Παρουσίαση του Open Knowledge Greece (Βιβλιοθήκη ΑΠΘ - AUTh Library, 2021)
: Ονομάζομαι Χαράλμπος Μπράτσας και είμαι Πρόεδρος του Ιδρύματος Ανοιχτής Γνώσης Ελλάδας. Το Ίδρυμα Ανοιχτής Γνώσης είναι ένας διεθνής μη κερδοσκοπικός οργανισμός που δραστηριοποιείται στην ανοιχτή πρόσβαση, στα ανοιχτά ευδομένα και στην ανοιχτή γνώση. Ανοιχτή πρόσβαση στα διεθνή περιοδικά για την ανοιχτή επιστήμη και όχι μόνο στην τέχνη, στο πολιτισμό ως εργαλείο ευδραστητοποίησης και ενεργοποίησης των πολιτών. Ανοιχτή πρόσβαση σε δεδομένα ενισχύοντας την ανοιχτή γνώση, έτσι ώστε η γνώση να είναι δύναμη για όλους και όχι για τους λίγους. Το Ίδρυμα Ανοιχτής Γνώσης συμμετέχει στην Παγκόσμια Εβδομάδα Ανοιχτής Πρόσβασης, όπου σε ενεργασία με τη Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης του Αριστοτελίου Πανεπιστημίου της Σαλονίκης, έχει διοργανώσει ημερίδες και σεμινάρια προβάλλοντας την αναγκαιότητα της ανοιχτής πρόσβασης σε επιστημονικά περιοδικά και στηρίζοντας την ανοιχτή επιστήμη, ενημερώνοντας ταυτόχρονα για το κίνδυνο της ψεύτικης επιστήμης μέσω των αναπακτικών περιοδικών. Η ανοιχτή πρόσβαση σε επιστημονικά περιοδικά και σε ανοιχτά δεδομένα δεν έχει μόνο τα προφανή ωφέλη για τους νέους επιστήμονες και ερευνητές στον ακαδημαϊκό χώρο, αλλά βοηθάει στη διασύνδεση του ακαδημαϊκού χώρου με το επιχειρήν. Μια επιχείρηση, ένας επαγγελματίας που θέλει να καινοτομεί, πρέπει να έχει τα εργαλεία και τη γνώση μέσω της ανοιχτής πρόσβασης και των ανοιχτών δεδομένων και της ανοιχτής επιστήμης.