Συνέντευξη Τύπου για δράσεις του Γραφείου Εθελοντισμού (ΔΗΜΟΣ ΦΛΩΡΙΝΑΣ, 2023)
: Καλημέρα, σας καλωσορίζω και σας ευχαριστώ πολύ για μία ακόμη φορά για την ευγενική σας ανταπόκριση στη πρόσκλησή μας. Και η σημερινή μας συνάντηση αφορά στην παρουσία συνδράσεων του Γραφείου Εθνωνισμού του Δήμου μας, όπως αυτές έχουν σχεδιαστεί πάντα σε συνεργασία με τους εμβλεκόμενους και βέβαια με την επίβλεψη, καθοδήτηση και υποστήριξη του κυρίου Δημάκου. Τονίζω και πάλι ότι ο ρόλος σας ως κοινωνή της πληροφόρησης σε αυτή την περίπτωση είναι εξαιρετικά σημαντικός και βοήθεια σας καθοριστική. Ειδικά η συγκεκριμένη δέσμη δράσεων που θα σας παρουσιάσουμε σήμερα, τρίζει έντονης επικοινωνίας και η δική σας ενισχωρά σε αυτή τη τομία είναι πολύτιμη και αναπνικατάστατη. Επίσης, πρέπει να τονίσω ότι οι δράσεις που θα σας παρουσιάσουμε έχουν σχεδιαστεί και προγραμματιστεί με χρονικό ορίζοντα τα μέσα Ιουλίου. Στη συνέχεια, μετά τον Ιούλιο, ετοιμάζουμε ήδη μια ακόμα δέσμη εθελοντικό δράσεο για την οποία θα έχουμε παρόμοια ανημέρωση και παρουσίες. Προχωρούμε λοιπόν αναλυτικά στην παρουσίαση των δράσεων, τις οποίες θα σας παραθέσω με χρονολογική σειρά και καθορισμένα συνηρομηνία στις ορισμένες από αυτές, τολμώντας να παραβλέψω και να σταθεί το παράγματο των κυρικών σηθηκών που το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει γίνει αιτία για τη ματέωση ή αναβολή πολλών προνοματισμένων δράσεών μας. Πρώτον, σε συνεργασία με το Κοινοτικό Συμβούλιο Μοχορίου, τους Διεθυντές των Σχολείων και το Σύλλογο Γονεών και Κηδεμών, θα παρακολουθούν δράσεις καθαριότητας, φύτευσης και καλοπισμούς στην κοινότητα σε μέρη που θα υποδείξουν οι εμπλεκόμενοι φορείς και ο πρόεδρος της κοινότητας. Η δράση θα παρακολουθεί την 5η μεθάδρυο, 25 Μαΐου στις 10 το πρωί, με πρωταγωνιστές τους μαθητές και τους μαθήτρους των σχολικών μονάδων της κοινότητας. Επίσης, θα πραγματοποιηθεί καμπάνια ανημέρωσης για όλα τα θέματα που έχει αναλάβει να επικοινωνήσει το Γραφείο Εθελοντισμού, όπως Εντερέα Οργάνων και Ισθών, η λειτουργία της Κοινωνικής Ανταγραφικής Βιβλιοθήκης του Δήμονα και άλλο. Δεύτερη, στο πλαίσιο της καθερής επιβίωσης του κυρίως Δημάρχου προσωπικά και συνολικά της Δημοτικής Αρχής, για οσιαστική αποκέντρωση και των δράσεων του Γραφείου Εθελοντισμού του Δήμου Φλόρινα, καθώς και για τη βιάχυση της γνώσης και της φιλανεγνωσίας σε όλο το έβρος του Δήμου μας, το Γραφείο Εθελοντισμού σε συνεργασία με το Συμβούλιο Κοινότητας Μελήτης, της Διευθύντριας του Γυμνασίλου και Δημοτικού Σχολείου και Μητσαγωγείου, καθώς και το Σύλλογο Γονέων και Κηδημόνων του Δημοτικού Σχολείου και Μητσαγωγείου, διοργανώνει την πρώτη γιορτή Βιβλίου. Οι εκδηλώσεις της γιορτής Βιβλίου θα πραγματοποιηθούν την Ακόμενη Παρασκευή 26 Μαϊουδίχειάδηση 23, στις 10 και 30 στον άφλιο χώρο του Δημοτικού Σχολείου και περιλαμβάνω. Εγγένεια του παρατήματος της Κοινωνικής Ανταλλακτικής Βιβλιοθήκης του Δήμου, που θα παραμείνει και θα λειτουργήσει για τουλάχιστο έναν μήνα στη κοινότητα, παρέμοντας τη δυνατότητα στους κατοίκους για δωρεά και ανταλλαγή βιβλίων. Επίσης, παρουσίαση του βιβλίου «Ο Καθρέφτης Μου» από την εκπαιδευτικό και συγγραφέα «Δόξα Κοτσαλίδου», η οποία θα συνοδεύεται και από ευχάριστα δρώμενα για τα παιδιά. Σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Πρωτοβάπνιας Εκπαίδευσης της Φλόρινας και με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Μεσημέρας Περιβάλλοντος, στις 8 Ιουνίου, ημέρα 5, θα προνοματοποιηθεί στο Νέο Πάρκο της Φλόρινας, γιορτή για το περιβάλλον και της Φιλοζωή. Μέσω αυτής της δράσης, το Γραφείο Θεονομισμού θα προνοματοποιήσει τη δράση «Πάρκο Δημιουργίας», που εκκρεμεί και είχε ανασταλεί λόγω καιρικών θρητικών. Τάξη και τμήματα σχολείων που είχαν δηλώσει τη συμμετοχή τους στην ολόγοδραση, θα κάνουν τα εντροφήτευση σε ζωγραφισμένα από τα παιδιά δοχεία, τα οποία μετά από την εντροφήτευση τους, θα μεταφεθούν στην πλατεία προς τους προτιμούς σηματοδότες επί της μοναστηρίου. Έτσι, μαθητές και μαθήτρες θα δημιουργήσουν το πρώτο «Πάρκο Δημιουργίας», ομορφένοντας μια γετονιά. Επειδή υπάρχει ένας αφερήγρατος αθουσιασμός και διάθεσης συμμετοχής από εκτελευτικούς και μαθητές για τη συγκεκριμένη δράση, θεωρούν ότι τα πράτα δημιουργίας θα πετροθούν και σε άλλες γετονιές. Θέλω να κάνω όμως μια έκκληση, μια θερμή παράκληση, κυρίως προς τους ενήλικες κατοίκους που κατοικούν γύρω από αυτό το Πάρκο και από άλλα Πάρκες. Να γίνουν οι ίδιοι προστάτες και άνθρωποι ελαστή φροντιστές της δημιουργίας των παιδιών. Είναι λυπηρό αυτές τις σπουδαίες δημιουργίες των μαθητών, που θα στολίζουν τη δειτονιά, να γίνουν βορρά στα χέρια ελάχιστον, οι οποίοι καταστρέφουν ό,τι όμορφο υπάρχει γύρω μας. Τέταρτα, είμαστε σε συνενόηση με τον Πρόεδρε του Νομικού Προσώπτου του Δήμου, τον κ. Λιάδη, με τον Προσοδικό των ΓΔΑΠ και Νηπιαγωγείων, του 8ου Νηπιαγωγείου και του ΓΔΑΠ, που στεγάζεται στο ίδικό Δημοτικό Σχολείο. Έχουμε κάνει αυτοψία των χώρων, έχουμε καταγράψει τις επιθυμίες των υπευθύνων και το ανέσχωστο επόμενο χρονικό διάστημα θα γίνουν παρεμβάσεις καλοπισμού και αισθητικής αναβάθμισης στους άλλους χώρους αυτού του ΔΑΠ. Όλες οι παρεμβάσεις μας γίνονται σε συνεδρασία με τους γονείς και το εκτελεστικό προσωπικό και έχουν πρωταγωνιστές τους μικρούς μαθητές εθελοντές. Πέμπτου, έχω αναφερθεί και στο παρελθόν στη πρόθεσή μας το Γραφείο Εθελονπισμού να γίνει βραχείο μας, ούτως ώστε να διεθικολύνουμε τους συμπολίτες μας που το επιθυμούν να ενημερωθούν και να αποφασίσουν τελικά για την παροχή δείγματος μυαλού των ωστών. Αυτή μας η επιδίωξη για τη δημιουργία της συνεργαζόμενου κόμφου του Κέντρου Εθελοντών Διδοντών Μυαλού των Ωστών του Πανεπιστημίου Πατρών, Χάρη σας Ζωή στη Φλόριννα θα ονομάζεται, με την υπεύθυνη προσέλθιση της κυρία Μαρία Κόστοβλου, επιστήμονα του Πανεπιστημίου Πατρών, είναι την πράξη άμεσα. Το πρώτο βήμα σε αυτή την κατεύθυνση είναι η πραγματοποίηση εκπαιδευτικού σεμιναρίου που θα πραγματοποιηθεί το 2ο-10ο Ιουνίου. Η ακριβή σημερωμηνία, ώρα, καθώς και οι λεπτομύρες για τη συμμετοχή στο σεμινάριο θα ανακοινωθούν το αμέσως ακόμα χρονικό διάστημα. Όσες και όσες οι συμπολίτες μας το επιθυμούν να συμμετάσουν θα πρέπει να δηλώσουν γράφος για τη συμμετοχή τους στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του Πραφείου Θεοδρομισμού και εμείς με τη σειρά μας θα την προωθήσουμε στη κοινωνική πλατφόρμα. Η διαδικασία είναι πολύ συγκεκριμένη και κατά κάποιο τρόπο θα την έλεγα αυστηρή, αφού εκτός από ότι συμμετέχονται στα λάβη της απαραίτητες επιστημονικές οδηγίες και γνώσεις θα ενδοθούν και βεβαιώσεις συμμετοχής που θα πιστωπιούν την εκμάθεση και πιστωπίσεις των εθελοντών και εθελοντριών για τη λήψη διγμάτων. Το εκπαιδευτικό σαμινάριο θα προραγματοποιηθεί σε μια καταπληκτική και πλήρως εξοπλισμένη αίθουσα η οποία έχει δημιουργηθεί στα Γραφεία της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου μας. Η αρχική μας σκέψη ήταν να πραγματοποιηθεί στην αίθουσα προπλό χρήσω. Σωστές βλέποντας αυτή την αίθουσα εγώ γέμισα έκπληξη, θετική έκπληξη. Δεν διακαιδηνεύω να αναφέρω ονόματα, αλλά αξίζω θερμά συγχαρητήρια σ' όλους όσους ευαργάστηκαν για να αποτήσει ο Δήμος μας ένα τέτοιο σύγχρονο χώρο εξειρής αισθητικής και λειτουργικότητας. Αυτό είναι η αλληλογραφία σχετικά με το Πανεπιστήμιο Πατρών και τα μότητα που θα χρησιμοποιήσει το Γραφείο μετά το πέρας του σεμιναρίου. Έχθον, στις ημερομηνίες που θα καθοριστούν το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, οι αλληλογραφίες και χαιρόντες του Γραφείου Εθελοντισμού θα πραγματοποιήσουν διορθώσεις στην υποδομή και την αισθητική αναβάθμιση των αστικών στάσεων της πόλης της Πλώδης. Κατά γενική ομολογία η εικόνα τους είναι αποκρουστική και χρησιμότητα τους λόγω της κατάστασης που βρίσκονται ανώθελε. Οι στάσεις που έχουν επιλογεί βρίσκονται εντός του ασκουιστού και δεν περιλαμβάνονται σε αυτές που θα αποκατασταθούν πλήρως σύμφωνα με το σχεδιασμό που έχει ήδη δρομολογηθεί από τη Δημοτική Αρχή. Οι δικές μας εθελοντικές παρεμβάσεις θα αφορούν στην αισθητική τους ανεβάθμιση και στη δημιουργία των αισθηκών για άνετη και ανθρώπινη αναμονή των επίρβατων. Καταρρυστικές φωτογραφίες. Εδώ είναι οι στάσεις που έχει δρομολογήσει η υπηρεσία του Δήμου για να αποκατασταθούν πλήρως. Οι οποίες δεν θα παρέχουμε σε αυτές. Θα παρέχουμε σε αυτές τις οποίες δεν είναι προγραμματισμένες για τώρα. Νομίζω ότι η εικόνα του στάσεου αυτός δεν τιμά κανένα. Εντεκτικές είναι. Θα τις κάνω πιο ανθρώπινες. Σε αυτό το σημείο θα κάνω μια έκκληση και πάλι μια θερμή παράκληση. Θα κάνω και πιο ανθρώπινες μας και κυρίως τους νέους. Οι στάσεις των αστιθοναστικών έχουν συντηρηθεί και έχουν επανακατασκευαστεί στο παρελθόν αρκετές φορές. Τα βρήκα. Η τραγική κατάσταση που βρίσκονται σήμερα δεν οφείλεται στις καιρικές ενθήκες ή στην εγκατάληψή τους από τους εργατές. Οφείλεται κυρίως στη τάση ορισμένων να καταστρέφουν και να σχοιμονούν με κάθε τρόπο πάνω σε αυτές. Είναι δυνατό να κατανοήσω και ακόμα περισσότερο να δικαιολογήσω τέτοιου είδους συμπεριφορές. Είναι τουλάχιστον απαράδελτης και σίγουρα δεν τιμούνται κανέναν από εμάς. Θερμή παράκληση λοιπόν. Μετά το τέρας των παρελβάσεων ας επιδείξουμε σεβασμό και ας προστατεύσουμε τη δημόσια ιντερουσία. Οτιλίποτε καταστρέφεται γύρω μας, πλήτει τη συνολική αισθητική και επιβερύντει τη δική μαζέπτερα. Εύδομα. Εργαζόμαστε κατατικά και πολύ σύντομα θα έχουμε την οριστική απάντηση για την οριστικοποίηση της ημερομηνίας από την Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία, προκειμένου μονάδα κινητής μαστογραφίας να επισκεφτεί την περιοχή μας και να παρέχει δωρεάν μαστογραφίες σε γυναίκες κατοίκους της Δημοτικής Ενότητας Μελήκτης. Η συγγυγμένη περιοχή δεν επέλεγε τυχαία, αφού εκεί για χρόνια λειτουργούς σταθμός παραμογής ηλεκτρικής ενεργίας και ορυχία εξόρυξης συμμεγμύτη και η περιοχή θυστικώς είναι τελεφωνωτικά κατηβαριμένη. Θεωρούμε ότι μια προλεπτική εξέταση τέτοιου είδους αποκτά ιδιαίτερη αξία και περιέχει ουσιαστική ωφέρεια για τη συντημότητα της Εγλόγου Δημοτικής Ενότητας Μελήκτης. Εδώ είναι και η σχετική ολογραφία με την Ελληνική Αντικακληνική Εταιρεία. Περιμένουμε μόνο το καταλυσμό της ενερομηνίας. 8. Μετά από έτοιμα το βραφείο θεολογραφισμού, το ξύλινο σπιτάκι του Ζασαρχείου, που βρίσκεται επί του Σοδού Κοντοπούλου, απένανται την είσοδο του Ιουπανικού Παναπιστημίου, παραχωρήθηκε στο βραφείο θεολογραφισμού, για χρήση και πολύ σύντομα θα συντηρηθεί και θα λειτουργήσει προσωρινά ως κέντρο πληροφόρεσης για θέματα θεολογραφισμού και όχι μόνο. Σταθερή επιδείξη της Δημοτικής Αρχής να αξιοποιήσει οποιονδήποτε χώρο είναι σε αχρησία και μπορεί να μετετραπεί από ένα κενό κουφάρι σε μια κυψέλη που θα σφίζει από ζωή και θα κοσμεί το περιβάλλον των χώρων. Ειδικά στις καλοκαιρινούς μήνες όπου στη συγκεκριμένη περιοχή κινείται πάρα πολλούς κόσμος, η λειτουργία του κέντρου πληροφόρεσης θα συμβάλει ουσιαστικά στην ενημέρωση των συμπολιτών μας για όλες τις αυτοιμαντικές δράσεις και κατά την περίοδο λειτουργίας των σχολείων εφόσον τα επιτρέπουν και αρχικές εθνικές να πραγματοποιούνται εκεί σε ένα πανέμαρθο φυσικό τοπίο δράστιτο με σχέση με το περιβάλλον και τη φιλοζωή. Σε λίγες μέρες θα σας καλέσουμε να επισκεφτείτε το κέντρο πληροχώρησης και σας υπόσχομαι ότι αυτό που θα δείτε θα σας ατυπωσιάσει. Μιλούμε γι' αυτό, το οποίο είναι κλειστό πάρα πολύ καιρό. Το βλέπετε και σε λίγες μέρες θα το δείτε. Θα σας φανάξω εκεί να πιούμε το καφέ μας να το δείτε. Εδώ θα τα σταθώ λίγο, επιτρέψτε μου. Σε αυτό το σημείο όμως θέλω να ευχαριστήσω θερμά και δημόσια η Διευθύντρια της Διεύθυνσης της Δασσόφλωνας, η κυρία Γλούφτση Σοφία, η οποία για μία ακόμη φορά, διευθύντρια της Διευθύντριας της Δασσόφλωνας, η κυρία Γλούφτση Σοφία, η οποία για μία ακόμη φορά, χωρίς δεύτερη σκέψη και ενεργώντας τάχιστα προέβη σε αυτή την παρακόρηση. Η συνεργασία μας είναι υποδειγματική και όπου υπάρχει διάθεση συνεργασίας τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά. Δεν θα σας φωναλτικά το κόστος, αλλά όταν θα το δείτε έτοιμο θα δείτε ότι είναι λίγη σε εκατοντάδες ευρώ και θα δείτε το αποτέλεσμα της παρέμβασης. Πλήνοντας απευθύνομαι δημόσιο κάνισμα ευαισθητοποίησης και ενεργής συμμετοχής του συμπολιτώνυμα της δράσης του γραφείου. Καλούμαι το καθένα και την κάθε μία από πιστεύει στη δύναμη του ενεργού δημότου και στην αξία του εθελοντισμού να δώσει το παρόν και να συμβάλει με τις μικρές ή μεγάλες δυνάμεις του σχεδελοντικού έργου. Μόνο έτσι, με την ενεργοποίηση δυνάμων της κοινωνίας των πολιτών θα μπορέσουμε να αλλάξουμε το κόσμο γύρω μας. Είναι στο χέρι μας, ας το κάνουμε. Σας ευχαριστώ θερμά για την παρουσία σας και προφανώς είναι στη διάθεσή σας διοκληρή ποτέωτηση ευγενής. Σας ευχαριστώ πολύ.