Μένουμε σπίτι: Διατηρούμε την οικογενειακή ηρεμία και ισορροπία | Ρώτα το Χαμόγελο (ΤΟ ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ, 2020)
: Καλησπέρα. Καλώς ήρθατε σε ένα ακόμα ρότατο χαμόγελο σχετικά με τον κορωνοϊό, σχετικά με όλα αυτά τα νέα μέτρα που έχουν επιβληθεί για την προφύλαξη όλων μας και τον τρόπο με τον οποίο μπορούμε εμείς να διαχειριστούμε τα συναισθήματα και τις καταστάσεις που προκύπτουν μέσα στο σπίτι, μέσα σε ένα σπίτι που αυτή τη στιγμή είμαστε όλοι περιορισμένοι. Αρχικά να πούμε ότι σχετικά με τα παιδιά, μπορεί αρχικά να αντιμετώπισαν αυτή την κατάσταση σαν διακοπές, να μην αντιλήθηκαν τη σοβαρότητα αυτού που τους συμβαίνει. Και μπορεί κάποιος να το παρακολουθείς πάρα πολύ εύκολα, γιατί διακόπηκε βία η καθημερινότητά τους, οι υποχρεώσεις τους, έμεναν μέσα στο σπίτι με κάποια χαλαρά μέτρα προφύλαξης, κάποια παιδιά δεν άκουγαν, δεν πιθαρχούσαν κιόλας στις συμβουλές των γονιών τους, οπότε ήταν μια πιο χαλαρή κατάσταση. Από χθες, όμως, πολλές από τις δραστηριοτές μας έχουν εντός ισαγωγικών ποινικοποιηθεί. Δηλαδή, θα πρέπει να ενημερώνουμε για το πού πηγαίνουμε, πώς πηγαίνουμε, υπάρχει έλεγχος της αστυνομίας, ακόμη και αν δεν κάνουμε κάποιο παράπτωμα από αυτά τα γνωστά που γνωρίζουμε όλοι, αλλά απλά γιατί είμαστε έξω. Άρα, όλη αυτή η κατάσταση μπορεί να έχει γεννήσει αυτή τη στιγμή πάρα πολλές απορίες στα παιδιά και να έχει γεννήσει και συναισθήματα φόβου, άγχους, αγωνίας και όλα αυτά τα συναισθήματα. Θα δούμε πώς σήμερα μπορούμε, με έναν πολύ... Τέλος πάντων, πώς όλες αυτές τις καταστάσεις να τις προσεγγίσουμε με ένα αποτελεσματικό τρόπο. Το πρώτο βήμα είναι η σωστή ενημέρωση. Ξέρω ότι οι περισσότερες από εσάς που μας ακούτε αυτή τη στιγμή μπορεί να περιμένετε ακριβείς φράσεις, ακριβεί λόγια για το τι να πείτε στα παιδιά σας. Δεν είναι όμως αυτός ο στόχος. Ο στόχος είναι να φτιαχτεί ένα περίγραμμα μέσα από το οποίο εσείς θα βρείτε την ταυτότητά σας σαν γονείς, θα το προσαγμώσετε στην επικοινωνία σας με τα παιδιά και έτσι θα μπορέσετε να δώσετε στα παιδιά την πληροφορία και την ασφάλεια που έχουν ανάγκη. Το πρώτο βήμα για να φτάσουμε σε αυτή την κατάσταση είναι η ενημέρωση. Το έχουμε ξαναπεί, το λένε όλοι οι φορείς, το λένε όλοι οι ειδικοί, ότι το να ενημερώνεστε σωστά για την κατάσταση που επικρατεί είναι το άλφα και το μέγα σε μια τέτοια κατάσταση. Για να ενημερωθείτε σωστά θα πρέπει να επισκεφτείτε φορείς όπως είναι ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας, όπως είναι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, αλλά και το χαμόγελο του παιδιού όπου μέσα από το site του, μέσα από τις δράσεις του, όπως είδατε και σήμερα σε ένα δελτίο τύπου, παρέχουμε μια συνεχή πληροφόρηση στον κόσμο τι μπορούμε εμείς να κάνουμε. Άρα το πρώτο βήμα λοιπόν είναι η ενημέρωση. Το δεύτερο βήμα είναι να δώσουμε τον χώρο και τον χρόνο στα παιδιά να εκφράσουν όλα αυτά τα συναισθήματα που μπορεί να τους έχει προκύψει. Συγγνώμη, μπορεί να τους έχει προκαλέσει αυτή η κατάσταση, αλλά και ταυτόχρονα μπορεί να τους έχει προκαλέσει και αυτή τη βαρεμάρ, αυτή την ανία που μπορεί να έχουν βιώσει μέσα στο σπίτι. Για να γίνει λοιπόν αυτό θα πρέπει να καθίσουμε με τα παιδιά, να ακούσουμε προσεκτικά τι έχουν να μας πούν και εδώ θα ήθελα την προσοχή σας. Όταν λέω θα ακούσουμε προσεκτικά, είναι κάτι κυριολεκτικό, γιατί μερικές φορές έχουμε μια πληροφορία που θέλουμε να δώσουμε στα παιδιά, ποτέ δεν ακούμε τι μας λένε τα παιδιά και αυτόματα δίνουμε εμείς την πληροφορία που θέλουμε. Αυτό λοιπόν μπορεί να επηρεάζει την επικοινωνία. Ακούστε τι έχουν να πούν τα παιδιά, προσαρμόστε το στις γνώσεις σας σε αυτό που ακριβώς περιμένουν. Το δεύτερο λοιπόν βήμα είναι, το πρώτο λοιπόν βήμα είναι η ενημέρωση, το δεύτερο είναι να επικοινωνήσουμε με τα παιδιά. Θα θέλαμε να θυμάστε ότι και περιφερειακά υπάρχουν πολλές τακτικές που μπορείτε να ακολουθήσετε, οι οποίες έχουν δείξει οι έρευνες ότι λειτουργούν θετικά στην ψυχική υγεία των παιδιών σε τέτοιες καταστάσεις περιορισμού μέσα στο σπίτι. Το πρώτο είναι η επικοινωνία. Ξέρω ότι οι περισσότερες από εσάς ανησυχείται για τη σχέση των παιδιών με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με τον τρόπο με τον οποίο τα χρησιμοποιούν. Όμως, βιώνουμε μία περίοδο που είναι η κατάλληλη στιγμή για να τα χρησιμοποιήσουν και να επικοινωνήσουν με τους φίλους τους και με τους δικούς τους ανθρώπους έξω από το σπίτι τους. Μπορείτε να τους δείξετε τον τρόπο, μπορεί να έχετε και έναν υποτυπό διέλεγχο στον ποιον μιλάνε, τι λένε ή οτιδήποτε άλλο, αλλά το να επικοινωνούν, το να εκφράζουν τα συναισθήματά τους, τις σκέψεις τους, το να περνάνε ώρα μαζί με τους φίλους τους έστω και από απόσταση, έστω και με τη χρήση της τεχνολογίας, είναι πάρα πάρα πολύ βασικό. Το επόμενό μας βήμα είναι να ελέγξουμε τα συναισθήματα του φόβου, του θυμού, της αγωνίας. Πώς θα το κάνουμε αυτό? Με την προστασία μας, έτσι. Όσο τα παιδιά νιώθουν ότι μπορούν να προστατευτούν από όλο αυτό, μέσα από το πλήσιμο των χεριών, μέσα από ένα σωστό πλήσιμο χεριών, μέσα από τη διαδικασία του πώς φοράμε τη μάσκα ή πώς φοράμε τα γάντια, θα είναι πάρα πολύ βοηθητικό για εκείνα να νιώσουν ότι έχουν τον έλεγχο σε μια κατάσταση. Πάρα πολλοί γονείς στην Εθνική Τελεφωνική Γραμμή 1056 μας λένε ότι τα παιδιά τους δεν τους ακούνε, ότι δεν ακούν τις συμβουλές που τους δίνουν, θέλουν να βγαίνουν εκτός από το σπίτι τους, να βγαίνουν στους φίλους τους ή οτιδήποτε άλλο. Πάλι η έρευνα έρχεται να μας βοηθήσει και μας λέει το εξής. Όσο ο γονιός καλλιεργεί συναισθήματα αλληλουρισμού στο παιδί του σε σχέση με αυτή την κατάσταση, και τι θέλω να πω με αυτό, όσο λοιπόν λέμε στο παιδί ότι αυτή τη στιγμή θα κλείνουμε σωστά τα χέρια, δεν θα βγούμε βόλτα, γιατί όχι μόνο για να προστατευτώ εγώ το παιδί, αλλά και για να προστατεύσουμε τους αγαπημένους μας ανθρώπους, τον παππού και τη γεγιά, τους φίλους μας, τους γονείς μας, τόσο το παιδί αυξάνει το αίσθημα της υπευθυνότητάς του και ακολουθεί τις συμβουλές μας. Ακουμακρυνόμαστε δηλαδή από την συμβουλή σε μια κρύα φθινοπορινή ημέρα, βάλε μια ζακέτα για να μην κρυώσεις, σε μια συνθήκη του τύπου ότι κάνε αυτό και για να προστατευτείς εσύ, αλλά και για να προστατέψεις τους άλλους. Είναι πάρα πάρα πολύ βασικό. Άρα, συνοψίζοντας, έχουμε να πούμε το εξής, ενημερωθείτε σωστά, επικοινωνήστε με τα παιδιά σας, καλλιεργήστε συναισθήματα λειτουρισμού, έτσι και διευκολύντε την επικοινωνία τους με τον έξω κόσμο. Με τον έξω από το σπίτι, εννοώ, κόσμο. Άρα, σε όλη αυτή την πορεία, το χαμόγελο του παιδιού και η εθνική τηλεφωνική γραμμή 1056 είναι στη διάθεσή σας. Μένετε στο σπίτι εσείς, μένουμε στο χαμόγελο εμείς και όλοι μαζί θα λειτουργήσουμε με γνώμο να την ψυχική υγεία των παιδιών και τις λιγότερες επιπτώσεις στην προσωπικότητά τους.