Π. Μάντζαρης - μέρος Β / ομιλία - Κροκιδά Στυλιανή (ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ, 2015)
ομιλία: Τότε επειδή βλέπουμε μπορούμε να δούμε μικρά πράγματα μεγάλα πράγματα ας πούμε ότι έχουμε έχουμε ένα μεγάλη έκταση ωραίο μέρος στη θάλασσα και θέλουμε να φτιάξουμε γκέτο τάσεις έχουμε υπάρχει ζητούμενο π.χ. να φτιάξουμε ένα τεράστιο συγκρότημα που να έχει σπίτια δύο πολίτες διαμερίσματα πλοία ηλικίας ξενοδοχεία αφού για διαμονή εστιατόρια κέντρα διασκέδασης αλλά θα μπορούσε να έχει μ.μ. γράφει ο σπόρος της ενώ ας προστατεύσουν κινητές Air condition πολιτισμικά λίπανσης παρά νέα της Porsche η νέα αλλά ιατρικό κέντρο μπράβο υποδομές τώρα ιατρικό κέντρο τι άλλο θα μπορούσε να κινηματογράφο εδώ διασκέδασης κινηματογρα προς τα πάρκο μπορεί και ζωολογικό κήπο αυτό έξι ήθελε εξάλλου οι δραστηριότητες η κακοκαιρία το στοχευμένος τουρισμός με δραστηριότητες έχει περάσει έχουμε ας πούμε μπορούμε να μερικά σποτ που είναι διασκέδαση δηλαδή λένε corn ταινίες ξέρω γω ποδόσφαιρο που πολιτισμό ας άλλες δραστηριότητές σου στα σηκώνεται ένα χέρι ναι έτσι αυτό άρα νέα θαλάσσιο πάρκο για παιδιά αλλά όχι είναι άλλο το είχαμε ξεχάσει τελείως αυτό κάποιων νεαρών ασθενών ποιος μπράβο πορείες πώς το λέμε αυτό αγροτουρισμό και θα μπορεί αλλά και με τον πολιτισμό επίσης πολιτισμοί τη δραστηριότητα κατά τα ποια θα μπορούσε να έχει και διαλέξεις για τη θάλασσα πριν διαλέξεις για τα γιατί άλλες για τα ψάλλει η αγία νέα επιμορφωτικά για το οικοσύστημα της θάλασσας επιμορφωτικές διαλέξεις δρα για τη ναυτιλία επιμορφωτικά και έχουμε ακόμα ένα νέα βουλευτής ωραία να το βάλουμε στο εγκαταστάσεις θα μπορούσε να είναι και για μεγάλες ηλικίες για νεφροπαθείς κάτι ξέρω γω κάτι τέτοιο διάφορα πράγματα Special πράγμα παρά έλεγε λοιπόν κάποιος αντί να κοιτάμε ένα ένα από αυτά εγώ έχω ένα μεγάλο τεράστιο επιχειρηματικό σχέδιο που έχω μια μεγάλη πολύ καλή έκταση και μπορώ να κάνω ότι φανταστείς όλα χωράνε εντάξει . αυτό για να χτιστεί χρειάζεται χρήμα πόσο λέτε να κοστίζει να κάνει κανείς κάτι τέτοιο δηλαδή πόσο κόσμο να ας πούμε ότι έρχεται ότι λειτουργεί ας πούμε ότι χτίστηκε αυτό υπάρχει και πάμε σήμερα ότι λειτουργίας σήμερα είναι μεστή σεζόν ας πούμε στο καλοκαίρι και πόσο κόσμο πόσος κόσμος θα υπάρχει εκεί από επισκέπτες σε ένα είδος εργαζόμενους πόσα περίπου μπορεί να αναχθεί ένα ας κάνουμε αυτός ένα τρόπος να του δώσουμε ένα μέγεθος και μετά να δούμε και κοστίζει γιατί άμα υπολογίσουμε πως είναι επισκέπτες και κάθε πόσο ποτέ μερικοί από τους μεν άλλη μερικοί φεύγουν και έρχονται άλλοι και και άμα πούμε πόσα ξοδεύει κάθε ένα μπορούμε να υπολογίσουμε πόσα έσοδα θα έχει αυτό το πράγμα και από το νούμερο του πόσοι βρίσκονται και ταυτόχρονα έχουμε ένα διάσταση πόσο μεγάλες είναι οι καταστάσεις και μπορούμε να πούμε χοντρικά ένα άνθρωπος για να μένει σε ένα ξενοδοχείο έξω λόγω άμα είναι πολυτελείας 50 αρμονικά το άτομο ξέρω γω 15 τετραγωνικά το άτομο ταξί και να βγάλουμε τα τετραγωνικά και το κόστος ανά τετραγωνικό για να υπολογίσουμε πόσα λεφτά χρειάζεται ανάλογα με το πόσους ανθρώπους χρειαζόμαστε έχουμε θέλει κανείς να πει ένα νούμερο ας πούμε στην κρήτη ναι μεγαλώνει σε ούτε μια ωραία μεγάλη παραλία και κάνουμε ένα τεράστιο έργο τόσο μεγάλο που το γράφουν οι εφημερίδες πόσα άτομα λέτε να βρίσκονται μια μέρα εκεί ταυτόχρονα άμα πηγαίνετε με ένα δέντρο με τα αεροπλάνα και τραβάτε μια φωτογραφία λήψη μετράει 20 διακοπές αυτό να το δεν μου δεν ξέρουμε εμείς θα το ορίσουμε ας πούμε 1000 άτομα γιατί μετά το μέγεθος των μαύρων πόσο κοστίζει είναι είναι 10000 άτομα είναι είναι 100000 τον μαϊντανό ένα είναι μόνο 100 άτομα εδώ πολύ λίγο φτάνει τα θέλετε όλη αυτή την ιστορία όταν έχει 1000 άτομα είναι λίγο πολύ λίγο παραλίγο στείλετε για 10000 άτομα βαλτε ένα μηδενικό καλό PA 100000 άτομα παρά το ποσά ανά 100000 άτομα μεγαλύτερα από το βόλο πολύ φιλόδοξα αυτά άρα όσον αφορά μετά μηδενικά είμαστε μια τέτοια καταστροφή εκεί γύρω στα 10000 άτομα σωστά ωραία της έτσι τελείως κατ' εκτίμηση πόσα έσοδα μπορεί κανείς να έχει όταν έχει 10000 άτομα πώς το υπολογίσω έκανε καμία βέβαια χοντρικά να σας βοηθήσει άμα μπούμε stay στο Internet στο site τους ξέρετε σε τέτοια είναι σύλλογος ελλήνων τουριστικών ελληνικών τουριστικών επιχειρήσεων ούτε λοιπόν βγάλουνε τα διάφορα στατιστικά ήθελε ένα τουρίστας στην Ελλάδα όταν έρχεται μένει περίπου επτά ημέρες και ξοδεύεται στο περίπου τα λέω τώρα λένε εύκολα τα νούμερα 700 ευρώ πιο τόσο εξωτερικά τα μέσα να οπότε ας το κάνουμε για ένα ακόμη πιο εύκολο κάμερες 1000 ευρώ χαρά όταν έχω χωρητικότητα και ναι έχω 10000 ανθρώπους ταυτόχρονα ας πούμε ότι όλοι έρχονται έρχεται από 10001 μέρα και μετά από 10 μέρες φεύγουνε έρχονται οι επόμενοι 10000 στην πραγματικότητα κάποιος έρχεται κάποιος φεύγει διαρκώς αλλά ας το πούμε τι γίνεται έτσι είμαι πολύ συντονισμένο τρόπο σε ένα μήνα θα έχουν αλλάξει ήδη δύο καθένας μαίνεται κάμερες τα Γαλαξίδι τρεις βάρδιες και καθένας θα ξοδέψετε 1000 ευρώ ναζί τρεις βαριά τρίτη τρεις φορές θα γεμίσει με 10000 επί 1000 ευρώ επί 10 10000 μάλλον με 10000 άτομα που εναλλάσσεται τρεις φορές και καθένας από 1000 ευρώ αυτό εδώ μας δίνει 10000000 έρχεται τρεις 30000000 ευρώ τον μήνα έτσι άνοιγαν δουλεύει έξι μήνες αυτό το πράγμα για τη σεζόν είναι έξι μήνες 180000000 και το υπόλοιπο του χρόνου αν δεν είναι κλειστό και κάποιος σκέφτηκε η να θερμή ανθρώπους όλες αυτές τις πολύωρες καταστάσεις αντί να έχει μηδέν έσοδα να κάνει σουμε συνέδρια να φέρνει άλλους for καιρός κι είναι πολύ άσχημος είναι καλύτερος την έχει κάποια δραστηριότητα κάτι πολιτισμική ξέρω γω ιατροί και κάτι τέτοιο θα μπορεί να βγάζει και έσοδα από το χειμώνα ασκούμε ότι σεζόν off season νερό ότι εδώ είναι το ένα τρίτο από αυτά λέει περί σεξ 18 60 ας πούμε 60000000 αλλάζει διαρκώς τα 40 εκατομμύρια λόγω των χωρών μέσω ότι αυτά τα λεφτά φτάσαμε λοιπόν να πούμε πόσα έσοδα εκτιμώντας ένα νούμερο ατόμων πόσα έσοδα μπορεί να υπάρχουν και να δούμε τώρα τις εγκαταστάσεις χρειάζονται για να γίνουνε όλα αυτά τα πράγματα να φορέσουμε 10000 άτομα και δεν να υπολογίσουμε και πώς πρέπει να είναι οι εργαζόμενοι να στοχάζεται πάνω εγώ χάνω τον επενδυτή τι ερωτήσεις σκάνε επενδυτής επέβαιναν περιμένουμε να ζητούν αυτά τα διαδρομή επενδυτές περιμένει να ξέρες όλα αυτά τα ωραία άρα δεν τις περίμενε να ήσουνα καλό Business plan περιμένει καταρχάς να ξερεις τι λες είναι να έχεις ένα καλό Business plan ωραία ποια είναι τα Κρούσια πρώτα ερωτήματα έμεινα τραβήξουμε αυτός μα άκρως πια είναι τα σημαντικά ερωτήματα που θα κάνει επένδυση της όταν δει κάποιον με μια ιδέα ρέι φτιάξει λεπτομερώς προωθεί ένα μέρος της πια το 1009 τώρα μπορεί κάποιος να σκεφτεί μηχανή για να το κάνουμε και λιγάκι πιο ρεαλιστικό μπορεί κάποιος να περιγράψει αυτή τη νέα κάποια άλλη ιδέα από τον τουρισμό γιατί τρεις χέρια σηκώθηκαν ηρωισμό Ιντρακάτ εχέγγυα έφυγαν απ τον τουρισμό είχανε Side στη Φθιώτιδα περιμένουν λέει βέβαια δεν κάνουμε εξετάσεις εδώ πάρα πολύ ωραίο οικόπεδο πάρα πολύ ωραία όλα αυτά πάρα πολύ αραιά αποτυπωμένη την αποψινή επόμενη ερώτηση να μου ζητήσει χρήματα αυτό λένε πάμε ποσότητα ερωτηθείς σας με γελοία να έλληνες χώρα λίγα πολύ ωραία αλλά θα κάνουμε θα χτίσουμε όλο αυτό να εδώ θα μπορούσαν να αγοράσουν άμα χτίζαμε κάτι καινούργιο ας πούμε στο ελληνικό ωραία έχεις δει το video που είχαμε βγάλει για το πώς θα γίνει ανάπτυξη το ελληνικό είναι στο YouTube αυτό παρέα τι έλεγε εφημερίδα πόσα λεφτά χρειάζεται γι αυτό τότε αυτό ήταν ένα μεγάλο είναι μια μεγάλη έκταση στο ελληνικό που φοράνε αν θυμάμαι καλά κάποιος είπε τρεις κράτη του μονακό μέσα στο είναι και ποιο πιο ωραίο από το μονακό θεωρητικά αν το κάναμε καλά πιάτο διαφήμιζαν με τα κατάλληλα και όλο το υπόλοιπο μέρα άρα ποιοι επενδυτές θανάτου μέσα στο νερό εγώ τώρα σήμερα διαβάζαμε Δείτε σύννομη εγώ παριστάνω τώρα ανενεργή άλλο επενδυτή σήμερα τη μορφή παίρνει πήρε τη μορφή ένα ατόμου ένα παν είναι ST είναι ότι στη άσε τον επενδυτή να μας πει εκείνο μας την οποία εκπροσωπεί Renault ποιοι είναι οι επενδυτές αλλά αυτό επί πέντε ώρες παλιά λέγαμε και όλοι λένε ότι τα λεφτά έρχονται από τις τράπεζες έτσι δεν είναι πήγαινε κάποιος με το σχέδιά στην Τράπεζα έπαιρνε τα λεφτά από τις τράπεζες σήμερα οι τράπεζες στην Ελλάδα ιδιαίτερα επειδή έχουμε την τραπεζική κρίση δεν δίνουν λεφτά άρα δύσκολα πράγματα δεν υπάρχει αυτή δυνατότητα αλλά και επειδή η τραπεζική κρίση είναι διεθνής και για διάφορους άλλους λόγους στην Ελλάδα ακόμη περισσότερο οι τράπεζες εσείς δεν έχουν να δώσουν τα χρήματα εδώ έπρεπε να είναι αυτό που λένε οι διεθνείς perfect και αυτό το οποίο λένε ότι είναι οι διεθνείς επενδυτές είναι τα λεγόμενα σαν ξέρει κανείς να πει ξέρει κανείς το όνομα κάποιου φαν είναι ένα fund τα τότε ένα fan παράδειγμα την τράπεζα Eurobank και ξέρετε ωραία κύριος μέτοχος στην τράπεζα Eurobank το είναι ένα fan από τον καναδά το οποίο φθάνει από τον καναδά ήρθε Ερ υπάρχει συμπληρώνουν αιγίδα λεφτά των ασφαλισμένων του ταμείου των δασκάλων νομίζω του καναδά ξαναλέμε το ΙΚΑ εδώ θα μπορούσε να είναι fan στην Ελλάδα υπάρχουνε διάφορα Φανφάνι αυτό που μπορεί να είναι ασφαλιστικά ταμεία τα οποία έχουν κάποιους επαγγελματίες ανθρώπους που διαχειρίζονται τα λεφτά του ασφαλιστικού ταμείου για να μη χαθούν μετά επενδύσεων για να βγάλετε περισσότερα χρήματα και να έχουν μεγαλύτερες συντάξεις ασφαλισμένου υπάρχουν άλλα funds που είναι blackstone έχουμε στην Ελλάδα τη διάσημη ΠΛΑΚΡ ροκ που κάνει έλεγχο στο τραπεζικό σύστημα βγάζουμε blackstone αυτή ειδικά αν αντί να έχουν τα λεφτά τα αποθεματικά τους των συνταξιούχων που πληρώνουμε μια ζωή χρήματα στο ταμείο ότι τα λεφτά αυτά πήγαινε για τη σύνταξη αυτό παίρνει συντάξεις εργαζόμενοι πλήρωναν οι συνταξιούχοι παίρνουνε υπάρχει ένα πλεόνασμα κάποιο αποθεματικό και ότι καταφέρνει διαχειριστές των χρημάτων αυτών να δημιουργήσουν πρόσθετη αξία τόκων και κάνω μια διαχείριση εδώ λοιπόν μπορεί να μην είναι κάποιο συνταξιοδοτικό ταμεία αλλά επειδή εσείς τώρα φοβάστε ότι θα πάμε στη δραχμή και δε θέλετε να βάλετε τα λεφτά σας στην Eurobank που λέγαμε για να μην τα χάσετε και γενικού ρεύμα όπως στην κύπρο είπατε θέλετε θα τα βάλω στην blackstone που έκανε έξω εγώ ας πούμε παράρτημα στην Ελλάδα και βάζετε τα λεφτά σε κι αντί να τα βάλετε στην τράπεζα μ μπορεί να είναι παρόμοιος κάποιο αμοιβαίο κεφάλαιο που έβαζαν στο χρηματιστήριο για να διαχειρίζονται διάφορες πλευρές θα βγάλουν πιο πολλά λεφτά από κρύο τόπος που παίρνεις όταν τα κατατεθειμένα στην τράπεζα αυτές λοιπόν οι διαχειριστές συσσωρευμένα κεφάλαια με διαχειριστές που καθένας λέει εγώ είμαι πιο έξυπνος πιο ικανός απ' τον άλλον μάζευε περισσότερα λεφτά και μετά πρέπει κάτι να τα κάνει και να δώσει απόδοσης σε αυτούς που έχουν βάλει και τα λεφτά τους φταίνε τα funds εξ εδώ πράγματι εκπρόσωπο κάποια funds OPERA τα οποία είναι από πετρελαϊκά λεφτά των Αράβων βγάζουμε πιο πολλά λεφτά τα εμιράτα οι άραβες από ότι χρειάζεται να ξοδεύουμε και τα υπόλοιπα ήταν να δούνε τα βάζουμε σε καταθέσεις αγοράζουν μετοχές ομόλογα παγκόσμιας και θανάτων και επενδύσεις πιάσει δουλειά κάνω εγώ εδώ για την Ελλάδα να να κάνουμε τότε ένα μικρό όχι μια μικρή παρεκτροπή να φύγουμε από αυτό και να κάνω μερικές ερωτήσεις και θα το φάνε δηλαδή όταν ήρθε στην Ελλάδα από το fund να είχε κάποιους στόχους εκπληρώθηκαν οι στόχοι επένδυσε τελικά στην Ελλάδα που επένδυσαν επένδυσε για να δείτε τους πρώτους ισολογισμούς αλλά να δούμε πως σκέφτεται να πάει διορισμών διότι τότε εγώ άρχισα αυτό τότε έκτοτε έχει δελτίο 11 υπήρχε φόβος ότι θα πάει η Ελλάδα στη δραχμή και με αυτή τη λογική ότι όποτε είχε να κάνει με δραστηριότητα που θα έχει έσοδα από το εσωτερικό δηλαδή άμα επενδύσεις σε κάτι που έχει πωλήσεις στο εσωτερικό και εσύ έχεις βάλει ευρώ δολάρια και μετά θα γίνει ένα άλλο νόμισμα το οποίο θα υποτιμηθεί κατά 50% έχεις χάσει τα λεφτά σου αυτό και οτιδήποτε είχε να κάνει σε σχέση με πωλήσεις έσοδα στην εσωτερική αγορά όσο υπήρχε και όσο υπάρχει αν υπάρχει η πιθανότητα να πάει σε τοπικό νόμισμα που μπορεί να υποτιμηθεί ραγδαία δεν βάζει κανείς επενδυτής επένδυσε αυτόματα ενώ οπότε ένα περιοχή επειδή έχει έσοδα από το εξωτερικό είναι ο τουρισμός που ποτέ κοίταξα στην αρχή για τον τουρισμό να γίνουν επαίτες ανάγκη με τέτοια πράγματα όπερα επειδή τα έσοδα κάνει στην επενδύσεις ευρώ δολάρια και παίρνεις EUR USD εξού και σαν έσοδο για εκείνη την εποχή ΑΠΕ μιλάτε ανεμογεννήτριες φωτοβολταϊκά υδροηλεκτρικά αυτά ήταν πολύ της μόδας και πολύς κόσμος ασχολιόταν με αυτά τρίτο πράγμα χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων δε επειδή υπήρχε έλλειψη ρευστότητας μήπως κάποιος επενδυτές από το εξωτερικό να κατευθύνει να παρέχει αντί των στελεχών τραπεζών που είχα πρόβλημα να δώσει κεφάλαια για να δανείζονται οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις μόνο κορμός της ελληνικής οικονομίας λίγο πολύ αυτή η λίστα μου προτεραιότητες καίτοι εκπληρώθηκε δεν κατάφερα να κάνω τίποτα να πούμε λίγο στους λόγους με τώρα επειδή δεν μπόρεσα να κάνω τίποτα και και δεν ήξεραν αυτοί τους έχω εγώ ασχολούμαι με την ναυτιλία η οποία έχει το χαρακτηριστικό είναι ότι μια δίαιτα