ΚΔΑΠ "ΤΟ ΑΕΡΟΣΤΑΤΟ"- ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ - 10_04_2020 (ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ) (ΔΗΜΟΣ ΑΓΡΙΝΙΟΥ ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ, 2020)
: Καλημέρα, Παρασκευής του ημέρα, τελευταίο μάθημα που κάνουμε για να σταματήσουμε και τις γιορτές του Πάσχα. Περίεργο βέβαια αυτό για μας φέτος, αλλά τι να κάνουμε, πρέπει να έχουμε υπογόνη πολύ και να μένουμε σπίτι. Λοιπόν, ευχόμαστε μετά από όλο αυτό να βρεθούμε πάλι μαζί, να έχουμε υγεία και να είμαστε όλοι καλά. Σήμερα θα δείξουμε τρεις κατασκευές για να όσοι δεν προλαμβαίνετε μέσα στις μέρες που δεν θα είμαστε μαζί να φτιάξετε κάποιο πραγματικότεμό σας. Η πρώτη κατασκευή λοιπόν που θα φτιάξουμε θα είναι αυτήν εδώ η καρτούλα. Το βλέπετε, θα πάρετε όπως πήραγω ένα λιβικό χαρτί. Θα το τσαχίσετε στη φυση. Το βλέπετε. Εντάξει. Και με το βιαβήτη σας θα κάνετε μεγάλα, πιο μικρά και πιο μικρά στροβιά μέσα σε αυτό. Εγώ θα φτιάξω το στρογγυλό το μεγάλο που θέλω και θα φτιάξω και άλλο ένα απέναντι. Θα φτιάξω ένα πιο μικρό για μέσα. Και για εσάς είναι πολύ εύκολο το βιαβήτη ξέρω τι κάνετε πράγματα. Συνεχίζω και εδώ στο δεύτερο κυκλάκι μου. Και πάω μετά να φτιάξω και πιο μικρά και λίγο πιο πάνω. Και θέλω ανέβω. Πιο μικρού για μέσα. Να το σχεδιάσω για να το βλέπετε. Και θέλω όλο αυτό να το ζωγραφίσετε μέσα με τις ξυλοβολιές σας. Πολύ ωραία. Ωραία. Και είναι τελευταία. Θα σας το δείξω τώρα για να το δείτε τι έκαναν ακριβώς. Φτιάξτε με αυτό. Εντάξει. Λοιπόν, τα κύκλακια όλα γύρω γύρω με το βιαβήτη σας. Πιο μεγάλο, λίγο πιο μικρό και ακόμα πιο μικρό. Και ξεκινάτε να χρωματίσετε. Εγώ που τους μαγαζόμουν εδώ. Θα κάνω πλάι να το δείτε τι εννοώ για όσους δεν το κατάλαβα. Αν και όλοι το καταλάβουν. Είμαι σίγουρη. Θα πάρω ένα πολύ ωραίο πλάσμα κουμάνιξι. Αν δεν έχετε τους μαγαζόμους μπορείτε να τα βρει με ξυλοβολιές. Είμαι σίγουρη ότι θα το καταφέρει και θα το κάνετε πολύ ωραίο. Θα πάρω και ένα πορτοκαλί να το βάλω στη μέση. Εντάξει, κάτι τέτοιο εννοώ. Μπορείτε να φτιάξετε και τα υπόλοιπα. Τα βλέπετε εδώ. Και μπορείτε να φτιάξετε και αυτό. Είναι μια καρτούλα. Θα είναι χειροποίητη. Θα είναι από σας. Μπορείτε να τη χρειάσετε από θέλετε στον παππού και στη γιαγιά που δεν τους βλέπετε τώρα καθόλου. Μπορείτε να τη στείλετε με κάποιον. Και να τους ερχητείτε καλό Πάρσκα και καλή άνοιξη τώρα που είμαστε ήδη στην άνοιξη. Αυτή είναι η πρώτη κατασκευούλα. Προσπαθήστε εδώ και θα το καταφέρετε. Προχωράμε στη δεύτερη. Η δεύτερη είναι αυτό το λουλούδι. Είναι πάρα πολύ εύκολο. Θα σας δείξω τον τρόπο που μπορείτε να το φτιάξετε. Το μόνο που χρειάζεστε είναι ένα καλαμβάνκι. Και χρειάζεστε και δύο α4. Ξεκινάμε. Το τσακίζω στη μέση. Το βλέπετε αυτό εδώ. Και όπως είναι εδώ και τώρα το τσακίζω. Κόβω πολύ μικρά. Γιατί δείτε λίγο κι εσείς. Πολύ ωραίο. Εδώ. Το βλέπετε. Είναι εύκολο. Δεν κάνετε κάτι περίεργο. Με το ψαλίδι και αυτό λείπαμε τελικά που χρησιμοποιούμε είναι αυτά που έχετε στο σπίτι. Και δεν υπάρχει δυνατότητα αυτή τη στιγμή να βγείτε έξω να πάρετε κάτι άλλο. Γι' αυτό βάζω εύκολα πράγματα. Τα δύσκολα τα κάνουμε στον κλάβος. Να χαιρετήσω και τον Χρήστο. Να χαιρετήσω και τη Μαλένα και τη Στελίτσα. Τη Μαρία. Τη Κατερίνα. Και όποιους άλλους τώρα δεν θυμάται, γιατί είστε τόσος πολύ και δεν σας θυμάμαι τόσο πολύ. Αυτό κάνουμε, το βλέπετε, είναι πάρα πολύ εύκολο. Απλαϊκό, έτσι είναι. Και έχω αυτό. Τώρα θα το γυρίσω από την ανάποδη. Θα βάλω κόλλα, εδώ. Θα μετεύω λα κόλλα εδώ από κάτω και το γυρίζω και το κολλάω. Μαλένα. Και προχωράμε. Παίρνω λίγο το καλαμάκι μου και γυρίζω. Και κάνω αυτό. Είναι πάρα πολύ εύκολο. Είμαι σίγουρη ότι θα το καταφέρετε. Και το γυρίζω, το γυρίζω, το γυρίζω. Κάνω αυτό, εντάξει. Είναι πάρα πολύ εύκολο και περίεργο. Αυτό. Εντάξει. Πάω να φτιάξω το υπόλοιπο. Ξανά μπαλιτσακίζω. Και αυτή τη φορά θέλω να πω, οι δραγούλες που κόβω δεν είναι τόσο λεπτές, είναι λίγο πιο χοντρές. Δηλαδή είναι κάπως έτσι, τόσο. Είναι αυτό. Να το πάλι. Εντάξει. Ξανά κάνω πάλι το ίδιο υπόλοιπο. Ξανά κόλλα. Το γυρίζω και φορά. Έχω αυτό. Και πάλι κόλλα για να το φέρω γύρω από το γλούδι μου. Αν το όχι. Ξανά λοιπόν από την αρχή. Και στρίβω. Και έτοιμο. Και αυτή είναι μια καλή πρόταση για το λάτι. Ακεί να βάλετε εδώ να κρεμάσετε ένα κορδελάκι με ένα φιόγο και να το κάνετε δώρο κάπου. Είναι χειροποίητο και θα το εκτιμήσουν πάρα πάρα πολύ. Αυτό. Τελειώσαμε και με αυτό το κατασκευή. Και θα σας πω τώρα σε κάτι λίγο πιο δύσκολο. Θέλει λίγο υπομονή. Και πρέπει να κάνετε ακριβώς ό,τι σας λέω. Αυτό που θα φτιάξουμε είναι αυτό το ρομπλάκι. Γι' αυτό σας ζήτησα να έχετε ένα μπουκάλι από μικρό πλαστικό. Εντάξει. Αυτό. Είναι το μπουκάλι μου. Τι θα χρειαστώ. Θα χρειαστώ τρία καρδιά και θα χρειαστώ τέσσερα. Εγώ θα το καμαδιστάω πάλι. Εσείς αν έχετε καλώς. Ξεκινάω με το πρώτο χαρτί. Τσακίζω λίγο στην άγλη για να το φέρω ακριβώς εκεί που θέλω μου το μπουκάλι μου. Δηλαδή κάπου εδώ. Γιατί θέλω να φαίνεται αυτό εδώ του γύρω-γύρω. Κολλάω. Θα χρειαστώ λίγο κόλλο στο μπουκάλι μου αν θέλω. Γιατί σίγουρα θα χρειαστεί για να κολλήσει καλύτερα το χαρτί σας. Και το πάνω γύρω-γύρω. Και είναι αυτό. Καταλάβατε. Είναι πάρα πολύ εύκολο μέχρι εδώ. Όσοι δεν προλάβετε να μαθανοποιηθείτε όπως το κάνω θα μπείτε μετά και θα το δείτε πάλι το πώς το έχω φτιάξει. Είναι αυτό. Θέλω τώρα να φτιάξω τα φτερά του. Θα πάρω μία κόλλα καρδιπάλι. Και θα κόψω. Μαλλον θα χαράξω δύο τεκράγωνα. Θα βάλω ένα παραλίο. Είναι αυτό. Δύο. Να σας πω ότι εδώ θα χαράξω μαύρη γράμμα γιατί θα τη χρειαστώ. Μετά το ρόγο. Δύο μαύρες γράμμα λες χακιά. Και θα αφήνω στην άλλη. Πάω για το επόμενο. Πάω για το επόμενο που είναι αυτό εδώ. Το βλέπετε. Λοιπόν πάει με το χάρακα. Κάνω περίπου καιρό στα 15%. Και από τη μία μεριά και από την άλλη. Και το πλάτος του να είναι γύρω στα έξι. Γύρω στα έξι εκατοστά. Άρα 15 ύψος και πλάτος έξι. Και κόχω. Ένα και άλλο ένα. Θα λούμε δύο. Βλέπετε. Θέλουμε αυτά τα δύο. Θα τα ενώσετε μαζί. Και θα κάνετε. Θα το κόψετε λίγο στην άκρη. Οπότε ώστε να είναι έτσι. Εντάξει. Πολύ καλό. Θα σας χαράξω πάλι εδώ γιατί πάλι θα το χρειαστούμε. Όπως θέλουμε. Φροντίστε να είναι οι γραμμές ίδιες μεταξύ τους. Αυτό εδώ. Και το αφήνω στην άκρη. Και αυτό. Και προχωράω για να φτιάξω αυτό. Εντάξει. Εκεί πένει εδώ. Λοιπόν. Δεν είναι τίποτα. Τσακίζετε το χαρτόνι σας. Θα σας το δω τώρα ακριβώς. Λοιπόν. Τσακίζετε το χαρτόνι σας. Λένετε. Και κάνετε. Θα σας το δείξω τώρα. Να το δείτε και πιο καλά. Θα σας το περάσω και λίγο να το δείτε. Και ακριβώς εννοώ. Κάνετε αυτό. Το βλέπετε. Θυπλό το χαρτόνι, έτσι. Και κόβουμε όπως είναι θυπλό ακριβώς πάνω σε αυτό. Κόβουμε ακριβώς. Και έχουμε αυτό. Να το φτιάξω δουλειά εδώ. Και έχουμε αυτό. Εντάξει. Έτοιμο και αυτό. Αυτό σας είπα θα πει εδώ. Ναι, ωραία. Το αφήνω και αυτό στην άρχη. Δεν έχω να κάνω κάτι άλλο εδώ. Θα προχωρήσω όμως, γιατί πρέπει να φλέξουμε αυτά. Πάλι θα χαράξω. Θα σας πω ακριβώς τις διαστάσεις, για να ξέρετε. Είναι 10 εκατοστάμ. Επί 14. Δύο 10 θέλουμε, έτσι. 10 επί 14. Για να τα κάνουμε ένα λογό. Για τη μία μείδα και για την άλλη. Αυτά τα δύο. Τα πιέθετε. Είναι αυτά. Τα οποία θα τα κυρίζουμε. Θα βάλουμε χώρενα. Και θα τα κορίζουμε. Θα τα κορίζουμε έτσι. Για να κάνουμε αυτό. Και αυτό. Καλό είναι. Αυτά τα δύο. Και αρχίζω να συνεργαλωγώ το μπουκάλι μου. Είπαμε, είναι το μπουκάλι. Θα έχω για γύρω γύρω το χαρτό μου. Ξεκινάω και βάζω κόλλα. Και βάζω αυτό πρώτα. Σας βέβαια πρέπει να βλέπετε ό,τι χρώμα θέλετε. Αυτό. Και προχωράω να σας δείξω. Σας δείχνω τώρα αυτό. Πώς θα φτιάξουμε αυτό και πώς θα το στηρίξουμε. Για αυτό σας είπα ότι χάραξα δύο γραμμούλες. Εδώ. Τσακίζω. Και τσακίζω και άλλη μία. Στις δύο γραμμούλες τσακίζω. Το βλέπετε αυτό. Το τσάκισα και στις δύο γραμμούλες. Το ίδιο πριβώς θα κάνω και με το επόμενο. Θα κολλήσω εδώ. Θα κολλήσω μεταξύ τους. Το βλέπετε. Εντάξει. Και βάζω πολλά και από κάτω. Για να το κολλήσω πάνω στο δουκαλίκι. Είναι έτσι πολύ. Μην το βλέπετε έτσι. Το αφήστε λίγο ώρα να κολλήσει. Να φτιάξει καλύτερο αυτό. Ορίστε. Είναι αυτό. Ναι. Και προχωρώ να φτιάξω το επόμενο. Σας είπα ότι θέλω δύο άλλα χαρτάκια. Και αυτά θα είναι χαραγμένα εδώ. Και αυτά θα τα τσακίσω εκεί που τα έχω χαράξει. Το βλέπετε. Ωραία. Είναι αυτά τα δύο. Εντάξει. Εγώ θα βάλω λίγο στην άρκη να κάνω σε σχέδιο. Μπορείτε να το κάνετε κι εσείς. Αυτό εδώ. Να το στροχηλέψω λίγο στην άρκη μου. Και τα βάλω. Βάζω όλα στο μικρό κομμάτι που έχω χαράξει. Και εδώ. Πολύ ωραίο. Αυτό εδώ. Και τα κολλάω εδώ. Για δείτε λίγο που το κόλλησα. Εντάξει. Αυτό. Βάζω κόλλα σε αυτά που έχω βάλει. Και τα βάζω από κάτω. Ένα. Και τελείωσα. Και είναι τελείωσα. Αυτή ήταν η κατασκευή σήμερα. Είναι πολύ εύκολο. Αν το προλάβατε, όπως το είπα εγώ, θα ήθελα να μπείτε και να το δείτε πάλι για δεύτερη φορά. Και να το κάνετε. Είναι πολύ εύκολο. Δεν χρειάζεται κάτι. Μόνο τρία χαρτιά από τα τέσσερα. Και να το κάνετε όπως το σχεδίασε από που σας το έδειξα. Αυτά και σήμερα. Ευχαριστούμε πάρα πάρα πολύ που ήσασταν πάλι μαζί. Ευχαριστούμε το Δήμο Αθηνίου για αυτή την πρωτοβουλία. Να ευχαριστήσουμε τον Κύλο Μανώλη που έκανε μαζί σας γυμναστική. Θα είμαστε πάλι μαζί μετά το Πάσκα. Να έχουμε υγεία, να έχουμε υπομονή και κατανόηση μεγάλη. Σας αγαπάμε πολύ. Μας λείπετε. Να είμαστε πάλι κοντά σας όσο το δυνατό σύντομα. Ευχαριστώ πολύ. Καλές δουλειές.