2018-11-14 Περιφερειακό Συμβούλιο - live (Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, 2018)
: Παρακαλώ! Ο Ιωσήφ ο Σαπαρτίας, Ξεκινάει το σημερινό Περιφερειακό Συμβούλιο, να ενημερώσω λίγο στο σώμα ότι ο Περιφερειάκης είναι στην Αθήνα για την υπογραφή της σύμβασης Ο Περιφερειάρχης είναι στην Αθήνα για την υπογραφή της σύμβασης για το κτήριο της αστυνομίας των Γρεβενών. Έχω ενημερώσει τους επικεφαλείς των παρατάξεων. Ξεκινάει το Περιφερειακό Συμβουλείο. Σήμερα δεν έχουμε θέματα εκτός ημερήσεας διάταξης. Προχωρούμε κατευθείαν στην ημερήσεα διάταξη. Δέχτε μια μομφή, ότι εγώ το αποσύρω το θέμα. Όχι, δεν το αποσύρετε εσείς, ούτε έχετε αυτό, αλλά εγώ σας μεταφέρω ότι μου αναφέρθηκε έξω. Σωστά. Έτσι. Και δεν δέχομαι όταν έχω άποψη την καταθέτω δημοσίως και μάλιστα όσα αναφορά αυτό το θέμα την κατέθεσα και υπόγραφα. Έχετε απόλυτο δίκιο. Ναι, κύριε Πλακεντά. Επειδή και εμένα μου αιτέθη μπαίνοντας στην αίθουσα από μέλος του εμπορικοτεχνικού επιμελητηρίου ότι εξαιτίας του κυρίου Βόσδου δεν συζητεί το θέμα, θέλω να δηλώσω δημόσιο ότι το θέμα αποσύρθηκε από εμένα ως ουγητή μετά από συνονόηση με τον κύριο Περιφερειάρχη. Και οδεμία σχέση έχει ο κύριος Βόσδου, η άποψή του, η οποία είναι καθόλου ασεβαστή και τελος πάντων δεν αφορά αυτή τη στιγμή τη συζήτηση. Σωστά, πολύ σωστά. Ευχαριστούμε, κύριε Πλακεντά. Προχωρούμε στα θέματα της σημερινής σας διάταξης. Κύριε Πρόεδρε. Ναι. Παρακαλώ, κύριε Δασκαλόπουλε. Έχω καταθέσει μία υπερώτηση και με βάση τον κανονισμό θα έπρεπε να συζητηθεί. Είναι μία εντεκάτου η υπερώτηση, είναι και επίκαιρο το θέμα αφορά τη σχολή στα Γρεβενά. Κύριε Δασκαλόπουλε, σας έχω απαντήσει γραπτός με βάση τον κανονισμό το άρθρο 16. Λέει, κάθε σύμβουλος έχει δικαιόμα να καταθέτει γραπτές επερωτήσεις για τις περιφερειακές υποθέσεις. Οι επερωτήσεις έχουν σκοπό τον έλεγχο του περιφερειάρχη και των αντιπεριφερειαρχών για ζητήματα άμεσης επικαιρότητας με διερεύνηση των αιτιών ή του σκουπου για το οποίο έγινε ή παραλήφθηκε ένα γεγονός ή μία πράξη. Η συγκεκριμένη επερώτηση από εσάς που έγινε δεν εμπίπτει στον κανονισμό. Σας παρακαλώ, συζητήστε το με τον κύριο περιφερειάρχη και από εκεί και πέρα δεν υπάρχει θέμα. Επερώτησης να συζητηθεί στον περιφερειακό συμβούλιο. Λοιπόν, κύριε Πρόεδρε, όπως διαβάσατε, που δεν χρειαζόταν, απλά ευχαριστούμε που το υπενθυμίσατε. Η επερώτηση είναι επίκαιρη αφορά τον έλεγχο γιατί έχει σχέση να κάνει με την αλλείωση μιας ψηφοφορίας. Άλλα ψηφίσαμε και άλλα αναρτήθηκαν. Έχει σχέση να κάνει, επαναλαμβάνω, με τον έλεγχο της διοίκησης. Είναι επίκαιρη. Έχει σχέση με την επίσκεψη του περιφερειάρχη της σημερινής. Με την καταστροφή της μοναδικής υποδομής που έχουμε στα Γρεβενά και να ακουστεί και μια τελευταία φωνή μια έκλυση. Θα ήθελα να συζητήσουμε την επερώτηση. Αν δεν μου δίνετε το λόγο, θα σας ευχαριστήσω και θα αποχωρήσω. Σας απάντησα, κύριε Δασκαλόπουλε. Σας απάντησα τι λέει ο κανονισμός. Τον ξέρω τον κανονισμό πάρα πολύ καλά και λέει αυτά ακριβώς για τα οποία υποβάλλεται η επερώτηση, τον έλεγχο. Θα μου δώσετε το λόγο, θα τη συζητήσουμε. Όχι, κύριε Δασκαλόπουλε. Λοιπόν, λυπάμαι πάρα πολύ για τη συμπεριφορά σας. Να μην λυπάστε, κύριε Δασκαλόπουλε. Εφαρμόζω τον κανονισμό. Συγγνώμη λίγο, κύριε Δασκαλόπουλε. Συγγνώμη λίγο. Όταν δεν ήμουνα, δεν ξέρω γιατί ακριβώς η συζήτηση, όμως άκουσα που λέτε για αλλείως των πρακτικών. Συμποχωρίας. Ναι, προφανώς. Είναι αδιανόητο αυτό. Συγγνώμη, είναι μίζων θέμα που άπτεται και ποινικών ευθυνών. Και εγώ θεωρώ ότι έχω την απέτηση, κύριε Πρόεδρε, και όχι αν υπάρχει κάτι... Κύριε Δακί, δεν έχετε ενημέρωση. Θέλετε σε ένα λεπτό να σας κάνω την ενημέρωση. Βεβαίως, αλλά είναι αδιανόητο από έναν οποιονδήποτε μέλος του περιφερειακού συμβουλίου, πολύ περισσότερο από τον κύριο αντιπεριφερειάρχη, να εκτοξεύονται τέτοιες κατηγορίες. Νομίζω ότι είναι, προσέξτε κύριε Πρόεδρε, συγγνώμη λίγο πριν σας ακούσω, είναι θέμα τιμής και υπόληψης όλων ημών και πρωτευόντου εσάς που είστε στο Προεδρείο να μην εωρούνται τέτοια θέματα. Διότι αν υπάρχει υπόνοια ότι μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο, νομίζω ότι έχουμε αφου απειρωθεί. Ούτε κατά διάνοια κύριε Δακί. Και ενημερώνω πρώτον, δεν έγινε επειδικής μου θητίας. Δεν ξέρω θητία να φέρνεις. Σας καλώ πολύ. Συγγνώμη, επειδή ήμουν έξω. Να σας το πω σε ένα λεπτό και κλείνω εκεί το θέμα. Θυμάστε το περιφερειακό συμβούλιο που έγινε στα Γρεβενά. Και ήταν το θέμα με το κτήριο εκεί της αστυνομίας που είπαμε με μελέτη της ANGO θα βγουν χρήματα και ο περιφερειάκης είναι σήμερα στην Αθήνα να υπογράψει αυτή τη σύμβαση με το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης για να γίνει εκείνο το κτήριο όπως πήραμε την απόφαση τότε. Ήταν μια απόφαση που στην αρχή είπε ομόφωνα ο κύριος Πρόεδρος ο κύριος Κωτσίδης. Διαφώνησε ο κύριος Δασκαλόπουλος, πέρασε καταπλειοψηφία και έγινε ένα λαθάκι από την Γραμματεία. Δεν ξέρω ποια Γραμματέας ίσως ο κύριος Κωτσίδης ξέρει ότι αντί να γράψει καταπλειοψηφία μειοψηφούντος του κυρίου Δασκαλόπουλου έγραψε ομόφωνα, ούτε η απόφαση αλλιώνεται ούτε τίποτα άλλο. Πώς δεν έγινε έτσι. Όταν λέμε ομόφωνα και θέλω να δικαιολογήσω την ψήφο μου την αρνητική, εξορισμού δεν γίνεται. Εκτός αν είμαστε δεν ξέρουμε ελληνικά. Ομόφωνα σημαίνει ψηφίζουμε ομόφωνα όλοι. Άρα δεν έχει λόγο. Υπάρχει στα πρακτικά με την απομαγνητοφόνηση. Όταν λέμε ομόφωνα δεις, με συγχωρείτε. Ένα λεπτό κύριε Δασκαλόπουλε. Κύριε Δασκαλόπουλε, κάθε μου μια χάρη. Με εμένα θα προσέχετε τις λέξεις που χρησιμοποιείτε, γιατί έχουν ιδιαίτερη σημασία. Τις λέξεις χρησιμοποιώ με τον οποιοδήποτε, όχι μόνο με εσάς. Εμένα απλά έχω δωρεάν να προχωρήσω σε διάφορους ιδιούς διαδικασίες. Κύριε Δασκαλόπουλε, προσέξτε τους χαρακτηρισμούς. Κύριε Δασκαλόπουλε, δεν σας χαρακτήρησα. Κύριε Δασκαλόπουλε, δεν αφήνετε να τελειώσω. Κύριε Δασκαλόπουλε, σας παρακαλώ. Υπήρξε ομόφωνα από τον πρώεδρο, από τον πρώεδρο, από τον πρώεδρο, από τον πρώεδρο, από τον πρώεδρο, από τον πρώεδρο, από τον πρώεδρο, από τον πρώεδρο, από τον πρώεδρο. Υπήρξε ομόφωνα από τον πρώεδρο μας τότε, κύριε Οκοτσίδη. Ομόφωνα. Δεν ξέρω, δεν ξέρω. Προσέξτε λίγο τα υγεία τα απομαγνητοκονημένα πρακτικά υπάρχουν. Ομόφωνα είπε ο Πρόεδρος, δεν είπα εγώ ομόφωνα. Ο Πρόεδρος οφείλε και το ομόφωνα. Δεν το λέτε εσείς. Δεν το λέει ο Σύμβουλος ο Περφυριακός. Προφανώς, δεν θέλετε να μ' ακούσετε, γιατί είπα... Κύριε Δακή! Έπειτα! Επικαλούμε ένα λεπτό! Να πω λιγάκι! Να βοηθήσω! Ναι, κύριε Καδίλη! Ολοκληρώστε, σας παρακαλώ! Δύο φορές, δύσο πρόεδρος είπε ομόφωνα! Κατόπιν, το κύριος Δασκαλόπλος ζήτησε να εξηγήσει την αρνητική του ψήφω. Τα λέω σωστά μέχρι εδώ? Έτσι ακριβώς είναι! Λοιπόν, αρνητική ψήφωση σε μία ομόφωνη απόφαση εξ ορισμού δεν υφίσταται. Αρνητική ψήφωση σημαίνει ότι δεν υπάρχει ομόφωνη απόφαση. Ωραία μέχρι εδώ! Λοιπόν, παρόλα αυτά δεν έγινε καμία περαιτέρωση συζήτηση και έλειξε εκεί. Δεν υπήρξε καμία εξήγηση από τον κύριο Δασκαλόπουλο και γι' αυτό η γραμματέας που κρατούσε εκείνη την ημέρα τα πρακτικά κράτησε το ομόφωνο. Δεν έγινε λαθάκι, έγινε ακριβώς απομαγνητοφόνηση και αυτό το οποίο προέκυψε αποδόθηκε στην απόφαση. Ευχαριστώ πολύ! Ναι, κύριε Δακί! Μπορώ να μιλήσω και εγώ μια φορά, κύριε Δασκαλόπουλο! Ζήτησε ο κύριος Κωτσίδης και μετά... Επί της διαδικασίας! Προηγείτε επί της διαδικασίας, παρακαλώ πολύ! Ναι, κύριε! Παρακαλώ! Ναι, κύριε Κωτσίδη! Ναι, ναι, ανεβείτε! Ανοίξτε το μικρόφωνο! Επί της διαδικασίας, πήρα το λόγο να μιλήσω και να πω τα εξής... Το πρώτο πράγμα για το οποίο δεν θα συμμεύθηκα ήταν η διαφάνεια και η ελευθερωτυπία. Αν και προερχόμουν από έναν χώρο που εύκολα κανείς θα μπορούσε να τον παρεξηγήσει. Και είπα ότι θα προωθήσω κάθε δυνατότητα προς την κατεύθυνση αυτή. Άμεσα περάσαμε στην τηλεοπτική κάλυψη του περιφερειακού συμβουλίου με τον κύριο Καραθανάση, με μια βιντεοκάμερα που υπήρχε, χωρίς να κάνουμε ούτε προγραμματικές ούτε να ζητήσουμε οτιδήποτε, τη βάζαμε σε ένα τραπέζι, βάζαμε τον τρίποδο σε ένα τραπέζι, βάζαμε και ένα φιλάι μην πέσει η κάμερα, εμείς όμως υποστηρίξαμε αυτή τη δεσμευσή μας. Και όχι μόνο αυτό, από εκείνη την πρώτη τηλεοπτική κάλυψη του περιφερειακού συμβουλίου υπάρχει αρχείο για το οποίο είμαι ιδιαίτερα περήφανος και αυτή τη στιγμή στηριζόμαστε σε αυτήν τη δυνατότητα που είχε το περιφερειακό συμβουλίου. Πολλοί μου ζήτησαν να καταργήσω την απευθείας μετάδοση γιατί ήταν προκλητική για ορισμένους. Επέμενα και έλεγα ότι αυτός που εκτίθεται είναι ο πρόεδρος. Και σαν πρόεδρος εδώ έρχομαι υπεύθυνα να πω ότι όποιες αναφορές γίνονται για εκείνη την περίοδο, σαφώς ακόμη και αν προβλέπει ο κανονισμός καθήκοντα διαφορετικά, είμαι εγώ υπεύθυνος. Περνάμε όμως στη συγκεκριμένη συνεδρίαση και μιλάω για διαδικασία δεν απαντώ σε κανέναν. Γιατί ήταν λάθος το ότι μου στάρθηκε και εμένα η επερώτηση για να απαντήσω ποια επερώτηση, αγαπητοί μου. Εάν μέσα στο περιφερειακό συμβούλιο, με την απόλυτη έννοια του συνεργάτη ή αν θέλετε ακόμη και την απέναντι της αντιπολίτευσης, δεν θα μπορούσε κανείς να πει, παρακαλώ να με ενημερώσετε ποιος και γιατί παραποίησε τα πρακτικά της τάδε συνεδρίας σας. Θα πούμε και για την απόφαση. Εάν πάμε στις επερωτήσεις του κανονισμού, για να ξέρουμε τι λέμε, μπορώ σαφώς να πω τα ίδια πράγματα από στήθους, αλλά δεν θα ήθελα να το κάνω για αυτές τις συζητήσεις. Ζητώ συγγνώμη. Όχι, όχι, το έχω, το έχω. Προσέξτε με. Και θέλω να επικαλιστούμε όλοι τα όποια ελληνικά γνωρίζουμε, γιατί εδώ βρισκόμαστε σε έναν κόμβο, θα έλεγα, προβληματισμού. Οι επερωτήσεις έχουν σκοπό τον έλεγχο του περιφεριάρχη και των αντιπεριφεριαρχών για ζητήματα άμεσης επικαιρότητας με διερεύνηση των αιτιών ή του σκοπού για τον οποίο έγινε ή παραλήφθηκε ένα γεγονός ή μια πράξη. Η συγκεκριμένη συνεδρίαση έγινε το 2016, 31 Δεκάτου του 2016 και επιπλέον λέει, οι ερωτήσεις και οι επερωτήσεις πρέπει να περιλαμβάνουν σαφή διατύπωση του θέματος στο οποίο αναφέρονται. Όταν γίνεται μια επερώτηση και περιγράφεται ποιος παραποίησε τα πρακτικά, αναρωτιέται κανείς, ποια είναι η παραποίηση ρε παιδιά, να απαντήσει ο αρμόδιος, ο υπεύθυνος, όπως θέλετε χαρακτηρίστατον. Όταν έχω εγώ παραποίηση πρακτικών, γενικά και αόριστα, δεν συμβαδίζει βέβαια με τον κανονισμό. Απαντώ κύριε Δακή, αποφεύγω να κάνω προσωπικές, θα έλεγα, απευθύς του λόγου, αλλά έλεος, ας είμαστε λίγο προσεκτικοί στις εκφράσεις. Δέχομαι ότι δεν ήσασταν ενήμερος. Πάμε τώρα στην ενημέρωση. Ένα θέμα, το οποίο με την ευκαιρία του περιφερειακού συμβουλίου, το οποίο ήταν γι' αυτό ενταγμένο στην ελευθερωτυπία... Συγγνώμη, εγώ επί της διαδικασίας συζητάω, γιατί εμένα εγκαλέσεμε. Εμένα εγκαλέσεμε. Πρόεδρε, με όλη τη συμπάθεια, ήδη απαντήθηκε ότι δεν είναι επερώτηση και δεν είναι αποχρωμένος κανένας να απαντήσει. Σε ένα λεπτό. Διαβάσαμε και εγώ και εσείς τι λέει ο κανονισμός. Έχουμε φίλους οι οποίοι βρίσκονται εδώ. Συζητήσαμε ένα θέμα για ενημέρωση μέσα στα πλαίσια. Πρόεδρε, θερμή παράκληση. Περνάω στο τελευταίο σκέλος. Περνάμε σε ψηφοφορία. Θέλετε να τα πούμε έξω ο κύριος Περιφεριαρχής. Ομόφωνα, ομόφωνα. Θέλετε να τα πούμε απόψε, θέλετε. Ομόφωνα ο πρόεδρος πάλι. Κυρία Κανδίλη. Προσέξτε με. Προσέξτε με. Και λέμε να δικαιολογήσω. Όχι, όχι, όχι. Κυρία Κανδίλη, σας παρακαλώ. Ακούστε με. Αγαπητοί μου. Μισό λεπτό. Ένα κονδικό σημείο. Δεν θα μας μάθει ελληνικά. Παρακαλώ. Κυρία Δασκαλόπουλε. Ζήτησε ο κύριος Δακής που δεν το ήξερε ακριβώς την επεξήγηση. Όχι επί της διαδικασίας. Εμένα με εγκαλέσανε να πατήσω. Δεν είμαι ούτε παρυφεριάρχης ούτε αντιπαρυφεριάρχης. Και πολύ περισσότερο δεν μπορώ να εγκαλούμαι σε αυτό το βήμα από δημόσιο κατήγορο. Κυρία Πρόεδρε. Ποιος το είπε. Κυρία Δασκαλόπουλε. Εάν θέλετε να δώσετε εδώ. Κυρία Δασκαλόπουλε, καθίστε παρακαλώ στη θέση σας. Καθίστε στη θέση σας κυρία Δασκαλόπουλε. Ευχαριστούμε κύριε Κοτσίδη. Κύριε Δακή. Ζητήσατε, νομίζω ενημερωθήκατε τώρα. Ευχαριστώ. Προχωρούμε. Ναι κύριε Μαργαριτή. Μπορώ να κάνω μια ερώτηση. Ναι. Κύριε Πρόεδρε, αν και λείπει ο περιφεριάρχης, νομίζω ότι μπορεί ο αντιπαρυφεριάρχης στα Γεωργικά να μας απαντήσει. Ο κύριος Καρακασίδης. Ναι, για το θέμα της αγροδιατροφικής, επειδή τη χάνω και μέλος, έχει παρεντηθεί νομίζω από σύμβουλος ή ανεξαρτουπίδη. Ανεξαρτουπίδη ο κύριος Γιαννόπουλος. Γιαννόπουλος και έκτοτε δεν ξέρω με τι γίνεται. Ούτε μια συνειδρία συγκάναμε, μπήκε άλλος στη θέση του. Δεν μπήκε. Είχαμε προγραμματίσει τότε να κάνουμε εκθέσεις, να συμμετέχουμε σε εκθέσεις το Νοέμβριο. Βάλαμε λεφτά, εμείς, σαν περιφέρεια, το μυρίδιό μας που έπρεπε να βάλουμε. Είναι εδώ ο κύριος Γιαννόπουλος, όχι. Και δεν ξέρω με... Ναι, κύριε Καρακασίδη. Παρεντήθηκε ή δεν παρεντήθηκε μια συνειδρία σε εδώ και πριν. Δηλαδή τη διαλύσαμε, πλέον ρωτάω. Ρώτησα να δω αν είναι εδώ ο κύριος Γιαννόπουλος, γιατί υπάρχει και ένα άλλο θέμα, το οποίο έχουμε ένα ε. Και τώρα, το Δεκέμβριο, ο κύριος Γιαννόπουλος είχε εκλεγεί αναπληρωματικός με την παράταξη δημιουργή ανατροπή, πρέπει να παρετηθεί... Ανατροπή δημιουργία, συγγνώμη. Να παρετηθεί γιατί δεν είναι μέλος του συνδυασμού, που από εκεί εκπορεύτηκε και το να είναι αναπληρωματικός μέλος, και μάλιστα με τύχε, γιατί κάποιες παρετήσεις υπήρχαν πιο μπροστά από αντιπεριφερειάριση. Κύριε Καρακασίδη, εσυντομή, ας σας παρακαλώ, απαντήστε, για να προχωρήσουμε στα θέματα της σημερινής σας διάταξης. Λοιπόν, όχι, το Μάιο ήταν, το Μάιο ήταν, Γεωργία, το Μάιο ήταν και μέσα στον 18 Απριλίου, και το Μάιο προς αρχές Ιουνίου ήταν σε περιφερειακό συμβούλιο, που αντικαταστάθηκα. Είμαι πρόεδρος έκτοτε στην Αγρογεωτροφική. Έχει γίνει η εμπιστοσύνη από το Περιφερειβό. Λίγο σύντομα, κύριε Καρακασίδη. Ένα λεπτό, ένα λεπτό, ήδη ξεκινήσαν... Κύριε Παρακαλώ, αφήστε λίγο να απαντήσει, κι άμα χρειάζεται διευκρινή, θα πει. Να σας αναφέρω ότι το καταστατικό της αστικής μικροτοσυκοπικής εταιρείας, με την απονομή Αγρογεωτροφικής σύμπραξης περιφέρειας δυτικής μας Μακεδονίας, είχε συσταθεί στις 13 Δευτερού του 2017. Χωρίθηκε στα βιβλία αιτέρων του Πρωτοδικού Κοζάνης στις 16-19 του 2017. Έχουμε 22 εταιρείες που συμμετέχουν, και η Περιφέρεια, το ξέρετε αυτό. Το κεφάλαιο ήταν 100.000, 49.000 είναι η συμμετοχή της Περιφέρειας, τη δική μας. Από ότι ενημερώθηκα από τις οικονομικές υπηρεσίες μας, υπάρχει αυτό το ποσόν. Κάντε λίγο εσυγγειασμός, παρακαλώ. Είσαμε ενέργειες ούτως ώστε να ανοιχτεί λογαριασμός. Δεν μπορώ να το ανοίξω εγώ, είτε ο Πρόεδρος, είτε ο Ταμείας. Θα ανοιχτεί λογαριασμός στην υπονομία της αγροδιατροφικής, για να πάνε τα λεφτά εκεί πέρα. Ήδη έχουμε ενημερώσει και τις 22 εκπροσώπους των εταιρεών, τις επιχειρήσεις που κάνουν, και στο αμέσως προσοχές διάστημα θα έχουμε τη συνάντηση που λέτε. Αλλά θέλω να σας αναφέρω, μια και είσασταν μέλος, είστε από τα πέντε μέλη που όρισε το Περιφερειακό Συμβούλιο, μαζί με τον πρώην πρώην συνάρεφα τον κύριο Γιαννόπουλο. Θα θέλα να σας αναφέρω ότι δεν υπάρχει και στη διαβεδέν, δεν έχει αναρτηθεί το ΔΕΣ με τα άλλα τα έξι μέλη που είχαν επιλεγεί από τις επιχειρήσεις. Γι' αυτό στο αμέσως προσοχές χρονικό διάστημα, σύντομο θα είναι αυτό, θα έχετε ενημέρωση, υπήρχε θέμα πάνω σε αυτό, θα συσταθεί το ΔΕΣ για να πάρουμε τις αποφάσεις. Και να κρατηθούν πλέον και πρακτικά και λογιστικά. Απλώς κύριε Πρόεδρε, εγώ το ανέφερα, γιατί πέρασε 7 μήνες, εγώ νομίζω 3 μήνες και τα λοιπά. Είχαμε προγραμματίσει Οκτώμβριο, Νοέμβριο και Αθήνα και εξωτερικό να κάνουμε εκθέσεις που να συμμετέχουμε σαν αγροδιατροφικοί πλέον. Γιώργο δεν μπορούσε να γίνει, εγώ προσωπικά ασχολήθηκα, πήγα βρήκα και το καταστατικό, δεν μου είχε δοθεί τίποτα. Βρήκα και το λογιστή, κάναμε φορολογική δήλωση μηδενική, σε αυτά είμαστε καλυμμένοι και από εκεί και πέρα θα έχεις ενημέρωση όλες τις ελλίες που θα κάνουμε. Αν κατάλαβα καλά, κύριε Καρακασίδη, προς ενημέρωση του σώματος, δεν όρισαν οι επιχειρήσεις τους υπεύθυνους που θα έρθουν στο Διοικητικό Συμβούλιο. Όριστηκαν, όριστηκαν, αλλά δεν κρατήθηκαν ούτε πρακτικά, δεν κρατήθηκαν τίποτα. Όλα ξεκινάμε εκ του μηδενός. Λοιπόν, άρα προχωρήστε κύριε Καρακασίδη για την αγροδιατροφή. Βάλαμε και χρήματα, είχαμε και... Πρόεδρε, πρόεδρε, να συμπληρώσω λίγο στην ανησυχία του κ. Μαργαρίτη, ότι το κενό αυτό, το διαδικαστικό το οποίο προέκυψε, παρόλα αυτά μέσα στις αποφάσεις της περιφέρειας και στη συνεργασία με τον Τάκη τον Καρακασίδη, τον κύριο αντιπεριφερειάρχη, συμμετείχαμε σε μια εκδήλωση αγροδιατροφής το Νοέμβριο και μάλιστα και με μεγάλη επιτυχία. Όχι, για ποιον λόγο? Δηλαδή, είστε διτάκτρος, είστε δυο, παίρνετε δυό σας αποφάσεις. Κύριε Μαργαρίτη, η ανησυχία για το αν θα πήγαμε σε εκδήλωση αγροδιατροφής... Ολοπλωρώσαμε, κύριε Κώτα, ολοπλωρώσαμε. Ολοπλωρώσαμε, κύριε Μαργαρίτη, ολοπλωρώσαμε. Λοιπόν, κύριοι συνάδελφοι, προχωρούμε στα θέματα της ημερήσια διάταξης. Να πω κάτι λίγο, θέλω να ξεκινήσουμε την ημερήσια διάταξη. Μας στείλατε πριν λίγη ώρα μια σειρά εγγράφων για το θέμα του εκθεσιακού. Αχ, ή δεν είσαι στ' ανεμέσα απαντήχη. Μου το μετέφεραν οι συνάδελφοι, όμως δεν αλλάζει τίποτα σε αυτό που θέλω να πω. Είναι αδιανόητο από η ονδύποτε που έχει την ευθύνη για να εισαγάγει ένα θέμα και μάλιστα ένα τόσο σεβαρό θέμα με έγγραφα τα οποία πρέπει να μελετήσουν τα μέλη του σώματος να έρχονται δύο-τρεις ώρες πριν τη συνεδρία. Πιστεύω ότι δεν μας τιμάει. Και μάλιστα, μια και μιλάμε τώρα για το θέμα του εκθεσιακού, έχουν περάσει πάνω από έξι μήνες που δεν υπάρχει διοίκηση. Την κύρια ευθύνη την έχει η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και ο κύριος Περιφεριέρης με την έννοια ότι είμαστε μέτοχοι και ως Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης, το οποίο είναι Πρόεδρος. Έχουν συνδύει και διάφορες οικονομικές διαδικασίες σε βάρος του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης. Υπάρχει μια αγωνία όλο για τι θα γίνει και έχουν περάσει περίπου δύο μήνες από τότε που παραδόθηκαν από αυτούς που ανέλαβαν νομικά να εκπονήσουν το καινούργιο σχέδιο νόμου. Δεν υπήρξε η παραμικρή κουβέντα εκ μέρους του κυρίου Καρυπίδη ή κάποιου άλλου συνεργάτη του με την Αντιπολίτευση για αυτό το θέμα και είναι αδιανόητο να έρχεται έτσι. Δεν τιμάει κανέναν πολύ περισσότερο την αγωνία όλων μας που συμμετέχουμε και έχουμε στηρίξει τόσα χρόνια αυτή τη διαδικασία και την προσπάθεια, η οποία σήμερα είναι σε ένα τέλμα και σε ένα διέξοδο. Θέλω να σας παρακαλέσω, εφόσον δεν υπάρχει κάτι επίγον, να μην ξαναέρχεται από πλευράς δική σας ένα τέτοιο σχέδιο από δυο ώρες πριν. Δεν ξέρω ποιος ήταν σχεδία, γιατί δεν πρόκειται να ανοίξω τα email ποιος θα ήταν ησυχητής, αλλά δεν έχει καμία σχέση αυτό. Και πίστευα και πιστεύω, και παρακαλώ να το μεταφέρτε στον κύριο Καρυπίδη, ότι σε κάποια τέτοια σημαντικά ζητήματα μπορούσε να υπάρχει μια συζήτηση και μια ανταλλαγή απόψων για να καταλήξουμε σε κάτι που θα οδηγήσει το καλύτερο προς όφελος της κοινωνίας και του τόπου. Και μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει. Και πριν ήρθε να γίνει συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο και στα άλλα σώματα, γιατί από ό,τι γνωρίζω, στο Δημοτικό Συμβούλιο Κουζάνης αυτό έχει δισαχθεί. Αυτό βέβαια δεν δεσμεύει εμάς ως Περιφερειακό Συμβούλιο ούτε το Διοικητικό Συμβούλιο του Περιφερειακού Ταμείου ανάπτυξε. Δεν σημαίνει τίποτα αυτό. Συγγνώμη λίγο. Το ότι ψηφίστηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο Κουζάνης δεν σημαίνει ότι έχουμε κάποια νομική ή ηθική υποχρέωση να συνανέσουμε σε κάτι το οποίο δεν γνωρίζουμε. Το ίδιο ισχύει και το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης. Και είναι αδιανόητα αυτά που συμβαίνουν. Ο κύριος Πλαγκεντάς, έχετε δίκιο ως προς την ανισχία και όλα αυτά. Κύριε Πλαγκεντά, έχετε το λόγο. Παρακαλώ κύριε Πρόεδρε. Καταρχήν ο εισηγητής του θέματος θα ήμουνα εγώ κύριε Δακίε. Δεν προλάβατε να ανέκειστε το email. Μετά από παράκληση του Γραφείου και του κύριου Περιφεριάρχη, μου ζητήθηκε να εισηγηθώ ένα θέμα, το οποίο κάτω από άλλες συνθήκες θα εισηγούνταν ο κύριος Περιφεριάρχης, εφόσον ήταν εδώ, άμα τη απουσία του στην Αθήνα. Όντως, ετέφη πιεστικά από πλευράς του μελών του ΕΒΕ, τέλος πάντων, για να μην το πω διαφορετικά, ότι θα πρέπει να περάσει το θέμα, διότι έχει περάσει από το Δημοτικό Συγγούλιο του Δήμου Κοζάνης, όπως είπατε νωρίτερα. Ξέρετε πολύ καλά ότι ο Μιλών δεν στέλνει θέματα προημερίς σας διάταξης και αυτό το αποδεικνύει, αν θέλετε, τα πρακτικά του Περιφερειακού Συγγουλίου όλο αυτό το διάστημα. Παρ' όλα αυτά, εκτελώντας αυτό που ζητήθηκε από το γραφείο του κ. Περιφερειάκη, το έκανα, διαπίστωσα όμως την πορεία ότι υπάρχουν μια σειρά από ζητήματα, τα οποία δεν απαντούνταν, διότι ετέφη αρχικά ως απλό ζήτημα αποδοχής της αποχώρησης του ΓΕΟΤΕ, της ΆΝΚΟ και του Κέντρου Διαβαλκανικής Συνεργασίας από το μετοχικό κεφάλαιο της Εταιρείας Εκθεσιακό Κέντρο. Όμως, παρ' όλα αυτά, κάποια άλλα άρθρα του καταστατικού θα ήταν σαν να παρέμειναν ίδια. Επειδή λοιπόν, διαβάζοντας καλύτερα και βλέποντας αναλυτικά και εγώ το θέμα το οποίο σας στάλθηκε, και μου στάλθηκε και εμένα με τα πρακτικά καταστηχία που χρειαζόταν για να το εισηγηθώ, αποφάσισα πολύ πριν την διαδικασία και ενημέρωσα τον κ. Πρόεδρο τουλάχιστον τρεις ώρες πριν από την άρρεξη του Συγγουλίου, ότι το θέμα θα το αποσύρω και θα συνειδηθεί και ότι θα έρθει ως τακτικό θέμα με ρήση ας διάταξε στην επόμενη συναιδρίαση, παρουσία και του κ. Περιφυράχη, με τον οποίον επικοινώνησα τηλεφωνικά και του ζήτησα να έχω τη σύμφωνο, την γνώμη για την απόσταση και να συζητηθεί την παρουσία του. Αυτή είναι όλη η ιστορία για τα υπόλοιπα, που λέτε σαφώς, η απόφαση του Δημοτικού Συγγουλίου. Αυτή είναι η ιστορία για να απαντήσω, γιατί θα ήμουνα ο εισηγητής του θέματος αν συζητιόταν. Κύριε Πρόεδρε, ευχαριστώ τον κύριο αντιπεριφερειάρχητος εξηγήσεις. Δεν ήξερα ότι θα ήταν εισηγητής και δεν είχε να κάνει προφανώς με το πρόσωπο του. Απλά να ενημερώσω κύριε Δακί, είχε σταλεί λίγο πιο μπροστά σε εσάς. Το ξέρω. Σε εσάς. Σε εσάς. Σε εσάς. Σε εσάς. Εγώ το επικρίνω ως απαράδεκτη πρακτική. Τώρα, όσον αφορά το θέμα επί της ουσίας, με ενημέρωση και ο κύριος Βόσδου σήμερα, ότι ετέθη, χωρίς κανένα προηγούμενο χρόνο συζήτησης και διαβούληψης, σήμερα στο Διοικητικό Συμβούλιο του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης, επειδή και μάλιστα, η διαποσία του προέδρου, ο οποίος είναι ο Περιφερειάρχης, επειδή με το θέμα έχω ασχοληθεί και προσωπικά και διαχρονικά έχουμε στηρίξει το εκθεσιακό, αλλά και με την ιδιωτικά μου που υπηρέτησα ως Πρόεδρος του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης, αλλά και με τη σημερινή μας θεσμική θέση και ιδιότητα, θεωρώ ότι αυτά τα πράγματα είναι αδιανόητα. Και πιστεύω, γι' αυτό και είπα, ότι σε τέτοια θέματα και πριν εισάχθηκε, στο Δημοτικό Συμβούλιο, θα έπρεπε ο κ. Περιφερειάρχης να αναλάβει μια πρωτοβουλία, να γίνει μια συζήτηση, ούτως ώστε να υπάρχει μια συνέναιση σε στοιχειώδη πράγματα. Προφανώς και με το ΕΒΕ. Και θεωρώ ότι όλο αυτό που γίνεται είναι λάθος. Κύριε Πρόεδρε, κάποια πράγματα, και το αναφέρω αυτό από τη δική μου πρακτική, σημαντικά, πρέπει να υπάρχει συνέναιση, σύνθεση, αλληλοενημέρωση για το καλύτερο αποτέλεσμα, κάτι το οποίο ουδέποτε υπήρξε. Απόλυτο δίκιο. Κύριοι συνάδελφοι, ένα λεπτό η κ. Κανδίλη, κάτι θέλει για ενημέρωση. Ναι, κ. Κανδίλη. Ευχαριστώ, κ. Πρόεδρε. Θα απευθυθώ στον Περιφερειακό Συμβούλιο... Κάντε λίγο ησυχία. Στον Περιφερειακό Συμβούλιο και στον κόσμο που μας ακούει σήμερα και μας παρακολουθεί. Σήμερα είναι παγκόσμια μέρα διαβήτη, ένα εκατομμύριο συνάνθρωποι μας σήμερα γιορτάζουμε και το μόνο που παρακαλώ είναι, κάντε μια εξέταση για να είμαστε ολιγείς. Ευχαριστούμε, κ. Κανδίλη. Κύριε Πρόεδρε. Ναι, κ. Πλακεδά. Συγχωρέστε με το υπέροχο λόγο. Να πω μόνο γιατί κ. Γιανακίδης προφανώς από σεμνότητα δεν το λέει. Σήμερα πριν από λίγο ήτανε καλεσμένος σε ένα θρησκευτικό δίκτυο εδώ της περιοχής για να μιλήσει ακριβώς γι' αυτό το λόγο. Θα έπρεπε όμως μια μέρα κ. Πρόεδρε να βάλετε τον κ. Γιανακίδη να μας μιλήσει για το θέμα γιατί είναι πάρα πολύ δικός και να μας μιλήσει κυρίως για μια καινοτόμου πρόταση που έχει σε σχέση με ένα φάρμακο, μονιά ή σιλήνη, τέλος πάντων, που εκείνος τα ξέρει κανείς, τα γεγόσιστρα δεν τα πω καλά και που από σεμνότητα δεν θέλει να πει, αλλά είναι πραγματικά μια ανακάλυψη για την οποία έχει κλειθεί και σε διεθνή ιατρικά συνέδρια να τα παρουσιάσει το επόμενο διάστημα και νομίζω ότι είναι ο καταλληλότερος για το συγκεκριμένο θέμα που σωστά έθεσε η κ. Κανδίλη να μας μιλήσει. Είναι, κ. Συνάδελφη, πολύ σοβαρό το θέμα. Ο κ. Πλακεντάς το έθεσε σε σωστή βάση. Θα κοιτάξουμε με τον κ. Γιανακίδη. Ναι. Ναι, κ. Βοσδού. Να συμπληρώσω στη πρόταση που έκανε ο κ. Πλακεντάς ότι καλό θα είναι και η κ. Κανδίλη να συμμετάσχει ως έχουσα βαρύνουσα άποψη. Η κ. Κανδίλη είπε κάτι πολύ σωστό και δυστυχώς όλοι μας είμαστε αμελείς. Είπε να κοιτάξουμε όλοι και σε εμάς και στις οικογένειες γιατί όταν το ανακαλύπτουμε τότε τρέχουμε και δεν φτάνουμε. Ναι, κ. Κανδίλη. Κύριε Πρόεδρε, θα σας πω μόνο ότι μετά από πάρα πολλά χρόνια ο κ. Γιανακίδης γνωρίζει, παρ' όλη την ενημέρωση που έχει ο κόσμος, οι ακροτηριασμοί στους διαβυτικούς έχουν υπερπολαπλασιαστεί που σημαίνει ότι δεν γνωρίζουμε τελικά όσα πρέπει. Γι' αυτό πρέπει και οφείλουμε να κάνουμε εξετάσεις, οφείλουμε να φροντίσουμε τους εαυτούς μας, γιατί καθημερινά ο διαβύτης είναι η τρίτη αιτία θανάτου παγκοσμίως. Το ότι μας βλέπετε κάποιους ανθρώπους να ζούμε καθημερινά με τον διαβύτη, δεν σημαίνει ότι όλη η διαβυτική είναι το ίδιο. Θέλει προσπάθεια και αγώνα. Ευχαριστούμε πολύ, κ. Κανδίλη. Κάποια στιγμή, κ. Γιανακίδη. Εγώ να πω σε όλους, βέβαια, ως παγκόσμια ημέρα του διαβύτη και να συμπερρώσω αυτά που λέει και η φίλη η Αγνή, ότι στην Ελλάδα αιτισίως χάνουμε πέντε χιλιάδες ψυχές. Και αυτό είναι ένα ζητούμενο για εμάς τους γιατρούς, ότι η παγκόσμια ημέρα διαβύτη δεν είναι μόνο μια ημέρα ενημέρωσης, αλλά είναι και μια ημέρα ευαισιτοποίησης και κινητοποίησης όλων μας. Και θα έπρεπε να έχουμε, ειδικά σήμερα, έναν μετρητή Ζαχάρου εδώ, να δίνουμε το παράδειγμα για να μπορέσουμε, γιατί να μπορέσουμε να συμμορφωθούμε με αυτό που λέγεται διαβύτης. Και επειδή η παγκόσμια ημέρα διαβύτη 14 Νοημβρίου είναι αφιερωμένη στην οικογένεια και διαβύτης, εδώ πρέπει να πούμε ότι πράγματι η οικογένεια είναι ο θεμέλιος λήθος που στηρίζει το διαβυτικό. Και θα απευθυθούμε σε όλους τους πολίτες και σε όλους τους διαβυτικούς, ότι μέσα από την οικογένεια μπορούν να τα καταφέρουν. Και να πούμε ότι θα πρέπει να πάρουμε, κύριε Πρόεδρε, κάποια στιγμή πρωτοβουλία, να γίνει πιο σε ευρύτερη κλίμακα η πρόληψη, αυτές οι προληπτικές εξετάσεις. Και πιστεύω ότι με αυτόν τον τρόπο θα διαγνώσουμε, γιατί ένας στους δύο συνανθρώπους μας δεν γνωρίζει ότι έχει διαβύτη. Αυτό είναι σημαντικό. Ένας στους δύο δεν γνωρίζει ότι είναι διαβυτικός. Άρα, με αυτές τις μετρήσεις που μπορούμε να κάνουμε και αν το εντάξουμε σε ένα πρόγραμμα μαζί με τις δομές που έχουμε, μπορούμε να ανακαλύψουμε, να ανιχνεύσουμε διαβυτικούς και να σώσουμε ζωές. Και πάλι να πω στους διαβυτικούς ότι καλύτερο και πράγματι η τεχνολογία έχει προχωρήσει και με τις νέες μορφές θεραπείας πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε. Ευχαριστούμε. Είναι πολύ σημαντικά αυτά που είπατε, κύριε Γιανακίδη, κυρία Κανδίλη. Σας ευχαριστούμε για την ενημέρωση. Δεσμευόμαστε ότι θα το κάνουμε σαν θέμα ενημέρωσης ή κάποια ημερίδα. Μπορείτε, κύριε Γιανακίδη, να το κανονίσουμε και εδώ στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου. Αν και έγιναν στο παρελθόν αρκετές τέτοιες ημερίδες. Εγώ ξέρω ότι είναι και η αρρώστια των πλουσίων. Ότι περισσότερο οι πλούσιοι την... Λοιπόν, ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε για την ενημέρωση, η πρόληψη, σώζει ζωές. Αυτό είναι το σλόγα και όλοι το ξέρουν. Προχωρούμε στα θέματα ημερίσιας διάταξης. Ναι, ο κύριος Κοτσίδη, δεν βλέπω το χέρι σας στο κεφάλι και δεν το έβλεπα. Ήταν μπροστά από το κεφάλι, συγγνώμη. Δεν είχα δίκιο τι να κάνω. Δεν είχα δίκιο τι να κάνω. Ναι, ναι. Χαίρομαι ιδιαίτερα για το κλίμα αυτό του περιφερειακού συμβουλίου, που έχει να αναδείξει τόσο σημαντικά πράγματα και μάλιστα από τους δικούς μας ανθρώπους. Κύριε Γιανακίδη, συγχαρητήρια. Αλλά εγώ θα μείνω στην κυρία Κανδίλη, η οποία πέρα από την παρέν νεσή της, η καθημερινότητά της είναι ένα μάθημα για παραδειγματισμό όλων μας διαβυτικών, αλλά και δυνάμειων διαβυτικών, όσοι δεν το ξέρουν. Ευχαριστώ. Ευχαριστώ. Πρώτο θέμα ημερίσιας διάταξης, κύριοι συνάδελφοι. Αποστολή της 21ης Τροποποίησης Προπολογισμού Περιφέρειας Δυτικής Πακεδονίας πέρασε ομόφωνα από την Οικονομική Επιτροπή. Ομόφωνα, κύριοι συνάδελφοι. Ομόφωνα. Εγώ, κυρία Κανδίλη, πολλές φορές στο τέλος, κυρία Κανδίλη βλέπετε αγωνιό και λέω πέστε ξανά την απόφαση, πέστε για να γραφεί, για να μην γίνει λάθος. Έτσι. Και αυτό λέω ομόφωνα, ξανά τονίζω ομόφωνα. Όχι. Πάμε στο δεύτερο θέμα. Έγκριση του τρόπου δημοπράτης για το έργο προμήθεια τοποθέτηση πολυσπαστών θηρών στην Πυροσβεστική Υπηρεσία από το Λεμαϊδες Προπολογισμό 25.000 με VPA. Είναι με συνοπτικό διαγωνισμό. Κύριε Πλακεντά. Ναι, είναι ένα θέμα που το συζητήσαμε... Ένα λεπτό. Ένα λεπτό σας δείχνω, όχι παραπάνω. Δεν χρειάζομαι ένα λεπτό. Είναι ένα θέμα το οποίο συζητήσαμε σε προηγούμενη συνεδρία. Ήταν εδώ και ο οδηγητής της Πυροσβεστικής. Περνάμε στον τρόπο δημοπράτης που είναι συνοπτικός διαγωνισμός, όπως είπατε. Ομόφωνα το δεύτερο θέμα, με συνοπτικό διαγωνισμό η προομήθεια των σπαστών θηρών. Ομόφωνα. Ναι, κυρία Ζημιλιάδου. Συμφωνούμε με το θέμα, αλλά όχι με συνοπτικό διαγωνισμό, κύριε Προέρο. Λόγω του πως πηγαίνει με συνοπτικό διαγωνισμό, δεν σημαίνει ότι η διαδικασία είναι μικρότητα. Δεν σημαίνει κάτι διαφορετικό, κύριε Ζημιλιάδου, το έχουμε εξηγήσει πολλές φορές. Είναι σαν να γίνεται κανονική ανοιχτή δημοπρασία. Πόσο είναι το πόσο? Είναι 25.000 ευρώ με VPA. Θα γίνει κανονική διαδικασία δημοπρασίας, αλλά είναι πιο γρήγορο σε σχέση με την ανοιχτή δημοπρασία. Άρα ομόφωνα, κύριε Κανάδης. Επειδή είναι και εδώ η κυρία Καλπάκη και το 27ο θέμα, που είναι η 22η τροποποίηση προπολογισμού Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, που πέρασε ομόφωνα από την Οικονομική Επιτροπή. Ομόφωνα, κύριοι συνάδελφοι. Ομόφωνα, για να αποδεσμεύσουμε για την κυρία Καλπάκη. Πάμε στο τρίτο θέμα. Έγκριση προγραμματικής σύμβασης μεταξύ Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και Δήμου Σερβίου Βελβετού για την κατασκευή του έργου βελτίωσης αγροτικού δρόμου στην περιοχή Βογκόπετρας του Δήμου Σερβίου Βελβετού. Είναι ο εισηγητής ο κύριος Πλακεντάς να μου πείτε και τα μέλη της Επιτροπής. Σε προηγούμενη συνεδρία σε πάλι, όπως και με το προηγούμενο θέμα, είχαμε εκκρίνει το ποσό για το θέμα της βελτίωσης του αγροτικού δρόμου στην περιοχή Βογκόπετρα του Δήμου Σερβίου Βελβετού. Τώρα ήρθε η ώρα να εγκρίνουμε την προγραμματική σύμβαση, η οποία έχει αποσταλεί και στο Δημοτικό Συμβούλιο του συγκεκριμένου Δήμου. Παρακαλώ για την έγκριση της προγραμματικής σύμβασης και της σχετικής εξουσιοδότης του κ. Περιφερειάρχη για τις υπογραφές. Προτείνεται μάλλον ως τακτικό μέλος ο κ. Μαρκόπουλος και ως αναπληρωματικός ο κ. Ιωαννίδης Κηδιάκος. Και παρακαλώ απ' την περιοχή της Μαρκόπουλος, Δημήτρης, τακτικός, Ιωαννίδης Κηδιάκος, αναπληρωματικός και παρακαλώ την αντιπολίτευση για το νορισμό ενός τακτικού και ενός αναπληρωματικού μέλους της Επιτροπής Παρακολούθησης. Από πλευράς μας, τακτικός ο κ. Γιώργος Μαργαρίτης και αν θέλει κάποιος συνάδελφος από τις άλλες πτέρυγες της αντιπολίτευσης, δεν ξέρω κ. Β, που έχει σχέση με την περιοχή καταγωγής μου, όπως ήθελε. Κυρία Ζαπελιάδου, κ. Β, από κ. Β. Πείτε ακόμη έναν κ. Δακί. Τον κ. Κοσμίδη. Ο κ. Κοσμίδης. Ωραία. Πάμε στο τέταρτο θέμα. Έγκριση του τρόπου δημοπράτης για το έργο κατασκευή δρόμου για τη διασίδηση των δύο επαρχαιακών οδών Δυτικής Εορδέας και Εψιλολόμικων Πτωλεμαϊδας-Βλάστης. Προϋπολογισμού 204.000 ευρώ με F.P.A. Ναι, κ. Φλακετά. Ναι. Αφορά τη σύνδεση του δρόμου της Δυτικής Εορδέας με την παλιά Εθνική Οδό Πτωλεμαϊδας-Αναράχης, που ουσιαστικά λύνει ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα και είναι ένα έτοιμα διαχρονικό της περιοχής, ώστε να υπάρξει είσοδος και για την τοπική κοινότητα της Αναράχης, γιατί δεν υπήρχε. Ταυτόχρονα είναι μια σύγχρονη πρόσβαση προς το δρόμο της Βλάστης, που είναι ένα τουριστικό κέντρο, το οποίο ακόμα τώρα αν ακολουθήσει κάποιος τη σήμανση από πλευράς της Εγνατίας και της Δικής Ορδέας θα το φέρει από αυτό το δρόμο. Είναι περίπου 2,5 χιλιόμετρα τα οποία είναι σε χαλικοστρωμένα. Ταυτόχρονα στην περιοχή εκείνη δραστηριοποιούνται μια σειρά από επιχειρήσεις του ποτογενήττωμέα, όπως επίσης, αν θέλετε, και η επιχείρηση των αρωματικών φυτών που ανήκει στον κ. Τζιμίκας στον πρωιπρόεδρο του τομαρθιακού συγβουλίου. Παρακαλώ λοιπόν για την ικανοποίηση αυτού του διαχρονικού ετοίματος, με την έκριση της δημοπράτειας του τρόπου που είναι ανοιχτός διαγωνισμός. Ανοιχτή διαδικασία σύμφωνα με το 827. Ομόφωνα κ. Συνάδελφη. Ναι κ. Κεσέ. Παρακαλώ κ. Κεσέ. Κάντε λίγο εσυχία σας, παρακαλώ. Κ. Κ. Καποτίδη, είναι έκταση 1400 μέτρα αναγραφή. Και είναι από τον κωδικό τον οποίο λέει για το συγκεκριμένο θέμα ότι είναι από τη στοιχειώδη συντήρηση επειδή είναι κατασκευή. Μήπως υπάρξει πρόβλημα με τον κωδικό. Όχι, δεν υπάρχει πρόβλημα αν δεν ξέρω αν είναι κακός από τον προγραμματισμό και εδώ. Αλλά έχουμε συνεχιστεί, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Είναι επαναλαμβανόμενη δράση που χρηματοδοτείται από το εθνικό πουδουέ κάθε χρόνο κ. Κεσέ. Ταυτόχρονα εκτός από το μήκος του δρόμου να ξέρετε ότι περιλαμβάνει και μια σειρά από τεχνικά έργα που χρειάζονται να υποστηρίξουν την κατασκευή του δρόμου. Έτσι, γιατί ξέχασα να το πω νωρίτερα. Ναι, κ. Κοτσίδη. Προσθέτοντας στα όσα είπε ο κ. Αντιπρυπριάκης θα πω ότι το συγκεκριμένο έργο κρίνεται πρώτης προτεραιότητας και ο λόγος είναι ότι δεν υπάρχει καμία είσοδος από τον καινούργιο νέο δρόμο της Δυτικής Εορδέας. Και επιπλέον, αναβαθμίζεται και η πρόσβαση στην βλάστη, που τους χειμερινούς μήνες αναγκάζονταν ο κόσμος να πηγαίνει από τον παλιό δρόμο, υποχρόνοντας έτσι και την περιφέρεια, να ασχολείται με αποχειονισμό και των δύο δρόμων, και του παλιού και του καινούργιου. Ευχαριστούμε, κύριε Κοτσίβη. Ομόφωνα, κύριοι συνάδελφοι. Ομόφωνα. Πάμε στο πέπτο θέμα. Έγκριση προγραμματικής σύμβασης μεταξύ περιφέρειες Δυτικής Μακεδονίας και ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας με αντικείμενο κατασκευή αγωνιστικού μονοθέσεου αυτοκινήτου τύπου formula student. Είναι αυτά τα 10.000 που δίνουμε, κύριε Πλακεντά, στο ΤΕΙ. Ναι, έχουμε ξαναβοηθήσει τη συγκεκριμένη αγωνιστική ομάδα. Είναι εδώ και οι καθηγητές, αξιοσέβαστε από το ΤΕΙ, για τυχόν ερωτήσεις, ή αν θέλετε, κύριε Πρόεδρε, να τους δώσετε το λόγο. Υπήρξε, λοιπόν, έτοιμα από πλευράς του ΤΕΙ και της συγκεκριμένου εργαστηρίου για την κατασκευή του αγωνιστικού μονοθέσεου αυτοκινήτου. Περνάμε, λοιπόν, σε μια προγραμματική σύμβαση μεταξύ της περιφέρειας της ενότητας και του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας. Νομίζω ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό να προσπαθήσουμε να βοηθήσουμε αυτές τις ομάδες, τόσο του Πανεπιστημίου όσου και του ΤΕΙ, και ως όνου που, ίσως, να συγχωνευτούν και να γίνουν μια, ώστε να μπορούν να κάνουν το έργο το οποίο κάνουν, είναι το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε. Παρακαλώ για την έγκριση της προγραμματικής σύμβασης στην εξουσιοδότηση του κ. Περιφερειάρχη για να την υπογράψει και θα πρότεινα για τα μέλη της Επιτροπής, ως τακτικό τον κ. Μαρκόπουλο, Δημήτρη. ...το Γιάννη και αν θέλει κάποιος από τους συναδέρφους αντιπορίτευσης να είναι αναπτυρωματικός. Παρακαλώ για την έγκριση της προγραμματικής σύμβασης στην εξουσιοδότηση του κ. Περιφερειάρχη για να την υπογράψει και θα πρότεινα για τα μέλη της Επιτροπής, ως τακτικό τον κ. Μαρκόπουλο, Δημήτρη. ...το Γιάννη και αν θέλει κάποιος από τους συναδέρφους αντιπορίτευσης να είναι αναπτυρωματικός. ...το Γιάννη και αν θέλει κάποιος από τους συναδέρφους αντιπορίτευσης να είναι αναπτυρωματικός. ...το Γιάννη και αν θέλει κάποιος από τους συναδέρφους αντιπορίτευσης να είναι αναπτυρωματικός. ...το Γιάννη και αν θέλει κάποιος από τις συναλλαγές να είναι αναπτυρωματικός. Συναλλαγές... που πήγαν στο Τελονίο, για να γίνει η στέγη τους. Έτσι ακριβώς. Βοηθάμε και κάνουμε τον διαγωνισμό με ανοιχτή διαδικασία. Ωραία! Ομόφωνα, κύριοι συνάδελφοι! Ομόφωνα! Πάμε στο έβδομο θέμα, έγκριση, σύναψης και σχεδίου προγραμματικής σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, Περιφερειακή Ανότητα Καστοριάς και της Δημοτικής Κοινωνικηρούς Επιχείρησης του Δήμου Άργος Οραιστικού. Απλά πρέπει να υπογράψουμε την προγραμματική σύμβαση και θα ήθελα να ορίσουμε και προσώπους τον κ. Κώτα και τον κ. Πασχάλι Βάσος Αναπληρωματικό για την προγραμματική. Κώτα Στακτικός, Βάσος Αναπληρωματικός, έτσι? Και πρέπει να μπουν και από την Αντιπολίτευση, κ. Αδαμώτη. Όχι. Όχι, ωραία. Ομόφωνα, κ. Συνάδελφοι, ομόφωνα. Πάμε στο όγδο θέμα. Είναι πολύ τυπικό αυτό το θέμα, τροποποίτησης παρίθμου 252 του 2018, απόφηση του Περιφερειακού Συμβούλου Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας. Είναι λεκτικό το θέμα, είναι αντικατάσεις της λέξης αποφύτων, που πήραμε για την ΕΠΑΣ, την απόφαση με τη λέξη μαθητευόμενων, όπου υπάρχει στο κείμενο. Για αποφύτων έπρεπε να γράψουμε μαθητευόμενους και εκεί υπήρχε το πρόβλημα. Ομόφωνα, κ. Συνάδελφοι, ομόφωνα. Πάμε στο ένα το θέμα, προσφυγή στη διαδικασία με διαπραγμάτευση για την ανάθεση της Σύμβασης για την προμήθεια ανταλλακτικών και υπηρεσιών επισκευής, συντήρησης για τα οχήματα και μηχανήματα έργοτων με εξοστασίου της ΠΕΠΣΛΟΚΑΣΤΟΡΓΙΑΣ, έπειτα από δύο άγωνους διαγωνισμούς, συνολικού προπολογισμού 46.000 ευρώ. Ναι, κ. Αδαμόπουλε. Εδώ, επειδή είχαμε κάνει ένα διαγωνισμό για να πάρουμε ανταλλακτικά και να συντηρήσουμε τα οχήματα του αποχιονισμού κυρίως και επειδή έρχονται κρίσιμες μέρες με τα χιόνια, θα θέλαμε, επειδή είχαμε δύο άγωνους διαγωνισμούς και η διαδικασία λέει ότι πρέπει να περάσει περιφερειακό συμβούλιο για να προσφύγουμε στη διαδικασία με διαπραγμάτευση, θα ήθελα την έγκριση γιατί είναι πίγουσα κατάσταση και πρέπει πηγώντος να συντηρήσουμε τα οχήματα αποχιονισμού. Υπάρχει καμιά ερώτηση, κ. Συνάνερφη? Ναι, κ. Καρυπίδου. Με ποιον τρόπο θα γίνει ο διαγωνισμός, κ. Αδαμόπουλε? Δεν θα γίνει διαγωνισμός, διαπραγμάτευση. Θα καλέσουμε αυτούς οι οποίοι μπορούν να μας εξυπηρετήσουν με τα συγκεκριμένα ανταλλακτικά, γιατί είναι συγκεκριμένες οι επιχειρήσεις που μπορούν να υποστηρίξουν για τα μηχανήματα έργου. Γιατί να μη βγει στο διαδίκτυο? Στο διαδίκτυο βγήκαν οι δύο διαγωνισμοί, γι' αυτό πρέπει να πάμε τώρα σε διαπραγμάτευση. Βγήκαν οι δύο διαγωνισμοί και βγήκαν άγωνιοι. Δεν ήρθε δηλαδή κανένας. Και αυτούς που θα καλέσετε είναι από την τοπική αγορά. Κάποια άλλη ερώτηση, ομόφωνα, κ. Συνάδελφοι. Πάμε στο δέκατο θέμα, τροποποίηση του προγράμματος έργων 2018 ΠΕ Φλόρινας, που χρηματοδοτούνται από τη ΣΑΕ 041. Υπάρχει ο πίνακας πίσω, κ. Εμπύρο. Πρόκειται για τέσσερα έργα που αφορούν αντιπλημμυρική προστασία στην περιφερειακή ένωτα Φλόρινας, την κατασκευή γέφυρας διάβασης στο ποταμό Ερυγόνα στη τοπική κοινότητα Φλαμπούρου, καθορισμό και της ρέμματος ΤΑΦΚ Τροπεούχου, καθορισμός και της ρέμματος παραπλεύρωσης επαγγελγίου σουδού σκοπιάς Τροπεούχου και κατασκευή αντιπλημμυρικού τυχείου στη τοπική κοινότητα Καυκάσου. Ομόφωνα, κ. Συνάδελφοι. Ομόφωνα. Πάμε στο δέκατο θέμα, τρίτη τροποποίηση του Προγράμματος Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων ΚΑΠ 2018 της Περιφερειακής Ενότητας Φλόρινας. Κύριε Μπύρο. Ναι, κύριε Βόσδου. Για πού λες? Στο δέκατο θέμα, κύριε Βόσδου. Κατασκευή μνημείου. Όχι, δεν υπάρχει κατασκευή μνημείου. Είναι ο παλιός πίνακας, δεν υπάρχει. Εννοείται, κατασκευή μνημείου στη μνήμη του αστυνομικού Κωνστανή Ιλία. Αυτό είναι σε άλλο πρόγραμμα, δεν είναι σε αυτό. Είναι στον πίνακα, όμως, κ. Μπύρο. Καταλάθως, ναι. Αυτό είναι από το ΣΚΑΠ. Άρα το 7... Πού είναι? Α, ναι, κατασκευή μνημείου είναι... Είναι 15.000 ευρώ. Ναι, αυτό είναι από το ΣΚΑΠ, είναι έργο και αυτό... Όχι, όχι. Δεν έχει σχέση στα μνημενικά, είναι στο ΣΚΑΠ. Είναι στους αυτοδυσμούς πόρους. Αυτός είναι στον πίνακα... Στον επόμενο πίνακα. Και ποιο το έχετε περάσει, σε πέντε... Είναι από το ΣΚΑΠ, αυτό. Κύριε Μπύρο, να το σβήσουμε από αυτό και να προσδεθεί... Στο ΣΚΑΠ, είναι στο ΣΚΑΠ. Ναι, είναι στο ΣΚΑΠ. Όχι, λέει... Επειδή είναι στο πίνακα των έργων που είναι αυτότελόν Μπόρον ΚΑΠ, στο αντίστοιχο που είναι και η προηγούμενη τέτοια, αναφέρεται το σημείο αυτό που είναι από το ΣΚΑΠ. Είναι κανονικά στον πίνακα. Αλλά, στην περίπτωση που έπρεπε να το σβήσουμε... Ναι, είναι οι δύο πίνακες και από τότε οι σπόροι μπήκαν στην ίδια σελίδα και τα αντιπλημμυρικά είναι στην ίδια σελίδα. Είναι στο ΣΚΑΠ, αναφέρεται στο ΣΚΑΠ. Απλώς τα έλεγα... Τάξιο. Άρα ο μόφωνα είναι το 10, κύριε Βόσο. Ωραία. Εγώ έλεγα... Είναι στο ΣΚΑΠ, αναφέρεται στο ΣΚΑΠ στο πίνακα. Ωραία. Πάμε στο 11 θέμα. Είναι τροποποίηση του 3ου Προγράμματος Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων ΚΑΠ 2018 της Περιφερειακής Ενώδης Φλόριντας. Είναι συνέχεια. Είναι συνέχεια. Σας έχει δοθεί ο πίνακας. Ομόφωνα, κύριοι συνάδελφοι. Ναι, κύριε Βόσο. Ναι, το 11. Πρόκειται για προμήθεια ψυχρής ασφάλτου, για την προμήθεια δρανών υλικών, τιμή στους συμμηχανημάτων και αυτό το έργο που είπαμε, τα 15.000 για το μνημείο του κ. Κωνστανή, του αστυνομικού. Απατήσατε, κύριε Εμπύρο. Ναι, ναι. Ομόφωνα το 11. Ομόφωνα. Πάμε στο 12 θέμα. Εισήγηση προς το Περιφεριακό Συμβούλιο Περιφέρειας Δηδικής Μακεδονίας σε έκριση τροποποίησης, τρίτη τροποποίηση του προγράμματος έρωμα 2018, που χρηματοδοτούνται από τη ΣΑΕΠ 541. Ο Πίνακας έχει δοθεί. Ομόφωνα, κύριε συνάδελφη. Εδώ υπάρχει μια διαφορά, κύριε Πρόεδρε, με συγχωρείτε. Ναι, ναι, κύριε Εμπύρο. Επειδή στο θέμα αυτό αποσύρεται η συντήρηση ασφαλτόστρωσης του δικού δικτύου από περιοχή Αγίου-Θανασίου στο Περιφεριακό Δρόμο Μελίτης. Τα 79.800. Αν είχε γίνει κάποιο λάθος από την υπηρεσία και αντικαθίσταται από την πεζοδρόμηση του συγκεκριμένου τμήματος που είναι ευθύνη της περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας. Εμπύρο, επειδή πρέπει να γραφτεί η απόφαση ποιο είναι και ποιο αντικαθίσταται, γιατί έχουμε τον Πίνακα μπροστά μας. Επειδή υπάρχει στη μία πρόταση του περιφερειακού, είναι η κατασκευή των πεζοδρομίων στον οικισμό του Αγίου-Θανασίου 60.000, κατασκευή πεζοδρομίων στην κοινότητα αρμενοχωρίου 50.000 και ασφατώστρωση δρόμου Αγίου Βαρθολομέου 39.800, αυτά είναι τα ορθά. Κύριε Εμπύρο, επειδή πρέπει να γράψουμε την απόφαση και είναι σοβαρό αυτό, έχετε στείλει και το ορθό. Εδώ είναι, εδώ είναι. Είναι εκεί. Δώστε το, σας παρακαλώ, στη Γραμματέα. Κύριε Πρόεδρε, ναι, αυτά τα έργα, τα περισσότερα από αυτά εδώ τα έργα, αναφέρονται μέσα σε κοινότητες, σε οικισμούς. Κύριε Εμπύρο, ακούστε τον κύριο Πόσβου. Τα έργα λέει αναφέρονται σε κοινότητες και σε οικισμούς. Δηλαδή, η ασφαλτώστρωση στοπική κοινότητα ηθιάς και... Είναι ο περιφερειακός δρόμος που είναι ευθύνη της περιφερειακής, όπως ξέρετε, υπάρχει περιφερειακός δρόμος από την Ιταία Σωτήρη, ο οποίος είναι σε Εκκακοχάλια, αυτός είναι ακριβώς. Και η πεζοδρόμηση είναι πάλι ευθύνη της περιφερειακής ενότητας, που είναι στον Άγιο Θανάσο, η ευθεία που πάει προς τη Μελήτη, που εκεί ξέρετε ότι υπάρχουν και παιδιά μικρά. Είναι χαρακτηρισμένος επαρχιακός στο δρόμο σου. Είναι επαρχιακός ακριβώς, ναι. Καλά, εκείνος δεν είναι χαρακτηρισμένος σε τίποτα ο δρόμος. Είναι επαρχιακός, δικός μας είναι, αυτή είναι η δικιά μας. Απόφαση του κ. Βακίδερνα. Ομόφωνα κ. Συνάδελφοι, ομόφωνα. Πάμε στο 13ο, τροποποίηση 2 του Προγράμματος Έργων Χρηματοδοτούμενων από τα ταμμιακά υπόλοιπα παρελθόντων ετών ΠΕΦΛΟΡΙΝΑΣ. Υπάρχει ο πίνακας και είναι μπύρο. Ναι, τα ταμμιακά υπόλοιπα. Να διευκρινίστε, τι είναι αυτά τα ταμμιακά υπόλοιπα. Όχι αυτά, είναι που αναφερθήκαμε προηγουμένως. Ωραία. Αυτά είναι, αυτά είναι. Υπάρχει ερώτηση κ. Συνάδελφοι. Αυτά τα ίδια, και στο 12ο και στο 11ο. Όχι, όχι, σε αυτό είναι αυτά τα έργα που αναφερθήκαμε, είναι σε αυτό το θέμα. Αυτό το 6 που λέτε κ. Μπύρο, ασφαλτοστρώσεις δρόμων διαπλάτης τεχνικού, στην είσοδο του τοπικού διαμερίσματος μελίτης. Είναι δικό μας ή είναι δίκο μας, παιδί μου, δικό μας, ναι, ναι, ναι, ομόφωνα κ. Συνάδελφοι, εδώ βλέπω ότι στο 13 έχει κατασκευή πεζοδρομίων 60.000 και αν δεν κάνω λάθος και στο 12, είναι ασφαλτόστωση οδηγικού δικτύου, ναι, ναι, ναι, ομόφωνα κ. Συνάδελφοι, ομόφωνα. Πάμε στο 14ο που είναι αφορά τρόπους δημοπράτησης των αρκετών μικρών έργων. Ξεκινάω από το πρώτο το 14 που λέει καθαρισμός αιρισμάτων οδηγικού δικτύου ΠΕΨΝΟ ΦΛΟΡΙΝΑΣ προοπλογισμού 70.000 με VPA, είναι με συνοπτικό διαγωγμό του Άρθρου 117 του νόμου 4412 του 2016. Ομόφωνα, κ. Συνάδελφοι. Ναι, κ. Ζαμπελιάδο. Αυτό το έργο, ελούσα, επειδή είναι σημαντικό προοπλογισμό, εμείς θα προτείναμε να γίνει διαγωνισμός, κ. Πρόεδρε. Όλα τα έργα που είναι μέχρι 70.000 μας διευκολύνει και μας στη διαδικασία λόγω και των επιτροπών. Ενώ τα υπόλοιπα έργα που είναι πάνω από 100.000 πάνε η ηλεκτρονική δημοπρασία και εκεί ορίζεται αυτόματα. Είναι κάτι επίγονο, είναι κάτι πηγαίνει. Ναι, είναι επίγον γιατί αφορά το πρόγραμμα της περιφερειακής ενότητας χώρας και είναι παρεμβάσεις οι οποίες πρέπει να γίνουν όσο γίνεται νωρίτερα. Κύριε Σκάτα, μας έκανε μια παρατήρηση. Ναι, ομόφωνα, κ. Ζαμπελιάδο. Ξάλλον, συνοπτικός διαγωνισμός, είναι διαγωνισμός... Πάλι διεθνής, κανονικός διαγωνισμός. Κανονικός διαγωνισμός, με δημοσιότητα και όλα. Άρα ομόφωνα το 14, το 15, τρόπος εκτέλεση του έργου ασφαλτόστροφισης στην τοπική κοινότητα ειτσιάς 100.000 ευρώ, είναι ηλεκτρονικός διαγωνισμός με χρήση αισίδησης. Άρα η πλήνειο του το ποσό πάνω από 70.000 ευρώ, είναι ανοιχτή διαδικασία του Άρθου 27 και του Άρθου 36, ηλεκτρονικός διαγωνισμός. Ομόφωνα, ομόφωνα. Πάμε στο 16, τρόπος εκτέλεση του έργου αντιμετώπισης χυμαρολάβας οδικού δικτύου πιέψινο φλόρνες προπολεγισμού δαπάνις 250.000 ευρώ με VPA. Και αυτός είναι ηλεκτρονικός διαγωνισμός, ανοιχτή διαδικασία. Ομόφωνα. Αυτός σε ποια σημεία του οδικού δικτύου αναφέρει? Σε διάφορα σημεία είναι... Το ξέρω, υπάρχει κάποιος πίνακα... Είναι στο Νιφαίο, είναι από την άλλη μεριά του Νιφαίου προς την Ιδρούσα, είναι σε σημεία που είναι στο Καρτερό, είναι διάφορα σημεία του οδικού δικτύου που θα γίνουν παρεμβάσεις. Έχουμε και κατολιστήσεις τα γνωστά... Φαντάζουμε, κύριε Εμπύρο, ότι υπάρχει προκήρυξη όλα κανονικά και τα σημεία τα οποία θα γίνουν παρεμβάσεις. Ναι, ακριβώς, από τη τεχνική υπηρεσία. Ναι, κύριε Κεσέ, θέλατε να ρωτήσετε κάτι? Αυτό. Εδώ βλέπω στα θέματα, για να το θέσω και στα τρία, μιάση περάσαμε, στο 15, 16, 17, θα πρέπει να υπάρχει προδημοσίευση, σύμφωνα με το άρθρο 27 του νόμου 4412. Αλλιώς, λέτε επίγον στην κυρία Συμπηλιάδου που σας ρώτησε, επίγον βάσει του σχεδιασμού, να τελειώσω, κύριε Αντιπεριφερειάρχα, μόνο το σεβασμό. Από τη μία, τα χαρακτηρίζεται επίγοντα και από την άλλη πλευρά, σύμφωνα με το άρθρο 27 του νόμου 4412, εάν δεν υπάρχει προδημοσίευση, θα πρέπει να δοθεί δυνατότητα του χρόνου 35 ημερών. Ήρθαν και γιορτές, πάει ο χρόνος. Δεν μπορεί να είναι επίγον να μας το φέρνετε εκτός, αν υπάρχει προδημοσίευση. Που εγώ δεν έχω δει κατέτοιου, ούτε αναγράφεται πουθενά, για να γίνει εντός 15 ημερών. Υπάρχει προδημοσίευση να γίνει στις 15 ημέρες, είναι το ερώτημα, ή όχι. Αν δεν υπάρχει, πάμε σε 35 ημέρες. Με τυχόν ενστάσεις, το επίγον που το κάνουμε με συνοπτικές διαδικασίες και με τις ενστάσεις μπορεί να τελειώσει και ένα εξάμινο, να μην πω και η θητεία σας, η τρέχουσα θητεία της περιφερειακής αρχής, δεν μπορώ να το καταλάβω πως είναι επίγον. Κύριε Εμπειρό. Εγώ τι να σας απαντήσω τώρα. Είναι διαδικασίες οι οποίες προβλέπονται, ούτως ή άλλως οι διαγωνισμοί είναι ανοιχτοί, είτε γίνεται με συνοπτικό διαγωνισμό, είναι ανοιχτός, είτε γίνεται ηλεκτρονικός, είναι ανοιχτός. Απλώς στο νεοελεκτρονικό, υπάρχει δυνατότητα και η παρέμβαση που γίνεται μέσω των επιτροπών που ορίζει το Υπουργείο και αυτή η διαδικασία είναι μια επιπρόσθετη καθυστέρηση 15 ημερών. Αυτή είναι μια σημαντική καθυστέρηση για τις υπηρεσίες και γι' αυτό το λόγο προχωρούμε σε αυτές τις δημοσιεύσεις. Άρα θα πάμε σε 35 μέρες, όχι 15, γιατί δεν υπάρχει προδημοσίευση. Σας επαναβάνω, το άρθρο 27. Δεν είπα ότι υπάρχει προδημοσίευση. Άρα, όχι 15 μέρες, 35. Δεν είπα 15 μέρες, όσες προβλέπονται. Ομόφωνα το 16 είναι ανοιχτή ηλεκτρονική διαδικασία που είναι προβληπόμενη από τον νόμο και είναι αυτές αυτή του 35 ημερών και θα γίνει και προδημοσίευση. Ομόφωνα το 16, κυρίες συνάδελφοι, ομόφωνα. Πάμε στο 17, τρόπος εκτέλεσης του έργου Αντιπλημμυρική Προστασία Εθνικού Επαρχαιακού Δικτύου Πρεσπών, προϋπολογισμό 124.000 με VPA, ανοιχτή διαδικασία το άρθρο 27 και το άρθρο 36, το οποίο είναι η διάρκεια του πρόσφυγου του πρόεδρου του ΕΕ και του πρόεδρου του ΠΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑ Αυτό είναι δημοκρατικός δρόμος. Έχουμε κάνει προγραμματική σύνδεση. Θα την κάνουμε, ναι. Μισό λεπτό, ψάλλωσε. Μισό λεπτό, κύριε. Μισό λεπτό. Δεν μπορούμε να φέρουμε τρόπο δημοκράτησης χωρίς να έχει προϋπράξει προγραμματική σύνδεση. Ούτως ή άλλως το έργο, κύριε Δακή, θα αυτοδημοκρατηθεί. Δεν υπάρχει και η προγραμματική. Θα ήθελα να παρακαλέσω να... Στο επόμενο περιφερειακό θα έχουμε. Κύριε Αντιπεριφερειάρχα, θέλω να παρακαλέσω να αποσυρθεί, να ερθεί στη προγραμματική σύνδεση και να το ψηφίσουμε κατά την κύμη νομοθεσία. Έχουμε μόλις τη διάθεση να γίνει το έργο, αλλά να γίνει σύμφωνα με τα προεδρικά. Όπως θέλετε, κύριε. Και παρακαλώ, κύριε Πρόεδρε, αυτά να ελέγχεται. Έχετε δίκιο, κύριε Δακή. Έχετε δίκιο. Και εγώ το εψήμανα κάποια στιγμή... Στον τρόπο δημοπράτησης αποσύρεται το έργο, εντάξει. Επειδή είναι δημοτικό, πρέπει να γίνει προγραμματική σύμβαση. Ωραία. Αποσύρεται το 2019. Πάμε στο 2020. Και το λέω, κύριε Πρόεδρε, αυτό... Έχετε δίκιο, κύριε Δακή. Γιατί το δημοπράτησης αποσύρεται το έργο, εντάξει. Και το λέω, κύριε Πρόεδρε, αυτό... Έχετε δίκιο, κύριε Δακή. Γιατί είναι αδιανόητο να έχουμε τρόπο δημοπράτησης για ένα έργο, στο οποίο δεν υπάρχει... Όχι, δεν είναι το ίδιο καθόλου. Δεν υπάρχει προγραμματική σύμβαση. Λέει για το 2020 ο κύριος Δήρος, κύριε Δακή, και το 2020 είναι κατασκευή πεζοδρομίου στην τοπική κοινότητα αρμενου χωρίου. Άρα κι αυτό αποσύρεται το 2020. Θέλει προγραμματική σύμβαση κι αυτό. Αυτό που λέτε για τα πεζοδρόμια... Όχι, είναι άλλο εκείνο, αυτό λέει κατασκευή πεζοδρομίου στην τοπική κοινότητα αρμενου χωρίου, μέσα στο χωριό. Πες όλοι το να το βρούν ποιο λέμε. Το 2020. Αποσύρεται και το 2020, θέλει προγραμματική σύμβαση. Και το 2021 που είναι κατασκευή πεζοδρομίου... Το 21 είναι δικό μας, είναι στο αρχαϊκό δίκτυο. Ωραία. Εντάξει, κυρία Δαγκή, θα έρθει η προγραμματική σύμβαση και μετά ομόφωνα το περνάμε. Άρα το 2020 αποσύρεται. Πάμε στο 2021. Κατασκευή πεζοδρομίου στον οικισμό Αγίου Αθανασίου στη Διασταύρωση Μελίτης. Σε 60.000 ευρώ με FPA. Με συνοπτικό διαγωνισμό. Είναι υπαρχιακό δίκτυο. Είναι υπαρχιακό δίκτυο. Ομόφωνα, κύριοι συνάδελφοι. Ομόφωνα. Πάμε στο 2022. Τρόπος εκτέλεσης του έργου Κατασκήβη Γέφυρας Διάβαση του Ποταμού Εργώνα στη Τοπική Κοινότητα Φλαμπούρου με προπορισμό 60.000 ευρώ με FPA. Κύριε Επίρο, είναι αυτό. Με FPA. Γιατί δεν αναγράφετε. 60.000 ευρώ με FPA. Είναι κάτω ακριβώς από το Φλαμπούρο. Όπως γνωρίζετε τώρα τα ρέματα όλα υπάγονται στην περιφερειακή κοινότητα. Και εντός οικισμών ακόμα, πλέον έχουμε την ευθύνη εμείς. Είναι ένα νέο στοιχείο που έχει προκύψει μετά το τελευταίο νόμο και αυτό πραγματικά μας δημιουργεί επιπρόσθετα προβλήματα. Και όπως γνωρίζεται και η περιφερειακή κοινότητα Κοζάνης, ήδη εκπονεί μια μελέτη για συνολικές παρεμβάσεις σε όλα τα ρέματα που αφορούν. Πρέπει το ίδιο να γίνει σε όλες τις περιφερειακές ανότητες. Γιατί είναι πράγματι μια πολύ... Είναι γύρω στα 300 μέτρα έξω από το Φλαμπούρο. Ναι, ναι, προς τη Φλόρινα. Είναι με συνοπτικό διαγωνισμό. Είναι διάβαση που έχει μια συνέχεια. Είναι κάπου το γήπεδο που είναι σε αυτό το σημείο. Ομόφωνα, κύριοι συνάδελφοι. Μια ερώτηση. Ναι, κύριε Κιωσέ. Ναι, κύριε Κιωσέ. Ναι, ναι. Γιαβάζω, κύριε Αντιπεριφερεάρχα, την εισήγηση στο 22, που αφορά τη γέφυρα 60.000 ευρώ. Έχοντας υπόψη το ανωτέρο α σχετικό. Σχετικά δεν βλέπω κανένα, μόνος και το θέμα έχει. Ποιο είναι το σχετικό. Σχετικά με την αναγκαιότητα, τι εννοείται. Εσείς πέστε μου ποιο είναι το σχετικό. Το έντυπο έγγραφο που διαβάζω εγώ, η εισήγηση, λέει έχοντας υπόψη το ανωτέρο α σχετικό, αλλά σχετικό δεν έχει κανένα, ούτε α, ούτε β, ούτε γ, ούτε δ. Ποιο είναι το σχετικό αυτό. Δηλαδή υπόψη ποιο σχετικό γίνονται όλα αυτά. Είναι ο πίνακας κύριε Κοιοσέ. Ο πίνακας είναι σχετικό. Όχι προς τα που... Λοιπόν ο Μόφραγκ, κύριε συνάδελφη. Βλέπω το ίδιο εσύ και στο επόμενο κύριε Πρόεδρε. Και το 22 και το 23 και το 24. Είναι έργα όπως είπα φίλε, είναι έργα τα οποία αφορούν τα ρέματα και πρέπει να κάνουμε παραγωγή. Κύριε Πύρο, ο κύριος Κοιοσές δεν λέει για το έργα. Δεν έχω για την ανάγκη. Λέτε αναφέρει ένα σχετικό που δεν βλέπω ποιο είναι το σχετικό. Ούτε αν είναι με ΦΠΑ, ούτε χωρίς ΦΠΑ αυτό που έκανα. Αυτό λέω. Να μην παρεξηγηθώ. Είναι με ΦΠΑ. Είναι κάποια κακή αντίγραφη από κάποιο άλλο εισήγηση, κάποια ένταξη κάποιο άλλο έργο ή έγινε βεβιασμένα στο πόδι. Και όλα τα έργα βλέπω είναι στην περιοχή του Δήμου Φλωρίνης. Να έμεινε στην ΠΕΠΣΟΝΟ Φλωρίνας αλλά στο Δήμο Φλωρίνας. Έχουμε βάλει και στο Δήμο Φιλώτα και τα λοιπά. Όλα δεν τα είδα. Έχουν μπει σε προηγούμενο Περιφερειακό Συμβούλιο. Εδώ είμαι σε όλα εγώ αλλά δεν τα θυμάμαι. Γελάει ο κύριος Πρόεδρος, δεν πειράζει. Κάτι είπαμε με τον κύριο Σώκωτη. Του είπα ένα ωραίο να το πω μετά. Λοιπόν, κύριε συνάδελφε ομόφωνα το 22. Αυτά, κύριε Πρόεδρο, είναι με ΦΠΑ και τα τρία έργα. Ναι, με ΦΠΑ που έπρεπε να αναγράφω. Πάμε στο 23, τρόπος εκτέλεση του έργου κατασκευή αντιπλημμυρικού τυχίου στην τοπική κοινότητα Καυκάσου προπορεγισμού 20.000 με συνοπτικό διαγωνισμό. 20.000 με ΦΠΑ ξανά, κύριε Πείρρο. Ακριβώς, όλα όλα. Γιατί συνήθως το 20.000, κύριε Πείρρο, το βάζουμε χωρίς ΦΠΑ για να πάει 24.400 να είναι στο όριο. Με ΦΠΑ. Με ΦΠΑ είναι το 20.000. Ναι, ναι, ναι, ναι. Ομόφωνα, κύριε συνάδελφε. Ομόφωνα το 23. Πάμε στο 24, τρόπος εκτέλεση του έργου καθαρισμού σκήτης ερεμάτων τοπικής κοινότητας τροπεούγου με προπορεγισμό 50.000 ευρώ με ΦΠΑ. Με συνοπτικό διαγωνισμό ξανά. Σύμφωνα με το άρθρο, με το νόμο 4412 του 16 άρθρο 117. Ομόφωνα, κύριε συνάδελφε. Ναι, ναι, κύριε Γόστο. Οι όσοι έχουν ασχοληθεί, όσοι έχουν ασχοληθεί, όσοι έχουν ασχοληθεί, όσοι έχουν ασχοληθεί, όσοι έχουν ασχοληθεί, όσοι έχουν ασχοληθεί, όσοι έχουν ασχοληθεί, όσοι έχουν ασχοληθεί, όσοι έχουν ασχοληθεί, όσοι έχουν ασχοληθεί, όσοι έχουν ασχοληθεί, όσοι έχουν ασχοληθεί, όσοι έχουν ασχοληθεί, όσοι έχουν ασχοληθεί, όσοι helicopters στον α us Sueиков τα γυ materia. Όσοι έχουν ασχοληθεί, όσοι έχουν ασχοληθεί, όσοι έχουν ασχοληθεί, όσοι έχουν ασχοληθεί, όσοι έχουν ασχοληθεί, όσοι έχουν ασχοληθεί, όσοι έχουν ασχοληθεί, όσοι έχουν ασχοληθεί, όσοι έχουν ασχοληθεί, όσοι έχουν ασχοληθεί, Στο μέγιστο της απόδοσης θα πρέπει να τα προγραμματίζουμε ώστε να κατασκευάζονται τον Οκτώμβριο. Γιατί όταν ξεκινήσουν τώρα, αυτό που είπε και πριν ο κ. Κιωσίας, μέχρι να γίνει η δημοπράτηση, να υπογραφεί η σύμβαση, να μπει ο Εργολάβος το Μάρτιο, τον Απρίλιο, όποτε θα μπει, θα αντιμετωπίσει πρόβλημα γιατί θα είναι αφησμένες τις στάσμες. Αυτά με συγχωρείς. Ναι, όχι, να σας πω. Κύριε Κιωσέ, μην πείτε πάλι το άλφα σχετικό. Αυτά είναι τα έργα τα οποία προέκυψαν. Με συγχωρείτε. Είναι έργα από τα αντεπλημμυρικά που είχαμε το προηγούμενο διάστημα και προέκυψαν οι εκκτώσεις, γι' αυτό τα βάλαμε τώρα. Να έχουμε μια ετοιμότητα του χρόνου να ξεκινήσουν να υλοποιούνται. Αν είναι δυνατόν, δεν υπάρχει καμία τέτοια σκοπιμότητα και καμία τέτοια διάθεση. Ούτως ή άλλως, η Περιφερειακή Ενότητα Φλόρινα προγραμματίζει, μετά από δέσμευση των υπηρεσιών αλλά και του κ. Περιφεριάρχη, να κάνουμε κάποιο έργο αντιπλημμυρικό που θα είναι πολύ μεγάλο. Ομόφωνα, κύριοι συνάδελφοι. Ομόφωνα και το 2025. Πάμε στο τελευταίο το 2026. Ένδειξη, τροπουπίσεις της αρίθμημα 114 του 2018. Απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Μακεδονίας για το έργο με τίτλο μελέτης διαχείρισης λιμάτων νομού Φλόρινας, ΔΕΕΜΕΛΗΤΗΣ. Υπάρχει μια τροποποίηση όσον αφορά την εξοδότηση του Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας, κ. Θεόδωρο Καρυπίδη, για την υπογραφή της, ενώ ήταν στον αντιπεριφερειάρχη. Και τον ορισμό δύο τακτικών εκπροσώπων με τους αναπληρωτές του Συγκέντρου Παρακολούθησης, που είναι ο Κωνσταντίνος Γέρος και ο Σωτήριος Βόσδου και αναπληρωματικά ο Γιώργιος Σαντινάδης και η Γιάννη Σκιωσές. Ομόφωνα η τροποποίηση να την υπογράψει ο κ. Περιφερειάρχης. Γιατί η προηγούμενη έλεγε... Είχε εξοδοτήσει εμένα και ήταν αυτό ο λάθος. Είναι του κ. Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας. Αν δεν έχει την εξοδοτήση από τον Περιφερειάρχη, όχι. Ομόφωνα και το 26, κύριοι συνάδελφοι. Ευχαριστώ πολύ. Λύεται η συνεδρίαση. Καλό σας βράδυ. Θα έχουμε ακόμα ένα προς το τέλος του μήνα, ακόμα μια συνεδρίαση. Έχουμε κάποια θέματα, θα τα περάσουμε και αυτά. Σας ευχαριστώ, κύριοι συνάδελφοι. Προς το τέλος. Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Παρακαλώ, κύριέ μου, ευχαριστούμε. Παρακαλώ, κύριέ μου, ευχαριστούμε. Παρακαλώ, κύριέ μου, ευχαριστούμε. Παρακαλώ, κύριέ μου, ευχαριστούμε. Παρακαλώ, κύριέ μου, ευχαριστούμε. Παρακαλώ, κύριέ μου, ευχαριστούμε. Παρακαλώ, κύριέ μου, ευχαριστούμε. Παρακαλώ, κύριέ μου, ευχαριστούμε. Παρακαλώ, κύριέ μου, ευχαριστούμε. Παρακαλώ, κύριέ μου, ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Παρακαλώ, κύριέ μου, ευχαριστώ. Ευχαριστώ, κύριέ μου. Ευχαριστώ, κύριέ μου.