Διαδίκτυο και Project στο Δημοτικό - 1η ημέρα (Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας, 2013)
: Τεχνολογία, από τεχνολογικής πλευράς, από έναν πολύ έξυπνο αλγόριθμο που βρίσκουμε, τις αναζητήσεις στην Google και από κοινωνικής πλευράς, μέσα από στοχευμένες διαθυμίσεις που έχει η Google, έχουμε ολόκληρο το site της Google. Το οποίο πάλι μέσα από την εργατικότητα, έχουμε το φαινόμενο της Google το οποίο κυριαρχεί μέσα στο διαδίκτυο. Και από κει και μετά δημιουργούνται καινούργια θένατα, καινούργια ζητήματα και ο κύκλος είναι ο ίδιος πάλι. Το διαδίκτυο δεν είναι κάτι το οποίο ήθε να αντικαταστήσει τη ζωή μας και κάποιες λειτουργίες. Αρχικά πώς πρέπει να δουλεύουμε. Αρχικά πρέπει σε κάθε δραστηριότητα να το χρησιμοποιούμε χωρίς να αντικαθιστούμε μια ολόκληρη λειτουργία. Από κει και μετά, αφού δούμε ότι μπορεί μέσα από συσήτηση και σκέψη και γενικότερα την εμπειρία αυτής της λειτουργίας, τότε μπορούμε να αντικαταστήσει αυτή την ίδια τη λειτουργία στο διαδίκτυο και να μην κάνουμε κάτι εμείς. Για παράδειγμα, στην ανάγνωση. Έχουμε το έτυπο, έχουμε και το υπορκείμενο. Μια ιστοσελίδα δηλαδή. Στο έτυπο έχει ένα καθορισμένο τέλος. Το υπερκείμενο είναι ατέλειοτο. Μέσα από συγκεκριμένες συνθέσεις συνεχόμενα πηγαίνουμε και πηγαίνουμε, προχωράμε, προχωράμε, μπορούμε να βρεθούμε σε αντιέξοδα. Το έτυπο έχει μια συγκεκριμένη πορεία, την πορεία στο υπερκείμενο την καθορίζουμε εμείς. Εμείς θα επιλέχουμε ποια λειτουργία θα πατήσουμε, οπότε και πού θα πάμε. Το έτυπο είναι αργό και κλειστό, που σημαίνει ότι δεν ανανεώνεται γρήγορα το έτυπο και κλειστό, είναι περιορισμένο το υλικό του. Είναι ανεδιχτές του διαδικτύου, είναι γρήγορο και δυναμικό, εκπτύνεται συνέχεια. Από εδώ και πέρα, για να δουλέψουμε εμείς διαλέγουμε τι από τα δύο θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε ή και να μείγμακε το δύο για να καλύψουμε τις ανάγκες μας. Ένα άλλο παράδειγμα είναι η τηλεδιάσκεψη. Είναι η εμπαφή πρόσωπο με πρόσωπο και είναι και η τηλεδιάσκεψη. Στο πρόσωπο με πρόσωπο έχουμε και τις πέντε αισθέσεις, όταν μιλάμε με κάποιον. Ενώ στην τηλεδιάσκεψη είναι περιορισμένο το έμπρος. Φτάνει μόνο στην ακοή και στην ώρα. Και τώρα πάμε λίγο και στην όσφεση. Πάει να το βάλει η Google και αυτό μέσα στο διαδίκτυο μας. Πώς το κάνει το έμπρος? Θα το κάνει μέσα από τη συνεκτινοβολία της οθόνης. Υπάρχει μια εκκλησία η οποία λέγεται Google Nose. Αν το ψάχνεις στο διαδίκτυο είναι πολύ καινούργια. Ούτε ένα μήνα δεν έχει κυκλοφορήσει. Όχι τώρα. Είναι σε βέτα έγκλωση, σε δοκιματιστική έγκλωση, που έχει για παράδειγμα κάποιες μυρωδιές μέσα. Πώς είναι ένας φρεγμένος σκύλος, πώς είναι κάποιο λουλούδι. Είναι τελείως δοκιμαστικό. Φυσικά όλα αυτά θα αναπτυχθούν στο τέλος. Πρόσωπο με πρόσωπο δεν μπορούμε να το αναπολούσουμε. Ο άλλος μπορεί να είναι πολύ μακριά. Ενώ στη τηλεδιάσκεψη μπορούμε να τον βάλουμε. Το πρόσωπο με πρόσωπο κοστίζει γιατί για να φθεί κοντά υπάρχουν οι μετακινήσεις. Στην τηλεδιάσκεψη δεν υπάρχει. Είναι τελείως δωρεάν. Είναι πιο άμεσα το πρόσωπο με πρόσωπο, αλλά η τηλεδιάσκεψη είναι πιο ευχάριστη. Γιατί μπορεί να παίζεις και κάποια παιχνίδια ενδιάμεσα, κάποια γραφικά, θα τα δούμε. Ποιοι είμαστε εμείς? Εμείς λεγόμαστε web-βίστας. Τι σημαίνει web-βίστας? Δίκτυο, οργανισμός, διαδικτύου. Το βίστας είναι ισπανική. Είναι με όραση, βλέποντας, παρατηρώντας στο διαδίκτυο. Αυτό σημαίνει web-βίστας. Είμαστε μια ομάδα εθελοντική, διαπανεπιστημιακή, αποτυλούμενη από διάφορα τμήματα του πανεπιστημίου της Ελλάδος, όπου συζητάμε, εκπαιδεύουμε και δραστηριοποιούμε γύρω από το διαδίκτυο. Έχουμε ένα φόρουμ το οποίο λέγεται webvistas.org, είναι αυτό εδώ πέρα το φόρουμ μας, το οποίο χωρίζεται σε 8 θεματικές κατηγορίες, που μιλάμε για τη δημιουργία του διαδικτύου, τις τεχνολογίες του διαδικτύου, το διαδίκτυο σήμερα, τη νέα λειτουργία του διαδικτύου, τα βασικά ζητήματα του διαδικτύου, νέες αξίες με το διαδίκτυο, την επιστημονική μελέτη του διαδικτύου που κάνουν οι καθηγητές πανεπιστημίου και γενικότεροι ερευνητές του διαδικτύου, και τελώς ποιο είναι το διαδίκτυο του αύριου. Ο κάθε ένας μπορεί να πει στο site μας. Έχουμε ένα φόρουμ, μια κοινότητα δηλαδή, που γίνεσαι μέλος και μπορεί να συζητήσεις. Πώς γίνονται οι συζητήσεις? Είπαμε υπάρχουν 8 κατηγορίες, μπαίνεις μέσα σε κάθε κατηγορία, διαλέγεις τι θέλεις να γράψεις ή τι θέλεις να σχολιάσεις, υπάρχει ο τίτλος και από εκεί και μετά κάποιοι υπότετλοι. Συζητάμε για πολύ σημαντικά θέματα, όπως για παράδειγμα κυβερνουργικού φοβισμού, το λεγόμενο cyberbullying, και όλα τα θέματα που σχετίζονται με το διαδίκτυο. Τι κάνουμε? Αρχικά το site χτίστηκε πάνω σε ένα πανεπιστημιακό μάθημα, course project, όπου κάποιοι φοιτητές για να περάσουν το μάθημα, έπρεπε να μπουν μέσα και να σχολιάσουν και να ανοίξουν μια καινούργια συζήτηση πάνω στο διαδίκτυο. Απλό μάθημα, μη φανταστείτε ομιλικά ένα ιδιαίτερο μάθημα βαρύτητας σε πανεπιστημιακό επιπέδωμα. Επίσης, κάνουμε WebFest σε δημοτικές βιλιοθήκες, το λεγόμενο, σαν αυτό που κάνουμε σήμερα. Έχουμε κάνει, θα δούμε μετά και φωτογραφίες, σε δημοτικές βιλιοθήκες της Θεσσαλονίκης και της Βέρειας κυρίως, και τώρα με το Future Library όπου κάνουμε αυτή την εκδήλωση, θα κάνουμε και στο Λυκείς και στη Σέρετς. Πηγαίνουμε σε σχολεία στη Βέρεια και στη Θεσσαλονίκη. Μας καλούν ο Σύλλογος Μονέων ή ο ίδιος ο Διευθετής και μιλάμε στα παιδιά για διάφορα ζητήματα, όπως ασφάλεια στο διαδίκτυο, το project στο σχολείο, όπως για πνευματικά δικαιώματα και θέματα γενικότερα του διαδικτύου. Κάναμε ένα πολύ μεγάλο φεστιβάλ στην Κεντρική Πλατεία της Βέρειας, πέρσι το Σεπτέμβριο. Κάναμε και κάποιες ομιλίες στο οξυγόνο, ο οποίος είναι ο χώρος του ειδωτικού οικομετέχου, που έχουμε μια συνεργασία. Έχουμε το site webfest.gr, εκτός από το webfesta.org, στο οποίο εδώ πέρα ανακοινώνουμε ποιες είναι οι δράσεις μας, πού πηγαίνουμε και πού θα πάμε, έτσι ώστε να ανημερώνουμε και τον κόσμο. Εδώ πέρα βλέπουμε πέρσι στη Βέρεια τον Μάιο, τέτοια εποχή περίπου, είχε γίνει ένα pre-fest σε ένα χώρο, στο οποίο είχαν μαζευτεί περίπου 400 άτομα. Εκεί πέρα, εμείς μαζί με τον καθηγητή Μιχάλη Βαυφόπουλο, ο οποίος είναι καθηγητής στο Μετσόριο Πολυτεχνείο και διδάσκη υπηρεσίες του διαδικτύου, είχαμε συζητήσει με τα παιδιά και συζητήσαμε και ζητήσαμε από τα παιδιά, άμα θέλουμε να κάνουμε κάτι όλοι μαζί, για το διαδίκτυο. Και είπανε φυσικά, ναι, και τα 400 παιδιά. Οπότε μετά φτιάξαμε το web-fest που έγινε στην Κεντρική Πλατεία, στο οποίο είχαμε διαφορετικές ομάδες για βουνείς, διαφορετικές για εκπαιδευτικούς και διαφορετικές για νέους. Διαφορετικά εργαστήρια δηλαδή. Και εκεί πέρα γίνανε και βιωματικά τα εργαστήρια, όπως και σήμερα με τους υπολογιστές. Βλέπουμε εικόνες στην Κεντρική Πλατεία, είχαν ειστηθεί κάποια παραβάν, είχαμε προτζέκτορες, είχαμε υπολογιστές. Χωριζόντουσαν εδώ πέρα με τα πελάκια τα εργαστήρια, γίνανε ταυτόχρονα. Βλέπουμε εδώ πέρα ποιο ήτανε το πρόγραμμα το περσινό. Μιλήσαμε για ρυθμίσεις Facebook, για την Google, για το fan page, το επιχειρηματικό κομπάτι της Facebook, για εισαγωγή στην HTML, η οποία είναι μία πρόσωπα που στήνει στις σελίδες, γενικότερα για την ασφάλεια του διαδικτύου, για μαθηματικά με Wolfram Alpha, στο οποίο θα δούμε και αύριο. Είναι το θετικό το project. Θα μάθουμε να λύνουμε μαθηματικές ασκήσεις και προβλήματα μέσω του διαδικτύου. Καμία σκέση με τα λησάγια και με τα βοηθήματα που κυροφορούν. Είναι λίγο πιο διαδραστικά και πιο δημιουργικά και το κάνουμε μόνοι μας. Και γενικότερα για υπηρεσίες του διαδικτύου. Ο υπεύθυνος βιβλιοθήκων εδώ πέρα, της τεχνολογίας της βιβλιοθήκης, είχε κάνει και αυτό σε ένα εργαστήριο, το My Wikipedia. Η Wikipedia είναι μία, θα μιλήσουμε και μετά, είναι μία βιβλιοθήκη, όχι βιβλιοθήκη, η κυκλοπέδεια, η οποία είναι online στο διαδίκτυο. Λοιπόν, έχουμε δημοτικές βιβλιοθήκες. Παρόμοια εργαστήρια και κάποια άλλα συμπληρωματικά. Βιωματικά, όπως βλέπετε εδώ πέρα, με τους υπολογιστές τους έρχονται τα παιδιά. Κάποιοι με τους γονείς, εδώ πέρα, κάποια οι οποίοι είναι μεγαλύτερης ηλικίας. Το project στο σχολείο, το οποίο το είχαμε κάνει και αυτό στη δημοτική βιβλιοθήκη της Θεσσαλονίκης. Μονόωρο ήταν δύο, βασικά, πολύ πιο μικρότερο από αυτό που θα δούμε σήμερα. Σε δημοτικό σχολείο του Λεωκάστρου, που ήμουνα σκάλες ο Σύλλογος Μονέων και Κυδαιμόνων. Σε δημοτικό σχολείο της Πηλαίας, μας σκάλες οι κατοικίτρια της πληροφορικής, μιλήσαμε για τα πληρωματικά δικαιώματα. Στο Γυμνάσιο της Βέρειας μιλήσαμε πάνω στην ασφάλεια του διαδικτύου. Στο δημοτικό σχολείο του Μαντουλίδη, πριν λίγες ημέρες, μιλήσαμε γενικότερα για την ασφάλεια στο διαδίκτυο και για τους κωδικούς χρήσεις, για τους κωδικούς ασφαλείας και γενικότερα για την ασφάλεια μας, πρώτα από να προστατευτούμε στο διαδίκτυο. Προσπαθούμε να κάνουμε πιο ενεργητική τη συμμετοχή του χρήστη, εσάς δηλαδή που χρησιμοποιείτε το διαδίκτυο. Αγωνιζόμαστε για ένα ελεύθερο, ανοιχτό, ασφαλές, διαδημιουργικό, συμπληρωματικό διαδίκτυο. Αυτή ήταν μια μικρή εισαγωγή από μένα για την επιστήμη του Web και ποιοι είμαστε σαν κοινότητα. Θα ξεκινήσουμε τώρα, το κυρίως μέρος θα αναλάβει η Ολυμπιακή. Ωραία. Λοιπόν, διότι εγώ είμαι φιλόγητη και μου αρέσει πάρα πολύ να βάζω εγκασία σε παιδάκια, θέλω να σας παρουσιάσω για τα πρώτα. Αλλά εγώ λέω να το κάνουμε μαζί, δηλαδή εγώ να σας ρωτάω και εσείς να μου απαντάτε, αλλά χωρίς ντροπές. Εντάξει, κατακάτσε να γνωριστούμε είναι η Εύα, ο Ευγένιος και η Ιάννα. Όλοι μαζί θα δουλέψουμε, όλοι μαζί θα το κάνουμε, εντάξει. Ωραία, χωρίς ντροπές ρωτάω εγώ, εναλλάξ και μου απαντάτε εσείς. Λοιπόν, τι είναι πρώτο, μέθη διδασκαλίας, δηλαδή πώς μπορούμε να διδάξουμε το πρότζεξο στο σχολείο. Κατακάτσε με συζήτηση, αυτό που κάνουμε εμείς τώρα. Με ερωτήσεις, δηλαδή να πευθύνει ο δάσκαλος ή ο καθηγητής, αν άλλο ο ελτής, τα παιδιά και τα παιδιά να απαντάνε, είναι και αυτό μια μορφή πρότζεκτ. Ή με επίδειξη παρουσίαση, δηλαδή να τους αναθέσει μια δουλειά στο σπίτι και να βρέπει την επόμενη μέρα να παρουσιάσουν ένα PowerPoint ή να βρουν κάποιες πληροφορίες στο ίντερνετ ή στις εγκυκλοπαίδες και τα λοιπά. Ή να λύσουν κάποια μαθηματικά, προβλήματα, ασκήσεις, οτιδήποτε. Για να μας πείε, ξέρεις τι είναι πρότζεκτ? Δηλαδή, όταν ήρθες να παρακολουθείς σε αυτό πενταστήριο, τι είχε στο μυαλό σου? Τι νομίζεις ότι είναι το πρότζεκτ, πώς το αντιλαμβάνεσαι. Καθίσει δάσκαλος, μην σκοτώσεις. Λάθει έτσι, εντάξει, πρώτος μάθης της θάης, είστε σίγουροι. Πρώτος θρανείο, πρώτος μαθητής. Δεν υπάρχει έτσι, στο σχολείο είσαι. Ναι. Στα μαθηματικά είχε στάνει. Μην τρέχετε, δε θυμάμαι ότι στο μαθητής είσαι. Τι είναι πρότζεκτ? Είναι, ας πούμε, μια εργασία? Μια εργασία. Με τη θέμα. Τι θέμα μπορεί να έχει αυτή η εργασία? Στο σχολείο είχατε? Στο σχολείο κάνετε κάνα πρότζεκτ? Σας έβαλε η Κύρια ποτέ να ψάξετε κάτι? Τίποτα. Τίποτα. Πολύ καλή Κύρια αυτή. Πάρα πολύ καλή Κύρια. Δεν μπορούμε να σας έβαλε να ψάξετε τέτοια κάτι. Κάτι οτιδήποτε. Να βρείτε πληροφορίες, ας πούμε, για... Ελλάδα έχει βάλει εικαίες του που συγκίναμε με ένα όνομα. Μπράβο. Αυτό είναι ο πρότζεκτ. Αυτό είναι η εργασία. Αλλά το πρότζεκτ είναι ο αγγλικός τίτλος που είναι πιο διαδεδομένος. Για πέρα, Συλγενέ. Τι είναι, πώς το αντιλαμβάνεσαι? Ένα σχέδιο με παρουσίαση. Μπράβο. Πες μου εσύ τι θα σ' ενδιέφερε. Τι πρότζεκτ θα σ' ενδιέφερε να κάνεις. Φυσική, για παράδειγμα. Α, ναι. Τι φυσική πρότζεκτ θα μπορούσας να κάνεις. Για το λεωτήριμα. Τέλεια. Πολύ ωραία. Να βρεις, δηλαδή, ποιος είναι ο εφευρέτης, πώς ξεκίνησε, ηλεκτρονικές μηχανές, ηγεία και συσκευές που θα χρησιμοποιούνε. Αυτό είναι για πρότζεκτ. Ωραία. Εδώ πέρα τα παιδιά μας είπαν ποια είναι τα αγαπημένες τους μαθήματα. Τι άλλα δεν μας είπαν, όμως. Μαθηματικά. Μαθηματικά. Πω, πω. Έχουμε άλλα κάτι ασκήσεις. Για να αγαπάει τον αγαπημένο. Μάλιστα. Εξαιρετικά. Λοιπόν, έχω βάλει εγώ έναν ορισμό για το πρότζεκτ. Ονομάζουμε το σύνθετο έργο που γίνεται με σκοπό τη δημιουργία ερευθόλων. Δηλαδή, θα πρέπει να αναζητήσουμε κάποιες πληροφορίες για να βγάλουμε εις πέντες μια έργαση που μας έχει αναθέσει ο δάσκαλος. Λοιπόν, ορισμός στην εκπαίδευση. Στην εκπαίδευση είναι το πρότζεκτ, γιατί αυτός είναι ένας γενικός ορισμός. Οτιδήποτε, και στο πανεπιστήμιο, και οπουδήποτε, μπορούν να μας αναθέσουν ένα πρότζεκτ για να βγάλουμε τις πληροφορίες μας. Στην εκπαίδευση, οι μαθητές εργάζονται σε μικρές ομάδες, ή και μόνοι τους, αναλύουν και αναπτύσσουν προβλήματα της καθημερινής ζωής, όπως ο ηλεκτρισμός που μας είπε ο Ευγένιος, ή διαχειρίζονται ένα τρέχον θέμα που τους έχει αναθέσει η δασκάλα. Όλα αυτά μέσα σε κάποια χρονικά όρια. Πάντα δεν μας λέει φέτε αύριο την εργασία, ή στο τέλος της ομάδας θα την παραδώσετε. Ωραία. Εργαζόμενη ανεξάπητα, ο καθένας δηλαδή, ακόμα και άφηνε σε ομάδα, έχει να εκτελέσει ένα συγκεκριμένο κομμάτι, που έχουν μοιράσει και ξεκάθαρα καθορίζει. Δηλαδή, ο καθένας αναλαμβάνει το δικό του κομμάτι στο πρότζεκτ. Λοιπόν, πώς σημαίνει αυτό το πρότζεκτ τελειάς στη σύγχρονη εκπαίδευση. Μαθαίνουμε καλύτερα όταν είμαστε έτοιμοι να μάθουμε. Άννα, το καταλαβαίνεις αυτό, τι σημαίνει? Όταν είμαστε έτοιμοι να κάνουμε αυτό το πράγμα, θα το μάθουμε καλύτερα από ό,τι όταν... Μπράβο, γιατί πρέπει να υπάρχει κυριάδεση και επιθυμία. Να μην μας επιβάλλει η κυρία να το κάνουμε, αλλά να θέλουμε και εσύ ίδιοι. Ωραία. Πώς προς το πρότζεκτ τώρα, για να κάνουμε ένα πρότζεκτ, πρέπει να ξέρουμε. Αυτό διδασκόμαστε τώρα, αυτό μαθαίνουμε τώρα, πώς να στείλουμε ένα πρότζεκτ. Να σε διακόψω, Ολυμπία. Και εγώ, Ολυμπία είναι. Εγώ είμαι δασκάλα. Ωστόσο, εμείς παλεύουμε με διάφορα πράγματα στο σχολείο, γιατί τα προγράμματα, κατά κάποιο τρόπο, επιβλήθηκαν, ας πούμε, σε εισαγωγικά. Χωρίς να έχουμε κάνει σχετικό σεμινάριο και χωρίς να ξεκανένας ακριβώς γιατί βρόχηται. Δηλαδή, πρέπει κανονικά να γίνουν, ή είναι καλό, ας πούμε, σαν ιδέα, να έχετε μία σχέση με συμβούλους, με την πρωτοβάθμια, με τη δευτεροβάθμια, δεν ξέρω. Για να κάνουμε κάποια σεμινάρια, ρε παιδί. Εγώ είπα πανλημένα στους συμβούλους, αλλά δεν. Εγώ ήρθα, δηλαδή, πιο πολύ για να δω από κοντά σήμερα γιατί πρόκειται. Γιατί είχα να λάβει και ένα πρόγραμμα φέτος, επειδή είχα Δευτέρα. Αλλά πάντοτε πειραματιζόμενοι μόνοι μου και ψάχνοντας και λοιπά, είμαστε λίγο στον αέρα. Δεν έχουμε κάνει σχετικά σεμινάριο. Προσπαθούμε, ξεκινώντας εθελοντικά και μέσα από συλλόγους, να μπούμε στα σχολεία. Να το κάνουμε αυτή τη στιγμή εθελοντικά, να το κάνουμε σε όλα τα σχολεία και σε και οι δάσκαλοι. Και συστηματικά πρέπει να γίνει. Ειδικά οι παλιοί, αυτό είναι θέμα οι παλιοί δάσκαλοι. Δεν θέλω να σχολεθώ. Ακόμα και τα χρόνια πυρησία. Εγώ παλιά δασκάλα είναι, αλλά έχω διάθεση. Κάποιοι πολύ παλιοί δεν θέλουν να σχολεθούν. Οι τεχνολογίες είναι αναγκαία όπως η κυβολία κάποτε. Λέω, εντάξει, είναι ένα ελαφρώνι τάξη. Αλλά το πρότζεπτό μας λέει, κοπέρα είναι. Η τεχνολογία είναι ένα ζήτημα στους δάσκαλους. Παλιά, δηλαδή υπάρχουν θέματα, ας πούμε. Δεν έχουν εξικείωση αρκετοί. Εμείς αντιμετωπίσαμε προβλήματα και στις παρουσιάσεις. Δηλαδή είχαμε καθηγητές που ήθελαν να παρακολουθήσουν για το πρότζεπτ. Ενδιαφερόμενοι, προφανώς, επειδή είχαν κάποιο μάθημα στο σχολείο, μου είδανε τελείως αρνητικοί. Δηλαδή, εμείς τους δείχνουμε τρόπους και μεθόδους αναζήτησης. Και έγινε, μα γιατί, εγώ θέλω να μου παρδίχνουν τελευτασία σε έντυπη μορφή. Ναι, ναι, ο σύζυμός μου είναι μαζματικός, δεν είναι παραδοσιακός. Είναι κολλημένος στην άλγευρα και στη γεωμετρία και στα χωστά και τον ανάλογο. Να αρνείται, ας πούμε, να δει αυτόν τον τρόπο. Όπως είχαμε με το διαδίκτυο, είναι συμπληρωματικό. Ναι, να είναι συμπληρωματικό, σίγουρα που υπάρχει πάρα πολύ. Δεν ήθελαμε να αντικαταστήσουμε τα βιβλία και ολόκληρη την εκπαίδευση με το διαδίκτυο. Απλά ήθελαμε να το συμπληρώσουμε για να το αναβαθμίσουμε. Είναι εργαλείο, είναι εργαλείο, πρέπει να το δούμε σαν εργαλείο. Δηλαδή, είναι βοηθηρικό στην πράξη, στην εκπαίδευση. Μας δώθηκαν ευκαιρίες, το τραβάνουμε λίγο. Όταν μας δώθηκαν ευκαιρίες, τότε να πάμε να κάνουμε επιδοτούμενα κιόλας, ξέρεις πολύ καλά, τότε για το που ένα, να περάσουμε... Το που ένα είναι εκπαίδευση, δεν ξέρω αν τα ξέρετε. Ναι, σταύτη στην εκπαίδευση. Λοιπόν, για να μπορέσουν να πηγαίνουν και για να ανάθουν και για να περάσουν τις εκτάσεις, όλα είναι επιδοτήσεις. Και αυτό που κοιτούσα να πάνε, ήταν πάνε η Ολυμπία να με υπογράψεις, πάνε... Τι έλα ρε ο Γένναν, ρωτήσω να το περάσω, να πάρω το χαρτί, να πάρω τα λεφτά. Δεν το είδαμε και εμείς το στάτ, το αρχή. Καλά, σπίτο γενικαία κομμαία, αλλά εν βάση περιπτώσει, δεν δώθηκε η απαραίτητη συμπλησία. Όμως αυτό ότι, αν πας και ρωτήσεις τώρα, στιγμή είμαστε χιλιακοδεστοί στη μαθή, αν πας και ρωτήσεις τι σημαίνει project, οι μισοί τα ξέρουν. Το θεωρητικά είναι άλλο να είναι αυτό, όλοι. Είναι υποχρεωτικό, δηλαδή υπάρχουν μαθήματα που ο βαθμός εμβαίνει μάς του project. Υπάρχουν τεχνολογία α, β, γ, γυνασίου, πρέπει να παραδώσουμε κάποιο project. Αστόσο και τα παιδιά μας δεν έχουν γνώση πάνω στον θέμα, δηλαδή πρέπει να έχουν σεμινάρια. Υπάρχουν καθηγητές οι οποίοι επίσης είναι ανίδεοι ή πειραματίζονται χωρίς μόνοι. Το καλύτερο για μένα είναι να γίνεται το πρώτο σχολείο πίσω πλαίσια του μαθήματος, αλλά να υπάρχει χιλιαδέτια ώρα. Χρόνους, δεν υπάρχουν χρόνους. Έστως το δημοτικός είναι βέληκτη ζώνη, αυτό προσπαθούν να κάνουν με την βέληκτη ζώνη. Κάνουμε στο δημοτικό όρθο σε άλλους, δηλαδή... Ολυμπία, όπως το δίνεις στο project, όλοι ασχολιότανε λίγο ως πολίτα τελευταία χρόνια με την είσοδο της βέληκτης ζώνης, χωρίς να έχουν θεωρητικό επόβαθμο. Δηλαδή, μόνοι τους παλέπαν για διάφορα θέματα, παλαιές πληροφορίες. Το διαδίκτυο βοήθησε πάρα πολύ σε αυτό. Είναι μια ανοιχτή κυκλοπέδεια η ιστορία. Συγγνώμη για τη μεγάλη παρένθεση. Κάνε, συνεχίζεις. Τα παιδιά να με βαριούνται! Εμείς θα σε ζητάμε όσο θέλουμε. Λοιπόν, η εξάσκηση και η εφαρμογή είναι απαιτούμενα. Ευγένιος, τι σημαίνει? Τι σημαίνει η εξάσκηση και η εφαρμογή, να μεθυμονηθούν σε καλαπέλη? Να εξασκούμαστε πάνω σε τι? Πάνω σε κάποιο θέμα για να το κάνουμε όσο καλύτερο μπορούμε. Όσο περισσότερο χρησιμοποιούμε το διοδίκτυο, τόσο περισσότερα πράγματα το μαθαίνουμε. Ωραία, επομένως όταν θα έρθει η ώρα να κάνουμε μία εργασία, θα μας είναι πάρα πολύ εύκολο να αναζητήσουμε μία πληροφορία. Απλώς. Μαθαίνουμε καλύτερα όταν η νέα γνώση είναι χρήσιμη. Δηλαδή, όταν αυτό που θα μας βάλουμε μας ενδιαφέρει κιόλας. Δεν είναι εκτός των ενδιαφερόντων μας. Η επιλογή προσεμμόζεται στις ανάγκες. Προσεμμόζεται δηλαδή η δυνατότητα να επιλέξουμε εμείς τι πρότζεκτ θέλουμε να κάνουμε. Θα το προσερμόσουμε με βάση την ενδιαφέροντα μας και με βάση τις ανάγκες μας. Ωραία, χαρακτηριστικά ενώ συδικευμένο τεχνίδι. Τεχνίδες είμαστε όλοι εμείς που προσπαθούμε να κάνουμε ένα πρότζεκτ. Ποια πιστεύεις ότι πρέπει να είναι τα χαρακτηριστικά? Δηλαδή, τι θα πρέπει να διαθέτουμε εμείς ώστε να κάνουμε ένα καλό πρότζεκτ. Μπράβο! Μπράβο! Άλλο, τις γνώσεις πώς τις αποκτήσουμε, ψάχνοντας. Άλλο, ναι, έχουμε και μια διάθεση να ψάχνουμε. Άλλο, μπορείς να τις αποκαλώ. Μπορούμε να διαβάσουμε διάφορα πράγματα για να μάθουμε πράγματα που μας ενδιαφέρουν. Να φτιάξουμε μπικλή μέσα, μια έργα που μας ζήτησε κάποιος. Ωραία, για να μας δώσουν τα που θέλω να γράψεις εγώ. Να μάθουμε να επιλέγουμε τα καθαριλαϊκά. Είτε αυτό είναι διαδίκτυο, είτε αυτό είναι βιβλίο, κυκλοπέντια, περιοδικό, οτιδήποτε. Αλλά να μάθουμε να ξεχωρίζουμε τι μας είναι χρήσιμο. Να σχεδιάζουμε τη διαδικασία. Πριν ξεκινήσουμε να καταγράψουμε την εργασία, δεν πρέπει να κάνουμε ένα σχεδιάγραμμα. Να διευθετήσουμε το χρόνο μας, να δούμε τι χρειάζεται και την υλοκληξή του. Και να διαλέξουμε τα βέγιστα εργαλεία. Τι χρειαζόμαστε. Να μπορούμε να αναλύουμε και να επιλύουμε όποια θέματα και όποια προβλήματα προκύπτουν. Κυρίως όταν εργαζόμαστε σε ομάδα και να προσαρμοζόμαστε στις αλλαγές. Και φυσικά αν έχουμε κάποιο πλάνο οδηγιών από τον δάσκαλο, να τις ακολουθούμε σωστά. Τα τρία χαρακτηριστικά ενός καλού πρότζεπτ. Πώς το πρότζεπτ, πώς η εργασία μας θα γίνει καλή. Θα πρέπει ο δάσκαλος να δίνει τις εργασίες με βάση τις ικανότητες των μαθητών. Δηλαδή, αν κάποιος παιδί έχει έφεση στη γλώσσα, να του δώσει κάποια εργασία στη γλώσσα ή αντίστοιχα στα μαθηματικά. Όσο ένα που είναι και ποιο ενδιαφέρον θα γίνεται δημιουργικό όλο αυτό. Να σχετίζεται με τις ανάγκες του, αυτό που είπαμε και πριν. Και να προκαλεί τον ενδιαφέρον του όπως μας συμβεί. Λοιπόν, ποια είναι τα πλέον εκτήματα. Τι πιστέψεις του ότι θα κερδίσουμε εμείς. Τι αφές Ευγένια. Κάποια προοδοχή. Δηλαδή, σπέσουμε απ' τη τελετή και πάμε και τα ξέρει τη νέα. Τι φαντάζει να συνέβαινε αυτό, να ήταν μια εξαιρετική εργασία και να μην χρειάζεται να κάνεις την 5η τάξη. Σε εμβάστηκε τρομοκρατία η αξιολόγηση. Φοβερό ε, φοβερή ιδέα. Μαθαίμι ήταν έτσι ως πολύ να κάνουμε τέλειες εργασίες και να πηδούσουμε τάξεις. Α, ελίζια του προοδοχή αγαπημού. Άλλο, ας πούμε βαθμούς. Θα παίρνουμε καλούς βαθμούς, θα παίρνουμε συνέχεια δεκάλια. Και α. Μάλιστα. Α, αυτό δεν το είχα σκεφτεί, δεν το έβαλα. Ναι, λίγο λίγο. Είναι πλαουναίκτημα. Τι μπορούμε να κερδίσουμε. Ανταχωριστικό. Τι αποκομίζουμε, τι κερδίσουμε. Για παράδειγμα, έχουμε το μάθημα της ιστορίας και μας το διδάσκει η κυρία. Βλέπουμε την ώρα της ιστορίας, κάνουμε ζωγραφίες στο θερανείο. Ναι, όμως αν μας βάλει να κάνουμε μια εργασία και χρειαστεί να το ψάξουμε μόνοι μας, τι θα κερδίσουμε. Θα το ξαναμάσουμε καλύτερα. Εσύ, Άννα, τι λες. Ναι, θα αμάξουμε και νέο πράγμα. Ανακαλύπτουμε. Ναι. Ανακαλύπτουμε. Ναι. Εννοούμε μόνοι μας. Είναι πιο ενδιαφέρον το κατάσταση, ακούμε εικόνες, μπορεί να ακούμε ή ήχο. Συγγνώμη λίγο, Ολυμπία. Η Άννα πέρατος έκανε το νερό. Έχει τάξη της το νερό. Να δούμε τι πλεονέκτημα έχει που κάνατε το πρότζεπτ για το νερό. Τι κέρδισες. Κέρδισες κάτι? Ναι, μάθω και να κάνω πράγματα για το νερό. Στις εκδρομές που πήγαμε στη σχέση με αυτό, είδαμε πράγματα που για πρώτη φορά τα είχαμε ακούσει. Δηλαδή, τι είχατε δηλαδή? Είχε διάφορα πράγματα, διάφορα ψάρια, πημούδια. Τη χρησιμότητα. Ωραία, δεν θα μπορούσε να το σκεφτείς αν δεν ερχόσουν σε επαφή με αυτό, δωστά. Σε ένα μάθημα προφανώς της φυσικής ή του εμείς και του κόσμου δεν θα μάθεις τόσο πολλά πράγματα. Είμαι τόσο πολύ ενδιαφέρον. Θα ήταν ένα απλά, όχι βαραιτό μάθημα, απλά ένα απλό μάθημα. Δεν έβαινε τα σκάλα μέσα, θα σας το έλεγε... Η ιστορία είναι η ανάλυση, δηλαδή. Η ιστορία είναι η ανάλυση. Η ανάλυση σε βάθος ενός θέματος, ενός... Απλώς. Αυτό θα μπορούσε να είναι πιο διαδραστικό, πιο ενδιαφέρον. Με ένα προτζέκτο. Με φωτογραφίες, με ακουστικό υλικό. Πάθουν αυτές τις ιστορίες. Πάθουν, πάθουν. Να σας πω ένα παράδειγμα που είχε γίνει στο σχολείο του Ρεοκάστρου, που πήγαμε και μιλήσαμε. Τι είχαμε κάνει. Είχε γίνει ένα πείραμα στο συγκεκριμένο το σχολείο. Δεν το είχαμε κάνει εμείς, του είχανε κάνει οι καθηγητές. Ναι, του είχανε μεταφέρει. Δεν ήταν φυσική. Πείραμα στο σχολείο. Στο οποίο διδάξανε το μάθημα της ιστορίας. Το οποίο ήταν με θέμα το Μουσείο της Κουνσού. Ο αρθρολογικός χώρος ήταν τα Άντρα της Κουνσού. Ο ένας ο καθηγητής, το ένα το τμήμα πήγε και το δίδαξε κανονικά με τον παραδοσιακό τρόπο με το βιβλίο. Και το άλλο το τμήμα, ο καθηγητής πήρε τον υπολοιστή, το προτζέκτορα, πήγε στο διαδίκτυο, βρήκε πληροφορίες. Έχει ένα πάρα πολύ ωραίο site η Google, το οποίο λέγεται Google Art Project. Δεν ξέρω αν το γνωρίζετε. Θα το πούμε κιόλας, το Google Art Project, στο οποίο έχει διάφορα Μουσεία μέσα. Και μέσα του διαδικτύου μπορείς να ξενοδηγηθείς μέσα στα Μουσεία. Είχα τον αρθρολογικό χώρο και το Μουσείο της Κουνσού. Αυτό που κάνανε ήταν να κάνουν ερωτήσεις στα παιδιά. Φυσικά τα μισά τα παιδιά που κάνανε μάθη με τον παραδοσιακό τρόπο, από το ένα μπήκε, από το άλλο βγήκε, ένα απλό μάθημα ήταν. Το άλλο, τους έμειναν πολύ περισσότερα πράγματα. Γιατί είχαν εικόνα, δηλαδή ήταν σαν να βρίσκονται υπέρα. Το χρησιμοποιούμε ό,τι σε άλλους των ιδέων. Τουλάχιστον, όσο μαμά σου λέω τώρα που σχολούμαι με το μυμπρό, τουλάχιστον ενειδημένη δημοτικού, γιατί και όπως όμως και πριν με τις ιστορίες, υπάρχουν συνάδελφοι που φτιάξανε αντίστοιχα. Απλό. Στο σελίδα παίρνουμε στο δημοτικό συνάδελφος, το οποίο είναι ένας εξαιρετικός συνάδελφος. Έχει εκεί μέσα το μάθημα της ιστορίας, με φωτογραφίες όλα. Οι λέξεις, οι φράσεις είναι της ιστορίας, αλλά και μόνο που τα βλέπει με τη ζωγραφιά, με την εικόνα, με κάτι παραπάνω που θα αυτό. Ή με κάνα βίντεο που έχει σημασία της μάχης, η μάχη του Μαλαθώνα. Βλέπαμε από το Λιμπιστή της Μάντης και τα λοιπά. Μάντη είναι η ίδια δύσκολη λέξη. Τη βλέπεις μέσα σε παράδειγμα ενός κατεβατού. Ή τη βλέπεις σαν λεζάντα κάτω από μία φωτογραφία που πιο εύκολα σου μένει. Εντάξει, κεντρίζει το διαφέρον του κοινιού πάρα πολύ. Αυτό είναι που σε ευγνώσει. Εντάξει, να μην αντικείωσουμε. Οι δάσκαλοι ασχολούνται πολύ με το διαδίκτυο. Και όσοι, θα έλεγα πολύ περισσότερους κατηδύτες, επειδή έχουν και πολλά αντικείμενα. Μπερδεύονται δηλαδή σε πάρα πολλά πράγματα και τους είναι πλέον πολύ απαραίτητες. Θέλουν δε θέλουν, δάσκαλοι δουλεύονται θεματικά, θέλουν δε θέλουν. Ναι, ναι. Τους έλυσε δηλαδή πολλά ζητήματα. Τώρα να μην απλά εγώ, έτσι όπως το ακούμε εμείς πρότζεκτ και αξιολογήσεις πάνω στο πρότζεκτ και ιστορίες και παρουσιάσεις και αυτά, αυτά είναι κάτι που εμάς μας έχουμε αγχώσει. Αλλά με αυτόν τον τρόπο ούτως ή άλλως δουλεύουμε τα τελευταία χρόνια. Απλά δεν τα γράφουμε. Ναι. Κάτι πολύ απλό και ευχάριστο, δηλαδή μπορεί να είναι ένα τέταρτο πρότζεκτ. Ειδικότερα δηλαδή και στην ώρα ας πούμε που κάνεις μάθημα μπορείς να μπεις και να δείξεις απρογραμμάτιστα. Έχει να κάνει δηλαδή. Έχει να κάνει και να εξεργάζεται. Απλά να δείξει τη διαδικασία να το κάνει εργασμένο από εμερικά χρόνια που το κάνω μέσω των προγραμμάτων αγωγής υγείας και περιβαλλοντικής υγείας. Ό,τι κάνω, το γράφω, το φωτογραφίζω, τα κάνω μετά από αρχώνι, τα ετοιμάζω και λέω, έκανα πρόγραμμα πρότζεκτ. Ουσιαστικά όλοι το κάνουν. Όσοι θέλουν να δουλέψουν το κάνουν. Απλά κατά όσο όλα καταγράφονται. Δεν καταγραφείς. Δεν πολλαβαίνεις ίσως θα τα κάνεις κιόλας. Η ανάγκη της καταγραφής είναι πιεστική. Αυτή η ιστορία δηλαδή που χρειάζεται να μετάσχουμε για να δείξεις. Όχι, εγώ είναι την άστρα. Κι εγώ έχω κάνει, ας πούμε, τα τελευταία 3-4 χρόνια κάνω σιγουρ πάντα κάποιο θέμα. Συναφή, φυσικά, με την αγωγή υγείας του. Σώμα. Δεν κάνω σιγουρ νερό και τα λοιπά. Το ανθρώπινο σώμα φέτος έκανα διατροφή, κώδικα της συγκροφορίας. Κάποιο άθλημα μπορείς να βοηθήσεις. Εκπληκώσεις, ας πούμε, των μαθητών σε κάποιο άθλημα να καταγράφουν μόνοι τους τις επιδόσεις για να βοηθήσουν την εξελιχτή τους ακόμα και το πρόγραμμα πρότζεκτ. Με τα παιδιά στο δημοτικό σχολείο το προσθέσαμε φέτος και έναν καινούργιο σμου για τα ατυχήματα στο σχολείο. Κάναμε τα παιδιά μόνα τους τη τελευταίας μαντολόγιο, βγάλαμε, το κάναμε στο ξερμιά πίκα, ένα λεπτοβράδι, φτάναμε. Κάποιο άθλημα. Πάρα πολύ. Αυτό όμως πόσο χρώμα θέλει πλέον. Θέλει, θέλει, ναι. Ίσως και ίσως γι' αυτό κλωτσούσαμε. Κάθε μάθημα αφιερώνεις τόσο πολύ χρώμα, δεν πρέπει να κάνεις τίποτα άλλο. Αργήσαμε. Λοιπόν, τα πιο ανεκτήματα είναι η ευκαιρία του μάθησης ικανοτήτων. Δηλαδή μαθαίνουμε τις ικανοτητές μας και ανακαλύπτουμε βράχματα που όσους δεν τα ξέραμε για τον εαυτό μας. Ό,τι μπορούμε να τα κάνουμε. Η ολοκλήρωση του πρότζεκτ μας δίνει το αίσθημα της ικανοποίησης. Όταν τελειώνουμε μια εργασία δεν αισθανόμαστε ικανοποιημένοι. Λέμε, Πόκου, έγραψα εδώ δύο σελίδες μωρούς μου. Μπράβο! Παραστηριοποίηση του συμμετέχου. Πολλές φορές όταν είναι πετυχημένη δουλειά που κάνουμε και την δείχνουμε στους συμμαθητές και εισπράγουμε τα συγχαρηγήρια της κυρίας του συμμαθητών μας, θέλουμε να κάνουμε περισσότερα πράγματα. Προσθέτει, επικοιλίας, σχολικό πρόγραμμα. Πόσο πιο ευχάριστο είναι να έχουμε πράγματα να κάνουμε και να μην ακολουθούμε τα ίδια και τα ίδια. Αν για παράδειγμα μια μέρα μπορούσαμε να πλητώσουμε ένα μάθημα στην ιστορία, να μην το μάθουμε και την επόμενη μέρα απ' έξω, αλλά να κάνουμε μια μικρή εργασία όλα. Θα ήταν πιο ωραίο. Ναι, αλλά θα χρειάζεται και το απ' έξω μετά, οπότε προσθέτει εργασία. Την τάξη. Κάποια πρέπει να αφαιρεθούν, δηλαδή είναι ωραία ως ιδέα το πρότζεπτ και ο υπολογιστής και τα πάντα, αλλά κάποια πρέπει να αφαιρεθούν και να μπει πιο πολύ στη ζωή μας αυτό. Ξεκινήσει η δουλειά που γίνεται στο σχολείο γιατί πολλοί δάσκαλοι ανεβάζουν μετά τις εργασίες των παιδιών, σε blog, site, αυτό πλέγαμε. Προϋπόθεση να ξέρεις άλλη στο υπολογιστήριο, έτσι? Ναι. Εντάξει, οι γνώσεις μας είναι μέχρι ένα επίπεδο. Περιορισμένα. Λοιπόν, ερευνητική διαδικασία, πώς ερευνούμε, πώς γίνεται όλο αυτό, με ποια κριτήρια επιλέγουμε το πρότζεπτ, αν μας δίνει δύσκολο να το επιλέξουμε, με ποια κριτήρια, να μας ενδιαφέρεται, τι αγαπάμε, άλλο. Παίζει, βαβάζω. Ναι. Κι όταν ξεκινάς, ανάλογα με την ικανότητα και με την υπερεχή που βρίσκονται. Με τις ικανότητές μας. Παίζει όλη τη γεγραφική θέση. Έκανα πέρσι, για ποιο λόγο πρέπει να θρούμαστε και γιατί πρέπει να βάλουμε τη κίνηση στη ζωή μας και τα λοιπά, σε ένα σχολειοπόριο, το οποίο η κατευθυάριμα της μετακίνηση ήταν με το αυτοκίνητο του παπά μέχρι το φωτιστήριο, μετά και κάτω, ξέρω εγώ. Και πάω, πήγα φέτος, πολύ ώρα το κάνω, και τα παιδιά εκεί πέρα δεν ξέρουν τι θα πει εσάς. Δεν ξέρουν τι θα πει η Ελπισκάδα, δεν ξέρουν. Πώς είναι ο ίδιος σας. Είναι μόλιμος το κρέξι. Ποιο είναι ο τσμάκωπος, πώς πρέπει να δραστηριοποιηθεί, να σπουδάζει. Ακριβώς. Το ενδιαφέρον των μαθητών, της υποδομής σχολείου, εφόσον το project γίνεται εκεί πέρα, αντιαθέτει πολλογιστές, αντιαθέτει προτζέκτορα, αντιαθέτει DVD, οτιδήποτε, για οπτικό, οπιστικό, υλικό. Το ενδιαφέρον των εκπαιδευτικών να είναι στο αντικείμενό τους. Και την επικαιρότητα. Όταν λέμε επικαιρότητα, άμα... Τι εννοούμε επικαιρότητα, ξέρεις τι είναι? Όχι. Ούτε δεν το ξέρουμε. Ούτε βγαίνει ό,τι. Ω, δύσκολες λέξεις βάζω. Επικαιρότητα είναι τα θέματα που τρέτουν και που μας απασχολούν. Ας πούμε για την Ελλάδα, επικαιρότητα είναι η κρίση. Γιατί κρίση, δεν ακούμε συνέχεια. Είναι ένα επικαιρό θέμα. Τι συμβαίνει αυτό το διάστημα. Τι συμβαίνει αυτό το διάστημα. Είτε στον τόπο, είτε... Τα νέα της ημέρας. Ευρεύτερα. Θεματολογία. Τι θέματα μπορεί να έχει ένα πρόγραμμα. Πέρα από μαθήματα, θέματα, δηλαδή θυσική, μαθηματικά, ιστορία, ωραία. Πέρα από αυτά, γενικά. Και κάποιο τραγωνιστή. Κάποιο τραγωνιστή. Ωραία, δηλαδή φύση. Για να το κάνουμε κοινωνικό. Πολιτισμό. Άλλο, η τέχνη, ας πούμε. Τέχνη. Άλλο, άλλο θέμα. Ποιοι, κι αυτός το πολιτισμό. Άλλο. Άλλο, Άννα. Πολιτισμός, κι αυτό. Η τέχνη. Αυτά που επαλλαγούσε κατηγορίες. Τέχνη. Βέβαια, παίρνουμε ιδέες κι από εσάς. Αυτό θα το αλλάξω μετά. Θα προσθέσω και τις ιδέες που μου είπατε. Τέχνη και πολιτισμός. Μαθηματικά, φυσικές, επιστήμες και τεχνολογία. Περιβάλλον γενικότερα. Και κοινωνία. Κοινωνικά θέματα. Και αθλητικό. Αθλητικό, ίσως, στην τέχνη και στον πολιτισμό. Ναι. Θα το προσθέσω. Τώρα είμαι ολόκληρη γασκάλα. Θα το προσθέσω στον πολιτισμό. Θα λύπεις δυνατόν. Λοιπόν, θα πρέπει να καταγράψουμε τις υποδομές σχολείου. Δηλαδή, διαθέτουμε τα απαραίτητα εργαλεία για να υλοποιήσουμε το project. Τι θα πρέπει να διαθέτει ένα σχολείο για να γίνει το project εκεί πέρα. Τι θα πρέπει να έχει το σχολείο. Ας πούμε αυτή τη στιγμή τι έχουμε για να κάνουμε το project εδώ πέρα. Έχουμε σχολεκτέρια. Έχουμε ένα προτζέκτορα. Internet. Θα διαθέτουμε το σχολείο αυτά. Εργαστήριο ηλεκτρονικών υπολογιστών για να μπορούμε να ερευνούμε. Έσοσο προφολών. Βιβλιοθυλί γιατί σίγουρα χρειαστεί να βρούμε χάθηκες σε κάποια γιγκλοπέδια. Τηλεόραση και τη δικλέγια και άλλα. Το ιδανικό. Κάθε ομάδα τώρα, σε περίπτωση που εργαζόμαστε σε ομάδες, θα πρέπει να πατάει ένα ημερολόγιο. Εφόσον το project είναι μεγάλο, εφόσον η διαδικασία είναι μεγάλη δεν είναι η σιώρα υπόθεση. Στο οποίο θα καταγράψουμε μέσα τις ιδέες, τις προτάσεις και τα σχόλια του κάθε μέλους της ομάδας. Θα καταγράψουμε τις πηγές, δηλαδή από πού πήραμε τις πηγές μας και τον υλικό μας. Το σχεδιασμό που κάναμε, το σχεδιάγραμμα που κάναμε και όλες τις στροφακίσεις, τις αλλαγές. Και προβλήματα ή λύσεις που έχουν προκύψει. Τα προβλήματα προκύψαν και για τις σχεσιές λύσεις. Ο κάθε μαθητής τώρα ξεχωριστά, πέρα από την ομάδα, θα πρέπει να γράφεται και τα σε κάθε συνάντηση. Από πού πήρε το υλικό του, να κάνει μια αξιολόγηση όλης της διαδικασίας. Αλλά τι είναι αυτή η αξιολόγηση. Τι θα βρει αυτή η αξιολόγηση. Πράβο του εαυτού του. Θα πήγαινε τα λάρ. Ήταν καλό το δικό μου κομμάτι σε σχέση με τους συμμαθητές μου. Για να κάνουμε όλα αυτά, πρέπει να ακολουθήσουμε κάποια απαραίτητα βήματα. Δηλαδή, στην αρχή, να συλλαξουμε το υλικό. Ό,τι δούμε, το βάζουμε μέσα στην εργασία. Όχι. Όχι. Τι πρέπει να βάλουμε στην εργασία. Τα σχετικά. Τα σχετικά. Και από έγκυρα site. Θα πρέπει να είναι έγκυρο το site. Γιατί ο καθένας μπορεί να δείξει οτιδήποτε στο διαδίπιο. Δηλαδή θα πρέπει να μας εθέσει να αξιολογούμε αυτά που βρίσκουμε. Να τα βελτιώνουμε και να δημιουργούμε τελικά ένα φάκελο, το οποίο θα παραδίδουμε τη γατονική μας δουλειά. Θα την παραδίδουμε στην ομάδα, για να δούμε ποια από αυτά που συλλέξαμε, θα βάλουμε τελικά στην εργασία μας. Και τέλος, να τον παρουσιάζουμε στο σχολείο ή στην τοπική κοινωνία, στο δήμο δηλαδή, ή στους γονείς. Και αν θέλουμε, να τον κοινοποιούμε μετά στο διαδίπιο. Όταν βάζουμε διάδεισμα στο διαδίπιο, για να είναι καλή μια συνεργασία, θα πρέπει να υπάρξουν κάποιες υποθέσεις. Καταρχάς να κατανοούμε όλοι μ' αυτός το θέμα. Να υπάρχει καλή σχέση μεταξύ των μελών. Αυτό ποιος θα μου το εξηγήσει. Αποκέντρωση της διδασκαλικής εξουσίας και ανάθεση ρόλων στα μέλη. Πολύ δύσκολες λέξεις. Αποκέντρωση. Δηλαδή, ότι το κέντρο δεν είναι ο δάσκαλος. Αλλά ποιο είναι το κέντρο. Και ανάθεση ρόλων στα μέλη της ομάδα. Τα μέλη. Δηλαδή, τα μέλη να λαμβάνουν την εργασία. Ο δάσκαλος δεν πρέπει να έχει ευθύμη. Ο δάσκαλος θα διαβλά το τελικό προϊόν και θα το αξιολογήσει. Αλλά εμείς μόνοι μας πρέπει να το κάνουμε. Πολύ δύσκολες. Να έχουν ίσες ευκαιρίες σε όλους και ίσα κομμάτια σε όλους. Και να υπάρχουν και συνεργατικές σχέσεις με τις υπόλοιπες ομάδας. Άμα χρειαστεί, δηλαδή, θα ρωτήσουμε. Και την άλλη ομάδα, τι έκανες. Μπορώ να χρησιμοποιήσω το υλικό σου. Η θυμιουργία των ομάδων. Οι ομάδες συνήθως πρέπει να αποτελούνται από τρία έως έξι άτομα. Όσοι είμαστε κι εμείς εδώ πέρα. Μια χαρά. Με βάση τις συναντώτητες του κάθε μέλιους και έως προς την έρευνα. Θα προχωράω λίγο γρήγορα για να πάω να ψάχνουμε και μόνοι μας πληροφορίες. Να γίνει λίγο πιο θυουματικό. Να μην εμβαρεθούμε και αρχίσουμε τα καθουρικά εργαίνειες. Σωστά. Να θέτουμε τα ερωτήματα. Να παρατηρούμε γύρω μας. Να περιγράψουμε κι άμα χρειαστεί. Να κάνουμε και κάποια πειράματα πριν καταγράψουμε την εργασία μας. Να βγάζουμε συμπεράσματα και μόνοι μας. Δηλαδή να μην βρίσκουμε μόνο έτοιμα πράγματα. Να προσπαθούμε και μόνοι μας παρατηρώντας να βγάλουμε τα δικά μας συμπεράσματα. Να παίρνουμε συνεντεύξεις για να γίνεται πιο ενδιαφέρον. Και να συμπληρώνουμε και κάποια εργατματολόγια. Να όπως κάνει εδώ η μαμά του Ευγένου. Εργατματολόγια είχαμε? Είχαμε. Πιο ενδιαφέρον. Εσείς τα κάνετε όμως. Για να που έκανε το νερό. Τώρα που κάνουμε φέτος το νερό. Πριν έκανε την γειτονιά. Είχατε εργατματολόγια. Ναι. Είχε εργατματολόγια και πήραμε κάποια συνεντεύξεις. Πράγματα εργατματολόγια. Όμως ποιος έκανε τις ερωτήσεις εσείς ή ο δάσκαλος. Ο δάσκαλος. Γιατί δεν τις εργάλλονται εσείς. Γιατί δεν έχουν υποτινότητα στο δάσκαλό να το κάνετε εσείς. Υπάρχουν και έτοιμα. Λίγο εδώ είναι θέμα. Πρώτα υπάρχει το εργατματολόγιο για τη συνέντευξη ή το εργατματολόγιο που βάζουμε στην αρχή στα παιδιά. Για τη συνεντεύξη. Τη συνεντεύξη. Τα παιδιά της κανέναν. Εθάρας. Γιατί το εργατματολόγιο. Όλοι μαζί. Άλλο καλύτερο εργατματολόγιο που βάζουμε στα παιδιά για να δούμε το επίπεδο τους πριν ξεκινήσουν. Ναι. Στην εμπινή του θέματος. Κι άλλο αυτό που λέει συνεντεύξη. Κι αυτό. Άρα εγγενάκωσης. Τι βάλατε τα ρωτήματα. Εμείς όταν φέρνουμε διατροφολόγο. Ναι, ναι, ναι. Καθίσαμε μαζί και παιδιά τι να τη ρωτήσουμε αυτό. Τι να τη ρωτήσουμε εκείνο. Τι θα γράψουμε όλα μας. Ναι, ωραία, ωραία. Άρα μαζί είναι. Κι αυτό. Όλα τα θέματα δεν προσθέλονται τόσο βέβαια. Ναι μόνο. Ναι, όλα τα θέματα. Μερικά, σε μερικά, ναι, ξέρουν. Ωραία. Τώρα, ποια είναι η σημασία της θεωματικής συνεργασίας. Γιατί πρέπει να συνεργαζόμαστε. Γιατί μαθαίνουμε πράγματα. Γιατί μαθαίνουμε να μοιραζόμαστε. Δηλαδή, να έχει ο καθένας το ρόλο του και να μοιράζεται η εργασία στα διάφορα μέλη. Να συνεργάζονται. Επιβραβευόμαστε όταν αυτό που θα παρουσιάσουμε είναι ωραίο και ενδιαφέρον και θεριστιόμαστε. Αυτός είναι ο σκοπός. Να μας αρέσει όλο αυτό που κάνουμε. Ο πρώτος θέσης για την καλή δουλειά της ομάδας είναι να έχουμε κοινούς τόπους. Να θέλουμε όλοι, δηλαδή, να πετύχουμε ένα ωραίο αποτέλεσμα. Να τηρούνται οι κανόνες της υπουργίας. Να υπάρχει ανοιχτή του κοινωνία. Τι θα πει αυτό. Ανοιχτή του κοινωνίας. Να έχουμε μία τηλεφωνική επαφή μέσα στο ίντερνετ. Και να υπάρχει συμμετοχή από όλους. Να μην είμαστε πέντε άτομα στην ομάδα και κάνουν τη δουλειά οι δύο. Πώς λύνουμε τις διαφορές μας. Πριν σας παρουσιάζω δικαίες προτάσεις πώς τις λύνουμε. Πώς πρέπει να τις λύνουμε. Με τη ζήτης. Με τη ζήτης. Με διάλογο. Θα πρέπει να μάθουμε να υποχωρούμε. Να συμβιβαζόμαστε. Αρμονική συμήπατηση. Να υπάρχουμε δηλαδή αρμονικά. Ουτοπία. Να υπάρχει συμβιβαζόμαστε. Δηλαδή. Βερνιστό δημοτικόνικε. Αρμονική συμήπατηση. Όποτε χρειάζεται να υποχωρούμε. Να μην προσπαθούμε να επιβάσουμε. Παίρνει πολύ μίλημα το δάσκαλο. Και πολύ. Πράγματι δουλεύεις πολύ στην ιστορία. Πολύ. Να υπάρχει πάρα πολύ καλή επαφή. Τη δεύτερη χρονιά που θα έχεις μια τάξη γιατί μας δίνεται η ευκαιρία, πιστεύω ότι θα είναι καλύτερα τα πράγματα. Τουλάχιστον με εμένα συμβαίνει αυτό. Η δεύτερη χρονιά. Εξομαλύνονται οι διαφορές τελείως. Είναι σημαντικό. Καλώς το 100% δεν μπορείς να το πετάς ούτε εσύ. Περίπου. Προσπαθείς. Περίπου. Επίλυση προβλημάτων με δημιουργική σκέψη. Να σκεφτόμαστε. Ωραία, το πέρασα κάτι και τελικά τι αλλάζει με το πρότζετ. Τι πιστεύετε ότι αλλάζει. Γιατί δηλαδή να κάνουμε πρότζετ και να μην κάνουμε τα μαθήματα όπως είχαμε συνηθίσει χωρίς εργασιούλες, χωρίς να βλέπουμε κάτι. Αλλάζει κάτι. Είναι πιο ευχάριστο. Εννοείται. Είναι πιο ευχάριστο και είναι πιο δημιουργικό. Δεν βαριόμαστε συντάξει. Επίσης αλλάζουνε οι ρόλοι, οι σχέσεις και ο τρόπος σκέψης. Δηλαδή μαθαίνουμε να ερευνούμε, μαθαίνουμε να σκεφτόμαστε και να αξιολογούμε αυτά που βρίσκουμε. Αυτό θα σας το εξηγήσω. Εφαρμόζονται παιδαγωγικές αρχές και πρακτικές υλοποίησης μεθόδου τι είναι αυτά που λέει και ως όμως τελεξικό να το μεταφράσουμε που είναι καθιερωμένη σε δόκια δεκαετίες εκπαιδευτικά σε στήματα άλλων χορόν. Ακούστε τι συμβαίνει σε άλλες χώρες. Σε άλλες χώρες τα παιδιά δεν έχουνε βαθμούς. Δεν παίρνουνε βαθμούς. Δεν έχουνε εξετάσεις. Δεν δίνουνε εξετάσεις για να περάσουν στο πανεπιστήμιο. Ξέρετε τι κάνουνε. Όλη τη χρονιά εργάζονται πάνω σε ένα project. Σκοπός τους είναι να παραδώσουνε στο τέλος της χρονιά σε ένα project. Και με βάση αυτή την εργασία αξιολογούνται. Ούτε άνθρωποι για διαγωνίσματα, ούτε τέσπλες, ούτε τίποτα. Το μόνο που κάνουνε είναι να βουλεύουν πάνω σε μια εργασία. Ποιο από τα αρχείο είναι καλύτερο. Το δικό μας ή το δικό τους. Το δικό τους. Γιατί μαθαίνουνε να εργάζονται μόνοι τους και ερευνούνται μόνοι τους. Δεν τους προσθέρει δηλαδή δάσκαλος τη γνώση. Μόνοι τους συναποκτούν. Με αυτή την έννοια δεν έπρεπε το project να έρθει αφού καταργηθούν κάποια βράμματα σε εμάς. Ανστό προσπάθησε να κάνει διαμαρτυκούντ. Προσπαθεί εδώ και χρόνια να κατευγήσει πανελίνες εξετάσεις και να περάσει το θεσμό του project. Βέβαια ανετυχώς, γιατί δεν υπάρχει παιδεία. Τι θα κάνουν όλοι μαζί. Θα δίνουν το project σε εργασία, θα κάνουν το project, θα πληρώνουν και αυτό. Θα μπαίνουν σχολή. Τουλάχιστον η διαδικασία αυτή με τους βαθμούς, τον ανταγωνισμό του, ότι πρέπει να τελειώσει ήδη και όλα αυτά που περνάνε. Είναι αντιφατικά με το project. Γι' αυτό και υπάρχουν αντιτράσεις από το μέρος του εκπαιδευτικού. Δηλαδή αναγνωρίζουμε ότι είναι πολύ πιο αναβαθμισμένη και η εργασία, όλα τα θετικά τους, θα ήταν ανόητος αν δεν έλεγαν κάτι από το θετικό. Δεν είναι. Δηλαδή εγώ διαφωνώ με αυτός που λένε ου κατά κατευθείαν. Θα πρέπει πίσω στην παιδεία όμως, δηλαδή να βασίζει τη εξιολόγηση εκεί. Δεν ξέρω αν μπορούν να δει παράλληλα. Αν την άλλη μέρα, ξέρω εγώ, έχει και ένα τέστο. Εκεί είναι αναγκασμένο να κάτσει να βρει κάποιες δυροφορίες που θα αποκαθυστερήσουν για να αποδώσει. Γιατί το κυνηγάει ο βαθμός, γιατί έχει τον ανταγωνισμό. Δηλαδή υπάρχουν πολλά πράγματα που πρέπει να διορθωθούν για να φτάσουμε σε ένα επίπεδο, να έχουμε καλό χρόνο, να μπορούν να κάνουμε καλό πρότυπο. Τι κερδίζει τελικά ο μαθητής? Τη διερρυγματική μάθηση. Δηλαδή μάθηση μέσω έρευνας. Να ερευνούν και να μαθαίνουμε ίδιοι. Σε δέκα χρόνια θα είναι καλύτερα. Ομάδος συνεργατική δασκαλιά, δηλαδή να συνεχαζόμαστε σε ομάδες. Πώς μπορούν να βοηθήσουν οι γονείς, για να μας πούν οι γονείς τώρα, που δεν έχουν και οι γονείς. Πώς μπορούν να βοηθήσουν, ειστεύετε. Κάτι ευθύντικα μόνο, τίποτα άλλο δεν μπορούν να κάνουν οι γονείς. Δηλαδή η βοήθεια ξεκίνησταν τα παιδιά από μας, πού να ψάξω, πού να ανατρέξω, ίσως ξέρω εγώ έτσι. Ακριβώς. Επιθαρρύνοντας μεγαλικά στα παιδιά να συμμετέχουν και σεβόμανι ο ένας το ρόλο του άλλου, δηλαδή εκπαιδευτικοί μαθητές. Μαθητές, μαθητές και επιβάλλοντας. Ακριβώς. Για να πληρώνεις το αναγκαίο κακό, το αναγκαίο ότι εγώ πρέπει να έχω ένα παλιό υπολογιστή που εισερνόντας και έψερνόντας για να πάρω ένα λάπτο και πιο γρήγορα. Να πληρώνω υποχρεωτικά στον κόρη μου, στο πού το πανεπιστήμιο, κάθε νύνα τηλέφωνο, μόνο για να έχει ήτερνε. Ακριβώς. Οι υποχρεωτικά είναι. Οι υποχρεωτικά είναι. Λοιπόν, η αναζήτησή σου στο διαδίκτυο αποτείνει τη σημαντικότερη πληκτική πληροφορία στη διαδίκτυα. Το διαδίκτυο μας είναι ποιοθήκες. Έχεις τελειώσει το πληκτική πληροφορία και ξέρεις ότι να κάνεις μία εργασία, αλλιώς θα κάνεις μία εργασία. Όταν είσαι μόνος στο σπίτι σου με την πιτσάνω και το φραπέ σου δίπλα, σαν φοιτητής, τέλος θα πρέπει να πας εκεί πέρα που είναι άλλη πόση. Έχεις, δεν είναι? Όμως, ξέρετε ότι είναι καλύτερο, επειδή έχω περάσει από τη φιλητική ζωή και να δουλεύεις σε εργαστήριο για το λόγο τότε. Υπάρχουν υπεύθυνοι εργαστηρίων. Κάποιος μπορεί να σε προηθήσει. Δεν υπάρχουν πολλά άτομα που πηγαίνουν εκεί πέρα, οπότε δεν έχει φασαρία. Ξέρεις ότι στα πανεπιστήμια, στους σχολές, υπάρχουν ευρωπαϊκή αγγλήψη. Μπορεί ενταχωμένως να φτάσουμε και εμείς κάποια στιγμή σε αυτό. Αυτό, δηλαδή, τα βλέπαμε στο Fame πριν από δύσκολα χρόνια. Θυμάσαι που έμαθα όλοι στην πληθυκή αγγλήψη. Και εμείς δεν το είχαμε. Υπάρχουν φιλίτες που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα. Δηλαδή, κλαίουν, πασχίζουν για μια θέση. Το βάλαμε στο πάγιο, όπως έχουμε το ΕΝΙΚΙΑΤΣΗ ίΝΤΕΝΕ. Δηλαδή, είναι πάγιο, πέρας. Είναι βασική προϋπόθεση. Είναι πολύ ακριβό από όμως, παιδιά. Στα Αμερική, κλπ. Ο ρόλος του διαδικτύου είναι τυπλός. Δηλαδή, συμβάλλεις την κριτική ικανότητα των μαθητών που καλούνται να αξιολογήσουν τα δεδομένα άνθρωπα. Αυτά είναι δικά σου. Τι σημαίνει αυτό? Συμβάλλει την κριτική ικανότητα των μαθητών. Δηλαδή, πρέπει να κρίνουμε... Να κρίνουμε την ικανότητα που έχουν οι μαθητές όταν... Όχι, ξέρεις τι. Το διαδίκτυο, εκτός από ότι μπορούμε να βρούμε κληροφορίες εκεί πέρα, θα είναι και στην κριτική ικανότητα. Δηλαδή, θα έχουν τους μαθητές να κρίνουν. Ξέρεις γιατί? Γιατί θα πρέπει... Έχουμε πάρα πολλές πληροφορίες στο διαδίκτυο. Ναι, αλλά σε μια ένταση δεν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε όλες αυτές τις πληροφορίες. Θα πρέπει να κρίνουμε τι είναι χρήσιμο. Να επιλέξουμε, δηλαδή. Εκείς χρειάζεται να έχουν και αφαιρετική ικανότητα τα παιδιά για να διακρίνουν. Ακόμα και στην αποστήθηση θα πρέπει να έχουν αφαιρετική ικανότητα, όχι απλά στο διαδίκτυο. Καθιστά χρήση με τη συμμετοχή των γονέων και των εκπαιδευτικών, που ασφαλίζουν να προσανατολίσουν το παιδί στη σωστή χρήση. Ποια σάιτ θα επισκέφτεται, ποια είναι εγκύρα που πρέπει να δηλήσουν πληροφορίες. Εκτός από επικουρικό εχαλείο, επικουρικό σημαίνει βοηθητικό εχαλείο για τη συγκέντρωση του λοιπού, η εργασιερώς μπορεί να αποκτήσει δημοσιότητα. Πώς μπορεί να αποκτήσει δημοσιότητα. Αυτό γιατί είναι ανάγκη όμως η βοήθεια. Όχι, μπορεί. Μπορεί όχι η αφαιρέτηση. Έχουμε δημιουργήσει διαγωγήνες, ανεβάζουν συνέχεια, έχουν πολύ γέννη. Νομίζω. Μιλάμε για το δυνατότητα όπως μένει. Διαγωγήνες ό,τι είχε να κάνουν. Βγάζουν τα μωρά, ζωγραφίζουν, τσουπ τα φωτογραφίζουν, τα παιδάκια μου κάνουν αυτό. Έχεις πολύ πλάκα. Αυτό είναι η προβολή του σχολείου. Αξιολογούνται και πρέπει να δώσουν κάποιο φάκελο. Και πάνε τις παιδάκια και πρέπει να κάνουν αυτό και αυτό. Αυτή θα γίνεται. Ωραία, θα γνωσιόνται επομένως η εργασία μας και διαχρονικότητα. Δηλαδή, όποιος δείχνει ότι μετά από 10 χρόνια μπορεί να δώσει την εργασία μας, μπορεί να τη δει. Ωραία, το βιωματικό κομμάτι τώρα ξεκινάει για να ζητήσεις τώρα, έτσι. Πώς να ζητούμε πράγματα στο διαδίκτυο. Έχει αξία να το δούμε εμείς. Ο Βασίλης θα σας το παρουσιάσε, είναι και ειδικός. Άντε Βασίλη. Σπουδάζει και την επιστήμη του διαδικτύου. Ωραία. Λοιπόν, πού βάζετε σπαινιά? Εγώ φιλόγος τελειώσα, κάνω μάθηματα για παιδιά. Τε Θεσσαλονίκη είστε? Ναι, ναι, ναι. Κι εσύ? Μάθημαθα εγώ. Αριστοτέλευο? Όχι, Ιωαννίνο. Αριστοτέλευο. Και τώρα, στο Θεσσαλονίκη, κάνετε κάτι όταν δοστιά βόηκε. Αυτό το website ήταν εδώ πέρα, επιδοτούμενο από τον δήμο. Αυτό που είχε... Ναι, αλλά επειδή ο δήμος σταμάτησε, πήγε στη Θεσσαλονίκη. Λοιπόν, τώρα θα δούμε ποιο είναι η διαφέροντα πράγματα. Τελειώσαμε τα παιδιά. Θα κάνουμε την καφέ ή... Άμα θέλετε, μπορούμε να κάνουμε μια διάλειμμα. Ή να το πάμε εσείς να τελειώσουμε την ώρα, πώς θα το κάνουμε. Όπως σας λέει και εσάς. Έχω λίγα μίγδα εγώ μαζί μου. Άμα θέλετε... Άμα θέλετε, μπορούμε να κάνουμε μια διάλειμμα μέχρι τη στόχη. Είναι 12.40. Κύριε, θα πάμε μετά σε... Οκ, είμαι μετά μέχρι μία, μιάμιση ώρα. Ναι, δεν θα πάει πολύ, θα τελειώσουμε. Θα κάνουμε μια διάλειμμα. Θα κάνουμε συζήτηση. Ρένα, σε ξέρω από εσένα. Ξέρω ότι έχω έξι να λυθεί. Παραμύδω. Θα πάω να παραγουδάμαι. Πάτε πάω. Παραμένουμε εδώ, πάμε να φύγουμε. Παραμένουμε εδώ. Παραμένουμε εδώ. Παραμένουμε εδώ. Παραμένουμε εδώ. Ποιος σχολείς είσαι? Στο έκτο. Στο έκτο είμαι. Στο πέμπτο. Εσείς είστε στο πέμπτο. Άρα μου πεις είσαι σκάλη του μαμά σου. Όχι βέβαια, είμαι κατά. Έχω τρία παιδιά, δεν πήρα κανένα, όχι. Διαφωνώ. Εγώ δεν ήμουν αθληματικός. Εγώ δεν ήμουν αθληματικός. Είμασταν μία τάξη. Είμασταν γιος των 25 παιδιάς, που από τα 25 παιδιά, τα 8, είχαν εγγονείς εκπαιδευτικούς. Τους είχαμε έξι τάξεις. Είχαμε τη μαμά ή τον παπά κάποιου. Ναι, λάθος. Είσαι σε άλλο ρόλο. Εγώ μόνο και μόνο για αυτό ανέφυγα παιδί. Και πόσο άσχαμα διώμανε για όλους τους. Άπαιξα ψυχά. Το τι, οι ακρίσεις πήγαμε. Είδα να πεις. Δυστυχώς δεν είναι τυχαία παιδιά, τα παιδιά των εκπαιδευτικών. Δηλαδή όσο και να λένε ότι ξέρω εγώ και μη χαρίζονται, μη κάνετε. Και πάει στον άλλο να μετώθησε. Σε παρακαλώ, τώρα συνεχίσαμε. Μιχάλης δεν είναι μας όχι. Εγώ κάνω διάλειμμα στο ίντερνετ. Πώς ξεκολλάμε. Κάνεις κάτι απ' έξω, να φέρνει νερό κάτι. Όχι, όχι. Νερό δεν φέρνουν. Πάμε να φέρνουμε. Σε παρακαλώ, πάρα πολύ. Θέλεις να εντυλώσεις εδώ πέρα, ότι η σβηλιοθήκη έχει περθεί. Όταν μπορώ να έρθω, έρθω. Η Άννα ήρθε χθες. Στη ροποτική. Ήρθα χθες. Χθες είχε κάνει τους κήπους παγκόσμια. Και είδε, λέει, τους κήπους της Βαβυλώνας. Τις άρεσε. Ήρθε η ροποτική. Η ροποτική ήταν επένδικη. Ήρθε η ροποτική. Ήρθε η ροποτική. Ήρθε η ροποτική. Ήρθε η ροποτική. Πάντως, εντυλώσεις στη Θεσσαλονίκη. Όχι απλά δεν υπάρχει ενδιαφέρον. Είναι εντάξει. Εδώ πέρα έχουμε πάρα πολλές ενδιαφέροντες. Πάρα πολλά. Είναι πολύ καλή η δουλειοθήκη στη Βέρεια. Έρχεται η εξαιρετική οδάνωση. Δηλαδή, ό,τι μπορώ να παρακολουθώ, παρακολουθώ. Απλά, ποιο είναι το θέμα στη Θεσσαλονίκη. Είναι λίγο δύσκολο. Δύσκολη τη διαχείριση του χρόνου. Πάντοτε είναι, Ολυμπία, δύσκολη τη διαχείριση και εγώ τώρα άφησα ένα σωρό πράγματα για αυτό, αλλά είχα τη μύρα. Λέω, ρε παιδί μου, ας δούμε λίγο τι πράγμα είναι αυτό το πρότζεκτο. Θεωρητικά, έχουμε ακούσει πολλά, αλλά είχα στο μυαλό μου ότι εσείς είστε πιο ειδικοί. Να ακούσουμε κάτι από αυτό οι ειδικούς. Υπάρχει πάνω σε ένας φόβος και είναι αυτό το πράγμα που σας λέω. Δηλαδή, οι δάσκαλοι πιο πολύ φλωτσάνε ως προς αυτό. Ότι δεν συμβιβάζεται με τα μαθήματα και την ύλη και όλο αυτό το τρέξιμο που έχουμε, σήμερα θα κάνουμε αυτό. Πρέπει κάτι να αφαιρεθεί. Υπάρχει αυτός ο φόβος. Κάτι να αφαιρεθεί. Είναι πολλά πράγματα τα οποία κάνουν και δεν αντιστοιχώσεις και εγμένες οι ειδικοί στα παιδιά σας. Ένα βαθμισμένο εδώ τα τελευταία χρόνια. Είναι δύσκολο. Έχει φώτος, έχει πρόγραμμα όμως και ανάλαβε όλο αυτό. Θα το βλέπετε με αγάπη, δηλαδή κατάλαβες. Είναι σαφώς καλύτερος ο τρόπος. Το βλέπεις σαν επιπλέον ευασία. Δεν υπάρχει ευρωπαϊκή χώρα, καμία, που να έχει εξετάσεις. Εσείς έχετε εμπόδιο και power point στον υπολογιστή σας. Έχουμε. Σίγουρα. Σε αυτόν τον υπολογιστή μας. Σε αυτόν για να αναστήσουμε αύριο. Ναι, δεν κατάλαβα. Περίμενε λίγο. Α, δεν έχω κοντήκι. Συγγνώμη. Ένα. Πλύστα, πλύστα, πλύστα. Για πήγαινε εδώ ένα. Προγράμματα. Αυτηρός. Βράχνουμε 28 office. Έχω. Άστολος εμένα. Ναι, κοίτα κοίτα. Αυτοί είναι. Πες. Δεν έχεις εδώ πέρα. Βλέπεις, το work θα το... Μπορούμε να δουλεύσουμε με το workpad. Αλλά, επειδή θα στήσουμε μάλλον και ένα power point. Ναι. Μπορούμε να το κάνουμε. Ναι. Το έχουμε. Ελάτε να σας δείξω τι είναι. Έφυγε το workpad, το είδα εδώ. Να το. Ναι, το workpad το έχουμε. Για το work. Θα δούμε και... Και στα φωτήρια. Και στα φωτήρια. Όχι, όχι, όχι, όχι, όχι, όχι, όχι, όχι, όχι, όχι, όχι, όχι, όχι, όχι, όχι, όχι, όχι. Το αυθεντουργείο για τόση λόγω δεν έχουμε. Γιατί με την κουλησία του... Μια φωτήρια. Μπορούμε να το... Καθόλου. Πρέπει να το... Το είχε πλανήσει. Πρέπει να πάρεις τα σκελάκα. Δεν είναι απαραίτητο. Άμα δεν τα πάρεις όλα πρέπει... Πρέπει να το φάει. Ναι, και τα σαράκια να το χρησιμοποιείς. Μόνο για γράψη που πήρα. Α, πρέπει να το χρησιμοποιείς. Ναι, πρέπει να το χρησιμοποιείς. Ωραία μας ευεραιντία, εσείς το κάνετε. Αλλά να μην προσκρούσει το πάνω. Φέρεξε ό,τι θέλεις. Α, πέρασε. Τότε πήραν αυτό το σελίδι να το λύσεις. Ναι, ναι. Πρέπει να σκοτώ να το λύσεις. Όχι, όχι, όχι. Να βγω στο κοινοτήριο. Ξεκουργεί και εγώ. Συγγραφή. Συγγραφή. Κρίνι. Συγγραφή. Συγγραφή. 10, 5, 6. Θα μπορείς να παίζουμε πραγματικό όλα. Θα μπορείς να παίζουμε λόλ. Λόλ. Και... Όχι, και ένα άλλο παίζουμε. Όχι, και το άλλο έχει το λόλ. Το άλλο που παίζουμε όλα... Στην Ασφάλεια να μιλήσουμε λίγο. Στην Ασφάλεια το διαδίκτυο. Ναι. Παραδειγμανία με τα χοράφια. Ναι, με τα χοράφια. Άρα, πες. Εσύ, πώς θα μπορούμε ένα email για να σου στείλουμε την παμεφιάση αυτή. Θα θυμάμαι, αγόρι θα μας το δώσουν. Εντάξει. Θα θυμάμαι. Θα φύγεις αύριο, ένταξε. Ναι, θα φύγω αύριο. Μπορείς να το δώσεις αύριο ή εχά. Εντάξει. Σε περίπτωση που δεν έχεις, εμείς δεν θα μπορούμε να σε βρούμε. Εντάξει. Θα σου δώσουμε το δικό μας. Θα μας στείλεις ένα σταθετικό. Ναι, θα μιλήσουμε για πνευματικά δικαιώματα. Δηλαδή, με βάση κάποια οικονομιδιά. Και αυτές τις φωτογραφίες μπορούμε να παίρνουμε εμείς. Και να βάζουμε στην παρουσίαση. Πώς σε ποια site θα πρέπει να παίρνουμε. Ναι. Είναι πράγματα που δεν θα μπορούμε. Θα ήταν καλή ιδέα να συνελεθείτε με τους συμβούλους μας. Να κάνουμε το Σεπτέμβριο. Αν είσατε χρώματα για τους. Ναι. Μπορείτε να μιλήσετε στο Σύλλογο Νέων μας. Κάποιο σύμβουλο. Και να μας προτείνετε κάποιο email. Οπότε από Σεπτέμβριο. Γιατί και εμείς τώρα είμαστε full μέχρι τώρα. Μέχρι τις 15 Ιουνίου είμαστε full. Στο Σεπτέμβριο κάνουμε κάποιες σεμινάρες μήπως σε κάποιες μέρες. Στους καθηγητές, στους δασκάλους. Ναι. Οπότε μπορείτε να μας στείλετε ένα email και να έρθουμε. Θα το συστήσουν το σύμβουλο. Θα δούμε πώς θα είναι τα πράγματα. Ναι. Μέχρι στο παρόν, έτσι προσπαθούμε λίγο να οργανωθούμε. Από ενδιαφέρον, εκπαιδευτικών που έρχονται, που προτείνουν στο Σύλλογο, από συλλόγους των νέων. Σιχά, σιγά. Και αυτό που ο κ. Μαφόπλος, αυτός που έχει την ομάδα του WebVista, προσπαθεί να κάνει, είναι να μπουν στο Υπουργείο. Δηλαδή, αυτό που κάνουμε τώρα, εθελοντικά και μεταξύ μας, να το κάνουμε σε κάθε τάξη, σε εκπαιδευτικούς ξεχωριστά, σε μαθητές ξεχωριστά. Άρα ο σύμβουλος, αν δεν είναι στο Υπουργείο, μπορεί να κολλήσει λίγο. Κολλάνστα τυπικά αυτή, γενικό. Υπάρχει αυτή η γραφειοκρατικό, το θέμα στην Ελλάδα. Ναι, ναι, αλλά το όνομα του Μαφόπουλου είναι γνωστό. Δηλαδή, ο άνθρωπος είναι καθηγητής του παρεμπιστημίου, στη Ναυτεία του Καποδιστριακού. Είναι αυτός που έχει τον οργανισμό, γιατί συναυκήφαν έναν κύριο με τα... Μητακύρις. Όχι, αλλά έχει συνεργαστεί με αυτόν, έχει μεταφράσει και βιβλία του. Έχουν συνεργασία. Α, στο Μέιβου μας έστειλε την πληθή και το όνομα του κ. Μαφόπουλου είχε, ναι. Ο κ. Μαφόπουλος είναι καθηγητής πανεπιθμίου στην Πάτρα και ερευνητής του διαδικτύου, αυτά που θα γίνουν, που στείλουμε και εμείς. Και ο κ. Μαφόπουλος τι ιδιότητα έχει? Είναι καθηγητής στο Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Ήταν στο Μαθηματικό Θεσσαλονίκης, τώρα είναι στο Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Και ασχολείται με το, δηλαδή... Ο κ. Μαφόπουλος η ειδικότητά του είναι οικονομολόγος, αλλά ασχολείται με το διαδίκτυο. Αυτό μας δώσατε το site www.web.gr όπου μπορείτε να βρείτε κι εσείς μέσα, να γίνετε με και να συμμετέχετε στις συζητήσεις. Ή να διαβάσετε... Ναι, να συμμετέχετε όχι, αλλά μπορείτε να βρείτε κάποια θέματα εκεί μέσα, τα οποία σας ενδιαφέροναι όσον αφορά τον κυβερνό εκφοφισμό σου. Μπορείτε να καθίσετε κάποια στιγμή, να της εξηγήσετε τι είναι ο κυβερνό εκφοφισμός. Έχει ολόκληρη συζήτηση από κάτω. Για να λάβει κάτι για το διαδίκτυο, είχαν κάνει ένα project για την ασφάλεια του διαδικτύου κάτω σε ένα σχολείο εδώ πέρα, στο 10ο σχολείο. Δεν μπορούσα να πάρω τόσο σεμινάρι, αλλά ήταν πολύ καλό. Ήταν το webfest.gr Το webfest τι είχε? Είναι οι φυλώσεις. Α, οι δικές σας φυλώσεις. Να σας δείξω λίγο το forum και να ξεκινήσουμε. Να ξεκινήσουμε, ναι. Αυτό είναι το site. Αυτό που έχουμε εμείς. Εμείς στο Reddit πέρα, το κάθε mail μπορεί να πάει και να γράφει και να σχολιάζει. Μπορούμε να κάνουμε γραφή, πρέπει. Με το mail σου. Πας εδώ πέρα. Τώρα εγώ εμείς ήμουν συναιδεμένος, όταν πέρα πατάς create account, δημιουργητία λογαριασμού δηλαδή, και κάνεις εγγραφή. Από τη στιγμή που θα κάνεις εγγραφή, σε ό,τι διαβάζεις, μπορείς να το σχολιάζεις, μπορείς να βάζεις και δικά σου πράγματα. Καταλαβαίνεις? Πήγαινε να δείξεις εκεί να σου πεις τις δύο φύλες που είχαμε. Πηγαίνουμε εδώ πέρα στην κοινότητα και από εδώ πέρα έχει διάφορα θέματα που αφορούν το διαδίκτυο. Οποιοδήποτε θέμα, για παράδειγμα εδώ πέρα, τεχνολογία του διαδικτύου ή το διαδίκτυο σήμερα, έχει διάφορα συζητήσεις μέσα. Μπορείς να μπεις μέσα και σε κάποια από αυτές τις συζητήσεις να απαντήσεις, να συμμετέχεις και εσύ στη συζήτηση, ή άμα έχει κάποια συζήτηση η οποία δεν την έχουμε εμείς εδώ μέσα, μπορείς και να την ξεκινήσεις εσύ μόνος σου. Και από εκεί και πέρα οι υπόλοιποι θα σε απαντήσουν. Και θα γίνει μια συζήτηση πάλι. Για πράγμα μπορείς να ρωτήσεις τι μπορώ να κάνω για να προστατεύσω το λογαριασμό μου. Έτσι, είναι μια σελίδα για γελετρικά πράγματα. Για πέτσινα? Πώς τη λένε? Πότε ο λογαριασμός μου είναι. Γελετρικά? Earth Music. Heaven? Heaven Music. Αυτή για μουσική, δεν είναι? Ναι, για… Μπορείς να ακούς τραγούδια, να κατεβάζεις τραγούδια. Music Heaven. Λοιπόν, να σας δείξω και εσάς λοιπόν. Μπαίνω στο webvisas.org, αυτή είναι η πρώτη σελίδα. Η κοινότητα εδώ πέρα είναι οι 8 κατηγορίες που είχαμε πει, που γίνεται συζήτηση πάνω στο διαδικτύο. Έχουμε αναζήτηση εδώ πέρα. Μπορεί να γράψετε, παράδειγμα, κυβερνό νεκροδισμός, hyperbole, ένα συγκεκριμένο. Α, πολύ ωραία. Και να το ψάξετε, να το δείτε και να σας βγάλει τι έχουμε συζητήσει εκεί μέσα. Επίσης, εδώ στην κοινότητα και στο webfest, μπαίνοντας μέσα στο webfest… Βλέπουμε τις εκδηλώσεις. Βλέπουμε τι εκδηλώσεις έχουμε κάνει. Εδώ πέρα, στο webfist πάνω η πηλειοθήκη, θα ανεβεί η συγκεκριμένη παρουσίαση. Η συγκεκριμένη παρουσίαση έχει γίνει διαδίκτυο και πρόσεξο δημοτικό, και στην δημοτική πηλειοθήκη της Ασαωνίδης. Μπαίνοντας εδώ μέσα, βλέπετε, έχει ξεκινήσει μια συζήτηση. Έχουν δει κάποιες μηχανές αναδείκτης, τις οποίες θα δούμε και εμείς. Αυτές τις είχαμε αναφέρει δηλαδή, θα τις αναφέρουμε και εμείς. Και εδώ πέρα, έχει ανέβει η παρουσίαση που είχε γίνει στο δήμο της Αλονίκης. Ακριβώς από κάτω θα ανέβει και η παρουσίαση που θα γίνει σήμερα κι αύριο. Θα σταλεί βέβαια και στα μέλη. Θα σταλεί βέβαια και στα μέλη. Οπότε, οτιδήποτε θέμα υπάρχει, όλα αυτά τα θέματα τρέχουν και έχουν γίνει παρουσιάσεις. Λοιπόν, πάμε να ξεκινήσουμε. Πάμε να στήσουμε ένα project. Πρέπει να βρούμε πληροφορίες. Πληροφορίες για το κείμενο, πληροφορίες και να το γραφείς έτσι ώστε να το διακοσμίσουμε, να το κάνουμε πιο όμορφο και να το δώσουμε μια πιο όμορφη μορφή. Που μπορούμε να βρούμε πληροφορίες. Χρησιμοποιούμε μηχανές αναζήτησης, εγκυκλοπαίδιες, είτε ηλεκτρονικές σε αυτή την περίπτωση, ή μιλάμε το διαδίκτυο, ή κάποια εκπαιδευτικά site, ή κάποια blog που έχουμε τα σχολεία, ή κάποιοι καθηγητές, και από εκεί μέσα θα δούμε όλες τις πληροφορίες και τις φωτογραφίες. Εσείς ξέρετε το εκπαιδευτικό site. Μπορεί να μην σκέφτομαι τώρα, εγώ δεν ξέρετε σίγουρα να ξέρω τα εκπαιδευτικά site. Εσύ, Άννα. Πάρα πολλά. Εγώ δεν τα ξέρω, Άννα. Εγώ σχεδόν από τα site που ξέρω… κοδευτικά site… …στον Ισελίδες… …στον Ισελίδες με την δεύτερη εργασία εδώ κάτω… Εντάξει θα το έχουμε κάνει δάσκαλοι, το υπουργή, το υπεύθαα τα που παίρνουμε εμείς… Όλα αυτό είναι το εκπαιδευτικό site. Ετοις, πολύ καλό υλικό, φτάνει και στα πλά MT indeed aux θηγητών, πολύ καλό υλικό, φτάνει και στα πλά MT indeed aux θηγητών, Το ψηφιακό σχολείο. Το ψηφιακό σχολείο. Μας όταν είναι μια νέα άσκηση που θέλει χάρη, το ψηφιακό σχολείο. Ξεχνάμε. Ξεχνάμε. Ξεχνάμε. Ξεχνάμε. Πρώτο απ' όλα, και κυριακό, και το μεγαλύτερο απ' όλα, είναι η Google. Η Google μπορεί να βρει τα πάντα. Θεωρείται, ναι. Θεωρείται ότι είναι το επίγειο μυαλό του Θεού. Έτσι το χαρακτηρίζει. Λοιπόν. Είμαστε στην Google. Μπαίνουμε όλοι στην Google. Η Google πώς δουλεύει? Γράφουμε λέξεις σκηδιά στον κενό εδώ πέρα, και πατάμε αναζήτηση στην Google. Αυτό, είναι. Από εκεί και μετά, βάζει το συνδέσιο μεταξύ του ιστοσελίδου. Έτσι δουλεύει ο αλγόριθμος της Google. Όσο πιο πολλές συνδέσεις έχει, ή όσο πιο πολλές αναφορές γίνονται στο συγκεκριμένο το site, τόσο πιο ψηλά θα το βγάλει στην αναζήτηση της Google. Έτσι δουλεύει η Google. Λοιπόν, πάμε τώρα να δούμε χειροκιαστά αναζήτησης στην Google. Να κάνουμε μόνοι. Να κάνουμε μόνοι. Θα σας δείξω εδώ αρχικά. Μπαίνουμε στο site της Google, το οποίο είναι google.gr ή google.com. Είναι ακριβώς το ίδιο. Λοιπόν, και τι είπαμε ότι κάνουμε. Αυτό που κάνουμε είναι να γράφουμε λέξεις κλίνια εδώ πέρα στο κενό. Πάμε να γράψουμε μόνιση του περιβάλλου. Μόνιση του περιβάλλου. Λοιπόν, να τελειώσει και η Άννα. Τι έκανε τώρα η Google εδώ πέρα. Μας έβγαλε διάφορες σελίδες, οι οποίες έχουν μέσα τη λέξη μόλις είναι περιβάλλον τους. Είτε το έχουν στο τίτλο ενός άρθρο, είτε το έχουν στο τίτλο της σελίδας, είτε το έχουν μέσα σε κάποιο κείμενο. Επίσης μας έβγαλε εικόνες. Τις εικόνες μπορούμε να τις δούμε και πατώντας εδώ. Επίσης πατώντας πίσω μπορούν, μας βγάζει και βίντεο σχετικά με τη μόνιση του περιβάλλου μας. Βίντεο που έχουμε ανέβει στο YouTube, είτε σε κάποια άλλα site. Εκτός από την Google, την Αυλή, υπάρχει και η σύνθετη αναζήτηση της Google. Η σύνθετη αναζήτηση της Google είναι ακριβώς αυτή, η σύνθετη αναζήτηση της Google είναι ακριβώς ο ίδιος ο αργόριθμος, λίγο πιο εξειδικευμένος, αλλά μπορούμε να κάνουμε περισσότερο στοχευμένες αναζητήσεις. Τι σημαίνει αυτός και πώς το κάνουμε. Λοιπόν, πάμε να δούμε πώς μπορούμε να κάνουμε τη σύνθετη αναζήτηση Google. Για παράδειγμα, κάνουμε εμείς μόνινση του περιβάλλου και θα το γράφουμε. Εδώ πέρα, έχει ένα κυκλάκι. Από αυτό το κυκλάκι, υπάρχει η λέξη σύνθετη αναζήτηση. Πατάμε στη σύνθετη αναζήτηση. Και εδώ πέρα, τι κάνουμε. Γράφουμε τι θέλουμε. Τι θέλουμε να ψάξουμε. Εδώ πέρα, άμα θέλουμε όλες αυτές τις λέξεις σε χωριστά, άμα θέλουμε μόνο στην ίδια φτάση, άμα θέλουμε όποιες τίποτε από αυτές οι λέξεις, κάποιες από αυτές οι λέξεις, ή καμία από αυτές τις λέξεις. Στη συνέχεια, μπορούμε να ψάχνουμε βάση γλώσσας. Για παράδειγμα, μόρυση του περιβάλλοντος μόνο στα ελληνικά. Ή μόρυση του περιβάλλοντος στα αγγλικά. Ή με βάση κάποια περιοχή. Μόρυση του περιβάλλοντος στην Ελλάδα. Μόρυση του περιβάλλοντος στη Γαλλία. Θα μας βγάλει συγκεκριμένα αποτελέσματα. Αν πάρουμε για παράδειγμα στη Γαλλία εδώ πέρα και πατήσουμε εδώ κάτω σύνθετη αναζήτηση, θα μας βγάλει γαλλικά site εδώ πέρα που αναφέρουν για τη μόρυση του περιβάλλοντος στη Γαλλία. Και γίνεται ακόμα πιο συγκεκριμένο. Πιο πριν μας τα έβγαλαν όλοι. Λοιπόν, πάμε τώρα όλοι μαζί να κάνουμε μια σύνθετη αναζήτηση. Υπάρχει εδώ μέσα. Λοιπόν, ψάχνουμε να βρούμε καλοκαιρινές κατασκηνώσεις. Θέλουμε καλοκαιρινές κατασκηνώσεις που να βρίσκονται μόνος στην Ελλάδα. Οπότε, θα πάμε και θα επιλέξουμε... Σου είπα μόνος, μην βιάσεις. Άκου, τι σου λέει ο δάσκαλος, μην βιάσεις. Ναι, ακούω. Καλοκαιρινές κατασκηνώσεις. Το σκηνελάθου, θα το γράψουμε και πέρα και μπορούμε να κάνουμε καλοκαιρινές κατασκηνώσεις. Ναι. Θα το γράψουμε και πέρα και μπορούμε να κάνουμε καλοκαιρινές κατασκηνώσεις. Θα πάμε πιο κάτω. Εκεί πλέει περιοχή. Θα πάμε περιοχή, εκεί θα επιλέξουμε την Ελλάδα. Κάνε πλήκ εκεί, εκεί θα σ' ανοίξει. Εκεί θα σ' ανοίξει. Κάνε πλήκ εκεί, εκεί θα σ' ανοίξει. Ξανακάνε. Μία φορά, αγάπη μου. Έτσι, έλα. Πάμε, γράψε από Ελλάδα. Όχι, χειρότερα, θα πρέπει να ανοίξεις ξανά. Θα σου βγάλεις τις επιλογές. Πάμε, πάμε, πάμε. Βγάζεις τις επιλογές. Βγάζεις τις επιλογές. Πάτε αυτά, ανοίξτε τα. Μπορείς να πατάσεις το άλλο πιο δεξιά. Όχι, όχι. Έχουμε ένα άλλο. Έχουμε ένα άλλο, αλλά είναι... Έχει πληκτρολόγουστο βιβλιάρικα. Και... Βιβλιάρικα και ελληνικά. Και... Α, ελληνικά γυρνάει. Ναι, θέλω να πω, γίνεται. Γυρνάει, αλλά... Ελληνικά γυρνάει. Α, ελληνικά γυρνάει. Α, ελληνικά γυρνάει. Α, ελληνικά γυρνάει. Α, ελληνικά γυρνάει. Αν και ελληνικά στο advisitar Tak über τα λύμ NCT Τώρα... Θέλουμε καλοκαιρινές κατασχοινώσεις. Μόνο στην Ελλάδα και θέλουμε αυτή η λέξη να βρίσκεται στον τίτλο του άρθρου, οπότε οι όροι αυτοί να μην εφαρνίζονται σε οποιοδήποτε σημείο της σελίδας, αλλά μόνο στον τίτλο της σελίδας. Δηλαδή ψάχνουμε άρθρα τα οποία έχουν το τίτλο καλοκαιρινές κατασκηνώσεις και τα οποία είναι μόνο στην Ελλάδα και πατάμε σύνθετη αναγκαίτηση. Και μας βγάζει αυτό που μας βγάζει. Και η τελευταία αναζήτηση που θα κάνουμε τώρα είναι να ψάξουμε για το cyberbullying. Το ποιο σημαίνει το cyberbullying που λέγεται κυβερνοεκφοβισμός στα ελληνικά. Εμείς θα γράψουμε cyberbullying και θα μάθουμε τρόπους μετά για να χρησιμοποιούμε και τα γλυκά και τα ελληνικά. Πώς θα μάθουμε τρόπους μετά για να χρησιμοποιούμε και τα γλυκά και τα ελληνικά. Θέλουμε cyberbullying στη γλώσσα την ελληνική και θέλουμε στο ιστότοπο των βουέβο φίστας να ψάξουμε. Στην περιοχή δεν μας ενδιαφέρει γιατί κάποιο site μπορεί να βρίσκεται στην Αμερική και θέλουμε σε ένα συγκεκριμένο ιστότοπο. Θέλουμε να δούμε τι γράφουν οι βουέβοι φίστας στο site τους και το cyberbullying. Αυτή είναι η συγκεκριμένη αναζήτηση. Το πρώτο πρώτο που μας βγάζει είναι το δικό μας το site που μιλάμε πρώτη συζήτηση με αυτή, η δεύτερη συζήτηση με αυτή, όλες τις συζητήσεις που έχουμε στο site το δικό μας για τον κυβέρνητο εκπομπισμό, όπως λέτε. Καταλάβαμε πώς γίνεται και πώς δουλεύει η σύνθετη αναζήτηση στην κοινωνία. Είπαμε ότι γίνεται πιο στοχευμένη. Συγκεκριμένα πράγματα για να μην μας βγάζει και άχρηστα. Τα φιλτράει μόνο. Επίσης, είπαμε πώς γίνεται η αναζήτηση στις εικόνες γράφοντας αυτό που θέλουμε. Για παράδειγμα, project στο δημοτικό. Οπότε, δεν θα ψάξουμε στον ιστό, θα ψάξουμε στις εικόνες. Πηγαίνουμε στις εικόνες και μας βγάζει διάφορες εικόνες από project που έχουν κάνει σε σχολεία. Το ίδιο πράγμα ισχύει και στη σύνθετη αναζήτηση και στις εικόνες. Πάμε να βούμε τώρα μια σύνθετη αναζήτηση για εικόνες. Πάμε να πάρουμε τη λέξη σχολείο και πατάμε και μας βγάζει εικόνες στο σχολείο. Εμείς θέλουμε να βρούμε μόνο ασπρόμαυρες εικόνες όμως που έχουν σχέση με το σχολείο. Οπότε, πηγαίνουμε στη σύνθετη αναζήτηση πάλι και εδώ κάτω έχουμε χρώματα στην εικόνα ασπρόμαυρες εικόνες. Και έτσι γίνεται. Και στο τέλος πατάμε σύνθετη αναζήτηση και μας βγάζει όλες οι εικόνες που είναι σχετικές με το σχολείο αλλά ασπρόμαυρες. Γιατί αυτές μας αρέσουν περισσότερο. Πάμε τώρα μαζί, μόνοι σας τώρα, να κάνουμε μια σύνθετη αναζήτηση εικόνας για μνημεία αλλά μόνο στην Ελλάδα. Λοιπόν, δεν αρκεί μόνο με το σχέση με αμαρτή και όλα πράγματα, πλάκα μου πράγματα. Πες να πάω πίσω λίγο σε σύνθετη λεξικό μέσα και μπορείς να δουλεύεις αυτό με δύο. Ναι, αλλά πρέπει να μάθει ο Ρέζι. Ρέζι θα μάθει ο Ρέζι και θα δούμε να το σκεφτεί και όλος. Εξωτερικά δεν είναι. Όχι, το τόνο ήταν. Ποιο κάνετε τώρα, το πρώτο. Τώρα είπαμε, ψάχνουμε να βρούμε εικόνα. Μνημεία μόνο στην Ελλάδα. Μόνο στην Ελλάδα. Έχουμε για πράγμα μνημεία, ασία μνημεία στην Ελλάδα. Είστε ήδη στο ασφαρό μέσο, να το αλλάξετε. Ναι, αλλά δεν το έχω δημιουργήσει εδώ ακόμα. Θα παραέρωσα τη λέξη μνημεία για να δούμε πώς γράφεται. Μόνο μνημεία. Μετά πας σε Ελλάδα και λες. Βάλε μνημεία στο Ντουμπάι. Βάλε μνημεία αυτή και όλα καινούργια τα χτίζουν. Γιατί όλα καινούργια τα χτίζουν. Ναι, σχετικά με την Ελλάδα. Λοιπόν, λοιπόν. Και πηγαίνουμε σύνθετη εναζήτηση. Πάει η Ελλάδα. Πάει η Ελλάδα. Μετά τι λέει? Αυτή είναι. Ψάχνουμε μνημεία που να βρίσκονται μόνος στην Ελλάδα. Μόνος στην Ελλάδα της είδησης. Πώς συμβαίνει ό,τι κάποιοι γύρεται. Δεν υπάρχουν στην Ελλάδα για να πάρουν. Μπορεί το σάιτ το συγκεκριμένο να έχει... Και πατάμε enter τώρα. Όχι εδώ. Πάμε κάτω κάτω. Κατεβάζουμε. Πάταμε σύνθετη εναζήτηση. Παρίσει. Αλλά δεν είχαμε βαρειάσεις σηκώσεις. Πάταμε εικόνια. Δεν είναι απαραίτητο ότι κάθε μνημεία είναι μία της Ελλάδας. Αλλά τα σάιτ, στα οποία τα αναζητεί, είναι μία σάιτ της Ελλάδας. Ναι, να το κατάλαβε. Πιο γρήγορα που μας καταλαβαβαίνουν τα πιτράβα. Μία σημερινά σάιτ, λοιπόν. Μνημεία ελληνικά. Λοιπόν, μάθαμε πώς γίνεται και η σύνθετη εναζήτηση. Συνεχίζουμε την παρουσίαση. Τελικά είναι πολύ σημαντική η σύνθετη. Πολύ σε κατευθύνει καλύτερα η σύνθετη εναζήτηση. Εννοείται, γίνεται καλύτερο φιλτράρισμα. Γίνεται ένα πρώτο φιλτράρισμα. Ναι, γιατί ανοίγεις αλλιώς και λες πού να αρχίσω, ποιο να ανοίξω τώρα. Ανοίξουμε τη σειρά όλους τους ελληνικούς. Λοιπόν. Παρακαλώ. Λοιπόν, μία άλλη εναζήτηση της πρώτης είναι το Google Scholar. Δεν είναι για παιδιά ακόμα. Είναι για αυνοτέρων παιδών. Μπορούμε να αναζητήσουμε συγγράμματα, βιβλία, audio books και άρθρα από βιβλιοθήκες. Αυτό είναι ο μελετητής ή άλλο? Αυτό είναι ο μελετητής. Google Scholar ή Google Μελετητής. Είναι για μεγαλύτερες ηλικίες. Δεν προέρχεται τα παιδιά δηλαδή να βρούνε πράγματα τα οποία να τους χρησιμοποιήσουν. Το χρησιμοποιώ. Εγώ για πράγματα που είμαι μετατυχιακός, το χρησιμοποιώ πάρα πολύ για αισθημόνικα άρθρα. Για να βρω κάποια αισθημόνικα άρθρα. Ε, στο γυμνάσιο, δε φοβάμαι. Πολλοστά, πιο βαλιά είναι. Για τα τυχιακά. Οπότε δεν θα δούμε κάτι εδώ πέρα. Απλά σας το ανέφερα για να το έχετε και να το ξέρετε. Όταν κάνουμε τα τυχιακά, πρέπει να κάνουμε για να περάσουμε την αξιολόγηση. Θα το μάθεις. Καταλάβεις. Δεν ξέρω. Μια άλλη μηχανή αναζήτησης είναι το Flick. Έτσι λέγεται. Και είναι της γνωστής εταιρείας Yahoo. Flick. Και είναι της γνωστής εταιρείας Yahoo. Σε αυτή τη μηχανή αναζήτησης αναζητούμε μόνο φωτογραφίες. Αλλά προϋποθέτει να έχουμε καλή γνώση της ελληνικής γλώσσας. Δεν δέχεται ελληνικά. Λοιπόν, επειδή όμως το διαδίκτυο είναι μεγάλο, υπάρχει και μας όλοι το Google Translate. Chrome. Μετάγραφη. Λοιπόν, πάμε τώρα να μάθουμε πώς θα κάνουμε αναζητήσεις και στο Flick. Γιατί το Flick έχει κι αυτό πολύ ωραίες φωτογραφίες. Με άλλο αναχώρηθμο ψάχνεμα του Google. Λοιπόν. Μπαίνουμε ξανά στο διαδίκτυο. Γράφουμε Flick. Όχι, στα Άγγλικα. Και επειδή θα κάνουμε κάποιες αναζητήσεις στα Άγγλικα, ελληνικά αν δεν δέχεται, θα ανοίξουμε και από δίπλα την Google. Σε μια νέα καρτέλα έχουμε το Flick και την Google. Μισό λεπτό λίγο. Περιμένουμε. Όχι, αφήστε τους εκείνο το Flick που βρήκατε. Λοιπόν, θέλουμε να βρούμε πληροφορίες. Μας έχουν αναθέσει ένα project για τις σταυροφορίες που κάνουμε στην 4η Δημοτικού. Μας βάζει ευκαιρία να κάνουμε ένα project για τις σταυροφορίες. Πάμε στο Flick να δούμε πώς γίνεται. Δεν ξέρω πώς λέγεται σταυροφορίες στα Αγγλικά. Πηγαίνουμε στην Google, πατάμε περισσότερα και πατάμε μετάφραση. Και γράφουμε στα προφορίες. Και γνωρίζετε πώς δουλεύει το Google Translate. Το Google Translate, γράφουμε εδώ τη γλώσσα που θέλουμε και εδώ μας κάνει τη μετάφραση στη γλώσσα που θέλουμε να μας κάνει. Η γλώσσα που θα γράψουμε μπορεί να ετοπιστεί και αυτόματα, το αναγνωρίζει, αλλά τη γλώσσα που θέλουμε να γίνει μετάφραση έχει πάρα πολλές γλώσσες, το διαλέγουμε από εδώ πάνω. Οπότε εδώ πέρα βάζουμε ελληνικά και εδώ πέρα διαλέγουμε αγγλικά. Έχει ως προτελεμμένα ελληνικά, ελληνικά, ιδανικά. Οπότε βρήκεμε ότι λέγονται Crusades. Πηγαίνουμε πάνω στο Crusades, πατάμε δίξη-κλικ και αντιγραφή. Πηγαίνουμε μετά στο Flick, στο κενό του Flick, θα κάνουμε επικόλυση. Ή μπορούμε να το γράψουμε και το Crusades εκεί πέρα. Και το πατάμε ένα Ender. Και εδώ πέρα το γράφουμε, το Crusades, ή το κάνουμε επικόλυση. Δίξη-κλικ και επικόλυση. Πατάμε το Ender. Ωραία. Οπότε επειδή έχει διαφορετικό αλγόριθμό, μπορεί να μας βάλει και διαφορετικές φωτογραφίες πάνω-πάνω. Ένας άλλος τρόπος για να βρίσκουμε φωτογραφίες πέρα από το Google εικόνες είναι και το Flick. Αλλά χρειαζόμαστε τα γλυκά. Πάμε να κάνουμε μόνοι μας τώρα μια ακόμα αναζήτηση. Ελληνική αρχαιότητα. Πάμε να βρούμε φωτογραφίες και την ελληνική αρχαιότητα. Στο Flick πάλι. Πάλι εδώ. Για να δούμε πώς είναι η λέξη ελληνική αρχαιότητα στα γλυκά. Ωραία. Το βρήκαμε. Είναι ancient Greek. Το παίρνουμε αυτό όλο. Το επιλέγουμε. Από το τέλος καλύτερα με το επιλέγεις προς την αρχή. Είναι καλύτερο. Τώρα δεν το επέλεξες. Επέλεξες πάρα πολλά πράγματα. Πάνε δεξί. Αντιγραφή. Στο Φιλίδι τουях presence. έέστε gleichzeitig από τη Βιβλιοθήκη. Πεם λες ακόμα. Ονταγė μ Zone D θα τελειώθηκε. Μαθαίνει πως είναι και το θλίχ. Ένας άλλος τρόπος είναι αλλαγτικός. Τώρα, το δεύτερο πιο σημαντικό τρόπο, μετά την Google, είναι το πιο σημαντικό. Αυτό είναι το πιο σημαντικό τρόπο. Αυτό είναι το πιο σημαντικό τρόπο. Αυτό είναι το πιο σημαντικό τρόπο. Αυτό είναι το πιο σημαντικό τρόπο. Το δεύτερο πιο σημαντικό τρόπο, μετά την Google... Όχι, έκανα λάθος, ναι. Μια άλλη μηχανή αναζήτησης είναι το WordCard, το οποίο είναι όμοιο με το Google Scholar, το οποίο, κι αυτό μπορεί να υποθέτει γνώση καλής από τη δική σας γλώσσα, και φυσικά δεν θα το δούμε όπως δεν θα δούμε και το Google Scholar. Και το δεύτερο μεγαλύτερο, μετά την Google, είναι η Wikipedia. Τι είναι η Wikipedia? Η Wikipedia, ή βιχαπέδια στα ελληνικά, είναι μια εγκυκλοπαίδια, η οποία είναι κατασκευασμένη από εθελοντές. Ο καθένας μπορεί να πάει και να γράψει και να ανανεώσει, ή να συντηρώσει, ή να ξεκινήσει ένα καινούργιο λήμμα. Εγώ συγκεκριμένα, σαν μετατυχιακός φοιτητής, έχω κάνει αρκετά πράγματα μέσα στη Wikipedia. Φυσικά, όλα αυτά εδώ που γράφονται, υπάρχει μια ολόκληρη ομάδα ερευνόλογων πίσω, οι δικοί άνθρωποι, οι οποίοι ελέγχουν την ορθότητα και την εγκυρότητα των πληροφοριών. Δηλαδή, δεν μπορούμε να μπαίνουμε μέσα και να γράψουμε φυσικές, και αυτές τις φυσικές αύριο να ξαναγούμε και να τις δούμε. Όλα αυτά θα ελεγχθούν. Και φυσικά θα σβηστούν. Πάμε να δούμε τώρα πώς γίνεται το μέθοδος αναζήτησης Wikipedia. Πάμε. Άμα ξέρουμε το site της Wikipedia, καλώς. Άμα δεν το ξέρουμε, πηγαίνουμε στην Google πάλι και γράφουμε Wikipedia ή Δικηπαίδεια. Μας βγάζει Δικηπαίδεια και μπαίνουμε στην Δικηπαίδεια. Βλέπεις το πρόβλημα του Βασιλιά. Βλέπεις το πρόβλημα του Βασιλιά. Βλέπεις το πρόβλημα του Βασιλιά. Βλέπεις το πρόβλημα του Βασιλιά. Βλέπεις το πρόβλημα του Βασιλιά. Βλέπεις το πρόβλημα του Βασιλιά. Βλέπεις το πρόβλημα του Βασιλιά. Βλέπεις το πρόβλημα του Βασιλιά. Βλέπεις το πρόβλημα του Βασιλιά. Βλέπεις το πρόβλημα του Βασιλιά. Στα ελληνικά, γιατί ο βύρος κατάφερε, θα νικήσει, αλλά είχε πολλές απώλειες, γιατί είχε πάρα πολλούς σχεσιόμετρες και κλειδίστηκε με πολλές απώλειες. Λοιπόν, τι κάνουμε. Έχουμε, όπως σε όλα τα site, μία αναζήτηση πάνω δεξιά και γράφουμε αυτό που ψάχνουμε. Τώρα, μαζί, θα ψάξουμε πληροφορίες για τον Κολόμπ. Τι ήταν ο Κολόμπς. Ήταν ερευνητής, εξερευνητής. Ήταν ερευνητής, εξερευνητής. Ήταν ερευνητής, εξερευνητής. Ήταν ερευνητής, εξερευνητής. Ήταν ερευνητής, εξερευνητής. Ήταν ερευνητής, εξερευνητής. Ήταν ερευνητής, εξερευνητής. Ήταν ερευνητής, εξερευνητής. Ήταν ερευνητής, εξερευνητής. Ήταν ερευνητής, εξερευνητής. Ήταν ερευνητής, εξερευνητής. Ήταν ερευνητής, εξερευνητής. Ήταν ερευνητής, εξερευνητής. Ήταν ερευνητής, εξερευνητής. Ήταν ερευνητής, εξερευνητής. Ήταν ερευνητής, εξερευνητής. Ήταν ερευνητής, εξερευνητής. Ήταν ερευνητής, εξερευνητής. Ήταν ερευνητής, εξερευνητής. Ήταν ερευνητής, εξερευνητής. Ήταν ερευνητής, εξερευνητής. Ήταν ερευνητής, εξερευνητής. Ήταν ερευνητής, εξερευνητής. Ήταν ερευνητής, εξερευνητής. Ήταν ερευνητής, εξερευνητής. Ήταν ερευνητής, εξερευνητής. Ήταν ερευνητής, εξερευνητής. Ήταν ερευνητής, εξερευνητής. Ήταν ερευνητής, εξερευνητής. Ήταν ερευνητής, εξερευνητής. Ήταν ερευνητής, εξερευνητής. Ήταν ερευνητής, εξερευνητής. Ήταν ερευνητής, εξερευνητής. Ήταν ερευνητής, εξερευνητής. Ήταν ερευνητής, εξερευνητής. Ήταν ερευνητής, εξερευνητής. Ήταν ερευνητής, εξερευνητής. Ήταν ερευνητής, εξερευνητής. Ήταν ερευνητής, εξερευνητής. Ήταν ερευνητής, εξερευνητής. Ήταν ερευνητής, εξερευνητής. Ήταν ερευνητής, εξερευνητής. Ήταν ερευνητής, εξερευνητής. Ήταν ερευνητής, εξερευνητής. Ήταν ερευνητής, εξερευνητής. Ήταν ερευνητής, εξερευνητής. Ήταν ερευνητής, εξερευνητής. Ήταν ερευνητής, εξερευνητής. Ήταν ερευνητής, εξερευνητής. Ήταν ερευνητής, εξερευνητής. Ήταν ερευνητής, εξερευνητής. Ήταν ερευνητής, εξερευνητής. Ήταν ερευνητής, εξερευνητής. Ήταν ερευνητής, εξερευνητής. Ήταν ερευνητής, εξερευνητής. Ήταν ερευνητής, εξερευνητής. Ήταν ερευνητής, εξερευνητής. Ήταν ερευνητής, εξερευνητής. Ήταν ερευνητής, εξερευνητής. Ήταν ερευνητής, εξερευνητής. Ήταν ερευνητής, εξερευνητής. Ήταν ερευνητής, εξερευνητής. Ήταν ερευνητής, εξερευνητής. Ήταν ερευνητής, εξερευνητής. Ήταν ερευνητής, εξερευνητής. Ήταν ερευνητής, εξερευνητής. Ήταν ερευνητής, εξερευνητής. Ήταν ερευνητής, εξερευνητής. Ήταν ερευνητής, εξερευνητής. Ήταν ερευνητής, εξερευνητής. Ήταν ερευνητής, εξερευνητής. Ήταν ερευνητής, εξερευνητής. Ήταν ερευνητής, εξερευνητής. Ήταν ερευνητής, εξερευνητής. Ήταν ερευνητής, εξερευνητής. Ήταν ερευνητής, εξερευνητής. Ήταν ερευνητής, εξερευνητής. Ήταν ερευνητής, εξερευνητής. Ήταν ερευνητής, εξερευνητής. Ήταν ερευνητής, εξερευνητής. Ήταν ερευνητής, εξερευνητής. Ήταν ερευνητής, εξερευνητής. Ήταν ερευνητής, εξερευνητής. Ήταν ερευνητής, εξερευνητής. Ήταν ερευνητής, εξερευνητής. Ήταν ερευνητής, εξερευνητής. Ήταν ερευνητής, εξερευνητής. Ήταν ερευνητής, εξερευνητής. Ήταν ερευνητής, εξερευνητής. Ήταν ερευνητής, εξερευνητής. Ήταν ερευνητής, εξερευνητής. Ήταν ερευνητής, εξερευνητής. Ήταν ερευνητής, εξερευνητής. Ήταν ερευνητής, εξερευνητής. Ήταν ερευνητής, εξερευνητής. Ήταν ερευνητής, εξερευνητής. Ήταν ερευνητής, εξερευνητής. Ήταν ερευνητής, εξερευνητής. Ήταν ερευνητής, εξερευνητής. Ήταν ερευνητής, εξερευνητής. Ήταν ερευνητής, εξερευνητής. Ήταν ερευνητής, εξερευνητής. Ήταν ερευνητής, εξερευνητής. Ήταν ερευνητής, εξερευνητής. Ήταν ερευνητής, εξερευνητής. Ήταν ερευνητής, εξερευνητής. Ήταν ερευνητής, εξερευνητής. Ήταν ερευνητής, εξερευνητής. Ήταν ερευνητής, εξερευνητής. Ήταν ερευνητής, εξερευνητής. Ήταν ερευνητής, εξερευνητής. Ήταν ερευνητής, εξερευνητής. Ήταν ερευνητής, εξερευνητής. Ήταν ερευνητής, εξερευνητής. Ήταν ερευνητής, εξερευνητής. Ήταν ερευνητής, εξερευνητής. Ήταν ερευνητής, εξερευνητής. Ήταν ερευνητής, εξερευνητής. Ήταν ερευνητής, εξερευνητής. Ήταν ερευνητής, εξερευνητής. Ήταν ερευνητής, εξερευνητής. Ήταν ερευνητής, εξερευνητής. Ήταν ερευνητής, εξερευνητής. Ήταν ερευνητής, εξερευνητής. Ήταν ερευνητής, εξερευνητής. Ήταν ερευνητής, εξερευνητής. Ήταν ερευνητής, εξερευνητής. Ήταν ερευνητής, εξερευνητής. Ήταν ερευνητής, εξερευνητής. Ήταν ερευνητής, εξερευνητής. Ήταν ερευνητής, εξερευνητής. Ήταν ερευνητής, εξερευνητής. Ήταν ερευνητής, εξερευνητής. Ήταν ερευνητής, εξερευνητής. Ήταν ερευνητής, εξερευνητής. Ήταν ερευνητής, εξερευνητής. Ήταν ερευνητής, εξερευνητής. Ήταν ερευνητής.