλα. Από αυτή την πλευρά λοιπόν πρέπει να ξεκαθαρίσει το τοπίο και αυτό που χρειάζεται σε αυτό το στρατόπεδο τώρα είναι να οργανώσει την πάλη του για να αμυνθεί με αυτά τα σχέδια που προχωράνε με γουργούς ρυθμούς. Πώς θα γίνει αυτό? Κατ' την άποψή μας αυτό που χρειάζεται είναι να διευρυνθεί το στρατόπεδο της άμυνας και με άλλες δυνάμεις. Αυτή τη στιγμή όλα αυτά τα χρόνια οι αγώνες που κάνανε οι κάτοικοι και ο ευρωτικός σύλληγος και οι συντονιστικοί κατάφεραν τι στην κοινωνία την υπόλοιπη, να πείσουν όλον τον κόσμο ότι έχουν δίκιο και πραγματικά αυτό το καταφέρανε. Σήμερα η κοινωνία της περιοχής εδώ πέρα είναι με τους αγρότες έχουν πιστεί ότι έχουν δίκιο. Αλλά όμως δεν έχουν πιστεί ότι αυτό το πρόβλημα των αγρατών και της έλευσης είναι και δικό τους. Γι' αυτό και δεν συμμετέχουν. Με ποιον τρόπο λοιπόν θα γίνει ώστε να συμμετέχουν γιατί διαφορετικά αν δεν συμμετέχει συνολικά η κοινωνία της πόλης, τα σωματεία, οι σύλλογοι ενάντια σε αυτή την υπόθεση και θα συμμετέχουν μόνο όταν νιώσουν ότι είναι και δικό τους πρόβλημα. Πώς θα γίνει αυτό? Αλλάζοντας την τακτική και τη στρατηγική. Εμένοντας μόνο στην άποψη ότι βλάπτεται η περιοχή με την όδευση και μόνο, είναι ένα πολύ μέρος του τεράστιου προβλήματος που έχουν σχέση με τους αγγούς μεταφοράς συνέργειας. Ξέρετε πολύ καλά ότι αυτή η αγγουγή μεταφοράς ενέργειας γίνονται στα πλαίσια τεράστιων ανταγωνισμών μεταξύ μεγάλων εταιριών, μεγάλων καπιταλιστικών κρατών και αυτοί οι ανταγωνισμοί φέρνουν και τους πολέμους που αυτή τη στιγμή έχουμε στην περιοχή μας. Από την Ουκρανία μέχρι την Συρία, Λιβύη, προηγούμενα κλπ. Άρα πρέπει να καταλάβουν η κοινωνία και συνολικά οι εργαζόμενοι της περιοχής ότι οι σχεδιασμοί αυτοί είναι επικίνδυνοι για την περιοχή και για το χώρο. Επίσης, αυτό που πρέπει να καταλάβουν για να συμμετάσχουν στην αντίσταση ενάντια στον ΤΑΠ είναι ότι δεν έχουν οφέλη από αυτόν τον αγγωγό. Περνάει ο αγγωγός από την περιοχή μας και δεν θα δούμε ούτε κυβικό εκατοστό τη στιγμή που θα μεταφερθούν χιλιάδες εκατομμύρια κυβικά εκατοστά στην Ευρώπη. Εδώ δεν πρόκειται να πάρουμε και αν το πάρουμε και όπου το παίρνουν το αέριο είναι επανάκριβο, δεν θα είναι φτεινό και σε καμιά περίπτωση δεν θα ικανοποιεί τα συμφέροντα των κατοίκων και για την οικιακή χρήση και για αγροτική οικονομία και για τις μικρές βιοτεχνίες. Άρα αυτό που χρειάζεται σήμερα στο στρατόπεδο που είναι ενάντια στην κυβέρνηση στον ΤΑΠ στο δήμο πια από ό,τι φαίνεται πρέπει να διευρύνει τα αιτήματά του ώστε να πιστούν και οι υπόλοιποι κοινωνικοί φορείς να μπουν μέσα στην αντίσταση αυτή μέσα στον πόλεμο αυτό για να μπορέσεις να αντιμετωπίσεις αυτό το θέμα. Προτείνουμε εμείς λοιπόν ως λαϊκής εισπίρουσης το Δημοτικό Συμβούλιο. Εμένοντας φυσικά σταθερά σαν παράταξη ενάντια στην διέλευση μέσα του Θενάγη. Θεωρούμε πως το Δημοτικό Συμβούλιο πρέπει να πάρει μια απόφαση ακόμα και σήμερα να δείξει ότι είναι σταθερό στην ομόφωνη προηγούμενη απόφαση σχετικά με την αλλαγή όδευσης. Εδώ και τώρα να καταργήσει τη συμφωνία αυτή που έκανε με το Υπουργείο και να διεκδικήσει τα έργα με πληρωμή και χρηματοδότηση από το Υπουργείο βγάζοντας απ' έξω τον ΤΑΠ, συγχρόνως να απαιτήσει από το Περιφοριακό Συμβούλιο επίσης να πάρει πίσω αυτή τη συμφωνία που ήδη και αυτό υπέγραψε ώστε να γίνουν τα έργα για την ίδρυση και την νεάρτευση και να πάρει επίσης απόφαση ότι θα στηρίξει τους αγώνες των αγροτών ενάντια στην διέλευση. Επειδή όμως θεωρούμε με την εισήγηση της Δημάρχου ότι είναι μια εισήγηση η οποία τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τον δικό μας τρόπο σχέψης είναι προσβλητική, θεωρούμε ότι αν δεν πάρει πίσω την πρόταση που έκανε για να ψηφίσει το Δημοτικό Συμβούλιο, εμείς δεν θέλουμε να συμμετέχουμε ούτε καν στη συζήτηση που θα ακολουθήσει σχετικά με την πρόταση η οποία αν παραμείνει στο τραπέζι της πρότασης. Ρωτάω, κυρία Δήμαρχη, επιμένετε στο να κάνετε την πρόταση. Αν επιμένει, εμείς αποχωρούμε. Τι αποχωρείτε, πάλι αποχωρείτε. Εδώ έχουν να πούν πράγματα κάποιοι να πούν. Πρώτον, για μια ακόμη φορά, κύριε Πρόεδρε Παλιθέβομαι, ότι το ΚΚΕ πρέπει να υπάρχει. Ακούμε αλήθειες από το ΚΚΕ. Πρέπει να σας πω ότι σε πάρα πολλά θέματα από αυτά που θέσατε θα μπορούσα να συμφωνήσω. Όχι φυσικά σε αυτό που με βγάζει τα απατεώνα, αλλά παρόλα αυτά είπατε ανοιχτά και καθαρά όσες προσπάθειες κι αν κάναμε δεν καταφέραμε να τους μεταπείσουμε. Το αναγνωρίζετε κύριε Ιπποτόλιο. Δεύτερον, τι ωραία που θα ήταν αυτή η εποχή που ζούμε χωρίς εργοστάσια, χωρίς αγωγούς, χωρίς τουρισμό, χωρίς τίποτε. Γιατί με αυτή τη λογική ούτε τα πετρέλα πρέπει να υπάρχουν. Προκαλούν μαζί με τη βούφουλού ρίπανση στο περιβάλλον ή οτιδήποτε. Και όπως είπα μια χαρά θα μπορούσαμε να ζούμε με τη Σόγια και τον ηλιόσπορο που καλλιεργεί ο υπουρσαεύς και να ξαναγυρίσουμε. Σας παρακαλώ, εγώ έτσι θα καταλαβαίνω. Λοιπόν, όσες προσπάθειες κι αν κάναμε τώρα από κει και έπειτα εάν τους ελιγμούς εσείς τους λέτε κολοτούμπες θα μου επιτρέψτε να σας πω, θα σας πω κι εγώ κάτι άλλο. Τον τελευταίο καιρό ήθιστε σε όλα τα δύσκολα θέματα η αντιπολίτευση να την κάνει με ελαφρά. Μη μπαίνετε σε αυτή την παγίδα κύριε Ποτόλια. Εδώ καθίστε και ψηφίστε αρνητικά γιατί εγώ την πρόταση δεν θα την πάρω πίσω. Καθίστε να ψηφίστε αρνητικά για να πείτε στον κόσμο στους Φιλήπους ότι εμείς κυνηγάμε ανεμόμυλους και ότι εδώ μας προσφέρετε ένα έργο και δεν θέλουν, τα λεφτά δεν τα παίρνουν. Καθίστε να τους το πείτε όμως ψηφίζοντας, όχι με την απουσία σας. Ευχαριστούμε την κυρία Δήμαρχο, κύριε Κυστανθόπουλε παρακαλώ. Ενίσχυσε την άποψη ότι δεν μπορώ να μείνω με τέτοια πρόταση στο Δημοτικό Συμβούλιο με όσα προηγήθηκαν. Εντάξει κύριε Ποτόλαιο, δεν έχουμε κανένα. Σημειώστε, αποχωρεί ο κύριος Ποτόλαιος. Ο κύριος Ξανθόπουλος έχει το λόγο... Την εισήγησή μου θα τη στείλω γραπτά και θα γραφτεί η αποχώρησή μου γι' αυτό το λόγο. Εφόσον υπάρχει αυτή η πρόταση της Δημάρχου για συζήτηση, είναι ο λόγος να αποχωρεί. Έγινε κατανοητό. Κύριε Ξανθόπουλος και όλοι οι υπόλοιποι που θα πάρουν το λόγο έχουν τρία λεπτά στη διάθεση. Δεν πειράζει. Κύριε Πρόεδρε, εγώ δεν συμμετείχα σε όλες αυτές τις συναντήσεις που γίνανε και την περασμένη πέντη και σε όλες τα άλλες προηγούμενες. Εγώ αυτό που έχω στα χέρια μου και αυτό που είναι οδηγός σε οτιδήποτε κάνω ή αποφασίζω είναι συγκεκριμένες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου και με βάση αυτό και την εντολή όπως είπε η Κυρία Δήμαρχος και Δημόσια μάλιστα έδωσε τόσο σε εμένα όσο και στον κ. Βόνια όσο και στον κ. Μπαρτζίδου. Κάναμε τουλάχιστον εγώ ό,τι έκανα. Και εξηγώ στο σώμα. 491 του 2014-1994 είναι μόλις έγινε η αλλαγή της διοίκησης. Μόλις δηλαδή ανέλαβε η νέα διοίκηση τα καθηγοντά της. Λαμβάνεται μια απόφαση καταπληκτικοφεία από το Δημοτικό Συμβούλιο το οποίο δηλώνει πως είναι αντίθετο με την όδευση, εφυγραμμιζόμενο βέβαια με τη δέσμευση που έλαβε η Δήμαρχος στους κατοίκους της Δημοτικής Συνότητας Φιλίππον και στον Αγροτικό Σύλλογο ότι εφόσον κερδίσουμε τις εκλογές εμείς θα είμαστε μαζί για να αλλάξουμε την όδευση γιατί δεν πρέπει να γίνει αυτή από τα ταινάγια. Τότε τι απόφαση πήρα που δεν ήμουν Δήμαρχος. Δεν είπα ότι πήρατε απόφαση Δήμαρχε. Είπα ότι υποσχεθήκατε. Υποσχεθήκατε, υποσχεθήκατε. Επειδή δεν είμαι συνηθισμένος γι' αυτό κάνω και κάποια λάθη, με συγχώρητε. 7.42 απόφαση του 2017. Επανέρχεται. Και όχι μόνο επανέρχεται αλλά προσαυξάνει. Βάζει και επιπλέον δεσμεύσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο και όρους. Δεν θα τους αναφέρω για να μην κουράζουν το στόμα. Απόφαση άλλη. 4.18 και έρχομαι και στην τελευταία η οποία είναι 4.88 του 2018. 27 Ιουνίου. Τα επαναλαμβάνω για αυτούς που δεν ήταν παρόντες. Ότι έχουν προηγηθεί ό,τι θα έχουν προηγηθεί. Οι 8 συλληφθέντες είναι εκεί που είναι. Άρα και θέλω να ρωτήσω το σώμα εάν την εντολή δεν την έδωσε για να είναι εκεί σε διαδεταγμένη υπηρεσία η ελληνική αστυνομία. Ποιος την έδωσε. Αυτό καταλάβατε. Λέει λοιπόν η καλή κυρία κοινοπραξία. Ότι ξέρετε εγώ δεν έχω μηνύσει τις 8. Και το ρώτημα είναι ποιος τους μηνύσε τις 8. Ποιος έδωσε εντολή στην ελληνική αστυνομία να εκεί παρόσα σε 7 η ώρα το πρωί στην μέση του πουθενά εκεί όπου δεν υπάρχει τίποτα παρά μόνο δύο πολυβολία και ένα καταφύγιο. Και ένα έργο εγκατελελειμμένο δυόμιση χρόνια για το οποίο μάλιστα το πήγε η κοινότητα ζηγού κάνει και το συγκεκριμένο ψήφισμα καταγγέλοντας αυτή την λαθασμένη στάση της κοινοπραξίας. Και βέβαια από εκεί και πέρα είναι γνωστά και όσα έχουν δηλωθεί ότι ξέρετε και τα έχουν πει οι πρόεδρες ότι ξέρετε εμείς να κάνουμε καμιά κουβέντα με αυτούς πλέον παρά μόνο σε ό,τι αφορά την αλλαγή όδευσης. Και κατά λίγο κύριε Πρόεδρε. Εμείς και ο Αγροτικός Σύλλογος λέει καιρό τώρα, χρόνια τώρα, ότι ο ΤΑΠ κολλησιεργεί σκόπιμα. Κολλησιεργεί γιατί θέλει να δημιουργήσει τα τελεσμένα, δηλαδή να έρθει και να πει ότι ξέρετε 31-12 πρέπει να παραδώσω το έργο και άρα αφού πρέπει να παραδώσω το έργο δεν μπορώ να κάνω καμιά αλλαγή και άρα δεν μπορώ να σηθήσω τίποτα σχετικό με αυτό. Και βέβαια το ρώτημα είναι σήμερα, μετά την συνάντηση της Πέμπτης, γιατί αυξάνεται τα αποδοτικά. Τι είναι αυτό που σπρώχνει τον ΤΑΠ να αυξήσει τα αποδοτικά. Μιλούσαμε, αν θυμάμαι καλά, για 900.000. Τώρα πλειοδοτεί 6 εκατομμύρια. Τι είναι αυτό που το κάνει την κοινοπραξία να είναι τόσο απλόχερα διατηθειμένη μόνο στην περιοχή μας, για όλη την Ελλάδα. Και όχι μόνο χρηματικά αλλά λέει, ξέρετε, και τα δικαιώματα στην καλλιεργία συμπηγή από τρία χρόνια σε πέντε. Αναφέρατε πως αν βρούμε αρχαία θα σταματήσουμε το έργο. Αναρωτιέμαι. Και μετά τι θα κάνουμε. Θα πάμε στην υπερβόρεια όδευση και τότε θα προλάβει ο ΤΑΠ να τελειώσει το έργο 31 Δεκεμβρίου. Αν βρούμε αρχαία. Και να σας πω για κάτι άλλο. Δυστυχώς υποβαθμίζεται και θελούνται δεδομένο ότι το νεκροταφείο που υπάρχει ανατολικά εκεί στον Φιλίππο είναι και μικρής σημασίας. Αναρωτιέμαι πως πριν γίνει καν οτιδήποτε σχετικό εκεί κάποια τομή εσείς εξασφαλίζετε κάτι τέτοιο. Καλείται τους αγρότες το ΤΕ και το ΓΟΤΕ να είναι παρόν. Και όχι μόνο να είναι παρόν αλλά και να επιβλέπει το έργο. Μα κύριε Πρόεδρε το ΓΟΤΕ έχει αναφερθεί με πάρα πολύ μεγάλη λεπτομέρεια. Εξηγεί. Τελειώνω σε μισό λεπτό. Εξηγεί για ποιους λόγους δεν πρέπει να γίνει η όδευση από τα ταινάκια των Φιλίππον. Και το εξηγεί με ακρίβεια απαριθμώντας και τα περιβαλλοντικά και τα πολιτιστικά και τα θέματα της ασφάλειας. Και βέβαια επειδή δεν θέλω να ταλαιπωρώ το σώμα σε ό,τι με αφορά και κλείνω με αυτό. Αυτό το οποίο μου κάνει εντύπωση είναι ότι τελικά με τις αποφάσεις που πήρε το Δημοτικό Συμβούλιο αυτές τις τέσσερις, κατά πλειοψηφία 3 και ομόφωνα η τελευταία, ουσιαστικά η διοίκηση παρασέρει τους συμβούλους πλειοψηφίας να ψηφίσουν κάτι το οποίο δεν πιστεύουν. Και ξέρετε αυτό είναι τραγικό, είναι πάρα πολύ λάθος, είναι μεγάλο λάθος, γιατί ξέρω και το έχω πει και δημόσια και εγώ καταλαβαίνω ότι από την εκείνη πλευρά υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι πιστεύουν ότι πρέπει η ώδευση να γίνει από τα τενάγη. Δικό τους θέμα. Με όλο αυτό παρασύρονται και ψηφίζουν κάτι το οποίο δεν πιστεύουν. Εννοείται ότι επειδή και τα έργα σταθά και τα καταψήφησα Πρόεδρε, δεν συμφωνώ με την εισήγηση όπως αυτή λαθασμένα έρχεται. Συνάδελφοι, περνάμε σε τοποθετήσεις των Δημοτικών Συμβούλων να δώσω τον λόγο στον κύριο Γραμμένο έτσι ώστε εν συνεχεία να μπορέσει και πάλι να προεδρεύσεις. Παρακαλώ κύριε Γραμμένο. Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, καταρχήν θέλω να πω ότι έχω απεριόριστο σεβασμό για όλους τους συναδέλφους οι οποίοι είναι σήμερα εδώ και οι οποίοι έχουν υποστεί όλη αυτή την ταλαιπωρία με την άδικη και παράνομη σύλληψή τους όπως επίσης και στον Πρόεδρο τον κ. Πουρσαϊτίδη και στον κ. Καλπακίδη αλλά και σε όλους όσους έχουν υποστεί αυτή την ταλαιπωρία. Η τοποθέτησή μου αυτή γίνεται με απόλυτο σεβασμό σε όλους αυτούς τους ανθρώπους. Εδώ θέλω να ξεκαθαρίσω κάτι. Η διοίκηση του Δήμου Καβάλλας και εγώ προσωπικά σε καμία περίπτωση δεν υπερασπίζεται τον αγογό ΤΑΠ. Η θέση μας όπως από την αρχή την εκφράσαμε από τότε που αναλάβαμε την διοίκηση του Δήμου ήταν μια. Ενιαία και αταλάντευτη. Αλλαγή της ώδευσης. Αυτή η θέση από το 2014 υπαγορεύτηκε από το γεγονός ότι αυτό ως διοίκηση του Δήμου και ως δήμος Καβάλλας πιστεύαμε. Για τους λόγους τους οποίους σε επανειλημμένες κουβέντες και συζητήσεις είχαμε κάνει τόσο με τη συντονιστική όσο και με αυτούς τους αρμόδιους-αναρμόδιους οι οποίοι εμφανιζόταν εκείνη την εποχή ως εκπρόσωποι του ΤΑΠ. Μας έπεισε ο ΤΑΠ ότι δεν μπορεί να κάνει αλλαγή ώδευσης. Καταλάβατε εσείς σήμερα από αυτό το Δημοτικό Συμβούλιο ότι έτσι έγινε. Έχει πιστεί κανείς ότι ο ΤΑΠ δεν θα μπορούσε να κάνει αλλαγή ώδευσης. Όλοι μας εδώ μέσα για να μην κρυβόμαστε πιστεύουμε ότι κάτω από κάποιες συνθήκες και έγκαιρα θα μπορούσε να έχει γίνει η αλλαγή της ώδευσης. Άρα λοιπόν για να ξεκαθαρίσουμε το ζήτημα του τι συζητάμε και τι ψηφίζουμε σήμερα. Εμείς σήμερα σαν διοίκηση δεν φέρνουμε θέμα για να αλλάξουμε την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου που είναι αντίθετο στην ώδευση όπως έχει εγκριθεί από τα Υπουργεία. Καταλάβατε να γίνεται κάποια τέτοια κουβέντα εδώ, σας είπε κανείς εδώ ή από την εισήγηση της κυρίας Δημάρχου καταλάβατε ότι ο Δήμος Καβάλας αλλάζει τη θέση του ως προς αυτό. Ότι πείστε και δηλαδή ότι η ώδευση όπως έχει εγκριθεί είναι η καταλληλότερη. Αυτό έχετε αντιληφθεί από όλη αυτή την κουβέντα εδώ. Όχι κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ο Δήμος Καβάλας δεν έχει πιστεί ότι αυτή είναι η καταλληλότερη ώδευση. Όμως γιατί πράγμα έχει πιστεί, έχει πιστεί για κάποια δεδομένα τα οποία τα βλέπουμε πλέον μπροστά μας. Παρένθεση, κατηγορήθηκε ο Δήμος γιατί έκανε τη συζήτηση με τον ΤΑΠ. Μα κύριοι, η απόφαση δεν ήταν αυτή η 4.88 να αποστήλουμε επιστολές προς τον ΤΑΠ προκειμένου να έρθει εδώ ο Πρόεδρος και ο Διευθύνος Σύμβουλος ούτως ώστε να κάνουμε αυτές τις κουβέντες. Αυτή την απόφαση δεν υλοποίησε η Διοίκηση του Δήμου με αυτήν εδώ τη συνάντηση. Τι ενήργησε η Διοίκηση του Δήμου Αυτόβουλα, δεν έπρεπε να την κάνει αυτή τη συνάντηση. Νομίζω ότι έπρεπε και αυτή συνάντηση ήταν πάρα πολύ χρήσιμη. Ξέρετε σε τι ήταν πάρα πολύ χρήσιμη? Για να ξεκαθαριστεί οριστικά και τελεσίδικά ότι ο ΤΑΠ δεν θα κάνει αλλαγή της ώδευσης. Αυτό ξεκαθαρίστηκε οριστικά και τελεσίδικά και γι' αυτό πιστήκαμε όσοι συμμετείχαμε σε εκείνη τη συζήτηση. Ότι ο ΤΑΠ δεν πρόκειται να κάνει αλλαγή της ώδευσης. Είναι κακό που το λέει η Δήμαρχος αυτό ή ότι εμείς πιστήκαμε ότι δεν πρόκειται να κάνει αλλαγή της ώδευσης. Μα ήταν φως φανάρι από όλη τη συζήτηση την οποία έγινε. Και εσείς, αγαπητέ Μανώλη και Λαϊδάκη, το ξέρετε πολύ καλά όπως και ο αγαπητός Καλπακίδης, οι οποίοι και φύγατε με τον τρόπο που φύγατε στη λήξη και στη συνάντηση. Άρα λοιπόν μην κατηγορείτε τον Δήμο ότι πίστηκε ότι αυτή είναι η ώδευση και ότι ο Δήμος αλλάζει θέση ως προς την ώδευση. Δεν αλλάζει καμία θέση ως προς την ώδευση. Η ώδευση και σήμερα που μιλάμε εμείς επιμένουμε ότι θα ήταν καλό να γίνει από τη βόρεια πλευρά. Δεν τίθεται καμιά αμφιβολία περί αυτού. Ποια είναι τα δεδομένα όμως που έχουμε μπροστά μας εκτός από αυτήν εδώ τη στάση του ΤΑΠ, η οποία είναι τελεσίδικη και αμετάκλητη. Είναι η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας και η πίεση η οποία ασκείται από πάρα πολλές πλευρές, κυρίες και κυρίες συνάδελφοι, σε πολύ υψηλά επίπεδα. Έτσι και ας μην κάνουν κάποιοι μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο ότι δεν καταλαβαίνουν. Σε αυτήν την πίεση η οποία υπάρχει εδώ και πολλά χρόνια, αγαπητέ Μανώλη, ο Δήμος έχει αντισταθεί μέχρι σήμερα. Έχει αντισταθεί μέχρι σήμερα. Σας είπα, σας είπα, η πίεση είναι από πολύ υψηλά κλιμάκια. Λοιπόν, πάμε τώρα να δούμε εάν το Δημοτικό Συμβούλιο έχει ή όχι εφαρμόσει η διοίκηση, αν έχει εφαρμόσει όλες τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου μία προς μία. Όλες οι αποφάσεις έχουν εφαρμοστεί και όλα όσα περιέχονται στην 488 απόφαση έχουν εφαρμοστεί κατά γράμμα. Και εγώ με τα λόγου γνώσεως σας λέω ότι οι επιστολές οι οποίες στάλθηκαν προς όλους αυτούς όπως στάλθηκαν έγιναν σε συνενόηση και σε συνεργασία με τη Συντονιστική Επιτροπή. Και αν υπάρχει κάποιος που μπορεί να το διαψεύσει να το πει εδώ, εδώ προς τα και τώρα. Όλες αυτές οι επιστολές και ο τρόπος που συντάχτηκαν και προς ποιους απευθύθηκαν και πότε συντάχτηκαν και πότε στάλθηκαν. Ήταν σε απόλυτη και αγαστή συνεργασία με τη Συντονιστική Επιτροπή. Για να δούμε λίγο τώρα κάτι άλλο. Εμείς ως διοίκηση του Δήμου αποδεχόμαστε τις θέσεις του ΤΑΠ. Εμείς ως διοίκηση του Δήμου παρατάμε τη θέση την οποία είχαμε ότι είμαστε υπέρ της βόρειας οδευσής. Εμείς η διοίκηση του Δήμου υποτασσόμαστε τις θέσεις του ΤΑΠ. Αυτό έχετε αντιληφθεί μέχρι τώρα. Τι συζητάμε αγαπητοί συνάδελφοι σήμερα. Συζητάμε εάν στο σχέδιο συμφωνίας το οποίο είχαμε υπογράψει με τον κ. Σταθάκη θα πρέπει να αφαιρέσουμε μία ή δύο φράσεις. Αυτό είναι ακριβώς το αντικείμενο αυτόν τον οποίον συζητάμε σήμερα. Και, ειλικρινά πιστέψτε με, γιατί εγώ από την πρώτη στιγμή έδωσα και την ψυχή μου για αυτό εδώ το πράγμα, άσχετα εάν δεν είχα την τύχη με τον Μανώλη και τα άλλα παιδιά να είμαι στην πρώτη γραμμή, όμως επειδή το πίστευα και το πιστεύω έδωσα και την ψυχή μου για αυτό το πράγμα. Σας βεβαιώ λοιπόν ότι έγινε μεγάλη προσπάθεια από την πλευρά του Δήμου να αφαιρεθούν αυτά τα πράγματα. Απλήν, όμως, αυτή η προσπάθεια του Δήμου έπεσε σε τείχο. Έπεσε στον τείχο το Υπουργείο, αγαπητοί συνάδελφοι, το οποίο Υπουργείο δεν επιδεχότανε καμία άλλη τροποποίηση πέραν αυτής, της οποίας κατά πιο ψηφία το Δημοτικό Συμβούλιο είχε εψηφίσει. Και τι θα φτάνουμε ως αποτέλεσμα, κυρίες και κύριοι, θα φτάνουμε ως αποτέλεσμα το Υπουργείο να αποσύρει την υπόσχεση απέναντι στο Δήμο Καβάλας, γιατί μη ξεχνάμε ότι εμείς με το Υπουργείο συμβαλόμαστε και μόνο με αυτό συζητάμε. Με αποτέλεσμα την επόμενη μέρα, η τοπική οργάνωση του ΣΥΡΙΖΑ, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και το Υπουργείο το ίδιο, να καταγγέλλει τη Δήμαρχο Καβάλας, διότι απεμπόλησε ένα μεγάλο έργο στην πρώην Δημοτική Ενότητα Φιλίππον, έτσι και να μας φέρει τον Δήμο απέναντι στους κατοίκους, στην πλειοψηφία των κατοίκων των Φιλίππον, οι οποίοι θέλουν αυτό το έργο. Και βέβαια, αγαπητοί συνάδελφοι, εσείς όλοι της αντιπολίτευσης, είναι φυσικό να πολεμάτε, να μην γίνει το έργο αυτό, διότι αυτό θα καταλογιστεί στα υπέρ, καταρχήν των αγροτών, οι οποίοι πολεμήσαν και κάναν αυτό τον αγώνα μέχρι σήμερα, αλλά και στο Δήμο, ο οποίος είναι τάχτη με τους αγρότες, με την κοινωνία των Φιλίππον και πολέμισε μέχρι τελευταίας ρανίδος για να γίνει αυτή εδώ η ιστορία. Εσείς, λοιπόν, δεν μπορείτε να μιλάτε εκτός ασφαλούς, διότι εσείς η θέση σας δεν είναι καθαρή με την έννοια ότι δεν θέλετε, εξ αρχής, να εκτελεστεί το έργο αυτό. Με βάση, λοιπόν, αυτό, οποιαδήποτε κριτική γίνεται, είναι σε ισαγωγικά ύποπτη. Και τελειώνω. Η συζήτηση την οποίαν κάναμε, αγαπητοί οι συνάλεφοι, κύριε Ρεβέρο, και επικεφαλείς των παρατάξεων με αυτούς εδώ που ήρθανε από τον ΤΑΠ, ήτανε καθαρά πολιτική συζήτηση. Ο Δήμος Καβάλας δεν πήγε εκεί για να πιστεί από επιχειρήματα εάν η ώδευση αυτή είναι η έτσι ή η άλλη είναι η καλύτερη. Το είχαμε συζητήσει σε επανειλημμένες σκέψεις και το είχαμε πει πάρα πολλές φορές ότι η θέση μας είναι αυτή και δεν μας πείθουν οι ισχυρισμί του ΤΑΠ. Πώς θα το κάνουμε? Αυτή η συζήτηση που έγινε με τα ανώτατα στελέχη, ήτανε όχι για να πείσει ο ένας τον άλλον ποια είναι η σωστή ώδευση, αλλά για να πείσουμε εμείς μήπως μπορέσουμε αυτούς τους επικεφαλείς, οι οποίοι πρώτη φορά εμφανίζονταν ότι είναι πολιτικό το θέμα κυρίες και κύριοι συνάδελφοι και ότι θα έπρεπε λαμβανομένο υπόψη των αντιδράσεων και της καλής σχέσης στην οποία λένε ότι θέλουν να έχουν με την κοινωνία, αυτό το ζήτημα όπως το χειρίζονται προκαλεί τα προβλήματα τα οποία προκαλεί. Ήταν καθαρά μια πολιτική συζήτηση και εκεί προσπάθησε ο δήμος να πείσει τον ΤΑΠ. Όχι για την τύρφη, όχι αν οι σωλήνες έχουν πάχος 10% ή 20% ή 30%, όχι αν θα είναι θα μένει ένα μέτρο, δύο ή πέντε μέτρα. Αυτά τα έχουμε συζητήσει και εμείς ως Δημοτικό Συμβούλιο έχουμε πάρει θέση, υπερασπιζόμαστε και την άποψη του ΓΕΟΤΕ και σε τεχνικά θέματα είμαστε απέναντι σε αυτά τα οποία ισχυρίζεται ο ΤΑΠ, για να μη γίνεται καμιά παρεξήγηση. Επομένως εγώ δεν μπορώ να δεχτώ ότι σήμερα αλλάζουμε τη θέση μας ως προστινόδευση του αγωγού σε καμία περίπτωση. Σήμερα λέμε εάν θα τροποποιήσουμε τη σύμβαση που υπογράψαμε με το Υπουργείο και σας εξηγώ γιατί πρέπει τη σύμβαση αυτή να την υπογράψουμε και να επιμείνουμε στην υπογραφή της από την ώρα που το ίδιο το Υπουργείο αρνείται οποιαδήποτε τροποποίηση της σύμβασης αυτής. Ευχαριστώ πολύ. Πόσο μίλησα? Πρόχωρα Πρόεδρε. Κύριε Πρόεδρε. Συγγνώμη έχουμε κατάλογο. Μισό λεπτό θα σας δώσω το λόγο. Έχω κάνει κατάλογο, επιτρέψτε μου, με συγχωρείτε πολύ. Έχω σημειώσει ότι είναι ο κύριος Καλανταρίδης, ο κύριος Κελαϊδάκης και ο κύριος Μαυρίδης. Έχει ώρα που ζητάω το λόγο κύριε Πρόεδρε. Ναι αλλά το είχαν συζητήσει εξ αρχής. Μα το ζήτησα εξ αρχής αλλά φαίνεται ότι εμείς τα πόριαξε, δεν ακουγόμαστε. Κύριε Μαυρίδη μου οι αντιδίμαρχοι προηγούνται. Τι να κάνω τώρα. Δεν έχω κανένα πρόβλημα μέχρι το πρωί. Ο κύριος Φιλόσοβλος ζήτησε το λόγο επίσης. Ναι, ναι, έχετε δίκιο και ζητώ ταπεινά συγγνώμη, δεν θα ξαναμιλήσω για τους επόμενους μήνες. Όπως θα διαπιστώσατε είναι κάτω πολύ διαφορετικά από ότι έχει ευμά. Ναι, ναι, δίκιο έχετε απόλυτο, το κατάλαβα. Κύριος Κουφατζής. Κύριος Τουλκίδης είναι το έχω σημειώσει. Ο κύριος Καλανταρίδης έχει το λόγο. Λοιπόν η αλήθεια είναι κύριε Πρόεδρε ότι σε ένα μεγάλο μέρος με καλύψατε οπότε θα προσπαθήσω να είμαι το συντομότερο δυνατός. Δυνατόν συντομότερος. Λοιπόν από το 2014 το Σεπτέμβριο αγαπητή συνάδελφη που ανέλαβε η διοίκηση η σημερινή ασχέτως του τι λέγεται σε θεωρητικό επίπεδο, η στάση της ήταν πάντα συγκεκριμένη, απαρέγκλητη και σύμφωνα με αυτά τα οποία είχαμε πει από την αρχή. Είτε συζητήσαμε σε Γραφία Υπουργείων, είτε οι συζητήσεις γίνανε με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επαιδίσεων, με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανάπτυξης, είτε συζητήσαμε με τον ίδιο το ΤΑΠ, η θέση ήταν πάντα η ίδια και όχι σε θεωρητικό επίπεδο αλλά καταγεγραμμένες οι θέσεις με τον πλέον επίσημο τρόπο. Έχουν παρευρεθεί αρκετοί σε αυτές τις συναντήσεις και είναι σε θέση να το γνωρίζουν. Όλα τα άλλα είναι λόγια του αέρα. Όσον αφορά την απόφαση αυτή τη συγκεκριμένη για την οποία γίνεται τόσο η μεγάλη, μάλλον για την οποία σήμερα συζητάμε και είμαστε αυτοί οι οποίοι εξαφνικά ερχόμαστε να καλέσουμε, να την πάρουμε πίσω κτλ κτλ. Ας γυρίσουμε λίγο πίσω τον χρόνο και ας πάμε στο συγκεκριμένο βράδυ. Το τι υπόθηκε εδώ μέσα. Ποια ήταν η θέση της αντιπολίτευσης και ποια ήταν η θέση της συμπολίτευσης. Και το λέω αυτό εγώ συναδελφή, γιατί εκείνη το βράδυ όσοι τοποθετήθηκαν από τη συμπολίτευση, τοποθετήθηκαν λέγοντας ότι δεν θα πρέπει να υπάρχει καμία σύνδεση των δύο αυτών πραγμάτων, δηλαδή τις θέσεις του δήμου με το συγκεκριμένο έργο και ότι δεν υπάρχει, ασχέτον στο τι έλεγε η αντιπολίτευση. Και δυστυχώς θα πω εγώ, η κυρία δήμαρχος έχοντας το πολιτικό θάρρος, προκειμένου να υπάρξει εδώ μία ομόφωνη απόφαση, η οποία θα στήριζε τους συναδέλφους και όχι μόνο οι οποίοι την επ' αύριο καλούνταν ενώπιον του δικαστηρίου, χωρίς πραγματικά να έχει γίνει απολύτως τίποτε. Γιατί ακόμη δεν έχουμε καταλάβει για ποιον λόγο τους τράβηξαν και τους ανθρώπους εκείνη την ημέρα και πέρασαν την ίθα στον κρατητήριο. Έχοντας λοιπόν το πολιτικό θάρρος, ήρθε ουσιαστικά να ανατρέψει τις τοποθετήσεις όλων των συμβούλων της και να πει, ναι ρε, θα πάρουμε αυτή την απόφαση όπως τη θέλει η αντιπολίτευση, θα πούμε ότι πετάμε από έξω τον ΤΑΠ έτσι ώστε να στηρίξουμε τους δικούς μας ανθρώπους. Αυτός ήταν ο αγαπητής συναδελφιολόγος. Και για την αλήθεια των πραγμάτων, ηχογραφημένη είναι η συνεδρία εκείνης της νύχτας. Παρακαλώ ο οποίος αμφιβάλλει για αυτά τα οποία λέω, να ζητήσει και να την λάβει. Τελικά κερδίσαμε κάτι από αυτή την ιστορία όλα αυτά τα χρόνια από τον αγώνα τον οποίο γίνεται είτε αυτοί λέγονται αγρότες, είτε λέγονται πολίτες, δημότες, είτε λέγεται δημοτικός συμβούλου, είτε λέγεται δίκηση, ναι συναδελφί κερδίσαμε, δεν χάσαμε τη μάχη. Πάντα σε μία μάχη υπάρχουν απώλειες, γιατί έτσι είναι ο πόλεμος δυστυχώς, υπάρχουν όμως και κέρδι. Και εδώ κερδίσαμε κάποια πράγματα, έστω θα πω εγώ και την ίστατη στιγμή, όταν επιτέλους οι καρδινάλοι του ΤΑΠ αποφάσισαν να επισκεφθούν την πόλη μας, μετά από όλη αυτή την πίεση η οποία ασκήθηκε. Βέβαια, για να μας φέρουν κάτι καινούριο, γιατί ξέραμε τι ακριβώς θα συμβεί, τέλος πάντων του ακούσαμε και επίσημα από τα χείλη τους. Τι κέρδίσαμε λοιπόν, τα έχουν αναφέρει ήδη και ο Πρόεδρος και οι προλαλίσσαντες, δεν θέλω να τα επαναλάβω, αλλά τελικά τα έργα ίδρυυσης και Άρδευσης είναι ένα καθρεφτάκι του οποίου μας το πέταξε ο ΤΑΠ, όχι συναδελφί. Τα έργα αυτά είναι έργα τα οποία μεταξύ σοβαρού και αστείου τα ζήτησε η Κυρία Δήμαρχος ενώπιον και ανθρώπων που βρίσκονται σε αυτήν την αίθουσα, όταν βρεθήκαμε στο Υπουργείο, χαρητολογώντας μεταξύ σοβαρού και αστείου, λέει και δεν μας κάνετε και το έργο της ίδρυσης και της Άρδευσης που έχουμε προβλήματα. Έτσι μπήκε στο τραπέζι, συναδελφί, δεν μας το πέταξε ο ΤΑΠ, πάρτε αυτό, κάντε στην πάντα να περάσουμε μια χαρά και όλοι είμαστε αγαπημένοι, έτσι. Άρα τα οποία επικαλείστε είναι φιλολογίες. Και τι πρέπει να γίνει τελικά αυτή τη στιγμή που έχουμε φτάσει να έχουμε τις δικαστικές αποφάσεις, να έχουμε επιτέλους από τη συζήτηση η οποία προηγήθηκε, γιατί λέτε τι άλλαξε τέλος πάντων, όλα αυτά συναδελφί συνέβησαν και ερχόμαστε εδώ και λέμε ότι πρέπει να το διεκδικήσουμε αυτό, γιατί η θέση της διοίκησης αγαπητή συναδελφί, δεν είναι μόνο να στηρίζει τα αιτήματα των πολιτών κάποιων πολιτών 10, 20, 50, 100 χιλιών, αλλά επιδίωξη της θα πρέπει να είναι το μέγιστο δυνατό όφελος για όλους τους πολίτες, για όλους τους δημότες του Δημοκαβάλλας, έτσι και αυτά τα έργα αγαπητή συναδελφί ακριβώς εκεί αποσκοπούνε ασχετώς αν δεν σας αρέσει. Και τελικά τι γίνεται λοιπόν, όταν πάμε σε μια διαπραγμάτευση δεν γνωρίζουμε ότι παίρνουμε, δίνουμε, ότι κερδίζουμε και χάνουμε, ότι δεν τα κερδίζουμε όλα και βέβαια το γνωρίζουμε, ασχετώς αν δεν το λέει κανένας και δεν το παραδείχεται εδώ που τον είναι την πολιτεύση. Αυτή είναι η αλήθεια αγαπητή συναδελφί και εσείς έχετε διαπραγματευτεί, έχετε βρεθεί σε θέση ευθύνης, είτε αυτές λέγονται πολιτικές, είτε λέγονται συνδικαλιστικές, είτε λέγονται προσωπικές. Το έχετε κάνει, έχετε δώσει και έχετε πάρει. Όταν λοιπόν φτάνουμε σε ένα σημείο όπου πρέπει να εφαρμόσουμε την πολιτική του εφικτού αγαπητή συναδελφί, εκεί προκειμένου να πάρουμε έτσι και να συνεχίσουμε την πορεία μας, δεν σημαίνει αναγκαστικά ότι πρέπει να δώσουμε. Ποιος σας είπε ότι ο δήμος έχει αλλάξει τη θέση του. Που το είδατε γραμμένο αυτό. Η απόφαση την οποία καλούμαστε εδώ να πάρουμε λέει κάτι τέτοιο, όχι συναδελφί, ασχέτως αν το λέτε, έτσι. Παραπλανείτε τους πάντες και τα πάντα με τη θέση τις οποίες ακούγονται εδώ μέσα. Αυτή είναι η αλήθεια. Ευχαριστώ πολύ. Ευχαριστώ με τον κύριο Καλανταρίδη, ο κύριος Φιλόσογλος. Ευχαριστώ πολύ. Ο κύριος Καλανταρίδης, εσείς κύριε Πρόεδρε ήσασταν για αρκετό χρονικό διάστημα από τις 4,5 ώρες. Βέβαια λείπατε κι εσείς ένα διάστημα. Αλλά επειδή υπόθηκε πάνω από 10 φορές από τους εκπροσώπους της εταιρείας και ο κύριος Καλανταρίδης δεν ήταν μέσα, να του πούμε ευθύως και εδώ είναι και οι υπόλοιποι που συμμετείχαν στη συνάντηση και ας με διαψεύσουν. Πάνω από 10 φορές οι εκπρόσωποι του ΤΑΠ, κυρίως ο Γενικός Διευθυντής, είπε επιλέξει ελάτε μαζί μας να κάνουμε το έργο και ταυτόχρονα πάρετε και τα χρήματα αυτά για να γίνει το έργο όπου παράλληλα με τις εργασίες του ΤΑΠ από τη συγκεκριμένη ώρτευση θα γίνεται και το έργο ίδρυσης και άρτευσης. Άρα εκ των πραγμάτων είτε θέλετε είτε όχι από τη στιγμή που δέχεστε τα χρήματα, λέω δέχεστε όσοι ψηφίσετε για το έργο, ουσιαστικά δέχεστε και τη συγκεκριμένη ώρτευση άρα αλλάζεται θέση. Πολύ απλά τα πράγματα. Τι δεν καταλαβαίνετε κύριε Καλανταρίδη. Τι συμπεράσματα είναι αυτά. Κάνετε κριτικές αυτά τα οποία είπα. Τα συμπεράσματά σας τα γνωρίζουμε. Πρέπει να τα αποδεχθούμε. Έτσι αφέρε το συμπέρασμα με συγχωρείτε πάρα πολύ. Εντάξει παρακαλώ κύριε Καλανταρίδη. Ο κύριος φιλόσοκλου έχει τον λόγο. Αγαπητοί στην Άλφη δεν θα πω πάρα πολλά. Θα πω δύο-τρεις κουβέντες μόνο γιατί νομίζω ότι αυτό το θέμα στα τέσσερα χρόνια, τουλάχιστον που είμαστε εμείς εδώ στο Δημοτικό Συμβούλιο, έχει συζητηθεί κατά κόρον και σε προγενέστερο χρονικό διάστημα με την διοίκηση του κυρίου Σιμιτσή. Κοιτάξτε. Όχι δεν θα πω καθόλου τα ίδια κύριε Παπαδόπουλε. Θερμή παράκληση με διακόπτη. Έχω το γνώθει σε αυτόν να προστατεύομαι από τον αυτοεξευτελισμό, κύριε Παπαδόπουλε. Λοιπόν, αυτό το οποίο με θλίψη εγώ διαπιστώνω είναι το εξής. Μπορώ να κατανοήσω τη διαφορετική θέση που μπορεί να έχει ενδεχομένως ο καθένας. Μπορώ να κατανοήσω και την κριτική την οποία μπορεί να ασκεί ο καθένας. Κανείς δεν έχει το αλάθιτο. Έχουν οδηγηθεί όμως τα πράγματα με βάση όσα είπε και η Δήμαρχος στη τοποθέτησή της, με βάση νόμους, δικαστικές αποφάσεις και όλα τα πράγματα αυτά και τη βούληση της κεντρικής κυβέρνησης, σε ένα τέτοιο σημείο που θα πρέπει, αφού εμείς λέτε ότι δεν είμαστε ικανοί, εσείς οι παρατάξεις της μοιοψηφίας να μας υποδείξετε τον νόμιμο εκείνο τρόπο με τον οποίο θα μπορέσουμε να σταματήσουμε την όδευση ή και να την αλλάξουμε την όδευση. Διότι η δουλειά λοιπόν των παρατάξεων της μοιοψηφίας δεν είναι μόνο να κάνει κριτική, είναι να κάνει και προτάσεις. Και προτάσεις όμως, οι οποίες να έχουν έρισμα, όχι δεν θέλουμε και τελείωσε, όχι δεν θέλουμε το Ά και τελείωσε, όχι θα πάμε εκεί να κατεβάσουμε τα πορευματοφόρα και να κάνουμε και να ράνουμε, αυτά τα οποία λέω είναι μια προσωπική μου εκτίμηση. Αυτό λοιπόν το πράγμα, αγαπητοί συνάδελφοι, τέσσερα χρόνια σε αυτό το Δημοτικό Συμβούλιο, δεν το άκουσα από καμία παράταξη της μοιοψηφίας και από κανέναν Δημοτικό Σύμβουλο. Αυτή είναι μία αλήθεια η οποία είναι καταγεγραμμένη και η οποία δεν τιμά τη λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου. Διότι μπορώ να κατανοήσω την κριτική μόνο γιατί δεν είναι η λάμπα αλλαγμένη εκεί και τελειώσαμε, αλλά εδώ είναι ένα μίζον θέμα όπου πρέπει κανείς να έχει και θέση και την οποία να την τεκμηριώνει και στο νόμο πλέον έτσι όπως ήρθαν τα πράγματα και στην ουσία και στη λογική. Και τελειώνα με μία φράση. Επειδή συμβαίνει ένα κατάγομα από τη συγκεκριμένη περιοχή, Κύριε Πρόεδρε, καθώς τον θυμάμαι τον εαυτό μου, τα μισά καλοκαίρια και παραπάνω δεν έχει νερό εκείνη η περιοχή. Τα μισά καλοκαίρια και παραπάνω. Ήμασταν παιδιά, γυρνούσαμε από τις αλάνες που παίζαμε, θέλαμε να κάνουμε μπάνιο και δεν είχε νερό. Αργότερα μεγαλώνοντας γυρνούσαμε από τη θάλασσα και δεν είχε νερό. Και επειδή συμβαίνει το πατρικό μου να είναι στην πλατεία όπου έχει μία βρύση που τρέχει νερό για πολλές δεκαετίες, ουρά είχε μέρα παραμέρα κατά διαστήματα τον κόσμο να έρχεται να παίρνει με μπετόνια και με μπουκάλια πλαστικά νερό. Αυτή είναι η αλήθεια. Κύριε Βέρο, εγώ μιλάω και για τώρα, δεν μιλάω μόνο για τότε. Μην λοιπόν παραβλέπουμε και χαρακτηρίζουμε ως καθρεφτάκι κάτι το οποίο κατακτήθηκε με κόπο πολλών ανθρώπων. Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε. Ευχαριστούμε τον κύριο Φιλόσοκο, ο κύριος Τουλκίδης έχει το λόγο. Κύριε Πρόεδρε, δεν μπήραν τον λόγο επί προσωπικού για να μην δυναμητήσω τη συζήτηση η οποία θα πρέπει μάλλον να κινηθεί σε λογικό επίπεδο. Κύριε Πάση περιπτώσει και το προσωπικό ήταν από άνθρωπο που μας έχει συνηθίσει σε ιρωνία εδώ μέσα οπότε δεν έχει καμία σημασία. Αυτή τη στιγμή συζητάμε για το αν θα πάρουμε πίσω την υπογραφή μας από μια σύμβαση που κάναμε με το ελληνικό δημόσιο για να καταλαβαίνουμε τι συζητάμε αυτή την ώρα. Την ίδια στιγμή έχουμε αυτή τη στιγμή όλοι μαζί, δεν θα το ξεχωρίσω, όλοι μαζί κερδίσει μία πρώτη μάχη που δεν είχε κερδιθεί ποτέ μέχρι τώρα διότι μέχρι τώρα θα πάτε από το βουνό, δεν θα πάμε από το βουνό, πάτε από το βουνό, δεν θα πάμε από το βουνό, όχι θα πάτε από το βουνό, δεν θα πάμε από το βουνό. Και τα λοιπά και τα λοιπά και τα λοιπά τέσσερα χρόνια γυρνάμε γύρω γύρω την νουρά μας. Η πίεση λοιπόν για να περασπιστώ και τη θέση μου όταν έκλεγα το προ προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο με βάση τα λεγόμενα του Ήρωνα είναι σαφώς σωστή διότι εκείνη την ώρα αυτή ήταν η θέση που είχαμε όλοι και αυτή έπρεπε να είναι η θέση που έχουμε όλοι. Ότι κύριοι, όχι απλά θα δώσετε τα 6 κατομμύρια αλλά θα πάτε από το βουνό. Μαζευτήκατε όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί, όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί. Εσείς ξέρετε καλύτερα από εμάς τι ακούσατε αλλά είναι σαφές ότι ακούσατε ότι ο ΤΑΠ δεν υποχωρεί στο κομμάτι της όδευσης. Είναι κάτι που μπορούμε να το συζητήσουμε σε άλλη περίπτωση σε επόμενη κινητοποίηση και σε επόμενες κινητοποίησεις που τυχόν θα αποφασίσει ο καθένας να κάνει. Αλλά η ουσία του έργου και η ουσία του κέρδους, του τεράστιου αγώνα που έκαναν οι αγρότες και που στηρίχτηκε από όλους μας να ξαναπώ είναι ότι αυτή τη στιγμή έχουμε την αποδέσμευση, την πίστοση, δεν ξέρω ποια ήταν η έκφραση που έγινε που ακούστηκε και θα πρέπει να γίνει το follow-up αυτό και να δεχθεί και να τη δούμε γραμμένη και να υπάρξει. Δεν πάβει όμως η στάση όλων μας να έχει εφέρει ένα αποτέλεσμα το οποίο για πρώτη φορά μιλάει για συγκεκριμένα ανταποδοτικά, τεράστια σε σχέση με τα υπόλοιπα και άρα δεν μπορούμε να μιλάμε ούτε για υποχώρηση ούτε για χαμένο αγώνα. Και επίσης εγώ θα έλεγα για να προσθέσω και να κλείσω, καλό θα είναι και αφού υπάρχουν και άλλες απόψεις να μην μιλάμε και για ένα τελειωμένο αγώνα. Είμαι σίγουρος ότι υπάρχουν άνθρωποι εδώ που θα συνεχίσουν δυναμικά τον αγώνα, ο δήμος καβάλα στεσμικά δεν βρίσκω πώς μπορεί να συνεχίσει τον αγώνα. Επαφύεται πια στον καθενός τον ηρωισμό, την τρέλα, το γούστο, το τσαμπουκά να κάνει κάτι πέραν αυτού. Αλλά δεν βλέπω πραγματικά θεσμικά, ουσιαστικά, νομικά, τυπικά τι άλλο μπορούμε να κάνουμε εκτός βέβαια από το να βγάλουμε τα μάτια μας και να πάμε να πάρουμε εμείς πρώτη την υπογραφή από μια σύμβαση η οποία μας δίνει ένα έργο από το ελληνικό δημόσιο, ξαναλέω. Αυτό καταλαβαίνω εγώ σήμερα. Ευχαριστούμε τον κ. Τουλκίδη. Ο κ. Μαυρίδης παρακαλώ εκτός λόγου. Ευχαριστώ κ. Πρόεδρε. Ο Σάκης αυτό το θέμα συνεζητήτωσε στο Δημοτικό Συμβούλιο. Ετώνιζα ότι ο αγωγός όπως έχει χαρακτεί έτσι θα εκτελεσθεί. Αυτό το οποίο έχει δεκαετία και περισσότερο που είχε έτσι καθοριστεί. Όταν όμως στο αγωγείο κ. Πρόεδρε έχουμε κόσμο, το έχω πει πολλές φορές, επηρεαζόμαστε, καυτιζόμαστε, παρότι πολλές φορές διαφωνούμε. Εδώ όμως λαμπάραμε αποφάσεις και λέγαμε ναι θα αγωνιστούμε για την αλληγή της όδησης. Έρχεται ο κ. Σταθάκης εδώ πέρα, τα συζητάει με την κυρία Δήμαρχο. Μας έρχεται και ένα χαρτί το οποίο δεν μπορεί να το δεχθώ με καμία έννοια ότι είναι συμφωνητικό ή οτιδήποτε και ότι υπεγράφεται από τον υπουργό, ούτε από τον κλητήρα, σας το λέω ούτε από τον θυρουρό της πόρτας του γραφείου του. Δεν είναι δυνατόν να έρχεται ένα τέτοιο έγγραφο με συμβαλόμενα μέρη και να υπογράφει πρώτα ο υπογράφος και να μην υπάρχει καμία άλλη υπογραφή. Δεν το έχω δει στη ζωή μου ποτέ και από όπου κι αν πέρασε και όποιος έχει περάσει από επιτελεία, από θέσεις ευθύνης. Τότε, στο συμφωνητικό αυτό υπήρχε και μία παράγραφος, άφηνε υπονοούμενα, η κυρία Δήμαρρος δεν το δεχότανε και είχα πει ότι φοβούν τους δαναούς και δωρακομίζονταις και το είχα επαναλάβει και την επόμενη συμβούλιο. Και ήμουν αρνητικός. Αν ήρθαμε ξανά εδώ σε συνεδρίαση και προτάθηκε από τη διοίκηση η συνενετική εκείνη διαδικασία είπα λέγω ναι, διότι ήμουν αρνητικός στο προηγούμενο. Τώρα έρχεται η σύγκριση και να τονίσω κάτι κύριε Πρόεδρε, σας το λέγω με όλη μου την εκτίμηση. Πρώτη φορά μετά από τόσα χρόνια συζητάμε ένα θέμα στο οποίο δεν υπάρχει η σύγκριση. Δεν έχει σημασία αν το ξέρουμε ή δεν το ξέρουμε. Βάζω συνέχεια τον κ. Ξανδόπλου, δείξτε μου πλέον στην οθόνη, υπάρχει ο τίτλος του θέματος. Χωρίς η σύγκριση να συζητάμε κι ας είναι ποιήμα που το ξέρουμε απέξω. Δεν το έχω συναντήσει, είναι απαράδεικτο, δεν νοείται. Θέλω έτσι να το καταλάβετε διότι υποβαθμίζομαι τον θεσμό. Λοιπόν, συζητάμε ένα θέμα τώρα. Πέστε ότι εγώ δεν παρακολουθούσατε, κύριε Πρόεδρε. Κοιτάξτε. Μα εγώ θα κάνω την εισήγηση. Θα σας πω, την ευθύνη την έχετε εσείς, όχι ως προς το κείμενο. Το κείμενο, αφού δεν υπάρχει κείμενο, πώς στάγεται στο Δημοτικό Συμβούλιο. Πέστε ότι ο Μαυρίδης, ο κύριος Παπάς, ο κύριος Θεός Δήμαρχος, δεν ήταν στις προηγούμερες συνενδριάσεις. Μα αυτά που ξέραμε και κάναμε, είναι λάθος όλη η σημερινή διαδικασία. Θα το ξεπεράσουμε όμως τυπικά, αλλά το τονίζω με όλου τον σεβασμό και στο θεσμό και στο πρόσωπό σας, θα έπεπε πρώτα πρώτα η κυρία Δήμαρχος να μην το εισαγάγει και εσείς με κανέναν τρόπο να το φέρτε στο Δημοτικό Συμβούλιο. Δηλαδή, δεν ξέρω τι είναι αυτό το σημερινό θέμα σαν εσείς. Ξέρω, αλλά το παρουσιάζω έτσι για αυτούς οι οποίοι προφανώς απουσιάζουν από τις προηγούμερες συνενδριάσεις. Και έρχομαι στο θέμα. Έρχεται τώρα ένα θέμα και μας λέτε να αλλάξετε όλα αυτά που ξέρατε, η ώδευση θα γίνει, μας τάξετε αυτά τα χρήματα και τα λοιπά, πολύ ωραία, ναι, αλλά θα είμαι ανακόλουθος. Δεν μπορώ να λέω τι μια ναι, τι να λέω όχι, τι να συμφωνώ, γιατί όλοι συμφωνούμε και εντάξει συνεντικές επιστορίες και τα λοιπά και τώρα μου λέτε όχι, ξέχασε τα αυτά, μας δίνουνε λεφτά και δεν μπορούμε να ακυρώσουμε την απόφαση εκείνη. Λοιπόν, πράγματι με φαίνεται, κύριε Πρόεδρε, κύριε Δήμαρχε, σε δίλημα. Αλλά θα είμαι πιστός στις θέσεις τις οποίες αιτήρησα στις προηγούμενες αποφάσεις και θα είμαι αρνητικός στη συγκεκριμένη εισήγηση. Ευχαριστώ πολύ. Ευχαριστούμε τον κύριο Μαυρίδη. Ο κύριος Κουφαντζίδης, δεν το λόγο. Το σημείωσα. Και ο Θέμις, στο τέλος θα κλείσουμε. Κάποια μικρόφωνο. Πρόεδρε, εγώ πόσο διάβασα το θέμα, η συζήτησή μας σήμερα είναι θα πρέπει να αλλάξει η σύμβαση που έχουμε κάνει με το Υπουργείο. Και πραγματικά παρακοινώ όλους τους συμβουλούς να έχουν ιδιαίτερη προσοχή στο θέμα. Έχουμε μια σύμβαση που έχει γραμμένη για ένα έργο 6 εκατομμυρίων ευρώ, που είναι ζωτικής σημασίας τόσο και για την περιοχή. Ένα σχέδιο, ένα σχέδιο για την υπογραφή. Συμφωνώ, συμφωνώ, ένα σχέδιο. Έστω το σχέδιο, ότι θα χρηματοδοτηθεί το έργο. Παρακαλώ να ολοκληρώσω. Δεν με ενδιαφέρει από πού θα χρηματοδοτηθεί. Το Υπουργείο είναι αρμόδιο να βρει τα χρήματα αφού αυτό υπογράφει. Το Υπουργείο να μας βρει τα λεφτά. Μην του δώσουμε πάτημα σε καμία περίπτωση να υπαναχωρήσει από τη σύμβαση. Μετά τι θα πούμε στους κατοίκους του Φιλίππον, ότι χάσαμε τα λεφτά που θα έδινε το Υπουργείο για να γίνει το έργο σας. Λοιπόν, παρακαλώ, παρακαλώ, μη διακόπτετε, μη διακόπτετε. Μη δώσουμε πάτημα σε κανέναν. Θα είναι ένα έργο που θα αφελήσει όλους τους κατοίκους του Φιλίππον, ζωτικής σημασίας για τη ΔΕΙΑΚ και θα λύσει πολλά επιμέρους προβλήματα. Θα εξοκονομηθεί η ρεύμα, θα έχει πολλά παράπλευρα οφέλη η περιοχή από αυτό το έργο. Μη κολλάμε τώρα που θα βρει λεφτά το Υπουργείο. Για μένα, το θέμα της σώδευσης είναι σεβαστό και να πολεμήσουμε όλοι μαζί. Αλλά μη δώσουμε ούτε ένα μικρό πάτημα για να χαθεί αυτό το έργο. Παρακοινώ και να έχουν μεγάλη προσοχή οι σύμβουλοι όταν θα ψηφίσουν. Ευχαριστώ με τον κύριο Κουφατζή. Ο κύριος Κελαϊδάκης είχε συγκεκριστεί στο λόγο και μετά ο κύριος Μουρτασάγας. Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε. Κάνω μεγάλη προσπάθεια να καταλάβω. Αναλεπτό αλλάζει σκέψη μου και οδηγείται αλλού. Θα δεν χαζέψω σήμερα Πρόεδρε. Δεν χαζέψω ποτέ. Εύχομαι Δήμαρχε. Όλα αυτά τα χρόνια που συζητιέται το συγκεκριμένο θέμα, όχι του νερού Φιλεμπάμπη, της ώδευσης, γιατί πιστεύω αυτό είναι το κύριο θέμα. Έχω μετέχει σε πάρα πολλές συναντήσεις, συσκέψεις και με την κυρία Δήμαρχο και με άλλα στελέχη της διοίκησης και με τη συντονιστική που μετέχω και εκεί σαν Πρόεδρος του Σωματίου που ανήκω. Από πολύ νωρίς ξεκαθάρισα στο μυαλό μου πώς μετέχω και πώς δεχόμουν τους ανθρώπους μου όλους τους προβληματισμούς που είχα και όλους τους συνομιλητές μου. Πίστευα ότι όλοι είχαμε ένα κοινό σκοπό. Δεν σας κρύβω ότι στην αρχή ήμουνα προβληματισμένος για τη στάση της Δημάρχου ή για τη θέση της Δημάρχου, ερχόμενοι κοντά και όταν για πρώτη φορά άκουγα μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο εδώ ότι πολύ γρήγορα είπε ναι συμφωνώ με τους κατοίκους και έλεγα ασκείται πίεση σε μια Δήμαρχο με τόσους συμβούλους από την περιφέρεια των Φιλίπων να κάνει τη θέληση των Φιλίπων, ταυτίζεται δηλαδή χωρίς να έχει πιστεί. Στην πορεία δεν σας κρύβω ότι άλλαξα γνώμη. Θεώρησα ότι η κυρία Δήμαρχος πίστηκε από τα επιχειρήματα των ανθρώπων εκεί, ερχόμενοι κοντά σ' αυτούς τους ανθρώπους ακούγοντας πολλές φορές τα επιχειρήματα συζητώντας μαζί τους, γι' αυτό και μπήκε ο Δήμος μπροστά να κάνει αυτήν την κίνηση, να διεκδικήσει στα πλαίσια της νομιμότητας στο δίκαιο των πολιτών του, να σκληρύνει τη στάση του, αν θέλετε, γιατί είμαι και από αυτούς που πιστεύω ότι αν ο Δήμος θέλει να αλλάξει την άποψή του μιας εταιρείας, συγγνώμη που έρχεται να πέρασε τον ΑΓΟ, κι ας είναι η όδευση αυτή, κι ας μην από το νομικό πλαίσιο φαίνεται ότι χρειάζεται η σύμφωνη γνώμη του Δήμου, μπορεί να το καταφέρει. Θεώρησα, λοιπόν, πολύ νωρίς ότι από τη στιγμή που συντάχτηκε και ο Δήμος στο πλευρό αυτού του αγώνα, ο αγώνας θα κερδιθεί. Κάνω μια μικρή παρέδειση και σας λέω, πέρυσι και πρόπυρη σε τέτοιο καιρό, εμείς οι ίδιοι οι άνθρωποι, όπου συζητούσαμε έναν άλλο μεγάλο αγώνα που έδωσε η πόλη μας, τον αγώνα της Μουφουλού, ενώ πέρα από τις στάσεις που κρατούσαμε και τις συμφορίες εδώ μέσα, στους διαδρόμους βρισκόμενοι, συζητούσαμε και λέγαμε, πάρα πολύ από εσάς, τι συμπολίτευσης μου λέγατε, μάλλον είναι δύσκολα ας του να δικαιωθούν αυτά τα παιδιά. Τα συμφέροντα από την άλλη πλευρά είναι πολύ μεγάλα. Οι υπηρεσίες, τα υπουργεία, τα δικαστήρια, όλοι έχουν υπηρεαστεί από αυτή τη δυναμική που εκπροσωπεί ο εργοδότης. Όλοι χάνατε την πίστη σας ότι θα μπορούσε να δικαιωθεί το δίκιο μιας μερίδας εργαζομένων στην πόλη μας. Δεν το αναλύω άλλο. Η ιστορία αποδεικνύει ότι δικαιώθηκαν αυτοί που τότε φάνταζε ότι αποκλείεται να δικαιώθουν. Είναι μέσα και ξαναδουλεύουν με τις ίδιες εργασιακές σχέσεις αυτοί οι άνθρωποι. Κάπως έτσι παρομοιάζω και αυτό τον αγώνα. Έναν αγώνα τον οποίο ο μικρός με το μεγάλο τα βάζει και φαντάζει ακατόρθωτο να κερδίσει ένας, ξεκινώντας ένας αγροτικός σύλλογος με 50-60 μέλη, 90 πόσα έχει, ένας παλιός δήμαρχος που τρέχει από πίσω του μαζί με κάποιους συγχουριανούς του και σιγά σιγά να εντάσσονται και να μπαίνουν διάφορα άλλα σωματεία από την πόλη, πολιτιστικοί σύλλογοι της περιοχής και σύλλογοι γονέων και κηδαιμόνων. Άρχιζε να φαντάζει ως ικανό να γίνει, μπαίνοντας και ο δήμος δίπλα. Απέκτησε άλλη οντότητα ο αγώνας. Και ακούω σήμερα για πρώτη φορά, από τον κ. Γραμμένο τον πρόεδρο του Δημοτικού Συλλογού, και διαβάζω την έκφραση για να μην κάνω λάθη, ότι υπάρχει πίεση από υψηλά κλιμάκια. Δεν γίνεται, φίλε Γιώργο, να συζητάμε για ένα θέμα ή να κοροερευόμαστε εδώ τόσες ώρες, αν δεν κατανομαστούν αυτά τα συφέροντα. Ποιοι είναι αυτοί που πιέζουν τη δήμαρχο και την πλειοψηφία, να αναγκαστεί και να δεχθεί το έργο του νερού και να το βάλει στα αντιστάσεις, μα με όλα αυτά που ζητάει ο αγώνας αυτός. Γιατί δεν είναι μόνο οι τύρφοι. Η Κυβέρνηση και όλα τα πολιτικά κόμματα. Να το λέτε δημόσια αυτό. Να το μάθει επιτέλους η κοινωνία της Καβάλλας. Ναι, φίλε Καλαντάρηδη. Ο ΤΑΠ έρχεται και το βάζει ξεκάθαρα. Συγκεκριμένα λεφτά δεν σε διέκοψα, σε παρακαλώ. Ακούσε με και μετά. Πιλούσα σ' 10 λεπτά, δεν σε διέκοψα. Έρχεται και λέει ο ΤΑΠ ότι και ο Σταθάκης το είπε έτσι και το χαρτί που διάβασε η δήμαρχος την προηγούμενη φορά μετά από το δεύτερο που ζήτησε η ίδια και άλλαξε έλεγε για τη συγκεκριμένη όδευση παράλληλα αυτό το έργο με αυτήν την όδευση. Και φοβόμαστε να το πούμε δημόσια στον κόσμο. Θα ήταν πιο αντρίκιο από όλους μας να βγούμε και να πούμε μια μέρα να πάμε και με ντουντούκες να φωνάξουμε τους κατοίκους, τους αγρότες, τους πολιτιστικούς συλλόγους και να τους πούμε κύριοι, εδώ θα παζαρέψουμε την όδευση και τα άλλα θέματα που βάζετε δηλαδή τον αρχαιολογικό χώρο. Γιατί εκπρόσωπος του ΤΑΠ μετά τη συνάντηση με τη δήμαρχος σε τοπικό κανάλι ανέφερε ότι σε περίπτωση αυτή τη μηδαμηνή περίπτωση ατυχήματος στον Αγωγό, ναι, κινδυνεύει ο αρχαιολογικός χώρος. Άρα δεν μιλάμε μόνο για την απένταξη του αρχαιολογικού χώρου από την Ουνέσχο, δεν μιλάμε μόνο αν θα μπορεί η υπηρεσία αρχαιολογική να συνεχίσει όποτε αποφασίσει κάποιες ανασκαφές και να βγάλει νέα ευρύματα στην επιφάνεια ώστε να τα καρπόνονται οι νεότερες γενιές. Μιλάμε ακόμη και για αφανισμό των αρχαιολογικών χωρομιά και περνάει πολύ κοντά από τη γάμα ζώνη μέσα. Θα ήταν πιο τίμιο, λοιπόν, να βγούμε και να πούμε στα ίσια ότι, κύριοι, ζυγίζουμε από τη μία τα θέματα που βάλατε και από την άλλη ένα τεράστιο έργο που χάρηκα όταν άκουσα τη δήμαρχα πριν δύο συμβούλια που έλεγε δεν έχω ανάγκη τον ΤΑΠ, ναι καμάρωσα είπα επιτέλους πήρε μπροστά η δήμαρχος τώρα και θα τον πάρει και θα τον συγκώσει τον ΤΑΠ. Για δεν έχουμε ανάγκη το έργο αυτό με την απειλή. Θα το διεκδικήσουμε και θα το πετύχουμε γιατί το έχει ανάγκη η κοινωνία, γιατί έπρεπε αυτό το έργο να έχει γίνει από χθες και όχι να μας το παζαρέβει ο κάθε κάθετος που έρχεται εδώ για να μας κάνει να κοτέψουμε και να φύγουμε από τα χωράφια και να αφήσουμε στην άκρη το δίκιο μας. Λοιπόν είναι ξεκάθαρα για μένα στο δικό μου το μυαλό και πιστεύω στον περισσότερο όσο και αν θέλουμε να το βάλουμε το περιτήληγμα, ναι μας βάζουν ένα δίλημα, έναν εκβιασμό να αποφασίσουμε το νερό γέρνει πιο πολύ ή το δίκιο μας της αλλαγής όδευσης. Οποιοςδήποτε ήταν στη συνάντηση με τον ΤΑΠ δεν υπάρχει άνθρωπος και αν υπάρχει ας το πει εδώ σήμερα και εσείς κύριε Πρόεδρε που ήσταν και είπατε ότι όπως καταλάβατε ξεκάθαρα ότι δεν αλλάζει ο ΤΑΠ όδευση έτσι θα έπρεπε να καταλάβετε ότι μας κοροϊδεύει κιόλας. Γιατί πέντε χρόνια μας είπε είχατε δίκιο αλλά δυστυχώς δεν το βρήκατε και δεν ανέλαβε την ευθύνη το δικό τους θελεχόν που δεν κάναν διαπραγμάτευση ενώ είναι είστε και νομικός βασική προϋπόθεση της όλης εξέλιξης και αδειοδότησης του έργου. Δεν μας έμεσα καθαρά να τα λέμε να καταλάβει και η κοινωνία ότι πέντε χρόνια μας κοροϊδεύουν αυτή είναι η ουσία και έρχονται σήμερα να μας βάλουν εμάς να βγάλουμε τα κάστανα αντί φωτιά το δικό τους επιλογών. Οι οχτώ επειδή αναφερθήκατε πολύ στη σύλληψη και στη φυλακή δεν είναι θέμα και ούτε μπήκε ποτέ κανένα από τους οχτώ θέμα το αν έκανε ο ΤΑΠ την μήνυση, το αν την έκανε αυτεπάγελτα η αστυνομία ή ο ισαγγελέας. Όσοι ζήσαν αυτό το περιστατικό ξέρουν πολύ καλά και το είχατε πει και εσείς κύριε Πρόεδρε τότε, ότι ήταν μια στοχευμένη εντολή του ΤΑΠ και μπήκε μετά μπροστά η ισαγγελία για να μην χαλάσει το πρόσωπο του ΤΑΠ. Και ούτε έχουμε πρόβλημα με το αν δικαστούμε, όταν θα δικαστούμε, γιατί ξέρουμε ότι φάνηκε περίπτρα ότι αυτό είναι ένας εκφοβισμός που θέλει να στείλει ένα μήνυμα στην κοινωνία ότι οικοτέψτε, φύγετε από εκεί, διαφορετικά θα έχετε την ίδια τύχη. Και όχι μόνο δεν φύγανε οι οχτώ, ήρθαν και άλλοι, οχτώ και άλλοι δεκαοχτώ. Κλείνοντας καταλήγω ότι είναι η μεγαλύτερη ευκαιρία που έχουμε, είμαι πρώτη φορά Δημοτικός Σύμβουλος, αλλά νιώθω ότι είναι η μεγαλύτερη ευκαιρία που έχει αυτό το Δημοτικό Συμβούλιο, έτσι πως το ζω εγώ τρισίμισι χρόνια, να δείξει ότι όταν ενωθούν όλες οι δυνάμεις χωρίς να δέχονται απειλές, πιέσεις, όπως λέτε κύριε Πρόεδρε, από κυβερνήσεις, από υπουργούς, από κόμματα και κομματάρχες, από αυτούς που θυσαυρίζουν πάνω σε αυτήν την ώδευση και αυτήν την πορεία και επιλογή του ΤΑΠ, μπορεί να πετύχει το ακατόρθωτο και το έργο να γίνει του νερού, γιατί πρέπει να γίνει και η αλλαγή ώδευσης. Γι' αυτό, κλείνοντας, θέλω να εκκληπαρώ όλους αυτούς που σκέφτονται να ψηφίσουν αυτό το έργο, μην κάνετε σε ισαγωγικά να την πω εγώ την κουλουτούμπα. Αντέξτε λίγο ακόμα, η αλλαγή ώδευσης έρχεται. Σας ευχαριστώ. Ευχαριστώ με τον κ. Κελαϊδάκη. Ναι, κύριε Δημορφέ. Κύριε Κελαϊδάκη, θα σας παρακαλέσω να δείτε λίγο τα μεγέθη. Εάν νομίζετε ότι ο Λαβρεντιάδης έχει το μέγεθος του ΤΑΠ, μεγάλη φιλοφρόνηση που κάνετε. Καμία σχέση. Εάν θεωρείτε ότι είναι ίδιες οι δύο υπερρυπτώσεις Βουφουλού και Όδευση ΤΑΠ, πάλι έξω πέφτεται. Γιατί αυτή τη φορά ο ΤΑΠ έχει με το μέρος του την κυβέρνηση και όλες τις κυβερνήσεις. Ενώ, στο θέμα της Βουφουλού, η κυβέρνηση ήταν σαφώς με το μέρος των εργαζομένων. Επομένως, να έχουμε το νου μας και να μη συγκρίνουμε ανώμια πράγματα. Η ελπίδα, ελπίδα, μέχρι τελευταία την είχαμε και την έχουμε ακόμα, όπως το λέτε. Γι' αυτό σας είπαμε, εξ αρχής, ότι εμείς εξακολουθούμε και είμαστε με το μέρος των αγροτών. Γιατί είναι δίκαιο το έτημά τους, όσο κι αν σας φαίνεται περίεργο. Δεν υπήρξε ούτε ένας εκπρόσωπος παράταξης εκεί μέσα που να πει ότι έχει δίκιο ΤΑΠ. Στο κάτω κάτω στο τέλος και οι ίδιοι τον παραδέχτηκαν. Γι' αυτό μη μπερδεύετε περιπτώσεις, δεν είναι όλα τα πράγματα ίδια. Ο κ. Μορτασάγας έχει το λόγο. Ευχαριστώ κ. Πρόεδρε. Θα πιαστώ από την τελευταία κουβέντα της κυρίας Δημάρχου, μια κι αναφέρθηκε. Ο Λαβριντιάδης είχε από πίσω πατριάρχη, αρχιεπίσκοπο, μητροπολίτες και στιμμένο απεργοσπαστικό μηχανισμό. Και έχασε. Να συνεχίσουμε όμως στο συγκεκριμένο θέμα. ΤΑΠ. Εσκεμένη καθυστέρηση από την πρώτη μέρα. Ήρθαν και μας είπαν δεν προλαβαίνουμε. Αυτό δεν καταδείχτηκε πουθενά εκτός βέβαια από τους ανθρώπους που τόσο και όντως πάλευαν σε κανένα άλλο επίπεδο. Ο ΤΑΠ τι έκανε όλα αυτά τα χρόνια. Στην αρχή προσπάθησε έναν έναν σπίτι σπίτι να δελαιάσει, να τον αποκόψει από το κοινωνικό σύνολο που ήταν ενάντια σε αυτήν την όδευση. Στη συνέχεια προσπάθησε τάζοντας θέση εργασίας με τους πολιτικάντιδες της περιοχής. Βγήκα το έγραψα άρθρο, δεν μ' απάντησαν οι πολιτικάντιδες της περιοχής, μ' απάντησε ο ΤΑΠ. Και στο τέλος, όταν είδε και αποείδε, έχοντας βέβαια από πίσω και τη στήριξη του Υπουργείου, έφτασε καθαρά στον εκβιασμό. Πρώτα, με ένα ανίκιο τρόπο να μαζέψει οχτώ ανθρώπους και να τους στείλει στη φυλακή με το έτσι θέλω, θεωρώντας ότι έτσι θα φοβήσει. Και δεύτερον, με εκβιασμό μέσω του Υπουργείου, ρε παιδιά, εγώ σας δίνω για 6 κατουμμυριάκια. Και το ξαναλέω, είναι καθρεφτάκια. Υπάρχει άρθρο μου για τα καθρεφτάκια του ΤΑΠ. Μπροστά στα δισεκατομμύρια που θα πάρει ο ΤΑΠ μέσω της διαχείρισης του φυσικού αερίου, τα 6 εκατομμύρια δεν είναι τίποτα. Υπάρχει μια καταγγελία του Συλλόγου Εκτάκτων Αρχαιολόγων. Γιατί μιλάμε, μιλάμε, να φτιάσουμε και ένα ζήτημα ειδικότερο. Ότι τρομοκρατούνται στην κυριολεξία οι αρχαιολόγοι που μετέχουν των εργασιών, για να μην καταδείξουν τις καταστροφές που δημιουργεί ο ΤΑΠ στην πολιτιστική μας κληρονομιά. Είναι καταγγελία του Συλλόγου Εκτάκτων Αρχαιολόγων. Και αν δεν τους πήγε για συγκροφαντική δεσφήμηση. Άρα όλα αυτά έχουν βάσεις. Ας μην μείνω όμως σε αυτά που έχουν πει όλοι οι προηγούμενοι. Εγώ θα μείνω λιγάκι στον αγαπητό κύριο Τουλκύβη. Είπε την προηγούμενη φορά πράγματι, λέει, εγώ δεν με τοίχα σε κινήματα και δεν ξέρω. Καιρός, λοιπόν, αγαπητέ δημοσθένει να βάλουμε μπροστά κάτι αντίστοιχο με τις κουριές. Εκεί μια ολόκληρη περιοχή, την έχουν πρώτα από όλα χωρίς τη μέση. Κατάφεραν εκεί μια ολόκληρη περιοχή να τη μοιράσουν. Να χωρίσουν τον κόσμο στα δύο. Μην κάνουν το ίδιο και σε εμάς. Και εκεί ο κόσμος το παλεύει. Εκεί μπήκε ολόκληρη αστυνομική, κάνανε ολόκληρη καταδρομική άσκηση και μπήκαν μέσα στο χωριό. Μέσα σε μικρά παιδιά, μέσα στο σχολείο, μέσα στα σπίτια. Δεν φοβήθηκαν οι κάτοικοι. Το παλεύουν. Χρόνια τώρα στα δικαστήρια. Είναι μια ευκαιρία να το κάνουμε και εμείς. Να σταθώ λίγο και σε μια αυτοεκτηρούμενη προφητεία του αγαπητού Προέδρου. Αν δεν πάρουμε το έργο της ίδρυσης και της Άρδευσης, θα βγουν ητάδε και ητάδε, θα μας καταγγείλουν. Ας μας καταγγείλουν, Πρόεδρε. Αυτοί θα βγουν υκπόλογοι απέναντι στον κόσμο. Όχι εμείς. Το έργο δεν το χάνουμε επειδή δεν συμφωνούμε με τον ΤΑΠ. Θα το απαιτήσουμε μέσα από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων και μέσα από την περιφέρεια. Είναι δεδομένο τώρα που υπάρχουν οι μελέτες έτοιμες. Γιατί μέχρι πριν λίγο καιρό δεν υπήρχαν έτοιμες μελέτες. Και στο κάτω κάτω της γραφής, όπως είπε και ο κ. Βαγγέλης, «Παπά ζούμε, τη ζήσατε αγαπητέ Παπά μέσα στον κόσμο του ΤΑΠ, μια θεατρική παράσταση». Έχει όνομα η θεατρική παράσταση. Ήρθε ο ιθρός του λαού, του ίψεμ. Ας μας πουν ιθρό του λαού. Τι να κάνουμε τώρα, αλλά να το παλέψουμε. Και θέλω να τελειώσουμε το εξής. Σε κάποιους εδώ μέσα και σε εσάς κ. Πρόεδρε, δεν σας κάθετε καλά το ότι κάποιοι Ινδιάνοι Συριζέοι δεν παίρνουν διαταγές. Το λέτε πάρα πολλές φορές. Ο σύντροφος ο Σωτήρης και εγώ, πέρα τότε δεν καλεστήκαμε ποτέ. Γιατί ο κ. Σιμητζής με εγκάλεσε την τελευταία φορά. Ήρθε ο Σταθάκης και δεν μίλησες. Μάλιστα κ. Σιμητζή, δεν μιλήσαμε με τον Σταθάκι. Εμείς δεν είμαστε Πασσόκου, ούτε Νέα Δημοκρατία, να τρέχουμε πίσω από τους βουλευτές και πίσω από τους υπουργούς και να παίρνουμε εντολές. Είμαστε σαν και εμάς οι Λιβιάνοι που μπήκαμε στην πολιτική του 70' και δεν πήγαμε να γίνουμε Πασσόκου του 81' για να βολέψουμε τον κόλλο μας. Μη μας εγκαλείτε δημοσίως. Σάγα δεν το λέτε για μένα. Όχι, αλίμονο. Απλά με εγκαλέσατε δημοσίως. Πασσόκου είστε ακόμα. Κακώς αν συνεχίζετε. Τελικά από τι φαίνεται έτσι μάθατε. Έτσι μάθατε τελικά. Παρακαλώ, παρακαλώ. Έτσι μάθατε τελικά. Λοιπόν. Και μια και το συνεχίζετε κύριε Σιμήτσι, όταν εγώ ήμουν γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ και έγραφα τις ανακοινώσεις, δεν ήρθε καν να μου τραβήξεις τα αυτή. Εσείς ήσασταν δήμαρχος και δεν κάνατε τίποτα στις υπογραφές τότε της λεόντιας σύμβασης του ΤΑΠ με το ελληνικό δημόσιο. Όπως βέβαια και άλλοι δεν κάνανε. Έτσι μην τρελαθούμε τελείως. Απλά να επιμείνω, να επιμείνω αγαπητέ κύριε Πρόεδρε, ότι δεν πάνε να μας πούν εχθό του λαού. Το έργο της άρδευσης και της σύνδρευσης μπορεί να κερδηθεί μέσα από άλλα κονδύλια. Δεν είναι ανάγκη να στηριχτούμε στα 6 εκατομμύρια του ΤΑΠ. Στηρίζουμε τον αγώνα αυτών των ανθρώπων, δίπλα τους, πίσω τους, όπως μπορούμε, όπως μας πούν. Ναι, τελειακή πάβλα. Ευχαριστούμε τον κ. Μορτασάγα. Και κλείνουμε με τον κ. Καλπακίδη, ο οποίος ζήτησε και θέλει να πρευθυνθεί στο σώμα. Ευχαριστώ κ. Πρόεδρε. Καταρχήν θέλω να ζητήσω συγνώμη για την έκρηξή μου και από το Δημοτικό Συμβούλιο και από αυτούς οι οποίοι μας βλέπουν και γενικότερα από τους συμπολίτες μου. Αλλά με την αξιοπρέπειά μου και με την οικογένειά μου δεν επιτρέπω να παίζει και να την παίρνει στο στόμα του κ. Καλπακίδη. Με την αξιοπρέπειά μου και με την οικογένειά μου δεν επιτρέπω να παίζει και να την παίρνει στο στόμα του κανείς, κι ας με λένε αγρίκο. Θέλω καταρχήν να κάνω κάποιες διευκρινήσεις, γιατί λίγο αρχίζουμε και μπερδευόμαστε. Δεν πρόκειται να κατηγορήσω τουλάχιστον εγώ κανέναν γιατί ψήφισε νέοι ή γιατί θα ψηφίσει όχι. Ο κάθε ένας θα κριθεί για τις θέσεις και τις αποφάσεις του όταν θα υπάρχουν οι εξελίξεις και όταν θα εξελιχθούν οι γενικότεροι κατάστατες στην περιοχή. Αλλαγή όδευσης στην περιοχή μας δεν έχει γίνει. Έχει γίνει μία απλή μετατόπιση του αγωγού στα 10 χιλιόμετρα, στα 11 χιλιόμετρα, από 50 έως 300 μέτρα. Αυτό το βάλαμε προχθές στον Πρόεδρο της εταιρείας και δεν μας απάντησε. Στις 14.9.2013 θα μου επιτρέψετε λίγο να πω κάποιες λεπτομέρειες γιατί θεωρώ πως είναι πάρα πολύ σοβαρό να γνωρίζετε πώς ακριβώς έχει εξελιχθεί η κατάσταση. Στις 14.9.2013 γίνεται μία συνάντηση στις Κρινίδες όπου, επί δημαρχίας του κυρίου Σιμητσή, παίρνεται η απόφαση στο Δημοτικό Συμβούλιο να μπει προς τα ΤΕ και το ΓΙΟΤΕ και να προτείνει μία άλλη όδεση. Αυτή ουσιαστικά η απόφαση πάρθηκε και μετά από μία συνάντηση που έγινε στο Υπουργείο στις 27 Ιανουαρίου. Θα ήθελα να σας παρακαλώ πολύ να προσέξετε λίγο τις ημερομηνίες γιατί μπορεί να ανεχόμαστε τα πάντα, αλλά δεν πιστεύω ότι αν έχετε κάποιος να μας κοροϊδεύει οποιοςδήποτε τα. Στις 27 Ιανουαρίου λοιπόν γίνεται μία συνάντηση στο Υπουργείο όπου εκεί ο Υπουργός λέει ότι μετά από τις απαντήσεις που δώσαμε στον ΤΑΠ και αφού δεν μπορούσε να μας απαντήσει, ότι ορίζει μία τριμερή επιτροπή ΤΑΠ, ΓΙΟΤΕ και ΤΕΕ έτσι ώστε να προτείνει μία νέα όδευση. Εκεί λοιπόν υπήρχε αρχικά και νωρίτερα η πρώτη απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου και του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλλας. Αυτή η συνάντηση γίνεται περίπου στις 14 Φεβρουαρίου όπου στις 4 Φεβρουαρίου είχε γίνει ένα συλλαλτηρίο στις Κρινίδες όπου όλοι συμμετείχαν και με την Πανοκρουσίας μιλούσαν για την αλλαγή της όδευσης. Δεσμεύτηκε η κοινοπραξία ότι σε ένα μήνα θα απαντήσει. Στο διάστημα αυτό, γίνανε οι εκλογές όπου εκλέχθηκε η κυρία Τσανάκα. Η εταιρεία δεν απάντησε ποτέ. Στις 27 Εβδόμου του 2014, μας καλεί η κοινοπραξία στο Ξενοδοχείο Λούση για να μας ανακοινώσει ότι η όδευση από το σύμβολο δεν είναι φικτή. Εκεί, το τεχνικό επιμελητήριο με το σημερινό Πρόεδρο δεσμεύτηκε ότι θα απαντήσει στην απορριπτική του ΤΑΠ αλλά ποτέ δεν το έκανε αυτό. Εκεί λοιπόν, ο ΤΑΠ προτείνει να γίνει μία ομάδα από το ΤΑΠ και το ΓΙΟΤΕΙ για να προταθεί μία νέα πρόταση, μία νέα όδευση, μία διαφορετική όδευση. Δεν το δέχτηκε το ΤΑΠ και το ΓΙΟΤΕΙ και δεσμεύτηκε η εταιρεία ότι θα ξεκινήσει μόνη της μία διαδικασία τέτοια. Ένα μήνα μετά περίπου, γίνεται μία συνάντηση στο Ξενοδοχείο Γαλαξίας, παρουσία της Δημάρχου, του συγχωρεμένου του κυρίου Παυλίδη και του αντιπεριφερειάρχη. Εκεί η κοινοπραξία μας ανακοινώνει την όδευση, την υφιστάμενη. Αυτό γίνεται περίπου τον 8ο του 2014. Τον 6ο, δύο μήνες πριν, δηλαδή 26 έκτου του 2014, η κοινοπραξία έστελνε έγγραφα σε δημόσια υπηρεσίες και έλεγε ότι αποφασίσαμε να περάσουμε τον αγωγά από τη συγκεκριμένη περιοχή, πείτε μας για τις εγκαταστάσεις που έχετε. Αυτό, λοιπόν, σημαίνει ότι η κοινοπραξία ουδέποτε έχει κάνει διαβούλευση και μας δούλευε και κοροϊδεύε όλους μας και μας ενέπεζε. Όταν αυτό το χαρτί, λοιπόν, το έδωσε στον Πρόεδρο προχθές, δεν το δέχτηκε καν στα χέρια του. Και δεν απάντησε ποτέ, δεν απάντησε σε καμία ερώτηση κανενός. Το μόνο που είχε να μας πει ήταν για τα 6 εκατομμύρια και τίποτα άλλο. Επίσης, αφού εξελίχθηκε η κατάσταση έτσι και πήγαμε στον κ. Μανιάτη μετά και μας είπε ότι εγώ θα υπογράψω εσείς βρείτε τα, στις 14-19 του 2014 γίνεται μια ανοιχτή λαϊκή γενική συνέλευση της Κρινίδες, όπου δίνουμε όλοι εκεί την έγκριση στη Δήμαρχο να διαπραγματιευθεί την όδευση βόρεια των οικισμών. Μετά από λίγες εβδομάδες, είμαστε όλοι μαζί στο γραφείο του κ. Καλατζή, όπου παραδίνουμε το ψήφισμα που είχε βγει από το Δήμο Καβάλλας στην κοινοπραξία μαζί με την πρόταση από τα βόρεια των οικισμών. Η κοινοπραξία δεσμεύτηκε ότι σε 15 μέρες θα στείλει εκπρόσωπό της μαζί με έναν εκπρόσωπο του Δήμου και του ΤΕ να εξετάσουν την όδευση την οποία είχαμε προτείνει. Εκεί που διαφώνησε ο Δήμαρχος μαζί σας προηγουμένως είναι το εξής. Για τον εξής λόγο. Γιατί η κοινοπραξία μετατόπισε την πρόταση όπως είχε κάνει και στην Καρβάλη, αν θυμόσαστε, στην περιοχή της Καρβάλης. Η πρόταση αυτή που κάναμε δεν είναι αυτή που παρουσιάσει η εταιρεία. Και μάλιστα το είπαμε πολύ μεγάλη ένταση μέσα στη συνάντηση και ο κ. Τσυρίγης δεν απάντησε γιατί ο κ. Τσυρίγης ο μηχανικός της εταιρείας ειδικεύεται στο να μετατοπίζει τις προτάσεις που γίνονται προκειμένου να φαίνονται ανέφυκτες. Δυστυχώς ούτε και σε αυτό πήραμε απάντηση και εκεί πέρα πραγματικά περίμενα μια στήριξη ως προς αυτό. Δεν απάντησε κανείς όμως όταν εμείς τον κατηγορήσαμε τον άνθρωπο αυτό ότι έχει μετατοπίσει την πρότασή μας έτσι ώστε να φαίνεται ανέφυκτη. Και σταθήκαμε στο ότι η συγκεκριμένη ώδευση δεν είναι πλέον εφικτή. Η δήμαρχος μας παρότρυνε να δούμε πραγματικά γιατί δεν μπορεί να περάσει ο αγγός από εκεί αλλά την είχαμε δει λίγες μέρες νωρίτερα σε κάποια φυλάδια που μοίραζε ο ΤΑΠ και διαπιστώσαμε πραγματικά ότι έχει μετατοπιστεί η πρότασή μας έτσι ώστε να φαίνεται ανέφυκτη. Επίσης αναφερόμαστε πάρα πολύ στη νοημότητα και στη δικαιοσύνη. Η δικαιοσύνη πότε ισχύει όταν πρόκειται να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα του δυνατού του ισχυρού. Η νοημότητα ισχύει μόνο για τους αδυνάτους. Έχουμε κάνει, κύριε Αγίος Σιφίδου, ξέρετε πόσες μηνύσεις και πόσες μηνυτήρες αναφορές και όλες μπαίνουν στο αρχείο με στοιχεία, με αποδείξεις. Γιατί να σεβαστώ πλέον τη δικαιοσύνη. Γιατί. Γιατί να σεβαστώ την απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας όταν δύο και τρεις μήνες πριν υπάρχουν δημοσιεύματα ότι έχει βγει η απόφαση και ότι τη γνωρίζουν όλοι. Από κει και πέρα θέλω να πω και να ξεκαθαρίσουμε το εξής. Ότι εμείς δεν δεχόμαστε σε καμία περίπτωση την επιτυχία των 6 εκατομμυρίων γιατί ουσιαστικά είναι η υπογραφή και το ξεκίνημα της καταστροφής της περιοχής μας. Και θα σας το εξηγήσω και όποιος θέλει να το καταλάβει ας το καταλάβει γιατί υπάρχουν άνθρωποι που ακούν για να καταλάβουν και άνθρωποι που ακούν για να απαντήσουν. Ανοίγει ο διάδρομος αγωγών και από κει και πέρα ήδη υπάρχουν δημοσιεύματα ότι ο Ποσειδών θα πηγαίνει δίπλα στον ΤΑΠ. Άσχετα αν έχει σχεδιαστεί να περάσει βόρεια των οικισμών όπως προτείνουμε να περάσει ο ΤΑΠ. Και από τη μία πλευρά αυτό, από την άλλη πλευρά ο Ποσειδών μπορεί να περάσει από πάνω ο οποίος είναι η ίδιας και μεγαλύτερη συγχωρητικότητας από τον ΤΑΠ, αλλά δεν μπορεί να περάσει ο ΤΑΠ για τους δικούς του λόγους. Όσον αφορά το ΤΑΠ, έχει δεχτεί μια καταγγελία από τα Χριστούγεννα για τον τρόπο με τον οποίο κατασκευάζεται ο αγωγός και δυστυχώς δεν έκανε τίποτα. Γιατί να το αναγνωρίσουμε, ενώ δεσμεύεται ότι θα απαντήσει στην κοινοπραξία, δεν απαντά. Δέχεται καταγγελία από μηχανικό του ΤΑΠ ότι ο αγωγός δεν κατασκευάζεται σύμφωνα με τη νομοθεσία και τις προδιαγραφές και δεν κάνει τίποτα. Όσον αφορά την αποκατάσταση και το πώς θα παρατηρούνται οι παραγωγές στις περιοχές μας. Αποκατάσταση κάνανε και στη Χρυσούπολη και από τα λάθη που κάνανε πλημμύρισαν περίπου 10.000 στρέματα. Ο αρχαιολογικός χώρος, σε πρόσφατη συνέντεξη της κυρίας Παπαλεξανδρική πρωθές μετά τη συνάντηση, αποδέχτηκε ότι ο αρχαιολογικός χώρος κινδυνεύει σε περίπτωση ατυχήματος και το κυριότερο παραδέχτηκε ότι υπάρχει η περίπτωση ατυχήματος. Και ξέρετε τι κάνανε, κατεβάσανε το βιντεάκι και αφαιρέσανε το κομμάτι αυτό. Αν θέλετε μπορείτε να το ψάξετε και να το διασταυρώσετε. Αλλά όλα αυτά που σας αναφέρουμε δεν είναι απόψεις, είναι συγκεκριμένα πράγματα. Όσον αφορά τις μηνύσεις και τις διώξεις, θα έπρεπε, σύμφωνα με την περιβαλλοντική μελέτη, να μηνυθεί ο ΤΑΠ. Να μηνυθεί από τον Ισαγγελέα η Κοινοπραξία και ο Εργολάβος, γιατί σύμφωνα με την περιβαλλοντική μελέτη ήταν υποχρεωμένοι να έχουν οριοθετήσει τη ζώνη εργασιών, να έχουν οριοθετήσει και να έχουν σημάνει τις οδούς πρόσβασης προς το έργο, κάτι το οποίο δεν είχανε κάνει. Οπότε αυτό το δικαστήριο, ας μην γελιόμαστε, δεν πρόκειται να γίνει ποτέ, γιατί ο μηχανικός, μόνο έγκειο που δεν μας το βγάλανε για να μην το φέρουνε στο δικαστήριο, δεν ήξερε ότι είναι μάρτυρας, αλλά ήξερε να στείλει τη δικηγόρο του για να πει ότι δεν ήξερε. Και, εν βάση περιπτώση, αφού ο δήμος δεν έχει πιστεί για τις προθέσεις του ΤΑΠ, δεν έχει πιστεί ο δήμος ότι η όδευση από επάνω από τα βουνά δεν είναι εφικτή ή είναι ανέφικτη, γιατί και αφού υπάρχουν όλες αυτές οι αποφάσεις μετά την απόφαση του Συμβουλή Επικρατίας, γιατί πρέπει να επαναχωρήσουμε τώρα για τα 6 εκατομμύρια, γιατί δεν πρέπει να επιμένουμε επιπλέον για να γίνουν τα εκατομμύρια 12 και να πάει ο αγωγός από κει που θέλουμε εμείς, από κει που θέλει τοπική κοινωνία, δεν αποφασίζουν τοπικές κοινωνίες, δεν υπάρχουν αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου. Γιατί στα ξαφνικά έρχεται μια κοινοπραξία εδώ η οποία δεν απαντάει σε τίποτα, σε κανέναν δεν απάντησε σε τίποτα. Σε τίποτα και σε κανέναν δεν απάντησε. Τη μια είπε ότι δεν είναι θέμα κόστους, την άλλη είναι θέμα χρόνου, πριν από λίγο καιρό ήταν πάλι θέμα χρόνου, γιατί δηλαδή πρέπει να επαναχωρήσουμε και να ξεκινήσει η καταστροφή της περιοχής. Μπορεί να θεωρείτε ότι είμαστε γραφικοί, είναι δικαιώμα του καθενός. Όπως έχετε κουραστεί ενδεχομένως κάποιοι να μας ακούτε εδώ, έχουμε κουραστεί κι εμείς να προσπαθούμε να πείσουμε, όχι για τις απόψεις μας, για αυτά που γράφει και λέει ότι θα κάνει η εταιρεία. Γιατί το ζήτημα δεν είναι αν θα περάσει ένας αγωγός, αν θα περάσει μέσα από την τύρφη, έξω από την τύρφη. Γιατί ο ΤΑΠ δεν δέχτηκε το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο στη συνάντηση, γιατί ο ΤΑΠ δεν απάντησε στις ερωτήσεις μας, γιατί ενώ ο υπουργός στις 28 Μαρτίου δεσμεύτηκε ότι θα στείλει περιβαλλοντικό επιθεωρητή, γιατί ουσιαστικά αποδομήσαμε τα επιχειρήματα του Τεχνικού Επιμελητηρίου των Αθηνών και αντί να στείλει τον περιβαλλοντικό επιθεωρητή στην περιοχή έφερε 20 εκατομμύρια, τα οποία είναι, δεν ξέρω πόσα, 4, 800 ή 5 εκατομμύρια. Γιατί λοιπόν το Δημοτικό Συμβούλιο, τώρα που είναι η τελευταία και είναι η καλύτερη ευκαιρία, γιατί μπορεί να με κοροϊδέψετε κάποια, αλλά θα σας πω το εξής. Αυτή τη στιγμή, αν επιμένουμε, η ώδευση θα αλλάξει. Η συμπεριφορά της κοινοπραξίας δείχνει ότι η ώδευση θα αλλάξει αν επιμένουμε. Θα αλλάξει η Λεία, αν επιμένουμε. Αν επιμένουμε θα αλλάξει. Εντάξει. Αν έχεις όλα στο χέρι σου, γιατί να τα αλλάξεις, αυτοί δεν είναι πραγματικοί. Αυτό ακριβώς, αυτό ακριβώς. Εμείς τους δίνουμε ακόμα ένα πράγμα στο χέρι. Αυτό, τη συμφωνία του Δήμου. Τι συμφωνία, βρε? Αυτό. Τα λέει η Δημοτική Συμβουλή. Μισό λεπτό τώρα. Παρακαλώ, μη κάνετε τώρα διάλογο. Με συγχωρείς. Με συγχωρείς. Γιατί δηλαδή να αλλάξει, να αλλάγει με τον ΤΑΠ, αν δεν αλλάξει η ώδευση. Γιατί να αλλάξει αυτό. Αυτό απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, δεν είναι. Μη θεωρείτε ότι κάνω αντιπολίτες. Αν ήθελα να κάνω αντιπολίτες θα το κάνω πολύ διαφορετικά. Έρχομαι και καταθέτω κάποια επιχειρήματα. Δεν πρόκειται να κατηγορήσω κανέναν γιατί ψήφισε ναι, γιατί ψήφισε όχι. Όλα θα κριθούν. Αυτό είπα από την αρχή. Και από τη στιγμή που ακούω, χωρίς να γνωρίζω όμως, ότι υπάρχουν και άλλοι υπόροι οι οποίοι μπορεί να χρηματοδοτηθούν αυτά τα έργα, θεωρώ και θεωρούμε ότι θα πρέπει να το σκεφτείτε πάρα πολύ σοβαρά, αν θα πρέπει να αλλάξει στάση ο δήμος στο συγκεκριμένο θέμα ή όχι. Ευχαριστώ. Ευχαριστώ με τον κ. Καλοπακίδη. Συνάδελφοι, τελειώσαμε. Σας παρακαλώ πολύ. Είναι 12.15. Παρακαλώ. Σας παρακαλώ θερμά. Κάντε μου τη χάρη. Λοιπόν. Συνάδελφοι, ξεκαθαρίζουμε το ναι ή το όχι. Ναι δεν σημαίνει συμφωνώ στην όδευση, την υφιστάμενη και όχι, δεν συμφωνώ με την όδευση, το ναι και το όχι έχει να κάνει ναι να αλλάξει η σύμβαση, την οποίαν η σύμβαση, λάθος έκφραση, το συμφωνητικό το οποίο έχουμε περάσει ως δημοτικό συμβούλιο στα σημεία που είπαμε, όχι να παραμείνει ως έχει η απόφαση με το συμφωνητικό όπως έχει υπογραφεί, όχι δηλαδή να μην αλλάξει. Και για να ξεκαθαρίσουμε και κάτι τελευταίο και κλείνουμε. Τι μπέρδεψα ρε Δημορχή. Το ναι σημαίνει να αλλάξει η σύμβαση, το όχι να μην αλλάξει η σύμβαση. Τι μπέρδεψα ρε αυτό, το συμφωνητικό. Λοιπόν, με το σταθάκηρα. Ναι στην εισήγηση, όχι στην εισήγηση. Άντε να το πάμε έτσι, ναι στην εισήγηση, ναι στην εισήγηση, όχι στην εισήγηση. Άντε με το τσίπλα. Η εισήγηση πρόεδρε είναι άλλη. Λοιπόν, και συνάδελφοι κλείνουμε με αυτό. Ακούστε λίγο, ακούστε λίγο. Λάβετε υπόψη ότι το θέμα σήμερα αυτό για την αλλαγή όχι της σύμβασης δεν έρχεται επειδή ο Δήμος θέλησε ξαφνικά να τροποποιήσει την οποιαδήποτε στάση του. Έρχεται κατεπιταγήν της 4.88 απόφασης την οποίαν έχουμε πάρει. Έτσι είναι να το ξεκαθαρίσουμε γι' αυτό. Δεν θα ανακαλέσουμε τίποτα. Λοιπόν... Τι πούσα λεπτό. Ποια είναι η εισήγηση της διοίκησης. Η εισήγηση της διοίκησης είναι να μην τροποποιηθεί το συμφωνητικό όπως έχει υπογραφεί από μας και το Υπουργείο. Άρα το ναι σημαίνει ότι δεν τροποποιείται και παραμένει έτσι. Αυτό είπες τώρα ρε. Αυτό είπες τώρα. Τι θέλετε. Πώς θέλετε να το βάλουμε το ερώτημα. Πείτε να το βάλουμε όπως θέλετε. Κύριε Πρόεδρε. Λοιπόν... Θα μπλεχτούμε τώρα. Μάλλον λιγάκι το έχετε ανακατέψει εσείς. Πήγατε να τα κάνετε αναλυτικότερα, να μπερδευτείκαμε. Το ναι σημαίνει αν συμφωνούμε με την εισήγηση και το όχι ότι δεν συμφωνούμε. Αυτό ήθελα να... Αλλά... Αλλά η εισήγηση όμως έχει ένα πρόταση. Αλλά αυτό που είπα προηγουμένως είναι ακριβώς του λόγου του αληθές. Όταν δεν υπάρχει εισήγηση αυτά... Εγώ τώρα δηλαδή δεν ξέρω... Μου λέτε πού είναι αυτό το κείμενο το ευλογημένο. Αυτή είναι η διάσταση. Η εισήγηση είναι να μην τροποποιηθεί η Σύμβαση όπως έχει υπογραφεί και έχει περάσει από μας και την περιφέρεια. Λοιπόν, επομένως το ναι στην εισήγηση και όχι στην εισήγηση. Ποιοι είναι το όχι παρακαλώ από εδώ να δούμε. Εμείς ζητάμε πρόεδρε ονομαστική ψηφοφορία για να ξεκαθαριστεί η ήρα από το Στάρι. Φέρε με το κατάλογο αγαπητέ Γραμματέα. Στο θέμα αυτό της ονομαστικής ψηφοφορίας το διασκεδάζω λίγο για να είμαι ειλικρινής. Έχει ακουστεί ότι μπορεί ένας δημοτικός σύμβουλος να πει εγώ θέλω ονομαστική ψηφοφορία και το δημοτικό σύμβουλό να αποφασίσει. Δεν είναι έτσι. Θέλει έναν αριθμό δημοτικών σύμβουλων. Το 1.5. είναι δεν θυμάμαι τώρα. Αλλά γιατί έχει παραξηγηθεί ο καθένας μπορεί να λέει εγώ θέλω ονομαστική. Το έχουμε πει και από προηγούμενη συνεδρίαση. Τώρα αν ανοίξουμε τέτοιο θέμα θα φάμε άλλη μισή ώρα. Νομίζω όμως ότι θα ταχθούμε με την άποψη του κ. Σιμητσή. Δεν υπάρχει εμβολία για αυτό. Πρόεδρε, συγγνώμη λίγο. Η εισήγηση που έρχεται για ψήφιση είναι του αν το 2α, σωστά, το ανακαλούμε από την απόφαση του εκτάκτου συμβουλίου ή όχι. Αυτό δεν είναι η εισήγηση. Τι είναι. Αν θα τροποποιήσουμε το συμφωνητικό που έχουμε υπογράψει ή όχι. Σας θυμίζω, ναι. Κατεπέκτεση κι αν ανακαλούμε το 2α. Σας θυμίζω ότι η απόφαση που πήραμε στο εκτάκτου λέει στην επόμενη συνέδρια, στην αμέσως επόμενη, να τροποποιήσουμε και να απαλείψουμε την αναφορά του ΤΑΠ, σωστά, και στη χρημαδότηση. Αυτό δεν εφέρονται. Έτσι φέρνουμε το θέμα, ναι. Άρα λοιπόν, αυτό το που ζητάτε είναι αν εμείς συμφωνούμε στην ανάκληση, ναι ή όχι. Σωστά. Κατεπέκτεση αυτό, ναι. Αυτό είναι δευτερεύον. Η ουσία είναι αυτή που λέμε τώρα. Ναι, στην εισήγηση, όχι στην εισήγηση, τελείωσε. Συγγνώμη λοιπόν. Πρόεδρε, πρόεδρε, συγγνώμη. Ακριβώς. Η εισήγηση ακριβώς λέει, η τροποποίηση της 4.24, δηλαδή, τη σύμβαση που είχατε υπογράψει. Δεν το γράφει η μία, αλλά έχει το δικαίωμα να το πείτε. Γιατί μας μπερδέψατε, κύριε Πρόεδρε. Δεν είναι η παράγραφος. Περιμένετε. Είναι η τροποποίηση της σύμβασης σύμφωνα με την 4.88. Δηλαδή, θα μας τρελάνετε. Σύμφωνα με την 4.88 είναι τροποποίηση της 4.24. Τι πιο ξεκάθαρο. Η 4.88 είναι η απόφαση που εισάγαγουμε σήμερα το θέμα για το αν θα τροποποιήσουμε ή όχι την 4.24. Ναι, σύμφωνα. Όχι, εσείς άλλα λέτε. Ναι, ο κ. Φιλόσογλος μετά. Λοιπόν, αυτό... Μου επιτρέπετε λίγο για να μήπως διευκολύνω. Αυτό το οποίο πρέπει να αποφασιστεί σήμερα είναι, εάν το Δημοτικό Συμβούλιο εμένει στην πρώτη απόφαση που έλαβε, την 4.24, ή όχι. Εάν εμένει, είναι αυτονόητο ότι η επόμενη απόφαση δεν έχει καμία ισχύ. Ανακαλύτε. Ως προς το σκέλος αυτό. Ακριβώς. Άρα, πάρε το πρώτο και πες τι θα... Εσείς δεν εμένετε. Εσείς λέτε όχι. Ποιος λέει όχι. Όχι. Ο κ. Βέρος... Λοιπόν, έχει δίκιο ο κ. Φιλόσογλος. Τώρα μη σκόπιμα δημιουργούμε. Όχι, όχι. Η απόφαση για την οποία είχαμε επικαλυστεί στην κατεπίγουσα συνεδρίαση και θα έπρεπε να τροποποιηθεί, είναι η 4.24. Η οποία 4.24 τότε, ποια ήταν η απόφαση? Δεχόμαστε αυτή τη σύμβαση με τη χορηγία του ΤΑΠΟ. Ναι. Δεν δεχόμαστε αυτή τη σύμβαση με τη χορηγία του ΤΑΠΟ. Όχι. Άρα αυτό ισχύ και σήμερα. Όσοι δέχονται τη σύμβαση με χορηγία του ΤΑΠΟ, λένε ναι. Όσοι δεν δέχονται τη σύμβαση με τη χορηγία της εταιρείας, λένε όχι. Και τελειώσαμε. Με αυτό. Εντάξει. Λέει τροποποίηση τη σύμβαση. Ναι στο συμφωνητικό όπως έχει υπογραφεί, ή όχι στο συμφωνητικό όπως έχει υπογραφεί. Λοιπόν, ο κύριος... Ξεκινήσαμε... Δεν αλφαβητικά εδώ, Θόδωρο. Λείπει ο Γανικόλας που είναι. Δεν τον έγραψες όμως. Φέρ' το βιβλίο, Θόδωρο, φέρ' το βιβλίο. Θα τα βάλω δίπλα εδώ πέρα, ακριβώς τα ονόματα. Ο κύριος Αγανικώλας Παράσχο Σαπών, η κυρία Ιωαννίδου Οικατερίνη Απούσα. Ο κύριος Βέρος Αριστίδης. Όχι. Γραμμένος Γεώργιος. Ναι. Δρακονάκη Ευαγγελία. Μουρτασάγας Νικόλαος. Ιωσήφιδο Αναστασία. Ναι. Καζανίδης Δημήτριος. Όσο ένας πρωτεργάτης της Ανάθησης Μελέτησης, τον κύριο Μαυρίδη Θωμά, δεν θα μπορούσα ποτέ να είμαι αρνητικός. Άρα, ναι. Ο κύριος Καλανταρίδης Ιλίας. Ναι. Ο κύριος Καρασαβίδης Ελευθέριος. Όχι. Ο κύριος Κελαϊδάκης Εμμανουήλ. Ο κύριος Προυσαεύ Σπύριδων. Όχι. Η κυρία Κλονάρη. Τι είπατε. Ναι. Ο κύριος Κουφατζής. Ναι. Ο κύριος Μαυρίδης. Όχι. Ο κύριος Μιχαλάκης. Όχι. Ο κύριος Μουριάδης. Όχι. Η κυρία Μπαλτζίδου. Ο κύριος Μπόνιας. Ναι. Ο κύριος Ξανθόπουλος. Όχι. Ο κύριος Παπαδόπουλος Χρυσόστομος. Όχι. Ο κύριος Παπαντίδης. Όχι. Ο κύριος Κυριακίδης. Όχι. Ο κύριος Παπάς Ευάγγελος. Όχι. Ο κύριος Παπάς Λεωνίδας. Όχι. Ο κύριος Κυριακίδης. Όχι. Ο κύριος Παπάς Ευάγγελος. Όχι. Ο κύριος Παπάς Λεωνίδας. Όχι. Ο κύριος Κυριακίδης. Όχι. Ο κύριος Πετρόπουλος. Ο κύριος Ποτόλιας Απών. Αποχώρησε. Ο κύριος Σιμιτζής. Όχι. Ο κύριος Σωτηριάδης. Όχι. Ο κύριος Τελίδης Σιναιαπών. Ο κύριος Τζατζάρης. Ο κύριος Τουλκίδης. Ο κύριος Τριανταφυλίδης. Ο κύριος Τσαναξής. Ο κύριος Τσουρουκίδης. Ο κύριος Σοχαταρίδης. Ο κύριος Φιλιππίδης Σιναιαπών. Ο κύριος Φιλόσογλου. Κυρία Φραντισκάκη. Και κυρία Χιώτη. Λοιπόν, ξεκινάμε τα νέα. 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18 ναι. Όχι, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 18 ναι, 16 όχι. 18 και 16 μας κάνει 34. Λείπουν 2 που λείπανε, 3, 4 λείπουν από την αρχή. Ο κύριος Κυριακίδης αποχώρησε. Ο κύριος Ποτόρις αποχώρησε. Ο κύριος Ποτόρις αποχώρησε. Ο κύριος Ποτόρις αποχώρησε. Ο κύριος Ποτόρις αποχώρησε. Ο κύριος Ποτόρις αποχώρησε. Ο κύριος Ποτόρις αποχώρησε. Πάμε στο 2ο έκτακτο θέμα. Παρακαλώ κύριε Βέρο. Λοιπόν, κύριε Πρόεδρε, από τη στιγμή που ένας σκέλος, μια ενέργεια που όφειλε να κάνει σύμφωνα με την ομόφωνη απόφαση της 27 Ιουνίου, δεν την αποδέχεται η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου, δεν αφήλεται και έχει την υποχρέωση να επαναφέρεται τη συγκεκριμένη απόφαση, να ενταχθεί ως έκτακτη και να ξαναεπικαιροποιηθεί ή να απορριφθεί. Μιλάμε για την 4.48. Διαφορετικά, θα υπάρξει το εξής φαινόμενο. Να υλοποιούμε à la carte την απόφαση 4.48, διότι επίσης σας βάζω ότι στην 4.88, στην πέντε παράγραφο, λέτε και το διάβασα προηγουμένως ότι για όλους τους παραπάνω λόγους, δηλαδή τροποποιώντας τη συγκεκριμένη απόφαση και μη δεχόμενη την χορηγία και όλες τις υπόλοιπες ενέργειες ακόμα και τιμώντας τον Ιταλό πολίτη, αυτόν τον τρόπο δηλώνουμε ότι καλούμε όλους καβαλιώτες να αντισταθούμε και να μην επιτρέψουμε καμία εργασία για την τοποθέτηση του αγωγού εκεί που σχεδιάζεται. Και εδώ λέω ξανά για αυτούς που παρευρεθήκαμε στην συνάντηση, τελειώνω τώρα το σκεπτικό, δεν ισχύει. Λέω για αυτούς που παρευρεθήκαν στην συνάντηση, δέκα φορές, δέκα φορές μετρημένες, καταγεγραμμένες, η εταιρεία είπε έρχεστε, υλοποιούμε τη συγκεκριμένη όδευση μαζί και ταυτόχρονα παράλληλα κάνουμε και το έργο το οποίο θα χρηματοδοτήσουμε και έχουμε αποφάση, δεσμεύση απόφαση του διοικητικού μας Συμβουλίου, σας το λέω επιλέξει, των 6 εκατομμυριών. Άρα ουσιαστικά ανατρέπεται η 488, άρα πρέπει να έρθείτε τώρα εδώ και να την ξαναποφασίσουμε. Ή θα την επικαιροποιήσουμε, τώρα πώς θα την επικαιροποιήσουμε, όταν δεν αποδεχόμαστε μέρος, ή θα απορρίψουμε. Δεν υπάρχει διαφορετικά, θα κατηγορηθούμε, βάλετε το συγσαγγωγικά, όχι όλοι, ότι πάλι εμπέζουμε τους δημότες μας και προσπαθούμε να τους μπερδέψουμε και να περάσουμε άλλους είδους μηνύματα. Διότι προσέξτε κάτι, το ξέρετε πολύ καλά, ότι καμία μα καμία παράταξη, εάν εξαιρέσουμε, γιατί η δημόσια το έχει πει έτσι και δεν το λέω τώρα γιατί απουσιάζει, του κυρίου Ποτόλια της λαϊκής σπήρωσης, που πολλές φορές είπε ότι δεν θέλει συνολικά το έργο, όλες οι υπόλοιπες δημοτικές παρατάξεις θέλουν το έργο του ΤΑΠ, δεν θέλουν την όδευση και όλες οι παρατάξεις θεωρώ στα προγράμματά μας, εμείς από το 2010, έχουμε ως προτεραιότητα της όποιας διοίκησης προέκυπται και από τις εκλογές του 2010, αλλά και μετέπειτα του 2014, ότι θα πρέπει να είναι το έργο στην περιοχή του πρώην Δημοφιλίπου, το έργο ίδρυσης και Άρτηυσης. Άρα, ξέρετε πολύ καλά, και μη συνδέετε και είναι λάθος να περνάτε αυτό το μήνυμα, θα το βρείτε μπροστά σας, ότι αυτοί που σήμερα δεν δέχεστε τα χρήματα ή είστε ενάντια στο έργο, δεν θα γίνει το έργο, δεν θέλετε τον όρο στην περιοχή. Εγώ σας κάνω έκκληση. Θα το δούμε κύριε Βέρον, θα το δούμε αυτό. Διότι κύριε Πρόεδρε, δεν έχει θα το δούμε, τώρα αποφασίζουμε. Αυτό δεν είναι διαδικασία τώρα, σας παρακαλώ. Αυτό δεν προβλέπεται, έχουμε ψηφίσει τελείωσε τώρα. Όχι, έχουμε ψηφίσει, αλλά πλέον παίρνει θέμα διαδικασίας τώρα. Δεν μπορείτε να μη φέρετε το θέμα τώρα. Αυτό θα το δούμε τη διαδικασία. Δεν έχει θα το δούμε, αυτό πρέπει να το δείτε πιο μπροστά όταν το φέρμαστε. Και όταν κάνετε αυτή την εισήγηση. Εντάξει. Αλλιώς δεν υπάρχει, δεν γίνεται. Παρακαλώ, λοιπόν, παίρνουμε δύο ώρες παράταση αυτή τη στιγμή για να συνεχίσουμε τη συνειδρίαση. Πάμε στο δεύτερο. Πρόεδρε, είναι 12.30 ώρα. Έχει πάρα πολλά θέματα. Το να πάρουμε δύο ώρες παράταση και να πάμε στις 2.30-3.00 παρά είναι μια κουβέντα. Δεν ξέρω αν θα ολοκληρώσουμε μέχρι τότε και ενδεχομένως να πάρουμε κι άλλη παράταση. Ή πως θα πρέπει εδώ να αποφασίσουμε μέχρι ποια ώρα θα συνεδριάσουμε σήμερα και η συνεδρίαση να συνεχιστεί αύριο ή κάποια άλλη μέρα. Αντιλαμβάνουμε ότι υπάρχει ένα κόλλημα στο πρόσωπό σας, αλλά κατατάει, νομίζω, από ένα σημείο και μετά και με αυτές τις καιρικές συνθήκες, λίγο βασανιστήριο. Δεν ξέρω αν έχω έτσι προσπαθήσει. Υπάρχουν θέματα που πρέπει τώρα να τα τελειώσουμε, κύριε Φιλόσοβη. Συνάδελφοι, ωραία, θα το δούμε. Πάμε στο δεύτερο έκτακτο θέμα. Κύριε Πρόεδρε, στο διαδικαστικό πόβαλο ο κύριος Βέρος θέλει μια απάντηση. Τι απάντηση? Να αντεθεί σε ψηφοφορία δηλαδή. Ποιο πράγμα? Την έσταση που έβαλε. Ποια έσταση έβαλε, τι έσταση έβαλε? Θες να την εξηγούσει μια ώρα για την όδευση. Ποια ώρα, επικειροποίηση έβαλε, της απόβασης. Ωραία, εξηγούσει μια ώρα, βάζει θέμα διαδικαστικό και το προσπερνά τέτοις. Ναι, δεν παίγει τώρα αυτό. Τώρα θα βάλω θέμα. Μα μπαίνει ξεκάθαρα, γιατί τώρα είμαστε όλοι, δηλαδή τι έχουμε κάνει. Δηλαδή τι είμαστε, είμαστε κατά της όδευσης. Το είπαμε. Που είμαστε κατά της όδευσης, αφού συμφωνούμε με τη λογική του ΤΑΠ. Καθόλου. Λοιπόν, ακούστε τώρα, δεν θα δεχτώ να κολλήσει η εργουμένη συζήτηση. Σας παρακαλώ πολύ. Όχι, όχι, όχι, εδώ υπάρχουν θέματα. Όχι, παρακαλώ, σας παρακαλώ. Όχι, σας παρακαλώ εγώ. Δεν υπάρχει τέτοιο θέμα. Θα σας είχα εξηγήσει, γιατί μάλλον δεν ξέρετε. Δεν ξέρουμε ή δεν ξέρετε, γιατί είπατε ναι και εμείς όχι. Εάν πάτε, μισό λεπτό, ακούστε λίγο συνάδελφοι, ακούστε, να ξέρετε και τι ψηφίζετε. Όχι, εσείς είπατε ναι. Εάν πάτε στη Συμφωνία Συνεργασίας, θα δείτε που υπάρχει παράγραφος που αναφέρει σε αυτή την περιβόητες η χρηματοδότηση και για να μην τη διαβάσω όλη, σας διαβάζω το τέλος που λέει και θα υλοποιήσει με την κατασκευή του διαδρυατικού αγουγού φυσικού αερίου στην περιοχή. Ποια κατασκευή? Την εγκεκριμένη κατασκευή, την συγκεκριμένη ώδευση. Άρα τι μας λέτε ότι όχι, εμείς δεν ψηφίσαμε το να γίνει η συγκεκριμένη ώδευση, εμείς επιμένουμε στην αλλαγή. Να ξέρετε και τι ψηφίζετε τώρα. Εμείς ξέρουμε τι ψηφίζουμε. Γι' αυτό λέω ότι πρέπει να αλλάξει και να έρθει και να ξανασυζητήσουμε τη συνορική απόφαση. Τι επιμένετε στο τι? Την αλλαγή της ώδευσης. Επιμένετε στην αλλαγή της ώδευσης. Ψηφίζοντας τη συγχρηματοδότηση. Μάλιστα. Επιμένετε εσείς που δεν ήσασταν ούτε στη συνάντηση για να επιβεβαιωθεί αυτό το οποίο είπα 10 φορές. Ότι δηλαδή η χρηματοδότηση της εταιρείας δίνεται εφόσον υπάρξει η ώδευση συγκεκριμένη ή εγκεκριμένη αυτή που ισχύει σήμερα. Σας το είπα 1000 φορές. Λοιπόν πάμε στο δεύτερο παρακαλώ. Όχι, όχι, όχι. Τελείωσε συνάδελφοι. Σας παρακαλώ θερμά. Σας παρακαλώ τώρα. Σας παρακαλώ. Δεν γίνεται εδώ πέρα επίτηδες κολυσυρία της διαδικασίας. Όχι, δεν θα περάσει αυτό. Σας παρακαλώ πολύ. Υπάρχουν θέματα τα οποία θα τελειώσουν σήμερα. Όποιος θέλει θα καθίσει, όποιος θέλει μπορεί να φύγει. Ωστόσο όμως υπάρχουν θέματα διαδικαστικά πρόεδρε πρέπει να μου δώσεις το λόγο. Δεν γίνεται να μην μου το δώσεις. Ίστερα μάλιστα από την παρέμβαση του αντιδημάχου. Σας ακούω. Από τόση ώρα ακούγαμε την κυρία δήμαρκο που έλεγε ότι έφτασε πια η ανάγκη να υποστήλουμε τη σημαία του αγώνα. Δεν είπε τέτοιο πράγμα. Κοιτάξτε, πράγματι χρησιμοποιώ άλλες λέξεις. Πράγματι χρησιμοποιώ άλλες λέξεις, αλλά... Πιάστε τρεις λέξεις από τέσσερις. Κοιτάξτε, είπε ότι πλέον είναι ουτοπία να αγωνιζόμαστε για αλλαγή της όδευσης. Το είπε η κυρία δήμαρκος. Δεν μπορεί να το διαγράψουμε αυτό από τα πρακτικά. Μαγνητοφωνούνται. Είναι ουτοπία και είναι ρεαλιστικό πλέον τι να κάνουμε μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Πρέπει να συμβιβαστούμε με την ιδέα. Πώς θα το κάνουμε. Τα είπε αυτά τα πράγματα. Και βεβαίως ομά και μπράβο του ο κύριος αντιδήμαρχος είπε ότι από την άλλη την πλευρά εμείς είμαστε αντίθετοι στην όδευση. Λοιπόν κάτι τρέχει με την αντίληψη της πραγματικότητας στην πλειοψηφία. Δεν έχει καταλάβει μάλλον η πλειοψηφία. Και ότι είμαστε αντίθετοι στην όδευση δηλαδή έχει να κάνει σχέση με το αν θα γίνει η όδευση ή δεν θα γίνει. Μισό λεπτό. Εμείς είπαμε ότι θα αλλάξουμε την απόφαση την 4.28. Συγγνώμη 4.24 μην μπερδεύεις Μάκη. Η 4.24 είναι που λέει ότι η συγχρηματοδότηση του ΤΑΠ είναι κάτι επιθυμητό. Και θυμάμαι κιόλας εγώ τότε το είχα ρωτήσει ξεκάθαρα και ξεκάθαρα απάντησε η δήμαρχος ότι κοιτάξτε δεν μπαίνει θέμα συμβιβασμού. Τα λεφτά θα έρθουνε όποια κι αν είναι η όδευση. Έτσι δεν είναι. Αυτό είχε υποθήτει τότε. Πρέπει λοιπόν αυτό το πράγμα να διευκρινιστεί. Συνεχίζουμε να παλεύουμε για μια άλλη όδευση. Κύριε Πρόεδρε έχουμε ψηφίσει. Έχουμε ψηφίσει. Τι να σας πω τώρα κύριε Ανδρέα. Προσέξτε λίγα κύριε. Μα ακολουθήστε εγώ νόλις ζητάνε επειδή διαδικαστικούν τον λόγο. Τι να κάνουμε τώρα. Μην παραξενευτείτε λοιπόν αν δείτε μια προσφυγή από την αντιπολίτευση που θα λέει ότι δεν συντρέχουν νέες συνθήκες. Διότι δεν μας λέτε εδώ νέα συνθήκες είναι ότι πρέπει να αλλάξει όδευση. Ότι δεν πρέπει να αλλάξει όδευση. Νέα συνθήκες. Κάντε μια προσφυγή για να λυθούν τα χέρια ολόνων. Πάμε παρακάτω τώρα. Θα προσφύγουμε όπως είποτε στην αποκεντρωμένη. Διότι πράγματι εδώ πέρα δεν εισφέρονται τελικά νέα στοιχεία. Το νέο στοιχείο ήταν ότι ναι πρέπει να είμαστε ρεαλιστές και να μην κυνηγάμε την ουτοπία. Δηλαδή η ουτοπία είναι η ορεινή όδευση. Και πρέπει να συμβιβαστούμε με την ιδέα που μας φέρνει. Η ουτοπία ήταν η ελπίδα μας ότι ο ΤΑΠ θα αλλάξει γνώμη και στην τελευταία συνάντηση θα μπορούσαμε να τους πείσουμε ότι μπορεί να γίνει η αλλαγή. Επί διαδικαστικού θέλετε τι θέλετε να πείτε. Θα σας εξηγήσω για την ουτοπία που λέτε κύριε Πρόεδρε. Θέλω να σας τονίσω ότι πρόσφατα η ιταλική κυβέρνηση θέτησε κίνδυνο τη συνέχιση του αγωγού. Και το λέω αυτό γιατί εδώ βάλατε κάποιους τείχους δεν ισχύουν και να σας πω και κάτι άλλο. Ο Σέρτζ, ο Κώσταβ και νούριος υπουργός περιβάλλοντος είπε και ανακοίνωσε ότι ο αγωγός ΤΑΠ είναι περητός για την Ιταλία και θα γίνει επαναξιολόγηση. Αυτά για να ξέρουμε τι λέμε γιατί εδώ άκουσα για τείχους. Λοιπόν το δεύτερο έκτακτο θέμα παραχώρηση αθλητικών εγκαταστάσεων ως έδρες των ομάδων για τη διεξαγωγή αγώνων πρωταθλήματος κυπέλλου περίοδου 18-19. Εγκρίνετε. Σας παρακαλώ κύριε Βέρο. Σας παρακαλώ. Βούλιο είχες πει ότι παιδιά δεν φέρνουμε αυτή την τροποποίηση τώρα διότι ενδεχομένως η εταιρεία να αλλάξει την όδευση. Και τι θα κάνουμε τότε θα ξαναφέρουμε την απόφαση για να αλλάξουμε την χρηματοδότηση. Αγαπητέ Πρόεδρε η εταιρεία δεν αλλάζει την όδευση. Και σήμερα εσείς δέχεστε την όδευση. Ορίστε το σταμάτησαν εγώ. Λοιπόν τώρα σας παρακαλώ δηλαδή τώρα. Κύριε Βέρο κάντε την προσφυγή σας. Κάντε την προσφυγή σας που μας απειλείτε. Κάντε την προσφυγή σας. Λοιπόν το δεύτερο κύριε Φιλόσογλου το δεύτερο έκτακτο θέμα. Κυρίε Φιλόσογλου παρακαλώ έχετε τον λόγο για το δεύτερο έκτακτο θέμα. Ναι πολύ συνοπτικά θα πω ότι έρχεται ως έκτακτο αγαπητή συναλφή. Διότι την προηγούμενη βδομάδα ενημερωθήκαμε εκτάκτως από την ΕΠΣ Καβάλας. Ότι θέλει να δηλωθούν οι έδρες των ομορφών. Υπάρχει να δηλωθούν. Υπάρχει να δηλωθούν οι έδρες των ομορφών. Οι έδρες των ομάδων για την τρέχουσα αγωνιστική περίοδο. Ήθιστε αυτό να γίνεται μήνα Αύγουστο. Έτσι περαιτέρω πολλές από τις ομάδες συνολικά που υπάρχουν μέσα στην εισήγηση. Δεν είχαν υποβάλει αιτήσεις. Έπρεπε να τις πάρουμε για να τις ξαναπάρουμε τηλέφωνο να υποβάλουν αιτήσεις. Και σε αυτό συνίσταται στο έκτακτο. Σε όλα τα υπόλοιπα είναι ό,τι έχει ζητήσει κάθε ομάδα. Δεν είναι κάτι διαφορετικό. Ευχαριστώ. Εκκρίνατε. Πριν ακούμε αν το δεχόμαστε ή όχι εμείς για να καταγραφεί. Θέλω να ρωτήσω το εξής. Εδώ και πάρα πολλά χρόνια, πάρα πολλά χρόνια, ξέρουμε ότι κάθε χρόνο μια συγκεκριμένη περίοδο, δεν έχει σημασία αν είναι Αύγουστος. Αρχές Αυγούστου, τέλος Ιουλίου, τέλος πάντων για την επόμενη χρονιά αθλητική, θα πρέπει πραγματικά να υπάρξει δήλωση της έδρας. Άρα θα πρέπει να υπάρξει αυτή η διαδικασία. Και τώρα μας λέτε ότι επειδή η ΕΠΣ μας δίδισε πιο μπροστά 10.000, γιατί δεν το φέρατε πιο έγκαιρα, δηλαδή, δεν περιμένατε να λήξει στο τέλος διαδικασίας, τέλος πάντων, είστε στη λήξη αυτής της θητίας. Τώρα αυτά που ισχυρίζεστε, θεωρώ ότι είναι για μικρά παιδιά. Μης δεν το αποδέχομαστε να το φέρτετε στο επόμενο ως τακτικό. Και δεν χάθηκε και ο κόσμος, δηλαδή, συγγνώμη, αν δεν παίρναμε σήμερα απόφαση, αν για τον ΑΒ λόγο. Δεν γινόταν το Δημοτικό Συμβούλιο. Λέω εγώ, δεν γινόταν. Τι θα γινόταν, όταν χωρίς έδρα και δεν θα συμμετείχαν οι ομάδες μας, όταν μας το φέρνετε και δεν το έχουμε... Σε άλλες περιπτώσεις είπατε ότι συμφωνούν οι ομάδες και μετά τρέχαμε και δεν προλαβαίναμε. Και ξέρετε πολύ καλά τι λέω. Και δεν θα αναφερθώ. Ξέρετε, για τις συναντήσεις. Έτσι, που αφορά τις ομάδες με την καλαφθοσφαίρηση. Τι να σου πω, κι άλλα να σου πω. Δεν τα γνωρίζεις, δεν τα θυμάσαι πέρσι, τι έγινε, δεν τα θυμάσαι. Λοιπόν, αποσύρτε το και φέρτε το την άλλη φορά ως τακτικό. Ούτε στα γήπεδα δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε. Όχι, όχι, όχι. Κύριε Βέρο, θερμή παράκληση, όταν απευθύνεσαι στο πρόσωπό μου δημόσια, να μιλάτε στον πληθυντικό. Δεύτερον, θα πείτε για ποια ομάδα υπήρξε πρόβλημα και δεν συμφωνούσε. Θα το πείτε εδώ τώρα. Όχι αόριστα, συγκεκριμένα. Ποια ομάδα, ποιο γήπεδο και πότε. Λοιπόν, επειδή δεν θα λειτουργεί μόνο η διοίκηση και οι αρμόδοι να απαντήσουν στα ερωτήματά μας, θα σας απαντήσω όπως συνήθως μας απαντάτε εσείς. Θα δω τις σημειώσεις μου και στο επόμενο θα σας απαντήσω. Έτσι μας απαντάτε, δεν γνωρίζουμε, δεν θυμόμαστε, θα σας φέρουμε τα χαρτιά ακριβώς να δείτε. Ξέρετε πολύ καλά γιατί μιλάω και γνωρίζετε πολύ καλά γιατί μιλάω κύριε Αντιδήμαρχε. Εντάξει. Εντάξει, θα δείτε τις σημειώσεις. Σας παρακαλώ. Ναι κύριε Παπά. Τώρα έχουμε ένα θέμα εκεί με τον Αλεξάνδρα Δήμογλου. Τελειώνει τώρα η αδειοδότηση της και πρέπει να το ολοκληρώσουμε γιατί κυρδινεύουμε να μην μπορούμε να δηλώσουμε έδρα και να έχουμε αποκλεισμούς και τιμωρίες. Στο 15 μέρες λέω πέρα. Και ναι, λέμε λοιπόν... Πέρα. Ένα λεπτοάρι. Υπάρχει πραγματικός λόγος που πρέπει να ολοκληρωθεί και τώρα είναι και καλοκαίρι και πιθανόν να μην κάνουμε άλλο συμβούλιο. Κακώς κύριε Φιλόσυγλου δεν το είχατε φέρει τακτικό θεμά. Γιατί είναι γνωστό από παλιά αυτό ας πούμε έτσι. Εδώ και ένα μήνα το έχουμε γράφος δηλώσει ότι έχουμε τελειώνει η αδειοδότηση του Αλεξάνδρα Δήμοκλου μέσα στον Αύγουστο. Λέω λοιπόν ότι έχουμε ένα τέτοιο θέμα που πρέπει να το βάλεις και αυτό μέσα. Όπως δεν είναι. Όπως δεν είναι. Ο Καλφόπουλος έτσι μας λέει ότι πρέπει να περάσει από δημοτικό συμβούλιο. Έτσι μας είπε. Λοιπόν να τοποθετηθώ σε αυτό ότι έγιναν δυο τρεις συναντήσεις με τους εκπροσώπους των ομάδων και έχει γίνει μια κατανομή αποδεκτία από όλες τις ομάδες για να ευβολευτούν όλοι. Αυτή είναι η πραγματική εικόνα. Δηλαδή εγώ δεν θέλω να λέω πράγματα τα οποία δεν ισχύουν. Αλλά δες λίγο με την αδειοδότηση μην έχουμε κανένα θέμα. Δες το γιατί μας λέει να το φέρουμε στο δημοτικό συμβούλιο. Η αδειοδότηση κύριε Βαμπά δίνεται από Επιτροπή. Δεν δίνεται από δημοτικό συμβούλιο. Ωραία. Μην έχουμε καμιά ευλογία. Αυτό θέλω να πω. Όχι αλλά όταν λέει πάντως στο δημοτικό συμβούλιο έτσι είπε το Γραμματεία. Πρέπει να το πάτε λέει στο δημοτικό συμβούλιο αυτό. Καλά εντάξει. Τέλος πάντων τώρα να μην την αντιδικούμε. Τα ομάδες τα έχουν βρει οι ομάδες. Αυτός είναι ο αποδεκτός χρόνος. Νομίζω ότι και ο Άρης πρέπει να το δεχτεί να τελειώνουμε με αυτό το θέμα. Λοιπόν συμφωνείτε. Εμείς αγαπητέ Πρόεδρε επειδή θεωρούμε και ότι δεν συνίσταται σε τίποτα σε έκτακτο. Δεν συμφωνούμε με το έκτακτο και γι' αυτό και λέμε ότι πρέπει να έρθει ως τακτικό. Και γι' αυτό και δεν το ψηφίζουμε. Ευχαριστούμε λοιπόν. Λοιπόν για να συντομεύσουμε λίγο, τα υπαρρυθμόν τρία και τέσσερα έκτακτα θέματα θα τα αποσύρουμε και θα τα επαναφέρουμε σε επόμενη συναιδρία και με μια σχετική εισηγησούλα. Πάμε στα θέματα της ημερίσιας διάταξης. Σοβαρά, πολύ σοβαρά είναι τα θέματα και κάποιοι θα βρεθούν προευθυνών αν θέλετε να τα μάθετε λοιπόν. Λοιπόν, το υπαρρυθμό 1, έγκριση υπαρρυθμό 1, έγκριση μελέτης. Ο κ. Βέρος ήρθε σήμερα για να διαλύσει το Δημοτικό Συμβούλιο. Αφήστε, δεν πειράζει. Μας προκαλεί συνεχώς, δεν πειράζει, αφήστε. Λοιπόν, έγκριση μελέτης, το υπαρρυθμό, παρακαλάω συνάδελφοι. Κάποιοι στόχοι ανοιχτώ, κ. Πετρόπουλε. Το υπαρρυθμό είναι ένα θέμα, έγκριση μελέτης και υποβολή σέτησης στήριξης πράκησης ασφαλτοστρώσεις, τσιμεντοστρώσεις, οδοσίμαση δηματική ενότητα Φιλίππο είναι τους 18. Εγκρίνεται η εισήγηση. Παρακαλώ κ. Σιμητζή, παρακαλώ. Λέτε. Υπάρχει λοιπόν το πρόγραμμα το οποίο χρηματοδοτεί αυτή τη στιγμή έργα στη δημοτική ενότητα Φιλίππο και συγκεκριμένα μπορεί να χρηματοδοτήσει ασφαλτοστρώσεις εντός οικισμών. Συνεπώς η υπηρεσία προετοιμάστηκε για να καταθέσει το φάκελο για τη χρηματοδότηση όλης της ασφαλτοστρώσης στη δημοτική ενότητα Φιλίππο, με χρηματοδότηση. Την πέμπτη ήταν προγραμματισμένη στο Δημοτικό Συμβούλιο, το Δημοτικό Συμβούλιο πήγε δευτέρα, το σύστημα δεν δουλεύει σήμερα ούτως ή άλλως, δεν μπορεί να καταθέσει σήμερα τελικά. Θα κατατεθεί μάλλον αύριο ή μεθαύριο θα δοθεί 48 ώρες παράταση. Η απόβαση αυτή έχει να κάνει με μια προβλεπόμενη απόβαση στο φάκελο κατάθεσης. Κι εγώ ερώτηση. Ο κ. Σιμητζής πρώτα. Είναι λίτερ, από ό,τι βλέπω, τοπική ανάπτυξη. Έχει άλλες δράσεις το συγκεκριμένο πρόγραμμα. Το Μέτρο αυτό 19, έχει άλλες δράσεις. Έχει άλλες δράσεις. Ναι, ναι. Έχει δράσεις πολιτιστικές, όπως το θυμάμαι, είχε δράσεις άρδευσης, τις πήραν πίσω, μάλλον θα ξανακατεβάσουν νέα πρόσκληση για δράσεις άρδευσης και νούρια. Έχει δράσεις πολιτιστικών κέντρων και τέτοιου είδους αναπλάσεις. Κέντρα υγείας, τοπικά κέντρα υγείας και γενικότερα δράσεις καλοπισμού κλπ. Στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, κατά τη θέση βέβαια ενταγωνιστικά, αλλά στην πραγματικότητα είναι ένα πρόγραμμα συγκεκριμένο, στο οποίο θα κατεβάζαμε και ταρδευτικά, είναι έτοιμα και ταρδευτικά, στην επόμενη πρόσκληση που θα βγει. Αλλά σε δύο μήνες, είπε η Αναπτυξιακή, ότι θα προσπαθήσει να βγάλει πρόσκληση για ταρδευτικά. Για την ώρα περιοριζόμαστε τις ασφαλτοστρώσεις. Αυτό διαλέξαμε, αυτό διαλέξαμε. Διαλέξαμε αυτό το μέτρο των ασφαλτοστρώσεων για να προχωρήσει αυτό το έργο μας. Κύριος Παπαδόπουλος. Κύριος Παπαδόπουλος, παρακαλώ. Δεν καταλαβαίνω και θέλω μια διευκρινή σχέση, γιατί δεν το βλέπω να στέκεται. Λέει ότι στην ισήγηση η διαδικασία του ηλεκτρονικού διαγωνισμού είναι σε εξέλιξη, αλλά παρακάτω ο Αντιδηδέμαρχης λέει, εγκρίνεται τη μελέτη του έργου. Ενώ είναι σε εξέλιξη τώρα, δεν το καταλαβαίνω. Μπορείτε να με το εξηγήσετε. Η δική διαδικασία για την κατάθεση είναι η έγκριση της μελέτης και η έγκριση των όρων και η όλη έγκριση κατάθεσης του φακέλου. Το έργο αυτό έχει ήδη προχωρήσει από την τεχνική υπηρεσία, έχει ήδη δημοπρατηθεί και θα σου πω γιατί, γιατί δεν θα χάσουμε τίποτα από την έκπρος του εργολάβου. Δηλαδή τα 200.000 που εμπερβευριστούσαμε να πάρουμε από τον Λίντερ. Άλλο αυτό, αυτή τη στιγμή δημοπρατήθηκε, προχώρησε κανονικά με ΣΑΤΑ ως δήμος. Αυτή τη στιγμή ξεκινάει το πρόγραμμα, τώρα χρειάζεται αυτή η απόφαση ώστε να περάσουμε το ίδιο δημοπρατημένο έργο, άρα δεν χάνουμε τίποτα από την έκπρος που θα είχαμε, το καθαρό συμβασιοποιημένο πια προϊόν, θα το χρηματοδοτήσουμε εξ ολοκλήρου από τον Λίντερ. Κάποια άλλη ερώτηση? Κύριε Παπαδόπουλο, ναι, κύριε Παπά, ναι, κύριε Βέρο, ναι, ναι ο κ. Ξανθόπουλος. Το υπαριθμό δύο θέμα. Απονομή τιμητικού τίτλου επί τιμου δημότης τον Λουτσέρη Πάτιο Αντώνιο. Κοιτάξτε τι συμβαίνει εδώ πέρα. Εμείς έχουμε υποστήλη τη σημαία και θα δώσουμε έναν άνθρωπο που ήρθε να μας βοηθήσει να γίνει η έπαρση της σημαίας. Λοιπόν είναι φοβερά αντιφατικό αυτό. Για φανταστείτε τον άνθρωπο αυτό εξαγριωμένο από την απόφαση την προηγούμενη του Δημοτικού Συμβουλίου να αποποιηθεί τον τίτλο. Θα είναι εξευθελισμός. Προτείνω να αποσύρετε το θέμα γιατί θα γίνουμε διεθνώς ρεζίλι. Ωραία. Ο κύριος Βέρος, παρακαλώ επί της διαδικασίας. Λοιπόν, να συμπληρώσω σε αυτά που είπε ο πρώην δήμαρχος. Ότι όλοι γνωρίζουμε ότι ο συγκεκριμένος άνθρωπος δεν ήρθε εδώ να συμπαρασταθεί και να αγωνιστεί για να πάρουμε τα 6 εκατομμύρια. Υπάρξει η αλλαγή όδευσης. Και γιατί ήρθε για να υπάρξει η αλλαγή όδευσης. Γιατί θεωρεί και από την περιοχή στην οποία ζει, μένει μόνιμα και θα περάσει ο συγκεκριμένος αγωγός ότι και εκεί δημιουργεί προβλήματα και ότι θα πρέπει και εκεί να δοθεί λύση. Άρα, με την απόφασή σας σήμερα, να μην υπάρξει αλλαγή όδευσης, γιατί αυτή είναι η αλήθεια. Και παίρνοντας πολύ απλά τα 6 εκατομμύρια, αυτή είναι η αξία της μη αλλαγής όδευσης. Φραγματικά, ρωτήστε τον αν θέλει και αν αποδέχεται αυτήν την απονομή. Ωραία, επομένως, να το αποσύρουμε το θέμα, το αποσύρω το θέμα. Κύριε Σημιτζή, να σας φιλήσουμε με τα δυό τα χέρια. Το υπαρρυθμό 3, 18η αναμόρφωση προϋπολογισμού Δημοκαβάλλας Οικονομικό του 2018. Παρών ο κύριος Σημιτζής, παρών ο κύριος Παπαδόπλος, μια ερώτηση κύριος Βέρος. Σε κάποιο σημείο της εισήγησής σας αναφέρεται ότι μεταφέρετε ένα ποσό 7.300 ευρώ από τον κωδικό που αναφέρετε στην προμήθεια ανταλλακτικών επίπλων και σκευών κτλ κτλ κτλ. Και μέσω από θεματικού ενισχύεται το κωδικό που είναι προμήθεια αναλωσίμων για σάρωθρο. Μπορείτε να μου πείτε 7.300 τι είναι αυτά τα αναλώσιμα για το σάρωθρο. Ένα αυτό το ερώτημα. Και το δεύτερο, μεταφέρεται ένα ποσό είναι στο τέλος της εισήγησης. 24.800 από τον κωδικό προμήθεια βυθιζόμενων κάδων απορριμάτων και ενισχύεται έναν άλλον κωδικό ουσιαστικά για την προμήθεια ειδικών βιομηχανικών ραφιών και ανταλλακτικών καταλήνων για τις γενικές αποθήκες του Δημοκαβάλλας. Δεν ξέρω πόσο είναι αναγκαίο στις αποθήκες να τις οργανώσετε. Όμως παίρνετε χρήματα από τους βυθιζόμενους κάδους, δεν υπάρχουν από αλλού να πάρετε χρήματα. Να κάνετε περικοπές και να πάρετε χρήματα. Όπου είναι αποδειδημένο, γιατί είδαμε πουθενά βυθιζόμενους κάδους και δεν τους είδα εγώ. Λοιπόν, θέλω να ρωτήσω γιατί παίρνετε από αυτόν τον κωδικό, δεν έχετε από κάποιον άλλον κωδικό να πάρετε χρήματα. Και μάλλον προφανώς δεν σκέφτεστε στο ότι θα πρέπει κάποια στιγμή να το αποθετήσετε και άλλους βυθιζόμενους, είτε στο κέντρο, είτε ακόμα και σε κάποια σημεία εκτός κέντρου. Λοιπόν, τα σενάρια επιστημονικής φαντασίας συνεχίζονται. Λοιπόν, καταρχήν όσον αφορά το ποσό το οποίο αναφέρεται στην προμήθεια των αναλωσίμων για σάρωθρο. Αναλώσιμα στο σάρωθρο είναι οι σκούπες κύριε Βέρο. Έχει να κάνει λοιπόν με την υπηρεσία 20 το ποσό, το οποίο είναι της καθαριότητας, της ποιότητας ζωής. Και παίρνουμε 7300 λοιπόν από έναν κωδικό στον οποίον είχαν προϋπολογήσει χρήματα για επίπλασκευη και λιπό εξοπλισμό. Δεν τα χρειάζονται εκεί και τα βάζουμε σε έναν άλλο κωδικό της ίδιας υπηρεσίας, η οποία αφαιρεί αυτά τα οποία χρειάζεται το σάρωθρο για να μπορέσει να λειτουργήσει και θεωρούνται αναλώσιμα. Αυτά δηλαδή τα οποία μετά από χρήση πετιώνεται γιατί είναι κατεστραμένα πλέον και δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν. Αν δω τη μελέτη θα κρατήσω σημείωση και εγώ να σας το πω στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο. Λοιπόν, όσον αφορά τώρα το δεύτερο θα πρέπει να σας ενημερώσω, αν θέλετε να πάμε και μια βόλτα να σας δείξω τους βυθιζόμενους κάδους που έχουν τοποθετηθεί ήδη από πέρυσι πρώτον. Δεύτερον επίσης να σας ενημερώσω ότι έχουν εγκριθεί άλλες δύο διάδες, οι οποίες θα γίνουν με λεφτά του πράσινου ταμείου και αυτά λοιπόν είναι χρήματα τα οποία δεν θα χρησιμοποιηθούν για τους κάδους, αν και προβλέπονταν στο σχετικό κωδικό, οπότε πάλι γίνεται εσωτερική μεταφορά σε κωδικό της ίδιας υπηρεσίας, έτσι ώστε αυτά τα οποία αγοράζονται ως αναλώσιμα να τοποθετούνται στα ράφια τα οποία ήδη έχει γίνει μια προμήθεια παλιότερα, ήδη το κτίριο, δηλαδή το μισό, περιέχει ράφια τα οποία όμως δεν φτάνουν πλέον για τις ανάγκες του δήμου, οπότε με τη σχετική προμήθεια θα ολοκληρωθεί όλο το κτίριο με ράφια τα οποία απαιτούνται, έτσι ώστε να μην βρίσκονται πλέον αυτά τα οποία προμηθευόμαστε στο πάτωμα, αλλά τακτοποιημένα, όμορφα και ωραία, έτσι ώστε να είναι εύκολη και η διαχείριση τους. Λέμε επομένως κύριε Σιμιτζή, είπατε? Αναμόρφος είμαστε. Παρόν. Κύριος Παπαδόπουλος. Κύριε Παπά. Παρόν. Κύριος Βέρος. Παρόν. Παρόν. Και ο Εξανθόπουλε. Και ο Εξανθόπουλε. Ναι. Ο κύριος Παπάς είπε ναι. Ο κύριος Παπάς, ναι. Θόδωρε. Το υπαριθμό 4 έγκριση της μεριθμό 299 του 2018 απόφαση ΔΣ Δημοφύλια. Θα τελειώσουμε γρήγορα, Βαγγέλη, όσο πάμε. Δημοφύλια, 13η αναμόρφωση προϋπολογισμού οικονομικών του 2018. Έχετε κάποια ερώτηση σε αυτό? Ναι, ο κύριος Σιμιτζής. Όχι, μισό λεπτό, Πρόεδρε, μισό λεπτό. Λοιπόν, εγώ δεν την πήρα αυτή στο δικό μου το email. Ήρθε αργά. Δεν πρόλαβα τη δώ. Θέλω να ακούσω για ποιο λόγο γίνεται η αναμόρφωση και τι προβλέπει. Άσε τώρα, κύριε Βέρο, αυτά τώρα. Σας παρακαλώ που λέχεται υπερβή τα όρια και όσο και αν θέλετε να μας εκνευρίζετε δεν θα περάσει. Παρακαλώ. Ο κύριος Βέρος λέει ότι θέλει, τελείωσε. Κύριε Παπαδόπουλε, τι είπατε εσείς στην αναμόρφωση, ναι. Κύριε Παπά, ναι. Και ο κύριος Βέρος δεν λέει τίποτε. Κύριε Ξανθόπουλε, στην αναμόρφωση του, σας παρακαλώ, αφήστε αυτά τώρα. Εντάξει. Αφήστε τώρα, δεν θα περάσει το δικό σας. Μα αυτή την απάντησή σας, από τη μεριά του Προιδρύου και της Διοίκησης, μης λέμε όχι. Όχι ο κύριος Βέρος. Κάντε το όχι. Το υπαριθμό 5, έγκριση της υπαριθμών 148 του 18, απόφασης ΔΣΔ, δημοτική κοινωνική ελληνική προσχολική αγωγή, εντέκατοι αναμόρφος οικονομικός του 2018. Κύριε Σιμιτσί, ναι. Κύριε Παπαδόπουλε, ναι. Κύριε Παπά, ναι. Ο κύριος Βέρος, παρόν. Στο υπαριθμό 7, έγκριση της υπαριθμών 1 του 2018, απόφασης ΔΣΔ, δημοτική κοινωνική αγωγή, εντέκατοι αναμόρφωση οικονομικής στοχοθεσίας, εντέκατοι αναμόρφωση οικονομικής στοχοθεσίας, εντέκατοι αναμόρφωση οικονομικής στοχοθεσίας, εντέκατοι αναμόρφωση οικονομικής στοχοθεσίας, εντέκατοι αναμόρφωση οικονομικής στοχοθεσίας, εντέκατοι αναμόρφωση οικονομικής στοχοθεσίας, εντέκατοι αναμόρφωση οικονομικής στοχοθεσίας, εντέκατοι αναμόρφωση οικονομικής στοχοθεσίας, εντέκατοι αναμόρφωση οικονομικής στοχοθεσίας, εντέκατοι αναμόρφωση οικονομικής στοχοθεσίας, εντέκατοι αναμόρφωση οικονομικής στοχοθεσίας, εντέκατοι αναμόρφωση οικονομικής στοχοθεσίας, εντέκατοι αναμόρφωση οικονομικής στοχοθεσίας, εντέκατοι αναμόρφωση οικονομικής στοχοθεσίας, εντέκατοι αναμόρφωση οικονομικής στοχοθεσίας, εντέκατοι αναμόρφωση οικονομικής στοχοθεσίας, εντέκατοι αναμόρφωση οικονομικής στοχοθεσίας, εντέκατοι αναμόρφωση οικονομικής στοχοθεσίας, εντέκατοι αναμόρφωση οικονομικής στοχοθεσίας, εντέκατοι αναμόρφωση οικονομικής στοχοθεσίας, εντέκατοι αναμόρφωση οικονομικής στοχοθεσίας, εντέκατοι αναμόρφωση οικονομικής στοχοθεσίας, εντέκατοι αναμόρφωση οικονομικής στοχοθεσίας, εντέκατοι αναμόρφωση οικονομικής στοχοθεσίας, εντέκατοι αναμόρφωση οικονομικής στοχοθεσίας, εντέκατοι αναμόρφωση οικονομικής στοχοθεσίας, εντέκατοι αναμόρφωση οικονομικής στοχοθεσίας, εντέκατοι αναμόρφωση οικονομικής στοχοθεσίας, εντέκατοι αναμόρφωση οικονομικής στοχοθεσίας, εντέκατοι αναμόρφωση οικονομικής στοχοθεσίας, εντέκατοι αναμόρφωση οικονομικής στοχοθεσίας, εντέκατοι αναμόρφωση οικονομικής στοχοθεσίας, εντέκατοι αναμόρφωση οικονομικής στοχοθεσίας, εντέκατοι αναμόρφωση οικονομικής στοχοθεσίας, εντέκατοι αναμόρφωση οικονομικής στοχοθεσίας, εντέκατοι αναμόρφωση οικονομικής στοχοθεσίας, εντέκατοι αναμόρφωση οικονομικής στοχοθεσίας, εντέκατοι αναμόρφωση οικονομικής στοχοθεσίας, εντέκατοι αναμόρφωση οικονομικής στοχοθεσίας, εντέκατοι αναμόρφωση οικονομική στοχοθεσίας, εντέκατοι αναμόρφωση οικονομικής στοχοθεσίας, εντέκατοι αναμόρφωση οικονομικής στοχοθεσίας, εντέκατοι αναμόρφωση οικονομικής στοχοθεσίας, εντέκατοι αναμόρφωση οικονομικής στοχοθεσίας, εντέκατοι αναμόρφωση οικονομικής στοχοθεσίας, εντέκατοι αναμόρφωση οικονομικής στοχοθεσίας, εντέκατοι αναμόρφωση οικονομικής στοχοθεσίας, εντέκατοι αναμόρφωση οικονομικής στοχοθεσίας, εντέκατοι αναμόρφωση οικονομικής στοχοθεσίας, εντέκατοι αναμόρφωση οικονομικής στοχοθεσίας, εντέκατοι αναμόρφωση οικονομικής στοχοθεσίας, εντέκατοι αναμόρφωση οικονομικής στοχοθεσίας, εντέκατοι αναμόρφωση οικονομικής στοχοθεσίας, εντέκατοι αναμόρφωση οικονομικής στοχοθεσίας, εντέκατοι αναμόρφωση οικονομικής στοχοθεσίας, εντέκατοι αναμόρφωση οικονομικής στοχοθεσίας, εντέκατοι αναμόρφωση οικονομικής στοχοθεσίας, εντέκατοι αναμόρφωση οικονομικής στοχοθεσίας, εντέκατοι αναμόρφωση οικονομικής στοχοθεσίας, εντέκατοι αναμόρφωση οικονομικής στοχοθεσίας, εντέκατοι αναμόρφωση οικονομικής στοχοθεσίας, εντέκατοι αναμόρφωση οικονομικής στοχοθεσίας, εντέκατοι αναμόρφωση οικονομικής στοχοθεσίας, εντέκατοι αναμόρφωση οικονομικής στοχοθεσίας, εντέκατοι αναμόρφωση οικονομικής στοχοθεσίας, εντέκατοι αναμόρφωση οικονομικής στοχοθεσίας, εντέκατοι αναμόρφωση οικονομικής στοχοθεσίας, εντέκατοι αναμόρφωση οικονομικής στοχοθεσίας, εντέκατοι αναμόρφωση οικονομικής στοχοθεσίας, εντέκατοι αναμόρφωση οικονομικής στοχοθεσίας, εντέκατοι αναμόρφωση οικονομικής στοχοθεσίας, εντέκατοι αναμόρφωση οικονομικής στοχοθεσίας, εντέκατοι αναμόρφωση οικονομικής στοχοθεσίας, εντέκατοι αναμόρφωση οικονομικής στοχοθεσίας, εντέκατοι αναμόρφωση οικονομικής στοχοθεσίας, εντέκατοι αναμόρφωση οικονομικής στοχοθεσίας, εντέκατοι αναμόρφωση οικονομικής στοχοθεσίας, εντέκατοι αναμόρφωση οικονομικής στοχοθεσίας, εντέκατοι αναμόρφωση οικονομικής στοχοθεσίας, εντέκατοι αναμόρφωση οικονομικής στοχοθεσίας, εντέκατοι αναμόρφωση οικονομικής στοχοθεσίας, εντέκατοι αναμόρφωση οικονομικής στοχοθεσίας, εντέκατοι αναμόρφωση οικονομικής στοχοθεσίας, εντέκατοι αναμόρφωση οικονομικής στοχοθεσίας, εντέκατοι αναμόρφωση οικονομικής στοχοθεσίας, εντέκατοι αναμόρφωση οικονομικής στοχοθεσίας, εντέκατοι αναμόρφωση οικονομικής στοχοθεσίας, εντέκατοι αναμόρφωση οικονομικής στοχοθεσίας, εντέκατοι αναμόρφωση οικονομικής στοχοθεσίας, εντέκατοι αναμόρφωση οικονομικής στοχοθεσίας, εντέκατοι αναμόρφωση οικονομικής στοχοθεσίας, εντέκατοι αναμόρφωση οικονομικής στοχοθεσίας, εντέκατοι αναμόρφωση οικονομικής στοχοθεσίας, εντέκατοι αναμόρφωση οικονομικής στοχοθεσίας, εντέκατοι αναμόρφωση οικονομικής στοχοθεσίας, εντέκατοι αναμόρφωση οικονομικής στοχοθεσίας, εντέκατοι αναμόρφωση οικονομικής στοχοθεσίας, εντέκατοι αναμόρφωση οικονομικής στοχοθεσίας, εντέκατοι αναμόρφωση οικονομικής στοχοθεσίας, εντέκατοι αναμόρφωση οικονομικής στοχοθεσίας, εντέκατοι αναμόρφωση οικονομικής στοχοθεσίας, εντέκατοι αναμόρφωση οικονομικής στοχοθεσίας, εντέκατοι αναμόρφωση οικονομικής στοχοθεσίας, εντέκατοι αναμόρφωση οικονομικής στοχοθεσίας, εντέκατοι αναμόρφωση οικονομικής στοχοθεσίας, εντέκατοι αναμόρφωση οικονομικής στοχοθεσίας, εντέκατοι αναμόρφωση οικονομικής στοχοθεσίας, εντέκατοι αναμόρφωση οικονομικής στοχοθεσίας, εντέκατοι αναμόρφωση οικονομικής στοχοθεσίας, εντέκατοι αναμόρφωση οικονομικής στοχοθεσίας, εντέκατοι αναμόρφωση οικονομικής στοχοθεσίας, εντέκατοι αναμόρφωση οικονομικής στοχοθεσίας, εντέκατοι αναμόρφωση οικονομικής στοχοθεσίας, εντέκατοι αναμόρφωση οικονομικής στοχοθεσίας, εντέκατοι αναμόρφωση οικονομικής στοχοθεσίας, εντέκατοι αναμόρφωση οικονομικής στοχοθεσίας, εντέκατοι αναμόρφωση οικονομικής στοχοθεσίας, εντέκατοι αναμόρφωση οικονομικής στοχοθεσίας, εντέκατοι αναμόρφωση οικονομικής στοχοθεσίας, εντέκατοι αναμόρφωση οικονομικής στοχοθεσίας, εντέκατοι αναμόρφωση οικονομικής στοχοθεσίας, εντέκατοι αναμόρφωση οικονομικής στοχοθεσίας, εντέκατοι αναμόρφωση οικονομικής στοχοθεσίας, εντέκατοι αναμόρφωση οικονομικής στοχοθεσίας. Λοιπόν, Αμερικανικού Έρχου Σταυρού, ναι. Και επειδή θα μας δοθεί η δυνατότητα πολύ γρήγορα, αργά ή γρήγορα, θα υπάρξει η ανάγκη των ονομάτων στην επέκταση αυτής της πόλης, του Περιγιάλη. Και εκεί θα έχουμε τη δυνατότητα αυτήν και λοιπά με πολύ, αλλά θεωρώ ότι αυτή η αλλαγή της ημερομηνίας από Οκτώβριο σε Μάιο, κάποιος έχει τρελάνει. Κάποιος έχει τρελάνει. Και μάλιστα κάποιοι θεωρώ ότι πρέπει να αποδείξουν αυτά τα πράγματα, γιατί δεν θέλω τώρα να πω τίποτα περισσότερο, ξέρετε πολύ καλά. Λοιπόν, εμείς είμαστε υπέρ του να τιμήσουμε, όχι όμως με αυτόν τον τρόπο, γιατί ουσιαστικά θα γίνει αυτό που είπε ο κ. Σιμιτζής. Γι' αυτό και είμαστε αρνητικοί, γι' αυτόν τον λόγο είμαστε αρνητικοί. Ευχαριστούμε τον κ. Βέρο, κ. Ξανθόπουλε, παρακαλώ. Κύριε Πρόεδρε, είναι δικός και εγώ για τους λόγους που αναέφεραν οι πρόεδρες. Ευχαριστούμε κ. Μαυρίδη, παρακαλώ. Λοιπόν, επειδή θα δώσω γραπτό το κείμενο, κύριε Πρόεδρε, για να μην ταλαιπωρεθεί ούτε με την απομονητοφόνηση, διαβάζω μόνο την πρώτη παράγραφο από το κείμενο για να μην παραξηγηθώ. Μη και ο σεβασμός, εις τη μνήμη του Μακαδιστού Μητροπολίτου Προκοπείου, ο οποίος επίμανε επί 43 έτη των επισκοπικών θεονοητών, η οποία τοποθετήσεις εις τα πλαίσια του Δημοτικού Συμβουλίου, ουδε μία σχέση έχει με το πρόσωπο του αειδήμου Μητροπολίτου, με τον οποίον άλλωστε διατήρουν εξαιρετικά σχέσεις. Είναι θέμα νομιμότητος, τάξους και αρχών, τα οποία συνθήσε εις αναλόγους περιπτώσεις κατ' ο παρελθόν. Οι σχετικές διατάξεις, κύριε Πρόεδρε, είναι σκληρές. Μιλάνε σε εξαιρετικές περιπτώσεις. Οι σχετικές διατάξεις, κύριε Πρόεδρε, είναι σκληρές. Μιλάνε σε εξαιρετικές περιπτώσεις. Δεν θα έχει νόημα αυτά που ακούσαμε, είτε λέμε ΚΑΠΑΤΣΟΛΑΚΙ, είτε κι άλλους ο Τσίμισκης. Δηλαδή για την Τσίμισκη δεν ήξερα κιόλας ότι άλλαξε. Τσίμισκη, νομίζω, είχε, βέβαια, και την Πινακίδα. Λοιπόν, καλό είναι αυτά να αποφεύγονται. Δεν ξέρω γιατί τόσο σπουδεία μέρος της Δημοτικής Αρχής. Αυτά, κύριε Πρόεδρε, αφήνται, όπως το γράφω, στην κρίση του χρόνου, προσέξτε, και από την άλλη πλευρά, βέβαια, ή στην ορίμαση, στην συνείδηση των πολιτών. Δεν σήμερα πεθαίνει ένας κι άλλος. Εμείς μπορεί να πήραμε απόφαση και για τον Ευαγγελίου. Δεν ξέρω με το ψήσμα που εκδώσαμε για τον Μακαριστό, εάν αναφερόμασταν, κύριε Σίμισκη, για να του δώσουμε και όνομα. Αν, λοιπόν, υπήρχε αυτό πράγμα, δεν σημαίνει ότι αύριο πρέπει να γίνει αυτοσόνι και καλά. Μην ξεχνάμε ότι υπήρξαν εδώ με τον Ομασίες, οι οποίες πραγματικά είχαν νόημα και εξηγούν για το εξαιρετικό. Η οδός Εθνάρχου Μακαριού λεγόταν Ηρώων. Η οδός Μητροπολίτου Χρυσοστόμου είχε άλλο όνομα. Κανείς δεν διενοείται όμως τον Μητροπολίτη Χρυσόστομο, τον Θεμιστοκλήχ Ατζιστάβρου, τον πρώτο Μητροπολίτη, με βαριά ιστορία, με προσωπικότητα διεθνούς ακτινοβολίας, με Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάλις Ελλάδους, τον πρώτο Μητροπολίτη μετά