ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΑΓΡΙΝΙΟΥ «Προσφορά Ι» - Δήμαρχος Αγρινίου Γιώργος Παπαναστασίου (ΔΗΜΟΣ ΑΓΡΙΝΙΟΥ ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ, 2016)
: Θα ξεκινήσω από τη τελευταία κουβέντα του Χρήστου, του Γαλφαλή, ευχαρισθώντας τον Κιόν Λάης πραγματικά για την εξαιρετική δουλειά την οποία έχει κάνει και να πω ότι χαίρομαι όταν βλέπω τρέλα. Χαίρομαι τους ανθρώπους που έχουν τρέλα, γιατί χωρίς τρέλα σήμερα δεν προχωράμε και δεν πάμε προς θεμνά. Και επειδή διεστάζομαι ότι σε αυτή την πόλη κουβαλάνε πολύ αντίστοιχες τρέλες, και ανάμεσα σε αυτός, να το πω, είναι και ο δήμαρχος, που έχει την τρέλα να κάνει πράγματα, είναι δίπλα μου ο Θόδωρος, ο Παπασάινγκας, ο Τάικης και πολύ άλλοι ο Μαντόνινης και κάποιοι που βλέπω από πίσω, οι οποίοι είναι εξαιρετικοί καλλιτέχνες, άνθρωποι της πόλης, άνθρωποι που είναι από το Αγρύγιο και ζουν πολύ από αυτούς στο Αγρύγιο, αλλά και όσοι δεν ζουν το αγαπούν εκεί που βρίσκονται. Θέλω να σας πω ότι αισθάνομαι πραγματικά περήφανος. Και αισθάνομαι πραγματικά περήφανος, καταρχάς γιατί σήμερα παρουσιάζουμε το ένα τρίτο από τα 120 περίπου έργα που έχουν δοριστεί στον Δήμο Αγρύγιο, στην ακοθήκη του Δήμου Αγρύγιου. Είναι ιδιαίτερη μεγάλη τιμή και είναι και πολύ μεγάλη πρήκα πραγματικά για το Δήμο, για το τόπο μας, για τους πολίτες αυτού του τόπου, τους δημότες, το ότι πλέον την ακοθήκη αποκτά μια μόνη συλλογή 120 περίπου έργα. Όπου το ένα τρίτο παρουσιάζεται σήμερα, τα υπόλοιπα δύο τρίτα θα παρουσιαστούν σε δύο διαφορετικές εκκληρώσεις το επόμενο χρονικό διάστημα. Θέλω να πω ότι πράγματι, και θα το πω κι εγώ αυτό γιατί έτσι είναι και θα πρέπει να φροντίζουμε να λέμε ότι το είναι σημαντικό, η προηγούμενη δημοτική αρχή έκανε ένα εξαιρετικό βήμα κάνοντας την ακοθήκη. Από εκεί και πέρα ξεκίνησε και αυτός ο αγώνας του Χρήστοου, ο οποίος στην αρχή με τον προηγούμενο δήμαρχο, τώρα με εμένα, αλλά θέλω όλους εσάς τους ανθρώπους του πνεύματος και νομίζω και της τέχνης που βρίσκεστε εδώ και νομίζω επειδή είχα και τις συνηθίσεις πριν με κάποιους από εσάς ότι πραγματικά νιώθω περήφανος γιατί οι αγρινιότες που είναι μακριά κυρίως καταλαβαίνουν ότι κάτι γίνεται πια σαν πρίνι. Και όχι μόνο οι αγρινιότες, ότι προσπαθούμε να βγάλουμε μια πολιτιστική εξοπστρέφεια που πραγματικά έχει αυτός ο τρόπος. Είναι καιρός λοιπόν να ακουγόμαστε για τα καλά, για τα σκουδαία που μπορούμε να κάνουμε και μπορούμε να πετύχουμε όλοι μαζί. Γι' αυτό από εδώ λοιπόν κάνω πραγματικά μια έκκληση σε όλους τους ανθρώπους του πνεύματος και της τέχνης, ειδικά σε αυτή τη συγκυρία, σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία που πρέπει ο λόγος η τέχνη να πλησιάσει τον άνθρωπο γιατί σήμερα περισσότερο από οικονομική κρίση έχουμε κρίση θεσμών, αξιών και οι περισσότεροι ζούμε σε κακή λογική και ψυχολογία. Γι' αυτό λοιπόν οι άνθρωποι της τέχνης ίσως θα πρέπει αυτή τη στιγμή να κάνουν την υφέρβαση, να μας κάνουν όλους καλύτερα, γιατί η τέχνη είναι ψυχή, είναι αγκαλίαση, ο άνθρωπος κοντά στη τέχνη νιώθει καλύτερα και μπορεί πιο εύκολα να καλλιεργήσει και το οτιδήποτε μπορεί, σκέφτεται και νιώθει για να κάνει. Μα αυτά τα λίγα λόγια θα θέλα να σας ευχαριστήσω όλους που είστε εδώ και ένα μεγάλο μπράβο σε όλους, ας ξεκινήσουμε να βγάλουμε αυτή την ψυχή του αγρινιώτη που την έχει, γιατί πραγματικά γυρίζω τα μάτια μου και βλέπω έναν έναν ανθρώπους που κάνουν εξαιρετικά πράγματα, εξαιρετικά. Κοιτάζω και αυτό βλέπω γύρω, ας δώσουμε λοιπόν αυτή την πνοή που χρειαζόμαστε όλοι, νομίζω ότι τώρα το έχουμε ανάγκη όσο τίποτα άλλο. Ένα μεγάλο ευχαριστώ από μένα και καλή πρωτοχρονιά με υγεία και ευτυχία σε αυτή τη διάρκεια μας.