Πώς να αποφύγω να γίνω θύμα λογοκλοπής (Βιβλιοθήκη ΑΠΘ - AUTh Library, 2021)
: Πώς να μη γίνω θύμα λογοκλοπής. Μια παρουσίαση της Βιβλιοθήκης και Κέντρου Πληροφόρησης Αριστοτελού Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο της Εβδομάδας Ανοιχτής Πρόσβασης 2021. Γνωρίστε τη Μαρία. Μια μεταπτυχιακή φοιτήτρια, η οποία βρίσκεται στο τέλος των σπουδών της. Για να γράψει την τελική της εργασία, αξιοποιεί τις πηγές τις οποίες έχει εντοπίσει μέσα από το μηχανισμό αναζήτης Setslbauggr. Ο μηχανισμός αυτός ενσωματώνει τις συνδρομές της Βιβλιοθήκης, τις συνδρομές του Συνδέσμου Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθήκων και επιπλέον επιλεγμένες πηγές ανοιχτής πρόσβασης. Για να λάβει τον τίτλο της η Μαρία θα πρέπει να καταθέσει την εργασία της στο Ιδρυματικό Καταθετήριο Επιστημονικών Εργασιών. Μειρέ λοιπόν, προκύπτει η ανησυχία μήπως αυτή η εργασία γίνει αντικείμενο λογοκλοπής από τρίτους. Μια πιθανή ιδέα για προστασία του κειμένου είναι το κλείδωμα της δυνατότητας αντιγραφής επικόλεσης από αυτό. Αυτό όμως ενέχει έναν κίνδυνο. Δεν θα μπορεί αυτή η εργασία να είναι εύκολα ανιχνεύσιμη από μηχανισμούς αναζήτησης και επίσης μπορεί να χαθούν μελλοντικές ετεροαναφορές. Η λύση σε αυτό το πρόβλημα είναι η ανοιχτή πρόσβαση σε συνδυασμό με το λογισμικό ανίχνευσης πιθανής λογοκλοπής τερνητήν. Η Βιβλιοθήκη Κέντρο Πληροφόρησης του Αριστοτελού Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης διαθέτει μία εμπειρία με τέτοια λογισμικά ήδη από το 2011. Το τερνητήν συγκρίνει τις εργασίες τις οποίες κατατίθεται σε αυτό έχοντας μία βάση σύγκρισης. Αυτή λοιπόν η βάση περιλαμβάνει εργασίες που έχουν ήδη ελεγχθεί με αυτό το μηχανισμό, τις συνδρομές της Βιβλιοθήκης και του HeaLink, όπως επίσης και τις εργασίες που έχουν αναρτηθεί στο Εδρυματικό Καταθετήριο Επιστημονικών Εργασιών και είναι ξεκλείδωτες για αντιγραφή επικόληση. Έτσι λοιπόν η Μαρία μπορεί να καταθέσει την εργασία της υποκαθεστώς ανεκτής πρόσβασης, να συμβάλει στο επιστημονικό της πεδίο και να μην χάσει πιθανές μελλοντικές ετεροαναφορές. Περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες για τη χρήση του Ternitin μπορείτε να λάβετε από την ομάδα δικτυακού τόπου και την αντίστοιχη ιστοσελίδα.