4η Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας 2019 (Δήμος Καβάλας - Μunicipality of Κavala, 2019)
: Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Κύριε Ποτόλη, όπου πάτε. Ξεκινάμε. Ξεκινάει η τέταρα της συνεδρίας του Δημοτικού Συμβουλιού Καβάλας Με βάλας 5η 14 Δευτέρου 2018. Έχουμε δύο θέματα, αγαπητοί συνάδελφοι, έκτακτα. Το πρώτο έκτακτο θέμα είναι η δωρεάν παραχώρηση της χρήσης του υπογείου χώρου στο Πολύκεντρο της Νέας Καρβάλης. Ο κ. Καλανταρίδης, παρακαλώ. Να θυμίσω, καλησπέρα συνάδελφοι, να θυμίσω ότι σε προηγούμενη συναιδρίαση είχε παρεμβρεθεί εδώ και εκπρόσωπος ή μάλλον εκπρόσωποι του Ποντιακού Συλλόγου όπου εκεί μετά από ένα πρόβλημα το οποίο διαπιστώθηκε με το συμβόλιο εκμοίσθωσης που υπήρχε, είχε γίνει διακοπή και είχε ζητηθεί ήδη σε προφορικό επίπεδο τότε και πλέον το έχουμε μπροστά μας έγραπτο επίπεδο από τον Σύλλογο να μπορεί τουλάχιστον να χρησιμοποιηθεί αυτός ο χώρος ως αποθηκευτικός για τον εξοπλισμό του Συλλόγου, τις στολές, τα μηχανήματα τα οποία έχουν και ότι άλλο τέλος πάντων αποτελεί περιουσιακό στοιχείο του Συλλόγου. Έχουμε λοιπόν αυτή την έντιση βάσει της οποίας ζητείται η παραχώρηση αυτού του χώρου προκειμένου να αποθηκεύσουν τα περιουσιακά του στοιχεία και επίσης κάτι το οποίο δεν θα το αποφασίσουμε εδώ εμείς αλλά θα γίνει συνεχεία να μπορούν να χρησιμοποιήσουν τον χώρο στην αίθουσα που βρίσκεται ακριβώς από πάνω την αίθουσα εκδηλώσεων αν μπορώ να τη χαρακτηρίσω έτσι να μπορούν να τη χρησιμοποιούν ως χώρο για τις πρόβεσθους. Πλέον επισήμως όπου εκεί κάτι τέτοιο επιτρέπεται. Όταν γνωρίζουμε το θέμα νομίζω δεν υπάρχει κάτι το οποίο αν θα συζητηθεί. Δεύτερο έκτακτο θέμα χορίγιση πρώτης παράτης προθεσμίας υπερεύσης του έργου επισκευές και κατασκευές στο Βερούλιο Γήπεδο. Παρακαλώ. Λοιπόν χωρίς πλάκα σας παρακαλώ πολύ εδώ τη λέξη Βόρεια Μακεδονία τέλος. Λοιπόν τέλος δεν υπάρχει. Όποιος θέλει να μιλάει σκόπια τέλος. Μόνο σκόπια. Βόρεια Μακεδονία εδώ μέσα δεν υπάρχει. Παρακαλώ. Λοιπόν θέλω να ρωτήσω. Θέλω να ρωτήσω το εξής στην κυρία αντιδήμαρκο. Η υπηρεσία απορρίπτει και δεν συμφωνεί με τους λόγους της έτησης που κατέθεσε η εταιρεία για την παράταση. Βέβαια η υπηρεσία από μόνη της λέει ότι υπάρχουν κάποιοι άλλοι λόγοι ή ένα συγκεκριμένος λόγος λόγω των καιρικών συνθηκών βάσει του οποίου λόγου συμφωνεί να δοθούν 60 μέρες παράταση. Όμως εδώ μπαίνει ένα ερώτημα. Η εταιρεία στην έτηση της δεν επικαλείται αυτόν τον λόγο. Και εμείς δηλαδή χωρίς να τον επικαλείται η εταιρεία αποφασίζουμε και δίνουμε την παράταση για άλλο λόγο. Λοιπόν, θεωρούμε ότι πρέπει να ενημερωθεί η εταιρεία και αν συμφωνεί, διότι προσέξτε, θα πάρουμε μια απόφαση για λόγους τους οποίους δεν επικαλείται η εταιρεία παράτασης. Αυτό θεωρώ ότι δεν είναι σωστή απόφαση. Θα πρέπει η εταιρεία να της γίνει γνωστή ότι απορρίπτουμε τους λόγους, όμως θεωρεί η υπηρεσία ότι οι λόγοι είναι διαφορετικοί και θα μπορούσαν να πάρουν παράταση, να ενημερωθεί, να ξανακάνει αίτηση η εταιρεία με τους συγκεκριμένους λόγους που συμφωνεί η υπηρεσία και τότε, βεβαίως, καμία αντίρρηση το σώμα να δώσει την όποια παράταση χρειάζεται και πρέπει να δώσει. Μπορεί ευτεπάγγελτα η υπηρεσία να κρίνει λόγους και να δώσει παράταση ή πρέπει να ξαναρθεί με αίτημα του ανάδοσης. Όχι, μπορεί η υπηρεσία να κρίνει, διότι σε καθημερινή βάση εκ της νομοθεσίας θυρίται η ημερολόγη εργασιών εκτέλεσης του έργου και ούτως ή άλλως διαφαίνεται από το ημερολόγιο, το οποίο θυρίται ότι λόγω κακογερίας υπήρχαν εργασίες οι οποίες δεν εκτελέστηκαν, δηλαδή στα επιμέρους κομμάτια του χρονοδιαγράμματος δεν είναι εντός η κοινοπραξία. Θεώρησε η κοινοπραξία πιο στιβαρούς τους λόγους να επικαλυστεί σε ό,τι έχει να κάνει με την έγκριση της ποιότητας υλικών ή της πιστοποίησης των υλικών, κάτι όμως που στο ενδιάμεσο χρονικό διάστημα είχε απαντηθεί με τα έγγραφα τα οποία μνημονεύονται στην εισήγηση της παράτασης, δεν είναι δηλαδή λόγοι στους οποίους μπορεί να στηριχθεί η εταιρεία. Όχι έχουν να κάνουν με τις πιστοποίησης υλικών, τα οποία ενδιάμεσα είχαν απαντηθεί. Θα δεχτείτε την εισήγηση της εμπειρισίας. Αλλά έχει άλλους λόγους από το ημερο... Δεν τους επικαλείται η εταιρεία. Δεν είναι ώρα. Έχουμε προθεσμία. Θα επανέλθει η εταιρεία με καινούργια αίτηση για να τελειώνουμε. Πάμε παρακάτω. Αποσύρετε. Ημερία σε διάταξη, τακτικά θέματα. Παρακαλώ τελείωσε το θέμα. Ας ακολουθήσουμε τη σωστή διαδικασία να τελειώνουμε. Πρώτο θέμα. Δεύτερη αναμόρφωση. Δεν πειράζει. Σας παρακαλώ τώρα. Θα ρωθείτε στο επόμενο συμβούλιο να το περάσουμε. Σας παρακαλώ πολύ τώρα. Μην κάνουμε θέματα. Πάμε στην ημερή σε διάταξη. Έχουμε προθεσμία πολύ μεγάλη. Σας παρακαλώ. Δεύτερη αναμόρφωση προϋπολογισμού δημοκαβάλλας οικονομικού έτους 2019. Κύριε Πρόεδρε να ρωτήσω κάτι. Παρακαλώ. Επειδή έχουμε μπει στα έκτατα και στα τακτικά. Όχι. Έχετε υπόψη σας ότι έχει δοθεί σε δημόσια διαβούλευση η συγχόνευση του ΤΕΙ Ανδρολικής Μακεδονίας διαιτνές πανεπιστήμιο έως στις 22 Δευτερού, έως την μεθεπόμενη Παρασκευή, όχι αύριο την επόμενη Παρασκευή. Δηλαδή δεν καταλαβαίνω τι είναι σήμερα και δεν έχουν πρωί μιλησίες. Ποιος είναι ο λόγος που δεν έχουν μιλησίες. Δουλειάζονται κάποιοι να πάνε στις αγάπες τους και να αγαπηθούν. Ναι, είναι η μέρα σήμερα ιδιαίτερη και οι άνθρωποι έχουν υποχρεώσει. Συγγνώμη, κύριε Πρόεδρε, δεν θα έχουμε την ευκαιρία. Να μην βάζω τη συναιδρία σήμερα, πρόεδρε. Συγγνώμη. Δεν γινόταν, δεν γινόταν. Έχει 1,5-2 μήνες που σας έδωσα το σχέδιο για τις ειχόνες των τιμήματων. Και σε εσάς και στους επικεφαλείς των παραντάξεων. Έως την άλλη Παρασκευή, το θέμα αυτό θα κλείσει η Δημόσια Διαβουλή και θα πάει να ψηφιστεί. Δεν μας ενδιαφέρει τι θα γίνει το ΤΕΙ. Δεν μας ενδιαφέρει εάν το ΤΕΙ αναβαθμίζεται ή υποβαθμίζεται. Θεωρείτε ότι το θέμα αυτό δεν είναι τόσο σοβαρό έτσι που να διαταράξει την καθημερινό ετά μας εδώ για να πάμε να διασκεδάσουμε. Συγγνώμη, κύριε Πρόεδρε. Τι εννοείτε. Έχουμε κάποιο θέμα για το ΤΕΙ και δεν το ξέρω τι να κάνουμε. Φιλολογική συζήτηση. Έχετε κάποιο θέμα για ψήφισμα και λοιπά. Κοιτάξτε, είμαι κατά των ψηφισμάτων. Ψηφίσματα. Αλλά μιλάμε για Δημόσια Διαβούλευση. Εάν θεωρείτε το γεγονός ότι η Καβάλα είχε ένανότατο τεχνολογικό εκπαιδευτικό ίδρυμα και τώρα θα έχει παράρτημα. Είχε δύο σχολές με έδρα την Καβάλα και τώρα θα έχει δύο σχολές με μία έδρα Θεσσαλονίκη και άλλη έδρα στην Καβάλα. Άλλα ουσιαστικά μία σχολή στην Καβάλα. Είχε οχτώ τμήματα και τώρα έχει εφτά. Αν θεωρείτε το τμήμα αυτό, κύριε Πρόεδρε, και συγγνώμη για τον Τόνο, ότι δεν είναι σοβαρό, τι θα σας πω, να πάμε να γιορτάσουμε τον Αγίου Βαλεντίνο. Δεν το είχαμε υπόψιν αυτό το θέμα, κύριε Σαφόπουλε. Ναι, αλλά δόθηκε σήμερα σε διαβουλεύση, κύριε Πρόεδρε. Συγγνώμη. Στα πρωί μερισιά σε εγώ για να το θέσω υπόψη σας στο θέμα αυτό. Δηλαδή, θα τελειώσει η ιστορία αυτή την άλλη Παρασκευή και να πάμε. Έχετε υπόψη σας, κύριε Πρόεδρε, ότι οι Σέρες παίρνουν τρεις σχολές από τις οποίες η μία είναι πολιτεχνική, είναι πενταετούς φίτησης. Και εμείς εδώ τι κάνουμε. Μιλάμε και διεκδικήσεις, κύριε Πρόεδρε. Συγγνώμη. Ναι, αλλά είναι τόσο σοβαρό θέμα με ένα πρωιμερησίας και να πούμε, να πει μια απάντηση, η Δήμαρχος, να πει τι, συμφωνούμε, διαφωνούμε και λοιπά. Να κάνουμε έκτακτη συνεδρίαση, γι' αυτό το θέμα είναι πάρα πολύ σοβαρό. Καλά κάνετε, αλλά νομίζω ότι η ώρα αυτή τη στιγμή, στους πρωιμερησίες διατάξεις συζήτηση, να εκφράσουμε κάποιες απόψεις θέλετε, να πούμε κάτι. Τι να πούμε, κύριε Μουριάδη. Κύριε Πρόεδρε, αν μου επιτρέπετε, μια τέτοια συζήτηση που είναι σοβαρή, θα έπρεπε να γίνεται και παρουσία της ακαδημαϊκής κοινότητας. Δηλαδή, θα είναι δυνατόν χωρίς το ΤΕΙ να κάνουμε μια συζήτηση. Συμφωνείτε να ορίσουμε μια έκτακτη συνεδρίαση άμεσα τις επόμενες ημέρες. Μισό λεπτάκι, κύριε Πρόεδρε. Μόνο με αυτό το θέμα, ναι. Να γίνει μια επικοινωνία με το ΤΕΙ, να μας εξηγήσουν στην κυρία Δήμαρχο Προφανώς, ή και σε εσάς εάν χρειαστεί, εάν συμφωνούν με αυτό το οποίο δίνεται σε διαβούλευση ή όχι, και εφόσον διαφωνούν ή έχουν κάποιες αντιρρήσεις, τότε, κύριε Πρόεδρε, προτείνω σε εσάς να συγκαλέσετε μια έκτακτη συνέλευση του Δημοτικού Συμβουλίου να συζητηθεί. Εάν η κοινότητα του ΤΕΙ, είπαμε, η εκπαιδευτική, συμφωνεί με το σχέδιο που δόθηκε ως διαβούλευση, αυτή την αίσθηση έχουμε όσο έχουμε παρακολουθήσει, τότε, ίσως, εκλείπει ο λόγος να γίνει η θέμα έκτακτης συνεδρίας. Ναι, γι' αυτό λέω ότι σαν πορεία μηρυσίας τώρα θα πούμε κάποια άποψη. Ναι, νομίζω είναι πολύ σωστή αυτή η κίνηση. Εγώ και τη Δευτέρα δεν έχω πρόβλημα να το θέσουμε να κάνουμε έκτακτη συνεδρίας, εφόσον υπάρχει αυτό το ζήτημα. Αφού συνανοηθείτε, νοείτε πιο μπροστά. Ναι, κύριε Ξανθοπούλου. Δεν καταλαβαίνω για ποιο λόγο το Δημοτικό Συμβούλιο θα ακολουθήσει την πρόθεση ή την συμφωνία ή τη διαφωνία του ΤΥ Καβάλα. Απευθύνομαι στον Κύριο Πρόεδρο, όχι σε εσάς, κύριε Δήμαρχε. Παρακαλώ, παρακαλώ, δεν υπάρχει λόγος. Απευθύνομαι στον Κύριο Πρόεδρο, κύριε Δήμαρχε, όχι σε εσάς. Παρακαλώ ότι το Δημοτικό Συμβούλιο δεν είναι εδώ για να ακολουθεί τις προθέσεις, διαθέσεις ή απόψεις οποιοδήποτε φορέα άλλο. Είναι ένα όργανο το οποίο λειτουργεί. Αν δεν λειτουργούμε, εντάξει. Και αν το θέμα αυτό δεν μας ενδιαφέρει, πάλι εντάξει. Σας θυμίζω ότι έχει δυο μήνες που μοιράστηκε στην κυρία Δήμαρχο σε εσάς τους επικεφαλείς το θέμα αυτό. Θα έπρεπε ήδη να το έχουμε κάνει. Εντάξει, κύριε Κυσανθόπουλα, αυτό που είπε και ο κύριος Μουριάδης και ο κύριος για το ίδιο πράγμα και ο κύριος Φιλόσογλου, θα επικοινωνήσουμε με το ΤΕΙ και θα τους καλέσουμε τους ανθρώπους. Εγώ είμαι στη διάθεσή σας και τη Δευτέρα να κάνουμε μια έκτακτη συναιδρία. Αν θέλετε, μόνο για αυτό το θέμα δεν υπάρχει πρόβλημα. Εντάξει. Κύριε Καλανταρίδη, για το αναμόρφωση του προϋπολογισμού. Κύριε Πρόεδρε, λοιπόν, η βασική αλλαγή την οποία έχουμε στην αναμόρφωση, την οποία συζητάμε σήμερα, έχει να κάνει ακριβώς με τη μεταφορά κάποιων χρημάτων από τους κωδικούς μέσω των οποίων πληρώνεται το μόνιμο προσωπικό σε κωδικούς οι οποίοι είναι για να πληρωθεί προσωπικό, το οποίο δεν είναι αορίστου χρόνου, ή μόνιμο. Είναι δηλαδή για τους εκτάκτους, να το πούμε έτσι. Εντοπίστε ένα πρόβλημα το οποίο έχει να κάνει με το ότι θεωρέσει η υπηρεσία ότι οι πάλληλοι που είχαν έρθει με τους προσωπικούς πίνακες της 3Κ μέχρι το 2019, θα έχουν μονιμοποιηθεί πλέον, κάτι το οποίο το περιμένουν όσοι γνωστούν εδώ και μήνες. Με αποτέλεσμα, τα όποια χρήματα είχαν μπεί σε αυτόν τον κωδικό, να χρησιμοποιηθούν έτσι ώστε να πληρωθεί η μισθοδοσία τους μέσα στον Ιανουάριο του Δεκεμβρίου. Δυστυχώς ακόμη δεν έχουν έρθει οι μόνιμοι πίνακες, οι οριστικοί, έτσι ώστε να ξέρουμε ποιοι θα μονιμοποιηθούν. Στους κωδικούς των εκτάκτων δεν υπήρχαν χρηματικά ποσά τα οποία να μπορούσαν να καλύψουν όλη τη μισθοδοσία. Οπότε, πρέπει να γίνει αυτή η αλλαγή έτσι ώστε, αντί να προλάβουμε να καταβληθεί η μισθοδοσία στις 27 του μηνός. Και για το λόγο αυτό δεν μεταφέρουμε χρήματα πλέον τώρα μόνο για ένα μήνα. Ήδη το Υπουργείο, αν το θυμάμαι καλά, ανακοίνωσε ότι πλέον θα πρέπει οι δήμοι να περιμένουν τα αποτελέσματα τέλος Μαρτίου. Οπότε, μεταφέρουμε ήδη χρήματα τα με τα οποία θα μπορούμε να καλύψουμε τρεις ή τέσσερις μήνες, αν το θυμάμαι καλά, έτσι ώστε, εν συνεχεία, αν πάλι χρειαστεί, να επαλλευστούμε προκειμένου να μπορεί να καταβληθεί κανονικά η μισθοδοσία. Ευχαριστούμε. Είναι τυπικό το ζήτημα να το προχωρήσουμε. Ευχαριστώ, εγκρίνετε. Το δεύτερο θέμα αποσύρεται. Δεν ψηφίζω εγώ, Πρόεδρε. Δώστε μας το λόγο. Τι δεν ψηφίστε, να πληρωθούν οι ΚΤ3 προσωρινείο, τι δεν ψηφίστε. Λοιπόν, ο προϋπολογισμός αυτός και η αναμόρφωσή του είναι πέκταση και συμπλήρωμα του κρατικού προϋπολογισμού, που χειροτερεύει τα οικονομικά των δήμων με την αύξηση της φορολογίας σε ό,τι αφορά τους δήμους και την μίωση της κρατικής χρηματοδότησης. Σε αυτή τη λογική, λοιπόν, δεν ψηφίζουμε την αναμόρφωση. Δεν είναι τεχνικό ζήτημα. Είναι πολιτικό και ως τέτοιο ψηφίζω εγώ. Όχι. Ναι, αλλά δεν ψηφίζουμε την αναμόρφωση για να πληρωθούν οι υπάλληλοι. Γι' αυτό σας το λέω. Ναι, λέω λοιπόν ότι η αναμόρφωση αυτή είναι σε ένα δημοτικό προϋπολογισμό, επέκταση του κρατικού προϋπολογισμού, ο οποίος, κρατικός προϋπολογισμός, μειώνει τα έσοδα των δήμων και αυξάνει την δημοτική φορολογία. Γι' αυτό ψηφίζω πολιτικά όχι. Ευχαριστούμε πολύ. Το δύο θέμα αποσύρεται. Το υπαρρυθμό τρία σύνταξη τριμμηνίας έκθεσης αποτελεσμάτων προϋπολογισμού ΔΤΤ 2018. Λοιπόν, πολύ σύντομα έτσι ώστε αν υπάρχουν συντομία κάποιες ερωτήσεις να μπορέσουμε να τις απαντήσουμε. Είναι το τελευταίο τρίμινο του Οικονομικού Έδρους 2018 ή μάλλον η έκθεση την οποία έχουμε μπροστά μας αφορά το τελευταίο τρίμινο. Ουσιαστικά δηλαδή βλέπουμε όλη την εικόνα του 2018, τα τέσσερα τρίμινα τι μας έχουνε δώσει, έτσι, όπου παρουσιάζεται μία εικόνα όπως περίπου έχουμε συνηθίσει να τη βλέπουμε, μία πάρα πολύ καλή εικόνα δηλαδή όσον αφορά τα τακτικά μας έσοδα. Οι όποιες αποκλήσεις παρουσιάζονται έχουν να κάνουνε με τις εκτελέσεις των έργων, όπου εκεί όποιος θέλει τα έχω αναλυτικά και μπορεί να τα δει όποιος σύμβουλος επιθυμεί που ακριβώς και τι έχει δοθεί. Στα έσοδα των παραλυτών των οικονομικών ετών, αυτά δηλαδή τα οποία βεβαιώνονται και εισπράττονται για πρώτη φορά, είμαστε στο 50% που θεωρείται μία πάρα πολύ καλή επίδοση. Σε εισπράξεις από παρελθόντα έτη, από δύο χρόνια και προς τα πίσω δηλαδή εισπράξαμε πάνω από το 10% των συσορρευμένων υποχρεώσεων, που επίσης είναι μία καλύτερη επίδοση σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια όπου δεν φτάναμε σε διψήφιο νούμερο. Από εκεί και πέρα όσον αφορά τα έξοδα δεν παρατηρούνται υπερβάσεις. Αν θέλετε τώρα κάτι να το πω πιο συγκεκριμένα, παρακαλώ έχω εδώ και αναλυτικά το απολογιστικά στοιχεία, οπότε αν μπορώ να βοηθήσω, ευχαριστώ. Θέλατε κάποιες ερωτήσεις τον κ. Αντιδήμαρχο. Πάμε τοποθετής κ. Μουριάδη, παρακαλώ. Συμφωνείτε. Συμφωνούμε. Κ. Παπά, παρακαλώ. Ναι, κ. Βέρο. Κύριε Πρόεδρε, αγαπητοί συνάδελφοι, με την έκθεση του τετάρτου τριμίνου του 2018, ουσιαστικά κλείνει ο προϋπολογισμός του 2018 και διαπιστώνουμε τα εξής. Και αν θέλετε επιβεβαιώνόμαστε ως Δημοτική Παράταξη αυτό το οποίο είχαμε πει και όταν είχε κατατεθεί ο συγκεκριμένος προϋπολογισμός τέλος του 2017 για την έγκρισή του, ότι δεν είναι πραγματικός. Και αυτό το διαπιστώνουμε στα έσοδα πρώτον, όπου ενώ είχαμε προϋπολογήσει, είχατε προϋπολογήσει 65 εκατομμύρια, βλέπουμε στο τέλος του τετάρτου τριμίνου ότι τα χρήματα τα οποία σπράξαμε είναι 47 εκατομμύρια. Δηλαδή πολυπόμαστε κατά 18 εκατομμύρια περίπου. Και το δεύτερο που θα θέλαμε να πούμε, υπάρχουν κι άλλα αλλά νομίζω ότι αυτά δείχνουν την πραγματική κατάσταση του προϋπολογισμού, είναι όσα αφορά με τα έξοδα όπου βλέπουμε ότι ενώ έχουν τιμολογηθεί 39.800.000 περίπου, έχουμε πληρώσει 37.800.000, δηλαδή είμαστε περίπου 2 εκατομμύρια, θα έλεγα, ως οφειλές, που λογικά θα περάσουν την επόμενη χρονιά, το οποίο το είχαμε πει και τα προηγούμενα χρόνια. Λέγαμε ότι, και δεν είναι φαινόμενο απλώς αυτό που πάντοτε μας έλεγε ο κ. Αντιδήμαρχος, ότι ξέρετε στο τέλος της χρονιάς έρχονται κάποια τιμολόγια, δεν προλάσσουμε, γιατί αν θα διαπιστώσετε ότι τα ενταλματοποιημένα είναι όσα περίπου έχουν πληρωθεί 37.800.000, 37.800.000, 37.800.000 είναι και τα πληροθέντα, ενώ τα τιμολογηθέντα ως τιμολόγια δηλαδή είναι 39.800.000. Για αυτούς τους λόγους, αλλά και γιατί συνολικά δεν είχαμε ψηφίσει τον προϋπολογισμό του 2018, είμαστε αρνητικοί. Ευχαριστώ με τον κ. Βέρο, κ. Ποτόλιας παρακαλώ. Οι αριθμοί, κ. Πρόεδρε, των αποτελεσμάτων αυτής της έκθεσης, μαρτυρούν περίτρανα ακριβώς αυτό στο οποίο έχουν φτάσει οι δήμοι με την πολιτική της κεντρικής εξουσίας, με την οποία κανείς δεν αναμετράται, κανείς δεν μπαίνει στον κόπο να αντιπαρατεθεί σε αυτή την πολιτική. Δεν μετριέστε με το μπόι της κυβέρνησης αυτό, είστε όλοι τσάκα στο μπόι σε ό,τι αφορά την χρηματοδότηση από το κράτος, το οποίο συνεχώς μειώνεται, κάτι που φαίνεται και στον προϋπολογισμό του 2019. Και τι κάνατε, λοιπόν, και εσείς και αυτοί που θα έρθουν, γιατί συμφωνούν με αυτή τη λογική, ότι από το κράτος δεν μπορώ να πάρω, αλλά τι θα κάνω, η ικανότητά μου σαν βήμαρχος, με τα οράματά μου και την εξυπνάδα μου, θα βρω έσοδα από αλλού. Και πού τα βρίσκετε, λοιπόν, φαίνεται από τα νούμερα των εισπράξεων από τα POI, παρελθόντα οικονομικά έτη. Μας λέτε, λοιπόν, ότι έχετε βεβαιώσει το 106% και το 39%, η πρεμούρα, δηλαδή, να εισπράξετε χρήμα για να τα βγάλετε πέρα, γιατί ακριβώς δεν υπάρχει χρήμα από το κεντρικό κράτος ως οφείλη, ενώ την ίδια στιγμή έχει εισπραχθεί ένα 11,17%, που δηλώνει, που δείχνει ότι οι καβαλιώτες δεν έχουν να πληρώσουν. Είναι μια διέξεδη πολιτική, την οποία οι καβαλιώτες, και με την ευκαιρία των εκλογών, πρέπει να το έχουν σαν κριτήριο ψήφου ποια παράταξη θα ενισχύσουν αυτές τις εκλογές. Και σε αυτή τη λογική, λοιπόν, επειδή ακριβώς εμείς μετριόμαστε με την κυβερνητική πολιτική σε αυτό το τομέα, σε ό,τι αφορά την πολιτική στους δήμους, λέμε ένα μεγάλο όχι. Ευχαριστούμε πολύ κ. Ξανθόπουλος, παρακαλώ. Κύριε Πρόεδρε, ψηφίζω τις τριμιές καταστάσεις τετάλλου τριμήνου, διότι είχα ψηφίσει και τον πρωτοβουλισμό του 18. Ευχαριστώ πολύ. Του υπαρρυθμών 4... Ποιος? Ψηφίσαμε κ. Καλανταρίδη. Με ό,τι για δύο λεπτά, παρακαλώ. Λοιπόν, ουσιαστικά έχω να απαντήσω, μάλλον να τοποθετηθώ λίγο πάνω στις παρατηρήσεις του κ. Βέρου, όπου για άλλη μία φορά κάνουμε το γνωστό θα λέγαμε, έτσι, και θα είμαι πολύ συγκεκριμένος. Πρώτον, όσον αφορά το σκέλος των εσόδων. Οι διαφορές, όπως είπα αρχικά όταν εισάγατε το θέμα κ. Πρόεδρε, παρατηρούνται γύρω στα 10 εκατομμύρια έχουν να κάνουν μεταέκτακτα έσοδα, μέσα στα οποία είναι τα έργα, όπου ως γνωστόν τιμολογούνται, μάλλον έρχονται τα χρήματα, ανάλογα με την πρόοδο των έργων. Πώς προκύπτει λοιπόν αυτή η διαφορά, που όπως λέει ο κ. Βέρος, αποδεικνύει ότι είναι πλασματικός ο προϋπολογισμός, πάρα πολύ γρήγορα. Ένα 800 τοπαγωπείο, όπου ξέρετε ότι βρισκόμαστε στα δικαστήρια. 250 χιλιάδες από το έργο, το οποίο ξεκινάει να εκτελείται στο εικόπεδο Κρέι, 700 χιλιάδες για την Μεγάλη Λέσκη, 500 χιλιάδες για το Δωδέκατο Δημοτικό, πάνω από ένα εκατομμύριο που είναι σταθμευμένα λόγω της Πεδόπολης, 300 χιλιάδες για το πολιτιστικό, όπου εξελίσσεται το έργο, 900 χιλιάδες για το 21ο, το οποίο εκτελείται αυτή τη στιγμή, πάνω από ένα εκατομμύριο για τα καινούργια γραφεία του Δημαρχιακού Μεγάρου, 2,700 για το έργο του Καπνεργάτη, το οποίο είναι στη Στασιμότητα. Έτσι προκύπτει, λοιπόν, αυτή η διαφορά, ήδη τα νούμερα που σας είπα, κάνουν 8 με 9 εκατομμύρια για να μην πω στα υπόλοιπα, όπου έναν 700 αφορά την αγορά των καινούριων οχημάτων, όπου γνωρίζετε ότι έγκρισε από το ελεγκτικό συνέδριο, ήρθε το Δεκέμβριο και υπογράψαμε τις συμβάσεις μέσα στον Ιανουάριο, άρα τώρα ξεκινάμε να παραλαμβάνουμε τα οχήματα, ήδη αυτά από μόνος μας κάνουν, κύριε Πρόεδρε, 10 εκατομμύρια. Ένα κομμάτι είναι αυτό για το πώς προκύπτουν αυτές οι διαφορές. Και το δεύτερο, όσον αφορά τα τιμολόγια και πληρωθέντα, οπουτίθηται για άλλη μία φορά αυτό, να θυμίσω ότι πέρσι, όταν συζητήθηκε, στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο έφερα αναλυτικές καταστάσεις με όλα τα τιμολόγια που δεν πληρώθηκαν και τα έθεσα στη διάδυση του Δημοτικού Συμβουλίου. Δυστυχώς, ο κύριος Βέρος που σήμερα για άλλη μία φορά μας κατηγορεί και λέει ότι αυτά δεν είναι γιατί δεν ενταλματοποιήθηκαν, όπως μας λέτε τόσο καιρό, αλλά για κάποιους άλλους λόγους δεν πληρώθηκαν, έτσι. Δεν ζήτησε κανένας να δει τα στοιχεία τα οποία έφερα κύριε Πρόεδρε και τα έφερα όλα. Θα τα φέρω λοιπόν για άλλη μία φορά στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο αναλυτικά, ένα προς ένα τα τιμολόγια, πότε κόπηκαν και γιατί δεν πληρώθηκαν, έτσι ώστε να δούμε όλοι εδώ μέσα ότι ως γνωστόν ο δήμος έχει το όριο του να πληρώνει για να μη θεωρείται κάτι λιξυπρόθεσμο τους τρεις μήνες. Και ως γνωστόν επίσης τα τιμολόγια τα κόβουν οι περισσότεροι προμηθευτές στο δήμο πότε, τον Δεκέμβριο για να προλάβουν το κλείσιμο του έτους, με αποτέλεσμα να έρχονται τιμολόγια, εκατοντάδες τα οποία δεν υπάρχει πραγματικά ο χρόνος να ενταλματοποιηθούν και να πληρωθούν. Το μόνο για το οποίο υπήρξε καθυστέρηση, έτσι και οφείλω να το πω για να είμαι ξεκάθαρος, ήταν τιμολόγια τα οποία είχαν να κάνουν με ανταλλακτικά, όπου εκεί λόγω αλλαγών που μας έφερε ο Κλισθένης παρατηρήθηκε πρόβλημα στο λογιστήριο, μέχρι να μπορέσουν οι παλήλοι να βάλουν σε μία σειρά το πώς ακριβώς θα χειρίζουν τέτοιους είδους δαπάνες. Εκεί όντως παρατηρήθηκε η στέρηση, αυτή τη στιγμή έχει επιλυθεί το πρόβλημα και ήλιε έχει ξεκινήσει η ενταλματοποίηση και πληρωμή αυτών τα οποία είχαμε καθυστερήσει. Ευχαριστώ πολύ. Ευχαριστούμε τον κ. Καλανταρίδη. Το υπαρρυθμό 4 ανάκληση της 849 του 2018 απόφασης λήψης νέας καθορισμός τιμής χρέωσης καρτών ελεγχόμενης στάθμευσης. Δικό μου είναι για αυτό το θέμα κύριε Πρόεδρε. Σύντομα λοιπόν να θυμίσω ότι το Δεκέμβριο είχαμε πάρει την απόφαση την οποία ουσιαστικά σήμερα ερχόμαστε να ανακαλέσουμε για το πώς ακριβώς θα γίνει η χρέωση στην ελεγχόμενη στάθμευση, γιατί αδικαιολογικά θα κλειθούν να καταβάλουν οι μόνιμοι κάτοικοι έως να δικαιωθούν την κάρτα και πάει λέγοντας. Γιατί ερχόμαστε τώρα λοιπόν να ανακαλέσουμε την προηγούμενη απόφαση και να λάβουμε μια καινούργια για τρεις λόγους συνάδελφοι. Καταρχήν από την υπηρεσία η οποία θα κληθεί να εφαρμόσει αυτή την απόφαση, την Δημοτική Αστυνομία δηλαδή, δημιουργήθηκαν ελλείψεις όσον αφορά τα δικαιολογικά τα οποία θα έπρεπε να φέρουν οι μόνιμοι κάτοικοι. Ήρθαμε λοιπόν και σε μία ανταλλαγή, να το πούμε έτσι πληροφοριών, με την Δημοτική Αστυνομία του Δήμου Θεσσαλονίκης, η οποία πέρυσι άρχισε να εφαρμόζει εκ νέου αυτό το σύστημα, έτσι ώστε να μας βοηθήσουν σε αυτό το κομμάτι και να θυμίσουμε αυτά τα οποία διαπιστώσαμε ότι θα μας δημιουργούσαν πρόβλημα. Ένα είναι αυτό. Δεύτερον, να θυμίσω ότι όσον αφορά τους μόνιμους κατοίκους, είχαμε πει ότι όσοι δικαιωθούν την κάρτα του μονίμου κατοίκου, θα καταβάλουν 30 ευρώ. Γιατί ερχόμαστε τώρα και προτείνουμε να μην καταβάλουν χρήματα, για δύο λόγους συνάδελφοι. Πρώτον, η Δημοτική Αστυνομία διαπίστωσε από την μελέτη την επικαιροποιημένη της τεχνικής υπηρεσίας ότι έχουν μειωθεί κατά πολύ οι θέσεις στις οποίες θα μπορούν να παρκάρουν οι μόνιμοι κάτοικοι. Και δεύτερον, ότι η απόφαση στην οποία είχαμε βασιστεί, αυτή δηλαδή η οποία είχε εισαγάγει ουσιαστικά την ελεγχόμενη στάθμη στο Δήμο Καβάλλας το 2006-2007, κάπου εκεί θα με συγχωρέστε για την ακριβή ημερομηνία, είχαν ως σκοπό να χρηματοδοτήσουν το σύστημα με το οποίο θα ελέγχονταν τα οχήματα των μονίμων κατοίκων. Με ένα σκάνερ χειρός και με κάποιες κάρτες με τσιπάκι οι οποίες θα μπαίνανε στο πανπρίτ του αυτοκινήτου έτσι ώστε να ελέγχεται αν είχε πληρώσει, αν είχε καταβάλει αυτά τα χρήματα. Αυτή τη στιγμή όπως θα εφαρμοστεί αρχικά το σύστημα δεν θα υπάρχει έλεγχος τέτοιου είδους αλλά θα δίνεται μία πάρα πολύ απλή κάρτα στον πολίτη την οποία θα τη βάει στο πανπρίτς. Άρα ουσιαστικά δεν προκύπτει κόστος για το Δήμο για να το χρηματοδοτήσει με αυτά τα 30 ευρώ. Στο δύο λόγους, διότι ουσιαστικά δεν είναι οι θέσεις αυτές που ήταν παλιότερα και κατά ότι δεν προκύπτει έξτρα κόστος το οποίο θα πρέπει να καλύψει ο Δήμος θεωρούμε ότι δεν θα πρέπει να καταβάλει ο πολίτης αυτά τα 30 ευρώ τουλάχιστον στο πρώτο έτος λειτουργίας γιατί να θυμίσω εν συνεχεία είναι να πάμε σε ένα αυτόματο σύστημα το οποίο θα μας παραδοθεί έτοιμο από ένα πηλωτικό πρόγραμμα στο οποίο έχουμε επιλέγει να συμμετάσουμε ως ένας από 8 Δήμους της χώρας. Το τι ακριβώς θα προκύψει από την εφαρμογή αυτού του συστήματος είναι κάτι το οποίο θα το δούμε είτε μέσα στο 19 είτε στις αρχές του 20. Και το τρίτο το οποίο ερχόμαστε να αλλάξουμε είναι το εξής. Η παλιά απόφαση, αγαπητοί συνάδελφοι, μέσα του Δεκέμβριου την οποία είχαμε λάβει και ακόμα και στην πρώτη του Δήμου Καβάλας, ποτέ δεν περιγράφονταν επακριβώς η οδή των οποίων οι κάτοικοι θα δικαιούνται την κάρτα του Μονήμου Κατήκου. Τι είχε αυτός ο αποτέλεσμα να έρχονται εδώ κάτοικοι από όλες τις περιοχές οι οποίες βρίσκονται γύρω από τους χώρους ελεγχόμενης στάθμηψης και να ζητάει ο καθένας από μια κάρτα Μονήμου Κατήκου. Είχε δημιουργηθεί λοιπόν σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχω, μία επιτροπή η οποία αποτελούνταν παλαιότερα από υπηρεσιακούς και από ερετούς και η οποία εξέταζε το έτημα του κάθε πολίτη ξεχωριστά με αποτέλεσμα να ασκούνται πιέσεις για το αν θα δοθεί κάρτα στον Α ή αν θα δοθεί στον Β ή αν θα δοθεί στον Γ. Προκειμένου λοιπόν να μην υπάρχει το περιθώριο για την άσκηση πιέσεων και να είναι διαφανές σε όλους τους κατοίκους το ποιοι ακριβώς δικαιούνται αυτή την κάρτα. Θεωρώ ότι το πιο ξεκάθαρο είναι να περιγραφούν επακριβώς οι οδοί των οποίων οι κάτοικοι θα δικαιούνται αυτή την κάρτα. Έτσι ώστε από την αρχή να γνωρίζει και το Δημοτικό Συμβούλιο αλλά και οι πολίτες ποιοι είναι αυτοί που θα δικαιούνται αυτή την κάρτα. Και αυτό το οποίο μπορώ να σας πω είναι μιας και περπάτησα όλους αυτούς τους δρόμους μαζί με τη Δημοτική Αστυνομία ότι είναι οι οδοί επί των οποίων ουσιαστικά υπάρχουν χώροι για τους μονίμους κατοίκους στην ελεγχόμενη στάθμηψη καθώς επίσης και σε κάθετες οδούς μέχρι όμως ένα ορισμένο ύψος. Όχι δηλαδή κάθετοι οδός να ξεκινάει από την ουμμόνια να τελειώνει να το πω έτσι στην περιμετρική και όλοι αυτοί οι κάτοικοι να δικαιούνται την κάρτα του μονίμου κατοίκου πως καταλαβαίνετε κάτι τέτοιο θα ήταν έτσι εκτός τόπου και χρόνου. Γι' αυτό λοιπόν μία προς μία ονοματίζονται εδώ μέσα οι οδοι. Ευχαριστώ. Κύριε Μουριάδη παρακαλώ. Λοιπόν να ρωτήσω λίγο τον κύριο Αντιδήμαρχο γιατί ακούσαμε ότι ενδεχομένως και μάλλον το θεωρεί δεδομένο ο κύριος Αντιδήμαρχος ότι μέσα σε ένα πυλωτικό πρόγραμμα που θα έχει σχέση με την ελεγχόμενη στάθμηψη κατάλαβα καλά. Άρα νομίζω θα γνωρίζετε. Θέλω να μας πείτε λίγο σε αυτό το πυλωτικό τι θα προβλέπετε για τους μόνιμους κατοίκους και θα σας διευκολύνω στο ερώτημα και θα είμαι πολύ ξεκάθαρος. Σε αυτό το πυλωτικό πρόγραμμα οι κάτοικοι, οι μόνιμοι στο κέντρο της πόλης στην περιοχή που θα υπάρχει ελεγχόμενη στάθμηψη θα καταβάλουν χρήματα. Και θα σας πω γιατί, για να μην ξαναεπανερχόμαι. Διότι αν είναι να καταβάλουν χρήματα, εάν σήμερα πούμε στους μόνιμους κατοίκους ότι ξέρετε δεν καταβάλετε τίποτα, αλλά σε ένα χρόνο, δηλαδή που είναι και η προεκλογική περίοδος, τρεις μήνες πριν τις εκλογές και θα αρθούμε μετά τις εκλογές όποια διοίκηση είναι, το 19, το 20. Μπορεί να είστε και οι ίδιοι. Θα πείτε ότι τώρα πληρώνουμε. Θα σας πούν οι κάτοικοι μας δουλέψατε προεκλογικά, μας πήρατε τη ψήφο ή προσπαθήσατε να μας εμπέξατε. Λοιπόν, θέλω να πω το εξής, αγαπητοί, αντί δήμαρχοι και κυρία δήμαρχη. Εάν πραγματικά υπάρχει αυτό το πηλωτικό πρόγραμμα, το οποίο δεχομένως θα είναι πολύ καλύτερο από αυτό το οποίο εφαρμόζουμε εδώ και χρόνια ή θα εφαρμόσουμε, γιατί δεν παγώνουμε την κατάσταση τουλάχιστον μέχρι τις εκλογές, για να μην δεσμεύσουμε και το όποιο δημοτικό συμβούλιο που θα προκύψει μετά τις εκλογές. Το δεσμεύσουμε με την έννοια του ότι καταλαβαίνετε γιατί σας το βάζουν. Σας λέω, εγώ λέω υποθετικά, εγώ λέω υποθετικά, ότι είστε εσείς διοίκης. Τι θα πείτε τότε στους μόνιμους κατοίκους εάν θα πρέπει να καταβάλουν ένα ποσό. Αυτό λέω θέλω να πω και βέβαια δεν το λέω μόνο για εσάς ή για εμάς, λέω συνολικά ως θεσμός, ως λειτουργία θεσμού. Αυτό ήθελα, αν μπορείτε να μας δώσετε κάποιες διευκρινήσεις και να μας πείτε, εμείς να πούμε ναι, να προχωρήσουμε. Είτε δεν το παγώσουμε, είτε δεν το παγώσουμε αφού δεν πληρώνουν, ούτως ή άλλως. Το θέμα είναι γιατί να αποστηριθεί ο δήμος κάποια έσοδα τους επόμενους μήνες. Ούτως ή άλλως, παγώσουμε ή δεν παγώσουμε, θα εφαρμοστεί. Όχι, δεν πειράζει, θα εφαρμοστεί. Καταρχήν, όπως καταλαβαίνετε, όταν ένα πρόγραμμα λέμε ότι θα εφαρμοστεί πληρωτικά σε 8 δήμους της χώρας, δεν είναι δυνατόν να γνωρίζουμε αυτή τη στιγμή τι αποτελέσματα θα δώσουν οι μελετές που θα γίνουν. Γιατί αυτοί οι οποίοι θα έρθουν εδώ για να εφαρμόσουν αυτό το σύστημα, το οποίο θα χρηματοδοτηθεί από το Υπουργείο και από μια εταιρεία, έναν κολοσό τέλος πάντων σε επαγγόσμιο επίπεδο, δεν είναι δυνατόν εκ των προτέρων να γνωρίζουμε εμείς το τι θα μας πούν να κάνουμε. Είναι λοιπόν κάτι το άγνωστο, άρα δεν μπορώ να σας πω αν θα είναι έτσι ή αν θα είναι αλλιώς. Και δεύτερον, ο λόγος για τον οποίο θέλουμε να εφαρμοστεί η ελεγχόμενη στάθμηση, δεν είναι απλώς το ότι είναι κάτι το οποίο θα αποφέρει η έσοδα. Όχι, έχει δείξει και κατά το παρελθόν η εφαρμογή εφού του συστήματος ότι δίνει λύσεις όσον αφορά την είσοδο, μάλλον τον όγκο των οχημάτων, τα οποία κατεβαίνουν στο κέντρο. Και αυτό έχει φανεί όχι μόνο στην πόλη της Καβάλλας, αλλά είναι αποτέλεσμα, έτσι, έχει αποτυπωθεί ότι αυτού του είδους το αποτέλεσμα έρχεται σε αυτές τις περιπτώσεις, όπου δεν επιτρέπουμε ελεύθερα τον οποιοδήποτε να εισέρχεται στο κέντρο δωρεάν. Αυτός είναι ο λόγος κύριε Βέρο και δεν είναι ούτε πολιτικός, ούτε προεκλογικός, ούτε οτιδήποτε άλλο. Γιατί αν ήταν προεκλογικός, πολύ απλά η διοίκηση θα μπορούσε να κάνει το εξής, να μην το φέρει καν, να το εφαρμούσει. Δηλαδή, εδώ ουσιαστικά η διοίκηση έρχεται να κάνει μια εισήγηση, η οποία θα μπορούσε και κάποιος να πει, από τη στιγμή που θα πληρώνει έστω και το μισό ευρώ, ο κάτοικος, έτσι, ότι έχει μέσα και ένα πολιτικό κόστος. Παρ' όλα αυτά, όμως, θέλουμε να εφαρμοστεί, γιατί γνωρίζουμε, έχουμε δει ότι είναι προς το συμφέρον του κέντρου της πόλης και των κατοίκων. Αυτό, ευχαριστώ. Ναι, κύριε Μοριάδη, παρακαλώ. Καταρχήν, συμφωνώ με αυτό που λέτε, κύριε Καλανταρίδη, και μάλιστα για τους κατοίκους του κέντρου, καλό είναι να το εφαρμόσουμε να μην πληρώνουν. Και γιατί, όχι για προεκλογικούς λόγους, αλλά για να τους δώσουμε και ένα κίνητρο, διότι είπατε ότι οι θέσεις έχουν εμειωθεί με τις αναπλάσεις που γίναν. Να έχουν, λοιπόν, ένα κίνητρο, να μπορούν να συνονοηθούν με τα πάρκινγ, ούτως ώστε να μπορούν να παρκάρουν μέσα στα πάρκινγ που υπάρχουν. Οπότε να μην τους χρειώνουμε και extra 30 ευρώ να τους τιμωρούμε δηλαδή που μένουν στο κέντρο. Όσο για τα υπόλοιπα που είπατε, πολύ σωστά πρέπει να γίνει πλέον και ένας ηλεκτρονικός τρόπος, ούτως ώστε αυτός που κατεβαίνει να μπορεί να πληρώνει για την ελεγχόμενη στάθμευση. Η ελεγχόμενη στάθμευση είναι απαραίτητη για να ρυθμίσουμε κάπως το κυκλοφοριακό στην πόλη μας. Σας ευχαριστώ πολύ. Ευχαριστούμε ο κύριος Παπάς. Ναι, ο κύριος Βέρος, τι λέτε? Πρόεδρε, μάλλον ο αγαπητός ο κύριος Μουριάδης δεν κατάλαβε το ερώτημα μου. Ναι, αν το καταλάβατε όμως δεν τοποθετηθεί κάτι έτσι όπως έπρεπε να τοποθετείτε, διότι αφήνεται να εννοηθεί ότι εμείς θέλουμε να πληρώνουν οι μόνοι μη κάτοικοι. Το ξεκαθαρίσαμε ότι θα είναι εμπεγμός εάν σήμερα λέμε να μη πληρώνετε και αύριο γιατί θα εφαρμοστεί ένα πληρωτικό ζητάμε να πληρώσουμε. Και για τους λόγους τους συγκεκριμένους. Λοιπόν, εμείς συμφωνήσαμε και την προηγούμενη φορά και τώρα γιατί και εμείς θεωρούμε ότι θα πρέπει τουλάχιστον είναι ένα βήμα, όχι ότι πρέπει να γίνουν πολλά άλλα βήματα για να λύσουμε το κυκλοφοριακό, αλλά είναι ένα βήμα έστω το ελάχιστο το λιγότερο με την ελεγχόμενη στάθμευση για να δώσουμε τη δυνατότητα να υπάρχει άλλου είδους ποιότητα στο κέντρο της πόλης. Άρα συμφωνούμε. Ευχαριστούμε πολύ κ. Ποτόλια. Πρώτα ήθελα να ρωτήσω κ. Πρόεδρε, αλλά υπάρχει μια αύρα εδώ πέρα εχθρική και δεν τα κατάφερα. Ρωτάω λοιπόν πρώτα στην πρώτη εισήγηση ο κ. Δημαρχός είπε ότι δεν θα καλυφθούν όλες οι ανάγκες των μόνιμων κατοίκων και να πω λοιπόν και στη συνέχεια για να δικαιολογήσω την αρνητική μου ψήφο. Από το πρώτο θέμα μέχρι εδώ δένει, αγαπητοί συνάδελφοι, ακριβώς η κατάσταση που επικρατεί στα οικονομικά των δήμων. Αυτό που σας είπα και προηγούμενα ότι αναγκάζεστε να βάζετε το χέρι βαθιά στην τσέπη των καβαλιωτών γιατί ακριβώς έχετε παρατηθεί απ' το να διεκδικείτε από τον κεντρικό κράτος, το οποίο φαίνεται και από αυτό το μέτρο το οποίο είναι καθαρά εις πρακτικό πέρα για πέρα. Μας λέτε ότι αφορά την ρύθμιση της κυκλοφορίας, να μην κατεβαίνουν αυτοκίνητα στο κέντρο. Μα τα αυτοκίνητα κατεβαίνουν στο κέντρο γιατί πρέπει να κατεύουν οι οδηγοί τους. Πρέπει να κατεύει ο καβαλιώτης γιατί έχει να κάνει δουλειές, γιατί θέλει να πάει τα παιδιά του στα φροντιστήρια κλπ. Λοιπόν, ή θα κατεύει με το αυτοκίνητο, ή με το δημόσιο μέσω μεταφοράς, με συγκοινωνίες οι οποίες να υπάρχουν, να είναι φθηνές, συχνές και να μπορεί να το κάνει. Να έχει πάρκινγκ περιμετρικά ώστε να αφήνει το αυτοκίνητο περιμετρικά φθηνά έως δωρεάν και να έρχεται είτε με τα πόδια είτε με μέσα τα οποία θα αναβλώνει ο δήμος. Τίποτα από όλα αυτά δεν κάνετε, μετατρέπετε το δημόσιο χώρο σε εμπόρευμα και τον πουλάτε. Αυτή είναι η ουσία, είναι ένα καραμπινάτο χαράτσι και μόνο τέτοιο και σε καμιά περίπτωση δεν αφορά στην κυκλοφορία γιατί θα εισπράτεται από το παρκάρισμα και θα εισπράτεται επίσης και από τα πρόστιμα γιατί ακριβώς η ανάγκη είναι αυτή που θα οδηγεί τους καπαλιώτες να κατεβαίνουν στο κέντρο γιατί θέλουν να τελειώσουν τις δουλειές τους. Με αυτή λοιπόν την έννοια λέμε όχι σε αυτό το νέο εισπρακτικό μέτρο σας. Ευχαριστώ. Ευχαριστούμε τον κ. Ποτώλη, ο κ. Ξανθόπουλος παρακαλώ. Κύριε Πρόεδρε, όταν το θέμα έχει έρθει τον Δεκεύριο στο Δημοτικό Συμβούλο είχα θέσει δυο ερωτήματα στον αρμόδιατι δήμαρχο. Τα θυμίζω για να τη ολογήσω την ψήφω μου στη συνέχεια. Το πρώτο είχε να κάνει με την δυνατότητα των κατόχων καρτών αμέα να στατμίβουν δωρεάν όχι μόνο στους χώρους που έχουν οριστεί για στατμίψη αυτοκινήτων κατόχων αμέα αλλά γενικώς σε όλους τους χώρους. Το πρώτο αυτό, η απάντησή που είχα πάρει από τον κ. Δήμαρχο ήταν αυτή. Και το δεύτερο, εάν ο στόχος είναι να μην κατεβαίνουν όχι αυτοκίνητα, οχήματα στο κέντρο ή τα οχήματα τα οποία κατεβαίνουν να μην παραμένουν πολύ ώρα στο κέντρο. Είχα διαφωνήσει με το γεγονός ότι οι μοτοσυκλέτες δεν προβλέπεται να πληρώνουνε οτιδήποτε. Θεωρώ λοιπόν ότι για αυτούς τους δύο λόγους, επειδή αυτή η δύο λόγια έρχονται σε αντίθεση της αρχής της ίσης μεταχείρισης των πολιτών, για αυτόν τον λόγο καταψηφίζω και αυτήν την ανάκτηση. Δεν θα κάνουμε ούτε δέκα λεπτάκια τα επόμενα θέματα. Θα το πω γιατί να μπερδέψουμε τις αποφάσεις. Δέκα λεπτάκια δεν θα αρχίσουμε πολύ. Το πέντε υποβολή προσέκρισης από το Δημοτικό Συμβούλιο, μεθμό 5 του 19, απόφασης Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, σύνταξη-έκθεση πεπραγμένων του 18. Εγκρίνεται? Το 6, παραχώρηση κλειστού γυμναστηρίου Αλεξάνδρα Δήμογλου για διοργάνωση αγώνων. Εγκρίνεται όπως εισήγηση. Το 7, θέμα αποσύρεται. Το 8, έγκριση τοποθέτησης των Πρωτομών Ελευθερίου Βενιζέλου και Παύλου Μελά στο Δημοτικό Κήπο και των Εφέδρων Αξιωματικών στην πλατεία Κονσουλίδη. Εγκρίνεται? Κύριε Ποτόλια, παρακαλώ. Δεν έχουμε πρόβλημα, κύριε Πρόεδρε, αλλά λέμε όχι γιατί ακριβώς δεν φέρνεται ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, ώστε να μπουν αυτές οι τιμητικές πλακέτες, αυτά οι Πρωτομές, συνολικά για να τιμήσουμε καβαλιώτες, κυρίως αγωνιστές κάθε κατηγορίες. Ακριβώς λοιπόν γι' αυτό το λόγο δεν μπορεί κάθε τόσο επειδή παίζει διεθνώς και τοπικά κάτι να φέρνουμε, να βάζουμε, επειδή βρίσκουμε σε μια πλατεία άδεια. Για αυτό το λόγο λοιπόν λέμε όχι, επειδή δεν έχετε συνολικό σχέδιο. Ευχαριστούμε. Κύριε Βέροχνα. Πρόεδρε, δεν είμαστε αντίθετοι, αλλά πραγματικά δεν έχει άδικο και σε αυτό που λέει, γιατί και εμείς θα το βάζαμε ως παρατήρηση αυτό, ότι κάποια στιγμή πρέπει να δούμε έναν προγραμματισμό. Τώρα, εγώ βλέποντας τις αιτήσεις των δύο συλλόγων και των φίλων Κρητών και Δυτικομακεδόνων. Είναι περίπου πριν ένα χρόνο οι αιτήσεις. Και τώρα, τρεις μήνες πριν τις εκλογές έρχεστε. Τέλος πάντων, εγώ θεωρώ ότι εντάξει, εντάξει Δημαρχέ, εντάξει. Όμως, κοιτάξτε, κάποια στιγμή πρέπει να σκεφτείτε ότι με τέτοιου τους αποφάσεις δεν πρέπει να δεσμεύεται επώμενα δημοτικά συμβουλιά, όμως, το θέμα ποιο είναι τώρα. Ότι πραγματικά πρέπει να υπάρξει ένας προγραμματισμός, διότι ας πούμε στο δημοτικό κήπο. Υπάρχει μια υπερφόρτοξη τώρα. Και αν αύριο μεθαύριο πρέπει να δούμε τι ακριβώς θέλουμε. Πρέπει κάποια στιγμή να το συζητήσουμε συνολικά. Πριν να υπάρξουν τα αιτήματα, τα όποια αιτήματα, τι ακριβώς θέλουμε και πώς το θέλουμε. Δεν πρέπει να το δούμε κάποια στιγμή. Πρέπει να το δούμε. Και βέβαια, το μεγάλο παράπονο είναι ότι η Επιτροπή, μια συγκεκριμένη που υπάρχει, υπάρχει μια Επιτροπή, λειτούργησε έτσι απλά για να νιώθουν αυτοί που είναι μέλη της Επιτροπής, ότι κάτι κάναμε κι εμείς στα πέντε χρόνια. Κάτι κάναμε στα πέντε χρόνια. Τέλος πάντως, εγώ δεν θέλω να επιμείνω και ούτε θέλω και ούτε θέλουμε, αλλά νομίζω ότι είναι λάθος ο τρόπος με τον οποίο γίνονται όλα αυτά. Λάθος. Πολύ λάθος. Δεν έχω τίποτα άλλο να πω. Εμείς θα πούμε ναι, αλλά... Δώσε μου να απαντήσω, κύριε Πράσινο. Κοίτα, ήμουνα πολύ χαμηλό και νομίζω ότι κατανοείτε αυτά που λέω. Και εγώ χαμηλό θα είμαι, κύριε Βέρο, να ξέρετε. Όπως είδατε στα έγγραφα, η διαδικασία ξεκίνησε πριν ένα χρόνο. Σας διαβεβαιώνω, είναι πάρα πολύ επίπονη η διαδικασία. Διότι θέλαμε να δούμε πώς είναι στο σχέδιο, μετά θέλαμε να δούμε πρόπλασμα, δεν μπορούμε να βάλουμε στο δημοτικό μας κήπο, όσο και να είναι καλός ο γλύπτης, ότι να είναι και όπως να είναι. Έτσι δεν είναι. Πρέπει πρώτα να τα στείλει ο καλλιτέχνης σε σχέδια, να τα στείλει αν υπάρχουν φωτογραφίες και προπλάσματα και μετά να προχωρήσουν. Σ' ό,τι αφορά, πέρασε από την Επιτροπή Αρχιτεκτώνων, κύριε Βέρο, σας παρακαλώ. Επειδή, ακούστε, και εγώ δεν είναι κακό που θα απαντήσω, λυπούμαι εδώ και πέντε χρόνια το τι έχω ακούσει για την αισθητική τη δική μου, που δεν την επικαλούμαι ποτέ. Ποτέ έχω πει, κύριε Βέρο, ότι εγώ γιατρός είμαι. Ότι εγώ γιατρός είμαι. Όχι από σας. Όχι από σας, κύριε Βέρο. Ποτέ δεν επικαλέστηκα ότι είμαι εκτιμητής έργων τέχνης. Εγώ ανάσανε και δήξε, ξέρω. Αυτό ήταν η δουλειά μου. Και είμαι περήφανη γι' αυτή. Από κει και έπειτα ποτέ δεν αρνήθηκα τη γνώμη των επαγιόντων. Έτσι. Γι' αυτό πολλές φορές πήγαμε, ήρθαμε στην Επιτροπή την αρμόδια της περιφέρειας, διότι και το χώρος που προτείνεται, είπαμε στην αρχή, να πάει ο Βενιζέλος κοντά στο λιμάνι, το οποίο λιμάνι θεμελίωσε, αρνήθηκε όλκ. Η επόμενη θέση, λοιπόν, ήταν στην ίδια τη Βενιζέλου. Αν ο Βενιζέλος δεν ανήκει στην οδό Βενιζέλου, πού ανήκει? Που για μένα στο λιμάνι έπρεπε να πάει. Λοιπόν, αρνήθηκε. Τι να κάνω. Από κει και έπειτα ο Παύλος Μελάς. Κατά τον ίδιο σκεπτικό, το ίδιο σκεπτικό, η θέση του ήταν στην οδό Παύλου Μελά, που είναι και πεζόδρομος. Έλα όμως που εκεί υπάρχουν καταστήματα, τα οποία δεν ταιριάζουν με την αισθητική του Παύλου Μελά. Ούτε με τη δική σας την αισθητική, ούτε με την εθνική. Ξαναπήγαμε πίσω και τελικά τον φέραμε στο δημοτικό κήπο. Τώρα η αναμνυστική πλακέτα δεν θα είναι άγαλμα για τους έφεδρους αξιωματικούς. Και να έχετε υπόψεως ότι όλα αυτά δεν έχει πληρώσει τίποτα ο δημός. Τίποτε δεν έχει πληρώσει ο δημός. Λοιπόν, ας πάει κοντά στον αξιωματικό και στον βαλκανιονίκη Φαντάρο. Άς μαζευτούν όλοι οι στρατιωτικοί μαζί. Νομίζω... Ε, τι να κάνω. Λοιπόν, έχουμε κι άλλα. Υπάρχουν αιτήσεις και από τους αρμενίους. Υπάρχουν αιτήσεις και από τους στρακιώτες, που για τους στρακιώτες δεν έχουμε βάλει τίποτε. Και για τους πόντιους έχουμε δύο και τρία. Οι πόντιοι θέλουν κι άλλο. Ε, εντάξει. Λοιπόν, θέλω να σας πω ότι... Είμαστε, πηγαίνουμε με βηματισμό πολύ προσεκτικό και χωρίς να ανοιγόμαστε πάρα πολύ και χωρίς να πηγαίνουμε σε έξαλλα πράγματα. Ηλικρινά σας το λέω με πολύ μεγάλη προσοχή. Ωραία, 2 Μαρτίου χαμός θα γίνει. Σας το λέω από τώρα. Είναι η τοποθέτηση του Αδριάντερα, του Παύλου Μελά. Πάμε στο υπαριθμό 9. Έγκρινης η πρώτο απέτου έργο μονώσης κτιρίων ιδιοκτησίας Δήμου Καβάλας έτους 2017. Εγκρίνεται? Εγκρίνεται. Το 10 ορισμός Επιτροπής Παραλαβής Φυσικού Εδάφους εκτέλεσης του έργου ασφαλτοστρώσης, συμμετοστρώσης στο δοσίμανση Δημοτικής Ανόητος Φιλίππον έτους 2018. Είναι όπως η εισήγηση υπηρεσιακή παράγοντας. Το 11 έγκριση Πρωτοκόλου Προσορινής και Οριστικής Παραλαβής στο έργο επισκευές χρωματισμή στο εκθεσιακό κέντρο Απόστολος Μαρδύρη στην Νέα Καρβάλη. Εγκρίνεται. Το 12 χορήγηση τρίτης Παράτασης Πρωθυσμίας Περαίωσης του έργου Επισκευές Κατασκευές Συντηρείς Αδικητικών Εγκαταστάσεων Δημοτικής Ανόητος Καβάλας έτους 2017. Μέχρι πότε είναι? 30 εβδόμου? 13 εβδόμου. Το 13 έγκριση δεύτερο Πουκουτουμουνου Έρτη για την χρήση επί του έλωσης εργασιών και λοιπά. Εγκρίνεται. Εγκρίνεται. Το 14 έγκριση κοπής δέντρων στο πλαίσιο ανάπλασης της παιδικής χαράς εντός του υπαριθμού 145 οικοδομικού τετραγώνου στον οικισμό Αμυγδαλεώνα. Ποιος το εισηγείτε αυτό? Θα έλεγα αν υπάρχει κάποιο ερώτημα για αυτό το θέμα. Νομίζω ότι είναι εύκολο να καταλάβει κανείς από την ανάγνωση της εισηγήσης ότι κατά την εκτέλεση του έργου των παιδικών χαρών του Δήμου, έργο το οποίο καταφέραμε να έχουμε και ένα ποσό χρηματοδότησα το Πράσινο Ταμείο, προέκυψη η αναγκαιότητα κοπής πέντε δέντρων, αν θυμάμαι καλά, στο χώρο που εντοπίζεται η παιδική χαρά του Αμυγδαλεώνα, οπότε χρειάζεται για την άδεια μικρής κλίμακας, απαραίτητο δικαιολογικό είναι η απόφαση του σώματος, το ότι εγκρίνουν και συνενούν στην κοπή του δέντρου αυτό, για να μπορέσει να βγει άμεσα η άδεια κοπής μικρής κλίμακας και να συνεχίσει η διαμόρφωση του χώρου που θα φιλοξενήσει τα πιστοποιούμενα όργανα παιδικής χαράς. Το τοπικό συμφωνεί? Τι έχει πει το τοπικό? Ναι, ποιος ζήτησε το λόγο? Ο κύριος Μουριάδης, ο κύριος Κελαϊδάκης, ο κύριος Βέρος μετά. Κύριε Μουριάδη, παρακαλώ. Ο κύριος Μουριάδης έχει το λόγο. Νομίζω ότι, κυρία Δρακονάκη, είναι κρίμα να κόψουμε τα δέντρα, διότι, εντάξει, είναι τόσο, δηλαδή, εμποδίζουν το έργο, δεν ξέρω, ρωτάω αν εμποδίζουν το έργο, να δούμε στα παιδιά, να δουν και τη φύση, ποια είναι. Θα σας δώσω το λόγο ο κύριος Κελαϊδάκης, ζήτησε το λόγο, ο κύριος Βέρος μετά και ο κύριος Μαυρίδης μετά. Ναι, προς την κυρία, ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε. Αν υπήρχε, εγώ ήθελα να ρωτήσω στη Μιλέτη, όταν κάναμε για την παιδική χαρά, δεν ήταν γνωστό το πρόβλημα των δέντρων ή προέκυψε κάποιο πρόβλημα μετά, ώστε στην τοποθέτηση των εγκεκριμένων παιχνιδιών, είδαμε ότι εμπόδιζε. Ένα ερώτημα αυτό. Δεύτερο ερώτημα, άκουσα τώρα ότι θα γίνει αντικατάσταση στο ίδιο και στην εισήγηση, θα γίνει αντικατάσταση των δέντρων. Και τρίτο, αν υπάρχει κάποιο χρονοδιάγραμμα, αν αλλάζει το χρονοδιάγραμμα κατασκευής της παιδικής χαράς, σύμφωνα με την αρχική έγκριση, όταν κάναμε για την παιδική χαρά. Τα δέντρα, σαφέζεται, ήταν γνωστό ότι υπήρχαν εκεί πέρα. Πέντε πλάτανοι δεν κρύβονται εύκολα. Κατά την εκτέλεση όμως των εργασιών και των υλικών, το οποίο είναι να τοποθετηθούν, προέκυψε ο προβληματισμός ότι το ρυζικό σύστημα, δυστυχώς, των πλατάνων, είναι τέτοιο το οποίο κάποια στιγμή, μακροπρόθεσμα μεν, θα τύναζε την υπόβαση της παιδικής χαράς στον αέρα. Γι' αυτό ακριβώς, άμα δείτε και στην ισήγηση, η άποψη του γεωπώνου της υπηρεσίας είναι να αφαιρεθούν, να κοπούνεται οι πλάτανοι και σαφέζεται να αντικατασταθούν με δέντρα, που το ρυζικό σύστημα κατεβαίνει προς τα κάτω και δεν είναι επιφανειακό. Από εκεί και πέρα, η υπηρεσία κοιτάει το συνολικό χρονοδιάγραμμα. Δεν διεφαίνεται ότι θα έχουμε κάποια προβλήματα σ' ό,τι αφορά τον χρονοπερέωσης. Είναι τρεις παιδικές χαρές οι οποίες υλοποιούνται με αυτό το έργο. Αυτό το αμυγδαλώνα, από τον οποίο αμυγδαλώνα ξεκινήσαμε. Τον κρινίδων και ο Ισέ Καρβάλης. Ο εργολάβος μας έχει ενημερώσει ότι ήδη αρχίζουν... Κυρία Ιωσεφίδου, την βαλίτσα σας πού την αφήσατε. Ο εργολάβος μας έχει ενημερώσει ότι ήδη αρχίζει και παραλαμβάνει τα όργανα, οπότε θα ολοκληρωθούν οι εργασίες της υποδομής και θα τοποθετηθούν κατευθείαν, δηλαδή, τα όργανα. Δεν θα αλλάξει κάτι στο σύνολο της εκτέλεσης του έργου. Ναι, ο κύριος Βέρος. Δεν θέλω να βάλω ερωτήματα. Εμείς είμαστε θετικοί με την έννοια ότι εντάξει, δεν είμαστε πιπαντός επιστητού. Λοιπόν, εμπιστευόμαστε την υπηρεσία που λέει ότι ενδεχομένως για λόγους ασφαλείας. Αλλά θα θέλαμε δύο προτάσεις να κάνουμε. Η πρώτη είναι ότι δεν πρέπει να φτιάχνουμε παιδικές χαρές άνθεντρες, με την έννοια ότι όλοι γνωρίζουμε το πόσο σημαντικό είναι να υπάρχουν τα δέντρα για πολλούς και διάφορους λόγους σημαντικούς. Και το δεύτερο, θέλω να μας υποσχεθείτε ότι δεν θα τα κόψετε, αλλά θα τα μεταφυτεύσετε. Οπουδήποτε αλλού. Και να σας πω κάτι, αυτό είναι, δίνουμε και περνάμε κάποια μηνύματα στους πολίτες. Δεν χρειάζεται να τα κόψουμε, να τα μεταφυτεύσουμε. Είναι πανεύκολο, δεν είναι δύσκολο τώρα. Με τα μηχανήματα που υπάρχουν είναι πανεύκολο. Τότε είναι ότι χειρότερο τέτοιας ηλικίας δεν θέλει να τα κόψουμε, γιατί εγώ δεν ξέρω τι ηλικίας είναι. Ή εγώ, ή τότε θα πρέπει να διαμορφώσουμε τη μελέτη, να δούμε. Τέλος πάντων, εδώ, δήμαρχε, εδώ ενώθηκε η Ευρώπη με την Μεγάλη Βρετανία υπό θαλάσσια τώρα. Δεν μπορούμε να φτιάξουμε μια παιδική χαρά, χωρίς να κόψουμε έξι δέντρα, τα οποία είναι κάποιας ηλικίας και πλάτανη. Εντάξει τώρα. Πρέπει να περνάμε μηνύματα στους πολίτες. Θα προσπαθήσουμε να τα σώσουμε και να τα μεταφυτεύσουμε, κυρία Ντρακωνάκη. Θα προσπαθήσουμε, κυρία Ντρακωνάκη. Αν μου επιτρέπετε, τα πλατάνια δεν μπορούμε να τα μεταφυτέψουμε, λοιπόν, για να είμαστε, να σοβαρολογούμε. Αλλά μπορούμε όμως, επειδή είναι κρίμα τα πλατάνια, εγώ δεν νόμιζα ότι ήτανε λεύκες, δεν ήξερα ότι ήτανε πλατάνια, είναι κρίμα, τουλάχιστον ας μπορέσουμε λίγο να δούμε μήπως φτιάξουμε αλλιώς λίγο το σχέδιο. Συγγνώμη, δεν μπορούμε να κοπούν οι ρίζες που είναι προς την μεριά της παιδικής, γιατί αυτά πάντα πάντως, γιατί πρέπει να κοπούν όλα, δηλαδή, να πούμε, ρε παιδί μου, να πούμε. Οι ρίζες πετούν το τέτοιο. Λοιπόν, προχώρησε, παρακαλώ. Λοιπόν, ποιος άλλος ζητήσε τον λόγο, ο κ. Ποτόλιας ή ο κ. Μαυρίδης, ναι. Δεν βρίσκω, κύριε Πρόεδρε, ειλικρινά σας λέω, λόγια για να επιχειρηματολογήσω, διαβάζοντας αυτή την εισήγηση για το κόψιμο πέντε δέντρων τύπου πλάτανου, μεγάλης ηλικίας σε μια περιοχή που έχει άφθρονο νερό στο υδροφόρο ορίζοντα κλπ. Τι να πω, τι να πω, δεν υπάρχουν σήμερα οι δυνατότητες οι επιστήμοι να σώσουν και το δέντρο, να κάνουν κυβετική χαρά, δεν το πλήνει το μαγαζί, λέω εγώ, εγώ θεωρώ, είναι ντροπή και μόνο που το γράψετε αυτό το πράγμα. Αυτό το πράγμα γραμμένο εδώ, αν το στείλετε πουθενά και το δουν παραέξω, θα μας πω, καλά παλαφόσατε εσείς. Σοβαρά μιλάτε. Λοιπόν, λέτε όχι εσείς. Ναι, φυσικά, αλλή μόνο ρε παιδιά, δεν μπορώ να σας καταλάβω, μάτι Μαναγία τώρα. Ναι, φυσικά, λέτε όχι, είναι, τι λέτε να πούμε. Όχι, κύριε Ξανθόπουλη, παρακαλώ. Δεν θέλουν να γίνουν οι παιδικές χαρές, πρόεδρε, μη μασάσετε. Κύριε Πρόεδρε, ο Αμυγδαλιώνας εδώ και τέσσερα χρόνια δεν έχει παιδική χαρά να παίξει τα παιδιά του. Αυτή η βεστισία και τα παιδέντρα... Θέλουν κύριε Δήμαρκη και κάποιοι προβληματισμοί τώρα, εκφράζονται, τι δεν θέλουν, όλοι θέλουν. Στο επόμενη φορά που θα έχουμε μέρα ανάλογη να πάμε να φυτέψουμε 105. Το έργο πρέπει να προχωρήσει. Η παιδική χαρά να τελειώσει, τα παιδιά να αποκτήσουν ασφαλή χώρο παιχνιδιού, και όλα τα άλλα είναι να είχαμε να λέγαμε. Φυσικά για να προχωρήσουμε. Εντάξει, ευχαριστούμε. Πάντως δεν νομίζω ότι είναι κάποιος εδώ που δεν θέλει να γίνει η παιδική χαρά. Απλώς, επί ευκαιρία της συζήτησης του θέματος, μία απορία. Εντάξει, δεν είναι κακό να εκφράζει τα απορίες. Πάμε παρακάτω. Πάμε στο 1615, έγκριση πρωτοκόλου προσωρινής οριστικής παραλαβής του έργου συντηρής σχολικών κτιρίων Δημοτικής Ενόητος Φιλίππον έτους 2015. Και πάμε στο 1615, έγκριση πρακτικού εκατοστής 18 η συναιδρίασης Επιτροπής Κυκλοφορίας και Προσβασιμότητος. Ποιος είναι ο Πρόεδρος Επιτροπής, ο κύριος Σουρκίδης. Τι θέλει η αγαπητή συμπολίτης. Φέρε λίγο το πρακτικό να δούμε το θέμα που αφορά την κυρία. Θα δούμε με το όνομα. Πώς ονομάζεστε κυρία. Κανατασίδου Άννα. Γεννήθηκα στην Καβάλα, τελείωσε το εξατάξιο γυμνάσιο, δούλευα λογίστρια και τα τελευταία χρόνια ήμουν και στον παλάση. Πριν 30 χρόνια, έπειτα από τρία χρόνια που γίνανε συσκέψεις στη τροχέα, ήρθε η τροχέα και μου έβαλε πινακίδες, διότι το σπίτι είχε πρόβλημα. Τώρα που έβλεξε, πλημμύρισε. Πέφτει το νερό μέσα, διότι από τα χτυπήματα που κάνουν τα φορτηγά που περνάνε, οι πλάκες είναι σε δύο περιόδους κατασκευασμένες και κουνήθηκαν οι πλάκες και ανοίξαν. Παρ' όλα που κάναμε πολλές φορές έργα. Και είναι σκεπασμένοι με μάρμαρα, με πλακάκι. Και τρέχει το νερό μέσα στο σπίτι. Τώρα, αυτές οι πινακίδες, η τροχέα δεν ήταν εύκολο να τις βάλει. Έπειτα από τρία χρόνια που κάνανε συνδιασκέψεις εκεί πέρα και συμβούλια, κατάλαβα ότι έπρεπε να τις βάλουν. Τις βάλαν και ήρθε η Δημαρχία και τις έβγαλε χωρίς λόγο. Εγνατίας 7. Ήτανε στο... φαίνεται στο κομπιούτρα, λέγεται ίντερνετ, λέγεται κάτω στη Δημαρχία. Ναι, ανοίξανε μηχανήματα που έχουν και είδανε ότι υπήρχαν πινακίδες. Δεν ξέρω πώς εντοπίθηκε, κύριε Καρνεφασίδη, ποιος την εντοπίθησε. Εγώ είμαι ο Καρνεφασίδης. Έχει ιδερροπνία μέσα στο 18 τελευταία, τώρα τελευταία. Αμφιβάλα να έχει περάσει η εντοπίθηση. Και σας, παρακαλώ, πάρα πολύ εσείς που ήταν συμβουλίες, να εμβισκοπηθείτε και να πάτε να το δείτε τόπου. Και αν βρήκα από τα μασίστα και να το θέλετε, ή έφταναν τα σύντομα, εγώ όταν ψέψαξα όλο το πάτελο, δεν βρήκα το δικό σας θέμα να έχει περάσει, να περάσει. Πήγα στο γραφείο του δημοτικού συμβουλίου και μου είπαν ότι σήμερα περνάει και καλό θα είναι να είσαι εκεί. Να έχουν υπηρεσίες να το δουν, καθίστε, καθίστε. Όχι, όχι, όχι. Καλή μέρα όλοι. 24, 65, 66. Τώρα πιο. Δεν θα είμαι εκεί να σας δείξω αυτό που θέλω. 24, 65, 66. Καλή μέρα όλοι. Λοιπόν, εντάξει, εντάξει, το σημειώσαμε. Υπάρχει, εγκρίνεται το, εγκρίνεται το υπαριθμό 118 πρακτικό. Εγκρίνεται. Μιλάμε για το θέμα 16, έτσι. Πότε τελείωσε, δεν προλάβαμε να πούμε τίποτα. Κύριε, έχει πολλά θέματα εδώ. Εγώ θέλω να βάλω ένα πρόεδρο ένα θέμα, κύριε Πρόεδρε, σχετικά με αυτό το πρακτικό. Γιατί είναι θέμα ασφαλείας, αφορά τη συνοικία της Νεάπολης. Εκεί την οδό Φρυγίας, ένα κομμάτι της, γύρω στα 7 μέτρα, το πεζοδρομήσατε. Και ο τέλεσμα, ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της οδού Φρυγίας να είναι τυφλό, όπου εκεί υπάρχουν πάρα πολλές κατοικίες με πάρα πολλά αυτοκίνητα. Θεωρώ ότι αυτή η πεζοδρόμιση που έγινε, αυτό το κομματιά και τύφλος σε αυτό το δρόμο, είναι ζήτημα ασφαλείας ότι πρέπει να ανοίξει. Βέβαια, ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίστηκε το θέμα, κλείνοντας εκείνο το κομμάτι, το κάνατε γιατί τα δύο σπίτια που βρίσκονται, δεν ξέρω τώρα αν έχετε εικόνα για αυτά που σας λέω, τα δύο σπίτια λοιπόν που βρίσκονται ακριβώς στο κομμάτι που έχει πεζοδρομηθεί, δεν έχουν πεζοδρόμια. Επειδή όμως το κομμάτι αυτό που πεζοδρομήσατε είναι φαρδί, θα μπορούσε να γίνουν πεζοδρόμια ώστε αυτά τα σπίτια να έχουν πρόσβαση σε πεζοδρόμιο και όχι κατευθείαν στον δρόμο και να είναι ανοιχτός αυτός ο δρόμος της Φρυγίας, που επαναλαμβάνω και πάλι σε ένα θέμα φωτιάς, ομιγέννιο κλπ, εκεί θα γίνει οχαμός, γιατί έχει πολλά αυτοκίνητα, είναι πολύ μεγάλο το κομμάτι του δρόμου που έχει τυφλωθεί, έχει πολλά σπίτια εκεί πέρα και μπορεί να δημιουργηθούν προβλήματα αν προκύψει μια έκτακτη ανάγκη. Για αυτό το λόγο λοιπόν, επειδή ακριβώς θέτει το ζήτημα ασφαλείας, εγώ δεν ψηφίζω αυτό και δεν ξέρω αν έχει σχέση και με τα υπόλοιπα θέματα. Υπόλοιπα θέματα μέσα στην Φρυγίας εδώ. Είναι μέσα στα πρακτικά αυτά. Ναι κύριε Ραγωνάκη. Από την Επιτροπή πέρασε η τοποθέτηση μιας πινακίδας αδιέξοδο στην αρχή της Φρυγίας. Συνάδερφε κύριε Ποτόλια, το σχέδιο στην Νέα Πολή έχει εγκριθεί το 1986 και από το 87 υπάρχει τροποποίηση του εγκεκριμένου ρημοτομικού σχεδίου στην περιοχή εκείνη. Κατόπιν αιτήσεων των πολλών εκεί κατοίκων πέρασε από την Επιτροπή και πήρε τις αντίστοιχες γνωματεύσεις και από την αποκεντρωμένη, από τη στιγμή που είναι ένα ισχύον ρημοτομικό σχέδιο στην περιοχή και έπρεπε να γίνει πεζόδρομος. Επίσης να σας πω ότι κάποια σπίθια, τα οποία χτίστηκαν πολύ με τα γενέστερα από την τροποποίηση του σχεδίου, χτίστηκαν με την προϋπόθεση πεζόδρομου μπροστά, μότι συν ή πλιν προέκυπταν κατά την έκδοση της οικοδομικής άδειας. Εκείνη η περιοχή έχει πάρα πολλά τμήματα που είναι πεζόδρομοι. Με όλα αυτά έχει αρκετά ικανοποιητικό άνοιγμα για κάποιον ο οποίος μπει μέσα, να κάνει την αναστροφή και να ξαναφύγει. Νομίζω ότι με την τοποθέτηση πινακίδας αδιέξοδου θα γίνει μόνο η κίνηση από αυτούς οι οποίοι κατοικούν εκεί και όχι από κάποιον άλλο. Κύριε Ξανθόπουλε, εσείς τι είπατε, ναι. Πάμε στο 17, έγκριση μελέτης προστορινής εργοταξιακής σήμασης στο πλαίσιο εκτέλεσης συνεργασιών του έργου ασφαλτοστρώσης-μεντοστρώσης Δημοτική Ενότητα Φιλίπποντι 2018 έτος. Εγκρίνεται. Το 18, έγκριση μη εκποίησης δημοτικής έκτασης. Ναι, κύριε Δραγωνάκη. Υπάρχει αίτηση για την περιοχή του Αμυγδαλεώνα στην ουσία να εκποιηθεί, να βγει προσεκποίηση μέσω δημοπράτησης εννοείται περιοχή η οποία είναι όμορφη σε ιδιοκτησία εταιρείας, εμπορικής δηλαδή δράσης. Υπάρχει εισήγηση θετική από την υπηρεσίας ό,τι αφορά τα τυπικά δεδομένα. Μιλάμε για ένα κομμάτι 1136,75 τραγωνικών που είναι κομμάτι το οποίο προκύπεται από την οριστική διανομή, αρχική οριστική διανομή του 29 για τον οικισμό, για το αγρόκτιμα του Αμυγδαλεώνα. Πληρεί τις προϋποθέσεις οι οποίες χρειάζεται να πληρούνται. Από εκεί και πέρα επειδή υπήρξε στο παρελθόν σε όμορφη περιοχή ένα άλλο αίτημα και υπήρχε ο καθορισμός τιμής του τετραγωνικού, αυτής των 4 ευρώ τετραγωνικό μέτρο, η υπηρεσία εισηγείται στο να γίνει αποδεκτή η τιμή αυτή, το οποίο ποσό των 4 ευρώ είναι τετραγωνικό μέτρο, πολεμπρασιαζούμενο με τα 1.136,75 ετραγωνικά, προκύπτει ως τιμή η κίνηση για τη δημοπρασία, το ποσό των 4.547 ευρώ. Οπότε το σώμα αφενός καλείται να αποφασίσει για την εκποίηση ή μη της έκτασης με τη διαδικασία της δημοπρασίας και βέβαια να καθορίσουμε και τον σκοπό για τον οποίο θα διατεθεί το όποιο ποσό προκύψει από την δημοπρασία. Έχετε κάποια ερώτηση. Συγγνώμη, και εκείνο το οποίο προτείνουμε είναι ότι οποιοδήποτε βέβαια ποσό προκύψει τη δημοπρασία να χρησιμοποιηθεί και της νομοθεσίας για οποιοδήποτε έργο πραγματοποιηθεί στον οικισμό ή στο αγρόκτιμο απαιτηθεί το αμυγδαλεώνα. Ναι, ποιος θέλει ερώτηση κ. Ζουέρος, ναι. Κύριε Πρόεδρε, μια και παρευρίσκεται εδώ και ο αγαπητός Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Αμυγδαλεώνα, ο κ. Πουρσαϊτίδης. Θα ήθελα να ρωτήσω λίγο τον κ. Πουρσαϊτίδη για την απόφαση δινομόφωνιου, όπου έχει όμως δύο παρατηρήσεις. Και θα ήθελα λίγο κάποιες διευκρινήσεις. Οι παρατηρήσεις είναι ότι, ναι, με συμφωνούν στην εκποίηση της δημοτικής έκτασης, αλλά διαφωνούν με την τιμή εκκίνησης και βέβαια βάζουν και θέμα ότι τα όποια χρήματα προκύψουν από αυτή την εκποίηση να δοθούν για την ολοκλήρωση των αποδητηρίων των ακαδημιών της ομάδας δόξες του Αμυγδαλεώνα. Λίγο να ρωτήσω, αγαπητέ Πρόεδρε, γιατί διαφωνείτε με την τιμή εκκίνησης. Έχετε την καλουσσύνη να έρθετε στο μικρόφωνο λίγο. Γιατί δεν είμαστε μηχανικοί. Επειδή εμείς δεν είμαστε μηχανικοί για να ξέρουμε τα κοστολόγια, πόσο πάνε οι τιμές, γι' αυτό ακριβώς ήταν η διαφωνία μας, τόσο να φορά τα 4 ευρώ. Μια επιφυλακτικότητα, σωστά, ναι. Ναι, ναι, συμφωνώ. Μια επιφυλακτικότητα, επειδή δεν γνωρίζουμε πόσο πάνε η τιμή εκκίνησης. Θεωρούμε, νομίζουμε εμείς ότι είναι χαμηλή. Αλλά και πάλι λέω ότι δεν είμαστε ειδικοί μηχανικοί για να γνωρίζουμε... Είπαμε ότι με τα χρήματα αυτά έχουμε ξεκινήσει ένα έργο εκεί στις Ακαδημίες της Δόξας. Είναι γύρω στα 130 παιδάκια, τα οποία δεν έχουν αποδειτήρια. Έχουμε κάνει τα αποδειτήρια, λείπει η σκεπή. Και είπαμε, αν πάρουμε αυτά τα χρήματα, να κάνουμε τη σκεπή, ούτως ώστε τα παιδιά να μπορούν να έχουν αποδειτήρια ταντούς... και να μην περνάνε το δρόμο για να πηγαίνουν στο καινούργιο γήπεδο. Κύριε Ψαχαταρίδης. Κύριε Πρόεδρε, η εμπειρία μου τώρα από εκεί δείχνει... στο αγρόκτιμα τα 4 ευρώ, 4.000 στο στρέμα, δηλαδή είναι αυτή η τιμή σε εκεί την περιοχή. Εδώ θέλω παράλληλα όμως να πω ότι σε μία ανάλογη περίπτωση... σε λίγο διαφορετική περιοχή από αγρότες είχαμε ζητήσει πολύ πολλαπλάσια τιμή. Στο δρόμο του Ζιγού, Εθνική Οδό Ζιγός Καβάλας... όπου ήθελαν αγρότες να πάρουν μία έκταση στην οποία κατέχουν... και είχαμε ζητήσει και πάγωσε το θέμα αυτό. Είναι εκεί κοντά στο Τζάμπο, αν θυμάστε, που τα κατέχουν και είναι δέντρα. Μπορεί είναι σε περιοχή, σε μια περιοχή παίζει, όμως αυτή τη συγκεκριμένη περιοχή εκεί είναι. Τώρα αν πάει ένα πάνω, ένα κάτω δεν είναι εκεί. Το άλλο που θέλω να πω είναι για Αμυγδαλιώνα και σε αυτό που είναι... και αν δεν κάνω λάθος για τον Πούλο μιλάμε, στην περιοχή εκεί είναι. Για αυτή την εταιρεία, για τον Πούλο, εκεί είναι η εμπειρία μου. Τώρα για το άλλο που λέμε, για το που θα διατεθούν... πόσο γνωρίζω κύριε Πρόεδρο, ότι σε αυτά πρέπει να υπάρχει έργο με μελέτη... για να διατεθούν τα χρήματα. Ρωτώ, τα αποδυτήρια έχουνε μελέτη για να κατασκευαστούνε. Και το δεύτερο που θέλω να πω είναι και σε ανάλογη περίπτωση... ένα ποσό που είχαμε πάρει, εξακολουθούν και παραμένουνε μέσα. Κυρία τη Δήμαρχη, σε σας το λέω, κάποια ποσά δεν διατέθησαν δηλαδή... πριν τέσσερα-πέντε χρόνια και το ξαναβάλαμε και το ξαναβάλαμε το ζήτημα αυτό το βραμμένου... που είναι αρκετές, υπάρχουν περιθώρια για να τα διαθέσετε και υπάρχουν μελέτες. Εγώ δεν θέλω να διαφοροποιηθώ από την πρόταση, μπορείτε όμως να τα διαθέσετε... και άμεσα αυτά τα χρήματα θέλω να δέστε το που θα τα διατεθούν. Ευχαριστώ πολύ. Ναι, κύριε Δρακονάκη, δυο λεπτά παρακαλώ. Να ξεκαθαρίσουμε ότι και βάσει πράξεων του Συμβουλίου της Επικρατείας... οι τιμές καθορίζονται από το σώμα ορκωτών εκτιμητών... και από τη διάδοχη κατάσταση αυτών... οι οποίοι είναι μέλη του Μητρώου Πιστοποιημένων Εκτιμητών. Οπότε το ποσό των 4 ευρώ, είτε είναι λίγο, είτε φαντάζει μικρό, είτε μεγάλο, είναι δεσμευτικό. Σαφέστατα κατά τη λήψη των αποφάσεων λήφθηκε η άποψη του τοπικού. Απλά θέλω εγώ να εδώ να καταθέσω ότι επειδή τα χρήματα αυτά... όπως προείπε ο κ. Χαταρίδης, πρέπει να χρησιμοποιηθούν κατόπιν μελετών... και για δράσεις οι οποίες αφορούν νόμιμα ή τακτοποιημένα κτίρια... αν μιλάμε για κτίριο, θα πρότεινα να αποφευχθεί η αναφορά... στο τόσο νομαστικό για τα αποδιτήρια της ομάδος... διότι δεν ξέρω αν πληρούνται κατά 100% οι προϋποθέσεις... του να μέσω κάποιας μελέτης της τεχνικής υπηρεσίας... να αποδοθούν εκεί τα χρήματα. Όποιαδήποτε μελέτη προκύψη για το διαμέρισμα του αμυγδαλεώνα... είτε είναι για τον οικισμό, είτε είναι για το αγρόκτημα... δεσμεύονται είτε να εμπλουτίσουν ένα τρέχοντα προϋπολογισμό... για κάποια έργα εκεί πέρα... είτε ως αυτούσιο ποσό να χρησιμοποιηθεί για κάποια εργασία εκεί. Λοιπόν, ωραία. Συμφωνούμε επομένως. Συμφωνούμε στην εκποίηση με το τιμήμα. Ναι, κύριε Ποτόλια. Διαφωνώ, κύριε Πρόεδρε, με την εκποίηση υπεριουσίας του Δήμου... γιατί η υπεριουσία του Δήμου προορίζει για το λαό της Καβάλας... και επιπλέον ανοίγει και η όρειξη για να εκποιούνται... να εκποιεί την υπεριουσία του Δήμου. Λέω όχι, λοιπόν. Κύριε Ισχανθόπουλος. Κύριε Πρόεδρε, εγώ συμφωνώ με την εκποίηση... διότι το σώμα προφανώς αγνοεί για ποιο χώρο μιλάμε... και για ποια έκταση μιλάμε. Πως, στην ουσία, δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί από κανέναν άλλον... εκτός από τη συγκεκριμένη επιχείρηση. Είναι τμήμα του οικοπέδρου της συγκεκριμένης επιχείρησης... αλλά δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί από οποιοδήποτε άλλο. Η μόνη επιφύλαξη που έχω είναι για τη δέσμεση των χρημάτων αυτών... διότι παρατηρώ πως υπάρχουν και άλλα ποσά... τα οποία κατά το παρελθόν από εκποίηση εκτάσιων στον Αμυγδαλειώνα... στην υπέρ της τοπικής κοινότητας, αλλά δεν βλέπω τα ποσά να φεύγουν... από τους κωδικούς τα οποία είναι γεγραμμένα. Σας θυμίζω ότι πριν από μερικούς μήνες ψάχναμε να βρούμε... ένα συγκεκριμένο ποσό από κωδικό, το οποίο βρέθηκε, χάθηκε... ξαναβρέθηκε, ξαναχάθηκε, οι κάτοικοι εκεί το περιμένουν εκείνο το ποσό. Αυτή είναι η μόνη επιφύλαξη γιατί δεν βλέπω να φεύγουν τα χρήματα αυτά... που προκύπτουν από αξιοποίηση περιουσίας της τοπικής κοινότητας στον Αμυγδαλειώνα. Συμφωνώ με την εκποίηση. Εμένα με λείπει το γεγονός όμως ότι για να αποπερατωθεί αυτό το κτίριο... που θα χρησιμοποιηθεί από τις ακαδημίες εκεί πέρα... απαιτείται ένα ποσό της τάξης 5-6.000. Νομίζω αυτό που άκουσα θα εκποιηθεί όσο τα χρήματα... έτσι προλέπω όμως, αλλά να εκποιηθεί και τα χρήματα που θα πάρουμε... να δοθούν εκεί που είναι η πρόταση του τοπικού συμβουλίου εκεί πέρα... με λείπει με την ένα την εξής. Δεν έχει ο δήμος. Ο κ. Φιλόσογλου διαχειρίζεται τεράστια ποσά για ασθητικές εγκαταστάσεις. Δεν θα μπορούσαμε να δώσουμε 4-5.000 να τελειώνει αυτή η ιστορία... και να μην περιμένουμε, το λέω έτσι παρεπιπτόντος... να περιμένουν να γίνει η εκποίηση και να δοθούν. Αν θα δοθούν τα χρήματα, καλή βουλήση για να τελειώσει αυτό το κτιριάκι εκεί πέρα. Είναι μια άποψη δική μου και ο κ. Φιλόσογλου ας το δει. Ο κ. Φιλόσογλου, παρακαλώ. Λοιπόν, με αφορμή τώρα επειδή τέθηκε το θέμα, δεν ήθελα να πάρω το λόγο... αλλά επειδή ο κ. Μαυρίδης έθεσε ένα θέμα το οποίο ενδεχομένως... αρχικώς στη βάση του έχει μια εύλογη χρειά. Κοιτάξτε λίγο να δείτε, στους αδελφοί. Ξεκινήσαμε εδώ και πάρα πολύ καιρό να προγραμματίζουμε να κάνουμε διάφορα έργα... στο κομμάτι των αθλητικών εγκαταστάσεων. Το λέω γιατί με αφορά εν μέρει και αυτό. Αυτό το οποίο όμως διαπιστώσαμε στη πορεία είναι ιδίως στην Δημοτική Ενότητα Φιλήπων... ότι δεν υπάρχει ξεκάθαρο ιδιοκτησιακό καθεστώς. Κάτι που έρχεται από το παρελθόν. Προγραμματίσαμε, πήχε στις κρινίδες τι να κάνουμε. Όταν κάναμε τον έλεγχο να διαπιστώσουμε γιατί θεωρούσαμε αυτονόητο... ότι είναι ιδιοκτησία του Δήμου Καβάλα στο κτηματολόγιο. Λοιπόν, σας πληροφορώ ότι δεν είναι. Το ίδιο συμβαίνει και με το πολίστυλο. Σας πληροφορώ, λοιπόν, ότι δεν είναι. Το ίδιο έχει συμβεί και με πολλές παιδικές χαρές. Τα ξέρετε, τα έχουμε συζητήσει εδώ. Δεν είναι. Αν σας πω σήμερα ότι μπορεί να υπάρχουν και 500 κίνητα στη Δημοτική Ενότητα Φιλήπων... τα οποία είναι κατουσίαν ιδιοκτησία του Δήμου αλλά δεν έχουν εγγραφεί στο κτηματολόγιο... τι θα μου πείτε. Άρα, λοιπόν, μη λέμε έτσι απλά, δεν μπορούμε να πάμε να κάνουμε κάτι άλλο... και όποτε αναλαμβάνουμε να κάνουμε με καλή θέληση κάτι χωρίς να ρωτάμε... έρχεται και το πρόστιμο από το ΕΚΑ ΠΙΧΙ στη Στον Αμυγδαλαιώνα που γίναν κάποιες εργασίες. Εγώ δεν λέω ότι γίναν κακόβουλα, αλλά ήρθε ένα πρόστιμο, κύριε Καλανταρίδη, αν δεν απατώ, από το ΕΚΑ. Δεν ήρθε? Λοιπόν, Τανζανία δεν είμαστε. Προσπαθούμε όλοι να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε. Αλλά να ζητάτε ενημέρωση. Και κάτι τελευταίο για το θέμα των αποδητηρίων που τέθηκε. Σε εμάς εδώ επίσημα, ή για τηλεφώνου, δεν τέθηκε ποτέ τέτοιο έτημα. Ποτέ! Ευχαριστώ πολύ. Συγγνώμη, μια διόρθωση να σας κάνω. Προσβάλλεται την Τανζανία να πω. Ναι, νομίζω έλειξε το θέμα. Τώρα δεν χρειάζεται άλλο να συνεχίσουμε. Κύριε Μπόνια, κάτι σκυλιάκι κλωφόροδε και πέρα. Σου χανόσατε πολύ. Λοιπόν, πάμε. Πάμε, γιατί και Ολυμπιακός. Τι, Ιωάννα, είμαστε σε καλό δρόμο, παιδιά. Έγκριση μη εκποίησης δημοτικής έκτασης, το είπαμε. Τροποποίηση προτεινόμενων ειρηθρών οδών Παπα-Ιωάννου και Βυζιγινού στο παλιό τσιφλί και η Καβάλας. Συμφωνείτε? Συμφωνούμε. Το είκοση γνωμοδότηση επιμελέτης οριοθέτησης ρέματος. Το μπάτι περνάει. Το εγκρίνουμε, το εγκρίνουμε να πω. Τι είναι αυτή η γνωμοδότηση, κυρία Δρακονάκη, τι νόημα έχει η γνωμοδότηση, αν αποδεχόμαστε την γνωμοδότηση, τι πείτε λοιπόν, εντάξει. Ωραία. Σύμφωνα με την εισήγηση. 21 έγκριση πρώτο ΑΠ. Συντηρείς αποκαταστάσεις αγροτικών δρόμων και διανήξεις δρόμων έτους 2017. Εγκρίνεται. Ναι. Λίγο γιατί έχει άμεση σχέση και με τα δύο επόμενα θέματα, το 22ο και το 23ο, που είναι εγκρίσεις ΑΠ. Λίγο, κυρία Δρακονάκη, τώρα εσάς θα ρωτήσω. Η συνησίγηση και στο 21ο και στο 22ο. Δεν αναφέρεται το ποσό, πόσο είναι. Δείτε λίγο τις εισηγήσεις. Δεν αναφέρεται καθόλου πόσο είναι αυτό το ποσό που ζητάτε να εγκρίνουμε. Ούτε στην μία εισήγηση, ούτε στη δεύτερη. Ενώ αν θα δείτε στην τρίτη, όπου είναι το τρίτο ΑΠ, γράφει πόσο είναι η δαπάνη, αν υπάρχει αύξησης ή όχι. Βέβαια εκεί καλύπτει όλο το ποσό. Δηλαδή ποιο είναι το ποσό του πρώτο ΑΠ. Και μάλιστα δεν λέει ούτε το ποσό του έργου. Πού να θυμόμαστε, μισέ τώρα, πόσο ήταν ο προϋπολογισμός, πόσο ήταν μετά την έκτοση, τι έκτοση. Δεν αναφέρει τίποτα η εισήγηση. Ούτε στον πρώτο, ούτε στον δεύτερο. 21ο ή 22ο. Δεν ξέρω, επειδή δεν το πρόσεξα ηλεκτρονικά, αν μιλάτε μόνο για το διαβιβαστικό ή αν το πίνακα έχει σταλεί και ο πίνακας από πίσω, του πρώτο ανακεφαλαιωτικού πίνακα, τα οποία προκύπτουν τα ποσά, τα οποία ρωτάτε. Η εισήγηση είναι, αλλά από πίσω έχει τον φάκελο, τον ανακεφαλαιωτικό των εργασιών. Δεν έχει σταλεί. Ζητώ συγγνώμη. Κύριο Σάρω, και να μην θεωρηθεί ότι πάλι επιρρίπτουν μευθύνες. Αν θα δείτε και στο 23ο. Υπάρχει μέσα στην εισήγηση κανονικά και οι εισηγήσεις, είτε τον ΑΠΕ, είτε είναι πρώτος, είτε δεύτερος, είτε τρίτος, γράφει. Πόσο είναι ο προπολογισμός, πόσο είναι το έργο μετά την έκτοση, πόσο είναι ο πρώτος ΑΠΕ, πόσο καλύπτει από το συνολικό κόστος του έργου. Δεν λέει τίποτα. Και αυτό σας βοηθάω κιόλας, γιατί ενδεχομένως θα έχουμε και θέματα. Δηλαδή, τώρα ψηφίζουμε. Με συγχωρείτε για την έκθραση. Με όλα αυτά, στον φάκελο του Δημοτικού Συμβουλίου είναι επισυναπτώμενο από την εισήγηση ο φάκελος των ακεφαλωτικού πίνακων, από τον οποίο προκύπτουν όλα αυτά τα οποία ρωτάτε. Αν θέλετε να τα δείτε με τις υπογραφές, και όπως έχει περάσκευο τεχνικό Συμβούλιο Δημοσίων Έργων. Μάλλον ξεφύγαμε λίγο. Τι κάνουμε τώρα? Να πάμε λίγο παρακάτω και... Να πάμε λίγο παρακάτω. 21, 22 και 23 είπατε, ή το 23 είναι εντάξει. Ωραία, τα περίπτωση δεν είναι αρκετή. Είναι αρκετή. Είναι αρκετή. Είναι αρκετή. Είναι αρκετή. Είναι εντάξει. Ωραία, τα αφήνουμε. 23 προχωράμε, εγκρίνεται. 23 εγκρίνεται, 24 αποσύρεται. 25 έγκριση πρωτοκόλ προσωρινής οριστικής παραλαβής του έργου ασφαλτοστρότηση με το στρός Δημοτικής Ανόητος Φιλίππο, νέτος 15 εγκρίνεται. Το 26 τροποποίηση και συμπλήρωση της με αριθμό 867 του 18 απόβασης Δημοτικού Συμβουλίου, αθιέρωση λειτουργίας Κυριακές εξαιρέσιμες μέρες στο Τμήμα Συντήρησης των Δόν Κτίριων Κοινοχρήστων Χώρων. Τι τροποποιούμε, εγκρίνεται η τροποποίηση. 2 οδηγούς, βάση με κοινήτηση. Εγκρίνεται η τροποποίηση. 27 καθορισμός κωδικό αριθμού δαπανών προϋπολογισμού οικονομικών τους 2019 δεκτικούς στην έκδοση ενταλμάτων προπληρωμής. Τι είναι αυτό? Εγκρίνεται η εισήγηση. Το υπαριθμό είναι 28 κατάθεση πάγιας προκαταβολής στο λογαριασμό του Δήμου. Εγκρίνεται 29 κατάθεση πάγιας προκαταβολής δημοτικών κοινοτήτων στο λογαριασμό του Δήμου και ορισμός υπεύθυνου κίνησης λογαριασμού. Σύμφωνα με την εισήγηση. Το 30, τροποποίηση της παρεθμών 9-69 του 2018 απόφασης Δημοτικού Συμβουλίου. Αποζημίωση δημοτικών συμβούλων για τη συμμετοχή της Συναιδρίας Δημοτικών Συμβουλίων. Τι τροποποιούμε? Λοιπόν, πριν λίγο καιρό να θυμάστε συνάδελφη ήρθε μια απόφαση που άλλαζε την αποζημίωση που παίρνουν όσοι δημοτικοί σύμβουλοι και δικαιούνται όταν η έδρα τους είναι πάνω από τα 10 χιλιόμετρα από την έδρα του Δημοτικού Συμβουλίου. Το αλλάξαμε πριν δύο μήνες και μετά από ένα μήνα το Υπουργείο έβγαλε ξανά αλλαγή του νόμου και το ξαναπήγε στο παλιό που ήταν πριν την αλλαγή. Άρα, ένα μπρος και ένα πίσω η ισοπαλία. Ξανά ήρθαμε στο παλιό καθεστώς. Αλλάζει την αποζημίωση. Ναι, το είχε μειώσει κατά κατητής και τώρα το ξαναύξει κατά κατητής. Λοιπόν, ενκρίνεται η τροποποίηση. Πάμε στο 31. Εκμίσωση του υπαρυθμών 25 καταστήματος στη Δημοτική Λαχαναγορά Καβάλλας. Εκρίνεται διαγωνισμός και λοιπά. 32. Μίωση μισθωμάτων δημοτικών ακινήτων για το έτος 2019 βάσει του νόμου 4071 του 2012. Εκρίνεται η εισήγηση της υπηρεσίας, της Επιτροπής μάλλον. Εκρίνεται. 33. Περιετήματος οφειλέτης σχετικά με λιξυπρόθεσμες παραβάσεις κώδικα οδικής κυκλοφορίας. Το 33. Λοιπόν, συνάδελφοι, έχετε διαβάσει λιγοτοτία αφορά. Η υπηρεσία και βάση αυτών των οποίων βρήκε και βάση της νομοθεσίας και βάση του συνογόρου του πολίτη εξεύρασε την άποψή της, η οποία ήταν αντίθετη ότι δεν μπορεί να γίνει δεκτό αυτό το οποίο ζητά η κυρία Στραντζαλή. Ζήτησα να μας πει την άποψή της και η νομική υπηρεσία έτσι ώστε να είμαστε σίγουροι για το αν τελικά κινούμαστε προς τη σωστή κατεύθυνση. Η νομική υπηρεσία έχει ακριβώς την ίδια άποψη με την υπηρεσία ότι καλώς προχώρησε ο δήμος στην βεβαίωση αυτών των ποσών και την ίσπραξή τους και ότι το μόνο το οποίο θα πρέπει να διερευνηθεί είναι αυτό στο οποίο καταλήγει, όπως ακριβώς καταλήγει και η υπηρεσία ότι δηλαδή θα πρέπει να εξεταστεί ο ισχυρισμός περί μη επίδοσης ατομικής ειδοποίησης ως προς τις βεβαιωθήσεις σε βάρος σωφιλές έτσι ώστε να δικαιωθεί τις προσαυξήσεις. Ότι μόνο εκεί δηλαδή μπορεί να ελεγχθεί και αν ως προς αυτό υπάρχει δίκιο από πλευράς της ενιστάμενης έτσι να προχωρήσουμε στην διαγραφή και επιστροφή μόνο των προσαυξήσεων. Αυτό. Συμφωνείτε με την εισήγηση της υπηρεσίας? Συμφωνώ. Στο υπαριθμό 34 αποσύρεται. Στα υπαριθμό 35 έως και 53 θέματα που αφορούν διαγραφές βεβαιωμένων οφειλών κυρία Γραμματεία σύμφωνα με τις εισήγήσεις της υπηρεσίας. Στο 54... Θες να γράψεις αποφάσεις? Στο 54 έχουμε αποδοχέτηση παρέτης του κ. Φιλιππίδη από τακτικό μέλος... Ποιο? Τι έγινε? Ποιανό είναι? Τσουχανταρίδη Αναστάσιο. Τσουχανταρίδη Αναστάσιο. Παρετεί τον κ. Τσουχανταρίδης? Ναι. Α, ο Τάσος, ο Τάσος, ναι. Και αντικαθίσταται... Από τον Παπάζογλου Αριστοτέλη. Αριστοτέλης Παπάζογλου. Αριστοτέλης. Στο 54 θέμα. Θέλετε κάτι και εξανθόπιλε? Η αλλαγή αυτή... ήρθε σήμερα το... μεσημέρι. Πέρα από αυτό ακούω ότι... ο κ. Παπάζογλου αντικαθιστά... προτείνεται να αντικαθιστήσει τον κ. Τσουχανταρίδη. Μήπως υπάρχει θέμα με τον ορισμό? Νομίζω ότι... σύμφωνα με τον τελευταίο νόμο... το τελευταίο νόμο έχει δύο χρόνια... για το πώς ορίζονται στους... στα νομικά πρόσωπα... για να οριστεί από το Δημοτικό Συμβούλιο... με αυτόν τον τρόπο αυτό... μέλος του Δημοτικού Συμβούλου της ΔΕΓΙΑΚ... θα πρέπει να είναι Δημοτικός Σύμβουλος. Άλλος... υπάρχει διαδικασία η οποία ανάγει το θέμα... σε διαδικασία ΑΣΕΠ. Προσέξτε το λίγο. Θεωρώ ότι είναι λάθος έτσι όπως έρχεται. Πάντως σε ό,τι με αφορά... μόνο για αιρετούς προβλέπεται διαδικασία. Όταν πρόκειται για πολίτη... για πολίτη... είναι διαδικασία ΑΣΕΠ. Και αυτά τα οποία ξέραμε στο παρελθόν... για την ΔΕΓΙΑΚ... ότι είχαμε και εκπρόσωπο παραγωγής τάξης... τον Πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου... και όταν αυτά τελειώσανε. Διαδικασία ΑΣΕΠ. Τέλος αυτά με τον τελευταίο νόμο. Συνεπώς γίνεται αποδεκτή έτηση παρέτησης... και κύριε Πρόεδρο εξετάζεται το θέμα του αντικαταστάτη. Εξετάζει και υπηρεσία. Αυτό μάλλον αναφέρεται με τον Κλιστένη... ότι θα ισχύσει από τις καινούργιες εκλογές. Το εξετάζουμε, έχουν κάνει ερώτημα και περιμένουμε την απάντηση. Με έρεση δηλαδή... υποέρεση δηλαδή ο κ. Παπάζογλου. Εγώ παρών, το 55 η αποδοχή έτησης παρέτησης του Τσουρουκίδη Αναστασίου... δαιειά και αντικατάστασή του... ποιος είναι, Τσουρουκίδης? Ο κ. Σαναξής Φίλιππας. Παρών ο κ. Ξανθόπουλος. 56 η έκκριση μετάβασης δημάρχου... και αντιδημάρχου κ. Καλανταρίδη Νιρεμβέργη. Με τις αδελφοποιήσεις. Το 56, εγκρίνεται. Το 57, έκτακλες οικονομικές συνηθίες... μέσω βοηθήματος κοινωνικής αλληλεγγύης... οικονομικά τους 2019. Με αριθμό 1, εγκρίνεται. Το 58, καθ' ορισμός ανάτοτου αριθμού παραστάσεων... στο νοσιοτορικό χώρο του καταστήματος... δραστηριό της παροχής ποτών... Δημητρίου Ζυρτηλίδη και ΣΥΕΟΕ. Μεγάλο Αλεξάνδρου 18, εγκρίνεται. Το 59, ορισμός μελών επιτροπών παρακολούσης παραλαβής προμηθειών... σύμφωνα με το άρθρο 2, 21... σύμφωνα με την εισήγηση υπηρεσιακή παράγοντες. Το 60, διαγραφή άδεια στην Παγκελματία Πολιτή Υπέθριου Εμπορίου Λαϊκών Αγορών... σύμφωνα με την εισήγηση. Και το υπαρρυθμό 61, έγκριση ιδιοργάνουσης συμμετοχής του Δήμου Καβάλλας... σε πολιτιστικές, ενημερωτικές και αθλητικές εκδηλώσεις. Συνάδελφοι, ευχαριστώ πάρα πολύ για τη συμμετοχή σας. Λέει ότι η συνεδρίαση... θα σας ειδοποιήσω για το θέμα της Δευτέρας... εάν θα κάνουμε έκτακτη συνεδρίαση. Ευχαριστώ πολύ. Υπότιτλοι AUTHORWAVE Ευχαριστώ πολύ.