Eιδική συνεδρίαση του ΠΕΣΥ Πελοποννήσου, στις 9 Ιανουαρίου 2022, ημέρα Κυριακή (Περιφέρεια Πελοποννήσου, 2022)
: Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE που είναι ο παλιός πρόεδρος, να τυρίσουμε τον τύπο, δεν ξέρω αν χρειάζεται όλοι σε ένα χαρτάκι, να γράψετε ματζούνι σε πάνω, να τα μαζέψετε όλα τα ψηφόρια, μαρτέζος, εντάξει, κάντε το, κόψτε χαρτάκι. Πώς αναλάβει να τα κάνει αυτά τα πράγματα εδώ, κοιτάμε την εγκύκλιο την λέει τώρα. Ναι ρε παιδιά αλλά πώς... Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE ο Αντιπρόεδρος από την Παράταξη του κ. Τατούλη και ο Γραμματέας από την Παράταξη του κ. Δέδε. Εφόσον υπάρχουν προτάσεις από τις Παρατάξεις και υπάρχει μοναδικός υποψήφιος, παρακαλώ, η διαδικασία είναι η εξής, από την Παράταξη του Περιφερειάρχη, παρακαλώ να μου έρθει το χαρτί, ωραία. Θα πάμε με τη σειρά. Πρόεδρος, Αντιπρόεδρος, Γραμματέας. Διαβάζω λοιπόν, ύστερα από ψηφοφορία, προτείνεται από την πλειοψηφία, ως Πρόεδρος του ΠεΣΙ, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Αργολίδας, κ. Μαλτέζος Ιωάννης, τρίπολη 9 π. του 2022. Η πρόταση λοιπόν της Παράταξης του Περιφερειάρχη, από τον κ. Περιφερειάρχη, είναι ο κ. Μαλτέζος. Υπάρχει άλλος ενδιαφερόμενος. Ναι. Δεν υπάρχει άλλος ενδιαφερόμενος, το σώμα εγκρίνει την υποψηφιότητα του κ. Μαλτέζου. Διανάταση των χειρών. Εγκρίνεται σύμφωνα με την κίνημένη νομοθεσία, εγκρίνεται ο κ. Μαλτέζος, είναι ο νέος Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου, κατά πλειοψηφία. Πάμε στον αντιπρόεδρο. Αντιπρόεδρο. Ναι. Υπάρχει ξεχωριστή αναφορά, αν υπάρχει μόνο ένας υποψήφιος, από την παράταξη θεωρείται υποψήφιος για Πρόεδρος. Εντάξει, διαβάστε καλά το κανονισμό. Το πρώτο κύκλο λέω. Εντάξει. Από την νέα Πελοπόννησο. Πάμε λοιπόν στο θέμα, στον εκλογή του αντιπροέδρου. Η νέα Πελοπόννησος, πρόταση για αντιπρόεδρος Περιφερειακού Συμβουλίου κ. Αντονία Μπούζα. Υπάρχει άλλη πρόταση για αντιπροεδρία, για τη θέση της αντιπροεδρίας. Όχι, αποδέχεται το σώμα για ανάταση της χειρός, την κυρία Μπούζα ως αντιπρόεδρο. Εγκρίνεται κατά πλειοψηφία. Περνάμε στο γραμματέα, από την παράταξη του κυρίου Δέδε. Ναι, ένα χαρτάκι όμως, σας ευχαριστώ. Πρωτού περάσω στην ψηφοφορία να μου έρθει το χαρτάκι, δύο λεπτά, έτσι, για να είμαστε τυπικοί. Υπάρχει άλλη πρόταση για αντιπροεδρία, για τη θέση της αντιπροεδρίας. Το κύριο Δέδε, παρακαλώ. Παρακαλώ. Παρακαλώ. Καλή χρονιά. Λοιπόν, σήμερα, 9 Ιανουαρίου 2022, κατόπιν εσωτερικής ψηφοφορίας της παράταξής μας, προτείνεται η κυρία Δημητρακοπούλου Ευγενία. Υπάρχει άλλος ενδιαφερόμενος για τη θέση του Γραμματέα. Δεν υπάρχει. Προχωράμε στην έγκριση του περιφερειακού συμβουλίου, εγκρίνεται την κυρία Δημητρακοπούλου, διανάτα σκυρός, εγκρίνεται. Καλό τα μέλη του νέου Προεδρίου, τον κ. Μαλτέζο, την κυρία Μπούζα, την κυρία Δημητρακοπούλου να έρθουν στο Προεδρίο για να συνεχιστεί η διαδικασία. Εντωμεταξύ εγώ, ως απερχόμενος Πρόεδρος, θέλω να σας ευχαριστήσω όλους για τη συνεργασία που είχαμε αυτά τα δύο χρόνια. Σαφώς και είχαμε και εντάσεις σε αυτό το περιφερειακό συμβούλιο, άλλωστε είναι λογικό, η απλή αναλογική πιστεύω ως σύστημα που εφαρμόστηκε στις προηγούμενες εκλογές με τον τρόπο που εφαρμόστηκε, δηλαδή με τις δύο Κυριακές έχει δημιουργήσει ένα θέμα στα περιφερειακά συμβούλια και στο δικό μας το συμβούλιο, όπου δεν υπάρχει πλειοψηφία για τον εκλεγμένο Περιφερειάρχη, για την εκλεγμένη Περιφερειακή Αρχή. Αυτό λοιπόν δημιούργησε εντάσεις, τις είχαμε εδώ, όμως πιστεύω ότι δεν θα υπάρξει κάποιος ο οποίος μπορεί να ισχυριστεί εδώ μέσα ότι του αφαιρέθηκε ο λόγος, ότι δεν εξέφρασε τις απόψεις του σε οποιοδήποτε θέμα είχαμε στον Περιφερειακό Συμβούλιο, ελεύθερα και σε άπλετο χρόνο. Σας παρακαλώ δεν θέλω να ακούω, σεβαστείτε τον κάποιον που μιλάει, επιτέλους. Λοιπόν, δεν υπάρχει κάποιος λέω που μπορεί να ισχυριστεί ότι δεν είχε ελευθερία του λόγου εδώ, ότι όλοι εξέφραζαν σε όλα τα θέματα της απόψης τους ελεύθερα. Αυτό που μπορώ να κατηγορηθώ είναι ότι ήμουνα πολύ ανεκτικός και αυτό δημιούργησε από μόνο του κάποιες εντάσεις. Θέλω τέλος να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τον Περιφεριάρχη για τη στήριξη που είχε στο πρόσωπό μου στα 2-7 χρόνια εδώ μέσα. Με στήριξε, ο Περιφεριάρχης επειδή έχει μεγάλη εμπειρία στην τοπική αυτοδίκηση πάρα πολλά χρόνια, με στήριξε και τον ευχαριστώ ιδιαίτερα σε όλες τις δύσκολες στιγμές που είχαμε σε αυτό το Περιφερειακό Συμβούλιο. Εύχομαι στο Νέο Προεδρείο, στον Πρόεδρο, τον Αντιπρόεδρο και τον Γραμματέα να έχουμε μία συνέχεια, καλή, να υπάρχει ελευθερία του λόγου στο Περιφερειακό Συμβούλιο και να αλλάξουνε λίγο τα πράγματα όσον αφορά τις εντάσεις. Έχουνε περάσει πολλές αρμοδιότητες στην Οικονομική Επιτροπή, άρα λοιπόν είναι ένα πολιτικό όργανο το Περιφερειακό Συμβούλιο, όμως δεν χρειάζονται οι πολλές εντάσεις για να μας παρακολουθεί και ο κόσμος. Σας ευχαριστώ πολύ. Αγαπητοί συνάδελφοι, χρόνια πολλά, καλή χρονιά σε όλους. Η παράταξή μας προβαίνει στην εξής δηλωσία σε σχέση με την εκλογή του Προεδρίου. Η εγκύκλειωση καινούργια, η οποία οφείλουμε να τηρήσουμε σήμερα, λέει ρητά ότι δεν χρειάζεται να προβούμε σε ψηφοφορία για την εκλογή του Προέδρου, του Αντιπροέδρου και του Γραμματέα, στην περίπτωση εκείνη που τα 2-3 λένε ναι. Παρότι μέχρι τώρα ψηφίζαμε και θεωρούσαμε εντελώς φυσιολογικό να υπάρχουν ψήφοι για το Προεδρίο, προκειμένου να συμβάλουμε στην καλό ξεκίνημα της νέας θητείας του Προεδρίου, θα τηρήσουμε και εμείς αυτόν τον όρο που λέει εγκύκλειος, χωρίς όμως να μην πούμε ότι είναι άδειανοητο να προχωρούμε σε εκλογές Προεδρίου χωρίς εκλογές. Πρόεδρε κανονικά εσύ προεδεύεις ακόμα σε αυτό το θέμα. Καλημέρα σε όλους, καλή χρονιά με υγεία εύχομαι. Εμείς ως Λαϊκής Συσπήρωση απήχαμε από τη διαδικασία εκλογής της ψηφοφορίας του Νέου Προεδρίου του Περφυριακού Συμβουλίου για τους εξής λόγους. Νομίζουμε ότι εκτός από το αξίωμα του Προέδρου που συγκεντρώνει ουσιαστικά όλες τις αρμοδιότητες του Προεδρίου και το οποίο δίνεται από τον νόμο ως γνωστό στην παράταξη του Περιφερειάρχη, τα άλλα δύο αξιώματα, δηλαδή του Αντιπροέδρου και του Γραμματέα, θεωρούμε ότι είναι εντελώς αφιδατωμένα και ο ρόλος των μελών του Προεδρίου είναι ουσιαστικά διακοσμητικός. Άλλωστε από ό,τι γνωρίζουμε, την ημερήσια διάταξη την καθορίζει κάθε φορά ο Πρόεδρος με τον Περιφερειάρχη. Επιπλέον, θα ήθελα να σας πω ότι με αυτόν τον τρόπο δεν νομοποιήσαμε με τη συμμετοχή μας την εκλογή ενός οργάνου, το οποίο ο ρόλος είναι να εφαρμόζει και να υπηρετεί ένα βαθιά αντιλαϊκό πλαίσιο κατά τη γνώμη μας, αντίθετος από τις θέσεις αρχής που εμείς υπερασπιζόμαστε. Εμείς δηλώνουμε ως λαϊκής συσπήρους ότι θα συνεχίσουμε να δίνουμε όλες μας τις δυνάμεις μέσα και έξω από το Περιφερειακό Συμβούλιο, ώστε να δυναμώσει η λαϊκή αντιπολίτευση απέναντι στην πολιτική των κυβερνήσεων, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Περιφερειακής Αρχής, των επιχειρηματικών ομήλων. Κύριε Κελάρη, σας παρακαλώ, θα έδωσα το λόγο, αλλά να είστε καλά. Λοιπόν, επίσης, συγγνώμη, ήταν παράληψη δική μου, η αγωνιστική συνεργασία, ο κύριος Πετράκος με τον κύριο Δρούγκα, όπως και ο κύριος Κάτσαρης, έχουν στείλει επιστολή δήλωση, την οποία την έχετε πάρει όλοι και τη γνωρίζετε έτσι στα email σας. Δεν τη διαβάζω γιατί είναι μακροσκελής και θα μας φάει και χρόνο. Λοιπόν, το λόγο έχει και ο Περιφερειάρχης. Ειλικρινά σας εύχομαι η Νέα Χρονιά για όλους μας να είναι μια χρονιά δημιουργίας και προσφοράς, ο καθή σε φό ετάχνη να προσφέρει τα δυνατόν καλύτερα και ξέρετε ότι παλεύουμε με τη συνείδησή μας πρώτα απ' όλα. Θέλω να ευχαριστήσω τον Μανώλη τον Σκατζό γιατί για δύο χρόνια αγωνίστηκε μέσα σε δύσκολες συνθήκες. Υπερέβαλε αυτόν πολλές φορές για να μπορέσει να κρατήσει το σώμα σε λειτουργία και έτσι να έχει καλή εικόνα. Η αλήθεια είναι ότι σε πολλές περιπτώσεις, να μην πω τις περισσότερες, δεν είχαμε καλή εικόνα στην κοινωνία, αλλά για αυτό προφανώς δεν φταίει ο Πρόεδρος. Ο Πρόεδρος σε ένα σώμα όπου δεν έχει πλειοψηφία, όσοι έχουν εμπειρία Προεδρίας σε συλλογικά όργανα το ξέρουν, έχει ένα πολύ δύσκολο ρόλο να επιτελέσει. Δεν έχει κανένα άλλο όπλο ο Πρόεδρος παρά μόνο την πειθό, παρά μόνο το λόγο. Επομένως, επειδή ξέρουμε τις αδυναμίες ως προς το Προεδρείο που φέρει απλή αναλογική και ξέρουμε ότι υπάρχουν μύριοι όσοι τρόποι να αναρκοθετηθεί η πορεία του περιφερειακού συμβουλίου, πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν και πάντως να αυτοσυγκρατιόμαστε για να μπορέσει το σώμα να ολοκληρώνει τις εργασίες του. Ο κ. Κατζός, έκρητος πολίτης της Τρίπολης και επιστήμονας, καταξιωμένος θεωρώ, έδωσε το καλύτερο εαυτό του, του πιστώνομαι την ολοκλήρωση των συνεδιάσεων, την πρόοδηση σχεδόν όλων των θεμάτων, πολλών θεμάτων της σημερίσσιας διάταξης, έδωσε το καλύτερο εαυτό του, πολλές φορές και σε βάρος της υγείας του και τον ευχαριστώ πάρα πολύ, διότι σε συνθήκες απλής αναλογικής δεν υπάρχουν και πολλοί πρόθυμοι να αναλάβουν το ρόλο του Προέδρου. Μανώλη σας ευχαριστώ και ευχαριστώ από τη νέα θέση να προσφέρεις όπως και άλλοι συνάζευτες. Ευχαριστώ επίσης τον Γιάννη τον Μαλτέζο, ο οποίος ανέλαβε να είναι ο νέος Πρόεδρος στη νέα περίοδο ή μέρος της νέας περιόδου. Ειλικρινά τον ευχαριστώ, δεν υπήρχαν πρόθυμοι και θέλω να είμαι ειλικρινής, να αναλάβουν ένα ρόλο σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες που φέρνει αυτή η αναλογική. Ο ρόλος του Προέδρου, αγαπητέ Γιάννη, είναι πάρα πολύ σπουδαίος. Ο Πρόεδρος είναι αμέσως μετά τον Περιφερειάρχη και έχει λόγο για τα συμβαίνοντα και στους πέντε νομούς, όπως και όλοι οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι. Ο Πρόεδρος, όπως είναι γνωστό, εκπροσωπεί το σώμα εν τω συνόλο του. Έχουμε εμπιστοσύνη και στις επιστημονικές σου δυνατότητες, είσαι δικηγόρος, άρα γνωρίζεις πολύ καλά από διαδικασίες, έχεις νομική συγκρότηση, είσαι καταξιωμένος. Εμείς, ως πλειοψηφία από εσένα, δεν θέλουμε παρά τα αυτονόητα να καλείσουμε τους επικεφαλείς, να συζητάτε, να γίνετε ζητήματα τα οποία έρχονται στο Περιφερειακό Συμβούλιο να τα γίνεται πριν, ώστε εδώ να καταλαμβάνουμε χρόνο για τα μεγάλα και όχι για τα τυπικά, τα οποία πρέπει να τα επιλύετε πριν έρθουμε στην συνεδρίαση. Και επίσης επειδή γίνεσαι και πρόεδρος σε μια περίοδο που αντικειμενικά είναι και προεκλογική, ή αρχίζει η προεκλογική περίοδος, επομένως και τα βάσανα στα τοπικά συλλογικά όργανα θα αυξάνονται. Σου εύχομαι καλή επιτυχία και μόνο με τη συνεργασία νομίζω ότι μπορεί να το πετύχεις και εσύ είσαι ένας άνθρωπος αποδεδειγμένα της συνεργασίας. Λοιπόν, εγώ θα είμαι δίπλα σου. Όπως και τον κ. Κατζό, δεν έχει η πλειοψηφία κάποια ανάγκη για οτιδήποτε πέρα από τον νόμο. Η πλειοψηφία θέλει να πετύχει και διάδεξης ώστε να μπορέσουμε να λειτουργήσουμε και ο καθένας κατά τις δικές του απόψεις. Και όσον αφορά το ρόλο των δικών μου, εγώ το σώμα θα το ενημερώσω εγκαίρως. Εγκαίρως όπως κάνω πάντοτε το σώμα, πρώτα απ' όλα, για το τι μέλλον γενέσαι. Λοιπόν, καληδυχία. Ευχαριστώ πάρα πολύ. Καταρχήν απευθυνόμενος στο σώμα, θα ήθελα να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τον κ. Περιφερειάρχη, ο οποίος από την πρώτη στιγμή της θητείας μας έχει επιδείξει μεγάλη πιστωσύνη σε εμένα, όπως και σε όλους βεβαίως τους περιφερειακούς συμβούλους της δικής μας παράταξης, αλλά και γενικότερα στις δυνάμεις του περιφερειακού συμβουλίου. Θα ήθελα λοιπόν να ευχαριστήσω για το ότι μετά από μία θητεία δυόμιση ετών περίπου ως αντιπερφυραίος αργολίδας και θεωρώ ότι ή θέλω να πιστεύω με αρκετά επιτεύματα και μία θητεία η οποία πραγματικά ανταποκρίθηκε στα όσα είχαμε υποσχεθεί ως περιφερειακή αρχή, ως περιφερειακή παράταξη, ότι με πρότεινε για τη θέση του Προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου. Θα ήθελα να ευχαριστήσω επίσης τον απερχόμενο Πρόεδρο Κανόλης Κατζό, ο οποίος πρόκειται να αγωνιστεί σε μία περίοδο που δεν υπήρχε πλειοψηφία σε περιφερειακούς συμβούλους όσον αφορά την παράταξη της περιφερειακής αρχής. Εκτός αυτού έτυχε σε μία περίοδο πρωτόγνωρης επιπλοκής λόγω της πανδημίας. Πάρα πολλές συνεδριάσεις έγιναν με τηλεσυνεδρίαση με τα γνωστά προβλήματα τα οποία όλοι μας αντιμετωπίσαμε και όλοι μας θυμόμαστε. Παρά ταυτά κατάφερε με τις αντιξότητες αυτές αλλά και άλλες, κατάφερε λοιπόν να κρατήσει την δημοκρατική νομιμότητα στη λειτουργία του Περιφερειακού Συμβουλίου, που αυτό άλλωστε αν το θέλετε αλλιώς είναι και το ζητούμενο από έναν Πρόεδρο Περιφερειακού Συμβουλίου. Να περιφορεί λοιπόν τη δημοκρατική νομιμότητα, να περιφορεί την ισότητα στα δικαιώματα των Περιφερειακών Συμβούλων και των παρατάξεων, να αφήνει όλες τις φωνές να ακούγονται, να επιτρέπει την διατύπωση αντίθετων απόψεων ή ενστάσεων ή να αναδεικνύει ή να αφήνει να αναδεικνύει φωνές άλλες. Αυτό πραγματικά το πιστώνουμε όλοι πιστεύω στον Μανώλης Κατζό και σε αυτό το πνεύμα θα ήθελα να κινηθεί και η θητεία ηδική μας, του παρόντος Προεδρίου, ούτως ώστε κανένας να μην έχει την αίσθηση ότι το Προεδρίο απαγορεύει, αποκλεί ή περιορίζει τη δημοκρατική φωνή σε αυτό το κατεξοχήν δημοκρατικό συλλογικό όργανο, το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου. Λοιπόν, σε αυτή την προσπάθεια να ξέρετε το θέμα ρωγός πραγματικά πιστεύω ότι η λειτουργία του Προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου είναι περισσότερο, σας παρακαλώ λίγο ησυχία, η λειτουργία και ο ρόλος του Προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου είναι περισσότερο πριν από την κάθε συνεδρίαση με την έννοια της συνενόησης, με την έννοια της συζήτησης των θεμάτων με τους επικεφαλείς των παρατάξεων και βεβαίως με την πρόνοια ούτως ώστε εδώ να περνάνε τα θέματα τα τυπικά με ταχύτητα και να γίνονται συζητήσεις στα θέματα που πραγματικά είναι σοβαρά και πραγματικά χρήζουν ιδιαίτερης ανάλυσης και συζήτησης. Δεν ξέρω αν θα θέλατε κύριε Αντιπρόεδρε το λόγο. Παρακαλώ. Σας ευχαριστώ και εγώ αγαπητοί συνάδελφοι. Θέλω να ευχηθώ καλή χρονιά. Εύχομαι τον νέο έτος, υγεία και προσωπική ευτυχία σε όλους τους συναδέλφους με την ελπίδα πως όλα τα δύσκολα που βιώνουμε θα περάσουμε όσο των δυνατών λιγότερες απώλειες. Επίσης εύχομαι στο νέο Προεδρείο καλή επιτυχία για να μπορέσει να ανταποκριθεί με επιτυχία στο δύσκολο νευραλγικό και απαιτητικό ρόλο που κλήθηκε να υπηρετήσει. Βέβαια άκουσα τον κ. Περιφερειάρχη πριν από λίγο και τον νέο Πρόεδρο. Μίλησε για συνενόηση γενικά αλλά δεν μίλησε καθόλου για συνενόηση και με το Προεδρείο. Δεν διαφωνώ ότι οπωσδήποτε θα συνενοούμε σε επικεφαλής των παρατάξων αλλά το Προεδρείο έχει σημαντικό ρόλο να επιτελέσει αυτήν την περίοδο. Έτσι λοιπόν σήμερα βλέπουμε ότι ολοκληρώθηκε μια δημοκρατική διαδικασία με την εκλογή όπως είπαμε του νέου Προεδρείου. Όλοι μας εκφράζουμε την ελπίδα να μην δοκιμαστεί ξανά το ανώτερο θεσμικό όργανο της Πελοποννήσου από θεσμικές απρέπειες, εντάσεις και καταστρατείγεση του κανονισμού λειτουργίας. Αγαπητοί συνάδελφοι τρώθηκε το κύρος του Περιφερειακού Συμβουλίου αυτά τα δυόμιση χρόνια και απογοήτευσαν οι συνενδριάσεις μας απόλυτα την κοινωνία. Θα συμφωνήσω με τον κύριο Περιφερειαρχη. Η μη πιστή τήρηση του κανονισμού λειτουργίας και οι συχνές παρεμβάσεις του κυρίου Περιφερειαρχη μερικές φορές υπερβαίνοντας και τις αρμοδιώτητές του για τον νέο Προεδρείο επιβάλλεται να αποτελέσουν παρελθόν. Η Περιφερειακή Αρχή πρέπει να σεβαστεί το διακριτό ρόλο των αντιπολιτεύσεων, να τους επιτρέψει να σκούν τα θεσμικά τους καθήκοντα και οφείλει να μη βλέπει παντού εχθρούς, πολεμικές συγκρούσεις και να εφαρμόζει ως πρώτη στην επιλογή προπαγανδιστική πολιτική. Ο καθένας από εμάς έχει από τη νομοθεσία απόλυτα περιγραφόμενες αρμοδιώτητες τις οποίες οφείλουμε όλοι να ακολουθούμε απαρέγκλητα χωρίς αστερίσκους. Από το Προεδρείο που απήλθε διαφάνηκε ολοκάθαρα πως τον πολιτικό πολιτισμό του αντιπροέδρου του σώματος κυρίου Απόστολου Κούνι όπου με ευγένεια και καρτερία αντιμετώπισε πολλές δύσκολες μέχρι και φτράπελες καταστάσεις και δέχτηκε μέχρι και λεκτικές επιθέσεις δεν τον ενστερνίστηκε έτσι και ο απελθόν Πρόεδρος Κύριος Μανώλης Κατζός. Οδήγησε πολλά και σε ανέτοιες εντάσεις τις συνεδριάσεις με φωνές κριτική επί των θέσεων των ερετών αλλά και επιθέσεις ακόμα και στις αξιόλογες γυναίκες του περιφερειακού συμβουλίου, στις συναδέλφους μου. Ως δικαιολογία που δεν ευσταθεί φυσικά προβάλλεται η απλή αναλογική, άκουσα τον κύριο Περιφερειάρχη αλλά είναι ολοφάνερη η δυσκολία αποδοχής των δημοκρατικών διαδικασιών από την περιφερειακή αρχή. Άλλωστε, αγαπητοί συνάδελφοι, ο σοφός νομοθέτης έχει προβλέψει να ξεπεραστεί κάθε δυσκολία που πιθανών η απλή αναλογική δημιουργούσε. Όπως είπαμε, είτε απλή αναλογική, είτε ενισχυμένη, όταν υπάρχει συσσόρευση θεμάτων λόγω των αριθμητικών λίγων συνεδριάσεων της πρώτης περίοδου, ήταν μια αιτία που οδηγούσε πολλές φορές σε αδιέξοδα. Προσωπικά από την τιμητική θέση την οποία έλαβα σήμερα ως αντιπρόεδρος του σώματος και ευχαριστώ πολύ την παραταξή μου για την εμπιστοσύνη στον προσωπό μου θα στηρίξω μέχρι τέλους το δικαίωμα ανεξαιρέτος όλων των συναδέλφων να εκφράζουν τις θέσεις τους χωρίς να δέχονται προσβολές και φωνασκίες και θα επιμείνω στην πιστή τήρηση των όσων ρητά αναφέρει ο νόμος 3852 του 2010 και ο κανονισμός λειτουργίας του σώματος. Θα ήθελα να πω δυο λόγια για τα σημεία που θεωρώ ότι δημιούργησαν τριβή την προηγούμενη περίοδο και άλλα που ενέχουν μέχρι και λόγω ακυρότητας αποφάσεων του περιφερειακού συμβουλίου. Σημαντικό θέμα ήταν η απόλυτη απουσία γραμματέα, ολάκηρη την περίοδο της θητείας μας. Αυτήν την περιφερειακή περίοδο, αυτό είναι κάτι που την σημάδεψε και δεν πρέπει πάλι να το επαναλάβουμε. Η χλιαρή και αδιάφορη στάση του κυρίου Προέδρου πάνω στο ζήτημα αυτό ήταν χαρακτηριστική της γενικότερης αδιαφορίας της περιφερειακής αρχής για την εύρυθμη λειτουργία του περιφερειακού συμβουλίου. Επίσης τριβές προκαλούσαν πρώτον η θολότητα στις ψηφοφορίες γινόντουσαν εν μέσω φωνασκιών και ιδίως την περίοδο των τηλεδιασκέψεων μέχρι και με κλειστά μικρόφωνα. Η απόρριψη θεμάτων εκτός ημερησίας διάταξης με αντιθεσμική θεωρώ παρέμβαση του κυρίου Περιφερειάρχη και όχι με απόφαση της πλειοψηφίας των παρόντων μελών όπως ορίζει το άρθρο 14 του κανονισμού. Η άρνηση εφαρμογής του άρθρο 8 του κανονισμού λειτουργίας, δηλαδή η παραχώρηση κατάλληλο εξοπλισμού χώρου μέσα και γραμματιακής υποστήριξης προς τις παρατάξεις της αντιπολιτεύσεως. Τέταρτον η παραχώρηση… Τι είναι αυτά κύριε Πρόεδρε, τί είναι αυτά, γράψαμε να κύμνουμε το προβλέπτο… Θα διαμάζουμε εδώ πέρα, μας προσβάλλει η κυρία… Όχι αγαπητέχνη… Κυρία μου, δεν σε ψηβίζαμε, σε παρακαλώ πάρα πολύ, τέτοια μέρα της ημέρα… Που βαλάς όλη την επάθειά σου μέσα στο σώμα, όλη την επάθειά σου… Σε παρακαλώ πάρα πολύ, πες χρόνια πολλά και τελείωσε τέτοια μέρα σήμερα… Όλο το μίσος σου και όλη την επάθειά σου έρθει και το ξερλάς εδώ πέρα… Τη φωνή σας μόνο… Όρισε μας… Άντε από κει, τέτοια μέρα σήμερα… Είναι ντροπή αγαπητέ, τέτοια μέρα κύριε Πρόεδρε… Συγγνώμη κυρία Μπουζά, μισό λεπτό περιοριστείτε, όχι σε έναν καταγγελτικό λόγο… Αυτά τα οποία θεωρώ… Όχι σε έναν καταγγελτικό λόγο… Αυτά τα οποία θεωρείτε όμως, δεν έχουν θέση σε μια συνεδρία σαν τη συγκεκριμένη… Γιατί δεν έχουν θέση, αναφέρω αυτά που θεωρώ μισό λεπτό… Αναφέρετε έναν καταγγελτικό λόγο για το τι συνέβαινε κατά τη δική σας νόηστα παρελθόν… Τον Πρόεδρο την απερχόμενο, καθυβρίζοντάς τον ουσιαστικά… Αγαπητέ κύριε Πρόεδρε, αυτή τη στιγμή… Έτσι θα είναι η συνεργασία… Η παρέμβαση του κυρίου Περιφεριάρχη, τη θεωρώ επικώς απαράδεκτη… Θεωρώ ότι έχουμε το δικαίωμα να μπορούμε να εκφραζόμαστε… Να μπορούμε να εκφραζόμαστε… Ανέφερα μόνο κατά την ταπεινή μου γνώμη αυτά τα οποία τα ζητήματα που πιστεύω ότι απετέλεσαν τριβή… Και θεωρώ ότι αυτά δεν πρέπει να επαναληθούν αυτή την διαιτία… Θεωρώ λοιπόν ότι εμείς όλοι σαν Περιφερειακή Σύμβουλη αλλά και σαν Προεδρείο… Έχουμε μεγάλη ευθύνη για την ποιότητα την οποία εκπέμπει το Περιφερειακό Συμβούλιο… Και δεν προειωνίζετε τίποτα καλό ο τρόπος με τον οποίο επιθύνεστε… Ήδρεις δεν τις αποδέχομαι και μόνο στους ανθρώπους τους που μπορεί να τα αδεχτούν αυτά μπορεί να τα πεθύνει… Σε εμένα δεν το αποδέχομαι αυτό… Ολοκλήρωσατε? Όλοκλήρωσα… Έχετε ήδη κάνει κατάθλιστου χρόνου… Έχω το δικαίωμα να εκφράσω την απόψή μου… Όποτε θέλετε και για όσο θέλετε και για ό,τι θέλετε… Όχι αγαπητέ κύριε, αγαπητέ κύριε οικονόμου, σας παρακαλώ καθίστε στιγμές σας… Λοιπόν, σας παρακαλώ συντομεύετε και ολοκληρώστε… Έτσι μπράβο, συντομεύοντας… Όχι αγαπητέ κύριε Περιφερειάρθα, όταν αυτή τη στιγμή… Όταν δεν προσφέρετε τα μέσα στις αντιπολιτεύσεις για να μπορέσουν να σκήσουν το ρόλο τους όπως ορίζει ο κανονισμός… Τα προσφέρετε, έχετε παραθωρήσει η γραφία στις αντιπολιτεύσεις… Λοιπόν, ολοκληρώσατε… Το λέει ο κανονισμός λειτουργίας αγαπητή… Λοιπόν, εδώ λοιπόν θα μπορούμε… κοιτάξτε να δείτε… Θα εφαρμόζουμε τον κανονισμό με βλάβια… Ο κύριος Περιφερειάρχης θα παρεμβαίνει μέχρι εκεί που πρέπει να… Θα αφαιρέσετε και το λόγο του Περιφερειάρχης τώρα… Όχι, όχι, όχι… Έλεος Μπράιλε! Παρερμηνεύσατε τι είπα, έχει το δικαίωμα να παρεμβαίνει σε όλη τη διαδικασία… Δεν πάει τη διαδικασία, αλλά δεν θα καθορίζει τη διαδικασία… Υπάρχει μια διαφορά και το ξέρει ο κύριος Κακόντ… Όχι, κύριε Αμπουζαούντες, εσείς θα την καθορίσετε τη διαδικασία… Κλείστε σας παρακαλώ, έχετε ακόμα 30 δευτερόμετρα… Υπόσχομαι ότι θα είμαι αυτή η οποία θα στηρίξει τη δημοκρατική λειτουργία… του Περιφερειακού Συμβουλίου απέναντι σε αυτές τις αντιδημοκρατικές τακτικές… και στην επιλογή των εντάσεων, όπως είδαμε τον κύριο Περιφεριάρχη, σήμερα… Σε αυτό το Περιφερειακό Συμβουλί… Την ένταση την δημιουργήσατε και την προκαλέσατε εσείς, κύριε Αντιπροεδρε, και σας ειλισθώ… Έχω δικαίωμα να εφράσω την άκοψή μου… Αυτό που θέλετε είναι να δώσετε μια δημοκρατική πνοή στη δημιουργία σας… ως αντιπροέδου στο Περιφερειακό Συμβούλιο, να μην το επαναλάβετε… Με διακόψατε, κύριε Προεδρε, τη στιγμή που εγώ μιλούσα, εγώ μιλώ, μόνο με τον κανονισμό… με αυτά τα οποία αναφέρει ρητά ο κανονισμός του Περιφερειακού Συμβουλίου και τίποτα άλλο. Αγαπητοί συνάδελφοι, καλησπέρα, να είστε καλά, εύχομαι σε όλους υγεία, ευτυχία… προσωπική πρόοδο και υγείας της οικογένειας σας. Ευχαριστώ πάρα πολύ για την τιμή που μου έκανε πρώτα-πρώτα ο επικεφαλής της παράταξής μου για να με προτείνει σε αυτή τη θέση και όλους εσάς που επικυρώσατε την απόφαση αυτή. Η αλήθεια είναι πως ο ρόλος που καλούμε να υπηρετήσω είναι πιο τυπικός και όχι κύριε αποφασιστικός. Παρ' όλα αυτά θεσμικά θα προσπαθήσω να αναδείξω όλα τα προβλήματα της Πελοποννήσου μέσω της σωστής λειτουργίας, της έβρισης της λειτουργίας του Περιφερειακού Συμβουλίου. Στην τήρηση των ουσιαστικών διαδικασιών θα απαλέψω για έναν νέο κανονισμό πιο δημοκρατικό και πιο λειτουργικό κυρίως. Γιατί νομίζω ότι τα κύρια προβλήματα τα έχει δημιουργήσει ένας παλιός κανονισμός που ακουμπούσε στα προηγούμενα Περιφερειακά Συμβουλία. Θα προσπαθήσω όλοι να έχουμε την ίδια φωνή, τον ίδιο χρόνο, την ίδια ένταση, γιατί είμαστε εδώ για όλους και κυρίως είμαστε εδώ για την Πελοπόννησο. Δεν νομίζω ότι έχουμε πάρα πολλά να μας χωρίσουν στο κομμάτι αυτό, ότι όλοι θέλουν να προσφέρουν. Τα βλέπουμε απλά διαφορετικά τα πράγματα. Θα είμαι εδώ για να περιφερορίσουμε όχι τυποτυπικά τη δημοκρατική νομιμότητα, όπως είπατε αγαπητέ Πρόεδρε, αλλά να όλοι μαζί ουσιαστικά να υπηρετήσουμε τη δημοκρατία, την πολυφωνία, τον ουσιαστικό διάλογο στο Περιφερειακό Συμβούλιο και όπου χρειαστεί. Σας ευχαριστώ πολύ. Καλή χρονιά. Σας ευχαριστώ και εγώ κυριά την Πρόεδρε. Τώρα μπαίνουμε στη διαδικασία που προβλέπεται στην ειδική αυτή συνεδρία στη σημερινή για την εκλογή των μελών της Οικονομικής Επιτροπής. Παρακαλώ λίγο ησυχία. Κύριε Τατούλης. Μισό λεπτό. Κύριε Τατούλη προφανώς και εφόσον μου ζητάτε τον λόγο προφανώς και δεν τον έχετε. Δεύτερον, όταν συζητώ με τον επικεφαλής παράταξης, καλώ την κυρία αντιπρόεδρο να μην σχολιάζει, να μην λέει τι είναι αυτά τα πράγματα, να μην μονολογεί και να μην παρακολίει τη συνεδρίαση και τη διέθυνση της συνεδρίας. Παρακαλώ κύριε Τατούλη, έχετε το λόγο βεβαίως δύο λεπτά επί της διαδικασίας. Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θα ήθελα κι εγώ να ευχηθώ από βάθους καρδιάς σε όλους χρόνια πολλά, καλή χρονιά. Ο καινούργιος χρόνος να είναι ένας χρόνος που θα αφήσει πίσω τα προηγούμενα χρόνια, θα πρέπει όλοι μας να κατανοήσουμε ότι το μόνο που μπορεί να μας ενώσει και ουσιαστικά να ενισχύσει την δημοκρατική λειτουργία στο Περιφερειακό Συμβούλιο είναι η απόλυτος τήρησης του κανονισμού. Χωρίς την τήρηση του κανονισμού, χωρίς την τήρηση του κανόνα που πρέπει να διέπει την λειτουργία αλλά και τον τρόπο ενέργειας όλων μας δεν πρόκειται ποτέ να επιτύχουμε αυτό που χρειάζεται. Σε μια πολύ δύσκολη περίοδο για την πατρίδα, σε μια πολύ δύσκολη περίοδο για το έθνος, όπου οι κρίσεις, η πανδημία αποτελεί τεράστια ζητήματα, δημιουργεί τεράστια προβλήματα, όπου η οικονομία βρίσκεται σε κάθε πτώση, όπου η ζωή πλέον των ανθρώπων ουσιαστικά τίθεται σε κίνδυνο και η μάχη για την επιβίωση δεν τους δίνει πολλά δικαιώματα προκειμένου να ασχοληθούν με τον δημόσιο λόγο, με τη δημόσια συζήτηση και σε μια περίοδο που η απλή αναλογική δεν φταίει για τίποτα απολύτως, αλλά φταίμε όλοι εμείς που κατεβήκαμε με το νόμο της απλής αναλογικής και δεν υποστηρίξαμε και δεν υπερασπιστήκαμε την απλή αναλογική, που η απλή αναλογική δεν δοκιμάστηκε ποτέ πουθενά, γιατί πραξικόπηματικά της αφαιρέθηκαν όλες αυτές οι δυνατότητες ενός νέου πολιτικού πολιτισμού που έχει ανάγκη η χώρα. Ας μη λέμε λοιπόν και ας μη δημιουργούμε άλοθοι ότι φταίει η απλή αναλογική. Φταίμε όλοι αυτοί, όλες οι παρατάξεις, όλες οι δυνάμεις οι αυτοδιοικητικές που δεν υπερασπίστηκαν και δεν υποστήριξαν τον ρόλο της αυτοδιοίκησης. Αυτό είναι το κύριο θέμα. Ερχόμαστε σήμερα να αρχίσουμε μια νέα περίοδο για το Περιφερειακό Συμβούλιο. Με ποιες συνθήκες, με την πλήρη αποδυνάμωση του Περιφερειακού Συμβουλίου. Όταν πλέον δεν έχει καμία ουσιαστική αρμοδιότητα το Περιφερειακό Συμβούλιο. Όταν εντέχνως έχουν δημιουργηθεί πλειοψηφίες μακράν της ετοιμηγορίας των πολιτών. Ερχόμαστε λοιπόν σήμερα να ξαναθυμίσουμε τις ευθύνες μας. Εμείς ως αυτοδιοικητικοί θα πρέπει να υπερασπιστούμε την ίδια την αυτοδιοίκηση. Τον ίδιο το θεσμικό ρόλο της αυτοδιοίκησης, τον ευρωπαϊκό προσανατορισμό της αυτοδιοίκησης, την εγκύτητα στον πολίτη και την εγκύτητα στην υπεράσπιση της δημοκρατίας. Αυτός είναι ο ρόλος μας και αφού ευχηθώ καλές εργασίες στο νέο Προεδρείο θα ήθελα να μην επαναληφθούν τα ίδια λάθη. Θα ήθελα να εφαρμοστεί μόνον ο κανονισμός και κύριε Πρόεδρε σας παρακαλώ πάρα πολύ να μην επαναλάβατε πάλι τα ίδια προβλήματα που είχαμε με το προηγούμενο Προεδρείο. Ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου είναι πρόεδρος όλων των Περιφερειακών Συμβούλων. Ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου δεν υπακούει μόνον και μόνον περιμένοντας το νεύμα του Περιφερειάρχη. Τηρεί απολύτως τον κανονισμό, γιατί αυτό θα αποτελεί και την έθιμο μνία ότι ναι ανταποκριθήκατε στις θέσεις ευθύνης που το Περιφερειακό Συμβούλιο και ο νόμος, μάλλον καλύτερα, η νέα εγκύκλιωση η οποία καταργεί το προηγούμενο νόμο, έχουμε πλέον και αυτό το πολιτικό φαινόμενο στη χώρα μας. Οι εγκύκλοι καταργούν το νόμο. Θεωρώ λοιπόν ότι η τίδησης του κανονισμού, ο σεβασμός και η αξιοπρέπεια απέναντι στην διαφορετική πολιτική άποψη αποτελεί το σημαντικότερο στοιχείο για τη δημοκρατική λειτουργία. Και να μην ξεχνάμε κάτι ότι τα συλλογικά όργανα είναι όργανα όπου η αντιπαλότητα υπό την έννοια της πολιτικής αντιπαράθεσης είναι το μόνο γόνιμο στοιχείο για μια θετική δημιουργία. Καλή επιτυχία στο νέο έργο σας. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ. Βεβαίως και θα τηρηθεί και ο κανονισμός. Εγγονούμαι απολύτως βεβαίως ότι ο απερχόμενος πρόεδρος δεν τήρησε μέσα στα πλαίσια της νοημοσύνης επ' ακριβώς αυτά τα οποία όριζε ο ρόλος του και πιστεύουμε ότι το έκανε μεγάλη επιτυχία και τον ευχαριστούμε πολύ γι' αυτό. Ο κ. Περιφερειάκης έχει ζητήσει στο λόγο. Αγαπητοί συνάλφοι, εγώ είχα τη βεβαιότητα ότι ήρθαμε σήμερα να εκλέξουμε κατά το νόμο και κατά τις εγκυκλίους το νέο Προεδρείο του Σώματος και τα οχτώ μέλη της Οικονομικής Επιτροπής. Και να πούμε και χρόνια πολλά. Και να ευχηθούμε στο νέο Προεδρείο να τα κάνει καλύτερα από το προηγούμενο που τα έκανε καλά, κατά την άποψη μου. Αν το Σώμα νομίζει ότι πρέπει να γενικεύσουμε μία συζήτηση περί πραξικοπήματος, το οποίο έκανε η νυν κυβέρνηση, επαναλαμβάνω και πάλι με πρόταση όλων των περιφερειαρχών και της συντελικής πιοψηβίας των δημάρχων, να κάνουμε μία τέτοια συζήτηση θα έχουμε κάνει πάρα πολλές φορές μία τέτοια συζήτηση. Ή ξέρω εγώ να αρχίσουμε να λέμε τι έκανε το προηγούμενο Προεδείο, αν δηλαδή ο πρόεδρος ήταν πιο αυταρχικός από τον προηγούμενο από αυτόν τον πρόεδρο, ο οποίος η έκλεγη με τον γνωστό σύστημα το πιοψηφικό, ή εγώ θεωρώ ότι σήμερα ήρθαμε εδώ να πούμε τι κακό έγινε να το κάνουμε καλύτερα, ούτε για πραξικοπήματα να μιλήσουμε, ούτε για επιθέσεις στην κυβέρνηση, ούτε για το ένα, ούτε για το άλλο. Και δεν θα επεκταθώ σε αυτά. Ούτε θεωρώ ότι είναι σωστό ο καθένας να έρθει εδώ πέρα με μία χαρταπιάγκα που να τη φτιάχνει κάποια δεκαετία μέρες και να μας τη διαβάζει και να γράφει εκεί μέσα ότι εν πάση περιπτώση σκέφτεται και ότι φαντάζεται. Ήρθαμε σήμερα να ψηφίσουμε επί δύο θεμάτων συγκεκριμένων, να ευχηθούμε και όλα τα άλλα θέματα έχουμε δύο χρόνια, ένα κομμάτι θα είναι και προεκλόκητη περίοδος, να τα πούμε, να τα ξαναπούμε και πάση περιπτώση από τον τρόπο που θα τα πούμε θα έχουμε και μία απίχηση ως συλλογικό όργανο προς την κοινωνία. Διότι τα προηγούμενα δύο χρόνια οι συνδυάσεις δεν έδωσαν τα αποτελέσματα τα οποία θέλαμε. Να μη πούμε λοιπόν σε τέτοια ζητήματα, γιατί θα έρθει το βράδυ και θα κουβεντιάζουμε είταν παρξιχόμα ή δεν ήταν, τα κάναμε καλά ή δεν τα κάναμε καλά. Να τελειώσει η μέρα με αυτά τα δύο θέματα της σημερινής αντιάταξης και ως συμβολή στο σώμα εγώ δεν έχω καμία αντίδραση να εφαρμόζω τον κανονισμό. Για σκεφτείτε πόσες φορές παραβιάστηκε ο κανονισμός και αν παραβιάστηκα το πρωί εδώ ή από κάποιον άλλον. Ας μην τα πούμε όμως σε αυτή τη συνεδρία. Ας κάνουμε τη δουλειά μας για την οποία είμαστε εδώ σήμερα και έχουμε δύο χρόνια να αναλύσουμε όλα τα άλλα. Λοιπόν, αυτά θέλω να πω και καλή χρονιά. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ κύριε Περιφερειάρχη. Συγγνώμη, κι όποιος κάθεται και τα γράφει, ας τα δίνει στα πρακτικά. Θα τα περνάμε όλα στα πρακτικά. Δεν χρειάζεται να βασανιζόμαστε εδώ να διαβάζει ο άλλος το τι έγραφε τα βράδια και τα πρωινά. Λοιπόν, κάποιος άλλος αρχηγός παράταξε το λόγο κύριε Δημητραποπούλου. Ελάτε κύριε Δημητραποπούλου. Κύριε Ελληπεροπούλ, με συγχωρείτε. Με υγεία να είμαστε όλοι γης και παρόντες και να ξεπεράσουμε ό,τι προβλέπουμε σε αυτή τη στιγμή με καλά αποτελέσματα. Η αλήθεια είναι ότι ναι μαζευτήκαμε εδώ σήμερα για μια δημοκρατική διαδικασία που όπως προβλέπεται από τον νόμο, που ο οποίος νόμος καταργείται με μια εγκύκλειο. Τα συμβαίνουν και αυτά στις δημοκρατικές κοινωνίες μάλλον, δεν ξέρω. Αλλά εκείνο που διαπιστάνω εγώ προσωπικά, είναι ότι δεν μπορούμε να καταγγέλουμε τους άλλους ότι είναι αντιδημοκρατικοί, αν εμείς οι ίδιοι εδώ μέσα δεν σεβόμαστε όχι μόνο τις πλειοψηφίες, αλλά ούτε τις μειοψηφίες. Και κάποιοι το έχουν επήκε σε πολλούς τόνους. Θεωρώ λοιπόν ότι καλό είναι μερικές φορές να κρατάμε τα στόματα μας κλειστά, αν εμείς οι ίδιοι δεν σεβόμαστε θεσμούς πλειοψηφίες και μειοψηφίες. Σας ευχαριστώ πολύ. Καταρχάς και από μένα από καρδιάς χρόνια πολλά προς όλους τους συναδέρφους, είτε βρίσκονται σήμερα εδώ είτε όχι. Λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαίτερες δυσκολίες λόγω της σοβαρής υγειονομικής παραμέτρου της πανδημίας, μια κατάσταση που εισήγαγε πρωτόγνωρες διαδικασίες και προκλήσεις στη λειτουργία του Περιφερειακού Συμβουλίου. Θεωρώ πως το αποτέλεσμα της διετίας των εργασιών του προηγούμενου Προεδρύου υπό την Προεδρία του κυρίου Σκατζού είχε ένα θετικό απόλυτα πρόσημο. Ίσως κάποιες φορές να υπήρξαν τριβές με διάφορους συμβούλους επί της διαδικασίας, αλλά είμαι επεπισμένος ότι η συνολική προσπάθεια και τοποθέτηση του Απερχόμενου Προέδρου ήταν πάντοτε καλοπροέρετη και με γνώμονα την πρόοδο των εργασιών του Συμβουλίου. Προς εσάς, κύριε Πρόεδρε, κύριε Μαλτέζο, κύριε Συνάδερ, φίλος διοικηγόρο, εύχομαι από καρδιάς κάθε επιτυχία στο έργο σας, όπως και στην κυρία την Πρόεδρο και στην κυρία η Γραμματέα. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ. Κάποιος άλλος αρχηγός παράδαξης. Να περάσουμε τώρα, λοιπόν, στην διαδικασία της εκλογής των μελών της Οικονομικής Επιτροπής. Η ως γνωστόν Οικονομική Επιτροπή στην δική μας περιφέρεια είναι 11 μελείς. Εκ των 11 μελών τα τρία ορίζονται από τον κύριο Περιφερειάρχη. Επομένως μιλούμε για την εκλογή των 8 μελών που προέρχονται από εκλογή. Θα παρακαλούσα, λοιπόν, τους επικεφαλείς των παρατάξεων να μας παραδώσουν στο Προεδρείο τα ψηφοδέλτια, τα οποία αφορούν τη δική τους παράταξη. Όσον αφορά τώρα το θέμα των ανεξαρτήτων περιφερειακών συμβούλων, θα ήθελα, απευθυνόμενος στους 4 ανεξαρτήτους περιφερειακούς συμβούλους, να μας δηλώσουν αν θα είναι με ένα ψηφοδέλτιο ενιαίο ή αν θα είναι με χωριστά. Κύριε Γανώση, κι αν θα κατεύουν. Δεν κατεβαίνετε. Ποιος θα κατεύει, κύριε Συγκονόμου. Δεν σας άκουσα, κύριε Σπίδα. Για αυτό το θέμα, για την εκλογή του. Ναι, βέβαια. Όπως όλοι γνωρίζουμε, μετά τις εκλογές του 2019, υπήρξαν ειδικές διατάξεις που έδωσαν στην Παράταξη του Περιφερειάρχη, πλειοψηφία στην Οικονομική Επιτροπή, της τάξης περίπου του 60%. Μάλιστα, εδώ, σε αυτό το χώρο, έχω ακούσει πολλές φορές συναδελφίες, να έχετε δισανασχετίσει και καταγγείλει τη συγκεκριμένη κατάσταση. Η εγκύκλειος, με την οποία θα γίνουν σήμερα οι εκλογές, φέρνει κάτι καινούριο. Η δυνατότητα στους ανεξάρτητους να εκλέξουν μέλος στην Οικονομική Επιτροπή. Όπως πολύ σωστά εντόπισε ο συνάδελφος Πετράκος στην επιστολή που μας έστειλε, το σύνηθες είναι οι ανεξάρτητοι να ενισχύουν τις τάξεις των περιφερειακών αρχών για ευνόητους λόγους. Βλέπουμε έτσι σήμερα τον κύριο οικονόμου, που μόνο τυπικά είναι ανεξάρτητος, αφού έχει γίνει εντεταλμένος σύμβουλος του Περιφερειάρχη και θυμάμαι πάρα πολύ καλά στις τελευταίες ενδοπαραταξιακές μας συνεδριάσεις, στην πρώην παράταξή μου, να συμμετέχεις σε αυτές. Μάλιστα, μετά την παρέτησή μου από τη θέση της εντεταλμένης, εγώ εκδιώχθηκα από αυτές τις συνεδριάσεις πολύ πριν αν εξατοποιηθώ, ενώ αυτός γνωρίζω καλά ότι συμμετείχε σε αυτές αδιαλείπτως. Μάλιστα, έχω πληροφορηθεί ότι ο Περιφερειάρχης με ρημνά ιδιαίτερα για την εκλογή του, αφενός γιατί θέλει τον απόλυτο έλεγχο στην Επιτροπή, αφετέρου γιατί φοβάται... Περιοριστείτε στο θέμα της Εδικασίας. Τελειώνω κύριε Πρόεδρε, ένα λεπτό θα έχω. Αφενός γιατί θέλει να έχει τον απόλυτο έλεγχο ο Περιφερειάρχης στην Επιτροπή, αφετέρου γιατί φοβάται μη σπάσει ο διάβολος το ποδάρι του και βρεθεί στην Επιτροπή κάποιος ή κάποια που δεν θα ήθελε με κανέναν τρόπο. Ακριβώς γιατί φοβάται τον έλεγχο. Εγώ λοιπόν, στο προκείμενο, αν και θα μπορούσα να θέσω υποψηφιότητα ως πραγματικά ανεξάρτητη και μάλιστα με αξιώσεις, αποφάσισα να μη διεκδικήσω μια θέση στην Οικονομική Επιτροπή που ανήκει σε παρατάξεις και να μη συμμετέχω σε συγκέντια, δικασίες και παιχνιδάκια με παρατάξεις. Καλό λοιπόν και τον κύριο οικονομού να αποσύρει την υποψηφιότητά του και να μη πάρει μια θέση που ηθικά και πολιτικά δεν είναι δική του. Αν το κάνει καταγγέλω την πράξη του και απέχω από τη διαδικασία. Σας ευχαριστώ πολύ κύριε Ασίναφη. Έχουμε συγκεντρώσει... Κύριε Οικονόμο έχετε καταθέσει ψηφοδέλη του ή ανεξάρτητη. Άνευτης κύριε Ασπυριδά. Άνευτης κύριε Ασπυριδά. Θέλετε το λέω κύριε Βόντικα. Ναι, ναι, ελάτε. Αγαπητοί συνάδελφοι και καλή χρονιά, χρονιά πολλά. Να είστε όλοι γυρίοι και δυνατοί. Έχουμε δώσει δείγματα γραφής για τον αντιπολιτευτικό ελεγκτικό ρόλο μας μέσα από την Οικονομική Επιτροπή. Νομίζουμε ότι ήμασταν πραγματικά η αντιπολίτευση που έκανε σε βάθος και επί της ουσίας έλεγχο των πεπραγμένων στην προηγούμενη περιφερειακή αρχή. Η απουσία μας με βάση και τον νόμο του Θεοδωρικάκου που ετσιθελικά διόριζε τα μέλη νομίζω ότι ήταν εμφανής. Επειδή κατά τη γνώμη μας και ουσία και τύπης δεν μπορεί να αποκλειστεί για δεύτερη φορά και μάλιστα με μια εγκύκλω που μπορεί να την ερμηνεύσει καθένας όπως θέλει καταθέσαμε υπηρεσιότητα και καλό με το σώμα να μας υπερψηφίσει. Θα είμαστε το ίδιο και ακόμα πιο συνεπείς όπως είμαστε και στην προηγούμενη συμμετοχή μας. Ευχαριστώ. Επί της διαδικασίας θέλω να το κάνω. Όχι κυρία Νικολάκου δεν έχετε δικαίωμα να μιλήσει επί της διαδικασίας. Όχι μίλησε ο Επικεφαλής Παράδεξης όπως μέχρι τώρα έχουν δώσει... Δεν μίλησε επί της διαδικασίας μίλησε πριν κύριε Πρόεδρε. Εγώ θέλω να πω επί της διαδικασίας οικονομικής επιτροπής, δεν θέλω να πω χρόνια πολλά. Λοιπόν μιλήστε για ένα λεπτό. Λοιπόν καλούμε και εμείς τον κ. Οικονόμου να αποσυρθεί. Και η έδρα να πάει σε εκείνη την παράταξη που το δικαιούται... βάσει της ψήφου των πολιτών της Πελοποννήσου και η παράταξη αυτή είναι συγκεκριμένη. Είναι η λαϊκή συσπήρωση. Δεν μπορεί η παρέμβαση ανεξάρτητου που δεν είναι ανεξάρτητος... να δημιουργεί αυτή την εμπλοκή στο Περιφοριακό Συμβούλιο. Ευχαριστώ. Ευχαριστώ. Να ανακοινώσω τους υποψηφίους έτσι όπως δόθηκαν από τις παρατάξεις. Από την παράταξη λοιπόν της Περιφοριακής Αρχής είναι υποψήφοι... Γιωλής Αναστάσιος, Ματζούνης Ιωάννης, Σαρδέλης Αναστάσιος... Καλογεροπούλου Άννα, Κόρκα Αθηνά και Τζινιέρης Νίκον. Από την παράταξη Νέα Πελοπόννησος... έχουν προταθεί η κυρία Κωνσταντίνα Νικολάκου, ο κύριος Γιώργος Πετρίτσις... ο κύριος Ρουμαϊλιώτης, η κυρία Τζανετέα. Από την παράταξη Νέοι Δρόμοι για την Πελοπόννησο... είναι η κυρία Μαρία Βεργινάδη, ο κύριος Χρήσος Κασσιώτης... και ο κύριος Αναστάσιος Μποζίκης. Από την Πελοποννησιακή Συμμαχία είναι ο κύριος Ιωάννης Μπουντρούκας... και ο κύριος Ιωάννης Νικόλαος Κηλίτσης. Από το ψηφοδέλ του λαϊκής συσπήρωσης είναι ο κύριος Γόντικας Νικόλαος... και ο κύριος Ιωάννης Κελάρης. Από τους ανεξαρτήτους περιφερειακούς συμβούλους είναι ο κύριος Γεώργιος Ικωνόμου. Θα παραδίδω τις συγκεκριμένες υποψηφιότητες στην Γραμματεία... προκειμένου να καταρτήσει τα σχετικά ψηφοδέλτια... με βάση τα οποία θα γίνει η ψηφοφορία. Η γραμματεία είναι σχετικά με το κύριο Γόντικας Νικόλαος Κηλίτσης... και ο κύριος Ιωάννης Κελάρης. Από τους ανεξαρτήτους περιφερειακούς συμβούλους είναι ο κύριος Γεώργιος Ικωνόμου. Από τους ανεξαρτήτους περιφερειακούς συμβούλους είναι ο κύριος Γόντικας Κηλίτσης. Από τους ανεξαρτήτους περιφερειακούς συμβούλους είναι ο κύριος Ιωάννης Κηλίτσης. Από τους ανεξαρτήτους περιφερειακούς συμβούλους είναι ο κύριος Γόντικας Κηλίτσης. Από τους ανεξαρτήτους περιφερειακούς συμβούλους είναι ο κύριος Γόντικας Κηλίτσης. Από τους ανεξαρτήτους περιφερειακούς συμβούλους είναι ο κύριος Γόντικας Κηλίτσης. Από τους ανεξαρτήτους περιφερειακούς συμβούλους είναι ο κύριος Γόντικας Κηλίτσης. Από τους ανεξαρτήτους περιφερειακούς συμβούλους είναι ο κύριος Γόντικας Κηλίτσης. Από τους ανεξαρτήτους περιφερειακούς συμβούλους είναι ο κύριος Γόντικας Κηλίτσης. Από τους ανεξαρτήτους περιφερειακούς συμβούλους είναι ο κύριος Γόντικας Κηλίτσης. Από τους ανεξαρτήτους περιφερειακούς συμβούλους είναι ο κύριος Γόντικας Κηλίτσης. Από τους ανεξαρτήτους περιφερειακούς συμβούλους είναι ο κύριος Γόντικας Κηλίτσης. Από τους ανεξαρτήτους περιφερειακούς συμβούλους είναι ο κύριος Γόντικας Κηλίτσης. Από τους ανεξαρτήτους περιφερειακούς συμβούλους είναι ο κύριος Γόντικας Κηλίτσης. Από τους ανεξαρτήτους περιφερειακούς συμβούλους είναι ο κύριος Γόντικας Κηλίτσης. Από τους ανεξαρτήτους περιφερειακούς συμβούλους είναι ο κύριος Γόντικας Κηλίτσης. Από τους ανεξαρτήτους περιφερειακούς συμβούλους είναι ο κύριος Γόντικας Κηλίτσης. Από τους ανεξαρτήτους περιφερειακούς συμβούλους είναι ο κύριος Γόντικας Κηλίτσης. Από τους ανεξαρτήτους περιφερειακούς συμβούλους είναι ο κύριος Γόντικας Κηλίτσης. Από τους ανεξαρτήτους περιφερειακούς συμβούλους είναι ο κύριος Γόντικας Κηλίτσης. Από τους ανεξαρτήτους περιφερειακούς συμβούλους είναι ο κύριος Γόντικας Κηλίτσης. Από τους ανεξαρτήτους περιφερειακούς συμβούλους είναι ο κύριος Γόντικας Κηλίτσης. Από τους ανεξαρτήτους περιφερειακούς συμβούλους είναι ο κύριος Γόντικας Κηλίτσης. Από τους ανεξαρτήτους περιφερειακούς συμβούλους είναι ο κύριος Γόντικας Κηλίτσης. Από τους ανεξαρτήτους περιφερειακούς συμβούλους είναι ο κύριος Γόντικας Κηλίτσης. Από τους ανεξαρτήτους περιφερειακούς συμβούλους είναι ο κύριος Γόντικας Κηλίτσης. Από τους ανεξαρτήτους περιφερειακούς συμβούλους είναι ο κύριος Γόντικας Κηλίτσης. Από τους ανεξαρτήτους περιφερειακούς συμβούλους είναι ο κύριος Γόντικας Κηλίτσης. Από τους ανεξαρτήτους περιφερειακούς συμβούλους είναι ο κύριος Γόντικας Κηλίτσης. Από τους ανεξαρτήτους περιφερειακούς συμβούλους είναι ο κύριος Γόντικας Κηλίτσης. Από τους ανεξαρτήτους περιφερειακούς συμβούλους είναι ο κύριος Γόντικας Κηλίτσης. Από τους ανεξαρτήτους περιφερειακούς συμβούλους είναι ο κύριος Γόντικας Κηλίτσης. Από τους ανεξαρτήτους περιφερειακούς συμβούλους είναι ο κύριος Γόντικας Κηλίτσης. Από τους ανεξαρτήτους περιφερειακούς συμβούλους είναι ο κύριος Γόντικας Κηλίτσης. Από τους ανεξαρτήτους περιφερειακούς συμβούλους είναι ο κύριος Γόντικας Κηλίτσης. Από τους ανεξαρτήτους περιφερειακούς συμβούλους είναι ο κύριος Γόντικας Κηλίτσης. Από τους ανεξαρτήτους περιφερειακούς συμβούλους είναι ο κύριος Γόντικας Κηλίτσης. Από τους ανεξαρτήτους περιφερειακούς συμβούλους είναι ο κύριος Γόντικας Κηλίτσης. Από τους ανεξαρτήτους περιφερειακούς συμβούλους είναι ο κύριος Γόντικας Κηλίτσης. Από τους ανεξαρτήτους περιφερειακούς συμβούλους είναι ο κύριος Γόντικας Κηλίτσης. Από τους ανεξαρτήτους περιφερειακούς συμβούλους είναι ο κύριος Γόντικας Κηλίτσης. Από τους ανεξαρτήτους περιφερειακούς συμβούλους είναι ο κύριος Γόντικας Κηλίτσης. Από τους ανεξαρτήτους περιφερειακούς συμβούλους είναι ο κύριος Γόντικας Κηλίτσης. Από τους ανεξαρτήτους περιφερειακούς συμβούλους είναι ο κύριος Γόντικας Κηλίτσης. Από τους ανεξαρτήτους περιφερειακούς συμβούλους είναι ο κύριος Γόντικας Κηλίτσης. Από τους ανεξαρτήτους περιφερειακούς συμβούλους είναι ο κύριος Γόντικας Κηλίτσης. Από τους ανεξαρτήτους περιφερειακούς συμβούλους είναι ο κύριος Γόντικας Κηλίτσης. Από τους ανεξαρτήτους περιφερειακούς συμβούλους είναι ο κύριος Γόντικας Κηλίτσης. Από τους ανεξαρτήτους περιφερειακούς συμβούλους είναι ο κύριος Γόντικας Κηλίτσης. Από τους ανεξαρτήτους περιφερειακούς συμβούλους είναι ο κύριος Γόντικας Κηλίτσης. Από τους ανεξαρτήτους περιφερειακούς συμβούλους είναι ο κύριος Γόντικας Κηλίτσης. Από τους ανεξαρτήτους περιφερειακούς συμβούλους είναι ο κύριος Γόντικας Κηλίτσης. Από τους ανεξαρτήτους περιφερειακούς συμβούλους είναι ο κύριος Γόντικας Κηλίτσης. Από τους ανεξαρτήτους περιφερειακούς συμβούλους είναι ο κύριος Γόντικας Κηλίτσης. Από τους ανεξαρτήτους περιφερειακούς συμβούλους είναι ο κύριος Γόντικας Κηλίτσης. Από τους ανεξαρτήτους περιφερειακούς συμβούλους είναι ο κύριος Γόντικας Κηλίτσης. Από τους ανεξαρτήτους περιφερειακούς συμβούλους είναι ο κύριος Γόντικας Κηλίτσης. Από τους ανεξαρτήτους περιφερειακούς συμβούλους είναι ο κύριος Γόντικας Κηλίτσης. Από τους ανεξαρτήτους περιφερειακούς συμβούλους είναι ο κύριος Γόντικας Κηλίτσης. Από τους ανεξαρτήτους περιφερειακούς συμβούλους είναι ο κύριος Γόντικας Κηλίτσης. Από τους ανεξαρτήτους περιφερειακούς συμβούλους είναι ο κύριος Γόντικας Κηλίτσης. Από τους ανεξαρτήτους περιφερειακούς συμβούλους είναι ο κύριος Γόντικας Κηλίτσης. Από τους ανεξαρτήτους περιφερειακούς συμβούλους είναι ο κύριος Γόντικας Κηλίτσης. Από τους ανεξαρτήτους περιφερειακούς συμβούλους είναι ο κύριος Γόντικας Κηλίτσης. Από τους ανεξαρτήτους περιφερειακούς συμβούλους είναι ο κύριος Γόντικας Κηλίτσης. Από τους ανεξαρτήτους περιφερειακούς συμβούλους είναι ο κύριος Γόντικας Κηλίτσης. Από τους ανεξαρτήτους περιφερειακούς συμβούλους είναι ο κύριος Γόντικας Κηλίτσης. Από τους ανεξαρτήτους περιφερειακούς συμβούλους είναι ο κύριος Γόντικας Κηλίτσης. Από τους ανεξαρτήτους περιφερειακούς συμβούλους είναι ο κύριος Γόντικας Κηλίτσης. Από τους ανεξαρτήτους περιφερειακούς συμβούλους είναι ο κύριος Γόντικας Κηλίτσης. Από τους ανεξαρτήτους περιφερειακούς συμβούλους είναι ο κύριος Γόντικας Κηλίτσης. Από τους ανεξαρτήτους περιφερειακούς συμβούλους είναι ο κύριος Γόντικας Κηλίτσης. Από τους ανεξαρτήτους περιφερειακούς συμβούλους είναι ο κύριος Γόντικας Κηλίτσης. Από τους ανεξαρτήτους περιφερειακούς συμβούλους είναι ο κύριος Γόντικας Κηλίτσης. Από τους ανεξαρτήτους περιφερειακούς συμβούλους είναι ο κύριος Γόντικας Κηλίτσης. Από τους ανεξαρτήτους περιφερειακούς συμβούλους είναι ο κύριος Γόντικας Κηλίτσης. Παρακαλώ πάρτε τις θέσεις σας για να συνεχίσουμε. Συνεχίζουμε, λοιπόν, τη διαδικασία για την εκλογή των μελών της Εικονομικής Επιτροπής. Η Γραμματεία μου παρέδωσε εδώ τα ψηφοδέλτια. Προηγουμένως, ωστόσο, θα θέλω να ενημερώσω το σώμα για το ότι έχει υποβληθεί ένσταση από την υπογράφη αντιπρόεδρος του ΠΣ σχετικά με τη συμμετοχή του περιφερειακού συμβούλου Γεωργίου Οικονόμου ως υποψηφίου στην Εικονομική Επιτροπή. Φιστά με θα λοιπόν διαβάζω κατά της συμμετοχής του εντεταλμένου ειδικού συμβούλου με απόφαση του κ. Νίκα, κ. Γεωργού Οικονόμου ως ανεξάρτητης υποψηφιότητας. Ο κ. Οικονόμου δεν πληρεί τις προϋποθέσεις του άρθρου του νόμου, δεν αναφέρει το άρθρο, που αφορά την υποψηφιότητα ανεξαρτήτων συμβούλων, τελεία. Φιστά με την απόσταση της συγκεκριμένης υποψηφιότητας. Εννέα πρώτου του 2022, η αντιπρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου. Παρακαλώ, όπως για την παρούσα ένστασή μου, ενημερωθεί το σώμα και τυριθεί η νόμη διαδικασία περί των ενστάσεων. Ο κ. Περιφερειάκης έχει το λόγο επ' αυτού. Κατ' αρχήν εδώ δεν είμαι ως Νίκας, είμαι ως Περιφερειάκης. Να σέβεστε τους θεσμούς. Πρώτον, όταν κάνετε ένσταση, να αναφέρετε το νόμο και το άρθρο. Και όχι βάση του νόμου και βάση του άρθρου, γενικολογίες. Λοιπόν, αγαπητοί συνάδελφοι, σας ενημερώνω για το ανυπόστατο της ενστάσεως. Οι εντεταλμένοι δικοί συνεργάτες λαμβάνουν ΦΕΚ. Είναι δύο, σύμφωνα με το νόμο. Είναι ο κ. Μπουτρούκας, ο οποίος θα συνεχίσει να είναι, και ο κ. Κορονάς. Αυτοί είναι οι δύο περιφερειακοί συμβούλοι, εντεταλμένοι. Και είναι και δύο άμυστοι συνεργάτες, άμυστοι. Είναι ο κ. Πίκουλας, ο οποίος είναι πολιτικός μηχανικός και εχειρίζεται θέματα ειδικά, όπως είναι το Δικητήριο Καλαμάτας, και ο κ. Φύφας Νικόλαος. Αυτοί είναι οι ειδικοί μου συνεργάτες. Οι δύο πρώτοι έχουν και ΦΕΚ. Ευχαριστώ πάρα πολύ. Και μέχρι δύο μπορούμε να ορίσουμε, να ξέρετε. Οι δύο είναι, επαναλαμβάνω, ο κ. Μπουτρούκας και ο κ. Κορονάς. Λοιπόν, ευχαριστώ πάρα πολύ. Φέρετε κάτι άλλο, κάποια άλλη... Παρακαλώ να γραφείς τα πρακτικά, κ. Πρόεδρε, και να προχωρήσετε τη διαδικασία. Ωραία. Καταχωρείτε, λοιπόν, η υποβολή της... Φροντίστε μας, συνάδελφοι, να σας πούμε. Ναι, η κ. Νικολάκου θέλει κάτι να ρωτήσει από αυτού. Κ. Πρόεδρε, εγώ θέλω να ρωτήσω το εξής. Ο κ. Οικονόμου είναι εντεταλμένος σύμβουλος... και μάλιστα με συγκεκριμένα καθήκοντα... με απόφαση του κ. Περιφερειάρχη. Το αν είναι έμιστος ή όχι, δεν μας αφορά... όπως και δεν μας αφορά το ΦΕΚ, γιατί το ΦΕΚ είναι μόνο... όταν εκχωρούμε αρμοδιότητες σε αυτόν. Ο κ. Οικονόμου τελικά... που τον είδαμε και στη σύσκεψη για τον Μεγαλόπολη... και τον βλέπουμε συνεχώς και κάνει και δημόσια παρουσίες... ως πρόσωπος της Περιφέρειας. Πραγματικά αξίζει να μάθουμε τελικά... τόσο καιρό ήτανε σύμβουλος, δεν ήτανε... έχει θεσμική θέση στην Περιφέρεια ή δεν έχει. Εντεταλμένος, εντεταλμένος. Την απόφαση την έχω αν θέλει να τη διαβάσω. Τώρα από εκεί και πέρα, το θέμα της υποψηφιότητας... τουλάχιστον εμένα που θέλω τον όμονα τον κάνουμε κατά γράμμα... δεν έχει να κάνει με το αν έχει προσχωρήσει σε παράταξη. Όχι, δεν έχει προσχωρήσει σε παράταξη. Δεν μπορεί εκ του νόμου να προσχωρήσει σε παράταξη, εξάλλου. Όμως, οι ανεξάρτητοι στο Περιφερειακό Συμβούλιο... είναι αυτοί οι οποίοι δεν έχουν σχέση με καμία παράταξη. Ούτε με την παράταξη του κυριού, ούτε με κάποια άλλη παράταξη. Μπορούμε να θεωρήσουμε ότι το άρθρο του συγκεκριμένου νόμου... που θέλει ο κύριος Περιφεριάρχης να πω, που εννοεί τους υποψηφίους... ανεξάρτητους, είναι μέσα και ένας συνάδελφός μας... ο οποίος έχει αρμοδιότητες από τον κύριο Περιφεριάρχη... και είναι ειδικός Σύμβουλος. Σας παρακαλώ πάρα πολύ, θέλουμε να το δείτε ως Προεδρύο. Δεν είναι αρμοδιότητα κανενός άλλου, κατά τον νόμο... να κρίνει την ένσταση και να προχωρήσουμε. Συνάδελφοι, εδώ δεν είμαστε παρατάξεις εχθρών. Έτσι εγώ το θεωρώ. Είναι πάρα πολύ πιθανό στην πορεία των πραγμάτων... ή από μένα ή από άλλον Περιφεριάρχη στο μέλλον... ή από δήμαρχο, να ζητήσει μια βοήθεια ειδικής φύσιος... από κάποιον συνάδελφο που ανήκει ενδεχομένως σε κάποια άλλη παράταξη... και να το κρίνει η παράταξη. Εγώ σας εξήγησα ποια είναι η δική μου συμβουλή... η έμιστη και η άμιστη δική συμβουλή. Τώρα, εάν από τον κύριο Οικονόμου... ή από τον κύριο Ήξ, που ανήκει σε κάποια άλλη παράταξη... για κάποιο ειδικό θέμα, το οποίο μπορεί να μου εκφράσει μία άποψη... να το διερευνήσει, αυτό δεν θεωρώ ότι είναι κατακριτέων... ή οδηγεί κάποιον στο να είναι ή το να μην είναι ανεξάδετος... να μην ανήκει σε κάποια άλλη παράταξη. Λοιπόν, παρακαλώ πάρα πολύ να λήξει το θέμα. Σας είπα ονόματα, καταγράφηκαν στα πρακτικά. Να προχωρήσουμε παρακάτω. Κύριο Στατούλης, επί της διαδικασίας. Κύριε Πρόεδρε, δυστυχώς πριν λίγο ακούσαμε δημόσια μία τοποθέτηση... όπου δίνεται το δικαίωμα ή καλείται ως δικαίωμα η αποστασία. Δηλαδή, θα μπορεί οποιαδήποτε περιφερειακή αρχή να παρεμβαίνει στις παρατάξεις... και να ζητάει βοήθεια με χρήση του μέλους του περιφερειακού συμβουλίου... που ανήκει σε άλλη παράταξη και με εντολές αρμοδιότητας που δίνει ο ίδιος. Αυτά είναι ανήκουστα πράγματα. Δεν μπορεί να γίνει αυτό το πράγμα. Εδώ το θέμα είναι ότι προέκυψε και μία πλέον καταγγελία... η οποία φαίνεται ότι γίνεται αποδεκτή. Ότι ο κύριος οικονόμου, αμέσως μετά την ανεξατοποίησή του... συμμετείχε στις συναντήσεις της παράταξης του κυρίου περιφερειάρχη. Το αντιλαμβάνεστε αυτό το πράγμα. Πώς μπορεί να θεωρηθεί ανεξάρτητος... όταν ανεξάρτητα από την αρμοδιότητα που του έχει θέση... συμμετέχει σε συναντήσεις παράταξης του περιφερειακού συμβουλίου. Αυτό είναι ανήκουστο. Θα πρέπει πραγματικά το Προεδρείο... να πάρει θέση πάνω στην ένσταση της κυρίας αντιπροέδρου... και κανένας άλλος δεν μπορεί να ελέγχει τις αποφάσεις του Προεδρείου. Να καθοδηγεί τις αποφάσεις του Προεδρείου. Ασφαλώς και δεν είναι εχθρικές παρατάξεις. Αλλά είμαστε όμως παρατάξεις... πρέπει να υπερασπιζόμαστε και να υποστηρίζουμε... την ορθότητα του πρόσφυγου και της πολιτικής μας αντίληψης. Σας ευχαριστώ πολύ κ. Τατουλή. Στην προκειμένη περίπτωση, όπως αντιλαμβάνεστε... αυτό το οποίο μας ενδιαφέρει, αν θα πρέπει να μας ενδιαφέρει... είναι το αν κάποιος υποψήφιος δεν είναι ανεξάρτητος... και ότι την έλλειψη αυτής της ανεξαρτησίας... ενδεχομένως να στηρίζεται κατά την ένσταση... στο ότι έχει αναλάβει συγκεκριμένο θεσμικό ρόλο... από πλευρά της περιφερειακής αρχής. Καταρχήν θεωρούμε ότι ούτως ή άλλως δεν είναι κόλλημα... αλλά από τη στιγμή που δεν υπάρχει κανένα τέτοιο θεσμικό εμπόδιο... δεν υπάρχει καμία τέτοια θεσμική εξάρτηση... του περιφερειακού συμβούλου Γιώργου Ικωνόμου... πιστεύουμε ότι ήταν μια ατυχής στιγμή... η υποβολή της ένστασης με αυτό το περιεχόμενο. Θεωρούμε λοιπόν ότι δεν υπάρχει κανένα ζήτημα απολύτως. Καταχωρείται βεβαίως η υποβολή της ένστασης στα πρακτικά... η οποία θεωρούμε ότι πρέπει να απορριφθεί... και σε κάθε περίπτωση θα κριθεί από τον εποπτιωτά... κατά την υποβολή της συγκεκριμένης... το μοναδικό λόγο να πλατιάσουμε σε αυτό... να συνεχίσουμε στη διαδικασία της ψηφοφορίας. Δεν υπάρχει θέμα ερμηνείας, δεν καταλαβαίνω τι λέτε. Καταγράφηκε κύριε Νικολάκου. Απορρίπτεται η ένσταση βεβαίως. Δεν υπάρχει να απορρίπτεται με 2-1. Απορρίπτεται από τον προεδρεύοντα της συζήτησης. Εντάξει. Όχι κύριέ την προεδρεύοντα. Έχετε δηλώσει, έχετε γράψει αυτό που είναι. Πως τι θέλετε να πάρει το λόγο τώρα. Δεν έχετε το λόγο κυρία Πούζα. Συγγνώμη κύριε προεδρεύοντα. Δεν έχετε το λόγο σας λέω. Υποβάλατε μια ένσταση. Παρακαλέσω να ενημερώσετε το σώμα. Διαβάστε το άνθρωπο που αφορά την πορεία των εστάσεων. Ποιος αποφασίζει. Υποβάλατε μια ένσταση. Δεν ανέφερε μέσα κανένα άνθρωπο. Διαβάστε το άνθρωπο. Συζητήθηκε αυτό το θέμα. Μην παρακολουθείτε τη συζήτηση. Ποιος αποφασίζει για την εστάση. Μην παρακολουθείτε τη συζήτηση. Ποιος αποφάσει για την ένσταση. Μην παρακολουθείτε τη συζήτηση. Που είναι το άρθρο. Βρείτε. Έχετε τον καναλισμό μπροστά σας. Τι λέει το άρθρο. Τι λέει το άρθρο. Αυτό θέλω να πω. Τι λέει το άρθρο. Τι λέει το άρθρο. Αυτό θέλω να πω. Τι λέει το άρθρο. Τι λέει το άρθρο. Αυτό θέλω να πω. Τι λέει το άρθρο. Τι λέει το άρθρο. Τι λέει το άρθρο. Μιλάμε. Τι λέει το άρθρο. Μιλάμε. Τι λέει το άρθρο. Μιλάμε. Τι λέει το άρθρο. Μιλάμε. Τι λέει το άρθρο. Τι λέει το άρθρο. Μιλάμε. Τι λέει το άρθρο. Τι λέει το άρθρο. Μισό λεπτό. Μισό λεπτό. Δεν έχουμε κανέναν άρθρο. Δεν έχουμε κανέναν άρθρο. Κύριε Παραδέσ, να σας πω τι σημαίνει. Γιατί ψηφίζουμε για να αποφασίσουμε. Όχι, τέλος, μιλήσαμε όσον αφορά το θέμα το συγκεκριμένο και προχωράμε από εκεί και πέρα στη διαδικασία της εκλογής. Παρακολίετε απλά τη συναιδρίαση με το να λέτε, μισό λεπτό, με το να σηκώνεστε και να λέτε τι λέει το άρθρο και τι λέει το άρθρο. Μπορείτε να μου πείτε ποιο άρθρο, δηλαδή, τι λέει το άρθρο. Αν έχετε… Ποιος αποφασίζει επί το λεμστάσια. Ναι, ο κύριος Κατζός, ο απελφόμιος. Τι λέει και ποιος αποφασίζει. Επί το λεμστάσια. Λοιπόν, συνάδελφοι, σήμερα είναι μια ειδική συναιδρίαση, ειδική συναιδρίαση και προβλέπει, προβλέπεται από το νόμο πώς θα βγάλουμε πρόεδρο και πώς θα βγάλουμε μέλη της Οικονομικής Επιτροπής. Υπάρχει νόμος, υπάρχει εγκύκλειος. Εδώ δεν είναι θέμα που αφορά το Προεδρείο, είναι ο νόμος. Δεν θα πάμε παρά το νόμο, θα αφυσβητήσετε το νόμο, η διαδικασία λοιπόν είναι ή στο δικαστήριο ή πρώτα θα πάει στον επώπτη, τον ΟΤΑ και μετά στο δικαστήριο. Τέλος, είναι ο νόμος. Είναι η ειδική συναιδρία στην σημερινή. Λοιπόν, στο σημείο αυτό, μισό λεπτό, μισό λεπτό, μισό λεπτό. Στο σημείο αυτό, καλώ τον κ. Κολοβό, συνάδελφο, εκπρόσωπο της νομικής υπηρεσίας της Περιφέρειας, προκειμένου να μας αναφέρει το περί του πρακτέου. Ωραία, πείτε μας, ελάτε κ. Κολοβέ, ανεβείτε στο βήμα. Η ειδική συναιδρίαση που περιγράφεται στη συγκεκριμένη εγκύκλειο, δεν αναφέρει και καλά κάνει, γιατί αυτό είναι μια γενική διάταξη, τι γίνεται όταν καταθέσει κάποιος ένσταση σε διαδικασία εκλογών. Έχουμε μυστική ψηφοφορία, έχουμε παρατάξεις και υπάρχει μια ένσταση. Πρέπει, για να απορριφθεί, δεν μπορεί να θεωρηθεί ατυχής σας η ένσταση, αυτό δεν υπάρχει όρος. Αποφασίζουμε και λέμε, το αρμόδιο όργανο... Δεν είπα ατυχής σας, ατυχής είπα. Ατυχής, ναι, ατυχής. Λοιπόν, το ατυχής, λοιπόν, δεν μπορεί να χαρακτηριστεί μια ένσταση. Άρθρο και νόμος βάση του οποίου απορρίφθηκε υποχρεωτικά και ποιο είναι το όργανο που θα την κρίνει. Είναι το Προεδρείο, είναι το Σώμα, είναι η Εφορευτική Επιτροπή. Ποιο είναι το όργανο το οποίο θα την κρίνει. Απλά ερωτήματα είναι. Ακούγω με. Ακούγω με. Καταρχήν δεν προβλέπει τη συγκεκριμένη διαδικασία υποβολίας ενστάσεων. Αυτό είναι το συγκεκριμένο ζήτημα που είπα. Οπότε δεν υπάρχει αρμόδιο όργανο για να την εξετάσει, σε αυτή την περίπτωση. Αυτή είναι η δική μου άποψη. Άρα, κύριε Συνάδηλφε, ισχύει αυτό το οποίο είπα νωρίτερα, ότι ο επόπτης στον οποίον θα υποβληθεί η απόφαση με τα πρακτικά εντός πενθημέρου από τη λήψη της απόφασης θα κρίνει εάν η απόφαση ελείφθηση νόμος ή όχι. Έτσι ακριβώς. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ. Συνεχίζουμε τη διαδικασία. Ελάτε, κύριε Γραμματέα, πάρτε τα ψηφοδέλπια. Όχι, τελείωσε το θέμα αυτό. Όχι, δεν τελείωσε. Σας παρακαλούσαμε και το λέμε για τα πρακτικά και η άποψη του κυρίου Κολοβού, και η ένστασή μας να διαβιβαστούν στην αποκεντρωμένη διοίκηση. Και να σας πω, κύριε Κολοβέ, ότι όταν γίνονται κλογές, ποτέ δεν απαγορεύονται οι ανιστάσεις. Δεν απαγορέθηκε η ένσταση. Υπεβλήθη η ένσταση θα ακολουθήσει την απόφαση και θα πάει στον επόπτη ο οποίος θα αποφασίσει. Λοιπόν, ελάτε, σας παρακαλώ, θα βάλουμε, θα βάλουμε. Κύριε Προεδρέ, επί της διαδικασίας μπορώ να πω κάτι, σας παρακαλώ. Δεν αφορά το προηγούμενο θέμα. Ωραία. Και μέχρι να ετοιμαστούν τα... Καταρχήν με συγχωρείτε, απευθύνομαι τώρα, λοιπόν, στις παρατάξεις. Θα χρειαστεί, για τη διενέργεια των εκλογών, θα χρειαστεί μια εφορευτική επιτροπή. Να είναι ένας από την Παράταξη Περιφερειάρχη, ένας από την Μίζονα Αντιπολίτευση και ένας από την υπόλοιπη Αντιπολίτευση. Παρακαλώ να μας δώσετε... Η νεότερη, ελάτε ρε παιδιά, ποιος είναι ο Στάδης, ο Τασούλης, είναι νεότερος ή ο Τσουκαλάς. Τσουκαλάς από την πλευρά της... Έλα. Ένας θα είναι. Λοιπόν, από την Παράταξη του κ. Τατούλη, κ. Τατούλη, ο κ. Γκούνης και από εκεί πέρα κ. Δέδε και ο Σκαρούζος. Λοιπόν, ωραία, παρακαλώ. Θα σας ευχαριστώ πάρα πολύ κ. Περιφερειάρχη. Εγώ θέλω να σας υπενθυμίσω γιατί φαίνεται ότι ξεκνάμε και τελικά το μόνο που μας νοιάζει ως δημοκρατική διαδικασία είναι τα Προεδρία και Οικονομική Επιτροπή. Θέλω να σας επιθυμίσω ότι η εγκύκλειος η οποία μας στείλατε μιλάει και για τις επιτροπές και τις γνωμοδοτικές και τις αποφασιστικές. Και νομίζω ότι θα πρέπει να προχωρήσουμε σε κάτι τέτοιο. Δεν ξέρω αν το διάβασα μόνο εγώ, φαίνεται ότι μόνο εγώ το διάβασα ή το αγνοούμε. Η εγκύκλειος μιλάει σαφώς ότι έχουμε επιτροπές αποφασιστικές και γνωμοδοτικές. Εγώ κάνω την ερώτηση, κύριε συνάδελφα, για να γίνει η διευκρίνηση. Ωραία. Αυτό θα γίνει σε επόμενη συνέδρια, κυρία Λιπεροπούλου. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ. Δεσμεύεστε για να γίνει σε επόμενη την αμέσως επόμενη, να φανταστώ. Δεν δεσμευόμαστε έως αυτού του βαθμού. Ναι, αλλά πρέπει να γίνουν όμως, γιατί οι επιτροπές είναι σημαντικές. Να μοιραστούν τα ψηφοδέλκια, βεβαίως. Καλησπέρα, κυρίες και κύριοι, σας ευχαριστούμε πολύ για τη διευκρίνηση σας και για τη διευκρίνηση της κυρίας Λιπεροπούλου. Καλησπέρα, κυρίες και κύριοι, σας ευχαριστούμε πολύ για τη διευκρίνηση σας και για τη διευκρίνηση της κυρίας Λιπεροπούλου. Καλησπέρα, κυρίες και κύριοι, σας ευχαριστούμε πολύ για τη διευκρίνηση σας και για τη διευκρίνηση της κυρίας Λιπεροπούλου. Καλησπέρα, κυρίες και κύριοι, σας ευχαριστούμε πολύ για τη διευκρίνηση σας και για τη διευκρίνηση της κυρίας Λιπεροπούλου. Καλησπέρα, κυρίες και κύριοι, σας ευχαριστούμε πολύ για τη διευκρίνηση σας και για τη διευκρίνηση της κυρίας Λιπεροπούλου. Καλησπέρα, κυρίες και κύριοι, σας ευχαριστούμε πολύ για τη διευκρίνηση σας και για τη διευκρίνηση της κυρίας Λιπεροπούλου. Καλησπέρα, κυρίες και κύριοι, σας ευχαριστούμε πολύ για τη διευκρίνηση σας και για τη διευκρίνηση της κυρίας Λιπεροπούλου. Καλησπέρα, κυρίες και κύριοι, σας ευχαριστούμε πολύ για τη διευκρίνηση σας και για τη διευκρίνηση της κυρίας Λιπεροπούλου. Καλησπέρα, κυρίες και κύριοι, σας ευχαριστούμε πολύ για τη διευκρίνηση σας και για τη διευκρίνηση της κυρίας Λιπεροπούλου. Καλησπέρα, κυρίες και κύριοι, σας ευχαριστούμε πολύ για τη διευκρίνηση σας και για τη διευκρίνηση της κυρίας Λιπεροπούλου. Καλησπέρα, κυρίες και κύριοι, σας ευχαριστούμε πολύ για τη διευκρίνηση σας και για τη διευκρίνηση της κυρίας Λιπεροπούλου. Καλησπέρα, κυρίες και κύριοι, σας ευχαριστούμε πολύ για τη διευκρίνηση σας και για τη διευκρίνηση της κυρίας Λιπεροπούλου. Καλησπέρα, κυρίες και κύριοι, σας ευχαριστούμε πολύ για τη διευκρίνηση σας και για τη διευκρίνηση της κυρίας Λιπεροπούλου. Καλησπέρα, κυρίες και κύριοι, σας ευχαριστούμε πολύ για τη διευκρίνηση σας και για τη διευκρίνηση της κυρίας Λιπεροπούλου. Καλησπέρα, κυρίες και κύριοι, σας ευχαριστούμε πολύ για τη διευκρίνηση σας και για τη διευκρίνηση της κυρίας Λιπεροπούλου. Καλησπέρα, κυρίες και κύριοι, σας ευχαριστούμε πολύ για τη διευκρίνηση σας και για τη διευκρίνηση της κυρίας Λιπεροπούλου. Καλησπέρα, κυρίες και κύριοι, σας ευχαριστούμε πολύ για τη διευκρίνηση σας και για τη διευκρίνηση της κυρίας Λιπεροπούλου. Να ετοιμάζεται ο κύριος Γιωλής. Ο κύριος Βερούτης. Ο κύριος Αναστασσόπουλος. Ο κύριος Γιωλής. Ο κύριος Κατζός και ο κύριος Γκούνης. Ο κύριος Κατζέ. Ο κύριος Κατζέ, να ψηφίσετε. Να ψηφίσετε. Ο κύριος Καπέλιος και ο κύριος Στουκάλλας. Ο κύριος Καπέλιος και ο κύριος Στουκάλλας. Ο κύριος Καπέλιος και ο κύριος Στουκάλλας. Ο κύριος Καπέλιος και ο κύριος Στουκάλλας. Ο κύριος Χινοχορίτης λόγω ασθενίας και ανυπέδειου του κολλήματος δεν θα συμμετάσχει στη ψηφοφορία της σημερινή. Η κυρία Κόρκα και ο κύριος Τζινιέρης παρακαλώ να προσέλθουν για να ψηφίσουν. Η κυρία Καλογεροπούλου και ο κύριος Ματζούνης. Η κυρία Κόρκα και ο κύριος Ματζούνης. Ο κύριος Χρονάς και ο κύριος Σαρδέλης. Ο κύριος Τατούλης και ο κύριος Γιανακούρας παρακαλώ. Ελάτε κύριε Τατούλη. Δεν σε σώσει τίποτα κι ο Λύκ. Η κυρία Τζανετέα και ο κύριος Δρουμελιώτης παρακαλώ. Η κυρία Κόρκα και ο κύριος Ματζούνης. Η κυρία Κόρκα και ο κύριος Ματζούνης. Ο κύριος Κανελάκης και η κυρία Παπαντονίου Κορόνι Κλιμεντίνη. Ο κύριος Σταματάκος επίσης να προσέλθει. Η κυρία Νικολάκου παρακαλώ. Η κυρία Νικολάκου παρακαλώ και ο κύριος Πισημίσης. Ο κύριος Πετρίτσις να έλθει και ο κύριος Λιμπέρης. Η κυρία Κόρκα και ο κύριος Ματζούνης. Λοιπόν, ο κύριος Κούρος και η κυρία Μπούζα να προσελθούν. Ο κύριος Δρέδες και ο κύριος Μποζίκης. Ο κύριος Καρσιώτης και η κυρία Βεργινάδη. Παρακαλώ να επαναλάβω την παράκλησή μου να μην γίνεται συνοστισμός. Μιλάω για εκεί, στα Παραβάν. Ψηφίστε και απομακρυνθείτε παρακαλώ. Κύριε Κιολίδη, μιουργείτε συνοστισμό λέει. Κύριε Καρούζος και ο κύριος Πουλοκέφαλος και μετά και η κυρία Δημητρακομπούλου. Κύριε Τζένι. Λοιπόν και ο κύριος Μπουδρούκας και ο κύριος Γιλίτσης. Ο κύριος Γόντικας και ο κύριος Κελάρης. Ο κύριος Πετράκος και ο κύριος Δρούγκας. Οι κύριοι Πετράκος και Δρούγκας δεν συμμετέχουν στην σημερινή εκλογή, αλλά έχουν στείλει μια επιστολή δήλωση, η οποία θα σας αναγνωστεί αμέσως μετά τη λήξη της ψηφοφορίας προς το σώμα. Αλλά και τώρα, ναι. Επιστολή δήλωση, λοιπόν, το Περιφερειακό Συμβούλιο της Αγωνιστικής Συνεργασίας Πελοπονίστου, Ανάση Πετράκου και Δημοσταίνη Δρούγκα, για τις θέσεις μας στην ειδική συνεδρία του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοπονίστου, Κυριακή 9 ΠΡΟ του 2022 και ώρα 12, με θέμα διενέργεια εκλογών για την ανάδειξη Προεδρύου και Οικονομικής Επιτροπής. Κύριε Πρόεδρε, κύριοι Περιφερειάρχοι, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, καταρχάς χρόνια πολλά και καλή χρονιά με υγεία και προσωπική και υγωενιακή ευτυχία για την κάθε συνάδελφη σαν και τον κάθε συνάδελφο. Επίσης, με γνώμο να την προστασία των δημοσίων συμφέροντων και των λαϊκών συμφερόντων, καλό υπόλοιπο θητεία σε όλες και όλους μας και καλή θητεία για όσες και όσους εκλεγούν σήμερα στο Προεδρίο και την Οικονομική Επιτροπή. Οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι της Αγωνιστικής Συνεργασίας της Πελοπονίστου απουσιάζουμε σήμερα και λόγους προστασίας υγείας και ζητάμε να συμμετάσουμε και να ψηφίσουμε διαδικτυακά. Θέλουμε να δηλώσουμε τα εξής και παρακαλούμε τον Προεδρεύοντα να αναγνώσει την επιστολή δήλωσή μας και να καταγραφεί στα πρακτικά. Πρώτον, αποτελεί μέγιστη και επικίνδυνη ανευθυνότητα από την Κυβέρνηση η επιλογή της να καλεί τα Δημοτικά και Περιφερειακά Συμβούλια να διεξαγάγουν σήμερα διαζώσεις, τις δημεραισίες για την εκλογή προεδρύων και επιτροπών εν μέσος φοδρής επέλασης πανδημίας με τα κρούσματα του κορωνοϊού να προκαλούν σοκ τη στιγμή που η ικανότητα της υπερμετάδοσης μετάλλαξης όμικρων είναι πολύ μεγάλη και οι επιστήμονες δυστυχώς ακόμη δεν γνωρίζουν πόσο σοβαρών είναι τελικά το νέο πανδημικό κύμα. Ενώ θα μπορούσε και θα έπρεπε να αξιοποιηθούν οι ήδη υπάρχουσες διαδικτυακές πλατφόρμες για να διεξαχθεί η μυστική ψηφοφορία διαδικτυακά εξ αποστάσεως. Επίσης, αναρωτιόμαστε με ποια λογική ζητά από τους εργαζομένους των Συμβουλίων να παρέχουν πολύ οριγραμματιακή υποστήριξη σε αυτή τη φάση της έξασης της πανδημίας. Προτείνουμε και ελπίζουμε να γίνει αποδεκτή η πρότασή μας οι επόμενες συνεντριάσεις μέχρι τη λήξη του σφοδρού πανδημικού κύματος να γίνονται διαδικτυακά. Εκτός αν υπάρχει κάποια μελέτη της κυβέρνησης ή των περιφεριαρχών που λέει ότι στους ερετούς δεν κολλάει ο κορωνοϊός και η μετάλλαξη όμικρον. Για την εκλογή του νέου Πρόεδρου και του Προεδρίου προφανώς αναγνωρίζουμε και θεωρούμε πολιτικά και ηθικά ορθό από την παράταξη του Περιφεριαρχινέν ο Πρόεδρος. Όμως ο Πρόεδρος αν ανεκλεγεί οφείλει να είναι Πρόεδρος του Περιφεριακού Συμβουλίου και όχι εκπρόσωπος του Περιφεριαρχινέν. Δυστυχώς η εμπειρία μας έδειξε ότι ο κύριος Περιφεριαρχις δεν έχει τη δημοκρατική κουλτούρα να αποδεχθεί το αυτονόητο και απαιτούσε ο Πρόεδρος να μην λειτουργεί ως Πρόεδρος του Περιφεριακού Συμβουλίου αλλά ως εκπρόσωπος του Περιφεριαρχινέν. Φυσικά γι' αυτό έχει ευθύνες και ο απερχόμενος Πρόεδρος αλλά την κύριε ευθύνη και την βασική μομφή μας είναι κάτι του Περιφεριαρχινέν. Αυτό λοιπόν δεν είναι θέμα προσώπου του απερχομένου Προέδρου κ. Μανώλης Κατζού αλλά πολιτικής αντίληψης του Περιφεριαρχινέν γι' αυτό αν μπορούσαμε ή αν μπορέσουμε να ψηφίσουμε δηλώνουμε ότι δεν ψηφίσουμε τον ΙΤΙΝ Συνάδελφο που θα προταθεί από την παράταξη του κ. Περιφεριαρχινέν. Τρίτον, για την εκλογή της Οικονομικής Επιτροπής. Την εκλογή του 2019 είχαμε τονίσει ότι δεν νομοποιούμε με τη συμμετοχή μας την αντισταγματική και αντιδημοκρατική συγκρότηση της Οικονομικής Επιτροπής διότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας με τις νομοθετικές αλλαγές, νόμος 4623 του 2019 και 4625 του 2019 στον Κλιστένη, νομοθέτησε μια διαδικασία αντιδημοκρατική και αντισταγματική. Υποβαθμίζει πλήρως τα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια ενισχύοντας προκλητικά τις παρατάξεις των Περιφεριαρχών και των Δημάρχων και τα μονοπρόσωπα όργανα των Περιφερειά και των Δήμαρχων, καθισθώντας τους αυτοκράτορες. Τα αποτελέσματα της πρώτης Κυριακής των Δημοτικών και Περιφεριακών εκλογών δεν λαμβάνονται υπόψη. Ουσιαστικά καταργήθηκε πραξικοπηματικά η λαϊκή ετιμηγορία που εκφάστηκε τις 26 Μαΐου, έχοντας υπόψη της ένα εντελώς διαφορετικό σύστημα διοίκησης. Η συγκρότηση οικονομικής Επιτροπής και του Προεδρύου του ΠΕΣΥΠ μοιάζουν περισσότερο με επικύρωση διορισμών παρά με εκλογές. Η παράταξη του κ. Περιφεριαρχή ευνοείται σκανδαλοδός με το διορισμό των μελών της ΕΕ, ώστε να έχει απόλυτη πλειοψηφία, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα της πρώτης Κυριακής, ενώ οι μικρές παρατάξεις αποκλείονται από το δικαίωμο όχι μόνο της συνεργασίας με άλλες παρατάξεις, όπως έχει ο Περιφεριαρχής, αλλά και της κατάθεσης ψηφοδελτίου. Δημιουργούνται σύμβουλοι δύο ταχυτήτων, όπου κάποιοι σύμβουλοι έχουν το δικαίωμα του εκλέγεστε και άλλοι δεν έχουν σε όλη τους τη θητεία, παραβιάζοντας την αρχή της ισότητας. Η δήλωσή μας αυτή πολιτικά ισχύει και σήμερα, επειδή όμως η Κυβέρνηση προχωρεί σε ακόμα χειρότερη δημοκρατική ενέργεια, η νέα υπουργική εγκύκλειος βορήδη χειροτερεύει ακόμα και πολύ τις αντιδημοκρατικές ρυθμίσεις των ίδιων αντιδημοκρατικών νο ίσως μία ενιαία παράταξη, είναι προφανές ότι αυτό έγινε με σκοπιμότα, αφού οι εξουσίες έχουν πάντα δυνατότητα να προσφέρουν μέλη. Γι' αυτό και οι ανεξάρτητοι που επί της ουσίας έχουν προσχωρήσει στις παρατάξεις των περιφερειαρχών και των δημάρχων είναι η συνδριπτική πλειοψηφία. Πολλοί λίγες είναι στην πολιτική ιστορία περιπτώσεις του στήλη Μαργαρίτα Σπυριδάκου ή Θανάση Πετράκου να φύγουν από παρατάξεις κόμματα εξουσίας για λόγους πολιτικής ιδικής και αξιοκπρέπειας. Επομένως, για λόγους αρχών πολιτικής ιδικής και δημοκρατικής τάξης, δηλώνουμε ότι αφού η ενδέκατη έδρα ανήκει στη λαϊκή συσπήρωση, ψηφίζουμε επιστολικά των υποψήφων της λαϊκής συσπήρωσης. Είκοθεν νοείται ότι επιστολική ψήφος δεν υπάρχει ούτε προβλέπεται στο Περιφερειακό Συμβούλιο, ως εκ τούτου η σχετική παράγραφος δεν λαμβάνεται υπόψη σε σχέση με την ψηφοφορία που διεξάγεται. Κύριε Δημητρακοπούλου, έχουν ψηφίσει ποια ακόμα είναι να ψηφίσουν? Κυρίε Σπυριδάκου δήλωσε ότι απέχει, παρά ταυτά αναγιγνώσουμε το όνομά της. Ανακοινώνουμε ότι έληξε η διαδικασία της ψηφοφορίας, να κλείσει η κάλπη παρακαλώ και να γίνει η καταμέτρηση των ψηφοδελτιών. Καταμέτρηση των ψηφοφορίας Καταμέτρηση των ψηφοφορίας Καταμέτρηση των ψηφοφορίας Καταμέτρηση των ψηφοφορίας Καταμέτρηση των ψηφοφορίας Καταμέτρηση των ψηφοφορίας Καταμέτρηση των ψηφοφορίας Καταμέτρηση των ψηφοφορίας Καταμέτρηση των ψηφοφορίας Καταμέτρηση των ψηφοφορίας Καταμέτρηση των ψηφοφορίας Καταμέτρηση των ψηφοφορίας Καταμέτρηση των ψηφοφορίας Καταμέτρηση των ψηφοφορίας Καταμέτρηση των ψηφοφορίας Καταμέτρηση των ψηφοφορίας Καταμέτρηση των ψηφοφορίας Καταμέτρηση των ψηφοφορίας Καταμέτρηση των ψηφοφορίας Καταμέτρηση των ψηφοφορίας Καταμέτρηση των ψηφοφορίας Καταμέτρηση των ψηφοφορίας Καταμέτρηση των ψηφοφορίας Καταμέτρηση των ψηφοφορίας Καταμέτρηση των ψηφοφορίας Καταμέτρηση των ψηφοφορίας Καταμέτρηση των ψηφοφορίας Καταμέτρηση των ψηφοφορίας Καταμέτρηση των ψηφοφορίας Καταμέτρηση των ψηφοφορίας Καταμέτρηση των ψηφοφορίας Καταμέτρηση των ψηφοφορίας Καταμέτρηση των ψηφοφορίας Καταμέτρηση των ψηφοφορίας Καταμέτρηση των ψηφοφορίας Καταμέτρηση των ψηφοφορίας Καταμέτρηση των ψηφοφορίας Καταμέτρηση των ψηφοφορίας Καταμέτρηση των ψηφοφορίας Καταμέτρηση των ψηφοφορίας Καταμέτρηση των ψηφοφορίας Καταμέτρηση των ψηφοφορίας Καταμέτρηση των ψηφοφορίας Καταμέτρηση των ψηφοφορίας Καταμέτρηση των ψηφοφορίας Καταμέτρηση των ψηφοφορίας Καταμέτρηση των ψηφοφορίας Καταμέτρηση των ψηφοφορίας Καταμέτρηση των ψηφοφορίας Καταμέτρηση των ψηφοφορίας Καταμέτρηση των ψηφοφορίας Καταμέτρηση των ψηφοφορίας Καταμέτρηση των ψηφοφορίας Καταμέτρηση των ψηφοφορίας Καταμέτρηση των ψηφοφορίας Καταμέτρηση των ψηφοφορίας Καταμέτρηση των ψηφοφορίας Καταμέτρηση των ψηφοφορίας Καταμέτρηση των ψηφοφορίας Καταμέτρηση των ψηφοφορίας Καταμέτρηση των ψηφοφορίας Καταμέτρηση των ψηφοφορίας Καταμέτρηση των ψηφοφορίας Καταμέτρηση των ψηφοφορίας Καταμέτρηση των ψηφοφορίας Καταμέτρηση των ψηφοφορίας Καταμέτρηση των ψηφοφορίας Καταμέτρηση των ψηφοφορίας Καταμέτρηση των ψηφοφορίας Καταμέτρηση των ψηφοφορίας Καταμέτρηση των ψηφοφορίας Καταμέτρηση των ψηφοφορίας Καταμέτρηση των ψηφοφοροί Καταμέτρηση των ψηφοφοροί Καταμέτρηση των ψηφοφοροί Καταμέτρηση των ψηφοφοροί Καταμέτρηση των ψηφοφοροί Καταμέτρηση των ψηφοφοροί Καταμέτρηση των ψηφοφοροί Καταμέτρηση των ψηφοφοροί