Ημερίδα ΚΕ.Δ.Δ.Υ. Ημαθίας (Μέρος 1ο) (Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας, 2015)
: Καλησπέρα σας. Καλώς ήρθατε ένα απόγευμα που ξέρουμε ότι τρέχουν πολλά άλλα πράγματα στην πόλη. Χαίρομαι που βλέπω και γονείς, κάποιους εκπαιδευτικούς, βέβαια πάνω απ' όλα χαίρομαι που βλέπω και αρκετούς μαθητές. Υπάρχει βέβαια ένα σύμπλεγμα δυσχολιών στην κατανόηση μερικές φορές και από τους γονείς και από τα ιδέα τα παιδιά αυτή την εποχή. Ποια είναι η αράχηση των σημαντικών πραγμάτων και πολλά παιδιά μας είπανε ότι έχουν φοντιστήρια. Αλήθεια είναι αυτό. Βέβαια πρέπει να ξέρετε και εσείς, παιδιά, ότι όσοι το ομίσατε να είστε εδώ σήμερα, αυτή η μερίδα γίνεται κυρίως και μόνο για σας. Όλοι οι άλλοι θα πάρουν το βοηθητικό, αλλά γίνεται για σας. Να μπορέσουμε όλοι να σας μεταφέρουμε πρακτικές οδηγίες, πρακτικές εικόνες. Τι σημαίνει να εξεταστείτε για τις πανελλήνιες εξετάσεις με διαφορετικό εξεταστικό τρόπο από αυτό που κάνουν οι άλλοι οι συμμαθητές σας και οι συνομιλικοί σας. Και γι' αυτό το θεωρήσαμε και είπαμε σε κάποιους γονείς ότι έχετε δίκιο. Είναι και τα φοντιστήρια ένα σημαντικό κομμάτι, αλλά αυτή η μερίδα μπορεί να γίνει μόνο μία φορά και η επανάληψη της ύλης του φροντιστερίου μπορεί να έχει τη δική του επανάληψη γιατί μπορεί να γίνει. Και αυτό το επισυμμάνω ως σχολικοί ψυχολόγους. Όσοι δεν με γνωρίζετε, συγγνώμη σωστά, έπρεπε να αρχίσω έτσι, αλλά ήθελα να πω στα παιδιά το καλώς όρισμα ιδιαίτερα και να τους απενοχοποιήσω γιατί είναι εδώ και δεν είναι φροντιστήριο και γιατί επιλέξετε να είστε εδώ και καλά κάνετε κατά τη γνώμη μας. Είναι μια υπερησία που είμαι προεισταμένη. Ο ρόλος του είναι ακριβώς, η πιο πολύ το ξέρετε, η αξιολόγηση, η έκθοση γνωματεύσεων, αλλά και η υποστήριξη. Και αυτή η μερίδα έχει ο στόχο αυτό. Την υποστήριξη τη δική σας και όσο μπορούμε και προς τους γονείς σας και προς τους εκπαιδευτικούς. Καμιά η μερίδα δεν μπορεί να γίνει άλλο. Αυτό που θέλουμε να κάνουμε είναι να σας διδάξουμε, παιδιά, εσάς και εμείς οι ενήλικοι και όλοι να μάθουμε τη χρησιμότητα της συνεργασίας. Άρα δεν έγινε, δεν οργανώθηκε αυτή η μερίδα μόνο από το κεδί μαθίας. Συνεργαστήκαμε με τη διεύθυνση δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης συμμαθίας και ευχαριστούμε πολύ την κυρία Μαυρίδου και τον κύριο Χρήστος Κούπραν. Και επίσης, καλέσαμε στη συνεργασία την Ένωση Γονέων και Κυδαιμώνων Δευταροβάθμιας Εκπαίδευσης Συμμαθίας. Και να δείξουμε αυτό που οφείλουμε να δείξουμε ότι μαζί είναι πιο σημαντικό να παλέψουμε και να αγωνιστούμε για κάποιες ιδέες και για κάποιες αποτελέσματα. Σας ευχαριστούμε πάρα πολύ. Ένωση και για την οικονομική υποστηρίξη να πραγματοποιηθεί αυτή η ημερίδα. Γιατί κάποια πράγματα έχουν και ένα μικρό κόσμο. Εγώ δεν θέλω να πω παραπάνω. Θέλω προς λίγο να μιλήσω για τους ομιλητές και ποιο θα είναι ο σχεδιασμός και το πνεύμα αυτής της ημερίδας. Να προετοιμαστείτε παιδιά και εσείς και οι γονείς στο μυαλό σας, όσο μιλάνε οι συνάδελφοι και οι συνεργάτες. Τα ερωτήματα σας, γιατί εκεί είναι το σημαντικό θέμα. Το πρόγραμμα το είδατε, νομίζω, πιο πολύ. Επιτρέψτε μου πρώτα να το κάνω μια επανάληψη. Η πρώτη ομιλήτρια είναι η κυρία Ανδριαννά Πιπηλιακοπούλου. Είναι η σχολική σύμβολος φυσικών. Βέβαια δεν είναι εδώ για αυτό το ρόλο της. Είναι εδώ για το πρόγραμμα. Βέβαια δεν είναι εδώ για αυτό το ρόλο της. Είναι εδώ αυτό, διότι έχει εμπειρία και θα είναι και φέτος η Πρόεδρος του 1951, Παθημολογικού και Εξεταστικού Κέντρο Μαθητών Βέβριας και μαθητών με ειδικές μαθησιακές κατηγορίες. Και θα μιλήσει απλά και κατανοητά ποιο είναι το νομικό πλαίσιο, όπως εξεταζόσατε εσείς ως ομάδα μαθητών. Όχι μόνο στη Βέβρια αλλά και όλη την Ελλάδα. Τι έχει δηλαδή αποφασίσει το Υπουργείο. Μην νομίζετε ότι είναι βαριά τεχνικές ορολογίες. Είναι απλές οδηγίες. Η δεύτερη ομιλήτρια είναι η κυρία Αναστασία Μουσκεφτάρα, ψυχολόγο-σιδική παιδαγωγός, δηλαδή φιλόλογο-σιδικής αγωγής. Δουλεύει κυρίως με την παράλληλη δακτική στήριξη, έχει αυτή την εμπειρία και διαχείριση των μαθησιακών δυσχολιών φλόμι. Θα μιλήσει πρακτικά για τις τεχνικές ψυχολογικής προετοιμασίας εσάς των υποψηφίων με ειδικές μαθησιακές δυσχολίες και θεωρούμε ότι το τελευταίο κομμάτι να είναι αυτό που λέμε το ζουμί της υπόθεσης σήμερα. Είναι τρεις συναδέλφες σας και τις ευχαριστούμε πάρα πολύ. Η κυρία Λούρι Χρυσούρα φιλόλογος, η κυρία Μιχαηλίδου Όλγα μαθηματικός. Ποια σχολία είναι δεν παίζει ρόλο καθόλου σήμερα. Και βέβαια η κυρία Μαρία Ζερβάκη φυσικός και βρίσκονται εδώ γιατί έχουν την εμπειρία ως εξεταστές αυτή την κατηγορία μαθητών και μπορούν να σας λύσουν κάποιες ιδιαίτερες σκέψεις και αγωνίες που έχετε για αυτή την ημέρα. Θα ήθελα πριν ανοίξουμε την ημερίδα, ειλικρινά, του θεωρώ λίγο υποχρέωση για να μας πούνε και λίγα λόγια για την ύπαρξή τους και ποιος είναι ο ρόλος και πώς μπορούν να βοηθήσουν τους γονείς ως Ένωση και βέβαια και σας τα αιτήματα των μαθητών. Θέλω να ζητήσω λίγο από τον κ. Γιώργ Αρβανίτη έναν σύντομο χαιρετισμό. Είμαι ο πρόεδρος της Ένωσης γιατί ο ρόλος των γονέων στην εκπαιδευτική κοινότητα είναι σημαντικός και έχει πολλούς ρόλους. Αλλά όλα τα πλαίσια συνεργασίας θέλουν με τον Άριστο. Ως Ένωση γονέων και κηδεμόνων του Δήμου Βέριας της Δευτεροβάθμας Εκπαιδεύσεις, ευχαριστούμε πολύ το κεδί που μας δίνει τη δυνατότητα να είμαστε εδώ και να είμαστε και συνδιοργανωτές της σημερινάς αυτής. Ως γονείς ανησυχούμε βαθύτατα βλέποντας χρόνο με το χρόνο τον χώρο της ειδικής αγωγής να υπομαθμίζεται. Κάθε χρόνο βλέπουμε πολλά παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες να βρίσκονται εκτός ειδικής αγωγής και έχουν μόνο στήριγμα τις οικογένειές τους που αναλαμβάνουν όλο το βάρος και του παρόν και του μέλλοντος. Εμείς ως συνδυκανστικό όργανο των γονέων ζητούμε εισαδικαιώματα στην εκπαίδευση για όλα τα παιδιά. Αυτό όμως για να γίνει χρειάζεται πλήρη σελέχωση και νύσκηση στο κεδί έτσι ώστε έγκαιρα να γίνεται η κατάλληλη αξιολόγηση και ένταξη των παιδιών στο κατάλληλο παιδαγωγικό πλαίσιο και αυτό χρειάζεται και πρόσληψη εκπαιδευτικού προσωπικού και βοηθητικού. Έχουμε μια θετική εξέλιξη από ό,τι έχουμε δει στα ΜΜΕ και αποφασίστηκα την δευτεροβάθμια εκπαίδευση η λειτουργία του ΤΕ ειδικής αγωγής πρώτης βαθμίδας. Αυτό το βλέπουμε θετικό. Θα θέλαμε σε συνεργασία με τους γονείς ώστε να μην δημιουργηθούν προβλήματα γιατί υπάρχουν διάφορα προβλήματα και συμμεταφορές και αυτά γιατί ακούμε ότι ο χώρος θα είναι έξω από τη μέρα. Θα θέλαμε να μας καλέσετε δευτεροβάθμια κάποια στιγμή τους γονείς, τους εκπαιδευτικούς, τους ειδικούς στο κεδί και να προσυζητήσουμε ώστε να βοηθήσουμε. Σας ευχαριστούμε. Και θα το κάνουμε. Αλλιώς δεν γίνεται τίποτε χωρίς τη συνεργασία πλέον. Δύο σχόλια από εμένα και μετά θα καλέσω την πρώτη ομιλήτη, την κυρία Βιπιλιαποπούλου, να μιλήσει για το νομικό πλαίσιο. Θα τηρήσουμε εμείς τους χρόνους ομιλίας, όλοι μας, οι ομιλητές, για να μπορέσουμε να σας αφήσουμε εσάς τον χρόνο. Και παρακαλώ, λίγο τα κινητά, αν είναι κάτι επίγον, βάζετε τα στο αθώριβο. Ευχαριστώ. Καλησπέρα κι από εμένα. Χαίρομαι που βρίσκομαι στη σημερινή ημερίδα συνάντηση που στοχεύει στην αντιμετώπιση των θεμάτων αθυσιακών αντιστεριών. Η διάγνωση και η αντιμετώπιση των αθυσιακών δυσκολιών αποτελεί, πιστεύω, σπουδαία κατάκτηση του θεραπευτικού μας συστήματος στα τελευταία χρόνια, περίπου τις δύο τελευταίες δεκαετίες. Με διάφορα κενά και, όπως είπε και προηγούμενος ομιλητής, θα πρέπει να γίνει μεγαλύτερη ενημέρωση και συνεργασία. Βέβαια, πριν μερικά χρόνια, αυτή η διάγνωση δεν ήταν δυνατή να γίνει, με αποτέλεσμα πολλά παιδιά που μένουν αδιάγνωστα να στερούνται εκπαιδευτικών δυνατοτήτων και να αξιοποιήσουν τους στόχους τους μέσα από τα οραίματά τους. Χαιρετίζω, λοιπόν, την πρωτοβουλία της κοεισταμένης του ΚΕΒΙ της κυρίας αναγνώστου με την υποστήριξη των φορέων που προηγώθηκαν και πιστεύω ότι η σημερινή συνάντηση θα δώσει απαντήσεις και περισσότερη ίσως ασφάλεια από όσοι αισθάνονται τόσο υποψήφιοι όσο και οι γονείς των παιδιών. Στο 51ο Εξεταστικό και Ναυμολογικό Κέντρο είμαστε μία επιτροπή όλη η ομάδα η οποία συνεργαζόμαστε μέχρι τώρα όσο το δυνατόν αρκεότερα και νομίζω αυτό θα το εισπράξουν και φέτος τόσο οι μαθητές όσο και οι γονείς τους. Θα ξεκινήσω με το νομοθετικό πλαίσιο όπως δίνεται από το Υπουργείο Παιδείας στις 18 Μαΐου. Αν δεν γίνεται και στα ΒΕΣΙΚΟΝΤΟΝΤΟΝΤΟΝΤΟΝΤΟΝΤΟΝΤΟΝΤΟΝΤΟΝΤΟΝΤΟΝΤΟΝΤΟΝΤΟΝΤΟΝΤΟΝΤΟΝΤΟΝΤΟΝΤΟΝΤΟΝΤΟΝΤΟΝΤΟΝΤΟΝΤΟΝΤΟΝΤΟΝΤΟΝΤΟΝΤΟΝΤΟΝΤΟΝ Στις 18 Μαΐου ξεκινάνε οι απολυτίες εξετάσεις των Γενικών Λυκείων της τελευταίας τάξης. Τα μαθήματα που εξετάζονται σε επανελαδικό επίπεδο. Στις ίδιες εξετάσεις συμμετέχουν και μαθητές της ομάδας των ΕΠΑΛΒΕΤΑ, απλώς εμείς δεν έχουμε υποψήφιους. Το 51ο Ειδικό Εξεταστικό Κέντρο ΒΕΡΙΑΣ συστεγάζεται με το Μαθημολογικό Κέντρο, πάλι στη ΒΕΡΙΑ, το οποίο είναι ένα από τα τέσσερα βαθμολογικά κέντρα της Κεντρικής Μακεδονίας. Οι άλλοι νομοί, Ανατολική Δικηδική Θεσσαλονίκη, Νομός ΕΡΟΝ και Νομός Συμμαχτίας, έχουν κέντρα βαθμολογικά. Σε αυτά τα κέντρα που βρίσκονται βαθμολογικά συνηπάρχουν και τα εξεταστικά ειδικών μαθησιακών αναγών. Οι υπόλοιοι νομοί έχουν μόνο κέντρα εξέτασης ειδικής μαθητών με ειδικές μαθησιακές ανάγκες. Το σχολείο που στεγάζει τα δύο κέντρα είναι το 4ο ΓΒΕΡΙΑΣ, το οποίο φιλοξενεί και το Μουσικό. Όσο βαθμολογικό έχουμε το Μουσικό σχολείο. Όσο εξεταστικό κέντρο έχουμε τους χώρους του 4ου. Θα θυμίσω όσοι είστε μαθητές και είστε υποψήφι, έχετε περάσει μια διαδικασία για να βγάλετε τις νοματεύσεις με βάση το νόμο 3699 του 2008. Έτσι, μαθητές και απόφητοι που δεν είχαν πάρει κάποιο τέστο πιστωπητικό με ειδικές μαθησιακές επιχειρητικές ανάγκες υποβάλλουν τα δικαιολογικά τους για προφορική καταρχάς αλλά και γραπτή εξέταση. Θα δούμε σε ποιες περιπτώσεις. Ο τρόπος της γραπτής υποφορικής εξέτασης ορίστηκε μετά το νόμο με άλλες τρεις υπουργικές αποφάσεις των ετών 2009, 2010 και 2011 λαμβάνοντας υπόψευν τις γνωματέξεις που είχαν χωρηθεί είτε από τα κεδί είτε από τα ιατροπεδαβολικά διαγνωστικά κέντρα. Για να έχουν γνωματέξεις μόνιμη ισχύ πρέπει να έχουν ισχύ από το 2013 με βάση έναν άλλο νόμο ο νόμος 41-89 17 Σεπτεμβρίου του 2013. Τώρα θα δούμε πώς λειτουργεί ένα ειδικό εξεταστικό κέντρο. Κατ' αρχάς ορίζεται από τον Πρόεδρο μία εξεταστική πυροπή, Επιτροπή Εξέτασης. Ορίζεται ένας γραμματέας και ο βοηθός προβλέπεται όταν οι πλητές που εξετάζονται είναι πάνω από 20. Για κάθε 20 επιπλέον μαθητές έχουμε άλλον ένα βοηθό. Εμείς φέτος έχουμε 26 υποψήφιους, που σημαίνει δικαιούμαστε ένα γραμματέα και ένα βοηθό γραμματέα. Επίσης ορίζονται 3 εξεταστές μαθημολογητές από όσους έχουν διδάξει το μάθημα και κατά προτίμηση όσους έχουν κάνει και εξέταση τα προηγούμενα χρόνια. Αν έχουν κάνει και ενημέρωση επιμόρφωση είναι ακόμα καλύτερη για εξεταστές. Ο στόχος είναι να περάσουν κάποια επιμόρφωση για τα παιδιά με ειδικές μαθησιακές ανάγκες όσο το δυνατόν περισσότεροι και όλοι αν είναι εκπαιδευτικοί ή εκπαιδευτικοί. Επίσης στην ίδια Επιτροπή μετέχει ο προστάμενος του οικείου κεδί ή επίσης μετέχει και ο σύμβουλος ειδικής αγωγής, αλλά επειδή πολλοί σύμβουλοι δεν έχουν έδρα στην ημαθεία ο δικός μας σύμβουλος ειδικής αγωγής έχει την έδρα του στη Θεσσαλονίκη με αποτέλεσμα να έχουμε τη στήριξη κυρίως από το κεδί. Στο χώρο των εξετάσεων παραδείσκεται σε όλη τη διάρκεια των εξετάσεων ένας γιατρός ο οποίος έρχεται νωρίτερα και μπορεί να αποχωρήσει όταν φύγει και ο τελευταίος υποψήφιος. Με απόφαση του Διευθυντή Δευτεροβάθημες Εξέτασης ορίζονται οι επικληρητές μετά από έτοιμα του προέδου. Γιατί αυτό, γιατί ανάλογα με τους μαθητές έχουν και τάξεις όπου γίνεται η εξέταση. Κάθε τάξη θέλει δύο επικληρητές και ένα άτομο δύο για κάθε τρίωρο. Διότι εμείς δεν στελιώνουμε στο τρίωρο, μετά περιμένουμε τα παιδιά και θέλουμε άλλο ένα τρίωρο, δηλαδή για κάθε έθουσα θέλουμε δύο ζευγάρια επιτυρητών, συν δύο άτομα στο διάδρομο που βρίσκονται για ανάγκη, δεν ξέρουν αυτό τα παιδιά, αν θέλουν να πάνε στην κουαλέτα, αν έχουν κάποιο πρόβλημα, υπάρχει επιτυρητής ο οποίος είναι για τις ανάγκες των υποψηφίων. Επίσης έχουμε αστυνομία, έναν αστυνομικό γιατί δεν επιτρέπεται ίσως σε κανέναν άλλο άτομο μετά την προσέλυξη στη τάξη των παιδιών και έχουμε και έναν φύλακαν. Η εξέταση τώρα των μαθητών με φυσική αδυναμία δεν διαφέρει καθόλου σε βασικές γενικές γραμμές από τους υπόλοιπους μαθητές που εξετάζονται μόνο γραπτά σε όλα τα θέματα, σε ποια θέματα δεν διαφέρει. Γύρονται με το ίδιο πρόγραμμα, έχουμε τα ίδια θέματα και έχουμε και την ίδια διάρκεια εξέτασης. Τώρα η προσέλυξη των μαθητών, ως τις 8 φτάνουν τα παιδιά. Συνήθως τις 8 με τους μονείς τους, με άλλα μέλη της οικογένειάς τους, μπαίνουν μες στον χώρο. Στις 8 η ώρα που οι μαθητές ανεβαίνουν στις τάξεις, πρέπει να αποχωρήσουν όλοι από το κτίριο, κλειδώνει η πόρτα και τα μόνα άτομα που μπορούν να μπουν στον χώρο είναι ο Πρόεδρος και ο Γραμματέας ή ο Προεχθός Γραμματεώθος Ολιστή για την ειρική επιτροπή του εξεταστικού, κατά τη διάρκεια των ημερών. Εννοείται και οι άλλοι που είπαμε πριν ότι μετέχουν στην επιτροπή. Οι εξεταζόμενοι τώρα στην αίθουσα δεν πρέπει να έχουν φυσικά, είναι προφανές θα το λέμε, κινητά, σημειώσεις ή άλλα αντικείμενα προσωπικά, παρά μόνο τα δύο στυλό, νομίζω αυτά τα λένε και στο σχολείο έτσι, ένα νερό και οπωσδήποτε την αστυνομική τους ταυτότητα και το καρτελάκι του ψηφίου. Μόλις καθίσουν στα θρανία, οι επιτυρητές τους δίνουν τα τετράδια, συμπληρώνουν τα στοιχεία τους και με την ταυτότητα και την κάρτα οικοξυφείου, γίνεται από τον επιτυρητή ο έλεγχος ταυτοπροσωπίας. Ο επιτυρητής μπορεί να συμπληρώσει τα στοιχεία του μαθητή, εάν ο μαθητής το ζητήσει, π.χ. να είναι σε μία περίπτωση της γραφίας, έτσι να μην πένει, εάν ζητήσει οτιδήποτε να του γράψει από τα στοιχεία του, το κάνει ο επιτυρητής. Αμέσως μετά κλείδουν τα στοιχεία με δύο αυτοκόλλητα, τα οποία λέγονται αριθμητήρια αυτοκόλλητα, έχουν εννιά μαθμούς, δεν τα ενδιαφέρονται, τους ξέρει η επιτροπή, κωδικούς για το λίπτο, το σχολείο και τους υποψήφιους και καλύπτονται αυτά τα ατομικά στοιχεία. Μένει το όνομα στην σελίδα όπως ανοίγει το τετράδιο, ανοιχτό, το οποίο όταν θα παραδώσει το τετράδιο υποψήφιος, πάλι θα γίνει έλεγχος, εκνέω, μην ξέρει κάποιο στοιχείο από τον επιτυρητή. Τα θέματα, αν είναι μόνο έκθεση, είναι ελληνική γλώσσα, λογοτεχνία όπως λέγεται, έρχονται αμέσως. Όταν έχουμε πολλά θέματα κατευθύνσον, έχουμε κάποια καθυστέρηση. Να είστε χαλαροί στην καθυστέρηση, γιατί πρέπει να εκτυπώσουμε όλα αυτά και να τα κάνουμε ένα παραγωγή σε ποτοαντίγραφα. Αν λοιπόν τα θέματα έρθουν έγκαιρα, τότε δεν επιτρέπεται κανένας μαθητής που έχει καθυστερήσει να προσέρθει. Τότε μπαίνει ακουσία, σημειώνεται, παραδίδεται η ακουσία και μόνο αν είναι δικαιολογημένη γίνεται επανεξέταση. Αν υπάρχει σοβαρός λόγος που θα έρθει γραφτά ασθένεια, τότε βγάζουν εξετάσεις, ένα πρόγραμμα εξετάσεων μέσα τον Ιούνιο συνήθως, αλλά όχι στη Βέρεια, όσα παιδιά έχουνε στην Κεντρική Μακεδονία. Ουσιάζει δικαιολογημένα, ανάλογα με τα μαθήματα παίρνουν ένα καινούργιο πρόγραμμα. Μετά τη λήψη των θεμάτων και αρχούν γίνουν τα ποτοαντίγραφα, ο ίδιος ο Πρόεδρος τα παραδίδει στις τάξεις. Επίσης, να ξέρουν οι μαθητές ότι μπορεί να γίνει ανάγωνωση των θεμάτων από τον επιτηρητή, εάν το θέλει κάποιος εξεταζόμενος. Μπορεί να γίνει και στο θραγείο του χωριστά. Δεν έχουμε πολλές τέτοιες περιπτώσεις, αλλά και αυτό δικαιούται το παιδί να ζητήσει να του δίνει ανάγωνωση των θεμάτων. Για την τήρηση τάξεων, την ηρεμία στην τάξη και καλού κλίματος ψυχολογικού, αν είναι καλό το κλίμα είναι και η ψυχολογία καλή, την έχουν μάλλον και οι δύο επιτηρητές. Και όσο διαρκεί η επεξεργασία και η μελέτη των θεμάτων. Ξέρετε πώς επεξεργάζεστε τα θέματα, δεν ξέρω αν στο σχολείο έχετε δίνετε εξετάσεις με αυτόν τον τρόπο ή γράφετε στα πρόχειρα διαγωνίσματα, αλλά εκεί μπορείτε να απαντήσετε στο πρόχειρό σας, ό,τι θέλετε. Δεν μετράει, θα σας πω μόνο πότε μετράει παρακάτω. Η Επιτροπή Εξέτασης είναι η μόνη που μπορεί να επιβάλλει τη θαρχική ποινή, εάν διαταραχτεί η τάξη, υπάρχει κάποιο πρόβλημα που αναφέρουν οι επιτηρητές στην ομάδα της Επιτροπής. Ένα παράδειγμα είναι μια αντιγραφή, έτσι. Αυτό θεωρείται τη θαρχική ποινή και μηδενίζεται το κρατό, δεν έχει σε περίπτωση αυτή η μαθητής δικαιώμα να ξαναδώσει εξετάσεις. Τώρα, από τη στιγμή που θα πάρει τα θέματα, τα επεξεργάζεται και είναι και η διαδικασία της επεξεργασίας και εξέτασης θα πάνε μετά μαζί, γιατί συνεχίζεται η επεξεργασία και μέσα στην τάξη των θεωρούν στην Επιτροπή. Όπως είπαμε και στην αρχή, η διάρκεια εξέτασης είναι, όπως και των μαθητών των Μιγέρ, των άλλων κέντρων, τρεις ώρες. Άρα, γράφεται η ώρα έναρξης των μαθημάτων και μόλις παραδοθούν τα θέματα, γράφεται η δυνατή αποχώρηση, κάποτε ήταν μια μισή ώρα μετά, πέρυσι είχαμε μια ώρα μετά και μετά τη δυνατή αποχώρηση, εάν η Επιτροπή έχει ετοιμάσει τα θέματα, η Επιτροπή θα εξετάσει και θα βαθμολογήσει τους μαθητές, τότε μπορεί να προσέρχεται ο πρώτος που ζητάει να εξεταστεί. Δεν θα πρέπει να βιάζονται, έχουν όλο το χρόνο και τη δεύτερη ώρα και τη τρίτη. Μετά τη τρίτη ώρα όμως τα τετράδια κλείνουν. Δεν μπορεί να γίνει άλλη επεξεργασία θεμάτων, γράφεται στο πίνακα 6 του χρόνου επεξεργασίας των θεμάτων και τότε ανάλογα με το ρυθμό και πόσοι μαθητές έχουν φύγει η διαδικασία δεν ξέρουμε πόσο θα πάει, έτσι. Τα παιδιά περιμένουν εκεί, εκεί μπορεί να είναι η αναμονή λίγο δύσκολη αλλά δεν ξανανοίγει το τετράδιο θεωρητικά, έτσι. Ό,τι έχει γραφτεί, γράφεται μέχρι τη τρίτη ώρα. Το έργο της εξεταστικής επιτροπής έχει σχέση και με τον χρόνο αξιολόγησης, μαθμολόγησης που μπορεί να δώσει λίγο παραπάνω χρόνο στο παιδί να σκεφτεί όσο όταν θα πει μέσα στην αίσθηση της επιτροπής. Δηλαδή, καθώς μπαίνει ο μαθητής, δηλώνει εάν θέλει να απαντήσει εξεταστή σε όλα τα θέματα προφορικά ή εάν θέλει να απαντήσει και σε κάποια θέματα γραφτά. Εάν θέλει και έχει απαντήσει παραδείγμα το σχάρι τα πολλαπλών ερωτήσεων να τα τσεκάρει, έτσι. Εάν απαντήσει γραφτά σε κάποια θέματα, πρέπει να σημειώσει στο τετράδιο του, θα απαντήσω γραφτά στο 1α, στο 4, μπορεί να μην είναι ολόκληρο το θέμα, έτσι να είναι μία απάντηση από τα α, β, το υπογράφουν οι δύο εξεταστές του και ο πρόεδρος. Αυτό το θέμα που θα αξιολογήσουν γραφτά, θα το δουν οι εξεταστές όταν θα βγει από την τάξη. Αν τα έχει απαντήσει όλα και αφήνει το τέταρτο, θα εξεταστεί προφορικά στα τρία πρώτα, θα αποχωρήσει και στη συνέχεια, παρουσία του γραμματέα ή του πρόεδρου, θα γίνει η εξέταση των γραφτών από τους δύο εξεταστές. Οι εξεταστές δεν κάθεται φυσικά κοντά, δεν κάθεται πολύ μακριά, αλλά αξιολογούν μόνοι ο καθένας και το προφορικό και το γραφτό και απαραίτητα υπάρχει και ο τρίτος βαθμολογητής. Οι βαθμοί που μπαίνουν στον τετράδιο είναι των δύο πρώτων εξεταστών. Θα δούμε πότε παίζει ρόλο η βαθμολογία του τρίτου βαθμολογήτη, το ξέρετε ίσως είναι όπως και στις εξετάσεις της άλλης, άμα υπάρχει μια διαφορά βαθμολογίας το έχουμε και παρακάτω. Τώρα, τι μπορεί να κάνουνε αυτοί οι εξεταστές, οι δύο, εάν, για αυτό πρέπει να είναι και λίγο ενημερωμένοι, εάν διαπιστώσουν ότι κάποια παράληψη ή κάποιο λάθος που κάνει ο μαθητής, ο υποψήφιος, δεν οφείλεται σε έλλειψη απαιτούμενων, προπετούμενων γνώσεων, μπορούν να τον καθοδηγήσουν στην απάντηση. Αλλά προσέξτε όχι σε μοναστικό θέμα, έτσι, σε κάτι που κατά την κρίση τους νομίζουν ότι το παιδί μπορεί να το ξέρει αλλά δεν έχει το τρόπο να το πει. Μία τέτοια περίπτωση είναι κάποια αντισλεκτικά συμπτώματα όπως λέμε ο αναριθμητισμός. Δυσαριθμία είναι άλλο, το ξέρει φαντάζομαι, ενώ αναριθμητισμός είναι κάτι άλλο, το 765 δεν το έχουν ακούσει, αλλά το γράφω 567 και εκεί μπορούν να καθοδηγήσουν τα παιδιά. Επίσης, μπορεί ο εξεταστής να αντιληφθεί ότι ο μαθητής έχει γνώση ενός θέματος που συνοδεύεται από γραφική παράσταση, μαθηματικά, μία εμπορική οικονομία, να πει προφορικά πώς θα σχεδιάσει τη γραφική παράσταση και να το υποδείξει στον εξεταστή του για να το σχεδιάσει ο ίδιος του. Να πει είναι μια γραμμή, καμπύλι, παράδειγμα, είναι ένας κύκλος. Θεωρείται σωστό. Μετά την ολοκλήρωση της εξέτασής του, ξαναλέω, εκεί μπορεί να σκεφτεί κάποιο θέμα και του δίνεται πρόβλημα. Όταν είναι μέσα με τους εξεταστές του, έχει το δικαίωμα να δει κάτι άλλο και να πάρει κάποιον χρόνο. Δεν πρέπει να περνάει μισή ή μία ώρα, θα το ξαναδούμε, θα τους το πούμε. Δεν μπορεί να βίνει και να το ξαναβλέπει το θέμα τρεις ώρες, έτσι, αλλά μπορεί να ξανασκεφτεί. Όταν ολοκληρωθεί η εξέτασή του, παραδίδει το τετράδιο πάντα στον πρόεδρο ή στον πραγματέα της επιτροπής. Ο μαθητής φεύγει απ' την αίθουσα. Πρώτα το τετράδιο παραδίδεται, που είναι το συνογραμματέας, στον πρώτο βαθμολογητή. Γράφει τον βαθμό του ολογράφος αριθμητικός και τον κωδικό του. Όλοι οι βαθμολογητές έχουν ένα κωδικό. Αν είναι παλιοί βαθμολογητές, κρατούν τον ίδιο. Αν είναι καινούργοι, παίρνουν ένα νέο. Το γραπτό μετά από την πρώτη βαθμολογία κλείνει μπροστά σε όλους. Τότε θα βάλει ο δεύτερος το βαθμό του. Και θα ακολουθήσει με τον ίδιο τρόπο. Κόκκινα, πράσινα είναι τα χρώματα. Και μετά θα ανοίξει το πρώτος βαθμός. Και εάν είναι μέχρι και δώδεκα βαθμούς, μονάδες τις λέμε εμείς. Δεν είναι βαθμή δώδεκα. Μια μονάδα είναι πέντε. Μάλλον ένας βαθμός, πα συγχωρείτε, είναι πέντε μονάδες. Δέκα μονάδες είναι δύο βαθμούς. Γιατί τα τέσσερα θέματα βαθμολογούνται με 25 και τα παιδιά τα ξέρουν. Άρα, εάν έχουμε μέχρι και δώδεκα μονάδες, μένει η βαθμολογία των δύο βαθμολογητών. Εάν έχουμε παραπάνω, θα δώσει ο τρίτος βαθμολογητής τη δική του βαθμολογία. Και θα ακλείσει έτσι το θέμα. Τώρα, σε όλη τη διάρκεια της εξέτασης, η προσπάθεια όλης της Επιτροπής, και ιδιαίτερα και των εξεταστών που έχουν τα παιδιά πολλές ώρες, αλλά και των επιτριτών, είναι να διαμορφωθεί ένα κλίμα ασφάλειας και εμπιστοσύνης. Με αυτά τα δεδομένα, εύχομαι καλή επιτυχία, θα διαπιστώσουν αυτό το κλίμα τα παιδιά. Θέλω μόνο να πω κάτι που δεν το έχω συμπεριλάβει για τις Επιτροπές. Τις Επιτροπές τις κάνει το τελευταίο πρωινό ο πρόεδρος. Έχουμε τις καταστάσεις των σχολείων, δεν τις κοινοποιούμε. Και συνήθως, αν τα παιδιά είναι από σχολείο της Βέρειας, δεν θα βάλουμε σίγουρα ούτως τους εκπαιδευτικούς του σχολείου τους. Εντάξει, μπορεί να είναι και από την ίδια περιοχή, από άλλο σχολείο, αν έχουμε πολύ λίγες ειδικότητες. Αλλά γενικώς, δεν ξέρει κανείς ποιος εξεταστής θα έρχεται το πρωί. Αν έχουμε πολλά θμήματα και να κάνουμε μια προεργασία το βράδυ, δεν γίνεται γνωστή. Και αυτό είναι προϋπόθεση για όσους μετέχουν στα βαθμολογικά κέντρα και στα εξεταστικά. Υπογράφονται υπεύθυνες δηλώσεις μέχρι και τρίτο βαθμό. Δεν πρέπει κανείς να εμπλέκεται σε καμία επιτροπή με βαθμό συγγένειας. Νομίζω ότι είναι γνωστό. Με υπεύθυνες δηλώσεις, ούτε βαθμολογητές και στα δύο κέντρα, και στα γενικών λυκείων, και στα ειδικά εξεταστικά, δεν είναι δυνατόν να μετέχουν πρώτες επιτροπές, ούτε πουθενά, όταν έχουν υποξήφιους μέχρι και τρίτο βαθμό συγγενείας. Νομίζω ότι σε πρώτη φάση αυτά είναι, όπως τα λέει, εγκύκλειος και δίνεται στο νομικό πλαίσιο από το Υπουργείο Δεδείας. Τίποτε, ό,τι αν έφτει κάτι νεότερο το ανακοινώνουμε, πολύ σπάνια γίνεται κάποια τροποποίηση. Τα παιδιά θα τα ξανακούν, αυτά δεν ξέρω αν είναι όλα σήμερα. Το πώς γράφουν, θα τα ακούσουν για τη μέρα των εξετάσεων. Αυτά δεν ξέρω, είμαι στον χρόνο. Πώς έκανα κατάπτυξη, με συγχωρείτε. Να μην πάτε κάτι για το πρώτο, είπατε το πρόχειρο, μπορούμε να εκείσουμε κάτι. Τι άντε να πείτε κάποια στιγμή. Το πρόχειρο, όχι όταν γράψει, το πρόχειρο δεν το λαμβάνει κανείς υπόψη, αν εξετάζεται μόνο προφορικά το παιδί. Όταν δηλώσει όμως ότι θέλω να εξεταστώ, το γράφεις το πρόχειρο στο χαρτί που κρατούσε τη σημεία σου. Γράφει από κάτω, θέλω σε αυτό το θέμα να εξεταστώ γραφτά. Ενώ έχει πάρει τα θέμα, θέλω να πάει και γράψει αυτό, αλλά εκείνη τη στιγμή... Δεν βλέπουμε τα σχέδια του ή αν είναι μούτρων ή τις σκέψεις του, έτσι. Στον κανονικό τετράδιο, αν σε εξεταστείς όλα γραφτά, δεν ελέγχουν τίποτα. Μπορεί να τους δείξει, εδώ έχω αυτό το τύπο, ανάλογα και με το μάθημα, έτσι. Ή άλλο να θέλει να γράψει κάτι στον πίνακα, άλλο να το δείξει στο τετράδιο. Το τετράδιο το χρησιμοποιεί ο μαθητής όπως θέλει. Αλλά δεν παθμολογείται από το τετράδιο από όλη την κουβέντα, αν είναι σχήμα και το δείξει. Σας είπα, δεν μπορεί να κάνει ένα σχήμα, μπορεί να το πει, εγώ εδώ τη γραφική ποράστας, τη σκέφτομαι έτσι, να το υποδείξει στον εξεταστή. Ό,τι δηλώσει ότι είναι μόνο πρόχειρο, δεν θα το δει κανένας. Ό,τι δηλώσει στην εξέταση, κοιτάξτε από εδώ την απάντησή μου, θα τη λάβει πώς. Αλλά δεν σημειώνει τίποτε πάνω, σημειώνει στο τετράδιο. Επίσης, οι παθμολογείες μετά πρέπει να καταστρέχονται, να σχίζονται, να μην βγαίνουν έξω από το κέντρο, τίποτε δεν βγαίνει έξω από το κέντρο. Εσείς είπατε ότι μόλις τελειώσει ο χρόνος, κλείνει το τετράδιο. Το κλείνει το τετράδιο, ναι, γιατί μένει στην αίθουσα, δεν βγαίνουν όλοι μαζί. Έχουμε, παράδειγμα, 15 παιδιά στην αίθουσα. Δεν μπορεί να πάνε, σας είπα ότι θα έχουν κάποια αναμονή. Ο πρώτος μπορεί να τελειώσει στην πρώτη ώρα ή σε μια μισή ώρα, εξετάζουμε αν η Επιτροπή έχει ολοκληρώσει τη διεργασία για την αξιολόγηση θεμάτων, έρχονται και ενδεικτικές απαντήσεις από το Υπουργείο, εάν υπάρχει κάτι δύσκολο, το κάνουμε ερώτημα στο Υπουργείο. Επίσης, το μαθητής μπορεί να έχει μια απορία ή να μην καταλάβει κάτι. Θα το πεις στον Επιτηρητή, ο Επιτηρητής θα το μεταφέρει σε ένα μέρος της Επιτροπής και αν κρίνει ο συντονιστής του μαθήματος ότι θέλει διευκρίνηση, τότε το βγαίνουμε το ερώτημα στο Υπουργείο. Εάν όμως αυτό που ρωτάει, κρίνει ο συντονιστής του μαθήματος και εξεταστής, ότι μπορεί το παιδί να το διαπραγματευτεί μόνο και να το βρει, τότε δεν γίνεται ερώτημα. Δηλαδή, η ερώτηση που υποβάλλουν οι μαθητές είναι στη διάθεση, καταρχάς, των εξεταστών, της ειδικότητας και όλης της Επιτροπής μετά. Συνεχίζουμε, δε ξέρω αν σας καλείξει, αλλά μετά το πρόγραμμα, δεν θα καταλάβουμε. Μετά το τρίο ώρο χτύπνουν όλα τα πετράδια, κανένα παιδί δεν πρέπει να ξαναλεί τα θέματά του. Όμως, πώς θα εξεταστούν οι επιτροπές που κάνουμε είναι ανάλογα με τον ρυθμό των παιδιών κατά μάθημα. Αν έχω 10 υποψήφους στην βιολογία εκείνη την ημέρα, θα κάνω 2 επιτροπές. Η τριμερής επιτροπή δεν μπορεί να εξετάσει πάνω από 5 ή 4. Ίσως αυτό δεν είπα. Αν μπορεί να εξετάσει 3 θέματά και να έχουμε 2 παιδιά σε 1 κατ' επιλογή, θα κάνουμε 1 επιτροπή. Αν έχουμε 11 παιδιά, θα κάνουμε 3 επιτροπές και θα πάρουμε 3, 4. Δεν μπορεί να περάσει τα 5 άτομα 1 επιτροπή. Ναι, αλλά αν το άτομα που τελειώνει είναι όλα στην ίδια επιτροπή και το παιδί μένει 1-2 ώρες, θα έχουμε τελειώσει και μετά τις 3. Πεταλαβαίνετε τώρα? Δεν ξαναλείγει το τετράδι όμως, περιμένει. Πεταλαβαίνει το τετράδι, έχουν μπει μέσα στην εξεταστική επιτροπή. Όσο προς την ισκή των γνωματεύσεων, πρέπει να τους ονομάσουμε, όσο προς την ισκή των γνωματεύσεων, που χορηγούνται από τους φορείς, όπου περιγράφεται η ταχυσιακή της σχολεία, αν αναγράβεται, έχει μόνη η ισκή. Ανατρέπετε? Είχαμε κάτι να το απαντήσει αργότερα από σεβασμός του προγράμματος. Εγώ είμαι προστασμένη του κεδί, αυτό είναι πιο πολύ το κεδί. Θα λύσουμε όλες αυτές, γι' αυτό είμαστε εδώ. Αλλά εγώ είμαι απαιτητική και σκληρή, δεν είμαι. Απλώς θα συνεχίσουμε, γιατί νομίζω ότι οι τρεις εκπαιδευτικοί θα σας καλύψουν αρκετά ερωτήματα και ότι μείνει γι' αυτό είμαστε εδώ. Πατήστε τα ερωτήματα σας και η κ. Πρόεδρος θα είναι μαζί μας στη συζήτηση. Εντάξει, γιατί εντελώς θα βρούμε εντελώς εκτός πλαισίου και έχουμε μαθητές που ίσως μετά έχουν φωτιστήριο. Να πω κάτι, συγγνώμη. Γιατί μπορείς να μας ενδιαφέρει για μετά, επιβίαιο το μέσονι και μαθητές του επάνω του φέξικα σου προφορικά, ισχύουν τα ίδια πράγματα ή πρέπει να μας λέτε κάτι και τοίσιο για εκείνα τα παιδιά. Καλό ερώτημα. Οι διαδικασίες είναι ακριβώς το ίδιο. Εκτός δεν έχουμε εδώ τον τεχνικό θέμα των εκπαιδευτικούς, αλλά η διαδικασία, το νομικό πλαίσιο, το ωράριο, ο τρόπος που το παιδί αποφασίζει, η βασική δόμη μέσα στην εξατεστική έδωση, όπως τα ακούσετε, είναι το ίδιο. Απλώς, ακόμη υπάρχει αυτή η ρύθμιση όπου τα επάλωτα συγκεντρώνονται στην Βυσαλονίκη, και εμείς νομίζω φέτος θα πάμε πάλι στο οδηλικό εξεταστικό κέντρο, αλλά αυτό θα έρθει, ειλικρινά, στις τελευταίες μέρες. Όταν θα έρθει θα ανημερωθεί τα σχολεία σας, θα ανημερωθείτε και εσείς και τα παιδιά. Δεν ξέρω σου να φοράγεται πάλι. Αλλά οι διαδικασίες και οι ψυχολογικές τεχνικές είναι το ίδιο. Τρία υπάρχουν, πάνε λαδικά, για ομάδα Βυθαλέτη και ομάδα ΑΠΑΠΑ. Τρία, ένα, Αττική Πειραιάρκη, Αγιτική Θεσσαλονίκη είναι πολύ μεγάλη. Ωραία, άρα είμαστε μόνο εκεί, Θεσσαλονίκη. Ναι. Έχω μιλήσει λίγο και με τους συντονιστές εκεί, για να έχουμε κυρίως την πληροφόρηση ακριβώς, και αυτοί με ενημερώσουν ότι οι διαδικασίες είναι ακριβώς το ίδιο. Απλώς αλλάζουν κάποια τεχνικά θέματα, βάσει της εξεταστικής του θέματος. Αυτό εντάξει. Καλησπέρα κι εγώ. Χαίρομαι πολύ που βρίσκομαι εδώ. Νομίζω ότι η πρωτοβουλία της κυρίας Αναγνώστη ήταν πάρα πολύ σημαντική. Χρειαζόταν αυτό να γίνει, μια τέτοια είδους ενημέρωση. Ευχαριστώ πάρα πολύ την πρόσκληση και την τιμή. Θα λύσουμε και θα πούμε κάποια πράγματα για την προετοιμασία και για το πώς μπορείτε να είσαστε όσο του δυνατόν καλύτερα από όλες τις απόψεις τις μέρες των εξετάσεων. Υπάρχουν δυσκολίες που έχουν οι μαθητές, με μαθησιακές δυσκολίες της εξετάσης. Και ενώ το πρώτο που βλέπετε ότι νιώθουν ευρυκότητα και άγχος είναι κάτι το οποίο είναι φυσιολογικό απολύτως και το νιώθουν όλοι οι προσήλμαθητες. Παρ' όλα αυτά όμως υπάρχουν και κάποιες έξτρα δυσκολίες και εκεί και όλα θα εστιάσουμε για να δούμε πώς μπορούμε να τις αντιμετωπίσουμε. Εκτός λοιπόν από το άγχος είναι ότι δεν κατανοούμε τις ερωτήσεις, δυσκολεύονται στην οργάνωση των απαντήσεων, έχουν αισθητήριακά ζητήματα, δυσκολίες να επικεντρωθούν στο έργο δηλαδή την ώρα των εξετάσεων και δυσκολία να πιστούν για την αναγκαιότητα των εξετάσεων κάποιων από αυτούς. Άς μου λοιπόν πρώτο το άγχος. Τι είναι αυτό το οποίο δημιουργεί τόσο πολύ άγχος στα παιδιά τα οποία έχουν μαθησακές σχολείες. Ένα είναι ότι είναι μια κατάσταση νέα και είναι μια κατάσταση η οποία είναι μη προβλέψημη. Επειδή ακριβώς είναι νέα. Αυτό βέβαια είναι έτσι και ένας άγχος για όλους τους μαθητές. Παρ' όλα αυτά όμως επειδή ακριβώς τα παιδιά τα οποία έχουν τέτοιες δυσκολίες δυσκολεύονται πάρα πολύ στο να προβλέψουν έτσι και αλλιώς και αυτό σημαίνει ότι προβλέπω σημαίνει κάνω και ένα σχεδιασμό απαραίτητο γι' αυτό το οποίο θα γίνει. Άρα λοιπόν είναι ένα έξτρα άγχος που δημιουργείται επειδή δεν μπορούν να προβλέψουν την κατάσταση. Μια δεύτερη πηγή άγχος είναι η διαχείριση του χρόνου και της προετοιμασίας του χρόνου και του ελεύθερου χρόνου που μπορούν να έχουν στη διάρκεια της προετοιμασίας αλλά και στις μέρες των εξετάσεων και του χρόνου αυτού καθ' αυτού της εξέτασης. Επίσης μια άλλη πηγή άγχος είναι η οργάνωση της επανάληψης. Δηλαδή δεν μπορούν εύκολα να οργανώσουν ένα πλάνο το οποίο μπορεί να τους βοηθήσει ώστε να έχουν μια καλύτερη επανάληψη ιδιαίτερα το τελευταίο καιρό. Επίσης μπορεί να είναι σκληρή με τον εαυτό τους να είναι μη ρεαλιστές με την αποδοσή τους είτε να φαντάζονται ότι μπορούν να τα καταφέρουν όλα σαν μικροί θεοί είτε πιστεύουν ότι δεν μπορούν να καταφέρουν τόσα όσα μπορούν στην πραγματικότητα να κάνουν. Και φυσικά είναι και αδυσχία τα αποτελέσματα όπως και κάθε άλλος υποψήφιος. Τι θα μπορούσαν να κάνουν τα παιδιά για το άγχος αυτό και ιδιαίτερα για το πρώτο, το οποίο είναι το μη προβλέψιμο. Αυτό που συμβουλεύουμε είναι ότι θα είναι καλό να επισκεφθούν από πριν το εξεταστικό κέντρο. Προκειμένως ο κύριος πρόεδρος έδωσε αναλυτικές πληροφορίες για το πού βρίσκεται αυτό το εξεταστικό κέντρο. Επομένως θα ήταν καλό να πάρτε μια βόλτα κάποια από αυτές τις μέρες όποτε μπορείτε για να δείτε το χώρο, να δείτε το μέρος που είναι, να δείτε δεχομένως τη διαδρομή που θα κάνετε εκείνο το πρώτο πρωινό που θα ξεκινήσετε να πάρτε τις εξετάσεις ώστε αυτό να σας κάνει να νιώθετε πιο χαλαροί. Επίσης φαντάζομαι τις εξετάσεις και δεν τις φοβάμαι πια. Τι σημαίνει αυτό. Σημαίνει ότι οτιδήποτε κι αν φοβάται κάποιος, εάν αρχίζει σιγά σιγά να το έχει στο μυαλό του και να αρχίζει να το επεξεργάζεται ή να το φαντάζεται, τότε αρχίζει να είναι τόσο πολύ, σταματάει να είναι τόσο πολύ φοβερό. Εξηγιωνόμαστε δηλαδή με αυτό που φοβόμαστε και αυτό είναι μια τελική που έτσι χρειάζομαι χρησιμοποιούμε να αντιμετωπίσουμε οποιοδήποτε φόβο. Επομένως αρχίζετε να φαντάζεστε πράγματα. Και πόσα βοηθηθείτε στο να φανταστείτε πράγματα, μπορείτε να κάνετε πρόβες. Θα σας βοηθήσουν οι γονείς σας, οι φίλοι σας, τα δεύκια σας, η οικογένειά σας, στο να μπορέσετε να κάνετε μια τέτοια πρόβα τζενεράλι, μια γενική πρόβα ή και μικρότερες πρόβες. Μπορείτε λοιπόν να φαντάζεστε πώς θα κάθεστε. Σας είπε η κυρία Παρόδρος πάλι, ήταν πάρα πολύ αναζητικοί στις πληροφορίες που έδωσε. Κάθεστε με ένα τρόπο που είναι ένα πίνο, νομίζω, έτσι και είναι οι εξεταστές, είναι μακριά όμως από τον άλλο και εσείς κάθεστε κάπου στη μέση. Μπορείτε να φανταστείτε τις πιθανές ερωτήσεις που μπορεί να σας κάνουμε. Τι θα σκεφτείτε, τι θα προσέξετε, είναι πάρα πολύ σημαντικό αυτό, θα το δούμε και παρακάτω πιο αναλυτικά. Πώς θα απαντήσετε, δηλαδή αν θα απαντήσετε κάποια ερώτηση προφορικά, αν θα διαλέξετε να απαντήσετε κάποια ερώτηση γραπτά και πώς θα ζητήσετε βοήθεια όταν θα τη χρησιμοποιείτε. Γιατί πρέπει να γνωρίζετε ότι έχετε το δικαίωμα να ζητήσετε βοήθεια και από εκεί και πέρα βέβαια παίρνει το δρόμο της η αίτησή σας, το έτοιμά σας, η βοήθεια και θα δείτε πώς θα σας βοηθήσουν. Επίσης, θα προσπαθήσετε να εξηγήσετε στους άλλους, είτε στους γονείς σας, είτε στους φίλους σας, αυτό το οποίο έχετε μάθει και αυτό αφορά αυτό το τελευταίο διάστημα. Έχω μάθει κάτι. Αν μπορώ με πολλή απλά λόγια να το πω σε κάποιον άλλο, σημαίνει ότι το ξέρω. Και αφού το ξέρω και το κάνω στην πρόοδο και το καταφέμουν, σημαίνει ότι μπορώ να το κάνω και στην πραγματικότητα θα φύγει η ώρα της εξέτασης. Για να δούμε τι γίνεται και πώς είναι οι προτάσεις οι οποίες αφορούν την προετοιμασία και την οργάνωση της επανάληψης, δηλαδή αυτές τις λίγες μέρες που έχετε, οι οποίες όμως είναι και αρκετά σημαντικές και δεν είναι και λίγες τελικά μέχρι τις εξετάσεις. Χρειάζεται να δείτε και να διαλέξετε τον τρόπο που μπορείτε να μαθαίνετε. Είναι αλήθεια ότι ο καθένας μας έτσι κι αλλιώς μαθαίνει με διαφορετικούς τρόπους. Παρ' όλ' αυτά όμως, οι μαθητές οι οποίοι έχουν μαθησιακές δυσκολίες ίσως να μπορούν να βολεύονται και να βοηθούν στο να συγκεντρώνονται περισσότερο και να θυμούνται καλύτερα κάποιους ιδιαίτερους τρόπους που σε κάποιους άλλους μαθητές θα έλεγα, Ε, μα είναι δυνατόν τώρα να μπορεί να διαβάζει, ας πούμε, ξαπορωμένος και με τα πόδια πάνω. Άρα λοιπόν, φροντίστε να δείτε τι ταιριάζει σε εσάς και τι σας εξυπηρετεί. Για τους γονείς που είναι εδώ, επιτρέψτε στα παιδιά σας να διαβάζουν με όποιον τρόπο αυτή είναι οθενή καλύτερα, γιατί είναι πραγματικά αυτός ο τρόπος που ταιριάζει στον καθένα και φροντίστε να διαλέξετε τι είναι καλύτερο για εσάς, είναι το πρωί ή το απόδειφμα. Είναι το να είσαστε μόνος ή να είσαστε σε μια ομάδα φροντιστήριου ή δεν ξέρω τι άλλο προτοιμασία κάνετε. Είναι να διαβάζετε ή να ακούτε αυτά τα οποία έχετε διαβάσει για τα παιδιά τα οποία δυσκολεύονται, έχουν δυσκολία ως προς την ανάγκωση. Ο χώρος που θα διαλέξετε, θα είναι το γραφείο, θα είναι ο καναπές, θα είναι η τουαλέτα, θα είναι, δεν ξέρω τι άλλο. Θα είναι και η σκληρή καρέκλα στην οποία θα κάθεστε. Οι συνθήκες. Θα είναι η ησυχία. Κάποιοι παιδιά βοηθούνται πάρα πολύ και συγκρίνονται καλύτερα ακούγοντας μουσική ή έχοντας ανοιχτή τη τηλόριση ή όταν βρίσκονται σε ένα χώρο που ακούγονται κι άλλοι να μιλάμε από την οικογένεια, άλλο μέρος της οικογένειας, ή περπατώντας, ή μαζόντας μαστίχα. Θα ήθελα κι όλους τη ευκαιρία να μου πείτε αν επιτρέπεται η μαστίχα στην ώρα της εξέτασης. Δεν υπήρξα τέτοιο. Και βοηθάει πάρα πολύ αυτό, βοηθάει ιδιαίτερα η μαστίχα, έτσι και κακώς και όλες δεν επιτρέπουν στα παιδιά έτσι και έτσι όταν μας άνοιξαν τα στέχα στην τάξη. Και όποιος μπορεί να βοηθήσει από αυτή τη διαδικασία, γιατί δεν βοηθούνται όλες τα παιδιά. Βοηθάει πολύ στη συγκέντρωση. Λοιπόν, ας δούμε τι άλλο πρέπει όμως τώρα να προσέξουμε σε αυτή τη διαδικασία της οργάνωσης της επανάληψης, μέχρι την ημέρα το να εξετάσουμε. Χρειάζεται να μπορείτε να καταλάβετε ποια είναι τα λάθη σας. Συνήθως κάνουμε κάποια λάθη. Ας πούμε, μπορεί να κάνω λάθος την αντιγραφή, μπορεί να κάνω λάθος τις πράξεις μαθηματικές, μπορεί να κάνω λάθος το να ξεχνάω συνεχώς εκείνα τα, δεν είμαι κιόλας και του αδικημένου, ότι κάνω μια αγδέσσον αποτέλεσμα και ξεχνάω ας πούμε να πω πόσα μέτρα να σε κόντ. Αλλά αυτό μας είναι λάθος, όταν δεν το πω, επομένως ο καθένας μπορεί και ξέρει τις αδυναμίες του. Και αυτό τι θα βοηθήσει, θα βοηθήσει ότι αφού ξέρω ποιο είναι το δικό μου ζήτημα, το αδύναμο σημείο μου, θα σκεφτώ εκ των πρωταίρων, πριν ακόμα την ημέρα των εξετάσεων, να κάνω μια λίστα στο μυαλό μου και να δω τα βήματα τα οποία θα ακολουθήσω, προκειμένου να αποφύγω αυτά τα λάθημα. Επομένως, κάνω βήματα και λέω ότι όταν θα τελειώσω την άσκηση, αυτό που πρέπει να τσεκάρω είναι, και δίνω κάποια παραδείγματα, αν ανέγραψα σωστά τα δεδομένα, αν αντιστήχισα σωστά, αν έκανα σωστά τις πράξεις, αν έχω ξεχάσει κάποιο ερώτημα αναπάντητο. Και υπάρχουν και τρόποι, και τώρα σας λέω παραπληκτόντος για το θέμα το αναπάντητο, ότι ό,τι κάνετε και ότι λέτε ήδη ότι έχετε απαντήσει, καλό θα είναι να το διαγράφετε και να το τσεκάρετε, ώστε να μην περδευτείτε στη διαδικασία και πείτε «Α, εκείνο το ξέχασα» ή «Α, πάω από δω εκεί». Εδώ υπάρχει ένα υπόδειγμα, παράδειγμα μελέτης θεωρητικών μαθημάτων, το οποίο μπορώ να σας πω ότι υπάρχει εδώ σε φωτοτυπία, που μπορείτε να πάρετε αργότερα, οπότε μην ανησυχείτε, είναι και πολλά, μην τα περάσετε και θα αργίζουμε και όλα. Λοιπόν, μια άλλη πρόταση που αναφέρονται είναι το πώς μπορούμε να οργανώσουμε και να διαχειριστούμε το χρόνο μας καλύτερα. Κάνουμε πλάνο και πρόγραμμα μελέτης. Είπαμε ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό αυτό. Όταν ξέρω τα βήματα που έχω να ακολουθήσω και όταν κάνω ένα πρόγραμμα το οποίο είναι ομπούσουλας και με οδηγί, με πάρα πολλές λεπτομέρειες, με πάρα πολλά πράγματα τα οποία θα αναφέρονται, μπορώ αυτό το πράγμα να το χρησιμοποιήσω και να μένω σε αυτό το πράγμα και να με βοηθήσει, γιατί μην ξεχνάμε ότι μία από τις σημαντικές δυσκολίες που υπάρχουν στα παιδιά με τις δικές δυσκολίες, είναι ότι δεν μπορούμε να κάνουμε ένα πρόγραμμα. Είναι λιγάκι η σκέψη λίγο από εδώ, λίγο από εκεί και λίγο μπερδευόμαστε. Επομένως, στο πρόγραμμα μπορούμε να κάνουμε ένα ημερήσιο πρόγραμμα, δηλαδή της ημέρας το πλάνο, ένα εβδομαδίο πρόγραμμα το οποίο θα περιλαμβάνει όλα τα ημερήσια, και ένα πρόγραμμα μέχρι τις εξετάσεις που είναι ακόμα δέκα μέρες, πόσες ημέρες είναι, και ένα πρόγραμμα το οποίο θα φορά τις μέρες που θα δίνουν εξετάσεις. Τι ορίζω στον πρόγραμμα του? Ορίζω το χρόνο μελέτησης. Δηλαδή, πόση ώρα θα διαβάξω από εκείνη την ώρα μέχρι την ώρα που ήδη έχω κανονίσει και έχω επιλέξει, μου αρέσει περισσότερο να το διαβάσω και να μου βοηθέει το πρωί, το απόγευμα, ποια ώρα. Τα διαλήματα, τα οποία διαλήματα θα είναι γιατί, θα είναι διάλειμμα και από δίπλα. Θα είναι για φαγητό, θα είναι ένα διάλειμμα το οποίο θα είναι για να ξεκουραστώ, για να αθληθώ, αν κάποιος αθλείται. Θα είναι ένα διάλειμμα το τι θα είναι για να σνακ πρόχειρο για γρήγορα. Θα είναι ο χρόνος ο οποίος θα είναι ο ελεύθερος μου χρόνος, ο οποίος επίσης χρειάζεται και πόση ώρα θα διαβάζει αυτό. Ορίζω επίσης το στόχο που έχω, δηλαδή ότι την ημέρα σήμερα θα πρέπει να βγάλω τόσα μαθήματα, ένα μάθημα, μία ενότητα, δύο ενότητες, ένα ολόκληρο κεφάλαιο και ορίζω και ένα χρόνο πότε στο τέλος θα γράψω και θα απαντήσω στους γονείς μου ή σε κάποιον που με βοηθάει κάποιες ερωτήσεις οι οποίες αφορούν γι' αυτό το πλάνο το οποίο έβαλα. Επίσης, αφού κάνω το πρόγραμμα σημαίνει ότι δεσμένομαι και πρέπει με πολύ μαγαρή προσοχή και ευλάβεια να το ακολουθήσω. Σημαίνει και για ένα πρόγραμμα να πω μόνο ότι έκανα και το αφήνω στην άκρη, έτσι δεν θα μου βοηθήσει τίποτα αυτό. Όταν όμως βλέπω ότι το πρώτο πρόγραμμα που θα κάνω τις πρώτες μέρες το πλάνο δεν μου βγαίνει, δεν μου φτάνει ο χρόνος, δεν προλαβαίνω όλο αυτό που είπα ότι θα διαβάσω μα το καταφέρω, τότε σημαίνει ότι δεν έκανα σωστό πλάνο και θα πρέπει να κάνω ένα καινούριο για την επόμενη μέρα που ενδευομένως να έχει και λίγο μικρότερα διαλύματα ή μικρότερο ελεύθερο χρόνο για να φτάσω ο χρόνος να κάνω αυτά που πρέπει να κάνω, να κάνω δηλαδή τις κατάλληλες προσαρμογές. Φροντίστε επίσης και προσοχή σε αυτό, τρώτε υγιεινά και προσπαθήστε να αθληστε. Βέβαια όλοι δεν είναι αθλητές, ούτε εγώ δεν μπορούσα να το κάνω αυτό, γιατί μάλλον με τη λιμαστική, παρόλα αυτά όμως και μόνο η κίνηση στα διαλύματα ιδιαίτερα βοηθάει πάρα πολύ, που σημαίνει ότι με το που κάνω το διαλύμα δεν βγάλω το τάπλυνθι το κινητό και κάθε μέρα πως στο καναπέ. Δεν βοηθάει. Κάντε κάτι σωματικό. Αυτό θα σας βοηθήσει και να μη έρθει το άγχος αλλά και να μπορείτε να συγκεντρώνεστε καλύτερα στο επόμενο διάστημα που θα έχετε μετά να διαβάσετε. Επίσης, όταν διαβάζουμε και διαλέγουμε το χώρο στο οποίο διαβάζουμε, ακόμα κρύβουμε οποιοδήποτε αντικείμενο μας αποσπάτει προσοχή. Δηλαδή δεν έχω κινητό μαζί μου, δεν έχω τάπλυν ή δεν έχω τίδήποτε άλλο στο χώρο που είναι λεπτά μου. Δεν σας άρεσε καθόλου αυτό, το βλέπω, αλλά παρόλα αυτά όμως προσπαθήστε να το κάνετε γιατί θα δείτε και θα με θυμηθείτε ότι θα σας βοηθήσει. Όχι ξενίχτια, για κανέναν λόγο, ούτε για διάβασμα. Δεν βοηθάει καθόλου. Κάντε διαλήματα. Προτείνουμε κάθε τριάντα με 45 λεπτά που θα διαβάζετε να κάνετε ένα δεκάλυτο με 15 λεπτά το διάλειμμα. Βεβαίως αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει δεκάλα να είναι τόσο. Θα δείτε εσείς τι μπορείτε να κάνετε. Το διάλειμμα θα πρέπει να και γίνεται σε ένα διαφορετικό χώρο από εκεί που διαβάζετε. Είναι άλλος ο χώρος του διαβάζματος, χρειάζεται να αλλάξετε και λίγο παραστάσεις για να μπορέσετε να εξακολουθείτε. Στο ίδιο κρεβάτι που διαβάζετε, δεν θα κάνετε και το διάλειμμα σας. Και στα διαλήματα βέβαια όχι δραστηριότητες οι οποίες δεν μπορείτε να σηκωθείτε και να κόψετε παυτές. Δεν είχε ας πούμε να πάρετε ένα μεγάλο τηλεφώνημα και να ρωτήσετε, ξέρω εγώ, πώς έδωψε, ας πούμε, τα νύχια σου πατέρες ή ξέρω εγώ να ξεκινήσετε ένα καινούριο game στο lot. Σε καμιά περίπτωση θα σας σηκώσω χρόνος. Κυνηθείτε στο διάλειμμα, είπαμε. Πολύ σημαντικό. Κάντε κάτι σωματικό. Τώρα, η δεύτερη δυσκολία η οποία αντιμετωπίζουμε τα παιδιά τα οποία έβρουν με τις τέτοιες δυσκολίες είναι η καταγωγή στον ερωτήσο. Αναφέρθηκε η κυρία Πρόεδρος, αλλά χρειάζεται να τα πούμε και χρειάζεται να το ξέρουμε όλοι και τα παιδιά και οι γονείς τους και αυτή η εκπαιδευτική οπλή τα βοηθάνε στην προετοιμασία και φυσικά γνωρίζουμε έτσι κι αλλιώς και η Επιτροφή. Η διατύπωση, γιατί έχουν δυσκολίες με την καταγωγή στον ερωτήσο των παιδιά, γιατί μπορεί η διατύπωση να μην είναι σαφής ή να την πάρουν κυριολεκτικά. Είναι ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα το οποίο πρέπει να το λαμβάνουμε υπόψη μας. Μπορεί να είναι η ερώτηση, ας πούμε, μπορείς να περιγράψεις κάτι, λέω τώρα ένα παράδειγμα και αν το πάρει κάποιος κυριολεκτικά θα απαντήσει ναι. Αλλά όμως δεν ζητάμε αυτό. Αν όμως αναδιατυπωθεί η ίδια η ερώτηση, ιδιαίτερα σε ένα επίπεδο του να βοηθάμε το παιδί όπως είπε η Πρόεδρος, μπορεί η ίδια η ερώτηση να πει ότι περιέγραψε μπουρουμπουρουμπουρουμπουρουμ. Εκεί δεν μπορεί να δειχτεί μία απάντηση ναι ή όχι, θα αρχίσει το παιδί να περιγράφει. Έτσι. Έστειάζουν, ένα άλλο ζητήμα που κάνει δύσκολη την κατανοή στον οργάνωτος, είναι ότι εστειάζουν στα μέρη της ερώτησης και όχι στο σύνολο της ερώτησης. Που αυτό σημαίνει ότι μπορεί να αλλειωθεί το νόημα όλης της ερώτησης αν έχει υπορριωθήματα. Αυτό το λαμβάνουμε επίσης υπόψη μας. Υπάρχουν δυσκολίες από χρόνια του λόγου, δηλαδή κάποια πράγματα τα οποία μπορεί να είναι κοντά με το ένα με το άλλο, ίσως μπερδευτούμε γιατί δεν πιάνουμε εύκολα τις λιωπτές διαφορές που υπάρχουν. Και μπορεί να υπάρχουν και δυσκολίες στον καθορισμό του τι είναι σημαντικό. Μπορεί να εστιάσει ένας μαθητής σε κάτι το οποίο δεν είναι τελικά το τόσο σημαντικό και ίσως εκεί μπορούμε επίσης πάλι να τον βοηθήσουμε και τον εστιάζει σε αυτό το οποίο είναι σημαντικό. Οι προτάσεις λοιπόν είναι ότι ελέγχουμε αν μπορούν να κατανοηθούν παλιότερα θέματα στην προετοιμασία σας αυτό. Εάν μπορείτε, έχετε παλιά θέματα τα οποία βλέπετε ότι δεν έχετε δυσκολίες, σημαίνει και ότι τα θέματα πάρουν κάτω κάθε χρονιά ή είναι περίπου το ίδιο. Εάν βλέπουμε ότι ένα παιδί δυσκολεύεται, μπορούμε να επαναδιατυπώσουμε όπως είπαμε προηγουμένως με πιο συγκεκριμένο τρόπο, που αυτό δεν σημαίνει ότι βοηθάμε ή λέμε στο παιδί τι πρέπει να κάνει ή τι πρέπει να απαντήσει, έτσι δεν είναι γνωστική βοήθεια αλλά είναι δυσκολιντική βοήθεια. Ελέγχουμε αν τον κατάλαβες, σε περίπτωση που βλέπουμε ότι κάπως τον βλέπουμε χαμένο, με το να το πούμε και να του ρωτήσουμε τι κατάλαβες, για πες μου. Τι ρωτάει, τι ζητάει η ερώτηση, αν είναι σε θέση να μας το απαντήσει σημαίνει ότι το έχει καταλαβαίνει και ότι είμαστε κοινείς πολύ σίγουροι. Επιστούμε την προσοχή στην ενότητα των θανάτων, δηλαδή ότι δεν κοιτάμε ένα κομματάκι και εκεί κολλάμε αλλά βλέπουμε όλο το σύνολο. Δίνουμε διασαφηνιστικές εξηγήσεις όταν χρειάζονται και προτρέπουμε στην κρίση λέξων κλειδιών, αυτό είναι νομίζω κάτι το οποίο ήδη πρέπει να το ξέρετε. Είναι πολύ σημαντικό να βρίσκετε τις λέξεις κλειδιά, γιατί από εκεί θα καθοδηγηθείτε και θα έχετε ένα μούσλο για να σκεφτείτε. Ας πάμε στην τρίτη δυσκολία, η οποία είναι αισθητηριακή που μπορεί να είναι αισθητηριακή υπερδιέγερση ή υποδιέγερση. Αυτό τι έχει να κάνει, γιατί μας ενδιαφέρει, γιατί κάποιοι παιδιά και όχι μόνο μπορώ να πω παιδιά που έχουν μάθει σε εκεί τις σχολείες, είναι γενικότερος στον πληθυσμό και τα άλλο θέλω να το ξέρουμε, βοηθάει το αισθητηριακό, δηλαδή όλες οι αισθητήσεις, στο πώς εκλαμβάνουμε τα ραθείσματα. Αυτό τι σημαίνει, σημαίνει ότι αν θα δεστούμε ότι υπάρχει μια γραμμή αισθήματος του νορμάλ, κάποια άτομα χρειάζονται πολύ περισσότερα ραθείσματα για να μπορέσουν να συγκεντρωθούν και να λειτουργήσουν, επομένως πρέπει να είναι κάτι πιο δυνατό για να τους τονώσει. Αυτό με τη μαστήχα σημαίνει ότι βοηθάει σε αυτό το επίπεδο, γιατί μας δίνει περισσότερα ραθείσματα, ενώ κάποια άλλα παιδιά έχουν πιο χαμηλή ουδό, όπως λέτε, δηλαδή αυτό ο υδός είναι μια έτσι δύσκολη, έναν κατόφυλλο, το οποίο για να μπορέσουν να ενδραστηροποιηθούν, το έχουν πιο χαμηλό, πως χρειάζονται λιγότερα ραθείσματα, γιατί τα πολλά ραθείσματα μπορεί να τους κάνουν να αποσυντονιστούν. Επομένως, ακουστικά ραθείσματα, όπως θόρυβια απ' έξω ή μέσα από την έρθουσα, που μπορεί για όλους τους υπόλοιπους μαθητές να είναι, να μπορούν να τους απομονώνουν, για παιδιά, τα οποία έχουν τέτοιου είδους ζητήματα, μπορεί να τους αναστατώσουν πάρα πολύ. Οπτικά ραθείσματα, πολύ έντονος ή πολύ χαμηλός φωτισμός, ως συγκριτικά ραθείσματα, θα έλεγα ότι είναι το καλύτερο οι εξεταστές να μην φοράνε καθόλου κολόνιες και άγωματα τις μέρες των εξετάσεων, γιατί είναι πάρα πολύ ενοχλητικό για τα παιδιά. Και κυναισθητικά ραθείσματα, δηλαδή ότι μπορεί επιτηρητής μέσα στην ώρα, εκείνη και ακετή ώρα, όπως ακούσαμε, που θα είσαστε μέσα στην τάξη και θα είσαστε, ίσως να χρειάζεται να πηγαίνει πάνω, κάτω, πάνω, κάτω, γιατί μπορεί αυτό το πράγμα να σας αλείσει. Ή μπορεί η αίθουσα να είναι πάρα πολύ μεγάλη, επομένως να νιώθετε κάπως άσχημα. Τι μπορούμε να κάνουμε γι' αυτόν. Φροντίζουμε χώρους, προμετά από όλα, να είναι ήσυχους. Ρωτάμε τον ίδιο το μαθητή αν κάτι τον ενοχλεί, γιατί έχετε δικαίωμα να πείτε αν κάτι σας ενοχλεί, που μπορεί εκείνη την ώρα με ένα τρόπο να διωθωθεί, σε αυτόν που υπερδορνώ, να γίνουν δηλαδή κάποιες απαραίτητες αλλαγές τελευταίας στιγμής, αν και νομίζω έτσι κι αλλιώς αυτά ούτως ή άλλως είναι πράγματα τα οποία ήδη τα έχουν προβλέψει. Δίνουμε την ευκαιρία στο παιδί να κινηθεί. Υπάρχουν μαθητές οι οποίοι πολύ καλά, εάν είναι προφορική μόνο η εξέταση, ίσως θέλουν και όλοι να σηκωθούν και να κάνουν πέρα δόθαινα στην τάξη. Βέβαια οι εξεταστές μπορεί να ζελιστούν, αλλά το παιδί όμως θα αποδώσει πολύ καλύτερα, οπότε δεν ξέρω αν αυτό το επιτρέπεται. Η επιστήμη έτσι λέει, αλλά δεν ξέρω αν επιτρέπεται στην πράξη, όπως και οι μαστίκες. Είναι λεπτομέρειες συμφείσεις, πολύ σημαντικές ίσως, αλλά δεν ξέρω τι προβλέπει γι' αυτά τα πράγματα. Ναι, θέλετε κάτι να πείτε? Θα τα συζητήσουμε. ΟΚ, ωραία. Λοιπόν, αφού φεύγουμε τις κολόνιες όπως είπαμε και επιτρέφουμε μαστίκες και λοιπά. Τώρα, ποιο είναι το ζήτημα στην επικέντρωση στην ίδια την εξέταση, σε αυτοί καθ' αυτοί. Ποιες είναι οι δυσκολίες πιθανές, δυσκολία να κατανοήσει ποια ακριβώς είναι η γυναίκα αυτή και πώς θα την ακολουθήσει. Αυτό και υπήρχε στην παρουσίαση, πρώτο πρώτο κιόλας, όλα αυτά τα βήματα, τα οποία πρέπει ήδη το παιδί να είναι προετοιμασμένο από το πρώτο. Συγγνώμη σας, λοιπόν, παιδιά. Εγώ είμαι κι αρκετά περνάησης σε σχέση με εσάς. Είσαστε, δεν είζεστε τέτοια παιδιά, έτσι, είσαστε μεγάλη έφηβη, αλλά εν πάση περιπτώσει. Λοιπόν, επομένως, χρειάζεται να το γνωρίζετε και χρειάζεται να το γνωρίζετε και οι γονείς. Δεν όντως έπρεπε να μην το ξεχάσω, ήταν πολύ αναλυτικό αυτό που είπε, αλλά όμως υπάρχει, σε ένα αλήθεια που θα σας δώσω στο τέλος, υπάρχουν και οι οδηγίες οι οποίες είναι βλήμα-βλήμα, η διαδικασία όλοι να τη γνωρίζετε. Λοιπόν, δυσκολία στη διαχείριση του χρόνου, δυσκολία στη διαφοροποίηση όλων των απαντήσεων, μπορεί δηλαδή να μην μπορεί να διακρίνει ποια είναι η πιο κατάλληλη απάντηση όταν είναι κάτι κοντά, δυσκολία στη μνήμη και στην ανάκληση, είναι πολύ σημαντική δυσκολία, δυσκολία στην οργάνωση των απαντήσεων, ότι τι θα πω πρώτο, τι θα πω δεύτερο, πώς θα το κάνω, δυσκολία στην ολοκλήρωση της απάντησης, αφού καμιά φορά εννοείται, δεν χρειαζόταν να πω και περισσότερα, επομένως αν το δούμε αυτό, ίσως χρειάζεται και να διευκολυθεί το παιδί. Και όλα αυτά βέβαια τα λέω, γιατί η προτοιμασία γίνεται με τους γονείς και γίνεται με τους εκπαιδευτικούς από πριν, οτι μάλλον στο παιδί χρειάζεται να το βοηθάμε και να γνωρίζει και να του λέμε, OK αυτό δεν φτάνει, όμως φρόντισε και σκέψε, πρέπει να πεις και άλλα πράγματα, έτσι. Και βέβαια είναι η κούραση από την πολύ ωραία διαδικασία όπως είπαμε. Τι μπορούμε να κάνουμε γι' αυτό. Εξηγούμε με λεπτομέρειες και σαφήνει τη δομή της διαδικασίας όπως και είπαμε. Εξηγούμε τι μπορεί να κάνει να αντιμετωπίσει κάποιο πρόβλημα, γνωρίζει ότι πρέπει να το γνωρίζει ο μαθητής, υπεδημίζουμε σε τακτάχρονικά διαστήματα τόσος χρόνος βαίνει, υπεδημίζουμε που έχει μείνει, έχει διακόψει την εξέταση, έχει βγει δηλαδή και έχει ξαναγυρίσει πάλι, υπεδημίζουμε τι πρέπει να κάνει εκείνη ακριβώς τη στιγμή δίχοντας οδηγίες βήμα-βήμα, ότι τώρα θα απαντήσεις αυτό, τώρα πρέπει να γίνει αυτό και μετά πρέπει να γίνει εκείνο, καθοδηγούμε την οργάνωση του να απαντήσω με διάμεσες ερωτήσεις αυτό που είπαμε ότι βοηθάνε με ένα τρόπο και υπεδημίζουμε ότι δεν πρέπει να βιάζεται να τελειώνει, γιατί μπορεί να υπάρχουν και μαθητές οι οποίοι επειδή έχουν κουραστεί πάρα πολύ να τελειώνουν, να ξεπερδέουν ή πάει αρκετά και τέλει. Και γεια σας. Και άλλες ασχολίες που μπορεί να υπάρχουν, μπορεί να υπάρχουν κινητικές ή αισθητηριακές ασχολίες, έτσι και ειδικά ενδιαφέροντα, τα οποία δεχομένως μπορεί ο μαθητής να είναι πάρα πολύ, να είναι κατακλυσμένος πραγματικά, δηλαδή να έχει στο μυαλό του αυτό το συγκεκριμένο που θέλει, ας πούμε ότι μόλις τελειώσει θα φέρνει να παίξει προβολό, οπότε η συγκέντρωση είναι εκεί και είναι ένα θέμα. Προτάσεις. Διαλέξτε τι σας ταιριάζει καλύτερα, δηλαδή η προφορική εξέταση είναι όλα αυτά που είπαμε, ότι θα ξέρετε ότι υπάρχει κάποιος ο οποίος σας διευκολύνει το να γράφει αυτά που θα του πείτε όπως οι διαγράμματα και λοιπά, τα μπύλες και όλα αυτά που είπαμε και ότι αποθαρρύνουμε το μαθητή να φέρνει και να σκέφτεται τις σκέψεις αυτές που είπαμε, έτσι, ότι πρέπει να είναι επικεντρωμένος εκεί. Εδώ υπάρχει, επίσης έχουμε εδώ, το οποίο θα το μιλήσουμε στους γονείς, που είναι κάποιες προτάσεις πως μπορούν να υποστηρίξουν οι γονείς τα παιδιά τους, δεν θα το πούμε όλοι γιατί δεν έχουμε χρόνο, απλά τα πολύ κόκκινα μόνο με δύο λέξεις, να είστε διαθέσιμοι για τα παιδιά σας να τα ακούτε προπάντων, μπορεί και να μην μπορείτε να πείτε τίποτα, πως είναι σημαντικό το νόημα των ακούς, να τους εξηγήσετε ότι το άγγος που νιώθουν είναι φυσιολογικό, να του δείξετε πως μπορεί να χαλαρώνει, να κάνει θετικές σκέψεις. Είναι πολύ σημαντικό εξίσου. Μπορεί να το παιδημείσαι τα δυνατά τους σημεία. Μαθητές οι οποίες έχουν μαθησιακές δυσκολίες δεν σημαίνουν ότι δεν έχουν καλή μηνυμή, μπορεί να έχουν πολύ καλή μακροπρόθεση μηνυμή, δηλαδή αυτό που έχω διαβάσει σήμερα και τώρα μπορεί να μην μπορώ να το θυμηθώ μετά από 5 και 10 λεπτά, να τα κάνω μαντάρες σήμερα, αλλά θα το θυμάμαι την ημέρα να το εξετάσω πριν το ξέρετε, ότι είναι δυνατό σε σημείο. Δώστε προοπτική στα παιδιά σας, δηλαδή ό,τι υπάρχουν κι άλλες είναι αλλακτικές. Δεν τελειώνει ο κόσμος στις εξητάσεις και είναι πολύ σημαντικό επίσης και να το ξέρουμε όλοι μας, να το έχουμε στο μυαλό μας. Φυσικά εκφράστε την αγάπη σας, δηλαδή ότι δεν τελειώνει και τίποτα. Ό,τι και να γίνει εμείς αγαπάμε σαν οικογένεια. Είναι πολύ σημαντικό. Η πολύ αγάπη δεν βλάπει κανένα. Λοιπόν, τι γίνεται στην περίπτωση όμως που υπάρχει ένα έντονο στρέσ. Υπάρχουν και τέτοιες περίπτωσες. Είπαμε ότι είναι φυσιολογικό το άγχος, παρόλα αυτά όμως εάν πάρα στρεσαριστούμε, ποια είναι τα σημάδια που θα το καταλάβουμε. Θα το κάνουμε σωματικά και ψυχολογικά. Πονοκέφαλος, με πονακύλια μου, υδρώνω θέλω να κάνουμε το, τρέμω, δικημαμμέ καλά και ψυχολογικά. Έτσι, κλαίω συνεχώς με το παραδικρό, είμαι στην τζίτα και όλα αυτά. Τι κάνουμε γιατί να το αντιμετωπίσω αυτό. Στη διάρκεια της προετοιμασίας, η πρόβα όπως είπαμε βολιθάει, συζητήστε με τους γονείς σας και με τους φίλους σας γι' αυτό που σας αποσχολεί, μην το κρατάτε μέσα σας. Κάποια ασκήσεις χαλάρωσης σε ένα από τα διαλήματα που έχετε κάθε μέρα, γυμναστική είπαμε βολιθάει, ο καλός συγγνώσης, ξεκούρεση, το φαγητό, ένα μπανάκι θλιαρό και λέτε στον εαυτό σας ότι εντάξει, θα τα καταφέρω, έχω προετοιμαστεί πολύ καλά. Τι μπορείτε να κάνετε το προηγούμενο βράδυ. Είμαι καλά στο χρόνο μου, είμαι και πολύ λογού. Λοιπόν, επομένως έχουμε το προηγούμενο βράδυ, τι μπορείτε να κάνετε, φαντάζομαι ήταν ήρα τα διαβάσατε και το πρωί των εξετάσεων, αποφύγετε να διαβάσετε, όταν μάθετε, μάθετε, δεν θα σας βοηθήσει, κάνετε δικές σκέψεις. Στην διάρκεια των εξετάσεων, σας το έχω εδώ γραμμένο, δεν χρειάζεται να χώρεστε, θα σας το μοιράσω. Λοιπόν, επίσης και αυτό. Και μετά τις εξετάσεις, επιβραβεύτε τον εαυτό σας για την προσπάθεια, άσχευτε, που τα καταφέρατε, είναι πολύ σημαντικό. Πάτε μία βόλτα, κάντε κάτι. Λοιπόν, εδώ έχω λοιπόν, αυτό είναι το www.pavlagonis.gr, είναι αυτό που μπορείτε να βρείτε, το οποίο είναι τα βήματα με απλά λόγια των εξετάσεων, όλη τη διαδικασία, αυτό που σας περιέβαινε ο κ. Πρόεδρος. Και καλή επιτυχία και είναι σίγουρο ότι θα τα καταλάβει και να τα πατειπέροχα. Καλησπέρα.