Π. Μάντζαρης - μέρος Γ / ομιλία - Κροκιδά Στυλιανή (ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ, 2015)
ομιλία: Και δεν επηρεάζεται τόσο από την κατάσταση εδώ ήλιο όχι στον τουρισμό δεν βρήκαμε έλεγαν οι περισσότεροι στον τουρισμό δεν λα θέλετε επενδυτή με καίει και πιο είναι πόσα θέλετε τα λεφτά ξέρω γω δανία ωραία οι επενδυτές όμως δεν είναι τράπεζες οι επενδυτές θέλουν να ξέρουν και θα τα κάνεις τα λεφτά και χωρίς να είναι πρέπει να τους πείσεις και δεν έχουμε κάποια αυτόματη φόρμουλα και γραφειοκρατία βάσει της οποίας θα Παστίδας Dream οι περισσότερες επιχειρήσεις εάν θέλω χρήματα ωραία με βάση τα δάνεια δάνειο σημαίνει ότι αυτός που θα δώσει τα λεφτά περιμένει να τα πάρει και αν δεν τα πάρει πάει στο δικαστήριο στο δικαστήριο στην Ελλάδα από τη βιέννη ποτέ απόφαση και δεν λαμβάνει μέρος στις αποφάσεις δηλαδή το διαχειρίζεται ο επιχειρηματίας τάξη ενώ τα funds δεν είναι χρήματα για να προστατεύσουμε τους συνταξιούχους που έχει φερθεί π.χ. μεταβάλλεται εγώ δικό μου άνθρωπο στο Δ.Σ. για να ξέρω τι θα κάνεις και ας πούμε εντάξει μετά και τις διότι δεν κάνεις καμιά στραβή η απόφαση είχαμε λοιπόν τέτοια θέματα με τις περισσότερες μετά υπήρχαν ένα άλλη αλλά συμμετοχή του ξένου κεφαλαίου στην ίδια ήρωας και περισσότερα μετάλλια καίει τη εγγύηση βάζοντας δεν υπήρχε καμία εγγύηση δηλαδή όλες οι επιχειρήσεις που θέλανε λεφτά ήτανε οι υπερχρεωμένες και δε μπορούσανε να αποπληρώσουν τα χρέη που ήδη είχαν έτσι και τώρα περισσότερες και έλενα δώσε μου κι άλλα λεφτά για να αποπληρώσουν αυτά που χρωστά ακέραιο αλλιώς γιατί να σου δώσω άλλα λεφτά αφού η αξία που έχει δε φτάνει να αποπληρώσει αυτά που χρωστάς ας πούμε για να κάνεις κάτι καινούργιο και επειδή ήταν υπερχρεωμένος έτσι είχε προτεραιότητα σε περίπτωση που δεν πάει καλά να του να πάρει την επιχείρησή του η προηγούμενη τράπεζα εντάξει πέραν αλλά αυτό είναι η υπερχρέωση η οποία υπάρχει δεν υπάρχει καθαρή αξία και για να μπορέσει να υπάρξει καινούργιες ροή κεφαλαίου πρέπει υγιεινά γίνει γιατί όλοι έχουνε υπερχρεωμένες επιχειρήσεις μεγάλοι επιχειρηματίες σχεδόν όλοι πρέπει να δημιουργηθεί κάτι καινούργιο να αρχίσεις χτίζοντας ώστε να μην υπάρχουνε προηγούμενα υπερβολικά χρέη δεν μπορείς σε κάτι ακραίο κοπή μένω ας πούμε με επενδύσεις περισσότερα πρέπει να σβηστεί είναι χρεοκοπήσει ιππότες τάχα πρέπει κάτι είπαν ξανά χτίσεις στην ίδια οικοδομή στο ίδιο οικόπεδο καινούργιο εταιρεία σε καινούριο οικόπεδο κάτι καινούργιο λοιπόν είναι να πάρεις κάτι μια ας πούμε ότι υπάρχει κάτι σαν κι αυτό λένε τα μισά από αυτά που λέμε που έχουν χτίσει τι θα κάνεις ένα έκταση μια βελτίωση κάτι και να ξανά επιχειρηματικό σχέδιο είναι απειλής αντί να πουλάω στην ωραία παραλία που έχω με 50 ευρώ και διανυκτερεύσεις στη ρόδο σάββατο πουλάω θα μπορούσα το πουλάω αν βάλω και κατι μικρο επενδύσεις και κάνω καλό Marketing από social media και το Facebook να πουλάω 100 ευρώ τη βραδιά και να δημιουργήσω περισσότερο εισόδημα άρα λέω στον επενδυτή δώσουμε τα λεφτά σου και εγώ να μπορέσω να τα αποπληρώσουν με αυτό το σχέδιο το επιχειρηματικό σχέδιο τον δεν υπήρξαν τέτοια σχέδια οι περισσότεροι ξενοδόχοι στην Ελλάδα έχω λειτουργίες με την αφή και την περνάνε εύκολα δάνεια κάνουν συμβόλαια με τις μεγάλες εταιρείες που φέρνει φτηνές τουρίστες αυτό που λέμε το link σε πολύ φθηνά και έχουμε τιμές που είναι παρόμοιες με μέρη που δεν είναι τόσο μα τόσο ωραία μέρη δεν εκμεταλλευόμαστε επαρκώς αυτό που όπως έλεγε κοπέλα που και αυτό που θα μπορούσαμε να προσφέρουμε επειδή έχουμε πιο ωραίο κλίμα πιο βεβαιωμένες όλα αυτά τα πράγματα ιστορίες έχουμε δει αυτά καμία παρέμβαση εδώ μέχρι εδώ μιλήσαμε για μεγάλες επενδύσεις πετάει μέσα σε μια αίθουσα στο πανεπιστήμιο με νεολαια νεολαια ξεκινάει στα επτά με 50 ευρώ στην τσέπη αποσύραμε μια προηγούμενη παρουσίαση αν δεν είναι 5000 ευρώ ξέρω μια περίπτωση τώρα να μιλήσουμε για στάνταρ που είναι μάλλον υψηλής γνώσης δηλαδή εσείς έχετε πάρα πολύ υψηλή γνώση αλλά βλέποντας έναν υποτιθέμενο εκπρόσωπο επενδυτών το παιχνίδι μπορεί να παιχτεί με τι πρέπει να προσέξουν είναι νέοι με τις νέες ιδέες στον πάνε σαν επενδυτή πόσο τον πείσουν καλύτερα πέρα από το πείσμα και υπέρ των ενοριακών αρνείται υπάρχουν κάποιες κακοτοπιές άσπρο και μήπως πράξουμε το παιχνίδι αντίστροφα σε σημεία επιχειρηματική ιδέα ένα από φοιτητές αποκατα να παίξουν τον επενδυτή και να πεις εσύ καλή ερώτηση κακία ερώτηση καλεσμένοι πολύς χρόνος πρέπει γρήγορα θα κάνουμε αυτά παρέα μικρού μεγέθους με πολλά λεφτά λίγα λίγα λεφτά δεν περιφέρεται με πολλά λεφτά με λίγα λεπτά μέλη χωρίς το πνεύμα της εποχής μινιμαλισμού 04 150000 ευρώ καλά πολλά για 5000 ευρώ πόσα έμειναν 50 the band σε επενδυτή για αυτά τα παίρνεις από το τέλος βαθιά δεν γειτονιές της αθήνας δεν δουλεύετε τρεις σάββατα άλλοι ska punk LCD πάνελ μπροστά νέα ωραία ας πούμε μέχρι 150 μέχρι 150000 ευρώ για να δουλέψει με τρεις άτομα έχασαν παρέχει για ένα χρόνο ώστε να κάνουν ένα blog στο και μιας σελίδας στο Facebook και να πάνε σε δυο τρεις νησιά ξέρω εγώ στην Αττική μεριά του Λαυρίου και να συνεννοηθούμε με διάφορους μικρό ξενοδόχους που δεν έχουνε ο καθένας στην ιστοσελίδα του και δεν ξέρουμε το Internet κλπ δυνατούς να τους πούνε ότι εγώ μέσα το κομπιούτερ και τη σελίδα που έχω φτιάξει και θα κοιτάξουν να παίρνω Κλικ κλικ Economy είπατε πριν από μεγάλη η παιδί έχω κάποιες επαφές σε κείμενα ξάδερφος πανεπιστήμιο κάτι τέτοιο θα παίρνουμε 10ευρώ 10 ευρώ την κράτηση πασάς ήταν 17 νεκροί υπάλληλοι την κράτηση που θα φέρνουμε και θα κανονίζουν αναπληρώνει και με την πιστωτική του κάρτα έταξε κάνουμε κράτηση 10 ευρώ την επικράτηση τρεις άτομα το σασπένς και ιδέα θέλετε να αλλάξουμε λίγο νέα κείμενο παρά τις εμπνέεται πως όλες στον χρήματος ωραία πόσο πολύ και πόσο θάνατοι βραδιά θα πληρώνει κάποιες μικρά κορίνα με δωμάτια κάπου εκεί που χρειάζονται και δε μπορώ να τα κάνω από μόνη της αλλά θα είναι πολύ οργανωμένοι ανεύθυνο μυαλό έχει 30 με 50 ευρώ τη βραδιά αν είναι ΑΕΙ άρα το 10% είναι τρεις ετών και κράτηση ποτέ άλλη βελτίωση να Παιδείας εδώ πισω με τον τουρισμό έπονται αλλά υποθέτω και εσείς κάνετε τον επενδυτή ζητάμε τα λεφτά μας λέει τυλίγονται τους γράψουμε το πράγμα έχει πέσει εγώ εγώ έχω πει ότι θέλω να Monsoon 150000 ευρώ ώστε εγώ εγώ και άλλοι δύο φίλοι μου με θα μας πάρει ένα χρόνο να φτάσουμε να αρχίσουμε να ζητά με αξιόπιστα και να μας δημιουργούμε συμβόλαιο η συμφωνία TPP κλπ μαζεύουμε πελατεία από διάφορα ενοικιαζόμενα δωμάτια και μικρά ξενοδοχεία έτσι και λέμε σε σας τον επενδυτή λέω εγώ δώστε μου τώρα τα 150000 εγώ θα ασχοληθώ εγώ θέλω να κάνω τίποτα άλλο για αυτό που χρειάζομαι σε κάποιο μικρό έξοδα μαζί με τους άλλους δυο φίλους μου θα κάνουμε και τηλεφωνήματα για κάποια έξοδα κλπ και δε θα κεράσουμε και κάνα καφέ κάποιο ποτό να πιάσουμε κάποιον πελάτη και αγοράσουμε και τρεις κουμπιά εταιρικές κάτι αυτό λοιπόν και θα αρχίσει να δουλεύουμε σε ένα χρόνο με αυτή τη την προσφορά προς τους διάφορους εσείς είστε οι επενδυτές τώρα πιστεύουν και γιατί ανακατεύουμε μέσα δηλαδή αν εγώ θα μπορέσουν ακριβώς δηλαδή η τιμή αφορά screening στα έσοδα τα προσδοκώμενα έσοδα έτσι πελατείας Ferrero σε άλλη ερώτηση στον ερώτηση γελοιοποιήσουν επενδυτές πολύ χαμηλό ποσοστό της εταιρείας θα έχει απέναντί της δύο αυτό έπρεπε να σας είχαμε σκεφτεί συμμετείχε και σε σύστημα HD βέβαια όλα άλλη ερώτηση αλλοιώσεις δηλαδή αλλά όχι τι θα γίνει σε περίπτωση χρεοκοπίας και το αν αποτύχουμε σε φορέα ενώ σε άλλη ερώτηση πως με τι κριτήριο επιλέγονται τα ξενοδοχεία Ανανιάδης λέω πελατεία τα ξενοδοχεία ράβδους ρε παιδιά πρωί καλά τι διαφορετικό θα είναι αυτό το site υπάρχει ανταγωνισμός αρχεία μπραζίλια σε προτιμήσεις οι πελάτες της δε φτάνει να γράψουμε αλλά φρικαλέα χρειάζεται να γράφουν άλλη ερώτηση εσείς κύριε Μάντζαρη τι ελάχιστα πρόσθετα και εγώ τώρα πρέπει να απαντήσει αυτές ερωτήσεις ωραία θα προσθέτετε καμιά πίνα πατήστε όχι μπράβο συγχαρητήρια φαίνεται να τους Λεβάν άτομα έχουμε σε πλήρη μα συγγνώμη φοιτητές μάλιστα λένε αν έχουν καλύψει όλες τις ερωτήσεις πέρα από έχουμε τι ποσοστά θα πάει στον επενδυτή τι γίνεται αν αποτύχουμε σε ποιά πελατεία να απευθυνθώ και όσο και να θέλω εγώ γιατί είχαμε επιλέξουν αυτήν όμως τη δουλειά και τύπων τα κατάφερε στο τέλος στα τώρα οκ άρχισε το ποτό να δώσουν μια απάντηση σε ποιους θα προσπαθήσω να απευθυνθω ΕΛΓΟ με συμφέρει να έχω αυτούς πελάτες κάνει λοιπόν έξω τους καλύτερος και μεγαλύτερο της πού μπορώ να βρω και που θα κλείσουν ραντεβού να τους μιλήσω και χαμηλές σας όσο πιο πολλές μπορώ λεπτό εδώ δεν μιλάμε για μικρά δωμάτια που δεν έχουν πρόσβαση Internet να άρα μεγαλύτερη άμα πάρεις εσύ στη μεγάλη βρετανία θα μου κλείσει ραντεβού εγώ και δύο φίλοι μου είμαστε όπου έφτασε ναι αλλά οι πελατειακά σας πρέπει να ανατραπεί που δεν έχουν πρόσβαση στην αγορά θα πάω ας πούμε Ιωάννης Διώτης τα έχετε κάνει μια έρευνα αγοράς ναι εδώ είναι όμως ότι ξεκινώντας κάποιος από το μηδέν δεν είναι και κάποιος αναγνωρίσιμος όπου και να μπορέσει να φτάσει πάνω από το μηδέν καλό είναι έχετε καμία συμβουλή να του δώσετε το Σταυρίδης καλύτερους πελάτες όχι για ο τουρίστας ναι εκείνο που θα πρέπει να προσέξω είναι ένα μη τους εξαπάτησε δηλαδή έχω κάτι το οποίο δεν έχει πολλές ανέσεις εντάξει δεν είναι στο καλύτερο μέρας έχει αυτήν την τιμή οκ εγώ δεν είμαι ξένος το προς καλή επικοινωνιακά ούτε εξαπατά μπορεί κάποιος για λόγους που εγώ δεν ξέρω π.χ. αναμένει ξαδέρφη του εκεί κοντά ένα πήγε κάποιος φίλος του και ψάχνει να βρει της ζω κάτι και δεν ξέρει ότι υπάρχει αυτό δεν εξαπάτησε κανέναν γιατί αυτή τη δουλειά δεν είναι ίδια να είσαι ξενοδόχος δεν είσαι εσύ που πουλάς πληροφορήθηκαν η πληροφόρηση θα είναι σωστή τομέας δε χρειάζεται να είναι ωραία μπορεί να είναι ακριβό δεν είμαι επιχειρηματίας άλλο τη δουλειά και να πουλάω εγώ το δικό μου προϊόν άλλο πιάνει δουλειά μου η δουλειά μου είναι να παρέχουν πληροφορίες και δουλειά μου είναι να είμαι ακριβής και μέσα στα όρια του να μην υπερβάλλω όσο καλύτερα σε όσα νοσοκομεία έτερο μάτι να προβάλλονται τα τυχόν συν που υπάρχουν αυτό άρα όπου μπόρεσε περιορισμένο χρόνο θα έχω να κάνω ντεμπούτο εγώ και οι φίλοι μου όπου μπορέσουμε και αν πάμε στο μεγαλύτερο και καλύτερο πρώτα και δεν πάρουμε τη δουλειά επτά το ξέρουμε και θα επικεντρωθούμε στο μικρότερο αλλά τον χάσουμε την ευκαιρία να πάρουμε το καλύτερο και μεγαλύτερο αποτύχει δεν πρέπει να την αφήσουμε να περάσει τον ανταγωνισμό πώς θα λεπτών σε αυτό είναι κράτη επιλογές όσο μπορέσουμε κάτι τέτοιο μετά γιατί θάβουμε προτιμήσουν δηλαδή τι θα λένε εγώ κάναμε προτίμησε αυτός που πάω να δω και να μη μου πει φύγε από δω έτσι ωραία εγώ θα πρέπει να έχω ψάξει να δω τι κάνουν οι άλλοι και θα πρέπει να έχω να να διαμορφώσω θα διαμορφώσω κάποια πρόταση ότι που ένα απ τους τρεις από μας κάτι ξέρει από κομπιούτερ και θα καταφέρει όταν ψάχνει σε διάφορα blogs και άλλων νον πού πάνε διάφοροι και έχουμε υψηλή επισκεψιμότητα ποια είναι τα blogs που σχετίζονται με την Ελλάδα και έκτακτης Ψάξε να το βρεις στο Internet γιατί δεν ξέρουμε ας πούμε στην Ιταλία σε ποιο μπλογκ μπαίνει η άλλη για να βρούνε δωμάτια την περιοχή που μιλάμε λοιπόν κάποιος θα έβρισκε αυτά που συνέταιρος νούμερο δύο και αυτό το ξέρουμε εμείς και έρωτα εσύ με τους άλλους που ασχολείσαι το κάνανε και εμείς ξέρουμε καλύτερα γι αυτούς θέλουμε καλύτερα αποτελέσματα και από την άλλη μεριά επειδή Ξεκινάμε τώρα ίσως θα πάμε να βρούμε και κάποιος στους οποίος μιας και αυτό που προσφέρουμε δεν έχει να χάσει κανείς ζητάμε από τον πελάτη κάτι να ψάξουμε να βρούμε σε αυτούς πού δεν έχει πάει έκανα σαν να πει το ίδιο πράγμα με μας ποτέ είτε επειδή θα βρούμε καινούριους πελάτες είτε επειδή θα αποδείξουμε ότι έχουμε μεγαλύτερη ικανότητα ένα θα κάνει μικρότερα χρώματα αντέξουμε κάποιο δείγμα για να εντυπωσιάσουμε να κάνω ένα ερώτηση μια γενική συμβουλή θα δίνατε σε νέος άνθρωπος που ξεκινάνε μια επιχείρηση εμπειρία σας τηλ να προσφύγουν τι να κάνω υπάρχει ένα δράμα βουλή επί μιλάνε μιλάνε και δεν κάνουμε πρέπει να προσπαθήσουμε και ένα να κάνουμε κάτι έστω και αβεβαιότητα έχετε εσείς κάποια ερώτηση μακράν της κύρια μάζα γενική να απαντήσω λίγο γρήγορα και στις κανά δύο που είναι πολύ καλές ερωτήσεις αν αποδειχθεί χάρη στα λεφτά σου σας κύριε επενδυτικά 00 δεν υπάρχει εγγύηση γιαυτό πρέπει να πείσεις ότι είσαι και έντιμο άτομο όλα αυτά πόσο θα πάρει ο επενδυτής επενδυτές θα κάνουμε μια διαπραγμάτευση στην αρχή μου μέχρι να πάρεις τα λεφτά σου με τόκο 15 700 αφού πάρε τα λεφτά σου 15% όλα τα λεφτα δικά σου εκτός από τα λεφτά που χρειαζόμαστε για να ζούμε λέω εγώ στον επενδυτή και μετά απ'αυτό μισά μισά αφού σπάει τα λεφτά σου μετέχει στον κίνδυνο τα χάνεις όλα εμείς δεν έχουμε ξανακάνει κάτι τέτοιο και αλλά επειδή είναι δικό μας δημιούργημα και αυτό το πράγμα χρειάζεται επιχειρηματίες για να είναι ένα μια βιώσιμη τότε τα μπορεί να έχουμε σαν τον επενδυτή και έχεις πάρει τα λεφτά σου έχει στα μισά μισά υποτίθεται ότι κάποια στιγμή θα πάμε καλά μπορεί να σου ζητήσουν να μας δώσει και άλλαγμα πάμε καλά να γίνει μεγαλύτερη να έχουμε με ένα φόρμουλα το δικαίωμα το δικό μας 50% να αγοράσεις το δικό σου να κάνουμε μια αξιολόγηση να βάλουμε αναλογιστεί πού έχει μια πιστοποίηση Κέλεϊ διεθνείς αξιολογητές κάτι τέτοιο μια φόρμουλα ώστε να μπορούμε να τα πάμε εμείς πολύ καλά να εξαγοράσουμε θα έχεις βγάλει πολύ καλά λεφτά και αυτή είναι η πρόταση κοπέλα και στον επενδυτή ανεβαζω σχόλια είπα ευχαριστούμε πάρα πολύ ελπίζω να μου δώσει τα λεφτά μέσα σε επίσης