Σχολή Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού - ΕΚΠΑ (Unique Minds GR, 2020)
: Γεια σας, με λένε Γεργία Βιναστάσιο και είμαι από αυτός της Σχολής Επιστήμης Φυσικής Αγωής και Αθλητισμού. Παλιά λεγόταν τεφάσα, πλέον λέγεται ΣΕΦΑ επειδή είναι σχολή και όχι τμήμα. Υπάρχουν πέντε σχολές Επιστήμης Φυσικής Αγωής και Αθλητισμού, μία στην Αθήνα, μία στη Θεσσαλονίκη, μία στα Τρίκαλα, στις Σέρες και Κομοτινή. Ωραία, αρχικά έχουμε, η βάση τα τελευταία χρόνια έχουν ανεβεί πάρα πολύ, δηλαδή έχουμε φτάσει κοντά στα 18.000 μόρια. Παρ' όλα αυτά έχουμε τη δυνατότητα όσο και 4.000 μόρια να πάρουμε από τα αθλήματα, που είναι πολύ σημαντικό. Παρ' όλα αυτά όπως καταλαβαίνουμε έχουμε 18.000 μόρια σχεδόν, δηλαδή το 2018 ήταν 17.924. Οπότε δεν μπορούμε να βασιστούμε καθαρά στα αθλήματα, δηλαδή όσο καλώς κάποιος να είναι στα αθλήματα, δεν μπορεί να βασιστεί σε αυτό. Οπότε πρέπει να ποντάρει κυριότερα στα μαθήματα και τέλος κάποιους μήνες ίσως να κάνει αθλήματα έτσι ώστε να μπορέσει να πάρει να κάνει μια καλή απόδοση. Ουσιαστικά επιλέγουμε τρία στα τέσσερα αθλήματα για τη σχολή, που είναι στα 400 μέτρα στίβο για γόρια, 200 μέτρα στα κορίτσια. Είναι περίπου 50 μέτρα κολύμπιση, είναι σφαιροβολία, 6 κιλά για τα γόρια και 4 για τα κορίτσια και είναι άλμα σε μήκος. Ωραία, η σχολή Υπιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού έχει τρεις βασικούς όρους μέσα αυτή. Την επιστήμη, που ουσιαστικά είναι η τεκμηρίωση της γνώσης, δηλαδή η μελέτη και έρευνα έτσι ώστε να κατανοήσουμε το γιατί συμβαίνει κάτι. Είναι η Φυσική Αγωγή, που είναι ουσιαστικά η μαθησιακή παρέμβαση για την εδραίωση σωστών κινητικών προτύπων, έτσι ώστε το παιδί να πάρει τα θεμέλια για να μπορέσει να κάνει ποια δραστηριότητα θέλει στο μέλλον και χωρίς να τραυματίζεται και να είναι σωστό. Και είναι και ο Αθλητισμός, που ουσιαστικά είναι οργανωμένη σε τη συστηματική άσκηση με σκοπό τις επιδόσεις. Τα σχολή μας είναι τέσσερα χρόνια τρέξιμο, στην κυριολεξία και μεταφορικά, γιατί θα τρέξουμε πολλοί σχολοί. Έχουμε 8 εξάμινα και την τυχιακή διασία την έχουμε στο τελευταίο έτος. Στο τελευταίο χρόνο γενικά κάνουμε την ειδικότητα. Έχουμε 27 υποχρεωτικά μαθήματα, τα οποία είναι πάρα πολύ σημαντικό και μεγάλη γεφρά από πάρα πολλές σχολές. Είναι σχεδόν εποχρεωτικής παρακολούθησης, δηλαδή κάθε μέρα θα είσαι εκεί πέρα. Και αν αργήσεις, σε κάποιες μαθήματα μπορεί να αργήσεις πέντε λεπτά και να πάρεις απουσία, που είναι αρκετά βάρβαρο. Οπότε, η διαφορά με άλλες σχολές είναι αυτό, ότι υπαχρειάζεται κονσίστηση, δηλαδή θα πρέπει πηγαίνοντας σε αυτή τη σχολή να είσαι εκεί πέρα. Κάθε μέρα, δευτέρα, τελετρία, πέμπτη, Παρασκήμα, θα είσαι εκεί πέρα. Ακόμα και για τα μαθήματα επιλογής, κάποια από αυτά έχουν πάλι υποχρεωτικές παρακολουθήσεις. Επιλέγεις 6-9 διδακτικές μονάδες ή μπορεί να διαλέξεις κάποια που δεν έχουν υποχρεωτικές παρακολουθήσεις και απλά να πας να δεις την εξέταση στο τέλος. Τώρα, η δικότα είναι στους τελευταίους, όπως είπαμε, και επιλέγεις 8-12 επιλεγόμενα μαθήματα από την δικότητα. Ανέβαγα ποια δικότητα πάρεις, η κάθε δικότητα έχει τα δικά της μαθήματα, που είναι αντίστοιχα με αυτό που έχεις διαλέξει. Η δυνατότητα Erasmus είναι κάτι πάρα πολύ σημαντικό σημείο της σχολής, πιστεύω. Όσοι έχουν πάει Erasmus δεν το έχουν μετανιώσει, δυστυχώς εγώ δεν πήγα και είναι ένα εξαιρετικό κομμάτι της σχολής. Δεν ξέρω τι θα γίνει τώρα με τον κορονοϊό, αλλά άμα συνεχιστεί είναι εξαιρετικό. Η δικότητα τώρα, έχουμε 6 τομείς για την ειδικότητα, η δικότητα όπως φαίνεται στο τελευταίο έτος. Και τα μαθήματα είναι αντίστοιχα με την δικότητα που θα επιλέξουμε. Δηλαδή, άμα επιλέξω εγώ το νέο αθλοπαιδιόν, ας πούμε, και επιλέξω ποδοσφαίριση, δηλαδή ποδόσφαιρο, τα μαθήματα θα είναι αντίστοιχα, ας πούμε, προπονητικοί για το ποδόσφαιρο, θα είναι μαθήματα που θα σχετίζονται με αυτό. Και τα 8 με 12 μαθήματα που θα επιλέξω, πάνω κάτω θα έχουν μια αντιστοίχηση σε αυτό που έχω επιλέξει. Όπως βλέπετε είναι 6 κλάδες ή 6 τομείς και επιλέγω, έχω τη δυνατότητα να επιλέξω όσο και 3 ειδικότητες. Αυτό είναι πολύ θετικό γιατί σε κάποιες από τις ειδικότητες αυτές θα έχουμε τη δυνατότητα να πάρω μία ειδικότητα και δεν μ' αρέσει να πάρω μία άλλη. Ήτε άμα μπορεί να θέλω μία από τις ειδικότητες να την κάνω χόμπι για παράλληλα το θαλάσσιο σκι. Μπορεί να θέλω το καλοκαίρι να δουλεύω προπονητής θαλάσσιου σκι. Πιθανά σκηνάρια τώρα. Πιθανά σκηνάρια που έχουμε μπροστά μας είναι ο καθηγητής φυσικής αγωγής, που σημαντικά αυτό που κάνει είναι η αιδέα στους σωστών κινητικών προτύπων στο παιδί. Ο καθηγητής ειδικής φυσικής αγωγής που είναι αντίστοιχο αλλά σε άτομο με ειδικές ανάγκες, που ο στόχος μας είναι σημαντικά να βελτιώσουμε το ιοβιωτικό επίπεδό τους και το πόσο μπορούν να διευκολυνθούν στην καθημερινότητα οι ίδιοι και να είναι όσο περισσότερο δραστήρια γίνονται άτομα. Ο προπονητής κλασικού αθλητισμού ή αθλητοπεδιάς, για παράδειγμα προπονητής μπάσκετ ή τεστίβου. Ο γυμναστής που στα τελευταία χρόνια έχει αρχίσει να εξειδικεύεται πιο πολύ και να πάει πιο πολύ στο κομμάτι του personal training γιατί έχει αρχίσει να πεθαίνει η λογική του ένας γυμναστής για 24 άτομα όπως πηγαίνονταν παλιά στα γυμναστήρια και είναι πολύ πιο αποτελεσματικό για το ίδιο το άτομο που αθλείται. Επίσης ο επιστήματος προπονητής θεραπευτικής άσκησης είναι κάτι πολύ αναπτυσσόμενο πλέον, που είναι ουσιαστικά το exercise medicine, το κίνημα και ουσιαστικά αυτό που προσπαθεί να κάνει ο προπονητής θεραπευτικής άσκησης είναι να επηρεάσει την παθοφυσιολογία της ασθένειας μέσω της άσκησης γιατί η άσκηση επηρεάζει τη συγκεκριμένη τομή της φυσιολογίας του φυσιολογίας μας, οπότε μέσω αυτού προσπαθούμε ουσιαστικά να το χρησιμοποιήσουμε ως μορφή φαρμάκου. Τώρα, ο εργοφυσιολόγος είναι το άτομο που ουσιαστικά έρχεσαι εσύ σε ένα εργαστήριο, αυτό σου παίρνει μετρήσεις, ας πούμε σου βάζει μια μάσκα, ένα καρδιοσυχνόμετρο και παίρνει συγκεκριμένες μετρήσεις και παραμέτρους που μετράει από σένα έτσι ώστε να υπάρχει σε ένα ιδανικό σε εισαγωγικά πρόγραμμα προπονητικής μετά, βάσει αυτών των δεδομένων δηλαδή σου μετράει, ας πούμε, τη μέση της πρόσωπης του οξυγόνου και άμα είσαι στον αρθονοδρόμο σου λέει θα πρέπει να προπονηθείς σε συγκεκριμένη ποσοστό της καρδιακής συχνότητας αυτής ας πούμε, και αυτό είναι το ιδανικό, τόσο φορές τη δωμάτα για παράδειγμα, είτε ερευνητής που ο εργοφυσιολόγος πολλές φορές ασχολούνται και με το ερευνητικό κομμάτι αλλά και τα υπόλοιπα που πρέπει να μπορούν να ασχοληθείς με το ερευνητικό κομμάτι. Προπονητής χειμερινών σπορ επίσης, θαλάσσιν σπορ και ναυαουσόστης. Ναυαουσόστης πρέπει να ασχοληθείς και να βγάλεις σε μια ιδιωτική σχολή ναυαουσοστικής ή κάτι για να, ας πούμε, αξιδικήσει αυτή, δεν αρκεί μόνο το ΕΦΑ, έχει βέβαια την επιλογή να πάρεις μάθημα ναυαουσοστικής Τώρα, ένα προφύλλο ατόμου που τελειάζει στη σχολή και έχω παρατηρήσει ότι πιστωτικά του αρέσει και είναι κοντά στα, βγαίνει ευχάριστα, δηλαδή, άμα δεν, ας πούμε, άμα δεν είναι δραστήριο ένα άτομο, δηλαδή, δεν του αρέσει πάρα πολύ η σχολή Θέλουμε να είναι δραστήριο το άτομο, θέλουμε να έχει διάθεση για άτληση και το πιο σημαντικό να έχει όρεξη να απαντάει στη σχολή, γιατί η σχολή χρειάζεται να είσαι εκεί, χρειάζεται κάθε μέρα να είσαι εκεί πέρα γιατί έτσι και αχάσεις 2-3 μαθήματα, κόβεσαι και ουσιαστικά πάλι από την αρχή Τώρα, ένα άτομο που δεν θα τέλειαζε πάρα πολύ να απολύσει αυτό το προφίλ που έχει η σχολή είναι ένα άτομο που του αρέσει να κάθεται πίσω ένα γραφείο, συνήθως, το άτομα που δεν τους αρέσει να κάθεται πίσω ένα γραφείο, ταιριάζουν στη σχολή και τους κάθεται καλά Αν και δεν είναι αναγκαστικό γιατί, ας πούμε, ο γουσελός μπορεί να μην χρειάζεται να είναι δραστήριος, μπορεί να κάθεται πίσω από ένα PC στο ξελάκι του και να παίρνει τις μετρήσεις Τώρα, τα θετικά και τα αρνητικά που έχει αυτή η σχολή, το πιο βασικό θετικό και κατά την άποψή μου είναι ότι έχουμε πολύ υψηλό επίπεδο καθηγητών Έχουμε πολύ υψηλό επίπεδο καθηγητών και παρά το που έχουμε κάποιους κάτους με 0 μεταδοτικότητα, σε γενικές δραμές είναι ένα πολύ θετικό χαρακτηριστικό γιατί αυτό καθόλου είναι στη σχολή Η υποχρετική παρουσία είναι επίσης θετικό, παρόλο αυτά είναι και αρνητικό γιατί κάποιοι άτομα δεν θέλουν να έρχονται, δεν τους αρέσει αυτό το αν έρθω και αργήσω έχω θέμα, αλλά κάποιοι άτομα σαν και εμένα, ας πούμε, μας εργατώνται καλύτερα Έχεις επίσης επαγγελματικά δικαιώματα, τελειώντας τη σχολή, να ανοίξεις ειδικό σου γυμναστήριο Και επίσης έχεις επαφή με πάρα πολλά αθλήματα και έχεις μια σφαιρική εικόνα, που δεν θα την είχες σε περίπτωση, ας πούμε, έχεις κάνει ένα-δυο αθλήματα Ενώ μπορείς να έχεις μια εξεδίκεια σε κάτι, δεν θα έχεις αυτή τη σφαιρικότητα, δηλαδή θα έχεις μια μεμονωμένη άκουση, α αυτό είναι έτσι Τα αντικά τώρα της σχολής είναι ότι οι εγκαταστάσεις δεν είναι καθόλου σύγχρονες και είναι τραγικές κατά την απόψη μου Εγώ όταν πήγα για πρώτη φορά στα θεφά αποειδεύτηκα πάρα πολύ που τα είδα έτσι, δηλαδή είχα πάει με έναν φίλο μου και λέω «Όπα, αυτή είναι η σχολή μου» Έχω στην πορεία αυτά τα τέσσερα χρόνια που σπουδάσα, έχω τραυματιστεί λόγω των εγκαταστάσεων, ειδικά ο στύβος που είναι και κοινόχρηστος Υπάρχουν σημεία στο στύβο για την δεξαμενή του νερού που το σίδερο έχει φύγει έξω και καθώς κάνεις τρέξιμο στο στύβο μπορεί να χτυπήσεις Να χτυπήσεις και να πέσεις Αυτό είναι από τα μεγάλα φλόζ της σχολής Η υποχρωτική παρουσία είναι άλλο αρνητικό για άτομα που, εντάξει, ας πούμε κάποια μαθήματα μπορεί να μη σας αρέσουν Θεωρείς ότι δεν θέλεις, δεν σου προσφέρουν κάτι, πάλι θα πρέπει να τα παρακολουθήσεις και να είσαι εκεί πέρα Οπότε για κάποιον άτομα ήταν μεγάλα αρνητικό αυτό Και η πολύ ωλή παρουσία στη σχολή είναι κάτι που νομίζω έχει μειωθεί τα τελευταία χρόνια, εγώ τελείωσα το 2018 Αλλά θα πρέπει να είσαι εκεί και υπάρχει πολύ ωλή παρουσία Τώρα σε μερικές σημαντικές πληροφορίες Υπάρχει η Πανελήμια Ένωση Πτυχικών Φυσικής Αγωγής, υπάρχει η Ένωση Γυμναστών του Βορειού Ελλάδος Και το πιο σημαντικό, το site της σχολής Πρέπει να μπείτε οπωσδήποτε στο site της σχολής, οποιαδήποτε σχολή και ανελέξετε Και να μη σας νοιάζει καθόλου η αδερφή να μπείτε, να δείτε τον οδηγό σπουδών Πρέπει να ξέρετε τι μαθήματα θα παρακολουθήσετε Πρέπει να ξέρετε τι σας προσφέρει συγκεκριμένη σχολή Μπορεί να σας αρέσει περισσότερο η σχολή Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού στη Θεσσαλονίκη Μπορεί να έχει καλύτερα μαθήματα από εδώ πέρα Μπορεί να ταιριάζουν περισσότερο σε εσάς Αλλά πρέπει να το ξέρετε πριν πάντα σε σχολή Δηλαδή πριν κάνετε το μηχανογραφικό σας, πρέπει να μπείτε και να δείτε Οπότε αυτό είναι κάτι πολύ βασικό Και κάτι άλλο να πω είναι η ειδικότητα που θα πάρετε Δεν καθορίζεται τι θα γίνεται στη ζωή σας Αυτό που καθορίζεται να γίνεται στη ζωή σας είναι εσείς τι θέλετε να ασχοληθείτε Δηλαδή ανά πάση στιγμή μπορείτε να κάνετε το μετατυχιακό και να αλλάξετε την πορεία που έχετε βάλει σαν στόχο Αλλά είναι σημαντικό να έχετε μια άποψη για τη σχολή Να ξέρετε πού πάτε και γιατί Αυτά από μένα, σας ευχαριστώ πολύ