Μεθοδική εκμάθησης άλματος σε ύψος / Μεθοδική προγραμματισμού πρακτικών μαθημάτων στην περίοδο αναστολής πρακτικών μαθημάτων λόγω COVID-19 - Πανουτσακόπουλος Βασίλειος (ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, 2020)
Μεθοδική προγραμματισμού πρακτικών μαθημάτων στην περίοδο αναστολής πρακτικών μαθημάτων λόγω COVID-19: Φυσικά θα σας εξηγήσω το τόπο σκέψη και τη μηθοδική την οποία σας έκανα το πρακτικό μάθημα. Θα ήθελα να σημειώσω κάτι. Τα quiz τα βάζουμε για το πρόγραμμα, για το πρόγραμμα, για το πρόγραμμα, για το πρόγραμμα, για το πρόγραμμα, για το πρόγραμμα, για το πρόγραμμα. Και για το πρακτικό μάθημα, θα ήθελα να σημειώσω κάτι, ότι τα quiz τα βάζουμε και για τα πρακτικά μαθήματα, όχι σαν βαθμολογία ούτε σαν τες γνώσεων. Αλλά τα κάνουμε μόνο και μόνο να μπορέσουμε να σας βοηθήσουμε να καταλάβετε τα κυρία μέρη του μαθήματος. Τα σημαντικά επαναλαμβάνονται μέσα από τα quiz, οπότε καλό είναι να συμμετέχετε. Η συμμετοχή σας στο quiz της παρεμμένης βδομάδας, θέλαγα ότι δεν με ενθουσίαστηκε ιδιαίτερα. Περί το να σας πω ότι αν τυχόν πούμε ότι θα πρέπει να παρουσίσετε αυτά τα μαθήματα, ο μόνος τρόπος επιβεβαίωσης ότι παρακολουθήσατε το μάθημα είναι η συμμετοχή σας στα quiz. Οπότε αν τυχόν προκύψει καλό θα είναι να έχετε ένα έξτρα αυτού ότι συμβιώσαμε το quiz και έτσι τεκμηριώνετε ότι πουλάχιστον παρακολουθήσατε το μάθημα. Άρα θα ήθελα να έχετε αυτό κατανοώ. Ένα δεύτερο κομμάτι είναι ότι σας έχω δώσει τη βαγμολογία στο προηγούμενο quiz δικά στην ανοιχτή ερώτηση που είχαμε να σχολιάσουμε το βίντεο του μαθήματος που γινόταν στην Αμερική για τα εμπόδια. Μέσα στο Σαββατοκέκο σας στείλω και μια έτσι δειγματική απάντηση τι θα έπρεπε να έχουμε γενικά παρακολουθήσει, τι θα έπρεπε να έχουμε παρατηρήσει. Μην ξεχνάτε ότι όταν σας λέω ότι έχετε 10 ραμμές σημαίνει ότι έχετε να καταχωρίσετε 10 στοιχεία πληροφοριακά. Λοιπόν, αν έχετε κάποια απορία για το quiz, για αυτά που είπαμε έρχεται τώρα, θα συμπληρώσω επίσης ότι για την εργασία της Δευτέρας το e-learning, την εργασία του εξαμίου τη Μεγάλη, θα βγει με ανακοίνωση τι τελικά θα κάνουμε μόλις γυρίσουμε το Πάσχα και μετά, ναι. Αν έχετε κάποια απορία το συμπληρώνετε τώρα που ξεκινήσουμε στο μάθημα. Πιατικά με το quiz, για την εργασία σας είπα μην ερωτήσετε κάτι, Δευτέρα θα βγει ανακοίνωση και θα ενημερωθείτε από το e-learning. Ωραία, να ρωτήσω κάτι άλλο, υπάρχει κάποιος που δεν βλέπει τις διαφάνειες εδώ από το skype meeting, όποιος δεν τις βλέπει από εδώ, ας ανατρέχει στις διαφάνειες που υπάρχουν ήδη ανεβασμένοι στο e-learning. Λοιπόν, αφού δεν βλέπω κάποια ενημέρωση, αν τυχόν βλέπετε ότι κολλάει και δεν διαφάνεστε μηνύματά σας, μπορείτε να μου στρένετε με email την απορία σας, ναι. Ωραία, πιστεύω ότι είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε. Λοιπόν, στη δεύτερη διαφάνεια βλέπουμε τα ραντεβού, αργότερα σημασία τα ραντεβού της επόμενης βομάδας. Την επόμενη βομάδα θα κάνουμε το ένα πρακτικό μάθημα που θα κάναμε στο επικοντό, τη θεωρέτη κάνατε αυτή την εβδομάδα. Εμείς την άλλη βομάδα θα κάνουμε πάλι τη σκέψη πώς θα κάναμε το πρακτικό μάθημα. Για σήμερα έχουμε το άνμα σε ύψος, έτσι τα σημεία προσοχής όταν θέλουμε να στήσουμε ένα μάθημα σε ύψος. Όσα αφορά την αναγνώριση λαθούν τεχνικής αυτό το είχα περιλάβει στη θεωρία, δεν ασχοληθώ με αυτό σήμερα. Περισσότερο θέλω να δούμε μερικές ασκήσεις που θα κάναμε, πώς θα κάνουμε τους ταθμούς εργασίας, πού θα δίναμε προσοχή. Στη τέρα τη διαφάνεια πάντα λέμε τα προαπαιτούμενα, έτσι και τώρα καλό είναι να έχουμε διαβάσει ξανά το υλικό του θεωρητικού μαθήματος, να έχουμε δει τα βίντεο του θεωρητικού μαθήματος, να έχουμε μία εικόνα περίπου τι θα μιλήσουμε σήμερα. Καταλαβαίνω ότι έχετε φύγει, πιθανά μην έχετε τα βιβλία κοντά σας. Υπάρχει όμως βιβλιογραφία τόσο του βιβλίου του καθηγητή του γυμνασίου, έτσι που έχει πολλή πληροφορία. Το Kids Athletics θα δείτε ότι δεν έχει για το άλμα σε ύψος και ειδικά για το φλόπ, θα αξίζουμε αργότερα το γιατί. Και καλό θα είναι ότι βιβλίο ή ταινία σας δώσουμε στο YouTube, καλό να το βλέπετε, γιατί σας βοηθάει να κάνετε και μία απτικοποίηση των δεξιοτήτων που είναι να διδαχθείτε. Άρα πάμε στη πέμπτη διαφάνεια, μην ξεχνάτε, σας είπα ότι το quiz δεν είναι για να βαθμολογηθείτε. Αυτό δεν θα πρέπει πάντα ποτέ να το συμπληρώνετε. Σας βοηθάει να καταλάβετε πάλι τα κύρια μέρη του μαθήματος και πιστεύω ότι μπορεί με τα έξτρα βίντεο που βάζουμε εκεί να δείτε παραπάνω πληροφορία. Θεωρώ σημαντικό λοιπόν και θα ήθελα και αυτή τη εβδομάδα, ξεκινώντας από τις δύο τη μεσημέρι σήμερα μέχρι κυριακή τα μεσάνυχτα, να ασχοληθείτε όση ώρα χρειάζεται με το quiz το τρόπο μας σε ύψος. Στην έκθε διαφάνεια λοιπόν, αν θυμώσετε από τη θεωρία, έχουμε τέσσερις φάσεις, φόρα, πάτημα, απογείωση, πάτημα και ολοκληρωμένη προσγείωση. Εδώ θα βάλουμε και την ολοκληρωμένη εκτέλεση, δηλαδή να διδάξουμε πρώτα τη φόρα που έχει την ιδιαιτερότητα και το καμπύλο μέρος στο τέλος. Πάντα μιλάμε για το άλμα σε φλόπ, με τεχνική φλόπ. Μετά θα κάνουμε τη φάση πατήματος απογείωσης και θα ολοκληρώσουμε, θα σπάσουμε λίγο τη μυθοδική σειρά εκεί με το πέρασμα του πήχη και την προσγείωση και μετά θα ολοκληρώσουμε όλο το φάσον μαζί. Αυτή τη μυθοδική σειρά, πώς την λέμε, αν θυμώσετε την παιδαγωγική. Ποια μέθοδος της διδασκαλίας είναι αυτή. Εδώ βλέπετε ξεκινάμε από τη φόρα, κάνουμε το πάτημα απογείωση και μετά κάνουμε πέρασμα του πήχη και προσγείωση. Και μετά ολοκληρώσουμε όλα μαζί. Θυμάστε? Το πρακτικό στυλ. Γιώργο θα έλεγα ότι περιμένω κάτι άλλο να ακούσω. Δες το λίγο σαν το χτίσιμο της σειράς. Άλλοι δε. Έχουμε κάνει, παίρνουμε κομμάτι κομμάτι και το συνθέτουμε στο τέλος. Πώς λέγεται αυτή η μέθοδος. Δεν σας βάζω, δεν κάνω ερωτήσεις για να βρείτε στο μάθημα. Στο μάθημα λέγαμε παιδιά, κοιτάξτε το πρώτο μάθημα, θα κάναμε δύο μάθηματα πρακτικά. Στο πρώτο μάθημα κάναμε το ένα και το δύο και στο δεύτερο μάθημα κάναμε το τρία και το τέσσερα. Να φανταστείτε, έτσι θα κάναμε τα δύο μάθηματα που είχαμε για το άμα σε ύψος. Άλλος. Αν δεν πολαβαίνω να τα δω από τα μηνύματα, γιατί βλέπω μάλλον είχε κολλήσει λίγο το messenger. Αν θα τα ανοίξει το μικρόφωνος και απαντήστε. Συγκλίνω σε αφευρετικότητα. Συγκλίνω σε αφευρετικότητα σημαίνει ότι κάνω μια σειρά από ερωτήσεις που στην αρχή δέχεται πολλές απαντήσεις και σιγά σιγά σπεριορίζω. Συγκλίνω σε αφευρετικότητα αυτό που σας κάνω, να σας εκμεεεύσω την απάντηση που θέλω. Ολική μέθοδος ποια είναι αυτή που διδέσκουμε όλα μαζί. Δηλαδή, παιδιά, κοιτάξτε το άμα το ύψος είναι φορά, πάτημα, αποϊούς, θα κάνεις όλα με τη μία. Αυτή η μέθοδος ποια είναι. Πρέπει να κάνουμε κομμάτι κομμάτι και κάθε φορά πρέπει να δούμε και ένα κρίκο. Συνεργμοστικές. Συνεργμοστικές, παιδιά, σημαίνει ότι είναι ασκήσεις που κάνουμε για να μπορούμε να λειτουργούμε το σώμα μας σαν σύνολο στον χώρο. Όχι. Μερική τιματική σας λέει κάτι. Αυτή είναι μερική συνθετική μέθοδος. Πάμε, κάνουμε το πρώτο κομμάτι, ωραία, κάναμε τη φορά. Τη επόμενη φορά θα κάνουμε φορά και πάτημα. Μαθαίνουμε το πάτημα. Φορά και πάτημα. Τρίτη φορά τι κάνουμε, το πέρασμα του πύχη. Φορά-πάτημα και πέρασμα του πύχη. Εντάξει. Ρίξτε μια πανέαυση μεθοδούς, παιδιά. Πιστεύω ότι εκεί ήταν ένα μικρό έλλειμμα. Ναι. Λοιπόν, στο Υπράξης θα κάναμε το 1 και το 2 μαζί την πρώτη Παρασκευή. Τη δεύτερη Παρασκευή θα κάνουμε το 3 και το 4. Τα αντικείμενα τώρα στο τέσιμο της φοράς. Είπαμε ιδιαιτερότητα είναι ότι πρέπει να τρέξω και σε καμπύλι. Και μην ξεχνάτες τη θεωρία. Είπαμε ότι δεν τρέχουν αργά. Άρα κοιτάμε τις ασκήσεις αυτήν την πρώτη άσκηση, κάνουμε σλάλλο ανάμεσα από κόνους. Η δεύτερη άσκηση κάνει οχτάρια. Ναι, θα ξεκινήσουμε μία από δεξιά, μία από αριστερά, αν θυμόσατε το 1, το 2 και το 3 το είχαμε κάνει στο πρώτο εξάμινο όσοι ήμασταν μαζί. Τρέξουμε γύρω από κόνους και έξω και μέσα. Τι αλλάζει η ακτίνα της τροχιάς του τρεξήματος. Όσο πιο κλειστεί η μικρή είναι η ακτίνα, τόσο πιο πολύ έχω κλείσει τους σώματους μπρος το κέντρο. Και δεύτερα στα δεξιά και προς τα ίστερα. Και οι δύο διαδομές πρέπει να γίνουν αφίπλευρα. Η άλλη άσκηση που θα κάνουμε είναι να κάνουμε πιο εξειδικευμένες δρομικές επιβαρύνεις, δρομικές ασκήσεις για το τρέξιμο. Θα τρέξουμε, το χαράμε και αυτό στο πρώτο εξάμινο, που τρέχουμε σε κάθε διάδρομο στην στροφή του στύβου. Και θα τρέξουμε και στις εσωτερικές στο 1, στο 2 και στις μέσες και στις εξωτερικές. Και από τη μία πλευρά από τα δεξιά, όπως θέλουμε κανονικά στο στύβο, και ανάποδα. Καλό θα είναι εδώ να έχουμε προοδευτικά ευθύξανο με το τρέξιμο, δηλαδή προσωμιώνουμε τη τροχιά μας. Και ακόμα καλύτερα θα είναι η αρχή φάση επιτάχυσης του τρεξίματος να γίνει στην ευθεία και μετά να τρέξουμε και άλλα 20 μέτρα στη στροφή. Μην τρέξουμε όλη τη στροφή γύρω γύρω, δεν υπάρχει λόγος. Ναι, απ' ένα σημείο και μετά, άμα θα κάνουμε πιο εξειδικευμένη τη δουλειά μας, στην ευθεία και μπαίνω στη στροφή. Όταν θα κάνουμε πιο εξειδικευμένη δουλειά, θα πούμε ότι, ωραία, θα πάμε να δούμε τώρα συγκεκριμένη το πόδι όθιση που έχει ο καθένας, όποιος είναι αριστεροπόδαρος θα έρθει όπως θέλουμε κανονικά, όποιος πατάει δεξί πόδι για το άμα σε ύψος, θα έρθει ανάποδα. Ναι, απ' το 300 μέτρα δηλαδή, μπροστά μέσα. Ωραία, αφού έχουμε κάνει αυτή τη σειρά των ασκήσων, δεν σημαίνει ότι αλλή μπορεί να φάμε αρκετό χρόνο μόνο για αυτό. Αρκετό χρόνο μόνο για αυτό, συνθέτουμε, συνθέτουμε, πάμε γίνεται όλο και πιο εξειδικευμένο. Ναι, φτάνουμε λοιπόν να πάμε πραγματικά, τι γίνεται, στο στρώμα και στυλοβάτη, αυτό είναι το στρώμα, στυλοβάτης και οπίχης είναι αυτός. Έχω σχεδιάσει τρεις τροχές, έχω βάλει εικονάκια από εκεί, που θα ξεκινήσω να κάνω την καμπύλη μου, έχω την α που είναι κλειστή, την β που είναι μια μεσαία κατάσταση και γα που είναι ανοιχτή η στροφή. Θεωρητικά θα πρέπει εδώ, σε αυτό το σημάδι εδώ στο κόνο, να κάνω μόνο τρία βήματα μέχρι να πατήσω, είπαμε, ένα μέτρο έξω από το πίχη και λίγο πιο μέσα από το στυλοβάτη. Προσέξτε αυτήν εδώ δεν μπορεί να γίνει, είναι μεγαλύτερη η απόσταση, ναι, εδώ κάνουμε πέντε βήματα. Εδώ είναι έξι ή οχτώ βήματα, συνήθως, το ευθύραμα τυμάτης τροχείας, ναι, το καμπύλο τρία σ' αυτές τις κλειστές, πέντε εδώ. Συντάξει τρέχουν όλοι και στην α και στη β και στη γ και μετά βλέπουμε πιο τρία στο καθένα. Ναι, και θα επιμείνει μετά να κάνει στην ίδια τροχιά. Θα δούμε και αργότερα ότι το τρέξιμο του αλτιτου ύψους διαφοροποιείται από το σπρίντες σε δύο πράγματα. Το πρώτο είναι ότι τρέχει πιο κατακόρυφα, ναι, το σώμα του είναι όρθιο, δεν χρειάζεται να κάνει καμία κλείση μπροστά εμπρός. Το τρέξιμο του είναι πιο χαλαρό, γι' αυτό φαίνεται στους αυτούς που παρακολουθούν ότι δεν τρέχουν ερεύου, πραγματικά όμως οι ταχύτητές τους είναι αρκετά υψηλές. Ένα δεύτερο πράγμα είναι ότι αν μπορούν καλά να τρέχουν καλά στη στροφή να προτοιμαστούν να κάνουν τη στροφή, συνήθως έχουν το μυρό τους στη φάση όρισης, στη μπροστινή φάση όρισης, το μυρό τους έχουν πιο ψηλά σχέση με τα σπρίντες. Είπαμε στο σπρίντερ, τελειώνει η όριση μπροστά με το μυρό να έχει τη σημεία κλείση περίπου 15 μήκος σημείες κάτω από το οριζόντιο. Εδώ έχουν τελείως οριζόντιο, τελείως παράλληλα με το έδαφος ο μυρός, δηλαδή τα γόνατα είναι πιο ψηλά από ό,τι σε ένα σπρίντερ. Άρα, όταν κάνουμε αυτές τις διαδρομές, συνήθως σε σημεία αυτά εδώ, μπορούμε να κάνουμε τη διαδρομή μας με πάνω από χαμηλά εμπόδια. Δηλαδή τελειώνουμε πάνω από χαμηλά εμπόδια, σκίπινγ πάνω από χαμηλά εμπόδια με λίγα λόγια. Χαμηλά εμπόδια εννοούμε παιδιά, τη γεμασική ράβο μες στα κονάκια, ναι δεν χρειάζεται κάτι πιο ψηλό. Επίσης η πέντεια άσκηση μπορεί να εκτελεστεί όπως είδαμε στα βίντεο της θεωρίας. Δεν θα έτρεψουμε μόνο εδώ και να σταματήσουμε, θα συνεχίσουμε παράλληλα με το στρώμα και θα βγούμε από την άλλη πλευρά στην αρχή. Αργότερα θα μπούμε μετά, όταν συνδυάσουμε με τη φάση πατήματος απογείωσης, θα δούμε όταν έμαθαμε στο στρώμα που είναι το επόμενο. Είχατε δει και σχετικό βίντεο, πιστεύω, στην θεωρία. Πάμε στη διαφάνεια 8 αν δεν έχετε κάποια πορεία. Από αυτές τις έξι ασκήσεις, ποιες μπορούν να γίνουν με παιγνιώδη ή συναγωνιστική μορφή. Ράψτε στο μήνυμα μέσα τον αριθμό της άσκησης. Αν πιστεύετε πιχείο ότι οι έξι μπορούν να γίνουν συναγωνιστικά, ράψτε έξι στο χώρο των μηνυμάτων. Οι ένα και οι δύο θα μπορούσαν να είναι συναγωνιστικοί με συναγωνισμό. Ράψτε στο κενό χώρο στο μήνυμα, Γιώργο, να το συζητήσουμε. Τη βλέπω ήδη για περισσότερες προτάσεις. Βλέπω ότι υπάρχει πολύ μεγάλη συμφωνία στην άκρη και στην δύο. Καταλαβαίνω ότι είναι πολύ εύκολο να τις κάνουμε συναγωνιστικά. Έχουμε κάνει στο πρωτοξάμι να θυμώσαστε και την τριά άσκηση. Την τέσσερα μπορούμε να την κάνουμε μοναζιγά διαδρομή σε κάθε ομάδα. Στα μοναπιχύ μπλε στα ζιγά οι κόκκινοι. Και να κάνουμε σκιτάλι. Ή να κάνουμε διαδρομές περιπέτειας και στο δύο. Την έξι δεν την έλαγα τόσο πολύ γιατί θέλουμε να πειρνούμε λίγο στις τεχνικές ζητήματα. Και να κάνουμε ασκήσεις τεχνικής και να μην παρασύρουμε στο παιχνίδι. Μπορείτε όμως να κάνετε ένα, δύο, τρία ή τέσσερα. Θα δούμε και αργότερα ότι το ένα το τεχνικό τυποφυσμό 1 μπορούμε να κάνουμε και σε επόμενη φάση. Ωραία. Μια χαρά. Θα πάμε στην επόμενη διαφάνεια για να δούμε τώρα λίγο τι κάνουμε στη διαφάνεια νούμερο 8. Στην επόμενη φάση θα πάμε την απογείωση. Ξεκινώντας αρχικά θα πρέπει να μάθουμε να απογειωνόμαστε και να κάνουμε στοφή στον αέρα. Γιατί αυτό είναι το άλμα. Ξεκινάμε, βγαίνουμε παράλληλα σχεδόν με το πίχι και μετά στέλνουμε την πλάτη. Άρα πάμε στο πλαίσιο 1. Έτσι θα κάνουμε άλμα με στροφή και με τα δύο πόδια και με το ένα πόδι. Με θετρία δηλαδή μη στρίχεις το ένα πόδι. Εδώ που είναι και κομμένες οι ραμμέες σημαίνει ότι είναι ο χώρος εκεί που πώς γεωνόμαστε. Έτσι θα κάνουμε δηλαδή άλμα με μισή στροφή στον αέρα. 90 μήρες στροφή. Και από δεξιά και από αριστερά. Εδώ μπορείτε να βάλετε συνερονιστικά παιχνίδια, μπορείτε να βάλετε σημάδια ποιοί να πέσουμε μέσα στα στεφάνια. Κάναμε αρκετά ιναλτική επιδεξιότητα στο πρώτο εξάμινο. Επιτροχάνει τα παιδιά που ήταν μαζί μας. Θα το κάνουμε στην προθέμαση εκείνη την ώρα. Εδώ προσέχετε μία δυνατότητα όμως στα μονοποδικά. Πατάω στα αριστερά πόδια, παράδειγμα εδώ που είναι το κόκκινο. Η προσγείωση γίνεται προς τα αριστερά τα δάχτυρα του πόδιου. Άρα σημαίνει ότι θα κάνω μονοποδικά το ίδιο. Σημαίνει ότι πάντα στρίβω προς την πλευρά που είναι το πόδι που στηρίζομαι. Δηλαδή εδώ θα στρίψω προς τα αριστερά και εδώ που είναι το δεξί πόδι στρίβω προς τα δεξιά. Εννοείται πάντα η κανόνα της προσγείωσης, ναι. Προσγείωση στο όλο το πέλμα, υποχώρηση πάντα με τα δύο πόδια, πιο σημαντικό αυτό. Υποχωρώνει η αθλώση στο κάτω άκρο, ναι, και το κορμί κατά κόρυφο. Εντάξει, θα κάνουμε πρώτα δύο πόδια, μετά μονοποδικά και από τις δύο πλευρές. Ωραία, συνεχίζουμε. Μετά θα κάνουμε μυτική εκτέλεση θέσης απογείωσης. Θα έχουμε το πρότυπο. Φυσικά θα δείξει ο δάσκαλος ποια είναι η θέση απογείωσης, ποια είναι η σημεία τεχνικής. Βγαίνουμε στην αρκοστασία, πλήρης έκτασης των αθλώσσων του ποδιού ώθησης, ναι. Ο μυρός του ποδιού ώθησης παράλληλος, λίγο πιο ανοιχτό το γόνατο από τη γωνία. Μια μεγαλύτερη εκτισχύση με το μήκος. Τα χέρια τελειώνουν την κίνησή τους, τα βρουν και τα δύο μαζί και βγαίνουν τα χέρια πάνω το κεφάλι. Το κάνουν μητικά, τα παιδιά είναι σε ελεύθερη διάταξη στον χώρο, ναι, το κάνουν. Τι προσθέτουμε μετά, από εκεί που κάνουν πηχή μια τυχαία δραστηριότητα, πηχή τρέξιμο επί τόπου, συνιάλογο από τον δάσκαλο, μπορεί να είναι σφύριγμα, μπορεί να είναι παλαμάκι, μπορεί να είναι μία λέξη κλειδί. Και έχοντας αυτή τη θέση και μέωναν σε ισορροπία 2, 3, 4, 5 δευτερότεπτα, τα μπορούσαν να διεθώσουν τα λάθη τους. Εδώ μπορεί να βάλουμε και στοιχεία αμοιβαίας δρασκαλίας, δηλαδή να διεθώνει ο ένας το συμμαθητή του. Να δείξουμε λίγο την υπευθυνότητα και την κριτική σκέψη των μαθητών. Αυτό το στυλ εκτέλεσης το είχαμε δει σε άλλο αγώνισμα στο πρώτο εξάμινο. Και δεν περιμένω να απαντήσεις από τα παιδιά, τα οποία δεν ήταν μαζί μας. Που άλλο εκτελέσαμε σε αυτή τη μορφή μία συγκεκριμένη τεχνική διδραξιότητα. Ποιο αγώνισμα? Εμιμητική εκτέλεση. Ναι. Παλαμάκι και πράσινη θέση. Θέση απογείωση συγκεκριμένα ήταν. Σε ένα άλλο αγώνισμα το κάναμε. Θα ήρθα λίγο περισσότερη αυτή η πεποίθηση. Εγώ ρωτώ, σας απαντάτε. Συσφέρα πιστεύω ότι είναι μία κακή απάντηση, ναι. Έχω τρεις ή τέσσερις τέσσερις αυτές τις απαντήσεις. Και απάντηση είναι ναι, το κάναμε αυτό στο άμα σε μήκος, ναι. Αν θυμόσαστε, είμασταν... Πάλι κάναμε μία δυστυχία ότι περπατάγαμε στο διάδρομο, παλαμάκι... Και πέραμε τη θέση απογείωση για το μήκος, ναι. Αν θυμόσαστε στο μήκος, κάναμε και το άλλο. Αφού ήμασταν πια σε ελεύθερη στο χώρο ή στις ραμές σαν σπιτσαλονάλων... Περπατάγαμε παλαμάκι, σφύριγμα, λέξι κλειδί... Και πέραμε θέση απογείωση, μετά κάναμε και το άλλο. Στους διαδρόμους είχαμε βάλει τα σφουγγάρια σαν εμπόδια. Και περνάγαμε από πάνω, για να τηρήσουμε τη θέση απογείωσης για λίγο χρόνο. Στο ύψος μπορούμε να κάνουμε το ίδιο. Πάλι με σφουγγάρια, δηλαδή ένα μαλακό εμπόδιο, χαμηλό εμπόδιο. Απογειώνουμε και προσγειώνουμε στο πόδιο ώθησης. Μόνο αυτή τη φορά πάνε γίνει πιο κατακόρυφο αυτό. Αυτή προϋποθέτει αυστηρά καθορισμένες ζώνες απογείωσης και προσγείωσης. Και με τίποτα δεν θα πρέπει να είναι το σφουγγάρι, για παράδειγμα, παράλληλα με το διάδρομο. Δεν πρέπει να πάμε σε μήκος ποτέ τη φορά, πρέπει να πάμε σε ύψος. Αλλά το σφουγγάρι πρέπει να είναι όλθιο. Μακάρι να μπορούσαμε μετά το Πάσχα και να το κάνουμε στην πράξη να το δείτε αυτό που εξηγώ τώρα. Όσους που το ξαναθυμηθείτε, τα κάναμε σε όλους τους τρόπους τοποθέτης των σφουγγαριών. Το μόνο που θα κάνουμε τώρα θα είναι να το κάνουμε με το σφουγγάρι κατά μήκος στο διάδρομο, γιατί έτσι πάμε σε μήκος. Μης θέλουμε να το κάνουμε σε ύψος. Μετά το επόμενο είναι να βάλουμε στο παιχνίδι, να μπορέσουμε να απογειωθούμε και να έχουμε κατά κόη φωτοκορμό και να φέρουμε τα χέρια μας ψηλά. Εδώ δείχνει μια άσχηση αυτό με το βιβλίο του εκπαιδευτικού της Δευτέρας Γυμνασίου, με ένα βήμα φόρα, βλέπετε εδώ είναι ένα βήμα φόρα, και προσγείωση με τα δύο. Βλέπετε ότι η διεύθυνση είναι παράλληλη, μάλλον διάγωνια, ως προς το πύχι. Το πύχι το έχουμε σηκώσει πάρα πολύ ψηλά, έτσι. Και τι ζητάμε από τις μαθητές, με ένα βήμα φόρα να πατήσουν, εδώ θέλουμε λίγο να βλέπουμε βέβαια το πόδι, να κρατάνε παράδειγμα μία μπάλα και να πετάξουν την μπάλα πάνω το σκηνάκι σε ένα αυστηρά αποκαθορισμένο πετράγωνο ή σχήμα το οποίο είναι κοντά σε σκηνή από την άλλη την πλευρά. Τι μας αναγκάζει αυτό, κατά κόρυφο άλμα και χέρι να βγει το χέρι ψηλά στην ανάταση ή να μπορείς να πετάξεις την μπάλα από την άλλη την πλευρά. Αν δεν έχουμε στυλωβάτες στο σχολείο, μία καλή λύση να το κάνουμε το ίδιο χωρίς μπάλα βέβαια, να κάνουμε άλμα να φτάσουμε την μπασκέτα, το ταμπώ της μπασκέτας, για να το κάνουμε κυρίως αυτό που είναι πιο εύκολο, ότι υπάρχει σε περισσότερα σχολεία, στο φιλέ του βόλει. Εντάξει. Καλό θα είναι επίσης να είμαστε εκπαιδευτικοί στο σχολείο με ένα αντικείμενο, μία άσκηση, να έχουμε στόχευση σε πολλά αθλήματα. Δηλαδή, πάει να κάνουμε αυτό, το λέμε ότι κάνουμε το κατά κόρυφο ανέβασμα στο άλμα σε ύψος, σε ποιο άλλο άθλημα βοηθάει αυτή η διδαστηριότητα. Να δω τις ιδέες σας. Να έχουμε κατά κόρυφο άλμα και να πετάμε μία μπάλα. Ναι, η καλόθροσφαίριση είναι το πιο λογικό, ναι. Στο βόλει θα λέγα ότι έχεις να εκνεχπίσεις μία μπάλα και κυρίως έρχεται να δεν πας με ένα βήμα. Εκεί έχεις διχωνικό πάτημα. Ναι, πατάς τα δύο πόδια να σηκώσεις το καρφί. Δεν υπάρχουν τόσο ποια... με βήματα. Στο χάλμπον, ναι, είναι πολύ καλή ιδέα στην χροηροσφαίριση, γιατί και εκεί έχεις να κάνεις κατά κόρυφο άλμα σούτ με βήματα και πάνω από το μπλοκ τα αμυντικόν. Ωραία, άρα θυμώσετε παιδιά, θα σχεδιάζετε ποράματα, όταν θα πάτε να κάνετε διδακτική σας σχολεία, καλόθεν να βάζετε μία άσκηση, να έχουμε το στόχο της ημέρας, που είναι τώρα μας σε ύψος, αλλά από τις πέντε διαφορετικές ασκήσεις, θα σας βάζουμε ασκήσεις, οι οποίες ξεπεριτούν και άλλα αθλήματα. Ωραία, αφού καταφέραμε λοιπόν να γνωρίζουμε πώς θα πρέπει να είμαστε στην απογείωση, ας δούμε τώρα τι γίνεται στην πράξη. Αυστηρά καθορισμένο σημείο έναξης, είπαμε αν το αφήσουμε αυτό ανεξέλεγκτο, τι κάνουν φυσιολογικά τα παιδιά, παίρνουν περισσότεροι βήματα φόρα, γιατί καταλαβαίνουν ότι έτσι αυξάνονται τα αρχιτητά τους και έτσι φτάνουν σε ένα σημείο να γίνεται τόσο μεγάλη η ταχύτητα, που δεν εκτελούν καλά τεχνικά και υπάρχουν τα κίνηνα για τα ασφαλιά τους. Τέσσερα βήματα φόρα, αυτό μας βοηθάει πάντα γιατί, έχουμε το πόδι ώθησης μπροστά στη θέση βηματισμού στην αφετηρία και τι κάνω, τρέχω και πηδάω να ανέβω πάνω στο στρώμα, τρέχω στο στρώμα κάτι μέσα από κάτω. Βίντεο σας δείξαμε στη θεόρια, ναι, το ίδιο και εδώ. Στη τέσσερα άσκηση, στην αρχή να εγκλητούσουμε χρόνο και να μην έχουμε μεγάλους χρόνους αναμονής, δεν κάνουμε μία ομάδα, έχουμε τρεις ομάδες για παράδειγμα, είναι ακριβώς αντιμέτωπες με το στρώμα, τρέχω τη φόρα, μπορώ να προσθέσω δύο βήματα και να κάνω πηχή την άσκηση νούμερων από που είδαμε στη φόρα, δηλαδή να κάνουμε σλάλλον και ανέβουμε πάνω στο στρώμα. Τι θέλω όμως αμέσως μετά, να ανέβω στο στρώμα και να περάσω τρέχοντας στο στρώμα ή να κατέβω τρέχοντας. Άρα σημαίνει γύρω γύρω από το στρώμα πολύ μεγάλη προσοχή στην ασφάλεια, να μην υπάρχουν εκμυρά αντικείμενα, να μην πηχεί όπως είναι το δικό μας στρώμα που είναι κολλημένο η πίσω πλευρά στο εσωτερικό διάδρομο, να μην τρέχει κανείς από εκεί. Θα φροντίσουμε για παράδειγμα στα σχολεία, που δεν έχουν τις στρώματοίψεις εξειδικευμένες, μπορούμε να βάλουμε τα στρώματα τα παχιά της ενόργανης τρία, τέσσερα, τώρα πάνω στο άλλο. Δεν τα στιμώξουμε τα στρώματα όμως στο τείχο, εντάξει. Θέλει μια λίγο προσοχή στην ασφάλεια, σε σχέση με το περιβάλλοντα χώρο. Ωραία, κάνουμε το εισαγωγικό, μαθαίνουμε αν έβρετε και να τρέχουμε από το στρώμα, μετά θα κάνουμε, πρέπει να κάνουμε τώρα τη φόρα μας λίγο πιο διαγώνια, όπως είναι στο αφθόπι, δηλαδή διαγώνια με την καμπύλα, θα μάθουμε διαγώνια ως προστοπίχη. Και θα πούμε και σε μια εξειδικεύση του ποδιού όθησης. Ποιος πατάει με αριστερό, ποιος πατάει με δεξί. Ο οποίος πατάει με το αριστερό, θα έρθει από τη δεξιά πλευρά του στρώματος. Ο οποίος πατάει με το δεξί, θα έρθει από τη δεξιά πλευρά του στρώματος. Ωραία, επειδή έχονται διαγώνια, τώρα δεν πρέπει να κάνουν οι δύο ομάδες ταυτόχρονα. Ναι, θα πρέπει λοιπόν να υπάρχει ασφάλεια, θα πρέπει να υπάρχει αυστηρή πληθαρχία τώρα εδώ. Που σημαίνει, δεν είναι καλή να πούμε, ορα ποιοι είναι από δεξιά, πέραστο λησίς. Που σημαίνει άλλοι δέκα, το μισό τύμα τουλάχιστον να κάθεται. Και παραμονή αυτή δεν μας κάνει καλό. Άρα εγώ αυτό που προτείνω είναι σταυροβελονιά, εναλλάξει δηλαδή οι δύο ομάδες, με το εναλλάξει σημαίνει εκτελεί ένας από δεξιά, ένας από αριστερά, κατεβαίνεις από το στρώμα, γυρνάς εξωτερικά προς τα πίσω, και εκεί που θα πας χρόνο να μονείς, πάλι κάνεις την άσκηση νούμερο δύο ή νούμερο ένα. Ναι, για να περνάει ο χρόνος μέχρι να έρθει η σειρά σου. Ωραία, αφού τα κάνουμε όλα αυτά, πάμε στην ασκηση πέντε, βλέπετε εδώ δεν έχουμε κάποια σκηνάκια να περάσουμε, το ύψος είναι να πάνε πάνω στο εμπόδιο. Πάμε στην ασκηση πέντε που είναι το ψαλίδι, θα βάλουμε το σκηνάκι, σκηνάκι και όχι υπήρχε στην αρχή το σκηνάκι και να το βρεις, δεν σου δημιουργεί αναστολή ένα και ένα δεύτερο, δεν θα πάρεις πάρα πολύ χρόνο γιατί έχει χρόνο έπεσε ο πίκης να το πιάσουμε, να το ξαναβάμε στη θέση του. Ναι, σκηνάκι και λαστιχάκι. Όταν δένουμε τους στυλωβάτες θα προσέχετε να πάρουν τα αντίβαρα κάτω, γιατί μπορεί να έχουμε εδώ σκηνάκι, λαστιχάκι, να το παρέασουμε πολλή φόρα και ασυγκλήρου και να πέσουν μπροστά μέσα οι στυλωβάτες και μας χτυπήσουν. Άρα τα αντίβαρα, αν τυχόν δεν υπάρχει ασφάλεια ο μαθητής που δεν εκτελεί και την ημέρα, ας κρατάει το στυλωβάτι ή ο ίδιος ο δάσκαλος να κρατάει το στυλωβάτι μπορεί να ανέξει από το πλάι μια χαρά τη τεχνική εκτελέση των μαθητών του. Σαλιδάκι βγάζουμε πρώτο πόδι ψηλά είναι ήδη πρώτο πόδι στο εμπόδιο, παραστρέφουμε το δεύτερο, πηδάμε. Υπάρχει και άλλο βίντεο με εκτέλεση στο προηγούμενο μάθημα, μπορεί να το παρακολουθήσετε. Απορίες σχετικά με τη φάση πατήματος απογείωσης, ανοίξτε το μικρόφωνο σας και αν έχετε κάποια ερώτηση μπορεί να το κάνετε. Υπάρχει και άλλο βίντεο με εκτέλεση στο προηγούμενο μάθημα, μπορεί να το παρακολουθήσετε. Απορίες σχετικά με τη φάση πατήματος, ανοίξτε το μικρόφωνο σας και αν έχετε κάποια ερώτηση μπορεί να το κάνετε. Υπάρχει και άλλο βίντεο με εκτέλεση στο προηγούμενο μάθημα, μπορεί να το κάνετε. Υπάρχει και άλλο βίντεο με εκτέλεση στο προηγούμενο μάθημα, μπορεί να το κάνετε. Υπάρχει και άλλο βίντεο με εκτέλεση στο προηγούμενο μάθημα, μπορεί να το κάνετε. Υπάρχει και άλλο βίντεο με εκτέλεση στο προηγούμενο μάθημα, μπορεί να το κάνετε. Υπάρχει και άλλο βίντεο με εκτέλεση στο προηγούμενο μάθημα, μπορεί να το κάνετε. Υπάρχει και άλλο βίντεο με εκτέλεση στο προηγούμενο μάθημα, μπορεί να το κάνετε. Υπάρχει και άλλο βίντεο με εκτέλεση στο προηγούμενο μάθημα, μπορεί να το κάνετε. Υπάρχει και άλλο βίντεο με εκτέλεση στο προηγούμενο μάθημα, μπορεί να το κάνετε. Υπάρχει και άλλο βίντεο με εκτέλεση στο προηγούμενο μάθημα, μπορεί να το κάνετε. Υπάρχει και άλλο βίντεο με εκτέλεση στο προηγούμενο μάθημα, μπορεί να το κάνετε. Υπάρχει και άλλο βίντεο με εκτέλεση στο προηγούμενο μάθημα, μπορεί να το κάνετε. Υπάρχει και άλλο βίντεο με εκτέλεση στο προηγούμενο μάθημα, μπορεί να το κάνετε. Υπάρχει και άλλο βίντεο με εκτέλεση στο προηγούμενο μάθημα, μπορεί να το κάνετε. Υπάρχει και άλλο βίντεο με εκτέλεση στο προηγούμενο μάθημα, μπορεί να το κάνετε. Υπάρχει και άλλο βίντεο με εκτέλεση στο προηγούμενο μάθημα, μπορεί να το κάνετε. Υπάρχει και άλλο βίντεο με εκτέλεση στο προηγούμενο μάθημα, μπορεί να το κάνετε. Υπάρχει και άλλο βίντεο με εκτέλεση στο προηγούμενο μάθημα, μπορεί να το κάνετε. Υπάρχει και άλλο βίντεο με εκτέλεση στο προηγούμενο μάθημα, μπορεί να το κάνετε. Υπάρχει και άλλο βίντεο με εκτέλεση στο προηγούμενο μάθημα, μπορεί να το κάνετε. Υπάρχει και άλλο βίντεο με εκτέλεση στο προηγούμενο μάθημα, μπορεί να το κάνετε. Υπάρχει και άλλο βίντεο με εκτέλεση στο προηγούμενο μάθημα, μπορεί να το κάνετε. Υπάρχει και άλλο βίντεο με εκτέλεση στο προηγούμενο μάθημα, μπορεί να το κάνετε. Υπάρχει και άλλο βίντεο με εκτέλεση στο προηγούμενο μάθημα, μπορεί να το κάνετε. Υπάρχει και άλλο βίντεο με εκτέλεση στο προηγούμενο μάθημα, μπορεί να το κάνετε. Υπάρχει και άλλο βίντεο με εκτέλεση στο προηγούμενο μάθημα, μπορεί να το κάνετε. Υπάρχει και άλλο βίντεο με εκτέλεση στο προηγούμενο μάθημα, μπορεί να το κάνετε. Υπάρχει και άλλο βίντεο με εκτέλεση στο προηγούμενο μάθημα, μπορεί να το κάνετε. Υπάρχει και άλλο βίντεο με εκτέλεση στο προηγούμενο μάθημα, μπορεί να το κάνετε. Υπάρχει και άλλο βίντεο με εκτέλεση στο προηγούμενο μάθημα, μπορεί να το κάνετε. Υπάρχει και άλλο βίντεο με εκτέλεση στο προηγούμενο μάθημα, μπορεί να το κάνετε. Υπάρχει και άλλο βίντεο με εκτέλεση στο προηγούμενο μάθημα, μπορεί να το κάνετε. Υπάρχει και άλλο βίντεο με εκτέλεση στο προηγούμενο μάθημα, μπορεί να το κάνετε. Υπάρχει και άλλο βίντεο με εκτέλεση στο προηγούμενο μάθημα, μπορεί να το κάνετε. Υπάρχει και άλλο βίντεο με εκτέλεση στο προηγούμενο μάθημα, μπορεί να το κάνετε. Υπάρχει και άλλο βίντεο με εκτέλεση στο προηγούμενο μάθημα, μπορεί να το κάνετε. Υπάρχει και άλλο βίντεο με εκτέλεση στο προηγούμενο μάθημα, μπορεί να το κάνετε. Υπάρχει και άλλο βίντεο με εκτέλεση στο προηγούμενο μάθημα, μπορεί να το κάνετε. Υπάρχει και άλλο βίντεο με εκτέλεση στο προηγούμενο μάθημα, μπορεί να το κάνετε. Υπάρχει και άλλο βίντεο με εκτέλεση στο προηγούμενο μάθημα, μπορεί να το κάνετε. Υπάρχει και άλλο βίντεο με εκτέλεση στο προηγούμενο μάθημα, μπορεί να το κάνετε. Υπάρχει και άλλο βίντεο με εκτέλεση στο προηγούμενο μάθημα, μπορεί να το κάνετε. Υπάρχει και άλλο βίντεο με εκτέλεση στο προηγούμενο μάθημα, μπορεί να το κάνετε. Υπάρχει και άλλο βίντεο με εκτέλεση στο προηγούμενο μάθημα, μπορεί να το κάνετε. Υπάρχει και άλλο βίντεο με εκτέλεση στο προηγούμενο μάθημα, μπορεί να το κάνετε. Υπάρχει και άλλο βίντεο με εκτέλεση στο προηγούμενο μάθημα, μπορεί να το κάνετε. Υπάρχει και άλλο βίντεο με εκτέλεση στο προηγούμενο μάθημα, μπορεί να το κάνετε. Ευχαριστούμε!