Διάλεξη 9 / Διάλεξη 9 / σύντομη περιγραφή - Κοτζαμανίδης Χρήστος (ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, 2015)
σύντομη περιγραφή: Λοιπόν, πού καταλήγουμε με τις δύο σχολές. Η μία σχολή λέει, παίρνουμε το παιδί από πολύ μικρό και το εξειδικεύουμε σταδιακά, όχι από τη μία στιγμή στην άλλη, σε ένα άθλημα. Άρα ουσιαστικά το παιδί δοκιμάζει τις τύχες του, το ταλαντούχο, σε ένα άθλημα. Και η δεύτερη σχολή λέει, το παιδί δοκιμάζει τις τύχες του, το ταλαντούχο, σε ένα άθλημα. Το παιδί δοκιμάζει τις τύχες του, το ταλαντούχο, σε ένα άθλημα. Και η άλλη που λέει, σιγά ρε παιδιά, ας το πείτε να κάνει το γουστάρι. Και θα περάσει και από ένα, και από δύο, και από τρία άθλημα. Και τα δύο είναι πετυχημένα. Ποιο επιλέγουμε αυτό που ταιριάζει περισσότερο στην ψυχολογία του παιδιού. Ποιο είναι το βασικότερο στοιχείο. Δε διάζουμε την ψυχή του παιδιού. Don't twist children's sobriety. Πάτε ακούστε το τραγούδι της Αννίτα Γκραμ. Don't twist my sobriety. Και πρέπει να το φανώσουμε στο παιδί. Το παιδί είναι βασιλιάς. Και πρέπει να μείνει ο σωτός βασιλιάς. Δεν το φωνάζουμε, δεν το πιάζουμε, δεν το εκβιάζουμε. Δεν θα πετυχούμε τίποτα με αυτά. Θα είναι σαν τον Τζόνι, ο οποίος στα δεκατρία του έπαιζε heavy metal. Κατευθείαν heavy metal έπαιζε. Δεν έπαιζε, ξέρω, rock'n'roll. Πήγα θέως σε heavy metal. Έτσι. Και πρέπει να γίνουμε και λίγο σουριαλιστές. Με την έννοια που σας εξήγησα. Για να μπορούμε να βγάζουμε αυτά που είναι κρυμμένα μέσα στα τρεις βαθά της ψυχής του παιδιού. Για να νιώθει χαλαρά μας βγάζει τον εσωτερικό του κόσμο. Και εμείς δεν το σεβόμαστε. Αυτόν τον κόσμο. Και να τον κονακεύουμε. Λοιπόν. Υπάρχει περίπου ένας έφυγος αθλητής να εστερίσει ένα άθλημα. Ή θέλει να εγκαταλείψει το άθλο που προπονείται. Τότε θα το στρέψουμε σε κανένα άλλο άθλημα. Τι μας ενδιαφέρει να μην χαθεί από τον αθλητισμό. Όχι να το χάσουμε εμείς. Να μην χαθεί από τον αθλητισμό. Αυτή η λογική πρέπει να αλλάξει και τη δομή του συλλόγου. Ένας συλλόγος πρέπει να προσφέρει πολλά ερεθίσματα. Θυμηθείτε το παράδειγμα της συμπάγευα. Από τα αθλήτρια κάποιας γυμναστικής έγινε παγκόσμια πρωταρλήτρια και Ολυμπιονίκης στο Επικοτόκο. Και δεν είναι η μοναδική. Δεν είναι η μοναδική. Αυτά είναι ερωτήματα που θα τα λύσετε εσείς. Σας είπα το μάθημα αυτό είναι εμπειρικό. Δεν είναι μάθημα παιδίου. Εσείς θα αποφασίσετε σε αυτά τα ερωτήματα που θα κάνετε. Τώρα, για να μην χαθεί από τον αθλητισμό, τώρα, για να κάνουμε κάποιο πρωταρλήτη πρέπει να σχεδιάσουμε και το μακρόχρονο πλάνο προετοιμασίας του. Και δεν είναι καθόλου σίγουρο αυτό που θα σχεδιάσουμε και θα προπονήσουμε ότι θα βγάλει και θα αναδείξει το ταλέντο έτσι. Οι πιθανότητες είναι σχετικά μικρές. Ο δρόμος για την κορυφή είναι δύσκολος. Έστω κι αν αυτό το παιδί που θα διαλέξουμε θα είναι μέσα στο 10% των καλύτερων παιδιών όταν το πρωτοδιαλέξαμε. Έχουμε το νετήσιο σχεδιασμό. Διαβάστε το καλά αυτό. Για να είμαστε σίγουροι ότι αυτό θα περπατήσει, θέλει συνεχή αξιολόγηση. Γι' αυτό το δεύτερο σχέδιο που σας σήκει σήμερα είναι όλες τις συμμοφές αξιολόγησης που θα χρειαστεί να τις εφαρμούσετε. Δεν μπορώ να λέω κάτι αξιολόγησης, όταν λέω τι σόι αξιολόγηση είναι αυτή. Τώρα, οργάνωσης οξιοποίησης στο ΛΕΠΟ. Κλειστό Αθλητικό Σχολείο, Μυκτός Σύστημα Σωματιακή Ανάπτυξη. Αυτό ήταν το κατεξουχήν σύστημα της παλεποτέ Σοβετικής Αυτοκρατορίας. Για εκείνο το κοινωνικό σύστημα ήταν καλό, διότι η διαπεδαγώγηση του σύστηματος ήταν ότι το παιδί ανήκει στην κοινωνία, κατά πρώτος το λόγο και δεύτερον ανήκει στην οικογένεια. Άρα το κάτι πρέπει να μεγαλώνει εκτός οικογενείας. Θεωρητικά κατά την άποψή μου είναι φοβερά ελκυστικό. Πρακτικά δεν περπατάει. Στην πράξη δεν περπατάει. Και έτσι όταν επιχειρήθηκα να γίνουν προσεγγίσεις σε αυτό το θέμα, στις δυτικές χώρες που έχουν άλλη ανάπτυξη, άλλου είδους κοσμοαντήληψη, άλλου είδους κοσμοθεωρίες, δεν περπάτησε. Τι περπάτησε το δεύτερο και το δεύτερο. Το παιδί θα μεγαλώνει μέσα στο σπίτι και θα προπονιέται σε ειδικό προπονιτικό κέντρο. Τώρα, προπονιτικά ερωτήματα τώρα. Γενική ή δική προετοιμασία. Θα ξεκινήσουμε το παιδί κατευθείαν με τις απαιτήσεις του αγωνισμού, ή θα κάνουμε κάτι γενικά μάνα. Φυσική κατάσταση ή τεχνικότακτική προετοιμασία. Τι θα προηγηθεί. Αν είστε σωστή επαγγελματίας, γιατί βλέπετε ότι μιλάω πάλι με την εμπειρική προσέγγιση. Είναι καθαρά προπονιτική διαδικασία και δεν είναι γνώση πεδίου. Θα βάλονται άλλες τρεις θέσεις. Εγώ σε έβαλα το μήνυμο. Αυτά που είναι γραμμένα εδώ είναι το μήνυμο. Υπάρχει μια κατηγοροποίηση των αθλημάτων όσον αφορά τα ερωτήματα, του πότε ξεκινάει η προετοιμασία. Και σε όλα τα αθλημάτα υπάρχουν τέσσερα στάδια. Ένα γενικαιωμένο στάδιο, σύναλλα τέσσερα. Υπάρχει μια κατηγοροποίηση των αθλημάτων. Τέσσερα στάδια. Ένα γενικαιωμένο στάδιο, σύναλλα τέσσερα. Το κάθε στάδιο κρατά δύο χρόνια. Και βλέπουμε ότι τα εκκληκτικά θλίματα ανοίγονται στα 8-9 χρόνια. Συμπίπτει περίπου με το σχήμα που σας έδειξα και το πότε ξεκινάνε οι επιλογές των παιδιών. Και είχε μια ζώνη 8-11 χρόνια. Όλοι λένε πρέπει να ξεκινήσει η προετοιμασία κάτω από τα 12 χρόνια. Λοιπόν, στα εκκληκτικά θλίματα είναι 8-9, στα αντοχής είναι 9-11. Τεχνικής που πολύ νωρίς. Ποιοι ανταγωνίδες τα τεχνικής, οι γυμναστικές και οι κολυμίς. Ποιοι ανταγωνίδες τα τεχνικής πλέον. Κοίταξε τώρα, κάνε μια συγκριτική ανάλυση. Είσαι η τεχνική του ποδοσφέρου τώρα, είσαι η τεχνική της οργάνω δυναστικής. Αφού είσαι εκεί, εκεί κρίνεσαι στη λεπτομέρεια. Να πάρουμε την κολύμιση, αν δεν είσαι στη καλή τεχνική, είσαι τελειωμένος. Τι είπαμε, τι επηρεάζει την αντοχή, η δρομική, η τεχνική. Ενώ στις αγροπεδίας μπορείς την έλλειψη της τεχνικής να την καλύψεις με την τακτική σου συμπεριφορά, ή να την καλύψεις με τη φυσική σου κατάσταση, στα αγωνίσματα της οργάνω δυναστικής και της κολύμισης, η τεχνική είναι ιδιαίτερα, πρέπει να φτάσει στα ιδανικά επίπεδα. Διότι κάθε χεριάς στην κολύμιση είναι και εξοικονόμηση ενέργειας όταν έχει εκτελεί τόσο σωστά, ή σπατάλλη ενέργειας όταν έχει εκτελεί τόσο σωστά. Και βλέπουμε το παράδειγμα της πληρωματικής προπόνησης. Γιατί βελτιώνει η πληρωματική προπόνηση την αντοχή, διότι βελτιώνει τη δρομική οικονομία. Όλα απαιτούν τεχνική, αλλά τα θέματα αυτά είναι σχετικά, δεν είναι απόλυτα, δεν είναι τα χωρίς συνικατήχη, που είναι πιο πολλοί που είναι πιο λίγο. Και από κει και πέρα, ανα δύο έτη διέχονται διάφορα στάδια. Το στάδιο της ασκικής εξειδίκευσης, της διάμεσης εξειδίκευσης και σταδιακά μπαίνουμε στην φάση που η προπόνηση ταυτίζεται με τους ενήλικες. Τώρα, η δυσκολία είναι, ποια θα είναι τα περιχώρημα της προπόνησης που θα βάλουμε αναστάδιο. Εγώ θα σας πω πολύ γενικά πράγματα, τα υπόλοιπα είναι δικιά σας ικανότητα. Τα υπόλοιπα είναι δικιά σας ικανότητα, κανένα δεν είναι μάγος, κανένα δεν είναι σοφός, θα κάνεις αυτό. Αυτό το λέγαν οι Σοβετικοί με τα ενιαία προγράμματα τους. Και ο προπονητής είχε λίγες, λίγα περιθώρια, γιατί ήταν πολύ μελετημένα, λέγαν οι Σοβετικοί. Από τα 14 χρόνια μέχρι τα 24, η επίδοση του ψηλού επένδοαθλητή στα εκατό μετά δεν λιώνεται σε ένα δευτερόλεπτο. Εάν στα 14 χρόνια δεν έκανες 11 δευτερόλεπτα, σπάνια να φτάσεις στα 10 δευτερόλεπτα. Άρα δεν γινόσεις σπρίντερ. Και λένε, από τα 14 δεν μπορείς να γίνεις σπρίντερ, αλλά με τη νεκρικότητα που έχεις μπορείς να γίνεις τι? Ένας καλός άλτης. Καταλαβαίνετε γιατί έχει σημασία η γενικευμένη προτιμασία μέχρι τα 15-16 χρόνια, να έχουμε ένα περιθώριο, να στρέψουμε εύκολα το να δείτε από μια κατηγορία αθλημάτων σε κάποιο άλλος. Γιατί μια επίδοση 10 και 2 στα 100 μέτρα, ένα σπρίντερ τον απογειώνει στα 8 μέτρα. Μόνο η ταχύτητά του. Κατανοητό? Λοιπόν, τώρα εδώ έχουμε μια πρόταση. Μου άρεσε αυτό το σχήμα από το βιβλίο του Λέτσαρντα, το οποίο το πέρανε στη προπονητική κάποτε. Λοιπόν, τι λέει στα πρώην μας τάδια, φυσική κατάση, τεχνική και ταχτική. Ελάξει ταχτική, περισσότερο τεχνική, περισσότερο θεσική κατάση. Αλλά τι εννοεί όμως ως φυσική κατάση ειδοποιητής, τι εννοεί, λέγε, επιδεξιότητα, επιδεξιότητα, κυρίως επιδεξιότητα, κυρίως ένα πλούτεμα της κινητικής κουλτούρας του παιδιού. Να ξέρει όσο πολύ περισσότερα πράγματα. Να είναι έτοιμο μετά να πάει σε οποιοδήποτε άλλο άθημα φάνη οτι είναι καλύτερο. Τεχνική, δηλαδή, έχεις τώρα συγκολύντιση, θα του κάνεις τεχνική μόνο το ελεύθερο, γίγαντες συγκολύντισης θα τα μάθεις και τα τέσσερα τα στήνια και για πολλά χρόνια θα του μαθαίνεις και τα τέσσερα τα στήνια. Μέχρι να βγει ότι αυτό το παιδί κάνει μάλλον για αντοχές, ενώ αυτός κάνει για σπρίντ. Προσέξτε πώς γίνεται η επεξεργασία του ταλέντου. Α αυτός κάνει για σπρίντ, ναι αλλά σπρίντ τι? Ελεύθερο, υπτίο, πρόστιο. Άρα για να το πω αυτό το πράγμα εγώ είμαι σίγουρος ότι το έχω μάθει όλα τα βασικά στοιχεία της τεχνικής των συγκεκριμένων αθλημάτων. Δεν ξέρω για το παιδί. Ρουφάει γρήγορα να τύει. Την αδρή εκτέλεση. Δεν μπορεί να εκτελέσει λεπτομέρειες. Γι' αυτό και η κύρια μέθοδος στο παιδί είναι ποια? Η ολική μέθοδος. Από τα 12 και μετά το παιδί τελειοποιεί αυτό που έχει μάθει. Πολύ καλύτερα από το νεότερο το παιδί. Δεν μπορεί να μάθει με τόσο μεγάλη ευφύερεια, έχει όμως την ευφύερεια τι να κάνει. Να τελειοποιήσει αυτό που έχει μάθει. Τότε θα μπορούμε στην θυματική τεχνική. Παίρνουμε ένα κομμάτι της τεχνικής μετά το εκτελεί καλά και το διορθώνει. Άρα πολύ βασικά και αδράστηχια τεχνικής να είναι το παιδί ενήμερον ότι εγώ έμαθα και τα τέσσερα στυλ και τα κολυμπό και μπορεί να τα μάθει. Εντάξει. Του είδα με την ίδια λογική θα πάμε στην ολόκληρη νοημαστική. Θα περάσει από όλα τα θύματα. Πιστεύουν στα περισσότερα ανοιγματάσεις για αυτό. Βέβαια σε όλα. Δεν θα πεις τον 8χρονο παίξε πεντάρι και πεντάρι θα μάθει και playmaker και forward και οτιδήποτε. Εγώ όταν ήμουν τεχνικός σύμβουλος στον Απόλα Καλαμαγιάς και στον Άρη Θεσσαλονίκης, υποχρέωνα τους προπονητές να τους περνάει από όλες τις θέσεις και έβλεπα ότι σαφνικά πεντάρι ήταν ο πιο κοντός της ομάδας. Ποιο είναι το πλονέκτημα του παιδιού αυτού. Ότι έμαθε και τη θέση αυτήν και την ξέρει. Γιατί σε κάποια φάση θα βρεθεί με ένα ψιλοπέκτη κάτω από το καλά. Καλά. Άρα, τι του κάνει εγώ και την ώρα, τακτική σκέψη, κάτω μια προσποίηση και φύγε από την έμπνευση. Έχουμε πάντα κέρδι με αυτήν την διαδικασία. Γι' αυτό, στις κατηναμικές χώρες, τις θέσεις τις εξειδικεύουν μετά τα 16 χρόνια. Έτσι. Μετά τα 16 χρόνια. Στα διαρκά, θα φεύγει αυτήν την φυσική κατάση και τη θέση θα παίρνει η τεχνική. Πότε η τεχνική. Κυρίως μετά τα 12 χρόνια. Έτσι. Έχει μάθει γενικά. Ό,τι μπορούμε να τελειοποιήσουμε, το λυπούμε. Αλλά μετά τα 12 χρόνια, αυτό που έχει μάθει, το κάνουμε. Το τελειοποιούμε. Δεν μπορεί να μάθει αποτελεσματικά. Μπορεί να τελειοποιηθεί. Έλεγε κάποιος ότι η τεχνική μπορείς να τη βελτιώσεις με τόση επιτυχία, ώστε θα επιχειρήσεις με ένα σφυράκι να κρεμίσεις το συνικό τείχος, όταν το παιδί είναι ηλικιωθεί. Δεν μπορεί να μάθει, μπορεί να τελειοποιήσει. Έτσι. Και σταδιακά πάλι, θα μπει η προπόνηση φυσική κρατάση, εξειδικευμένα πλέον στο Άθλημα. Και εδώ μπαίνει εξειδικευμένα στο Άθλημα, γιατί εδώ πλέον πάμε στο δεύτερο στάδιο. Και θα πάρει και το ρόλο της και η τακτική. Εντάξει, στις μικρές ηλικίες, μέχρι τα 12 χρόνια, η τακτική δεν είναι αντικείμενο διδασκαλίας. Σε όλα τα αθλήματα και ειδικότερα και σε αυτά που απαιτείται πολύ ψηλή τακτική, όπως είναι τα ομαδικά αθλήματα, το τένις όπως είναι, το μπόξ κτλ κτλ. Διότι τώρα πάμε να δάξουμε το παιδί συγκρινά μοντέλα τακτικής, είναι σαν να τον κάνουμε αγωνιστικά βλάκα. Τα τακτική τι σημαίνει, η ικανότητα να προσαρμόζουμε στο χώρο, στο χρόνο και στην κατάσταση. Διότι κάθε κατάσταση σαν αγώνι ανθρωπεδιών δεν επαναλαμβάνεται προσφέρες μία δύο φορές είναι. Και μπορεί να κάνεις προπόνηση για να σου βγει μία, μία, 90 λεπτό ισοπαλία, ποιος αποφασίζει να κάνει τη μαγιά. Εκεί βγαίνουν οι μέσηδες, εκεί βγαίνουν οι προσωπικότητες, οι οποίοι μπορούν να λύσουν το πρόβλημα. Προβάλλοντας κυρίως την ατομική τους τακτική. Γιατί η τακτική έχει την ατομική τακτική, την τακτική της μήματος και την τακτική ομάδος. Τα ξέρετε αυτά τα πράγματα. Εδώ είναι ένα παράδειγμα που έγινε σε παιδάκια ηλικίας 6-12 χρόνια. Και αυτές οι δυο πρώτες στήλες, τα γράφω κιόλας, κάνανε εξειδικευμένη προπόνηση σε ένα άθλημα. Λίγες ώρες, πολλές ώρες. Λίγες ώρες σε πολλά αθλήματα, πολλές ώρες σε πολλά επίσταθλήματα. Βλέπετε την επίδραση αλτικότητας είναι καλύτερη στα παιδιά τα οποία δοκίμασαν την πολύπλευρη προτοιμασία. Η επιδεξιότητα ακόμη καλύτερα. Ευνοήσει και από την πολύπλευρη προτοιμασία και όχι από ένα αγώνισμα. Γιατί η πολύπλευρη προτοιμασία παρουσιάζει αυτή την ποιοτική διαφορά από την εξειδικευμένη. Κανένας δεν ξέρει. Να το απαντήσει με αφιέργεια. Το μόνο που θα σας πω από το απάγαγγελμα του εμπειριών που έχω είναι ότι φορτώνουμε μέσα τον εγκέφαλο με πολλά data. Ένας υπολογιστής ο οποίος έχει να επεξεγρασθεί πέντε φάιλς φτωχώς δηλαδή και ένας άλλος υπολογιστής που έχει χίλια φάιλς. Ποιος σου βρήκαν τα αθλήσεις, ο πρώτος ή ο δεύτερος. Μάλλον ο δεύτερος. Και μένουμε εκεί. Τώρα. Εδώ είναι διάφοροι προπονητικοί δείκτες και η αξία τους. Το ρώτημα που βάζουμε και όπως είδαμε στα προηγούμενα μαθήματα είναι ότι δεν υπάρχει κανένας προπονητικός στόδος που να μην μπορεί να καλλιεργηθεί και στην παιδική ηλικία. Πες δεν είναι. Αυτά δεν είπαμε. Όλα βελτιώνονται στο παιδί. Υπάρχει κάτι που δεν βελτιώνεται με την προπόνηση. Όχι. Αρχίζουν τώρα τα παιδαγωγικά ζητήματα. Μα είναι απαραίτητο να κάνω εγώ προπόνηση πλειομαντικής προπόνησης στον οχτάχρονο. Τι ξέρουμε από τη βιβλιογραφία. Και το τρέχνω το παιδί μπορεί να κάνει πλειομαντική προπόνηση. Και μάλιστα αρκεί δίνεια. Και μάλιστα αποφελεία το παιδί γιατί αυξάνει τη νοστική πυκνότητα. Άρα εγώ τώρα θα βάλω από 6 ετών το παιδί να κάνει συστηματική πλειομαντική προπόνηση. Είναι ρητορικά τα ερωτήματα. Άρα θα επιλέξουμε αυτό που είναι απαραίτητο να προπονήσουμε από παιδαγωγικής πλευράς. Έτσι. Αν δεν χρειάζεται να κάνουμε προπόνηση δύναμης με υψηλές εντάσεις είναι απαραίτητο όμως να κάνουμε προπόνηση αντοχής δύναμης. Γιατί είναι απαραίτητο το υπόβαθρο της δύναμης. Και όταν θα χρειαστεί βελτίωση δύναμης θα κάνουμε βελτίωση δύναμης. Για παράδειγμα στις αντοχές. Τι θα τη διώξω αερόβια προπόνηση, αναερόβια προπόνηση ή δρομική αντοχή στο πρώτο στάδιο. Δρομική αντοχή. Αν αρχίζω πλέον τώρα και βλέπω ένα παιδί που έχει προσανατορισμό για μεγάλες αποστάσεις τότε την αντοχή θα την κάνω πιο εξειδικευμένη θα την κάνω αερόβια προπόνηση. Ναι. Είναι πολύ δύσκολο. Πανεύκολο είναι. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούν να κάνουν να βελτιώσουν αερόβια τους ικανότητα. Η βιβλιογραφία το τεκμηριώνει. Στο παιδί βελτιώνεται και αερόβια ικανότητα με την έννοια της μέγιστης πρόληψης οξυγόνου και αερόβια προπόνηση. Είναι θέμα παιδαγωγικού ερωτήματος τι θα επιλέξεις. Έτσι είναι θέμα δικό σου. Χρειάζεται σε εκείνη τη φάση να κάνει αερόβια προπόνηση. Θα την κάνεις. Παιδάκια. Μα σημαίνει τροφή δεν δίνω. Εγώ δε θα σας πω κάντε ή μην κάνετε. Πάρτε υπόσχεσαι ότι όλα βελτιώνονται. Όλα βελτιώνονται. Σκεφτείτε τι είναι πιο απαραίτητοι να κάνουμε σε αυτήν την ηλικία. Διότι το χρόνο δεν είναι άπειρος, είναι επιπερασμένος. Αυτά είναι τα υπόλοιπα. Και βλέπετε τι λέω χαρακτηριστικά. Ομάδικη τακτική. Εφηβεία νούμερα δύο από δεκαέξι και πάνω. Πέκτης ο οποίος δεν είναι σε θέση να ξεπεράσει τον αντίπαλό του. Δεν μπορεί να γίνει μεγάλος πέκτης στο ποδόσφαιρο. Έτσι δεν είναι ένα γίγαντας. Δεν μπορείς να γίνεις δε παιδί μου. Διότι σε κάποια φάση τη λύσεις το πρόβλημα όταν θα μπλοκάρει. Θα τη δώσεις ο μέσος που θα περάσεις και έναν και δύο και τρεις. Εγώ είδα στην Ατλέτικο πώς πέρασε από τη γραμμή του πλάγιου τρεις αντιπάλους. Τρεις δεν ήτανε. Τι ήταν τρεις γύρω του, τον είχαν στριμώξει στη γραμμή του. Τους πέρασε και τους τρεις, πέρασε καν και ο άλλος, έβαλε το ίδιο σκούνι ή έκανε πάση. Ο ίδιος. Αν θέλεις και τις προσωπικότητες που να λύνουν τα γενικεμένα τα προβλήματα με τις προσπάθειες τους, έτσι. Αυτό όμως για να γίνει θα πρέπει να το καλλιεργείς από πάρα πολύ νωρίς. Και όταν αυτό θα εικοδομηθεί, θα έχεις πέκτες προσωπικότητες που μπορούν και κάνουν σωστές επεμβάσεις κτλ. Τότε θα κάνεις και ένα δρόσχεδιο, θα πας 4-3-3, 4-2-1, 200 στήματα εκ των ποδοσφών τώρα. Είναι πολύ εύκολο να τα οικοδομήσεις, δεν είναι δύσκολο. Αν ο παίκτος έχει την απαραίτητη τεχνική και ατομική, τεχνικοτακτική προετοιμασία. Βλέπετε τι λέω, ατομική τεχνική και ατομική τεχνικοτακτική. Τι σημαίνει ατομική τεχνική, ότι θα κάνουν το σουμ πάρα πολύ καλά. Τι σημαίνει ατομική τακτική ικανότητα, πως θα το χρησιμοποιήσουν αυτό το σουμ καλύτερα. Διότι το γκόλ δεν μπαίνει μόνο με βολέ, μπαίνει και με πλασεδάκι, μπαίνει και με κεφαλτσάκι κτλ κτλ κτλ. Να τακτική. Ποιος είπε δεν κάνουμε τακτική στα παιδιά. Κοιτάξτε πάνω, κάτω, δεν είναι μια ποδόσφαιρο. Μια τακτική κατάσταση στο ποδόσφαιρο. Πάσα πλάγια και το ερωτηματικό πως θα την κάνω τώρα. Θα κάνω σέντρα στην άλλη μεριά, θα κάνω σέντρα στο κέντρο, αλλά πρέπει να επιλέξω. Τι πάσα θα κάνω και σε σπίτι θα την κάνω. Πάνω τα παιδιά τα βάζουν και προς τον κορό εδώ. Και βάζω μια στιγμή περιορισμούς. Στον ίδιο χώρο δεν θα είναι παραπάνω από δυο άτομα. Γιατί, αν βάλετε τα παιδιά που παίζουν κορό εδώ θα δείτε ότι όλα συγκεντρώνται γύρω από την πάδα. Τακτική, οικοδόμηση τακτικής σκέψη να τα κάνω τι, να καταλαβαίνω όλο το χώρο, το προσφερόμενο χώρο. Τακτική σκέψη είναι να κινούνται γρήγορα εκεί που πάρκει κενό. Τακτική σκέψη είναι να το κάνω να κάνει προσπίσεις χωρίς μπάλα και να πασάρει. Εγώ τους βάζω περιορισμούς άλλους περιορισμούς. Θα πασάρεις με τρία βήματα. Είμαι παραστηριμμένος από χάτου. Θα τους λέω με δύο βήματα. Θα τους λέω με ένα βήμα. Θα τους λέω μετά να κάνετε πάσα όσο είστε στον αέρα. Είναι η πιο δύσκολη περίπτωση. Έτσι, θα πέσεις κάτω και πάλι θα φύγει από τα χέρια σου. Τι υποχρεώρεις τους παίκτες σου να κινούνται, να παίζουν χωρίς μπάλα για να πλησιάρθουν. Διαφέρει αυτή η κατάσταση με αυτή την κατάσταση. Ουσιαστικά πουθενά. Πουθενά. Δεν τον εγκλωβίζω εδώ όμως. Τον απελευθερώνω εδώ. Κοιτάξτε τώρα. Βασική προϋπόθεση είναι στο μοντέλο του μακροχρονοσχεσμού η σταδιακή αύξηση της ποσότητας επιβάρισης. Δηλαδή, στον κρουπ που είναι 7-8 χρονών, εξηγήσαμε γιατί το κρουπ πρέπει να είναι δύχρονο. Δεν το εξηγήσαμε. 7-8 χρονών δεν έχουν διαφορά απόδοσης. Το 7 με το 9 έχει. Το 8 με το 9 δεν έχει. Άρα βλέπουμε. Συγχνώται από προπόνηση δύο τρεις φορές την εβδομάδα. Διάκαια προπονητικής μονάδας 60 λεπτά. Μίληση προπόνησης 8 με 10. Συνολική της επιβάρισης 120 ώρες. Πάμε δίπλα. 9 με 10. 13, 4, 60, 90, 10, 200. Δε βλέπουμε μια σταδιακή αύξηση. Πάμε παραδίπλα. 4 με 5 φορές την εβδομάδα. 120. 10, 400. 13, 14. Με μια τέτοια αναλογία φτάνουμε σε μια αιτήση επιβάρισης 880 χρονών. Η οποία ξεκίνησε από 120 ώρες. Γίνεται αυτό στη χώρα μας, στους σωματικούς οργανισμούς. Δεν γίνεται. Ναι, ένα μήνυμα που πρέπει να διορτώσουμε. Συνολικά συγκίνησε. Ναι, μέχρι τα 12. Μόλις αρχίσει το Λύκειο χαιρέταμε στον πλάτανο. Γι' αυτό κάτι χρειάζεται να μεταρρυθμιστεί στο εκπαιδευτικό σύστημα για να μπορεί να τα επεξεύσουμε. Κάτι πρέπει να γίνει. Τα τα και όλα αυτά αποδείχθησαν ότι δεν εξυπηρετούν, διότι οι συνάδικοι γυναστές που πάνε τους νοιάζει μόνο να παίρνουν θέση, να παίρνουν τα χρηματάκια τους και να το γράφουν στα παλιά τους τα βούτσια. Και γιατί αυτοί οι οποίοι δεν προσπαθούν να πάρουν δεστατάτ, το υπόνομα έχουν δεστατάτ. Άρα, να λύγεις, βάζουμε τα χέρια μας και βγάζουμε τα μάτια μας. Και έχουμε ένα κράτος που σφυρίζει, πλέφικα, δεν το νοιάζει. Δεν το νοιάζει. Επειδή έχω δουλέψει σε όλα αυτά τα προγράμματα και έχω εμπειρίει αυτό που σας λέω είναι το μοντέλο μακρόχρονος σχεδιασμός που είχαμε στο γάτο. Που βασίστηκε στη δακτουρκή διατρεπή που έκανα, στην πρώτη δακτουρκή μου διατρεπή. Άρα, μια σταδική άφηση της επιβάρεσης. Εδώ θα μπορούσαμε να βάζουμε και τα προσοστά τεχνικής, τακτικής, φυσικής κατάστασης. Η Σοβρετική Σχολή είχε και κατανομή των ορών αντοχής, κατανομή ορών δύναμη. Πολύ λεπτυμονιακό, αλλά πολύ αποπληκτικό. Δεν άφηνε περισσότερα πολλά να αυτοενεργήσεις. Ήταν γραφειογραφτικό, υπερβολικό, γιατί ήταν γραφειογραφτικό και το κοινωνικό σύστημα. Κοινωνικό σύστημα. Λοιπόν, να, ένα σοβιετικό μοντέλο. Αθλητικού σχολείου. Ξεκινάει με 100-250 ώρες από ηλικίες 8-14 χρόνων και φτάνει μετά τα 20 χρόνια στις 1200-1400 ώρες. Και βλέπετε το κομμάτι της γενικής προετοιμασίας, της επικουρικής προετοιμασίας και της ειδικής προετοιμασίας. Βλέπετε ότι στην ηλικία άνω των 20, το 65% αποτελεί η ειδική προετοιμασία, αλλά υπάρχει ένα 35% που είναι γενική προετοιμασία για να μπορεί να εκτονώνει το αθλητής. Τζόνι, χέβι μετάν, 6 χρόνια χαρμπον, στον 7ο πήγε στο χέβι μετάν. Εντάξει, αυτά βλέπετε και παραδειγματιστείτε. Εττήσως, κύκλος προπόνης, αυτό είναι πατέτα Κοντζαμανίδη, για παιδάκια κάτω το 12, που δεν έχουν αγωνιστικές υποχρεώσεις σαν την κολύβιση και σαν την ενόργανη γυμναστική. Δεν έχουν περιοδικότητα. Δεν ισχύει για την ενόργανη γυμναστική κολύβιση, γιατί εκεί να έχουν πρωταχλήματα φαρβάτα από τα 8, από τα 9, πότε έχουν εξω. Υπάρχουν οι εξής περίοδοι προετοιμασίας, δεν μιλάω για γενική και αγωνιστική, λειτουργικός κύκλος, ενδυνάμωσης τεχνικής και ταχύτητας. Στο δικό μου μυαλό είναι στο τέλος χρονιάς, το παιδί πρέπει να έχει βελτιώσει την τεχνική του ικανότητα και την ταχύτητά του. Γιατί έτσι γουστάρω εγώ, έτσι εκτιμούνται καλύτερα. Έλα πες μας την αντίθετη θάπωση, προκαλώ και σάς το. Όποτε το παρουσιάζει αυτό λέω, λάτε μου πείτε τα δικά σας, γιατί δεν περπατάει. Είναι δύσκολο κάποιος να το αντικρούσει αλλά και κάποιος να το κατοχυρώσει. Η δική μου εμπειρία, γιατί δούλεψα και στην Ελληνική Ομοσπονδία, δούλεψα στην Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία, στην Παγκόσμια Ομοσπονδία, σε πολλούς λόγους ο τεχνικός σύμβουλος κατέληξε σε αυτά τα πράγματα. Λοιπόν, λειτουργεί η περίοδος, προθάρρυμα σε ευκαμψία, επιδεξιότητα, τεχνική δρομική ατοχή. Γιατί το λέω λειτουργεί η περίοδος, γιατί προετοιμάζω τον οργανισμό του παιδιού. Με τέτοιον αφοδιάζω κυρίως με δρομική ατοχή, επιδεξιότητα, λιγότερο ευκαμψία. Σε ηλικία των εφτά χρόνων τώρα η ευκαμψία μόνο με παιδιότητα, με παιχνίδες μορφές αναπτύσσεται. Αν κάνω το κύριο το παιχνίδι που πετάω την μπάλα κάτω τα πόδια, μια χαρά ευκαμψιακά. Τα υγεία τους κάνω με 10 δευτερόλεπτα, 20 δευτερόλεπτα, μη τρονομόμαστε. Πάρα πολύ επιδεξιότητα και τεχνική αδραχαριζιστικά. Και όταν το μαθαίνουμε να μην φοβάται τις αποστάσεις. Κυρίως εδώ καλευγούμε την δρομική τακτική, το μαθαίνουμε να τρέχει μεγάλες αποστάσεις. Δεν μας θέλουν επιδόσεις. Τον κάνουμε να μην φοβάται τις αποστάσεις. Εδώ μπαίνουμε στην ενδυνάμωση. Βάζουμε ευκαμψία, τεχνική, τακτική. Μήπως θυμάστε τη σειρά με την οποία σχεδιάζουμε την ευρωπαϊκή ενδυνάμωσης. Από τι ξεκινάμε, από παιχνίδια αντίστασης. Μετά που πάμε εκμάθηση των κινήσεων, ενδυνάμωσης και μετά σταδιακά μπαίνουμε στις αντιστάσεις. Άρα εδώ λύνουμε το ερώτημα της μάθησης των ασκήσεων ενδυνάμωσης που θα χρησιμοποιήσουν. Θυμάστε που λέγαμε στο μάθημα ενδυνάμωσης, ακόμη μπορούμε να τους μάθουμε να κάνουν και ασκήσεις της άρσης βαρών. Και σας πληροφορώ, αγαπητοί συνάδελφοι, ότι υπάρχουν δυο δημοσιεύσεις οι οποίες χρησιμοποιήσαν ασκήσεις της άρσης βαρών. Και ασκήσεις της άρσης βαρών, απλές ασκήσεις, ενδυνάμωσης και πλειομετρική προπόνηση. Τα καλύτερα αποτελέσματα είναι η πλειομετρική προπόνηση και η προπόνηση ενδυνάμωσης με ασκήσεις της άρσης βαρών στα παιδιά. Εμείς τι δεν πάνε να κάνουμε σωγή καλά, να κάνουμε ασκήσεις της άρσης βαρών, όχι βέβαια. Αλλά τι μας λένε οι ποιητές, ότι αν χρειαστεί, κάντε το. Προϋπόθεση να δειμάσουν πολύ καλά την κίνηση. Γιατί αν δεν δειμάσουν καλά την κίνηση θα έχουμε θρεματισμούς. Αλλά το παλά κίνηση συνέχεια στα πόδια σας. Και εδώ μπαίνουμε στη πιο συστηματική προπόνηση τεχνικής και μετά ταχύτητα. Και τελειώνει η χρονιά που κάθε κύκλος είναι τρεις μήνες. Είναι απλοποιημένο μοντέλο για να ξέρεις τι θα κάνεις στις ακαδημίες σου. Και να έχεις μια επικυλία στα περιεχόμενα. Ο ένας κύκλος μπαίνει μες στον άλλο. Ναι, τρεις μήνες. Να τους κάνουμε σαν έναν τριάξι χωρίς τα κομμάτια ή συμβιάζουν? Είναι πάρα πολύ καλή παρατήρηση. Μπορείς να τους βάρεις να είναι συμπλεκόμενος. Είναι κάτι και δεν υπάρχουν. Έτσι. Αυτό είναι ένα μοντέλο στα χέρια σας να το χειριστείτε όπως βολεύει σας. Αλλά να έχει στόχο αυτοίς τους κύκλους σας. Δηλαδή στις ακαδημίες που έχουν στόχος δεν υπάρχει στόχος. Υπάρχει? Τώρα υπάρχει στόχος. Γιατί πιέζει η ΦΥΦΑ και η ΟΔΕΦΕ. Έτσι. Τώρα αρδικές επιτώσεις. Είναι το φαινόμενο της υπερκόπωσης. Ξέρετε τι προκαλεί το φαινόμενο της υπερκόπωσης. Υπάρχει στόχος. Κυρίως η υπερβολική αύξη της ποσότητας υπερμόνησης. Θυμάστε τι σας έδειχνα όταν σας έδειχνα το μακρόχρονο σχεδί μου. Ξεκινάμε από κάτω ώρα. Αυτά τα μελέτησα, τα δοκίμασα και δεν προκόλλουσαν ούτε στις θέματα εγκατάληψης ούτε θέματα αυτά που θα μιλήσουμε για υπερκόπωση. Λοιπόν, έχουμε δύο φαινόμενα το overreaching και το overtraining ή υπερπομπώνηση. Διαβάστε και να τα συζητήσουμε. Προσέξτε, λέει, ισορροφική επίδεση προπονητικής διαδικασίας και άλλων μη προπονητικών παραμέτρων. Αυτό φωτίζει τις ψυχολογικές παραμέτρες. Σας είπα τη μόνιμη κόντρα που έχει προπονητής και αθετής ότι ο προπονητικός όγκος τον επιβαρύνει πάρα πολύ. Αυτό δημιουργεί τι? Στρέσ. Γι' αυτό σας είπα στο προηγούμενο μάθημα γίνετε λίγο σοριαλιστές και βγάζετε λίγο το ασυνείδητο του αθετής σας που θα έχετε. Να μη σας κρύβει ο αθετής τη κατάσταση του. Γιατί άμα σας βλέπει άτεκτο θα σας την κρύβει. Άμα σας ακούει να μιλάτε και να συζητάτε και να κάνετε δεν θα σας την κρύψει. Το overreaching έχει την ίδια συνδυματολογία αλλά κρατάει για μικρότερο χρονικό διάστημα. Το overtraining κρατάει για περισσότερο χρονικό διάστημα και ανδεχομένως δεν αποκαθίσταται. Έτσι, ναι. Στους ερωτές προς άνθρωποι τα κατάσταση δεν είναι ασφαλή. Είναι να μην έρθει. Είναι να μην έρθει. Γενικότερα τι παρατηρείτε. Μια προπονητική κόπωση. Δεν τη δίνει σημασία ο προπονητής. Δεν ακούει το άλλο. Αλλά εγκάζεται ο άλλος να κάνει υπερπροσπάθεια. Και αυτή η υπερπροσπάθεια οδηγεί στο overreaching και όταν οδηγεί στο overtraining. Συμπτώματα. Μειωμένη απόδεξη. Απόδοση. Αδυναμία επίτεξης προηγούμενου αποδώσεων. Επιμήγηση του χρόνου αποκατάσεις. Χρειάζεται περισσότερο χρόνο αποκατάσεις. Μεταβολές στον συγχρονισμό. Χρόνια κόπωση. Νιώθει τι? Κουρασμένος. Ναι. Περίμενε λίγο. Ψυχολογικά. Μελαχολία. Κατάθλιψη. Απόλυα ενδιαφέροντος. Μεταβλητή συμπεριφορά. Δυσκολία συγκέντρωσης. Φόβος για τον ανταγωνισμό. Ανοσολογικά. Μειωμένη αντίστοιχη ανοσοποιητικού συστήματος. Κριολογή πιο βρύορα. Αυξημένη τάση για συμπτώματα, για κριολογήματα, αλλεργίες και ασθένειες. Συμπτώματα γρύπης. Φακτηριακές λιμώξεις. Διοχημικά. Αρνητικό ισοζύγια. Ζώτου, χαμηλά, επίπεδα, γλυκογόνο. Πάρα πολλά. Τα διαβάζετε. Χρειάζεται να τα επαναλάβω. Εντάξει. Τα έβγαισε και η ωραότερο μοσχικό κομμάτι. Για να τα περιγράψω όλα αυτά τα πράγματα. Πόρρυψη. Σωστός προπονητικός προγραμματισμός με αρμονική επιβάριση και ανάληψη. Διατροφή πλούσια σε γαταθάλικες και σε υγρά. Παρακλούδηση κλινικών συντομάτων. Παρακλούδηση διοχημικών δικτών. Και θα πάω εδώ πέρα στους δύο της Λεβέντες της Κουρδίας. Ξέρετε σε ποια αθληματά έχουμε? Over Training. Το κολύμπι είναι. Ένα, ένα. Και τα αγωνίδια μας να το έχεις. Κυρίως τα ατομικά αθληματά και τώρα λίγο τελειωθεί να φτιάχνει και το ποδόσφαιρο. Και βέβαια, υπάρχει ένας τρόπος να το παρακολουθήσουμε αυτό το πράγμα. Με ένα ερωτήριο. Το ΠΟΜ. Θα σας το πω στο επόμενο μάθημα. Το οποίο εξιτάζει το ΜΟΝΤ. Τη ιδιά αθλητή. Άρα, γίγαντα σαβουλίδι, μπορεί να έχεις λεφτά να πας να κάνεις διοχημικές εξιτάσεις. Αυτό το ερωτήριο, κάτω από καιρό σε καιρό. Θα κάνεις και το ΠΟΜ. Κάτω από καιρό σε καιρό. Θα κάνεις και τον Ωριό. Θα γίνεις και μάγκας. Θα πεις, πω, πω ρε, τι προπονηταράχου εγώ. Γελάς. Ξέρεις πόσο εντυπωσιάζονται οι γονείς απ' όλα αυτά τα πράγματα. Απόσχελες. Απόσχελες. Άρα μάλλον στ' αυτοκίνησμα στ' οργανισμίσεις, θα πάνε να είναι ψυχολεωμένος. Αν δεν μπορείς να ψυχολεωθείς και να θυμηθείς. Αν δεν μπορείς να ψυχολεωθείς και να θυμηθείς. Και συγκεκριμένα η προθροκόνηση μπορεί να προληφθεί αν δεν μπορείς να ψυχολεωθείς και να θυμηθείς. Ρε, εσύ. Μην γίνεσαι πασοξίσα το πατέρα σου. Λοιπόν. Αν απ' την αρχή ο πατέρας του είναι πολύ φίλος μου και τον αγαπώ πάρα πολύ. Αλλά είναι τυφλός, πασόκοσας. Λοιπόν, ο τελευταίος πασοκλής που θα γίνει στον κόσμο θα μείνει στον κόσμο είναι ο πατέρας του. Αλλά είναι από τους πιο έντιμους ανθρώπους που έχω συναντήσει στη ζωή μου. Έτσι, από τους πιο έντιμους ανθρώπους. Ειδικαλιστής, ο οποίος είναι πετακάθαρος. Σπάνιο είδος στην Ελλάδα. Λοιπόν, αν ξεκινήσεις εξ αρχής με επιστημονική βάση και πας και μιλάς με τους γονείς, θα μιλήσουμε με τα παιδιά. Αυτό θα κάνουμε, ποιο θα κάνουμε, το άλλο θα κάνουμε. Σας πει στο φιλάνι μου, θες το παιδί σου να είναι άρρωστο, ή να είναι υγιές. Θα σου πει ότι θέλουν να είναι υγιές. Άρα θα το εξετάζονται την ψυχολογία του κατάσταση. 30% με 40% είναι τα συμπτώματα «overtraining» και «overreaching» στους εφίβους αθλητές κονίδιση και μεγάλων αποστάσεων. Απλώς είναι ένα ορετηματωλόγι. Το «overtraining» συνοδεύεται με κλινική συμπτωματωλγία και ψυχολογική συμπτωματωλγία. Φοβάμαι ότι έχω τρόπο να το ελέγξω, γιατί δεν το κάνω. Και άμα συναντάς προβλήματα τους πίσεις, απεθενείς τους καθηγητές της σχολής σου να τους τα εξηγήσεις όλα αυτά τα πράγματα σου. Εγώ ευχαρίστως έχω με, έτσι, γιατί είμαι πολύ ευαίσθητος σε αυτά τα πράγματα σου. Κατάλαβες Γίγαντα, έχουμε και έναν αντοχητή εδώ πέρα. Όχι. Λοιπόν, και τελειώνουμε για το ταλέντο. Έχουμε τα αρχικά τέστα ανήκνευσης που βλέπουμε τη στάση του παιδιού. Είναι γρήγορο. Δεν χρειάζεται να κάνεις κανένα πολύ πλοκοτέστ. Το Αγιό Ροφίτη να κάνει στάνε. Και βλέπεις αυτό το παιδί είναι πιο καλός στον παλίδρομο τρέξιμο. Άρα, ενδεχομένως, έχει τάσεις για την προπόνηση αντοχής. Και επιλέγεις το 10% τα έχεις στο μυαλό σου να πάρουν για αντοχή. Είναι εκκληκτικός. Πάμε στα εκκληκτικά αθλήματα. Μετά ανοίγουν εκκληκτικά. Τι σημαίνει εκκληκτικά? Σπρίντερ. Άλτις. Δρομαίας. Άμα είναι και κάπως ψηλόσομο, λες μήπως είναι καλός για να γίνει άλτις. Που θέλει ψηλούς. Άμα είναι και λίγο έτσι καταγωγμένος, μήπως είναι καλός για ρίψεις. Και μετά έχεις τα εξειδικευμένα τέσεις στο αγώνισμα. Τι απαιτεί το αγώνισμα, εκεί θα εξετάσουμε τα παιδιά. Άρα, το πρώτο είναι τέστα ανίχνευσης, το δεύτερο τι είναι τέστα, ένταξεις σε κάποιο συγκεκριμένο άθμο. Έγινε!