Aρχαία Πύδνα. Ανασκαφές σε μνημειακούς τάφους πριν και μετά την εκστρατεία του Μ. Αλεξάνδρου (Ιστορική και Λαογραφική Εταιρεία Γιαννιτσών "Ο Φίλιππος", 2014)
: Καλησπέρα σας, κύριε Πρόεδρε της ΝΚΙΠΑ, κύριες και κύριοι. Η αποψήνια εκδήλωση είναι της 19ης περίοδος του Ανοιχτού Λαϊκού Πανεπιστημίου Κοινητσών ενός θεσμού που η λειτουργία δροστιρίζεται αφενώς μέσα στην ενθελοντική προσφορά περγασίας από όλα θεμέλια του Λυγικού Συμβουλίου της Ιστορικής και Λογραφικής Εταιρείας Κοινητσών, ο Φίλιππος, από τα μέλη της Επιτροπής του Λευκού Πανεπιστημίου, από φίλους και αφετέρων στην οικονομική και τεχνική υποστήριξη της δημοτικής μας αρχής. Σημερινός μας ο μιλητής είναι ο κύριος Βέσιος Μάνθος, αρχαιολόγος της 16ης και 20ης ετών της εφορίας προϊστορικών και κλασικών αρχαιοκτήτων. Και θέμα της εισήγησής του είναι αρχαία πίδηνα ανασκαθές ενημιακούς τάφους πριν και μετά την εκστρατεία του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Κύριε Βέσιος, όταν λέμε 19η περίοδος του Λαϊκού Πανεπιστημίου, να ξέρετε ότι σημαίνει 19 συνεχή χρόνια λειτουργίας ενός θεσμού αυθεντικά λαϊκού, που όλοι έχουν πρόσβαση και μπορούν να παρακολουθήσουν τις εκδηρώσεις του και να αφηληθούν από αυτές. Οι εισήγητές ομιλητές, με απλό τρόπο, χωρίς όμως να μειώνουν την αδικαιότητα και την επιστημονικόίτα της ανάλυσης, υπομορφή εκπλανικευμένων διαλέξων που συνοδεύονται στη συνέχεια από γόιμη διάλογο, μεταδίδουν γνώσεις και εμπειρίες στους κύριους του θεσμού, που απευθύνεται σ' όλες τις ηλικίες, ανεξάρτητα από το επίπεδο γνώσεων. Οι ομιλητές ομιλητές διοσκοπούνται και με μέλλον από τοπικού μας τηλετρικού σταθμού, πέδα τηλεόραση, που έχει εμπέρια σε όλη την κεντρική Μακεδονία, προβάλλονται για ενημέρωση όσων δεν μπορούν να παρακολουθούν στην εκδήλωση και να έρχονται στη σημερινή μας εισήγηση. Στον μακρύ γελοπιερίας, μέσα στο χωριό, υπάρχει μια πληροφοριακή ταμπέλα που αναφέρεται στον αρχαιολογικό χώρο της Πύρνας, στην οποία σημειώνεται ότι στη θέση Αγίας Μαμαγκτιπιάλων υπάρχει νεολογικός οικισμός 5394500 π.Χ. από τους πιο εκτεταμένους της χώρας. Έχει έκταση πεντακοσίων στρεμάτων και έχουν ερευνηθεί μέχρι σήμερα μόνο 60. Επίσης, η Κυνακίδα αναφέρει ότι ο οχυρωμένος οικισμός της Πύρνας περιπάδεται από εκτεταμένα με κορταφία, που χρονολογούνται από την πρώην εποχή του Χαρκού μέχρι την ίσθερη αρχιότητα, 3.000 π.Χ. μέχρι τα 3.000 π.Χ. Αποτέλεσε, γράφει, κυριότερο αυστικό κέντρο στο μεγαλύτερο διάσματο της ιστορικής διαδρομής της πιερίας. Λόγω της σημασίας του λιμανιού της και της στρατηγικής της αίσθησης, εκεί διαδραματίστηκαν τα πιο καθοριστικά γεγονότα της αρχαίας Μακεδονίας. Πολιορκία της οριδιάδας από τον Κάσανδρο και κυρίως δύο μάχες της Πύρνας, 168 και 148 π.Χ., που οδήγησαν στην αντατροπή της Μακεδονίας σε αρχαία. Αυτές, νομίζω, τις πληροφορίες ο σημερινός μας ομιλητής θα τις αναλύσει σήμερα και πιστεύω ότι είναι ο πιο ιδιωτικός, δεδομένου ότι παραματοποιεί ανασκαθές στη συγκεκριμένη περιοχή εδώ και 34 χρόνια. Ο κ. Βέσσιος, όπως προείπα, είναι αρχαιολόγος, τυχιούχος αρχαιολογίας και ιστορίας της τέχνης με ειδίκευση στην αρχαιολογία. Από το ΑΤΕΠΤΕ. Εγώ που σπούδασα. Δραστηριοποιείται σε όλο το φάσμα της αρχαιολογικής δραστηριότητας στην Κόρια και η ΕΡΙΑ. Εκτεταμένες εκφανιακές έρευνες, επίλυψη μεγάλων και μικρότερων δημόσιαν ιδιωτικών έργων, σωστικές ανασκαθές. Έχει ανασκάψει αρχαιότητες όλων των εποχών, από την αρχαιότητερη νεολυθηκή μέχρι και τελευταϊκά χρόνια. Συμμαντικά ανασκαθικά το έργα, ο νεοελλητικός οικισμός του Μαγκριάλου σε συνεργασία με την κυρία Παπά, τα εκτεταμένα νεκροταφεία της Πίδνας, μακεδολική τάφη στην Πίδνα και στον Κορινό, ο οικισμός και τα νεκροταφεία στη θέση Λουλού για Κίτρους και η ανασκαφή της Αρχαίας Συμφώνης. Τα αποτελέσματα των ερευνών μου έχουν δημοσιευτεί σε ελληνικά και ξένα επιστημονικά περιοδικά και σαν κεφάλαια βιβλίων. Επιγραμματικά θα σας πω επιλεγμένες δημοσιεύσεις κατά χρονολογική σειρά. Ανασκαφές στη Βόρεια και η ΕΡΙ, ανασκαφές στη Πίδνα, ανασκαφές στο βόρειο νεκροταφείο Πίδνας, παρθενώνας χαρκιδικής, νεοελλητικός οικισμός Μαγκριάλου, ομαρικός τάφος από το βόρειο νεκροταφείο της Αρχαίας Πίδνας, προστασία παύλα ανάληξη μακεδονικών τάφων Κορινού, στα σελίδες ανακοινώσεων και δημοσιεύσεων. Ανασκαφή μεθόνης, τάφρος της τελικής νεοελλητικής στον Κάπο Αγιάννη Πιερίας, Τίμος Αλικών Κύντρους, η Αρχαιολογή Βιβλίου για την Πιερία, Πίδνα μεθόνη ελληνική κεραννική από την Μακεδονία. Έχει επίσης ξένες δημοσιεύσεις σε ξένα εντύπαγμα. Έχουν εκδοθεί βιβλία με έρευνες όπως Πίδνα. Επίσης, από τους ιστορικούς οικισμούς της Κεντρικής Μακεδονίας, Πιερήνων, Στέφανος, Πίδνα, Μεθόνη και αρχιώς της βόλειας Πιερίας. Επιγραφές, χαράγματα και εμπορικά σύμβολα στη Γεμεντική και Αρχαϊκή Κεραντική. Από το υπόλοιο της Μεθόνης Πιερίας. Ακούω υπόλοιο κι ενός μου που πάει στην Οθήκονη πάλι, που λένε βρήκε και ένα υπόλοιο generation. Να μας πείτε λίγο πώς υπάρχει ταύτηση. Και υπό έκδοση έχει ανασκαθεί στο Βούκο της Πιερίας. Νεκροταφία Πίδνας ανασκαθεί στο αγορτημάκιο 691 Βαγγελιάνου. Νεκροταφία χώρας της Πίρθης. Για να μη σας κοράζω άλλο από τις δημοσιεύσεις και εκδόσεις του κ. Πέσσιου. Να τον δώσουμε το λόγο και να πω στους λόγους που του είπα από τον πιο αρμόδιο 35 χρόνια ανασκαφές στο συγκεκριμένο μέρος, έτσι βόρεια και Πιερία. Νομίζω ότι έχει να μας πει απ' όλα τα πράγματα. Πριν μου δώσει το λόγο να ευχαριστήσω τον Ζεύγος Χρυσοστόμου που από αυτούς έγινε αιτία να φεύγει τον κ. Πέσσιου απόψε εδώ. Ευχαριστώ, καλησπέρα. Εντάξει, είναι ένα έργο με ζωής, στο οποίο βέβαια βοήθησα και εγώ, αλλά βοήθησαν πάρα πολλοί άνθρωποι και επίσης αφού βρισκόμαστε εδώ στο Δήμο Πέλος, πρέπει να τονίσω ότι χωρίς τη βοήθεια της τοπικής αθροδιοίκησης, ελάχιστα πράγματα το πρόσωπο θα κάνουμε στη βόρεια Πιερία. Η αρχαία πίθα εντοπίζεται περίπου 2 χιλιόμετρα, νότια από το σύγχρονο οικισμό του Μαγεριάκου στη βόρεια Πιερία. Βρίσκεται στο κέντρο μιας ιδιαίτερα εύκολης περιοχής, ιδανικής για την ανάπτυξη οικισμών, οστιρίζοντας στην γεωργική παραγωγή. Πιερία, άλλωστε, αυτό ακριβώς σημαίνει. Πλούσια, ευφορική. Η ακμή όμως της πύργνας το φίλειται κυρίως στην ιδιαίως στρατηγική της θέση. Απετέλωσε ένα από τα σημαντικότερα λιμάνια του βορειωματικού χώρου, κάθε που τις εξασφάλιζε συνεχή επικοινωνία με όλα τα κέντρια του Αιγαίου από την πρωεμονική του Χακού και έξις. Η θέση της επίσης επάνω στο βασικό ορεικό άξονα, βορρά-νότου, εξασφάλιζε την επικοινωνία διαξηδάς με τη Θεσσαλίδα και τη Νότια Ελλάδα από την Ια, και κυρίως με την Κεντρική και την Δυτική Μακεδονία, καθώς και την εντοχόνα της Βαλκανικής από την Άγη. Με τους οδικούς άξελες που ξεκινούσαν από τη Νοτά, Νότια, Δυτικά και Βόρεια της, είναι σίγουρο ότι διοχαιτεύονταν τα προϊόντα του τότε επαγγόσμιου εγκωρίου, που κατέφεραν στο δημάν της, προς το εσωτερικό του βορειωματικού χώρου. Η κάταξη των περισσότερων κρολογείται ήδη από την πρω αφού με την γνωστή πρακτική της αρχαιότητας, δίπλα τους αναπτύσσονταν τα αρχαία νοικοταθεία. αφού με την γνωστή πρακτική της αρχαιότητας, αφού με την γνωστή πρακτική της αρχαιότητας, αφού με την γνωστή πρακτική της αρχαιότητας, αφού με την γνωστή πρακτική της αρχαιότητας, αφού με την γνωστή πρακτική της αρχαιότητας, αφού με την γνωστή πρακτική της αρχαιότητας, αφού με την γνωστή πρακτική της αρχαιότητας, αφού με την γνωστή πρακτική της αρχαιότητας, αφού με την γνωστή πρακτική της αρχαιότητας, αφού με την γνωστή πρακτική της αρχαιότητας, αφού με την γνωστή πρακτική της αρχαιότητας, αφού με την γνωστή πρακτική της αρχαιότητας, αφού με την γνωστή πρακτική της αρχαιότητας, αφού με την γνωστή πρακτική της αρχαιότητας, αφού με την γνωστή πρακτική της αρχαιότητας, αφού με την γνωστή πρακτική της αρχαιότητας, αφού με την γνωστή πρακτική της αρχαιότητας, αφού με την γνωστή πρακτική της αρχαιότητας, αφού με την γνωστή πρακτική της αρχαιότητας, αφού με την γνωστή πρακτική της αρχαιότητας, αφού με την γνωστή πρακτική της αρχαιότητας, αφού με την γνωστή πρακτική της αρχαιότητας, αφού με την γνωστή πρακτική της αρχαιότητας, αφού με την γνωστή πρακτική της αρχαιότητας, αφού με την γνωστή πρακτική της αρχαιότητας, αφού με την γνωστή πρακτική της αρχαιότητας, αφού με την γνωστή πρακτική της αρχαιότητας, αφού με την γνωστή πρακτική της αρχαιότητας, αφού με την γνωστή πρακτική της αρχαιότητας, αφού με την γνωστή πρακτική της αρχαιότητας, αφού με την γνωστή πρακτική της αρχαιότητας, αφού με την γνωστή πρακτική της αρχαιότητας, αφού με την γνωστή πρακτική της αρχαιότητας, αφού με την γνωστή πρακτική της αρχαιότητας, αφού με την γνωστή πρακτική της αρχαιότητας, αφού με την γνωστή πρακτική της αρχαιότητας, αφού με την γνωστή πρακτική της αρχαιότητας, αφού με την γνωστή πρακτική της αρχαιότητας, αφού με την γνωστή πρακτική της αρχαιότητας, αφού με την γνωστή πρακτική της αρχαιότητας, αφού με την γνωστή πρακτική της αρχαιότητας, αφού με την γνωστή πρακτική της αρχαιότητας, αφού με την γνωστή πρακτική της αρχαιότητας, αφού με την γνωστή πρακτική της αρχαιότητας, αφού με την γνωστή πρακτική της αρχαιότητας, αφού με την γνωστή πρακτική της αρχαιότητας, αφού με την γνωστή πρακτική της αρχαιότητας, αφού με την γνωστή πρακτική της αρχαιότητας, αφού με την γνωστή πρακτική της αρχαιότητας, αφού με την γνωστή πρακτική της αρχαιότητας, αφού με την γνωστή πρακτική της αρχαιότητας, αφού με την γνωστή πρακτική της αρχαιότητας, αφού με την γνωστή πρακτική της αρχαιότητας, αφού με την γνωστή πρακτική της αρχαιότητας, αφού με την γνωστή πρακτική της αρχαιότητας, αφού με την γνωστή πρακτική της αρχαιότητας, αφού με την γνωστή πρακτική της αρχαιότητας, αφού με την γνωστή πρακτική της αρχαιότητας, αφού με την γνωστή πρακτική της αρχαιότητας, αφού με την γνωστή πρακτική της αρχαιότητας, αφού με την γνωστή πρακτική της αρχαιότητας, αφού με την γνωστή πρακτική της αρχαιότητας, αφού με την γνωστή πρακτική της αρχαιότητας, αφού με την γνωστή πρακτική της αρχαιότητας, αφού με την γνωστή πρακτική της αρχαιότητας, αφού με την γνωστή πρακτική της αρχαιότητας, αφού με την γνωστή πρακτική της αρχαιότητας, αφού με την γνωστή πρακτική της αρχαιότητας, αφού με την γνωστή πρακτική της αρχαιότητας, αφού με την γνωστή πρακτική της αρχαιότητας, αφού με την γνωστή πρακτική της αρχαιότητας, αφού με την γνωστή πρακτική της αρχαιότητας, αφού με την γνωστή πρακτική της αρχαιότητας, αφού με την γνωστή πρακτική της αρχαιότητας, αφού με την γνωστή πρακτική της αρχαιότητας, αφού με την γνωστή πρακτική της αρχαιότητας, αφού με την γνωστή πρακτική της αρχαιότητας, αφού με την γνωστή πρακτική της αρχαιότητας, αφού με την γνωστή πρακτική της αρχαιότητας, αφού με την γνωστή πρακτική της αρχαιότητας, αφού με την γνωστή πρακτική της αρχαιότητας, αφού με την γνωστή πρακτική της αρχαιότητας, αφού με την γνωστή πρακτική της αρχαιότητας, αφού με την γνωστή πρακτική της αρχαιότητας, αφού με την γνωστή πρακτική της αρχαιότητας, αφού με την γνωστή πρακτική της αρχαιότητας, αφού με την γνωστή πρακτική της αρχαιότητας, αφού με την γνωστή πρακτική της αρχαιότητας, αφού με την γνωστή πρακτική της αρχαιότητας, αφού με την γνωστή πρακτική της αρχαιότητας, αφού με την γνωστή πρακτική της αρχαιότητας, αφού με την γνωστή πρακτική της αρχαιότητας, αφού με την γνωστή πρακτική της αρχαιότητας, αφού με την γνωστή πρακτική της αρχαιότητας, αφού με την γνωστή πρακτική της αρχαιότητας, αφού με την γνωστή πρακτική της αρχαιότητας, αφού με την γνωστή πρακτική της αρχαιότητας, αφού με την γνωστή πρακτική της αρχαιότητας, αφού με την γνωστή πρακτική της αρχαιότητας, αφού με την γνωστή πρακτική της αρχαιότητας, αφού με την γνωστή πρακτική της αρχαιότητας, αφού με την γνωστή πρακτική της αρχαιότητας, αφού με την γνωστή πρακτική της αρχαιότητας, αφού με την γνωστή πρακτική της αρχαιότητας, αφού με την γνωστή πρακτική της αρχαιότητας, αφού με την γνωστή πρακτική της αρχαιότητας, αφού με την γνωστή πρακτική της αρχαιότητας, αφού με την γνωστή πρακτική της αρχαιότητας, αφού με την γνωστή πρακτική της αρχαιότητας, αφού με την γνωστή πρακτική της αρχαιότητας, αφού με την γνωστή πρακτική της αρχαιότητας, αφού με την γνωστή πρακτική της αρχαιότητας, αφού με την γνωστή πρακτική της αρχαιότητας, αφού με την γνωστή πρακτική της αρχαιότητας, αφού με την γνωστή πρακτική της αρχαιότητας, αφού με την γνωστή πρακτική της αρχαιότητας, αφού με την γνωστή πρακτική της αρχαιότητας, αφού με την γνωστή πρακτική της αρχαιότητας, αφού με την γνωστή πρακτική της αρχαιότητας, αφού με την γνωστή πρακτική της αρχαιότητας, αφού με την γνωστή πρακτική της αρχαιότητας, αφού με την γνωστή πρακτική της αρχαιότητας, αφού με την γνωστή πρακτική της αρχαιότητας, αφού με την γνωστή πρακτική της αρχαιότητας, αφού με την γνωστή πρακτική της αρχαιότητας, αφού με την γνωστή πρακτική της αρχαιότητας, αφού με την γνωστή πρακτική της αρχαιότητας, αφού με την γνωστή πρακτική της αρχαιότητας, αφού με την γνωστή πρακτική της αρχαιότητας, αφού με την γνωστή πρακτική της αρχαιότητας, αφού με την γνωστή πρακτική της αρχαιότητας, αφού με την γνωστή πρακτική της αρχαιότητας, αφού με την γνωστή πρακτική της αρχαιότητας, αφού με την γνωστή πρακτική της αρχαιότητας, αφού με την γνωστή πρακτική της αρχαιότητας, αφού με την γνωστή πρακτική της αρχαιότητας, αφού με την γνωστή πρακτική της αρχαιότητας, αφού με την γνωστή πρακτική της αρχαιότητας, αφού με την γνωστή πρακτική της αρχαιότητας, αφού με την γνωστή πρακτική της αρχαιότητας, αφού με την γνωστή πρακτική της αρχαιότητας, αφού με την γνωστή πρακτική της αρχαιότητας, αφού με την γνωστή πρακτική της αρχαιότητας, αφού με την γνωστή πρακτική της αρχαιότητας, αφού με την γνωστή πρακτική της αρχαιότητας, αφού με την γνωστή πρακτική της αρχαιότητας, αφού με την γνωστή πρακτική της αρχαιότητας, αφού με την γνωστή πρακτική της αρχαιότητας, αφού με την γνωστή πρακτική της αρχαιότητας, αφού με την γνωστή πρακτική της αρχαιότητας, αφού με την γνωστή πρακτική της αρχαιότητας, αφού με την γνωστή πρακτική της αρχαιότητας, αφού με την γνωστή πρακτική της αρχαιότητας, αφού με την γνωστή πρακτική της αρχαιότητας, αφού με την γνωστή πρακτική της αρχαιότητας, αφού με την γνωστή πρακτική της αρχαιότητας, αφού με την γνωστή πρακτική της αρχαιότητας, αφού με την γνωστή πρακτική της αρχαιότητας, αφού με την γνωστή πρακτική της αρχαιότητας, αφού με την γνωστή πρακτική της αρχαιότητας, αφού με την γνωστή πρακτική της αρχαιότητας, αφού με την γνωστή πρακτική της αρχαιότητας, αφού με την γνωστή πρακτική της αρχαιότητας, αφού με την γνωστή πρακτική της αρχαιότητας, αφού με την γνωστή πρακτική της αρχαιότητας, αφού με την γνωστή πρακτική της αρχαιότητας, αφού με την γνωστή πρακτική της αρχαιότητας, αφού με την γνωστή πρακτική της αρχαιότητας, αφού με την γνωστή πρακτική της αρχαιότητας, αφού με την γνωστή πρακτική της αρχαιότητας, αφού με την γνωστή πρακτική της αρχαιότητας, αφού με την γνωστή πρακτική της αρχαιότητας, αφού με την γνωστή πρακτική της αρχαιότητας, αφού με την γνωστή πρακτική της αρχαιότητας, αφού με την γνωστή πρακτική της αρχαιότητας, αφού με την γνωστή πρακτική της αρχαιότητας, αφού με την γνωστή πρακτική της αρχαιότητας, αφού με την γνωστή πρακτική της αρχαιότητας, αφού με την γνωστή πρακτική της αρχαιότητας, αφού με την γνωστή πρακτική της αρχαιότητας, αφού με την γνωστή πρακτική της αρχαιότητας, αφού με την γνωστή πρακτική της αρχαιότητας, αφού με την γνωστή πρακτική της αρχαιότητας, αφού με την γνωστή πρακτική της αρχαιότητας, αφού με την γνωστή πρακτική της αρχαιότητας, αφού με την γνωστή πρακτική της αρχαιότητας, αφού με την γνωστή πρακτική της αρχαιότητας, αφού με την γνωστή πρακτική της αρχαιότητας, αφού με την γνωστή πρακτική της αρχαιότητας, αφού με την γνωστή πρακτική της αρχαιότητας, αφού με την γνωστή πρακτική της αρχαιότητας, αφού με την γνωστή πρακτική της αρχαιότητας, αφού με την γνωστή πρακτική της αρχαιότητας, αφού με την γνωστή πρακτική της αρχαιότητας, αφού με την γνωστή πρακτική της αρχαιότητας, αφού με την γνωστή πρακτική της αρχαιότητας, αφού με την γνωστή πρακτική της αρχαιότητας, αφού με την γνωστή πρακτική της αρχαιότητας, αφού με την γνωστή πρακτική της αρχαιότητας, αφού με την γνωστή πρακτική της αρχαιότητας, αφού με την γνωστή πρακτική της αρχαιότητας, αφού με την γνωστή πρακτική της αρχαιότητας, αφού με την γνωστή πρακτική της αρχαιότητας, αφού με την γνωστή πρακτική της αρχαιότητας, αφού με την γνωστή πρακτική της αρχαιότητας, αφού με την γνωστή πρακτική της αρχαιότητας, αφού με την γνωστή πρακτική της αρχαιότητας, αφού με την γνωστή πρακτική της αρχαιότητας, αφού με την γνωστή πρακτική της αρχαιότητας, αφού με την γνωστή πρακτική της αρχαιότητας, αφού με την γνωστή πρακτική της αρχαιότητας, αφού με την γνωστή πρακτική της αρχαιότητας, αφού με την γνωστή πρακτική της αρχαιότητας, αφού με την γνωστή πρακτική της αρχαιότητας, αφού με την γνωστή πρακτική της αρχαιότητας, αφού με την γνωστή πρακτική της αρχαιότητας, αφού με την γνωστή πρακτική της αρχαιότητας, αφού με την γνωστή πρακτική της αρχαιότητας, αφού με την γνωστή πρακτική της αρχαιότητας, αφού με την γνωστή πρακτική της αρχαιότητας, αφού με την γνωστή πρακτική της αρχαιότητας, αφού με την γνωστή πρακτική της αρχαιότητας, αφού με την γνωστή πρακτική της αρχαιότητας, αφού με την γνωστή πρακτική της αρχαιότητας, αφού με την γνωστή πρακτική της αρχαιότητας, αφού με την γνωστή πρακτική της αρχαιότητας, αφού με την γνωστή πρακτική της αρχαιότητας, αφού με την γνωστή πρακτική της αρχαιότητας, αφού με την γνωστή πρακτική της αρχαιότητας, αφού με την γνωστή πρακτική της αρχαιότητας, αφού με την γνωστή πρακτική της αρχαιότητας, αφού με την γνωστή πρακτική της αρχαιότητας, αφού με την γνωστή πρακτική της αρχαιότητας, αφού με την γνωστή πρακτική της αρχαιότητας, αφού με την γνωστή πρακτική της αρχαιότητας, αφού με την γνωστή πρακτική της αρχαιότητας, αφού με την γνωστή πρακτική της αρχαιότητας, αφού με την γνωστή πρακτική της αρχαιότητας, αφού με την γνωστή πρακτική της αρχαιότητας, αφού με την γνωστή πρακτική της αρχαιότητας, αφού με την γνωστή πρακτική της αρχαιότητας, αφού με την γνωστή πρακτική της αρχαιότητας, αφού με την γνωστή πρακτική της αρχαιότητας, αφού με την γνωστή πρακτική της αρχαιότητας, αφού με την γνωστή πρακτική της αρχαιότητας, αφού με την γνωστή πρακτική της αρχαιότητας, αφού με την γνωστή πρακτική της αρχαιότητας, αφού με την γνωστή πρακτική της αρχαιότητας, αφού με την γνωστή πρακτική της αρχαιότητας, αφού με την γνωστή πρακτική της αρχαιότητας, αφού με την γνωστή πρακτική της αρχαιότητας, αφού με την γνωστή πρακτική της αρχαιότητας, αφού με την γνωστή πρακτική της αρχαιότητας, αφού με την γνωστή πρακτική της αρχαιότητας, αφού με την γνωστή πρακτική της αρχαιότητας,