Διάλεξη 2 / Ψηφιακή Εικόνα, Ζωντανές Εικόνες, Αισθητήρες, Νοημοσύνη Σμήνους, Αλληλεπίδραση, Επεξεργασία Εικόνας - Φωκά Αμαλία (ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ, 2015)
Ψηφιακή Εικόνα, Ζωντανές Εικόνες, Αισθητήρες, Νοημοσύνη Σμήνους, Αλληλεπίδραση, Επεξεργασία Εικόνας: Λοιπόν για να δούμε σήμερον θα ξεκινήσουμε να βλέπουμε το κομμάτι τις αλληλεπιδράσεις που είχαμε αναφέρει και στο προηγούμενο μάθημα σαν τους έναν πρώτο τομέα στον οποίο μπορούμε να εφαρμόσουμε πληροφορική στην τέχνη και σαν πρώτη εφαρμογή αυτή σελίδα επτά αλληλεπιδράσεις θα δούμε κάποια παραδείγματα έργων τα οποία να ονομάζουμε ζωντανές εικόνες δήμοι είμαι της δηλαδή τι σημαίνει αυτό έντονες εικόνες δεν δείχνουμε μια σταθερή εικόνα ούτε ας πούμε κάποιου animation video που έχουμε σχεδιάσει εμείς έχουμε μια ψηφιακή εικόνα η οποία όμως αλλάζει ανάλογα με τις ενέργειες αυτό που βρίσκεται μπροστά από αυτή την εικόνα άρα με αυτό τον τρόπο αυτού του είδους τα έργα αναπαριστούν μια συνεργασία μεταξύ του καλλιτέχνη που σχεδίασε το έργο και το κοινό πού πάει και βλέπει αφού άρα λοιπόν για να μπορέσουμε να φτιάξουμε κάτι τέτοιο το οποίο θα δούμε κάποια παραδείγματα έργων που ανήκουν σε αυτή την κατηγορία θα πρέπει να δούμε αρχικά είναι μια ψηφιακή εικόνα γι εικόνα δίδυμα έχουμε ακούσει την μια εικόνα δίδυμα είναι κάτι που το ακούω πρώτη φορά τη να με τάσεις στο ακόμα και αυτό που λέω τώρα όταν σηκώνεστε τώρα γύρισα στην αρχή διότι για να το κάνουμε αυτό χρησιμοποιώ μια ψηφιακή εικόνα σχετική εικόνα ενώ δηλαδή έχω ένα φωτογραφική μηχανή ψηφιακή τραβά μια φωτογραφία η εικόνα που αποθηκεύεται από ένα ψηφιακή φωτογραφική μηχανή που ονομάζεται το να μπει Σ αυτό το έχουμε ξανακούσει στήνεται εικόνα-μήνυμα πες φορέα δηλαδή αποθηκεύω για δηλαδή όταν εμείς τραβάμε μια φωτογραφία μια ψηφιακή φωτογραφική μηχανή τα αποθηκεύω αυτό σε μια εικόνα αντί να αποφασίσουν μαζί με ουσιαστικά έχω ένα πλέγμα έτσι από pixels πολύ μικρά τετραγωνάκια που τα δομικά συστατικά μιας ψηφιακής εικόνας τον πάνο η μόνη πληροφορία που αποθηκεύεται μέσα σε ένα τέτοιου είδους εικόνα είναι σε κάθε πίξελ σε κάθε δηλαδή μικρότερα Βουνακίου αποθηκεύω ένα τιμή του αναπαριστά το χρόνο συνειδητή πολλές φορές χρησιμοποιούμε το μοντέλο χρωμάτων RGB σίγουρα το έχετε ξανακούσει Red Green Blue παιδιών τα χρώματα τα αναπαριστούν με συνδυασμούς αυτών των τριών βασικών χρωμάτων δηλαδή ένα ψηφιακή εικόνα παρότι εγώ θα τραβήξω με μια φωτογραφική μηχανή τι μπορεί αυτό το οποίο αναπαριστά αυτή ψηφιακή εικόνα αυτού που πήραν δηλαδή από το φακό να είναι αρκετά σύνθετο εικόνα σε ζουμί γιατί με στο μοντέλο χρωμάτων όχι των GDS είναι αδειανό ματς η μια λόγω Black αυτοβούλως στο μοντέλο χρωμάτων εγκληματικών είναι πάλι απλά εκεί έτσι δεν είναι το μοναδικό μοντέλο χρωμάτων απλά το αναφέρω γιατί είναι το πιο διαδεδομένο εντάξει γυαλί χύνονται τις προσφορές σας εφαρμογές τυπογραφίας Κοσμόπουλος μ πούλιες πού είναι τα τέσσερις βασικά χρώματα και άνομα και η κίτρινο και το μαύρο απλά γιατί εκεί λέει αποδίδονται πιο ρεαλιστικά οι αποχρώσεις των χρωμάτων αλλά τέλος πάντων δεν έχει σημασία στην πραγματικότητα πιο μοντέλο χρωμάτων στο οποίο τον ενδιαφέρει εμένα εδώ να δούμε είναι ότι μια εικόνα που τραβάω το αυτό φυσικό κόσμο OTC όσο σύνθετο και αν αυτό που υπάρχει μπροστά απ το φακό μου σε στο αρχείο όψη φυλάκιση εικόνας αυτό που θα αποθηκευτεί είναι πολύ απλό σαν λογική βλάβη έχω πολλά μικρά pixels πολλά μικρά τετραγωνάκια τους σε κάθε πίξελ σε pixels εγώ το μόνο που δόθηκε είναι κάποιες ημέρες χρώματος χρησιμοποιώ το GB θα είναι τρεις κόκκινο μπλε πράσινο τουρισμό θεσμοί θα είναι τέσσερις για τα τέσσερις βασικά αυτού του μοντέλου χρωμάτων αυτή επιλογή της ψηφιακής εικόνας και που βασίζεται στο ότι ειδικά τα τελευταία χρόνια έχουμε πολύ υψηλής ανάλυσης ψηφιακές εικόνες και αντίστοιχα συσκευές για να πάρουν τις ψηφιακές εικόνες όπως είναι η φωτογραφική μηχανή που έχουν φαντάζουν ξέρετε φωτογραφικές μηχανές ψηφιακές είτε αυτή περιλαμβάνεται στο κινητό σας είτε οποιαδήποτε άλλη το πόσο καλή ανάλυση έχει μετριέται σε Megapixels σαν όσο είναι fun μια καλή φωτογραφική μηχανή σήμερα όσα Megapixels πρέπει να έχει για να θεωρούμε την καλή αυτό είναι που και που ξεκινάμε σήμερα έτσι δηλαδή ακόμα και σε κινητά τηλέφωνα βρίσκουμε πλέον φωτογραφικές μηχανές που είναι 10 Megapixels και 20 Megapixels έτσι απάντησε Παντερμαλή και τη φωτογραφική μηχανή έχει σήμερα 20 Megapixels αυτό σημαίνει ότι εγώ έχω όσο το δυνατόν καλύτερη ανάλυση Οσίου πιο μικρά σε φυσικό μέγεθος τα pixels μου τα τετραγωνάκια στα οποία έχουν την εικόνα πολύ παλιά όταν πρωτοεμφανίστηκαν οι ψηφιακές εικόνες φάντασμα θα έχετε δει σε 1000 εικόνες στις οποίες μπορεί να διακρίνεις αυτά τετράγωνα και γιατί γιατί το μέγεθός τους ήταν μεγάλο άρα ένα ψηφιακή εικόνα δεν την είχα χωρίσει σε πάρα πολλά pixels τάξη άρα όσο περισσότερα pixels έχουν τόσο καλύτερη ποιότητα είναι οικονόμου γιατί από έναν αριθμό τήξης και πάνω το ανθρώπινο μάτι δεν μπορεί να διακρίνει ένα-ένα τα pixels κάνει τη σύνθεση των χρωμάτων που βρίσκονται στα γειτονικά pixels και βλέπει ένα εικόνα η οποία φαίνεται ξανά η αναλογική δηλαδή που θα τραβούσε με κείμενα φιλμ παλιότερα έτσι πάντως αυτό που είναι το βασικό είναι ότι όταν θα τα δείτε ξεκινήσουμε να λέμε εμείς τώρα για το πως με μια ψηφιακή εικόνα ας πούμε ότι τράβηξε τώρα έξω μια φωτογραφία με τη φωτογραφική μηχανή Ε εκεί και θέλω πλέον αυτή την εικόνα να την κάνω αυτό που ονόμασα εγώ βγάζω φτάνει γιατί να αλληλεπιδρά με κάτι που συμβαίνει στο χώρο στον οποίο βρίσκεται μάλλον προβάλλεται αυτή η εικόνα αυτούσιο για να μπορέσουν να το κάνω αυτό να αλληλεπιδρά δηλαδή να μεταβάλλεται εικόνα μου τι μπορώ να αλλάξει αφού είπαμε ότι η ψηφιακή εικόνα αποτελείται από πολλά pixels τετραγωνάκια που έγινε σε ένα πλέγμα τοπίο αντιστοίχιση κα στο μέγεθος της εικόνας όπως τη βλέπω και μέσα σε κάθε πίξελ σε εγώ έχω ένα τιμή χρώματος αυτό έχω άρα μας μπορώ να βγω να κάνω τέχνη χορός ενώνει νέοι μεταβάλλοντας κάποιο από αυτά τα στοιχεία των πιο δηλαδή άνεμο άλλαξε τη θέση κάποιων pixels στην εικόνα μου προφανώς μετά θα έχω ένα διαφορετικό αποτέλεσμα έτσι άρα θα μπορούσε να αλλάξει την θέση κάποιον εξαιτίας που φυσικά τέσσερις γινόταν ένα εντελώς τυχαίο τρόπο θα το κάνει με έναν τρόπο που να έχει κάποια σημασία τι άλλο μπορώ να αλλάξω το μέγεθος των pixels κάνω δηλαδή μεγαλύτερο μικρότερο κίνηση που έχει να κάνει και με την ύφεση δεν μπορώ να βάλω φωτό θα είναι ζωντανή μια εικόνα ανάπτυξης εκτός των αλλάζει μια θέση ένα φορά μπορώ να τον βάλω να αλλάζει πολλές φορές κατά τη διάρκεια του χρόνου να έχουν μια κίνηση κάποιων pixels και φυσικά τι άλλο μπορώ να αλλάξω το χρώμα που έχει κάθε ένα πίξελ άρα εγώ για να κάνω αυτό που ονομάσαμε εδώ ως ζωντανή εικόνα θα πρέπει τελικά ν αλλάξω ένα απ'αυτά τα στοιχεία μιας και φυσικών δεν έχει κάτι άλλο οικονομικά αλλά ας ότι τρόπος με τον οποίο θα το αλλάξω θα κάνει το αν η αλληλεπίδραση θα υπάρχει θα είναι ενδιαφέρουσα θα έχει κάποιο νόημα έτσι θα φαίνεται πολύπλοκη παρότι εάν κάποιος στάση στο κάτω κάτω μέρος του θα φτάσει στο να πειράζει κάτι απ' αυτά που αναφέραμε τάξιν και φυσίγγια ότι αλλαγή κάνω για να έχω αυτή την αλληλεπίδραση θα πρέπει να εξαρτάται από κάτι που συμβαίνει στο περιβάλλον στο οποίο προβάλλεται αυτή εικόνα ταξιδεύει άρα λοιπόν θα πρέπει για να φτιάξω μια τέτοια αλληλεπίδραση με μια ψηφιακή εικόνα να δουλέψω δε μια εικόνα Big Mac δεν ξέρω αν δεν δούλεψε ποτέ με ψηφιακή εικόνα σε υπολογιστή πάντως το πρώτο και βασικό είναι ότι έχω ένα σύστημα συντεταγμένων δύο άξονες χ ψ φαντάζομαι θα θυμάστε από το σχολείο το κλασικό σύστημα συντεταγμένων που είχαμε εδώ τον κάθετο άξονα τον οριζόντιο είχαμε στο κέντρο των 00 εδώ ήταν θετικές τιμές του άξονα έχει αρνητικές θετικές τιμές πράξη ενόψει αρνητικές τιμές πράξουν ωσεί άρχισε το σύστημα συντεταγμένων μιας ψηφιακής εικόνας έχει κάποιες διαφορές με την έννοια ότι έχω έχω φυσικά πάλι δύο άξονες χ ψ οριζόντιο και κατακόρυφο άπειρα επειδή οι ψηφιακοί κοντά τελικά θα προβληθεί πάνω σε ένα οθόνη δεν έχει νόημα να έχω αρνήθηκε συντεταγμένες έτσι οπότε έχουμε ξανάρθει των αξόνων στο πάνω αριστερό σημείο της εικόνας μου αυτόν τον 00 και φυσικά όσο κινούμαι προς τα δεξιά αλλά αυξάνουν την τιμή της ενταγμένης π.χ. όσο κινούμαι προς τα Ράτο αυξάνεται η ενταγμένη στη έτσι έμεινε ένα μικρή διαφορά αυτή το σύστημα σταθμευμένων στα γραφικά που έχουμε στο στην οθόνη του υπολογιστή σε σχέση με το κλασικό σύστημα στην τ.μ. ένα απλά είναι θέμα συνήθειας συνείδηση ότι όσο κατεβαίνουν προς τα κάτω μεγαλώνει ECTA ο ρυθμός της δραχμής ψ αντί να μικραίνει όπως τα περίμενα αυτό έξι αυτό είναι απλά θέμα σύνηθες αλλά πάλι για να ορίσω λοιπόν την θέση κάθε πίξελ σε μια ψηφιακή εικόνα θα χρησιμοποιήσω συντεταγμένες σκέψη έτσι άρα εδώ είναι αυτό που βλέπουμε εδώ ένα πλέγμα όπου έχουν δεκαετής 10 100 pixels όσο 100 τετραγωνάκια άραγε το κάθε τραγουδάκι θα βγω το αντίστοιχο με ένα πίξελ βλέπετε ότι εσωτερικά σε ένα πρόγραμμα υπολογιστή ξεκινάμε πάντα να μετράμε από το μηδέν όχι από το ένα είναι και αυτό πολλές φορές που θέλει λίγο χρόνο μέχρι να το συνηθίσει κάποιος ότι Ξεκινάμε από το μηδέν έτσι παρά το πάνω πάνω τετραγωνο και 12 ταγμένη 0,0 0 όχι δεν συ νταξη και πάντα όταν γράφουμε τις συντεταγμένες των pixels γράφημα πρώτα τη συνδυασμένη ισχύ και μετά τους 50 C και όπως είπαμε τώρα μέσα σε κάθε τετράγωνο και μιας ψηφιακής εικόνας αποθήκες με έναν αριθμό ο οποίος αναπαριστά ένα χρώμα ναι το λέω σαν έναν αριθμό αλλά αυτό ανάλογα με το μοντέλο χρώματος που χρησιμοποιείς μπορεί ουσιαστικά στην πραγματικότητα αναφέρεται σε τρεις ημέρες σε τέσσερις ανάλογα με το μοντέλο τρομαγμένοι έτσι αλλά λέω γενικά έναν αριθμό όποιος τα αναπαριστά ένα χρώμα ανάλογα με το μοντέλο χρώματος που χρησιμοποιείς άρχισε και λόγω τα χρώματα στους υπολογιστές στα προγράμματα υπολογιστών αναπαριστώντας με αριθμούς είναι από το μηδέν έως το 2,5 εδώ σας δείχνω οτι η τιμη δεν εδώ είναι στο βρες και δεν έχω δηλαδή έχει μήκος ένα έχουμε αποχρώσεις του γκρι ξεκινά δηλαδή από το μαύρο και φτάνω στο ας πούμε αν είχαν δηλαδή ένα ψηφιακή εικόνα που δεν είναι φρόνιμη αλάνι απόχρωση του γκρι τα αποθήκευαν μόνο έναν αριθμό για την απόχρωση του γκρι ακόμη δεν έως δύο 55 έτσι το 0 σημαίνει μαύρο CEO αυξάνεται η τιμή αυτή θα έχω κάποια απόχρωση του γκρι όλο και πιο ανοιχτή μέχρι τότε 55 που είναι το Ωνάσειο τώρα γιατί έχω αριθμό από 0 έως και 55 φαινόταν δεν έχουν βασικά χρώματα το εδώ έχω μόνο απόχρωση του γκρι δηλαδή μιλάμε για μια φρέσκια εικόνα δεν έχω χρώματα κόκκινο πράσινο μπλε έχουν μόνο απόχρωση του γκρι από μαύρο μέχρι ας αλλά παρότι έχουν πάλι από μαύρο έως άσπρο σας λέω ότι τιμές είναι οι τιμές θα αποθηκεύσει δηλαδή σε κάθε παιδί από 0 έως 55 κερδίσει έμειναν έχετε ακούσει ποτέ το έχετε δει σε κάποιο πρόγραμμα γνωστό φωτός όπου που μπορεί να έχετε χρησιμοποιήσει μόνοι σας γιατί πάλι τα ίδια μοντέλα χρωμάτων χρησιμοποιήθηκε εάν έχετε δει ποτέ ας πούμε κάποιος για να πιει ένα χρώμα το μαύρο ως άσπρο χρησιμοποιεί για παράδειγμα από 0 έως 55 χρησιμοποιεί από 0 μέχρι 1700 δεν το χει σε τίποτα αυτό έχω μόνο απόχρωση του γκρι από μαύρο έως άσπρο και φωνάζει φωτό σε πληθυσμούς πείσματα όχι ρε έτσι και ανοίξει ποτέ νομίζω στόχος την επόμενη διαφάνεια εδώ αυτό εδώ τότε δεν φαντάζομαι σε καπνού στον υπολογιστή σας ανοίγοντας κάποιο πρόγραμμα επεξεργασίας εικόνων ζωγραφικής που είναι για να επιλέξουμε κάποιο χρόνο και έντονο αναφέρεται στο μοντέλο χρωμάτων ας πούμε RGB το οποίο βλέπετε και το στο συγκεκριμένο παράδειγμα που έχουμε εγώ εδώ είναι αυτή τη στιγμή επιλεγμένο το άσπρο χρώμα που πήρε για να έχω άσπρο χρώμα έχω βάλει τιμή δύο 55 στο κόκκινο το πράσινο και το μπλε αυτό πρώτα είναι ανέχεται για παράδειγμα σε κάποιο τέτοιο παράθυρο είχε κάποιο οποιοδήποτε πρόγραμμα έχετε χρησιμοποιήσει να λέω πόσο κόκκινο όχι με έναν αριθμό από 0 έως 15 αλλά με έναν αριθμό ξέρω γω 1000 560 πογεδυ λοιπόν έχει σημασία των δύο 55 και αυτό σας ρωτάω γιατί φάντασμα γνωρίζετε όλοι ότι οτιδήποτε αποθηκεύεται σε έναν υπολογιστή ουσιαστικά καταλήγει να αποθηκεύει το μηδέν και τρεις MB έτσι το δύο 55 που έχω εδώ δηλαδή χαιρέτισε και πριν μπορώ να βάλω σαν κτήνη εδώ μέσα σε κάθε πίξελ από το μηδέν έως και δύο 55 τάξη δηλαδή από το 0 έως και το 55 μπορώ δηλαδή να αποθηκεύσει το διακόσιους 56 διαφορετικούς αριθμούς και των 256 προκύπτει αν κάνετε την πράξη δύο σκηνοθετών κάνει πράξη δύο στην όγδοη απατά αποτέλεσμα δύο 56 το δύο που σας λέω σαν αυτήν την πράξη το δείπνο των δυο αναφέρεται στο δυαδικό σύστημα κάτι τα Beats δεν καίνε έχω δύο διαφορετικές τιμές για κάθε π η δύναμη το 8 αναφέρεται στο 100 δυαδικά ψηφία θα χρησιμοποιήσω τη μνήμη του υπολογιστή μου για να αποθηκεύσουν την τιμή χρώματος αυτό λοιπόν που έχει επικρατήσει είναι η άπτονται του μάλλον φτάσαμε να έχουμε ρεαλιστική καταγραφικά στους υπολογιστές χρησιμοποιούμε 8 Μπιρτς για να αποθηκεύσουμε την τιμή κάθε χρώματος ξαναλέω το 8 b σήμαινε θα χρησιμοποιήσω 8 δυαδικά ψηφία όπου κάθε δυαδικό ψηφίο μπορεί να έχει τιμή 0.1 για να κάνοντας την πράξη διοριστεί 8 όχι σε δικά μου λέει χρησιμοποιώντας 8 δυαδικά ψηφία πόσες διαφορετικές τιμές μπορείς να έχεις τοπίο από την πράξη δύο στην 8η βγαίνει για 56 των 56 σημαίνει λοιπόν συνταγματικό τελικά για μας έτσι μας διαφέρει εικόνα μας που θα είναι τώρα βρίσκεται συγγραφέα ημέρας για μας σημαίνει αυτό το 2008 και το 2006 ότι μπορώ να χρησιμοποιήσω διακόσιες 56 διαφορετικές αποχρώσεις το γκρι αυτό σημαίνει μας σε οργιώδη δίαυλος 56 αποχρώσεις του γκρι είναι αρκετές για να έχω ένα ρεαλιστική ψηφιακή εικόνα γκρέις και βεβαίως οι χρόνοι πιάσουμε με περιορίζει και θα ήθελα για να είναι καλύτερης ποιότητας ως γκρέις κέλι εικόνα να είχα ξέρω γω διπλασίασε τις αποχρώσεις του γκρι από τη προς ανάλυση συγνώμη το μιας και στη λέξη ανάλυση η ανάλυση της εικόνας όταν λέω οτι η ανάλυση αυτή εικόνα ας έρωτα για μια ψηφιακή εικόνα της Τατιάνας η εικόνα τι θα απαντούσε μήπως έχετε μυαλό σου κάποια τιμή που μου έλληνες έχει ανάλυση τόσο μπράβο αυτό 1024 708 παρέταξε την ανάλυση αυτού του πολιτισμένο μέχρι πρόσφατα να έχουμε τις οθόνες του υπολογιστή μας 1024 708 μου λέει και αυτό είναι ανάλυση μιας εικόνας λέει πόσα pixels έχω δόντια κατακόρυφα προσθέτει οθόνη τετράγωνη δεν αγωνιώ ποτέ στο στο σικάγο πριν έχουν 10π ξένης επί 10 13 10.1 ανάλυση αυτού εδώ που έχω εγώ στη διαφάνεια η ανάλυση λέγοντας πόσα pixels χωρίς δόντια και κατακόρυφα λέει πόσα pixels χρησιμοποιώ συνολικά για να δείξω ένα εικόνα στην ανάλυση έτσι το βλέπεις όμως είναι άλλο η ανάλυση δηλαδή πόσα pixels έχω έτσι με και το μέγεθος της εικόνας σχετίζεται και με το που με την ανάλυση της το μέγεθος η ανάλυση είναι δύο διαφορετικά μάλλον μεγέθη πρώτα απ'όλα τάξη αλλά σχετίζονται μεταξύ τους πως εγώ ας πούμε εδώ που έχω αυτό το τραγουδάκι με 10π 14 17 10 pixels μια ανάλυση του 10 14 σημαίνει χρησιμοποιώ συνολικά 100 pixels για να δείξω αυτή την εικόνα πού είναι αυτό το πράγμα ψάξε το φυσικό μέγεθος της εικόνες αυτής το οποίο άλλωστε λόγο παρά να χαράξει με 3% στα στον Περδίκκα κα σου παίξε δεν είναι το ίδιο πράγμα το μέγεθος της εικόνας έχει να κάνει το φυσικό μέγεθος πόσα εκατοστά εάν πάνω από το ποσό γιατί να εκτυπώσουν ένα φωτογραφία ψηφιακή που έχουν έτσι είναι άλλο το μέγεθος με την έννοια πως pixels χρησιμοποιώ ευθύνη εικόνα και άνω ότι αν εγώ πάω αυτή την εικόνα να την εκτυπώσεων παράδειγμα σε τι μέγεθος μήπως στο μεγέθους αυτό το κλασικό φωτογραφίας ηλία Α4 εγώ άφησα μεγάλη δεν είναι ίδια με τα μεγέθη σχετίζονται μεταξύ τους γιατί για παράδειγμα εδώ εγώ που χρησιμοποιώ 10 10 pixels έτσι έγινε γιαυτό το τετράγωνο ανοίγω αυτό το τραγούδι No ήθελα ΝΑΤΟ εκτυπώσεων σε χαρτί και να έχει μέγεθος ας πούμε ένα εκατοστό θα ήταν νηστικό νομίζει δηλαδή ότι ποσό σε αφίσα 9η ένα μέτρο πατριωτών χάλια έτσι άρα θέλω να πω ότι η ανάλυση της εικόνας δηλαδή το πόσα pixels χρησιμοποιώ για αποθήκευση ένα εικόνα σχετίζεται με το φυσικό μέγεθος δηλαδή έχουμε επιβάλει περιορισμούς ως προς το πόσο μεγάλο μπορώ εγώ να διατυπώσω πόσο μεγάλο μπορεί να το δείξω σε μια οθόνη και γιατί αν αρχίσετε το μεγαλώνω παραπάνω αλλά που αυτό που είχε σχεδιαστεί αρχικά με βάση την ανάλυση τους υπήρξε άρχισε να βλέπουν τετραγώνων σχηματίζεται ξένοι αλλά αυτού δεν έχει καμία σχέση με εδώ αυτό σας λέω τώρα αυτοτελή χρησιμοποιώ 8 b για να αποθηκεύσετε την πια απόχρωση του γκρι θα έχει καθένα από αυτά τα 100 pixels έχω ναι αλλά η ανάλυση που μου είπες νεφέλη από είναι κάτι διαφορετικό γιατί μας ενδιαφέρει στην δύο όταν λέω αν αυτή εικόνα η ψηφιακή είναι καλής ποιότητας και όχι φυσικά με ενδιαφέρει ανάλυση της αλλά επειδή το σύνταγμα το χρώμα η πτώση θα είναι κάτι άλλο δωρεάν το θέμα εδώ με τις αποχρώσεις πόσο διαφορετικές αποχρώσεις μπορούν να ρίξω εγώ έτσι ουσιαστικά εξαρτάται προς απόχρωση διαφορετικές μοναδική υφή διάδοχό σου έλεγα και θα χρησιμοποιήσει μόνο 256 διαφορετικές αποχρώσεις του γκρι αξιοποίησης 25000 μπορεί να διακρίνει αυτές το ανθρώπινο μάτι όχι τέλος πάντων με βάση μελέτες που έχουν γίνει 18 μπήκε μας είναι αρκετά δηλαδή μπορούμε να αναπαραστήσουν με και περισσότερες από 8 αποχρώσεις απ'αυτές που μπορεί να διακρίνει στην πραγματικότητα το ανθρώπινο μάτι απλά δε βάζουμε και λιγότερες από αυτές γιατί παρότι ένα δεν μπορεί να διακρίνει πλήρως ανθρώπινο μάτι τη διαφορά της σαν τελική σύνθεση στην εικόνα επηρεάζει την φωτό ρεαλιστικής απόδοση της πάντως ζώο που αν μιλήσω για έγχρωμη εικόνα με το μοντέλο χρώμα των RGB Red Green Blue θα χρησιμοποιώ 8 bits για καθένα από τα τρεις βασικά χρώματα κόκκινο πράσινο μπλε δε θα έχω ένα τιμή από 09 55 για το κόκκινο ένα τιμή από 0 έως 55 για το πράσινο και ένα τιμή από 0 15 παιδιά το μπλε άρα 8 bit για κάθε ένα απ' τα βασικά χρώματα συνολικά λοιπόν έχω 24 bit στο μοντέλο RGB για το χρώμα τάξη και στην πραγματικότητα αυτό το μέγεθος δηλαδή το πόσα μπήκε χρησιμοποιώ να αποθηκεύσει το χρώμα σε μια ψηφιακή εικόνα ονομάζεται και βάθος χρώματος όμως δεν ανάλυση βλέπει πόσα pixels έχει εικόνα αυτό το πόσα Big χρησιμοποιώ για το χρώμα είτε βάθος χρώματος μου δηλώνει με πόση λεπτομέρεια θα αποθηκεύω την απόχρωση καφέ χρώμα όχι ανάνηψης σε οποιοδήποτε πρόγραμμα την άνοιξη αυτό το έναν τέτοιο επιλογές χρωμάτων επειδή προφανώς δεν μπορούμε δεν μπορούμε να κάνουμε δε θυμάμαι εγώ απέξω για άλλους απόχρωση χρωμάτων το συνδυασμό κόκκινου πράσινου και μπλε σε αριθμό στα τέσσερις προγράμματα ανοίγετε το παράθυρο που επιλέγω εγώ την απόχρωση και δομών που χαράζει διπλά τις τιμές για το κόκκινο πράσινο μπλε έτσι τον τοπίο μπορεί πολύ εύκολα κάποιος απλά να το κοιτάει ποτέ έτσι αλλά αν κάποιος αρχίσει να δουλεύει γι' σε τέτοιες εφαρμογές μέσω μου προγραμματισμού θα πρέπει να ασχοληθεί και με τις τιμές 0 έως 55 χρόνων από μπορεί απλά να επιλέγει μια συγκεκριμένη απόχρωση από ένα τέτοιο εργαλείο έτσι δεν υπάρχουν έσοδα δεν έχετε δει δε θα δείτε αυτό που υπάρχει είναι ας πούμε το μη μου λες θα δεις ότι επειδή έχει τέσσερις βασικά χρώματα χρησιμοποιεί συνολικά 32 bit απλά γιατί έχει ένα παραπάνω βασικό χρώμα δηλαδή είναι πολύ σπάνιο να βρει εφαρμογή η οποία θα χρησιμοποιεί παραπάνω από 8 b για καθέναν τα βασικά χρώματα δεν θα βρείτε στην πραγματικότητα της ξαναλέω ότι έχει αποδειχθεί γιατί αυτό τον χρησιμοποιώ μας έχουνε 8 b ήταν βασικό χρώμα γίνεται εδώ και πάρα πολλά χρόνια ως πολεμιστές δηλαδή είχαμε αυτή τη δυνατότητα την υπολογιστική ισχύ μάλλον για να χρησιμοποιούμε 8 b ήταν βασικό χρώμα και παρότι είχε εξελιχθεί η ισχύς και η δύναμη των υπολογιστών αυτή τιμή δεν έχει αυξηθεί γιατί έχουμε πλέον τρελές και εικόνες δεν παραπάνω δεν μπορεί να σου προσφέρει κάτι το μόνο που έχει αυξηθεί και αυτό το έχετε ακούσει σίγουρα είναι έχουν αυξηθεί αριθμός των pixels που χρησιμοποιώ όχι τα b movies και χρώματα και αυτός με τις τηλεοράσεις τα τελευταία χρόνια αν βγήκαν στην αγορά αυτές οι οποίες ονομάζονται χαϊδευτικά νησιών έτσι και την μόνη διαφορά που έχουν οι άνθρωποι ζουν περισσότερα pixels δεν χρησιμοποιούν πέντε περισσότερα b για το χρόνο ο αριθμός των pixels άλλαξε μόνο άρα επειδή πλατείας με λίγο να ξαναπώ σε ένα αρχείο εικόνας που έχουμε αποθηκευμένα στον υπολογιστή μου σπασμένα GTECH πέτυχε ξέρετε τι τους είπε ουσιαστικά αυτό που υπάρχει μέσα σε αυτό το όχι το είπε τιμές χρωμάτων για κάθε ένα από τα pixels που αποτελούν αυτήν την εικόνα και είπαμε η εικόνα μου αποτελείται από έναν συγκεκριμένο αριθμό pixels πού είναι η ανάλυση της pixels οριζόντια κατακόρυφα συγκεκριμένος αριθμός η ανάλυση της εικόνας και μετά για καθένα από τα pixels εγώ αποθηκεύω ένα τιμή χρώματος με βάση το μοντέλο χρωμάτων που έχουν χρησιμοποιήσει που πολλές φορές είναι το GB το οποίο όπως σωστά με ρωτήσατε και πριν γιατί λέω ένα αριθμός χρώματος ενώ στη πραγματικότητα τέθηκε υπό τρεις χρώματα κόκκινο πράσινο μπλε στο GP πάλι δεν ξέρω αν έχετε προσέξει σε αυτά τα εργαλεία που έχουμε για να επιλέξουμε απόχρωση χρώματος ας πούμε του φωτός από εαυτόν εμφανίζουν αυτή αριθμεί τότε 55 απ το μηδέν στο 55 για κάθε βασικό χρώμα τακτικά το εμφανίζεται και ένα αριθμός όποιος έχει αριθμός είναι αλλά έχει και γράμματα με το επτά απλά είναι ένα αριθμός που είναι στο 16 Αττικό σύστημα μας οι εταίροι μας αυτό το μόνο που σας δείχνουν το πέρασμα για να καταλάβουμε γιατί εγώ λέω τόση ώρα για έναν αριθμό η πραγματικότητα για το αποθηκεύσουν κάνω μια πράξη δηλαδή το μηδενός 55 για το κόκκινο το πολλαπλασίασε το με το 65005 36 κινητό το πολλαπλασιασμό γνωρίσματα καταλαβαίνω ότι αυτό είναι για το κόκκινο ενώ για το πράσο τον πολλαπλασιασμό του ιού 56 και την DT από 09 55 για το μπλε αποθηκεύω πόσοι είναι και αν ας πούμε εγώ έκανα αυτή την πράξη για το χρώμα το άστρο όπου το άσπρο είπαμε οτι έχει δύο 55 κόκκινο πράσινο και μπλε θα κάνει πράξη δύο 55 επειδή τα 5.36 δύο 55 επειδή 56 συνδυα 55 δίνει στον επεκτατικό σύστημα αυτό τον αριθμό που ουσιαστικά έξι επτά είναι ένα αριθμός αυτός έτσι αυτοί οι αριθμοί απλά αναφέρω το πέραν και μαζί μας διαφέρουν και πολύ οι αριθμοί βγαίνουν 16 Αττικό απλά αναφέρω δεν έχει ασχοληθεί ποτέ κανείς σας είναι στα σχεδιασμό ιστοσελίδων έτσι στη μεν έχετε δει ποτέ πιστεύει όχι είναι πολύ συνηθισμένος ιστοσελίδες για το διαδίκτυο οι κωδικοί χρωμάτων να γράφονται με τον ΥΠΕΞ άδικο σύστημα σαν ένα αριθμός δηλαδή το άστρο του κόκκινου κλπ Πειραιά τέλος πάντων ευτυχώς για εμάς τα περισσότερα προγράμματα υπάρχουνε εργαλεία τα οποία να κάνω θέση πράξει αυτά που χρειάζεται ψυχή δάνειο ξέρουν απέξω και τις τιμές των ομάδων πέτυχε απλά επειδή εγώ θα αναφερθώ στη συνέχεια μαθήματος όμως εγώ μπορώ μέσω ένα κώδικα που γράφει σε μια γλώσσα προγραμματισμού μια αλλάζω τα χρώματα αν των πίξελ κάποιες εικόνας έτσι ώστε να το κάνουν να κάνω την εικόνα αυτή αυτό που έλεγα πριν όταν δηλαδή να αλληλεπιδρά κάτι που συμβαίνει στον περίγυρο έτσι δεν έχουν και πολλά πράγματα να πειράξω όπως ήταν πριν και άμετρη έχουν πειράξω την θέση των pixels να μετακομίσω το μέγεθός τους να αλλάξει δηλαδή την ανάληψη συγκίνηση δηλαδή να μεταλλάξει μόνο μια θέση αλλά να τα βάλω να κινούνται με κάποια συγκεκριμένη πορεία στο χρόνο και το χρώμα δεν έχω παιδί αν αλλάξουν γιατί πάμε δεν αποθηκεύεται τίποτα αλλιώς μια ψηφιακή εικόνα τάξη άρα εάν θέλουν να φτιάξουν ένα έργο με ένα ψηφιακή εικόνα η οποία αλληλεπιδρά με κάτι που σημαίνει στο περιβάλλον πρέπει να αλλάξει κάτι από αυτά για να αλλάξει κάτι από αυτά θα πρέπει να μπω μέσα στο πως είχε αποθηκευθεί αυτή εικόνα δηλαδή ένα ένα πίξελ και τι χρώμα έχει ειδοποιήσει άρχισε για να δούμε ένα παράδειγμα ξέρω φαίνεται καλά από κάτω που είστε τι δείχνει εδώ δεν ένα έργο του κόλσον το οποίο έχει εδώ ένα γυναικείο πρόσωπο που ήδη έχει κάνει για να κάνει ένα αλληλέγγυο αστικού έργο τι έκανε άλλαζε το μέγεθος των pixels ανάλογα με το πόσο κοντά ήταν κάποιος μπροστά αυτή την εικόνα γιαυτό βλέπετε επειδή άλλαζε το μέγεθος αυτή εικόνα δεν είχε στην πραγματικότητα στόχο μου να φαίνεται έφοδο ρεαλιστική δεν ξέρω αν είναι ορατό εδώ πέρα αυτό πράγμα το πιο κοντινό ότι έχουνε Ε.Ε. δεν ήταν τόσο ευθεία η αναλογία τάξεων απλά το μόνο που έκανε ήταν αλλάζει το μέγεθος των pixels προς εδώ πέρα εδώ πέρα αφήνονται τα τετραγωνάκια δεν διαφαίνεται από την πορεία ενώ το βλέπω σαν σχηματίζεται γραμμές οριζόντιες το μέγεθος των pixels προς τώρα δεν μπορεί να αλλάξει μόνο αν είναι μεγάλο μικρό λόγω το μέγεθος των pixels του κανόνα είναι ξέρω γω να μην τετραγώνου μπορώ να προσομοιώσουν μια διαδικασία για να το κάνω αυτό στην πραγματικότητα pixels όταν φτιάχνουν μια ψηφιακή εικόνα στην πραγματικότητα τα pixels έχουν όλα το ίδιο μέγεθος με ένα εικόνα το οποίο χωρίζεται λέγοντας ότι εγώ θέλω να έχω μια εικόνα με 100 700 pixels και χωρίζονται σε μεγέθη θα πει λεφτά αλλά θα μπορούσαν όταν δουλεύω μέσω προγραμματισμού σε κάποια γλώσσα θα μπορούσα να το πειράξει και αυτό έτσι δω ο λόγος που το έχει αυτό το έργο όσων τουλάχιστον όπως δήλωσε για να δείξει ότι η ανθρώπινη αντίληψη των πραγμάτων δεν είναι αντικειμενική κι ας πούμε ότι αλλάζει ανάλογα με τη θέση για την οποία κοιτάς κάτι ότι αλλάζει ναι και το αποτέλεσμα του οποίου βλέπουν τις και ότι μπορούν πολλά πράγματα να να παρέμβουν για να αλλάξει η όψη που έχει κάποιος σαν αντίληψη του κόσμου γενικότερα αυτό θέλουν να δείξουν αφότου τρόπο έτσι εδώ ουσιαστικά πόστου πιο πώς φτιάχτηκε αυτό το έργο ας υποθέσουμε τώρα ότι έχουμε ένα εικόνα την οποία τραβήξουμε μια κάμερα έτοιμη έτσι έχουμε ένα φωτογραφία μιας γυναίκας την οποία δεν προβάλλω ας υποθέσουμε ότι θα την προβάλαμε σ'έναν τοίχο όπως το προβάλλουν τις διαφανείς αυτό που θέλουμε εμείς είναι θα έπρεπε να έχουμε να τρέχει ένα λογισμικό το οποίο φυσικά είναι προσαρμοσμένο επάνω γράψουμε εμείς σε κάποια γλώσσα προγραμματισμού λοιπόν χρησιμοποιήσουμε εργαλείο όπως το φως τόσο για να κάνουν κάτι τέτοιο γιατί δεν υπάρχει και λειτουργίας κατά Δήμο λογισμικά είναι κάτι το οποίο μέσω του προγραμματισμού περιγράφουν ακριβώς πως θέλουμε να συμπεριφέρεται με βάση τι είπαμε τη θέση του πόσο κοντά βρίσκεται κάποιος το άρα είναι να έχω την εικόνα μου χρειαστεί με κάποιο τρόπο να αντιλαμβάνομαι πια μια απόσταση κάθε χρονική στιγμή και σε πραγματικό χρόνο αυτό το βρίσκεται μπροστά σε αυτή την εικόνα στο συγκεκριμένο έργο γινόταν με δύο αισθητήρες υπερήχων ξακουστής αισθητήρες υπερήχων για πες οκ αυτό σημείο υπέρηχος όποιος όμως ξέρω ενσάρκωση υποβρυχίων εξού αυτή αλλά αυτή είναι μια συσκευή που πάει καλά εδώ και πάρα πολλά χρόνια ο αισθητήρας υπερήχων υπέρηχος χρησιμοποιείται για να μετρήσω απόσταση πως αυτό είπα υποβρυχίων και αυτό έχει χρησιμοποιηθεί μάλλον τις πρώτες εφαρμογές κι έδωσα διχρωμία πραγματική εικόνα μιας τέτοιου είδους συσκευή πού θα μπορούσα να χρησιμοποιήσω και εδώ φαίνεται PSU τρόπος λειτουργίας ο υπέρηχος όπως επίσης είναι ένα ηχητικό κύμα το οποίο επενδύσεις συχνότητα την οποία δεν μπορεί να ακούσει ανθρώπους ΑΞΕ ανέμιζε το καταλαβαίνουμε ότι λειτουργεί εκείνη τη στιγμή υπέρηχος αυτό που κάνει όμως έχει ένα μεγάφωνο απ' το οποίο στέλνει υπερήχους έτσι υπέρηχοι τώρα αυτό είναι λόγω φυσικής όταν πέσουν πολυχώρου γενικότερα πέσει πάνω σε ένα αντικείμενο στο χώρο επιστρέφει η ηχώ ακριβώς εδώ λοιπόν αυτό σχήμα πακέτου βλέπουμε φεύγει υπέροχος φτάνει σε ένα αντικείμενο που βρίσκεται μπροστά και επιστρέφει πίσω σε ένα μικρόφωνο άρα εδώ βλέπω ότι αυτή αυτός αισθητήρας θα μπορούσα να χρησιμοποιήσω εγώ έχει ένα μεγάφωνο μικρόφωνο και παίρνει πίσω λοιπόν την ηχώ τι κάνει εγώ αυτή συσκευή τώρα τεράτων έχει το μεγάφωνο μικρόφωνο μετράει πόση ώρα έκαναν τη στιγμή που έστειλα εγώ έναν υπέρηχο να γυρίσει πίσω και ανάλογα με τον χρόνο αυτόν υπολογίζει την απόσταση που διένυσε ο υπέρηχος και να βρίσκω τελικά ανεβάσουμε στέκομαι εδώ και έχουμε τονίσει και υπερήχων τάξη με βάση το χρόνο που έκανε υπέρηχους μέχρι το σώμα μου και να γυρίσει πίσω θα βρει ότι εγώ είμαι σε απόσταση τόσο τόσο εκατοστών τάξη τώρα αυτοί οι αισθητήρες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να μετρήσουμε αποστάσεις πολύ κοντινές ξέρω από δύο εκατοστά ανάλογα με τον αισθητήρα που θα πάρουμε μπορεί να μπορούν να μετρήσουμε και τέσσερις μέτρα μπορεί και παραπάνω αξελ πάντως έχουν ένα μικρόκοσμο αυτό σε συγκεκριμένους έχει εγώ τεσσάρων ευρώ την ακριβή δηλαδή για να ψάξει κάποιος κάτι και να δούμε άλλο ένα παράδειγμα εδώ ένα έργο π.χ. ντε νίρο ξύλινος καθρέφτης ον το οποίο έχει τη σημασία της τακτικής του είναι 9 έτσι 16 χρόνια πριν εδώ ουσιαστικά αυτό που βλέπετε είναι σε αυτήν την κατασκευή το οποίο Τζάνειο ορατό εδώ έχει πολλά πολλά μικρά ξύλινα κομματάκια έτσι έμεινε και πάνω σε αυτά προβάλλεται προσώπων της γυναίκας που κάθεται μπροστά από το έργο αυτό λέγεται κοινώς καθρέφτης πώς γίνεται αυτό υπάρχει μια κάμερα κατεστημένη σε κάποιο σημείο εδώ πέρα πάνω στο έργο η φύτευση φαίνεται έτσι και παίρνει την εικόνα από την κάμερα μέσω λογισμικού περί κάποιου προγράμματος γράφε θα πολεμήσει παίρνει την εικόνα αυτή και την επεξεργάζεται τη Σύμη την επεξεργάζεται διαβάζει ένα-ένα τα pixels της εικόνας αυτής και την τιμή χρωμάτων στους αυτό ήταν και στην πραγματικότητα το λογισμικό αυτό επιτήδειοι εμείς εδώ στην πίστη στην κατασκευή αυτή υπήρχαν οκτακόσια 30 κομμάτια ξύλινα τα οποία στην πραγματικότητα αναπαριστούν ένα πίξελ ψηφιακή εικόνα βέβαια με χαμηλή ανάλυση όπως βλέπετε έτσι συνταγματικό το λογισμικό ακόμα και αν έπαιρνε μέσω μιας κάμερας υψηλής ανάλυσης εικόνα στη λεκάνη αλλάζει το μέγεθός τους δη έδειχνε την την ανάλυση της αγώνας για να έρθει στην ανάλυση που έχει η κατασκευή αυτή ταύτα 130 τετραγωνάκια είχαν ταφεί ακριβώς και έβρισκε λοιπόν γιατί όταν θα κάνεις επεξεργασία πειθάρχησης ανάλυση μιας εικόνας τι σημαίνει αυτό ότι εκεί που είχες ας πούμε σε ένα περιοχή της εικόνας σου 10π Cells έτσι με 10 διαφορετικές τιμές χρωμάτων εσύ μπορεί στην ανάλυση μπορεί εκεί αντί για κάποιο ξενώνα έχει κοινή θέση ένα έξι και αποθήκευσης ένα τιμή χρώματος άρα πρέπει να γίνουν κάποιες πράξεις για να βλέπεις το ίδιο πράγμα πρέπει να υπολογίσεις αυτό το ένα μεγάλο pixels σε φυσικό μέγεθος χτύπημα χρώματος Δάνης ωραία άρα αυτό γινόταν μέσω κάποιου προγράμματος που γράφεις υπολογιστή και η τιμή χρώμα τους λοιπόν για κάθε ένα από αυτά τα οκτακόσια 30 pixels που είχαμε εσωτερικά στο πρόγραμμά μας ουσιαστικά κάνει μια φωτεινότητα γιατί δεν έχουμε ένα χρονικό το έτσι ώστε όχι μόνο θα δεινότητα πώς δουλεύει μόνο σε κρίση και σε τιμές βρίσκεται δείχνει φωτεινότητα μαύρο ενδιάμεσες τιμές του γκρι και άσπρο αυτής τιμές φωτεινότητας λοιπόν πάλι με κάποιους υπολογισμούς έδρες και το λογισμικό πόσο πρέπει να περιστραφεί κάθε ένα από αυτά τα ξύλινα κομματάκια έτσι ώστε με την αντανάκλαση φωτός που γίνεται στο χώρο όπου βρισκόταν τυπωμένα ψηλότερα δεν δείχνουν κάτι πάνω στο ξύλο μόνο που έκανε είναι ανάγκη να γυρνάει ναι φυσικά πολύ συγκεκριμένη γωνία κάθε ένα κομματάκι από το ΤΤ σε 30 έτσι ώστε με την αντανάκλαση φωτός που γινόταν μου αφού φαίνεται απ' αυτόν που βρίσκεται μπροστά ίδια απόχρωση φωτεινότητα μάλλον χρώματος που είχε υπολογιστεί και εσωτερικά στο λογισμικό και τελικά όταν θα είχαν περιστραφεί κατάλληλα και τα 730 κομμάτια αποτέλεσμα ήταν κάποιος να βλέπει που το πρόσωπό τους ενώ στεκόταν μπροστά στον καθρέφτη έτσι ναι δομούν φτιάχτηκε αυτό το έργο για να διερευνήσει τι λέει το διαχωρισμό μεταξύ ψηφιακό και φυσικό κοσμούν τα ξένα και ψυχικά χρησιμοποιήθηκε ένα φυσικών υλικών όπως το ξύλο για να απεικονίσει αυτή την αφηρημένη έννοια του pixels έτσι άρα πάλι αυτός είναι ελλιπή περαστικό και όλο αυτό το πράγμα γίνεται γιατί γιατί εγώ μέσω κάποιου προγράμματος υπολογιστή έχω γράψει διαβάζω για ένα ένα τα pixels τι χρώμα έχουν τι κάνω διάφορους υπολογισμούς και τελοσπάντων τροποποιήσεις για να καταλήξει στο επιθυμητό αποτέλεσμα εντάξει λοιπόν κάνουμε τώρα ένα μικρό διάλειμμα στη συνέχεια πράξη λοιπόν για να δούμε άλλο ένα παράδειγμα εκδοχή 60 ο ντάνιελ Σισμανίδη εκτός χώρου το οποίο να μπούμε εδώ να δούμε και το βίντεο αυτό που θα δούμε τώρα ξηρό αν είναι ορατό εδώ πέρα του αυτός που στέκεται μπροστά από αυτή την εικόνα με την κίνηση του χεριού του βλέπουμε σαν να σχεδιάζει κάτι με το χέρι του χωρίς φυσικά να ακουμπά την οθόνη με τη είναι με ένα τεχνική που μοιάζει και όπως λέει και το σύμπαν τεχνική του πολλά τότε παίρνεις Plus αλλά για να δούμε το βίντεο καλύτερα λοιπόν βλέπουμε εδώ πάνω από τη φωνή υπήρχε μια κάμερα που παίρνεις την ίσης με βάση δύο τυχεροί you σχεδιάζονται σαν γραμμές έτσι και στο ΚΚΕ είπε ότι μοιάζει με το τρύπες Plus ήτανε μια γραμμή που ακολουθεί την κίνηση του χεριού αυτό βρίσκεται μπροστά από την εικόνα είναι πολλές γραμμές οι οποίες φυσικά τώρα αλλά εσωτερικά σε στο λογισμικό που είχαμε γράψεις σε κάποια γλώσσα προγραμματισμού τα χρώματα των γραμμών αυτών και τις κινήσεις είχαν να κάνουν φυσικά μνημεία εικόνα στην οποία φαίνεται να καταλήξουμε έτσι Re εδώ είχαμε ένα εικόνα στην οποία θα θέλαμε να καταλήξουμε αλλά ο τρόπος που εμφανιζόταν ήταν σαν ζωγραφιά με εκείνη τη στιγμή πέτυχε με το χέρι του θεατή αλλά για αυτό λέω ότι θυμίζει σχέδιο ότι οι τεχνικοί του δήμου τρίπολης πλασέ ήταν πολλές γραμμές μαζί που σχεδιάζονταν σταδιακά με βάση την κίνηση του χεριού και κατέληγε όμως τώρα φαίνεται αυτή η τελική εικόνα για λίγο πως υλοποιήθηκε αφού του πράσου γιάννα σχεδιάζονται αυτές οι γραμμές εντάξει τα χρώματά τους τα χρώματα των γραμμών προέκυπταν από από την εικόνα που θέλαμε να εμφανιστεί τελικά εντάξει αυτό που θέλω να δούμε περισσότερο είναι πως έχει υλοποιηθεί κίνηση των γραμμών περνά μεσάνυχτα την κίνηση του χεριού θεατή από και πέρα όμως δεν όπως ήταν στο Vietnam ακολούθησε πλήρως την κίνηση και έφερε την τάξη κι αν και πολλές γραμμές Γι' αυτό το λόγο χρησιμοποιήθηκε η τεχνική ονομάζεται μπερντέ ξυλώδη και έγινε από τον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης και δυνατή νοημοσύνης σημερινούς το σμήνος στη μηχανή του σουάν και γι' αυτό ονομάστηκε έτσι και το έργο νομίζω σας είχα αναφέρει αυτό πράγματι την στο προηγούμενο μάθημα που ουσιαστικά προσόν μειώνουμε την κίνηση των πουλιών πώς ταξιδεύουν τα πλοία ταξιδεύουν οι ομάδες των τριών ταξιδεύουν με τυχαίο τρόπο δηλαδή κινείται κάθε πολίτης χωριστά μόνο του όπως να'ναι με βάση μια μελέτη το πώς κινούνται κινείται μάλλον συνολικά μια ομάδα από πουλιά αυτό έγινε μια προσομοίωση σε λογισμικό το οποίο σα έγινε μια τόσο μίσος που συμπεριφοράς αυτό είναι η βασική διαφορά ότι δεν έχουμε ένα πράγμα έχουμε πολλά διαφορετικά τα οποία όμως για να καταλήξουμε σε ένα συμπεριφορά της θρυλικής ομάδας πρέπει εμείς να αποφασίσουμε κάθε μεμονωμένο άτομο αυτής της ομάδας πως θα συμπεριφέρεται για να έχουμε το τελικό αποτέλεσμα της ομάδας με βάση λοιπόν την παρατήρησή του πως ταξιδεύουν τα πουλιά προσπάθησε καταγράφηκαν μάλλον κάποιοι κανόνες οι οποίοι περιγράφουν αυτή την κυνική συμπεριφορά για το πώς ταξιδεύει και γενικά αυτό παρατηρούμε αρχικά πριν μπούμε στην κάτω μεριά είναι ότι ένα Σμήνος πουλιών έχουν τη δυνατότητα να αυτό οργανώνονται έτσι είπαμε δεν είναι τυχαία υπάρχει μια οργάνωση συγκεκριμένη με τον τρόπο με τον οποίο ταξιδεύουν και αυτό έχει εσωτερικα καμία συνθέτη συμπεριφορά η οποία όμως αυτή η σύνθετη συμπεριφορά υπάρχει στη φύση τα σμήνη των πουλιών αποδομούνται επτά ορεινούς κατέγραψε τρεις βασικούς κανόνες με βάση τις οποίες μπορούμε να προσομοιώσουν αυτή τη συμπεριφορά σε λογισμικό υπολογιστή για να σχηματιστεί αυτό το οποίο ονομάζουμε σμήνους και οι τρεις βασικοί αυτοί κανόνες αναφέρονται εδώ και βλέπουμε ότι τις εικόνες ο πρώτος είναι ο κανόνας του αποχωρισμού δηλαδή κανένα πουλί μεμονωμένο δεν μπορεί να πλησιάζει πάνω από ένα συγκεκριμένο όριο άλλα πουλιά ή άλλα αντικείμενα που βρίσκονται στο χώρο έτσι παιδί πρέπει να πάει κάποια συγκεκριμένη απόσταση αυτό που ονομάστηκε αποχωρισμού γιατί όταν ας πούμε διαπιστώνεται ότι πάει να γίνει η απόσταση με ένα άλλο αντικείμενο τι άλλο χρήζει μικρότερη από το όριο τότε θα πρέπει αυτό να κινηθεί προς την αντίθετη κατεύθυνση για να αποκτήσει αυτή τη μεγαλύτερη απόσταση έξι ο πρώτος κανόνας ο δεύτερος κανόνας είναι να κάνουν ευθυγράμμισης δηλαδή κάθε μεμονωμένο άτομο αυτή του σμήνους θα πρέπει να διατηρεί την ίδια ταχύτητα και κατεύθυνση με την ομάδα που βρίσκεται κοντά του εδώ λοιπόν βλέπουμε σε αυτό το παράδειγμα ότι για κάθε άτομο μιας ομάδας μεμονωμένο και κοιτάνε οι ίδιοι αυτοί που βρίσκονται κοντά του με ταχύτητα και με τη γωνία κινούνται και προσαρμόζει ανάλογα τη δική του κίνηση όχι με βάση έναν από αυτούς αλλά με βάση το σύνολο του σώματος και άρα αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα κα αυτό το πράγμα παρότι εδώ βλέπουμε ένα στιγμιότυπο ότι κοιτάω για αυτό το άρθρο μου εδώ το γύρο του διαδικασία αυτή θα γίνει για όλους δηλαδή κοίταξε αυτών μεταξύ αυτών γειτονικό του και σταδιακά λοιπόν όσο θα ευθυγραμμίζεται με βάση τη γειτονιά που θα καταλήξουμε όλο το σύνολο να έχει μια συγκεκριμένη κατεύθυνση και ταχύτητα έτσι ήταν δεύτερος κανόνας και τρίτος κανόνας βαρών στη συνοχή της του ορίζει ότι πρέπει κάθε άτομο της ομάδας να κατευθύνεται προς το κέντρο τις πιο κοντινής μας προφανώς θα πρέπει και οι τρεις κανόνες αυτιού να ισχύουν κάθε χρονική στιγμή δηλαδή θα μου θα μπορούσε κάποιος εφαρμόζοντας τον κανόνα της συνοχής να κατεύθυνση δηλαδή προς το κέντρο της κοντινής ομάδας να φτάσει σε κάποιο σημείο που θα παραβιάζει αυτόν τον κανόνα αυτό δεν μας δημιουργεί πρόβλημα γιατί εμείς απλά με βάση αυτό τον πρώτο κανόνα λοιπόν ξανά προσαρμόσουμε στην κατεύθυνση του αυτό πράγμα κινείται συνεχώς δηλαδή δύο το κάνουμε ένα φορά να υπολογίζουμε γωνία αλλά και ταχύτητα κατευθύνσεις αυτό γίνεται συνεχώς σε πραγματικό χρόνο και αφού λοιπόν εφαρμόζουμε και τους τρεις κανόνες για κάθε μέλος της ομάδας κάθε χρονική στιγμή έχουμε το τελικό αποτέλεσμα αυτά αυτό της συμπεριφοράς σμήνους το οποίο αποδομούνται επτά νωρίς νωρίς το υλοποίησε αυτός σε λογισμικό τοπίο το ονομάζει και μπορεί έτσι αυτό παίρνεις και όλοι έχουν καταστεί καταλύτης τους του οποίου είναι Τότεναμ προηγηθεί άνθρωπο ηθη κλπ και γης συγκεκριμένοι το συγκριμένο λογισμικό χρησιμοποιήθηκε στις ταινίες αναφέρουμε εδώ να σημειώσουμε την κίνηση Μαντάς δηλαδή τις νυχτερινές στην επιστροφή του μπάτμαν τους δεινόσαυρους το Jurassic Park και τα άλλα διαστημικά πλάσματος το Voyager του σταρ τρεκ γιατί μας είναι χρήσιμο αυτό το πράγμα γιατί όταν έχω ένα μια μεγάλη ομάδα ας πούμε στη μια επιστροφή του Button είχε 100 εταιρείες ένθεν το να κάτσει κάποιος και να υπολογίσει υγιεινής που θα πρέπει να κάνει κάθε ένα νυχτερίδα ξεχωριστά με βάση ένα συγκριμένο επιτρέπει το αποτέλεσμα ήταν πιο δύσκολο από ότι να χρησιμοποιήσει μέσω λογισμικού το να βάλει και στις 100 αυτές νυχτερίδες η ακολουθούν τη συμπεριφορά συνειρμούς περιγράψαμε πριν και φαίνεται και έχει πιο φυσικό αποτέλεσμα φαίνεται ότι έχει κάτσει κάποιος άνθρωπος που έχει σχεδιάσει και βήμα βήμα την κίνηση που πρέπει να κάνει έτσι και έχει και ένα πιο φυσικό αποτέλεσμα αλλά και μπορώ να ορίσετε μια συμπεριφορά ομάδας και μετά να μου προκύπτει συμπεριφορά κάθε μεμονωμένου ατόμου αυτής ομάδας για να φτάνω όμως το τελικό αποτέλεσμα Σ έτσι να δούμε το άλλο ένα βίντεο που φαίνεται άλλη μια υλοποίηση αυτής συμπεριφοράς από άλλο λογισμικό αλλά έχει σημασία έντομα αυτή στις χρωματιστές κουκίδες βλέπουμε ουσιαστικά διαφορετικά μέλη ομάδας τα οποία ξαφνικά πατάμε το κουμπί που έληγε στο λογισμικό για να ξεκινήσουν συμπεριφέρεται σαν ομάδα και σαν μεμονωμένα άτομα έτσι βλέπουμε λοιπόν ότι παρότι υπάρχουν διασκορπισμένα σε όλη την οθόνη με το που φτάνω από ένα σημείο και μετά ενώνονται και τα υπόλοιπα παρότι είχαν μπορεί να κάποια παιδιά τρεις ομάδες ναι όταν άρχισα να πλησιάζω θα ενωθούν και θα είναι ένα κατανοητό αυτό που δουλεύει αυτό λοιπόν στο συγκεκριμένο έργο που συζητάγαμε εμείς βοήθησε πάρα πολύ με την 9 ότι πολλούς είπε εντάξει αυτό αυτό είναι πως έχει υλοποιήσει μέσω λογισμικών αυτήν είναι διαφορετική υλοποίηση έτσι b θα μπορούσε κάποιος να ορίσετε κάποιο με το που έφευγε από το χάνι κάποιος άλλος να θεωρήσει και γένια από δω αλλά τελοσπάντων μετά συνεχής και μπορεί να εμφανιστεί πάνω πέρυσι έχει κίνηση παρότι εγώ δεν βλέπω εκτός ορίων σωφρονισμού αυτό δεν είναι κάτι μπορεί να γίνει αλλά είναι και επιλογή όταν σχεδιάζουμε το λογισμικό μας έτσι αυτή λέει νοημοσύνη σμήνους αν φυσικά σημαντικό ότι χρησιμοποιήθηκε εδώ πέρα γιατί εδώ ήθελε είπε ήταν ότι ουσιαστικά η ομάδα ήταν μια σειρά από γραμμές οι οποίες θα θέλαμε να έχουν ακριβώς την ίδια κίνηση με βάση το χέρι όπως το κούναγε πέρα καθώς τι θέλαμε να έχουν μια διαφορετική κίνηση αλλά με έναν ίδιο τελικό στόχο ούτε στόχος τους ήταν με βάση την κίνηση που έδινε θεατής το παιδί εγώ θα κουνάει το χέρι μου σήμερα τίθεται σχεδιασμού γραμμή νέες αυτήν την κατεύθυνση και μέγεθος ταξί το οποίο φαινόταν ένα κίνηση από πολλές γραμμές που είχαν σαν στόχο τελικά ανακοινωθούν από δω εδώ πέτυχε αλλά όχι μια γραμμή πολλές γραμμές και αξιοποιήθηκε νοημοσύνη σμήνους αυτή γενιά του Focus RS έτσι ώστε να μην φαίνεται ακριβώς η διακίνηση με την κίνηση που έκανε ο θεατής μπροστά έτσι αλλά φτάνουν στο επιθυμητό αποτέλεσμα πια το τελικό αποτέλεσμα να πωληθεί διαφέρουν από τον είχα πει ότι απλά θα συνδυάζει ακριβώς γυρίστηκε όπως μπαίνεις καν και σκοπός εκτός από το έργο ήταν ότι εμπόριο θεατής στέκεται μπροστά από μια οθόνη και ουσιαστικά να ζωγραφίζω ιδίως πολιτικές τέλος πάντων εισαγωγικά να ζωγραφίζει το τελικό αποτέλεσμα ήταν προκαθορισμένο απλά έβλεπε την διαδικασία μέχρι να προκύψει το τελικό έργο με βάση τις κινήσεις του χεριού του και απλά που συχνά επέλεξε ο τρόπος με τον οποίο θα φαίνεται τόπος ζωγραφίζει αυτός είναι μπροστά από την οθόνη να χρησιμοποιήσει μια τεχνικής αν τον βρει PS Plus που αξιοποιεί όλα και για να το υλοποιήσει αυτό το πράγμα αξιοποίησε την έννοια του τι νοημοσύνη σμήνους ο τιμ Μπέρνερς εντάξει οκ απλά εμένα αυτό που με ενδιαφέρει δεν κρίνουν το τελικό αποτέλεσμα έτσι εμένα αυτό που με ενδιαφέρει είναι ότι να καταλάβουμε ότι υπάρχουν πέρα από τις κλασικές τεχνικές γιατί αυτό που αναφέραμε πριν παίρνω πολύ συγκεκριμένα πράγματα στη φωτεινότητα χρώμα και με βάση το χρώμα κάνω κάτι στο έργο μου μπορώ να κάνω και πολύ συχνά τα πράγματα αυτό με ενδιαφέρει εμένα να καταλάβουμε θα μπορούσε κάποιος να αξιοποιήσουν την τεχνητή τοξότη έτσι με κάθε άλλο τρόπο που ίσως θα ήταν πολύ ενδιαφέρον δεν ξέρω έτσι ενδιαφέρει όμως να δούμε ότι θα μπορούσε κάποιος να επεξεργαστεί κάποιοι ξένοι ΣμηΕΑ συγχώνευση και τα χρώματά τους με πολλούς σύνθετους τρόπους όπως και αυτός νοημοσύνη σμήνους και όχι μόνο σύνθετους τρόπους αλλά και το μήνα οι ίδιοι θα το δούμε και αργότερα σε άλλες ενότητες του μαθήματος να χρησιμοποιήσουμε προσομοίωσης κάποιον φαινομένων της φύσης όπως είναι και αυτό ο τρόπος με τον οποίο ταξιδεύουν τα πλοία αυτό διαφέρει με και εύλογο για να αποκτήσουμε μια πιο ακριβή εικόνα για το πώς πραγματικά μπορώ εγώ σε ένα πρόγραμμα υπολογιστή να εφαρμόσω αυτή τη συμπεριφορά τονίζοντας έτσι εδώ έχουμε ακριβώς ένα λογισμικό που είναι γραμμένο στη γλώσσα προγραμματισμού πρόσφυση μου εδώ πέρα ενώ όπως φαίνεται το βίντεο εδώ μέσα μάλλον δε φαίνεται το animation εδώ αλλά μπορείτε να το Δείτε από το σπίτι αν μπείτε σε εύλογο δείχνει εδώ πέρα έρχεσαι Flash animation δεν Δείτε αποτέλεσμα τρέχει αυτό το λογισμικό έτσι και βλέπουμε ουσιαστικά δείχνει απλά με κάθε τριγωνάκια είναι πολύ απλό απλά για να καταλάβουμε τόπος υλοποιείται αυτός κώδικα προγραμματισμού αυτή τη συμπεριφορά και την δείχνει με τα πουλιά αυτά έκανε απλά τη δουλειά και και δείχνει το πώς συντονίζονται μεταξύ τους για την κίνηση και μάλιστα μπορούμε πέρα από την αρχική ομάδα που φτιάχνουμε με τον ξεκινάει να τρέχει το λογισμικό μπορούμε να κάθε φορά που κάνουμε κλικ με το ποντίκι μας να προσθέτουμε άλλο ένα μέλος στον πληθυσμό απλά να το δείξω χωρίς να χρειάζεται να καταλαβαίνει κάποιος πλήρως κάθε γραμμή κωδικα απλά να εξηγήσω γενικά την λογική που υπάρχει μέσα στο πρόγραμμα αυτό εδώ ας πούμε στο πρώτο κομμάτι αυτού του προγράμματος που λέγεται setup το αυτό που κάνετε ξεκινάμε ένα παράθυρο στην οθόνη υπολογιστή μας που έχει διαστάσεις 140 λίτρα 160 pixels θα ξέρει και το φύλλο εδώ ψάχνω μια καινούρια ανακοινώνοντας μηνός τοπίο μηνός για να φτιαχτεί ουσιαστικά αυτό το look είναι ότι εδώ πέρα αυτή είναι μια εντολή επαναλήψεις η οποία να προσθέτει εκατόν 50 φορές τι θα κάνει θα προσθέτει ένα καινούργιο μέλος με το μπορεί αυτό κάνει ένθεν αυτή είσαι η Apple λοιπόν είναι που όταν πρώτο ξεκινά άμεσα να τρέξει το πρόγραμμα μας στη συνέχεια που θα τρέχει συνεχώς στο πρόγραμμά μας αυτό που κάνει θα είναι εδώ πέρα να τρέχει ήδη ήραν την οποία θα δούμε αμέσως μετά απλά να πω εδώ ότι έχουμε ακόμα ως ρέστα δηλαδή τι σημαίνει αυτό που είπα πριν καθαρά πάταγο το ποντίκι κάνε κλικ με το ποντίκι πάνω στην οθόνη καμία μπορεί προσθέτει άλλο ένα μέλος τον αρχικό πληθυσμό των 150 ίππων πράξη για να δούμε λοιπόν εδώ λοιπόν για κάθε μέλος του πληθυσμού βλέπουμε ότι γνωρίζει το πρόγραμμά μου για κάθε μέλος του πληθυσμού το location τη θέση του δηλαδή διάθεση βρίσκεται την ταχύτητα του και την επιτάχυνση πάλεψε και δω ότι κάνει λοιπόν θα κάνει συνεχώς υπολογισμούς για να προσαρμόσει αυτό που είπαμε πριν με βάση τους τρεις αυτούς βασικούς κανόνες οι τρεις βασικοί κανόνες το μόνο που αλλάζουν είναι να καθορίσουμε κατεύθυνση και ταχύτητα με την οποία κινείται κάθε μέλος αυτής της ομάδας έτσι αυτό γίνεται λοιπόν μέσα εντός ιράν όπου βλέπουμε το κάνει αυτούς τους τρεις υπολογισμούς σε περι άλλα iPhone όχι ίση οι τρεις κανόνες που είπαμε κάνει αυτούς τους τρεις υπολογισμούς το οποίο φυσικά νησιά των ευρώ ανά δώσουμε είναι η διαδικασία του αποχωρισμού δηλαδή αυτών που πρέπει να κάνω είναι για κάθε μέλος της ομάδας πρέπει να ελέγχω την απόσταση έχουν πια πρέπει να απομακρυνθώ αυτό λέει αυτός μας έτσι αυτό κάνει για κάθε ένα μέλος της ομάδας πάλι και υπολογίζει την απόσταση με τα υπόλοιπα έτσι και εδώ με τη νύφη αυτό που κάνει είναι έλεγχοι αν αυτή απόσταση ξεπερνάει τα όρια που ορίσαμε εμείς τότε θα το καθορίσει των αντιθέτων πως πρέπει να αλλάξουν κατεύθυνση και θα την εφαρμόσει αμέσως μετά πράξη τάξη είναι μεγάλο αφού το πρόγραμμα προσπάθεια χάνονται και προγραμματισμό δεν ενδιαφέρει τώρα να καταλάβουμε κάθε γραμμικότητα έτσι απλά τη γενική ιδέα ωδεία πώς υλοποιείται αυτό σε λογισμικό σε γλώσσα προγραμματισμού πάντως επίσης το σημαντικό που μας ενδιαφέρει εμάς ότι υπάρχουν πάρα πολλές τεχνικές οι οποίες υπάρχουν υλοποιημένα ας κι εμείς θα μπορούσε απλά να τις χρησιμοποιήσουμε ευθυνών που χρειάζεται κάποιος να ανακαλύπτει συνεχώς τον τροχό έτσι δηλαδή που υπάρχει αυτή η έννοια της νοημοσύνης μίμους ωραία επειδή είναι δεν είναι κάτι που τελοσπάντων εμφανίστηκε σαν ιδέα πολύ πρόσφατα υπάρχει πολλά χρόνια Μπουραντά για την υλοποίηση για αυτό το πράγμα και απλά εγώ να το χρησιμοποιήσω σε κάποιο δικό μου έργο με κάποιο τρόπο που εγώ επιθυμώ Εννοείται ότι θα πρέπει για να το κάνω αυτό να γράψω και εγώ κώδικα έτσι να το προσαρμόσω να δουλεύει όπως ακριβώς θέλω αλλά τέλος πάντων θέλω να πω ότι δεν ξεκινά από το μηδέν έτσι αυτό ενδιαφέρει τώρα και τελικά λοιπόν για να καταλήξουμε για να έχουμε αυτήν την αλληλεπίδραση που περιγράψαμε με αυτά τα παραδείγματα τι χρειάζομαι και τη διαδικασία πρέπει να ακολουθήσω το πρώτο πράγμα που χρειάζομαι είτε να έχουν είσοδο μερικών με ποιον τρόπο είσοδο μύκονο θα μπορούσαν να έχουν από μια κουβέντα κάμερα που είναι πολλοί εκείνοι που έχουν πλέον σχεδόν όλοι οι υπολογιστές θα μπορούσα να χρησιμοποιήσω μια ψηφιακή βιντεοκάμερα την οποία προφανώς έχω σύνδεση με τον υπολογιστή μου και παίρνω frames του βίντεο σε πραγματικό χρόνο θα μπορούσε ακόμα και να χρησιμοποιήσω κάποιες σταθερές εικόνες b από κάποια JPEG ΑΦΜ συγκεκριμένα που θέλω εγώ πάλεψε πάντως οπωσδήποτε πρέπει να έχουμε ένα αρχική είσοδο κάποιες εικόνες με κάποιο τρόπο από καμένα από κάποιες εικόνες σταθερές δεν δεν είναι δίκαιο που καίει το άλλο που χρειάζομαι σαν είσοδο είναι να μπορούν να καταλαβαίνουν τι αλλαγές γινόταν στο περιβάλλον το οποίο πώς θα μπορούσε να γίνει είδαμε στο πρώτο παράδειγμα που δείξαμε είδαμε το χρησιμοποιήσαμε αισθητήρα υπερήχων που πέστε μου έδινε απόσταση πόσο μακριά και πόσο κοντά ήταν κάποιες στο δεύτερο παράδειγμα χρησιμοποίησε 100 στη ΓΑΔΑ χρησιμοποιούσα πίσω και μου ένα κάμερα με την οποία ναι μεν έχει πάντα και την εικόνα που ήθελα να δείξω έτσι αλλά έπαιρναν ταυτόχρονα επιλογών όπως ισχυρίζεστε αυτό το έργο όπως και άλλες στο περιβάλλον δηλαδή ανέφερε και ξαφνικά ένα άλλος σίγουρα κάποιος άλλος πάλι θα αλλάζει έτσι άρα μέσω της κάμερας μπορεί επίσης να παράγει τις αλλαγές στο περιβάλλον μέσω εικόνας στο τελευταίο παράδειγμα δείχνουμε το Subaru πως πριν από την αλλαγή στο περιβάλλον διαλέγεις πεταλωτή ήταν κινήσεις χεριών όταν κάποιος αυτό πώς μπορώ να το κάνω με στο συγκεκριμένο παράδειγμα αναφερθούμε σε επόμενη ενότητα ακριβώς επειδή αυτό χρησιμοποιείται πολύ συχνά στον παίρνω την κίνηση από κάμερα έτσι όχι μόνο απόσταση την κίνηση όλη διαδρομή που προέκυψε θα αναφερθούμε σε άλλη ενότητα ακριβώς πώς μπορώ τι είδους μέθοδοι μέσω υπάρχουν και ειδικές κάμερες αλλά υπάρχει επίσης κλασικός τρόπος είναι ότι όπως έχουμε ένα κάμερα κάμερα όπως ξέρουμε τι κάνει παίρνει πολλές εικόνες το δευτερόλεπτο εγώ στον το χρέος προς 100 δηλαδή παίρνει αυτήν 25 εικόνες το δευτερόλεπτο και προφανώς προκύπτει βίντεο για την τύχη λαό με πολλές εικόνες ανά δευτερόλεπτο δεν προλαβαίνει το ανθρώπινο μάτι διότι αλλάζει εικόνα το βλέπει σαν μια συνεχόμενη κίνηση γενικά αλλά στον τρόπο με τον οποίο μπορώ να αντιληφθώ κίνηση από κάμερα είναι να κάνω ένα ανάλυση αυτών των Φρέυ σούπερ από την κάμερα να pixels per δηλαδή απλά να το πω με πολύ λίγα λόγια και πολύ απλά θα αναφερθώ αργότερα σε άλλη ενότητα πιο αναλυτικά σε αυτό διότι αν εγώ πάρω δύο συνεχόμενες χρονιές έτσι οφέλη που πήραμε τώρα το φενγκ χαμπάρι πριν λίγο πριν λίγο λιγότερο από δευτερόλεπτο αλλά τέλος πάντων έχει σημασία αυτό το κάνει κάποιος για να καταλάβει αν υπήρξε κίνηση μεταξύ αυτών δύο χρονικών στιγμών συγκρίνει πίξελ υπήρξαν στις εικόνες αν υπάρχει λοιπόν ένα πίξελ το οποίο υπήρχε στη θέση κυψέλη στο ένα frame και στο δεύτερο fame υπήρχε στη θέση είχε συν 5.5 εγώ καταλαβαίνω ότι αυτό κινήθηκε και μάλιστα και πώς οδηγήθηκε πέτυχε ουσιαστικά τελοσπάντων αυτό για να εξάγουν κίνηση από τα frames ένα βίντεο αυτό που κάνουμε είναι να κάνουμε σύγκριση pixels by πίξελ διαδοχικών frames που έχω πάρει από ένα βίντεο από ένα βιντεοκάμερα αν είναι σε πραγματικό χρόνο παρά για να πάρουν κάποια αλλαγή που συμβαίνει στο περιβάλλον είτε θα κάνω ανάλυση τον frames που παίρνω από ένα βιντεοκάμερα πάτησε θέλουν να φέρουν θα χρησιμοποιήσουν στη όπως ο αισθητήρας υπερήχων που αναφέραμε νωρίτερα εδώ λοιπόν μέχρι τώρα έχουμε δύο εισόδους την αρχική είσοδο συκώτι εικόνας μου είτε από κάμερα είτε από κάποια σταθερή εικόνα και ότι έχει αλλάξει περιβάλλον και τα δύο αυτά θα πρέπει σε λογισμικό το οποίο θα είναι θα έχουμε γράψει εμείς θα τελειώσω προγραμματισμού ταξιδεύει σε λογισμικό λοιπόν θα πρέπει να κάνω μια ανάλυση αυτών των δεδομένων εισόδου βλέπω λοιπόν αν χρησιμοποιώ βίντεο εικόνα πήρε αυτή τη στιγμή τι δεδομένα Πειραιώτη αλλά στο περιβάλλον μου και μετά να κάνετε την εργασία τους εικόνα μου pixels by pixels τα χρώματα αντί δηλαδή κι αν θέλω να αλλάξω το μέγεθος των pixels είναι άλλαξε θέση των λήξεων κλπ για να τροποποιήσουν την εικόνα οφείλω να φανεί σαν αποτέλεσμα κάθε έτσι στην διαδικασία συνολικά τύπων και αυτό για να γίνει πρέπει αξιοποιηθεί προγραμματισμός δεν μπορούμε να περιμένουμε ότι υπάρχει κάποιου τη μεγάλη όπως ας πούμε του φωτό σοκ που να κάνει τέτοιου είδους διαδικασία έτσι το μόνο καλό που υπάρχει είναι ότι στις γλώσσες προγραμματισμού και στην πρόθεση ανέφερε σαν παράδειγμα είναι ότι πολλά πράγματα δεν χρειάζεται εγώ να τα προγραμματίσεις αποδομείται και υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορώ εγώ να τα χρησιμοποιώ έτσι και αυτή εικασία δηλαδή να αναλύω τα δεδομένα εισόδου να κάνετε την εργασία της εικόνας που έδειξαν με πισίνα τροποποιώντας το τελικό αποτέλεσμα αυτό πρέπει να γίνεται σε πραγματικό χρόνο και συνέχεια δε που δεν κάνω κάτι ένα φορά πρόκειται για τελικό αποτέλεσμα σταθεροποιεί τελείωσαν μιλάμε για κάτι το οποίο είναι αλληλεπίδραση ειδικό δηλαδή γίνεται σε πραγματικό χρόνο και συνεχή και και για να κλείσω το σημερινό μάθημα θέλω μόνο να δούμε λίγο παραπάνω πολύ λίγο παραπάνω πώς μπορώ μέσω του προγραμματισμού να επεξεργαστώ ένα εικόνα pixels by επειδή σε που γίνεται αυτό μέσα από μια γλώσσα προγραμματισμού εγώ θα χρησιμοποιήσω πάλι σαν παράδειγμα τη γλώσσα προσιτή αλλά παρόμοια διαδικασία μπορεί να κάνει κάποιος σε άλλη γλώσσα προγραμματισμού υποχρεωτικό άνοιγε τώρα εμείς όπως ήδη αναφέραμε μια ψηφιακή εικόνα είτε μιλάω για ένα εικόνα σταθερή ένα JPEG ας πούμε που χρησιμοποιώ σταθερό είτε παίρνω σε πραγματικό χρόνο ένα ένα τα frames από ένα βιντεοκάμερα η ψηφιακή εικόνα θα είναι ένα πλέγμα από τύψεις πέτυχε και 7ο θέλω να δούμε λίγο παρότι εμείς ζωγραφίζουν αυτό σε πλέγμα τετράγωνο γιατί έτσι βλέπουμε την εικόνα θέλω να μπούμε για λίγο να δούμε εσωτερικά του υπολογιστή μας πως αποθηκεύει αυτό το πράγμα στην μνήμη του εδώ λοιπόν παρότι έχω δύο διαστάσεις υψηλή στην πραγματικότητα όπως είδαμε στο σύστημα συντεταγμένων άρα αν ξεκινήσουμε μετράω τα πίξελ μου σ'αυτό το παράδειγμα από το πάνω πάνω αριστερά πού είπαμε ότι είναι το το 00 ανάλυση τα μετράω θα αρχίσουν μετράω οριζόντια και με αυτό κατά νου γραμμή άρα βλέπουμε το 0.2 τρεις τέσσερις με τα πανό που κρατούν πέντε-έξι φτάνει τα λιπαρά έξω τελευταίος κείμενο απλό παράδειγμα τάκη που έχω το τελευταίο είναι το πίξελ με ρυθμό 24 ξαναλέω στο προγραμματισμό ξεκινάμε να μετράμε από το μηδέν πέτυχε στην πραγματικότητα λοιπόν εμείς είπαμε την πίστη στο για κάθε πίξελ αποθηκεύω έντιμη χρώματος και οι τιμές των ομάδων στα pixels στην προσήλωσή μου και σε πολλές άλλες εντός προγραμματισμό στη πραγματικότητα αποθηκεύονται σε έναν πίνακα όποιος όμως είναι μονοδιάστατο δεν είναι δύο διαστάσεων χ ψ είναι μονοδιάστατο ως κτιριακά στη σειρά άρα λοιπόν για ποιο πράγμα μιλάς τώρα παρά ανοιχτά να συγκρίνεις ναι πυξίδα επεξεργασμένη παρακάτω συγκρίνονται οι εικόνες μπορεί να έχω ένα εικόνα πάνω στην οποία δουλεύουν εντάξει εγώ απλά θέλω λίγο να δούμε παρότι τους δε θα κάτσουμε έκανε πραγματικά προγραμματισμό απλά θέλω να το βάζουμε μέσα και να μπαίνει στο μυαλό μας και το πώς υλοποιείται αυτό πρόγραμμα κάθετη πρόγραμμα πειστικά λίγο όσο μπορούμε και αυτό που λέω είναι ότι παρότι εμείς απεικονίζουν σαν ένα πλέγμα δύο διαστάσεων χ ψ εσωτερικά αλλά πολύ νηστίσιμο από τα αποθηκεύει τις περισσότερες φορές σε έναν πίνακα μονοδιάστατη έτσι παρά εγώ σας έλεγα πριν ότι αν θέλω να μιλήσω για ένα πίξελ λέει ότι είναι ταγμένος προς μετωπική σελ ενταγμένες 3,2 3,2 σημαίνει π.χ. τρεις προσιτό το τρεις έχει σημασία αν εγώ μέτρα θα από το μηδέν και το ένα έτσι ας υποθέσουμε τώρα μετά από το μηδέν όπως μετράει υπολογιστής αλλιώς θέση τρεις ναι τάξη αλλά θα υποθέσουμε ότι αυτό πολλές φορές μπερδεύει αλλά τα πανταχόθεν προθέσεις ότι μετράω και εγώ από το μηδέν όπως μετράει και πολεμιστές δομείται άρα η τροία διότι οι ΗΠΑ τώρα αν μιλάμε για αυτό το πίξελ στην πραγματικότητα να πάρω εγώ στο πρόγραμμά μου εν τιμή χρώματος που έχει εντοπίσει δεν το 32 πρέπει να κάνω αυτήν εδώ την Πραξούλα δηλαδή τρεις που είναι συντεταγμένη και όχι έχει όμως ενταγμένοι ψυχή δύο το οποίο το δύο το πολλαπλασίασε την παιδεία γιατί με πέντε ήδη έχει πλάτος πέντε οικονόμου βρήκα το 13 διότι το 13ο στη σειρά πυξίδα καταλαβαίνεις δεν δίνει δύσκολο απλά λίγο στην αρχή πρεσβεύει αυτό το πράγμα επειδή εμείς ξαναλέω συνηθίζουμε και μιλάμε για πράγματα δύο διαστάσεων και είπα από την αρχή ότι εγώ λέω ενταγμένες λήψη και Η.Π.Α. ενταγμένη έχει ανταμείψει σύνταγμα είχε 30 NFC δύο και αλλά όμως εγώ έχω αποθηκευμένα σε μια σειρά πρέπει να βρω στη σειρά ποιο είναι πιο υψηλή αυτό για να πάρω την τιμή χρώματος αυτό που ενδιαφέρει τελικά κανένα κάνω απλά μια πράξη τη συντεταγμένη του ψ την πολλαπλασιάζουμε επί τόπου γάλακτος που εδώ και πέντε γιατί αφού είναι στη γραμμή δύο πρέπει να περάσω τα πρώτα πέντε και τα δεύτερα πέντε για να πάω στη γραμμή που είναι η Τρίτη ενταγμένοι ψυχή δύο και μετά συν 3.2 01.3 μάλλον και φτάνοντας στο 13 τάξη άρα λοιπόν αυτή την πράξη εγώ πάω από τις συντεταγμένες υψηλή πάω στη σειρά πού θα το βρω μέσα στον πίνακα νοσηλεύτηκαν στο πρόγραμμα έτσι έτσι μπερδεύει λίγο στην αρχή αλλά δεν είναι τόσο δύσκολο έτσι και άλλοι πολλοί έχουν αυτό τον τρόπο θα μπορώ να δω τιμή χρώματος έχει αυτό το pick and έτσι αλλά φοβάμαι λοιπόν στην προσεχή για να επεξεργαστώ λοιπόν μια εικόνα πρέπει να την ανοίξω όπως συνηθίζουμε να λέμε αλλά την άνοιξη τη φορτώσω το αρχείο JPEG ας πούμε οι αντιδήμαρχοι JPEG να την παίρνω από την κάμερα σε πραγματικό χρόνο και να μπορούμε τα όταν λέω να την επεξεργαστών pixels by πίξελ ενώ να μπορώ να πηγαίνω σε ένα ένα τα πίξελ τις και να βλέπω και τιμή χρώματος έχει σε εκείνη τη συ κοινότοπη ξέρει συγκεκριμένα και αν θέλω να αλλάξετε δήμοι χρώματος σε κάποιο pixels αυτό εννοώ επεξεργασία πίξελ υπέδειξε να μπορώ να δω τι χρώμα έχει σε μια συγκεκριμένη θέση ενώ υπήρξαν και θελω να το αλλαξω και αφού κάνουν εισαγωγές που θέλω να αποθηκεύσουμε τροποποιημένη εικόνα ήδη τροποποιημένη εικόνα να την εμφανίσουν στην οθόνη και εδώ θα δείξει πάλι κώδικα φαίνεται χώρες το οποίο απλά να περιγράψω τι κάνει εδώ πέρα στην μπροστινή κάμερα χρησιμοποιεί ένα αντικείμενο το οποίο ονομάζεται τη ιμάντες έτσι ονομάζει προσήλθε κανένας αυτό και εδώ με τη λεοντή είμαστε κάνω ανοίγω εγώ ένα εικόνα που έχω αποθηκευμένη στον υπολογιστή αφού την ανοίξω έτσι ικανό κάνω εδώ λόουτς pixels δηλαδή θέλω να πάρει από την εικόνα που την άνοιξε σαν αρχείο θέλω να πάρει τα pixels ένα ένα τα οποία είναι ενισχυμένα θα φανούν σε έναν πίνακα σε έναν πίνακα με ταβάνι εδώ τι κάνω εγώ έχουμε δύο εντολές από δουλειές φόροι επαναλήψεις όπου ουσιαστικά λέει ότι θέλω να ξεκινήσω από τη συντεταγμένη έξι ίσον μηδέν και αυξάνουν κάθε φορά κατά ένα μέχρι να φτάσω στην Μεγίστης ταγμένοι ψυχή δηλαδή το ύψος της εικόνας μου και το ίδιο ακριβώς να κάνω για τις τμχ ποιο ενώ παρότι είναι μικρότερο νικήσουν όχι δεν είναι αυτό είναι απλά επειδή μετά από 0 όταν λέω ας πούμε ότι έχει ύψος 10px το τελευταίο πίξελ 59 επειδή μετά από μήνες γι αυτό δεν έχει και το ίσο ποτέ ουσιαστικά λοιπόν αυτές τις δύο φορές που έχω εγώ ενώ τι κάνουν θα πάω να περάσω όπου ένα ένα τα πίξελ τις εικόνες θα ξέρει εγώ μιλάμε σύνταγμα ενίσχυση και στο πρόγραμμα μέσα έτσι απλά τι γίνεται τώρα μετώπου εγώ επειδή μιλάω έχω συνηθίσει να σκεφτεί άμεση σύνταγμα ενίσχυση για την εικόνα μου είναι δύο διαστάσεων απλά θα κάνουν την πράξη που είπαμε πριν κάτι υπολογίζω εδώ όχι στην υψηλή πύλη πλάτος για να βρω σε ποια θέση του πίνακα είναι αυτό το πίξελ τάξη γιάννη τα δεδομένα πρέπει να σκεφτούμε με τον τρόπο αυτό κέρδισε τελικά το πρόγραμμά μου τα pixels ο Κέι απλά κάνω αυτή την πράξη όλα και κάνω μετά αφού βρήκα ότι στη μήλο εκεί είναι που βρίσκεται το παίξε με διαφέρει αυτή τη στιγμή μπορώ ας πούμε να διαβάσω την τιμή για το κόκκινο πράσινο και μπλε χρώμα ταξίδι πήρε πήρε επιστήμες χρωμάτων εδώ αφού παρά τις στιγμές αυτές χρωμάτων Red Green Blue θα μπορούσε εδώ να βάλω πολλές λίγες εντολές οι οποίες τροποποιούν κάτι σ'αυτό το πίξελ παίξε θα μπορούσαμε αυτό το πιο απλό πράγμα μέχρι το πιο σύνθετο όπως η μάθουν π.χ. τόσο κουβέρτες έτσι και αν θέλω για παράδειγμα να αλλάξει το χρώμα σ'αυτό το πίξελ ας υποθέσουμε ότι έκανα εγώ κάποιους υπολογισμούς με αυτό τον τρόπο το λέω ότι στην θέση λόγω σ'αυτή την οποία εξετάζονται τώρα άλλαξε το χρώμα και βάλτους το χρώμα που σου λέω εγώ RGB RGB θα μπορούσε να είναι κάποιος τις οποιεσδήποτε τιμές λόγω τάξη και να το κάνω για όλα τα πίξελ τις εικόνες μου θα έχει αλλάξει εικόνα εγώ το μόνο που με βάση το πώς δουλεύει η γλώσσα προς θέλετε να του πω να κάνει update τα pixels και έκαναν το και τροποποιημένη οίκων αυτή είναι λογική έτσι το σημαντικό εδώ δεν είναι δύσκολο λοιπόν δεν είναι να διαβάσω τις τιμές χρωμάτων είναι άλλαξε τις τιμές χρωμάτων στην οικονομία σημασία έχει τι θα κανες ανάμεσα έτσι τρίτον θα μπορούσε να είναι κάτι πολύ απλό η πώληση του 17 και θέλουν να κάνουν πατήστε λοιπόν και μάλλον δε θα το αναλύσω εδώ αυτό απλά θα το αναφέρω ήδη είπα πριν ότι χάνεις εδώ μπορώ να πάρω είδε την κάμερα μου και κάνω μια ανάλυση της κάμερας είναι μου πίσω αισθητήρες όπως ήταν ας πούμε τον αισθητήρα υπερήχων εδώ προφανώς δεν μπορούμε τώρα να κάτσουμε να δούμε έναν έναν τους αισθητήρες που υπάρχουν υπάρχουν πάρα πολλοί διαφορετικοί αισθητήρες εδώ έχω γράψει μόνο τις διαφορετικές κατηγορίες αισθητήρων και έχουν και άλλοι 100 που έχει μια αναλυτική λίστα με αισθητήρες θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε πάντως γενικά η πιο συχνά χρησιμοποιούμενη αισθητήρες είναι πλαστό για αυτά που μας έφερνε μας έτσι άσχημα ακουστικής ήχου 1009 εδώ μέσα είναι και όσοι είναι ένα μικρόφωνο που παίρνω ήχο πράξη τι να χρησιμοποιησω για παράδειγμα μετρήσεις περιβάλλοντος και θεσμικούς δηλαδή και θερμοκρασία υγρασία αν βρέχει δεν βρέχει τάξη σίγουρα υγιή χρησιμοποιείται πάρα πολύ γευστική σειρές έκθεσης αποστάσεις ταχύτητας πάρα πολύ έτσι το οποίο θα μπορούσε κάποια πράγματα σε ότι αφορά την απόσταση ταχύτητα τη θέση να την παίρνω και από ένα εικόνα φραπέ θα μπορούσε αξιόπιστα αισθητήρες αλλού που μετράνε μόνο αυτά αν αυτό για να αποφασίσει πώς πρέπει να στήσεις κάποια έργα μέσα σε ένα χώρο ναι δεν υπάρχει θα υπάρχουν πάρα πολλοί αισθητήρες θα μπορούσε κανείς να χρησιμοποιήσει η λογική βέβαια είναι ίδια εγώ χρησιμοποιώ αναισθητικά όποια μέτρα κάτι συγκεκριμένο και το παίρνω και αυτός σαν είσοδο στο πρόγραμμα και αυτό το πράγμα παίρνει σαν είσοδο το χρησιμοποιώ για να αποφασίσω πώς θα αλλάξει η εικόνα η τελική αυτή Θεοφάνης μετά έτσι η λογική αυτή τώρα ποιον αισθητήρα ακριβώς θα χρησιμοποιήσω ναι έτσι αλλά πάντως αναθέσουμε μπες σχεδόν να δεις ενδεικτικά διάφορους αισθητήρες που υπάρχουνε και θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για είσοδο σε κάποιο πρόγραμμα και με αυτόν ολοκληρώσαμε και για σήμερα