2014.12.04 - ΠΔΕ - Επιτροπή των Περιφερειών, Ομάδα EUSAIR (Κατσιφάρας για Μακροπεριφέρεια) (ΠΔΕ Περ Δυτ Ελλάδας, 2014)
: και ως περιφερίες και αλλά τοπικές και περιφερειακές αρχές μπροστά σε μία πρόκληση. Να αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, το πιο αποτελεσματικό τρόπο για τις κοινωνίες μας, τη μεγάλη κατάκτηση που έχουμε στα χέρια μας, τη στρατηγική της μακροπεριφερίες. Ο χρόνος, ουσιαστικά, μένει ελάχιστος. 14.20. Ήδη βρισκόμαστε τέλος του 14. Η εκδήλισή μου είναι, αγαπητέ Πρόεδρε, ότι πρέπει να κινηθούμε πάνω σε τρία πλαίσια. Ένα είναι η προετοιμασία για το σχέδιο. Πάνω σε αυτό χρειάζεται συνεργασία των κοινωνικών εταιρών. Των παραγωγικών εταιρών, αλλά και των εθνικών κρατών. Για να έχουμε ένα σχέδιο που να αφορά τη κοινωνία, να πετειώνει την παραγωγική διαδικασία και να αξιοποιεί και τους 4 πυλώνες πάνω σ' όπου χρειζόμαστε το σχέδιο για τη μακροπεριφέρεια. Εθνικές διοικήσεις. Δεν είναι δύσκολο να υπάρχει μια πιο συντονισμένη δουλειά σε εθνικό επίπεδο στα κράτη. Έχουμε διαφορετικά μοντέλα αυτοδιοίκησης, διαφορετικά επίπεδα διοίκησης, ίσως μεταξύ πολλών χωρών να υπάρχουν κάποιες αποστάσεις στην αποτελεσματικότητα της διοίκησης, νομίζω ότι εάν έχουμε μια καλή συνεργασία και βούληση όλων μας, μπορούμε να έχουμε ένα πλαίσιο συνενόησης σε επίπεδο εθνικών διοικήσεων για να αξιοποιήσουμε με το καλύτερο δυνατό τρόπο και κατεπέκταση η βοήθεια στους τοπικούς θεσμούς. Και το τρίτο που πρέπει να πω σε ότι η αφορά την χώρα μας έχει ξεκινήσει σε εθνικό επίπεδο, αλλά και σε περιφερειακό και τοπικό μία δουλειά, καταρχήν ενημέρωσης, προετοιμασίας των φορέων και κυρίως των στελεχών των φορέων, των διοικήσεων, έτσι ώστε να γρορίζει ο καθένας που είναι το συγκριτικό του πλεονέκτημα ή ποιο είναι το τοπικό του ή το περιφερειακό σχέδιο πάνω στο οποίο θα διαμορφώσει τις προτάσεις του, αλλά θα κάνει και την προετοιμασία έτσι ώστε δίνοντας εμείς το βάρος για την προετοιμασία των τοπικών και περιφερειακών αρχών, θέλω να πιστεύω ότι γρήγορα θα έχουμε μία καλή ετοιμότητα. Η εποχή μου είναι ότι χρειάζεται μία κουβέντα με τις τοπικές κοινωνίες. Πρέπει να κατανοήσουν και η ιδιωτική επιχειρηματικότητα τι έχει να περιμένει ή ποια προετοιμασία πρέπει να κάνει. Δεν πρέπει να πάμε μόνο σε επίπεδο υποδομών. Υπάρχει το μεγάλο χωμάτι που αφορά την αλληλεία και τον τουρισμό, ακόμη και το περιβάλλον, αλλά κυρίως αλληλεία και τουρισμό που πρέπει να ειπλακεί και η ιδιωτική επιχειρηματικότητα. Δεν έχουμε καταλήξει ακόμη, είμαστε σε μία φάση που σκεφτόμαστε να κάνουμε και πολύ επιμένους, συγκεκριμένες συζητήσεις για να μπορεί να περάσει πόσο γίνεται πιο κάτω για να έχουμε περισσότερους, κυρίως από την παραγωγική διαδικασία και θεσμούς, αλλά και ιδιώτες που να εμπλακούν σε αυτή την κατάσταση, έτσι ώστε να υπάρχει μεγαλύτερο όφελος, αλλά και κοινή στόχευση για να έχουμε μία μακροπεριφέρεια, που παλέψαμε πάρα πολύ και εσείς κύριε Πρόεδρε, ιδιαίτερα, αλλά και όσο μπορούσαμε και εμείς ως Ελλάδα να έχουμε μία στρατηγική για την Ιόνιο Ανδρελιακή που να είναι προσώφελος στον λαό μας. Είναι όμως μία μεγάλη ευκαιρία. Υπάρχει ενδιαφέρον, πραγματικό ενδιαφέρον. Υπάρχει και μία κοινή στόχευση και θέλω να πιστεύω ότι αυτό το εργαλείο θα είναι προσώφελος και των τοπικών αρχών και των τοπικών κοινωνιών, αλλά θα είναι πάνω από όλα όφελος για τα κράτη μας και τον λαό μας. Σας ευχαριστώ πολύ.