14η τακτική συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Καλαμαριάς (ΔΗΜΟΣ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ, 2020)
: Τακτική Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμαριάς με θέμα λήψη απόφασης για την υποβολία πόψων στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης επί της στρατηγικής μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων του Γενικού Συνδυασμού της Μαρίνας Καλαμαριάς-Αρετσού. Θα πάρω παρουσίες προς διευκόληση της διαδικασίας, παρακαλώ, όπως οι συνάδελφοι, για να μην επανερχόμαστε να μου δηλώσουν συγχρόνως με την παρουσία και την πρόθεσή τους όσοι θέλουν να τοποθετηθούν. Εκτός βέβαια από τους επικεφαλείς, τους οποίους θεωρώ δεδομένους ότι θα τοποθετηθούν. Λοιπόν, Αβραμίδης Ελευθέριος. Ο κ. Αβραμίδης μου είπε ότι λίγο θα καθυστερήσει, αλλά θα είναι παρόν. Αγγελοπούλου Δέσποινα. Παρόν. Παρούσα. Ναι. Θα τοποθετηθείτε? Δεν ξέρω. Στη διαδικασία. Ωραία. Ακριτίδης Λάζαρος. Παρόν. Δεν θέλετε να μου πείτε αν θα τοποθετηθείτε συγχρόνως. Στη διαδικασία μπορώ. Ωραία, εντάξει. Ωραία. Αλεπίδης Θεόδωρος. Παρόν. Κυρία Πρόευρα, εγώ είμαι επομένως να αποχωρήσω για ένα προσωπικό θέμα υπάρχει. Ναι. Το τοθέτησή μου έχει δοθεί στο κ. Αβραμ Περσίδης, που είναι δικεφαλής της παράταξής μας. Και μετά από συζήτηση θα σας αναφέρει ο ίδιος ότι είναι να πω. Ευχαριστώ. Σας ευχαριστούμε, κ. Αλεπίδη. Ανδρεάδης Ιωάννης. Παρόν, παρόν. Εγώ μόλις έχω έρθει. Ναι, ναι, κύριε Βραμίδη. Ναι, ναι. Ωραία, ωραία. Καλησπέρα, καλησπέρα. Ο Αντωνάκης Βικέντιος. Κυρία Πρόεδρε. Ναι. Ο κύριος Αντωνάκης, όπως και την προηγούμενη φορά, θα απουσιάζει, θα είμαι εγώ στη θέση του, όπως και η κυρία Χατζή. Για λόγους επαγγελματικούς, εάν θα το βρίσκονται στη δουλειά του. Και η κυρία Χατζή θα απουσιάζει. Ναι. Ωραία. Θα το αποθετηθείτε εσείς. Ωραία. Ωραία, κύριε... Ωραία. Οπότε θα το αποθετηθείτε εσείς για τον κύριο Αντωνάκη. Για την παράταξή μας, ναι. Ωραία. Έγινε, κυρία ΤΤ. Αντωνούδη Ιωαννίδο Ολυμπία. Αντωνούδη. Την είδα την κυρία Αντωνούδη. Έχει το μικρόφωνο κλειστό γι' αυτό. Ναι. Λοιπόν, είναι παρούσα. Την έχω δει. Αρκούδης Δημήτριος. Παρόν. Παρόν. Βοητσίδης Θεόδωρος. Βοητσίδης Θεόδωρος. Δεν απαντάει. Ακούγουμε τώρα. Ακούγουμε τώρα. Ποιος είναι, δεν... Αντωνούδη. Ναι, ναι. Εντάξει, κυρία Αντωνούδη. Εντάξει. Ο κύριος Βολτσίδης. Δεν είναι. Δεν φαίνεται να είναι μέσα. Δεν φαίνεται. Ωραία. Βουλγαράκης Νεκτάριος. Παρόν και εγώ. Καλησπέρα. Παρόν. Καλησπέρα, κύριε Βουλγαράκι. Υπάρχει πρόθεση να τοποθετηθώ. Ναι. Θα απαρατηθώ το δικαιώματος αν υπερκαλυφθεί το θέμα και δεν χρειάζεται. Ωραία, κύριε Βουλγαράκι. Σας ευχαριστούμε. Γαβριήλ Νικόλαος. Ναι, παρόν και εγώ. Παρόν. Κυρία Πρόεδρε, μπορεί να βάλτε με να τοποθετηθώ. Θα πω δύο κουβέντες. Ωραία. Γεωργιάδη Σωτήριος. Γεωργιάδης. Δεν είναι. Γιάννακος Αθανάσιος. Γιάννακος. Θα μπει σε λίγο αργότερα, κύριε Πρόεδρε, ο κύριος Γιάννακος. Ωραία, ωραία. Ναι. Καρυπίδης Φίλιππος. Παρόν και εγώ. Παρόν. Κιφωνίδου Θεοδόρα. Κιφωνίδου Θεοδόρα. Εδώ είναι η κυρία Κιφωνίδου, πλέον Χριστόδο. Κιφωνίδο, πλέον Χριστόδο, μικρόφωνο της. Εδώ είναι. Α, ναι, βλέπω το... Κογκαλίδου Βασιλική. Κογκαλίδου Βασιλική. Κόκκινος Χρήστος. Παρόν, κυρία Πρόεδρε, καλησπέρα. Καλησπέρα. Στην πορεία θα φανεί, αν θα το αποτυπηθώ, η ορύτσα και με θέμα ένα στεράκι. Ωραία. Κυρατζής Δημήτριος. Κυρατζής Δημήτριος. Παρόν. Παρόν. Η κυρία Κογκαλίδου, μήπως συνδέθηκε. Δεν πετάει. Λεμονής Πασχάλης. Παρόν, παρόν. Παρόν. Μακαντάσης Ιωάννης. Μακαντάσης Ιωάννης. Λοιπόν. Ματσαρίδης Τηλιανός. Ματσαρίδης Τηλιανός. Μουρατίδης Δημήτριος. Παρόν. Παρόν. Μακογκλίδης Θεοδόσιος. Παρόν. Παρόν. Απλώς, κυρία Πρόεδρος, επειδή έχουν κάποια προγραμματισμένα ραντεβού στο Ρωσοκομείο για τους γονείς μου, σε αφήγω τέσσερις, τέσσερις και δεύτερο από την οθόνη και θα συνεχίσει να εκπροσωπεί την παράταξη όσον αφορά την απόβασή μας και τα σχόλια που θα ακουστούν η Μαρία Ιπαβλίδου. Ωραία, κύριε Μακογκλίδη. Παρακαλώ. Νικολέτου Σκάριου Βασιλική. Νικολέτου. Νικολέτου. Όχι. Κύριε Μακογκλίδη, κλείστε το μικρόφωνο σας. Τιτύ Λεμονιά είναι παρούσα. Τόντι Ευλαμπία παρούσα. Κύριε Μακογκλίδη, το μικρόφωνο σας... Ωραία, το κλείσα. Παντελίδου Ναταλία. Παντελίδου. Κύριε Παντελίδου. Ωραία, ωραία. Παπαδόπουλος Γεώργιος. Παπαδόπουλος. Όχι. Παυλίδου Βασιλιάδου Μαρία. Ωραία, την βλέπω την κυρία Παυλίδου. Ωραία, ωραία. Πενόπουλος Ιωάννης. Πενόπουλος. Περσίδη Σαβράμ. Περσίδη Σαβράμ. Περσίδη Σαβράμ. Ωραία, ναι, κύριε Περσίδη, εντάξει. Πετκάκη Σοκράτης, νομίζω ότι τον έχω δει, ναι. Σεμακούλα Μπέτι. Παρούσα. Παρούσα. Τελίδης Γεώργιος. Τελίδης Γεώργιος. Παρούσα. Τεμεκενίδης Αριστοτέλειος, τον έχω δει τον κ. Τεμεκενίδη. Εδώ, παρόν, παρόν. Τεριακίδης Ιλίας, τον έχω δει τον κ. Τεριακίδη. Τσακμακίδης Εμάγγελος. Παρούσα. Τσακμακίδης. Παρόν. Παρόν. Εγώ, παρούσα. Φωροπούλου Χριστίνα. Είναι εδώ. Παρούσα, παρούσα. και Φωτόπουλος Τιλιαννός. Φωτόπουλος. Από. Λοιπόν. Έχουμε απαντία. Θα ήθελα να μου δηλώσουν και την παρουσία τους. Όσοι παρήστατες της συνεδρίας ή από τα μέλη της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης, που κλήθηκαν με το υπαρρυθμό πρωτοκόλου 13.2.79-12.5 του 2020 έγγραφο, και όσοι εκπρόσωποι, φορέων ή ιδιώτες παρήστατε με την προϋπόθεση βέβαια ότι θα τοποθετηθούν. Επιθυμούν να τοποθετηθούν, εν συντομία, προκειμένου να συμβάλουν με τις τοποθετήσεις τους την καλύτερη διαμόρφωση της απόφασης. Εάν δεν τοποθετηθούν, απλώς μπορούν να απολογωλουθήσουν την συνεδρίαση. Παρακαλώ, ποιοι είναι από την Επιτροπή Διαβούλευσης. Κανένας. Κυρία Πρόεδρε Κόκκινος, αν δεν σας μπερδεύω, θα σας ενημερώσω ότι Κογκαλίδου, Βολτζίδης και Γιανακός είναι παρόντες, τους βλέπω στον οθόνη, αν θέλετε με τους σημειώσεις. Ναι, ναι. Ευχαριστώ πάρα πολύ. Κογκαλίδου, Βολτζίδης και... Γιανακός έχει έρθει. Και Γιανακός. Σας ευχαριστώ πολύ. Λοιπόν, από την Επιτροπή Διαβούλευσης... Δεν υπάρχει κάποιος. Ωραία. Λοιπόν... Υπάρχουν κάποιοι συνδημότες μας. Απλά πείτε τους να ανοίξουν το μικρόφωνο, γιατί μάλλον... Παρακαλώ, όσοι οι συνδημότες μας από την Επιτροπή Διαβούλευσης ή από κάποιους συλλόγους είναι παρόντες, να ανοίξουν τα μικρόφωνά τους και να δηλώσουν την παρουσία τους. Καλησπέρα, κυρία Πρόεδρος. Ο Κώστας Ζαχαρίας, Επιτροπή Διαβούλευσης. Κώστας Ζαχαρίας. Λογικά, δεν θα χρειαστεί να τοποθετηθώ. Ωραία. Σας ευχαριστούμε, κύριε Ζαχαρία. Ευχαριστούμε. Ναι, ναι. Ωραία. Λοιπόν, πριν να ξεκινήσουμε... Πριν από τη συζήτηση του θέματος, θέλω να σας ενημερώσω ότι... με το υπαριθμό 13082, 15 του 2020, έγγραφό του ο Σύμβουλος κ. Λεμονής Πασχάλης δήλωσε την ανεξαρτητοποίησή του δικαίωμα που έχει βάσει του νόμου 4555 του 18 άρθρο 73, παράγραφος 4, από τον συνδυασμό Δημιουργούμε τον Μέλλον Καλαμαριά Αλιός, το περιεχόμενο του οποίου σας κοινοποιήθηκε, γνωστοποιήθηκε σε όλους με το υπαριθμό Πρωτοκόλου 13093, 15 του 2020 και το με αριθμό Πρωτοκόλου 13092, 15 του 2020, έγγραφο του επικεφαλής του συνδυασμού Δημιουργούμε τον Μέλλον Καλαμαριά Αλιός, κ. Δημητρίου Αρκούδη, το οποίο έγγραφο επίσης κοινοποιήθηκε και γνωστοποιήθηκε σε όλους με το υπαριθμό 13097, 15 του 2020, Πρωτοκόλου. Στη συνέχεια προβήκαμε στις δεύτερες ενέργειες, στέλνοντας το έγγραφο ανεξαρτητοποίησης του κ. Λαμωνινή στην αποκεντρωμένη και έχουμε την με αριθμό Πρωτοκόλου 21596, 15 του 2020, βεβαίωση, καταχώρηση του αιτήματος από την αποκεντρωμένη διοίκηση, η Μακεδονία-Στράκης. Ως εκ τούτος συνδυασμός δημιουργούμε τον Μέλλον Καλαμαριά Αλιός, εκπροσωπείται από δύο μέλη στο Δημοτικό Συμβούλιο και ο κ. Λαϊμονής Πασχάλης θα συνεχίσει ως ανεξάρτητος Δημοτικός Σύμβουλος. Θέλω πραγματικά, πρώτου συνεχίσουμε, να πω δυο λόγια που πραγματικά τα νιώθω. Το θέμα που καλούμαστε να πάρουμε απόφαση είναι για το πώς θα κερδίσουμε ό,τι περισσότερο και ό,τι καλύτερο μπορούμε και αυτό μας θέλει όλους μαζί και όχι απέναντι. Όλοι θέλουμε, πιστεύω, την αξιοποίηση της Μαρίνας και όλοι ξέρουμε ότι βρίσκεται σε άσχημη κατάσταση και κατεπέκταση όλοι θέλουμε την ανάπτυξη της Καλαμαριάς μας. Σας παρακαλώ πολύ, με ηρεμία, ουσιαστικές τοποθετήσεις και όσο μπορείτε, εν συντομία, να τοποθετηθείτε και να μπορέσουμε να κλείσουμε τη συνεδρία σ' αυτή με μια απόφαση που να μας κάνει να νιώθουμε περήφανοι στο μέλλον με το αποτέλεσμα. Λοιπόν, θα δώσω τον δήμαρχο. Κυρία Πρόεδρε. Έχουμε ένα έκτακτο... Συγγνώμη, κυρία Τιτή. Έχουμε ένα έκτακτο θέμα. Πριν περάσουμε στο έκτακτο θέμα. Ναι, σας ακούω. Δεν θα κάνουμε? Δεν σας άκουσα. Προημερήθεια. Κοιτάξτε, επειδή το θέμα είναι πάρα πολύ σοβαρό και πρέπει να τοποθετηθούμε κάπως και τα λοιπά και επειδή η τηλεδιάσκεψη δεν είναι όσο πάει, έχουμε κάποια συγκεκριμένη ώρα, εγώ θα πρότεινα να κάνουμε το θέμα αυτό, να συζητήσουμε το θέμα αυτό και αν τυχόν μπορέσουμε μετά και περισσέψι χρόνος, δεν έχω καμιά αντίρρηση και κανένα πρόβλημα να κάνουμε και θέματα, να συζητήσουμε και να τοποθετηθούμε και άλλα θέματα που σίγουρα υπάρχει πρόβλημα και πρέπει να συζητήθουν. Διαφορετικά δεν προλάβουμε και δευτέρα έχουμε δημοτικό συμβούλιο και θα κάνουμε κανονικά τα προημεριασίας. Εγώ όμως θέλω από πριν να σας πω το εξής. Επειδή το θέμα είναι πάρα ταξίσμα, είδατε και την προηγούμενη φορά, λόγω του ότι τα δύο μέλη δεν μπορούν να πάρουν τηλεδιάσκεψη, λόγω του ότι δεν έχουν τόποια άνθρωποι, θα θέλαμε να προτείνουμε ή να γυρίσουμε στην προηγούμενη διαδικασία και να συνεδριάσουμε. Και επειδή ξέρουμε ότι θα μας πείτε ότι ο χώρος του δημοτικού συμβούλιο είναι μικρός και δεν ενδείχνει, να κάνουμε την πρόταση, θεωρώντας ότι υπάρχει δυνατότητα και υπάρχει υποδομή, να χρησιμοποιηθεί το Μελίνα Μερκούρι. Υπάρχει, δηλαδή, μια προσπάθεια ώστε να γίνονται εκεί οι συνεδριάσεις για να μπορούν και να έρθουν και όλοι οι συνάδελτοι, οι οποίοι αυτή την ώρα δύο η ώρα δεν είναι εύκολο να κάνουν την πρόταση. Θεωρούμε ότι οι υποδομές μπορούν να σηκώσουν τέτοια συνεδρίαση και για να καταγράφονται και για να ακούγονται οι ομιλητές και για να καταγράφονται τα πρεσβετικά. Αυτή την πρόταση... Ναι. Θα καταγράφουμε και την αδερφέρα καινούργια συνεδρίαση. Κυρία Περσίδη, επί της διαδικασίας θέλω και εγώ. Ναι. Σας ακούμε, κύριε Περσίδη. Θα το είχαμε να το βάλουμε και εμείς, γιατί επιτέλους θα πρέπει να μας ακούει και ο κόσμος να μας βλέπει της καλαμαριάς. Αυτά που λέω. Και επίσης, επειδή είμαστε εργαζόμενοι και σταματάμε και πρέπει να γυρίσουμε στην παλιά διαδικασία. Να βρεθεί τρόπος. Και γιατί όχι στο Μελίνα Μερπούρη, βεβαίως, ή στο Θεατράκι Χιλήσ, εσείς αποφασίσετε για να γίνονται πλέον κανονικά τα Δημοτικά Συμβούλια. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με τηλεδιασκέψεις. Γιατί δεν ακούει και δεν μαθαίνει ο κόσμος της καλαμαριάς τίποτα. Και ειδικά τέτοια μεγάλα ζητήματα όπως το σημερινό, κανονικά για εμάς, έπρεπε να έχει πρόσβαση και ο απλός κόσμος της καλαμαριάς και πολλοί φορείς για να τα ακούν. Μαίστα. Δεν ξέρω αν μπορεί τεχνικά να υποστηριφθεί αυτό εδώ. Δηλαδή, Πρόεδρος, παλαιότερα ζούσαμε σε έκπληκες περιπτώσεις το ευγουμένα χρόνο για το Μελίνα Μερπούρη για συνεδρίαση. Νομίζω ότι πληρεί και τους όρους ασφαλείας. Θα καθίσουμε 3-4 καθίσματα όλοι συνάδελτοι. Θα σηκώνεται ένας για να μιλάει στο μικρόφωνο. Υπάρχει ο τεχνολογικός ισομισμός για να μαλλιντοσκοβούμε και να δείχνουμε live streaming της συνεδριάς. Θεωρώ ότι αυτό πρέπει να σταματήσει κάποια φορή να μάθει και η κοινωνία της καλαμαριάς τι συνεδριάζουμε και τι συζητάμε. Δεν είναι κάτι που το θέλαμε κι εμείς, κύριε Πακογλήδη. Εγώ δυσκολεύομαι και σας πληροφορώ. Έχω στα αυτιά μου αυτά εδώ, τα οποία μου έχουν ένα βουητό. Πέντε ώρες θα έχω αυτό το βουητό. Εμείς συμφωνούμε με την πρόταση που έκανε η κυρία Μπιντίτη, επόμενη συνέχεια με τη Μελίνα Μερκούρη. Ναι, σας λέω, αν μπορέσει να στηριφθεί τεχνικά και τα λοιπά δεν έχω κανένα πρόβλημα. Παρακαλούμε να γίνει στο Μελίνα Μερκούρη και στο Μελίνο και στο Βραδινό. Και εσείς. Θα το δούμε, θα το δούμε αυτό. Να διασφαλιστεί αυτό και με κάποιον τρόπο. Αν δούμε λιγάκι την διάταξη των κατημάτων για να υπάρχει η απαραίτητη απόσταση του ενός μέλους του Δημοτικού Συμβουλίου απ' το άλλο, ίσως και να μπορούμε να επιτρέψουμε και τη συμμετρική διασώση και κάποιους ειδημοτών μας, ίσως με ένα αυστηρό περιορισμό του αριθμού των συγκεκόντων, να αρχίσουμε, δηλαδή όπως όλη η Ελλάδα επανέχεται σε μια πρότερη κατάσταση που την επιτρέπουμε όλοι, να πούμε και μέσα από τη διαδικασία. Θεωρώ ότι μέχρι τη Δευτέρα υπάρχει το περιπτώριο να το κάνουμε, και να αρχίσουμε να κάνουμε και συνεδρία στα απογέμματα, γιατί το μεσημέρι σκεφτείτε ότι όσοι εργάζονται θα τελειώσουν τις δουλειές τους στα μεσάνιτε, δηλαδή μπορείς... Με τηλεδιά σκέψη, κύριε Τεμεκενίδη, καταλαβαίνετε ότι δεν μπορεί να γίνει, γιατί είναι ο υπάλληλος, ο οποίος κάποια στιγμή φεύγει από το γραφείο, δεν μπορεί να κάθει. Δεν μπορεί να γίνει κανονικά, γιατί εγώ το πω και δεν μπορεί να γίνει. Θα το δούμε, θα το δούμε. Ναι, κύριε Αρποούδη. Θα ήθελα και κάτι για τη σημερινή διαδικασία. Στο προγράμμα που έκανα και με τον Δήμαρχο, είχε πει ότι η σημερινή θα υπογραφηθεί και θα αναρτηθεί, τουλάχιστον αυτό στην ιστοσελίδα του Δήμου, θα γίνει κάτι τέτοιο. Έχει διασφαλιστεί αυτό. Είναι ένα θέμα που έρχεται και με αγνητοσκοπημένα, νομίζω ότι θα πρέπει να έχει τη δυνατότητα... Ήδη, κύριε Τεπικενίδη, ήδη καταγράφεται και θα ανέβει στο site του Δήμαρχου. Αυτό θα σας έλεγα κι εγώ. Ναι, ο κύριος Γεωργιάδης, ναι, εντάξει. Λοιπόν, θα το δούμε το θέμα αυτό. Ναι, κύριε Αρποούδη. Και μη συμφωνούμε για τις διαζώσεις συνεδριάσης, είναι φανώς με τα απαραίτητα μέτρα. Απλώς να μας πείτε για τη σημερινή συνεδριάση τι χρονικό πλαίσιο υπάρχει. Είναι μέχρι τις 7 η ώρα. Ωραία. Λοιπόν, να συνεχίσουμε με ένα έκτακτο θέμα. Το οποίο υπάρχει, νομίζω ότι το έχετε πάρει όλοι. Είναι έτηση χορήγησης άδειας για περιβαλλοντικές δραστηριότητες από το Σύλλογο για το Περιβάλλον Greek Echo Project. Δεν ξέρω, ο δήμαρχος αν θέλει να πει κάτι. Κυρία Τσιραμπίδου, κυρία Πρόεδρε, θεωρώ ότι επειδή έχουμε αρκετό καιρό να συνεδριάσουμε, ίσως επί τροχάδι να κάνω μια ενημέρωση στο Δημοτικό Συμβούλιο για κάποιες ενέργειες του τελευταίου διαστήματος. Δεν θα μας πάρει πάνω από 5-10 λεπτά επίγραμματικά, μαζί με αυτή την προσπάθεια από αυτόν τον Σύλλογο που γίνεται, να κάνω μια ενημέρωση 5 λεπτάκια για να μπούμε κατευθείαν στο φλέγγον θέμα της σημερινής διάταξης. Θα σας ακούμε. Μη συμφωνεί και το σώμα. Ωραία. Ωραία, λοιπόν. Το πρώτο είναι, θέλω να σας ενημερώσω ότι ξεκίνησαν τα σχολεία χωρίς κανένα πρόβλημα στα γυμνάσια και τα αλήκεια, με όλες τις προδιαγραφές που προβλέπονται από τις πράξεις νομοθετικού περιοχωμένου και τις οδηγίες και έχουμε βάλει και κάποια επιπλέον στοιχεία όπως το ότι έχουμε σε αρκετά. Θεωρώ ότι σε όλα τα σχολεία έχουμε θερμομέτρηση όταν φτάνουν οι μαθητές για να μπούν στο σχολείο, ότι έχουμε χρεωμένο το κάθε σχολείο σε κάποιον γιατρό, αν χρειαστεί να απευθυνθούν οι ίδιοι οι δάσκαλοι, οι ίδιοι οι καθηγητές, να έχουν έναν ιδιότη γιατρό στον οποίο κατευθείαν θα μπορέσουν να ενημερωθούν μια ομάδα που την οργάνωσε ο κύριος Κυρατζής και με τον κύριο Γιανακό και νομίζω ότι λειτούργησε αρκετά τις πρώτες μέρες. Δεύτερον, αυτή η εθελοντική δράση που μας ενημέρωσε μόλις τώρα η κυρία Πρόεδρος είναι μια Μαγκόσμια ημέρα των Πάρκων, 24 Μαΐου, μας πρότεινε ένας σύλλογος να προχωρήσει στο Πάρκο του Χαμόδρακα. Πολλά πρέπει να μετάμε, να μας δώσουν δουλειά εξαιρετωμένα. Να προχωρήσουν σε φοιτεύσεις, σε μία ομιλία για την ιστορία του Πάρκου, σε υιοθέτηση κάποιων δέντρων από κατοίκους, σε καθαρισμό και σε κάποια δρόμενα πιο πολύ αθλητικά. Νομίζω όλοι έχετε πάρει την αίτηση που μας έκαναν. Μου φαίνεται ότι είναι μια καλή δράση. Δεν περιέχει πολλά πράγματα τα οποία θα μείνουν στο Πάρκο, ίσως περιέχει πιο πολύ αφύπνηση της οικολογικής συνείδησης παρά οτιδήποτε άλλο. Μετά έχουμε κάνει αρκετές κινήσεις. Δήμαρχε, μια ερώτηση για να ψηφίσουμε κιόλας. Εάν ο Σύλλογος έχει έγρα την καλαμαριά και αν είναι μη κερδοσκοπικός. Είναι μη κερδοσκοπικός, τώρα για την έδρα δεν είμαι σίγουρος, ίσως φαίνεται στη σφραγίδα που όλοι έχετε, αλλά σίγουρα είναι μη κερδοσκοπικός, αυτό μου το αναφέρανε. Το κομμάτι της Δημοτικής Αστυνομίας, έχουμε μιλήσει με το Υπουργείο Εσωτερικών και έχει τεθεί θέμα στην προηγούμενη συνεδρίαση της ΚΕΔΕ, το θέμα της Δημοτικής Αστυνομίας, που σε πολλούς δήμους δεν υπάρχει. Νομίζω ότι είμαστε σε καλό δρόμο, ούτως ώστε εντός του 20, γιατί στην αρχή μας λέγαν από το 21 και βλέπουμε πιέζουμε να συσταθεί. Όχι μόνο σε εμάς, σε αρκετούς δήμους θα είδατε και τα αντίστοιχα δελτία τύπου που βγάλαμε. Επίσης, έχει σταλεί η ειραιαρχική προσφυγή κατά του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για το αλληλευτικό καταφύγιο. Έχει κοινοποιηθεί σε όλους σας, αλλά έχει κοινοποιηθεί και σε όλους τους βουλευτές της ΑΘ Θεσσαλονίκης, οι οποίοι από ότι με έχουν ενημερώσει από διάφορους πολιτικούς χώρους, έχουν ήδη μεριμνήσει και έχουν κάνει προσπάθειες και ενέργειες για να πιέσουν την κατάσταση, για να υλοποιηθεί το αλληλευτικό. Αυτή τη στιγμή που μιλάμε μόλις, πρέπει να λάβατε, αν όχι θα τη λάβετε σε λίγο, την επιστολή για το Μετρό. Είναι κάτι το οποίο είχαμε σε κρεμότητα και επειδή ενημερώθηκα ότι σε καμιά δεκαριά μέρες θα επισκεφθεί την πόλη μας ο Υπουργός Υποδομών, ο κ. Καραμαλής, θα τη στείλουμε τώρα για να προλάβουμε και να μπορέσουμε να κάνουμε μια κουβέντα και αν μπορέσει να γίνει και μια συνάντηση εδώ στο Δημαρχείο, θα επιχειρήσω να γίνει αυτό για να δείω και όλους τους επικεφαλείς. Θα σας ενημερώσω για να είμαστε όσοι μπορείτε εδώ πέρα να εκθέσουμε τα θέματά μας τουλάχιστον, τα σοβαρά που είναι η πόντου και το Μετρό και να τα προωθήσουμε. Επιτύχαμε μια χρηματοδότηση πάνω από 1,5 εκατομμύρου για τα νηπιαγωγία. Είναι ένας τομέας στον οποίο πρέπει να κάνουμε αρκετά πράγματα. Δεν μας κάνει χαρούμενος το ότι θα αναγκαστούμε να μπούμε σε προκάτε αίθουσες, αλλά μήτι άλλο το να καταφέρνουμε, και ξέρετε η προσπάθεια έγινε μέσα σε τρεις-τέσσερις μέρες, η ενημέρωση για το ότι πρέπει να καταθέσουμε τεχνικό δελτίο και να το καταθέσουμε εν τέλει. Και νομίζω ότι είχαμε και μία από τις πιο συμφέρουσες, θα έλεγα, για το Δήμο Καλαμαριάς, εξελίξεις, μιας και τα σχολεία που θέλουμε, τα τμήματα, δεν είναι τα περισσότερα. Ωστόσο, επειδή μεριμνήσανε οι τεχνικές υπηρεσίες και σχεδιάσανε σχολικές αυλές, βάλανε και εξτρά αίθουσες, βάλανε αίθουσες καθηγητών, βάλανε αίθουσες για ολοήμερα όπου θα μένουν τα παιδιά και τις μετά το μεσημέρι, καταλήξαμε να επιτύχουμε μία αρκετά καλή χρηματοδότηση. Επίσης, στείλαμε μία επιστολή στην Κέδε και μία στο Γραφείο Πρωθυπουργού. Στο Γραφείο Πρωθυπουργού εκθέσαμε τα τρία, τέσσερα σημαντικότερα προβλήματα του Δήμου Καλαμαριάς, που είναι η πόντου και το μετρό, που είναι το αλληλευτικό και η πλάς και ένα ακόμη θέμα θα μου έρθει, δεν μου διαφεύγει τώρα. Επίσης, στην Κέδε κάναμε ένα σημαντικό βήμα, είμαστε από τους λίγους δήμους που σχολιάσαμε την καινούργια προγραμματική περίοδο 21-27 για να οθήσουμε τις κατευθύνσεις και τους άξονες του προγράμματος που πρόκειται να βγει να είναι κοντά σε αυτά που χρειάζεται η Καλαμαριά, στις απαιτήσεις που θα έχουμε την επόμενη μέρα για να σχεδιάσουμε τα έργα που μας λείπουν. Επίσης, για την ημέρα της γενοκτονίας. Αυτό τώρα δεν θα έπρεπε να ακούγεται τόσο πολύ για να αποφύγουμε και το συγκροτησμό. Έχουμε σχεδιάσει συμβολικές πράξεις, να φωτίσουμε όπως φωτίσαμε από χθες το Δημαρχείο κόκκινο. Αύριο όλη την ημέρα θα αντικούν στην πλατεία προσφυγικού ελληνισμού τα μυρολόγια και όλη την ημέρα επίσης θα υπάρχουν τα λάβαρα των ποντιακών σωματίων στον εξώστη του Δημαρχείου, τα οποία θα τα φρουρούν δύο πόντι, μια γυναίκα και ένας άντρας με τις παραδοσιακές ποντιακές χορεσχές. Αν μητιάλλο είναι μια υποχρέωσή μας και μια κίνηση ανθρωπιάς και μνήμης για τους αντιποχαμένους προγόνους μας που έχουμε υποχρέωση να την κάνουμε παρ' όλες τις συνθήκες και την κατάσταση με τον Covid. Από εκεί και πέρα θα ήθελα να αποφύγουμε τον συγχροντισμό, δεν θα επιδιώξουμε να υπάρχει κόσμος, δεν έχει πάρει διάσταση και εάν παρατηρηθεί το φαινόμενο να μαζευτεί κόσμο στο απόγευμα, αναγκαστικά θα βγει κάποιος από το μικρόφωνο και θα πει ότι δεν θα γίνει ενός λεπτούς υγεία που έχουμε προγραμματίσει για τις εννιά η ώρα και τα λοιπά, για να μην υπάρχουν οι δυσμενείς συνέπειες από την συγκέντρωση κόσμου. Τώρα, υπάρχει ένα εντεχόμενο διακόπτο, να τελειώσω λίγο και να... Για το θέμα της γενοκτονίας, για την αυριάνη ημέρα, δεν θα πρέπει να μας δώσει ένα πρόγραμμα να ξέρουμε, δηλαδή, για να μπορούμε να συμμετέχουμε. Όλη την ημέρα θα υπάρχουν μυρωλόγια και θα είναι ανεβασμένα τα λάβαρα και το βράδυ μην υπεσκοπικάσεις τα φαθήφαν... ...και η δέκα και μεσί θα γίνει κατάδυση τεφάνου, δηλαδή σε αυτά δεν θα συμμετέχουμε. Όχι, όχι, σε αυτά, αυτό είναι κάτι το οποίο διοργανώνεται από την... Αδελφότητα Κρομνέων. Η Αδελφότητα Κρομνέων με ενημέρωσε ότι θα κληθώ εγώ σαν δήμαρχος και ο πρώην δήμαρχος στην πρωτομοί του Μητροπολίου του Κρυσάνθου. Δεν θα είναι ούτε καν ολόκληρο το ΔΑΣ για την αποφυγή συγχρωτισμού και δεν θα κληθεί ούτε καν η μέρη μουν από δύο κυριών. Θα γίνει μεταξύ πέντε ατόμων, αν δεν κάνω λάθος, στις 10 η ώρα, Θεοδώση, έχεις πάρει και εσύ φαντάζομαι σε... Μου πήραν ό,τι δεν ξέρω, οι άλλοι τι πήραν. 10, 10 και μισή. Νομίζω αυτό που με ενημέρωσε ο πρόεδρος της αδελφότητας είναι ότι θα καλέσει εμένα και εσένα. Δεν ξέρω αν έχει... Δήμαρχε, αν μου επιτρέπεις, Θόδωρος Βαλεπίδης είμαι. Και ο πρόεδρος σου πιτάνει λίγο τον λόγο του δήμαρχου σου. Λοιπόν, κοιτάξτε με τώρα. Αν είναι ο δήμαρχος για δευτερόλεπτα. Κύριε δήμαρχες. Οι πρόεδρος, εγώ... Κοιτάξτε, εγώ δεν θέλω τώρα να... Γιατί δημιουργούνται διάφορα θέματα και θα αρχίσουμε να κουβετειάζουμε γύρω από αυτό το θέμα. Έκανε μια ενημέρωση ο δήμαρχος. Εάν κάποιος έχει κάποια ερώτηση και τα λοιπά, θα ήθελα να... Ασχολείται με τα φοντιακά και αυτό ασπίνει ένα λεπτό... Ναι, αυτό δεν σημαίνει όμως θα ξεκινήσουμε ο κάθε ένας να πει... Άρα. Λοιπόν, κύριε Αλεπίδη. Για δευτερό λεπτά. Και εγώ μετά για δύο λεπτά. Πιστεύω πως είναι περίπτωνα να κρατήσουμε. Οι κυμαλικές δυνάμεις είχαν σκοπό να συγγίσουν. Εμείς δεν συγγίσαμε. Είμαστε εδώ και συνεχίζουμε. Δεν κρατάμε ενός λεπτώση. Ευχαριστώ. Ναι, ευχαριστούμε, κύριε Αλεπίδη. Κύριε Μπακογλίδη, πέστε, επειδή είστε κι εσείς προσκεκλημένος, αύριο την ακοψή σας και... Δεν θα μιλήσω. Αύριο έλα δέκα η ώρα στο άγαλμα και θα πάω. Εγώ βάζω γερικό τελετήριο. Καταρχήν, Δήμαρχε, κάνατε προτάσεις ως διοίκηση για ένα πολύ σοβαρό θέμα. Το σχεδιασμό 2127. Και δεν είχατε την ευτυχία να μαζεύσετε έστω τους επικεφαρές των παρατάξων να πούστε και κάποιες σκέψεις δικές μας για τη νέα προγραμματική περίοδο. Το βάζω στην άφη. Δεύτερο, είπατε στο ξεκίνημα της θητείας σας, όταν μας μαζεύσατε στο γραφείο σας, ότι θα κάνετε μια επιτροπή διαπαραταξιακή, η οποία θα ασχολείται γενικά με τον πολιτισμό και με τις εκδηλώσεις που θα γίνουν. Δυστυχώς, λυπάμαι. Αυτά για τη γενοκτονία των ποτίων που κάνει ο Δήμαρ μας, τα είδαμε από το διαγήθειο και από φίλους που κάνανε αναρτήσεις. Αυτά είναι σοβαρά ζητήματα. Αν πραγματικά θέλετε την άδοξή μας, κάντε αυτές τις επιτροπές, να μπορούμε να συζητάμε και να παίρνετε την άδοξή μας. Άμα δεν τη θέλετε, συνεχίστε έτσι. Πάντα, πάντα με τη καλή διάθεση. Ευχαριστούμε, κύριε Μπακογκλίντος. Στο προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο, πήραμε μια απόβαση και είπαμε ότι η βασική προϋπόθεση για να ψηφίσουμε όλα αυτά τα μέτρα, ήταν να γίνει μια διαπαραταξιακή επιτροπή, η οποία θα ασχοληθεί και με τα μέτρα αυτά και με τον τουρισμό, αλλά και θα παρακολουθείτε την εξέλιξή του. Κάνω τίποτα. Δεν έγινε τίποτα, ούτε κλειθήκαμε να πάμε σε καμία επιτροπή. Και κλείνουμε κάτι το οποίο, δήμαρχε, το να λες ότι είναι η επιτυχία που πήραμε 1,5 εκαδημίρια για να βάλουμε τα κύμπο, αυτά θα τα δουν αυτοί που βλέπουν το διαδίχτυο και το λέω με καλή διάθεση. Ήταν υποχρέωση της Πολιτείας να χρηματοδοτήσει τόσες όσες έψεις χρειαζόμαστε, για να μπούμε στην υποχρεωτική εκπαίδευση. Άρα, λοιπόν, η καλαμαριά το δικαιούται και δεν το κέρδισε κανείς, και το λέω με καλή διάθεση, γιατί η παιδεία είναι ένα κομμάτι το οποίο μας ενώνει. Και επίσης θέλω να πω ότι επειδή επισκέφτηκα κι εγώ κάποια σχολεία με το άνοιγμά τους, πραγματικά είναι έτσι όπως το υποδήμαρχος, τηρούνται όλα τα μέτρα προστασίας και για τα παιδιά και για τους εκπαιδευτικούς, αλλά και γενικότερα και την έδριση με λειτουργία των σχολειών. Αυτά. Σας παρατηρήσω. Ευχαριστούμε. Ένα λεπτό. Ένα λεπτό και το θέμα τος που ανοίγθηκε. Τι να κάνουμε. Ένα λεπτό ακριβώς. Έτσι είναι. Τι να κάνουμε, κύριε Πρόεδρε. Ναι, έχετε δίκιο. Το προνόμι είναι να το πείτε. Είπαμε, είπαμε, ναι. Εγώ δεν θα συνεχίσω τις ανακοινώσεις. Είχα κι άλλα να πω. Δεν θα τα πω. Κύριε Δήμαρχε, είπαμε, ναι, γιατί δημιουργούνται. Ε, βέβαια, ανοίξαν. Με συγχωρείτε, δικό μου λάθος δεν έπρεπε να προχωρήσω. Ακριβώς. Αυτό είναι παράδειγμα για τη γενοκτονία των ποντίων αύριου για τις εκδηλώσεις που θα γίνουν. Η παράταξή μας είχε βγάλει πριν σχεδόν μία εβδομάδα και μία ανακοίνωση που προτρέπαμε, βλέπουμε πολλά από αυτά που είχαμε κάνει, πρόταση, να γίνονται, αλλά καλό θα είναι να γίνει μία επιτροπή, όπως έχουμε πει εδώ και πολύ καιρό, για οποιαδήποτε εκδήλωση πλέον γίνεται, να την αποφασίζουμε όλοι μαζί για το καλό της κλαμαριάς. Ωραία. Μαρ' όλα αυτά, αύριο για την εκδήλωση, το πρωί, εμείς δεν είμαστε ενήμεροι για το τι θα γίνει. Δεν έχουμε ειδοποιηθεί. Για το απόγευμα, κύριε Δήμαρχε, καλώς ή κακώς, θα δώσουμε το παρόν και θα τιμήσουμε. Τους 353 χιλιάδες που χαθήκαν άδικες ψυχές να τους τιμήσουμε και αν θα βρεθούν και άλλους κόσμους, αν κρατάτε τις αποστάσεις τους, δεν νομίζω να υπάρχει πρόβλημα. Λοιπόν, να κλείσουμε το θέμα αυτό. Θέλει κάποιος, γιατί έτσι όπως έγινε τώρα, αν θέλει κάποιος για τη γενοκτονία. Για ένανάμιση λεπτό, κύριε Απρόεδρε. Ναι, κύριε Τεμεγενίδη, και για να συνεχίσουμε. Παρ' ό,τι έχουμε κορονοϊό, επειδή είναι εξαιρετικά σημαντική η επέτειο στις γενοκτονίες, όπως το επιλαμβάνεις, και για μια πόλη σαν την Καλαμαριά, με τόσες χιλιάδες ποντίους εδώ και ανθρώπους που έχουν, δηλαδή, και η ιστορία της οικογένειάς τους έχει νεκρούς και θύματα από αυτήν την ιστορία, καταλαβαίνετε ότι θα έπρεπε κάτι πιο οργανωμένα, με τηρώντας τα μέτρα ασφάλειας. Θεωρώ πάντως ότι στις αυριανές εκδηλώσεις, εγώ ενημερώθηκα... Δεν υπάρχουν εκδηλώσεις, για να μην μπερδευόμαστε, δεν υπάρχει καμία εκδηλώση. Έπρεπε να υπάρχουν κάποιες εκδηλώσεις, που θα τηρούμε τα μέτρα ασφαλείας και να μπορέσουμε ακόμη και σημειολογικά κάποιοι εκπρόσωποι από την τοπική κοινωνία, να μπορέσουμε να δώσουμε φόρο τιμής σε 350.000 νεκρούς. Δεν οργανώθηκε, ας πάμε παρακάτω, η παρουσία ειδικήά μας θα υπάρχει, των περισσότερων νοερά και πάντως του επικεφαλής και κάποιων εκπροσώπων και διαζώσης. Εμείς θα είμαστε εκεί για να μπορέσουμε να τιμήσουμε την αυριακή μνήμη όσο μπορούμε να το κάνουμε μέσα στην ιστορία του κορωνοϊού. Τώρα, δεν μπορώ να μην κάνω ένα σχόλιο, εμείς γάλαμε και ανακοίνωση για την ιστορία των οικιαγωγείων. Το γεγονός, πρώτο το απίστευτο, είναι ότι παρουσιάστηκε αυτή η ιστορία ως επιτυχία του δήμου. Η αλήθεια είναι ότι σε αυτή την κατάσταση που έχει περιέλθει ο δήμος με τόσες λειψές έδρους νηπιαγωγείων για να μπορέσουμε και εμείς επιτέλους, ενέχρι τη 2020, να μπούμε στη διετή και να υλοποιήσουμε τη διετή προσχολική αγωγή, όπως όλη η υπόλοιπη σοβαρή ειδήνη της χώρας, δεν είναι και απανηγύρια αυτή η ιστορία. Μας πετάξανε τέσσερις μήνες πριν την έναξη της νέας σχολικής χρονιάς χρήματα, δεν προλαβαίνει ούτε καν να γίνει διαγωνισμός, και αντί να ακούμε να παραγγελίσουμε, δήμαρχε, αυτό που θα έπρεπε να κάνουμε είναι να βγάλουμε ένα ανακοίνωση και να ακούμε, την τελευταία στιγμή, μας δίνετε τα χρήματα ως δικαιολογία και ως άλλο, ενώ δεν μπορούμε να τα υλοποιήσουμε. Γιατί αυτή είναι η πραγματικότητα. Μπορείς να κάνεις τελευταία στιγμή δημόσιο διαγωνισμό για έναν εφτακόσα, δεν θες τέσσερις μήνες για να υλοποιηθεί μοναστηριοδιαγωνισμός. Και αυτά τα πράγματα που δεν τα είπαμε στην πολιτεία, γιατί καλά παιδιά απέναντι σε οποιαδήποτε κυβέρνηση, εμείς δεν θέλουμε να είμαστε, γιατί αυτή είναι η αλήθεια. Τελειώνουμε, ευχαριστώ. Και εμείς ευχαριστούμε, λοιπόν. Πρόεδρο, κι εγώ μια κουβέντα θέλω να πω. Μια κουβέντα έχουμε, έχετε δίκιο, εντάξει. Ωραία. Λοιπόν, πέστε, σας παρακαλώ, για να ξεκινήσουμε κανονικά το θέμα για το οποίο έχουμε τη συναιδρία σας σήμερα. Εγώ βεβαίως θα πω ότι τιμούμε την μέρα του ποδιακού ελληνισμού. Εγώ προσωτικά και η παράταξή μου, δεν ξέραμε για τις εγκυλώσεις, το μαθαίνω τώρα. Δεν θα πω κάτι διαφορετικό. Αλλά εκεί που θέλω να επιμείνω περισσότερο, είναι στη σχέση με το σχολική αγωγή. Πραγματικά, δεν συμμεριζόμαστε σε καμιά περίπτωση τους πανηγυρισμούς με τους οποίους έδωσε το κόσμο της Καλαμαριάς η διοίκηση για αυτά τα χρήματα τα οποία έχουν εξασφαλιστεί. Και πραγματικά, όπως είπαν και άλλοι συνάδελφοι, δεν είναι εποχή για να πανηγυρίζουμε, από τη στιγμή που είμαστε τόσο αργοφορημένοι στην εφαρμογή αυτής της νομοθεσίας. Σε μια συζήτηση που είχαμε με τον κ. Αντιδήμαρχο, πληροφορήθηκα ότι ακόμη και τώρα να ξεκινήσουν οι διαδικασίες, πριν από τα Χριστούγεννα, δεν υπάρχει υπορρίπτωση να μπει το έργο ανάδοχος. Επομένως, κλίμα πανηγυρισμού δεν ευθύσταται. Και πολύ περισσότερο, εκτός δηλαδή από την αργοφορία και την καθυστέρηση, να δούμε και το εξής, ότι ενώ υπήρχε στην αρχή προγραμματισμός για 18 αίθουσες νηπιαγωγίων, τώρα πάμε στις 15. Προφανώς, δεν ξέρω, έτσι υποθέτω, προσαρμόζεται και η διοίκηση στο καινούριο πολυνομοσχέδιο που λέει ότι τα παιδιά στην τάξη στα νηπιαγωγεία θα πρέπει να αυξηθούν. Όλα αυτά, στιμιστούν, κατά τη γνώμη μας, πρόβλημα και σε καμιά περίπτωση δεν θα πρέπει να είμαστε ευχαριστημένοι, να είμαστε, βέβαια, σε επιστηλακή για να αφροντίσουμε και φυσικά, όπως είπε και ο δήμαρχος, δεν μπορούμε να συνανέσουμε και στην λογική των προκάτων νηπιαγωγείων. Η προσχολική αγωγή είναι πάρα πολύ σημαντικό ζήτημα και θα πρέπει να στα αντιμετωπίσουμε μεγαλύτερη σοβαρότητα. Αυτά. Ευχαριστούμε, κύριε Αντίκη. Ευχαριστούμε, κύριε Ψαρκούδη. Το καταλαβαίνω. Νομίζω ότι θα εκφράσουμε και εμείς, σαν Δημοτική Κίνηση, στην τιμή τους ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους και με βάση και το γεγονός ότι τέτοιες ιστορικές στιγμές είναι και ένας οδοδείκτης για το μέλλον. Αύριο και τα λοιπά θα εκδόσουμε και τις σχετικές ανακοινώσεις, θα συναντέχουμε και σχετικές εκβηλώσεις. Απλώς και από αυτό το δήμα του Δημοτικού Συμβουλίου στην τιμή τους. Ευχαριστούμε, κύριε Ψαρκούδη. Ο κύριος Βολτσίδης, μήπως θέλει. Κύριος Βολτσίδης. Όχι. Και ο κύριος Λεμονής, ο οποίος είναι ως ανεξάρτητος πλέον. Όχι, απλά και εγώ θα είμαι πάρα πολύ. Ωραία. Λοιπόν, να... Κυρία Πρόεδρε, να πω δύο διεθκρινήσεις. Η ενός λεπτούς υγιή είναι φόρος τιμής για όλους τους Έλληνες. Σε όλες τις εκδηλώσεις που πηγαίνουμε, κρατάμε ενός λεπτούς υγιή εις ένδειξην τιμής και ευγνωμοσύνη στους προγόνους μας που χάθηκαν. Δεν είναι ότι ισιοπούμε. Ενός λεπτούς υγιή κρατάμε και την 28η, παρόλο που πρωτοφωνάξαμε το όχι. Δεν μιλάμε ότι πρόκειται για κάποια αφήμωση ή για κάτι τέτοιο. Δεν καταλαβαίνω το συμφωνισμό του φίλου του Θόδωρου του Αλεπίδη. Παρ' όλα αυτά, να ενημερώσω το σώμα, όσους δεν το γνωρίζουν, ότι μέχρι 15 Εβδόμου το Τμήμα Πολιτισμού όλων των Δήμων τελεί σε αναστολή. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορούμε να κάνουμε καμία εκδήλωση. Αυτό που κάναμε είναι σαν Γραφείο Δημάρχου, επειδή είναι μια ιδιαίτερη μέρα για την Καλαμαριά, η ημέρα μνήμης της γενοκτονίας των Ποντίων, να φωταγωγίσουμε όλο το Δημαρχείο για εκείνη την ημέρα, να υπάρχουν τα λάβαρα των Ποντιακών συλλόγων. Κάποιος πειράζει κάτι στο... Εντάξει, εντάξει. Να υπάρχουν τα λάβαρα των πολιτιστικών φορέων στο Δημαρχείο και να υπάρχει μια εικόνα Ποντιακή στο Δημαρχείο ενισχυμένη, να είναι οι σημαίες μας με σύστηες όπως είναι από σήμερα, να χτυπήσουν οι καμπάνες στις εννιά η ώρα και τίποτε άλλο. Δεν πρόκειται για καμία εκδήλωση, δεν χρειάζεται να μαζευτεί κανένας, ούτε εγώ θα είμαι παρόν. Θα είμαι το πρωί όπως θα είμαι στο Γραφείο μου, δεν μιλάμε για καμία εκδήλωση. Αυτό πρέπει να το πείτε και στον κόσμο για να μην έχουμε τις άρεστε συνέπειες. Όλη την ημέρα θα υπάρχουν δύο άτομα στον εξώστη του Δημαρχείου με τις παραδοσιακές φορεσιές, όλη την ημέρα θα υπάρχουν μυρολόγια και τη στιγμή που θα πέσει το σκοτάδι θα φωταγωγηθεί εκ νέου όπως και σήμερα το βράδυ, όπως και φτές που έγινε η δοκιμή και για λόγους ασφαλείας έμειναν αναμένα τα φώτα, το ίδιο θα γίνει και σήμερα και αύριο. Δεν μιλάμε για καμία εκδήλωση, ξανατονίζω. Άρα, σας ευχαριστούμε, κύριε Δημοκράτη. Για τα σχολεία, λίγο θέλω να πω. Όταν μιλάμε για μια χρηματοδότηση αυτού του μεγέθους, τη στιγμή που έχουμε λιγότερα από μισά σχολεία να μας λείπουν σε σχέση με όμορους δήμους, δεν μπορούμε να μην, όχι θριαμβολόγουμε, να χαιρόμαστε, θα έλεγα. Στη συνάχη, είμαστε σε μια θέση να διαχειριστούμε μια αρνητική κατάσταση. Δεν μιλάμε για έναν δήμο ο οποίος μπορεί να είναι περήφανος για τις υποδομές στα νήπια, προνήπια και στους παιδικούς σταθμούς. Το γνωρίζουμε, υπάρχουν αρκετές αιτήσεις που μένουν εκτός. Το γνωρίζουμε ότι όποια ανάγκη, παρόλο που έχει τεσπιστεί εδώ και χρόνια, δεν έχει ικανοποιηθεί. Αυτή τη στιγμή κάναμε δήματα, δεν θα πω άλματα, για να καταφέρουμε να έχουμε κάποια οικόπεδα έτοιμα προς χρήση. Έγινε ένα σχεδιασμός, ούτως ώστε να μην καταλήξουμε να είμαστε στη δυσάρεστη θέση, πέρα από το να χρησιμοποιήσουμε προκάτε αίθουσες, να μην έχουμε προβλέψει αυλές, να μην έχουμε προβλέψει εξτρά αίθουσες για τα ολοήμερα, να μην έχουμε προβλέψει αίθουσες για τους δασκάλους. Σε άλλους δήμους, παρόλο που ήθελαν περισσότερες αίθουσες, είχαν ανάγκη για περισσότερες από τις 15 αίθουσες που εντέλει χρειαζόμαστε για φέτος εμείς, πήραν, θα έλεγα, ούτε τα μισά χρήματα από εμάς. Αυτό ήταν μια επιτυχία της Αντιδημαρχίας Τεχνικών Έργων και της Αντιδημαρχίας Παιδείας. Κάτσανε εντατικά, επί περίπου 10-15 μέρες και δουλέψαν, κάνανε σχέδια μέσα στις υπηρεσίες για να έχουμε αυλές, για να έχουμε επιπλέον αίθουσες, για να έχουμε αίθουσες να κοιμίζουμε τα παιδάκια, για να έχουμε αίθουσες για να κάθονται οι δασκάλες όταν είναι στο σχολείο. Τώρα, αν εσείς δεν χαίρεστε με αυτό, εμείς χαιρόμαστε. Είναι μια διαχείριση μιας αρνητικής συνθήκης στην οποία κανείς δεν κρύβεται πίσω από το δάχτυλό του. Είμαστε. Εμείς δεν το χρήψαμε. Μακάρι αυτές οι αίθουσες να ήταν με συμβατική κατασκευή, μακάρι να υπήρχαν ήδη και κανένα βρεφάκι να μην έμενε εκτός και όλα να ήταν τέλεια. Δεν είναι τέλεια, αλλά βρεθήκαμε σε μια κατάσταση να διαχειριστούμε μια υποχρέωση που θα έχουμε σαν δήμος και νομίζω ότι κάναμε τα καλύτερα δυνατά με τις συνθήκες που έχουμε. Από εκεί και πέρα, αυτό που είπαμε και εμείς από την πρώτη στιγμή στο Υπουργείο είναι ότι εντός 4 ημερών, με την ελληνική νομοθεσία που υπάρχει αυτή τη στιγμή, αίθουσες δεν μπορούμε να κατασκευάσουμε. Αν σκεφτούν κάτι άλλο, αν θεσπίσουν για αυτή την κατάσταση που είμαστε και είναι και πολλοί άλλοι δήμοι, γύρω στους 40, οι 40 μεγαλύτεροι δήμοι είναι σε αυτή την κατάσταση και θεσπίσουν κάτι διαφορετικό, να λειτουργήσει η νομοθεσία σαν να είμαστε σε έκτακτη ανάγκη και επιταχυνθούν οι διαγωνιστικές διαδικασίες, μακάρι να το θεσπίσουν, να νομοθετήσουν και να μπορέσουμε να τα υλοποιήσουμε μέχρι το Σεπτέντριο. Εκεί θα είμαστε ακόμη πιο χαρούμενοι. Αν δεν γίνει αυτό, δυστυχώς με ό,τι δυνάμεις έχουμε, θα καταφέρουμε, του χρόνου, να έχουμε τοποθετήσει αυτές τις 15 αίθουσες. Δεν μιλήσαμε για κανένα θρίαγγο. Τώρα, από εκεί και πέρα, στα υπόλοιπα δεν νομίζω ότι χρειάζεται να απαντήσω. Ας περάσουμε στις... Εγώ αυτό θα ήθελα να... Εγώ μόνο με μικρή συμπλήρωση, κυρία Πρόεδρος, αν μου επιτρέπετε πάνω σε αυτό. Ανάμεσα σε όλη αυτή την επιτυχία που, τέλος πάντων, αναφέρομαι, ήμασταν σε 15 δήμους σε όλη την Ελλάδα. Αυτό λέει κάτι σε επίπεδο ποσοστού. Και επίσης, καταφέραμε να βάλουμε αυτές τις καινούργιες αίθουσες σε νέα οικοπέδα. Δεν πήγαμε να στρεμοκτούμε σε αυλές και σε υφιστάμενες δομές, νοικαιογιών. Πήγαμε σε νέα οικοπέδα που σημαίνει ότι σχεδιάζουμε κνεωτιζαβλές και τις προσβάσεις. Είναι και αυτό μια επιτυχία. Ωραία, ευχαριστούμε. Λοιπόν, για το έτημα αυτό, για την έτηση που κάνανε αδειοδότησης, να ψηφίσουμε πρώτου πάμε στη ΣΜΕ. Λοιπόν, ακούω από τον κύριο Μπακογλίδη. Μ' ακούτε, κύριε Μπακογλίδη. Το ψηφίζετε. Ο κύριος Τεμεκενίδης. Κι εμείς το ψηφίζουμε, κύριε Πρόεδρε. Ωραία, κύριε Τεμεκενίδη. Ο κύριος Περσίδης. Είναι σύλλογος, είπαμε, Καλαμαριάς ή όχι. Από ό,τι είπαμε, δεν ξέρουμε την έδρα που έχουν. Απλώς είναι αυτό το θέμα και έχουμε πει ότι θα δώσουμε την απάντηση αύριο και θέλουμε να μάθουμε αν είναι σύλλογος του Καλαμαριάς. Η Θέρμη είναι. Νομίζω ότι είναι της φραγίδα. Είναι Δήμος Θέρμης. Δεν έχει φραγίδα. Δεν έχει τίποτα. Όχι. Εμείς, αν είναι Δήμος Θέρμης... Το ψηφίζετε. Όχι, αν είναι Δήμος Θέρμης, Λευκό. Λευκό. Ωραία. Ο κύριος Αρκούδης. Κύριε Αρκούδη. Ψηφίζεται. Το ψηφίζεται. Ο κύριος Αντων... Κύριε Αντιμπί. Ναι. Το ψηφίζεται. Και εμείς θα το ψηφίσουμε μία επισήμαση, παρά το ότι... δεν συμφώνουμε σε αυτή τη φιλοσοφία και σε αυτήν την οικογένεια των οργανώσεων. Θεωρούμε ότι τα ζητήματα της οικολογίας και του περιβάλλοντος είναι πολιτικά ζητήματα και με διαπολιτικό τρόπο επιλύονται. Και θέλω να πω επίσης ότι συζητάμε και σήμερα ένα ζήτημα. Τυχαίνει να το συζητήσουμε αυτό, να δίνουμε άδεια για να φιτευτεύουμε τετράκια και καλώς θα γίνει. Αλλά, την ίδια στιγμή, θα συζητήσουμε για τη συμμετοποιήση ενός μεγάλου κμήματος στις παραλίες. Είναι, δηλαδή, πως να το πω, αντικατοιμό. Λοιπόν, σας ευχαριστούμε, κύριε Δήτη. Ο κύριος Βολτσίδης, μήπως έχει... Το ψηφίζετε, το ψηφίζετε. Ο κύριος Λεμονής. Ανοίξτε το μικρόφωνο σας. Το μικρόφωνο σας, κύριε Λεμονή. Κι εγώ το ψηφίζω. Δεν σέχομαι την έδρα όσο στην ευαισθητοποίηση των πολιτών. Ωραία, ευχαριστούμε. Άρα, εγκρίνεται η αδειοδότηση στο Σύλλογο για το Περιβάλλον Greek Eco Project και για περιβαλλοντικές δραστηριότητες. Λοιπόν, ερχόμαστε, λοιπόν, στο θέμα αυτό το σημερινό. Θα δώσω το λόγο... Κυρία Πρόεδρε, να διακόψω λίγο. Δεν ξέρω αν οι επικεφαλείς θέλουν να συνεννοηθούμε με κάποιο τρόπο για να κάνουμε μια συνάντηση για τα τραπεζοκαθίσματα που είπαμε. Συζητούσαμε αν θα την κάνουμε την Τρίτη το βράδυ ή αν θα την κάνουμε Τετάρτη-Μεσημέρη, γιατί μίλησα με τον κ. Περσίδη και προτιμάει την Τετάρτη-Μεσημέρη. Δεν ξέρω αν θέλετε να το σκεφτείτε και προς το τέλος να συνεννοηθούμε. Απλά το βάζω για σκέψη. Γιατί κάτι που επήγη πλέον έχουν βγει και αρκετά νομοθετήματα, οπότε νομίζω πρέπει να κάτσουμε σε ένα τραπέζι να το δούμε. Κυρία Ερμαντιέ. Ο κ. Περσίδης μεσημέρι Τετάρτη αποκλείεται πάλι να μπορέσει να είναι. Ο άνθρωπος δουλεύει μέχρι στις πέντε-έξι ώρες. Δηλαδή όλες αυτές τις διαδικασίες είναι δύσκολο να τις παρακολουθήσει. Αυτά θα το συζητήσετε και θα τα αποφασίσετε. Κύριε Δήμαρχε, είπετε... Εγώ δεν έχω πρόβλημα. Όποια στιγμή μου πούνε οι υπόλοιποι επικεφαλείς, είμαι στη διάθεσή τους. Είτε τρίτη βράδυ, είτε Τετάρτη μεσημέρι, είτε Τετάρτη βράδυ, ό,τι μου πούνε, εγώ είμαι στη διάθεσή τους. Παρακαλώ, λοιπόν, τους κυρίους επικεφαλείς των παρατάξεων να επικοινωνήσουμε τον κύριο Δήμαρχο για να αποφασίσετε πότε θα συναντηθείτε για την απόφαση. Λοιπόν, το λόγο θα δώσω για το σημερινό θέμα. Κύριε Δήμαρχε, θα κάνετε την ισήγησή σας, την τοποθέτησή σας. Παρακαλώ. Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. Καλησπέρα και πάλι σε όλους. Ένα θέμα, θα έλεγα, δεκαετίας, εικοσαετίας, ένα θέμα το οποίο σε μεγάλο βαθμό μπορεί, με το πώς θα το αντιμετωπίσουμε σήμερα ή ως δήμος γενικότερα, να καθορίσει τις τύχες του δήμου μας, τόσο των κατοίκων, όσο και των επαγγελματιών της περιοχής. Η Μαρίνα της Σαρετσούς, όλοι τη γνωρίζουμε, είναι μια Μαρίνα η οποία έχει μοναδικά χαρακτηριστικά. Ίσως είναι από τις λίγες Μαρίνες οι οποίες και λόγω υψομετρικής διαφοράς μπορείς να τις βλέπεις από ψηλά. Έχει μοναδικό χαρακτηριστικό το ότι είναι τόσο κοντά σε έναν πολύ πυκνό κατοικημένο ιστό όσο, νομίζω, καμία άλλη στη Βόρεια Ελλάδα. Χαρακτηριστικά τα οποία προφανώς θέλει να εκμεταλλευτεί και να αξιοποιήσει και το ΤΑΙΠΕΔ. Η Κεντρική Πολιτεία, θα έλεγα. Και εμείς, σαν Δήμος Καλαμαριάς, νομίζω πρέπει να κοιτάξουμε αυτή η αξιοποίηση να γίνει προς το όφελος τόσο των καλαμαριωτών, όσο και του ίδιου του τόπου. Νομίζω ότι η σημερινή κατάσταση της Μαρίνας δεν χαροποιεί κανέναν, με οποιοδήποτε και αν μιλήσουμε στην Δημότη μας, θα μας πει, ειδικά τις τελευταίες μέρες που όλοι λίγο πολύ ξεχυθήκαμε στις παραλίες και που ψάχναμε ελεύθερους χώρους, ότι είναι ένας ελεύθερος χώρος ο οποίος πρέπει να παραμείνει ελεύθερος, αλλά πρέπει και να αξιοποιηθεί. Δεν μας τιμά η κατάσταση και η μορφή στην οποία έχει περιέλθει, αλλά σίγουρα η όποια αξιοποιήσει θα πρέπει να γίνει υπό το πρίσμα του τι έχει να κερδίσει ο Δήμος Καλαμαριάς, τι έχει να κερδίσει ο Δημό της Καλαμαριάς, τι έχει να κερδίσει ο επαγγελματίας της Καλαμαριάς. Θεωρώ αυτονόητο ότι ο καθένας μας θα ήθελε, και νομίζω ότι οι πρώτες, και νομίζω ότι πρέπει να είναι μία από τις κόκκινες γραμμές, όπως το βάλαμε και στην εισήγηση της διοίκησης που όλοι έχετε στα χέρια, ότι η Μαρίνα θα πρέπει να είναι ελεύθερη προς όλους και χωρίς αντίτιμο, γιατί πολλές φορές μετρικάκια συζητάμε για ελεύθερους χώρους, τους οποίους σου λέει μπορείς να μπεις, αλλά χρειάζεται να πληρώσεις κάτι. Εμείς δεν μιλάμε για κάτι τέτοιο, μιλάμε για μια Μαρίνα στην οποία ο καθένας, χωρίς αντίτιμο, θα μπορεί να μπαίνει και να βγαίνει και να την χρησιμοποιεί και να την χαίρεται. Επίσης, θεωρώ ότι είναι δεδομένο ότι από τη στιγμή που το ΤΑΙΠΕΡ προχωράει στην αξιοποίηση αυτού του χώρου και θέλει να αξιοποιήσει αυτόν τον χώρο προς όφελος και του κράτους που θα εισπράξει κάποια χρήματα και της τοπικής κοινωνίας, αν μήτι άλλο θα πρέπει να απαιτήσουμε να αποδοθεί στο Δήμο Καλαμαριάς η πλάση της αρετσούς. Ένα έτημα από ετών, μια πλάση η οποία εδώ και πολλά χρόνια λειτουργεί χωρίς παραχωρητήρια, χωρίς τα χρυσιδάνια τα οποία έχουν λήξει το 2013, το 2016 σε διάφορες φάσεις. Νομίζω ότι είναι ένα ακόμη από τα σημεία στα οποία δεν μπορούμε να κάνουμε ούτε βήμα πίσω. Επίσης, σημαντικό ζήτημα, αν και θεωρώ ότι δεν έχει μεγάλη τύχη, θα πρέπει να κάνουμε οτιδήποτε είναι απαραίτητο για να μην αρθεί ο δασικός χαρακτήρας των πρανών. Εδώ και δεκαετίες τα πρανοί της αρετσούς έχουν χαρακτηριστεί δασικά. Νομίζω ότι ο χαρακτήρας αυτός είναι εμφανής για οποιοδήποτε επισκέπτεται το σημείο της Μαρίνας και επίσης τα πρανοί έχουν μια συνέχεια. Δεν μπορούμε να τα αντιμετωπίσουμε αποσπασματικά, όπως με χαρά είδα και το προσέθεσα στην πρότασή μας από τον Σύλλογο των Αρετσιανών. Τα πρανοί θα πρέπει να αντιμετωπιστούν ενιαία από την αρχή μέχρι το τέλος. Δηλαδή, από το αλαιευτικό καταφύγιο μέχρι και την πλάστη σαρετσούς. Επίσης, μέσα σε αυτά τα πρανοί, εννοείται ότι θα υπάρχουν περιπατητικές διαδρομές και όλα αυτά που κάποτε είχαν ξεκινήσει ή είχαν γίνει ως ένα βαθμό, αλλά νομίζω ότι θα πρέπει να τα αναβαθμίσουμε, θα πρέπει να τα καλοπίσουμε, να τα φωτίσουμε και να γίνουν ακόμη πιο εύκριστα για τον επισκέπτη, αλλά και για τον κάτοικο της Καλαμαριάς. Λοιπόν, έχω κάνει κάποιες τεχνοκρατικές κυρίως παρατηρήσεις, όσον αφορά στο συντελεστή δόμησης και στον τρόπο που θα δομηθεί. Δεν ξέρω αν και κατά πόσον κάνατε μια έρευνα με ειδικούς... με μηχανικούς, οι οποίοι θα μπορούσαν να δουν πίσω από τους αριθμούς και να μετατρέψουν σε εικόνες όλα αυτά που γράφονται στα χαρτιά στις 300 σελίδες του Ταϊπέτ, αλλά εγώ είδα κάποια αρνητικά στοιχεία. Με χαρά είδα ότι κάποια από αυτά και στη θέση που βράχνει ένα κοινό έγγραφο έχουν υιοθετηθεί όπως αυτό με το συντελεστή δόμησης. Θεωρώ ότι ο συντελεστής δόμησης με τον τρόπο που μας έρχεται κατά κάποιον τρόπο προσπαθούν να μας ξεγελάσουν, ενώ ο συντελεστής δόμησης είναι μεγαλύτερος από το 0,20, μας παρουσιάζουν ένα νούμερο 0,194. Αυτό θέλω να πιστεύω ότι οφείλεται σε κάποιο λάθος. Γιατί κατά τα άλλα μιλάμε για μια αρκετά μεγάλη διαφορά. Μιλάμε για σχεδόν 2.000 τετραγωνικά τα οποία θα έχουν να προστεθούν στην πλάτη μας και είναι κάποια τετραγωνικά, ξέρετε, τα οποία και με τον διαφορισμό που γίνεται ανάμεσα στον υποτομέα 2α και 2β, ο οποίος ο υποτομέας 2α είναι ένας υποτομέας στον οποίο προτείνεται μεταξύ άλλων και το ξενοδοχείο και η κατοικία, η οποία κατοικία κατεμέ είναι μια χρήση η οποία δεν συνάδει με την περιοχή και θα έλεγα δεν έχει να προσδόσει και πολλά πράγματα στον καλαμαριώτη και στην οικονομία του τόπου. Αρκετές μέρες δεν σας χρήβω ότι το σκεφτόμασταν και λέγαμε ότι το να υλοποιήσουμε ένα κομμάτι κατοικίας, μια περιοχή κατοικίας κάτω στην Κρίνη, ενδεχομένως θα προσέλκει κάποιους ανθρώπους οι οποίοι μένοντας εκείνη την περιοχή θα βγουν να φάνε, θα βγουν να εξοδέψουν τα χρήματά τους στην τοπική αγορά. Μετά από, θα έλεγα, αρκετά σοβαρή έρευνα παρόλο που στην ελληνική επικράτεια δεν υπάρχουν αντίστοιχα φαινόμενα, διαπιστώσαμε ότι μάλλον θα οδηγούσε μια τέτοια έγκριση στο να δημιουργηθούν κατοικίες οι οποίες εν της πράγμαση δεν θα χρησιμοποιούνταν. Κατοικίες οι οποίες θα άνοιγαν για 15-20 μέρες για ένα μήνα-ενάμιση και τον υπόλοιπο χρόνο θα ήταν κλειστές. Οπότε, δεν θα είχαν να προσδόσουν τίποτα στην τοπική κοινωνία, δεν θα είχαν να προσδόσουν τίποτα στην τοπική οικονομία. Από εκεί και πέρα, η χρήση ξενοδοχείου θα έλεγα είναι μια χρήση η οποία λείπει από την καλαμαριά. Ωστόσο, θα πρέπει να εξετάσουμε σε τι βαθμό θα την επιθυμούσαμε, γιατί αυτό που προτείνεται είναι κάτι αρκετά μεγαλύτερο από αυτό που έχουμε εμείς στο νου μας και ο καλαμαριώτης. Θεωρώ επίσης ότι η πρόταση, και αν θέλετε να σας το εξηγήσω ακόμα περισσότερο, δεν μπορεί να μεταφερθεί το 65% της δόμησης του τομέα 2 μέσα στο τομέα 2α, είναι πολύ σημαντική, είναι ένα νούμερο που μπορεί στη μελέτη να φαίνεται σε παρενθέσεις. Αλλά πιστέψτε με, είναι ένα νούμερο ουσίας. Στη μια περίπτωση μιλάμε για 8.000 τετραγωνικά και στην άλλη πέφτουμε στα 6. Μιλάμε για μια μείωση αρκετά σημαντική, αλλάζοντας μόνο ένα νούμερο. Αυτά τα τετραγωνικά πιστεύω ότι στον τομέα 2β λείπουν. Εμείς θεωρώ σαν δημοτικό συμβούλιο, σκεπτόμενοι τους καλαμαριώτες, όσο τους κατοίκους, όσο και τα καταστήματα, οφείλουμε να δημιουργήσουμε δομές οι οποίες θα προσελκίσουν κόσμο. Αυτές οι δομές που θα προσελκίσουν κόσμο, αν μη τι άλλο το έχουμε δει και σε άλλες μαρίνες όπως είναι ο Φλίσβος κτλ, τα καφέ, είναι τα εστιατόρια, είναι αυτού του τύπου οι δραστηριότητες, οι οποίες δεν θα λειτουργήσουν ανταγωνιστικά με την τοπική αγορά, αλλά θα λειτουργήσουν σαν κράφτης, όπως λέμε στην Καθομιλουμένη, θα προσελκίσουν κόσμο και ερχόμενος κάποιος να πιει τον καφέ του στη μαρίνα, θα ανέβει να φάει πάνω στην πλαστήρα. Ερχόμενος να φάει στην μαρίνα, θα ανέβει να πιει τον καφέ του στην πλαστήρα. Θα φέρουμε ξανά κόσμο στην τοπική αγορά, σε αντίθεση με άλλες χρήσεις, όπως είναι το ξενοδοχείο, η οποία ενδεχομένως να φέρει κόσμο εποχιακά, αλλά δεν μιλάμε για κάτι το οποίο θα προσελκίσει αθρώα κόσμο. Νομίζω ότι θα πρέπει η απόφασή μας να κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση, να μειώσουμε τις χρήσεις του υποτομέα 2α και να αυξήσουμε τις χρήσεις του υποτομέα 2β. Από εκεί και πέρα, είδα ότι γίνεται συζήτηση για μικρότερο συντελεστή δόμισης. Εμένα δεν με ενοχλεί αυτό. Δεν είμαι αρνητικός στο να μειώσουμε το συντελεστή δόμισης. Μειώνουμε το σύνολο της επένδυσης. Έτσι κι αλλιώς, μιλούσαμε για μια μελέτη, στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, η οποία είχε τρεις προτάσεις. Η πρόταση 0 που είναι να μην κάνουμε τίποτα, η πρόταση 1 που ήταν να κάνουμε κάποια πράγματα και η πρόταση 2 που ήταν να κάνουμε πολύ περισσότερα. Εγώ δεν θα είχα αντίρρηση για καμία από τις δύο προτάσεις, ούτε για την 1 ούτε για τη 2. Είναι μια μεγαλύτερη έκταση αξιοποίηση του παραλιακού μετόπου. Παρ' όλα αυτά, δεν θα είχα και πρόβλημα να μειώσουμε το συντελεστή. Βάζουμε λίγο χαμηλότερα τον πίχη σε αυτό που ζητάμε και προφανώς θα βάλει λίγο χαμηλότερα τον πίχη και ο επενδυτής που πρόκειται να έρθει. Θα προσδοκά κάτι λιγότερο, θα ρίξει λιγότερα χρήματα. Τώρα μελέτες της διάσπασης όγκου, της θαλάσσεας αύρας, κυκλοφοριακές μελέτες και μελέτες κόμβων, οι οποίες θεωρώ δεδομένο ότι θα πρέπει να γίνουν για να λειτουργήσει σωστά και η Μαρίνα αλλά και η τοπική συνοικία της Αρετσούς. Νομίζω ότι πρέπει να θεωρούνται δεδομένες και να είναι επίσης πόκινες γραμμές. Επίσης το ύψος των κτιρίων είναι 8,5 μέτρα. Στο νόμο που προέβλεπε την χωροθέτηση της Μαρίνας ήταν στα 7,5 μέτρα. Εγώ θεωρώ τα 8,5 μέτρα συν τη στέγη, δηλαδή τα τριόροφα κτίσματα για να καταλαβαίνουμε, είναι αρκετά μεγάλο το ύψος για την περιοχή που είμαστε. Σκεφτείτε τώρα να είμαστε στην πλαστήρα, να προσπαθούμε να δούμε τη θάλασσα, να έχουμε μπροστά μας χτισμένο κάποιο νόγγο τυριακό ο οποίος θα εκτείνεται μέχρι τα 10 μέτρα και να ξαναβλέπουμε θάλασσα πίσω από το κτίριο στο αγγελοχώρι. Παρόλο που η πλαστήρα είναι περίπου στα 16 μέτρα υψόμετρο, δηλαδή είναι 6 μέτρα πάνω από αυτό το ύψος, αλλά σίγουρα δεν θα μπορούμε να βλέπουμε πίσω από αυτό το κτίριο τον κιματοθραύστη, δεν θα μπορούμε να βλέπουμε τη Μαρίνα αυτή καθαυτή. Νομίζω ότι σε αυτά τα θέματα δεν θα ήθελα να σταθώ όσον αφορά πιλωτής, το οποίο είναι ένα σύστημα πολύ απαρχαιωμένο. Κάποια λάθη που έχουν εντοπιστεί από την υπηρεσία, τον μαντρότικο που περιγράφει, ο οποίος είναι ένας πετωνένιος μαντρότικος, ύψους 2 μέτρων κλπ, σε αυτά δεν θέλω να σταθώ. Επίσης θα έλεγα ένα βασικό προαπετούμενο για το δήμο μας θα πρέπει να είναι να καλυφθούν οι ανάγκες που καλύπτονταν μέχρι τώρα από τη Μαρίνα. Αυτές είναι το καφεμίο του ψαρά, είναι το ΙΑΠΕ που έχει την έδρα του και ο σύλλογος που υπάρχει στην Προποντίδα, αλλά και το κέντρο νεότητας στο κτίριο του Ρεμέτζο. Νομίζω σε γενικές γραμμές αυτά ήθελα να πω. Όλοι έχετε διαβάσει, είμαι σίγουρος, και την εισήγηση μας. Περιλαμβάνει λεπτομέρειες όσον αφορά και τις αναπλάσεις των πρανών και τις κυκλοφοριακές αλλά και ποια θα πρέπει να είναι τα βασικά προαπαιτούμενα στα οποία δεν μπορούμε να κάνουμε πίσω και μια βασική παρατήρηση στο κείμενο που έλαβα δυστυχώς, να μην πω δευτερόλεπτα, ας πούμε μερικά λεπτά πριν την συνεδρίαση. Είναι στην προσέγγιση που γίνεται στις τρεις παρατάξεις που μου ενεχίρησαν αυτό το έγγραφο, είναι ότι μιλάμε για μια πρόβλεψη, λοξενία, ελλειμενισμό των επαγγελματιών αλληέων μέχρι να επιτευχθεί η κατασκευή του αλληευτικού καταφυγείου από τον επενδυτή. Θεωρώ ότι δεν μας ικανοποιεί και δεν πρέπει να μας ικανοποιεί καμία πρόβλεψη. Δηλαδή, το να πουν στους ψαράδες μας, και πάτε, καθίστε εδώ σε μια γωνιά, γιατί εμείς κατασκευάζουμε την άλλη γωνιά της Μαρίνας. Η πρόβλεψη του στυλ, πηγαίνετε, κανόνισαν να είστε δωρεάν στο λιμάνι της Μηχανιώνας, δεν θα πρέπει να ικανοποιεί κανέναν μας. Από την αρχή είπαμε και το θέτουμε με αυστηρότητα και νομίζω ότι πρέπει να μην κάνουμε βήμα πίσω, ότι εάν δεν μας κατασκευάσουν το αλληευτικό καταφύγιο με όποιον τρόπο ούτως ώστε να εγκατασταθούν οι ψαράδες μας εντός του αλληευτικού κατευγείου της Νέας Κρίνης, δεν θα κάνουμε πίσω βήμα και δεν θα αφήσουμε κανέναν να βάλει έστω μια πέτρα μέσα στη Μαρίνα της Αρετσούς. Προαπετούμενο είναι όχι να ληφθεί με έρημνα και να μας μετεγκαταστήσουν τους ψαράδες ή να τους δώσουν το δικαίωμα να πάνε κάπου αλλού ή να τους κάνουν κάποιο χώρο εδώ στις Μαρίνας όσο γίνονται εργασίες στο υπόλοιπο. Πρέπει να είναι ζητούμενο και ζητούμενο μετεπιτάσεως το να μας κατασκευάσουν το αλληευτικό καταφύγιο μιας και έχουν περάσει δυόμιση δεκαετίες από τότε που ξεκινήσαμε να το ζητάμε σαν δήμος καλαμαριάς. Δεν είναι δική μας ευθύνη το ότι δεν έχει κατασκευαστεί. Έχουν κατατεθεί προτάσεις πολλές στο παρελθόν και η απελθούσα διοίκηση έκανε επίσης την πρότασή της η οποία απορρίφθηκε. Είναι λοιπόν ευθύνη της Κεντρικής Πολιτείας να κατασκευάσει πλέον αυτό το αλληευτικό καταφύγιο και έχοντας μετεγκαταστήσει πλήρως τους ψαράδες μας στο φυσικό τους χώρο στο αλληευτικό καταφύγιο Νέας Κρίνης να προχωρήσει οποιοςδήποτε και να κάνει την επένδυσή του και να αξιοποιήσει το χώρο εντός της Μαρίν. Νομίζω αυτά ήθελα να πω. Κυρία Πρόεδρε. Μικρόφωνο, Κυρία Πρόεδρε. Ναι, Κύριε Δήμαρχε. Και σαν κατακλείδα θα έλεγα, διαβάζοντας την εισήγηση της διοίκησης αλλά και την κοινή θέση των τριών παρατάξεων, νομίζω ότι δεν μπορώ να βρω και πολλές διαφορές. Ίσως το κείμενο της διοίκησης μπαίνει σε κάποιες λεπτομέρειες κατασκευαστικού χαρακτήρα οι οποίες μπορεί να μην είναι της παρούσης, αλλά όταν ξέρετε, αναφέρετε μέσα σε ένα κείμενο ότι θα γίνει ένα σπράχτης δύο μέτρα από πετών, καλό είναι παρόλο που δεν είναι η στιγμή στην οποία θα έπρεπε να το συζητήσουμε, από τη στιγμή που αναφέρετε καλό είναι να το απορρίψουμε εν τη γενέση και να μην το δεχτούμε ούτε καν σε αυτή τη φάση και να το επισημάνουμε. Νομίζω ότι οι διαφορές είναι πολύ λίγες και νομίζω ότι θα καταφέρουμε να καταλήξουμε σε ένα κείμενο το οποίο θα εκφράσει μια ομόφωνη ή τουλάχιστον σχεδόν ομόφωνη στάση του Δημοτικού Συμβουλίου που κατανοεί την κατάσταση και την επικακτική ανάγκη να γίνει η επένδυση, να αξιοποιηθεί αυτός ο χώρος και επίσης κατανοεί την ανάγκη των καλαμαριωτών να χαρούν αυτόν τον τόπο και να λειτουργήσει ο χώρος αυτός προς όφελος τόσο των δημοτών, τόσο των κατοίκων όσο και των επαγγελματιών της περιοχής. Σας ευχαριστούμε κύριε Δήμαρχη για την τοποθετησή σας. Κυρία Παντελίδου, λόγω του ότι είστε η αντιδήμαρχος με το θέμα, θέλετε κάτι να το προσθετηθείτε? Νομίζω ότι το κείμενό μας τα λέει όλα και περισσότερο τα λέει όλα και το κείμενο που κι εγώ τώρα μόλις έλαβα. Δεν πρόλαβα δυστυχώς να το διαβάσω γιατί το πήραν και μόλις ξεκίνησε το Δημοτικό Συμβούλιο αλλά από ότι έριξα μια ματιά νομίζω δεν υπάρχουν κάποια σημεία διαφωνίας. Απλά να συμπληρώσω ότι το θέμα της Μαρίνας έχει πάρα πολλές διαστάσεις. Δεν το βλέπουμε μόνο σαν μηχανικοί ή σαν τεχνοκράτες του. Έχει πολιτικές προεκτάσεις, είναι καλή ευκαιρία, τώρα είναι η ευκαιρία να ζητήσουμε όσο γίνεται περισσότερα πράγματα ακόμα και το αλευτικό και την πλάς που ανέφερε ο Δήμαρχος. Έχει κοινωνικές προεκτάσεις, οικονομικές και φυσικά είναι και οι χωρικοί, οι χωρικοί διάστασεις του θέματος που ακόμα και αν είναι στρατηγική η μελέτη σε αυτή τη φάση καλό είναι να τεθούν, δηλαδή όχι συνεχόμενα μέτωπα στην παραλία, να διευκολύνουμε τη θαλάσσια αύρα, τα περιβαλλοντικά οφέλη όσο γίνεται, να εκμεταλλευτούμε τη μοναδική αυτή διομορφία που υπάρχει λόγω της ψιωματικής δικτυράς και να ζητήσουμε φυτεμένα δώματα και να έχουμε τη διάσταση των όγκων. Την ουσία την τα είπε ο Δήμαρχος. Πρόεδρε, με ευχή σας και την ανοχή του σώματος λίγο γιατί ξέχασα, είναι αρκετά τα θέματα, τα κομμάτια τέλος πάντων της Μαρίνας που θέλαμε να αναπτύξουμε. Δεν ανέφερα καθόλου τα φυτεμένα δώματα, μίλησα μόνο για το ύψος των κτίριων, δεν μιλάμε μόνο ότι τα κτίρια αντί για 8,5 μέτρα ύψος ζητούμε να έχουν 8, αλλά ζητάμε να έχουν και φυτεμένο δώμα σε μια έκταση 80%. Τι σημαίνει ότι κάποιος που προχωράει στην πλαστήρα για να αντιληφθούμε με σημερινές συνθήκες την κατάσταση, κάποιος που προχωράει στην πλαστήρα αντί κάτω να βλέπει έναν ογκοκτιριακό μπετά, θα βλέπει μια φυτεμένη επιφάνεια με λουλούδια κλπ, η οποία θα αλλάζει τελείως την επιρροή αυτού του κτιριακού ογκου στην υπόλοιπη πόλη, όπως επίσης και αυτό το ότι παρουσιάζεται είναι τελείως επιβινή η επένδυση. Σε σχέση, η πρόταση μάλλον, σε σχέση με αυτή που είχε τεσπιστεί με το νόμο 2163, αν δεν κάνω λάθος. 2.160, Γιάννη. 2.160 του 93. Ευχαριστώ, Νίκο. Θεωρώ ότι έχει σημεία στα οποία δεν είναι τόσο ευμηνής. Δηλαδή, το ότι εντός της περιοχής 2α ο συντελεστής κάλυψης αντί για 20% γίνεται 40, δεν είναι ευμηνές, είναι δεσμενές. Παρ' όλα αυτά, δεν μπορούμε να κλείσουμε τα μάτια. Όντως, μαζεύει δόμηση και κτίρια από αυτά που έχουν θεσπιστεί με τον τότε νόμο και τα περιορίζει μέσα στην περιοχή του υποτομεία 2α αφήνοντας την υπόλοιπη περιοχή σχεδόν όπως είναι. Γιατί αυτό που προτείνει η μελέτη είναι στην ουσία έξω από την περιοχή 2α να έχουμε δόμηση σαν δύο ρεμέτζα. Το ένα είναι το ρεμέτζο, άλλο ένα αντίστοιχο κτίριο σε όγκο θα έχει αυτή η πρόταση. Νομίζω ότι προσπάθησα όσο γίνεται απλοϊκά να εξηγήσω την μελέτη και να πω τα τροτά σημεία τα οποία έχει για εμάς και για το μάτι του καλαμαριώτη έτσι όπως θα έπρεπε να λειτουργήσουμε προασπιζόμενοι τα συμφέροντα του κόσμου της καλαμαριάς και νομίζω ότι είναι η ώρα να τοποθετηθούν και οι υπόλοιπες παρατάξεις. Σας ευχαριστούμε. Σε σχέση με αυτό που έλεγα, κύριε Πρόεδρε, μόνο μια συμπλήρωση ότι αυτό που επιβιώκουμε εντάχει είναι να που συμφορηθεί ο υποτομείας 2α να μπορεί να υπάρχει πάντα να εξασφαλίζουμε την οπτική θέαση είτε από την οδούπλα στήρα είτε από το επίπεδο μαρίνας πάντα στη θάλασσα. Επίσης διευκρινίζουμε, ενώ αναφέρει για τους καινούργιους χώρους πρασίνων και 9.000 τραγωνικά συμπληρώνουμε ότι πρέπει να είναι απαραίτητος κοινόχριστη. Πέρα από τα φυτεμένα δώματα τα οποία ζητάμε σε ένα ποσοστό λογικό 80% και να μπορούμε να καλύψουμε κάποιες κλιματιστικές μονάζες που φαίνονται από πάλο και λοιπά, απαραίτητη προϋπόθεση είναι να είναι κοινόχριστη η πράση για καινούργιοι χώροι. Ευχαριστούμε πολύ, κύριε Αντιδήμαρχε. Ο λόγος στον κύριο Μπακογλίδη. Κύριε Μπακογλίδη. Κύριε Μπακογλίδη, το μικρόφωνο σας. Ακούγομαι, ακούγομαι. Ακούγεσαι, ναι. Θα ταχύνω να πω ότι σήμερα το πρωί καθίσαμε λίγο έτσι οι τρεις παρατάξεις, κάναμε μια επικοινωνία τηλεφωνική για να πω πώς πρέπει να εισαχώ το κέμμανο, το οποίο έχει μια πολιτική χρεια κυρίως. Συγγνώμη, κύριε Μπακογλίδη, ποιες είναι οι παρατάξεις? Ποιες είναι οι τρεις παρατάξεις? Δεν άκουσα. Ποιες είστε οι τρεις παρατάξεις? Η συνεργασία για την καλαμαριά. Η καλαμαριά όλοι μαζί. Τρεις παρατάξεις. Δεν το πήρατε το χαρτί? Εγώ τουλάχιστον δεν το πήρα γι' αυτό. Προφανώς θα το έστειλαν στον κύριο Αντωνέμα. Το στείλαμε, ναι, το στείλαμε όπως πάντα. Είναι μια πολιτική προσέγγιση. Περιέχει στοιχεία επιστηντοποίησης, κυρίως όσον αφορά το δημόσιο χώρο, την πρόσβαση των πολιτών στη θάλασσα και, φυσικά, αυτό που ανέφερε και ο δήμαρχος, το πολύ υψηλό συντελεστή δόμησης, όπου στην ουσία, θα έλεγα έτσι, συμμετοποιεί αυτό το πανέμορφο κομμάτι της πόλης μας. Άρα, λοιπόν, αυτό το κομμάτι, αυτό το κείμενο, θέλω να το μελετήσετε όλοι οι συνάδελφοι και να μπει και στη διαδικασία, θα έλεγα, όχι επιστηντοποίησης, αλλά στην απόφαση που θα συναποφασίσουμε στο τέλος της συνεδριέσης. Λοιπόν, θέλω να πω ότι κάποια στοιχεία που θα βάλουμε ως παράταξη και κάποια, θα έλεγα, κάποια στοιχεία όσον αφορά την ησήγηση του δημαρχού. Καταρχήν να πω ότι η καλαμαριά και αυτό πρέπει να το ξέρουμε, ότι έχουμε ένα θαλάσσιο μέτωπο το οποίο δεν ανήκει ούτε ένα τετραγωνικό μέτρο στο Δήμο Καλαμαριάς. Αυτό είναι μια πραγματικότητα. Γι' αυτό και λέμε, να μας δοθεί και η ΠΛΑΣ, να μας δοθούν και τα δημόσια χτίματα. Έχουμε ένα θαλάσσιο μέτωπο το οποίο αποτελεί το συγκριτικό μας πλειονέθυμα και δεν ανήκει ούτε ένα τετραγωνικό μέτρο στο Δήμο. Και αυτό φταίνει διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις, διότι αυτά τα εκκόπεδα, τα οποία στην ουσία δεν έχουν αξία γιατί εμπίπνουν στη ζώνη ειδικής προστασίας σύμφωνα με τον Κούμπου Σου, το αναφέρει και ο δήμαρχος στην εισήγησή του. Δεν έχουν πλειν της Μαρίνας, δεν έχουν καμία αξία να χρησιμοποιηθούν από ιδιότητες. Άρα πρέπει αυτά να φτούν στο Δήμο και να τα χρησιμοποιήσει ο δήμος για τις ανάγκες και το συμφέρον των πολιτών. Το δεύτερο θέμα που βάζουμε ως παράταξη είναι ότι η αξιοποίηση και η ανάπλαση της Μαρίνας έτσι μας δίνεται δενατότητα να αποτελέσει το εφαλτίριο αυτής της ανάπτυξης του θαλάσσιου μετόπου της Καλαμαρίας. Πιστεύουμε ότι σε αυτό το σχεδιασμό ο δήμος μας και το Δημοτικό Συμβούλιο πρέπει να έχει ένα κεντρικό και κυρίαρχο ρόλο στη διαμόρφωση αυτής της ανάπλασης της Μαρίνας και θα πω ότι ο δήμος μας δεν πρέπει να μείνει αγρανής σε όλες αυτές τις εξελίξεις και τώρα που υπάρχουν οι αυτές τις συζημόσεις σχετικά με τη Μαρίνα της Αριστούς αλλά και γενικότερα με το ότι συμβαίνει και στο παραλιακό μας μέτωπο βλέπε ειδικό χωρικό σχέδιο που εκπονείται από την περιφέρεια για όλο το θαλάσσιο μέτωπο. Αυτό έτσι είναι μια κερδική ιδέα όπου πιστεύουμε ως παράταξη ότι ο δήμαρχός μας είναι μια ευκαιρία να παίξει κυρίαρχο ρόλο σε όλο το θαλάσσιο μέτωπο. Από εκεί και πέρα ως παράταξη που φαίνεται στην κοινή ανακοίνωση των τριών παρατάξεων βάλαμε κάποια προβετούμενα. Το ένα είναι να γίνουν εκείνες οι αναγκαίες της κατασκευές σε επίπεδο Μαρίνας που αφορούν μόνο για τη λειτουργία της και την αδειοδότησή της. Γι' αυτό και δήμαρχε αν το είδες εσείς στο 01. Και αυτό το λέω γιατί διαβάζοντας και την εισήγησή σου βλέπεις ότι ο εποτωμέας 2α και 2β είναι εκεί όπου υπηστιάζεται όλο το κομμάτι το κατασκευαστικό και θα έλεγα έτσι εκείνα τα φυριόδειχτυρια που προτείνει η Μαρίνας. Γιατί θα κάνω ψέματα διαβάζοντας τη ΣΜΕ βλέπουμε ότι είναι μία ΣΜΕ για τον επενδυτή και όχι μία ΣΜΕ για τη λειτουργία Μαρίνας και την πρόσβαση των πολιτών στην παραλία. Διότι αν θα δείτε το ανέφερε και ο κύριος δήμαρχος ως τεχνικός που είναι όλα αυτά χτίζονται μπροστά που σημαίνει ότι θα μπουκώσει το θαλάσσιο μέτωπο δεν θα μπορούμε οι περιπατητές να βλέπουν τη θάλασσα και όλα αυτά τις δήματα θα δημιουργήσουν άλλα προβλήματα. Και αυτό δήμαρχε κάνουμε μία ριζοσπαστική πρόταση και θέλω για το καλό της καλαμαριάς και το συμφέρον των πολιτών να πάει ο συντελεστής το μηδέν ένα. Ο συντελεστής το μηδέν ένα τι κάνει. Ξτύζει 7,5 με 8 χιλιάδες τραγωνικά πως μη γελιόμαστε είναι απαραίτητες υποδομές για να λειτουργήσει και να διαδικτυθεί η Μαρίνα και έξω από αυτά είναι και τα υψητάμενα φτήρια που δεν τα υπολογίζει. Το ΕΡΜ, το κέντρο διοίκηση και όλα αυτά. Άρα λοιπόν φοβούμενοι το τι θα συμβεί στο βασικό και κεντρικό κομμάτι της Μαρίνας για αυτό προτείνουμε ο συντελεστής δόμησης να πάει στο μηδέν ένα από το μηδέν δύο γιατί και εσείς είπατε ότι στο κέντρο της Μαρίνας ο συντελεστής πάει στο μηδέν στο μηδέν σαράντα και εκεί γίνονται όλα τα ζητήματα. Βέβαια η εισήγησή σας έχει πολλά θετικά θα τα πω στη συνέχεια. Το επόμενο που βάζουμε ως παράταξη και φαίνεται και μέσα στην κοινή παρουσία των τριών παρατάσεων είναι ότι η ανάπλαση της Μαρίνας δεν πρέπει να γίνει αποστασματικά από όλο το θαλάσσιο μέτρο. Δηλαδή θα πρέπει παράλληλα να αποδοθεί και η πλάση στο δήμο να αποδοθούν και όλα τα δημόσια χτύματα από το Χαμόδρακα μέχρι τη Σχολή Δυναστών ώστε να μπορεί ο δήμος να κάνει μια ανάπλαση όλου του θαλάσσιου οικοπέδου. Επίσης συμφωνούμε όλοι να παραμείνουν οι χρήσεις γης και στο ρεμέτζο και στο καφενείο του ψαρά και στην προποντίδα και αυτά αποτυπώνονται και στην πρότασή μας. Όχι κατοικίες, όχι ξενοδοχεία. Θα συμφωνήσουμε σε ένα μικρό ξενώνα που χρειάζεται να εξυπηρετήσει τις ανάγκες της Μαρίνας και σε αυτούς που μένουν μέσα στα σκάφη και ενδεχόμενα να θέλουν να κοιμηθούν εκεί ή να φιλοξενήσουν κάποιοι άτομα. Υπάρχουν μόνο κομμάτια που αφορούν τα πετούμενα για να λειτουργήσει η Μαρίνα και χώρους εσπιασίας και αναψυχής. Θα συμφωνήσουμε με όλο το είπεν και ο δημαρχός επιτάχυση των διαδικασιών του αλευθουγικού καταφυγείου. Είναι ένα πολύ σημαντικό έργο για το πρωτογενήτη τομέα της Καλαμαδιάς. Ούτως και άλλως έχουμε και τη διαβεβαίωση των μελετητών αλλά και του ΤΑΙΠΕΔ ότι οι ψαράδες θα παραμείνουν στη Λεκάνη τους μέχρι να γίνει το καινούργιο αλευθουγικό καταφύγειο. Άρα λοιπόν δεν κυνηγούν οι ψαράδες από αυτή την μελέτη και ούτε από τον επενδυτή. Κάτι πολύ βασικό που το συζητήσαμε και στην προηγούμενη συνεδρία στο Δημοτικό Συμβουλείο όταν ήταν το ΤΑΙΠΕΔ δεν υπάρχει κονομοτεχνητή μελέτη. Το παραδειάστηκαν και οι ίδιοι. Και όπως επίσης δεν φαίνεται καθαρά από την όλη κουβέντα με την παρουσίαση των επέδικτων εμπελετητών ότι δεν φαίνεται ξεκάθαρα ποια θα είναι τα ωφέλη του Δήμου Καλαμαγιάς και επίσης δεν φαίνεται ξεκάθαρα ποια θα είναι η σχέση του Δήμου μας με τον επενδυτή. Αυτά είναι ερωτήματα, βέβαια, τα οποία θα τα δούμε στη δεύτερη φάση που θα προχωρήσει όλο το πρότζεπ. Άρα λοιπόν, εμείς καταθέσαμε αυτή τη συγκεκριμένη πρόταση, η οποία είναι μια πρόταση η οποία έχει και πολιτικά χαρακτηριστικά, έχει και τεχνικά χαρακτηριστικά, αλλά κυρίως αυτή η πολιτική πρόταση που καταθέσαμε είναι προς την κατεύθυνση του δημόσιο συμφέροντος, προστατεύουμε τον περιβάλλον, το θαλάσσιο χαρακτήρα και όλα αυτά τα εζητήματα. Έχουμε τώρα στην εισήγηση του δήμαρχου. Δήμαρχε, στο εισαγωγικό κομμάτι σου μας βρίσκει σύμφωνος και για το δημόσιο χαρακτήρα, και για να παρακολουθεί η πλάζα αρετσούς, και για τα πραγματικά να σταματήσει από τα τουριστικά και τα υποσυγγεί όσον αφορά γιατί είναι ιδιαίτερο φυσικού κάλος. Μας βρίσκει σύμφωνος στο να μειωθεί το ύψος των κτιρίων και τα πράσινα δώματα θα είναι θετικά, δεν τα συζητάμε. Είμαστε αντίθετοι με οποιουσδήποτε φράχτες γύρω από τη Μαρίνα. Η Μαρίνα, εάν και όποτε αναπτυθεί και η Μόπγιος και πιο αναπτυθεί θα πρέπει να έχει ένα φυσικό φράχτη που θα είναι δέντρα, θα είναι οτιδήποτε άλλο και να μπορούν οι πολίτες απροσπέραστα να κατέβουν στην παραλία, ναι, στην πρόσβαση των πολιτών, ναι, χωρίς αντίτιμο να μπαίνουν μέσα γιατί, αγαπητοί συνάδελφοι, το αναφέρουμε και στην κοινή μας πρόταση. Εάν θα πάτε στο σάνι που έχει σπίτια, και είναι ιδιωτική η Μαρίνα, αλλά και οι Μαρίνες όπου υπάρχουν σπίτια ή όπου υπάρχουν ξενοδοχεία, απαγορεύεται ο πολίτης να προσεγγίσει και αν θα προσεγγίσει, θα προσεγγίσει με ιδιαίτερες συνθήκες. Άρα, λοιπόν, εμείς κατεβάζοντας το συντελεστή δόμησης, μειώνεται ο κύριος όγχος, αποτρέπουμε τα σπίτια και το πιθανό μεγάλο ξενοδοχείο που ενδεχόμενα να θέλει να κάνει ο επενδυτής και να ομαλωποιεί την εγκατάσταση. Δήμαρχε συμφωνούμε με το κομμάτι αυτό που βάζεις για τη συγκροφοριακή μελέτη. Πράγματι, η προσέγγιση συγκροφοριακά σε αυτό το project είναι πολύ σημαντικό, διότι θα πρέπει να γίνει με προσοχή, διότι έχουμε και την ζώνη την αναψυχή επάνω στη πλαστήρα που ενδεχόμενα θα πρέπει αυτά όλα να τα δουν συγκροφοριακά ώστε θα μπορέσουμε να τα συγκεράσουν. Επίσης, σε θετική κατεύθυνση έτσι ότι θα μην υπάρξει, να το πω έτσι, απλά μακρινάρη κατασκευής, αλλά τα χτίρια να έχουν αποστάσεις μεταξύ τους και επίσης νομίζω ότι συμφωνούμε όλοι μας για τα τρία αυτά χτίρια που θα πρέπει να παραμένουν στο δήμο και θα πρέπει ο δήμος να συνεχίσει να έχει αυτές τις χρήσεις φυσικά για τη μελέτη του συστήματος θαλάσσιας αύρας. Είμαι ειλικριβής, δεν το ήξερα ότι υπάρχει, δεν είμαι τεχνικός, αλλά θεωρώ ότι πρέπει να γίνει εντός ώστε να ξέρουμε πώς θα αναπτυχθεί όλο αυτό το ζητούμενο. Άρα λοιπόν, για να κλείσω, θεωρώ ότι η πρόταση που καταθέσαμε είναι σε θετική κατεύθυνση, θεωρώ ότι η πρόταση διασφαλίζει την πρόσβαση των πολιτών, είναι ελεύθερη, διασφαλίζει το ενειοπαραλιακό μέτωπο, διασφαλίζει το δημόσιο χαρακτήρα που πρέπει να έχει το κομμάτι εκείνο που θα αναπτυχθεί από τον επενδυτή, θεωρώ ότι η μείωση του κόστους, η μείωση του συντελεστή σε 0,1 προστατεύει το φυσικό κάλος και το ανάγκηφο της περιοχής και θεωρώ ότι η πρόταση που καταθέσαμε είναι και λειτουργική και συνάνδη με την ενωπίεση και λειτουργικά και οικονομικά του υπόλοιπου ιστού της πόλης μας με την ανάπλαση της Μαρίνας που πρόκειται να γίνει τα επόμενα χρόνια. Δεν θέλω να κουράσω τους συναδέλφους. Έκανα έτσι μια σύντομη ανάλυση αυτά που πιστεύει η παράταξή μας και αυτά που συνδημογράψαμε στο κοινό κείμενο και επάνω στα θετικά που ανέφερε ο δήμαρχος στην εισήγησή του. Απλά επιμένουμε στο 0,1 δήμαρχε διότι στο τρίτο σκέλος της εισήγησής του εκεί που αναφέρνει τις περιοχές 2α και 2β πραγματικά ο όγγος των 8.000 τετραγωνικών μέτρων και των 11.000 τετραγωνικών μέτρων νομίζω ότι μας προβληματίζει όλους προβληματίζει και σένα το τι μένει για να είστε εκεί. Εμείς θέλουμε μια Μαρίνα η οποία να αναπτυχθεί προς όφωλος της πόλης, προς όφωλος των πολιτών και να μπορέσει να λειτουργήσει με βάση κοινωνικά και ανθρώπινα χαρακτηριστικά. Διότι μόνο έτσι θα έχει επισκεψιμότητα που θέλει από την πόλη και από τους πολίτες της Καλαμαριάς. Αυτά κυρία Πρόεδρος. Εάν πραγματικά χρήσει να απαντήσω σε κάτι ή να κάνω μια δεύτερη τοποθέτηση, είμαι στη διάθεσή σας. Σας ευχαριστούμε κύριε Μπακογλίδη. Ακούγομαι? Ναι. Ο λόγος... Επειδή, από όσο γνωρίζω ο κύριος Μπακογλίδης, θα φύγει νωρίτερα, έχει κάποια υποχρέωση. Μήπως να κάναμε τώρα δυο-τρεις ερωτήσεις, γιατί εγώ έχω μια απορία σε κάτι... Παρακαλώ, παρακαλώ. Με το 65% του να μπορεί να μεταφερθεί η δόμηση μέσα στον υποτομία 2α, δεν έχετε κάποια ένσταση, γιατί δεν το βλέπω κάπου στο κείμενό σας. Δηλαδή, με το 0,1... Δήμαρχε, η μείωση του συντελεστή στο 0,10, στο 0,1, αυτόματα λύνει όλα αυτά τα ζητήματα. Ναι, δηλαδή, στο 0,1... Συγγνώμη, κυρία Πρόεδρε, μπορεί να βοηθήσω... Όχι, όλοι μαζί, όχι όλοι μαζί. Με βάση του 0,1, τα χτίζονται 7,5 χιλιάδες τετραβολικά. Το 65%, τα 100, είναι 5 χιλιάδες μέτρα. Με το να χτιστούν 5 χιλιάδες μέτρα στον υποτομία 2α, δεν είχατε θέμα. Γιατί με την πρόταση του 50% επί της ουσίας, εμείς στα 5-6 χιλιάδες μέτρα κατευθύνουμε τον τομέα 2α. Απλά κερδίζουμε περισσότερες υποδομές που αφορούν σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Σε αυτά που θα προσελκίσουν κόσμο. Δημαρχέ... Κυρία Πρόεδρε, σας παρακαλώ λίγο. Δημαρχέ... Ποιος μιλάει? Ο Νέπος ο Γαβρίλης μιλάει. Ναι, ναι, κύριε Γαβρίλη, μισό λεπτόν και θα σας δώσω σύνολο. Παρακαλώ. Δημαρχέ, εμείς βλέπουμε συνολικά την έκταση σαν ένα οικοπέδρο 75.000 ετραγωνικά, που αυτή τη στιγμή με τη ΣΜΕ όλο το κέρδος, να το πω έτσι εισαγωγικά με την Καλή Τινανιά, δίνεται στον επενδυτή να αναπτύξει αυτό το πρότζεκτ. Και λέμε το εξής, θα πάμε στο μηδείο 1 που είναι 7.500-8.000 ετραγωνικά, έτσι. Από εκεί και πέρα θα συζητήσουμε με τον επενδυτή, αφόσον το διεχθεί η μελέτη περιβαλλοντικών υπτώτων, τι μπορεί να κάνει σε αυτά τα 7.500 ετραγωνικά και παράλληλα λάβετε υπόψη σας ότι έξω από αυτά τα 7.500 είναι το ρεμέτζο που μπορεί να αξιοποιηθεί… Ας σύν το ρεμέτζο, σύν το ρεμέτζο. Ποιο? Το ρεμέτζο επιπρόσθετο από το 1… Το γνωρίζω, το γνωρίζω, το ρεμέτζο, το καθενείο του ψαρά… Αυτό από λάθος το έχουν… Αυτό από λάθος… Δήμαρχε, αυτό είναι και έξω από το 1.500. Όχι και δυο μαζί, γιατί δεν ακούγεσαι. Δήμαρχε, ούτως ή άλλως το ρεμέτζο και τα υπόλοιπα κτίρια τα υψητάμενα είναι έξω από τα 10.000. Όχι, όχι, από λάθος τους έχει μείνει εκτός. Δεν ξέρω, εγώ τώρα… Ο συντελεστής… Ο συντελεστής είναι συγκεκριμένος… Ο συντελεστής καλά να δεν μας ενδιαφέρει. Εμείς θέλουμε να πάμε στο συντελεστή το 2001… Μη μιλάτε όλοι μαζί. Μιώνεται ο όγκος κατασκευής των κτιρίων όλων, διότι χτίζει λιγότερα κατονικά μέτρα. Απλά για διεκρίνηση στο σώμα δεν μπορούμε να πούμε συντελεστή δόμησης 0,1 και extra επιπλέον τα υπόλοιπα κτίρια. Είναι λάθος της μελέτης τους το επισήμανα και δεν το είχαν πάρει, είχαν πάρει. Δεν μπορούμε να πούμε 0,1 συν το ρεμέτζο. Εμείς μια βάση της β που έχουμε… Να πείσουμε 0,15 με το ρεμέτζο. Κύριε Δήμαρχε… Συγγνώμη. Όχι, κύριε Παυλίδου, μετά. Μην αρχίσουμε όλοι μαζί. Εμείς, ιστοσιάλα σου, κάνουμε μια πολιτική πανόταση και θέλουμε να μπουκώσει η Μαρίνα. Ωραία, θα το συμβουλευτούμε αυτό. Ωραία. Θα το δούμε στην πράξη. Ωραία, κύριε Παυλίδη. Δήμαρχε, θα το δούμε στην πράξη αυτό. Ωραία, κύριε Παυλίδη. Μπορεί να διατηρήσει και το ρεμέτζο και το καφενείο του Ψαρά και την προποντίδα και το κτήριο διήγησης που έχει κάτω η Μαρίνα. Εμείς θέλουμε να αποτρέψουμε να χτιστεί, να μπουκώσει και κάτω όλο το κομμάτι. Ωραία, το καταλάβαμε. Κυρία Πρόεδρε, ζήτησα λίγο τον λόγο. Έχει σχέση, κύριε Δαβρύλημα, με την ερώτηση που έκανε. Παρακαλώ, ναι. Γιατί, αν θέλετε, θα το υποθετηθείτε μετά. Έχει σχέση με αυτό ακριβώς. Ακριβώς, ακριβώς. Ωραία, σας ακούμε. Να παρέμβω λίγο, γιατί είμαι ελεύθερος επαγγελματίας πολιτικών. Ναι, σας ακούμε, ξέρουμε. Μόνο με αυτή τη διαδικασία. Ο συντελεστής δόμης, απ' ό,τι κατάλαβα ο κ. Μπακογλίδης, αυτό που είπε και που ο αντίστοιχος δήμαχος ίσως δεν έχει αυτός συζητηθεί και μεταξύ τους, απ' ό,τι φαίνεται καλύτερα, είναι ένα συντελεστής δόμης το 2001, στο σύνολο της έκτασης, δηλαδή στα 7,5 χιλιάδες μέτρα, στα 75 στρέματα, τα οποία θα περιλαμβάνε τα 7,5 χιλιάδες μέτρα και τα κτίσματα τα υπάρχοντα. Μάλλον, είπε ο κ. Μπακογλίδης, ο οποίος είναι 7,5 συντακτήρια. Συγγνώμη, συγγνώμη, δήμαρχε. Να σε καθαρίσω λίγο. Όχι όλοι μαζί. Περιμένετε, κ. Μπακογλίδη, να τελειώσει ο κ. Γαυρίλης και θα σας οφείλουμε. Το θέμα είναι το εξής, εάν το Δημοτικό Συμβούλιο αποφασίσει να προτείνει 0,1, λύνουν και όλα αυτά τα εζητήματα. Και οι θηριοδίες που θα γίνουν εκεί κάτω, και το ύψος των κτιρίων και το μέγεθος κατασκευής όλων εκείνων. Το θέμα είναι το εξής, αυτή τη στιγμή έχουμε μια μελέτη, έχουμε μια σμπέρ, η οποία, τι μας λέει, χτίζει εγώ 15 χιλιάδες τετραγωνικά και έξω είναι. Το Ρεμμέτζο, το χτίριο διοίκησης, το χτίριο του Λιβιαναχείου, τα πάντα όρα. Μα αυτή συζητάμε τώρα. Σε διακόπτω, όντως έτσι το γράφει, αλλά είναι λάθος τους. Δεν μπορεί να υπάρξει κάτι τέτοιος. Ναι, αλλά πάνω σε αυτό συζητάμε, Γιάννη. Δήμαρχε, δήμαρχε. Όχι όλοι μαζί, σας παρακαλώ. Όχι, εμείς καταθέσαμε μια συγκεκριμένη πρόταση που έχει χαρακτηριστικά προς την κατεύθυνση που καταφέραμε, που στρέφεται και από κει και πέρα λέμε να μειωθεί ο συγκεκριμένος. Ωραία, μία διευκρίνηση για να καταλάβουμε όλοι ποια είναι η πρόταση. Είναι 0,1, 7,5 χιλιάδες μέτρα, συν το Ρεμμέτζο, συν το τι υπάρχει, έτσι. Ωραία, γιατί ο κύριος Γαβήλ άλλο έλεγε. Έλεγε 7,5 μέτρα και μέσα στα 7,5 μέτρα. Κύριε Παγκογλίδη, δεν θα καταγραφεί καλά όλη η συνομιλία. Υπάρχει. Αφού λέει ποτέ αυτά τα κτήρια θα παραμείνουν στο δήμο. Όχι, όχι, επειδή τεχνικά εκεί είναι η ένσταση μας, γι' αυτό και ο κύριος Γαβρήλ το μπερδευόμαστε κάπου. Εγώ άκουσα από τις ΜΕΕΙΣ με βάση αυτά, τώρα το αν κάνανε λάθος ή όχι. Απλά μην συνεχίσουμε και εμείς το λάθος, να πούμε τα πράγματα όπως θα είναι. Θα το αποβασείς το Δημοτικό Συμβούλιο αυτό. Δεν θα είναι 0,1 με αυτό που λέμε. Θα είναι 0,14, κάτι τέτοιο. Θα είναι 0,1 σύν το ΡΕΜΕΤΖΟ. Εγώ κατάλαβα 0,1 στο σύνολο. Κι αυτό δεν κατάλαβα. Θα το διαφκρινήσει η κυρία Παβλίδου. Μισό λεπτο λίγο θέλω να μ' ακούσει και ο κύριος Παγκογλίδης. Κύριε Παγκογλίδη, όταν δίνουμε συντελεστή δόμιση, συνυπολογίζουμε, αφού δεν θα γκρεμίσουμε τα κτίρια, συνυπολογίζουμε σε αυτή την έκταση και τα υφιστάμενα κτίρια. Εγώ έτσι το καταλαβαίνω ως νομικός. Έχω πάει σε πολλά δικαστήρια. Άρα πρέπει ανεξατήτως εάν θα παραμείνουν σε εμάς ή όχι το πράγμα δεν το ξέρουμε. Δεν το ξέρουμε εάν θα παραμείνουν σε εμάς, εάν θα μας δώσουνε το χώρο ή εάν θα μας δώσουνε κάπου αλλού γιατί λέμε εμείς να παραμείνουνε οι βράσεις τόσο της νεολέας, όσο και η προποντίδα, όσο και το ΙΑΠΕ. Μπορεί να μην είμαστε εκεί, να μας βάλουνε στο 2Β και σε κάποια θέση που θέλουν να χτίσουνε και ένα μνημείο για την γενοκτονία και λοιπά. Εν πάση περιπτώση, εγώ ήθελα να πω το εξής. Θα πρέπει να λάβετε υπόψη σας ότι ο συντελεστής δόμησης δίδεται επί των 76 τόσων χιλιάδων και κάτι τετρακονικών μέτων λαμβάνοντας και τον πόδα ο οποίος θάνει μέχρι κάτω. Δηλαδή, παίρνει ως συντελεστή και όλη την ιστορία των πρανών γιατί αυτό θεωρείται οικόπεδο. Αυτό θεωρείται οικόπεδο. Εδώ, δηλαδή, πρέπει να διευκρινίσουμε ζητήματα. Κάνουμε πολύ μεγάλη χάρη. Δεν τους δίνουμε, ας πούμε, συντελεστή δόμησης μόνο στον υποτομέα 2Α ή 2Β. Για να πάρουν αυτή η συντελεστή δόμηση έχουν πάρει από όλα τα στρέματα τα οποία το θεωρούν οικόπεδο ή νεογήπεδο. Αναξαρτήτως εάν προχωρεί... Κυρία Παυλίδου. Σε αυτό που πολύ σωστά είπη, κυρία Παυλίδου, ότι ο συντελεστής δόμησης είναι επί του εμβαδού. Προσμετρώνται και τα παλιά. Για αυτό πήρα εγώ στο Ταϊπέδ προχθές τηλέφωνο και τους λέω εσείς πάτε να μας ξεγελάσετε. Εδώ μας λέτε 0.194 και ο συντελεστής δόμησης που προκύπτει είναι 0.23. Και μου είπαν ότι αυτό έχει γίνει από λάθος. Άρα συζητάμε για ένα συντελεστή 0.2 με το Remedio. Αν εμείς συζητάμε τώρα και η πρόταση των τριών παρατάξεων είναι 0.1 συν τα υπάρχοντα κτίσματα, το Remedio κλπ, μιλάμε για κάπου 0.13-0.14 για ένα τέτοιο συντελεστή δόμησης. Για να διευκριμίσουμε αυτό λέω. Κατάλαβα δήμαρχε. Όχι όλοι μαζί. Σε όλο αυτό λίγα εκεί. Ποιος μιλάει. Κύριε Γεωργιαδή θα σας δώσω το λόγο μετά. Σας παρακαλώ μην... Δηλαδή έχει διευκρινιστεί όλο αυτό το πρόβλημα που έχει προκύψει και για κάποιο άλλο θέμα θα σας εθίσουμε μετά. Θα σας δώσω το λόγο να τοποθετηθείτε. Τελειάζεται κύριε Πακογλίδη. Κύριε Πακογλίδη. Το μικρόφωνο σας. Μιούτ, μιούτ. Ναι. Κύριε Πακογλίδη δεν ακούει. Ωραία. Σας ακούμε. Τελειώσατε. Το θέμα είναι πολιτικό. Θέλουμε να μειωθεί ως συντελεστή, ναι ή όχι. Θέλουμε να μην έχουμε εκτρόματα εκεί κάτω που να... Τα είπαμε κύριε Πακογλίδη. Ωραία. Σας ευχαριστούμε. Τότε πρέπει να το διατυπώσουμε, μισό λεπτό, να το διατυπώσουμε ένα της εκατό μαζί με τα υφιστάμενα κτίρια. Ωραία. Αυτό ακριβώς ήθελα να πω και εγώ. Αν δεν υπολογίσουμε τα υφιστάμενα κτίρια, το Ρεμμέντζο έχει 300-300 μέτρα, ο συντελεστής δεν γίνεται 0,1, γίνεται 0,13-14, πόσο γίνεται. Εντάξει, κύριε Γεωργιάδη, ευχαριστούμε πολύ για τη διευκρίνηση. Λοιπόν... Θα δηλώνω παρόν στις συνεδριές άλλης ένα πρόβλημα. Ναι, κύριε Μακαντάση, εντάξει. Ωραία. Κι εγώ δεν το δηλώσατε... Ναι, κύριε Γεωργιάδη, σας έχω δει. Ο λόγος στον κύριο Τεμεκενήδη. Κύριε Τεμεκενήδη, σας ακούμε. Ευχαριστώ. Δεν θα πάω στους συντελεστήδομες, θα καταλήξω κάπου εκεί, απλά επειδή νομίζω για τη διευκόνισή μας, επειδή το 2020, το Μάιο, δεν συζητάμε για κάτι το οποίο ήρθε από τον ουρανό. Είναι μια ιστορία η οποία εδώ κρατάει σχεδόν τρεις δεκαετίες. Η ιστορία της Μαρίνας, εννοώ, όχι της κατασκευής, αυτή κρατάει από το δεκαεντατός. Μιλάω για τον νόμο 260 του 1993, που η κυβέρνηση του Κώστα Μητσοτάκη τότε έφερε και για άλλες Μαρίνες, συν τη δικιά μας, που έδωσε, γιατί μιλάμε να συζητήσουμε σήμερα σαν Δημοτικό Συμβούλιο, λαμβάνοντας υπόψη και ποιες είναι οι νέες συνθήκες για όλα αυτά που συζητάμε, είτε νομικά, είτε τι έχει προεξοφλυθεί. Ο νόμος 260 του 1993, λοιπόν, έδωσε στην πραγματικότητα, κι όσοι συνάδελφοι το γνωρίζουν, ειδικά οι νεότεροι, έδωσε 0.2% συντελεστή στην Μαρίνα από την πίσω πόρτα, ενώ είναι στην ουσία, γύρω γύρω, όλη η παραλία μας είναι μέσα σε ζώνη προστατευόμενη, επέπιν. Ξαφνικά, δεν σφύνα η Μαρίνα, 0.2% συντελεστή για εμπορική δραστηριότητα, 0.2% για κατοικείες και εξονομιακές υπηρεσίες και 0.2% για τις υπόλοιπες υποστηρικτικές της Μαρίνας. Όχι άθεσμα 0.6%, βέβαια, λέει μέχρι το μέγιστο του συντελεστή 0.4%. Άρα ξεκινάμε από κάτι το οποίο, εδώ και τρεις δεκαετίες, θα έπρεπε κάποιος να το έχει προσβάλλει. Και δεν έχει γίνει τίποτα από αυτό. Το μόνο που έγινε όταν το 2012 είναι η δεύτερη εξέλιξη, τότε με την υπογραφή των πρώτων μνημονίων ξαφνικά μπαίνει στο ΤΑΙΠΕΔ, στο Ταμείο Διαχείρισης Υδιωτικής Περιοδημοσίου, μπαίνει η Μαρίνα της Αρετσούς. Αυτό είναι το δεύτερο δεδομένο. Από το 2012 μέχρι το 2020 έχουμε αλλάξει, αν δεν κάνω λάθος, 4-5 κυβερνήσεις από το ένα φάσμα το πολιτικό μέχρι το άλλο. Αυτό θεωρήθηκε δεδομένο από όλες τις κυβερνήσεις και εμείς ερχόμαστε να συζητήσουμε σε αυτές τις συνθήκες τώρα. Αυτά τα λέω για να μην ξεχνάμε. Να μην ξεχνάμε. Και ποιες είναι ευθύνες και διοικίσων που έχουν περάσει από τους νημούς, και διοικίσων κεντρικών κυβερνήσεων που θα έπρεπε να έχουν πάρει μέτρα απέναντι στην τοπική κοινωνία και στο ποια είναι η μοίρα της Μαρίνας της καλαμαριάς. Είναι η σημερινή κατάσταση. Κανένας, αν ρωτήσουμε 100 καλαμαριώτες στατιστικά, κανένας δεν θα είναι ευχαριστημένος με την εικόνα που υπάρχει αυτή τη στιγμή σε αυτό το κομμάτι με το φυσικό κάλος το οποίο όμως διακαντέχεται από τη βρώμα, από την επανάπτυξη, από διάφορα στοιχεία τα οποία μπορούν να κυκλοφορούν εκεί και να παίζουν εκείνη το ρόλο αυτού που κόβει την ελεύθερη πρόσβαση ειδικά κατά τις βραδινές ώρες απέναντι στους δημόντες μας γιατί έχουν γίνει και τέτοιου τους καταγγελίες για διάφορους τύπους που κυκλοφορούν μες στη Μαρίνα σε διάφορα σκαφάκια εκεί πέρα μέσα και δεν ακούγεται. Δεν ακούγεται. Έχει κολλήσει όμως. Εσείς τα δεδομένα που έχετε. Ναι, μ' ακούσετε τώρα. Είχε κολλήσει, Άρη. Άρη, αν θέλεις επανέλαβε λίγο την τελευταία φράση για την κόλληση. Αυτά είναι τα δεδομένα που έχουμε. Δηλαδή, από τη μία, ένα ασφυκτικό νομικό καθεστώς το οποίο το κληρονομίσαμε, το δεδομένο ότι αυτή τη στιγμή είναι το δραμείο διαχείρισης ιδιωτικής περιουσίας στο Ταϊπέδ είναι η Μαρίνα της Αρετσούς και βέβαια το επίσης δεδομένο από το οποίο θα πρέπει να το λάβουμε υπόψιν μας είναι το γεγονός ότι οι συντημότες μας, όλοι μας, περιμένουμε να γίνουν πράγματα εκεί στη Μαρίνα και να λειτουργήσει ως μοχλός ανάπτυξης. Πριν από ένα δίμηνο, τρίμενο, όταν συζητήσαμε το ειδικό χωρικό σχέδιο για το σύνολο του παραλιακού μετόπου που μας αφορά εμάς στη Γαλαμαριά, τότε νομίζω ότι δεν ήμασταν οι μόνοι ως παράταξη η Καναμαριά πρώτη ξανά, όπου επισημάναμε το γεγονός ότι είναι κενός το ειδικό χωρικό, ότι προσφερνάει τη Μαρίνα και τότε νομίζω καταλήξαμε και σε κάποιες προτάσεις που είχαν να κάνουν με την ελεύθερη πρόσβαση και απρόσκοπη πρόσβαση των πολιτών από εκεί κάτω με την ανάγκη δημιουργίας περιπαθητικών και ποδηλατικών διαδρομών οι οποίες να εφάπτονται στην παραλία και όλα αυτά προφανώς απουσιάζουν από τη ΣΜΕ τα οποία πρέπει να συμπεριληφθούν τι θεωρώ τι θέλουμε και το θεωρώ δηλαδή με καλή διάθεση και καλή πρόθεση από όλες τις πλευρές τι θέλει ο συντημότης μας θέλει η Μαρίνα πρώτον να είναι μοχλός ανάπτυξης για όλη την οικονομική δραστηριότητα της Καλαμαριάς θέλει η Μαρίνα να... κυρία Κογκαλίδου σας παρακαλώ κλείστε το μικρόφωνο σας δημιουργείτε παρεμβολές κυρία Κογκαλίδου ακούγονται εδώ στην καταγραφή για αυτό σας ακούμε κυρία Τεμεκενίδα πρώτον η Μαρίνα μοχλός ανάπτυξης για το σύνολο της οικονομικής δραστηριότητας της πόλης μας δεύτερον οι αμφίδρομοι σχέσεις που πρέπει να επιτευχθεί και να ξασφαλιστεί ανάμεσα στη Μαρίνα και την Καλαμαριά την ίδια Πόλη Θα σας πω τι μου έκανε εντύπωση της ΜΠΕ γιατί είναι 300 σελίδες το ζουμί της ΜΠΕ είναι της 30 γιατί έχει περιγραφές πολύ ωραίες και καλλιολογικά στοιχεία περιγράφει και μας δίνει παραδείγματα διάφορων Μαρινών μην ξεχνάμε ένα δεδομένο που από αυτές που περιγράφει στην ουσία μόνο η Μαρίνα της Μάλτας έχει αυτή τη σχέση που έχουμε εμείς εδώ την ειδική που είναι ότι η πόλη είναι δίπλα στη Μαρίνα ίσως και της Λεβίδης όλες οι υπόλοιπες, το ναστικό έστω τον έχουν απομακρυσμένο άρα αυτό είναι ένα στοιχείο το οποίο δεν μπορώ να μην το περιλάβουμε σε αυτά που θα συζητάμε επίσης δεδομένο πέρα από το 2160 πέρα από το γεγονός ότι είναι από το 2012 στον Τ υπάρχουν και οικονομικά στοιχεία της Μαρίνας της Αρετσούς ως Μαρίνας διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου διάβασε το κείμενο του Δήμαρχου