31η - 32η Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας 2016 (Δήμος Καβάλας - Μunicipality of Κavala, 2016)
: Πεταφορικά, κόστος, το ένα, το άλλο. Εδώ πρέπει να βρεις αποδέκτη, δηλαδή, τη συμμετοβιομηχανία. Σε αυτή την περίπτωση έχεις και πολύ λίγο υπόλοιμμα για τα φύη. Κέρδος συνήθως δεν έχεις, γιατί οι συμμετοβιομηχανίες ζητάνε λεφτά για να το πάρουν, παρόλο που ωφελούνται. Είναι θέμα μέσα στην αγορά και τη ζήτηση. Προβλέπεται πάντως ότι οι ανάγκες της Ελλάδας, γιατί αναγκάζονται μερικές φορές να εισάγουν, ήρθε τώρα στο Υπουργείο, δεν έχει δυο μήνες, η Lafarge, δηλαδή η Αγέτ Ιρακλής, ας πούμε. Η Lafarge υπέβαλε έπτυση να δώσει το Υπουργείο άδεια, γιατί το Υπουργείο πρέπει να δώσει άδειες τέτοιες, διασυνοριακής μεταφοράς RDF από την Ιταλία για να το χρησιμοποιήσει σαν καύσιμο. Και ξέρω επίσης ότι και η Μεγάλη Βρετανία εξάγει. Υπάρχει, δηλαδή, τέτοια 480.000 τόνι RDF μπορούν να απορροφηθούν με το βιομηχανία, την ελληνική συνολικά, και να υποκαταστήσουν, ώστε να έχουμε μια κατάσταση σαν της κυκλικής οικονομίας που έλεγα στην αρχή, win-win, και ο ένας να κερδίσει και ο άλλος. Και να απαλλαγούν, γιατί και το να απαλλαγείς εσύ σαν δήμος από τη διαχείριση ενός υπολήμματος 45% από την επεξεργασία, σημαίνει πάλι όφελος σε γη. Δηλαδή, το να ψάχνεις συνέχεια και να επεκτείνεις 100 στρέματα ντοχιτά της καβάλα σήμερα, δεν είναι κι αυτό πόρος που το χάνεις. Και μετά θα θες άλλα 100, και ούτω καθεξής. Λοιπόν, εδώ βλέπετε και στη βιοξύρανση ένα διάγραμμα ροής. Περίπου 55%, όπως βλέπετε, είναι το SRF που παράγεται. Υπάρχει ένα υπόλοιμμα, 18% στο τέλος, για τα φύ. Και έχεις και κάποιες απώλειες απ' τη ξύρανση. Η υγρασία που φεύγει είναι μια μάζα που χάνεται. Η θερμική επεξεργασία την αναφέρω για λόγους πληρότητας της παρουσίασης. Σας είπα τι ισχύει για τη θερμική επεξεργασία αυτού του είδους. Έχουμε 25% τέφρα, η πτάμενη τέφρα 30%. Είναι μεγάλο πρόβλημα η διαχείριση της τέφρας. Ειδικά στην Ελλάδα που δεν έχουμε και χιτέα. Δεν έχουμε χώρο υγειονομικής ταφής επικίνδυνων αποβλήτων πουθενά στην Ελλάδα. Πρέπει να το εξάγεις, δηλαδή, στα αλατοριχεία της Γερμανίας να το διαχειριστείς. Και έχουμε, βέβαια, παραγωγή θερμικής και ηλεκτρικής ενέργειας. Εδώ φαίνεται κάπως και... Εδώ έχουμε τα δεδομένα της δικιάς μας περιοχής. Μπαίνω λίγο και στο δικό μας εργοστάσιο, το οποίο έτσι κι αλλιώς θα σας απασχολήσει, λέγοντας από πριν, ότι το τι θα επιλεγεί είναι θέμα της τοπικής κοινωνίας. Δηλαδή, δεν θα πει το Υπουργείο να κάνεις αυτό ή να κάνεις εκείνο. Αυτό είναι κάτι που θα αποφασιστεί από τη διαμάθ, και από ό,τι ξέρω υπάρχει και προγραμματική σύμβαση μεταξύ διαμάθ και Δήμου Καβάλας για τη δημιουργία και για όλα τα βήματα που θα γίνουν γι' αυτό το εργοστάσιο. Τα δεδομένα μας είναι, βλέπετε, αυτή τη σύσταση. Έχει αναλυθεί κάπως το περιεχόμενο, και αποτυπώνεται και στο ΠΕΣΝΑ, το περιεχόμενο των αποβλήτων της περιοχής μας. Οργανικά, όπως βλέπετε, είναι 44%. Και ανακυκλώσιμα, άμα προσθέσετε τα 22%, που είναι χαρτί, χαρτόνι και λοιπά, πλαστικό 13%, τόσο, αλουμίνιος, υδηρούχα, μαζεύονται περίπου 40% ανακυκλώσιμα, τα οποία μπορούν να ανακτηθούν, θεωρητικά, στο σύνολό τους. Πρακτικά, σήμερα πρέπει να χρησιμοποιηθούμε. Από τα ΚΔΑΙ υπάρχει υπόλοιμμα μέχρι και 40%. Υπόλοιμμα από τα ΚΔΑΙ. Που σημαίνει ότι δεν ανακτάται το 100% του περιεχομένου του μπλε κάδου, αλλά το 60%. Η διαλογή στην πηγή φιλοδοξούμε να ανεβάσει αυτά τα νούμερα. Τώρα, 44% οργανισμός, άλλο τόσο περίπου τα ανακυκλώσιμα και υπάρχουν και κάποια υπόλοιπα. Η ποσότητα που αντιστοιχεί στη μονάδα της Καβάλα σύμφωνα με το ΠΕΣΔΑ είναι 46.000 συμμύκτα τόνι το χρόνο. Αυτό το ΤΑΕ που βλέπετε είναι τόνι αναέτος. Εκεί δεξιά, πάνω δεξιά. 46.000 τόνι συμμύκτων. Που έχουμε τελειώσει, επαναλαμβάνω, τα άλλα μισά είναι η διαλογή στην πηγή. Τώρα μιλάμε για αυτά τα μισά. Τα μισά από τα παραγώμενα απόβλητα, δηλαδή. Και δεν είναι μόνο της Καβάλα. Είναι και το υπόλοιμμα του ΚΔΑΕ και των μονάδων της Δράμας και το υπόλοιμμα της Ξάνθης. Γι' αυτό είναι 46.000. Και το άλλο πέντε ή πέντε χρόνια ή έξι χιλιάδες τόνια αναέτος που βλέπετε εκεί, είναι προδιαλεγμένα οργανικά. Είναι αυτό του καφέ Κάδου που λέμε, που θέλουμε να καθιερωθεί. Δεν το έχουμε καταφέρει ακόμα. Δεν έχει αρχίσει να εφαρμόζεται. Είναι από τις δράσεις που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ. Και μπορεί κάλλιστα να οργανώσει ο Δήμος την συλλογή του και την επεξεργασία του. Όλα τα έργα διαχείρισης των βιοαποβλήτων, του οργανικού κλάσματος, δηλαδή του υπολήματος τροφών, απ' τα πιο μικρά, που είναι στη Λαχανάγορα, να βάλεις έναν μηχανικό κομποστοποιητή ή να δώσεις οικιακούς κομποστοποιητές στον κόσμο. Στους κήπους που έχουν κήπους. Στο παλιό, στα χωριά. Να δώσεις οικιακούς κομποστοποιητές που μπορούν να παράγουν βάζοντας το οργανικό τους με απλό τροφό. Και να απαλλαγεί ο δήμος απ' τη συλλογή. Και να το παρακολουθεί κιόλας και να τα δώσει δωρεάν. Χρηματοδοτούνται όλα αυτά από τις προσκρίσεις που έχει βγάλει το ΕΣΠΑ κεντρικά και τα χρήματα που έχει δώσει και στις περιφέρειες να διαχειριστούν τοπικά. Αυτή η σύσταση λοιπόν των αποβλήτων, αυτά είναι τα δεδομένα μας. Και τα κριτήρια που χρησιμοποιούμε για να αξιολογήσουμε τις τεχνολογίες είναι αυτές τις ομάδες που βλέπετε. Δηλαδή, για να γίνει σωστά η επιλογή μιας τεχνολογίας πρέπει να χρησιμοποιήσεις και τα οικονομικά κριτήρια, κόστος τελικά επένδυσης και κόστος λειτουργίας, γιατί αυτό θα έχει αντανάκλαση στα ανταποδοτικά τέλη των πολιτών. Περιβαλλοντικά κριτήρια, αν πιάνεις τους στόχους του ΕΣΔΑ, του εθνικού σχεδίου, αν πιάνεις τους στόχους με τη μονάδα που θα βάλεις, αν υπηρετείς τους στόχους του εθνικού σχεδιασμού, που είναι και η υποχρέωση της χώρας, το πόσα ανακυκλώσιμα θα μαζέψω, το πόσο κόμπος θα διαχειριστώ, δηλαδή ο εθνικός σχεδιασμός λέει, το 40% των οργανικών πρέπει να το διαχειρίζεσαι με τις μονάδες. Το 40% των οργανικών. Τι έλεγα στην αρχή, 44% είναι τα οργανικά στα προϊόντα που παράγουμε. Άρα, περίπου 17% των σκουπιδιών πρέπει να το διαχειριζόμαστε ξεχωριστά με τα βιοαπόβλητα. Είναι η υποχρέωση της χώρας, στόχος του εθνικού σχεδιασμού και υποχρέωση και του ΠΕΣΔΑ. Έχει σημασία, λοιπόν, να προωθηθούν αυτές οι μορφές. Τεχνικά κριτήρια, αν μπορεί να εφαρμοστεί η α ή β η γ τεχνολογία στο συγκεκριμένο χώρο που έχουμε στη διάθεσή μας και θεσμικά και κοινωνικά κριτήρια, δηλαδή αν το θέλει το Δημοτικό Συμβούλιο, αν το θέλει η Τομπική Κοινωνία και ούτω κανέξις. Αυτά τα κριτήρια κανονικά βγαίνουν από μια μελέτη κόστος οφέλους, μια feasibility study, ας πούμε, μια μελέτη βιωσιμότητας που γίνεται από την τεχνική υπηρεσία, από τη Διαμάθ, από τον Δήμο, από έναν εξωτερικό μελετητή, γίνεται μια τέτοια μελετούλα, μπαίνουν τα κριτήρια, βαθμολογούνται. Υπάρχει μια λίστα, αυτά τα τρία, τέσσερα σενάρια έχω, αυτό μπορώ να κάνω και αποφασίζει τελικά το Δημοτικό Συμβούλιο, ο φορέας, τι θα γίνει. Έτσι γίνεται και η δουλειά σωστά. Υπάρχουν και μάλιστα, ανάλογα με τις τεχνολογίες που εφαρμόσουμε, υπάρχουν κάποια ποσοτικά όρια μέχρι που μπορώ να πάω. Ας πούμε, στην αερόβια επεξεργασία που είχα σχεδόν, στην αερόβια επεξεργασία που είχα στην αρχή, δεν υπάρχει μήνυμα ποσότητας, ακόμα και την πιο μικρή ποσότητα να βάλεις θα μπορέσει να λειτουργήσει και είναι βιώσιμο. Στην μηχανική διαλογή με αερόβια επεξεργασία οργανικού κλάσματος, όμως, στην τέταρτη, πρέπει να έχεις τουλάχιστον 20.000 τόνους για να είναι βιώσιμη η επιχείρηση. Αυτά βγαίνουν από στατιστικά και από οικονομική ανάλυση του τι κερδίζω και τι πληρώνω και τι χάνω. Στατιστικά και από τις διάφορες μονάδες που υπάρχουν σε επίπεδο ευρώ. Τα προϊόντα βλέπετε στην τρίτη στήλη που βγαίνουν από το καθένα και κάποιες παρατηρήσεις. Υπάρχουν δηλαδή κάποια όρια στην εφαρμογή των τεχνολογιών. Αξιολογούνται, όπως είπα, με διάφορα κριτήρια. Εδώ έχω κάνει εγώ μια πρόχειρη ανάλυση σε κάποια κριτήρια από τα περιβαλλοντικά. Από τις ομάδες της τέσσερις που έδειξα τα περιβαλλοντικά κριτήρια ξεχώρισα για την κάθε μια από αυτές. Και εδώ έχω κάνει μια προσπάθεια με την ποσότητα της καβάλας των 53.000 τόνων που λέγαμε. Κάποια εναλλακτικά σενάρια με βάση της τεχνολογίας, όπως τις ξέρω εγώ. Έχω κάνει μια πρόχειρη ανάλυση. Νομίζω όμως ότι είναι κοντά στην πραγματικότητα, ότι αν εφαρμόζαμε μια από αυτές τις τεχνολογίες, στην πρώτη στήλη φαίνονται πόσα ανακυκλώσιμα υλικά θα περνάμε σε τόνους, στη δεύτερη στήλη πόσο καύσιμο θα παράγαμε. Βλέπετε για παράδειγμα στην αναερόβια χώνευση 8.527 τόνι. Το CLO που θα περνάμε, το COBoST, 20% θα πήγαινε στο χειτήρι. Απόλειες που υπάρχουν, ενέργεια που παράγεται, δηλαδή ενέργεια είναι, όπως βλέπετε, λίγο παραπάνω από μισό μεγαβάτι. Η μονάδα του βιοαερίου, δηλαδή που θα φτιάχναμε σε μια τέτοια μοναδούλα στην Καβάλα, η μονάδα του βιοαερίου θα ήταν περίπου 0,64 ΜΒ, που σημαίνει ότι το ρεύμα που θα παρίγαγε θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για το ίδιο το εργοστάσιο. Δεν θα ήταν τόσο πολύ ώστε να το εμπορεύεσαι κιόλας. Και για τις άλλες κάπως έκανα μια. Θα σας τα δώσω όλα, έτσι κι αλλιώς στο δικό σας κομπιούτερ είναι. Εδώ έχω και κάποια στοιχεία κόστους της επένδυσης από στατιστικά δεδομένα και από κάποια δουλειά εκτίμησης ανάλογα με τη δυναμικότητα. Με το πόσο ευρώ αναπτώνω, κοστίζει κάθε τεχνολογία. Οπότε αυτό κινείται, κάθε μια από αυτές τις μεθόδους, κινείται, όπως βλέπετε, μεταξύ 20 και 28 εκατομμυρίων, σαν κόστος επένδυσης, αλλά αυτό φυσικά μέσα σε διαγωνισμούς και σε διαδικασίες μπορεί να είναι λιγότερο, να υπάρχουν εκτώσεις. Μπορεί μια μελέτη να μην τα βάλει όλα. Δηλαδή, θα μπορούσε κανείς, μιλώντας για την αναερώδια χώνευση οργανικού κλάσματος με ανάκτηση υλικών, που είναι η πιο ακριβή εδώ, τα 28 εκατομμύρια, μπορεί κανείς να πει, εντάξει δεν έχω 28 εκατομμύρια σήμερα, δεν κάνω τη μονάδα του RDF σήμερα, την αφήνω για μετά. Κάνω αυτό που έχω με τα λεφτά που έχω. 20 εκατομμύρια έχω, κάνω μέχρι τα 20 εκατομμύρια. Έτσι κι αλλιώς όλες οι μονάδες έχουν ένα στάδιο κοινό. Έχουν τη μηχανική διαλογή από την αρχή. Δηλαδή πρέπει να ξεχωρίσεις, αφού ξεχώρισες στην πηγή τα ανακυκλώσιμα, πρέπει να ξεχωρίσεις και στα σύμμυκτα τα ανακυκλώσιμα. Να κάνεις ή να βάλεις διάφορα μηχανήματα που κάνουν αυτή τη δουλειά. Ή να βάλεις ανθρώπους χειρονακτικά που να ξεχωρίζουν και ούτω καθεξής. Προχωράω για να μη σας κόψω άλλο χρόνο από το Δημοτικό Συμβούλιο. Εδώ έχω και μια ανάλυση εσόδων και εξόδων λειτουργίας. Αυτά θα σας τα αφήσω. Δικές μου εκτιμήσεις είναι και υπολογισμοί. Τι έσοδα μπορούμε. Δεν έχω βάλει τα τέλη. Αλλά από εδώ μπορεί να βγει εύκολα το τί τέλος. Σας το λέω τώρα έτσι χονδρικά. Με βάση τους υπολογισμούς που έχω κάνει βγαίνει ότι σε μια από αυτές τις μονάδες γύρω στα 40 ευρώ τον τόνο θα κοστίζει συνολικά το κόστος διαχείρισης, το κόστος επεξεργασίας στο εργοστάσιο θα κοστίζει γύρω στα 40 ευρώ τον τόνο. Εδώ φυσικά πρέπει να πάρουμε υπόψη μας ότι αν γίνει η διαλογή στην πηγή που λέγαμε για τα άλλα μισά απόβλητα ή αν γίνει η εμπορία των ανακυκλώσιμων μπορούμε να έχουμε και κάποιο όφελος. Μιλάω τώρα για το τι θα κόστιζε, μπαίνει ο τόνος και βγαίνει διαφαρμόζοντας κάποια από αυτές τις τεχνολογίες. Αλλού παίρνω το ρεύμα, αλλού παίρνω ανακυκλώσιμα μέσα από τη μονάδα και το βγάζω τόσο. Λέω πληροφοριακά ότι στα Χανιά για παράδειγμα που λειτουργεί εδώ και χρόνια η μονάδα αυτή και έχουν περίπου τα ίδια ανταποδοτικά τέλη με μας. Σε αυτή τη μονάδα δουλεύουν 120 άνθρωποι συνολικά γιατί έχουν και κδάει εκεί μέσα. Ακ των οποίων 20 είναι πιστημονικό προσωπικό, μηχανικοί ας πούμε. Και το κόστος διαχείρισης την τελευταία φορά που είχα ρωτήσει ήταν 38 ευρώ το τόνο που σημαίνει ότι έχουν απαλλαγεί από το περιβαλλοντικό πρόβλημα αξιοποιούν όσο μπορούν, δουλεύουν 120 άνθρωποι και έχουν τα ίδια τέλη με μας, που ξέρετε πολύ καλά ότι έχουμε μια χωματερή που συνεχώς δημιουργεί προβλήματα. Μια τέτοια λοιπόν μονάδα επεξεργασίας εγώ έτσι θα την φανταζόμουν. Ενδεικτική είναι αυτή, είναι ένα διάγραμμα ας πούμε όπου κάνεις στην αρχή πάνω αριστερά βλέπετε τη διαλογή στην πηγή αυτό που έλεγα στην αρχή, τα μισά απόβλητα ξεχωρίζεις και τα οργανικά όσο μπορείς και στη μέση βλέπετε τα σύμμικτα απορρήματα από τη διαλογή στην πηγή χρησιμοποιείς και το κδάι φόσον έχεις ή έχεις μέσα στη μονάδα ένα μικρό κδάι που λειτουργεί έτσι αξιοποιείς τα ανακυκλώσιμα, έχεις ένα υπόλοιμα. Τα σύμμικτα υφίστανται μηχανική διαλογή μέσα στη μονάδα πλέον ξεχωρίζει το οργανικό δεξιά ξεχωρίζουν τα ανακυκλώσιμα και το RDF αριστερά το οργανικό μπορεί να γίνει αναερόδιαχόνευση και να έχεις δύο γραμμές παραγωγής για να εκμεταλλεύεσαι και το προδιαλεγμένο και το υπόλοιμα τελικά θαύεται αλλά παράγεται από την αναερόδιαχόνευση compost καλής ποιότητας, compost κακής ποιότητας, βιοαέριο και το οποίο αξιοποιείς σαν θερμότα και σαν ηλεκτρισμό. Δηλαδή μια τέτοια μονάδα ή ένα μέρος της θα μπορούσε να εφαρμοστεί όπως βέβαια και οι άλλες που έδειχνα προηγουμένως. Είτε απλούστερες είτε διαφορετικές. Κάπως έτσι είναι στην πραγματικότητα αυτά τα πράγματα. Έχεις ένα χώρο υποδοχής με κάποια αρπάγη εκεί στην αρχή που μπαίνουν όπως είναι. Τα πράσινα τα χρησιμοποιείς, τα μαζεύεις εκεί ξεχωριστά και τα χρησιμοποιείς γιατί είναι καλό οργανικό τροφί για την κομποστοποίηση. Κλειστός χώρος είναι αυτός που μυρίζει πιο πολύ από όλους. Έχεις ένα τμήμα μηχανικής διαλογής που βλέπετε εκεί τους ανθρώπους χειρονακτικά που ξεχωρίζουν τα ανακυκλώσιμα σε ταινιομεταφορέα που κινείται. Και κάποια μηχανήματα που μπορούν να είναι και πολύπλοκα οπτικοί διαχωριστές, μηχανικοί διαχειριστές. Μπορούν να είναι και πιο απλά ένα κόσκινο που το ειδικό βάρος του οργανικού και του ανακυκλώσιμα του ανακυκλώσιμου κλάσματος ξεχωρίζουν στο περιστρεφόμενο τύμπανο. Υπάρχουν τεχνολογίες σήμερα πολύ ενεπτυγμένες σε όλα αυτά. Έχεις τη μηχανική διαλογή, την ξεχωρίζεις στο κδάι που έχεις εκεί και είναι αυτά προσαξιοποίηση μετά. Βλέπετε και το RDF κάτω αριστερά. Η αναερόβια χώνευση όπου γίνονται... η αποδόμησή τασιλό που λέγαμε προηγουμένως για την παραγωγή του βιοαέριου. Εκεί μέσα είναι το οργανικό με τα βακτήρια που γίνεται από ουσία οξυγόνου όλη η διαδικασία. Ανεβαίνει η θερμοκρασία, παράγεται βιοαέριο το οποίο συλλέγεται. Αξιοποιείται το βιοαέριο για παραγωγή ηλεκτρισμού ή θερμότητας. Διατίθεται ηλεκτρική ενέργεια προς το τοπικό δίκτυο και πιθανόν διατίθεται και θερμική ενέργεια. Μια μονάδα που είδα τέτοια στο Rangsheim, στη Γερμανία, κοντά στη Στουτγάρδη, την οποία λειτουργεί ο ίδιος ο τοπικός Φόδσα, είναι σε επίπεδο... Δεν θυμάμαι αν είχαμε πάει μαζί. Ίσουμ. Ήταν και η αντιδήμαρχος, η Κορίνα. Μου έκανε εντύπωση που, εντάξει, εκτός του ότι δεν υπήρχαν επιπτώσεις από αυτές που έχουμε συνηθίσει εμείς, δεν καταλάβαινες ότι είναι εργοστάσιο σκουπιδιών αυτό. Έχω και μια φωτογραφία παρακάτω. Παρίγαγαν βιοαέριο, το οποίο χρησιμοποιούσαν για το ρεύμα. Παρίγαγαν και θερμό νερό χρήσεις όπου τροφοδοτήσαν το διπλανό χωριό στο οποίο δουλεύουν και αρκετοί από τους εργαζόμενους, στο οποίο κατοικούν και πολλοί από τους εργαζόμενους. Δίπλα έχουν τον παλιό χυτά που το έγινε χυτή. Και το κόστος διαχείρισης τελικά, αυτός ο φορέας δηλαδή για όλη τη διαδικασία των σκουπιδιών, από το σκουπιδιάρικο που μαζεύει πόρτα-πόρτα τα ανακυκλώσιμα ή τα οργανικά, τα πράσινα σημεία που έχουν εκεί, τα πράσινα απόβλητα που τα κομποστοποιούν ξεχωριστά. Έχουν 22 πράσινα σημεία, σκεφτείτε. Είναι μια περιφέρεια σαν την Πελοπόννησο, 500.000 κάτοικοι και το εργοστάσιο είναι 110.000 τόνων το έτος. Και πληρώνει μια τετραμελής οικογένεια 94 ευρώ ανταποδοτικά τέλη. Μια τετραμελής οικογένεια 94 ευρώ το χρόνο ανταποδοτικά τέλη. Άμα κάνετε τους λογαριασμούς θα δείτε ότι τόσα πληρώνουμε κι εμείς. Και είναι δημόσιος φορέας εκεί. Βέβαια εντάξει, ξέρω ότι υπάρχουν και πάρα πολλές άλλες, αλλά μου έκανε εντύπωση γιατί παράγουν και ζεστό νερό και κάνουν τηλεθέρμαση για το χωριό το διπλανό. Ήταν ένα αντισταθμισμα γιατί στο χωριό δίπλα ήταν οχιτά τον οποίο αποκατέστησαν και κάναν και ένα εργοστάσιο. Και επειδή μερικές φορές το χειμώνα δεν τους φτάνει το παραγόμενο ζεστό νερό, μέσα στο οχιτά που αποκατέστησαν μαζεύουν και τα ξερά χόρτα. Φύτεψαν χόρτα τα οποία μαζεύουν, τα αποθηκεύουν σε μπάλες που μας δείξαν εκεί για το χειμώνα και προσθέτουν στην εγκατάσταση που έχουν για να παράγεται η αναγκαία ποσότητα του ζεστού νερού. Σ' αυτές τις μονάδες έχουμε και αφιδάτωση των υπολοιμάτων, κομποστοποίηση των στερεών υπολοιμάτων που έλεγα προηγουμένως, εξευγενισμό αυτού που θα βγει στο τέλος, είτε του COMPOST είτε του RDF, ορίμανση και στο τέλος διακίνηση στην αγορά, είτε διακίνηση στους αγρότες. Προσθέτω εδώ για να ακούσει ο Νίκος Ξαγνθόπουλος ότι μπορούν αυτές οι μονάδες όλες, είτε η ΜΕΝ είτε η ΔΕ που έλεγα προηγουμένως, να επεξεργαστούν τη λιματολάσπη των βιολογικών όπως και τα γεωργικά και κτινοτροφικά απόβλητα που πρέπει όμως μόνο με το οργανικό των αποβλήτων να συνδυάζεται. Και γεωργικά και κτινοτροφικά απόβλητα όπως έλεγα προηγουμένως. Περίπου 50 στρέμματα έκταση. Τώρα δεν ξέρω εδώ, επειδή δεν ξέρω αν είναι ακριβή αυτά τα νούμερα, τα αφήνω, δείχνω λίγα παραδείγματα. Εδώ βλέπετε στο εξωτερικό κάποιες μονάδες, Γερμανία. Δεν είναι μόνο η Γερμανία, έχουμε και στην Ισπανία τέτοιες μονάδες. Α, αυτή είναι η μονάδα που σας περιέγραφα τώρα μόλις. Αυτό αριστερά που βλέπετε είναι ο Χιτά ο παλιός, τον αποκατέστησαν. Αυτό βλέπετε τώρα δίπλα. Είναι δηλαδή ένα πάρκο που είναι και για τα σχολεία, έχουν και ζώα μέσα. Αυτό το πουλάκι πάνω δεξιά μας το δείχνανε οι Περιφάνια οι Γερμανοί και λέγανε ότι καταφέραμε μετά την αποκατάσταση του Χιτά να επανέλθουν πανίδα, εχλωρίδα και πανίδα που είχε εξαφανιστεί, όπως αυτό το πουλί. Και είναι περιβαλλοντικό πάρκο. Εκεί πάνω αριστερά βλέπετε το ντοχιτί που υπάρχει σήμερα. Εδώ βλέπετε τα χανιά που σας είπα προηγουμένως, το κουρουπιτό. Δυναμικότητα 70.000 τόνι, κατασκευάσεις του 2004. Γύρω στα 35 εκατομμύρια είχε κοστίσει. Στο Ηράκλειο δεν φαίνεται τώρα. Είναι η άλλη μονάδα που σας είπα της βιοξύρανσης. Στα Λιώσια στην Αττική έχουμε μια μονάδα τέτοια αερόβιας κομποστοποίησης που παράγει μάλιστα και RDF. Αλλά δυστυχώς επειδή το RDF δεν είναι καλής ποιότητας, πρέπει να γίνουν βελτιώσεις εκεί και μάλιστα μας έχουν υποβάλλει πρόταση για να αναβαθμίσουν την ποιότητα του RDF που παράγεται, γιατί το θάβουν σήμερα στη Φιλή. Και ξέρετε ότι στη Φιλή έχουν πρόβλημα. Θέλουν να την σταματήσουν, θέλουν να τη μειώσουν κλπ. Και στην Κεφαλονιά έχουμε μια μοναδούλα 20.000 τόνων αναέτος, που είναι μονάδα βιοξύρανσης επίσης και εκεί το θάβουν στον χειτί που έχουν δίπλα. Αυτό ήταν για την παρουσία σας. Είμαι στη διάθεσή σας για ερωτήσεις, αν θέλετε. Είμαι στη διάθεσή σας επίσης, όπως έχω πει και στη Δήμαρχο, για οποιαδήποτε βοήθεια όσον αφορά το τεχνικό κομμάτι, είτε πληροφορίες, είτε διευκρινίσεις, είτε πληροφοριακό υλικό στο Δήμο σε αυτές τις προτάσεις. Και για τις χρηματοδοτήσεις λέω κάτι τελευταίο. Από το ένα δις συγκεκριμένες, από το ένα δις συνολικά που προβλέπεται στο ΕΣΠΑ για τη διαχείριση αποβλήτων στην Ελλάδα για την επόμενη τετράετια μέχρι το 2020, πέντα ετία, έχουν ήδη εκχωρηθεί στις περιφέρειες κάποια χρήματα για τις δράσεις ήπιας περιβαλλοντικής διαχείρισης. Αυτά τα χρήματα στην Ανατολική Μακεδονία Θράκη είναι 43 εκατομμύρια περίπου. Έχουν δοθεί στην περιφέρεια από το κεντρικό ΕΣΠΑ στο ΠΕΠ περίπου 43 εκατομμύρια για τους δήμους της Ανατολικής Μακεδονίας για δράσεις ήπιας περιβαλλοντικής διαχείρισης. Και άλλα 40 εκατομμύρια έχουν παραμείνει στο κεντρικό ΕΠΕΡΑ για τα εργοστάσια. 20 για το εργοστάσιο της Καβάλλας και 20 για το εργοστάσιο της Αλεξανδρούπολης. Εκατομμύρια. Και έχει ανοίξει μια πρόσκληση από το καλοκαίρι, η οποία θα κλείσει το Δεκέμβρη του κεντρικού ΕΜΕΠΕΡΑ. Έχει ανοίξει μια πρόσκληση 273 εκατομμύρια προς τους ΦΟΔΣΑ και τους δήμους για να υποβάλουν προτάσεις. Θα ανοίξει και άλλη πρόσκληση. Και θα ανοίξουν προσκλήσεις σίγουρα. Δυστυχώς δεν πρόλαβα να ρωτήσω εδώ την υπηρεσία της περιφέρειας, αυτά τα 43 εκατομμύρια πότε σκοπεύουν. Πάντως, η αιρεσιμότητα που ήταν η έγκριση του ΠΕΣΔΑ Ανατολικής Μακεδονίας έρεται αυτή τη στιγμή διότι είναι στο Εθνικό Τυπογραφείο η κοινή υπουργική απόφαση για την έγκριση του ΠΕΣΔΑ. Άρα, δεν υπάρχει κανένα εμπόδιο να ανοίξει πρόσκληση, να υποβάλουν δήμοι προτάσεις, είτε είναι για πράσινα σημεία, είτε είναι για καφέ Κάδο, είτε είναι για οτιδήποτε, γι' αυτό καλά θα ήταν, πιστεύω, έχει κάποια οριμότητα εδώ η δήμος, η τεχνική υπηρεσία, η διαμάθ, γιατί αυτό δεν είναι για τη διαμάθ μόνο, είναι και για τους δήμους. Όλα αυτά που είπα. Αυτά, ευχαριστώ, Πρόεδρε, συγγνώμη αν σας κούρασα. Ό,τι άλλο θέλετε. Σας άκουσαμε, καταρχήν, σας καλωσορίζουμε και ευχαριστούμε για την παρουσίαση. Θέλω να πω και γνωρίζετε κι εσείς προσωπικά, κύριε Λιόγκα, ότι εμείς, ειδικά εδώ στη Τιαβάλα, έχουμε ένα πρόβλημα, το οποίο είναι διαχρονικό και μέχρι στιγμής και άλλητο. Δυστυχώς ή ευτυχώς, όχι τα καβάλαση, την υπέργεια ή την υπόγεια δημιουργούν προβλήματα, τα οποία βέβαια δεν φαίνονται στον κόσμο, αλλά με τα ακούσματα της κοινωνίας, το τι ακριβώς συμβαίνει στο περίπου, με την διαχείριση, ας πούμε, των βιολογικών καθαρισμών και ούτε δίποτε ακούγεται μέσα στις τοπικές κοινωνίες, δημιουργούνται κάποιες ανησυχίες και προβληματισμοί. Αυτή τη στιγμή ξέρουμε όλοι και γνωρίζουμε, και το ξέρετε κι εσείς νομίζω, ειδικά στην καβάλα, γιατί μιλώ για την καβάλα, για το δυο μας, έχει καθυστερήσει πάρα πολλά χρόνια. Μιλήσατε για ένα σχεδιασμό, ο οποίος μπορεί να ολοκληρωθεί μέσα σε δύο χρόνια, στα επόμενα δύο χρόνια. Όχι, έτσι δεν το γνωρίζουμε. Εντύπωση είναι το ΠΕΣΔΑ. Το ΠΕΣΔΑ. Βέβαια, πρέπει να ξέρουμε ότι ο ΠΕΣΔΑ εναρμονίζεται στο ΕΣΔΑ, στον εθνικό σχεδιασμό. Άρα, επειδή η ώρα είναι δύσκολη η υπερβερεντωλογική του εθνικού σχεδιασμού, σημαίνει ότι υπάρχει μεγάλη εξειδίκευση, ανάλυση και ο τρόπος που διαχειρίζονται αυτού του τύπου των εργοστασιών. Δεν μιλάω για τα πράσινα σημεία που αναφέρατε, μιλάω για τα δύο εργοστάσια που βάσει του περιφερειακού σχεδιασμού, γίνεται ένα στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, στην Ανατολικό μέρος της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, στην Αλεξανδρόπολη, και ένα στο δικό στην Καβάλα, στην πόλη μας. Δυστυχώς και εδώ η Αλεξανδρόπολη, νομίζω, προκρίνεται, έχει προχωρήσει πάρα πολύ, έχει πάρει εγκρίσεις, έχει πάρει περιβαλλοντικές εγκρίσεις, η χρηματοδότηση, από ό,τι άκουσα, είναι στο ταμείο και περιμένει. Ήθελα να γνωρίζω, γιατί μιλώ με την έννοια ότι θέλω να ακούσουμε και κάποιες λίγο παραπανήσεις κουβέντες στο θέμα της ανησυχίας που έχουν οι τοπικές κοινωνίες εδώ, γιατί δυστυχώς ή ευτυχώς, δεν γνωρίζουν με διάφορες λεπτομέρειες, ακούν ένα εργοστάσιο σκουπιδιών και έτσι απλά το έχουν στον εγκέφαλό τους, χωρίς να γνωρίζουν πραγματικά τι σημαίνει αυτό. Όπως αναφερθήκατε υπάρχουν πάρα πολλές θέσεις εργασίας που δημιουργούνται, όπως αναφερθήκατε μέσα από τις διαδικασίες αυτές μπορούμε να εξοικονομήσουμε χρήματα σαν δήμος, όπως αναφερθήκατε μπορεί να γίνει μια διαχείριση τέτοια ώστε να έχουμε λιγότερες επιμβαρήσεις στο περιβάλλον, γιατί πρέπει να καταλάβουμε όλοι και να γνωρίζουμε ότι περιβαλλοντολογικά αυτή τη στιγμή δημιουργούμε πολλαπλάσια προβλήματα. Μια ερώτηση, κύριε Παδόπουλε, μία ερώτηση να κάνουμε. Ερωτήστε κάτι στον κύριο Λιόγκα. Πρόεδρε, καλό είναι αυτά, επειδή καθυστερήσαμε. Είναι όμως από τα πολύ σοβαρότερα θέματα της τοπικής κοινωνίας, κύριε Λιόγκα, και με την ευκαιρία είναι χρήσιμο να πείτε κάποιες κουβέντες, γιατί υπάρχουν πολίτες που μας ακούν και υπάρχει κόσμος που ανησυχεί και αυτό δεν φταίτε εσείς. Φταίνει η διοικήσεις του Δήμου Καβάλας, είναι ξεκάθαρο, αλλά αυτό δεν θέλω. Δεν παίζει ρόλο σήμερα η συζήτηση. Εγώ δεν κάνω εδώ τώρα πολιτική. Θέλω να ακούσουμε κάποιες κουβέντες, παραπανίσεις και... Και επίσης, θέλω να πείτε και ξεκάθαρα, που το είπατε βέβαια, να το κάνετε... Λοιπόν, για τις μονάδες μόνο λέω το εξής. Η μονάδα της Αλεξανδρούπολης, είχε έγκριση περιβαλλοντικών όρων από παλιά. Υποθέτω να πω πώς είναι η μονάδα της Αλεξανδρούπολης. Υποθέτω να πω πώς είναι η μονάδα της Αλεξανδρούπολης. Είχε έγκριση περιβαλλοντικών όρων από παλιά. Αέπο. Είχε ξεκινήσει μάλιστα, είχε αποφασιστεί από τη Διηπουρική Επιτροπή το 2013 να γίνει με τη μοέθοδο των ΣΔΙΤ. Η δυναμικότητά της δεν ήταν η δυναμικότητα που προβλέπει το σημερινό ΠΕΣΔΑ. Ήταν μεγαλύτερη, ήταν περίπου η διπλάσια. Ήταν 110.000 τόνι το χρόνο και επειδή ακριβώς τα χρήματα που διατίθεντο τότε ήταν 19 εκατομμύρια, υπολόγιζαν ότι τα άλλα θα ερχόντουσαν από τον ιδιωτικό τομέα γι' αυτό και είχε αποφασιστεί η Διηπουρική Επιτροπή. Η κυβέρνηση, η νέα, πάγωσε τους διαγωνισμούς των ΣΔΙΤ και ζήτησε επαναδιαστασιολόγηση των ΣΔΙΤ και είχαν προχωρήσει. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο της επαναδιαστασιολόγησης η νέα δυναμικότητα που έβγαλε το ΠΕΣΔΑ για την Αλεξανδρούπολη είναι 50.000 περίπου τόνων, 55, που σημαίνει ότι πρέπει οι περιβαλλοντικοί όροι να ξανατροποποιηθούν. Πρέπει να ξαναβγούν οι περιβαλλοντικοί όροι και για τη διαδικασία του ΣΔΙΤ, που είχε ξεκινήσει και σταμάτησε στο πρώτο στάδιο, δεν μπορώ να σας πω σήμερα αν θα συνεχιστεί. Δεν το ξέρω. Είναι θέμα της κυβέρνησης κεντρικά. Το εργοστάσιο της Καβάλλας, όπως ξέρετε, είχε αποφασιστεί, υπήρχε αέπο και χοροθέτηση στον ξεριά, εγκαταλείφθηκε αυτό το πλάνο και εναπόκειται σε εσάς, στην τοπική κοινωνία, στους δήμους της περιοχής, να αποφασίσουν για τη μονάδα, όπως την περιέγραψα, του δυτικού τομέα. Να μην ξεχνάμε όμως ότι στο μεταξύ το ΠΕΣΔΑ πρόβλεψε κάτι που δεν το είχε το παλιό ΠΕΣΔΑ. Πρόβλεψε άλλες έξι μονάδες προδιαλεγμένου οργανικού, οι οποίες σε πρώτη φάση, τα πρώτα δυο χρόνια, θα δουλεύουν και αυτοίς μεσήμικτα, γιατί δεν έχει προχωρήσει ο καφεκάδος όσο θα θέλαμε, όσο προχωράει, τόσο θα γίνει, οι οποίες είναι απλωμένες σε κάθε νομό. Οι άλλες έξι όπως και στα δυο νησιά. Άρα έχουν πέσει οι δυναμικότητες των μονάδων αυτών και όλες οι μονάδες μπορούν να χρηματοδοτηθούν με τους τρόπους που σας είπα. Εκτός από αυτές υπάρχουν και μικρότερες, όπως τις κρινίδες, κομποστοποίηση πρασίνων, από ό,τι ξέρω, και όλα πρασίνων αποβλήτων. Τώρα, το ξέρω ότι υπάρχει φοβία, καχυποψία και δυσπιστία στον κόσμο. Κατά τη γνώμη μου, οφείλεται στην αναξιοπιστία πολλές φορές του ίδιου του κράτους για το κατά πόσο τείρει τους όρους που βάζει. Αν ξεκινάμε όμως με το ότι δεν θα εφορμουστούν αυτά που λέμε και που υπογράφουν οι υπουργοί, τότε το χάθηκε το παιχνίδι. Το θέμα είναι να αξιοποιηθούν οι βέλτιστες θετικές πρακτικές που υπάρχουν σε διεθνές επίπεδο, δεν ανακαλύπτουμε την Αμερική. Πάμε να κάνουμε πράγματα που εφαρμόζονται τα τελευταία 20 χρόνια και αλλού και μπορούμε, πιστεύω εγώ, στην Ελλάδα πολύ περισσότερο γιατί και ο λαός μας είναι εύκολα προσαρμόσυμος και έχουμε το επιστημονικό δυναμικό και υπάρχει και η βούληση πολιτική και έχει και τα εργαλεία η αυτοδίκηση να τα εφαρμόσει. Κατά τη γνώμη μου είναι θέμα επίμονης και προσπάθειας. Εντάξει, λοιπόν, ευχαριστούμε τον κ. Λιόγκα. Μόλις βρούμε καμιά βουνακορφή, καμιά βουναπλαγιά ή κανένα υψόμετρο που δεν θα πειράζει σε κανέναν θα τα κάνουμε και εδώ πέρα. Από 2.000 μέτρα και πάνω κατά προτίμηση. Λοιπόν, παρακαλώ. Είχαν ενταχθεί, είχε ενταχθεί αυτό το έργο στο προηγούμενο πρόγραμμα επειδή, ήμουνα δημοτικός σύμβουλος τότε. Λοιπόν, επειδή δεν ολοκληρώθηκε, αυτό συμβαίνει και με πολλά έργα, κ. Παπαδόπουλος. Εντάξει, καβάλα. Πάντως, τα λεφτά δεν έχουν χαθεί και έχει μπει phasing, δηλαδή έργο γέφυρα που περνάει στο επόμενο έσπα και είναι μέσα σε αυτά τα... Ευχαριστούμε πολύ. Ευχαριστούμε πολύ καλά. Στο επόμενο κανονίστε τι θα γράψετε. Ανοίξτε, ξεκινήστε την καινούργια συνεδρίας. Οπότε, μπορούμε να ξεκινήσουμε την 32η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλα, 19 Δεκεμβρίου 2016. Μη υπαρχούσεις καμίας ανακοινώσεως, ανακοίνωσης. Πάμε σε προημερισία διατάξειο συζήτηση. Υπάρχουν θέματα στα προημερισία. Κύριος Ποτόλιας έχει. Εάν έχετε κάποιο θέμα σε συντομία να το θύξουμε... Κύριε Συμμετζή, ξεκίνησε η συνεδρίαση, αν μου επιτρέπετε. Παρακαλώ. Δεν υπάρχουν επομένως... Πρόεδρε, υπάρχουν κάποια ζητήματα τα οποία... Μόνο υπάρχουν, πρόεδρε, πρόεδρε. Πεντακόσια θέματα προεμερισίας υπάρχουν, μόνο υπάρχουν, πρόεδρε. Πότε πρόκειψαν αυτά, στη μία εβδομάδα που κάναμε συμβούλιο... Όχι από τις καθυστερές και τις αναβολές, πρόεδρε, συγνώμη. Καλά την παρασμένη εβδομάδα δεν κάναμε συμβούλιο. Δεν υπάρχουν εβδομάδες. Λοιπόν, πάμε σε προημερι... Θέλετε να πάμε σε προημερι... Όχι, δεν θέλουν οι κεφαλείς. Όχι, δεν θέλουμε. Όχι, κατάλαβα, δεν είναι λόγω του... Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα να πάμε στα προημερίσεις. Άλλους δεν το έχουμε αποδείξει εμείς. Αλλά θα πιάσουμε δύο η ώρα. Διότι με τις εστάσεις και αυτά, εκτός αν τις αποσύρετε, δεν ξέρω. Λοιπόν, έχουμε δύσκολα θέματα. Τώρα, αν υπάρχει κάτι... Αν υπάρχει το οποίο είναι κάτι το πολύ αναγκαίο από κάποιο συνάδελμα να το βάλει, υπάρχουν. Και εμείς έχουμε κάποια θέματα. Έχω δύο θέματα πολύ σημαντικά. Αλλά θα τα βάλουμε όλοι μετά. Θα τα βάλουμε όλοι θέματα και θα πιάσουμε... Έχουν σχέση επειδή τελειώνει ο χρόνος. Ένα θέμα είναι αυτό που έχει σχέση με το έγγραφο που έστειλε η Κυβέρνηση να στείλετε κάποιες πληροφορίες με τα οικονομικά εδομένα του Δήμου, στοιχεία τα οποία τα έχουν έτσι αλλιώς και αναρωτιέμαστε γιατί τα ζητάνε, τι κρύβεται. Και ένα άλλο ζήτημα έχει σχέση με το τέλος τα φυσ. Που έχει λίγη η προθεσμία παράταση που πήραμε και από το 1ο του 2017 θα πληρώνουμε 35 ευρώ τον τόνο καταρχήν μέχρι να φτάσουμε στους 60 τόνους. Το ειδικό τέλος τα φυσ από ρημάτων. Ξέρετε λίγη η παράταση που πήραμε, τι θα κάνετε σχετικά με αυτά τα ζητήματα. Λοιπόν, κύριε Πρόεδρε, κύριε Ποτόλια, πρώτον, η ΚΕΔΕ έχει πάρει ομόφωνη απόφαση, το Διοικητικό Συμβούλιο, να μην στείλει κανένας Δήμος τα στοιχεία τα οικονομικά στο κράτος, διότι όπως ξέρετε κι εσείς, άμα θέλουν να να πάσαν στιγμή μπορούν να τα έχουν. Ο Δήμος Καβάλας αποφάσισε να μην στείλει τίποτα. Δεύτερον, σ' ό,τι αφορά το ειδικό τέλος, αύριο το μεσημέρι υπάρχει Διοικητικό Συμβούλιο στη Διαμάφ, όπου θα συζητήσουμε και αυτό το θέμα, όπως και το θέμα της προγραμματικής σύμβασης που αφορά το Δήμου Καβάλας με τη Διαμάφ για το ΚΤ, θα ενημερωθώ και στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο για το ειδικό τέλος θα σας πω. Εντάξει, μ' ακούσατε, μ' ακούσατε. Ευχαριστώ πολύ. Φιλιμπίδης βλέπω το υπογράφει το Τεβά. Είναι για το Τεβά. Υπάρχουν χρονικοί περιορισμοί και γι' αυτό θα σας παρακαλέσω να το περάσουμε για να είμαστε εντάξει. Συμφωνείτε? Εγώ προσωπικά γιατί δεν πρόλαβα να τα δω τα έκταξα, αλλά αν καταλαβαίνω καλά υπάρχει παράταση στον χρόνο υλοποίησης του συγκεκριμένου έργου. Τα χρήματα παραμένουν αυτά που αρχικά ψηφίσαμε ένα εκατομμύριο πεντακόσεις χιλιάδες ποσοί. Ακούστε, οι υπόλοιποι δήμοι έχει πάρει ο καθένας το δικό του έργο, δηλαδή και ο δήμος Νέστου, και ο δήμος Θάσο, και ο δήμος Παγγέου, με αποτέλεσμα ο δήμος Καβάλας έχει το κομμάτι του που αφορά την περιοχή μας μόνον. Εδώ πρόκειται για μια παράταση από 31 δεκαετών... Παράταση υλοποίησης του έργου. Το αρχικό αντικείμενο. Το οικονομικό αντικείμενο. Επομένως, εγκρίνεται και το επίγον και το θέμα. Το δεύτερο έκτακτο θέμα αφορά έκτακτες οικονομικές ενισχύεις μέσω βοηθήματος κοινωνικής αλληλεγγύης. Και το τρίτο έκτακτο θέμα αφορά τη συμμετοχή του δήμου Καβάλας στην πράξη Κέντρα Διαβίου Μάθησης. Νέα φάση με κωδικό o-p-σ-522-12. Και αυτό είναι θέμα προγραμμάτων που πρέπει να προλάβουμε τις ημερομηνίες, τα κέντρα κοινότητας. Τέλος πάντων. Α, το διαβίου μάθησης. Επιτέλους ξανανοίγουν τα κέντρα διαβίου μάθησης και κάνουμε την πρότασή μας. Και νομίζω ότι είναι υποφελία των δημοτών. Πρέπει να προλάβουμε να το κάνουμε. Και για αυτό θα σας παρακαλέσω να το περάσετε. Λοιπόν, παρακαλώ κ. Μορτωθάγας. Πρόεδρε, κ. Δήμαρχε, μια ερώτηση μοναχά. Στα κέντρα διαβίου μάθησης ο δήμος θα έχει δικά του δικούς του χώρους και θα αναλάβει την πρωτοβουλία να διεκπεραιώνει ή θα κάνουμε κάποια σύμβαση με ιδιωτικά ΚΕΚ. Όχι, όχι. Ο δήμος Καβάλας προτείνει στη δημοτική περιφέρεια της Καβάλας και των Φιλίππων προς το παρόν τους ίδιους με αυτού στην προηγούμενη προγραμματική περίοδο και οι χώροι μπορούν να αλλάξουν βέβαια αργότερα, αλλά εμείς για την ώρα προτείνουμε για χώρο διοίκησης τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Καβάλας, πρώτος όροφος, η οποία έχει πρόσβαση για ΑΜΕΑ και στους χώρους εκπαίδευσης τη Δημοτική Βιβλιοθήκη, το πέμπτο όροφο που πάλι υπάρχει πρόσβαση για ΑΜΕΑ, το δεύτερο γυμνάσιο Καβάλας, το πρώτο δημοτικό σχολείο Κρινίδων και το δημοτικό σχολείο Νέας Καρβάλης. Επίσης, τα έξοδα για τους χώρους θέρμανσης και τα λοιπά, όπως και την προηγούμενη φορά, δηλαδή, για τους τυπικούς χώρους εκπαίδευσης δημοτικά και γυμνάσια αναλογικά, για το πρόγραμμα εξ ολοκλήρου. Εκεί που είναι σχολεία αναλογικά και εκεί που υπάρχει δίκηση εξ ολοκλήρου. Το συμφωνητικό θα υπογραφεί μετά την ένταξη στο πρόγραμμα και ο Δήμος αναλαμβάνει την υποδοχή των ετοιμάτων, των υποψηφίων εκπαιδευμένων και η επιλογή των προγραμμάτων θα γίνεται από τον υπεύθυνο της Γενικής Γραμματείας. Κάναμε προτάσεις, βάλαμε πάρα πολλά θέματα, αλλά η επιλογή θα γίνει από τη Γενική Γραμματεία. Κύριε Ποτόλια, παρακαλώ. Εγώ δεν έχω αντίριση, κύριε Πρόεδρε. Συμφωνώ να συμμετέχει και ο Δήμος. Θα θέλα να σημειώσω ότι από την αρχή του έτους, 450 στελέχη της προηγούμενης περίοδος του ΟΚΔ διάβειου μάθησης βρίσκονται σε κινητοποιήσεις αλλά και χιλιάδες εκπαιδευτές για να ανεωθούν οι συμβάσεις τους. Να σημειώσω επίσης ότι το πρόγραμμα, το λέει και η επιστολή που σας έστειλε ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου, αν κάνω λάθος, της διαβίου μάθησης, κύριος Παπαγιουργίου, που λέει ότι το πρόγραμμα είναι μειωμένο κατά 60% σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο. Και προσέξτε, δηλαδή, μην σας ζητήσουν και περιτέρω χρήματα για να πειρώνεται τους εκπαιδευτές κλπ. Υπάρχει και τέτοιος κίνδυνος. Πάντως η προθεσμία υποβολής παρατείνεται μέχρι 23 Β' 2016 και αυτός είναι ο λόγος που το φέρνω έκτακτο στο Δημοτικό Συμβούλιο. Επομένως, εγκρίνεται. Πάμε στη νουμερή ασία διάταξη, συνάδελφοι. Το υπαρρυθμό είναι ένα θέμα, η 29η αναμόρφωση προϋπολογισμού Δήμου Καβάλας οικονομικού έτους 2016. Ο κ. Καλανταρίδης, παρακαλώ. Άλλοι έχουν ερωτήσεις, συνάδελφοι. Έχετε δει την αναμόρφωση. Παρόνο ο κ. Παπαδόπουλος εγκρίνεται, κατά τα λοιπά. Το υπαρρυθμό 2, έγκριση προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2017 και αιτισίου προγράμματος δράσης της Δημοτικής Κοινοφελούς Καβάλας Δημοφέλεια. Δημοτικής Κοινοφελούς Καβάλας. Επιχείρησης. Δημοτικής Κοινοφελούς Επιχείρησης Καβάλας Δημοφέλεια. Η κ. Ιωσυφίδου, παρακαλώ. Εν συντομία. Λεπτομέρεια, οι στόχοι, οι προϋπολογισμούς όλος αναλυτικά και στα νούμερα. Εγώ 2-3 πράγματα μόνο θα πω. Ότι ο προϋπολογισμός των εξόδων, όπως αναφέρετε και όλες, εμφανίζεται σε σχέση με το 15 μειωμένος κατά 4%. Ενώ στα έσοδα, δεδομένη από τη παροστάσταση των κατασταμάτων των εισαγωγικών στρέφτειων, που υπηρετούν από μια λόγω διούσης ένταξης, στα έσοδα της συγκυματομών της ΕΕΚΑ του 2002, το κρίσιμο μου στόχο είναι ότι είναι τελείως αναπληξιακός, εμβεβαιτικός. Έχει δείχνει τον κ. Βαθένη Παφάς, που ανέφερε το έργο της αγοράς του ΕΡΑΕΜΑ, που υπηρετήθηκε στον Ιωσήφιδο. Δεν ακούγεστε, κ. Ιωσήφιδο, παρακαλώ, στο μικρόφωνο. Δεν ακούγεστε, κ. Βαθένη Παφάς, το εμβεβαιτικό μου τόμα και διάφορες ελέγξεις παίρνονται αναλυτικά μέσα στον κρίσιμο μου. Επενδύομαι και σε αρχή πληροφορία και σε κυνηγική πληροφορία. Έναν κυνηγική πληροφορία που θέλουμε να οδηγήσουμε και συμβαίνει άμεσα και θέλουμε να κάνουμε τη διελέυση και να δοκιμωρώσουμε τη διευθυνότητα. Αν υπάρχουν κάποια ρώτης από εσάς ή υπάρχουν και ό,τι αφορά τα οικονομικά νούμερα και ο διευθυντής της οικονομικής πληροφορίας. Δεν ακούγεται, δεν ακούγεστε καθόλου. Λοιπόν, παρακαλώ, αν θέλετε κάποια διευκρινιστική ερώτηση καταρχήν και μετά να πω τις αποθέσεις. Ο κ. Βέρος για ερώτηση. Μια ερώτηση θέλω να κάνω, κυρία Πρόεδρο. Θα ήθελα να ρωτήσω αν υπάρχει χρηματικό απόθεμα στα ταμεία σας και ποιο είναι αυτό το χρηματικό απόθεμα για το 2016. Κύριε Βέρο, φυσικά υπάρχει χρηματικό απόθεμα και δεν αναφέρομαι μόνο στο 1,5 εκατομμύριο που εισπράξαμε από την αποσυμίουση του OLD. Ήδη ένα ποσό, γύρω στα 2,53, το χρησιμοποιούμε μέσα στον προϋπολογισμό μας. Αλλά, όπως καταλαβαίνετε, αν δείτε τα οικονομικά δεδομένα, τα έξοδα της επιχείρησης, τα πάγια έξοδα, χωρίς να πράξουμε κανένα έργο, χωρίς να κάνουμε καμία εκδήλωση, ούτε κοσμόπολης, έρση, σώμα, χωρίς να κάνουμε τίποτα, θα δείτε ότι τα έξοδα της επιχείρησης, τα βασικά, τα πάγια, είναι περισσότερα από τα έσοδα της επιχείρησης. Μόνο για να επιβιώσει η επιχείρηση, είναι εδώ και ο κ. Ρακιτζής, ο οποίος μπορεί να σας αναφέρει τα οικονομικά δεδομένα, θέλει 50.000 ευρώ χρηματοδότηση. Μόνο για να καλυφθούν... ντομίνα, συγγνώμη, ντομίνα. Αν κάνετε το πολλαπλεσιασμό 50.000 επί 12, θα βάλετε την πάγια χρηματοδότηση που έχει ανάγκη η επιχείρηση από το δήμο. Από εκεί και πέρα, φυσικά, το οποιοδήποτε απόθεμα υπάρχει της επιχείρησης, καταλαβαίνετε ότι το έχουμε ανάγκη για οποιαδήποτε αξιοποίηση επενδυτικού χαρακτήρα, διότι καταλαβαίνετε ότι αν αρχίσει η δημοφέλεια να δίνει από τη σάρκα της το τέλος σε 2-3 χρόνια με μαθηματικό υπολογισμό, δεν θα έχει την δομή και τον αναπτυξιακό χαρακτήρα που έχει η δημοφέλεια στην παρούσα φάση. Για ερώτηση, όχι. Ήδη τα 2% τα χρησιμοποιούμε. Αν κατάλαβα καλά, ο κύριος Βέρος εννοούσε αν υπάρχει ξεχωριστό ταμείο, δηλαδή αυτά τα οποία είναι εν πάση περίπτωση κατατεθυμένα ως αποθεματικό χρηματικό χρήμα. Φυσικά, πέρα από το 1,5 εκατομμύριο υπάρχουν... Πίτατα. Ναι, γύρω στα... Είμαστε δημοτικός συμβούλιο, πέρα από το πίτατα. Βεβαίως, θέλω να μεταφέρω στον νούμερο. Είναι γύρω στα 3 εκατομμύρια το αποθεματικό της δημοφέλεια. Θα υπολογίσετε και το 1,5 εκατομμύριο του ολκ. Περίπου, στο περίπου. Δανεικά, δίνετε. Λοιπόν, θα πάμε σε τοποθετήση. Κύριε Σιμιτζή, παρακαλώ. Κοιτάξτε, εμείς εγκρίνουμε το πρόγραμμα. Άλλωστε, όσον αφορά τη δημοφέλεια, τα προγράμματα της δημοφέλειας και το εθίσιο πρόγραμμα δράσης, στην ουσία συνεχίζεται αυτό το οποίο είχε ξεκινήσει από τη δική μας διοίκηση. Προφανώς, έχουμε μια πολύ μεγάλη επιφύλαξη που αφορά στο ότι δεν υπάρχει σχεδιασμός για το τι θα γίνουν αυτά τα 4,5 εκατομμύρια ευρώ που αυτή τη στιγμή κοιμούνται στη τράπεζα. Επανιλημμένα έχω αναφερθεί εδώ στο Δημοτικό Συμβούλιο για το ότι τα χρήματα αυτά πρέπει με κάποιο τρόπο να αρχίσουν να αξιοποιούνται. Θα έρθει κάποια στιγμή κάποιος τρελός βαρουφάκης και θα μας τα πάρει κυρία Ιωσιφίδου. Το έχουμε πει πολλές φορές αυτό το πράγμα. Ήδη συνέβη αυτό στο παρελθόν και πριν από τον βαρουφάκη. Στην κυβέρνηση, αν δεν κάνω λάθος, σαμαρά. Τότε που όλα τα ομόλογα των Ελλήνων πολιτών και Βενιζέλου, να το πω και αυτό φυσικά, φαγώθηκαν. Πάνε, καταστράφηκαν. Θέλετε να καταστραφεί και η δημοφέλεια που αυτή τη στιγμή αυτό το πολύ μεγάλο οικονομικό αποθεματικό δεν αποσκοπεί μονάχα στην εξασφάλιση των εργαζομένων όταν κάποτε βγαίνουν σε σύνταξη ή απολύονται και παίρνουν φυσικά το εφάπαξ τους αλλά πρέπει να αξιοποιηθεί προς όφελος των καβαλιωτών. Έχουμε κάνει προτάσεις στο παρελθόν, αρκετές. Προφανώς δεν εννοώ να γίνει κλειστό γυμναστήριο σε καμία περίπτωση. Αυτό για μένα, στις προτεραιότητές μου, είναι εκατοστή, αν θέλετε. Αν μπορούσα, βεβαίως, να προτείνω ποιες είναι οι προτεραιότητες που θα είχε η παράταξή μου να σας τις προτείνει αυτή τη στιγμή. Πάντως, εκείνο το οποίο απουσιάζει και από αυτό το ετήσιο πρόοραμα δράσης είναι η αξιοποίηση αυτών των χρημάτων. Με την επιφύλαξη, λοιπόν, ότι είναι πολύ σημαντικό κεφάλαιο από κάθε άποψη που θα πρέπει να αξιοποιηθεί που θα πρέπει να αξιοποιηθεί προς όφελος των κεφαλιωτών και για την καταπολέμηση της ανεργίας και ελπίζοντας ότι μέσα στη χρονιά, πολύ γρήγορα, πρωτού υπάρξουν μάλιστα και δυσμενείς εξελίξεις, θα υπάρξει ένα σχέδιο δράσης για την αξιοποίηση όχι όλου του ποσού, εννοείται, ενός μέρους από αυτά. Και δεν αναφέρομαι σαφώς στο 1,5 εκατομμύριο του οργανισμού λοιμένα έως ότου τελειώσουμε οριστικά και με τις ανακοπές οι οποίες εκκρεμούνε στα δικαστήρια διότι μία στο δισεκατομμύριο τέλος πάντων μπορεί να κερδιθεί. Μία στο δισεκατομμύριο, όχι, θα βγει η απόφαση. Καλά κάνατε, πολύ καλά κάνατε και ξέρετε ότι είχατε και την δική μου ηθική και νομική συμπαράσταση για τις κατασχέσεις διότι έτσι πρέπει να λειτουργεί ο Δήμος απέναντι σε κακόπιστους συνομιλητές του. Αλλά από εκεί και πέρα έχουμε ένα ποσό τριών εκατομμυρίων που κι αυτό, έστω εν μέρη, έστω από το ένα εκατομμύριο πρέπει να μπει κάποτε στο σχέδιο δράσης, να βγει από την κονσέρβα όπου φυλάσσεται και όπου σιγά σιγά θα ταγγίσει, θα χαλάσει, θα χαθεί ενδεχομένως και να αξιοποιηθεί προς όφελος της νεολέας μας και όχι με εκδηλώσεις αλλά με παραγωγικές δραστηριότητες και επενδύσεις. Θα σας έλεγα για παράδειγμα αγορά μικρών κατοικιών για να γίνουν ξενοδοχεία. Ήδη έγινε ένα πολύ χαριτωμένο ξενοδοχιάκι στον Άγιο Νικόλαο με καμιά δεκαριά δωμάτια που είναι πολύ καλό ας πούμε και για νεαρό κόσμο μάλιστα γιατί όταν το δωμάτιο είναι 40 ευρώ καταλαβαίνετε ότι θα έρθουν νέοι. Αυτούς θέλουμε εδώ πέρα. Τελειώνω, τελειώνω, ψηφίζουμε φυσικά με τις επιφυλάξεις τις οποίες αναφέραμε τώρα μόλις. Νομίζω ότι μέσα στο Διοικητικό Συμβούλιο έχετε τον εκπρόσωπό σας. Η Πρόεδρος είναι ανοιχτή σε προτάσεις, ιδέες που μπορεί να συζητήσουν. Πρόεδρο, ένα δευτερόλεπτο. Τι δευτερόλεπτο? Για αυτόν που είπε ο κ. Σιμιτζής. Όχι, τι είπε ο κ. Σιμιτζής. Ένα δευτερόλεπτο. Όχι, όχι. Το τέλος, εντάξει, το τέλος. Όχι, δεν χρειάζεται τώρα. Ναι, είπε ο κ. Σιμιτζής. Κύριε Παπαδόπουλε, παρακαλώ, κρατήστε για τον Παπαδόπουλο. Επενδυτικό πρόγραμμα 2.800.000 ευρώ. Ήδη αυτά που είπε ο κ. Σιμιτζής αναφέρονται μέσα στο πρόγραμμα. Θεωρώ ότι τα έχουμε διαβάσει, εντάξει. Είπα να είμαι συνοπτική, εντάξει. Μαζαλίσατε με τα εκατομμύρια, σταματήστε. Κύριε Παπαδόπουλε, παρακαλώ. Πρόεδρε, είναι το δύο θέμα, το τρία, το τέσσερα νομίζω και το έξι. Εμείς σε όλα θα ψηφίσουμε παρόν και όλων των ομικών προσώπων. Γιατί, κύριε Πρόεδρε, είναι απλό. Δεν σας έχουμε πλέον εμπιστοσύνη. Αυτό θα το πω γιατί. Θα αφήσω λίγο τα παλιά, τα πανηγύρια, οι εκδηλώσεις, οι συνεχείς αναθέσεις. Θα μείνω όμως έναν τωρινό, έτσι, χριστουγεννιάτικο. Για να αιτιολογήσω γιατί θα σας έχουμε εμπιστοσύνη, κύριε Πετρόπουλε. Έχω στα χέρια μου εδώ, κύριε Πρόεδρε, μια ανάθεση της δημάρχου, 42 δεντράκια στα σχολεία, 320 ευρώ το ένα, θα σας παρουσιάσεις, τοποθετήσεις εσύ, 560 ευρώ. Δημοφέλεια. Δημοφέλεια. Όχι, σας το λέω γιατί δεν σας έχουμε εμπιστοσύνη. Σας φέρω ένα παράδειγμα. Όχι, σας έφερα ένα παράδειγμα, πρόεδρε, γιατί δεν σας έχουμε εμπιστοσύνη. Το οποίο δεν έχει καμία σχέση με τη δημοφέλεια. Εντάξει, δεν έχει σχέση. Στην χριστουγεννιάτικο δεντράκι στα σχολεία, το ένα. Συνάδελφοι και καβαλιώτες, 560 ευρώ, αν είναι δυνατόν, ντροπή. Σε εμένα, κύριε Παπαδόπουλε, σε εμένα γιατί εμπευθυνθήκατε. Τρώγεστε, μήπως τρώγεστε, θέλετε να τα ακούσετε, πείτε μου. Ναι, εσείς ξέρετε, μήπως είστε έτοιμος να πάτε στον Ισαγγελέα, σας ερωτώ ευθέως, σας ερωτώ ευθέως, θέλετε να πάτε στον Ισαγγελέα, θέλετε να φάτε το κεφάλι σας μόνος σας. Εσείς μιλήσατε για σκάνδαλα οικονομικά, δεν μίλησε κανένας εδώ μέσα άλλος της αντιπολίτευσης. Και αν θέλετε να το φάτε το κεφάλι σας, το φάτε. Παρακαλώ, παρακαλώ, μην εκτραχύνουμε τη συζήτηση. Επομένως, στο υπαρρυθμό 2, 3, 4 και 5, και το πέμπτο θέμα. 2, 3, 4 και 6, παρόνεκρος Παπαδόπλος. Κύριε Παπά, παρακαλώ, μιλάμε για τη δημοφέλεια. Δεν θα είχα να πω τίποτα, αλλά ακούγοντας τον πρώην δήμαρχο, θέλω να κάνω μια διάκριση των πραγμάτων. Δηλαδή, η δημοφέλεια είναι μια ανώνυμη εταιρεία του δήμου για να μπορεί ο δήμος μέσα από αυτή να εκφράζεται εκεί ακριβώς που δεν μπορεί με τις χρονοβόρειες διαδικασίες του νόμου. Είναι έναν απόσπαστο κομμάτι του δήμου. Δηλαδή, εγώ δεν φαντάζομαι... και την άλλη φορά που είχε μπει κάτι η κυρία Ιωσήφιδου, είχα διαμαρτυρηθεί ότι δεν μπορεί να εσχύει η πολιτική δήμαρχος να βάλει τα πράγματα σαν υπεύθυνη απέραντι στο λαό της Καβάλλας γιατί αυτή έχει εκλέγει δήμαρχος. Λοιπόν, θυμάμαι, κύριε Σιμιτζή, ότι χαιρετήσαμε όλοι εδώ πέρα την αναγύρωση της δημάρχου ότι αυτό το 1,5 εκατομμύριο θα πάει για δημιουργία κλειστού γυμναστηρίου γιατί το έχει ανάγκη η πόλη. Γιατί είπαμε στον Γιώργο Τοφιλόσοκ, τότε είπαμε, να μην είναι απλώς ένα γυμναστήριο, να είναι ένας πολυχώρος, να το φτιάξουμε κάτι όμορφο, να μετατρέπεται για πολλές ανάγκες. Συνεδριακές ανάγκες που έχει η πόλη και ο τουρισμός, πρέπει να δοθεί μια προοπτική μέσα και για το συνεδριακό τουρισμό. Και επιπλέον, εμείς που ασκολούμαστε με τα αθλήματα με τον Πάσχα, βλέπουμε ότι φτάνει πια αυτό το γήμενο που έχουμε, δεν μας θυμάσαν πολλοί με το ζόρι που προσπαθούμε να το κάνουμε, να είναι σε ανοιχτά πλαίσια. Πάμε στο Ηράκλειο, βλέπουμε μια γημεδάρα, μέχρι εκεί πάμε στην Κεσαριανή, βλέπουμε άλλη γημεδάρα, αλλά εμείς έχουμε μείνει κάτω, δηλαδή, σε αυτό το επίπεδο. Λοιπόν, είναι αναπτυξιακό για μένα το να γίνει ένα τέτοιο, ένας τέτοιος πολυχώρος, κλειστό γήπεδο, συνεδριακό κέντρο, εκθεσιακό χώρος. Και να προσέξουμε πολύ, να βρούμε έναν, θα λέγα, τόπο, που να είναι κοντά στην πόλη, γιατί, ξέρετε, μετά μπαίνουν τα θέματα της μεταφοράς του κόσμου, είναι πολύ μαγριά. Δηλαδή, πρέπει να βρούμε ένα χώρο που να έχει κοινωνία, να μπορεί, δηλαδή, ο κάθε τουρίστας και ο κάθε πολίτης να πάει να χαρεί αυτή τη δημιουργία. Όσοι προς την ψήφο είναι θετικοί. Ευχαριστούμε τον κ. Παπά. Ο κ. Βέρος, παρακαλώ. Παγγέλη, εγώ δεν εξέφρασα τίποτα τότε. Το ξαναλέω. Εγώ άκουσα τη δήμαρχα να το προτείνει. Σιωπηλά. Εντάξει. Ο κ. Βέρος, παρακαλώ, έχει το λόγο. Λοιπόν, κ. Πρόεδρε, θα μου επιτρέψει πρώτα απ' όλα να ως εκπρόσωπος της δικιάς μας και επικεφαλής της δικιάς μας παράταξης να δώσω κάποιες διευκρινήσεις γιατί ακούγονται πολλά εδώ μέσα, στο Δημοτικό Συμβούλιο ΝΟΟ. Πρώτα απ' όλα, να ξεκαθαρίσουμε κάτι ότι εμείς ποτέ δεν τοποθετηθήκαμε, θετικά ή αρνητικά, σε μία ανακοίνωση της κυρίας δημαρχής. Διότι πρόκειται για μία ανακοίνωση, αυτό που είπε προηγουμένως ο συνάδελφος, ο κ. Παπάς, για την κατασκευή ενός νέου κλειστού γυμναστηρίου. Αλλά επειδή τα προηγούμενα δύο, δυόμισι χρόνια διοίκησης διοίκησης Τσανάκα, είδαμε πολλές ανακοινώσεις, αλλά δεν είδαμε να υλοποιούνται πολλές από αυτές και να βάζουν κάποιες από αυτές τις ανακοινώσεις. Εμείς είμαστε επιφυλακτικοί και όταν θα έρθει η ώρα εκείνη, που επιτέλους είναι οριστική απόφαση, ή θα ζητηθεί και η έγκριση, γιατί νομίζω θα συζητηθεί και στο Δημοτικό Συμβούλιο, θα τοποθετηθούμε και θα δούμε τότε, ανάλογα και με τη συγκυρία και με τις προτεραιότες που έχει η κοινωνία μας, θα δούμε αν θα συμφωνήσουμε ή θα διαφωνήσουμε ή θα προτείνουμε οτιδήποτε άλλο. Κάθε πράγμα στον καιρό του. Λοιπόν, από εκεί και πέρα, όσα αφορά και τον προϋπολογισμό. Να θυμίσω λίγο στους αγαπητούς συναδέλφους ότι όταν το Δημοτικό Συμβούλιο, πριν από αρκετά χρόνια αποφάσισε να δημιουργήσει αυτήν την δημοτική επιχείρηση με ιδιωτικά κριτήρια, ο κυριότερος λόγος που αποφάσισε να δημιουργηθεί ήταν ότι ήθελε ένα εργαλείο ευέλιχτο να μπορέσει να υλοποιήσει στην κατεύθυνση της ανάπτυξης από τη μεριά του δήμου και της αξιοποίησης σημαντικού μέρους της περιουσίας του δήμου προς όφελος των δημοτών. Σε αυτήν τη λογική ήταν η παραχώρηση ενός σημαντικού κομματιού της περιουσίας και σημαντικής αξίας της περιουσίας του δήμου, όπως το ΕΣΚΚΑΠΟ, επί εποχής του κυρίου Ερυφυλίδη, αλλά και η παραχώρηση, διαχείριση και αξιοποίηση της δημοτικής αγοράς. Άρα σε αυτήν τη λογική βλέπουμε ότι η δημοφέλεια με τα σημερινά δεδομένα και αυτό φάνηκε και από τον απολογισμό του 2015 αλλά και από πρόσφατο απολογισμό του 9 Μήνου του 2016 ότι η δημοτική επιχείρηση αυτή έχει έσοδα ετησίως 2 εκατομμύρια ευρώ. Ταυτόχρονα, εχθές το βράδυ, διαπιστώσαμε για μια ακόμη φορά με τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2017 ότι στο 2017 προβλέπεται, σε αυτόν τον προϋπολογισμό, ότι ο Δήμος Καβάλας θα επιχωρηγήσει και το επόμενο έτος με 1 εκατομμύριο επιπλέον χρήματα τη δημοφέλεια. Άρα, συνολικά, μιλάμε για 3 εκατομμύρια ευρώ. Και τυχαία δεν έκανα το ερώτημα να διευκρινιστεί δημόσια γιατί δεν θέλω, γιατί ακούγονται πολλά και διάφορα ποιο είναι το πραγματικό αποθεματικό σε χρήμα της συγκεκριμένης επιχείρησης. Αν προσθέσουμε άλλα 3 εκατομμύρια περίπου, όπως είπε η αγαπητή κυρία Πρόεδρος, σημαίνει ότι στο Ταμείο Ετισίως τα χρήματα σε ρευστό είναι γύρω στα 6 εκατομμύρια. Πρέπει όμως να δούμε, σε αυτόν τον απολογισμό, και ποιο είναι το έργο που παρουσιάζει αυτή η επιχείρηση. Διότι τα τελευταία χρόνια κυρίως, και δεν μιλάω μόνο για τη σημερινή διοίκηση αλλά και την προηγούμενη διοίκηση, αυτό που διαπιστώσαμε είναι ότι αυτό το εργαλείο δεν αξιοποιείται και δεν χρησιμοποιείται, βάλετε το σε εισαγωγικά, για τους λόγους για τους οποίους δημιουργήθηκε. Κυρίως για άλλους λόγους. Λοιπόν, κοιτάξτε να δείτε. Εμείς θα ήταν αδιανόητο να πούμε ναι σε ένα τέτοιο προϋπολογισμό. Και βέβαια έχουμε και έναν ακόμα λόγο να λέμε όχι, διότι για όσους έχουν ασκήσει διοίκηση ξέρουν πολύ καλά ότι είναι πολύ διαφορετική η εικόνα όταν διοικείς και πολύ διαφορετική η πραγματική εικόνα όταν είσαι εκτός διοίκησης. Και να θυμίσω και στην κυρία Δήμαρχο την υπόσχεση που έδωσε στην αρχή της θρητείας της όταν στα πρώτα δημοτικά συμβούλια συζητούσαμε για τον ορισμό των διοικητικών συμβουλίων των δημοτικών επιχειρήσεων και των νομικών προσώπων όπου υποσχέθηκε ότι για τα δύο πρώτα χρόνια θέλει για συγκεκριμένους λόγους να έχει την, θα έλεγα, απόλυτη πλειοψηφία σε αυτές τις δυο μεγάλες επιχειρήσεις του Δήμου, δηλαδή στη Δημοφέλεια και τη ΔΕΙΑΚ και γι' αυτό κράτησε στα 11 μέλη τα 8, αν θυμάμαι καλά, ένα μέλος εκπρόσωπος των εργαζομένων και δύο μέλη από την αντιπολίτευση. Άρα θέλω να θυμίσω ότι σύντομα θα μας φέρει όπου θα δίνει το δικαίωμα και σε άλλες δημοτικές παρατάξεις τη συμμετοχή, διότι εμείς θεωρούμε και το είπαμε και τότε, το ξαναλάμε και τώρα και θα το ξαναεπαναλάβουμε, ότι η συμμετοχή περισσότερων εκπροσώπων από την αντιπολίτευση, αυτό βοηθάει τη διοίκηση, κυρίως στην παραγωγή έργου, αλλά και στο να υπάρχει και καλύτερη αξιοπιστία όχι απέναντι στις δημοτικές παρατάξεις, απέναντι στην κοινωνία. Ένα λεπτό, κύριε Βέρο. Εμείς για όλους αυτούς τους λόγους είμαστε αρνητικοί. Δεν θέλω τίποτα άλλο να προσθέσω, αλλά απλώς να πω για μια ακόμη φορά ότι ο ισχυρισμός της Προέδρου, ότι ξέρετε αυτό το αποθυματικό το κρατάμε για μαγιά, νομίζω ότι κάτι δεν μου αρέσει. Δεν μου αρέσει με ποια έννοια. Δημιουργεί κάποιους φόβους. Και αν η Πρόεδρος που ηγείται της διοίκησης, και ηγείται αυτής της μεγάλης δημοτικής επιχείρησης, εκφράζεται με έναν τρόπο που να αφήνει φόβους για το μέλλον, οικονομικούς φόβους για το μέλλον της επιχείρησης, αυτό εμένα δημιουργεί προβληματισμό, κυρία Δήμαρχη. Μεγάλο προβληματισμό, διότι είναι ανδιανόητο να μην αξιοποιείς προς όφελος των δημοτών αλλά και προς όφελος του ταμείου σου ένα τόσο μεγάλο ποσό. Διότι το να το αξιοποιείς αυτό το ποσό δεν σημαίνει ότι θα το χάσεις, γιατί δεν το βλέπουμε διαφορετικά. Γιατί δεν βρίσκουμε τον τρόπο να αξιοποιήσουμε αυτό το ποσό ώστε πολύ γρήγορα να το διπλασιάσουμε στα ταμεία μας. Άρα το να το αφήνουμε στην άκρη, μάλλον δεχομένως κινδυνεύουμε τελικά κάποια στιγμή να το χάσουμε. Και βέβαια τότε, λυπάμαι πολύ, αλλά δεν θα απολογηθεί η συμπαράταξη πολιτών και η τρεις δημοτικές συμβουλή της παράταξης αυτής. Θα απολογηθεί η διοίκηση και η σημερινή αλλά και οι προηγούμενες που την ίδια λογική είχαν σε αυτό το αποθεματικό. Ευχαριστώ πολύ, είμαστε αρνητικοί. Ευχαριστούμε τον κύριο Βέρο. Κύριε Ποτόλια, παρακαλώ. Πρόεδρε, εξακολουθώ να νιώθω μοναξιάς σε αυτό το δημοτικό συμβουλείο. Πολιτική μοναξιά εννοώ. Από την βλέπω θα συνεχίσω. Ευχαριστώ. Τον κατακτήσατε πλήρως μέχρι τον Μεδούλη. Και θα εξακολουθήσω να παραμένω σε αυτή τη μοναξιά γιατί, αγαπητοί συνάδελφοι, εγώ όταν ακούω επιχείρηση αυτό που καταλαβαίνω, κάτι το οποίο εσείς φυσικά δεν θα άλλαγα, δεν καταλαβαίνετε, αλλά δεν θέλετε να καταλάβετε, σημαίνει η επιχείρηση αυτή λειτουργεί στη λογική τι κερδίζω, τι χάνω. Μόνο που από την πλευρά του χάνω, στο επιχειρήν πάντα βρίσκονται οι εργαζόμενοι. Έχετε μετατρέψει τη δημοφέλεια σε ένα μεγάλο, προσπαθείτε εν πάση περιπτώσει, θέλετε να το κάνετε, σε ένα μεγάλο τουριστικό γραφείο και κυρίως το οποίο του τουριστικό γραφείο, αυτό που του ενδιαφέρει κυρίως είναι πώς θα έχουμε περισσότερες διανοικτερεύσεις. Αυτός είναι ο νταλεγκάς σας. Το λέτε και μέσα στην εισήγηση της που εδώ διαβάσαμε. Διαβάζουμε, η επενδυτική στρατηγική της επιχείρησης εστιάζεται στους τουριστικούς πόρους κλπ. Δεν είναι λοιπόν αυτή μια πολιτική, αγαπητοί συνάδελφοι, η οποία θα ικανοποιήσει σήμερα τις ανάγκες που έχουν οι καβαλιώτες. Και μπορεί να λέτε ότι πήραμε 1,5 εκατομμύριο και θα το κάνουμε αθλητικό κέντρο, αλλά ο αθλητισμός, αγαπητοί συνάδελφοι, για να μιλάμε για μαζικό αθλητισμό και για να έχουμε και επιδόσεις και κυρίως για να γυμναζούν τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας, είναι υπόθεση του κεντρικού κράτους και αυτό έπρεπε να κάνει τα γήπεδα. Και όχι ο δήμος φυσικά με το 1,5 εκατομμύριο που κατάφερε και πήρε από τα πολλά που το χρωστάει το κράτος από τους πόρους που δεν επιστρέφει. Λοιπόν, της λειτουργίας της επιχείρησης εμείς σε καμιά περίπτωση δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε και ούτε φυσικά θα βελτιωθεί, τουλάχιστον με τη δική μας παρουσία μέσα στο Δυτικό Συμβούλιο της Λειτουργίας της Δημοφέλια, θα βελτιωθεί και θα αλλάξει ο χαρακτήρας της και ο στόχος της. Θα εξακολουθήσει να είναι μια επιχείρηση και επαναλαμβάνω και πάλι, το ξέρετε κι εσείς πολύ καλά, ότι η λογική της είναι κερδίζω ή χάνω. Επειδή λοιπόν εμείς δεν είμαστε με μια τέτοια τοπική αυτοδιοίκηση, σας τη χαρίζουμε και γι' αυτό σας την ονομάζουμε και τοπική διοίκηση που είναι πλήρως ευτεγραμμισμένη με την κεντρική διοίκηση και υλοποιεί κατά γράμμα την κεντρική πολιτική και ας είναι υποτίθεται σε διαφορετική, υποτίθεται επαναλαμβάνω και πάλι, ρώτα η κυβέρνηση με την οποία υποτίθεται πάλι λέω ότι δεν συμφωνείται. Ψηφίζουμε κατά. Ευχαριστούμε τον κ. Ποτόλια. Κατά πλειοψηφία επομένως εγκρίνεται ο προϋπολογισμός έτους 2017 και το αιτήσιο πρόγραμμα δράσης δημοφίλεια των υπαρρυθμών τρία θέμα. Έγκριση της υπαρρυθμών 248 του 2016 απόφασης ΔΣ, δημοτική κοινωνική αλληλεγγύη, προσχολική αγωγή, έγκριση προϋπολογισμός και πίνακα 5α περιστοχοδοσίας οικονομικών αποτελεσμάτων αυτού έτους 2017. Η κυρία Δρακονάκη, παρακαλώ. Δεν έχω κάτι να... Ακτός αν θέλετε να απαντήσω κάποιες ερωτήσεις. Κύριε Σιμιτζή, παρακαλώ. Τι λέτε επί του θέματος. Όχι ερωτήσεις, για να προχωράμε. Παρών ο κ. Παπαδόπουλος, κύριε Παπά. Ναι, κύριε Βέρο. Εμείς ως δημοτική παράταξη είναι γνωστή η θέση μας και αυτό αφορά τα νομικά πρόσωπα στα οποία υπάρχει αποζημίωση του προέδρου όπου εμείς λέμε ότι οι πρόεδροι οι οποίοι δεν είναι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης δεν πρέπει να παίρνουν αποζημίωση. Είμαστε αρνητικοί αλλά και για έναν ακόμα λόγο. Είδαμε αυτά τα φαινόμενα τα τελευταία χρόνια με τους εργαζόμενους που η πληρωμή τους γίνεται μέσω προγραμμάτων ευρωπαϊκών όπου διαπιστώνουμε τα χίλια δυο προβλήματα που υπάρχουν που βεβαίως κάποιος θα πει είναι ευθύνη της κεντρικής διοίκησης προηγούμενης κυβέρνησης, της σημερινής κυβέρνησης αλλά κοιτάξτε να δείτε. Όσο εύκολα δίνουμε εκατομμύρια σε κάποια άλλα αδερφάτα τόσο εύκολα θα μπορούσαμε να δώσουμε και κάποια χρήματα για να μην έχουμε αυτά τα προβλήματα. Αυτό απλώς το σημειώνω. Παρακαλώ, κυρίως για τον πρώτο λόγο που σας είπα προηγουμένως. Ο Πετρόπουλος είναι αδελφάτο, κύριε Βέρο. Έστρα λένε, έστρα λένε. Λοιπόν, κύριε Ποτόλιο, παρακαλώ. Κυρίως... Όχι, Πέτρο δεν το είπα κι εσύ. Ασχολίαστο, ασχολίαστο. Κυρίως η άρνησή μας... Αλλά μπορεί ο καθένας να τον διαπιστώσε. Ειδού η ρόδος. Όχι, δεν είπα με αυτόν τον λόγο. Ξέρεις ότι έτσι θα... Α, για τον κύριο Πρόεδρε. Για μένα τα λέω. Κύριε Ποτόλιο, παρακαλώ. Λέω, η αρνητική μας ψήφω, κύριε Πρόεδρε, έχει σχέση με το ότι και αυτός ο προϋπολογισμός είναι ακριβώς ευθυγγραμμισμένος με τη δημοσιονομική πολιτική των περικοπών και της σημερινής κυβέρνησης. Και για να μην τα επαλαμβάνω και πάλι λοιπόν. Λέμε ότι δεν διεκδικεί, είναι ένας προϋπολογισμός στόχιας και δεν διεκδικεί χρήματα από τη κεντρική διοίκηση. Εδώ να σημειώσω ότι η κατάσταση γίνεται ακόμα πιο δύσκολη και περιπλέκεται από το γεγονός ότι η Κέδε, και ξέρετε η κυβέρνηση όταν ακούει τέτοιες ιδέες της αρπάζει απ' τα μαλλιά, αν δεν της υποβάλει η ίδια, είναι αυτό που στείλανε στο τελευταίο συνέντριο της Κέδε να περάσουν και τα νιεπιαγωγία, να περάσουν τις δομές των δήμων. Οπότε αντιλαμβάνεστε τι θα συμβεί με τις εργασιακές σχέσεις, κάτι ανάλογο που γίνεται και με τους παιδικούς δαθμούς και με τη συνησφορά που θα κλειθούν να πληρώσουν όσοι θα στέλνουν τα παιδιά τους σ' αυτήν την σηκωλική δομή. Γι' αυτό λέμε όχι. Ευχαριστούμε τον κ. Ποτόλε. Κατά πλειοψηφία, επομένως, εγκρίνεται το υπαρρυθμό τέσσερα θέμα, έγκριση της υπαρρυθμό 86 του 2016 απόφαση του ΔΣΔΚΒ που αφορά στην έγκριση της πίεσης προϋπολογισμού οικονομικού έτους 17 και των ενταγμένων δράσεων σε αυτόν. Κύριε Πετρόπουλε, παρακαλώ. Θα αρκεστώ στο να πω ότι τα οικονομικά στοιχεία και δεδομένα τα έχουν λάβει και μάλιστα εγκέρωση οι συναδελφοί δημοτικοί σύμβουλοι. Είμαι διατεθειμένος. Εάν και φόσον τεθεί κάποια ερώτηση να απαντήσω. Κύριε Σιμιτζή του ΔΥΠΕΘΕ. Μια τεχνική ερώτηση, καταρχάς. Τα υπόλοιπα θα τα πω στην τοποθέτησή μου. Βλέπω ότι προβλέπεται αγορά φορτηγού δυό ταχύ αυτοκινήτου. Περιτίνος πρόκειται ακριβώς, Πρόεδρε. Στον περσινό προϊπολογισμό υπήρχε στο συγκεκριμένο κωδικό ένα ποσότητάκι των 12.000 ευρώ προκειμένου το ΔΥΠΕΘΕ λόγω της ακαταλληλότητας που υπάρχει το φορτηγό που έχει αυτή τη στιγμή στη δύναμή του να αναπληρωθεί. Δεν έγινε η αγορά πέρσι και φέτος στόχος είναι να επανδρώσουμε, εάν και φόσον βέβαια κριθεί, να επανδρώσουμε το ΔΥΠΕΘΕ ένα φορτηγό αυτοκίνητο το οποίο θα καλύπτει κυρίως τις ανάγκες μεταφορές των σκηνικών. Και μάλιστα θα ήθελα να σας πω και το εξής, με τις προδιαγραφές τις οποίες απαιτούνται και την αγορά να γίνεται από επαγγελματεία της Καβάλλας. Επομένως να εξοπλήσουμε το ΔΥΠΕΘΕ με ένα επιπλέον φορτηγό. Ποιο φορτηγό είναι χαλασμένο αυτή τη στιγμή, εννοείται το φιατάκι? Τώρα σας παρακαλώ, μη κύριε Πεδρόπολ, αφήστε δίκιο. Αυτή τη στιγμή το ΔΥΠΕΘΕ έχει δύο αυτοκίνητα. Το ένα είναι το βανάκι, το οποίο εξυπηρετεί τις ανάγκες μεταφοράς είτε προσκεκλημένων είτε καλύπτοντας και τις ανάγκες άλλων υπηρεσιών του Δήμου και το δεύτερο είναι το φορτηγάκι το μικρό, το μικρό το βανάκι, το οποίο μεταφέρει τα σκηνικά. Αυτό είναι σε άθλια κατάσταση. Και για αυτόν τον λόγο υπάρχει ο συγκεκριμένος κωδικός και επαναλαμβάνω ότι όταν κριθεί θα προβούμε στην αγορά του και στην αντικατάστασή του. Λοιπόν, πάμε κύριε Σιμιτζή, παρακαλώ. Θέλετε ερώτηση, κύριε Βέρο, παρακαλώ. Διαβάζοντας εδώ τον προπολεγισμό, να ρωτήσω λίγο τον κύριο Πεδρόπολο, τον πρόεδρο, υπάρχει μίωση της αποζημίωσης του καλλιτέχνητος και της αποζημίωσης του καλλιτεχνικού διευθυντή. Εσυγκρίσει με τα προηγούμενα χρόνια. Πόσο είναι η αμοιβή αιτισίως του καλλιτεχνικού. Μικτά είναι 2.000. 2.000 μικτά. Κύριε Σιμιτζή, παρακαλώ. Έχω πίσω μου για τον Ανέσιο Δημητριάδη, που είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου και ως πρώην πέος, μάλλον, προέδρος του ΔΥΠΕΘΕ. Συμμετέχει στο Διοικητικό Συμβούλιο, το πονάει και το αγαπά. Ψήφισε παρόν στο Διοικητικό Συμβούλιο, έχοντας τις ενστάσεις του, εμείς θα είμαστε λιγάκι πιο αυστηροί. Αναγκαστικά θα ψηφίσουμε αλληλυδικά. Για διάφορους λόγους, θα αναφερθώ σε κάποιους τελείως ενδεικτικά. Καταρχάς, η άποψη μας είναι ότι υπάρχει μια παράλογη διόγγωση των εξόδων, ένας προπολογισμός, δηλαδή, ο οποίος είναι αρκετά φουσκωμένος. Δεν εννοώ φουσκωμένος. Όταν χρησιμοποιώ τη λέξη φουσκωμένος, δεν εννοώ με ψέματα ή με αέρα κοπανιστό, ενώ με δράσεις, οι οποίες σε αυτή τη φάση, ενδεχομένως, δεν είναι απαραίτητες να γίνουν από το διπεθέτο δικό μας. Η αγορά του φορτηγού, για παράδειγμα. Έχω επανειλημμένα τοποθετηθεί και πέρυσι ακόμα ότι δεν χρειαζόμαστε το φορτηγό. Δεν χρειαζόμαστε να κάνουμε αυτό το έξοδο, που θα γεννήσει και άλλα έξοδα. Γιατί ποιος θα το οδηγάει το φορτηγό, αν είναι φορτηγό. Βεβαίως, αν είναι, δηλαδή, επαγγελματικής χρήσης, το ιδιωτικής χρήσης, αν είναι επαγγελματικό φορτηγό, μήπως θα μπορούσαμε καλύτερα να κάνουμε μια προγραμματική σύμβαση με το Δήμο, ούτως ώστε να μας δώσει καθόλου σαράβαλα. Υπάρχουν μια χαρά πολύ καλά αυτοκίνητα αγορασμένα από το πρόγραμμα θυσέας. Την εποχή, δηλαδή, τέτοια και δεν έχουν αποσβεστεί. Είναι καινούρια σε πολύ καλή κατάσταση φορτηγά αυτοκίνητα του Δήμου Καβάλλας. Ναι, έχει κάτι αρχαιολογή. Η διέκτα έχει κατασκεμμένα, οπότε ναι, δικαιολογείται. Έχει κάποια αρχαιολογή. Έχω την εντύπωση, κυρία Δήμαρχη, ότι δεν έχετε επισκεφθεί το αμαξοστάσιο, για αυτό δεν ξέρετε ότι υπάρχουν αγορασμένα αυτοκίνητα από το πρόγραμμα θυσέας το 2011. Το έχω επισκεφθεί και πρωί και απόγευμα και νύχτα. Τότε δεν σας έδειξαν τα καλά φορτηγά, φαίνεται, τα κρύβουν εκεί οι εργαζόμενοι άμα μου λέτε ότι είναι όλα σαράβαλα. Και στο κάτω κάτω είναι και ευθύνη σας αν επιτρέπετε στους εργαζομένους μας να οδηγούν σαράβαλα αυτοκίνητα. Μπορεί να προκαλέσουν κανένα... Αν δεν είναι όλα σαράβαλα, είναι κάποια σαράβαλα να τα αποσύρετε γιατί υπάρχει κίνδυνος και σε βάρος των καβαλιωτών. Εντί αυτή η περίπτωση, όχι μόνο σε βάρος των υπαλλήλων του δήμο μας. Από εκεί και πέρα, χωρίς να μακρηγορήσω, εκτιμάμαι ότι μέσα στο πλαίσιο αυτό της λογικής που διακατέχει τώρα τελευταία αντιδίκηση να κάνει ολοένα και περισσότερα πανηγύρια, ολοένα και περισσότερες γιορτές, έτσι λοιπόν και το ΔΥΠΕΘΕ εναρμονίζεται με αυτή τη λογική και ανεβάζει το λογαριασμό, ανεβάζει τον αριθμό των δράσεων, ανεβάζει το κόστος των εκδηλώσεων. Ψηφίζουμε λοιπόν όχι, γιατί θεωρούμε ότι είναι αντίθετο προς τον κανόνα που θεσπίσαμε και εμείς να έχουμε ολοένα και λιγότερα έξοδα στη λειτουργία παρόμοιων δράσεων του Δήμου. Ευχαριστώ με τον κ. Σιμηντζή, κ. Παπαδόπουλε. Παρόνι, πάτε κ. Παπάς, παρακαλώ. Και η δικιά μας παράταξη έχει ένα θέμα με τα αυξημένα έξοδα. Θεωρώ, εφόσον ο Σιμηντζής που του διατηρείται τον φίλο του και τον συνεργάν του κ. Ουγκόνη έχει ψηφίζει όχι και εμείς θα ψηφίσουμε όχι γιατί διαφωνήσαμε και τότε με τα έξοδα του κ. Ουγκόνη και με την επιλογή του κ. Ουγκόνη. Ευχαριστούμε τον κ. Παπά, κ. Βέρο, παρακαλώ. Κύριε Πρόεδρε, προηγουμένως κάναμε ένα ερώτημα για την αμοιβή του καλλιτεχνικού διευθυντή και αν μειώθηκε, βέβαια εντάξει. Σύμφωνα με αυτά που μας απάντησε ο κ. Πρόεδρος, ο αγαπητός ο κ. Πετρόπουλος, άρα η τισίωση είναι 24.000. Εδώ βλέπουμε στον προϋπολογισμό ότι στις αμοιβές προσωπικού, του έμιστο προσωπικού, δηλαδή διοικητικού, ηθοποιών προφανώς λέει και καλλιτεχνικού συνεργάτη. Είναι 183.000. Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι το προσωπικό, το έμιστο είναι δύο εργαζόμενοι, ήταν τέσσερις, παρέμειναν δύο. Δεν ξέρω αν έχει αυξηθεί. Μιλάμε για αυτούς που είναι μόνιμο προσωπικό. Ήταν τέσσερις, οι δύο έχουν μετακινηθεί στο δήμο και πληρώνονται από το δήμο. Άρα για δύο εργαζόμενους. Τώρα για τους ηθοποιούς. Δεν το καταλαβαίνω, έχουμε έμισους ηθοποιούς που πληρώνουμε διότι παρακάτω βλέποντας και τον προϋπολογισμό που λέει αμοιδές και έξοδα τρίτων, ξαναβλέπω πάλι αμοιδές ηθοποιών τέσσερις χιλιάδες ευρώ. Και αν πάω και κάπου σε ένα κωδικό στα έξοδα, βλέπω ότι πληρώνουμε και το ενίκιο του καλλιτεχνικού διευθυντή, αν δεν κάνω λάθος. Και θα ήθελα να ρωτήσω την αγαπητή την κυρία Δήμαρχο πώς είναι η αμοιβή της μηνιαίωση, ποια είναι η αμοιβή της. Θα ήθελα να το ξέρω, δεν είναι κάτι κρυφό. Αυτό αν θα μπει κάποιος στη διάδυα θα το δει, είναι φανερό. Πόσο αμοιβηται η μηνιαίωση, κυρία Δήμαρχος. Κυρία Δήμαρχη είστε εδώ. 2.050. 2.400 και έγινε τελευταία. Ωραία, ωραία, με αρκεί. 2.000. 1.900. Όχι, είχε 2.400. Δεν μας κάνουν κρατήσεις. Γιατί πέρα πέρα είναι η θέμα της καξιοδότησης από το θέμα του χάση. Λοιπόν, ευχαριστώ πολύ, κυρία Δήμαρχη. Δεν ήθελα ούτε να ακουστεί αυτό. Απλά ήθελα και θέλαμε ως δημοτική παράταξη να δείξουμε ότι είναι αδιανόητο. Τα χρήματα που προς θεού έτσι δεν έχουμε τίποτα είναι γνωσμένης αξίας. Καμιά αντίρρηση. Το έργο του είναι αυτό. Κρίνεται από όλους μας, από τους καβαλιότες. Έχει κριθεί και θα κριθεί. Καμιά αντίρρηση. Αλλά δεν είναι δυνατόν περίπου η αμοιβή καλλιτεχνικού διευθυντή να είναι η ίδια της Δημάρχης. Αυτά είναι αδιανόητα πράγματα. Η κρίση είναι για όλους. Οι μειώσεις είναι για όλους. Και θεωρώ ότι θεσμικά δεν στέκεται. Νομίζω ότι γίνομαι κατανοητός για αυτό που λέω. Λοιπόν, το έχουμε ξαναπεί ότι δεν ξέρω. Αλλά προσωπικά δεν αισθάνομαι. Εγώ μετά από 14 χρόνια δημοτικός σύμβολος δεν αισθάνομαι να τα ακούω αυτά και τουλάχιστον και να τα διαβάζω. Επίσης και για το λόγο που είπαμε και προηγουμένως για το νομικό πρόσωπο και ο νομικής αλληγγύης ότι δηλαδή εμείς θεωρούμε ότι οι πρόεδροι που δεν είναι πλήρους και από κλειστικής απασκόληση δεν πρέπει να αμίβονται. Για όλους αυτούς τους λόγους λέμε ένα μεγάλο όχι. Ευχαριστούμε τον κ. Σιμιτζή, τον κ. Βέρο, κ. Ποτόλιας παρακαλώ. Το σύστημα που ζούμε, κ. Πρόεδρε, και εμείς το ονομάζουμε Καπιταλισμό, εσείς πείτε το ποστόλι ή πείτε το παρίκα, σε αυτό το σύστημα λοιπόν οτιδήποτε κινείτε, θεωρείτε εμπόρευμα. Έτσι και ο πολιτισμός λοιπόν θεωρείται εμπόρευμα και πουλιέται και αγοράζεται. Βλέπουμε λοιπόν στον προϋπολογισμό του ΔΥΠΕΘΕ ότι από το Υπουργείο Πολιτισμού δεν υπάρχει φράγκο, δεν υπάρχει μία. Οπότε τι αναγκάζεται να κάνει για να μπορέσει να λειτουργήσει το σύστημα αυτό, αναγκάζεται να φορτώνει τα βάρες τους δημότες. Θα μου πει κάποιος, μα αφού προσφέρει πολιτισμό πρέπει οι δημότες να πληρώσουν, μα οι δημότες οι εργαζόμενοι πληρώσαν με τους άμεσους και αίμεσους φόρους για να έχουν και αυτό το αγαθό το πολιτισμό να απολαμβάνουν. Γιατί, αγαπητοί συνάρεφοι, ο πολιτισμός είναι αγαθό, δεν είναι εμπόρευμα. Με αυτή τη λογική λοιπόν εμείς λέμε όχι στον προϋπολογισμό και φυσικά δεν έχει καμιά σχέση με τα όχι που υπόθηκαν από όλες τις υπόλοιπες παρατάξεις οι οποίοι δέχονται αυτή τη λογική του πολιτισμού ως εμπόρευμα και γι' αυτό βάζουν επιμέρους ζητήματα. Ευχαριστώ πολύ. Ευχαριστούμε τον κύριο Ποτόλια. Κύριε Πρόεδρε, διακούστηκαν ορισμένα πράγματα στην αίθουσα τα οποία δεν αντιπροσωπεύουν... Αυτή την πρώτη δεν είναι χτεσινή. Εάν βέβαια δουλέψει το μικρόφωνο να... Λοιπόν, προς τον κύριο Σιμητσή. Κύριε Σιμητσή, θέλαμε να λέτε προηγουμένως κάνοντας με μορφή παρατήρηση στην κυρία Δήμαρχο γιατί δεν αλλάζουν τα υπόλοιπα αυτοκίνητα του Δήμου και να πάρουμε καινούργια. Σε καμία περίπτωση εγώ δεν θα διακυνδυνεύσω την σωματική ακεραιότητα των εργαζομένων του ΔΥΠΕΘΕ με ένα σαράβαλο αυτοκίνητο το οποίο αυτή τη στιγμή υπάρχει. Υπάρχει συγκεκριμένη πρόβλεψη και αν κριθεί από τη διοίκηση και από τους τεχνικούς οι οποίοι εργάζονται τότε θα το αγοράσουμε. Είμαι σαφής και κατηγορηματικός προς αυτή την κατεύθυνση. Σε ό,τι έχει να κάνει με τους δύο υπαλλήλους που είπε ο κ. Βέρος θα ήθελα να ενημερώσω ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν τρεις δυο κοιτικοί υπάλληλοι και τρία μόνιμα άτομα προσωπικό τεχνικής φύσιος στο Αντιγόνι Βαλάκου. Το ένα από αυτά, μάλιστα, είναι απόσπαση στο γραφείο του ΣΥΡΙΖΑ και για το λόγο αυτό αναγκαστήκαμε καλύπτοντας το συγκεκριμένο κενό και ένα ακόμη κενό το οποίο δημιουργήθηκε να προσλάβουμε δύο έκτα άτομα προσωπικό. Εάν υπάρχει κρίση ή αυστηρή κρίση γιατί προσλάβαμε δύο άτομα για να καλύψουμε τα κενά και για να βελτιώσουμε ακόμη περισσότερο την ποιότητα φιλοξενίας των θεατών καλύπτοντας, επαναλαμβάνω, τις ανάγκες του θεάτρου, τότε αυτό είναι αμάρτημα. Και κλείνοντας θα ήθελα να πω και κάτι άλλο. Τον Οκτώβριο του 2015, πέρσι δηλαδή πριν από ένα χρόνο και ένα μήνα ανέλαβα τις θύκες και τη διοίκηση του ΔΥΠΕΘΕ, το ταμιακό του υπόλοιπο ήταν 65.970 ευρώ. Σήμερα, 13 μήνες μετά και 15 μέρες πριν εκνεύσει το 2016, θέλω να σας πω ότι στο ταμείο του ΔΥΠΕΘΕ υπάρχουν 250.000 ευρώ. Αυτό ξέρετε τι σημαίνει? Ότι με καθαρό μυαλό, οριμότητα προσπαθήσαμε να λειτουργήσουμε το ΔΥΠΕΘΕ και θα το λειτουργήσουμε με τον ίδιο ακριβώς τρόπο και τη Νέα Χρονιά. Ευχαριστώ, κύριε Πετρόπουλο. Πάμε στο υπαρρυθμό 5, έγκριση της παριθμών 59 του 2016 απόφασης ΔΥΠΕΘΕ δημοτικό ΔΥΟ ΚΑΒΑΛΑΣ που αφορά την τρίτη αναμόρφωση προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2016. Κύριε Κουφαντζή, θέλετε κάτι να... παρών ο κύριος Παπαδόπουλος, κύριε Σιμιτζή. Ναι, κύριος Παππάς, ναι, ο κύριος Βέρος, παρακαλώ. Ναι, και κύριε Ποτόλια, παρακαλώ. Το υπαρρυθμό 6, θέμα. Η έγκριση της παριθμών 71 του 2016 απόφασης ΔΥΠΕΘΕ δημοτικό ΔΥΟ ΚΑΒΑΛΑΣ που αφορά την έγκριση του προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2017 και ολοκληρωμένου πλαισίου δράσης ΠΝΑΚΑΠΕΝΤΑ περιστοχοδοσίας οικονομικών αποτελεσμάτων του δημοτικού ΔΥΟ ΚΑΒΑΛΑΣ οικονομικού έτους 2017. Κύριε Σιμιτζή. Ναι, κύριε Παπαδόπουλος, κύριος Παπάς. Ναι, ο κύριος Βέρος. Όχι για τους λόγους που αναφέραμε και προηγουμένους. Όχι, κύριε Ποτόλια, παρακαλώ. Και το 5. Το 4 το γράψαμε, τι είπε ο κύριος Ποτόλιας. Ευχαριστούμε. Παρακαλώ, κύριε Σιμιτζή. Θέλω να κάνω μια δήλωση σε συνδυασμό και με την δήλωση του κυρίου Βέρου ότι εμείς απορρίψαμε αυτούς τους υπέροχους μισθούς διότι περιμισθόν πρόγειται των προέδρων των νομικών προσώπων. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα συνεχίσουμε, σαΐ, να τηρούμε αρνητική στάση όσον αφορά τις υπόλοιπες δράσεις των νομικών προσώπων. Γι' αυτό κιόλας στα περισσότερα ψηφίσαμε ναι. Ωραία. Θέλετε, κύριοι συνάδελφοι, εντάχει το 9, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17 κλπ μέχρι το 20 να τα περάσουμε... Συμφωνείτε? Ε, είναι τυπικά θέματα. Να τα πάρουμε λίγο γρήγορα και να τελειώσουμε. Λοιπόν, ξεκινάμε από το υπαρρυθμό του 9, έγκριση πρωτοκόλου οριστικής παραλαβής που έργουε ένα από περάτες του Βρεφονιπιακού Σταθμού Οδού Εκάβης. Εγκρίνεται? Οδού Εκάβης, λέμε. Πρόεδρε, λοιπόν, για τα έργα αυτά, για όλα τα θέματα που έχουμε, έγκριση οριστικής παραλαβής. Λοιπόν, με τις τεράστιες εκτώσεις που δίνονται στα έργα που κατασκευάζονται. Με τα αποτελέσματα που βλέπουμε σε πολλά έργα από αυτά να είναι απαράδεκτα. Με τις επιτροπές όπου κάνουν καλά τη δουλειά τους αλλά ποτέ δεν καταφέρνει η δική μας υπαράταξη να παραβρεθεί σε μια παραλαβή. Η έγκριση αυτή είναι που έρχεται στο Δημοτικό Συμβούλιο, έρχεται για να καλύψει τυχόν προβλήματα που υπάρχουν στα έργα. Με αυτή την έννοια λοιπόν, εμείς λέμε ότι δεν θέλουμε να δώσουμε αυτή την έγκριση για όλα τα θέματα που έχουν σχέση για πρωτόκολλο οριστικής παραλαβής. Τι λέτε παρόν? Όχι, όχι, κατά. Να μην τα παραλάβουμε? Να τα παραλάβετε εσείς, χωρίς τη δική μας συμμετοχή. Λοιπόν, εντάξει. Το υπαρρυθμό 10, απόρριψη ένστασης επί της αποφάσισης έκπτωσης του αναδόχου εταιρείας Bono Satay, του έργου εσωτερική οδοπία δημοτικής ενότητας Καβάλας έτους 2015. Λοιπόν, ο κύριος, η εταιρεία του Bono Satay, όπως ξέρετε, ήταν ανάδοχος στα ασφαλτικά του Δήμου Καβάλας. Δεν ακούγεται, κύριε Φιλιππίδη, παρακαλώ λίγο. Η εταιρεία Bono Satay, το έτος 2015, ανέλαβε τα ασφαλτικά του Δήμου Καβάλας. Ο κύριος Bono, ούτε πότε ασχολήθηκε με την Ευρωκλαβία, ούτε πότε αποφάσισε να δουλέψει. Οπότε, ακολουθώντας τις νόμιμες διαδικασίες, τον κηρύξαμε έκπλοντο την πρώτη φορά, την οποίαν το Περιφερειακό Τεχνικό Συμβούλιο απέρριψε την έκκτωση. Από κει και μετά του δόθηκε παράταση, επί της οποίας, αν θυμάστε, υπέβαλε ένσταση, η οποία απερρύφθη, του ζητήθη, εν πάση πλευτός, να ξεκινήσει, δεν ξεκίνησε. Οπότε, μετά από επισπεύσεις που κατά νόμο προβλέπονται, πάλι κηρύχθηκε έκκτωτος. Αυτή τη φορά, το Τεχνικό Συμβούλιο επικύρωσε την απόφαση της διευθύνουσας υπηρεσίας για την έκκτωση και έρχεται το θέμα που ούτως ώστε να απορριφθεί και να καταστεί μόνιμη έκκτωση. Δεν μπορεί. Ούτε κάνει ενδιαφέρον. Ένα τετραγωνικό ασφαλτικό δεν έκανε. Λοιπόν, επομένως απορρίπτεται οι ένστασης. Γιατί έκανε όμως ένσταση? Έτσι για λόγο. Στο υπαρρυθμό 11, συγκρότηση επιτροπής προσωρινής και οριστικής παραλαβής του έργου διαρρυθμίσεως ουτερικών χώρων προ του ΓΙΑΛ, ο κύριος Τσουρουκίδης τακτικό μέλος και ο κύριος Ποτόλιας αναπληρωματικό. Είδατε μη λέτε αυτό, αμέσως σκληρωθήκατε. Στο υπαρρυθμό 12, συγκρότηση επιτροπής προσωρινής και οριστικής παραλαβής του έργου επανατοποθέτησης αγάλματος αγνώσου στρατιώτη βαλκανικού πολέμου στην πλατεία Κονσουλίδη και επέκταση πεζοδρομίου στην οδό Ιρούς, ο κύριος Πετρόπουλος με αναπληρωματικό τον κύριο Κουφατζή. Στο υπαρρυθμό 13, συγκρότηση επιτροπής προσωρινής και οριστικής παραλαβής του έργου εγκατάσταση μέτρων πειρασφάλεια στα κτίρια Α και Β Δημαρχείου Κρινίδων, η κυρία Μπαλτζίδο με τον κύριο Μουριάδη αναπληρωματικό. Στο 14, συγκρότηση επιτροπής προσωρινής και οριστικής παραλαβής του έργου τοποθέτηση κολονακίων σε πεζοδρόμιο Δημοτικής Ανόητος Καβάλας, ο κύριος Τσανναξής και ο κύριος Παπάς Λεωνίδας αναπληρωματικός. Στο υπαρρυθμό 15, συγκρότηση επιτροπής προσωρινής και οριστικής παραλαβής του έργου επισκευές στο κοινωτικό κατάστημα Κρυονερίου, ο κύριος Ξανθόπουλος τακτικός, ο κύριος Μιχαλάκης αναπληρωματικός. Στο υπαρρυθμό 16, συγκρότηση επιτροπής προσωρινής οριστικής παραλαβής του έργου κατασκευές επισκευές στο 18ο Δημοτικό Σχολείο, ο κύριος Τζαντζάρης τακτικό, η κυρία Δρακωνάκη αναπληρωματικό. Στο υπαρρυθμό 17, συγκρότηση επιτροπής προσωρινής οριστικής παραλαβής του έργου κατασκευή για αντιπαγωγική προστασία οδού στις Κρινίδες. Στο 17, ο κύριος Καζανίδης με την κυρία Κλονάρε αναπληρωματική. Στο υπαρρυθμό 18, έγκριση πρωτοκόλου προσωρινής παραλαβής του έργου βελτίου πρόσβασης για το Νέο Γενικό Νοσοκομείο Καβάλλας, προσωρινή παραλαβή. Θέλουμε να ρωτήσουμε λίγο τον κύριο Αντιδήμαρχο. Κύριε Αντιδήμαρχε, συνησίγηση και στο τέλος. Λέτε ότι παρακαλούμε να εγκρίνετε το συνημένο πρωτόκολλο προσωρινής παραλαβής του έργου του θέματος και να αποφασίσετε σχετικά με τις αιτούμενες αποζημιώσεις. Ευχαριστούμε πολύ. Ευχαριστούμε πολύ. Παρακαλούμε να εγκρίνετε το συνημένο πρωτόκολλο προσωρινής παραλαβής του έργου του θέματος και να αποφασίσετε σχετικά με τις αιτούμενες αποζημιώσεις. Ευχαριστούμε πολύ. Λοιπόν, εγκρίνετε λοιπόν το πρωτόκολλο της προσωρινής παραλαβής και τέλος. Να καταγραφείς τα πρακτικά. Παρόν ο κύριος Παπαδόπουλος. Το copy paste έγινε λάθος. Έλα κύριε Παπαδόπουλο παρακαλώ. Δεν ήθελα να διακόψω γιατί από το 11 θέμα μέχρι και το 17 αλλά και πιο κάτω από ό,τι θυμάμαι κύριε δήμαρχε είναι διάφορες έτσι μικρά εργάκια δωδεκάρια νομίζω αν δεν κάνω λάθος και το ρωτώ το εξής. Αυτά γιατί δεν μαζεύτηκαν, γιατί είναι μεγάλα νούμερα. Γιατί δεν μαζεύτηκαν ανακατηγορίες να γίνει κάποιους διαγωνισμούς για να μπορέσουν ο καθένας δηλαδή δείχνεται ότι γίνεται δουλειά σε ιμετέρους και δεν υπάρχει δικαιοσύνη και αξιοκρατία. Θέλω πραγματικά να μας απαντήσετε για ποιον λόγο συμβαίνει αυτό. Κοιτάξτε να δείτε, όσον αφορά... Είπε μία διτήθα, σιγά τώρα θα μιλάμε σε κάθε τύπο θα λέει ο σύμβουλος να το πάρει πίσω. Λοιπόν θα απαντήσει ο κύριος αντιδύματος, σας παρακαλώ κ. Καλενταρίδη. Λοιπόν, θα επικαλεστώ τη μαρτυρία του κ. Μουλτασάγα και του κ. Ποτόλια οι οποίοι πήραν εκατάσταση των εργολάβων, οι οποίοι κατά καιρούς ανέλαβαν αυτές τις δουλειές οι οποίοι είναι τελείως μέσα από ας πούμε τη δεξαμηνή όλων των εργολάβων οι οποίοι δουλεύουν μέσα στην πόλη της Καβάδας. Στο 18ο θέμα κύριε Βέρο είμαστε. Ναι. Στο 18ο θέμα. Τέλος πάντων ανέφερε και μέσα στα... Και τέλος γιατί ήταν τα δωδικάρια. Τα δωδικάρια ήταν γιατί τα προβλήματα αυτά δεν παρουσιάστηκαν όλα μαζί ταυτόχρονα για να τα κάνω μια μελέτη όπως είπατε. Υπήρχαν θέματα τα οποία παρουσιάστηκαν σε διάφορους χρονικές περιόδους. Αναγκάστηκα να τα αντιμετωπίσω άμεσα και γι' αυτό έγινε αυτό το πράγμα. Δεν υπάρχει άλλη λογική. Έτσι κι αλλιώς κάθε χρόνο όπως ξέρετε έχουμε τα έργα των συντηρήσων. Αυτά ξεπερνούσανε αυτού του είδους της εργασίας. Ήτανε αυτοτελεία από μόνο τους έργα. Και γι' αυτό έγιναν αυτά τα δωδικάρια. Οι εττούμενες αποζημιώσεις είναι τι? Υπάρχουν εττούμενες αποζημιώσεις. Δεν υπάρχουν επομένως εττούμενες αποζημιώσεις και εγκρίνουμε μόνο το πρωτόκολλο προσωρινής και οριστικής... Και οριστικής. Όχι το 18, συγγνώμη. Προσωρινής παραλαβής. Επομένως εγκρίνετε. Ναι, το σημειώνουμε στα πρακτικά ότι διαγράφεται. Κύριε Ποτόλια, παρακαλώ. Εγώ ψηφίζω όπως και το προηγούμενο πρόεδρε που είχε σχέση με οριστική παραλαβή. Αλλά εδώ θα ήθελα να προτείνω το εξής. Να κάνετε ένα διαγωνισμό για τον κόμβο που είναι εκεί μπροστά στο στρατόπεδο που να λέτε όποιος βρει, ποιος έχει προτεραιότητα θα του χαρίσουμε σαΐ για όλη τη ζωή τα δημοτικά τέλη. Εκεί ο δρόμος θα γίνει ένα ατύχημα και δεν ξέρω ποιους θα τρέχουν. Ποιος έχει προτεραιότητα και ποιος το βρει, κερδίζει. Μόλις το κάνει ο Τσέλιος στην εκπομπή του θα το διορθώσουμε, μην σταναχωριέστε λοιπόν. Πάμε παρακάτω. Το υπαρρυθμό 19, έγκριση πρωτοκόλου προσωρινής και οριστικής παραλαβής του έργου κατασκευή δημοτικών δρόμων στον Αμυγδαλώνα για πρόσβαση στην κλινική Λιδία. Έχουμε κάποια αντίρρηση σε αυτό? Το υπαρρυθμό 20, έγκριση πρωτοκόλου προσωρινής και οριστικής παραλαβής του έργου επισκευή νότιου περιμετρικού τείχου του Πρώτου Γυμνασίου Καβάλλας. Το 21, έγκριση πρωτοκόλου οριστικής παραλαβής του έργου κατασκευές για άρρηση επικίνδυνότητας παιδικών χαρών. Εγκρίνεται και τα πλειοψηφία. Το υπαρρυθμό 22, έγκριση πρώτο απέ το έργο επισκευές χρωματισμής στο εκθεσιακό κέντρο Απόστολος Μαραδύρη στη Νέα Καρβάλη. Εγκρίνεται. Το υπαρρυθμό 23, έγκριση πρακτικού εκατοστής δωδεκάτης Συνεδρίας της Επιτροπής Κυκλοφορίας και Προσβασιμότητας. Εγκρίνεται. Λοιπόν, εμείς λέμε ναι, αλλά θα παρακαλέσω πολύ τον αγαπητό τον Πρόεδρο, νομίζω είναι ο κ. Τσουρουκίδης, στην Επιτροπή αυτή. Κύριε Τσουρουκίδης, σας παρακαλώ πολύ να δείτε το θέμα της ενημέρωσης της συμμετοχής των μελών, διότι ο εκπρόσωπος μας, ο κ. Δέλης Σταμάτης, μας ενημέρωσε ότι εδώ ενώ γράφεται στο πρακτικό ότι κλήθηκαν κανονικά και είναι απ' όντως, δεν ενημερώθηκε και δεν ενημερώνεται στις τελευταίες συναιδριάσεις. Και ενώ έχει ενημερώσει, όπως και κάποιοι άλλοι, ότι θα πρέπει τηλεφωνικά να ενημερώνονται, διότι δεν έχουν τη δυνατότητα λόγου του επαγγέλματός τους, δεν ενημερώνται. Και μάλιστα κάποια στιγμή, και καλώς ήρθε και πώς το ανακάλυψα, γιατί κάποια στιγμή ήρθε το πρακτικό, χωρίς να γράφω ούτε ποια μέλη ήταν παρόντα, ούτε ποια αποσιάζαν. Και έτσι επικοινώνησα μαζί του, αλλά και γιατί ήθελα να δω και αν έχει κάτι να μου πει. Και μου είπε ότι ποια επιτροπή. Εγώ δεν ειδοποιήθηκα σε αυτή την επιτροπή. Σας παρακαλώ πολύ ότι τουλάχιστον αυτοί οι οποίοι δεν έχουν τη δυνατότητα ηλεκτρονικά, γιατί κάποιοι λόγου του επαγγέλματός δεν μπορούν να βλέπουν. Έχουν δώσει τα τηλέφωνά τους ένα, δύο, τρία σταθερά κινητά, να ενημερώνονται έγκυρα και να συμμετέχουν. Ευχαριστώ πολύ. Ναι, κύριε Βέρο, ευχαριστούμε. Κύριε Πατώλια, παρακαλώ. Σε μία από τις ρυθμίσεις της κηλοφοριακές, κύριε Πρόεδρε, αυτό που αφορά στην πεζοδρόμηση γύρω από τον κινηματογράφο Ώσκαρ, λοιπόν, εκεί θεωρώ ότι έχουμε αλλαγή σχεδίου πόλης. Και αυτές οι αλλαγές γίνονται χωρίς να τηρούνται οι σωστές διαδικασίες. Παράδειγμα, θέλω να ρωτήσω συνεδρίες η Επιτροπή Σχεδίου Πόλεως Ρυθμιστικού και Συνεικειών, όπως την ονομάσαμε, για να αποφανθεί γι' αυτό το θέμα. Γιατί η οποιαδήποτε παρέμβαση γίνει εκεί, λόγω της αλλαγής αυτής, θα είναι παράνομη αν δεν προχωρήσει με τις σωστές διαδικασίες. Εγώ, λοιπόν, σε αυτή την περίπτωση της αλλαγής του σχεδίου πόλης, το πρώτο κομμάτι της εισήγησης, είμαι αρνητικός. Εντάξει, ευχαριστούμε τον κ. Ποτόλια. Πάμε στο υπαρρυθμό 7 θέμα. Μα για την Επιτροπή δεν θα μου πει κανείς αν συνεδριάζει ή όχι. Ποιο το? 24. Πείτε. Α, ναι, το αυτό. Εδώ έχουμε αλλαγή σχεδίου πόλης, κύριε Αντιδήμαρχη. Από δρόμος γίνεται πεζόδρομο. Εντάξει, με μία σημεία. Τώρα το 24 θέμα είναι το κ. Γκίκας εδώ για να μην καθυστερούμε. Έγκριση της υπαρρυθμών 4 του 16 απόφασης του ΔΣΝΝ της Δημοτικής Κοινότητας Νέας Καρβάλης που αφορά στην ανακήρυξη ως μεγάλης ευεργέτηδας της κ. Καπλανίδου Δρυμάλλα Ελένης. Κυρία Δήμαρχη θέλετε να το εισηγηθείτε. Νομίζω ότι θα συμφωνεί όλο το σώμα ότι η γυναίκα αυτή πραγματικά υπήρξε ευεργέτης και όχι μόνο της τοπικής κοινωνίας στην Καρβάλη και όλου του Δήμου Καβάλλας. Και το οικόπεδο έδωσε και χρήματα και νομίζω ότι κατ' ελάχιστον το μόνο που μπορούμε να κάνουμε για αυτή τη γυναίκα είναι να την ανακηρύξουμε όπως της υποσχεθήκαμε εξάλλου μεγάλη ευεργέτηδα, είναι μάλιστα μεγάλης ελικίας να προλάβουμε να το κάνουμε εγκαίρως πριν να τη χάσουμε και όλα τη γυναίκα. Σωστά, είναι μεγαλόψυχη όντως κ. Καπλανίδου και μακάρι να έχουμε κι άλλους δημότες σαν την κ. Καπλανίδου. Νομίζω ότι σας εκφράζω όλους εκτός αν έχει κάποιος αντίρρηση. Υπάρχει κάποια αντίρρηση? Ο κ. Σιμετζούς, παρακαλώ. Επειδή σε ένα μεγάλο βαθμό το έργο ολοκληρώθηκε στη δική μου διοίκηση και την γνώρισα προσωπικά την κ. Καπλανίδου, είναι άξιο μνία στο γεγονός ότι στην Καβάλλα για διάφορους λόγους δεν είναι ανεπιγμένη η χορηγική συνείδηση. Δεν είμαστε υπηρότικοι πόλοι, δεν είμαστε δυτικομακεδονικοί πόλοι, δεν είμαστε νησιωτικοί πόλοι. Εκεί που υπάρχει τέλος πάντων πολύ ανεπιγμένη αυτή η χορηγική συνείδηση. Άρα λοιπόν, εξυπηρετεί και μία σκοπιμότητα. Πέρα από την ευγνωμοσύνη που όλοι βέβαια εξηλώνουμε με πολύ μεγάλη αγάπη προς την κ. Καπλανίδου για αυτό που έκανε, που ήταν τεράστιο πραγματικά, γιατί από το ισθέριμά της το έδωσε. Δεν ήτανε καμιά γόνος εφοπλιστικής οικογενείας, δεν ήτανε κάποια πάμπλουτη κυρία η οποία τέλος πάντων διέθεσε και μερικά από τα περισσεύματά της. Εδώ μιλάμε ότι έδωσε από αυτό το οποίο στερήθηκε ίδια. Λοιπόν, ήταν πολύ σημαντικό αυτό που έκανε και μακάρι να τη μιμηθούνε και άλλοι και αυτή τη σημασία έχει κιόλας στην αναγνώριση της πράξης της από το Δημοτικό Συμβούλιο ότι μακάρι να υπάρξουν και άλλοι καβαλιώτες σιγά-σιγά να τη μιμηθούνε την κ. Καπλανίδου όπως υπήρξαν στο παρελθόν άλλοι ευεργέτες όπως για παράδειγμα ως Αμέρικας, έτσι αναφέρω Αμέρικα, έτσι ανατεχεί όνομα. Λοιπόν, μακάρι λοιπόν να υπάρξουν και άλλοι ευεργέτες στον τόπο μας. Ευχαριστούμε τον κ. Σιμιτζή. Συμφωνούμε επομένως. Συμφωνούμε. Το υπαρρυθμό 7 θέμα. Απόρριψη της υπαρρύθμου Πρωτοκόλου 64289 του 16. Ένστασης... Από εδώ η διατύπωση είναι μαύρα χάζια και άραχνα λοιπόν, τέλος πάντων. Ένστασης της Κοινοπραξίας Ιατράκης Ιωάννης Μπουμπούνας Μιχαηλίδου ο μικρόν εψηλον για το έργο του θέματος που κατατέθηκε ενώπιον της προησταμένης αρχής των τεχνικών υπηρεσιών Δήμου Καβάλλας κατά της υπαρρυθμών Πρωτοκόλου 61721 του 16 Απόφασης του Διευθυντή Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Καβάλλας και κάθε άλλο εγγράφο που τη συνοδεύει για το υπόέργο 1 Αναβάθμιση κτυριακών υποδομών και του κτυρίου διοίκησης διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου του Σπαιδόπολης, της ενταγμένης πράξης αναβάθμιση χώρων φιλοξενίας και εξωτερικών χώρων ψυχαγωγίας και προμήθεια εξοπλισμού στην Παιδόπολη Καβάλλας. Το θέμα αυτό το είχαμε αποσήρει την προηγούμενη φορά, όπως θυμάστε, για να ενημερωθεί πλήρως η αντιπολίτευση ο κ. Φιλιππίδης, παρακαλώ. Λοιπόν, εγώ ακολουθώντας τις πιταγιές και τις συμβουλές του κ. Παπά, θα κάνω μια γενική αναδρομή ιστορική πάνω στο έργο, δοδοθάνοντας ότι το Δημοτικό Συμβούλιο αποτελείται από πολιτικούς, μεταξύ των οποίων και εγώ. Την όμως συμμερίζουμε και ασπάζουμε και γι' αυτό εισηγούμε το θέμα της διευθύνου σας υπηρεσίας, της τεχνικής υπηρεσίας του δ. Καβάλλας και γι' αυτό παρακάλεσα ούτως ή άλλως τον διευθυντή και την επιβλέπουσα να παρευρίσκονται σήμερα. Ούτως ώστε... Το λόγο για τον οποίο να απορρίπτουν την έσταση της συγκεκριμένης αναδόχου επιχείρησης και επίσης παρακάλεσα και τον νομικό του δ. Καβάλλας, τον κ. Παπαράλη, ο οποίος προφανώς θα πει για τη νομιμότητα της πράξης αυτής. Λοιπόν, ο κ. η συγκεκριμένη κοινοπραξία από ένα σημείο και μετά και συγκεκριμένα από την περίοδο που ζητήσαμε να γίνει η διοικητική παραλαβή των κομματιών που είχε ολοκληρώσει δυο κοιτώνες, το κτήριο διοίκησης μαζί με τα μαγειρεία, να γίνει μια διοικητική παραλαβή ούτως ώστε να μετακινηθούν τα παιδιά, οι υπηρεσίες, στους καινούργιους χώρους και στη συνέχεια να συνεχίσει την εργολαβία. Κάντα την διοικητική παραλαβή σημειώθηκαν διάφορες κακοτεχνίες για τις οποίες του έγιναν ειδικές διαταγές με την οποία του ζητούσαν να αποκαταστήσει αυτού του είδους τις βλάδες, τις οποίες μερικώς έκανε. Από εκεί και μετά ξεκίνησε μια βιομηχανία ηλιογραφίας με την οποία ζητούσε ένα σωρό θέματα, είχε καθυστερήσει σχετικά με την παράδοση των χώρων, όχι το ένα, όχι το άλλο. Έτσι, λοιπόν, ζήτησε διάλυση σύμβασης, μια φορά η οποία ήταν λίγο συλλομπλεγμένη, είναι η αλήθεια, ζητούσε διάλυση χωρίς να έχει κάνει προηγουμένους διακοπή εργασιών, επανήλθε με δικαστικό επιμελήτη με καινούργια έτηση διάλυσης. Γενικώς υπήρχε μια εμπλοκή νομοθεσίας ανάλογα με το τι τον συνέφερε ο 3669 με τον 4412, παρόλο ότι προβλέπεται από τον 4412 ότι όπως ξεκίνησε η εργολαβία με τον νόμο που ξεκίνησε η εργολαβία, με τον ίδιο νόμο τελειώνει. Λοιπόν, και από εκεί και μετά, αν θυμάστε, είχε έρθει στο προηγούμενο συμβούλιο με το οποίο ζήτησε προφορικά να μην του δοθεί η παράδοση στην οποία ο ίδιος ζήτησε, πράγμα το οποίο δεν έγινε και δεχτό. Λοιπόν, σήμερα, πέρα από την εισήγηση αυτή η οποία αφορά την απόρριψη της διάλυσης της σύμβασης στην οποία αιτήθηκε, να σας γνωρίσω, όπως άλλωστε το γράφει και η εισήγηση μέσα, η συγκεκριμένη κοινοπραξία βρίσκεται σε καθιστός έκδοσης κατά πρώτων βαθμών, να πω έτσι, με απόφαση του Διευθυντή της Τεχνικής Υπηρεσίας. Θεωρώ την εισήγηση πλήρως αληθή, νόμιμη και θέλω, αν έχετε και εσείς την ίδια άποψη, να την ψηφίσετε. Ευχαριστώ. Όποιεςδήποτε, φυσικά, εννοείται, παρουσιαστούν απορίες όσον αφορά το νομοτεχνικό θέμα, γιατί τέτοιο είναι. Αυτά, προφανώς, είναι εδώ η κυρία Κουσλαγίδου και ο κύριος Χαραλαμπίδης, διευθυντής, οι οποίοι θα σας απαντήσουν και θα σας εξηγήσουν ό,τι θέλετε. Έχω άποψη τεχνική, επί του συγκεκριμένου θέματος, να δηλώσω. Όμως, δεν θέλω να εμπλακώ, γιατί, όπως ακριβώς σας είπα, στη συγκεκριμένη περίπτωση εγώ εισηγούμαι το θέμα ως πολιτικός. Ευχαριστώ. Θέλετε να δώσουμε τον λόγο στους υπηρεσιακούς παράκοντες για να ενημερώσουν το ζώμα. Ωραία, λοιπόν, επομένως να δώσουμε για πέντε λεπτά στον εκπρόσωπο της κενοπραξίας, παρακαλώ. Καλησπέρα σας. Ήχα έρθει και στον προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο που είχατε δώσει την παράταση και επανέρχομαι τώρα στο θέμα. Εγώ στις 29 Αυγούστου ζήτησα παράταση γιατί λόγω πετιότητας της υπηρεσίας και όχι πετιότητας της δικάς μου, ο χρόνος τελείωνε στις 30 Σεπτεμβρίου και δεν μπορέσε η υπηρεσία να ολοκληρώσει τις ενέργειες για να τελειώσω εγώ το έργο. Από τη στιγμή που του ζήτησα εγώ να μου παραδώσουν χώρους για να μπορέσω να τελειώσω το υπόλοιπο έργο, ξεκινάει ένα παιχνίδι ότι έχει μια έδικη διαταγή για κακοτεχνίες. Οι κακοτεχνίες μπορεί να είναι ότι στη πόρτα δίπλα έλειπε ένα κομματάκι 5 εκατοστάτους οβατεπί γιατί μπήκε μετά η πόρτα ή γιατί ο αρμός στο πλακάκι μπορεί να ήταν. Αυτά μπορούν να θεωρηθούν κακοτεχνίες μόνο από κάποιους υπερβολικούς ανθρώπους. Δεν υπήρχε θέμα κακοτεχνίας, δηλαδή κάποια κατασκευή, κάτι ήταν στραβό, κάτι δεν είχε πει σωστά, κάτι δεν λειτουργούσε. Υπήρχαν κακοτεχνίες ότι κάπου σε κάποιους σημείους μπορεί να έχει ελευρωθεί ένα στίχος και να θέλει ξαναβάψιμο. Αυτές του είδους κακοτεχνίες. Τέλος πάντων, εμείς ανταποκριθήκαμε, φτιάξαμε αυτές τις κακοτεχνίες με έγγραφο που μας στείλαν αυτή τον Ιούλιο, έκτοτε κάθε φορά που ζητούσα εγώ από την υπηρεσία να μου παραδώσει χώρος για να δουλέψω ή τους έχω στείλει χαρτί και τους λέω εφόσον κατοικούνται οι δυο κοιτώνες αυτά τα παιδιά και η άλλη είναι από τους εργαζόμενους της διοίκησης κατηλειμμένοι, πέστε μου πού μπορώ να δουλέψω. Υπήρχαν εργασίες, ασφαλτοστρώσεις, γήπεδα, μπάσκετ, περίφραξη, καζόν, δέντρα, που μπορούσα να τα δουλέψω στο περιβάλλον το χώρο. Τους ζήτησα με χαρτί μου στις 4 Αυγούστου να μου ορίσουν σε ποιες θέσεις θα γίνουν αυτές οι εργασίες. Ακόμα δεν έχω πάρει απάντηση. Είναι που η υπηρεσία δεν με καθυστερεί. Και εφόσον έγινε ιδική παραλαβή και μέσα μάλιστα στην ιδική διαταγή, γράφει ότι εκτελέστηκαν οι εργασίες εκτός από κάποιες εργασίες οι οποίες για να εκτελεστούν απαιτείται η έγκριση ανακεφαλωτικού πυραγκαργασιών, ο οποίος δεν έχει γίνει ακόμα. Εμείς υποβάλαμε σχέδιο ανακεφαλωτικού το Μάρτιο του 2016. Έχει σχεδόν 9 μήνες και ακόμα δεν έχουμε πάρει απόφαση έγκρισης γι' αυτό το θέμα. Πέρασε ο καιρός, δεν έδωσε έγκριση παράτασης η προησταμένη αρχή. Και κάνω αίτηση διάλυσης συμβάσεις λόγου παρέλεψης ισοριακής προθεσμίας. Αυτό είναι νομικό θέμα κατασκευαστικό. Και μου απορρίπτει η υπηρεσία την ένστασή μου ότι υπάρχει προθεσμία μετά από προέγκριση που έδωσε η διαχειριστική αρχή. Μετά από σύμφωνει γνώμη της διαχειριστικής αρχής. Ενώ ξέρουν πολύ καλά ότι ο νόμος ορίζει ότι τις παρατάσεις τις δίνει η προησταμένη αρχή το Δημοτικό Συμβούλιο. Κάνω ένσταση επί τις αποφάσεις αυτής που εξηγάζεται σήμερα και στο ενδιάμεσο στέλνουν στο Δημοτικό Συμβούλιο να εγκριθεί η παράταση του έργου μέχρι το Μάρτιο που είχα ζητήσει. Μου στέλνουν χαρτί ειδική πρόσκληση να εκτελέσω εργασίες που κανονικά ο νόμος λέει όταν υπάρχουν πλημέλειες σε εργασίες ή κάτι δεν έχει γίνει σωστά, τότε ζητάς από τον ανάδοχο να το κάνει και μου ζητάνε έξτρα εργασίες οι οποίες δεν είχα εκτελέσει ποτέ. Τις μισές έχω εκτελέσει, παρένθεση, από αυτές που δώσανε αλλά μέσα σ' αυτές τις εργασίες μου λέγανε να εγκαταστήσω ασανσέρ κλίμακας ΑΜΕΑ εντός 15 ημερών. Αυτό το ασανσέρ επειδή έχουμε βάλει και σε άλλο έργο από την ημέρα που θα πούνε σε ποιο μέρος θα μπει θέλει 90 μέρες παράδοση γιατί έρχεται από το εξωτερικό και εμένα μου στέλνουν χαρτί να το κατασκευάσω και να το τοποθετήσω σε 15 μέρες λαμβάνοντας γνώση το πού θα μπει με την ειδική πρόσκληση. Φυσικά αυτό δεν γίνεται να γίνει. Εκτέλεσα τις μισές εργασίες και τις άλλες μισές που θέλαν να γίνει να εγκριθεί ο ανακεφαλωτικός γιατί τους λέω δεν υπάρχουν ποσότητες για να γίνουν αυτές λέει θα τα κάνεις όπως λέει η προμέτρηση του δεύτερον ανακεφαλωτικού χωρίς να είναι εγκεκριμένος και αυτές οι εργασίες οι οποίες ή θα γίνουν μισές δηλαδή κέντρο πυρανοίχνευσης να κάνω εγώ τη μισή εργασία και πώς θα με πληρώσουν εφόσον είναι ένα το κέντρο και να κάνω αυτές τις εργασίες και με βγάζουν έκτοτο δηλαδή από τη μία δεν δέχονται την έσταση μου ή την έτηση μου για διάλεση σύμβασης και από την άλλη με βγάζουν έκτοτο με εργασίες που δεν μπορούσαν να γίνουν σε 15 μέρες αν αυτό δεν είναι εμπεγμός δεν είναι κυνηγητό τότε τι είναι δηλαδή ζητάω εγώ να διαλύσουμε τη σύμβαση και λένε στην υπηρεσία ότι εντάξει τα έργα γίνονται για μας γίνονται για τα ορφανά παιδιά που είναι στο Ίδρυμα της Παιδόπολης και ξαφνικά μου στέλνουν χαρτί έκτοσης δηλαδή θέλουν να γίνει το έργο ή δεν θέλουν να γίνει το έργο εγώ σας έχω πει ότι δεν θέλω από τις 5 Νοημβρίου και εσείς με κοροϊδεύετε κύριε Φιλιππίδη πες μου τις κουμπάρες συνέχεια δεν γίνεται αυτό κάποιος πρέπει να αναλάβει σοβαρά τις ευθύνες γιατί αυτό εδώ είναι αδικοπραξία δήμαρχε έχει δυο χρόνια σχεδόν ο πρώτος ανακεφαλωτικός δήμαρχε για να εγκριθεί επέβαλα χαρτιά το Νοέμβριο και εγκρίθηκε μετά από ένα χρόνο όλες αυτές οι καθυστερήσεις γι' αυτό και η υπηρεσία έχει δώσει την οριακή προθεσμία η οποία έχει λήξει το Μάιο δεν μπορεί να δώσει άλλη προθεσμία μόνη της το έργο υφίσταται με προθεσμίες με παρατάσεις που ζητάω εγώ αλλά να προσπαθώ εγώ να κάνω το έργο αλλά να προσπαθεί και η υπηρεσία να κάνει το έργο δεν θα προσπαθώ μόνος μου εγώ από το Πάσχα κάθομαι υπήρχε μια διακοπή εργασιών για ένα μήνα λόγω μη πληρωμής βέβαια αυτό δεν ήταν ευθύνη νομίζω της υπηρεσίας που δεν υπήρχαν τα λεφτά και μετά με το που ξεκινάω τα λεφτά ξεκινάω τις εργασίες και τους λέω παραχωρήστε μου χώρο και κάθε φορά που τους ζητάω ένα χαρτί εγώ υπάρχουν μέσα τώρα θα τα δείτε και στην ενέα ένσταση που θα κάνω για την έκτοση κάθε φορά που τους ζητάω σε ένα χαρτί δώστε μου χώρο να δουλέψω μου στέλνουν επίσκεψη εργασιών σύμφωνα με την τέτοια δική διαταγή απάντηση για κανένα θέμα ακόμα και τις εγκρίσεις των υλικών που πρέπει να εγκρίνει η υπηρεσία πρέπει να είναι σωματός στο έργο εγώ δεν έχω απόφαση να εγκρίσω ακόμα δύο χρόνια τώρα μετά από ένα χρόνο παραδόθηκαν τα μισά μετά από ένα χρόνο θα παραδοθούν και τα άλλα μισά Δήμαρχε νομίζω ότι είμαι μεγάλος άνθρωπος πλέον και δεν είμαι μωρό παιδί για να με κοροϊδεύουν εμένα τώρα δεν θα πεφτυνθώ σε εσάς με επιτρέπετε κύριε παρακαλώ κύριε θα πεφτυνθώ στον Άρη τον Πέρο και στον Βαγγέλη τον Παπά θυμάστε ότι κάποτε υπήρξε αντιδήμαρχος επί διοίκησης σε ριφυλίδι στα κοινωνικά το ένα το αντίστοιχο σπιτάκι της παιδόπολης που το παρέλαβα 26 Ιουλίου και έπρεπε να προλάβω να το έχω έτοιμο πρώτη Σεπτεμβρίου που ανοίγαν οι παιδικοί σταθμοί ένα μήνα έκανα και μάλιστα πήρα 15 μέρες από τη δικιά μου την άδεια και έξι ώρα το πρωί ήμουν εκεί μαζί με τους εργάτες του Δήμου παρακαλώ που δεν είναι εδώ και δεν μπορούσα να τους κάνω και γυμνάσια όπως κάνουν οι εργολάδοι αυτό μην το ακούτε εσείς αυτό το λέω στον Άρη και στον Βαγγέλη τον Παπά ένα μήνα άλλαξα και καλοριφέρ άλλαξα σωλινώσεις άλλαξα τα μπάνια, άλλαξα τις κουζίνες άλλαξα, έβαλα πλακάκια κάτω, άλλαξα τα πάντα αυτό έτσι σαν ανάμνηση μου έρχεται μόλις φύγω από τον Δημαρχηλίκ και θα πάω να κάνω τον εργολάδο αυτό γιαστείο το λοιπόν γιαστείο γιαστείο, για να ρωτήσουμε λοιπόν κύριε Φιλιππίδη να δώσουμε το λόγο σε κάποιους από τους υπηρεσιακούς δεν να ρωτήσουν ότι την επιπλέπουσαν να κάνουν τον εργολάδο καλέ δεν έχετε χιούμορ έχουμε χάσει το χιούμορ μας όχι, όχι, προστεύω να μπορώ χάσαμε το χιούμορ μας σε αυτή τη χώρα τελείως κύριε Δημαρχηλίκ δεν είναι η ώρα δεν απευθύνθηκα σε εσάς δεν απευθύνθηκα σε εσάς δύο χρόνια παρακαλώ, παρακαλώ δύο χρόνια θα δούμε, θα δούμε τώρα ελάτε κύριε Κουσλακίδου για πείτε μας τη δική σας άποψη ναι τι να προτοπώσω όλα αυτά τα ερωτήματα και αυτά που έθεσε λίγο η κοινοπραξία λοιπόν, από την αρχή υπογραφή της Σύμβασης ξέραμε και με το χρονοδιάγραμμα το πρώτο που είχαμε εγκρίνει ότι το έργο θα εκτελεστεί παράλληλα με τη διαμονή των παιδιών μέσα πήραμε ένα ρίσκο και εμείς σαν Δήμος Καβάλα σαν τεχνική υπηρεσία στις παιδόπολες γιατί δεν γινόταν η μεταφορά των παιδιών πουθενάλλου να το επισκευάσουμε να το ανακαινίσουμε παράλληλα και ήταν ότι έχουμε τέσσερις κοιτώνες που είναι ΟΜΙ και τα κτίρια διοίκησης οι πτέρυγες 6-7 που μένουν οι άνθρωποι της διοίκησης και είπαμε ότι δύο ετοιμάζουμε και μετά μετακομίζουν τα παιδιά και γίνεται παράλληλα όλο αυτό δεν λειτούργησε κύριε Μπουμπούνα δεν ήσασταν ποτέ έτοιμοι να παραδώσετε τα κτίρια δεν ήταν η κοινοπραξία ποτέ έτοιμη να παραδώσει τα κτίρια γι' αυτό αναγκαστήκαμε καν να μη δικήκα τη διαταγή από κατάσεις των κακοτεχνιών το οποίο πάλι δεν ήσασταν έτοιμοι όταν ζητήσατε τη διοικητική παραλαβή των κτιρίων από μόνος σας που τα αναφέρανε σε έγγραφά του θα παραδίδανε των κοιτών Α και Δ και όταν ανεβήκαμε πάνω ήταν έτοιμος μόνο Α και ο κύριος, η κοινοπραξία αναφέρει ότι δεν του δώσαμε χώρο να δουλέψει Γιατί δεν παραλήφθη και ο Δ Γιατί δεν ήσασταν έτοιμοι δεν είχε καλωριφέρ δεν είχε τίποτα μέσα στο κτίριο Για να μπει το καλωριφέρ απαιτείται έγκριση δεύτερου ανακεφαλωτικού Για να μπουν τα καλωριφέρ στο δένταρτο κοινό απαιτείται έγκριση του δεύτερου ανακεφαλωτικού Όχι λέω εγώ Όχι δεν ξέρετε τι σας γίνεται Δεν ξέρετε τι σας γίνεται Δεν ξέρετε τι σας γίνεται Δεν ξέρετε τι σας γίνεται Δεν ξέρετε τι σας γίνεται Ωραία δεν ήσασταν έτοιμοι και η αποφάσιση Ωραία και όσα φορά που είπατε ότι σας κάνουμε χαρτί και ζητάτε να σας πούμε ενώ δεν έχετε ολοκληρώσει τις εσωτερικές ενεργασίες να μετακομίσουν τα παιδιά χειμώνας μπροστά και εσείς μου κάνετε χαρτί και με ρωτάτε τι να κάνω στο περιβάλλοντο χώρο Πέντε Αυγούστου το έκανα αυτό το χαρτί Πέντε Αυγούστου σας ζήτησα να δουλέψω στο περιβάλλοντο χώρο για να μπορέσω να κάνω τα ασφαλτικά το καλοκαίρι και δεν απαντήσατε ακόμα Δεν ήσασταν έτοιμοι Δεν θα μιλάτε μεταξύ σας Ναι, ναι, συγγνώμη δεν μου έχει τύχει ποτέ κάτι τέτοιο είναι η πρώτη φορά εντάξει Συγγνώμη, βοήθησα να σημειώσω όταν μπήκαμε να κάνουμε και τη διοικητική παραλαβή του Ρέι και του Παρασία μας ήθελα να κάνουμε αυτό ολόκληρο θα πεδάτε πολύ Άρα Έλα Λάκη Όταν είπαμε να κάνουμε τη διοικητική παραλαβή των δύο κοιτώνων για να πάει να γίνει μετακίνηση των παιδιών για να μπορέσουμε να δουλέψουμε και στο υπόλοιπο τμήμα και ενημερώσαμε συγχρόνως και τη διοίκηση της παιδόπουλης μας έκανε ένα κατεβατό ολόκληρο με ατέλειες που υπάρχουν και ότι δεν είναι δυνατόν να πάνε να μείνουν τα παιδιά σε εκείνον τον χώρο Μπορείτε να μας πείτε ένα παράδειγμα Το πιο βασικό από όλα ήταν τα καλοριφέρα το πιο βασικό Αλλά υπήρχαν και άλλες κακοτεχνίες σχετικά σχετικά με τις πόρτες Αυτά δεν τα επιβεβαιώνει μόνο η υπηρεσία τα επιβεβαιώνει και η παιδόπουλη που δεν ήθελε με τίποτα να μετακινηθεί στους δύο κοιτώνες αυτούς για να συνεχίσουμε στους υπόλοιπους κοιτώνες Τώρα όσα αφορά το ασανσέρ που ανέφερε προηγουμένως στην κοινοπραξία το ασανσέρ προβλεπόταν που θα κατασκευαστεί από την αρχία από τη μελέτη Απ' τη μελέτη Δηλαδή το ασανσέρ θα μπορούσε να έχει κατασκευάσει η κοινοπραξία ανεξάρτα με όλα τα άλλα το πιο βασικό για μας για να μπορέσει να συνεχιστεί η εκτέλεση του έργου ήταν η μετακίνηση των παιδιών στους δύο κοιτώνες αυτούς Και απ' τη στιγμή που δεν δεχόταν ούτε η παιδόπουλη να μετακινηθεί καταλαβαίνετε για μας πόσο σημαντικό ήταν Και υπάρχουν και τα σχετικά έγγρεφα δεν ξέρω αν είναι με στοφάκιλο με στα οποία αναγράφονται όλα αυτά Έγινε κύριε διευθυντά οι διοικητικοί παραλαβαίοι μεταφέρθηκαν τα παιδιά Μεταφέρθηκαν τα παιδιά στον κοιτώνα τον Οκτώβριο Πότε έγινε το πρωτόκολλο διοικητικής παραλαβής που μου δώσατε να υπογράψω είχε η μερουμηνία 14 Οκτώβριου και το παράλαβα 14 Οκτώβριου Πότε τώρα έγινε κύρια τη δήμαρχε Τώρα είναι το ένας μήνας Και μετά από αυτό δηλαδή έρχεται η διαδικασία της έκτοσης Όσον αφορά τα σανσέρα μέα δήμαρχε ήταν να μπουν στους δυο κοιτώνες Στους δυο κοιτώνες Ναι ναι ναι Αφήστε κύριε Φιλιππίδη Αφήστε εντάξει εντάξει το καταλαβαίνω τι θέλετε να πείτε Μιλάω στη δήμαρχο τώρα και δεν μπορώ Ρώτησα την κυρία δήμαρχο αν μπορώ να μιλήσω και μου είπε ναι Λοιπόν παρακαλώ ηρεμήστε λίγο να τελειώνουμε γιατί δεν θα το πλαντιάσουμε το θέμα Λοιπόν η Μπελέτη προέβλεπε να μπουν στους δυο κοιτώνες των παιδιών απλά δεν μπορούν να μπουν διότι υπάρχουν μέσα νησοσταθμίες και δεν εξυπηρετούσε η κλιμακά αμαία γιατί και αν υπήρχε στις σκάλες δεν θα μπορούσε να μπουν να το βάλω στο ασανσέρ που εκεί κάτω δεν κατεβαίνουν τα παιδιά Προαπαίτηση του ΕΣΠΑ είναι δεν υπήρχε στη Μελέτη σε εκείνη τη θέση Δεν έπρεπε να δώσετε διηγεία Λοιπόν παρακαλώ παρακαλώ παρακαλώ Συνάδελφοι παρακαλώ τώρα εδώ δεν θα βγάλουμε άγρι δεν γίνεται εδώ αυτή τη στιγμή ούτε δικαστήριο γίνεται εδώ υπάρχει μια εισήγηση της υπηρεσίας εγώ και πιστεύω ότι και οι περισσότεροι συνάδελφοι από την ορολογία που χρησιμοποιείται εδώ δεν έχουν ιδέες ούτε από τη ιδέα ούτε από τη διαδικασία πολύ περισσότερο τα προαπαιτούμε να το ΕΣΠΑ ποιος έχει δίκιο και ποιος έχει άδικο λοιπόν παρακαλώ να τοποθετηθούν οι επικεφαλείς των παρατάξεων ποιος μπορεί να π Dah tit fet ποιο λόγο δεν δουλεύατε κ. Γουμπούνα για ποιο λόγο δεν δούλευα τώρα το καλοκαίριού πέρσι όλον αυτόν τον καιρό θυμάμαι τη αγωνία που έρχονταν информε και ξανα upon Position ποιος ήταν ο λόγος θα σας πω για να ολοκληρωθεί το έργο, απαιτείται η έγκριση δεύτερον ανακεφαλυτικού. Το συντάξαμε και το στείλαμε σαν σχέδιο. Ποια ολοκλήρωσε το, μιλάμε, δεν βουλεύατε. Να σας πω, γιατί για να βάλω εγώ τα καλοριφέρ, εγώ για να βάλω μια εργασία και να την πληρωθώ, πρέπει να είναι εγκεκριμένη. Η έγκριση τη δίνει, το υπροσταμμένη αρχή, με έγκριση ανακεφαλυτικού πινάκα εργασιών. Τον έχω συντάξει και τον έχω στείλει, για να είναι άρθρο το έργο, στην υπηρεσία, το Μάρτιο του 2016. Κακοτεχνίες δεν υπήρχαν, δημαρχή. Κακοτεχνίες δεν υπήρχαν. Υπάρχουν φωτογραφίες. Υπήρχαν πλημέλειες. Οι πλημέλειες αυτές, είχαν σχέση με το ότι μια πόρτα μπορεί να γδάρθηκε. Όχι ότι δεν υπήρχε πόρτα, ή ότι δεν έκλεινε. Όχι, όχι. Χερούλια εξακολουθούν και δεν έχουν οι πόρτες. Δεν κλείνουν, κύριε Δημαρχή, οι πόρτες, διότι δεν ήταν στη συγβατική μου υποχρεώση. Και για να πληρωθώ εγώ χερούλια, έπρεπε να εγκριθεί ο ανακεφαλωτικός πινάκα εργασιών και δεν τον εγκρίναν ακόμα. Ακόμα και τώρα δεν υπάρχουν χερούλια. Αν υπάρχουν χερούλια, τα έβαλε το ίδρυμα μόνο του. Εγώ δεν τοποθέτησα χερούλια. Υπάρχει μια τυπική διαδικασία που αν δεν ακολουθηθεί, εγώ δεν μπορώ να πληρωθώ. Γι' αυτό πρέπει να με ρυμνήσει η υπηρεσία. Λοιπόν, ακούστε λίγο τώρα εδώ για να μη... Σας παρακαλώ πολύ, δηλαδή τώρα αυτή τη στιγμή έχουμε να πούμε ότι η υπηρεσία ή ο αντιδήμαρχος κινήθηκε εναντίον τώρα της κοινοπραξίας για κάποιο λόγο προσωπικής, δεν ξέρω εγώ τώρα, αντιπάθειας, αντεκδίκησης. Μη μας βάζετε σε αυτό το δίλημα, έτσι. Δεν θέλουμε να πούμε σε αυτή τη διαδικασία. Παρακαλώ, κ. Δρακονάκη. Συγγνώμη να κάνω μια ερώτηση γιατί λίγο έχω μπερδευτεί, παρόλο που είμαι του επαγγέλματος. Το έργο είναι χρηματοδοτούμενο από το ΕΣΠΑ. Άρα, εκτός από τη τεχνική υπηρεσία, επιβλέπουσα είναι η τεχνική υπηρεσία του Δημομέν, αλλά τα ανήματα εντός εισαγωγικών, τα κοινή διαχειριστική. Οι εγκρίσεις, όπως και οι παρατάσεις και όλα αυτά, εγκρίνονται αρχικά από τη διαχειριστική για να περάσει μετά, σαν εισήγηση με τη τεχνική υπηρεσία, για να έρθει στο Δημοτικό Συμβούλιο. Είτε είναι ΑΠΕ, είτε είναι τα πρωτόκολλα, είτε είναι αυτός ο πρώτος ΑΠΕ, γιατί κάνετε αναφορά για το δεύτερο ΑΠΕ. Ο πρώτος ΑΠΕ εγκρίθηκε κανονικά με τη διαδικασία όπως είχε γίνει. Δεν υπήρχε χρήση απροβλέπτων και είχατε προβλήματα χρήσεων. Δεν μπορεί να παράγεται μάλλον το πρόβλημα από τη τεχνική υπηρεσία του Δημοκαβάλλας. Πριν από αυτούς υπάρχουν και άλλοι. Εγώ από το Μάρτιο μέχρι τώρα δεν έχω ενημέρωση για το ανακεφαλειωτικό. Δεν ξέρω αν έχει πάει στην περιφέρεια. Δεν ξέρω αν πήγε καν στη διαχειριστική αρχή. Πότε πήγε και τι εξέλιξη έχει. Αν πήγε στη διαχειριστική αρχή θα πήγε τώρα. Μπορώ να μιλήσω. Πήγε στη διαχειριστική αρχή και μας διατυπώθηκε αρνητική γνώμη. Η κατανάλωση των απροβλέπτων με τον πρώτον ΑΠΕ μας δυσκόλεψε λίγο στο έργο του δευτέρου ΑΠΕ και στις νέες τιμές που έπρεπε να συνταχθούν αυτές που αναφέρει η κοινοπραξία για τα καροριφέρ, που δεν ήταν την αρχική απέτηση της μελέτης. Τώρα βέβαια λείπει και επιβλέπων τον Ιταμή. Παίρνω λίγο θέση σε άλλα πράγματα. Χρειαστήκαμε να κάνουμε απομειώσεις κάποιων τιμών για να βγάλουμε τα νέα σώματα που ήταν στην απέτηση αυτών. Η διαχειριστική αρχή είπε ότι πρέπει να το συζητήσει μαζί μας, διατύπωσε αρνητική γνώμη βέβαια και έπρεπε να συνταχθεί εκ νέου και να υποβληθεί. Έκτοτε όμως ακολούθησαν τα υπόλοιπα τα προβλήματα αυτά που... Δηλαδή στο σχέδιο στη μελέτη δεν υπήρχαν καροριφέρ. Υπήρχαν. Ήτανε να βγούνε τα καροριφέρ, τα υπάρχουν καροριφέρ, δεν ήταν να μπουν νέα σώματα, να τρυφτούνε, να βαφτούνε και να ξανατοποθετηθούνε. Τα παλιά, τα αρχαία. Τα παλιά, τα αρχαία. Τα μισά είναι πουροί. Και όμως τα δύο κτίρια που κατασκεύασαν, έτσι με αυτόν τον ρυθμό έγιναν. Και έγιναν αυτά δημαρχέ. Και ακόμα η μελέτη προβλέπει να μπουν παλαιού τύπου, όχι καινούργιο τύπου. Άρα ξέρατε, κυρία επιβλέπουσα, ότι χρειάζεται έγκρισα πήγα τα καροριφέρ. Ναι, κύριε Βέρον, να το συντομεύσουμε, παρακαλώ. Κάποιες ερωτήσεις. Είναι η δεύτερη, τρίτη φορά που έρχεται εδώ. Και δεν σας το κρύβω, επειδή ακούγονται πολλά. Και εγώ θέλω να ξέρω. Διορθώστε με, εγώ ερωτήματα βάζω, αλλά διορθώστε με και ταυτόχρονα για αυτά που γνωρίζω. 2,600 και κάτι ο προϋπολογισμός του έργου, 52,80 η έκτοση, 1,200 τόσο ο συμβατικός προϋπολογισμός. Πρώτο ερώτημα. Δεν νομίζω να κάνω λάθος, τα νούμερα είναι εκεί, έτσι. Πρώτο ερώτημα. Πόσα χρήματα έχεις έπραξε μέχρι τώρα για να δω χωρίς εταιρεία και πόσο ποσοστό του έργου έχει υλοποιήσει. Δεύτερο ερώτημα. Επειδή άκουσα από τον κ. Μπουμπούνα ως εκπρόσωπο της εταιρείας, ότι για ποιες κακοτεχνίες μιλάτε, εδώ ήταν ασήμαντες. Εγώ ξέρω ότι υπάρχει υπεύθυνος έργου και εννοείται ότι σε κάθε βήμα του έργου πρέπει να παρακολουθεί το έργο. Άρα σύμφωνα και με το έργο της εργασίας και κατά πόσο υλοποιούνται, πρέπει να πληρώνεται και να βγαίνει ο ΑΠΕ. Άρα το δεύτερο ερώτημα είναι για ποιον ΑΠΕ μιλάμε που δεν έχει πληρωθεί, αλλά και ταυτόχρονα θέλω να ρωτήσω. Οι εργασίες, και αυτό ρωτάω τον αντιδήμαρχο, ας απαντήσει υπεύθυνος μηχανικός, ο υπεύθυνος μηχανικός, αν παρεβρίσκεται δεν ξέρω ποιος είναι. Οι εργασίες γίνονται, θέλω να πιστεύω, σύμφωνα με τη μελέτη και τη σύμβαση. Σωστά. Και το τελευταίο ερώτημα, γιατί είναι πολύ σημαντικό, θα ήθελα να ακούσω από τον κ. αντιδήμαρχο να μου πει, όταν και αν και εφόσον το σώμα κάνει δεχτό το έτοιμα της εταιρείας για διάλυση της σύμβασης, ποιες θα είναι οι επιπτώσεις του δήμου. Οι επιπτώσεις του δήμου από μία λύση της σύμβασης. Και αν ποτέ τελειώσει αυτό το έργο, γιατί πρέπει να μου απαντήσετε βέβαια πόσα χρήματα έχει πάρει, και ένα πέμπτο και τελευταίο ξέχασα, ήταν το τελευταίο, θέλω να ρωτήσω. Η συγκεκριμένη εταιρεία είναι η ίδια εταιρεία για την οποία διαχειριστική αρχή μας ζητάει ως δήμος να επιστρέψουμε 200.000 ευρώ για ένα έργο που έγινε, αν θυμάμαι στο Ζουμπουλάκιο, και που πληρώθηκε κανονικά όλο το έργο, και που είχαμε και εκεί μηχανικό, εννοείται, της τεχνικής υπηρεσίας δικό μας, ο οποίος επέβλεπε το έργο. Και αυτά τα λόγια να τα ακούσουν και κάποιοι μηχανικοί που είναι εδώ και ο διευθυντής της τεχνικής υπηρεσίας και όλοι. Διότι ο δήμος καλείται να πληρώσει 200.000 ευρώ για κακοτεχνίες, για παραλήψεις, και δεν πιστεύω να αφιβάλλει κανένας για όλα αυτά, και έρχεται και λέει η διαχειριστική αρχή πληρώστε τώρα γιατί είστε ασταμφορέας συλλοποίησης και διεκδικήστε τα από την ανάδοχη εταιρεία. Πέστε μου πού κάνω λάθος, πού δεν είμαι εντάξει και πες του μου βέβαια κυρίως ποιες θα είναι οι επιπτώσεις του δήμου σε μια διάλυση. Ας ξεκινήσουμε από την αρχή. Πόσα λεφτά έχει πάρει μέχρι τώρα? Πόσα λεφτά έχει πάρει μέχρι τώρα? Λογικά λέω, κακώς διαμαρτύρεται ότι δεν έχει πληρωθεί κάποιον ΑΠ, διότι έκανες το 50% περίπου, πήρες κάτι λιγότερο από το 50% των εργασιών, ανάλογα με την εργασία πληρώθηκε. Τώρα, όσον αφορά το θέμα της λύσης της σύμβασης. Εάν λυθεί η λύση, αν μάλλον το σώμα αποφασίσει η λύση της σύμβασης, προφανώς εννοείται με ιππαιτιότητα της τεχνικής υπηρεσίας του δήμου, έτσι. Όχι, προσέξτε να δείτε, προσέξτε, προσέξτε, γιατί είναι λεπτό το θέμα. Αυτή τη στιγμή το να λέτε, να κάνουμε λύση στη ζή μας, να ζητήσουμε δηλαδή να διαλυθεί η εργολαδία. Αυτό σημαίνει ότι γίνεται με ιππαιτιότητα δική μας. Αυτό σημαίνει... έτσι είναι νομοθεσία. Λοιπόν, αυτό σημαίνει δηλαδή ότι ο δήμος θα κληθεί να καταβάλει αποζημίωση στον ανάβαχο, στις όποιες θετικές και τέτοιες ιστορίες που γράφει η μπάση πρωτόση μέσα στο αυτό. Αυτό όμως δεν ισχύει, όπως σας είπε η κυρία Κουσλαγίδη και ο κύριος Χαραλαμπίδης. Δεν έχει τέτοια άποψη η υπηρεσία. Η υπηρεσία λέει ότι αυτή τη στιγμή φταίει ο ανάδοχος. Και γι' αυτό ζητάει την απόρριψη της ένστασης. Και μπάση πρωτόση να σας πω και κάτι ακόμα. Θέλω να πιστεύω ότι ο κύριος Βουβούνας αυτό έχει στο μυαλό, ότι έτσι κι αλλιώς εδώ μέσα δεν νομίζω ότι θα βρεθεί κάποιος ο οποίος θα πει, ξέρεις, διαλύστε τη σύμβαση, γιατί πέρα από το γεγονός της αποζημίωσης, ό,τι έχει κάνει θα το ζητήσει η περιφέρεια από τον δήμο Καβάλας. Άρα, επομένως, προσβλέπει σε επόμενο όργανο, το οποίο θα προσφύγει κατά της απόφασης του δήμου σήμερα. Εγώ δεν είπα ότι δεν πληρώθηκα. Είπα ότι αν δεν εγκριθεί ανακεφαλεντικός, δεν μπορώ να πληρωθώ. Δηλαδή, εάν εγώ τοποθετούσα τον Αύγουστο τα σώματα, ακόμα θα ήμουν απλήρωτος. Διότι δεν επιτρέπει νομοθεσία, αν δεν είναι συμβασιωποιημένο, να το πληρωθώ. Δεν ήταν μέσα στη Σύμβαση. Στη Σύμβαση, πριν ήταν 10 καλοριφέρια και προέκυψε, θέλω να αντικαταστήσουν τελικά 100. Αυτά τα υπόλοιπα που θα γύρουνε, τα υπερσυμβατικά, υπάρχει μια διαδικασία που λέγεται ανακεφαλεντικός πίνακας εργασιών. Όχι όλα. Αυτό είναι ένα θέμα. Όχι. Έγινε δωρεά από μέρους της, πώς τη λένε, τη κυρία Καρακησής, όχι, δεν κάνω λάθος. Τέλος, πάντως, το ζητούμενο δεν είναι αυτό. Το θέμα είναι το εξής. Κολλήσαμε στα ασανσέρ, στο καλοριφέρ, τη στιγμή που από πίσω είχε να κάνει ένα σωρό δουλειά, να φτιάξει ένα σωρό οικοδομικές εργασίες. Εκεί πέρα μέσα δεν πήκε ακόμα. Δεν έχει αποφασίσει πότε θα μπει. Τώρα κολλήσαμε στα ασανσέρ. Εντάξει, θα βρίσκαμε να στείλουμε αερόθερμα στο αυτό και το καλοριφέρ και θα κοντήσουν στα παιδιά να ζεσταθούν. Τα υπόλοιπα τι έγιναν. Τα υπόλοιπα τι έγιναν. Αυτή η έργολαβή ήταν ένα 300. Τώρα νομίζω ότι βγαίνουμε πολύ έξω. Είμαι η ίδια εταιρεία με το ζουπουλάκιο και θέλω να σας πω ότι η Επιτροπή Παραλαβής έχει μέσα στο σχολείο 200 πόρτες τις οποίες δεν πάρε λαδέ. Μηδέν. Δηλαδή εγώ κανονικά βάζω συνόμα, άμα θέλω. Έχω δικαίωμα να πάνε τις βγάλω τώρα τις πόρτες. Μισό λεπτό, μισό λεπτό. Να σας πω κύριε Παπά γιατί σας το είχα πει και την άλλη φορά. Δεν μου παραλαμβάνουν 200 τετραγωνικά μαρμαροστρώσεις που υπάρχουν στο σχολείο. Δεν μου παραλαμβάνουν 1.000 τετραγωνικά βαμμένο κτίριο στο πειραματικό το οποίο υπάρχει και δεν το παραλαμβάνουν. Αυτά τα τέσσερα πανδύλια που σας λέω είναι 150.000 ευρώ. Δηλαδή η Επιτροπή Παραλαβής για κάποιο λόγο δικό της και η τεχνική υπηρεσία, η Προισταμή Νεαρχή εσείς που δεν εξετάσατε την ένσταση μου την πρώτη φορά για το πρωτόκολλο Παραλαβής δεχτήκατε ότι αυτά τα πράγματα δεν γίναν ενώ υπάρχουν εκεί. Ο Δήμος μόνος του έβγαλε τα μάτια του και πήγε στη διαχειριστική αρχή με 200.000 ευρώ γιατί μου επέβαλε πρόστιμο και αυτό το πρόστιμο που ακυρώθηκε το χρεώνει το Δήμος τώρα, αλλιώς δεν θα χρεώνουν τίποτα. Εντάξει, τελείωσε το θέμα. Επομένως η τοποθέτης του κυρίου αντιδημάρχου είναι, νομίζω, ξεκάθαρη. Παρακαλώ, εάν κάποιος διαφωνεί με την εισήγηση της υπηρεσίας. Διαφωνεί κάποιος με την εισήγηση της υπηρεσίας. Κύριε Σιμετζή, παρακαλώ. Εκείνο το οποίο έχω διαπιστώσει, αγαπητοί συνάδελφοι, είναι ότι υπήρχε μια τεράστια έλλειψη συνανόησης ανάμεσα στην εργολήτηρια εταιρεία και στην τεχνική υπηρεσία. Δεν μπορώ να διανοηθώ ύστερα από τόσο καιρό να παρουσιάζονται τέτοια προβλήματα είτε μικρά είτε μεγάλα. Και κυρίως με έκανε πολύ μεγάλη εντύπωση το ιόνος ότι δεν εγκρίθηκε ο ΑΠ ύστερα από τόσο καιρό, όταν μάλιστα υπάρχουν διαταραγμένες σχέσεις. Εδώ λοιπόν επειδή πάντοτε λέμε ότι δεν υπάρχει ταγκό χωρίς να χορεύουν δύο. Δεν γίνεται ταγκό με έναν να χορεύει. Άρα εγώ χωρίς να θέλω να καταλογήσω ευθύνες προς Θεού στην τεχνική υπηρεσία και το προς Θεού το λέω όχι επειδή είναι πάντοτε αθώα η τεχνική υπηρεσία. Το λέω επειδή έτυχε να είμαι ένας από τους ανθρώπους που σε ένα άλλο επίπεδο βεβαίως διοίκησα και εγώ την τεχνική υπηρεσία και ξέρω την ποιότητά της και ξέρω και την διάθεση για εργασία και για συνεργασία. Αλλά εδώ υπάρχει ένα κενό. Δεν καταλαβαίνω ακριβώς τι συνέβη και για αυτόν τον λόγο ψηφίζω παρόν ούτε υπερούτε κατά της εισήγησης, ούτε υπερούτε κατά του εργολάβου. Θεωρώ ότι το θέμα είναι ιδιαίτερα πολύπλοκο για να ξεπεραστεί μέσα σε μια συνεδρία ή όσο και να διαρχέσει η συζήτηση πάνω σε αυτό το θέμα και δηλώνω ότι δεν μπορώ να ενημερωθώ και να κατανοήσω τι έγινε και από την υπηρεσία, από το έγγραφο της υπηρεσίας. Ευχαριστώ πολύ κ. Σιμιτζί. Παρακαλώ κ. Παπαδόπλε. Πρέπει να ανοίξετε το μικρόφωνο για να καταγράφονται αυτά που λένε. Ωραία. Θα το κλείσω όταν πρέπει. Λοιπόν, δεν είμαστε ούτε μηχανικοί ούτε δικηγόροι. Αυτή τη στιγμή βλέπουμε μια μπλεγμένη ιστορία από εδώ στην κοινοπραξία, από εδώ, είστε από Καβαλιώτης. Βλέπουμε τώρα εδώ μια διαφωνία η οποία δεν είναι και η ωραίωτερη εικόνα και βλέπουμε και διαφωνία μεταξύ υπηρεσίας, βλέπουμε και διαφωνία μεταξύ του αντιδήμαρκου. Δεν είναι η ωραίωτερη εικόνα που μπορούμε να παρουσιάσουμε. Αφήστε τώρα μη να ανοίξουμε τέτοιες κουβέντες τώρα. Να μη συνεχίσω Πρόεδρε, συμφίζω παρών γιατί τώρα η διαδικασία δεν βγάζω άκρη, αλλά ντρέπομαι. Κύριε Παπά, παρακαλώ. Κύριε Πρόεδρε, θέλω να πω το εξής, βλέποντας αυτήν εδώ την ιστορία του κ. Μπουμπούνα να έρχεται και να ξαναέρχεται εδώ πέρα, που εγώ πραγματικά, αγαπητοί κυριαδήμαρχοι, δεν το ξέρω τον κύριο, γιατί κάνει ένα υπονοιχμό για το μάγιο ότι το ξέρει, εγώ δεν το ξέρω. Σας λέω λοιπόν ότι τον βλέπω, προσπαθώ να καταλάβω τι ακριβώς γίνεται, γιατί το 2005 που έκανα και εγώ 8 μήρες αντιδήμαρχος τεχνικών υπηρεσιών, πούστε, είχα μία τέτοια περίπτωση, τελικά τα στελέχη της υπηρεσίας δεν μου κλείνανε ένα έργο. Ήταν στα τελευταία το σχορεμένος ο Κοράκας, είχε αντιδικίες με τον δήμαρχο, τον Ερυφυλίδη, αλλά δεν νομίζω ότι ήταν αυτό, άμα ήταν θα το λέγα ευθέως, δεν ήταν αυτό, ήτανε καθαρά η αιμονή του υπαλλήλου. Ήθελα να κλείσω το έργο, έρχονταν η κόρη του και έκλαιγε, λέει δεν μπορώ, έχω καταστραφή, να κλείσω το έργο, να μην πληρωθώ κι άλλο, να κλείσω το έργο για να τελειώνω, δεν μπορώ, έχω προβλήματα στην εταιρεία. Έπαιρνα τον υπάλληλο, πηγαίναμε κάτω, ήτανε συγκεκριμένα στην καλαμίτσα τα τρένις. Και ενώ έβλεπα έναν εργολάβο που εγώ σαν πολιτικό πρόσωπο το διεστανόμουν ασυνεργάτη, δηλαδή για να μου φτιάξω ωραίο έργο, να βγω να το προπαγαρδίσω, να πω, δείτε τι ωραίο σαν δήμαρχος είμαι, έβλεπα την εχθρική διάθεση που είχανε απέναντι σε αυτόν τον εργολάβο, τον κόρακ. Πάμε εκεί και σας λέω, μου σηκώνει την τρύκα, βλέπω ένας στέλεχος, πραγματικό αλήτη. Την είχε πεθάνει την γυναίκα ότι ο χαλαζίας δεν ήταν επαρκής. Και είχε αναγκαστεί να γεμίσει γύρω γύρω το τρένις με τσουβαλάκια με χαλαζία. Και του λέει ρίξε εσύ όσο γαλαζία θέλεις ή θα κλείσουμε το έργο. Να πηδάει το μπαλάκι, το μετρούσε το μπαλάκι ότι δεν πηδάει δεκαπέντε πόντους. Δεν πηδάει, το ριχνέζει δεν πηδάει δεκαπέντε πόντους. Και εγώ σχημάτισα την πιο αλγυνή εντύπωση για τα στελέχη μου. Ναι, δεν ήτανε αυτό. Γιατί αυτό που εγώ θέλω από τον εργολάδο είναι να τον έχω συνεργάτη να τον έχω να μου κάνει όλες μου τις χάρες για να μπορώ να εξυπηρετώ την πόλη μου και να προωθώ το έργο. Αδερφέ Φίλιμπα, γιατί είμαστε αδερφή αγνωριζόμαστε πολλά χρόνια. Θέλω να δεις την περίπτωση έτσι. Να κλείσει συμβατικά. Δεν μπορεί ένας πολίτης εδώ πέρα να έρχεται και να φεύγει με κατεβασμένο το κεφάλι γιατί εδώ πέρα υπάρχει μια πλειοψηφία που θα του πει όχι. Εγώ πιστεύω ότι πρέπει να βάλετε νερό στο κρασί σας και να μπορέσουμε, όχι να χάσει ο νημός, να μπορέσουμε δηλαδή και οι δυο πλευρές να μπορέσουν να επανέλθουν στην αρχική τους θέση της συνεργασίας. Δεν θέλω να ψηφίσω ούτε όχι, ούτε ναι. Ευχαριστούμε τον κ. Παπά. Ναι κ. Φιλιππίδη, παρακαλώ. Να αντιθέσω με σας κ. Παπά, εκείνο το οποίο μπορώ να πω με τα βεβαιότητα σήμερα είναι ότι η τεχνική υπηρεσία δουλεύει άψογα, ηθικά, τίμια και έντιμα, όπως ακριβώς σας το λέω και είμαι υπερήφανος που εγώ με μια τέτοια συμπερισία. Λοιπόν, μισό λεπτό να τελειώσω. Εκείνο το οποίο θέλω να σας πω είναι το εξής, ότι τέσσερις μηχανικοί όλοι και όλοι εκτελέσαν έργα αξίας 25-28 εκατομμυρίων ευρώ και τα εκτέλησαν άψογα, χωρίς να υπάρχει κανένα, μα κανένα πρόβλημα με κανέναν εργολάβος. Ο μοναδικός εργολάβος με τον οποίο παρουσιάστηκε θέμα είναι ο κ. Μπουμπούνας. Παρακαλώ, τώρα μην το... κ. Παπαδόπουλε, παρακαλώ. Θέλω να μιλήσω. Λοιπόν, το πρόβλημα αυτό παρουσιάστηκε σε δύο έργα με τον κ. Μπουμπούνα, αυτό λέω. Λοιπόν, από εκεί και μετά κανείς, μα κανείς εργολάβος μέσα στη τεχνική υπηρεσία δεν είχε πρόβλημα με κανέναν υπάλλου. Τυχαίο? Δεν νομίζω. Λοιπόν, παρακαλώ, εντάξει, εντάξει. Παρακαλώ. Παρακαλώ, εντάξει, εντάξει. Παρακαλώ, εντάξει, εντάξει. Ας τελειώσει λίγο η διαδικασία, κ. Βέρος, παρακαλώ. Λοιπόν, κ. Πρόεδρε και αγαπητοί συνάδελφοι, είμαι σίγουρος ότι κανένας από μας δεν έχει κάτι με τον συγκεκριμένο εκπρόσωπο και τη συγκεκριμένη εταιρεία, τον κ. Μπουμπούνα που εκπροσωποιεί τη συγκεκριμένη εταιρεία. Ίσα-ίσα θεωρώ ότι χαιρόμαστε πάντοτε όταν ανάδοχοι των έργων του Δήμου είναι εταιρείες καβαλιώτη. Διότι μη γελιόμαστε, εμείς δεν θέλουμε τα χρήματα αυτά να φεύγουν εκτός καβάλας για πλούς και διάφορους λόγους. Και θα έλεγα ότι υπάρχουν πάρα πολλοί λόγοι που επιβάλλουν άμυσα να υπάρξει συνεργασία και κυρίως από τη μεριά της ανάδοχης εταιρείας, αλλά όμως θα σταθώ στον έναν και μοναδικό και πιο σημαντικό. Δεν ξέρω αν μέσα από αυτή την ιστορία θα χάσει ο Δήμος η εταιρεία οτιδήποτε. Το σίγουρο είναι ότι χάνουν τα παιδιά και ταλαιπωρούνται τα παιδιά. Γιατί πρόκειται για ένα έργο που αφορά συγκεκριμένα παιδιά που όλοι γνωρίζουμε με τα χίλια δυο προβλήματα που έχουν αυτά τα παιδιά και νομίζω ότι δεν τους αξίζει. Το δεύτερο. Δεν σας το κρύβω όλα αυτά τα χρόνια τα 14 που είμαι δημοτικός σύμβουλος. Με έκανε πάρα πολλές φορές εντύπωση το πόσο εύκολα, βάλετε το σε εισαγωγικά, οι ανάδοχες εταιρείες δίναν τόσο υψηλή έκδοση και αναρωτιόμουν. Μα καλά, κάποιοι κάνανε έναν προπολογισμό του έργου και βγάλαν έναν άλφα νούμερο που εννοείται ότι αυτοί που κάνουν το προπολογισμό δεν είναι άσχετοι. Σίγουρα είναι σχετικοί. Μπορεί να μην είναι οι άριστοι, λέω εγώ. Αλλά τέλος πάντων επειδή μιλάμε για το δήμο Καβάλας, δεν μιλάμε για έναν δήμο ο οποίος δημιουργήθηκε τα τελευταία χρόνια και μιλάμε βέβαια και μια τεχνική υπηρεσία η οποία θεωρώ ότι έχει και έμπειρα στελέχη, έχει και έμπειρους συνεργάτες, έχει και έμπειρους αιρετούς ως δήμος Καβάλας. Και μου έκανε εντύπωση πώς είναι δυνατόν. Μα τι κάνουμε προϋπολογίζουμε τόσα χρήματα και κάποια στιγμή το έργο μας πάει στο 40% και βέβαια από την άλλη όλα αυτά τα χρόνια, συγκρίνοντας με έργα που έχουν γίνει από το δήμο, έργα αυτεπιστασίας, διαπίσωσα ότι τα έργα του δήμου αντέχουν στο χρόνο, εσύγκριση με αυτά τα έργα. Και μου έκανε εντύπωση όταν διαπίσωνα κάποια στιγμή, ότι κατεδαφίζονται έργα πριν 20 χρόνια του δήμου λόγω στατικότητας και οτιδήποτε άλλο. Και λέω θα τρελαθώ, έπρεπε να πέσουν όλοι οι πολυκατοικείς μέσα στην πόλη. Λοιπόν, όποιοι ήταν της νομαρχίας, το διορθώνω, έχει δίκιο ο δήμαρχος, παίρνω πίσω ο άλλος βαθμός στις θεοί. Νομαρχία λέω, της νομαρχίας. Και μου έκανε εντύπωση. Θέλω να πω δηλαδή, ότι κοιτάξτε να δείτε τώρα, έτσι όταν δίνεις μεγάλες εκτώσεις και κάποια στιγμή δυσκολεύεσαι, γιατί υπάρχουν και δυσκολίες, έτσι είναι αυτά τα πράγματα. Βέβαια τώρα, α μη μιλήστε τώρα για τη μελέτη, αφήστε το τώρα. Βέβαια θα μου πείτε ότι φταίει η ανάδοχος αυτή τη μελέτη. Όμως, και η ανάδοχος εταιρεία ήξερε πρώτα πρώτα τι κατάσταση θα αντιμετωπίσει. Ήξερε το περιβάλλον. Ήξερε ότι ενδεχομένως υπάρχουν προβλήματα, διότι μιλάμε σε λειτουργία ένα ίδρυμα. Δεν μιλάμε για ένα ίδρυμα το οποίο το ξεκινάμε τώρα, ή ένα ίδρυμα κενό κτλ, ώστε θα μπορούμε να κάνουμε τις όποιες εργασίες, τόσο εύκολα όσο θα μπορούσαμε να κάνουμε. Λοιπόν, θα ήταν αδιανόητο για μένα ως έναν άνθρωπο που θέλω να πιστεύω ότι υπερετώ με αυτόν τον τρόπο που υπερετώ, από άλλος θα κριθώ, τα τελευταία 14 χρόνια, να πάρω σήμερα μια απόφαση που όχι μόνο να ζημιώνει τον δήμο, αλλά κυρίως όμως να ζημιώνει τα ίδια τα παιδιά του. Διότι μια απόφαση αποδεχόμενος την αίτηση διάλυσης με υπευθυνότητα του δήμου, λυπάμαι πολύ, αλλά εγώ και η δική μας παράταξη δεν μπορεί να το κάνει. Εγώ κάνω έκλυση, κύριε Πουμπού, να σας κάνω έκλυση σαν εκπρόσωπο της εταιρείας. Καθίστε στο τραπέζι της εναργασίας. Αυτή την έκλυση, αν θέλετε, θα την κάνω και στον κύριο αντιδήμαρχο, όταν σημαίνει και δεν είμαι αυτός εγώ που αυτή τη στιγμή έχω το δικαίωμα και μπορώ, διότι είμαστε αντιπολίτευση, δεν είμαστε διοίκηση, ούτε έχουμε τη δυνατότητα να κρίνουμε αν το μυρίδιο ευθύνηση είναι 80% ή 20% του δήμου, αν είναι 100% ή 0%. Αλλά θεωρώ ότι το συμφέρον και της εταιρείας, διότι κοιτάξτε, εγώ νομίζω ότι έχει τα αποφασίσεις να παραμείνετε σε αυτή την καβάλα, να δραστηροποιήσετε σε αυτό το δήμο και νομίζω ότι θέλετε να ξανασυμμετέχετε και να συνεχίσετε και τη συνεργασία με το δήμο. Λοιπόν, δείξτε μια διαφορετική διάθεση. Εγώ νομίζω αυτό θέλει όλο το σώμα και κυρίως αυτό που όλοι θέλουμε είναι να τελειώσει το έργο και ούτε εσείς να με ζημιωθείτε, ούτε ο δήμος, αλλά και κυρίως να γίνει ένα έργο σύμφωνα με τη μελέτη, με τις προδιαγραφές, με τη σύμβαση και όλοι να είμαστε ευχαριστημένοι γιατί υπάρχει και η επόμενη μέρα. Και δεν το λέω προς Θεού έτσι, σας εξήγησα γιατί το λέω επόμενη μέρα. Ευχαριστώ πολύ, εμείς άρα δεχόμαστε αυτό που λέει η υπηρεσία έτσι, ότι δεν δεχόμαστε την έτσιση διάλυσης. Ο κύριος Φιλιππίδης για να κλείσουμε. Λοιπόν, επειδή εγώ αποδέχομαι τις αιτιάσεις του κυρίου Πούντος, που είναι δίπλα σας ο κύριος Παπάς και ο κύριος Παπαδόπλος εδώ πέρα, εγώ ευθέως μπροστά στον Ανάδοχο τώρα θα την κάνω την πρόταση. Θα απορρίψουμε λοιπόν την αίστασή του, δεν θα προσφύγει πουθενά και στη συνέχεια θα ξεκινήσει να δουλεύει από αύριο το πρωί και στην έκτοση θα το φέρουμε βόλτα του λογαριασμού. Εντάξει, εδώ μπροστά, να τους. Δεν θα είμαι δηλαδή εκτεθειμένος πάντα. Μισό λεπτό δήμαρχε, η έκτοση αν δεν γίνει δεκτή τι θα γίνει. Έλα 50% ξέρουμε γιατί έδωσες και πήρες. Γιατί έδωσα δήμαρχε, για πες μας. Δεν υπάρχει κανένας φαντασίας. Τα λες τώρα εδώ και δεν τα έχεις πια αλλού. Παρακαλώ, παρακαλώ τώρα. Λοιπόν, επί της προτάσεως του κυρίου έκανε μια πρόταση ο κύριος Φιλιππίδης. Εσύ, φίλες, ότι έχεις εκτελέσει το έργο που κάνουν. Κάτω δεν έχεις ατύριξει το έργο. Κάτω δεν έχεις πόρτες έκανε τώρα. Ωραία, γιατί δεν θες να συνεργαθείς. Θα χρειαστάει να δω το κόσμο. Εγώ να βρω μια λύση. Εγώ μιλάω καλό πρωέρα. Ούτε σε ξέρω, ούτε δε μιλάω καλό πρωέρα. Αλλά εσύ μιλάς καλό πρωέρα και δε μιλάς για δύο χρόνια. Δεν είναι βαρκιά, δηλαδή. Πρόταση, τι σκέφτεσαι, ρε Φιλιππίδη. Θέλω να εκτελέσω το που κάνεις. Πρόταση, τι σκέφτεσαι, έχεις εκτελεσίες. Να δεσμευτούμε όλοι οι εβδομάδες. Για μένα έχει τελειώσει το θέμα. Αποφασίζεις εσείς. Λοιπόν, εντάξει. Επομένως, κατά πλειοψηφία απορρίπτεται η ένσταση της κοινοπραξίας. Το υπαριθμό 8ο θέμα. Εξέταση ένστασης με αριθμό πρωτοκόλου 66.597 του 16. της κοινοπραξίας ΚΑΠΑΠΟΜΑΝΑΣΣΚΑΤΑΣΚΕΒΕΣΕΥΥΥΥΥΥΥΥΥΥΥΥΥΥΥΥΥΥΥΥΥΥΥΥΥΥΥΥΥΥΥΥΥΥΥΥΥΥΥΥΥΥΥΥΥΥΥΥΥΥΥΥΥΥΥΥΥΥΥΥΥΥΥΥΥΥΥΥΥΥΥΥΥΥΥΥΥΥΥΥΥΥΥΥ Είχε γίνει η προσωρινή και οριστική παραλαβή του έργου, ο κύριος Μπουμπούνας πάλι διατείνεται ότι η παραλαβή έγινε, έπρεπε να γίνει αυτοδίκη γιατί περάσε ο χρόνος μέσα στον οποίο έπρεπε η υπηρεσία να κάνει την προσωρινή παραλαβή. Η εταιρεία, πώς το λένε, η υπηρεσία δεν απεδέχθη αυτό που είπε η συγκεκριμένη κοινοπραξία, προέβη στην παραλαβή όπου διεπιστώθηκαν αυτά τα οποία διεπιστώθηκαν και μάλιστα τότε να σας θυμίσω ότι το ποσό αναφοράταν στις 230.000 ευρώ. Προσέφυγε λοιπόν στο περιφερειακό τεχνικό συμβούλιο στην Κονομοτινή όπου το συμβούλιο γνωμοδότησε και είπε ότι πρέπει ότι πράγματι η παραλαβή είναι τελέστη αυτοδίκια. Βέβαια ο Δήμος Καβάλας η τεχνική υπηρεσία συγκεκριμένα δεν απεδέχθη τη γνώμη του τεχνικού συμβουλίου και προσέφυγε έκανε της θεραπείας. Από κει και μετά το ποσό των 200.000 ευρώ έγινε γνωστό στην διαχειριστική αρχή η οποία έκανε δημοσιονομική διόρθωση και τα ζήτησε. Παραλύλου όμως, σύμφωνα με η φιστάμη νομοθεσία, εάν διαπιστωθούν μετά την παραλαβή του έργου, είτε αυτή είναι προσωρινή είτε οριστική, διαπιστωθούν ότι υπάρχουν διαφορές όσον αφορά τις επιμετρήσεις, η υπηρεσία έχει τη δυνατότητα να συντάξει αρνητικό λογαριασμό και να ζητήσει τα χρήματα πίσω. Υπό αυτήν την έννοια, λοιπόν, η τεχνική υπηρεσία συνέταξε λογαριασμό αρνητικό 200.000 ευρώ και ζήτησε τα χρήματα από την ανάδοχο κοινόπραξία. Επί της πράξεως αυτής της τεχνικής υπηρεσίας δεν την αποδέχεται η κοινόπραξία και κάνει έσταση. Και προφανώς η τεχνική υπηρεσία, όπως σας είπα και προηγουμένως για τους ίδιους λόγους, ήρθε εδώ η τεχνική υπηρεσία, η συγκεκριμένη υπάλλειωση, η οποία έχει αναλάβει το κλείσιμο του έργου, η ρίστα θα είναι παρένδο, γιατί ο κανονικός επιβλέπων του έργου έχει συνταξιοδοτηθεί. Καταρχήν αυτά. Υπάρχει πρόβλημα με κοινόπραξία, στην οποία μετέχει ο κύριος Μπουμπού να σπάει. Μήπως δεν τον έχετε πάρει με καλό μάτι, τίποτα... Θα θέλα μια μικρή παρένθεση για το προηγούμενο έργο, γιατί έκανε μια αναφορά ο κύριος Μορτασάχας και προφανώς αναφέρεται σε μένα, που είπα ότι τη μελέτη έγινε δωρεάν. Και είμαι πάρα πολύ περήφανη γι' αυτό, γιατί είναι το μοναδικό δημόσιο έργο που γίνεται με δωρεάν μελέτη. Αυτή η μελέτη ήρθε στην τεχνική υπηρεσία και την επεξεργάστηκε. Την ενέκρινε, την υπέγραψε και την έστειλε. Δεν έχει την ευθύνη δηλαδή μόνο οι μελετητές που την έκαναν δωρεάν, αλλά την επεξεργάστηκε η τεχνική υπηρεσία του δήμου. Μόνο αυτό θα ήθελα να πω. Λοιπόν, όσον αφορά το έργο αυτό, το ζουμπουλάκιο, είναι η τρίτη φορά που περχόμαστε. Ο κύριος Μπουμπούνας, 37ου του 2014, έστειλε μια εξωδική δήλωση που δεν απαντήθηκε στις 30 μέρες, όπως υποχρεωνόταν από το νόμο. Και έτσι, λοιπόν, έγινε αυτοδίκη προσωρινή παραλαβή. Δεν το δέχτηκε η τεχνική υπηρεσία και αργότερα έφερε άλλο πρωτόκολλο σε εσάς, το οποίο ακυρώθηκε όμως με απόφαση του γυνικού γραμματέα της επακεντρωμένης. Επομένως, λοιπόν, η προσωρινή παραλαβή έχει επέλθει. Σε αυτό το πρωτόκολλο στηρίχθηκε η υπηρεσία πριν λίγο καιρό και πέβαλε ένα πρόστιμο 230.000 αρχικά, ύστερα μειώθηκε στις 200.000, το οποίο είναι αυτό που ζητά η περιφέρεια από το δήμο, γιατί έγινε αναφορά. Από το δήμο, δηλαδή, δημοσιεύτηκε και το γνώρισε η περιφέρεια και ακυρώθηκε το πρόστιμο. Έρχεται τώρα με τη μορφή του αρνητικού λογαριασμού και ζητάει πάλι το ίδιο ποσό, στηριζόμενη η πράξη πάλι στο ίδιο πρωτόκολλο. Γράφει ότι... Αυτό ακριβώς. Γράφει, λοιπόν, το πρω... Παρακαλώ, παρακαλώ, μην διακόπτετε. Θα το πείτε, πετάτε. Το πρωτόκολλο αυτό, έτσι που συντάχθηκε, το Οκτώβριο του 2015, έχει ακυρωθεί όλο. Εκτός αυτού, όλη η παραλαβή του έργου έχει γίνει. Την υπέγραφαν οι επιτροπές παραλαβής, τμηματικά. Έρχονται, λοιπόν, μετά από δύο χρόνια και λένε να δεν παραλαμβάνουμε το μεγαλύτερο μέρος του έργου. Υπάρχει και η απόφαση του Αριού Πάγου, που όταν έχει γίνει προσωρινή παραλαβή, απαγορεύεται να γίνεται ποσοτική περικοπή. Ό,τι δηλαδή παραλήφθηκε, επισήμως βέβαια, από τους υπαλλήλους, να έρχεται τώρα να περικόπτεται. Και το τρίτο που θέλω να πω είναι ότι έγινε και η οριστική παραλαβή, της 1910, σας είχαμε κάνει εξώδικη δήλωση πάλι, η οποία δεν απαντήθηκε και πέρασαν οι 60 μέρες, επομένως, έχει γίνει και η οριστική παραλαβή. Δεν μπορεί να γίνει, λοιπόν, καμία περικοπή και δεν μπορούν να γίνουν άλλα πράγματα αποδεχτά από αυτά που έγιναν κατά τη διάρκεια του έργου. Να ρωτήσω κάτι γιατί ο δήμος στο δήμο επεβλήθη πρόστιμο 200.000 ευρώ. Γιατί παρουσίασε ότι υπάρχουν 200.000 ευρώ ατέλειες, επομένως, ενημερώθηκε περιφέρα, γιατί δεν τα ζήτησα. Εάν δεν προέβαινε στο πρωτόκολλο, δηλαδή, και αν δεν διαπίστωνε ότι δεν παραλάβανε τις πόρτες, ότι δεν έγινε το ένα, δεν έκανε το άλλο, γι' αυτό βγήκε και μια 200.000 ευρώ. Αυτά, όμως, είχαν γίνει αποδεχτά στο προγενέστορο χρονικό διάστημα. Δηλαδή, ο δήμος διαπίστωσε πράγματα για τα οποία θα καλύπτουν ο ίδιος να πληρώσει... Να σας πω τι έγινε. Η τεχνική υπηρεσία φοβήθηκε αργότερα να παραλάβει το έργο και να προβεί, γιατί υπήρχε αυτός ο έλεγος από τους επιθυριτές. Οι επιθυριτές άρχισαν να βγάλουν το πόρισμα για δύο πράξεις μόνο, για τα οποία έχουν αθωθεί οι πάλληλοι του δήμου και δεν υπάρχει κανένα θέμα με το ζουμπουλάκιο. Γι' αυτό καθυστέρησαν και δεν παραλάβαναν. Από εκεί ξεκίνησαν όλα, από τους επιθυριτές. Να κάνω μια ερώτηση, μπορώ? Θα κάνω μια ερώτηση. Καταρχήν θέλω να μου πείτε από πού ακυρώθηκε. Γιατί λέτε ακυρώθηκε κατηγορηματικά. Θέλω να μου πείτε από πού ακυρώθηκε. Και δε θέλω να έχω μια απορία. Αυτές οι περιβόλια τις πόρτες, τις έχουμε ξανακούσει, τις έχουμε ξανακούσει. Συγγνώμη, θέλω να πω το εξής. Υπάρχουν πόρτες ή δεν υπάρχουν, μια ερώτηση. Εάν υπάρχουν πόρτες, μήπως δεν έγιναν οι απαιτούμενες εργασίες και γινόταν, ή έγιναν λιγότερες εργασίες και άρα έπρεπε, μπορούσαν να χρειωθούν λιγότερα χρήματα ώστε να παραλάβουν με λιγότερο πώς τους προς το... Ωραία, μπορούσαν όμως να ρωτώ, αντιδήμαρχοι, μπορούσε να γίνει παραλαβή του έργου, οι πόρτες, όχι στην αξία της μεταχειρισμένης πόρτας. Αυτό που είδε η υπερησία, μπορούσε να γίνει παραλαβή. Λοιπόν, παρακαλώ, ένας-ένας, μισό λεπτό τώρα. Για πόρτες μιλάμε δηλαδή, μόνο οι πόρτες είναι το θέμα. Γιατί 200 χιλιάρκια για πόρτες, τι πόρτες είναι αυτός. Είναι και μάρμαρα, είναι πολλά πράγματα. Παρ' όλα αυτά, εκείνο το οποίο εγώ θέλω να ρωτήσω είναι το εξής. Θεωρούμε ότι η παραλαβή έγινε αυτοδίκια. Έστω, στον όποιο βαθμό το θεωρούμε και καλά κάνουν και το θεωρούν. Πώς παραλήθηκε αυτό το ρημαδιασμένο το έργο, με κάποιο πρωτόκολλο, ποιο πρωτόκολλο, αυτό να μου πουν, μήπως, το θεωρείτε ότι παραλήθηκε αυτοδίκια. Καλά κάνετε και το θεωρείτε. Δεν το θεωρούμε μήπως, το θεωρεί και ο γενικός δυναματήρες επακεντρωμένης. Και το τεχνικό συμβούλιο στο οποίο απέρασαν. Δεν διαφωνώ μαζί σας, συμφωνώ έτσι όπως το λέτε, αλλά πώς παραλήθηκε. Ο νόμος το λέει, κύριε Θηλεπίνη. Στις 30 μέρες έπρεπε να έχατε συντάξει πρωτόκολλο. Δεν συντάξατε. Αυτό ακριβώς λοιπόν η υπηρεσία σας. Έρχεται λοιπόν ο νόμος και λέει, συγγνώμη, μετά από 30 μέρες γίνεται αυτό δίκαιο παραλαβή. Ό,τι υπάρχει. Στις 32 μέρες λοιπόν κάνετε παραλαβή. Έχει καταθέσει. Μεσό λεπτομένα. Δεν έγινε αυτό το πρωτόκολλο αποδεικτό. Αυτό το πρωτόκολλο λοιπόν υπήρχε. Παρ' όλα αυτά όμως έπρεπε να γίνει παραλαβή αυτού του λιμαγκιασμένου έργου. Και αυτό έγινε. Δεν έγινε σωστά όμως. Έτσι λέτε εσείς. Έτσι λέμε εμείς, έτσι είναι. Εσείς δηλαδή, εσείς κάθεστε και ξαναλέτε τώρα ότι οι πόρτες ήταν οι παλιές. Κύριε Κομπαραίτη, σας παρακαλωπούτε. Μισό λεπτο λίγο να πω κάτι εγώ στο πρωτόκολλο παραλαβής, δεν γράφει κανένα λόγο γιατί δεν παρακολουθήσα. Παρακαλώ. Παρακαλώ. Πείτε μου σας παρακαλώ, είναι αυτά που λέει, έχουν το δικτύωμα να εξυπηθούν, να πάνε παραπέρα. Τα κάναμε ή δεν τα κάναμε. Είμαστε σε κρεβό, δεν είμαστε. Κύριε Πρόεδρε, η υπόθεση, καταρχήν, όντως προσέφυγε η ανάδοχος στο Γενικό Γραμματέτης Αποκεντρωμένης, έγιναν δεκτές η αιτής θεραπείας, γνωμοδότησε το Τεχνικό Συμβούλιο της Περιφέρειας ότι έχει επέλθει αυτοδίκη προσωρινή παραλαβή, χωρίς να δεδέχτηκε τους ισχυρισμούς του Δήμου. Αυτό έγινε σε δύο περιπτώσεις. Η μία ήταν και στο θέμα του Πρωτοκόλου, το οποίο προσευλήθηκε και ακυρώθηκε από την απόφαση του Γενικού Γραμματέτης Αποκεντρωμένης, και στο θέμα της επιβολής του προστήμου και των περικοπών. Και στις δύο αυτές περιπτώσεις, ο Δήμος Καβάλλας προσέφυγε στο Διοικητικό Εφετή, όπως και είχε τη δυνατότητα να το κάνει, εμπροθέσμως. Συνεπώς, η υπόθεση αυτή, κατ' αρχή, είναι εκραιμή, υπάρχει μια εκραιμοδικία, αυτό εννοώ. Δεύτερον, η εκραιμοδικία αυτή δεν αναιρεί το γεγονός ότι με βάση την απόφαση του Γενικού Γραμματέτης Αποκεντρωμένης σήμερα, η παραλαβή θεωρείται καλός ή κακός ως αυτοδικαίος συντελεστήσα. Παρ' όλα αυτά, όμως, επειδή μιλάμε για αυτοδίκη η παραλαβή, ο νόμος προβλέπει, δίνει τη δυνατότητα, δίνει τη δυνατότητα ακόμα και στις περιπτώσεις που έχει επέλθει προσωρινή, ακόμα δε και οριστική παραλαβή. Δεν σας κρυβώ ότι εγώ είχα μία αρχική αίσθηση ότι αυτό θα επιτρεπόταν μόνο κατόπιν της αυτοδίκηας προσωρινής παραλαβής, αλλά βλέποντας, διαβάζοντας καλύτερα το άρθρο, διαπιστώνω ότι η ίδια δυνατότητα υπάρχει και σε περίπτωση οριστικής παραλαβής. Το σχετικό άρθρο, η σχετική διάταξη, αφορά το κεφάλαιο και το άρθρο το οποίο αφορά την οριστική παραλαβή, το οποίο λέει ο 3669, λέει στη διάταξη αυτή ότι εφόσον προκύψουν νέα στοιχεία μετά την οριστική παραλαβή, μετά την παραλαβή λέει στο άρθρο της οριστικής, εξυπωνώντας την οριστική καταμείζω να λόγω και στην προσωρινή, και η υπηρεσία να επανέλθει και να συντάξει τον μειωτικό λογαριασμό καταλογίζοντας, αφαιρώντας, περικόπτοντας, μειώνοντας και αυτό έχει και μία λογική, διότι στην αυτοδίκεια η παραλαβή δεν έχει γίνει ποτέ στην πραγματικότητα πραγματικός ποσοτικός κεπητικός έλεγχος. Αυτό λοιπόν έκανε και η υπηρεσία. Αποδεχόμενοι ως όφυλε, έστω και αν διαφωνούμε, έστω και αν έχουμε προσφύγει δικαστικά, έστω και αν υπάρχει η κρεμοδικία, αποδεχόμενοι το γεγονός ότι η αυτοδίκεια παραλαβή έχει συντελεστεί, δεν μπορούμε να αγνοήσουμε ότι υπάρχει μία έκθεση, υπάρχουν κάποια δεδομένα των αρμοδίων επιθεωρητών που διαπιστώνουν προβλήματα. Αυτά λοιπόν τα προβλήματα ο μόνος τρόπος για να μπορέσει η υπηρεσία να τα καταλογίσει και για να είναι και συνεπής και αν θέλετε να είναι και προστατευμένοι και οι υπάλληλοι και κατεπέκταση και οι αιρετοί. Από τον όποιο καταλογισμό, η μόνη λύση ήταν να καταλογιστούν με μειωτικό λογαριασμό, ο οποίος ασφαλώς και υπάρχει δυνατότητα, όπως και έγινε, να επιβληθεί, να συνταχθεί μάλλον μετά την αυτοδίκεια προσωρινή παραλάβη. Επισημένω και το επαναλαμβάνω ότι μία εκ των δύο αποφάσεων του Γενικού Γραμματέτης Αποκεντρωμένης που δέχτηκαν τις ενστάσεις της αιτής θεραπείας της αναδόχου κοινοπραξίας, κάνει λόγο ή εξυπονοεί αυτοδίκεια και οριστική παραλαβή, είναι σφάλμα της απόφασης και έχει προσβληθεί στο διοικητικό εφετείο και γι' αυτόν τον λόγο, διότι η γνωμοδότηση του τεχνικού συμβουλίου, επί της οποίας θεμελιώθηκε, μιλάει μόνο για αυτοδίκεια ή προσωρινή παραλαβή. Πέραν τούτου όμως δεν έχει σημασία, γιατί και ακόμα και οριστική, αν θεωρούσαμε που δεν ισχύει ότι φίσταται, θα είχαμε τη δυνατότητα να επανέλθουμε. Υπάρχει λοιπόν ένα κενό, υπάρχει ένα έλλειμμα, καλώς ή κακώς δεν το γνωρίζω, γιατί είναι θέμα ζήτημα τεχνικής φύσεως και είναι έργο το οποίο προέρχεται και από μια βεβαρημένη προϊστορία. Υπάρχει όμως η φίσταται ένα ζήτημα, όπως και αν προέκυψε αυτό, και ο μοναδικός τρόπος για να μπορέσει η υπηρεσία νομίμως να επανέλθει και να το διατηρήσει και να μην υπάρχει ευθύνη πάσης φύσεως, είναι να συνταχθεί ο μητικός λογαριασμός, ο οποίος και συνετάγει. Ασφαλώς ταυτίζεται το ποσό αυτό που καταλογίστηκε με το μητικό λογαριασμό με το ποσό του πρωτοκόλου της προσωρινής και οριστικής παραλαβής που έγινε από την υπηρεσία. Δεν θα μπορούσε να γίνει αλλιώς, γιατί είναι τα ίδια δεδομένα. Δεν στηρίχθηκε η υπηρεσία όμως στο πρωτόκολλο το ακυρωθέν. Αυτό μπορεί να συμπίπτει και να ταυτίζεται αριθμητικά, αλλά η υπηρεσία δεν στηρίχθηκε σε αυτό. Η υπηρεσία στηρίχθηκε στις διαπιστώσεις της επιτροπής που αφορούσαν τη συγκεκριμένη παραλαβή και στην απόφαση δημοσιονομικής διόρθωσης. Η απόφαση γράφει ότι στηρίζεται στο πρωτόκολλο όπως αναφέρεται στην καταγραφή των... Ωραία. Εδώ μία βέβαια παρατήρηση για να μην το... είναι και οι υπηρεσιακοί παράγοντες. Εάν περιμένουμε την οριστική παραλαβή, την προσωρινή, για να δούμε ότι το έργο έχει έλειψης 200.000 ευρώ, ζητώ που καήκαμε. Ποιος είναι ο επιβλέπον μηχανικός και πώς φτάσαμε στο σημείο με την έστο και εικονική προσωρινή παραλαβή να φαίνονται ζημιές διακο... ότι δεν εκτελέστηκαν και λοιπά... Ποιος τα παρακολουθούσε δηλαδή. Πάμε να κάνουμε την οριστική παραλαβή και τότε βλέπουμε ότι λείπουνε... ότι το έργο είναι λειψό, στραβό, κουτσό και ανάποδο. Ποιος το παρακολουθούσε. Ποιος ήταν ο επιβλέπον μηχανικός. Ένα θέμα είναι αυτό. Και αυτό πρέπει να γίνεται σε όλα τα έργα, έτσι. Δεύτερο θέμα. Η παρχούση της εκκρεμοδικίας, κύριε Παπαράλη, εάν σήμερα το Δημοτικό Συμβούλιο κάνει δεκτή την έσταση της κοινοπραξίας, δεν έχουμε αντίφαση ως προς την διαδικασία που υπάρχει. Δεν ακυρώνεται η διαδικασία η οποία εκκρεμεί ενώπιον του εφετιού. Για την νομική υπηρεσία, κύριε Πρόεδρε, δεν τίθεται τόσο ζήτημα αντίφασης. Σαφώς υπάρχει και ένα θέμα. Κυρίως όμως τίθεται ζήτημα ανεκαθάριστο της απαιτήσεως από το έργο. Το έργο δεν είναι καθαρισμένο εφόσον υπάρχει εκκρεμοδικία και μάλιστα σε ένα τόσο σοβαρό ζήτημα. Θεωρώ λοιπόν ότι δεν μπορεί να εκτιμώ και μεταφέρω στο σώμα την αντίληψη την άποψη της νομικής υπηρεσίας, ότι εφόσον το έργο είναι ανεκαθάριστο λόγω της εκκρεμοδικίας, φοβάμαι ότι το σώμα δεν μπορεί να πάρει μια τέτοια απόφαση. Εντάξει, ευχαριστούμε. Τώρα ο κ. Μητζής αποχώρησε, κ. Παπαδόπουλε, παρακαλώ. Παρόν. Κ. Παπά, όπως η υπηρεσία, το ίδιο και ο κ. Βέρος. Επομένως, απορρίπτεται η ένσταση της κοινοπραξίας κατά του Προτελικού Λογαριασμού και κατά του Δήμου Καβάλλας. Πάμε στο υπαρρυθμό 25, θέμα. Έγκριση Σχέδιο Τουριστικής Προβολής, Δ. Καβάλλας, έτους 2017. Κ. Ιωσιφίδου. Έχετε μπροστά σας το Σχέδιο Τουριστικής Προβολής του 2017. Δυο-τρία πράγματα, έτσι, εγώ να πω. Επικεντρωνόμαστε, φυσικά, στην ένταξη του Φιλίππων ως Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, με διάφορες μορφές του, με την προβολή των Φιλίππων και πλήρη αξιοποίηση τους στις εκθέσεις, και όχι όμως μόνο στις εκθέσεις, με ένα λεύκωμα πλήραιστατο για τους Φιλίππους που ετοιμάζουμε, δεδομένου όμως το ότι η Φιλίππι, η ένταξη των Φιλίππων ως Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς αναδεικνύει τον θρησκευτικό, παύλο πολιτιστικό τουρισμό μας. Βγάζονται τρεις χώρες επιπλέον χωρίς να ανεβάζουμε τα έξοδας στις εκθέσεις, εννοώ, χωρίς να ανεβάζουμε τα έξοδας στον προϋπολογισμό μας. Τις χώρες της έχετε μπροστά σας, αν υπάρχει κάποια ερώτηση, πολύ ευχαρίστως. Α, και να επισημάνω και κάτι, διότι πέρσι η αντίστοιχη εποχή είχα δεχθεί κριτική για την Ινδία και ότι ο ΕΟΤ δεν πηγαίνει στην έκθεση της Ινδίας, να σας ενημερώσω λοιπόν ότι φέτος μέχρι και ο ΕΟΤ πηγαίνει στην έκθεση της Ινδίας για πρώτη φορά. Μας ακολουθεί από ό,τι φαίνεται ο ΕΟΤ. Λοιπόν, κύριε Παπαδόπουλο, παρακαλώ. Όχι, όχι, τοποθετήσεις, τώρα δεν είναι λαρτία ρωτήσεις. Πάντως, τώρα είναι η ώρα σε αυτό το θέμα, παρόλο που είναι λυπηρό τώρα, δεν είναι κανείς εδώ, αλλά τελικά σχεδόν κανείς. Πάντως, είναι ένα θέμα αυτό, κύριε Πρόεδρε. Νομίζω ότι εδώ δεν πρέπει να έχουμε πολιτική αντιπαράθεση. Πιστεύω ότι όλες οι μεριές έχουν ένα κοινό στόχο. Και αυτό το πιστεύω και δεν το λέω μόνο πολιτικά, και πιστεύω καθένας με τις δυνατότητες που έχει, μπορεί να τα επεξελθεί σε αυτό το σημαντικό θέμα. Θέλω να πω μερικά πράγματα, κύριε Πρόεδρε, έτσι με όλο το σεβασμό στο πρόσωπό σας και πραγματικά να βγουν χρήσιμα και γόνιμα πράγματα. Ξεκινάω και λέω το εξής. Δεν υπάρχει, κύριε Πρόεδρε, κάποιος απολογισμός. Αυτό το είπα κι άλλη φορά, δεν το δέχεστε, αλλά θέλω να σας εξηγήσω τι εννοώ ακριβώς. Δεν είναι δυνατόν να ψηφίσουμε ένα σχέδιο τουριστικής προβολής για την επόμενη χρονιά, χωρίς να γνωρίζουμε τι έχει γίνει την προηγούμενη χρονιά. Το λέω τόσο απλά. Βάστε το σχέδιο που έχετε μπροστά σας, είναι πληρέστατο και υπάρχει απολογισμός της προηγούμενης χρονιάς, δηλαδή έλεω. Μην με διακόπτετε. Αφήστε λίγο, θα σας δώσω τον λόγο μετά, κύριε. Όχι, όχι, θα καταλάβετε, δεν χρειάζεται να έχουμε αντιπαράθεση. Δεν είναι θέμα αντιπαράθεσης. Εντάξει, πάμε, πάμε. Απλώς θέλω να σας πω ότι κάνετε έναν απολογισμό που το επικαλείστε δύο σελίδων. Δεν είναι δυνατόν, κυρία Πρόεδρε, με δύο σελίδες να κάνετε απολογισμό και θέλω να σας πω ότι ο απολογισμός γίνεται στον τάδε κωδικό που ξαδέψαμε, ας πούμε, παραδείγματος χάρη, 50.000 ευρώ, 5.000 έχουμε έναν τιμολόγιο το οποίο ξοδεύτηκε εκεί, 20.000 το οποίο ξοδεύτηκε εκεί και οι επόμενες 25.000 ξοδεύτηκαν και πήγαν εκεί. Είναι ένας αναλυτικός απολογισμός για να ξέρουμε πραγματικά τι έχει συμβεί. Γιατί, αν θα έρθουμε για την επόμενη χρονιά για το συγκεκριμένο κωδικό, να μπορέσουμε και εμείς να το ψηφίσουμε, να μας βοηθήσετε περισσότερο με αυτή την έναν, κυρία Συφίδωσσα. Δύο σελίδες και δυόμιση και τρεις σελίδες δεν είναι απολογισμός. Θέλω να το καταλάβετε αυτό και δεν το λέω έτσι με κακή πρόθεση ούτε κακή διάθεση. Πρέπει να υπάρχει ένας αναλυτικός απολογισμός για να ξέρουμε τι ακριβώς συμβαίνει. Και οικονομικό απολογισμό και όχι μόνο οικονομικό απολογισμό, γενικά απολογισμό. Ακόμα τα οφέλη, τα οφέλη, τώρα θα σας πάω τώρα σε ένα δεύτερο θέμα. Τα οφέλη, το τι επισκεψημό τα είχαμε αν πήγαμε ας πούμε στην Ολλανδία. Έχουμε έναν απολογισμό για να μας φέρετε κάποια στοιχεία εδώ για να πούμε να τους αναψηφίσουμε τον προορισμό στην Ολλανδία. Σας φέρω παραδείγματα για να καταλάβετε. Δεύτερον, άρα μένω σε ένα πολύ σοβαρό κομμάτι είναι ο απολογισμός. Κυρία Ιωσήφιδου, θέλω να το δείτε, το λέω. Ωραία. Δεύτερον, κάνουμε εκδηλώσεις, και το ξαναλέω παρόλο που δεν το δέχεστε, προεπολογισμού πάνω από ένα κατομμύριο ευρώ. Αν είναι δυνατόν, κυρία Ιωσήφιδου, να μη γνωρίζουμε από αυτές τις εκδηλώσεις, να μη γνωρίζουμε σήμερα, το τι ανταποδοτικά οφέλη έχει ο τόπος μας, ειδικά στον τουρισμό. Δεν είναι δυνατόν να ξοδεύουμε τόσα πολλά χρήματα και μη μου πείτε ότι δεν είναι τόσα, γιατί προσέξτε έχω πίνακα εδώ από όσα μπορούμε να βρούμε. Προσέξτε μη μου ξαναπαντήσετε, σας το λέω για να σας προφυλάξω. Έχω πίνακα τουλάχιστον όσα έχω βρει μέχρι τώρα. Και λέω ότι μέχρι τώρα, από αυτά που έχουμε βρει βέβαια, είναι περίπου πάνω από ένα κατομμύριο ευρώ. Και κάποια στιγμή ακούστηκε από τη δήμαρχο να λέει ότι κάνουμε εκδηλώσεις για να χαμογελάνε οι καβαλιάωτες. Δηλαδή ρωτώ, κυρία Πρόεδρε, οι δραμηνοί που κάνουν την Ονειρούπολη, οι ξανθιώτες που κάνουν το Καρναβάλι, δεν χαμογελάνε οι ξανθιώτες και οι δραμηνοί αντίστοιχα. Άρα, κύριε Ιωσήφιδου, πρέπει να ξέρουμε ότι αυτά τα λεφτά που δίνουμε, ειδικά για την τουριστική προβολή, τι αποτέλεσμα έχει. Δεν λέω αν είναι, προσέξτε, δεν λέω αν είναι, δεν κρίνω το νούμερο, γιατί να σας πω κάτι. Μπορεί κάλλιστα αύριο η διοίκηση του Δήμου να αποφασίσει να κάνει δύο κατομμύρια ευρώ έξοδα, να έχουμε μέσα σε ένα χρονικό διάστημα που θα το ορίσει, βάσει μελέτης και σχεδιασμού, να έχουμε πεντακόσα, μισόκατομμύρια επισκέπτες. Θέλω να καταλάβετε ότι αυτό που δίνουμε πρέπει να έχει μια ανταπόδοση και ανταπόκριση. Το τρίτο, θέλω να δώσετε βάρος, κυρία Ιωσήφιδου, γιατί δεν θέλω έτσι να πω ορθά κοφτά, γιατί να μην το πάρετε στραβά, δεν θέλω να χαλάσω τη συζήτηση, γιατί θέλω πραγματικά να κάνουμε μια συζήτηση, είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα. Γιατί η Τουριστική Επιτροπή νομίζω ότι παράγει ένα άργο για τον τουρισμό και είναι αποκλειστικά η Μονή Επιτροπή. Δεν υπάρχει άλλη Επιτροπή, ούτε η Δημοφέλη ασχολείται με πάρα πολλά θέματα. Αλλά πέρα από αυτό, θέλω να μείνω και σε ένα τρίτο, το οποίο είναι το εξής, τα ταξίδια είναι καλό να είναι λιγότερα και να μπορέσουμε με έξυπνους τρόπους να αυξήσουμε και να βάλουμε χρήματα στο διαδίκτυο, που μπορούμε να πάμε την καβάλα παντού, χωρίς να κάνουμε υπερβολικά ταξίδια. Δεν θέλω να επενυχθώ κάτι, απλώς σας λέω μια πιο σύγχρονη μέθοδο, η οποία η καβάλα πρέπει να είναι σε όλα τα παγκόσμια δίκτυα. Θα συνεχίσω και θα πω λίγα ακόμη, χωρίς να σας χουράσω, αλλά πρόεδρε συγχωρέστε με, είναι σοβαρό το θέμα και δώστε έτσι... Παρακαλώ, παρακαλώ και βαδί μου. Με θετική πρόθεση, έχω καλή πρόθεση να κάνουμε σήμερα με την κυρία Πρόεδρο, ώστε γιατί πασχίζει για τον τουρισμό και την καβάλα, είναι μοναδική σαν οργανισμός και θέλω να βοηθήσω όσο μπορώ βέβαια. Το τρίτο που θέλα να πω, αναφέρατε και είπατε ότι 35% υπήρχε αύξηση στον τουρισμό το 2016. Σας παρακαλώ αυτό μη το ξαναπείτε, σας παρακαλώ μη το ξαναπείτε, βάζω τελεία. Γιατί αν το φέρετε τώρα τον διευθυντή σας εδώ να το πει δημόσιακο και αυτός, πιστεύω ότι δεν θα το πει. Πώς τολμήσατε να πείτε, από πού πήρατε αφορμή, να πείτε ότι είναι 35% η αύξηση στον δήμο Καβάλα στον τουρισμό. Πού το βρήκατε αυτό, τι κριτήριο πήρατε την επισκεψημότητα στο ΦΡΟΡΙΟ, αν είναι δυνατόν. Η επισκεψημότητα, ένα μέτρο, ένα δίχτυ που μπορείτε να λάβετε υπόψη σας, ορίστε, είναι τα δικά σας στοιχεία, όταν έχουν τον πίνακα εδώ, είναι το τουριστικό περίπτερο και η επισκέψη στο τουριστικό περίπτερο της Καβάλας είναι αυτός ένας δείχτης. Είναι παντού μειώσης, είναι κόκκινος, κυρία Ιωσήφιδου, αλλά αυτό, δεν θέλω να το λάβετε και αυτό υπόψη σας, αν δεν σας βολεύει. Το 35% αύξη που λέτε δεν είναι αληθές, είναι, για να γνωρίζουμε περισσότερο όλοι οι συνάδελτοι, ότι θα δεχτώ ότι για το 2016 περίπου, περίπου έχει μια οριακή αύξηση ο τουρισμός, οριακή, προσέξτε τι λέω, όπως επίσης μπορούμε να δούμε τα στοιχεία του ΣΕΤΕ, το οποίος η αύξηση είναι πάλι οριακή, παραδέχεται σε όλη τη χώρα, αλλά υπάρχει ένα πολύ μεγαλύτερο πρόβλημα, υπάρχουν μειωμένα έσοδα. Τώρα, πηγαίνω και σε κάποια λίγο εξεδικευμένα, εξεδικευμένους προορισμούς που λέτε και θέλω έτσι να μου βγάλετε και από κάποιες απορίες. Ενώ υπάρχουν στόχοι στο σχέδιο τουριστικής προβολής, μου έχετε στα ταξίδια σας, μου έχετε την Ισπανία, και ενώ δεν υπάρχει στους στόχους τη Βαρκελώνη, ενώ στο ταξίδι έχετε Βαρκελώνη να την επισκεφθείτε, ενώ στους στόχους δεν έχετε την Ισπανία. Γιατί, κύριε Ιωσηφίδου, ενώ την έχετε σε ταξίδι, δεν την έχετε στους στόχους που έχετε βάλει. Θέλω πραγματικά να μου δώσετε μια ερμηνεία, γιατί δεν το καταλαβαίνω. Θέλω να σας πω πάλι και να σας ενημερώσω ότι το 2000, ενώ πήγατε εδώ στο Δημοτικό Συβούλιο, στα μέσα, στις εφημερίδες, παντού είπατε πήγαμε στην Ολλανδία, επισκεφθήκαμε την Ολλανδία, πήραμε ένα σεφ, τους δείξαμε τον Μηδοπίλαφο, την Παΐλιά, τι δείξατε εδώ σαν καβάλα, πετύχαμε, όλα πάρα πολύ ωραία. Καλά ήρθατε και τα είπατε, γιατί πιστεύω ότι ενθαρρυθήκατε από μια καλή φιλοξενία που δεχθήκατε, αλλά η πραγματικότητα λέει άλλα. Και η πραγματικότητα λέει, κύριε Ιωσηφίδου, γιατί έχω και τον Πίνακα εδώ, θα σας τα δώσω, άμα θέλετε και τα στοιχεία για να τα γνωρίζετε ακριβώς, λέει ότι η Ολλανδία, η Ολλανδή πέρσι, ήρθαν 1.584 πέρσι, φέτος η Ολλανδή ήρθανε 1.119, μίωση 29%. Εσείς που πεσκεφθήκατε και προτιμήσατε την Ολλανδία και την ξαναπροτιμάτε, αλλά δεν είναι μόνο αυτό το τραγικό σαν μίωση, είναι το τραγικό ότι δεν έρχονται καβάλα, ελάχιστην στην Καβάλα, στη Θάσσο πηγαίνουν. Άρα με ποια αξιολόγηση προτιμάτε την Ολλανδία, κύριε Ιωσηφίδου. Θέλω να μου δώσετε μια εξήγηση. Μένω, σας λέω και κάποια άλλα πράγματα, τα οποία ή απάντηση βλέπω στην Τουριστική Επιτροπή του εκπροσώπου, του εκπροσώπου σε όλα αυτά που λέω, του εκπροσώπου του σύνδεσμου της Ένωσης Ξανοδόχων, ή λέει ότι και δείχνει με αυτά που είπε στη σειρά του και τα διαβάζω από θημερίδα, δείχνει ότι η Καβάλα πονάει στην εποχικότητα, έχει τουρισμό μόνο τρεις μήνες, πονάει στην επισκεψημότητα δώδεκα μήνες τον χρόνο. Αυτό, παρακαλώ, θα πρέπει να το λάβετε σαν στοιχείο και να καταλάβετε, όπως σας είπε και όλα, ότι ήτανε οριακή πραγματικά η αύξη του τουρισμού φέτος. Θέλω να πάω και σε ένα άλλο σημείο. Δεν θα ασχοληθώ με την Ινδία, γιατί το θεωρώ μεγάλο αστείο. Δεν θα ασχοληθώ με τους ανοιχτούς ουρανούς που επικαλειστήκατε, αλλά θέλω να ξέρετε αυτό που επικαλείστηκε η κυρία Πρόεδρος για τους ανοιχτούς ουρανούς, μια συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και της Ινδίας. Ακούστε να δείτε ποιο είναι το μυστικό. Έγινε αυτή η συμφωνία, αλλά παίζει ρόλο η αμοιβεότητα. Δηλαδή, εάν θα φύγουν 100 Έλληνες και πάνε Ινδοί, θα έρθουν 100 Ινδοί στην Ελλάδα. Όπως καταλαβαίνετε, πείτε μου πόσοι Έλληνες για το 2017 θα πάνε στην Ινδία και υποχρεωτικά μέσα από τη συμφωνία πόσοι Ινδοί θα έρθουν στην Εχώρα και μάλιστα στην Καβάλα. Άρα, δεν θέλω να το σχολιάσω. Θα χαρώ, κυρία Συφίδου, να μην τον τολμήσετε αυτό το προορισμό. Να μην τον τολμήσετε και εγώ θα σας κάνω δήλωση γενναιότητας γιατί πραγματικά καταλάβατε ότι δεν αξίζει να απευθεθούμε στην Ινδία. Φέρτε τους γείτονες, αυτό πρέπει να είναι το σύνθημά μας, που οι γείτονες είναι η Βουλγαρία, είναι η Τουρκία, είναι η Σερβία, είναι η Ρουμανία, είναι η Μολδαβία, είναι και η Ουκρανία θα τολμούσα, που θα έχουμε άμεσα αποτελέσματα στον τορισμό. Και τέλος, θέλω να κλείνω, κύριε Πρόεδρε, και σας ευχαριστώ για την κατανόηση, πραγματικά, θέλω να σας πω για την Κύπρο. Ξεχάσατε, κυρία Ιωσυφίδου, στους στόχους ή στο πρόγραμμά σας, την Κύπρο. Αν είναι δυνατόν, είναι οι άνθρωποι οι οποίοι έχουν ίδια καταγωγή, μας αγαπούν. Σας ενημερώνω και έχω τα στοιχεία ότι οι Κύπροι έχουν περισσότερες διανοικτερεύσεις από τους Τούρκους στη χώρα μας, από τους Τούρκους στη χώρα μας. Και επίσης, καλά είναι, κύριε Ιωσυφίδου, να με παρακολουθάτε με μεγάλη προσοχή, γιατί θα κερδίσετε και θα κερδίσει καβάλα. Και θέλω να σας πω τα στοιχεία για την Κύπρο. Πρώτον, ότι έχουνε μεγαλύτερες διανοικτερεύσεις περισσότερες από τους Τούρκους. Βάλτε το καλά στο μυαλό σε αυτό που σας είπα σαν διανοικτερεύσεις στη χώρα μας. Δεύτερον, οι εταιρείες που έρχονται τα κρουαζιόπλια εδώ, πρόεδρε, οι ιδιοκτήτες οι περισσότεροι, είναι από την Κύπρο. Έχουν δικά τους, έχουν εταιρείες με κρουαζιόπλια. Και ενώ έχετε πάει, αντί να την έχετε μέσα στο πρόγραμμά σας και να πάτε να βρείτε και αυτούς, ο οποίες να ενισχύσουμε την κρουαζιέρα στην καβάλα, έχετε αποκλείσει την Κύπρο. Θέλω να μου πείτε με ποια λογική, πρόεδρε, μισό λεπτό, να δω αν τυχόν μου έχει μείνει κάτι. Θέλω να κλείσω και να πω ότι όλα τα στοιχεία τα έχω στη διάθεσή σας. Ζητάω, συγγνώμη, έφαγα λίγο παρισσότερο το χρόνο, ή αν κάπου σας προσβάλλα, αλλά εκείνο που έχω στόχο είναι να μπορέσω και εγώ να συμβάλω σε αυτήν την προσπάθεια που κάνετε κι εσείς. Σας ευχαριστώ πολύ. Ευχαριστούμε τον κ. Παπαδόπουλο. Έχω να κάνω μια παρατήρηση, κ. Πρόεδρε. Εμείς προτιμάμε τις Μολεδαβές και τους Ουκρανές από τις Ινδέσσες, δεν τους συζητάμε. Νομίζω ότι είναι κοινή αυτή. Και την άλλη φορά, όταν θα πάτε με φαγητά, θα πάρετε τους χταποδοκευτές του κ. Τουλκίδη, για να δείτε τι πρόκειται να γέγισε στην καβάλα μας τώρα, που δεν μας τους έχει φέρει βέβαια. Ο κ. Ωσβέρος έχει το λόγο, παρακαλώ. Λοιπόν, κ. Πρόεδρε, πρώτα απ' όλα πρέπει να σας πω ότι το μετάνοιωσα που στην αρχή της συνεδρίας σας συνέναισα στο να μην υπάρξουν προημερήσεις. Καλύτερα να υπήρξαν προημερήσεις, να βάλουμε και τα θέματα. Να κάνουμε και εμείς το επικοινωνιακό παιχνίδι όσο είναι τηλεοράσεις, μαζί με την κ. Δήμαρκο. Και το δεύτερο που θέλω να πω είναι, καλό θα ήταν από χωρίς ο κ. Παπαδόπουλος, μήπως και εμείς γίνουμε αξιότιμη αντιπολίτευση. Λοιπόν, αυτοί είμαστε. Αυτοί είμαστε. Ξηματικοί. Λοιπόν, πολύ σύντομα, διότι εντάξει και κουρασμένοι είμαστε, και νομίζω ότι δεν θεωρώ ότι από εδώ και πέρα μπορούμε να παράγουμε πολιτική. Λοιπόν, μπαίνει ένα ερώτημα. Πρέπει να υπάρχει σχέδιο τουριστικής προβολής του Δήμου. Λοιπόν, η απάντηση νομίζω ότι είναι ναι. Το ερώτημα είναι όμως τι είδους σχέδιο και με τι στόχους βάζεις αυτό το σχέδιο και κάνεις αυτό το σχέδιο. Το δεύτερο ερώτημα είναι ότι σε αυτό το κόστος των οποιοδήποτε δράσεων για αυτή τη ρουιστική προβολή θα πρέπει να καλύπτεται μόνο εξ ολοκλήρω από το Δήμο. Η άποψή μας είναι ότι δεν θα πρέπει να καλύπτεται μόνο από το Δήμο. Μέσα από αυτή την προσπάθεια του Δήμου και με χρήματα των δημοτών μας δεν είναι καν ο σαλόνου. Κάποιοι έχουν οφέλη. Και δεν καταλαβαίνω γιατί δεν πρέπει να συμβάλει το εμπορικό επιμελητήριο. Δεν κατάλαβα γιατί δεν θα πρέπει να συμβάλουν οι ξενοδόχοι μας. Δεν κατάλαβα γιατί δεν θα πρέπει να συμβάλουν ακόμα και τα καταστήματα γεωνομικού ενδιαφέροντος. Βέβαια θα μου πείτε κύριε Βέρο, εδώ δεν κλείσατε και δεν κλείσαμε καταστήματα και ούτε έτσι για ψυχολογική και ηθική στήριξη δεν εφανίστηκαν ποτέ σε κανένα δικαστήριο όλοι αυτοί. Αυτά τα λέω να τα ακούσουν και ο κύριος Μάκης Παπαδόπουλος. Ο κύριος Μάκης Παπαδόπουλος ότι με το να υπερασπίζεται αδίκως και δικαίως ότι κάποια στιγμή θα εκτιμηθεί. Θα το καταλάβετε μετά από 14 χρόνια παρουσία στο Δημοτικό Συμβούλιο όσα έχω εγώ. Καλά, καλά μην το πάτε σε προσωπικό επίπεδο τώρα, μην το πάτε σε προσωπικό επίπεδο. Κάνω μια διαπίστοση, κάνω μια διαπίστοση. Κοιτάξτε, ένας άνθρωπος που ασχολείται με τα κοινά πρέπει να λέει και να έχει το θάρρος να λέει τα πράγματα με το όνομά τους. Εντάξει. Αυτό το λέω για όλους μας και πρώτο και καλύτερο εμένα. Λοιπόν, αυτό ακριβώς. Τώρα δεν θα πάμε σε αντιπαράθεση. Παρακαλώ, όχι, όχι. Ούτε θέλω να σε οδηγήσω σε αποχώρηση για να μείνουμε εγώ και ο Μπουρτασάκας. Αλίμονο δεν το θέλω. Λοιπόν, πάμε τώρα. Πάμε τώρα στο σχέδιο τουρσικής προβολής. Θα μπορούσαν πολλοί και κυρίως άνθρωποι οι οποίοι δραστηριοποιούνται παγελματικά σε αυτό το αντικείμενο εδώ και χρόνια να κάνουν πολλές και διάφορες προτάσεις για το πώς θα μπορούσε να γίνει αυτή η προβολή. Εγώ απλώς θέλω να μείνω στο εξής. Διαπιστώνω ότι είναι ελάχιστο μέχρι μηδαμινό το ποσό που δίνουμε για την ηλεκτρονική προβολή. Σε μια εποχή που παγκόσμια και κυρίως οι νέοι αλλά και μεγαλύτερης ηλικίας έχει αποδεχθεί ότι ασχολούνται με το διαδίκτυο. Και έχω την εντύπωση ότι δεν τα αξιοποιούμε με τον τρόπο που πρέπει να τα αξιοποιήσουμε. Και επίσης θεωρώ ότι τουριστική προβολή δεν κάνεις μόνο με το να συμμετέχεις σε εκθέσεις, σε διάφορες εκθέσεις, σε διάφορα ταξίδια, με διάφορα έντυπα, με διαφημίσεις, με οτιδήποτε άλλο. Τουριστική προβολή κάνεις και με τις εκδηλώσεις σου, εννοώ με εκδηλώσεις του Δήμου. Και δεν είναι η πρώτη φορά που το λέμε ότι εμείς λέμε ότι θα πρέπει κάποια στιγμή να αποφασίσουμε ποιες εκδηλώσεις θα στηριχθούν, θα υποστηριχθούν διαχρονικά από όποια κι αν είναι η διοίκηση, διότι έτσι μόνο θα πετύχουμε από τη μία αυτές οι εκδηλώσεις να είναι αναγνωρίσιμες, όχι μόνο πανελλαδικά διότι αυτός δεν είναι στόχος μας, αλλά και με αυτόν τον τρόπο θα έχεις τη δυνατότητα να έχεις περισσότερους επισκέπτες που όλοι ξέρουμε ότι αυτοί οι επισκέπτες είναι οι καλύτεροι διαφημιστές από τα μέρη τα οποία έρχονται και μας επισκέπτονται. Προϋπολογισμός 300.000. Κοιτάξτε να δείτε. Εγώ θεωρώ ότι προκαλούμε για μια ακόμη φορά και προκαλούμε σε μία περίοδο όπου θεωρώ ότι υπάρχουν πάρα πολλές προτεραιότητες και δεν θα σας μιλήσω ούτε για κοινωνικό έργο, δηλαδή είτε στην κοινωνική πολιτική είτε στην ποιότητα ζωής, αλλά είναι αδιανόητο να μην προσπαθούμε να βρούμε εκείνα τα χρήματα που θα επαναλάβουμε ώστε να αποκτήσουμε εκείνα τα ιδιόκτητα δημοτικά κίνητα για να κάνουμε όλα αυτά που πρέπει για να έχουμε τη δυνατότητα να προσελκίσουμε επισκέπτες όχι μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες και λέω ως παράδειγμα αυτό που λέμε εδώ και πολύ καιρό, το δίχτυο των μουσείων και παράλληλα να έχουμε και τη δυνατότητα να τους κρατήσουμε περισσότερο χρονικό διάστημα γιατί αυτό είναι το σημαντικό Δεν θα πρέπει κάποιος να μου πει να έχουμε τη διαφήμιση, να συμμετέχουμε στις εκθέσεις, να έχουμε τα έντυπα, βεβαίως θεωρώ όμως ότι αρκετά από αυτά τα οποία προτείνεται δεν είναι απαραίτητα ή αν θέλετε και την άποψή μου είναι σε υψηλό κόστος κοιτάξτε δεν χρειάζεται να πάμε σε 15 εκθέσεις βάζουμε πρόγραμμα, βάζουμε τους στόχους και επιλέγουμε σε ποια εκθέσεις θα πάμε και πού στοχεύουμε και τι αποτελέσματα θέλουμε διότι πραγματικά το να πάς σε μια έκθεση στην Αμερική δεν είναι κακό, λέω εγώ τώρα, να αλλάξεις Ήπειρο δεν είναι κακό αλλά τι προσδοκείς σε ποσότητα επισκεπτών από αυτήν την Ήπειρο δεν έχει άδικο να λέει, έλα τώρα να πάρω το μέρος σου κύριε Παπαδόπουλε που λέει κύριος Παπαδόπουλος ότι μήπως ως προτεραιότητα πρέπει να έχουμε τους γειτονές μας έχει μια λογική και μάλιστα εμείς κυρίως και έχουμε και την εμπειρία από τα προηγούμενα χρόνια κυρίως επιδιώκουμε τον αυτοκινούμενο επισκέπτη και τουρίστα για πολλούς και διάφορους λόγους και είναι γνωστό αυτό δεν θέλω να πω περισσότερα άλλωστε έχουμε και άλλα θέματα εμείς για όλους αυτούς τους λόγους και κυρίως σας λέω δεν θα είχαμε καμία αντίρρηση να συμφωνήσουμε και να πούμε εντάξει δεν διαφωνούμε θα μπορούσαν να είναι κάποιες άλλες προτάσεις όχι αυτές ή κάπου εναλλακτικά αλλά κυρίως όμως δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε με αυτό το μεγάλο ποσό είναι τεράστιο το ποσό και κυρίως είναι αυτός ο λόγος που δεν συμφωνούμε βέβαια με τις ενστάσεις παρατηρής τις επιφυλάξεις για όλα τα άλλα τα υπόλοιπα κατά θέση. Ευχαριστούμε τον κύριο Βέρο ο κύριος Μορτασάγας. Κυρία Πρόδορ, κυρία Ιωσιφίδο, σας το είχα πει και την Άηφρα που βρεθήκαμε στο γραφείο σας δεν μιλάω τώρα για το σχέδιο έτσι θεωρώ ότι κάνατε ό,τι ήταν δυνατόν. Μπορούμε να βάλουμε σε ισαγωγικά τους ιδιοκτήτες είτε των δωματίων είτε των μεγάλων ξενοδοχείων να κάνουν ένα μνημόνιο με τους ντόπιους παραγωγούς. Θα το πω και θα το ξαναλέω συνέχεια δεν μπορεί να μας τα φέρνουν όλα εμείς δηλαδή σαν δήμος εσείς σαν δημοφέλεια να κάνετε το παν να τους δημιουργήσετε κρατήσεις σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα αλλά αυτοί στην τοπική κοινωνία να μην ανταποδίδουν τίποτα. Αυτή σαν μια απλή παρατήρηση αν μπορεί να γίνει κάτι. Ευχαριστούμε τον κ. Νικό. Παρακαλώ, τι ψήφισατε κ. Παπαδόπουλα, τι ψήφισατε εσείς παρόν. Κύριε Ιωσήφιδρο, τώρα δεν έχουμε, νομίζω ότι δεν χρειάζεται. Πολύ σύντομα. Εκεί είναι το πρόβλημα, μισό λεπτο. Κάτσε, κάτσε. Μπράβο. Έρχεται και δίπλα μου ο Μάκης. Επίτηδες το κάνει για να μην δώσω απαντήσεις πλέον. Πάμε, πάμε κ. Ιωσήφιδρο, παρακαλώ. Λοιπόν, θα μου επιτρέψετε να πω και στον Μάκη τον Παπαδόπουλο και στον Άριντο Βέρο ότι καλές ακούγονται οι προτάσεις σας τώρα εδώ σήμερα που τις λέτε αλλά ήδη σε προηγούμενη συνεδρία της Τουριστικής Επιτροπής η οποία έγινε τον Οκτώβριο είχα ζητήσει από όλα τα μέλη της Τουριστικής Επιτροπής να φέρουν προτάσεις τους εγγράφως και είχαμε θέσει και μάλιστα μία εβδομάδα διορία να τις στέλνουν στη Γραμματεία της Τουριστικής Επιτροπής. Δυστυχώς για σας, κανένας ούτε από εσάς κ. Βέρο ούτε από εσάς κ. Παπαδόπουλο ήρθε καμία πρόταση έγγραφη είτε στη Γραμματεία είτε στη Δημοφέλε και αν δεν ήταν μέσα στη μία εβδομάδα και αν ήταν στις δυο εβδομάδες ακόμα και στις τρεις εβδομάδες η έγγραφος προτάσεις σας πριν ολοκληρώσουμε το σχέδιο, εμείς ευχαρίστως θα συμπεριλαμβάνουμε τις οποιασδήποτε προτάσεις μέσω του σχέδιου τουριστικής προβολής. Από εκεί και πέρα, αν διαβάσατε το σχέδιο της τουριστικής προβολής, αναφέρεται, καταρχήν είναι συνέχεια του προηγούμενου, το προηγούμενο σχέδιο που συντάξαμε την προηγούμενη χρονιά ενώ, είναι σχέδιο πενταετίας, δεν μπορεί τη μία χρονιά να βάζεις ένα στόχο, την άλλη χρονιά δεύτερο στόχο, την τρίτη χρονιά τρίτο στόχο, είναι ένα σχέδιο πενταετίας το οποίο φυσικά διαμορφώνεται ανάλογα και με τις εξελίξεις που έχουμε. Μέσα λοιπόν στο σχέδιο το σημερινό, αναφέρεται από λογισμός το τι πραγματικά καταφέραμε και πράξαμε και υλοποιήσαμε μέσα στο έτος που πέρασε που αν δείτε εγώ βάζω στίχημα να το κάνετε σύγκριση με οποιοδήποτε άλλο σχέδιο τουριστικής επιτροπής από οποιοδήποτε δήμο, θεωρώ ότι θα είμαστε περήφανοι ότι υλοποιήσαμε τα περισσότερα και δεν είναι μόνο οι εκθέσεις γιατί αν διαβάσατε όποιος διάβασε το σχέδιο τουριστικής προβολής, αναφέρονται πολλοί στόχοι πολύ διάστατοι και δεν είναι μόνο οι εκθέσεις. Από εκεί και πέρα, κόστος αναφέρθηκε κάτι και από το μέλος σας κύριε Παπαδόπουλη στην τουριστική επιτροπή αλλά και από εσάς σήμερα. Κάτι για ένα εκατομμύριο λένε δήμαρχε. Που και όσο ξοδέψαμε ένα εκατομμύριο για εκδηλώσεις και εγώ δεν το ξέρω. Αν είναι δυνατόν. Που προέκυψε αυτό το νούμερο. Καταρχήν συγκυριακά, σήμερα είχαμε και τον προϋπολογισμό του δεκαεφτά της δημοφέλεια. Έχετε δει μέσα στον προϋπολογισμό τα νούμερα που είναι για τις εκδηλώσεις. Θα σας πω. 40.000 εκδηλώσεις στις αθλητικές και 70 στις πολιτιστικές εκδηλώσεις. Και για να το μαζέψουμε έτσι και λίγο, οι εκδηλώσεις γίνονται. Καταρχήν για μας τους καβαλιώτες, για όλους εμάς. Κατά δεύτερον βέβαια συμβάλουν και στον τουρισμό και αυτό αποδεικνύεται και από τα αποτελέσματα. Άλλη εικόνα έχει ένας τουρίστας όταν έρχεται στην καβάλα και είναι νεκρή. Κι άλλη εικόνα έχει όταν βλέπει ότι γίνονται εκδηλώσεις. Άλλη εικόνα μεταφέρει λοιπόν στην πατρίδα ότι όταν επιστρέφει. Κύριε Βέρο όσον αφορά τον οικονομικό απολογισμό που είπατε. Προϋπολογισμός και το ανέφερα και στην τουριστική επιτροπή και αν διαβάζετε την απόφαση σύμφωνα με την οποία συνοδεύεται το σχέδι του τουριστικού προβολίου ο προϋπολογισμός είναι 300.000 ευρώ όπως ήταν και πέρσι. Απολογιστικά που αν διαβάζετε την απόφαση θα βλέπετε τα νούμερα. Απολογιστικά όλα μαζί οι εκθέσεις σε τόσες χώρες που πήγαμε είναι 57.000 ευρώ. Αν είναι δυνατόν για τον τουρισμό να μην μπορούμε να πούμε ότι θα δώσουμε 57.000 ευρώ για εκθέσεις. Απολογιστικά όλα μαζί όλα ό,τι αναφέρει είτε είναι έντυπα είτε είναι προβολή είτε είναι εκθέσεις είτε είναι ιντερνετικά 150.000 ευρώ ποσά τα οποία πάλι θα τον αναφέρω. Απολογιακά είχαμε σήμερα τον προϋπολογισμό της Δημοφέλεια είναι μέσα στο γενικό προϋπολογισμό της Δημοφέλεια. Τα πάντα έντυπα εκδηλώσεις ιντερνετικά ό,τι θέλετε. Και φυσικά συμφωνώ μαζί ότι δίνουμε βαρύτητα στην ιντερνετική διαφήμιση. Μα πάλι αν διαβάζετε το σχέδιο τουριστικής προβολής είδατε το ιντερνετικό το Visit Kavala που σχεδιάζεται από τη Δημοφέλεια και το σχεδιάζουμε ένα χρόνο περίπου το οποίο πρόκειται να υλοποιηθεί και θα το δείτε μέσα στο 17 να το παρουσιάζουμε. Το Visit Kavala το οποίο θα είναι παντού, Yahoo, Instagram σε όλα τα ιντερνετικά και όταν το παρουσιάσουμε μέσα στις αρχές του 17 τότε θα δείτε γιατί ιντερνετική σελίδα προβολής της Kavala γίνεται, υπάρχει. Τώρα δεν ξέρω αν έχω ξεχάσει κάτι να απαντήσω. Ωραία, όχι, όχι. Τι δεν απάντησες εγώ. Λοιπόν, ωραία, το υπαριθμό. Σωστά, σωστά. Καταρχήν, ήδη πάλι μέσα στο σχέδιο τουριστικής προβολής που έχετε μπροστά σας στην υπαριθμό 9 σελίδα αναφέρεται από στατιστικά στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας, την πλέον επίσημη, αναφέρεται αύξηση του 15 σε σχέση με το 14, 16,5% στη διανοικτερεύση αλλοδακπών, 10,31% στη διανοικτερεύση με δαπών, του 15 προς το 14. Συν όλη την αύξηση επισκεψιμότητα που αναφέρουμε μέσα πάλι στο σχέδιο τουριστικής προβολής, επισκεψιμότητα στο αεροδρόμιο, στα λιμάνια ή οποιοδήποτε άλλο είσοδο στο λιμάνι της Καβάλλας. Από εκεί και πέρα είπαμε ότι δυστυχώς η ελληνική στατιστική υπηρεσία τα στοιχεία του 16 φυσικά δεν μας έχει δώσει ακόμα, του 16 θα τα πάρουμε το 17. Δεν βλέπουμε όμως ότι το 16 ήδη υπάρχει αύξηση επισκεψιμότητα σε σχέση με το 15. Το βλέπουμε. Ήδη λοιπόν το 33% που είπατε είναι, υπάρχει για μας ένα μέτρο σύγκριση στο Φρούριο. Είτε θέλουμε είτε δεν θέλουμε, αυτό έχουμε σαν δημοφέλους. Θα μου επιτρέψετε, στοιχεία τα οποία κρατάμε, υπάρχει λοιπόν τη διετία, γιατί αντίστοιχη αύξηση της ελληνικής στατιστικής υπηρεσίας 15 με 14, αντίστοιχη αύξηση υπάρχει στην επισκεψιμότητα στο Φρούριο. Αντίστοιχη λοιπόν αύξηση του Φρούριου, γιατί δεν έχουμε ακόμα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας του 16. Υπάρχει 16 με 15, άλλο 10% στους 100. Συνολική αύξηση λοιπόν στη διετία στο Φρούριο φαίνεται 33%. Και του χρόνου όταν θα πάρουμε τα στοιχεία από τη στατιστική υπηρεσία του 16 προς το 15, θα δείτε ότι θα υπαλληθευτούμε. Και όσον αφορά τα στοιχεία που δείξατε κάτι τους πίνακες από την επισκεψιμότητα του τουριστικού περιπτέρου, θα έρθείτε αύριο στη Δημοφέλλεια να σας δείξω του 16 με το 15, γιατί αυτά δεν αναφέρονται βυστικά μέσα, γιατί αυτό είναι σχέδιο τουριστικής προβολής του 15. Θα δείτε λοιπόν οι ομάδες επισκεπτών, γιατί τέτοια στοιχεία κρατάμε στο τουριστικό περιπτέρο, οι ομάδες επισκεπτών, χωρίς να έχει κλείσει ακόμα το 16, σε σχέση με το κλείσιμο του 15, ήδη έχουμε ξεπεράσει το ποσοστό. Και άρα λοιπόν και αυτά που λέτε είναι ανεπαρκή τα στοιχεία τα οποία μας τα φαίνεται. Μα δεν τα έχετε κύριε Παπαδόμουλα, αυτό σας λέω, του 16 δεν φαίνονται μέσα, για να δείτε την άυστηση των θεσμών. Εντάξει, εντάξει, εντάξει. Ωραία. Λοιπόν, πάμε παρακάτω. Το υπαρρυθμό 26 θέμα. Παράταση μέχρι 31-3-17 συμβάσεων προμήθειας τροφίμων και βασικής ηλικής συνδρομής για την πράξη αποκεντρωμένες προμήθειες τροφίμων και βασικής ηλικής συνδρομής δικητικές δαμπάνες και παροχή συνοδευτικών μέτρων 15-16 στο πλαίσιο υλοποίησης του προγράμματος Στεβά. Το υπαρρυθμό 27 έγκρισε μη δωρεάν παραχώρησης χρήσης χρήσης δημιουργίας. Παράταση μέχρι 31-3-17 συμβάσεων προμήθειας τροφίμων και βασικής ηλικής συνδρομής δικητικές δαμπάνες και παροχή συνοδευτικών μέτρων 15-16 στο πλαίσιο υλοποίησης του προγράμματος Στεβά. Το υπαρρυθμό 27 έγκρισε μη δωρεάν παραχώρησης χρήσης ηλικίας επί του σωδού παρόδο ερμιώνες 25 στην Παναγία Καβάλας. Το υπαρρυθμό 27 έγκρισε μη δωρεάν παραχώρησης χρήσης δικητικές δαμπάνες και παροχή συνοδευτικών μέτρων 15 στην Παναγία Καβάλα. Το υπαρρυθμό 27 έγκρισε μη δωρεάν παραχώρησης χρήσης δικητικές δαμπάνες και παροχή συνοδευτικές δαμπάνες 15 στην Παναγία Καβάλα. Το υπαρρυθμό 27 έγκρισε μη δωρεάν παραχώρησης χρήσης δικητικές δαμπάνες και παροχή συνοδευτικές δαμπάνες 15 στην Παναγία Καβάλα. Το υπαρρυθμό 27 έγκρισε μη δωρεάν παραχώρησης χρήσης δικητικές δαμπάνες και παροχή συνοδευτικές δαμπάνες 15 στην Παναγία Καβάλα. Το υπαρρυθμό 27 έγκρισε μη δωρεάν παραχώρησης χρήσης δαμπάνες και παροχή συνοδευτικές δαμπάνες 15 στην Παναγία Καβάλα. Το υπαρρυθμό 27 έγκρισε μη δωρεάν παραχώρησης χρήσης δαμπάνες και παροχή συνοδευτικές δαμπάνες 15 στην Παναγία Καβάλα. Το υπαρρυθμό 27 έγκρισε μη δωρεάν παραχώρησης χρήσης δαμπάνες και παροχή συνοδευτικές δαμπάνες 15 στην Παναγία Καβάλα. Το υπαρρυθμό 30 έγκρισε μη δωρεάν παραχώρησης χρήσης δαμπάνες και παροχή συνοδευτικές δαμπάνες 15 στην Παναγία Καβάλα. Το υπαρρυθμό 30 έγκρισε μη δωρεάν παραχώρησης χρήσης δαμπάνες και παροχή συνοδευτικές δαμπάνες 15 στην Παναγία Καβάλα. Το υπαρρυθμό 30 έγκρισε μη δωρεάν παραχώρησης χρήσης δαμπάνες και παροχή συνοδευτικές δαμπάνες 15 στην Παναγία Καβάλα. Το υπαρρυθμό 30 έγκρισε μη δωρεάν παραχώρησης χρήσης δαμπάνες και παροχή συνοδευτικές δαμπάνες 15 στην Παναγία Καβάλα. Το υπαρρυθμό 30 έγκρισε μη δωρεάν παραχώρησης χρήσης δαμπάνες και παροχή συνοδευτικές δαμπάνες 15 στην Παναγία Καβάλα. Το υπαρρυθμό 30 έγκρισε μη δωρεάν παραχώρησης χρήσης δαμπάνες και παροχή συνοδευτικές δαμπάνες 15 στην Παναγία Καβάλα. Το υπαρρυθμό 30 έγκρισε μη δωρεάν παραχώρησης χρήσης δαμπάνες και παροχή συνοδευτικές δαμπάνες 15 στην Παναγία Καβάλα. Το υπαρρυθμό 30 έγκρισε μη δωρεάν παραχώρησης χρήσης δαμπάνες 15 στην Παναγία Καβάλα. Το υπαρρυθμό 33 έγκρισε μη δωρεάν παραχώρησης χρήσης δαμπάνες 15 στην Παναγία Καβάλα. Το υπαρρυθμό 34 έγκρισε διοργάνωσης συμματοχής του Δήμου Καβάλα σε πολιτιστικές συνημερωτικές καθλητικές εκδηλώσεις παρόν ο κ. Βέρος, παρόν ο κ. Παπαδόπουλος. Το υπαρρυθμό 34 έγκρισε μη δωρεάν παραχώρησης χρήσης δαμπάνες 15 στην Παναγία Καβάλα. Το υπαρρυθμό 34 έγκρισε μη δωρεάν παραχώρησης χρήσης δαμπάνες 15 στην Παναγία Καβάλα. Το υπαρρυθμό 34 έγκρισε μη δωρεάν παραχώρησης χρήσης δαμπάνες 15 στην Παναγία Καβάλα.