32η Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας 2019 (Δήμος Καβάλας - Μunicipality of Κavala, 2019)
: Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE chatter και τον ίδιο τον Υπουργό της Ψηφιακής Πολιτικής, όπου θα βγούνε διάφορα προγράμματα που θα αφορούν τις έξυπνες πόλεις και θα ετοιμαστούμε ούτως ώστε να μπορέσουμε να διεκδικήσουμε αυτό το κομμάτι. Επίσης θέλω να πω ότι το πόσο σημαντικές είναι οι μελέτες φαίνονται τώρα. Και φαίνονται διότι ήδη θα ανοίξει από το Πράσινο Ταμείο μία πρόσκληση 55 εκατομμυρίων, που θα αφορούν αναπλάσεις πλατεών, παιδικών χαρών, ενεργειακά κτλ. Και όπως καταλαβαίνετε είμαστε λίγο σαν τις μωρές παρθένες που τρέχουμε τώρα να βρούμε να κάνουμε μελέτες για να μπορέσουμε να απορροφήσουμε χρήματα. Λοιπόν, σας ευχαριστώ πολύ. Ο κ. Ποτόγιας από τη λαϊκή συσπήρωση έχει αποστείλει δύο επιστολές. Η πρώτη αφορά την αξιοποίηση των αιθουσών, εκδηλώσεων και άλλων δημοτικών κτιρίων για την ανάπτυξη πολιτιστικής και πολιτικής δραστηριότητας στο Δήμο μας. Και η δεύτερη, την έξοση των συνταξιουχικών σωματίων από το ΕΕΚ, το Εργατουπηρετικό Κέντρο. Νομίζω ότι αυτή, κ. Ποτόγια, το πρόβλημα έχει λυθεί για το ΕΕΚ. Από ό,τι έχω ενημερωθεί, πείτε μας παρακαλώ τι εννοείται. Είναι δύο θέματα σοβαρά κατά την άποψή μας, κ. Πρόεδρε. Το πρώτο αφορά στην χρήση των αιθουσών. Από διάφορους φορείς, συλλόγους, αρχιτικούς, κόμματα κλπ. Από τη μία υπάρχει μια πολύ μεγάλη έλλειψη σε αίθουσες για τέτοια δραστηριότητες. Από την άλλη υπάρχει ένα διαφορετικό καθεστώς από φορέα σε φορέα του Δήμου που διαχειρίζεται τις αίθουσες. Παράδειγμα, η Δημοτική Βιβλιοθήκη δεν δημιουργεί προβλήματα στο να δώσει αίθουσες στον οποιοδήποτε. Η Δημοφέλεια, όμως, έχει βγάλει ένα αφηρμάνιο που λέει «απογορεύεται να δίνονται οι αίθουσες στα κόμματα». Κάτι το οποίο, κατά την άποψή μας, είναι απαραδεκτό, συν το γεγονός ότι... Είναι εκτός η μυρίζειας θέματα. Κύριε Ποτόια, είναι δύο επιστολές που έστειλε κύριε Ποτόια, ήδη τα έχετε αναφέρει όλα. Κύριε Ποτόια, ήδη στην επιστολή σας, η οποία έχει πάει και στους επικεφαλείς των παρατάξεων, αναφέρεται όλα τα θέματα, οπότε τα γνωρίζουμε όλοι. Πρόεδρε, εδώ να πάρουμε θέση. Να πάρουν θέση τα υπόλοιπες παρατάξεις. Και για το ένα θέμα και για το άλλο. Τώρα, αν θα μείνουμε στο διάδικαστητό, θα μείνουμε στο διάδικαστητό. Υπάρχει μία ουσία, όμως. Θα το συζητήσουμε, αν θέλετε, στα προημερισίες. Εγώ έτσι τα έθεσα, να συζητηθούν στα προημερισίες. Ναι, όταν στέλνουμε μια επιστολή προς το Προεδρείο, είμαστε υποχρεωμένοι να τη διαβάσουμε και να σας απαντήσουμε. Επομένως, θα το θέσετε στα προημερισίες. Δεν διαφωνούμε. Ξεκινήσουμε με τα προημερισίες. Ποιοι θέλουν να το αποθετηθούν? Γιατί προηγείτε. Τα έκτακτα θέματα θα τα εξετάσουμε στα έκτακτα θέματα. Πρώτα είναι τα προημερισίες. Θα το εισάγουμε, βεβαίως. Όπως θα εισάγουμε και άλλα. Υπάρχουν έκτακτα θέματα, τα οποία θα τεθούν μετά τα προημερισίες. Λοιπόν, είμαστε στα προημερισίες. Κυρία Τσανάκα, επικεφαλής. Θέλετε όλοι τον λόγο. Και κατόπιν να καταγραφούν, κύριε Γραμματέα. Κυρία Τσανάκα. Κύριε Πρόεδρε, κύριε Δήμαρχε, κυρίες και κύριοι, θα είμαι πάρα πάρα πάρα πολύ σύντομη. Έμαθα απόψε ότι είμαι μωρά παρθένος, κύριε Δήμαρχε. Το λέω για να γελάσουμε. Και σαν μωρά παρθένος και εγώ και εσείς. Και σαν μωρά παρθένος και εσείς. Θα ήθελα να μας πληροφορίσετε πού βρίσκεται το θέμα της περιβαλλοντικής μελέτης, που αφορά τον αγωγό του νερού για την Δημοτική Ενότητα Φιλίπον. Και το θέλω χωρίς αερολογίες. Εσείς και εγώ καταλαβαίνουμε σε αυτά, δεν είμαστε δικηγόροι. Συγκεκριμένα πράγματα, ποιος ανέλαβε να κάνει τη μελέτη, σε ποιο στάδιο βρίσκεται η μελέτη, πόσο θα στοιχήσει στο Δήμο Καβάλλας αν θα το πληρώσω Δήμος Καβάλλας ή αν τελικά βρέθηκε κάποιος άλλος τρόπος να πληρωθεί και πότε περιμένεται να τελειώσει. Και για να μην λαστιχάρει η διαδικασία θα πω ένα μόνο θέμα. Όταν 1η Σεπτεμβρίου ορκισθήκατε Δήμαρχος Καβάλλας, κύριε Δήμαρχε, είχα την αίσθηση ότι έχω να κάνω με σοβαρούς ανθρώπους. Δεν εννοώ εσάς να το ξέρετε. Δεν εννοώ εσάς καθόλου. Παρέδωσα όλα τα θέματα, τα θετικά, τα αρνητικά, τα προβλήματα του Δήμου Καβάλλας και φυσικά έγινε η οικονομική παράδοση παραλαβή του Δήμου. Το έχω εδώ, μπροστά μου, το χαρτί. Θα μπορούσα να το δημοσιοποιήσω, δεν το έκανα. Τροπή, λέω, με σοβαρούς ανθρώπους έχω να κάνω. Μερικοί από τους συνεργάτες σας όμως, κύριε Δήμαρχε, φαίνεται ότι μακρά να παίχουν από τη σοβαρότητα που χρειάζεται σε αυτές τις περιπτώσεις. Δείχνω την πίσω πλευρά για να δείτε τις φωτογραφίες, τις υπογραφές. Υπογράφει ο κ. Μουριάδης ως παραλαβόν, εγώ ως παραδιδούσα, ο προηστάμενος της οικονομικής υπηρεσίας και ο Ταμείας. Τι παραδίδω στον Δήμο Καβάλλας, τι παραδίδω στον καινούργιο Δήμαρχο, στις τράπεζες 7.994.903 ευρώ, στο Ταμείο Σερευστό, εδώ, 8.391. Σε ποιες τράπεζες, 11 λογαριασμοί στην τράπεζα Αττικής, έναν στην Αλφαγμπανκ, τρεις στην Εθνική Τράπεζα, τράπεζα της Ελλάδος, ένας, δύο, τρεις, τέσσερις, πέντε, τράπεζα Πειραιώς, δύο, ταμείο παρακαταθυκών και δανείων με έναν βαρβάτο ποσό του 1,5 εκατομμυρίου, και στην Eurobank. Λοιπόν, ναι, αυτά τα χρήματα ο Δήμος Καβάλλας δεν μπορεί ο καθένας να τα ακουμπήσει, αγαπητοί συνάδελφοι. Να μου πείτε ότι είναι δεσμευμένα σε λογαριασμούς και σε έργα. Εσείς καταλαβαίνετε, κύριε Ιακοβίδη, τι λέω. Να μου πείτε ότι άλλα πηγαίνουν σε μισθοδοσίες και άλλα πηγαίνουν, αν είμαστε υποχρεωμένοι να τα στείλουμε στην τράπεζα της Ελλάδος και στο παρακαταθυκών και δανείων, όπως πολύ καλά γνωρίζετε οι δημοτικοί σύμβουλοι της προηγούμενης περίοδος. Αλλά να μου πείτε ότι εγώ έφαγα τα λεφτά του Δήμου σε σουβλάκια, θα τρελαθώ τελείως. Σας παρακαλώ πάρα πολύ. Κύριε Παπά, γνωρίζετε πολύ καλά ότι όλα τα λαϊκά πανηγύρια στις γειτονιές, όλα έχουν σουβλάκια. Δεν κακό. Ο κόσμος έτσι γλεντάει. Με παραδοσιακή λαϊκή μουσική και σουβλάκια. Στα οποία όμως σουβλάκια καμία σχέση δεν έχει ο Δήμος Καβάλλας. 8.003.294,61. Για αυτούς που λένε ότι εγώ τύναξα το ταμείο του Δήμου στον αέρα. Μόνον αυτό το θέμα, κύριε Δήμαρχε, γιατί δεν θέλω να το αδικήσω, είναι πολύ σοβαρό. Κύριε Βαβαδόπουλα. Θα απαντήσει ο Δημαρχός. Καλησπέρα κύριε Πρόεδρε, καλησπέρα κύριε Δήμαρχε, καλησπέρα συνάδελφοι. Καλό θα ήταν, κύριε Δήμαρχε, να ακούσουμε και το δρόμο της Αγίας Παρασκευής, τι εξελίξεις έχουμε, να ανημερθεί το σώμα περισσότερο, γιατί υπάρχουν κόσμους που πραγματικά ανησυχεί και ταλαιπωρείται. Ήθελα, κύριε Δήμαρχε, να αναφερθήκατε πριν αρκετό καιρό, για την επαναλειτουργία του δημοτικού ραδιοφώνου. Ήθελα να γνωρίζω, υπάρχει κάποιο έγγραφο που αποδεικνύει, ότι κινδυνεύει να χαθεί η συχνότητα του δημοτικού ραδιοφώνου. Μήπως έχει χαθεί ήδη η άδεια για τη συχνότητα. Με ποιο νομοθετικό πλαίσιο μπορεί να γίνει η επαναλειτουργία του δημοτικού ραδιοφώνου, η επαναλειτουργία του απαιτεί τη σύσταση νέου νομικού προσώπου του δήμου. Και αν ναι, έχει το δικαίωμα ο δήμος να εδρύσει νέο νομικό πρόσωπο. Έχει ερωτηθεί η αποκεντρωμένη διοίκηση. Αυτή τη στιγμή το δημοτικό ραδιοφώνο εκπέμπει στη συχνότητα που έχει, ή θα πρέπει ο δήμος να διεκδικήσει εκ νέου τη συχνότητα σε δημοπρασία. Τι σημαίνει αυτό πραγματικά για το Δήμο Καβάλας. Το δεύτερο θέμα που θέλω να ρωτήσω κύριε Δήμαρχε είναι, θέλουμε να ρωτήσουμε πώς είναι η κατάσταση στο ανοιχτό κολυμπητήριο. Γίνονται καθαρισμοί ή αφέθηκε ξανά στο έλεος του καιρού. Το τρίτο, κύριε Δήμαρχε, ήθελα να ρωτήσω τι γίνεται πραγματικά με την λαϊκή των γκρινίδων. Γιατί, όπως ξέρετε, υπάρχει μια απόφαση από το Δημοτικό Συβούλιο. Μετά την υλοποίρηση και το τελείωμα του έργου της ανάπλασης εκεί, στο κέντρο των γκρινίδων, είχε μεταφερθεί η λαϊκή και θα επανερχότανε στην αρχική του θέση. Θέλω να ξέρουμε τι ακριβώς συμβαίνει, γιατί πρόσφατα, πριν 2-3 μέρες, νομίζω κάνατε κάποια σύσκεψη, κύριε Παπαδόπουλε, αλλά δεν ήμασταν ενήμεροι, καλό είναι να ενημερώσετε το σώμα. Και τέλος, τι γίνεται με την προετοιμασία των χριστουγεννιάτικων γιορτών, ποιο είναι το πρόγραμμα, κύριε Δήμαρχε, θα ξέραμε, θέλουμε να ξέρουμε και αν έχει ετοιμαστεί. Σας ευχαριστώ πολύ. Κύριε Παπα. Κύριε Πρόεδρε, και εγώ θα ήθελα να διευκρινιστούν αυτά που είπε η κυρία Τσανάκη, γιατί τις τελευταίες μέρες πράγματι έχουμε μπερδευτεί πάρα πολύ και μας ρωτάει ο κόσμος και δεν ξέρουμε τι να πούμε. Τελικά παραλάβατε σαν διοίκηση καμένη γη, όπως ισχυρίζει ο κύριος Λορύδας Παππάς, ή γεμάτα τα ταμεία, όπως ισχυρίζει η κυρία Τσανάκα. Χαρητολογώντας, θα έλεγα ότι 7 κατομμύρια σε σουβλάκια δεν μπορείς να τα φας, όσο και μεγάλη όρεξη να έχεις. Το άλλο με ρώτημα που αποσχολεί αυτή τη στιγμή την κοινωνία έξω και μας ρωτάνε, είναι γιατί η πόλη μας δεν θα έχει ώψη Χριστουγέννων, γιατί μπήκαμε στο Δεκέμβριο και δεν έχει γίνει καμία ενέργεια και ζηλεύω πραγματικά τη Χρυσούπολη και τον Δήμο Παγκέου. Δεν μιλάω για τη δράμα. Όταν πραγματικά θέλουν να μπουν για τα καλά μέσα στην ιστορία που λέγεται στολισμός και γιορτή των Χριστουγέννων. Το τελευταίο ερώτημα που θα ήθελα να κάνω, τρίτο και τελευταίο, είναι τι γίνεται με το περιβόητο νερό των Φιλήπων και την περιβόητη συμφωνία με τον ΤΑΠΟ. Η προηγούμενη διοίκηση μας έλεγε ότι όλα είναι έτοιμα. Μάλιστα ήταν έτοιμα πριν, καλά τα δώσει ο ΤΑΠΟ. Και τελικά είμαστε κυριολεκτικά 1,5 χρόνια μετά την ιστορία των κυνητοποιήσεων που διάφοροι μπορεί να τους χαρακτηρίζουν αυτές οι κυνητοποιήσεις ότι εμείς είμαστε υπερφύαλλοι και κάναμε έναν θα έλεγα θεατρινίστικο αγώνα. Αλλά ας δούμε τελικά τι βγήκε μέσα από αυτή την ιστορία και τη συμφωνία που έκανε η διοίκηση της κυρία Τσάννακη. Ευχαριστώ. Κύριε Πρόεδρε, στο προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο είχαμε ρωτήσει από τη μεριά μας και ζητήσαμε να ενημερωθούμε για τα χρήματα που στις 1 Σεπτεμβρίου του 2019 που αναλάβατε ως νέα διοίκηση. Σας παρέδωσε η προηγούμενη διοίκηση. Ακούσαμε την κυρία Τσανάκα, θα μας απαντήσετε για όλα αυτά, θα επιβεβαιώσετε ή οτιδήποτε άλλο. Όμως θα θέλαμε να μας πείτε και εσείς όμως και η πρώην δήμαρχος κυρία Τσανάκα για όλα αυτά που ακούγονται στα μέσα από στελέχη και της σημερινής διοίκησης αλλά και της προηγούμενης διοίκησης ότι δηλαδή αφήνουν να εννοηθεί ότι υπάρχουν πράγματα τα οποία κάποια στιγμή θα τα βγάλουν προς τα έξω και η μεν και η δε. Μάλιστα κάποιοι είπαν ότι θα έρθει η ώρα που θα βγάλουμε τους σκελετούς από τις δουλάπες. Επειδή εμείς δεν γνωρίζουμε, αν γνωρίζετε κάτι και ίδιο, και η προηγούμενη διοίκηση και η προηγούμενη δήμαρχος και ο σημερινός δήμαρχος που εμείς δεν γνωρίζουμε καλό είναι να μας τα πείτε. Επίσης θα θέλαμε να ρωτήσουμε τι γίνεται με τις καθαρίστερες σχολικές μονάδες. Αν δεν κάνουμε λάθος, έχουν απειλωθούν δύο μήνες, Οκτώβριο και Νοέμβριο και είναι γνωστό τουλάχιστον στους περισσότερους από εμάς και κυρίως για εμάς που ήμασταν και στην προηγούμενη θητεία του Δημοτικού Συμβουλίου, ότι όπως και άλλοι εργαζόμενοι σε διάφορα νομικά πρόσωπα, έτσι και οι σχολικές καθαρίστερες δεν έρχονται κάθε μήνα τα χρήματα από το Υπουργείο διαμέσου του Εστιτού του Διαβίου Μάθησης. Όμως, όλα αυτά τα χρόνια, ο Δήμος έδινε αυτά τα χρήματα όπως δίνει και σε άλλες περιπτώσεις, όπως είναι στο βοήθεια στο σπίτι, όπως είναι στους εργαζόμενους για τους παιδικούς σταθμούς, πληρώνονται κανονικά οι εργαζόμενοι και όταν έρχονται αυτά τα χρήματα, τα χρήματα ξανά επιστρέχουν στο Δήμο. Υπάρχει κάποιο πρόβλημα και δεν γίνεται αυτό, διότι εάν σκεφτούμε ότι έρχονται και Άγιες Μαίρες, καταλαβαίνετε ότι τα πράγματα γίνονται πολύ δύσκολα για εργαζόμενους, οι οποίοι αμείβονται 250 με 300 ευρώ στην καλύτερη περίπτωση και που όλοι ξέρουμε ότι όλοι αυτοί οι εργαζόμενοι έχουν ανάγκη όπως όλοι οι εργαζόμενοι για να ικανοποιήσουν βασικές ανάγκες της διαβιωσίας τους και της οικογένειάς τους. Και το τρίτο που θα θέλαμε να ρωτήσουμε είναι, κύριε Δήμαρχε, πότε θα ενεργοποιήστε την Επιτροπή, αυτή που ψηφίστηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο, για τους πρόσφυγες και την ένταξη των μεταναστών. Μια Επιτροπή στην οποία συμμετέχουν μόνο Δημοτικοί Σύμβουλοι και από όλες τις παρατάξεις, είναι δηλαδή διαπαραταξιακή. Και δεν χρειάζεται τώρα να, από την μεριά μας να πούμε πόσο σημαντικό είναι να λειτουργείς αυτή η Επιτροπή. Για όλους μας, για όλες τις παρατάξεις, για τον ίδιο το θεσμό του Δημοτικού Συμβουλίου. Ευχαριστούμε πολύ. Λοιπόν, εγώ δεν θα θέσω άλλα θέματα. Είναι αυτά τα δύο θέματα που είπατε κύριε Πρόεδρε. Το ένα αφορά αυτό με τις αίθουσες. Θεωρούμε πως πρέπει να γίνει ένας κανονισμός που να αφορά ενιαία όλες τις αίθουσες, οι οποίες θα πρέπει να παραχωρούνται, κατά την άποψή μας, σε όλους τους φορείς, ακόμα και σε ακόματα. Φυσικά είναι αδιανόητο, τουλάχιστον, κάτι τέτοιο που συμβαίνει με τη δημοφέλεια. Η οποία βέβαια την ίδια στιγμή, ενώ δεν δίνει την αίθουσα, και θέλουμε να αναλπίζουμε ότι δεν γίνεται μόνο για αυτό το λόγο, την ίδια στιγμή που δεν δίνει την αίθουσα στο κομμονιστικό κόμμα Ελλάδας, την ίδια στιγμή ένας φορέας ο οποίος δεν είναι πολιτικός φέρνει πρωτοκλασάτα ονόματα, όπως είναι η κυρία Ασπυράκη, βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και του Κινάλ Πασσοκ, και κάνουν εκδήλωση στο συγκεκριμένο χώρο. Θεωρούμε πως πανελαμβάνω και πάλι πρέπει να ληφθεί ένας κανονισμός που αφορά όλες τις αίθουσες, οι οποίες να δίνονται στους πάντες, γιατί μια τέτοια εξέλιξη θεωρούμε πως στην πορεία μπορεί να φέρει και χειρότερα πράγματα. Σε ό,τι αφορά τώρα την υπόθεση των συνταξιωχικών σωματίων, εδώ κύριε Πρόεδρε επιμένω και πρέπει να πάρουν θέση όλες οι παρατάξεις και ο δήμαρχος για τη συμπεριφορά της διοίκησης του εργατικού κέντρου, η οποία διοίκηση τα βάζει με ποιον, με τα συνταξιωχικά έργα σωματεία της πόλης μας, τα οποία εδώ και πάρα πολύ χρόνο έχουν δείξει τον δρόμο το πώς πρέπει να πορευτούν οι εργαζόμενοι. Σωματεία τα οποία και πρόεδροι πιστεύουν σε διαφορετική πολιτική, σε διαφορετικά κόμματα και λοιπά, τα βρήκαν και αγωνίζανται στο να μην κοπούν οι συντάξεις και έχουν πετύχει πάρα πολλά με πάρα πολλές κινητοποιήσεις. Ωστόσο η διοίκηση του εργατικού κέντρου επειδή η κινητοποίηση του καθένα την πιάνει αλλεργία αυτή τη συγκεκριμένη διοίκηση, γι' αυτό συμπεριφέρεται με αυτόν τον τρόπο και σας πληροφορώ ότι αυτό που είπατε ότι λύθηκε το θέμα είναι τελείως στον αέρα, δεν υπάρχει τίποτα επίσημα, απλώς δημοσιογραφικά λέει ότι η εργατική ιστία θα δώσει μια άλλη αίθουσα, επίσημα δεν υπάρχει τίποτα. Τελειώνοντας λοιπόν επιμένω ότι όλες οι παρατάξεις και ο δήμαρχος και για αυτό το θέμα πρέπει να πάρουν θέση. Ευχαριστώ. Κύριε Βόγιατζη. Ναι, εγώ έχω δύο θέματα να θέσω, πολύ σύντομα. Το πρώτο θέμα αφορά την κακοκαιρία που περάσαμε τις προηγούμενες ημέρες. Ήταν ένα test drive για τον μηχανισμό του Δήμου για να ανταπεξέρεθει σε αυτό το φαινόμενο, σε αυτά τα καιρικά φαινόμενα. Αλλά είναι γνωστό ότι τις επόμενες ημέρες θα έρθει μια άλλη κακοκαιρία και μπορεί να χιονίσει και στην περιφέρεια ανατοκής Μακεδονίας και Θράκης. Και φαντάζομαι εντάξει χειμώνας ή να θα έρθουν και άλλες κακοκαιρίες. Το ερώτημα το δικό μου είναι κατά πόσο ο μηχανισμός του Δήμου είναι έτοιμος να ανταπεξέρεθει σε αυτά τα φαινόμενα. Και το δεύτερο ερώτημα που έχω εν συντομία είναι ότι πάλι υπάρχουν διάφορες φιμολογίες στα τοπικά μέσα μαζικής ενημέρωσης για έλευσης προσφύγων και μεταναστών στο ασημακοπούλου. Περιμένουμε να ακούσουμε από επίσημο φορέα ισχύει αυτό. Δεν ισχύει τι ισχύει τελικά. Για να μην υπάρχουν και κυνδυνολογίες και προβλήματα σχετικά με το θέμα αυτό. Ευχαριστώ. Κύριε Ξανθόπουλε. Θα ξεκινήσω κύριε Πρόεδρε με τον αντιδήμα των τεχνικών υπηρεσιών. Κύριε Αδηδήμαρχε, οι κάτοικοι του Σταυρού Αιμιγδαλεώνα 10 ημέρες τώρα βιώνουν τις συνέπειες μετά τη βροχή και τα προβλήματα που έχει σημειώσει στο δικό και όχι μόνο δικό δίκτυο, η νεροποντή με τις πλημμύρες στην περιοχή αυτή. Νεροφαγώματα σε όλο το χαλικό, στρωμένο κομμάτι των δρόμων του οικισμού, με προβλήματα πάρα πολλά, με φρεάτια τα οποία έχουν αποκαλυφθεί, με δίκτυα οπτικών και τύλεπ κοινών τα οποία έχουν επίσης αποκαλυφθεί και είναι στον αέρα. Τα νεροφαγώματα αυτά είναι σε βάθος τουλάχιστον τροχού αυτοκίνητου. Φέρατε έξι αυτοκίνητα filler και ρίξατε σε ένα σημείο εκεί, αλλά προκαλεί εντύπωστο γεγονός ότι διανύσατε 500 μέτρα για να φτάσετε εκεί και δεν ρίξατε, δεν μοιράσατε μπας πιο τόσο σε αυτά τα έξι αυτοκίνητα filler, λίγο πιο κάτω για να κλείσετε έτσι τουλάχιστον ερυφανιακά αυτά τα σημεία στα οποία το δώστρωμα είναι... το δώστρωμα. Ο χαλικόδρομος αυτός έχει την κατάσταση στην οποία υπάρχει. Θα ήθελα να σας παρακαλώ πολύ να μου πείτε, αν ξέρετε αν έχετε εικόνα για το τι συμβαίνει εκεί, για ποιο λόγο επιλέξατε μόνο το συγκεκριμένο σημείο και εγκαταλείψατε όλα τα προηγούμενα. Το δεύτερο όρθιμα σας, κυρία δήμαρχα επίσης, είναι εργολάβος ο οποίος εκτελεί το έργο των κράσπεδων και της αποθέτησης κάδων σκουπιδιών στην πόλη, μετέφερε μπάζα από αυτή την εργασία και τα αναπόθεσε στο περιβάλλοντο χώρο ενός δημοτικού κτιρίου, το οποίο χρησιμοποιεί ο Πολιτικός Σύλλογος Σταυρού. Είστε ενήμερος με τη κυρία σας εντολή, το έχει κάνει αυτό. Κυκριμένα μπάζα είναι μπάζα τα οποία ο εργολάβος θα αποσύρει, θα ανακυκλώσει και θα πληρωθεί γι' αυτά, διότι μέσα σε αυτά περιβαλλονται διάφορα υλικά μεταξύ των οποίων και μια λεκάνη τουαλέτας, εκτός κι αν αυτή η λεκάνη τουαλέτα στην έφερε εκεί για εντοποθετήσεμε στο κτίριο. Δεν ξέρω αν είστε ενήμερος γι' αυτό και τι σκοπεύετε να κάνετε με το θέμα αυτό επίσης. Το τρίτο που θέλω να σας ρωτήσω, επειδή σας άκουσα να μιλάτε για το ΤΑΠ και για το θέμα το μεγάλο του ΤΑΠ, μετά τις βροχές ένα τύπο του ΑΓΟΓΟ πλέον από υπόγειο έγινε επιφανειακό για να μην πω υπέργειο. Έχετε υπόψασσες λίγο το θέμα αυτό, το έχετε ψηλάσει την ατζέντα σας, οι τοπικές κοινωνίες εκείνοι ησυχούν με αυτά τα οποία συμβαίνουν και βλέπονται να γίνουν, να εξελίσσονται στην περιοχή σε σχέση με την ΑΓΟΓΟΤΑΠ και βέβαια αυτό είναι μια κατάσταση στην οποία, κύριε Αντιδήμαρχε, εμείς όλοι που έχουμε ζήσει το έργο αυτό από κοντά ανησυχούμε πάρα πολύ. Αντιδήμαρχο Καθαριότητας, πριν από ένανάμιση μήνια, κύριε Αντιδήμαρχε, σας ρώτησα για τις παρκίδες οι οποίες υπάρχουν μεταξύ Εγνατία, ξενοδοχείου Εγνατία και Στευρό Εμιγδαλαιώνα. Περίπου θυμόσατε, παρεξυγηθήκατε, με κατηγορήσατε ότι σας λέω ψέματα και απαντήσατε λέγοντας ότι υπάρχει κάδος μεγάλων σκουπιδιών και μικρός. Επειδή δεν συνθίζω να λέω ψέματα και να πέζουμε αυτά τα πράγματα, έχω τρεις φωτογραφίες από τις παρκίδες αυτές, κύριε Αντιδήμαρχε. Δεν ξέρω αν έχετε τα υπόψη σας, αν περνάτε από εκεί και δεν ξέρω αν έχετε πείσει υπόψη για ποια σημεία, σε ποια σημεία αναφέρομαι. Από ό,τι μπορείτε να δείτε, δεν υπάρχουν ούτε κάτι μεγάλων σκουπιδιών, άρα καταλαβαίνετε ότι αυτοί που σταματούν εκεί, τα σκουπίδια τους τα πετούν κάτω. Δεν συνειθούζονται να παίρνουν αυτά. Άρα, λοιπόν, κύριε Αντιδήμαρχε, μην θυμώνετε, μην παρεξηγείστε και μην κατηγορείτε για πράγματα τα οποία, όχι, με κατηγορείτε να τυλώ ψέματα. Και επειδή δεν νομίζω ότι σας έχω δώσει αφορμή να με κατηγορείτε για κάτι τέτοιο, σας παρακαλώ πολύ, το δεν το κάνα γιατί δεν το πρόλαβα, το καταλαβαίνω. Αλλά να λέτε ψεύτη, εάν εσείς ολιγορείτε, νομίζω ότι δεν είναι σωστό. Κάτι ακόμα, επειδή όλο το προηγούμενο διάστημα αυτή η 3Κ και η 3Κ και η 3Κ μας έχει κάνει, μας τα έχει τρίξει, να σας λέω τι, δεν σας λέω τι. Έχετε λάβει, εγώ έχω υπόψου μου δικές σας δηλώσεις, επειδή λέτε ότι πλέον το προσωπικό αυτό θα φτάσει για να έχει κάθε κοινωνιά σκούπα. Σας μεταφέρω, δεν το είπατε, δεν προβλέπετε λοιπόν, δεν προβλέπετε, είναι πάλι λίγο, είναι πάλι λίγο το, ξέρετε στη χωράφα τον μείνα μια φορά και αν εμφανίζεται κάποιος εκεί για να καθαρίσει. Η χωράφα αλλά και άλλοι οικισμοί πληρώνουν τέλη καθαριότητα κύριε Δήμαρχε και θεωρώ ότι το προσωπικό αυτό είναι καιρός να ανασχεδιάσετε την λειτουργία του και να εμφανιστεί η σκούπα και κάπου αλλού. Τι έκανα κύριε Πρόεδρε? Α, ο γιαμένα. Τη κλειτώσατε σήμερα, δεν ήρθατε κομποτινή έτσι, μη δείξατε σήμερα. Κομποτινή δεν ήρθατε μαζί μας. Αυτό είναι. Να έρθω κλείνοντας τον Πρόεδρε της ΔΕΙΑΚ. Κύριε Πρόεδρε της ΔΕΙΑΚ, σας απίλαυσα την Παρασκευή κυριολεκτικά στην τηλεόραση, ιδιαίτερα με την παρέμβαση που έκανε εκεί ο προκάτοχός σας. Αυτός ο πολιτικός πολιτισμός που επιδείξατε μεταξύ σας και οι χαργεντισμοί, δηλαδή, κυριολεκτικά με εγωίτευσαν. Μη το νομίζετε να φέρετε αυξήσεις, όμως, έτσι. Σήμερα είπε ότι 200 περίπου είναι αυτό το οποίο σας άφησε. Και όσο εσείς δεν απαντάτε για το αν υπάρχουν ή δεν υπάρχουν οφειλές και 31,8 αυτό που η κυρία Δήμαρχος είπε τι βρήκατε σε οφειλές, προφανώς ο προκάτοχός έχει δίκιο απόλυτο. Άρα λοιπόν, μη παραποντίστε γι' αυτό. Σήμερα επίσης είπε και κάτι ακόμα, ότι ευτυχώς τώρα που πήγε στο νοσοκομείο και όσο νούπω μόλις η υπουρική απόφαση για την πληρωμή των οφειλουμένων στη ΔΕΙΑΚ υπογραφεί, θα ενεργοποιηθούν για να τα χρησιμοποιήσουν τα πράγματα αυτά. Άρα λοιπόν, θα τρέχουν λεφτά από τα μπατζάκια σας, έτσι. Δεν πειράζει, δεν πειράζει. Το ερώτημα, όμως, είναι άλλο, προς τον πρόεδρο της ΔΕΙΑΚ. Αποδυσσέβατε και εντυπωσέβατε από το τύπο, κύριε Πρόεδρε, τέλος του χρόνου και στα μέσα του καλοκαιριού πρόκειψε ότι η υπηρεσία υπέβαλε ένα ένταλμα για την πληρωμή αδειώνειο ποιες διατάει τη 2013-2014, καταρχήν 2013 και εις την 2014, δεν είχαν καταβληθεί σε τέσσερα διευθυντικά στελέχη της υπηρεσίας. Για να σας διευκολύνω, λέω το εξής εξ αρχής. Και για να καταλάβουν οι μη μημένοι στην υπόθεση, ότι το θέμα αυτό δεν το αντιμετωπίζει από μόνο εσείς, προφανώς αντιλαμβάνεις ότι ανάλογο έτημα υπευλήθηκε σε μένα, όταν ήμουν στην υπηρεσία της συγκεκριμένη. Κύριε Ξανθόπουλη, συντομεύετε παρακαλώ. Αν τον αφήνεις να μην έρχεται στην κομοτήνη, αυτά κάνει ο πρόεδρος, κατάλαβες. Αυτό το οποίο ήθελα να ρωτήσω, κύριε Πρόεδρο, τα συγκεκριμένα εντάλματα κάποιοι τα υπέγραψαν. Προφανώς έχετε υπόψη σας ότι αυτά τα εντάλματα που πήγαν στον Επίτροπο και επεστράψαν από τον Επίτροπο, είχαν μια ιστορία. Τη ιστορία την ξέρετε υποθέτω. Όταν το έτοιμα αυτό υπευλήθησε σε μένα, ζήτησα από το Γραφείο Προσωπικού, ενημέρωσε. Το Γραφείο Προσωπικού μου ανέφερε γραπτός, γραπτός, ότι τα τρία από αυτά αιτήματα των συγκεκριμένων τριών στελεχών, είχαν πρωτόκολλα τα οποία είχανε γαργαλευθεί, λέω. Καταλαβαίνετε τι θέλω να πω. Με γρίφους μιλάω σήμερα, κύριε Γραμμένο. Έτσι. Παρακαλώ, ολοκληρώστε κ. Ξανθόπουλε. Έχετε υπερβεί το χρόνο. Θέλω, λοιπόν, να σας ρωτήσω. Αυτά τα συγκεκριμένα εντάλματα, τα οποία πήγατε στο Επίτροπο, με αυτά τα πρωτόκολλα τα οποία είναι αυτό που καταλάβατε εσείς, έτσι, πώς πήγατε στο Επίτροπο, ποιος τα υπέγραψε και ποια ήταν η κατάληξή τους. Ή ήρθε πίσω ή ήρθα πίσω και κρυμμένα, υπάρχει κάποιο φύλλο ελέγχου, αναφέρετε κάτι περίπου σε αυτά και αν αναφέρετε, φυσικά, τη σκοπεύετε να κάνετε. Λοιπόν, κύριε, τον κύριο Γραμμένο πρώτα. Ευχαριστώ πολύ κύριε Πρόεδρε, καλησπέρα αγαπητοί συνάδελφοι, συναδέλφοι σας. Κύριε Δήμαρχε, πριν από κάποια δημοτικά συμβούλια, σας είχα θέσει ένα ζήτημα σχετικά με την εξαφάνιση της μικρής Μαριάννας από το σπίτι στο χαμόγελο του παιδιού, στο οποίο φιλοξενείτο. Και σας είχα παρακαλέσει, εξαντλώντας την πυροή σας και τις γνωριμίες σας, να μπορέσετε να πληροφορήσετε το σώμα και κατεπέκταση τους δημότες της πόλης μας, τι ακριβώς συνέβη με αυτήν την ιστορία. Από τότε και μέχρι σήμερα, ένα πέπλο σιωπής, ένοχης σιωπής έχει πέσει στην πόλη μας, τον καταγγέλω δημόσια, από όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες, από το χαμόγελο του παιδιού και όποιος άλλος είναι υπεύθυν και ιδίως από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, τα οποία έχουν θάψει κυριολεκτικά το θέμα και δεν ασχολούνται καθόλου, δεν τους ενδιαφέρει φαίνεται, δεν θέλουν να θύξουν ενδεχομένως κάποιους. Θα ήθελα λοιπόν, υποβάλλοντάς σας πάλι τη σχετική παράκληση, να πληροφορήσετε το σώμα, εάν είχατε κάποια σχετική ενημέρωση για το ζήτημα αυτό. Το πρώτο είναι αυτό και το δεύτερο και τελευταίο, θέλω επίσημα να κάνω καταγγελία στο Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλλας, την οποία πρέπει να γνωρίζουν και οι δημότες της πόλης μας, ότι έγινα δέκτης καταγγελειών εγώ σήμερα, ότι στην κεντρική πλατεία της πόλης μας από μερίδα Ρωμά γίνεται επίσημη σε ισαγωγικά ανεμπόδιστη ή χωρίς προφυλάξεις διακίνηση ναρκωτικών. Και την καταγγελία την δέχτηκα από άλλη μερίδα ανθρώπων Ρωμά, οι οποίοι είναι αντίθετοι με όλη αυτή τη διαδικασία. Θέλω, κύριε Δήμαρχε, να σας υποβάλλω την παράκληση, σε συνεργασία με την αστυνομική διεύθυνση Καβάλλας, να δείτε το θέμα αυτό και να ζητήσετε από την αστυνομική διεύθυνση Καβάλλας να πάψει πια αυτό το οποίο όλοι οι Καβαλιώτες γνωρίζουν ότι γίνεται στην κεντρική πλατεία και αναφέρουμε όχι μόνο στην χρήση ναρκωτικών ουσιών αλλά και σε άλλα πράγματα τα οποία γίνονται, στη διακίνηση και στη σωματεμπορία. Θέλω, λοιπόν, να υποβάλλω την παράκληση, σε συνεργασία με την αστυνομική διεύθυνση, να λάβετε όλα τα μέτρα και να ενεργήσετε, ούτως ώστε αυτό το κατάπτυστο φαινόμενο στην κεντρική πλατεία της πόλης μας, επιτέλους να λάβει τέλος. Ευχαριστώ πολύ. Πώς φαίνεται η εμπειρία μέσα στον χρόνο ακριβώς. Ο κ. Δράκος. Μια ερώτηση για τον δήμαρχο, Ιθαγων. Κύριε δήμαρχε, πληροφορήθηκα από τα μαζικά μέσα επικοινωνίας, ηλεκτρονικά και ηλεοπτικά, ότι επισκεφτήκατε, μας το είπατε κιόλας, τον υφυπουργό τον Γιώργο Ντογιωργαντά, τον υφυπουργό η ψηφιακής διακυβέρνηση, μαζί με τον βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, τον κ. Λαζαρίδη. Ρωτάω. Ήταν δική σας η ιδέα ίδρυση του Κέπστου Αμυγδαλεώνα. Και γιατί το λέω αυτό. Γιατί σήμερα το πρωί ο βουλευτής είπε ότι ήταν προεκλογικό έτοιμα σε επίσκεψη του στην κοινότητα του Αμυγδαλεώνα. Τι από τα δύο ισχύει, ότι ήταν δική του, του κατοίκων, προεκλογική υπόσχεση δική του ή δική σας η ιδέα. Δεύτερον, γνωρίζατε, γνωρίζετε τώρα βέβαια το γνωρίζατε γιατί δημοσιοποιήθηκε, την ύπαρξη ΚΕΠ στο διαμέρισμα του ζηγού. Εδώ, αν θυμάται κανένας, ο Παναγιώτης ενδεχομένως, αν θυμάται ο Ιγνατιάδης, υπάρχει ΚΕΠ κωδικός από το 2009. Επικαιροποίηση 10, ενδεχομένως. Επικαιροποίηση ήθελε και λειτουργούσε. Απόψη μου είναι ότι έπρεπε πρώτα και γρήγορα και λογοθέσεις για να καλύψει ζηγό κρυονέρι ορεινά. Και θα το βλέπατε εδώ από τις συναλλαγές που θα είχε. Θα είχε διπλάσιο-τριπλάσιο κόσμο και εν συνεχεία θα μπορούσαμε να επεκταθούμε στο διαμέρισμα του αμυγδαλαιώνα. Κύριε Καλανταρίδη. Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε. Δύο πολύ σύντομα θεματάκια. Το πρώτο. Όταν ήταν αντιδίγμαρχος ο κύριος Τσουρουκίδης στο τομέα της καθαριότητας, είχε δημιουργήσει ένα συνεργείο, το οποίο τα στρώματα τα οποία μαζεύονταν από τους πολίτες, υφίσταν του κάποια επεξεργασία και έβγαιναν τα σίδερα από μέσα, οι σούστες, να το πω έτσι κοινώς. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μαζευτεί μια σεβαστή ποσότητα από σίδερο ουσιαστικά, στον χώρο που υπήρχε αυτό το συνεργείο. Ενημερωτικά να σας πω ότι ο δήμος έχει την δυνατότητα και την υποχρέωση θα πω εγώ, αυτό το σίδερο να το πουλήσει ως σίδερο. Υπάρχει η σχετική διαδικασία, δεν ξέρω αν το έχετε δει καθόλου το θέμα και ο κ. Σταυρίδης είναι εδώ. Πάντως προβλέπεται σχετική διαδικασία, δείτε το λίγο γιατί διαφορετικά θεωρώ ότι όλη τόσο η δουλειά που έγινε, αλλά και από θέμα της ανακύκλωσης, αν το δούμε, νομίζω ότι είναι αυτό το οποίο πρέπει να κάνουμε. Ένα είναι αυτό. Και το δεύτερο έχει να κάνει με κάτι που με μετέφεραν κ. Δήμαρχε, δεν το έχω ακούσει εγώ, εσείς θα μας ενημερώσετε. Αυτό το οποίο, λοιπόν, μου μετέφερε κάποιος που σας άκουσε να μιλάτε στην τηλεόραση είναι το εξής. Όταν είχαμε τα ατυχή γεγονότα μετά τις έντονες βροχοπτώσεις των πλημμυρών σε κάποια χωριά της Δημοτικής Ενότητας Φιλίππον, αναφέρατε ότι αυτό οφείλεται στο ότι η προηγούμενη διοίκηση άνοιγε τα αρέματα στους συμμετέρους ή κάπως έτσι. Εσείς θα μας το πείτε. Πραγματικά ήθελα, λοιπόν, να μας ενημερώσετε αν όντως το είπατε αυτό, γιατί αν όντως υπόθηκε κάτι τέτοιο, το θεωρώ πραγματικά τελείως άστοχο, ή αν έχετε, εσείς, αν έχετε στοιχεία στη διάθεσή σας ότι έτσι γινόταν η διάνοιξη των αρεμάτων, είναι εδώ και η προηγούμενη αντιδήμαρχος της τεχνικής υπηρεσίας, που όπως γνωρίζουμε είναι αρμόδια, τυχάνει να ξέρω και εγώ τι διαδικασία για το πώς γινόταν αυτά εδώ, και σας καλούσα να μας ενημερώσετε. Ευχαριστώ πολύ. Κυρία Ιωσήφιδου. Καλησπέρα και από μένα. Επιτρέψτε μου, κύριε Δήμαρχε, πριν κάνω την ερώτηση, να κάνω μια παρατήρηση, καθώς έχει συμβεί κατεπανάληψη σχεδόν σε όλες οι συνέδρες του Δημοτικού Συμβουλίου και όχι μόνο. Δεν είναι δυνατόν, κύριε Δήμαρχε, κάθε φορά, που ένα μέλος της αντιπολίτευσης, ή ακόμα και δημότης, παρ' όντως στο Δημοτικό Συμβούλιο και ασκή κριτική στη διοίκησή σας, να χαρακτηρίζεται από εσάς με απρεπείς φράσεις, όπως παρ' όμως χάρη, τους χαρακτηρισμούς ασόβαρο, καραγγιόζι, ψυχωτικό ή αιμονικό. Αυτό, βεβαίως, κύριε Δήμαρχε, δεν τιμά καθόλου ούτε το θεσμό του Δημάρχου Καβάλλας που υπηρετείτε, και φυσικά ούτε εσάς προσωπικά. Η ερώτηση τώρα που έχω να κάνω. Δεν ξέρω, κύριε Δήμαρχε, αν είδατε τον νέο νόμο 4635 του 19, σύμφωνα με τον οποίο είστε υποχρεωμένος να ορίσετε έναν ακόμα αντιδήμαρχο. Αναφέρεται ρητά στο νόμο αυτό ότι δεν μπορείτε να έχετε μικρότερο αριθμό αντιδημάρχων από αυτόν που είχε η προηγούμενη διοίκηση, δηλαδή εμείς. Και αναρωτιέμαι, λοιπόν, πώς είναι δυνατόν, ενώ έχετε αυτή την υποχρέωση, να μην έχετε ορίσει ακόμα αντιδήμαρχο. Εμείς μπορούμε να σκεφτούμε πολλά. Θα ήθελα, λοιπόν, σας, παρακαλώ, να μας ενημερώσετε, πότε θα ορίσετε τον νέο αντιδήμαρχο και για ποια θέση. Θα περιοριστώ στο ένα ερώτημα, διότι τέθηκαν πολύ σοβαρά ερωτήματα από όλους τους συναδέλφους και δεν θέλω να μακρυγόρω. Ο κύριος Μωτίας. Καλησπέρα, κύριε Πρόεδρε, ευχαριστώ που μου δίνετε το λόγο. Θα αναφερθώ στο θέμα που ανέφερε λίγο πριν ο συναδελφός ο κύριος Δράκος για το θέμα της ίδρυσης και Λειτουργίας ΣΚΕΠ στον τοπική κοινότητα Μεγδελόνα. Το ερώτημά μου, κύριε Δήμαρχο, είναι το εξής. Σύμφωνα με το άρθρο 58 του νόμου 3852 του λεγόμενου νόμου Καλλικράτιου, όπως ισχύει σήμερα και καθορίζει τις αρμοδιώτες του δημάρχου, σαφώς ρητά αναφέρεται ότι ο δήμαρχος εκτελεί τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου της Οικονομικής Επιτροπής και της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής. Ερωτώ λοιπόν με ποια απόφαση συλλογικού οργάνου ήσασταν εφοδιασμένος όταν κάνατε τη συνάντηση με τον Υφυπουργό Ψηφιακής Πολιτικής και συμφωνήσατε ή συνενέσατε, δεν ξέρω τι ακριβώς διημήθη, εντός ανακοινώθηκε ότι θα ιδρυθεί κέντρο εξυπηρέτησης πολιτών στην τοπική κοινότητα Μυγδαλαιώνα. Λαμβανομένο υπόψιν και των άλλων στοιχείων που αναφέρθηκαν πριν από λίγο, ότι ήδη έχει δοθεί από το Υπουργείο άδεια για την ίδρυση και στην τοπική κοινότητα Ζηγού από το έτος 2010 και μάλιστα είχαν ολοκληρωθεί και όλες οι γραφειοκρατικές διαδικασίες. Ευχαριστώ. Ο κ. Πουρσαεύς. Καλησπέρα κ. Πρόεδρε. Θα έχω δύο ερωτήματα. Θα κάνω ένα στον κ. Δήμαρχο. Θα το κάνω λίγο πιο, Λιανό κ. Ξανθόπουλε. Το άλλο με κάλυψε στο ερώτημα ο κ. Παπάς και η κ. Δήμαρχος για το έργο ίδρευσης από το Κεφαλάρι, από τις πυγές Βοηράνης. Κ. Δήμαρχε, βλέπουμε στα μέσα μαζικής ενημέρωσης ότι το 2020 ο περίφημος αγωγός ΤΑΠ θα λειτουργήσει. Έπονται κι άλλη αγωγή, θα γίνει η περιοχή μας αυτό που λέμε λεωφόρος αγωγών. Με τις τελευταίες έντονες βροχές σε πάρα πολλά σημεία της πρώην Δήμου Φιλίππον ο αγωγός βγήκε επάνω. Θέλω να μου πείτε τι θα πράξετε όταν γίνει κάποιο ατύχημα, τι μέτρα θα πάρετε, τι δράσεις θα κάνετε για να ανημερώσετε τους κατοίκους σε περίπτωση ατυχήματος γιατί δυστυχώς η εταιρεία ήταν φιλοξιονέμων και φιλοξιωμένοι φύγανε. Και το δεύτερο ερώτημα που θα θέσω είναι στον κύριο Ιακοβίδη. Άκουσα από στα ρεδιάόφωνα και σε διάφορα site διάβασα ότι υπάρχει πρόβλημα αγροτικής οδοποιίας με το πρόγραμμα του Φιλόδημο στα χωριά Καρβάλη και Λιδία και Κρίνιδες. Ευχαριστού. Ο κ. Μαυρίδης ζήτησε τον κ. Μαυρίδη. Ωραία. Κύριε Πρόεδρε, από το 1998 μέχρι σήμερα έχουμε ψηφίσει τέσσερις κανονισμούς πεζοδρομίων και τραπεζοκαθισμάτων. Όλοι είναι καλοί. Ήταν απαραίτητα, θα μου πείτε. Ερχόταν να συμπρώσει τον άλλο. Πάντως κάθε διοίκηση και νέο κανονισμό. Αν θα μου λέγατε ποιος ήταν ο πιο επιβεβλημένος, θα έλεγα μάλλον της Δημαρχίας του κ. Ερυφυλίδη επειδή είχαν δημιουργηθεί δύο πεζόδρομοι Φιλελλήνων και Παύλου Μέλλα. Αλλά και οι άλλοι ήτανε καλοί. Προφανώς κάποιο κενό υπήρχε. Ο τελευταίος έγινε, αν θυμάμαι καλά, το 2015, επί Δημαρχίας της κ. Ανάκα. Και μάλιστα έγινε, ως συνήθως πάντα, με διαβουλεύσεις με τους καταστηματάρες υγειονομικού ενδιαφέροντος κτλ. Απεφασίστηκαν τότε να τοποθεθούν και κυκλυδόματα, διότι σε εισαγωήκαν και θρασίτατοι. Όλο τον δρόμο καταλαμβάναν αυτοί. Και βάλαμε τα μεταλλικά κυκλυδόματα, όποια δεν είναι από λαμαρίνα. Ήτανε μαντέμι κτλ. Εδώ και ένα έτος, αυτά τα κυκλυδόματα έχουν εξαφανιστεί. Ταδιακά. Δεν το είχα προσέξει. Προημένω με σταματάει ένα συμπολίτισμα εκεί ακριβώς και μου λέει, κύριε Μαύρη, τι έγιναν αυτά. Δεν το έχω προσέξει. Ότι αραιώνανταν εδώ και ένα έτος, το είχα παρατηρήσει. Αλλά να έχουν εξαφανιστεί όλα, δεν το κατάλαβα. Ερωτώ, λοιπόν, εάν αυτά τα κυκλυδόματα τα οποία ετοποδίζουν βάση μελέτης και αποφάσιλου σε συνέχεια του Δημοτικού Συμβουλίου, εάν αφηρέθησαν από τους ιδιοκτήτες, εάν ισχύθησαν τα προβληπόμενα διηγητικά μέτρα και οι κυρώσεις οι ποινικές. Εάν εδώθη με κάποια συνένδυση κάποιας αρχής, δεν το ξέρω. Εάν αφηρέθη με εντολή της τότε διοικίσεως, καλοπρόεδρο να το λέω, να πάρω πολλές απάντησες από εσάς, με βάση ποιάς αποφάσιος. Διότι με απόφαση τοποθετήθηκαν και με απόφαση έπρεπε να αποξυλωθούν. Θα ήθελα μια απάντηση επ' αυτού. Ευχαριστώ πολύ. Ο κ. Κουνάκος. Κύριε Πρόεδρε, σήμερα ήρθα διαφορετικά, προετοιμασμένος, να βάλω προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στην καθημερινότητά μας και εμείς και οι συμπολίτες μας. Αλλά επειδή με αφορμή αυτό το οποίο είπε και η πρώη δήμαρχος κυρία Τσανάκα, τα θέματα τα οικονομικά στο δήμο μας είναι πολύ σοβαρά και θα πρέπει να ανησυχούμε όλοι μας για να ξέρουμε τι μπορεί πλέον αυτός ο δήμος να κάνει και να ανημερθούν οι πολίτες. Κύριε κ. Δήμαρχο, από την πρώτη στιγμή, το πρώτο ερώτημά μου ήταν τι γίνεται με τα οικονομικά του νομικού προσώπου, των νομικών προσώπων και των επιχειρήσεων του δήμου. Μέχρι σήμερα απάντηση δεν πήρα. Και επειδή συμμετέχω και στην Οικονομική Επιτροπή και βλέπω πραγματικά κάθε μέρα ποια είναι η κατάσταση, απογοητεύουμε με αυτό το οποίο ήξερα για το δήμο Καβάλλας και αυτό το οποίο βλέπω σήμερα στη σκόνος. Και επειδή η κ. Δήμαρχο σήμερα ανέφερε και ον κάμερα κάποια στοιχεία, ότι το Ταμείο του Δήμου έχει 7.493.891. Όταν διατάξατε, κ. Δήμαρχε, θα το καταθέσω αυτά που σας λέω όλα, με έγγραφο. Όταν διατάξατε στις 22 Τετάρτου του 2019 να σας γίνει αναφορά, διότι υπήρχε δημοσίευμα στον τύπο για τα οικονομικά του Δήμου, 22 Τετάρτου την ίδια μέρα που έχει πρωτόκολλο 14.174, εντολή στις οικονομικές υπηρεσίες να σας φέρουν το λογιστικό υπόλοιπο και τα υπόλοιπα των Ταμείων. Τότε, από τους Ταμείους και τον ορκοτόλογιστή που ελέγχθηκε το ποσό, ήταν 9.810.282,26. Αυτό το ποσό, κ. Πρόεδρε, κ. Δήμαρχε, αγαπητοί συνάδελφοι, είναι λογιστικό. Δεν είναι πραγματικό. Η τελευταία αναμόρφωση που ισχύει έχει υπόλοιπα 11.500.000 από θεματικό. Ο Δήμος έχει 11.500.000 από θεματικό. Αυτό τι σημαίνει, δεν σημαίνει τίποτα και αυτό είναι λογιστικό. Πραγματικό δεν είναι. Εάν δεν μαζέψουμε επίχει τις δαπάνες μας, ήταν πριν από 1.5 μήνα εδώ μέσα, επαγγελματίες της πόλης Καβάλλας που ασχολήθηκαν με τη συντηρία των αυτοκινήτων. Έχουν να λαμβάνουν 250.000 ευρώ. Δεν φέρεται πουθενά αυτό. Είναι οφειλή όμως από την προηγούμενη διοίκηση στους επαγγελματίες καβαλιώτες που προσπαθούν να βγάλουν ροκάματο. Τώρα, πάμε παρακάτω. Αυτό θα το καταθέσω είναι ο έλεγχος 22 Τετάρτου. Κύριε Κουνάκο, παρακαλώ ολοκληρώστε. Κύριε Γραμμένο, παρακαλώ. Κύριε Κουνάκο, ολοκληρώστε. Λοιπόν, όχι, κύριε. Είναι προβληματισμός και ανησυχία, γιατί σήμερα θα σας πω, μην βιάζεστε, θα σας πω, εάν σκοπεύει η διοίκηση... Ολοκληρώστε κύριε Κουνάκο, έχετε ξεπεράσει τον χρόνο σας. Εάν σκοπεύει, εν πάση περίπτωση, δεν δέχομαι όμως από κανέναν αγαπητό συνάδελφο να με διακόπτει. Δέχομαι από εσάς κύριε Πρόεδρε, γιατί αυτός είναι ο ρόλος σας. Παρακαλώ ολοκληρώστε. Δεν είναι του κύριου Γραμμένου. Του κύριου Γραμμένου ήταν σε άλλες εποχές. Που οδηγήσετε το καράβι αυτό της Καβάλας στα βράχια. Κύριε Κουνάκο, κύριε Κουνάκο, ολοκληρώστε παρακαλώ. Να ασχοληθεί με τα θέματα αυτά. Κύριε Κουνάκο, ολοκληρώστε το ερώτημά σας. Το ερώτημά μου είναι το εξής. Δεν κατάλαβα. Κύριε Πρόεδρε, το ερώτημά μου είναι το εξής. Σκοπεύει η Διοίκηση να μας ενημερώσει επίσημα στο Δημοτικό Συμβούλιο, ποια είναι η οικονομική κατάσταση στον νομικό προσώπο και του Δήμου. Εμείς αυτό θέλουμε, προκειμένουμε να πάρουμε αποφάσεις για το τι μέλη γενέστε. Κύριε Γουνελά. Καλησπέρα σε όλους. Κύριε Δήμαρχε, κύριε Σταυρίδη, ειλικρινά θα να σας δώσω συγχαρητήρια, γιατί παρακολούθησα στις ειδήσεις και στα κοινωνικά δίκτυα ότι καθαρίσατε κάποια ρέματα, που μάλιστα είχαν 10 και 15 χρόνια να καθαρίσουν, όπως είπατε. Παρόλο που στην προηγούμενη συνεδρία σας είπαμε ότι τα ρέματα πλέον ανήκουν, είναι ευθύνη της περιφέρειας. Παρόλα αυτά, αυτό έγινε 29 Νοέβρη, μετά από μια ενεροποντί, μετά από πολλές καταστροφές. Και διορθώσετε με αν κάνω λάθος, αλλά ίσως αυτή την περίοδο θα πρέπει να μιλάμε για κάτι διαφορετικό. Θα πρέπει να μιλάμε αν είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε μια χιονόπτωση, πιθανόν αν υπάρχει επάρκεια στο αλάτι, αν είναι λειτουργικές οι ελατιέρες και τα μηχανήματα από χιονισμού. Και τι εννοώ, δηλαδή πρέπει η καταστροφή να χτυπήσει πάλι την πόρτα και μετά να ενεργήσουμε, πρέπει να καταστραφούν και πάλι οι περιοσίες των συμπολιτών μας για να μπούμε μετά στη διαδικασία να ενεργήσουμε. Επίσης, πάλι διορθώσετε με αν κάνω λάθος, γιατί δεν έχω την εμπειρία να το γνωρίζω. Στο τεχνικό πρόγραμμα πρόσεξα πως υπάρχουν δύο συνεχιζόμενα έργα για καθαρισμό ρεμάτων. Αυτά είναι απλά τιμολόγια που θα πρέπει να πληρωθούν, ή είναι χρήματα τα οποία ακόμη δεν έχουμε χρησιμοποιήσει και δεν έχουμε αξιοποιήσει. Έχει λοιπόν και μάλιστα, στην προηγούμενη συνεδρίας, ο επικεφαλής της παράταξης, ο κ. Παραδόπουλος, σας ρώτησε για τα όργανα πολιτικής προστασίας του Δήμου. Έχει συνεδριάσει κάποιο όργανο, είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε λοιπόν κάποιες έντονες καιρικές συνθήκες, που σύμφωνα με την μετρολογική υπηρεσία, έρχονται στο αμεσομέλλον. Αυτό ήταν το πρώτο ερώτημα. Και ένα ερώτημα λίγο στον κ. Αντιδήμαρχο Πολιτισμού και Αθλητισμού. Διάβασα, κ. Μουντζάκη, μια καταγγελία στο ίντερνετ, χωρίς να έχω προσωπική εικόνα, για το ανθίκαρα, Γιάννη, ότι υπάρχουν κλειδιά σε διάφορους ιδιώτες από διάφορες τήρες και ότι τις χρησιμοποιούν και μπαίνουν σε οποιασδήποτε ώρα, εκτός λειτουργίας και τα λοιπά. Επίσης, σας είχα ρωτήσει για τους συλλόγους που χρησιμοποιούν τις αίθουσες. Και μπορώ να σας πω με βεβαιότητα, επειδή παρακολουθώ τα κοινωνικά δίκτυα, ότι υπάρχει σύλλογος ο οποίος χωρίς κάποιον παραχωρητήριο χρησιμοποιεί αίθουσα απέναντι από την αίθουσα των ελεύθερων βαρών και γυμνάζεται κόσμος. Το ερώτημά μου ήταν πάνω σε αυτό, αν γνωρίζετε ποιος χρησιμοποιεί και τι κλειδιά, τι εννοούσε η συγκεκριμένη καταγγελία και αν γνωρίζετε για το συγκεκριμένο σύλλογο που χωρίς άδεια και χωρίς κάποιο παραχωρητήριο χρησιμοποιεί αίθουσα. Σας ευχαριστώ πολύ. Καλησπέρα σε όλους. Κύριε Πρόεδρε, Κύριε Δήμαρχε, σε προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο είχατε αναφερθεί ότι ο δήμος βρίσκεται προς αναζήτηση καινούργιου χώρου για δημιουργία κοινοκομείου. Έτσι, εν μέσος πλήν σαφώς ομολογήσατε ότι υπάρχει και πρόβλημα με την σημερινή κατάσταση, ένα χρόνιο πρόβλημα. Δεδομένου ότι και στο τεχνικό πρόγραμμα κάτι ανάλογο αναφερόταν, θα ήθελα να σας ρωτήσω εάν μέχρι σώτου ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία, διαδικασία που όπως φαίνεται είναι και χρονοβόρα και θα παρατείνει ένα σημαντικό πρόβλημα στην πόλη μας. Είστε έτοιμοι να υιοθετήσετε πράξεις που έχουν κάνει και άλλοι δήμοι προκειμένου να αποσυμφορηθεί αυτό το σημαντικό πρόβλημα, όπως του να δοθούν κινητρά σε συμπολίτες μας να υιοθετήσουν αδέσποτα σκυλιά, μειώνοντας τέλη από νερά ή διευκολύνοντάς τους με κάποιον τρόπο προκειμένου να έρθουν στην ιδιοκτησία τους τα αδέσποτα. Επίσης κάτι ανάλογο υπάρχει και για επιχειρήσεις, οι οποίες θα επιλέξουν αδέσποτα για τη φύλαξη των επιχειρήσεων. Σας ευχαριστώ. Κύριε Καλβακίδη. Καλησπέρα. Καταρχήν θα ήθελα να κάνω μια επισήμανση όσον αφορά ένα κομμάτι δρόμου στον Αμυγδαλαιόνα εκεί στην περιοχή Καταράκτης, ένας Καταράκτης που κατεβαίνει από το βουνό, όπου υπάρχουν δύο πινακίδες της ΔΕΙΑΚ που εκτελούνται έργα, ο δρόμος από τα πέντε μέτρα έχει μείνει περίπου δυόμισι μέτρα, υπάρχει καθίζιση, δεν υπάρχει φωτισμός και υπάρχει πολύ μεγάλο σκηνήνος αντιχήματος. Είναι κάτι το οποίο θα έπρεπε να έχει αποκατασταθεί αμέσως και νομίζω ότι θα πρέπει να αποκατασταθεί αμέσως. Το δεύτερο ερώτημα είναι ποιος έχει ευθύνη ο δήμος για τα στέγαστρα του αστικού κτέλ στην περιφέρεια ή στο κέντρο ή πώς μπορεί κάποιος να ξέρει αν έχει ο δήμος κάποια υπευθυνότητα για τα στέγαστρα γιατί υπάρχουν σε κάποια σημεία στα οποία δεν υπάρχουν στέγαστρα και δεν ξέρει κάποιος που να απευθυνθεί. Πριν από μια εβδομάδα περίπου, όταν υπήρχαν τα προβλήματα με τις βροχοπτώσεις, ακούσαμε και τον κυριοδήμαρχο και τον περιφερειάρχη να λένε ότι θα κηρύξουν την περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης προκειμένου είτε να αποζημιωθούν είτε να γίνουν κάποια έργα από κατάσταση στην περιοχή και τι έγινε με αυτό. Επίσης, το τελευταίο ερώτημα είναι ότι στο διάστημα που έλειπα από το Δημοτικό Συμβουλείο, άκουσα ότι έγινε κάποια συνάντηση με εκπροσώπους του ΤΑΠ για κάποια ζητήματα. Αν έγινε αυτή η συνάντηση, τι υπόθηκε σε αυτήν τη συνάντηση και αν τελικά μας απάντησε ο ΤΑΠ σχετικά με τα προβλήματα στην οδοποιεία, την οποία είχε καταστρέψει κατά την κατασκευή των έργων και σε πάρα πολλά σημεία στην περιοχή του Πρόεδρου Δημοφιλίππον. Ευχαριστώ. Νομίζω έχουμε ολοκληρώσει τις ερωτήσεις στα προημερισίας. Ευχαριστώ, κύριε Δημαρχή. Λοιπόν, θα ξεκινήσω με την περιβαλλοντική μελέτη που αφορά τον αγωγό ίδρευσης στον Πρόεδρο Δημοφιλίππον. Όπως ξέρετε, είχαμε τότε, είχε γίνει συμφωνία, ούτως ώστε ο ΤΑΠ να πληρώσει ερωτήσεις στον Πρόεδρο Δημοφιλίππον. Ήταν μια μελέτη η οποία δεν είχε ολοκληρώθει. Δεν ήταν έτοιμη όταν εξαγγέλθησαν όλα αυτά που εξαγγέλθησαν. Συμπληρώθηκε, ολοκληρώθηκε σε κάποιο χρονικό διάστημα. Δεν μας αφορά σε πόσο είναι, πάντως έγινε αργότερα ολοκληρώθηκε. Η αρχική μελέτη και η χάραξη υπήρχε και δουλευόταν. Το βασικότερο όμως που χρειαζότανε πλέον για να ενταχθεί στο έργο ήταν η περιβαλλοντική μελέτη. Και για μένα και για μένα των αγωγών, τους αγωγούς μάλλον, που γίνονται μέσα στις κοινότητες, έγινε η περιβαλλοντική μελέτη. Αυτό όμως που δεν υπήρχε και δεν υπάρχει ακόμη, είναι οι περιβαλλοντικές μελέτες του παλιού αγωγού, δηλαδή του κεντρικού αγωγού που μεταφέρει το νερό από το κεφαλάρι στα Μισιανά. Αυτό λοιπόν η περιβαλλοντική μελέτη δεν υπήρχε και λογικό να μην υπάρχει, διότι είναι ένα έργο που έγινε το 60 τόσο, όπου τότε δεν υπήρχαν περιβαλλοντικοί όροι. Η νομοθεσία όμως άλλαξε και απαιτείται περιβαλλοντική μελέτη και για τον παλιό αγωγό. Όπως καταλαβαίνετε ήτανε κάτι πήγαμε στο υπουργείο, πήγα εγώ στο υπουργείο, τότε συνονοήθηκα μαζί τους και ήδη περιμένουν την μελέτη, είναι όμως υποχρεωτική. Δεν θα είναι δεσμευτική, με ποια έννοια, ότι αν υπάρχουν προβλήματα, αν προκύψουν προβλήματα λόγω της περιβαλλοντικής, αυτά ξεπερινούνται λόγω της παλαιότητας του αγωγού. Οπότε, στην επίτηση της ουσίας δεν θα υπάρχουν προβλήματα, το θέμα όμως είναι πιο πολύ διαδικαστικό. Επειδή όμως για να γίνει αυτό το έργο, για να γίνει περιβαλλοντική μελέτη, χρειαζόταν μια τεχνογνωσία, η οποία δεν τη διαθέτει η ΔΕΙΑΚΙ. Είναι ένα έργο το οποίο είναι μεγάλο, τέλος πάντων είναι περίπου στις 100.000 και, και η μελέτη, με συγχωρείτε, και ότι έπρεπε αυτό να δημοπρατηθεί με όλες τις διαδικασίες, με όλα αυτά που προϋποθέτουν. Συμφωνήσαμε λοιπόν, ήρθαμε σε επαφή τότε με την κυρία Δήμαρχο, την κυρία Τσανάκα, ήρθαμε σε επαφή με τον, να με συμπληρώσετε αν κάνω κάπου λάθος, ήρθαμε σε επαφή με τον ΤΑΠ, ούτως ώστε να χρηματοδοτήσει αυτό στην περιβαλλοντική μελέτη, φυσικά από τα χρήματα τα οποία θα έδινε, θα έδινε για το έργο. Κάτι το οποίο το δέχτηκε με μια, καλώς πάντων, όχι ανταλλαγία ας το πούμε έτσι, με μια συμφωνία που θα την φέρουμε κάποια στιγμή εδώ, για ένα δρόμο δουλείας, το οποίο θα χρειαστεί, για να μπορεί να πηγαίνουν σε ένα σταθμό ελέγχου του αγωγού, το οποίο όμως θα το φέρουμε εδώ και θα το συζητήσουμε. Αυτό λοιπόν, αφού συμφωνήσαμε με αυτό, αυτή τη στιγμή περιμένουμε ή βρήκαμε τον τρόπο πώς θα το κάνουν, δηλαδή θα μας κάνουν, θα ζητήσουμε εμείς, θα πούμε τι είναι αυτό που θέλουμε να κάνουμε, θα κάνουν τη μελέτη την οποία θα την καταφέσουν στο τεχνικό επιμελητήριο και θα είναι μια δωρεά του ΤΑΠ στο Δήμο. Η αλήθεια είναι ότι αυτή τη στιγμή καθυστέρησε λίγο από την υπηρεσία, διότι κολλήσαμε στα πινάκια αμυφής. Έχω πάρει έναν σύμβουλο, ο οποίος είναι αξιόλογος, είναι αυτός ο οποίος έκανε τη μελέτη και μπορεί να το τρέξει. Όμως, στα πλαίσια του να μην κοντραριστούμε και να μην έρθουμε σε σύγκρουση με τους υπηρεσιακούς τους μηχανικούς, διότι ξέρετε υπάρχουν και αυτές οι εγκυλώσεις και… Τι είπατε? Της ΔΕΓΑΚ. Είπαμε ότι θα ανέλαβε να κάνει το πινάκι ο αμυφών ένας από τους έγωνας εκ των μηχανικών. Αυτό το πράγμα έχει καθυστερήσει, είναι η αλήθεια. Θα επιβληθούν εκυρώσεις για αυτό, γιατί καθυστέρησε να γίνει, διότι κάποτε πρέπει να μάθουν ότι όταν αναμβάνουν μια εργασία πρέπει να την τελειώνουν και δεν είναι ούτε τσιφλίκη τους, ούτε ο καθένας μπορεί να κάνει όπως θέλει. Όποιος δεν μπορεί να κάνει τη δουλειά του, λέει ότι εγώ δεν μπορώ να κάνω τη δουλειά μου κι ας πάει στο σπίτι του. Εδώ λοιπόν δεν θα παίζουμε. Δεν χρειάζεται αίμα. Τέλος πάντων το ανέλαβε, αυτή τη στιγμή θα συμπληρωθεί εντός της εβδομάδος το πινάκιο και έτσι θα προχωρήσει η περιβαλλοντική μελέτη για να μπορέσουμε μετά να εντάξουμε το έργο και να έρθουν οι χρηματοδοτήσεις και από τον ΤΑΠ, αλλά και από το Υπουργείο. Δεν ξέρω αν σας κάλυψε, κυρία Δήμαρχη. Ευχαριστώ. Ωραία. Σας ευχαριστώ. Το θυμάστε. Ευχαριστώ πολύ. Τώρα, για την σοβαρότητα το διευκρινίσατε. Δεν νομίζω ότι έχω δείξει δείγματα, ότι δεν αντιμετωπίζω σοβαρά τα θέματα. Θα γίνει και η ενημέρωση, διότι και ο κύριος Κουνάκος αυτά που είπε, αλλά και όσα υπόθεκαν είναι πολύ σοβαρά. Μπορεί να έχουμε 7 εκατομμύλια, όπως είπατε, 7,908 πείτε. Λοιπόν, μπορεί να έχουμε 8 εκατομμύλια τα οποία είναι δεσμεύσεις που διευκρινίσατε για ποιο πράγμα είναι, αλλά εγώ ξέρω ότι υπάρχουν προβλήματα, δηλαδή αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να δώσουμε τα χρήματα που υποσχεθήκαμε και υπολογίσανε στον προϋπολογισμό τους οι δημοθέληκες. Δεν μπορούμε την καινούργια χρονιά να τους δώσουμε τις επιδοτήσεις εάν θέλουμε να λειτουργήσουν οι παιδικοί σταθμοί. Θα τα δούμε. Τα νομικά πρόσωπα. Υπάρχουν νομικά πρόσωπα που έχουν χρέη. Αυτά, λοιπόν, εντός της άλλης εβδομάδος θα παρουσιαστούν και θα δείξουμε ποια είναι η πραγματική. Εγώ δεν είπα ούτε ότι έχουν φαγωθεί χρήματα. Ίσα ίσα που σε όλους λέω ότι η διαχείρισή σας η χρηματική ήταν καλή. Δηλαδή δεν είπα εγώ ότι ούτε κλέψατε λεφτά ούτε βάρατε στην τσέπη σας χρήματα. Εντάξει, για όνομα του Θεού. Τα σουβλάκια όμως θα πληρώνουμε, κυρία Δήμαρχη, δυστυχώς. Έχουμε δώσει. Τέλος, τώρα μην μου λέτε, αφού μέσω της δημοφέλειας αυτό γινότανε. Δηλαδή, τώρα μην με αναγκάσετε να λέω. Ε, τι εντάξει. Ε, να εδώ είναι οι συνάδελφοι. Δηλαδή, με συγχωρείτε, τι ψηφίζαμε. Εντάξει. Εγώ δεν υποτιμώ το έργο της δημοφέλειας. Η δημοφέλεια θα μπορούσε να κάνει πάρα πολύ έργο, αλλά η δημοφέλεια, μη συγχωρείτε, δεν είναι για πασανόσο. Λοιπόν, η δημοφέλεια είναι για αναπτυξιακά πράγματα. Λοιπόν, τέλος πάντων, θα τα πούμε όμως και αυτά. Εντάξει, είναι λογικό ο καθένας μας να θεωρεί ότι έχει κάνει το σημαντικότερο έργο. Ας δεχθούμε όμως και την κριτική των άλλων, για όνομα του Θεού. Και αυτό όμως θα βγει, θα δοθεί συνέντευξη τύπου για όλα τα νομικά πρόσωπα, και για την οικονομική κατάσταση που βρίσκονται, και τις οικονομικές υποχρεώσεις που έχουν αφήσει πίσω τους, διότι και αυτά ο κόσμος πρέπει να τα ξέρει. Δεν μπορώ εγώ τώρα να ψάχνω να βρω, ας πούμε σήμερα έχουμε εδώ ερώτηση για τα Χριστούγεννα. Δεν υπήρχε στον προϋπολογισμό τίποτα για τα Χριστούγεννα. Ψάχνω να βρω αυτή τη στιγμή από εδώ και από εκεί κάποια χρήματα, για να μπορέσουμε να στολίσουμε την πόλη, διότι τα στολίδια είναι πλέον παλιά. Αρκετά από αυτά θέλουν άλλαγμα. Δεν ξέρω, γινόταν κάθε χρόνο, αλλά οριστικά τα... Τώρα, για τον κύριο Παπαδόπουλε. Κύριε Παπαδόπουλε, για τον δρόμο της Αγίας Παρασκευής. Αυτή τη στιγμή, όπως πληροφορηθήκατε ίσως από τον τύπο, αλλά σας το λέω κι εγώ, έχει καθαριστεί, έχει μπει ο εργολάβος, έχει καθαρίσει το μέρος όπου θα γίνουν οι εργασίες, αύριο θα γίνει η ανάθεση από εμένα στο έργο στον συγκεκριμένο εργολάβο και θα σας πω γιατί έγινε αυτή η επιλογή του εργολάβου. Πήραμε και άλλες προσφορές, αλλά ο συγκεκριμένος επιλέχθηκε για δύο λόγους. Διότι, καταρχήν, μπορεί να είμαστε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, αλλά τα χρήματα που ζητάμε δεν θα μας τα δώσουν όλα. Τώρα που κατέβηκα κάτω, μου είπανε ότι ναι, μείνεστε σε έκτακτη ανάγκη, όμως δεν μπορούν να καλυφθούν όλα τα χρήματα. Στη Θάσσο, να φανταστείτε, έχουν δώσει 300.000 από όλες αυτές τις ζημίες. Εμάς, αυτό που θα μας δώσουν είναι γύρω στις 100.000. Καταλαβαίνετε ότι ποιος νουνός και ποιος κουμπάρος. Δηλαδή, αυτά που έχουμε να καλύψουμε είναι λίγα. Άρα, λοιπόν, επιλέξαμε έναν εργολάβο ο οποίος έχει έργο στο δήμο, για να μπορούμε να καλύψουμε το υπόλοιπο το οποίο θα παρουσιαστεί. Και για να κάνουμε και γρήγορα τη δουλειά, όπως πολύ σωστά είπε η κυρία Τσανάκα και όπως πολύ σωστά ερωτάτε εσείς, για το τι μέλη γενέστε. Λοιπόν, θεωρώ λοιπόν ότι θα ξεκινήσει, ήδη έχουμε έρθει σε επαφή και με το λιμενικό ταμείο με τον Ολκ, μήπως για να αποφύγουμε να αγοράσουμε πέτρες, να μας δώσει ο Ολκ, να πάρουμε δηλαδή από τις διάσπαρτες αυτές πέτρες που υπάρχουν εκεί. Τώρα, για το δημοτικό ραδιόφωνο, το δημοτικό ραδιόφωνο εκπέμπει ακόμη στην συχνότητα στην οποία εκπέμπει. Η αλήθεια είναι ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει πρόβλημα στην αναδιάρθωση και του ραδιοφωνικού σταθμού, όμως θέλω να σας πω ότι ούτως ή άλλως είναι κάτι που δεν θα γίνει άμεσα. Θέλω να σας πω ότι να μην ανησυχείτε, ούτως ή άλλως, οι αποφάσεις οι οποίες θα παρθούνε για το δημοτικό ραδιόφωνο θα περάσουν πρώτα από εδώ. Αυτό να το ξέρετε. Δεν πρόκειται να κάνω κάτι που αφορά όλον τον δήμο και δεν θα έχουμε ενημερωθεί, διότι αν αποφασίσουμε η πλειοψηφία ότι δεν θέλουμε το ραδιοφωνικό σταθμό, δεν το θέλουμε. Τι να κάνουμε, με το ζόρι? Έχετε δίκιο, ήδη έχει γίνει αυτό με τον κ. Λαγελαράκη, αλλά έχετε δίκιο, θα το κάνουμε εδώ, στο δημοτικό συμβούλιο, για να ενημερωθεί όλο το δημοτικό συμβούλιο. Λοιπόν, για το ανοιχτό κολυμβητήριο, καταλαβαίνω ότι αυτές τις μέρες και το χοδί έχει γεμίσει πάλι νερά με τις βροχοπτώσεις που γίνανε. Καταλαβαίνετε ότι όμως έχει προτεραιότητα, άμεση προτεραιότητα, το να αποκαταστήσουμε κάποιες ζημιές, το να καθαρίσουμε φρεάρτια τα οποία ήταν ευουλωμένα, το να ανοίξουμε κάποια ρέματα, που όπως είπε και ο κ. Γουνελάς, άσχετα, εάν πλέον έχουνε περάσει στην περιφέρεια, όμως δεν πάει να ανησυχούμε, διότι αν περιμένουμε να γίνουν από την περιφέρεια, θα αργήσουμε πάρα πολύ. Κι αν δείτε λοιπόν, εάν πάτε στην Αγία Παρασκευή, εάν πάτε όπου υπάρχουνε ρέματα, στο Περιγιάλι, κάτω θα δείτε σε τι κατάσταση βρισκόταν τα ρέματα. Άρα λοιπόν, πρέπει να τα καθαρίσουν εμείς, διότι οι δικοί μας δημότες θα πάθουνε ζημιές, διότι οι δικοί μας δημότες θα πάθουνε ζημιές. Συνεπώς, το ανοιχτό κολυμπητήριο και θα καθαριστεί ξανά, αλλά εκτός αυτού, υπάρχει και στα σκαριά μια πρόταση από κάποιους οι οποίοι θέλουν να το αξιοποιήσουν. Αυτοί λοιπόν θα έρθουν σε επαφή με αυτούς που θέλουν να αξιοποιήσουν το κολυμπητήριο και στη συνέχεια θα παρουσιαστεί η πρότασή τους στο Δημοτικό Συμβούλιο. Βλέπετε την λαϊκή των κρινίδων και την λαϊκή των κρινίδων ακούγονται πάρα πολλά. Ακούω διάφορα σχέδια επιστημόνων το πώς θα στηθεί η δημοτική αγορά, η λαϊκή αγορά μάλλον, επειδή εγώ δεν είμαι αιτικός και κανένας μας ούτε ο κ. Παπαδόπουλος, ο οποίος κ. Παπαδόπουλος κλήθηκε την τελευταία στιγμή και αν κλήθηκε, νομίζω ότι μόνος του πήγε. Σχεδόν ακάλαιστος. Είναι εύκολο να λέει ο καθένας. Αν θέλουμε, αν νομίζουμε ότι μπορούμε να κάνουμε μια λαϊκή αγορά δύο χιλιομέτρων, λίγο εδώ, λίγο εκεί, λίγο παραπέρα, νομίζω ότι κάτι δεν κάνουμε καλά. Πέρα από αυτό, όμως, θα γίνει μια επιτροπή η οποία θα εξετάσει το θέμα της λαϊκής αγοράς. Και μετά υπάρχει και κάτι άλλο. Και στη λαϊκή αγορά δεν είναι τι θέλουμε εμείς για να ενισχύσουμε τη δική μας αγορά, αλλά πρέπει να λάβουμε υπόψη μας δύο πράγματα. Το ένα είναι το τι θέλει ο αγοραστής και το δεύτερο είναι τι θέλουν αυτοί στη λαϊκή αγορά. Εάν νομίζετε ότι μπορούμε να τους υποχρόσουμε και να πάνε έτσι όπως πάνε και να πουλάει ο καθένας τα εμπορεύματά του στενά και σε γωνίες, νομίζω ότι κάνουμε ένα λάθος. Παρ' όλα αυτά θα κάνουμε μια επιτροπή η οποία θα εξετάσει το θέμα αυτό και το περιβόητο αυτό σχέδιο που υπάρχει, ούτως ώστε να δούμε πού μπορεί να πάει η λαϊκή αγορά. Εγώ που πήγα πάντως που πηγαίνω αρκετές φορές, εγώ είδα ανθρώπους οι οποίοι είναι ευχαριστημένοι από αυτούς που ψωνίζουν, αυτοί που έχουν τη λαϊκή είναι επίσης ευχαριστημένοι και δεν θέλουν να πάνε στο συγκεκριμένο σημείο και επίσης από ανθρώπους οι οποίοι μένουν εκεί. Κύριε Καλανταρίδη, δεν ξέρω, μπορεί να πέφτω έξω, δεν μένω στις κρινίδες, αλλά όμοι γένοι το κάνουμε μια αγορά σε ένα κέντρο. Το περιβόητο που λέμε, το αστενοφόρο και οι πυροσβεστικοί, δεν ισχύουν σε αυτή την περίπτωση, διότι δεν θα μπορεί να περάσει κανένας. Λοιπόν, τέλος πάντων, παρ' όλα αυτά, είναι θέματα που θα εξεταστούν και θα πάρουμε μια οριστική απόφαση, όποιο και να είναι το κόστος. Λοιπόν, θα παρθεί η απόφαση για τη σωστή λειτουργία και της λαϊκής και της αγοράς. Τώρα, για την προετοιμασία των Χριστουγέννων. Η αλήθεια είναι ότι δεν κάνουμε την προεργασία των Χριστουγέννων, αυτή που γινόταν άλλα χρόνια και ξεκινούσε πιο μπροστά. Έχει γίνει μεν προεργασία, δηλαδή είδαμε πια φωτιστικά και νομίζω ότι σήμερα θα ανάψουν και τα περισσότερα στους δρόμους. Έχουμε κάνει μια επιπλέον αγορά γύρω στις 16.000, οι οποίες θα έρθει και αυτή εντός των ημερών, τελειώνει η δημοπρασία, οπότε θα μπορούμε από την Δετάρτη να τα πάρουμε και να στιθούν και αυτά. Και επίσης βγαίνει ένα πρόγραμμα, δεν είναι το φαντασμαγορικό πρόγραμμα με τραγουδιστές γνωστούς και τα λοιπά, είναι ένα αξιοπρεπές πρόγραμμα, ούτως ώστε να καταλάβουμε τι σημαίνει Χριστούγεννα και από την άλλη μέρα σας διαβεβαιώ ότι θα αρχίσει ο σχεδιασμός για την επόμενη μέρα. Και η επόμενη μέρα εννοώ ότι πρέπει επιτέλους να κάνουμε κάτι που να έχει ανταποδοτική αξία στην αγορά. Δεν αρκεί να κάνουμε γιορτές μόνο μεταξύ μας, αλλά πρέπει να κάνουμε και κάτι το οποίο θα είναι και παραέξω. Μια πολύ καλή πρακτική, το οποίο γινότανε τόσα χρόνια, ήταν με τον κ. Ιωσυφίδη αυτό που γινότανε στην Καρβάλη. Η εισήγηση όμως του Ιηδίου ήταν επειδή δεν προλαβαίναμε πλέον να το προετοιμάσουμε, να μην γίνει φέτος και να γίνει του χρόνου ως θεσμός πλέον ο Άγιος Βασίλης. Άρα λοιπόν αυτά πρέπει να τα σχεδιάσουμε. Με τα οικονομικά, κύριε Παπά, είπα ότι θα δώσουμε μια εκτενέστερη συνέντευξη, όπου εκεί και θα παρουσιαστούν και εδώ στο Δημοτικό Συμβούλιο, ούτως ώστε να ξέρουμε τι γίνεται. Και συζητώντας τον προπολογισμό για το καινούριο, για το 2020, εκεί θα δούμε και σε τι κατάσταση βρίσκεται ο Δήμος. Δεν είναι ένας Δήμος που χρωστάει, δεν είναι ένας Παπά, ο Δήμος. Δεν είναι ένας Δήμος που χρωστάει, δηλαδή που χρωστάει τα τρελά λεφτά, αλλά όμως είναι ένας Δήμος που αυτή τη στιγμή πρέπει να κινηθούμε με μετριοπάθεια και μετριότητα, με μετριοπάθεια μάλλον, εάν θέλουμε να μην δημιουργήσουμε χρέη. Λοιπόν, αυτά όμως θα τα συζητήσουμε στον καινούριο προϋπολογισμό. Αύριο με τους αρχηγούς των παρατάξεων θα συζητήσουμε το θέμα των ανταπαδοτικών, για να δούμε, θα σας πω εγώ τις προτάσεις αυτά τα οποία έχω δει, ούτως ώστε να πάρουμε αποφάσεις, διότι τα ανταποδοτικά μας δυστυχώς πρέπει να ανέβουν και στέλνοντας τα έξοδο θα δείτε για ποιο λόγο πρέπει να ανέβουν. Το άνοιγμά μας για την επόμενη χρονιά είναι γύρω στο 1.800 και καταλαβαίνετε ότι αυτό δεν μπορεί να καλυφθεί με την τιμολογιακή πολιτική η οποία υπάρχει σήμερα. Όμως, ας μην το συζητάμε τώρα, θα τα πούμε, διότι έχουμε πολύ δουλειά στο κομμάτι αυτό, είτε είναι ενέργεια, είτε είναι απορρήματα διαχείη, είτε είναι ανακύκλωση. Λοιπόν, εάν θέλουμε να μειώσουμε τις τιμές αυτές, πρέπει να δώσουμε βαρύτητα σε αυτό το κομμάτι. Ήδη θα κάνουμε μια επιτροπή, στην οποία θα είμαι εγώ, η κυρία Ταμπουλτσίδου, ο κητής ο οποίος έχω πάρει για σύγκολο, ο Αλέξης, ο Μιχαήλ, και θα παρακαλούσα όποιος άλλος θέλει από την αντιπολίτευση, δηλαδή εγώ θα ήθελα πάρα πολύ ο κύριος Λαζαρίδης να είναι σε αυτή την επιτροπή, διότι είναι και το αντικείμενό του, αλλά και όποιος άλλος θέλει να είναι, ούτως ώστε να μπορέσουμε να σχεδιάσουμε την επόμενη μέρα. Τα σκουπίδια αφορούν όλους μας. Λοιπόν, για τη μελέτη υδροδότησης είπα αυτό που έχει γίνει. Λοιπόν, τώρα, για τον κύριο Βέρο. Τα χρήματα που παραλάβαμε στα νομικά πρόσωπα, σας είπα, θα παρουσιαστούν, οπότε ας μην χρονοτριβούμε αυτή τη στιγμή. Οι καθαρίστειρες της σχολικής μονάδες, κύριε δασκαλούντι, διορθώστεμα είναι διαφορετικά. Έχουν έρθει τώρα και άλλα χρήματα, η τελευταία... Ωραία, ευχαριστώ. Επίσης, για το πότε θα ενεργοποιηθεί η Επιτροπή, έχετε δίκιο πρέπει να την ενεργοποιήσουμε άμεσα. Να ξέρετε ήδη, όχι την πρώτη φορά, όχι την Παρασκευή αυτή που μας πέρασε την προηγούμενη, έγινε μια σύσκεψη μέσα στο CAM, όπου δεν πόρεσε να πάω εγώ, γιατί έπρεπε να είμαι στην περιφέρεια. Πήγε όμως η κυρία Ταβουλτσίδου, όπου εκεί συζητήθηκαν τα θέματα. Υπάρχει μία ηρεμία, δηλαδή ας μην μεγαλοποιούμε τα θέματα. Οι άνθρωποι αυτοί είναι ήσυχοι, δεν υπάρχει τίποτα. Οι άνθρωποι είναι ήσυχοι, δεν υπάρχει πρόβλημα. Και ίσα-ίσα που όσο τους αγκαλιάζουμε, νομίζω ότι θα είναι τόσο καλύτερα τα πράγματα. Ο κ. Βαγιατζής που ρώτησε αν θα έρθουν άλλοι, δεν υπάρχει άλλη πληροφόρηση. Αλλά και να έρχονται όμως κάποιοι, είναι από αυτούς τους πρώτους 400, οι οποίοι φεύγουν και στη θέση τους έρχονται κάποιοι άλλοι. Δηλαδή ο αριθμός δεν αυξάνεται πέρα από τους 850-860 τους οποίους είπαμε. Ο κ. Ποτόλιας. Κύριε Ποτόλια, αν και η αίθουσα για την Δημοτική Καπναποθήκη θα είναι ακόμη για ένα χρόνο, διότι από εκεί και πέρα, με τη μελέτη η οποία γίνεται τη μουσεολογική, εκεί ο χώρος περιορίζεται, γίνεται εκφυσιακός χώρος, οπότε δεν θα υπάρχει προστριφή και διχόνια μεταξύ μας. Όμως, μέχρι τότε έχετε απόλυτο δίκαιο ότι είναι κάτι το οποίο πρέπει να το αλλάξουμε. Τι θα πει, είναι πολιτικό και είναι... Όπως επίσης θα αλλάξει και η τιμολογιακή πολιτική των αιθουσών. Δεν μπορούμε να δίνουμε την αίθουσα με 15 ευρώ την ημέρα, λοιπόν, τις αίθουσες, τις διάφορες και δεν λέω ότι πρέπει να πληρώσουν τα κόμματα ή παραντάξεις, αλλά γενικά όμως πρέπει να ξαναδούμε το θέμα της δημοτικής καπναποθήκης. Όμως, έχετε δίκαιο διότι η δημοκρατία είναι τα κόμματα. Και αυτό το «απολιτικ», όχι τα κόμματα και όχι, το ένα πρέπει να σταματήσει. Δεν είπαμε να γίνεται εκεί να γίνει κόλαση, αλλά όμως δεν μπορούμε να αρνούμαστε στα κόμματα να κάνουν παρουσιάσεις. Τώρα, επίσης για τον μηχανισμό που υπόθηκε και από τον κ. Γουνελάλα και από τον κ. Βοιατζή, ήδη αύριο είναι το συντονιστικό, το οποίο θα γίνει την προηγούμενη βδομάδα, δεν έγινε όμως λόγω των καιρικών φαινομένων. Παρ' όλα αυτά, να ξέρετε ότι και το αλάτι έχει μοιραστεί, έχει παραγγελθεί, μάλιστα. Επίσης, έχουμε καλέσει εδώ τους πολιτιστικούς, τους διάφορους συλλόγους, τους συνικιακούς, οι οποίοι ενημερώθηκαν ότι θα πάρουν 50 σακιά. Πείτε κύριε Μαρήφ. Ναι, ήδη έχουν γίνει δύο συντονιστικά στην περιφέρεια. Είναι το τρίτο. Εμείς, σαν δήμος, έχουμε βγάλει ήδη τα μηχανήματα. Τα έχουμε δοκιμάσει αυτή τη στιγμή και στο συγκεκριμένο χρόνο όλα λειτουργούν μία χαρά. Δεν ξέρω τι θα προκύψει όταν αρχίσουν οι κακοκαιρίες. Είχαμε συνάντηση με τους συνικιακούς, ο οποίος σύμφωνα με ένα πρόγραμμα, ένα σχεδιασμό που βγάλαμε, θα πάρει ο καθένας από 50 σακιά αλάτι, το οποίο θα μοιράσει σε έμπιστος οι οποίοι θα κάνουν δουλειά σε όλα τα στενάκια σε κάθε γειτονιάς. Αλάτι υπάρχει κάτω. Τώρα θα συνονιήθηκα με τον κ. Παπαδόπουλο, θα προμηθευτούν και τα αφοριά μέσα σε αυτή τη βδομάδα. Περιμένουμε, κάναμε παραγγελία για άλλους 100 τόνους αλάτι. Πιστεύω μας στάνει, φυσικά, εξαρτάδικα από τα κερικά φαινόμενα. Αυτά, προς το παρόν, νομίζω σε αυτό το χρονικό διάστημα είμαστε εντάξει. Κάτι το οποίο εξετάζεται και θα μπει τις επόμενες μέρες είναι ότι θα υπάρχουν σε ετοιμότητα μηχανήματα στις διάφορες περιοχές. Και από την Καβάλα, δηλαδή να μπορούμε να μισθώσουμε μηχανήματα από την ώρα που πρέπει να τα μισθώσουμε, από εργολάπους οι οποίοι έχουν τα αντίστοιχα μηχανήματα, αλλά το ίδιο και στις κοινότητες με τρακτέρ ή με μηχανήματα έργου. Οπότε και αυτό, ήδη έχουμε πάρει από την περιφέρεια τα άρθρα με βάση, τα οποία βγάζουν σε δημοπρασία αυτές τις θεομηνίες, ούτως ώστε να υπάρχουν και μηχανήματα. Επίσης, υπάρχει και μεγαλύτερη ατιμότητα, διότι έχει αγοραστεί από την προηγούμενη διοίκηση δύο αλατιέρες καινούριες και με μαχαίρι, οι οποίες λύνουν πολλά προβλήματα. Είναι να φτιαχτούν επιπλέον τα μαχαίρια από κάποια οχήματα που έχουμε, ούτως ώστε να αυξήσουμε την ικανότητα του δήμου. Λοιπόν, πρωτού που πω στον κ. Ξανθόπουλο, για να μπορέσει να απαντήσει ο κ. Γιακοβίδης, θέλω να πω για τον κ. Γραμμένο, για μένα την εξαφάνιση. Έχουμε συζητήσει και με το χαμόγελο του παιδιού. Θεωρούν ότι είναι μια υπόθεση που δεν πρέπει να τη βγάζουμε συνέχεια στον αέρα, διότι πρόκειται για ένα παιδί το οποίο, ό,τι και να έγινε, δεν μπορούμε να το στιγματίσουμε. Παρ' όλα αυτά, όμως, θα παρακαλούσα, επειδή θέλω, να πάμε μαζί στον αμυστυνομικό διευθυντή για το θέμα της πλατείας, δηλαδή να πούμε μαζί αυτά τα οποία γίνονται στη πλατεία και, αν χρειαστεί ακόμη, να πάμε και στον εισαγγελία. Δεν ξέρω, κ. Γραμμένο, αν θέλετε να το κάνουμε. Εντάξει, σας ευχαριστώ. Ευχαριστώ πολύ. Κοίτα. Θα μου το πείτε, κύριε, και μιλάω σοβαρά, δηλαδή θα μου το πείτε, για να μην το λέμε τώρα στον αέρα, ούτως ώστε να μπορέσουμε να το δούμε. Λοιπόν, τώρα, για μέν' το κέψι των αμυγδαλεώνα και το κέψι στο ζηγός στο οποίο ακούστηκε. Για μέν' τον κ. Δράκο, για μέν' το κέψι του αμυγδαλεώνα, όταν πήγαμε στον κύριο Γιωργαντά, πέρα από τα θέματα τα οποία είχα να θέσω εγώ και στον υφυπουργό, αλλά και στον υπουργό, συζητήθηκε για το κέψι κεραμωτή. Όταν, λοιπόν, συζητήθηκε το θέμα για την κεραμωτή, είπα στον κ. Μακάριο που ήταν δίπλα μου, στον κ. Λαζαρίδη, ότι είναι ευκαιρία να κάνουμε και το κέψι των αμυγδαλεώνα. Ήταν και στο πρόγραμμά μας. Δεν νομίζω ότι χρειάζεται κάθε φορά που πηγαίνω να διαπραγματευτώ σε κάτι ότι πρέπει να παίρνω απόφαση, να παίρνω πρώτα να το συζητώ με το Δημοτικό Συμβούλιο. Εάν είναι κάτι που είναι πολύ σοβαρό, μπορώ να το κάνω. Αλλά όχι όμως με το παραμικρό να ζητάω την άποψη του Δημοτικού Συμβουλίου εάν θα πρέπει να πω την άποψή μου για το κέπ του αμυγδαλεώνα, που σε τελική ανάλυση τα κέπ πρέπει να έχουν όλοι, αν θέλετε την άποψή μου. Διότι είναι κάτι το οποίο εξυπηρετεί τον πολίτη. Είναι ο πιο πετυχημένος θεσμός που έχει γίνει ποτέ. Άρα, λοιπόν, ένα κέπ επιπλέον, ο οποίος θα μπορεί να ικανοποιεί τον αμυγδαλεώνα, που δεν είναι μικρός πλέον αμυγδαλεώνας. Μπορεί να εξυπηρετεί το πολίστυλο, μπορεί να εξυπηρετεί το δάτο και για όσο δεν αφορά στο ζυγός αρκεί, έχουμε την έγκριση. Υπάρχει η έγκριση, είναι παράρτημα του κέπ κρινίδων. Αυτό το οποίο χρειάζεται είναι η κωδική. Θα ζητήσουμε, λοιπόν, υπάλληλος υπάρχει, ο οποίος μπορεί, υπάλληλος μάλλον υπάρχει, ο οποίος μπορεί να το χειριστεί. Θα ζητήσουμε, λοιπόν, εγγράφος να μας δώσουν κωδικούς. Όπως καταλαβαίνετε ότι δεν είναι θέμα ενός υφυπουργού, να του πούμε ότι ξέρεις, δώσ' μας κωδικούς, αυτό είναι θέμα υπηρεσιακών παραγόντων. Όχι, όχι, το είπε μάλιστα ο κ. Λαζαρίδης, ότι ήταν θέμα που το είχαν θέσει οι κάτοικοι του αμυγδαλεώνα. Εντάξει, αυτό... Κοιτάξτε κ. Δράκου, εγώ δεν είμαι από τους ανθρώπους που πανηγυρίζω για μια απόφαση. Εντάξει, είναι μία συνολική, έτσι. Πώς το ήξερα? Όχι, απλώς το είπα, το θέμα ήταν για το κεπ στον αμυγδαλεώνα, για το κεπ του Ζιγού, ούτως ή άλλως το ξέρω, διότι με έχει ενημερώσει και ο κ. Παπαδόπουλος, αλλά ήταν και κάτι που είχε συζητηθεί όταν ήμουν αντιδήμαρχος με την επιδημαρχία του κ. Σιμιτσή. Λοιπόν, τώρα για τον κ. Καλανταρίδη. Τα σίδερα... Μήπως κ. Σταυρίδη... Ναι, τα σίδερα, ο όγκος είναι μικρός, αλλά ο τρόπος που γινόταν το σταμάτησε αμέσως, γιατί το συνεργείο τα έκαιγε. Έβαζε φωτιά με φλόγεστρο και τα έκαγε. Καταλαβαίνεις, τον Άγιον όταν τα έκαιγε σε τόση ποσότητα ή έγινε εκεί κάτω, το κλείνω εδώ για να μην το συνεχίσω. Είναι κάποιος όγκος σίδερα, αυτής η σούστηση που έχουμε σπουριάσει, βγάζουμε διαγωνισμό να μπορέσουμε να τις απομακρύνουμε και θα δούμε αν μπορέσουμε να τις πουλήσουμε κιόλας, έχουν σαπίσει, είναι σε κακή κατάσταση. Για να πουλήσουμε, πρέπει. Θα το δούμε, αυτό γιατί έχω πει τον κύριο Κητίνα να το δει. Αλλά είναι μικρός ο όγκος, είναι πολύ μικρός ο όγκος. Όσο αυτό που είπατε για τα ρέματα στους συμμετέρους, δεν είπα ότι πήγαμε και ανοίγαμε, είπαμε ότι κάναμε αποσπασματικές δουλειές. Δηλαδή το σπίτι που πλημμύρισε, εάν το ρέμα καθαριζόταν μερικά μέτρα ακόμα, δεν θα είχε πλημμυρίσει, μιλάω για το πολίστρι. Είπα αυτό, ότι γινότανε περιστασιακός καθαρισμός, δηλαδή 50 μέτρα εδώ, 50 μέτρα εκεί. Εγώ δεν είπα ότι πήγατε στους συμμετέρους. Εντάξει, αυτό το διευκρινίζω. Για τον κ. Μούτλια είπα με ποια απόφαση πήγα. Καταρχήν, ξέρετε, υπάρχει μια συνέχεια στη διοίκηση, κ. Μούτλια. Δεν είναι η αρχή του κόσμου από τη μέρα που ήρθατε εσείς στο Δημοτικό Συμβούλιο. Υπάρχει και πιο μπροστά αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, όπου εκεί έχει συζητηθεί το θέμα για το κέπα μικδαλώνα. Έχει γίνει όταν ήταν ακλήσει η κοινότητα. Όχι, όχι, εμείς, όταν δεν υπήρχε. Έχει συζητηθεί και με το προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο. Ε, ναι, η προηγούμενη ήταν η κ. Τσανάκ. Λοιπόν, και ήταν καλό που συζητήθηκε. Εγώ δεν είπα ότι ήταν κακό. Ίσα-ίσα σας λέω ότι μακάρι τα κέπ, έστω και σε μικρότερη μορφή, να είναι σε κάθε κοινότητα. Θα μπορούσαμε να λύσουμε πολλά πράγματα. Εντάξει, τώρα, μην το... Παρακαλώ, μην κάνετε διάλογο. Κύριε Δήμαρχη, συνεχίστε. Λοιπόν, εεε... Παρακαλώ, μην κάνετε διάλογο. Παρακαλώ, μην κάνετε διάλογο. Παρακαλώ, μην κάνετε διάλογο. Παρακαλώ, μην κάνετε διάλογο. Παρακαλώ, μην κάνετε διάλογο. Εεε... Τώρα, για τον κύριο... κύριε Πουρσαέφ, για τον αγογό που βγήκε, κύριε Ιακοβίδη, πρέπει να δείτε λίγο, και σε συνονιώσεις με τον κύριο Παβόπλο και με τον κύριο Πουρσαέφ, να δείτε τα... εγώ δεν το ήξερα αυτό, να δείτε ποια τμήματα... Ναι, ναι, ναι, ναι, ένα λεπτό. Να παρέμπω. Όσον αφορά τον Φιλόδημο, που αφορά αγροτική οδοποιία, για τους οικισμούς Καρβάλλη, Λιδία και Κρινίδες, ήδη είναι σε πολύ προχωρημένη φάση η υπογραφή της σύμβασης με την εταιρεία που έχει πάρει τον διαγωνισμό, με τον οριστικό ανάδοχο. Λοιπόν, πιστεύω ότι σε λιγότερο απομήνα θα ξεκινήσουν εργασίες. Λοιπόν, θα σας πω λίγο, με συγχωρείτε, γιατί στη ψηφοφορία που έγινε κάτω για την ΚΕΔΕ, ήρθε και ο κ. Θεοδερικάκος, ο οποίος μας ενημέρωσε για το Φιλόδημος 1 και το Φιλόδημος 2 και επίσης τον κ. Λιβάνιο που πήγα και αυτός μου ενημέρωσε για το... Για μένα το Φιλόδημος 2 δεν υπάρχει πρόβλημα, θα συνεχίσει κανονικά. Για το Φιλόδημος 1, επειδή το δάνειο το οποίο είχε παρθεί ήταν 135 εκατομμύρια, αν θυμάμαι καλά, και αυτή τη στιγμή οι υποχρεώσεις στάσσανε στο 1,5 δις. Και μεταλαβαίνετε λοιπόν ότι η διαφορά είναι πολύ μεγάλη. Και επειδή υπάρχουν χρήματα από το ΕΣΠΑ, αυτό που κατάλαβα, τα οποία θα είναι αδιάθετα μέχρι το τέλος της προγραμματικής και αυτό ξέρετε τι σημαίνει. Σημαίνει ότι η χρηματοδότηση από την Ευρώπη την επόμενη φορά θα είναι μικρότερη, διότι θα πουν εσείς επιστρέφετε λεφτά, δεν τα θέλετε, λοιπόν. Ναι, ναι, είναι μεγάλη, δεν ξέρω τώρα πόσο είναι ακριβώς, αλλά... Νομίζω ότι ούτε στο 60% αυτή τη στιγμή. Λοιπόν, θέλουν να απορροφήσουν χρήματα και τα έργα αυτά θα πάνε στο ΕΣΠΑ, δηλαδή θα καλυφθούν από χρήματα του ΕΣΠΑ. Όσα έχουν συμβασιοποιηθεί, θα προχωρήσουν. Όσα όμως δεν έχουν συμβασιοποιηθεί, προφανώς θα έρθει κάποιο έγγραφο, ούτως ώστε να μπορέσουμε να περάσουμε στο ΕΣΠΑ. Δεν χάνονται τα έργα, αυτά δηλαδή που έχουν εγκληθεί, θα γίνουν. Αυτή τουλάχιστον ήταν η διαβεβαίωση και του κ. Θεοδωρικάκου, αλλά και του κ. Λιβάνιου, ο οποίος είναι υπεύθυνος για το Φιλόδημος 1 και το Φιλόδημος 2. Τώρα, για τους αγωγούς που έχουν αποκαλυφθεί, έχετε δίκιο, πρέπει να τους δω... Ναι, για τον 1. Αυτό, με συγχωρείτε. Ωραία. Αυτό, λοιπόν, είναι κάτι το οποίο θα το θέσουμε στην εταιρεία, να είναι πρώτο ενευθυνότητας, και επίσης για την ενημέρωση που είπε κάποιος συνάδελφος ότι ο ΤΑΠ δεν έχει φύγει ακόμη και, ούτως ή άλλως, αυτό που μου έχουν πει είναι ότι θα ενημερώσουν πλέον, ενημερώσαν την τεχνική υπηρεσία της Ενικρία Κοβηβή. Έγινε ενημέρωση στην τεχνική υπηρεσία και θα γίνει και ενημέρωση και στους κατοίκους, ούτως ώστε να ξέρουν τι γίνεται σε περίπτωση... Ναι, ναι, η εταιρεία θα κάνει ενημέρωση και στους κατοίκους. Κι εμείς, αν χρειάζεται, φυσικά, αλλά αυτή τη στιγμή... Όχι, είναι σοβαρό. Κοιτάξτε, η προσπάθειά μας θα είναι πλέον, αφού το ξέρουμε, ότι οι τέσσερις αγωγοί έχουν την εντύπωση όμως ότι δεν περνάνε από το ίδιο σημείο, ότι θα περνάνε πάνω από το βουνό αυτή τη φορά. Λοιπόν... Όχι, όχι, μην πάμε, έχετε δίκιο. Έχετε δίκιο σε αυτό. Ούτως ή άλλως... Ωραία. Έχετε δίκιο σε αυτό. Να μην συμβεί το ατύχημα, διότι αν μας συμβεί... Λοιπόν, για τον κ. Μαυρίδη, για τον κανονισμό πεζοδρόμων που λέτε, είναι η αλήθεια ότι πρέπει κάποια πράγματα... Υπάρχει ο κανονισμός πεζοδρόμων, ο οποίος και ο τελευταίος έχει συμπληρώσει πολλά πράγματα που λείπανε από τους υπόλοιπους κανονισμούς. Αυτό, λοιπόν, πρέπει να τον εφαρμόσουμε, να ζητήσουμε να εφαρμοστεί επιπλέον επιτέλους αυτός ο κανονισμός. Το μεγάλο πρόβλημα είναι που είναι πρόβλημα της διοίκησης αυτή τη στιγμή. Δικό μας είναι ότι πρέπει να πείσουμε επιτέλους με το καλό, με το κακό, ότι πρέπει να πείσουμε τη δημοτική αστυνομία ότι πρέπει να είναι έξω. Έχει μαλλιάσει η γλώσσα μου μέχρι στιγμής να λέω για τη δημοτική αστυνομία ότι πρέπει να είναι πεζόδρομους, Βενιζέλου, Ερυθρού, πλατεία και ομονίας. Εάν θέλουμε να ελέγξουμε το... λοιπόν, φέρνουν τα δικά τους σαν πρόσχημα, αυτό όμως θα τελειώσει, έχουμε και μια συνάντηση την Δετάρτη και αυτή είναι η εντολή, σ' όποιον αρέσει επίσης, ότι πρέπει επιτέλους να ελέγξουμε το κυκλοφοριακό στο κέντρο της πόλης με αυτά τα μέσα τα οποία έχουμε. Λοιπόν, θα έρθω. Αφαιρέθηκαν με δική μου απόφαση, διότι τα κυκλυδόματα αυτά, με συγχωρείτε πάρα πολύ, αλλά όλοι ταξιδεύουμε και πηγαίνουμε και συλλεύουμε τους πεζοδρόμους. Εμείς έχουμε ένα πεζόδρομο, έναν έχουμε, δύο μάλλον έχουμε σαν σύνολο και βάλαμε τα σίδερα, λες και είναι αεροδρόμιο, βάλαμε τα σίδερα για να φυλάμε τα λιοντάρια δεξιά και αριστερά και να... δεν είναι έτσι, επιτέλους ας μπει και η αισθητική. Αλλά και δεν ήταν και για μόνιμα, ήταν μια προσωρινή λύση. Θα δούμε, θα γίνουν και αισθητικές παρεμβάσεις, ώστε εκεί που μπαίνουν τα αυτοκίνητα να μπορούμε να τα εμποδίσουμε να μπαίνουν μέσα. Το μεγάλο πρόβλημα είναι η Τράπεζα Ελλάδος, το οποίο πρέπει να το συζητήσουμε. Δηλαδή, εγώ ούτως ή άλλως σκοπεύω να πάει να φύγει η επιστολή, την οποίαν ήδη την έχω στείλει, αλλά πρέπει πλέον να πάρουμε απόφαση και εμείς εδώ, όπου πρέπει να ενεργοποιήσουν επιτέλους την πίσω πόρτα. Δεν είναι δικαιολογία ότι θέλουμε, δεν υπάρχει ασφάλεια, πρέπει να μπει η δική πόρτα, η οποία κοστίζει. Ας κοστίζει, ας τη φτιάξουνε, με συγχωρείτε. Εδώ καταστράφηκε μια ολόκληρη χώρα για της Τράπεζας και δεν έχουν να αλλάξουνε ένα μηχανισμό ασφαλείας. Ας μη βάζουνε τα αυτοκίνητά τους μέσα ή πάλι της Τραπέζης. Και να σας πω και κάτι άλλο. Αν επιμένουνε, διότι αυτό που λέγανε συνέχεια είναι ότι θα φύγουμε. Όρα καλή, λοιπόν. Και γιατί λέω θα φύγουμε, διότι η Τράπεζα Ελλάδος δεν έχει συναλλαγές με το κοινό. Εντάξει, έρχονται οι χρηματοαποστολές από παντού. Ας πάνε λοιπόν αλλού τις χρηματοαποστολές. Διότι, εάν γίνει ένα τύχημα, όλοι μας ακούμε για ληστείες, ακούμε το ένα, ακούμε το άλλο. Δεν έχει γίνει, είμαστε μια ήσυχη πόλη. Αλλά ποιος σας λέει ότι αύριο μεθάβιο δεν μπορεί να γίνει κάτι και να θρυνούμε θύματα και τότε να λέμε δεν το κάναμε. Άρα λοιπόν θα φύγει και επίσημα θα πάρθει απόφαση από το θαρθεί θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο, όπου δεν θα επιτρέπουμε τα αυτοκίνητα της Τράπεζας, θα τους δώσουμε μια διορία εξάμεινου όπως θέλουν, ούτως ώστε να εγκαταστήσουν τα μέτρα ασφαλείας στην πίσω πόρτα και να τελειώνει το θέμα. Ούτε μπορούν να έρχονται όποτε θέλουν και να έρχονται τρία και τέσσερα αυτοκίνητα μέσα και να γεμίζουν τους πεζόδρομους. Δεν μπορεί να επισκευάζουμε συνέχεια, θα στέλνουμε λογαριασμό πλέον, δηλαδή με συγχωρείτε, αλλά δεν μπορούν τα πλακάκια και τα μάρμαρα να σπάζουν συνέχεια γιατί έρχονται χρήματα αποστολές. Πρέπει να αναλάβουν το κόστος της συντήρησης. Δεν μπορεί ο Δήμος συνέχεια να εξυπηρετεί την Τράπεζα Ελλάδος. Λοιπόν, ο κ. Κουνάκος, είπαμε θα δώσουμε μια συνέδεξη για τα οικονομικά, όπου εκεί θα αναλύουμε περισσότερο για να μην κάνουμε τώρα μια συζήτηση, να έχουμε στοιχεία, δηλαδή πραγματικά δεν ήμουν και ετοιμασμένος. Προετοιμασμένος για να το φέρουμε σήμερα. Ναι, ναι, και θα αρχίσει η ενημέρωση από τους, ακριβώς. Λοιπόν, για τον κ. Γουνελά, δεν ξέρω, νομίζω ότι καλύφτηκε ο κ. Γουνελάς, απάντησα. Για το κοινοκομείο. Η αλήθεια είναι ότι αυτές τις μέρες, καταρχήν λόγω και του αναδασμού, για να είμαι δίκαιος και στην προηγούμενη διοίκηση, λόγω του αναδασμού, ο οποίος ολοκληρώθηκε πλέον στην περιοχή του Πολίστη Λιγουδάτου, και συγχωρείται του Ζιγού, ναι, βρέθηκε πλέον, υπάρχει η Κόπεδο, το οποίο είναι στο Δήμο, το οποίο δεν υπήρχε πιο μπροστά. Και έτσι, υπήρχε η καθυστέρηση στο να βρεθεί η Κόπεδο. Αυτή τη στιγμή, λοιπόν, υπάρχει το Κόπεδο. Η μελέτη, έχουμε πάρει μια μελέτη από την Ξάνθη, που είναι καινούριο το κοινοκομείο, το οποίο έχουν εκεί, αυτή την ετοιμάζουμε, ούτως ώστε να μπορέσουμε να προλάβουμε την υποβολή πρότασης, που είναι μέχρι τέλος Δεκεμβρίου. Τώρα, για τις πράξεις που έχουν κάνει οι άλλοι δήμοι, δηλαδή, αν μπορούμε να μειώνουμε τα τέλη ή να μειώνουμε το νερό, νομίζω ότι θα ήταν μια πάρα πολύ καλή ιδέα, κύριε Βογιαζίδη, αλλά έχω την εντύπωση ότι αυτή τη στιγμή, δεν έχουμε την πολυτέλεια να κάνουμε τέτοιες κινήσεις. Συμφωνώ μαζί σας ότι είναι πάρα πολύ καλή αυτή η πρόταση, αλλά όμως πρέπει να δούμε λίγο και το οικονομικό. Παρακαλώ. Ωραία. Ωραία. Λοιπόν, ωραία. Είναι κάτι, λοιπόν, που θα το δούμε, ούτως ώστε και με την Επιτροπή που υπάρχει για τα δέσποτα, ούτως ώστε κάποιοι από αυτοί να τους υιοθετήσουμε τις προτάσεις αυτές. Τώρα, για ο κύριος Καλπακίδης, για τον καταράκτη που υπάρχει στον Αμυγδαλεώνα. Όντως, υπάρχει αυτό το κομμάτι. Είναι κάτι από αυτά τα οποία έχουν κάνει τεχνικό δελτίο ή τεχνική υπηρεσία για να γίνουν. Καταλαβαίνετε όμως ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει μια ιεράρχηση των εργασιών και στους δρόμους οι οποίοι έχουν καταστραφεί και σε άλλα τεχνικά τα οποία πρέπει να φτιάξουμε σε περίπτωση βροχής που θα επιδιωθεί η κατάσταση, όμως είναι μέσα σε αυτά που θα γίνουν. Για τα στέγαστρα των αστικών, θέλω να σας πω ότι μέχρι τώρα τα αστικά και γενικά τα στέγαστρα, είτε υπεραστικών, είτε αστικών, δεν ήτανε στο δήμο. Δεν ήταν αρμοδιότητα του δήμου και είχανε περάσει πλέον στα... Τώρα όμως είναι στο δήμο. Και μάλιστα στον κύριο Λιβάνιο που πήγα προχθές, είπε ότι θα βγει και συμπληρωματική, δηλαδή θα φύγει έγγραφο για συμπληρωματικά, να μπορέσουμε να εντάξουμε μέσα και στάσεις των υπεραστικών. Παρ' όλα αυτά όμως ο κύριος Παπαδόπουλος έχει κάνει μια κίνηση για τις στάσεις των υπεραστικών, ούτως ώστε να μπορέσουμε να καλύψουμε, κύριε Παπαδόπουλο, από ιδιώτες, δηλαδή να κάνουμε δωρεάν τις στάσεις, βάζοντας μια διαφήμιση επάνω, μια μικρή ταμπέλα της φίλμας τους. Τώρα, με αποδιαγραφές. Στην κυρία Ιωσήφιδου, μάλλον τελευταίως θα είναι ο κύριος Ξανθόπουλος, που θα απαντήσει ο κύριος Ιακοβίδης. Τώρα αυτό που λέτε είναι θέμα ερμηνείας, αν πρέπει να είναι έξι ή αν είναι πέντε. Νομίζω ότι πολύ λίγο έχει σημασία, αν είναι έξι ή πέντε, το να είμαστε τυπολάττρες και να κυνηγάμε το γράμμα του νόμου. Αν θέλετε να κάνετε κακό σε ισαγωγικά ή τέλος πάντων να φέρετε, να μην λέω κακό, σε δύσκολη θέση τη διοίκηση, πρόβλημά σας. Απλώς θέλω να σας πω ότι αυτό είναι θέμα ερμηνείας. Πριν ξεκινήσουμε και με τον κύριο Γελαράκη, το είδαμε, παρόλα αυτά σας υπόσχομαι ότι θα το ξαναδούμε το θέμα και θα σας ενημερώσουμε για το τι μέλη γενέστε. Λοιπόν, κύριε Ιακοβίδη, να απαντήσετε λίγο στον κύριο Ξαφρόπουλη, σας παρακαλώ. Και μετά για τα εκείπεδα. Όσον αφορά τον αγωγό Τάπη, έχετε πάρει μια τέτοια απάντηση, ότι θα δραστηριοποιηθούμε άμεσα για να προστατευτεί ο αγωγός ούτως ή άλλως από την εταιρεία, η οποία έχει την ευθύνη της. Το θέμα της επίκοσης τώρα θα μας πει ο κύριος Παπαδόπουλος με λεπτομέρεια γιατί υπάρχει τρία άλφα στη μία θέση και όχι στην άλλη. Για τα μπάζα που σημειώνεται, είναι όντως τα οικοδομικά μπάζα είναι χρήσιμα πια και καλά είναι να τα ανακυκλώνουμε ώστε να εξασφαλίσουμε και το θέμα της ανακύκλωσης, αλλά και τη χρησιμοτητά τους. Τώρα ότι βρέθηκαν λεκάνες τουαλέτας εκεί και μένα με αφήνει άναυδο, είδα τη φωτογραφία, λυπάμαι αν αυτό έγινε από εργολάβο, μου φαίνεται λίγο υπερβολικό, θα το διερευνήσω και θα σας έχω σίγουρα απάντηση. Τα οικοδομικά μπάζα είναι χρήσιμα όταν το κόστος της ανακύκλωσης, αν μπορούμε να το αποφύγουμε, το αποφεύγουμε. Είναι όμως και χρήσιμα όταν μπορούμε να τα αξιοποιήσουμε σε κάποιες θέσεις. Να το δούμε. Δεν είναι χώρος απόθεσης αποβλήτων. Δεν μπήθε, δεν ετέθη έτσι. Όσον αφορά το θέμα του καθαρισμού των ρεμάτων, αυτό είναι μια μόνιμη διαδικασία, δημιουργητήσια έργα τα οποία, εν πάση περιπτώσει, έχουμε τη μόνιμη φροντίδα τους για να μην έχουμε έκτακτε συνθήκες εύκολα. Φαντάζουμε ότι σε πάρα πολύ δύσκολες συνθήκες, ίσως βρεθούμε σε δύσκολη θέση, αλλά όχι με τις παρόσιες προϋποθέσεις. Να προσθέσω και κάτι για την πολεοδομία που ετέθη πριν. Πιστεύω ότι θα βρεθούμε σε καλύτερες ώρες, ο κ. Λαζαρίδης, νομίζω, το έθεσε το θέμα, και λόγω της ηλεκτρονικής έκδοσης των οικοδομικών αδειών. Το βάρος στήθεται σε αυτές που δεν μπορούν να εκδοθούν ηλεκτρονικά, για να εξασφαλιστεί η εξυπηρέτηση των ιδιωτών και των μηχανικών, που εμπλέκονται με άδειες, οι οποίες δεν μπορούν να εκδοθούν ηλεκτρονικά. Η κατηγορία 3, εν πάση περιπτώσει, ηλεκτρονικών αδειών, που μπορούν οι μηχανικοί να τις εκδόσουν με δική τους πρωτοβουλία και φροντίδα, απαλλάσει την πολοδομία από το φόρτο το πολύ. Βέβαια θα υπάρξει ένα σημείο αιχμής, ένα γόνατο, ας το πούμε, που θα έχουμε και παλιές και καινούργιες άδειες συγχρόνως. Ελπίζω ότι να ξεπεραστεί ομαλά. Είναι ένα πρόβλημα και μπήκε στη προχθεσινή σύσκεψη που κάναμε με την πολοδομία, μπήκε ένα θέμα σε ποσοστιαία βάση να απορροφήσουμε και τις παλιές, σταδιακά, για να μην δημιουργηθεί φόρτος ανεπίτρεπτος, επειδή με την κοινέα νομοθεσία εντός δημήνου πρέπει να ξεκινάνε οι διαδικασίες ελέγχου, η φροντίδα είναι σ' αυτές και παράλληλα να μπαίνει ένα ποσοστό από τις παλιές άδειες ώστε να εξαντληθεί και αυτό το απόθεμα. Για τα αδέσποτα πάντως καλά είναι να κάνω μια μικρή σημείωση, καλά είναι να εκπαιδεύσουμε και να εκπαιδευτούμε στο να μην προκύπτουν συνεχώς αδέσποτα. Ίσως μια καμπάνια να μας βοηθήσει να μειώσουμε τον πληθυσμό των αδέσποτων κάποτε. Έχετε απόλυτο δίκιο, αυτό εννοώ. Έτσι ακριβώς είναι. Θα μου επιτρέψετε να απαντήσω στον φίλο μου τον Ξανθόπουλο και τον αγαπημένο μας οικισμό του Σταυρού. Δεν ήταν, πώς θα είπατε, φορτιγά, ήταν 14. Εγώ τα μέτρησα για 14. Όχι, περίμενε, περίμενε. Και ξεκινήσαμε από εκεί, γιατί ήταν χαραδρομένος. Δηλαδή δεν μπορούσε να περπατήσει οχι αμάξι, ούτε κάρο, ούτε τίποτα. Οπότε το ρίξαμε εκεί. Α, περίμενε, μισό λεπτό. Έτσι μπρά. Όχι, δεν είμαι και πολύ λογάς, σε παρακαλώ. Απλά ήτανε φρέσκο το χώμα, ήτανε υγρό το χώμα και περιμέναμε λίγο να τραδίξει και να έρθουμε να το πατήσουμε με τον αδοστροτήρα και να συνεχίσουμε τις εργασίες. Επίσης, θα πρέπει να είδατε ότι και το ρέμα στο κέντρο του χωριού καθαρίστηκε. Ε, πού να φτάσουμε σε 50 μέτρα βάθος, τι πρέπει να κάνουμε. Επιφανιακά, φυσικά επιφανιακά. Γιατί αυτό είναι το πρόβλημα. Να συνεχίσουμε όμως και να φτάσουμε και στον κεντρικό το δρόμο για να καταλήξουν τα νερά στον κεντρικό αποδέκτη και να οδηγηθούν στον Αϊγιάννη. Και επίσης, δεν ξέρω αν προσέξετε ότι και σήμερα κλείσαμε, χτες κλείσαμε και όλες τις τρύπες στο οδόστρωμα. Δεν υπάρχουν άλλο τρύπες στον αγαπημένο μας οικισμό του Σταυρού. Αλήθεια. Θα πάμε αύριο να κλάψουμε μαζί σου, θα βρω. Τώρα ξύνεσαι, αλλά δεν μπορώ, έτσι. Λοιπόν, ρίξατε αυτό πράγματι το πασάλιμα την περαισμένη πέμπτη. Το είχα δείξει πριν από ένα μήνα και η βροχή το πήρε και το έστειλε στο ρέμα. Για τις τρύπες μιλώ. Για τις τρύπες. Δεν έγινε χθες. Δυστυχώς εγώ εκεί μένω. Εσείς έρχεστε, φεύγετε. Ένα απ' το δεύτερο. Έχετε δεκατόσα αυτοκίνητα. Παναθεμά το ρίξτε λίγο 100 μετρά παρακάντων, θα κλείστηκε εκεί. Δηλαδή εκεί οι άνθρωποι πώς θα περπατήσουν εκεί. Δεν το καταλάβαμε. Εκεί με κάρο, πώς. Να μην υπερβάλλω. Εκεί που λες, Νίκο, δεν έχει χαλίκι. Είναι αυτό το φρεζάρισμα από την άσφαλτο. Στην στιγμή δεν είχαμε να ρίξουμε για να συμπληρώσουμε, εκτός αν πρέπει στις λακούβες που δημιουργήθηκαν από τη βροχή επάνω στο φρεζαρισμένο αυτό μείγμα, να βάλουμε χαλίκι. Θα γινόταν σαν ένα... Εκεί στο δρόμο, δεν λέτε, επάνω. Ναι, αυτό εννοώ, το φρεζάρισμα της ασφάλτου. Τέλος, πάνω. Κύριε Ξανθόπουλε, σας παρακαλώ, αν έχετε συγκεκριμένα θέματα... Άντως, κύριε Ξανθόπουλε, ήταν ο πρώτος οικισμός που ξεκινήσαμε τις επεμβάσεις. Κύριε Ξανθόπουλε, σταματήστε και σταματήστε να ερωνεύεστε. Αν έχετε θέματα συγκεκριμένα, μπορείτε να τα απευθύνετε στην υπηρεσία. Κύριε Παπαδόπουλε. Ο ρόλος μου είναι να σας επαναφέρω και στην τάξη, κύριε Ξανθόπουλε. Χαίρομαι που χαίρεστε. Λοιπόν, επειδή έγινε μια ερώτηση για τον Ανθή Καραγιάννη, τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια διαμάχη ανάμεσα στις ομάδες Στύβου και στον ποδοσφαιρικό Αου Καβάλας. Πιστεύω ότι σε αυτό αναφέρονταν το δημοσίευμα στο Facebook της κυρίας Δράκου. Η μοναδική ομάδα που έχει κλειδιά από το Ανθή Καραγιάννη, από τις εξωτερικές πόρτες, από μια μικρή πόρτα, είναι η ομάδα του Αου Καβάλας. Χώρους που χρησιμοποιούν ως αποδυτήρια έχουν όλες οι ομάδες, είτε είναι Στύβου, είτε είναι αυτή η ομάδα του CrossFit και η ομάδα της αναρρίχησης, και εκεί, ναι, έχουν κλειδιά και τα κλειδώνουν, γιατί έχουν και τα προσωπικά τους αντικείμενα, αλλά είναι από εσωτερικούς χώρους. Λοιπόν, άλλα άτομα δεν έχουν κλειδιά από εξωτερικές πόρτες. Τώρα κάναμε μια προσπάθεια και ανοίξαμε τη θήρα 1 παράλληλα με τη θήρα 6, έτσι ώστε να αποσυμφορήσουμε την κίνηση που υπήρχε στη θήρα 6 και να παρκάρουν πιο εύκολα. Και από την απόκει μεριά, διότι υπάρχει parking, έτσι, πιστεύω ότι δεν υπάρχει πρόβλημα ασφάλειας από τη στιγμή που ο ένας και μοναδικός κάθε φορά ή πάλληλος βρίσκεται σε διαρκή κίνηση, αλλά και οι ίδιες οι ομάδες είναι επιφορτισμένες και αυτές συνέχεια να προσέχουν τα πάντα και μέσα. Και να σας ενημερώσω ότι εδώ και 2 με 3 βδομάδες έκανα μια κίνηση και ζήτησα από όλους τους πολιτιστικούς και αθλητικούς συλλόγους να φέρουν τα καταστατικά τους, να φέρουν τη σύνθεση του Δικητικού Συμβουλίου, τι εκδηλώσεις έκαναν και τι εκδηλώσεις προγραμματίζονται. Σε μια βδομάδα λίγη η προθεσμία που τους δώσαμε, μόνο 7 σύλλογοι αντεποκρίθηκαν μέχρι σήμερα. Είναι μια προσπάθεια να βάλουμε σε μια τάξη κάποιους συλλόγους, οι οποίοι έχουν μόνο τη σφραγίδα του συλλόγου, έχουν και κάποια αποδητήρια σε κάποια ποδοσφαιρικά γήπεδα. Έτσι θα ξεκαθαρίσουμε ποιοι πραγματικά είναι σε δράση και ποιοι δεν υπάρχουν. Επειδή διάβασα την επιστολή, δίνετε εντύπωση ότι ζητάτε από όσους θα ζητήσουν στο μέλλον χρηματοδότηση. Αν υσχύει κάτι, να το ξεκαθαρίσουμε. Έτσι, όπως έχει γραφτεί η επιστολή, τους επισημαίνει στο τέλος ότι αν κάποια στιγμή προχωρήσουμε και μοιράσουμε, δώσουμε κάποια μικρή επιχορήγηση, θα πρέπει να είστε πρώτα εντάξει με όλα αυτά που ζητάμε και μετά να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε. Δεν σημαίνει ότι αποφασίσαμε να δώσουμε χρήματα σε πολιτιστικούς συλλόγους. Μια ερώτηση. Είπατε για κάποιον σύλλογο CrossFit. Υπάρχει σύλλογος CrossFit και τι σύλλογος είναι αυτός. Δεν υφίσταται αυτή τη στιγμή άθλημα CrossFit. Δεν ανήκει σε κάποια ομοσπονδία. Δεν υπάρχουν επίσημοι αγώνες CrossFit. Πώς μπορεί να έχει κλειδιά ένας σύλλογος, ο οποίος δεν είναι αθλητικός σύλλογος. Και κατά δεύτερον, μιλήσατε για καταστατικά συλλόγους. Πέρα από τη χρηματοδότηση παραχωρούμε και κάποιους χώρους και κάποια αποδυτήρια σ' αυτούς τους συλλόγους. Λοιπόν, να ξεκινήσω από το τελευταίο. Αυτό έχει ο στόχο, το να μαζέψουμε καταστατικά, να δούμε τελικά ποιοι σύλλογοι είναι ενεργοί. Γιατί είπα πριν ότι κάποιοι από αυτούς τους συλλόγους κρατάνε κλειστές κάποιες αίθουσες που μας είναι χρήσιμες. Έτσι. Ένα παράδειγμα, ας πούμε η Λύκη στο Χαλκερό, Ολυμπιακός Καβάλας. Τέλος πάντων, υπάρχουν τέτοιες σύλλογοι. Τώρα, ο Σύλλογος Crossfit έχει ετοιμάσει το καταστατικό του, το οποίο περιμένουμε κι αυτό να το φέρει. Έχω μιλήσει με τη δικηγόρο γιατί έπρεπε να ακούσω από την ίδια τη δικηγόρο ότι πραγματικά κάτι γίνεται. Δεν έχουν κλειδιά από εξωτερική θήρα, έτσι. Έχουν μια μικρή αποθηκούλα για να βάζουν τα προσωπικά τους αντικείμενα. Και χρησιμοποιούν την αίθουσα των βαρών Ηρακλής. Αυτό. Κύριε Μουμψάκη, ολοκληρώστε. Να απαντήσω. Λέω, αν έχουν βρει κλειδιά θα μάθω και θα σας πω. Αλλά είναι και με σίγουρος ότι δεν έχουν βρει. Παρακαλώ, μην κάνετε διάλογο. Κύριε Γονελάκα, τη δίαν μπορείτε να τα θέσετε στον αρμόδιο. Αν θα έρθουν τα δικαιολογητικά του συλλόγου, εδώ πέρα θα το ελέγξουμε. Και αν δούμε ότι δεν ανταποκρίνονται σε αυτά που ζητάμε εμείς, από εκεί πέρα θα προχωρήσουμε και θα δούμε. Κύριε Χρόνης. Για τις τρεις παρκίδες κατεβαίνοντας στον αεσύλλοπρος διαστάυρος ήδη έχω δώσει εντολή να το δουν και θα βάλουν στις δύο μου υποπροηστάμενους κάδους. Και για τη σκούπη συγκεκριμένα σε ποια οδό μου λέτε στην χωράφα. Γεωργίου Κίτσο, όντως η κοπέλα έχει ατύχημα, αν την είδατε σήμερα ανέβηκε, αλλά έχει ατύχημα αυγενικό και χέρι. Ναι, ωραία. Στη Γεωργίου Κίτσο όντως η κοπέλα που ήταν έχει κάποιο ατύχημα, είχε αναρωτική άδεια, από σήμερα έχει επανέλθει στη δουλειά της. Λοιπόν για τον κ. Ωξανθόπουλο, σε ό,τι αφορά τον πολιτικό πολιτισμό που λέτε με τον κ. Κουφαντζή, ούτε τον είξε ούτε με ήξερε ούτε έχουν να χωρίσουμε κάτι. Τον έχω ακούσει να λέει ότι ναι, όντως παρέδωσα μηδενικό πλεόνασμα, δεν υπάρχει δηλαδή καθόλου. Τον έχω ακούσει να λέει τον Αύγουστο ότι είδε η άκνη στο χείλος του γκρεμού, δεν χρειάζεται να πούμε κάτι άλλο, με κάλυψε πλήρως. Τώρα σε ό,τι αφορά αυτό που ρωτήσατε, αν και κατηγορείτε άλλους συνήθους για μυστική διπλωματεία, βλέπω ότι έχετε γεμίσει τη ΔΕΙΑΚ με κοριούς και έχετε πολύ καλή πληροφόρηση. Σας βλέπουν φωτογραφίες έξω από τη Ασμακοπούλου, φωτογραφίες με λεκάνες κτλ. Καμιά φωτογραφία δεν στείλατε με κανένα όχημα της ΔΕΙΑΚ να είναι παρκαρισμένο πάνω στο πεζοδρόμιο, τέλος πάντων. Υπάρχει μια διαδικασία, έχει επιστρέψει ένα φύλλο ελέγχου από το ελεγκτικό συνέδριο, το προχωράμε, είναι εσωτερική υπόθεση της υπηρεσίας, όταν έχουμε αποτελέσματα θα σας ενημερώσω. Καμιά φωτογραφία δεν στείλατε με κανένα όχημα της ΔΕΙΑΚ, τέλος πάντων. Υπάρχει μια διαδικασία, έχει επιστρέψει ένα φύλλο ελέγχου από το ελεγκτικό συνέδριο, τέλος πάντων. Υπάρχει μια διαδικασία, έχει επιστρέψει ένα φύλλο ελέγχου από το ελεγκτικό συνέδριο, τέλος πάντων. Υπάρχει μια διαδικασία, έχει επιστρέψει ένα φύλλο ελέγχου από το ελεγκτικό συνέδριο, τέλος πάντων. Υπάρχει μια διαδικασία, έχει επιστρέψει ένα φύλλο ελέγχου από το ελεγκτικό συνέδριο, τέλος πάντων. Υπάρχει μια διαδικασία, έχει επιστρέψει ένα φύλλο ελέγχου από το ελεγκτικό συνέδριο, τέλος πάντων. Υπάρχει μια διαδικασία, έχει επιστρέψει ένα φύλλο ελέγχου από το ελεγκτικό συνέδριο, τέλος πάντων. Υπάρχει μια διαδικασία, έχει επιστρέψει ένα φύλλο ελέγχου από το ελεγκτικό συνέδριο, τέλος πάντων. Υπάρχει μια διαδικασία, έχει επιστρέψει ένα φύλλο ελέγχου από το ελεγκτικό συνέδριο, τέλος πάντων. Υπάρχει μια διαδικασία, έχει επιστρέψει ένα φύλλο ελέγχου από το ελεγκτικό συνέδριο, τέλος πάντων. Υπάρχει μια διαδικασία, έχει επιστρέψει ένα φύλλο ελέγχου από το ελεγκτικό συνέδριο, τέλος πάντων. Υπάρχει μια διαδικασία, έχει επιστρέψει ένα φύλλο ελέγχου από το ελεγκτικό συνέδριο, τέλος πάντων. Υπάρχει μια διαδικασία, έχει επιστρέψει ένα φύλλο ελέγχου από το ελεγκτικό συνέδριο, τέλος πάντων. Υπάρχει μια διαδικασία, έχει επιστρέψει ένα φύλλο ελέγχου από το ελεγκτικό συνέδριο, τέλος πάντων. Υπάρχει μια διαδικασία, έχει επιστρέψει ένα φύλλο ελέγχου από το ελεγκτικό συνέδριο, τέλος πάντων. Υπάρχει μια διαδικασία, έχει επιστρέψει ένα φύλλο ελέγχου από το ελεγκτικό συνέδριο, τέλος πάντων. Υπάρχει μια διαδικασία, έχει επιστρέψει ένα φύλλο ελέγχου από το ελεγκτικό συνέδριο, τέλος πάντων. Υπάρχει μια διαδικασία, έχει επιστρέψει ένα φύλλο ελέγχου από το ελεγκτικό συνέδριο, τέλος πάντων. Υπάρχει μια διαδικασία, έχει επιστρέψει ένα φύλλο ελέγχου από το ελεγκτικό συνέδριο, τέλος πάντων. Υπάρχει μια διαδικασία, έχει επιστρέψει ένα φύλλο ελέγχου από το ελεγκτικό συνέδριο, τέλος πάντων. Υπάρχει μια διαδικασία, έχει επιστρέψει ένα φύλλο ελέγχου από το ελεγκτικό συνέδριο, τέλος πάντων. Υπάρχει μια διαδικασία, έχει επιστρέψει ένα φύλλο ελέγχου από το ελεγκτικό συνέδριο, τέλος πάντων. Υπάρχει μια διαδικασία, έχει επιστρέψει ένα φύλλο ελέγχου από το ελεγκτικό συνέδριο, τέλος πάντων. Υπάρχει μια διαδικασία, έχει επιστρέψει ένα φύλλο ελέγχου από το ελεγκτικό συνέδριο, τέλος πάντων. Υπάρχει μια διαδικασία, έχει επιστρέψει ένα φύλλο ελέγχου από το ελεγκτικό συνέδριο, τέλος πάντων. Υπάρχει μια διαδικασία, έχει επιστρέψει ένα φύλλο ελέγχου από το ελεγκτικό συνέδριο, τέλος πάντων. Υπάρχει μια διαδικασία, έχει επιστρέψει ένα φύλλο ελέγχου από το ελεγκτικό συνέδριο, τέλος πάντων. Υπάρχει μια διαδικασία, έχει επιστρέψει ένα φύλλο ελέγχου από το ελεγκτικό συνέδριο, τέλος πάντων. Υπάρχει μια διαδικασία, έχει επιστρέψει ένα φύλλο ελέγχου από το ελεγκτικό συνέδριο, τέλος πάντων. Υπάρχει μια διαδικασία, έχει επιστρέψει ένα φύλλο ελέγχου από το ελεγκτικό συνέδριο, τέλος πάντων. Υπάρχει μια διαδικασία, έχει επιστρέψει ένα φύλλο ελέγχου από το ελεγκτικό συνέδριο, τέλος πάντων. Υπάρχει μια διαδικασία, έχει επιστρέψει ένα φύλλο ελέγχου από το ελεγκτικό συνέδριο, τέλος πάντων. Υπάρχει μια διαδικασία, έχει επιστρέψει ένα φύλλο ελέγχου από το ελεγκτικό συνέδριο, τέλος πάντων. Υπάρχει μια διαδικασία, έχει επιστρέψει ένα φύλλο ελέγχου από το ελεγκτικό συνέδριο, τέλος πάντων. Υπάρχει μια διαδικασία, έχει επιστρέψει ένα φύλλο ελέγχου από το ελεγκτικό συνέδριο, τέλος πάντων. Υπάρχει μια διαδικασία, έχει επιστρέψει ένα φύλλο ελέγχου από το ελεγκτικό συνέδριο, τέλος πάντων. Υπάρχει μια διαδικασία, έχει επιστρέψει ένα φύλλο ελέγχου από το ελεγκτικό συνέδριο, τέλος πάντων. Υπάρχει μια διαδικασία, έχει επιστρέψει ένα φύλλο ελέγχου από το ελεγκτικό συνέδριο, τέλος πάντων. Υπάρχει μια διαδικασία, έχει επιστρέψει ένα φύλλο ελέγχου από το ελεγκτικό συνέδριο, τέλος πάντων. Υπάρχει μια διαδικασία, έχει επιστρέψει ένα φύλλο ελέγχου από το ελεγκτικό συνέδριο, τέλος πάντων. Υπάρχει μια διαδικασία, έχει επιστρέψει ένα φύλλο ελέγχου από το ελεγκτικό συνέδριο, τέλος πάντων. Υπάρχει μια διαδικασία, έχει επιστρέψει ένα φύλλο ελέγχου από το ελεγκτικό συνέδριο, τέλος πάντων. Υπάρχει μια διαδικασία, έχει επιστρέψει ένα φύλλο ελέγχου από το ελεγκτικό συνέδριο, τέλος πάντων. Υπάρχει μια διαδικασία, έχει επιστρέψει ένα φύλλο ελέγχου από το ελεγκτικό συνέδριο, τέλος πάντων. Υπάρχει μια διαδικασία, έχει επιστρέψει ένα φύλλο ελέγχου από το ελεγκτικό συνέδριο, τέλος πάντων. Υπάρχει μια διαδικασία, έχει επιστρέψει ένα φύλλο ελέγχου από το ελεγκτικό συνέδριο, τέλος πάντων. Υπάρχει μια διαδικασία, έχει επιστρέψει ένα φύλλο ελέγχου από το ελεγκτικό συνέδριο, τέλος πάντων. Υπάρχει μια διαδικασία, έχει επιστρέψει ένα φύλλο ελέγχου από το ελεγκτικό συνέδριο, τέλος πάντων. Υπάρχει μια διαδικασία, έχει επιστρέψει ένα φύλλο ελέγχου από το ελεγκτικό συνέδριο, τέλος πάντων. Υπάρχει μια διαδικασία, έχει επιστρέψει ένα φύλλο ελέγχου από το ελεγκτικό συνέδριο, τέλος πάντων. Υπάρχει μια διαδικασία, έχει επιστρέψει ένα φύλλο ελέγχου από το ελεγκτικό συνέδριο, τέλος πάντων. Υπάρχει μια διαδικασία, έχει επιστρέψει ένα φύλλο ελέγχου από το ελεγκτικό συνέδριο, τέλος πάντων. Υπάρχει μια διαδικασία, έχει επιστρέψει ένα φύλλο ελέγχου από το ελεγκτικό συνέδριο, τέλος πάντων. Υπάρχει μια διαδικασία, έχει επιστρέψει ένα φύλλο ελέγχου από το ελεγκτικό συνέδριο, τέλος πάντων. Υπάρχει μια διαδικασία, έχει επιστρέψει ένα φύλλο ελέγχου από το ελεγκτικό συνέδριο, τέλος πάντων. Υπάρχει μια διαδικασία, έχει επιστρέψει ένα φύλλο ελέγχου από το ελεγκτικό συνέδριο, τέλος πάντων. Υπάρχει μια διαδικασία, έχει επιστρέψει ένα φύλλο ελέγχου από το ελεγκτικό συνέδριο, τέλος πάντων. Υπάρχει μια διαδικασία, έχει επιστρέψει ένα φύλλο ελέγχου από το ελεγκτικό συνέδριο, τέλος πάντων. Υπάρχει μια διαδικασία, έχει επιστρέψει ένα φύλλο ελέγχου από το ελεγκτικό συνέδριο, τέλος πάντων. Υπάρχει μια διαδικασία, έχει επιστρέψει ένα φύλλο ελέγχου από το ελεγκτικό συνέδριο, τέλος πάντων. Υπάρχει μια διαδικασία, έχει επιστρέψει ένα φύλλο ελέγχου από το ελεγκτικό συνέδριο, τέλος πάντων. Υπάρχει μια διαδικασία, έχει επιστρέψει ένα φύλλο ελέγχου από το ελεγκτικό συνέδριο, τέλος πάντων. Υπάρχει μια διαδικασία, έχει επιστρέψει ένα φύλλο ελέγχου από το ελεγκτικό συνέδριο, τέλος πάντων. Υπάρχει μια διαδικασία, έχει επιστρέψει ένα φύλλο ελέγχου από το ελεγκτικό συνέδριο, τέλος πάντων. Υπάρχει μια διαδικασία, έχει επιστρέψει ένα φύλλο ελέγχου από το ελεγκτικό συνέδριο, τέλος πάντων. Υπάρχει μια διαδικασία, έχει επιστρέψει ένα φύλλο ελέγχου από το ελεγκτικό συνέδριο, τέλος πάντων. Υπάρχει μια διαδικασία, έχει επιστρέψει ένα φύλλο ελέγχου από το ελεγκτικό συνέδριο, τέλος πάντων. Υπάρχει μια διαδικασία, έχει επιστρέψει ένα φύλλο ελέγχου από το ελεγκτικό συνέδριο, τέλος πάντων. Υπάρχει μια διαδικασία, έχει επιστρέψει ένα φύλλο ελέγχου από το ελεγκτικό συνέδριο, τέλος πάντων. Υπάρχει μια διαδικασία, έχει επιστρέψει ένα φύλλο ελέγχου από το ελεγκτικό συνέδριο, τέλος πάντων. Υπάρχει μια διαδικασία, έχει επιστρέψει ένα φύλλο ελέγχου από το ελεγκτικό συνέδριο, τέλος πάντων. Υπάρχει μια διαδικασία, έχει επιστρέψει ένα φύλλο ελέγχου από το ελεγκτικό συνέδριο, τέλος πάντων. Υπάρχει μια διαδικασία, έχει επιστρέψει ένα φύλλο ελέγχου από το ελεγκτικό συνέδριο, τέλος πάντων. Υπάρχει μια διαδικασία, έχει επιστρέψει ένα φύλλο ελέγχου από το ελεγκτικό συνέδριο, τέλος πάντων. Υπάρχει μια διαδικασία, έχει επιστρέψει ένα φύλλο ελέγχου από το ελεγκτικό συνέδριο, τέλος πάντων. Υπάρχει μια διαδικασία, έχει επιστρέψει ένα φύλλο ελέγχου από το ελεγκτικό συνέδριο, τέλος πάντων. Υπάρχει μια διαδικασία, έχει επιστρέψει ένα φύλλο ελέγχου από το ελεγκτικό συνέδριο, τέλος πάντων. Υπάρχει μια διαδικασία, έχει επιστρέψει ένα φύλλο ελέγχου από το ελεγκτικό συνέδριο, τέλος πάντων. Υπάρχει μια διαδικασία, έχει επιστρέψει ένα φύλλο ελέγχου από το ελεγκτικό συνέδριο, τέλος πάντων. Υπάρχει μια διαδικασία, έχει επιστρέψει ένα φύλλο ελέγχου από το ελεγκτικό συνέδριο, τέλος πάντων. Υπάρχει μια διαδικασία, έχει επιστρέψει ένα φύλλο ελέγχου από το ελεγκτικό συνέδριο, τέλος πάντων. Υπάρχει μια διαδικασία, έχει επιστρέψει ένα φύλλο ελέγχου από το ελεγκτικό συνέδριο, τέλος πάντων. Υπάρχει μια διαδικασία, έχει επιστρέψει ένα φύλλο ελέγχου από το ελεγκτικό συνέδριο, τέλος πάντων. Υπάρχει μια διαδικασία, έχει επιστρέψει ένα φύλλο ελέγχου από το ελεγκτικό συνέδριο, τέλος πάντων. Υπάρχει μια διαδικασία, έχει επιστρέψει ένα φύλλο ελέγχου από το ελεγκτικό συνέδριο, τέλος πάντων. Υπάρχει μια διαδικασία, έχει επιστρέψει ένα φύλλο ελέγχου από το ελεγκτικό συνέδριο, τέλος πάντων. Υπάρχει μια διαδικασία, έχει επιστρέψει ένα φύλλο ελέγχου από το ελεγκτικό συνέδριο, τέλος πάντων. Υπάρχει μια διαδικασία, έχει επιστρέψει ένα φύλλο ελέγχου από το ελεγκτικό συνέδριο, τέλος πάντων. Υπάρχει μια διαδικασία, έχει επιστρέψει ένα φύλλο ελέγχου από το ελεγκτικό συνέδριο, τέλος πάντων. Υπάρχει μια διαδικασία, έχει επιστρέψει ένα φύλλο ελέγχου από το ελεγκτικό συνέδριο, τέλος πάντων. Υπάρχει μια διαδικασία, έχει επιστρέψει ένα φύλλο ελέγχου από το ελεγκτικό συνέδριο, τέλος πάντων. Υπάρχει μια διαδικασία, έχει επιστρέψει ένα φύλλο ελέγχου από το ελεγκτικό συνέδριο, τέλος πάντων. Υπάρχει μια διαδικασία, έχει επιστρέψει ένα φύλλο ελέγχου από το ελεγκτικό συνέδριο, τέλος πάντων. Υπάρχει μια διαδικασία, έχει επιστρέψει ένα φύλλο ελέγχου από το ελεγκτικό συνέδριο, τέλος πάντων. Υπάρχει μια διαδικασία, έχει επιστρέψει ένα φύλλο ελέγχου από το ελεγκτικό συνέδριο, τέλος πάντων. Υπάρχει μια διαδικασία, έχει επιστρέψει ένα φύλλο ελέγχου από το ελεγκτικό συνέδριο, τέλος πάντων. Υπάρχει μια διαδικασία, έχει επιστρέψει ένα φύλλο ελέγχου από το ελεγκτικό συνέδριο, τέλος πάντων. Υπάρχει μια διαδικασία, έχει επιστρέψει ένα φύλλο ελέγχου από το ελεγκτικό συνέδριο, τέλος πάντων. Υπάρχει μια διαδικασία, έχει επιστρέψει ένα φύλλο ελέγχου από το ελεγκτικό συνέδριο, τέλος πάντων. Υπάρχει μια διαδικασία, έχει επιστρέψει ένα φύλλο ελέγχου από το ελεγκτικό συνέδριο, τέλος πάντων. Υπάρχει μια διαδικασία, έχει επιστρέψει ένα φύλλο ελέγχου από το ελεγκτικό συνέδριο, τέλος πάντων. Υπάρχει μια διαδικασία, έχει επιστρέψει ένα φύλλο ελέγχου από το ελεγκτικό συνέδριο, τέλος πάντων. Υπάρχει μια διαδικασία, έχει επιστρέψει ένα φύλλο ελέγχου από το ελεγκτικό συνέδριο, τέλος πάντων. Υπάρχει μια διαδικασία, έχει επιστρέψει ένα φύλλο ελέγχου από το ελεγκτικό συνέδριο, τέλος πάντων. Υπάρχει μια διαδικασία, έχει επιστρέψει ένα φύλλο ελέγχου από το ελεγκτικό συνέδριο, τέλος πάντων. Υπάρχει μια διαδικασία, έχει επιστρέψει ένα φύλλο ελέγχου από το ελεγκτικό συνέδριο, τέλος πάντων. Υπάρχει μια διαδικασία, έχει επιστρέψει ένα φύλλο ελέγχου από το ελεγκτικό συνέδριο, τέλος πάντων. Υπάρχει μια διαδικασία, έχει επιστρέψει ένα φύλλο ελέγχου από το ελεγκτικό συνέδριο, τέλος πάντων. Υπάρχει μια διαδικασία, έχει επιστρέψει ένα φύλλο ελέγχου από το ελεγκτικό συνέδριο, τέλος πάντων. Υπάρχει μια διαδικασία, έχει επιστρέψει ένα φύλλο ελέγχου από το ελεγκτικό συνέδριο, τέλος πάντων. Υπάρχει μια διαδικασία, έχει επιστρέψει ένα φύλλο ελέγχου από το ελεγκτικό συνέδριο, τέλος πάντων. Υπάρχει μια διαδικασία, έχει επιστρέψει ένα φύλλο ελέγχου από το ελεγκτικό συνέδριο, τέλος πάντων. Υπάρχει μια διαδικασία, έχει επιστρέψει ένα φύλλο ελέγχου από το ελεγκτικό συνέδριο, τέλος πάντων. Υπάρχει μια διαδικασία, έχει επιστρέψει ένα φύλλο ελέγχου από το ελεγκτικό συνέδριο, τέλος πάντων. Υπάρχει μια διαδικασία, έχει επιστρέψει ένα φύλλο ελέγχου από το ελεγκτικό συνέδριο, τέλος πάντων. Υπάρχει μια διαδικασία, έχει επιστρέψει ένα φύλλο ελέγχου από το ελεγκτικό συνέδριο, τέλος πάντων. Υπάρχει μια διαδικασία, έχει επιστρέψει ένα φύλλο ελέγχου από το ελεγκτικό συνέδριο, τέλος πάντων. Υπάρχει μια διαδικασία, έχει επιστρέψει ένα φύλλο ελέγχου από το ελεγκτικό συνέδριο, τέλος πάντων. Υπάρχει μια διαδικασία, έχει επιστρέψει ένα φύλλο ελέγχου από το ελεγκτικό συνέδριο, τέλος πάντων. Υπάρχει μια διαδικασία, έχει επιστρέψει ένα φύλλο ελέγχου από το ελεγκτικό συνέδριο, τέλος πάντων. Υπάρχει μια διαδικασία, έχει επιστρέψει ένα φύλλο ελέγχου από το ελεγκτικό συνέδριο, τέλος πάντων. Υπάρχει μια διαδικασία, έχει επιστρέψει ένα φύλλο ελέγχου από το ελεγκτικό συνέδριο, τέλος πάντων. Υπάρχει μια διαδικασία, έχει επιστρέψει ένα φύλλο ελέγχου από το ελεγκτικό συνέδριο, τέλος πάντων. Υπάρχει μια διαδικασία, έχει επιστρέψει ένα φύλλο ελέγχου από το ελεγκτικό συνέδριο, τέλος πάντων. Υπάρχει μια διαδικασία, έχει επιστρέψει ένα φύλλο ελέγχου από το ελεγκτικό συνέδριο, τέλος πάντων. Υπάρχει μια διαδικασία, έχει επιστρέψει ένα φύλλο ελέγχου από το ελεγκτικό συνέδριο, τέλος πάντων. Υπάρχει μια διαδικασία, έχει επιστρέψει ένα φύλλο ελέγχου από το ελεγκτικό συνέδριο, τέλος πάντων. Υπάρχει μια διαδικασία, έχει επιστρέψει ένα φύλλο ελέγχου από το ελεγκτικό συνέδριο, τέλος πάντων. Υπάρχει μια διαδικασία, έχει επιστρέψει ένα φύλλο ελέγχου από το ελεγκτικό συνέδριο, τέλος πάντων. Υπάρχει μια διαδικασία, έχει επιστρέψει ένα φύλλο ελέγχου από το ελεγκτικό συνέδριο, τέλος πάντων. Υπάρχει μια διαδικασία, έχει επιστρέψει ένα φύλλο ελέγχου από το ελεγκτικό συνέδριο, τέλος πάντων. Υπάρχει μια διαδικασία, έχει επιστρέψει ένα φύλλο ελέγχου από το ελεγκτικό συνέδριο, τέλος πάντων. Υπάρχει μια διαδικασία, έχει επιστρέψει ένα φύλλο ελέγχου από το ελεγκτικό συνέδριο, τέλος πάντων. Υπάρχει μια διαδικασία, έχει επιστρέψει ένα φύλλο ελέγχου από το ελεγκτικό συνέδριο, τέλος πάντων. Υπάρχει μια διαδικασία, έχει επιστρέψει ένα φύλλο ελέγχου από το ελεγκτικό συνέδριο, τέλος πάντων. Υπάρχει μια διαδικασία, έχει επιστρέψει ένα φύλλο ελέγχου από το ελεγκτικό συνέδριο, τέλος πάντων. Υπάρχει μια διαδικασία, έχει επιστρέψει ένα φύλλο ελέγχου από το ελεγκτικό συνέδριο, τέλος πάντων. Υπάρχει μια διαδικασία, έχει επιστρέψει ένα φύλλο ελέγχου από το ελεγκτικό συνέδριο, τέλος πάντων. Υπάρχει μια διαδικασία, έχει επιστρέψει ένα φύλλο ελέγχου από το ελεγκτικό συνέδριο, τέλος πάντων. Υπάρχει μια διαδικασία, έχει επιστρέψει ένα φύλλο ελέγχου από το ελεγκτικό συνέδριο, τέλος πάντων. Υπάρχει μια διαδικασία, έχει επιστρέψει ένα φύλλο ελέγχου από το ελεγκτικό συνέδριο, τέλος πάντων. Υπάρχει μια διαδικασία, έχει επιστρέψει ένα φύλλο ελέγχου από το ελεγκτικό συνέδριο, τέλος πάντων. Υπάρχει μια διαδικασία, έχει επιστρέψει ένα φύλλο ελέγχου από το ελεγκτικό συνέδριο, τέλος πάντων. Υπάρχει μια διαδικασία, έχει επιστρέψει ένα φύλλο ελέγχου από το ελεγκτικό συνέδριο, τέλος πάντων. Υπάρχει μια διαδικασία, έχει επιστρέψει ένα φύλλο ελέγχου από το ελεγκτικό συνέδριο, τέλος πάντων. Υπάρχει μια διαδικασία, έχει επιστρέψει ένα φύλλο ελέγχου από το ελεγκτικό συνέδριο, τέλος πάντων. Τυμολόγηση είναι η διαδικασία χρέωσης των υπηρεσιών ύδατος από πάροχο υπηρεσιών ύδατος σε άλλους φορείς ή απευθείας στον τελικό χρήστη με βάση την κοστολόγηση των υπηρεσιών ύδατος και την επιδιοκόμενη ανάκτηση κόστους. Αυτό είναι τημολογιακή πολιτική και αυτό περνάει όντως από το Δημοτικό Συμβούλιο. Και αυτό θα περάσει μέχρι το όλος του χρόνου, έτσι κι αλλιώς από το Δημοτικό Συμβούλιο. Αυτή τη γεία είμαστε υποχρεωμένοι. Πάμε τώρα σε κάτι άλλο. Ο κανονισμός λειτουργίας της ΔΕΙΑΚ εγκρίθηκε από αυτό το Δημοτικό Συμβούλιο και μάλιστα το παράδοξο είναι ότι την έφερε ο κ. Ξανθόπουλος, έφερε τον κανονισμό εδώ πέρα για έγκριση, το πρακτικό της υπαρήθμισης της Δευτέρης 31 Δεκεμβρίου 2017 Συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας, έγκριση με αριθμό 154 του 17 απόφαση του Δηγητικού Συμβουλίου της Δημοτικής Επιχείρησης Ίδρευσης Αποχέτειευσης Καβάλας που αφορά την έγκριση κανονισμού λειτουργίας δικτύων Ίδρευσης της ΔΕΙΑ Καβάλας, αριθμός αποφάσεως 854 του 17. Τι λέει λοιπόν ο κανονισμός λειτουργίας. Στο άρθρο 25 άρθρο 26 παράγραφος 2 αποφάσισε αυτό το Δημοτικό Συμβούλιο ποιος θα παίρνει απόφαση για την εγγύηση. Το Δημοτικό Συμβούλιο το αποφάσισε. Το ύψος της εγγύησης χρήσης νερού καθορίζεται ανάλογα με το είδος και τη διάμετρο της παροχής με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΙΑ Κ. Με όμοια απόφαση γίνεται σε τακτάχρονικά διαστήματα η αναπροσαρμογή της εγγύησης. Δηλαδή είπε το Δημοτικό Συμβούλιο ότι η ΔΕΙΑ Κ θα αποφασίζει γι' αυτό και μάλιστα σε τακτάχρονικά διαστήματα θα κάνει και αναπροσαρμογή. Το 2017 το αποφάσισε αυτό το Δημοτικό Συμβούλιο. Άρα το Δημοτικό Συμβούλιο έδωσε την έγκριση στη ΔΕΙΑ Κ και λέει ότι εσείς θα αποφασίζετε για την εγγύηση. Γιατί η εγγύηση σας λέω δεν αφορά την μολογιακή πολιτική. Το ξεκαθαρίσε ο νόμος. Απόλυτο, οριστικό, τελειωτικό. Η εγγύηση τώρα δεν είναι χαράτσι. Ακούω συνεχώς αυτή τη χαζομάρα. Χαράτσι, καινούργιο χαράτσι, καινούργιο χαράτσι. Δεν είναι καινούργιο χαράτσι. Είναι τακτοποίηση και υποχρέωση που έχει η ΔΕΙΑ Κ και το Δημοτικό Συμβούλιο της ΔΕΙΑ Κ απέναντι στον πολίτη, στον καταναλωτή. Αυτό έπρεπε να κάνει χρόνια τώρα, αυτό κάνει σήμερα. Θα πρέπει να υπάρχει εγγύηση. Έχω καθημερινές οχλήσεις από ανθρώπους που είναι ιδιοκτήτες καταστημάτων ή σπιτιών που σηκώνεται και φεύγει ο ενικιαστής και αφήνει ένα χρέος 200, 300, 500, 800 ευρώ. Η υποχρέωση λοιπόν της ΔΕΙΑ Κ θα είναι όταν υπερβεί την εγγύηση που θα έπρεπε να έχει ο ενικιαστής που δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή, ούτε το όνομά του, ούτε η εγγύηση του μέσα. Ωραία, καλώς, εντάξει. Σας είπα ότι ορίζει τι σημαίνει η εγγύηση. Αυτή είναι η εγγύηση. Αυτή είναι η εγγύηση. Αυτή είναι η εγγύηση. Σας είπα ότι ορίζει τι σημαίνει... Σας είπα, ναι, καλυπτόμαστε πλέον από την καινούργια κοίτα, βεβαίως. Ωραία, καλώς. Ο Δημοτικός Συμβούλιο ψήφισε τον κανονισμό. Αυτό τον κανονισμό τον αλλάζουμε τώρα, με αυτή τη διαδικασία. Εμείς δώσαμε την εξοδότηση στη ΔΥΑΚ, άρα το ανώτερο όργανο είμαστε εμείς, το Δημοτικό Συμβούλιο. Και αυτή τη στιγμή, εμείς παίρνουμε αυτή την απόφαση πίσω. Ζητάμε διευκρινήση και λέμε... Τι λέτε κύριε Κουνάκο, τι είναι αυτά που λέτε κύριε Κουνάκο. Σας παρακαλώ πολύ, θα αλλάξουμε τον κανονισμό της ΔΥΑΚ γιατί αποφάσε η ΔΥΑΚ, το Διοικητικό Συμβούλιο. Δεν είναι θέμα αυτή τη στιγμή όμως, δηλαδή ξεκινάμε από μια απόφαση και θα καταλήξουμε να καταργήσουμε και τη ΔΥΑΚ. Σας παρακαλώ πολύ, μη στέκεστε μόνο στην τυπικότητα, σταθείτε στην ουσία, βοηθήστε τη λειτουργία της ΔΥΑΚ. Κύριε Κουνάκο, κύριε Βέρο έχετε τον λόγο. Η ουσία είναι η εξής. Κύριε Βέρο έχετε τον λόγο. Λοιπόν, επιτρέψτε μου λίγο με την μικρή εμπειρία όπως και άλλοι συνάδελφοι που έχουμε πάνω από 16 χρόνια. Κώστα, άκουσε μου λίγο. Οι όποιες αλλαγές στα τιμολόγια της Δημοτικής Επιχείρησης, Ίδρευσης και Αποχέτευσης όλα αυτά τα χρόνια πάντοτε είχαν την έγκριση του Δημοτικού Συβουλίου. Και γιατί αυτό έχει μια λογική, μια κοινή λογική. Βεβαίως το Δημοτικό Συβούλιο δεν αποφασίζει από μόνο του την όποια τιμολογιακή πολιτική. Γιατί τότε, ποιος ο λόγος ύπαρξης των Διοικητικών Συβουλίων. Όμως, ανώτατο όργανο πολιτικό είναι το Δημοτικό Συβούλιο. Δημοτικό Συβούλιο, και να θυμίσω ότι το Δημοτικό Συμβούλιο είναι αυτό που αποφασίζει την επιλογή των μελών των Διοικητικών Συβουλίων. Και το Δημοτικό Συβούλιο είναι αυτό που αποφασίζει την πολιτική που θα ασκήσει ο Δήμος, αλλά και που θα υλοποιήσει και η εκάστωτη ενδίκηση. Όποιος αφησβητεί αυτά, να το πει τώρα. Επιτρέψτε μου λίγο τώρα. Επειδή ο αγαπητός ο Πρόεδρος ο κ. Χρόνης επικαλέστηκε τον κανονισμό λειτουργίας δεχτείων ίδρυσης. Και πολύ καλά διάβασε. Όμως, κύριε Πρόεδρε, σας το είπα και τηλεφωνικά το Σάββατο που μιλήσαμε. Ότι επιβάλλεται η όποια απόφαση αλλαγής, ακόμα και σε θέματα εγγύησης, εγγυήσων, θα πρέπει να έρχεται στο Δημοτικό Συβούλιο. Γιατί, θα σας πω το εξής. Πάτε λίγο στο επόμενο άρθρο που είναι το 27 του ιδιού, του κανονισμού αυτού που επικαλιαστήκατε του 2017 και δείτε τι λέει όσα αφορά για την τιμολόγηση του νερού. Η τιμή ανακηδικό μέτρο νερού καθορίζεται με απόφαση του Διοικητικού Συβουλίου της Επιχείρησης. Και εφαρμόζεται χωρίς ιδιαιότερη ειδοποίηση του ιδρουλίου. Γράφει πουθενά ότι έρχεται στο Δημοτικό Συβουλείο. Μα δεν χρειάζεται να το γράψει, είναι το αυτονόητο. Και εγώ ρωτάω, αφού δεν γράφει πουθενά ότι θα πρέπει να έρθει στο Δημοτικό Συβουλείο, γιατί όλες οι αποφάσεις μετά τον κανονισμό, και έχουμε την απόφαση του 2018, γιατί του 2018 ήρθε στο Δημοτικό Συβουλείο για έγκριση πριν εφαρμοστεί. Και μέσα στην έγκριση, και μέσα στην έγκριση αυτή, έχει και την απόφαση για το ποσό που θα πρέπει να καταβληθεί ως εγγύηση. Τι σημαίνει αυτό. Δεν χρειάζεται να λέμε τα αυτονόητα. Δεν είναι δυνατόν κανένα Διοικητικό Συβούλιο, κανενός δομικού προσώπου ή δημοτικής επιχείρησης, να παίρνει από μόνο τα αποφάσεις σε ρήμη του Δημοτικού Συβουλίου. Το Δημοτικό Συβούλιο μπορεί να μην εγκρίνει, να απορρίψει την απόφαση του Διοικητικού Συβουλίου, όχι όμως να προτείνει κάτι διαφορετικό και να την ξαναβιστρέψει στο Διοικητικό Συβούλιο και να πει ότι δεν μου ικανοποιεί όποια απόφαση πολιτικά και δείχνοντας την πολιτική κατεύθυνση ξανά το Διοικητικό Συβούλιο να αποφασίσει. Είναι πολύ απλά τα πράγματα. Τώρα δεν καταλαβαίνω γιατί πνιγόμαστε και δεν καταλαβαίνω βεβαίως το αυτονόητο προηγουμένως και για να μην δημιουργούνται τυπώσεις. Δεν χρειάζεται να πω ότι από τη στιγμή που υπάρχει αίτημα 14 Δημοτικών Συβούλων όποιοδήποτε αίτημα μπαίνει στο Διοικητικό Συβούλιο, αλλά από εκεί και πέρα το Διοικητικό Συβούλιο αποφασίζει αν αυτό που ζητάνε αυτοί που ζητάνε είναι αυτό που προβλέπεται από τον κανονισμό, από τους νόμους και αν προβλέπεται και τα λοιπά αποφασίζει το Διοικητικό Συβούλιο αν θα είναι θετικό ή αρνητικό απλά πράγματα. Και τρώμε τόση ώρα τώρα και εκτός από αυτό λυπάμαι πολύ, αλλά πάλι λειτουργούμε με έναν τρόπο όπου ουσιαστικά προσβάλλουμε το θεσμό, όχι τα πρόσωπα που συμμετέχουν, πρώτα απ' όλα το θεσμό. Λοιπόν, να συζητήσουμε το θέμα το αίτημα των Παρατάξεων και των Δημοτικών Συβούλων να μπούμε επί της ουσίας και να δούμε αν θα εγκρίνουμε αυτή την απόφαση του Διοικητικού Συβουλιού. Εάν την εγκρίνουμε, ok. Αν και από αύριο μάλιστα μπορεί να αρχίζει να υλοποιείται. Εάν όμως δεν την εγκρίνουμε, θα πρέπει απ' εκεί πέρα το Διοικητικό Συβουλείο. Και το λέω αυθαίως, εγώ στον αγαπητό τον κ. Χρόνη είπα, χωρίς απόφαση Διοικητικού Συβουλίου δεν μπορεί να υλοποιείται αυτή την απόφαση, Δημοτικού Συβουλίου. Όποιος προσφύγει θα σας την καταρρίψει. Το είπα, μπορεί να κάνω λάθος, ενδεχομένως μπορεί να κάνω και λάθος, αλλά λάθος δεν κάνω. Ήδη έχετε εκφραστεί όλοι, το έκτακτο του θέματος έχει περάσει, ήδη όλοι έχετε μιλήσει, περισσότερο, όχι όλοι, υπέρ ή κατά του θέματος αυτού και του ποιος είναι αρμόδιος. Λοιπόν, κ. Δήμαρχη. Δηλαδή τι θέλουμε, θέλουμε να μην πληρώνουμε για το ρολόι. Να μην πληρώνουμε εγγύηση. Δεν είναι στην Εξέδρα, κ. Παπά. Εδώ ρωτάω, δεν την πετάω στην Εξέδρα. Κάνουμε λοιπόν μια ερώτηση και λέω, όλοι οι άλλοι έχουν πληρώσει εγγύηση. Υπάρχουν κάποιοι, λίγοι ή πολλοί, που είναι παλιά τα ρολόγια και δεν έχουν πληρώσει. Λοιπόν, τι κάνουμε, δηλαδή λέμε, στην κολυμβύθρα του ΣΥΛΟΑΜ. Τέλος πάντων, για να μην θεωρείτε ότι δεν λειτουργούμε με δημοκρατικές διαδικασίες, ας το εγκρίνουμε, ας ψηφίσουμε αυτό που θέλουμε. Ούτως ή άλλως η DEIAC δεν είναι ούτε δική μου επιχείρηση, ούτε του κ. Χρόνου. Να σώσουμε τη DEIAC προσπαθούμε. Τώρα, από εκεί και πέρα, εάν ο καθένας από εμάς θεωρεί, ότι είναι πεδίο δόξης λαμπρό για λαϊκισμό, ας το κάνουμε. Λοιπόν, θέλετε να... Εγώ τι λέω. Έλα σας παρακαλώ κ. Παπά. Εγώ τι λέω. Κύριε Παπά, μη φωνάζεσαι. Δημιουργήσατε ολόκληρη φασαρία. Δημιουργήσατε... Σας παρακαλώ κύριε. Κύριε Παπά, αν φωνάζετε, εσείς φωνάζω κι εγώ. Εντάξει, μη το κάνετε. Θέλετε να μη πληρώνει κανείς νερό. Να μη πληρώνει κανείς. Θέλετε να μη πληρώνει κανείς νερό. Ας το ψηφίσουμε εδώ και να μη ψηφίζει κανείς. Εγώ τα πληρώνω στα χοριουδάκια. Με συγχωρείτε. Ας σταματήσει το χοριουδάκι και η πόλη. Και το χοριουδάκι θα πληρώσει αυτό που πρέπει. Δήμαρχε, άκουσε με λίγο. Στην ίδια την απόφαση την Περσινή για την εγγυής κατανάλωση νερού. Ξέρεις τι λέτε. Στην Περσινή. Ό,τι μιλάμε ότι αυτό το χοριουδάκι τέλος θα πληρωθεί κατά την αρχική σύνδεση. Κατά την αρχική σύνδεση λέει. Θα πούμε τώρα δηλαδή 40 χρόνια πριν ότι τώρα κάνουμε αρχική σύνδεση. Η απόφαση το λέει. Διαβάζετε. Λέει για την αρχική σύνδεση. Αυτό όλο. Όχι. Η απόφαση τη λέει η χρονή. Αποστόλη η απόφαση τη λέει. Θα μας θεωρήσετε δηλαδή τώρα ότι όλοι κάνουμε αρχική σύνδεση. Η αρχική σύνδεση είναι άλλο πράγμα. Η αρχική σύνδεση ενάντη χρήσης νερού είναι άλλο πράγμα. Την ξέρω την απόφαση. Την έχω διαβάσει. Άλλο πράγμα είναι η σύνδεση σου λέω. Η αρχική σύνδεση είναι πολύ ακριβότερη. Η αρχική σύνδεση είναι 100 ευρώ μόνο. Είναι άλλο πράγμα. Θέλει κάποιος άλλο. Μη μιλάτε μεταξύ σας παρακαλώ. Παρακαλώ. Κύριε Μαυρίδη. Να χαλαρώσουμε λίγο ρε παιδιά. Πω πω ξεφύγαμε τη χαλαρία. Κύριε Χρόνη, σε εσάς απλά. Ο κύριος Παπάς επιμένει και αυτό γράφει ο νόμος. Το Άρθο 23 του 1969 του 80 λέει ότι και η εγγύηση, και η εγγύηση ναι μένει. Παίρνετε εσείς απόφαση στο διοικητικό σας συμβούλιο, πριν όμως πρέπει να εγγυρδεί και από το δημοτικό. Τώρα, οποιοδήποτε κανονισμό και αν κάνουμε, ό,τι και αν θέλουμε να λέμε, εάν είναι πέραν των ορίων του νέου, δεν ισχύει. Να το ψηφίσαμε κιόλας. Άρα λοιπόν, νομίζω κακώς κύριε Δήμαρχε, πιανόμαστε τόση ώρα, την απόφαση που πήρατε εδώ πέρα να τη στείλετε εδώ στο διοικητικό συμβούλιο, στο δημοτικό συμβούλιο και θα λυθεί το πρόβλημα. Αλλιώς με το να λέμετε εσείς ότι δεν προβλέπετε αυτό, διότι το γράφει ο κανονισμός, αλλά έχουμε και ένα νόμο από την άλλη μεριά. Κάνουμε μια υπέρβαση δηλαδή του νόμου. Δεν μπορεί να γίνει. Προτείνω, για να τελώνεται η ιστορία, να στείλτε εδώ την απόφασή σας και το δημοτικό συμβούλιο θα αποφασίσει. Άλλο, δεν θα βρούμε λύση. Μαλώνουμε τώρα, οποιαδήποτε απόφαση έχουμε να πάρουμε, το ίδιο θα είναι. Τι θα αποφασίσουμε, ότι να μην το κάνετε αυτό. Δεν έχουμε το δικαιώμα, δεν έχουμε την απόφαση στα χέρια μας. Τώρα υπάρχει, σε εισαγωγικά, ότι δύθεν παρανομείται. Δεν θέλω να το δεχθώ αυτό το πράγμα. Αλλά βλέπετε, οι πολίτες έρχονται να καταβάνουν το 30%. Εκεί υπάρχει πρόβλημα. Εάν πούμε όχι, εμείς αύριο στο δημοτικό συμβούλιο θα τα επιστρέψετε. Προσέξτε. Για αυτό, προτείνω και λέγω, να έρθει εδώ η απόφαση, όποια είναι αυτή, καλή ή καχή, και θα δώσουμε τη λύση. Αυτή είναι η άποψη. Κύριε Χρόνη. Κύριε Μαυρίδη, ευχαριστώ πολύ. Λοιπόν, κοιτάξτε, εγώ ούτε νομικός είμαι, ούτε γνωρίζω τους νόμους που διέπουν τη ΔΕΙΑΚ και τα υπόλοιπα, έτσι. Λοιπόν, οι υπηρεσιακοί της ΔΕΙΑΚ με ενημέρωσαν γι' αυτό. Αυτό μου είπαν, αυτό σας λέω, αυτό θα σας είπα και σήμερα, έτσι. Παραπάνω, δεν ξέρω. Καλώς, εγώ το δέχομαι αυτό που λέτε. Σήμερα, λοιπόν, να μπει σε ψηφοφορία, δεν έχω κανένα πρόβλημα, απολύτως. Μπαίνει και σημαία και τελειώνει. Έχετε καταλάβει όλοι το ερώτημα, το θέμα που έθεσε ο κύριος Χρόνης. Λέει ότι δεν ενημερώθηκε σωστά από τους υπηρεσιακούς παράγοντες. Αυτό είπαν, αυτά μας μετέφερε. Υπάρχει ιδρυτή διάταξη του νόμου, όπου ανερούν αυτά που το είπαν, ενδεχομένως, οι υπηρεσιακοί παράγοντες. Και όπως είπε σωστά ο κύριος Μαυρίδης, ο νόμος είναι αυξημένη στην πηκή συσχύου σε σχέση με τον κανονισμό που έχει εκπονήσει η ΔΕΙΑΚ και έχει εγκρίνει τυχόν το Δημοτικό Συμβούλιο. Στο συγκεκριμένο θέμα, όπως έχει έρθει από όλες τις παρατάξεις, το ερώτημα είναι ένα και μοναδικό, ότι αυτή η απόβαση πρέπει να τύχει της έγκρισης ή μη του Δημοτικού Συμβουλίου. Και έτσι πρέπει να τεθεί εκ μέρους σας σε ψηφοφορία ενώπιν του σώματος. Εάν φέρνατε σήμερα, πρώτο θέμα, στο Δημοτικό Συμβούλιο, την απόφαση της ΔΕΙΑΚ να πάτε από τα 130 ευρώ και να ζητούσατε τη βοήθεια του Δημοτικού Συμβουλίου να το περάσετε για να μπορέσετε να βοηθήσετε οικονομικά τη ΔΕΙΑΚ... Δεν εννοώ αυτό. Εάν το κάνατε, λέω, θα είχατε πολύ μεγαλύτερη αποδοχή μέσα από τους Δημοτικούς Συμβούλους από ό,τι έχετε σήμερα. Σήμερα αναγκαζόμαστε να το κάνουμε μοναχοί μας. Εσείς είστε καινούριος, δεν ξέρετε από αυτά. Εδώ μέσα σε αυτά τα έδρανα έχουν γίνει επικεί καβγάδες για την τιμή του νερού και για τον κανονισμό της ΔΕΙΑΚ. Δεν έρχεται πρώτη φορά τιμολογιακό θέμα της ΔΕΙΑΚ. Εάν ζητούσατε τη βοήθεια του Δημοτικού Συμβουλίου, είμαι σίγουρη ότι θα την είχατε. Κάνω λάθος, κύριε Φέρο? Εγώ νομίζω όχι. Είπατε ένα αποφασίζω και διατάσω και δεν έχω ανάγκη το Δημοτικό Συμβούλιο, το στηρίξατε πάνω στον κανονισμό σας, περάσατε νομίζετε πάνω από τον νόμο, κανένας κανονισμός δεν είναι πάνω από τον νόμο και αυτή τη στιγμή το Δημοτικό Συμβούλιο σας τρίζει τα δόντια εσάς και σας λέει τι κάνεις Χρόνη. Αυτή είναι η σωστή διαδικασία, αυτή που προσπαθεί να σας υποδείξει. Αυτό είχα να σας πω. Θέλει κάποιος άλλος να το υποθετηθεί, φτάνει νομίζω, ωραία. Κύριε Πρόεδρε, έχω μια ανακοίνωση που είναι και στο ίντερνετ και στο σελίδα της ΔΕΙΑΚ σ' ό,τι αφορά την επικειροποίηση, ορθώς, για αυτό δεν υπάρχει, είναι υποχρέωση του κάθε Δικητικού Συμβουλίου να κάνει επικειροποίηση των στοιχείων των καταλαβατών. Στο σκέλος που αφορά το οικονομικό, αυτό το 70% την έκτοση, γι' αυτό θα συζητήσουμε. Αυτό θα συζητήσουμε. Ορθώς, έπρεπε να το κάνουν και οι προηγούμενες διοικήσεις στην επικειροποίηση. Δεν έπρεπε να είμαστε εδώ που είμαστε σήμερα. Πρέπει να γίνει η επικειροποίηση. Και πρέπει να γίνει η επικειροποίηση, γιατί θα το συνδέσουμε με την αναμόρφωση του προπολίκησημού, που καταπέπτουν οι εγκυήσεις του Δήμου Καβάλλας, επειδή μπήκε εγκυητής στο Δήμο. Κύριε Κουνάκο, ευχαριστούμε. Η δικογνωμία, από ό,τι καταλαβαίνω και για να διευκολύνω τη συζήτηση, είναι για το αν πρέπει αυτή η απόφαση να περάσει, να εγκρίνει, να εγκριθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο ή όχι. Ο κ. Χρόνης, ως Πρόεδρος της ΔΕΙΑΚ, μας εξηγεί ότι δεν είναι απαραίτητο, γι' αυτό και έγινε έτσι. Οπότε, νομίζω πως μπορούμε να ψηφίσουμε, αν θέλει και ο κ. Δήμαρχος, να ψηφίσουμε... Είναι φιλοξενούμε. Είναι φιλοξενούμε, σωστά, δεν έχει λόγο. Μπορούμε, λοιπόν, να ψηφίσουμε αν εγκρίνουμε ή όχι αυτή την απόφαση περιμείωσης περί έκπτωσης 70% στην εγγύηση της κατανάλωσης του νερού, όπως αποφάνθηκε και αποφάσισε το Δημιουργικό Συμβούλιο της ΔΕΙΑΚ. Άλλο, παιδιά, ακούμαστε αν έπρεπε να έρθει από εδώ ή δεν έπρεπε να έρθει από εδώ. Αυτό που ετίστε, όμως, είναι θέμα ερμηνείας νόμου κανονισμού ΔΕΙΑΚ... Δεν υπάρχει καμία ερμηνεία. Το έτοιμα αυτό θα ελεγχθεί κατόπιν για το αν είναι σωστό ή όχι, η απόφαση μάλλον αυτή, και θα, δεν ξέρω τι θέμα, θα δημιουργήσουμε στη λειτουργία της ΔΕΙΑΚ αν πρέπει να σταματήσει η διαδικασία αυτή από τη ΔΕΙΑΚ που έχει ξεκινήσει. Πρέπει να σταματήσει κανονικά. Πρέπει να το παγώσουμε. Λοιπόν, το θέμα είναι... Αν εγκρίνει, εγκρίνουμε λοιπόν ή δεν εγκρίνουμε την απόφαση της ΔΕΙΑΚ περιμείωσης κατά 70%. Έγκριση, ας διαβάσω πάλι λοιπόν γιατί δεν το διάβασα καλά. Έγκριση ή όχι από το Δημοτικό Συμβούλιο, δηλαδή, καλήστε να ψηφίσετε, εγκρίνοντας ή όχι την απόφαση της ΔΕΙΑΚ για την έκπτωση κατά 70% επί της ισχύου σας εγγυής κατανάλωσης. Εγκρίνεται λοιπόν τη μείωση κατά 70% της εγγύησης κατανάλωσης ή δεν εγκρίνεται. Επανέλαβα αυτά που είπα πριν. Ποιοι εγκρίνουν την απόφαση της ΔΕΙΑΚ. Πρόεδρε, μισό λεπτό να ρωτήσω γιατί δεν ξέρω τι θα ψηφίσω. Δηλαδή, από αύριο, μισό λεπτό, από αύριο θα εισπράθει εκατό δήμος αν δεν περάσει αυτή η απόφαση. Σωστά, η ΔΕΙΑΚ. Εξηγήστε μου. Δηλαδή, από αύριο δεν θα εισπράθει ούτε τα 30 ούτε τα 100 αυτό που εσέπρεπε μέχρι τώρα. Παρακαλώ, επαναλάβετε για να γίνει απολύτως κατανοητό από το σώμα. Λοιπόν, η απόφαση λέει. Στα Γραφεία της ΔΕΙΑΚ σήμερα 12 Νοεμβρίου του 2019, ημέρα Τρίτη και ώρα 6, Συνεδρία στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΙΑΚ, μετά από 8.19 του 2019, έγγραφη πρόσκληση του Προέδρου και επιδόθηκε στους Συμβούλους σύμφωνα με το άθρο 4 του Νόμιμου 1069 του 80. Ο Διευθυντής της ΔΕΙΑΚ εισηγούμενος το θέμα αναφέρει. Το Μητρό Καταναλωτών της ΔΕΙΑΚ περιέχεται στοιχεία των περίπου 43.500 ενεργών σήμερα παροχών ίδρευσης. Για μεγάλο ποσοστό των παροχών αυτών δεν διαθέτουμε πλήρη και ακριβή στοιχεία των διοκτητών των ιδρομέτρων ή και των χρηστών ενοικιαστών τους. Αυτό συμβαίνει κυρίως για τους εξής λόγους. Το αρχείο που παραλάβαμε από τη ΔΕΙΑΦΗ λοιπόν δεν ήταν επαρκώς ενημερωμένο. Ακήντα έχουν μεταβιβαστεί δίχως νέοι ιδιοκτήτες να ενημερώσουν σχετικά τη ΔΕΙΑΚ. Οι ιδιοκτήτες έχουν πεθάνει δίχως συγκρυωνόμενο να ενημερώσουν σχετικά τη ΔΕΙΑΚ. Ενοικιαστές έχουν αποχωρήσει από το ακήντο δίχως να ενημερωθεί σχετικά η ΔΕΙΑΚ από τους ίδιους ή από τους νέους ενοικιαστές. Στο παρελθόν έγιναν προσπάθειες να τακτοποιηθεί το θέμα δίχως όμως αποτελέσματα, είτε επειδή δεν έγιναν με κατάλληλη διαδικασία, είτε γιατί δεν ανταποκρίθηκαν οι καταναλωτές. Επειδή πρόκειται για σοβαρό θέμα που πρέπει να επιλυθεί επιτέλους, προτείνεται με σχετική διαδικασία, επειδή δεν μέχρι σήμερα σε όσες περιπτώσεις χρειάστηκε κάποιοι να ενημερώσουν τα στοιχεία τους, αποτελούσε τροχοπέδι το ύψος της εγγύησης που έπρεπε να καταβάλουν 100 ευρώ, προτείνεται να ανακοινωθεί έκπτωση από τις ισχύους ασυγγύησεις αν η ενημέρωση γίνει μέχρι 28 Δευτερότου 2020. Προτείνεται να εγκριθεί η συνημένη ανακοίνωση στην οποία να δοθεί η δημοσιότητα, ώστε να τακτοποιηθεί οριστικά, ελπίζουμε, το ζήτημα. Στη σχετική ανακοίνωση, αναφορικά με τη διαδικασία και το ύψος της εγγύησης, επισημαίνει ότι οι καταναλωτές που δεν έχουν καταβάλει μέχρι σήμερα την προβλεπόμενη εγγύηση, έναντι κατανάλωσης, θα κλειθούν κατά την εκαθάριση των δηλώσεών τους να την καταβάλουν. Η εγγύηση για τους καταναλωτές αυτούς το διάστημα μέχρι 28 Φεβρουαρίου του 2020 και μόνο θα είναι μειωμένη κατά 70% από την ισχύουσα, δηλαδή 30 ευρώ. Οι καταναλωτές που δεν θα υποβάλλουν τα παραπάνω δικαιολογικά μέχρι 28 Φεβρουαρίου του 2020, κινδυνεύουν με διακοπή της ιδροδότησης, αφού δεν θα έχουν πλέον συμβόλαιο ιδροληψίας σε ισχύ. Παρακαλώ να αποφασίσετε σχετικά, κατά τη συζήτηση του θέματος, αυτά. Αποφασίζει κατά πλειοψηφία. Δεν ψήφισε η κυρία Φραντισκάκη, ως την έκδοση οριστικής απόφασης από την αρμόδιαλεκτική αρχή κτλ. Παρακαλώ. Θα σας πω. Καταρχήν, δεν μιλάμε για αυτούς που απλά ενημερώνουν τα στοιχεία και υπάρχει εγγύηση μέσα. Για όσους δεν έχουν εγγύηση μέσα, για αυτούς προβλέπεται εγγύηση. Αυτός που έρχεται να ενημερώσει τα στοιχεία του... Ακούστε λίγο. Η ΔΕΙΑΚ σήμερα, αν λέτε ότι κάποιος έχει πεθάνει, η ΔΕΙΑΚ έχει ένα συμβόλιο με κάποιον που έχει πεθάνει. Δεν ισχύει το συμβόλιο αυτό. Αυτό σας λέω. Ενημέρωση, αυτό εννοούμε. Αυτό λέμε. Το ίδιο λέμε. Όχι, γιατί είναι υποχρεωμένος να το κάνει. Γιατί σας λέω, δεν έχουμε συμβόλιο μαζί του να του δώσουμε νερό. Δεν υπάρχει συμβόλιο. Όχι, αυτό το καινούργιο μην το λες. Νέα σύνδεση είναι άλλο πράγμα, είπαμε. Όποιος, λοιπόν, έχει εγγύσει μέσα, δεν πρόκειται να ξαναπληρώσει τίποτε απολύτως. Έστω κι αν η εγγύση του ήταν σε τραχμές. Δηλαδή, να πω κάτι για να τελειώνει το θέμα. Κύριε Χρόνη, μη φέρνετε τίποτα. Καμία μίωση. Αφήστε το έτσι και όποιος θα πηγαίνει μετά να αλλάζει, γιατί θα έρθει κάποια στιγμή, θα πληρώνει τα 100 ευρώ. Ποιο είναι το πρόβλημά σας, πήγαμε το απλό, το κάναμε σύνθετο. Λοιπόν, ας τελειώνουμε, ας το αποσύρουμε. Πρόεδρε, πρόεδρε, διευκρινίζουμε, όχι, όχι, όχι, δεν θα μας πει ο δήμαρχος τι θα κάνουμε. Διευκρινίζουμε τη λογική της δικιάς μας πρότασης. Λέμε εμείς ότι διαφωνούμε με την πρώτες ποιότητα. Τη 2.26, γιατί εφαρμόστηκε χωρίς τη δική μας έκριση. Εάν θέλετε να το συζητήσουμε, φέρτε την απόφασή σας στο Δημοτικό Συμβουλί και μετά θα την εφαρμόσετε. Δεν θα την εφαρμόσετε πριν από το Δημοτικό Συμβούλιο. Αυτή είναι η τοποθετησία, ξεκάθαρα, ξεκάθαρα, φέρτε την αύριο. Κύριε Παπά, ξεκάθαρα, ξεκάθαρα. Για να τελειώνει το θέμα, για να μην μακρηγορούμε, στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο θα φέρετε την απόφαση εδώ να την ψηφίσουμε. Και αν δεν ψηφιστεί, όποιος έρχεται τώρα, ας το εκατό, ας το εκατό, ας το εκατό. Σήμερα, Πρόεδρε, έχουμε θέμα, σήμερα, σήμερα. Λοιπόν, κοιτάξτε, είμαστε... Θέλετε να ψηφίσουμε ή θέλετε να αποσύρουμε το θέμα. Όχι. Κύριε Παπαδόπουλευ. Λοιπόν, σταματήστε, παρακαλώ, να μιλήτε όλοι μαζί. Όχι. Όχι. Δήμαρχε, κυρία Τσανάκα, έχουμε συγκεκριμένο έτοιμα όλες οι παρατάξεις. Έχει εισαχθεί από τον Πρόεδρο και από εδώ, από την ψηφοφορία, σαν έκτακτο θέμα και τώρα πρέπει να αποφασίσουμε. Μην αρχίζετε τώρα και κάνετε... Κύριε Δήμαρχε, κύριε Δήμαρχε, όχι, το παιχνίδι σας δεν το παίζουμε πλέον. Το αποδέχτηκαν, το αποδεχτήκατε το Προεδρείο, το αποδεχτήκαμε να μπει να εισαχθεί σαν έκτακτο. Είναι αυτά που λέτε, κύριε. Σοβαρευτείτε, κύριε Δήμαρχε. Κύριε Παπαδόπουλε, σοβαρευτείτε. Στη ψηφοφορία, πάμε στη ψηφοφορία. Το θέμα το αποσύρουμε... εμείς το φέραμε το θέμα, δεν μπορείτε να το αποσύρετε. Ωραίο επίπεδο, μπράβο σας. Μπράβο μας. Κάνε τη δουλειά σου, Πρόεδρε, και μετά μιλάει για το επίπεδο. Κάνε τη δουλειά σου σωστά. Άσ' το επίπεδο. Αφήστε, κύριε Μούτια, τις υποδείξεις. Κύριε Βέρο, και μετά ο κ. Χαλονταρίδης. Λοιπόν, κάτι είπα στην ομιλία μου, ήμουνα πολύ έτσι προσεχτικός και θα συνεχίσω να είμαι προσεχτικός. Λυπάμαι πολύ, αλλά υπάρχει συγκεκριμένο θέμα. Δεν έχω υπογράψει ούτε ως δημοτική παράταξη. Είχαμε τους λόγους μας συγκεκριμένους, αλλά κοιτάξτε τώρα. Υπάρχει συγκεκριμένο θέμα. Πρώτον, κύριε Δήμαρχε, δεν μπορείτε εκ μέρους της διοίκησης να ζητήσετε για αυτό το θέμα απόσυρση. Αν θέλουν να το αποσύρουν, θα το αποσύρουν αυτοί οι οποίοι ζητήσαν με την υπογραφή τους. Δεύτερον, εάν δεν το αποσύρουνε, είμαστε υποχρωμένοι σήμερα κυριατσανά, εσείς υπογράψατε και ζητάτε συγκεκριμένο πράγμα, κύριε Τσανάκα. Δεν ζητάτε να πάρει απόφαση το Δημοτικό Συμβούλιο, αν καλώς ή κακώς δεν ήρθε και υλοποιείται. Λέτε στο έτοιμά σας να εγκρίνουμε ή μη τη συγκεκριμένη απόφαση. Άσε να τελειώσω ρε Μάκη. Άρα, από τη στιγμή που το αποδεχτήκατε και δεν θα μπορούσατε να το αποδεχτείτε, ενώ ως Προεδρύο, πάντοτε ως Προεδρύο μιλάω και δεν θα μπορούσατε, άρα αυτή τη στιγμή οφείλουμε να συζητήσουμε το συγκεκριμένο θέμα και να μπει στο τέλος ψηφοφορία και να ρωτηθούν αν είμαστε υπέρ ή όχι. Άρα, να μπούμε επί της ουσίας, να ρωτήσουμε κάποια πράγματα διευκρινιστικά, να ξεκαθαρίσουμε κάποια πράγματα και αν συμφωνούμε η πλειοψηφία ή ομόφωνα, θα πούμε ναι ή θα πούμε όχι, κατά πλειοψηφία ή ομόφωνα. Απλά πράγματα και να τελειώνουμε. Διότι διαφορετικά, συγγνώμη, λυπάμαι πολύ, αλλά αν θα συνεχιστεί αυτή η κατάσταση και τέτοια λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου, δεν ξέρω τέσσερα χρόνια τι θα γίνει. Και έχω την εκτίμηση και την εντύπωση ότι σκοπίμως κάποιοι δημιουργούν αυτήν την ιστορία. Και σκοπίμως για ποιον λόγο. Διότι δεν θέλουν την απλή αναλογική και τη σύνθεση έτσι όπως έγινε. Και δίνουμε το δικαίωμα σε όλους αυτούς να λένε να ορίστε, δεν μπορούν να τα βρουν και τα λοιπά. Έλα απόλυτη πλειοψηφία 6-20% πάρε 70% εκεί στους 80% και τελείωσε η ιστορία. Κοιτάξε. Αν θέλετε να λένε, αν θέλετε πείτε το. Είναι πιο έντιμο πολιτικά να βγεις και να πεις ότι δεν γουστάρω και θέλουν την απόλυτη πλειοψηφία με το 10% των καβαλιωτών. 10% των καβαλιωτών είναι πιο έντιμο. Παρά όλη αυτή η ιστορία. Γιατί θέλω να προλάβω μια λανθασμένη μας απόφαση. Διαβάζω εδώ, η τεχνολογία μας επιτρέπει, ο νόμος 3463 του 2006. Ο οποίος λέει ότι αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΙΑΚΟ στο Δημοτικό Συμβούλιο είναι η εξής. Η ψήφιση του προϋπολογισμού, του ισολογισμού και της έκθεσης πεπραγμένων. Η αγορά ή εκποίηση ακινήτων ή επιβάριση αυτών με εμπράγματα δικαιώματα. Η διάθεση των καθαρών κερδών ή η ιδιαίτερη ενέργεια επενδύσεων. Η αύξηση του κεφαλαίου της επιχείρησης, η συγχώνευση ή λύση της επιχείρησης. Η σύναπη δανείων και η έγκριση των κανονισμών του παρακάτου άρθρου που λέει ότι για τη νόμιμη λήψη ή έγκριση των ανωμένων αποφάσεων απαιτείται η πλειοψηφία του συνόλου των μελών του αντίστοιχου συμβουλίου. Θεωρώ λοιπόν και εγώ με την απλή λογική ότι είναι λανθασμένη η απόφαση επί του θέματος αυτοίου ή όποια απόφαση κι αν πάρουμε. Θεωρώ πως δεν θα έπρεπε να την πάρουμε. Πρόεδρε, αποδεχτήκατε το θέμα που θέλετε να θέσετε. Κύριε Παπαδόπουλε, αποδέχθηκα φυσικά, ως έχω την υποχρέωση και δημοκρατικά λειτουργούμε, το θέμα που θέλετε να θέσετε. Αν δεν είναι σωστή η απόφαση, θα ελευθύσουμε όπου παρακάτω. Συμφωνείτε να πάρουμε την απόφαση, το αναφέρω διευκολύνοντας τη συζήτηση. Ως νομικός κύριε Μούτια, βοηθήστε μας. Η διάταξη που διαβάσατε, δεν λέει στο τέλος ότι καταργεί κάθε άλλη διάταξη. Και σε κάθε περίπτωση, το άρθρο 23, παράγραφος 3, του 10, 69, του 80, παραμένει σε ισχύ. Άρα λοιπόν, η απόφαση ως έχει ληφθεί η 229, η 226 του ΔΣΔ, πρέπει να τύχεται σε εγκρίσιο σημείου του Δημοτικού Συμβουλίου. Θα αποφασίσω λοιπόν, ας αποφασίσει η αποκεντρωμένη, επί της απόφασης που θα πάρουμε. Λοιπόν, ποιο είναι υπέρ της έγκρισης από το Δημοτικό Συμβούλιο της έκτοσης κατά 70%? Έχετε και άλλες ερωτήσεις, θέλετε διευκολύνσεις. Λοιπόν, θέλω να ρωτήσω λίγο ή μάλλον να πω κάτι και ας με επιβεβαιώσει η διαψεύση ο αγαπητός ο Πρόεδρος ο κ. Χρόνης. Από τη μία υπάρχουν συμπολίτες μας, δεν θα έλεγα πελάτες, συμπολίτες μας, οι οποίοι θένονται να είναι ιδιοκτήτες, γιατί οι ιδιοκτήτες είναι αυτοί που κάνουν τη σύμβαση με τη δημοτική επιχείρηση για την παροχή, οι οποίοι απεβίωσαν. Και ενώ υπάρχουν κληρονόμοι αυτής της ιδιοκτησίας παραμένει στα χαρτιά της υπηρεσίας το όνομα αυτού που απεβίωσε. Είναι λογικό ότι θα πρέπει να γίνει η αλλαγή. Και κακώς δεν το έκαναν το προηγούμενο χρονικό διάστημα και θεωρώ ότι είναι παρα πολύ. Ή κάποιοι πουλήσαν τα κινητά τους. Και δεχομένως και αυτό. Μισό λεπτό. Όχι, όχι, εντάξει, Κώστα μου, εντάξει. Κοίταξε, τώρα δεν θέλω να αναφερθώ στο προσωπικό. Εντάξει, κι εγώ έχασα πρόσφατα τους γονείς μου, λοιπόν, την κάνω την αποδοχή, κάποια στιγμή πρέπει να αλλάξω. Πώς το θα κάνεις, αφού το αργότερο θα κάνεις αποδοχή, κάποια στιγμή θα κάνεις. Κώστα, κύριε Κουνάκου, εσείς βάζετε κάποιες περιπτώσεις τώρα που δεν τελειώσαν την αποδοχή, γιατί, εντάξει τώρα. Λοιπόν, υπάρχουν αυτοί, δεν μπαίνουμε σε αυτές οι περιπτώσεις. Υπάρχουν κάποιοι άλλοι συνδημότες μας, οι οποίοι έχουν κάνει αυτή τέλος πάντων τη σύμβαση, πριν από πολλά χρόνια. Στην δεκαετία, προφανώς, το 80 να μην πάμε το 70. Και που ενδεχομένως, τότε κι εγώ δεν το γνωρίζω αυτό, δεν το θυμάμαι, προφανώς δεν είχε εγγυήσεις. Οπότε τώρα αναγκαστικά και των πραγμάτων, από τη στιγμή που θα κάνουν επικοιροποίηση και από τη στιγμή που δεν υπάρχουν και στοιχεία, διότι εδώ υπάρχει ένα θέμα τώρα, πώς θα αποδείξουν κάποιοι συνδημότες ότι πληρώσαν εγγυήσεις. Θα μου πεις, θα πρέπει να αποδείξουν κάποιο αποδεικτικό ότι πληρώσαν εγγυήσεις. Μετά από τόσα χρόνια κάποιοι ενδεχομένως θα ισχυρίζονται ότι έχουν πληρώσει, ότι δεν το έχουν, η υπηρεσία δεν έχει, διότι δεν έχει κρατήσει εκείνα τα στοιχεία. Υπάρχει ένα θέμα τώρα. Εμείς καν εμείς καν το θέμα σας αλλάζει την βάση. Όχι, όχι, δεν αλλάζω την βάση. Βάζω ένα σκεπτικό, βάζω ένα σκεπτικό. Εμείς λέμε ότι εφαρμόζει και μια απόβαση πριν περάσει το Δημοτικό Συμβούλιο και αυτό δεν το ακολουθόμαστε. Μα δεν λέτε αυτό. Μα δεν λέτε αυτό στο ετοίμα σας. Αυτό λέμε και λέμε όχι και δεν λέμε την απόβαση. Λοιπόν, να διαβάσω στο τέλος, να διαβάσω στο τέλος τι λέτε. Ζητούμε να εισαχθεί ως έκτακτο θέμα η έγκριση ή τη συμπαρίθμου τάδε απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΕΚ, που αφορά την έκτοση κατά 70% επί της ίσουσης ισχύους της έκκρισης κτλ. Λοιπόν, αυτό ζητάτε, ρε παιδιά. Κύριε Βέρο, κύριε Παπά, αφήστε τον Βέρο. Πείτε μου τι ζητάτε, γιατί εγώ έχω... Εγώ έχω το έτσι, μα εσείς με το στείλατε, ρε παιδιά. Κύριε Βέρο, συνεχίστε. Μην κάνετε διάλογο, παρακαλώ. Εγώ αλλάζω, ρε Συμβουλί, Βαγέλη. Κύριε Βέρο, συνεχίστε. Δεν μπορώ να διαβάζω τι με στείλατε, Βαγέλη. Κύριε Παπά. Να πω λίγο, Πρόεδρε, με επιτρέπεις. Σ' αυτό που ακούστηκε πως όσα εισπράχθηκαν σ' όσους επικαιροποίησαν θα τα δώσουμε πίσω, δεν θα τα δώσουμε πίσω, θα πάρουμε άλλα 70. Αν επανέλθουμε στα 100 ευρώ, σε αυτούς θα βάλουμε στο λογαριασμό τους άλλα 70, αν αλλάξει αυτή η απόφαση. Σ' αυτή τη φάση, λέω, σήμερα, αν ακυρωθεί αυτή η απόφαση που πήραμε και πείτε ότι σταματάει εδώ, δεν επιστρέφουμε πίσω 30 ευρώ, ζητάμε άλλα 70, όπως ισχύει ο κανονισμός σήμερα. Λοιπόν... Πάμε, πάμε. Κύριοι, κύριοι... Απόφαση! Λοιπόν, παραμένει η επιθυμία σας, λοιπόν, να ψηφίσουμε... Κύριε Εσφίδο, πείτε μας, βοηθήστε λίγο τη συζήτηση. Άρα, γιατί όλοι μπερδευθήκαμε, το συζητάμε τώρα στην ουσία. Υπάρχει θέμα από την αντιπολίτευση, το συζητάμε ως έκτακτο θέμα. Φέρατε ένα έκτακτο θέμα, ψηφίσαμε επί του εκτάκτου. Άρα, γιατί όλοι μπερδευθήκαμε, το συζητάμε ως έκτακτο θέμα. Υπάρχει θέμα από την αντιπολίτευση, το συζητάμε ως έκτακτο θέμα. Φέρατε ένα έκτακτο θέμα, ψηφίσαμε επί του εκτάκτου θέμα. Υπάρχει θέμα από την αντιπολίτευση, το συζητάμε ως έκτακτο θέμα. Υπάρχει θέμα από την αντιπολίτευση, το συζητάμε ως έκτακτο θέμα. Υπάρχει θέμα από την αντιπολίτευση, το συζητάμε ως έκτακτο θέμα. Και κύριε Παπαδόπουλε, δηλαδή συζητάμε μια μισή ώρα τώρα. Σε κείνα την ψηφοφορία. Θα ψηφίσουμε. Λοιπόν. της 2.26.2019, η επίμαχη απόφαση για την οποία συζητάμε μία ώρα και 20 λεπτά. Εγκρίνουμε ή δεν εγκρίνουμε? Όχι, δεν εγκρίνουμε. Κυρία Τσανακά. Λοιπόν, για μένα, άλλο είναι η επικαιροποίηση των στοιχείων και άλλο είναι το συμβόλαιο και η εγκύση. Χρειάζεται τα επικαιροποιημένα στοιχεία ιδαιιάκ και μη σταματάτε τον κόσμο να έρθει να κάνει την επικαιροποίηση. Θα είναι πιο σωστή μετά στις ρυθμίσεις τους, στις πληρωμές τους, σε όλες τους τις υποχρεώσεις. Μη το συνδέετε ούτε με τριαντάρια, ούτε με εκατοστάρια, ούτε με τίποτε. Για εμάς, για μένα προσωπικά, δεν ξέρω ότι θα ψηφίσουν οι υπόλοιποι της ομάδας μου, εγώ δεν θέλω, θέλω επικαιροποίηση των στοιχείων να έχει μηδέν αντάλλαγμα. Να έρθει ο άνθρωπος να επικαιροποιήσει τα στοιχεία του χωρίς να το βάζουν... Αρνητική είμαι, ναι, είμαι αρνητική. Κύριε Παπαδόπουλε, η κυρία Τσανάκα και παράλληλα η κυρία Δήμαρχος είναι αρνητική στην 2.26 απόφαση. Αρνητική μισό λεπτά, κύριε Παπαδόπουλε, δεν καταλαβαίνουμε. Η κυρία Τσανάκα, επαναλάβετε σας παρακαλώ, αρνητική ως προς το θέμα. Ό,τι θεωρώ ότι η επικαιροποίηση των στοιχείων καμία σχέση δεν έχει με τριαντάρια, κανοστάρια και υπογραφές συμβάσεων και δεσημαζέντων. Πρέπει να επικαιροποιηθούν τα στοιχεία, μπορεί να υπάρξουν και δύο. Λοιπόν, θα είναι τζάμος. Αυτός που πάει είναι μαλάκας ο καινούργιος που πάει... Ο Μένος εγκρίνεται την απόφαση. Κύριε Παπαδόπουλε, θα το εγκρίνουμε, όμως η ΔΕΙΑΚ δεν θα κάνει πίσω σε αυτό που πρέπει να παίρνει. Δεν θα παίρνει τριαντά, θα παίρνει εκατό, όσα προβλέπετε, εντάξει, τελεία και πάβλα. Διότι από εκεί και πέρα θα είναι υπόλογος το ότι δεν τηρεί τους νόμους. Λοιπόν, κύριε Παπαδόπουλε. Εμείς ζητήσαμε να συζητηθεί ως έκτακτο θέμα, το διευκρινίωζω, η απόφαση 226 της ΔΕΙΑΚ. Όπως και το συζητήσαμε. Γιατί όπως ορίζει ο νόμος 1069 του 80, όλες οι αποφάσεις του ΔΕΙΑΚ που αφορούν τη δημολογική πολιτική πρέπει να έχουν την έκριση του Δημοτικού Συμβουλίου. Η απόφαση έχει αρχίσει να ελλοποιείται εδώ και κάποιες ημέρες χωρίς την έκριση του Δημοτικού Συμβουλίου. Και αυτό από μόνο του δημιουργεί πρόβλημα στη νομιμότητα της απόφασης, κύριε Πρόεδρε. Και εμείς κλείνοντας, γιατί έχουμε να κάνουμε και ερωτήσεις, έχουμε να κάνουμε το αποθεθείς, αλλά για να μην τρώω το χρόνο, εμείς είμαστε αρνητικοί στην απόφαση της ΔΕΙΑΚ. Γιατί και τα 30 ευρώ η εγγύση και τα 100 ευρώ και ό,τι λέτε, για εμάς είναι δανεισμός από τους δημότες και μάλιστα είναι δανειακά, δανεικά... Κύριε Παπαδόπουλε, παρακαλώ σταματήστε να συζητάτε μεταξύ σας. Κύριε Παπαδόπουλε, συνεχίστε. Εμείς, κύριε Πρόεδρε, στο ΔΕΙΑΚ είμαστε αρνητικοί στην απόφαση της ΔΕΙΑΚ γιατί και τα 30 ευρώ της εγγύσης και τα 100 ευρώ που αναφέρεστε είναι δανεισμός για εμάς από τους δημότες και μάλιστα είναι δανεικά και αγύριστα. Γιατί ελάχιστοι πολίτες θα σταματήσουν να παίρνουν νερό από τη ΔΕΙΑΚ. Ζητούμε την πλήρη κατάριεση της εγγύσης γιατί είναι αναγκαστικός δανεισμός από τους δημότες και οι δημότες δεν αντέχουν άλλους φόρους, κύριε Πρόεδρε. Ευχαριστώ. Μας μπερδέψατε, κύριε Παπαδόπουλε. Διευκρινίζω, κύριε Επεφάνη, διευκρινίζω ότι δεν ψηφίζουμε την απόφαση αυτής της ΔΕΙΑΚ γιατί πάσχει, γιατί νομικά, γιατί δεν εισήχθη στο Δημοτικό Συμβούλιο να τύχει της εγκρίσεως και εφαρμόστηκε πριν την έκριση του Δημοτικού Συμβουλίου. Επαναφέρτε το θέμα θρεσμικά κανονικά. Ευχαριστώ, κύριε Βέρο. Κύριε Πρόεδρε, αγαπητοί συνάδελφοι, καλώς συζητάμε το συγκεκριμένο θέμα, γιατί έτσι έπρεπε να γίνει. Νομίζω ότι λάθος εκτίμηση από τη μεριά της διοίκησης, βλέπετε είμαι πολύ προσεκτικός, και από το τίποτα πάλι πάει να δημιουργηθεί ολόκληρη ιστορία. Όμως κοιτάξτε τώρα, πρέπει να ξεκαθαρίσουμε κάποια πράγματα, διότι δεν μπορούν να ακούγονται πράγματα τα οποία λειτουργούν αλλά κάρτη για τους συμπολίτες μας, τους συνδημότες μας. Διότι άκουσα τώρα, να κάνουμε επικαιροποίηση των στοιχείων, αλλά δεν πληρώνουμε τίποτα. Το ερώτημα, επικαιροποίηση που θα κάνουν κάποιοι οι οποίοι δεν ήταν στο όνομά τους. Και θα πρέπει να γίνει, για πολλούς και διάφορους λόγους τους ξέρετε. Και θα πρέπει να αλλάξει, έτσι. Δεν θα πρέπει να πληρώσουν εγγύηση, να σας πω κάτι, να μην πληρώσουν. Όμως μπαίνει το εξής ερώτημα, από το 2017 υπάρχει ένας κανονισμός και βάσει αυτού του κανονισμού κάποιοι συνδημότες μας, που είτε ήταν νέα υπελάτες, είτε γιατί κληρονομήσαν, είτε γιατί αγοράσαν ή οτιδήποτε άλλο, γίναν ιδιοκτήτες. Πληρώσαν αυτή την εγγύηση των 100 ευρώ. Τι θα γίνει με αυτούς, θα την επιστρέψουμε? Θέλω να ακούσω, θα την επιστρέψουμε, γιατί αυτό είναι το κανονικό. Δεν μπορεί κάποιοι από το 17 και μετά, γιατί σας βάζω από το 17 και μετά, δεν σας βάζω πριν το 17. Ούτε θα σας πάω το 80, ούτε θα σας πάω το 70, ούτε το 60 που γεννήθηκα εγώ. Λοιπόν, από το 17 και μετά, σύμφωνα με τον κανονισμό, πληρώσαν το κατουστάρκο, πληρώσαν. Άρα, από το 17 και μετά που ίσχει, αν θα διαβάσετε τον κανονισμό λέει, ότι για μέν στους ιδιότητες 100, για τα δημόσια, τα λέω, καλά κύριε Ξαντόκουλε, εσείς ήσασταν τότε πρόεδρος κλπ. Ναι, δεν είναι καινούργιοι, όποιοι φαίνονται ιδιοκτήτες. Δεν είναι καινούργιοι. Απεβίωσε ο πεθερός μου, κάποια στιγμή εγώ πρέπει να αλλάξω το ρολόι. Τι είμαι, καινούργιος? Αυτό εννοείς καινούργιος, καινούργιος είμαι. Αφού αλλάζει ιδιοκτήτες, καινούργιος είμαι. Τώρα θα λύσουμε τον κανονισμό, θα λύσουμε τον κανονισμό τώρα. Θέλω να πω δηλαδή, καμία αντίρρηση να γίνει επικαιροποίηση, χωρίς να εισπράττουμε να καταργήσουμε και την εγγύηση. Όμως εμείς ζητάμε κύριε Κουνάκο. Όμως εμείς λέμε, εάν θα καταργηθεί η εγγύηση, θα πρέπει να επιστραφεί σε όλους που έχουν δώσει. Ξέρετε όμως τι σημαίνει. Θα μας πει κάποιος τι σημαίνει αυτό. Εγώ ακούω, ακούω ε, ακούω. Δεν έχουμε ούτε μέλος στο διοικητικό συμβούλιο, ούτε έχουμε και εικόνα. Μέσα από τα μέσα, από τους συναδέλφους, από τις συζητήσεις εδώ, ότι υπάρχουν τέσσερα εκατομμύρια ανίσπρακτα, ότι δεν υπάρχουν χρήματα να πληρώσουμε, δεν μιλάμε για προμηθευτές και για ανθρώπους οι οποίοι τους χρωστάμε εδώ και χρόνια από συμπολίτες μας, της αγοράς και τα λοιπά. Εδώ μιλάμε ότι ακούω ότι δεν θα έχουμε να πληρώσουμε εργαζόμενους. Άρα, μήπως πρέπει να δούμε, δηλαδή τώρα, εγώ καταλαβαίνω και από τη μεριά των συναδέλφων που λένε, όχι, δεν άκουσες τι είπαμε, δεν έκανες εκείνο τώρα, πρέπει... εντάξει τώρα, τιμωρούμε τώρα τη διήκηση και τον δήμαρχο Μουριάδη, γιατί τιμωρούμε τη διήκηση. Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ποιον τι θα τιμωρήσουμε τώρα. Να σας πω κάτι, το ότι το συζητάμε σήμερα, το ότι έρχεται να πάρουμε απόφαση, τελείωσε. Φαίνεται αν κάποιοι είχαν άδικο και είχαν δίκιο. Ποιοι κακώς δεν το φέρανε και ποιοι καλώς επιμέναν να έρθει. Από εκεί και πέρα όμως τώρα τι θα κάνουμε τώρα, να κατακόσουμε μια και έξω από τη ΔΕΙΑΚ, εις βάρους πιανών θα είναι, της διήκησης, των 41 δημοτικών συμβούλων, για συνολικά της κοινωνίας. Λοιπόν, ας ασοβαρευτούμε, εγώ λέω σήμερα πρέπει να το συζητήσουμε, να τελειώνει και τώρα αυτά, όχι σήμερα, και να το ξαναφέρετε τακτικό κτλ, εντάξει, μου θυμίζει λίγο ότι παίζουμε τώρα, παίζουμε τώρα, παίζουμε τώρα, εντάξει. Θέλετε να κρεμάσετε τη διήκηση, κρεμάστε την. Θέλετε να κρεμάσετε τη διήκηση, κρεμάστε την. Και εγώ μαζί σας να την κρεμάσω, αλλά από εκεί και πέρα μη κρεμάστε τη ΔΕΙΑΚ. Εντάξει, η κυρία Τσανάκα ήταν δήμαρχος τα προηγούμενα πέντε χρόνια, πριν ήταν ο κύριος Σημητζής, πριν ήταν ο κύριος Ερυφυλίδης, κάποτε και ο κύριος Μωριάδης μπορεί να μην είναι και δεν θα είναι δήμαρχος, ιδιαίκομους υπάρχει. Και το νερό, το πολύτιμο αγαθό για όλους μας υπάρχει. Και μη μου πει κανένας ότι, κύριε Αγαπητέ Πρόεδρε, κύριε Χρόνη, ότι επειδή κάποιος δεν θα έρθει να κάνει επικαιροποίηση και δεν θα έχει σύμβαση να το κόψετε το νερό, το νερό δεν κόβεται σε κανέναν. Δεν κόβεται σε κανέναν το νερό. Και δεν νομίζω ότι θα τολμήσει και κανένας πρόεδρος, κανέναν δικαιητικό Συμβούλιο, μια διοίκηση, κανένας δήμαρχος, κανέναν δημοτικό Συμβούλιο να κόψει το νερό γι' αυτό. Και ειδικά αν πληρώνεις του λογραγιασμούς. Και ειδικά αν πληρώνεις του λογραγιασμούς. Επειδή είναι σε άλλο όνομα δεν θα το κόψει το νερό. Λοιπόν, ξέρω τι λέει η απόφαση, ξέρω πολύ καλά τι λέει η απόφαση. Λοιπόν, ας το συζητήσουμε να δούμε τι είναι καλό για τη δημοτική επιχείρηση, τι είναι καλό για τους συμπολίτες μας και να τελειώνει η υπόθεση. Εδώ, να βάλουμε νερό στο κρασί μας, όλοι μας, και να βρούμε και να βρούμε την καλύτερη λύση και για την από εδώ και πέρα επιβίωση της μεγαλύτερης δημοτικής επιχείρησης κοινωνικού χαρακτήρα, κοινωνικού χαρακτήρα, κοινωνικού χαρακτήρα, κοινωνικό είναι το έργο που κάνει. Κοινοφελές, εντάξει. Λοιπόν, και από εκεί και πέρα δεν μπορεί να συνεχίσουμε όμως έτσι τα υπόλοιπα τέσσερα χρόνια. Λυκρινά λυπάμαι, δεν μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι. Λοιπόν, επειδή τι ψηφίζουμε. Εμείς λέμε ότι να το συζητήσουμε τώρα, να το συζητήσουμε, να το συζητήσουμε τώρα, να δούμε αν αποδεχόμαστε την απόφαση για τους λόγους που λέει η διοίκηση και το διοικητικό συμβούλιο. Λίγο πίσω, γιατί σας είπα, δεν συμμετέχουμε και με αρπάξατε κιόλας, γιατί πήγα να διαπιστώσω κάποια πράγματα για να ξέρουμε και εμείς πάντα να το απαδετηθούμε. Ομόφωνη είναι η απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της ΔΥΓΑΚ. Εντάξει, κατά πλειοψηφία, κυρία Φρατσικάκη, για τους γνωστούς λόγους, για τους γνωστούς λόγους που είναι σε όλα τα νομικά πρόσωπα που συμμετέχουμε και εμείς, το ότι εκκρεμεί η άνσταση και τα λοιπά, αυτός είναι ο λόγος. Συμφωνείς με την απόφαση ή όχι σήμερα λέει, το έτοιμά μας, τη συμφωνείς, ναι ή όχι. Αυτό είναι ο θέμα για τη συμφωνία. Όλα τα άλλα τώρα είναι για να κάνουμε. Αν συμφωνώ με την απόφαση της ΔΥΓΑΚ ή όχι. Ναι, γιατί εμείς λέμε ότι δεν ήρθε με το σωστό τρόπο, γιατί δεν πέρασε το τρόπο να κυρωθεί παράνοντα. Αυτό δηλαδή είναι το ότι δεν ήρθε με το σωστό τρόπο, γι' αυτό διαφωνείτε. Κύριε Βέρο, τελικά τι ψηφίζετε, γιατί τέθηκε... Κύριε Βέρο, συμφωνείτε στη 2.26 που λέει 70% έκτος, ναι ή όχι. Αυτό είναι το ερώτημα που τέθηκε σε ψηφοφορία. Δεν θα ψάξω να βρω δικαιολογής, παρότι δεν είμαστε καλά ενημερωμένοι γι' αυτό το θέμα. Δεν είμαστε καλά, δηλαδή το σκεπτικό. Θα ήθελα να ακούσω το σκεπτικό. Ποιο είναι το κέρδος, ποια είναι η ζημία, γιατί το κάνουμε αυτό και κέρδισε. Δεν μιλάω για κέρδος, έτσι. Δεν ψάχνω να βρω δικαιολογίες, αλλά εάν είναι γι' αυτό που υποπτεύουμε, ότι το κάνουμε ως κίνητρο για ναρθούν κάποιοι να δηλώσουν τα στοιχεία τους, για να υπάρξει και μια... να μπουν για κάποιοι κανόνες, να ξεπεραστούν κάποια πράγματα. Εγώ ξεκαθάρισα εκ μέρους της Δημοτικής μας Παράταξης, εξ αρχής, ότι έπρεπε να έρθει το θέμα. Άλλωστε, σας είπα και δημόσια, όταν μίλησα προσωπικά με τον Πρόεδρο, αυτό του πρότεινα εκ μέρους της Δημοτικής μας Παράταξης. Με τα όσα κατάλαβα από τη συζήτηση, μάλλον αυτή τη στιγμή πρέπει να γίνει αυτό με τα 30 ευρώ. Και γι' αυτό θα συμφωνήσουμε. Κύριε Ποτόια. Συμφωνεί ο κύριος Μπρος. Κύριε Ποτόια. Λοιπόν, αυτό που ενδιαφέρει, κύριε Πρόεδρε, την Παράταξη που εκπροσωπώ, είναι ότι... Αν θέλει κάποιος να μιλήσει ας βγει έξω για 5 λεπτά. Κύριε Ποτόια συνεχίστε, μη συζητάτε μεταξύ σας. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι και θεωρώ πως θα έπρεπε να είναι και αντικείμενο... Είναι δικός σταθμός αυτό, δεν είναι Δημοτικό Συμβούλιο. Σας παρακαλώ πια, τροπιαζόμαστε. Κύριε Ποτόια συνεχίστε. Αυτό που ενδιαφέρει, κύριε Πρόεδρε, την Παράταξη που εκπροσωπώ, αλλά θεωρώ πως θα έπρεπε να είναι και θέμα συζήτησης και ενδιαφέροντος του Δημοτικού Συμβουλίου, των συνεδριάσεων του, είναι ότι οι δημότες δεν πρέπει να πληρώνουν ούτε τα τριαντάρια, ούτε τα κατοστάρια σε ό,τι αφορά το θέμα που συζητάμε. Δεν πρέπει να πληρώνουν... Κύριε Ποτόια, διακοπή συνενδρίας σας για πέντε λεπτά. Ευχαριστούμε. Καλησπέρα. Καλησπέρα. Καλησπέρα. Καλησπέρα. Καλησπέρα. Καλησπέρα. Καλησπέρα. Καλησπέρα. Καλησπέρα. Καλησπέρα. Καλησπέρα. Καλησπέρα. Καλησπέρα. Καλησπέρα. Καλησπέρα. Καλησπέρα. Καλησπέρα. Καλησπέρα. Καλησπέρα. Καλησπέρα. Καλησπέρα. Καλησπέρα. Καλησπέρα. Καλησπέρα. Καλησπέρα. Καλησπέρα. Καλησπέρα. Καλησπέρα. Καλησπέρα. Καλησπέρα. Καλησπέρα. Καλησπέρα. Καλησπέρα. . . . . . ούτε κατοστάρια, να μην πληρώνουν ούτε ακριβά τιμολόγια στο νερό, ούτε να είναι ανταποδοτική υπηρεσία του αγαθού που λέγεται νερό. Αν λοιπόν υπάρχει μια τέτοια πρόταση, η οποία καταργεί και το 30% για το κατοστάρι και μειώνει τα τιμολόγια του νερού και καταργεί την ανταποδοτικότητα στο νερό και παλεύει για μόνιμες θέσεις εργασίας στους εργαζόμενους της ΔΙΑΚ, εμείς ακόμα και με το διάβολο θα συμπράταμε για να περάσει αυτή η απόφαση. Επειδή όμως ο διάβολος έχει πολλά πογάρια και εμείς δεν μπορούμε να παρακολουθήσουμε τώρα τα ζητήματα που έχετε μεταξύ σας, αν το 30% σήμερα είναι παράνομο, αλλά αύριο θα είναι νόμιμο το κατοστάρι και λοιπά, απέχουμε από την πληροφορία. Κύριε Βαγιατζή. Ναι, λοιπόν, πρώτα απ' όλα θα ψηφίσουμε όχι εμείς, παράταξη δικιά μας θα ψηφίσει όχι, να το πω εξ αρχής, αλλά θέλω να θέσω και δύο θεματάκια εντάχει. Λοιπόν, πρώτα απ' όλα θεωρώ ότι είναι λάθος να συνδέεται η επικυρωπήση των στοιχείων της ΔΙΑΚ με μια έκκοπτοση στο πάγιο ή σε οποιοδήποτε πάγιο. Πρέπει να είναι ξεχωριστή η διαδικασία η οποία δεν θα πρέπει να συνδέεται. Δεύτερον, δεν μπορεί κανένας κανονισμός να είναι υπεράνομο των νόμων. Εδώ ακούσαμε διάφορους νόμους οι οποίοι είναι υπεράνομοι των κανονισμών οποιοδήποτε δικητικών συμβουλιών, οποιοδήποτε είτε ιδιωτικών, είτε δημοσιών εταιριών. Οι νόμοι, βάσει νομίζω και του συντάγματος, είναι ανώτεροι των πάντων. Δεν μπορούμε να συζητάμε ότι έρχεται μια απόφαση του Δικητικού Συμβουλίου να ανερήσει νόμο του κράτους. Οπότε κανονικά θα έπρεπε το θέμα αυτό και αυτή έκτοσε και αυτό το απόφαση του Δικητικού Συμβουλίου της ΔΕΙΑΚ να περάσει από το Δημοτικό Συμβούλιο. Και ως προς αυτό γι' αυτό και εμείς θα ψηφίσουμε όχι. Τώρα, θα συμφωνήσουμε όλες τις παρατάξεις όπως θέσανε οι περισσότερες παρατάξεις ότι το νερό είναι δημόσιο αγαθό, θα πρέπει να είναι όσο γίνεται πιο οικονομικό κι αν δεν γίνεται δωρεάν. Δηλαδή, βασικό θέμα είναι το νερό να παρέχεται δωρεάν σ' όλους τους πολίτες. Αν δεν μπορεί να γίνει, τουλάχιστον θα πρέπει να γίνει όσο γίνεται πιο οικονομικό, έτσι ώστε όλοι οι πολίτες, όλοι οι δημότες να έχουν πρόσβαση στο νερό. Από και πέρα όμως, δεν κατάλαβα τι ψήφισε η παράταξη της κυρίας της Ανάκας, γιατί στη ψηφοφορία ψηφίζουμε ναι, όχι, παρόν. Δεν κατάλαβα και τι ψήφισε η παράταξη του κ. Βέρου, ναι, όχι, παρόν. Ο κ. Πατώλιας είπε παρόν, εμείς λέμε όχι, ο κ. Παπαδόπουλος είπε όχι. Θα τις ψηφίσετε εσείς και αυτοί. Ναι, όχι, να ακουστούν όλες οι αποφάσεις και όλες οι ψηφοφορίες, για να εκτεθεί και ο καθένας για το ότι ψηφίζει. Και από εκεί πέρα θα τα πει ο πρόεδρος, εντάξει. Λοιπόν, και από εκεί πέρα να κάνουμε και μια παράκληση επί της διαδικασίας, επειδή περιμένει και ο πρόεδρος των αστικών ελεωφορίων, να φέρουμε το επόμενο θέμα το δικό του, με τα δρομολόγια, να κλείσει όλα, αν υπάρχει κάποια πορεία από όλες οι παρατάξεις να τα θέσουν στον ίδιο. Ευχαριστώ. Επομένως είπατε όχι, κ. Βοιατζή. Κ. Ξανθόπουλε, ψηφίστε. Κύριε Πρόεδρε, από τη διαδικασία έγινε εξακάθαρο ότι το θέμα αυτό θα έπρεπε να έρθει στο Δημοτικό Συμβουλείο και όλοι οι χειρισμοί πριν το θέμα εισαχθεί ήταν αντιχέστατοι από την Πολυβάρα της Διοίκησης. Ήταν αντιχέστατοι σε ό,τι αφορά το αίτημα των παρατάξεων αντιπολίευσης να έρθει το θέμα αυτό και να συντηθεί ως τέκτο και να λυφθεί η απόφαση. Αυτό είναι το πρώτο θέμα το οποίο θέλω να καταγραφεί και είναι θέση πολιτική. Δεν μπορούσα να καταλάβω τις επιθέσεις του κυρίου Χρόνη. Ομολονώ ότι με εξέπληξε δυσάρεστα. Σφυρίχτρα ο Ξανθόπουλος. Τον ευχαριστώ πάρα πολύ. Δεν θα του το ανταποδώσω. Σφυρίχτρα ο Ξανθόπουλος, πρώτον. Από αυτή την επικαιροποίηση έχει λιγότερη δουλειά, λιγότερες εκκλημότητες η επιχείρηση σήμερα. Και μακάρι να μπορούσε να την κάνω και το 2017, όπως θα έπρεπε μακάρι να συνεχίσει και το 2018 και πριν το 2016. Σε ό,τι αφορά τα αντικειλογητικά, θέλω να είμαι απόλυτα σαφής ότι επικαιροποίησης κάναμε σε όλους αυτούς οι οποίοι προσκόμησαν τα αντικειλογητικά που η πλησία ζήτησε. Σε ό,τι αφορά το θέμα αυτό. Για μένα δέξα κάθαρο ότι είναι θέμα το οποίο πρέπει να έρθει στο Δημοτικό Συμβουλείο και με αυτή την έννοια καταψηφίζω την 2.26 του 2019 απόφασης Δαϊά Καβάλας. Κύριε Καλαλαρίδη, ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε. Καταρχήν κύριε Πρόεδρε, όσον αφορά το αν μπορεί η αντιπολίτευση να φέρνει θέματα, έχω την αίσθηση ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα εδώ. Υπάρχει κάποιο λάθος να το πω έτσι από μέρους σας. Ο Καλλικράτης είναι απολύτως ξεκάθαρος. Το άρθρο 74, το οποίο αλλάζει το 67 του 3852, δίνει το δικαίωμα ακόμη και σε έναν αρχηγό παράταξης, οποιασδήποτε, να φέρει το οποιοδήποτε θέμα και να καταγραφεί μετά από ψηφοφορία και να γίνει θέμα. Όπως ακριβώς κάνανε όχι μόνο μια παράταξη, αλλά πολλές. Αλλά όσον αφορά αυτό, καλώς μπήκε το θέμα. Από την άλλη πλευρά, επειδή δεν θέλω να δικώ κανέναν, θεωρώ ότι δεν είναι ευθύνη του κυρίου Χρόνη. Έχω την αίσθηση ότι ο κανονισμός, ο οποίος συγκρίθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο, αναφέρεται ξεκάθαρα σε αυτό το θέμα. Και όπως μας διάβασε και ανάγνωσε ο κύριος Χρόνης, στην τελευταία αλλαγή που έγινε, το συγκεκριμένο θέμα το εκχωρούσε. Καλώς ή κακώς αυτό δεν μπορώ να το κρίνω, δεν είμαι νομικός. Φαίνεται όμως ότι εκχωρούσε αυτό το δικαίωμα στο Διοικητικό Συμβούλιο. Αν με ρωτάτε εμένα, ποια είναι η άποψή μου, θα πω ότι ο νόμος είναι πάνω ακόμη και από τον κανονισμό. Αυτή είναι η αίσθηση που έχω ως απλός πολίτης. Και ιδίως μάλιστα όταν η Διοίκηση έχει πει ότι τα σημαντικά θέματα θα τα φέρνει προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο, ακόμα και αν δεν το απαιτεί ο νόμος, θεωρώ ότι είναι ένα θέμα αυτό το οποίο θα έπρεπε να το συζητήσει στο Δημοτικό Συμβούλιο. Αν με ρωτάτε αν πρέπει να πληρώνουν οι δημότες εγγύηση προκειμένου να γίνουν συνδρομητές αν το θέλετε ή πελάτες όπως θέλετε χαρακτηρίστετο της ΔΙΑΚ και βέβαια πρέπει να πληρώνουν όλοι. Και αυτό είναι βέβαια κάτι το οποίο θα πρέπει να το εγκρίνουμε και εμείς εδώ ως Δημοτικό Συμβούλιο. Αυτό λοιπόν το οποίο θέλω να πω είναι το εξής, θα ψηφίσω όχι υπό την έννοια όμως ότι ως Διοίκηση θα φέρεται αυτό το θέμα να συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο έτσι ώστε να δούμε αν υπάρχουν και άλλες προτάσεις από τις δημοτικές παρατάξεις είτε προς το καλύτερο είτε προς το χειρότερο. Γιατί κάποιος μπορεί να πει εγώ δεν λέω 30 εγώ θέλω να πληρώνει 50. Ας ακούσουμε λοιπόν όλες τις απόψεις γιατί η αλήθεια είναι ότι έχω και άλλες εμπορίες και ερωτήματα τα οποία θα ήθελα να θέσω έτσι ώστε να διατυπώσω μια πιο σαφή θέση. Ευχαριστώ πολύ. Το αποτέλεσμα λοιπόν. Κυρία Τσανάκα η παράταξή σας ψηφίζει όχι. Θέλει κάποιος να διαφοροποιηθεί. Αποφασίζουμε λοιπόν κατά πλειοψηφία να μην εγκριθεί η απόφαση 2.26 του 2019 της ΔΕΙΑΚ που προβλέπει έκπτωση κατά 70% της ισχύου σας εγγύησης κατανάλωσης νερού. Σας υπενθυμίζω ότι το θέμα και η απόφαση αυτή θα τεθεί υπό έλεγχο από την αποκεντρωμένη όσον αφορά την κανονικότητα της απόφασης ή όχι. Προχωράμε στο επόμενο έκτακτο θέμα. Πρότειση αν θέλει κάποιος να διαφοροποιηθεί από τους επικεφαλείς. Απάντηση δεν πήρα, άρα θεωρώ ότι είστε σύσσωμοι. Περνάμε στο πρώτο έκτακτο θέμα, το οποίο αφορά το δεύτερο έκτακτο. Λοιπόν, είναι η 20η αναμόρφωση προϋπολογισμού Δημοκαβάλλας Εικονομικού Έτους 2019. Έχει κανείς κάποια διαφοροποίηση, ναι, κύριε. Εγώ να ρωτήσω, κύριε Πρόεδρε, κύριε Δήμαρχε, επειδή δεν τη διάβασα, εγώ να ρωτήσω, κύριε Πρόεδρε, εγώ να ρωτήσω, κύριε Πρόεδρε, εγώ να ρωτήσω, κύριε Πρόεδρε, εγώ να ρωτήσω, κύριε Πρόεδρε, εγώ να ρωτήσω, κύριε Δήμαρχε, επειδή δεν τη διάβασα, επειδή εκκρεμεί η 19η υπάρχει πρόβλημα, η 19η αναμόρφωση είναι στα τακτικά θέματα. Εμείς πάμε τώρα να εγκρίνουμε και να ψηφίσουμε την 20η και πίσω είναι η 19η, μήπως υπάρχει κάποιο θέμα, όχι, δεν τη διάβασα και επειδή δεν θέλω να ταλαιπωρήσω, εγκρίνω. Κάποιες διευκρινήσεις για κάποιους κωδικούς, κύριε Πρόεδρε. Ο ένας κωδικός είναι αυτός που αναφέρεται στην διαχείριση των ΑΕ και των ογκοδών στερεών αποβλήτων του Δήμου Καβάλα με το ποσό 24.800. Θέλουμε να μας πείτε τι εννοείτε και τι είναι αυτά τα χρήματα. Ο δεύτερος κωδικός αναφέρεται στις εργασίες εγκατάστασης του γενιάτικου διάκοσμου 7.440 εργασίες. Τι είδους εργασίες, τι εννοείτε εδώ. Ο τρίτος είναι συντήρηση μεγαφωνικής εγκατάστασης, ποιάς, 15.000 ευρώ. Και ο τέταρτος είναι ο κωδικός που αναφέρεται σε κάθετο αναβατόριο προσώπων. Υποψιάζομαι της Παναγίας, λέω εγώ τώρα. Ή αν είναι κάτι άλλο. Πείτε μου λίγο διευκρινήσεις. Για μένα, τα ΑΕΚ που λέτε είναι τα ογκώδια όλα αυτά που έχουνε μαζευτεί κάτω στο στρατόπεδο του Κωτσάλου, τα οποία πρέπει να τα πάμε σε ειδικά σημεία, εξουειδητημένα, στα οποία θα πληρώσουμε. Τα μπάζα, όλα αυτά που έχουνε μαζευτεί, όλα αυτά όλα, όχι μόνον, οι πρώτες μας τόσο εύκολα πετάνε έξω. Λοιπόν, αυτά πρέπει να τα πάμε σε ειδικά σημεία. Αυτή είναι ο τρόπος διαχείρισης των απορριμάτων πλέον. Εκεί λοιπόν πληρώνουμε. Δεν είναι τζάμπα αυτά. Πληρώνουμε λοιπόν σε πρώτη φάση να αρχίσουν να φεύγουν, είναι 24 και θα βγάλουμε καινούριο ποσό για την καινούργια χρονιά, γιατί αυτά πρέπει να πετιούνται κάπου. Αυτό είναι απευθείας δηλαδή αυτή τη στιγμή και να φύγει ένα ποσοστό. Δηλαδή δεν γίνεται αυτή τη στιγμή. Ή θέλαμε να το βγάλουμε σε διαγωνισμό, αλλά δεν έχουμε αυτή τη στιγμή το ποσό. Γι' αυτό το λόγο το κάνουμε, για να φύγει ένα μέρος και να μην είμαστε εκτεθειμένοι ανά πάση στιγμή. Πάλι θα είμαστε δηλαδή, αλλά τουλάχιστον να μειωθεί ο όγκος. Λίγο μια διευκρινήση. Μιλάμε για αυτά που μαζεύει η υπηρεσία καθαριότητας από τα διάφορα σημεία της πόλης και του δήμου μας, αυτά που βγαίνουν δηλαδή διάφορες από ανακενήσεις και τα λοιπά, τα οποία εμείς προσωρινά τα βάζαμε εκεί. Ένα ερώτημα του. Ξέρω ότι υπάρχουν και υπήρξαν εταιρείες ανακύκλωσης που ασχολούνται με τα οικοδομικά υλικά. Και έχουμε και ανθρώπους εδώ, στο δήμου. Τώρα ρωτάω εσάς, δεν υπάρχουν, εντάξει. Τα βρήκατε, ενδεχομένως και εσείς εκεί αυτό το διάστημα των τριών μηνών τα κάνατε τέλος πάντων ως αποθήκη, ως απόρριψη. Αλλά λέω εγώ τόσα χρόνια, ειλικρινά εγώ μην διέφυγε αυτό, δεν το ήξερα. Τα έβλεπα εκεί, κάποια στιγμή θεωρούσα ότι είναι κάποια τα οποία ο δήμος από κάπου ή δεν ήθελε να έχουν πρόσβαση κάποιοι στα στρατόπεδα εκεί που έχουμε τα γήπεδα και οτιδήποτε άλλο κάποιες εγκαταστάσεις δικές μας. Αλλά ειλικρινά τόσα χρόνια δεν κάναμε τον κόπο να βρούμε κάποιους για να μπορούμε να μην έχουμε αυτό το πρόβλημα. Ή τουλάχιστον από εδώ και πέρα κύριε Δήμαρχε, εφόσον δεν το έχει λύσει η διαμάθα αυτό το θέμα γιατί είναι η υποχρέωση της διαμάθας, θα τα πούμε αργότερα στο τρίτο θέμα. Έχουμε πολλά να πούμε εκεί. Ας κάνουμε μια προσπάθεια ως δήμος να συνεργαστούμε με κάποιους ιδιώτες για να μην τουλάχιστον επιβαρύνουμε κάθε χρονιά με αυτό το ποσό. Και αυτοί κέρδος έχουν. Αυτό και ακόμη να βρεθούν αυτοί πάλι πληρώνουμε. Είναι υποχρεωτικό δηλαδή και σε αυτούς που θα πάμε να κάνουν ανακύκλωση τα μπάζα και τα... Πάλι πληρώνουμε. Δεν υπάρχει. Τελείωσε το τζάμπα. Δηλαδή πρέπει να συνειδητοποιήσουμε διότι θα ακουστούν διάφορα ωραία πάλι. Θέλω να πω λοιπόν ότι το τζάμπα τελείωσε. Η διαχείριση των απορριμάτων θέλει χρήματα. Αυτό είναι το μοντέλο. Και όσο μειώνεις από ανακύκλωση ή από κυκλική οικονομία τόσο θα πέφτουν τα τέλη. Αυτό όμως θέλει πολλή δουλειά να το κάνουμε και πρέπει να συνεργαστούμε. Για να σας πω την αλήθεια, με ένα πονάει η ψυχή μου που βλέπω τα έπιπλα αυτά που τα πετάνε. Διότι θα μπορούσανε αυτό να οργανώσουμε κάτι και να αρχίσουμε να εφαρμόζουμε την κυκλική οικονομία. Αλλά όμως τι να κάνουμε τώρα, η πόλη βρωμάει. Τα καθαρίζουμε και ξαναβγάζουν πάλι. Δηλαδή είναι φοβερό αυτό που γίνεται. Λοιπόν, και πρέπει λοιπόν να συνειδητοποιήσουν οι συμπολίτες μας ότι για τα τέλη που ανεβαίνουν ένας από τους λόγους, όχι ο κύριος, αλλά είναι και αυτός. Πρέπει να μάθουμε να είμαστε πλέον συνειδητοποιημένοι. Λοιπόν, το άλλο που λέτε για τις εργασίες εγκατάστασης χριστουγεννιάτικου διάκοσμου είναι αυτά τα λεφτά που βρήκαμε. Ούτως ώστε να μπορέσουμε για να μην είναι λίγο σαν τουλούμπα ή αγγούρι το δένδρο που στολίζουμε, κάπως λίγο να το στολίσουμε και ή επίσης και κάποια διακοσμητικά επουλέον για να μπορέσουμε να αυξήσουν. Μέσα σε αυτά που θα αγοράσουμε θα στολίσει το χριστουγεννιάτικο δένδρο. Ναι, φυσικά. Όχι, δεν είναι ντροπή, αυτό λέω. Να σας πω και κάτι και ίσως του χρόνου πρέπει να ακολουθήσουμε και το παράδειγμα του Μπαίου, ο οποίος Μπαίος έδωσε 70.000, ξέρω εγώ αυτά είχε να δώσει, εμείς μπορούμε να είναι λιγότερα, και αναλάβανε το στολισμό της πόλης. Μπράβο, και να τελειώνουμε με αυτό, δεν μπορούμε με δύο ηλεκτρολόγους να στολίζουμε την πόλη, να ψάχνουμε να βρούμε, όχι χάλασε το καλαθοφόρο, όχι χάλασε το ένα, χάλασε το άλλο. Συμφωνούμε... Και για το αναβατόριο που είπατε, είναι αυτό θα μπει στην αίθουσα τελετών στα νεκροταφεία, επειδή δεν υπάρχει πρόσβαση, αντί για ράμπα, να μπει αυτό εδώ. Είναι και στους πεζόδρομους μέσα, είναι η συντήρηση. Κοιτάξτε, είναι... Ναι κύριε Παπαδόπουλα. Πάτα λέτε δήμαρχε, λεφτά λέτε δεν υπάρχουν, αλλά βλέπω τσούκου τσούκου τσούκου τσούκου, φεύγει, αδειάζει το μπουγκί. Αλλά ξέρετε με τι διαφωνώ, διαφωνώ με την λέξη ανάθεση. Τι ανάθεση? Τώρα πάλι το 24 βλέπω εδώ 24 800 λέει ανάθεση. Τώρα τι διαδικασία κάνετε, τέλος πάντων. Ήθελα να ρωτήσω το εξής, κατάπτωση εγγύηση υπέρ δεακ με το ποσό 16.026. Τι αφορά ακριβώς μπορείτε να μου πείτε. Τέλος 68 18 001. Μάλλον που δεν πληρώθηκε. Είναι για τη δόση για τη δεακ. Τα πληρώνει ο δήμος και κάνουμε την ισοσκέληση μετά. Υπάρχει ένα δάνειο στο οποίο είναι εγγυητής ο δήμος της δεακ από το 83 ακόμη. Δεν ξέρω ακριβώς πόσο είναι το υπόλοιπο. Από το 83 είναι το δάνειο αυτό. Αν δεν το πληρώσει η δεακ το πληρώνει ο δήμος. Θα γίνεται αντιλογισμός ουσιαστικά τα χρέη του δήμου προστηδεία και αντιλογίζεται. Κύριε Κουνάκο. Τώρα όσο για το τσούκου τσούκου που λέτε έχετε δίκιο. Έτσι πάει ο προϋπολογισμός τσούκου τσούκου. Γιατί προσπαθούμε με το τσούκου τσούκου να κάνουμε κάτι. Λοιπόν αυτό γίνεται αυτή τη στιγμή και όσο για τις αναθέσεις. Εύχομαι όταν θα γίνεται δήμαρχος εσείς να μην κάνετε αναθέσεις και να τα κάνετε διαγωνισμό και άμα τελειώσετε τίποτε τηλεφωνήστε με. Ο κύριος Κουνάκος πρώτα και μετά ο κύριος Χαλαρίδης. Κύριε Πρόεδρε το θέμα αυτό ήρθε. Κύριε Κουνάκο. Κύριε Πρόεδρε το θέμα αυτό ήρθε στην Οικονομική Επιτροπή του Δήμου. Σήμερα το μεσημέρι δεν το ψήφισεμε. Επιφυλακτήκαμε προκειμένου να το βοηθούμε στο Δημοτικό Συμβούλιο. Και έχουμε να πούμε τα εξής. Ορθό συδίκηση αναγκαστικά βρίσκεται σε ένα στάδιο κλεισίματος του έτους εφαρμόζοντας τακτικές του παρελθόντος. Δεν μπορεί να αλλάξει σε ένα χρονικό διάστημα τέτοιο 2-3 μηνών τίπε πατημέν. Όπως τα ξέρετε όμως και επειδή η διοίκηση έχει μια συνέχεια από την προηγούμενη πενταετία η οποία έχει ψηφίσει τον προϋπολογισμό της ΔΕΙΑΚ και εκεί η προηγούμενη διοίκηση του κυρίου Κουφατζή δεν ανέφερε πουθενά στον προϋπολογισμό που έχει τον δανεισμό. Ο δανεισμός της ΔΕΙΑΚ είναι από την τράπεζα Αττικής 200.000, 1 εκατομμύριο πάλι από την Αττικής, άλλο 1,5 εκατομμύριο πάλι από την Αττικής, από την Πειραιώς 800.000, σύνολο και από το Ταμείο Παρακαθηκό και Δανείο 4,633. Το δάνειο αυτό το οποίο αναφέρεται η διοίκηση προκειμένου να γίνει παρακράτηση και από την πλευρά του Δήμου σαν εγκύτης αναφέρεται σε μία τοχρολυτική δόση σε αιτήσια βάση 780.000 ευρώ. Για αυτά είμαστε υγιειτές εμείς. Εάν δεν τα πληρώσει η ΔΕΙΑΚ θα τα πληρώσει ο Δήμος Καβάλας. Επάνω σε αυτό έχουνε γίνει πολλές συζητήσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο. Είναι αυτό που αναφέρει και ο κ. Ξανθόπουλος συνεχώς, ότι ο Δήμος Καβάλας πρέπει να πληρώσει το 1 εκατομμύριο που πρέπει να πληρώνει, λέει, από τα τέλη χρήσης νερού. Εγώ ρωτάω, μέχρι σήμερα υπάρχει παροχή στο Δήμο Καβάλας που δεν έχει υδρόμετρο. Εάν δεν έχει, αύριο η ΔΕΙΑΚ θα πάντα βάλει τα υδρόμετρα κ. Χρόν. Για να ξέρουμε, αν θέλετε να μάθετε... Γιατί είμαστε σε άλλο θέμα κ. Χουνάκου? Δεν είμαστε καθόλου σε άλλο θέμα. Εκπίπτη εγγύηση για λογαριασμό της ΔΕΙΑΚ κ. Πρόεδρε 16.000 ευρώ. Εγώ νομίζω ότι το σώμα δεν θα πρέπει να συμφωνήσει σε εκποίηση εγγυητικής για λογαριασμό της ΔΕΙΑΚ. Δεν μπορεί να γίνει αυτό. Το δεύτερο κομμάτι, σε ό,τι αφορά τα συστήματα διαχείρισης. Κύριε Δήμαρχε, η προηγούμενη διοίκηση μάζευε στο στρατόπεδο εκεί, οτιδήποτε πετούσανε οι συμπολίτες μας αυθαίρετα έξω. Έκανα μια ψιλοανακένιση κάποιος. Σήμερα ξέρετε, στις άδειες και στις μικρές κλίμακες και στις κανονικές άδειες, πρέπει υποχρωτικά να καταθέσει η εγγύηση ότι θα πάει σε σύστηματα υλικά και αν δεν τα πάει, τότε θα πρέπει να καταπέσει η εγγύηση. Εδώ τι κάναμε τώρα. Μαζευτήκαν εκεί, με ευθύνη του Δήμου, υλικά όλο αυτόν τον χρόνο. Μαζευτήκαν υλικά τα οποία κάνει η ΔΕΙΑΚ επισκευές σε διάφορα σημεία. Τα φέρνει και τα αναποθέτει εκεί. Και θα καλεστεί τώρα ο Δήμος να πληρώσει. Να πληρώσει αφενός μέρος για να τα πεταφέρει στα συστήματα, αφεντέρου δεν να πληρώσει και το τέλος. Και εγώ λέω, το τέλος γιατί να το πιβαρθώ εγώ. Έχω βγάλει απορρήματα, ο Κόδης, έχω κάνει ανακέννηση. Όχι, εγώ την έκανα και πήγα απευθείας, όταν ζήτησα τον Κάδο να έρθει απ' έξω και μου λέει, θα πληρώσεις τόσο για μένα και τόσο για το σύστημα. Και τα πλήρωσα. Δηλαδή, γιατί οι υπόλοιποι δεν το εφαρμόσουν. Αυτό είναι μια έλλειψη ενημέρωσης των συντιμοτόμενων. Θα πρέπει να ενημερωθούν ότι πλέον δεν υπάρχουν απορρήματα τέτοιου είδους από επισκευές, ανασκαφές και τα λοιπά. Το Δημόσιο και ο ιδιώτες έχουν υποχρέωση όλα αυτά τα υλικά να τα μεταφέρουν στα συστήματα, τα εναναχτικά συστήματα. Λοιπόν, εδώ τώρα επιβαρύνουμε τον προποληγισμό του Δήμου ένα προποληγισμό που δεν έχει φράγκο και δεν έχει φράγκο. Σας λέω, ειλικρινά δεν έχει φράγκο, 24.000 ευρώ για να κάνουμε τη μεταφορά αυτών των του όγκου που θαύωαμε μέχρι πρότεινος μέσα στα στρατόπεδα. Αυτό πρέπει να σταματήσει. Εγώ είμαι αρνητικός, δεν το ψηφίζω και δεν το ψηφίζω κύριε Δήμαρχε γιατί πρέπει να μπει τάξη και η τάξη δεν μπαίνει με το συγχωρού χάρτη. Θα πρέπει κάποιοι να... όχι, να μην μείνουν εκεί. Κάποιος τα έφερε εκεί. Αυτός που τα έφερε εκεί, αυτός που τα έφερε εκεί να πληρώσει. Όχι, όχι. Κύριε... δεν το ψηφίζει. Η παράταξή σας, κύριε Παπαδόπουλε, το ψηφίζει. Αρνητική όλη η παράταξη. Κύριε Παπά. Θεωρώ ότι η σειρά, κύριε Δήμαρχε, με τις αναμορφώσεις μπορεί να έχει να προκύψει θέμα. Δεν μπορείς να κάνεις μια αναμόρφωση δηλαδή πρώτα 20 και μετά 19. Θα έχεις ένα θέμα να το παρακολουθήσουν εκεί στην αποκεντρωμένη, μπορεί να μας ταλαιπωρήσουν. Η λογική του λέει αυτό. Όσον αφορά την ουσία δεν έχω καμία αντίρρηση, εμείς το ψηφίζουμε. Θέλω όμως να πω κάτι, να μ' ακούς και η κυρία Τσαναγά. Η κυρία Τσαναγά έχει κάνει μια προσπάθεια με λίγα λεφτά να στολίσει την πόλη. Είχε καλέσει τότε τους συλλόγους να κάνουν διάφορες κατασκευές για να πάμε στην οικονομική λύση. Αλλά πρέπει την πόλη να αντιστολίσουμε χριστουγεννιάτικα διαφορετικά. Θα μας δημιουργήσει και πάλι μια αθλημένη εικόνα στα παιδιά που περιμένουν. Όλοι το περιμένουν μάλλον να μπούμε μέσα από τα προβλήματα που έχουμε σε μια ατμόσφαιρα χριστουγεννιάτικη. Αυτό που είπατε προηγουμένως που έκανε ο κύριος Μπαίος. Εγώ δεν θα είχα τύριση να γίνει κάτι σε συστηματική βάση και κάθε χρόνο να προσθέτουμε κάτι αλλά να το προστατεύουμε. Και αυτό το λέω γιατί η κυρία Τσαναγά δεν ευθύνεται γι' αυτό. Κάποιες κατασκευές που έγιναν ας πούμε από το Λίγιο Κρύδο, τους ψάχναν, δεν τους βρήκαν ποτέ, τους βρήκαν κατεστραμένες. Αυτό πρέπει δηλαδή, έχει μεγαλύτερη αξία να πούμε ότι θα διαθέσουμε, δεν έχουμε πολλά λεφτά να διαθέσουμε, θα διαθέσουμε κάποια λεφτά φέτος. Αλλά όταν θα ξεστολίσουμε αυτά τα πράγματα να μας φανούν χρήσιμα την επόμενη χρονιά. Και αν λίγα, λίγα, λίγα τα κάνουμε κάθε χρονιά θα φτάσουμε και εμείς να έχουμε ένα ωραίο αποτέλεσμα. Θα μου πείτε μα δεν έχω κόσμο, η γνωστή επωδό, ας πούμε δεν έχω κόσμο. Δεν θα είχα πρόβλημα να το αναθέσουμε σε κάποιον που είναι και ντεκορατέρ, να μας πει και διάφορες ιδέες. Δηλαδή αντί να στολίζουμε κατά τον ίδιο τρόπο την πόλη, να τη στολίζουμε με μια αισθητική που θα της δίνει ένα άλλο χρώμα. Βέβαια το χρώμα δεν θα το εγκρίνει ο ντεκορατέρ, θα το θέτει η υπόψη της διοίκησης. Και εφόσον το αποτέλεσμα, η πρόταση του μας δίνει ένα αισθητικό αποτέλεσμα, να πάμε σε μια τέτοια λύση. Εγώ δεν θέλω να λέω πολλά, πάντα δεν λέω πολλά, θέλω να πω ότι η οικονομία και η ανάγκη πρέπει να συνδέεται και με την εικόνα. Η πόλη δηλαδή δεν θα γίνει μίζερη επειδή έχει οικονομικά προβλήματα. Θα να τρέξουμε να βρούμε λύσεις για να κάνουμε την πόλη μας όμορφη. Και μέσα σε αυτό πρέπει να είμαστε όλοι ευέλικτοι και έχουμε σε αυτό το βήματισμο. Κύριε Βέρο. Δεν θα είναι μίζερη, μην νομίζετε ότι θα είναι μίζερη, δεν θα είναι υπερβολικά στολισμένη. Όχι, όχι, δεν μιλάω για το kids. Θα μπορούσε να έχει περισσότερο φως, να έχει περισσότερα λαμπιόνια, να έχει περισσότερα πράγματα. Αυτή τη στιγμή δεν γίνεται. Λεφτά δεν υπάρχουν. Κύριε Βέρο. Ναι. Κύριε Ποτόια. Όχι. Κύριε Βογιατζή. Κύριε Ξανθόπουλε. Κύριε Πρόεδρε. Έχω μια επί της ουσίας αντίρρηση για την αναμόρφωση. Κύριε Πρόεδρε, έχω μια επί της ουσίας αντίρρηση για την αναμόρφωση και έχει να κάνει με αυτό που ο κύριος Κουνάκος ανέφερε, δηλαδή την κατάπτωση εγκύησης. Και το λέω αυτό για τον εξής λόγο. Και τους 28 μήνες που ήμουν στη ΔΕΙΑΚ προσπαθούσα εναγωνίως η ΔΕΙΑΚ να αρχίσει να πληρώνει τα δάνεια της. Και αυτό γιατί δεν είναι καλό για μια επιχείρηση ιδιωτικής οικονομίας να πληρώνει ο εγγυητής τις τοκοχρονητικές της δώσης. Φρόντισα λοιπόν 5 Μαρδί του 2018, όταν έφεγα από την επιχείρηση, να αφήσω στον κύριο Κουφαντζή 600.000 ευρώ σε μετρητά. Και του είχα πει τότε ότι, κύριε Πρόεδρε του είχα πει, θα είμαι πάρα πολύ ευχαριστημένος εάν τη δώση του Ταμείου Παραγραφικών Κοινωνίων του 2018 την πληρώσατε με μέρος από τα χρήματα αυτά. Δυστυχώς άλλα η διοίκηση και του Δήμου και της ΔΕΙΑΚ τότε δρομολόγησαν. Πάλι μπήκε ο Δήμος και μπήκαμε ο κλήρος ο Δήμος, τη ψηφίσαν στη συνέχεια. Και βγήκανε αυτά τα ωραία νούμερα τα οποία σήμερα αναφέρεται. Τώρα, θα κάνω και ένα σχόλιο για τον κύριο Κουνάκο γιατί αναφέρεται και στο όνομά μου επί της Ανομορφώσεως. Αυτό που αναφέρω για την υποχρέωση του Δήμου έχει να κάνει με το γεγονός ότι ο Δήμος και δεν καταβάλει από το 2015 και δεν αλλάζει την απόφαση. Και αυτό είναι ευθύνη δική σας κύριε Πρόεδρε. Το γεγονός ότι αφήνετε την απόφαση αυτή να εσχύει και σήμερα είναι δική σας και μόνο δική σας ευθύνη. Και χαίρομαι που με παρακολουθείτε στενά. Για αυτούς λοιπόν τους λόγους δηλαδή επειδή υπάρχει αυτό το κονδύλι στην αναμόρφωση της κατάπτωσης εγγύησης και επειδή συζητάμε το 20 και μετά θα πάμε στο 19, εγώ δεν είμαι θετικός. Είμαι αρνητικός. Κύριε Καλντάρηδη. Κύριε Πρόεδρε μπορεί να μην είμαι μέρος της διοίκησης αλλά πραγματικά δεν μπορώ να ακούω πράγματα τα οποία δεν ισχύουν. Πράγματα μάλιστα τα οποία ως εκπρόσωπος της διοίκησης τα οικονομικά έχω εξηγήσει πάνε πολλές φορές εδώ μέσα. Προφανώς και κάποιοι δεν θέλουν να καταλάβουν έτσι ώστε να μπορούν να λένε ό,τι θέλουν. Θα πω λοιπόν για άλλη μία φορά το εξής. Ο νόμος προβλέπεις ανάλογα με τα ποσά τα οποία θα διαθέσεις για κάτι κάποιες ονομασίες. Μία λοιπόν από αυτές τις ονομασίες που έχει καταγεγραμμένη και μάλιστα μέχρι του ποσούτων 24.800 ευρώ είναι η ορολογία της απευθείας ανάθεσης η οποία όμως δεν έχει καμία απολύττως σχέση με την απευθείας ανάθεση την οποία ξέρουμε από το παρελθόν. Και γιατί συμβαίνει αυτό. Γιατί πολύ απλά κανένας δήμαρχος κανένας περιφερειάρχης μα κανένας δεν μπορεί να αναθέσει κάτι σ' αυτόν που θέλει. Εξακολουθεί πάρα τα αυτά. Η διαδικασία ανανομάζεται απευθείας ανάθεση. Την ίδια στιγμή όμως δημοσιεύεται παντού γίνεται γνωστή σε όλους έτσι ώστε ο οποιοσδήποτε θέλει να έρθει να καταθέσει προσφορά. Και έτσι γίνεται. Γι' αυτό ακόμη και σε περιπτώσεις που εμείς εδώ έχουμε εγκρίνει απευθείας ανάθεση υπάρχουνε κατατεθυμένες περισσότερες της μίας προσφοράς. Γιατί μπορεί όποιος έχει τα απαιτούμενα να έρθει και να κάνει την προσφορά του. Και ποιον διαλέγουμε απ' αυτούς αυτόν που δίνει την καλύτερη προσφορά. Ευχαριστώ πολύ. Πάμε στο τρίτο έκτακτο θέμα. Να πάρουμε παράταση κατά μία ώρα, γιατί έχουμε συμπληρώσει, έχουμε ξεπεράσει τις τέσσερις ώρες. Παρακαλώ. Παρακαλώ. Παρακαλώ. Παρακαλώ. Παρακαλώ. Παρακαλώ. Παρακαλώ. Παρακαλώ. Παρακαλώ. Παρακαλώ. Παρακαλώ. Παρακαλώ. Παρακαλώ. Παρακαλώ. Παρακαλώ. Παρακαλώ. Παρακαλώ. Παρακαλώ. από 19-10 του 2019 έως 15-6 του 2020. Είναι... Το αποσύρραμε. Είναι εδώ ο Πρόεδρος του Αστικού, αν θέλετε να υποβάλετε κάποιες ερωτήσεις. Κύριε Πρόεδρε, καθίστε. Είπαμε, το τρίτο θέμα αποσύρθηκε. Αποσύρθηκε. Πρέπει να το συζητήσουμε. Για να μην το αποσύρουμε, ένα λεπτό. Αφορά το σεισμό, ο οποίος έγινε στην Αλβανία. Είπα για να μη σας φέρω σε δύσκολη θέση γι' αυτό το αποσύρο. Και να μην... Τέλος πάντων. Αφορά, λοιπόν, το σεισμό που έγινε στην Αλβανία. Ζητήσανε ο Σύλλογος εδώ των Αλβανών, που είναι και με τον Δήμο μαζί, να μαζέψουμε μία αποήθεια, ούτως ώστε να μπορέσουμε να τη στείλουμε στην Αλβανία. Ζητήσαμε, λοιπόν, σε πρώτη φάση, να γίνει αυτή η συγκέντρωση, εδώ, στο... αυτό που είναι στον κήπο, στο σπιτάκι, αυτό που υπάρχει, να γίνεται εκεί η συγκέντρωση, διότι κλείνει αυτό το πράγμα στο σπίτι. Άχι να γίνεται εκεί η συγκέντρωση, διότι κλείνει αυτό το πράγμα και ασφαλίζεται και είναι και πιο κοντά στην αγορά. Για να μην βάλουμε κάτι μέσα στην πλατεία, επειδή εκεί, τέλος πάντων, και σπιτάκια δεν έχουμε πλέον, αλλά και θέλουμε να διαμορφωθεί διαφορετικά η πλατεία λόγω των Χρισπηγένων. Για αυτό το λόγο, λοιπόν, ζητάμε να παραχωρηθεί το ήκιμα αυτό προσωρινά για ένα μήνα, ούτως ώστε να μπορέσουνε να μαζέψουμε την βοήθεια αυτή που θέλουμε να μαζέψουμε για να στείλουμε στην Αρβανία. Ψηφίζουμε για το έκτακτο και ως προς την ουσία του θέματος. Κύριε Τσανάκα. Ο συγκεκριμένος χώρος, όμως, κύριε Δήμαρχε, ούτε να... δεν έχουμε σαν παράταξη κανένα πρόβλημα και κανένα θέμα με ανθρωπιστική βοήθεια και μάλιστα στους γείτονες στους Σαλβανούς. Το να παραχωρήσουμε, όμως, τον συγκεκριμένο χώρο, κύριε Δήμαρχε, με απόφαση επίσημη του Δημοτικού Συμβουλίου, περιπλέκει τα πράγματα. Ο χώρος είναι αφαίρετος, δεν μπορέσαμε να τον τακτοποιήσουμε, είναι σαν να μην υπάρχει, είναι δρόμος από το, όπως λέει και η Δρακονάκη, είναι δρόμος το σχέδιο πόλεως, αλλιώς θα το είχαμε νικιάσει κιόλας και θα το είχαμε κάνει και καφενείο. Αλλά, εάν θέλετε να το παραχωρήσετε, αν επισήμως, κάντε το. Ατύπως. Επισήμως δεν μπορούμε να το κάνουμε. Αυτό θέλω να σας πω μόνο. Κύριε Παπαδόπουλα. Κατ' αρχήν, Δήμαρχε, νομίζω μπράβο σε τέτοιες πρωτοβουλίες. Και καλά κάνατε. Φυσικά γνωρίζετε ότι ειδικά εμείς έχουμε και προσωπικά μια ιδιαίτερη ευαισθησία στα θέματα πολιτικής προστασίας. Σήμερα, αυτή τη στιγμή, υπάρχει ένα μεγάλο πρόβλημα στους γείτονες. Καλά κάνατε. Πιστεύω ότι θα πρέπει οργανωμένα και σωστά να βρίσκουμε χώρους, γιατί είναι και χειμώνας, να είναι κλειστή και να μπορέσουν να αντιευκολυθούν. Και μάλιστα θα έλεγα, θα έπρεπε, Δήμαρχε, να πάρετε και μια πρωτοβουλία, να κάνετε και πιο συγκεκριμένα πράγματα, να ενημερώσουμε τους καβαλιώτες, τους συμπολίτες μας, ώστε να μπορέσουμε να βοηθήσουμε όλοι μαζί. Και πιστεύω ότι θα το πετύχουμε. Σε ευχαριστώ πολύ. Φυσικά, και τώρα αυτό που έδεισε βέβαια η Δήμαρχος είναι ένα θέμα το οποίο πρέπει να το ξετάσετε, να το ελέγξετε και να μην μπούμε όλο το σώμα σε μια διαδικασία, το οποίο αύριο θα αναγκαστούμε να μπούμε όλοι σε περιπέτειες. Νομίζω ότι από αύριο θα το δείτε και... Ευχαριστούμε. Κύριε Πρόεδρε, μάλλον, κύριε Δήμαρχε, εγώ σας το είπα και στο τηλέφωνο αυτό. Πρώτο πρώτο, έχω δύο φόβους. Αυτό που είπε η κυρία Τσανάκια και ο δεύτερος είναι το τσιγγενέ μα χαλάς. Δηλαδή, μη γίνεται στο μέρες Χριστουγέννων εκεί πέρα αρχίζουν και μαζεύουν πράγματα τα οποία μετά τα διαλέγουμε αν είναι χρήσιμα να προδηθούν ή όχι. Εμένα είναι το κεντρικότερο σημείο, δηλαδή στο ΕΡΟ δίπλα να κάνουμε τέτοιο πράγμα. Για αυτό, αν θυμάστε, στο τηλέφωνο σας πρότεινα το υπόγειο εδώ πέρα να βρούμε ένα χώρο, εδώ πέρα, στο Νέο Κασμιστό, πρότεινα να βρούμε ένα χώρο από κάτω, έχει στέγασμενο χώρο, να γίνει αυτή η δουλειά. Εάν επιμένετε, η καλύτερη λύση είναι αυτή που είπε η κυρία Τσανάκα. Όχι επισήμως. Γιατί μετά διατρέχουμε πάρα πάρα πολλά πράγματα, φανταστείτε τώρα, φανταστείτε, ενώ μαζεύουμε και κάνουμε αυτή τη δουλειά που και ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι δεν μπορεί να διαφορείς κανείς, να έρθει καμιά αστυνομία εκεί πέρα και να μας πει ότι, ξέρετε, είσαστε σε χώρο αβυσβητούμενο ή χώρο που δεν σας ανήκει. Εγώ θα έλεγα πιο πολύ μετράει πράξη, πιο πολύ μετράει το επικοινωνιακό, δηλαδή να βγούμε όλοι μαζί και να πούμε ότι θέλουμε να μαζεπεχαλέσουμε την κοινωνία, δηλαδή από αυτά που τους περισεύουν να τα προωθήσουμε σαν πράξη, σαν πολιτική πράξη που έρχεται μέσα από την καρδιά μας, παρά να δώσουμε εκείνο το μέρος το σημείο μπορούμε να το βρούμε, τώρα έχουμε κάποια αποθήκη, κάτι μπορούμε να βρούμε και να τα μαζεύουμε εκεί και να μην έχουμε κανένα πρόβλημα. Σαφώς είμαστε θετικοί, άλλωστε, εγώ πίστευα ότι γι' αυτό με πήρατε τηλέφωνο, ότι αυτό το λόγο είχε να συνονιηθούμε, όχι να το κάνουμε επισήμως, αν το κάνουμε επισήμως τι νόημα έχει. Γι' αυτό δεν ήθελα να το, γι' αυτό το απέσυρα, σεβόμενος αυτό το λόγο, αλλά επειδή όμως επιμένατε γι' αυτό το λόγο. Λοιπόν, όχι, δεν λέω για εσάς τώρα, επειδή ακούστηκε... Λοιπόν, το αποσύρω το θέμα, για να είμαστε ωραία. Μπράβο, λοιπόν, και αν θέλετε αύριο, πριν τη συνάντηση που έχουμε για την τιμολογιακή πολύ, να κάνουμε μια συνέντευξη τύπου, τι ώρα θέλετε, ούτως ώστε να καλέσουμε όλοι μαζί αρχηγοί των παρατάξεων, να καλέσουμε την κοινωνία, ούτως ώστε να βοηθήσουμε τους γειτόνες. Δεν ξέρω αν συμφωνείτε. Πάντως, καλά το θέτετε, δήμαρχε, αλλά θέλουμε σε αυτά τα κρίσιμα θέματα, ειδικά πολιτικής προστασίας, και ειδικά στις ανάγκες που έχουν γειτονικές χώρες και θα πρέπει να είμαστε έτσι αλληλέγγιοι, θα ήθελα, κύριε δήμαρχε, να ενημερώνετε κι εμάς, αν θέλετε την άποψή μας, να μας παίρνετε κι εμάς ένα τηλέφωνο, να μας ενημερώνετε και να σας λέμε κι εμείς την άποψή μας. Θα είναι καλύτερο, γιατί και εμείς έχουμε εξίσου την ίδια ευαισθία, ειδικά στην πολιτική προστασία, το γνωρίζετε αυτό προσωπικά. Λοιπόν, πάμε στο δέκατο, τέταρτο θέμα για το αστυπόκτελ. Έχετε κάποια ερώτηση? Είναι ο πρόεδρος του... Ναι, το ανέφερα προγουμένως. Να μας ενημερώσει λίγο για το αυροκτέλ. Ελάτε, καθίστε μπροστά. Κύριε Πρόεδρε, σας ακούμε. Ενημερώστε μας σχετικά με κάποια περίληψη. Λοιπόν, εμείς σαν εταιρεία είμαστε υποχρεωμένοι δύο φορές το χρόνο να καταθέτουμε τα θερινά και τα χειμερινά δρομολόγια. Έτσι, κάναμε και φέτος με τα χειμερινά δρομολόγια, τα οποία απορρίφθηκαν στην προηγούμενη συνεδρίαση που είχατε, για κάποιους λόγους. Αυτό που έχω να σας πω είναι ότι τα δρομολόγια αυτά δεν βγαίνουν στην τύχη. Όπως θα δείτε και στην ανακοίνωση, στην ανάρτηση των δρομολογίων, γράφουμε ότι γίνεται αναλόγως της επιβατικής κίνησης. Αυτά όλα καταμετρούνται και βγαίνουν τα δρομολόγια, και το ξεκίνημά τους το πρωί, όπως και τα τελευταία δρομολόγια το βράδυ. Άκουσα ότι το σώμα ήθελε κάποια δρομολόγια επιπλέον για το τεΐ, για το βράδυ. Αυτό εδώ που μπορώ να σας πω εγώ είναι ότι πριν από τρία χρόνια υπήρχε δρομολόγιο μέχρι τις 11 η ώρα το βράδυ, και έπαιρνε ένα άτομο, δύο άτομα, τρία άτομα, παραπάνω δεν έπαιρνε. Να ξέρετε ότι μετά τις 10.30 η μισθοδοσία των οδηγών είναι επιβαρυμένη, πηγαίνει στο νυχτερινό. Αυτά όλα, εμείς είμαστε μια ιδιωτική εταιρεία και πρέπει να τα καλύψουμε. Δεν έχουμε επιχορίγηση από κανένα κρατικό φορέα ως προς τα δρομολόγια αυτά εδώ. Όλη τη ζημιά την πληρώνουμε μόνοι μας, γι' αυτό και αναγκαζόμαστε να τα κόψουμε αυτά εδώ τα δρομολόγια τα οποία δεν συμφέρουν. Τώρα, από εκεί και ύστερα, εάν το σώμα θέλει να κρατήσουμε κάποια δρομολόγια πέραν του οραρίου που έχουμε καταθέσει εμείς, μπορούμε να τους συζητήσουμε και να βρεθεί κάποια χρηματοδότηση, κάτι να γίνει να μπορέσουμε και εμείς να καλυφθούμε. Ποιοι θέλουν να υποβάλλουν ερωτήσεις. Ναι, κύριε Μαλτί. Αυτό το οποίο αναφερθήκατε τώρα, το είχα θέσει εγώ κατά επανάληψη και τα προηγούμενα χρόνια. Και βεβαίως δεν πρέπει το αστικό μας κτέλιο εδώ πέρα να επιβαλθεί, διότι ξέρουμε ότι δεν επιδοθεί και δεν χρηματοδοθεί από καμία πηγή. Δεν είναι ούτε ο οργανισμός αστικών συγγενειών θέσεων. Δεν είναι ούτε ο οργανισμός αστικών συγγενειών Θεσσαλονίκης, που θυμάμαι στην εποχή όπου με εκατό δράχμες κάνουμε τρεις όλες δρομολόγια, ή των Αθηνών. Είχα πει τότε και στο Δημοτικό Συμβούλιο τελευταία, ένα πως να επιβαλλευθεί ο δήμος της Καβάλας και ένα το πανεπιστήμιό μας. Και το λεωφορείο αυτό θα κάνει ορισμένα δρομολόγια, το πορείο θα κάνει πόσα, 6-7 δρομολόγια, και λιγότερα πιστεύω, ώστε μέχρι τη σημεία η ώρα να υπάρχει μια συγκοινωνιακή γραμμή σε λειτουργία. Γιατί οι φοιτητές δεν κατεβαίνουν στις 9 και στις 8. Την ώρα που κοιμόμαστε εμείς να μην πει τραπή, αυτούς δεν κατεβαίνουν. Και επιστρέφουν κάτι σημεία η ώρα και μια άμυση. Αυτό είχα πει. Βεβαίως, άμα λέτε 11 η ώρα, τι περιμένει, 11 η ώρα να γυρίσουν πίσω. Μα τότε βγαίνουν οι άνθρωποι αυτοί. Λοιπόν, κύριε Δήμαρχε, ο κύριος... Μπράβο, μπορείτε. Νεκρώνει διότι γι' αυτόν τον λόγο. Εάν δεν κατεβαίνουν θα νεκρώσει, εάν θα κατεβαίνουν θα έχει κίνηση. Για αυτό παρακάλεσα τον κύριο Δήμαρχο τότε, στο συμβούλιο που είχαμε, να το συζητήστε, κύριε Δήμαρχε, με το πανεπιστημιό μας. Έχουν λεφτά για πολλά εκεί επάνω. Μπορούν να βγάλουν τα 20.000. Και 20 τόσα ο... Έχουνε, μη με αναγκάζετε να πω, πόσα παίρνουνε σε κάτι μεταπτυχιακά. Αφήστε τα να τα πνίγουμε έτσι, να τα πάρουνε, πώς τα λένε, η θάλασσα. Ανθρώπιλες είναι μόνο για αυτούς που μένουν, 11 η ώρα το βράδυ δεν κάνουν άνθρωπο. Δεν είπα τίποτα. Μα η πλειοψηφία μένει επάνω, κύριε... Δεν έχει λείψει, όχι δεν έχει λείψει. Όχι, δεν έχει λείψει, όχι δεν έχει λείψει, όχι δεν έχει λείψει, όχι δεν έχει λείψει. Λέει η μέτρηση, η εσπέντες πρώτη. Για τη μέτρηση να κάνω μια ερώτηση, με επιθυμία. Πώς την κάνει τη μέτρηση? Στον Μαυρέ, δεν υπάρχει μετράκι. Πώς, δηλαδή? Πώς? Θέλω να ξέρω, διότι εγώ... Λοιπόν, πάμε λίγο παρακάτω. Κύριε Μαυρίδη, ευχαριστούμε. Λέω, η μέτρηση που γίνεται είναι εικονική. Κύριε Βέρο. Τοποθέτησε, ερώτηση... Ναι, ναι. Ποιος? Κύριε Μοτασάδα. Ερώτηση προς τον Πρόεδρο του Πρωιστικού Κτέλ. Για τη γραμμή 2, κύριε Πρόεδρε. Σάββατο, μεσημέρι, Κυριακή, δεν υπάρχουν λεωφορίες. Σολάκη, Στάνη και Θεσσαλονίκη, δύσκολες οδιανυφόρες για τους παππούδες και για γιαγιάδες. Γιατί δεν μπορούμε να βάλουμε, όχι τα τακτικά δρομολόγια της καθημερινής μέρας, την Κυριακή το πρωί, μετά την εκκλησία, Κυριακή, μεσημέρι, να τους επιστρέφουν... Δηλαδή, κάποιοι μεγάλης ηλικίας θέλουν να κατεβούν κάτω στην πόλη για καφέ. Μετά την εκκλησία, 11, 15 και μεσημέρι, ξεκινάει το δρομολόγιο από κάτω και να κατεβαίνει. Και να γυρνάει, εξολογώ, να φεύγει στη σμία ξανά από κάτω για πάνω. Και ένα το απογευματινό. Δεν μπορούμε να βάλουμε δύο δρομολόγια, δηλαδή, ας πούμε, την Κυριακή. Αυτοί οι άνθρωποι, για να πάρουν λεωφορίες πρέπει να βγουν εβδόμης παιναρχίας. Είναι όμως πυκνουκατοικημένη γειτονιά, με ανυφόρες, κατηφόρες, αν βρέχει θα μείνει μέσα ο μεγάλης ηλικίας άνθρωπος, εμείς μπορούμε, όχι εμείς, εσείς, εσείς θα κάνετε το καλό. Εσείς μπορείτε αυτό να κάνετε την παραχώρηση για τη γραμμή. Δύο μιλάω όπου ξέρω. Από έξι χρόνια περίπου υπήρχαν δρομολόγια και Σάββατο απόγευμα και Κυριακή όλη τη μέρα. Ο λόγος που καταργήθηκαν αυτά εδώ τα δρομολόγια είναι γιατί δεν είχαν καθόλου κόσμο. Όχι πληρότητα να έχουν, δεν είχαν καθόλου κόσμο. Δηλαδή εγώ θυμάμαι τις παλιές εποχές που δούλευε το παλιό το δρομολόγιο της Δεξαμενής, που είχαμε αφετερία μέσα στη Δεξαμενή, ξεκινούσαμε με δέκα επιβάτες τουλάχιστον από το τέρμα. Αυτούς τους δέκα δεν μπορούσαμε να τους πάρουμε στα οχτώ δρομολόγια. Δεν μπορούσαμε να τους πάρουμε στα οχτώ δρομολόγια τα απογευματινά του Σαββάτου. Μόνο αυτό σας λέω. Για να καλυφθούν αυτοί εδώ, πρέπει να έχουμε οδηγό πρωί, μεσημέρι, βράδυ. Εμείς έχουμε οχτά ορους οδηγούς. Πώς θα γίνει να καλυφθεί αυτό εδώ, μακάρι να γινότανε. Δηλαδή, εμείς έχουμε προτείνει να κάνουμε τετράωρη απασχόληση και να γίνει σπαστό, να γίνει δύο ώρες το πρωί, δύο ώρες το μεσημέρι. Δεν γίνεται, δεν μας το επιτρέπει ο νόμος αυτό εδώ το πράγμα. Θέλει κάποιος άλλος να κάνει ερώτηση, κύριε Κουνάκο. Κύριε Πρόεδρε, τα κοινά ταμεία μετατραπήκανε σε ανώνυμες εταιρίες. Η ανώνυμη εταιρεία σε αστικές πόλεις, όπως ο δήμος Καβάλας, έχει μόνο μία εταιρεία, μία ανώνυμη εταιρεία να εξυπηρετεί το επιβατικό κοινό. Μπορεί να γίνει και δεύτερη, μπορεί να γίνει και τρίτη. Μπορεί να γίνει και δεύτερη, μπορεί να γίνει και δεύτερη. Ο δήμος μπορεί να κάνει μια δεύτερη, αν θέλει. Από εκεί πέρα όμως, μην επικαλείστε ότι το οικονομικό κόστος προηγείται η εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού και θα πρέπει να κάνετε εκείνες τις πολιτικές, ώστε να μπορεί να είναι και η επιχείρησή σας να είναι τουλάχιστον κερδοφόρα. Για να γίνει όμως αυτό, θα πρέπει κύριε Πρόεδρε, γιατί αυτό που γίνεται... Όχι, και τοποθέτηση μαζί. Αυτό που, κύριε Πρόεδρε, γίνεται εδώ, είναι ότι είμαστε μία πόλη που θέλουμε να είμαστε νεκροί μετά τις 10 η ώρα το βράδυ. Μετά τις 10 η ώρα το βράδυ, δημόσια συγκοινωνία δεν υπάρχει. Είναι μονοπολιακή εταιρεία, η οποία χωρίς κρατική επιχορήγηση. Αυτό είναι σωστό. Η Θεσσαλονίκη και η Αθήνα επιχορηγείται. Εμείς είμαστε άλλη Ελλάδα εδώ, έτσι. Νομίζω, κύριε Πρόεδρε, ότι πρέπει να στραφείτε σε άλλους πόρους. Πρέπει να δημιουργήσατε άλλους πόρους. Και ποια είναι αυτή η πόρη? Έχετε ένα περιγριτικό λεωφορείο ανοιχτού τύπου, διόρφω? Αυτό μπορεί να εκλοφορήσει στο εθνικό δίκτυο και στο εμπαρχιακό δίκτυο. Μπορούμε να το κάνουμε με τη δημοφιλία για να έχουμε... Γιατί εγώ δεν μπορώ να δεχτώ ότι το παιδί μου, στις 10 η ώρα δεν θα μπορεί να πάρει λεωφορείο για τη γραμμή του Βύρωνα. Και θα είναι υποχρεωμένο να πάρει ταξί. Αυτό είναι ένα θέμα που σε έχω νοίμα από σχολή. Δεν μπορώ να πληρώσω ταξί. Λοιπόν, ο δήμαρχος, ο δήμος, δεν είναι υπευθυνός για την αστική συγκοινωνία. Ο δήμος ελέγχει, ύστερα από την τροποποίηση του Καλλικράδη, τα δρομολόγια. Και αυτό ακριβώς το λόγο προτείνω, κύριε Πρόεδρε. Τα δρομολόγια να είναι τουλάχιστον μέχρι στις 10.30 η ώρα. Και ειδικά η γραμμή νοσοκομείου. Το νοσοκομείο πρέπει να έχει εξυπηρέτηση. Ναι, πρέπει να είναι μέχρι στις 10.30. Αυτό λέω. Και ειδικά μέχρι στις 10.30. Λοιπόν, και να είναι πιο συχνή η συγκοινωνία. Συχνό τα στιγμή. Κύριε Γουνελά. Μπορώ λίγο να πάρω τον λόγο. Το νούμερο 11 τελείωνε τελευταίο δρομολόγιο 10.30. Και μετά από αιτήματα των σωματίων, των εργαζομένων, κάναμε και στις 11.10 ένα δρομολόγιο για να προλάβουμε τη βάρδια. Ξέρετε πόσους περνάμε? Έναν. Έγινε για έξι μήνες το δρομολόγιο και σταμάτησε. Μακάρι να ήταν δύο, και να σας λέω ψέματα. Ένα άτομο ήταν. Τα δρομολόγια βρίσκονται στην ιστοσελίδα μας. Από εκεί και ύστερα, για να έχουμε ανακοινώσεις κάπου, έπρεπε να έχουμε κάποιον πίνακα να ανακοινώσουν επάνω στις στάσεις. Αυτό εδώ δεν υπάρχει. Η σελίδα μας ήταν συνδεμένη με το δήμο. Υπήρχε κάποιο πρόβλημα. Υπήρχε κάποιο πρόβλημα. Η σελίδα μας ήταν συνδεμένη με το δήμο. Γιατί τέθηκε και αυτό. Όλες οι ανακοινώσεις μας βγαίνουν στο δήμο ή βγαίναν όσο δούλευε η τηλεματική. Γιατί τώρα έχουμε αυτό το πρόβλημα, ότι δεν δουλεύει εδώ και ένα χρόνο η τηλεματική μας. Και δεν γίνεται η γεφύρωση του συστήματος συζεύξης του συστήματος του δικού μας με του δήμου. Κύριε Γουνελά. Για τη γραμμή νούμερο 10 θέλω να σας ρωτήσω. Είπατε κάτι για μετρήσεις πριν. Θεωρώ ότι ο πληθυσμός πάνω στην Άπολη έχει αλλάξει. Δεν είναι αυτός που ήταν παλαιότερα, αλλά βλέπω ότι οι γραμμές παραμένουν ίδιες. Επειδή μιλήσατε μετρήσεις, αν έχετε κάνει κάποιες μετρήσεις, γιατί ακόμη και τώρα, σαβουαϊκήρια, νομίζω ότι ο νούμερο 10 δεν λειτουργεί. Από ό,τι ξέρω και από ό,τι είδα. Πράγματι, έτσι είναι. Δεν δουλεύει το δρομολόγιο νούμερο 10. Απλώς αντιστρέφουμε το δρομολόγιο νούμερο 4 και εξυπηρετεί τη γραμμή νούμερο 10, πάλι, ανα ώρα, έτσι όπως ήταν και στις καθημερινές. Δεν περνάει από εντυφανάριου. Περνούσε και από εντυφανάριου. Γι' αυτό και αντιστράφηκε το δρομολόγιο. Επειδή δεν είχε καθόλου επιβατική κίνηση. Και αν θα δείτε τις μετρήσεις, αν θα σας δώσω τις μετρήσεις, οι ισχυροποιαστές, θα δείτε ότι πράγματι για πέντε και για έξι άτομα δεν αξίζει να ανεβάσεις έναν οδηγό και έναν λεωφορείο. Για μία βάρδια. Έχουμε άλλη ερώτηση. Όχι, παρακαλώ να το προθετηθείτε, κυρία Τσανέκα. Να ψηφίσετε. Κύριε Πρόεδρε και κύριε Πρόεδρε. Ξέρετε πόσο σας συμπαθούμε όλοι μας. Αλλά επίσης συμπαθούμε και το Δήμο Καβάλλας. Εμείς βρισκόμαστε εδώ για να περιφρουρίσουμε τα συμφέροντα και των δημοτών μας, αλλά και του Δήμου Καβάλλας. Ναι, είναι το μεγάλο βυζί που λέγαμε πριν, ο Δήμος Καβάλλας. Όμως, πρέπει να ξέρετε ότι τον τελευταίο καιρό ο Δήμος Καβάλλας μπορεί να βρίσκεται στο πλευρό ολονών, αλλά κανένας δεν βρίσκεται στο δικό μας το πλευρό. Τι εννοώ. Έχουν αρχίσει σιγά-σιγά να συζητούνται τα οικονομικά του Δήμου Καβάλλας και το άγχος με το οποίο ο κύριος Δήμαρκος προσπαθεί να βρει χρήματα ψάχνοντας όλους τους κωδικούς. Τα ξέρω, από πρώτο κέρι χτενίζει τα πάντα για ένα χιλιάρικο. Γιατί πέφτουν συνέχεια τα τακτικά έσοδα του Δήμου. Και γιατί πέφτουν συνέχεια τα τακτικά έσοδα του Δήμου, διότι απλούς δεν τα εμείς Καβαλιώτες δεν πληρώνουμε τις υποχρεώσεις μας. Βεβαίως, έχουν φύγει από τιμές και πάρα πολλά χώροι που τους ενοικίαζε ο Δήμος Καβάλλας για να μπορέσει να έχει έσοδα. Και αυτό οφείλεται στο περιβόητο σχέδιο πόλης, έτσι, με τη χρήση γης στην περιβόη. Τέλος πάντων, άλλο καπέλο αυτό. Εάν όμως οι Καβαλιώτες δεν είναι εντάξει τις υποχρεώσεις και ο Δήμος δεν έχει λεφτά, λοιπόν δεν θα μπορεί να βοηθήσει κανένα. Θα μεταχειρίζετε τα χρήματά του για να βγάλει τις υποχρεώσεις του. Διαψεύστε με, κύριε Δήμαρχε. Ποια σουβλάκια και ποιες διασκεδάσεις και ποιά δεν θα μπορεί να βγάλει τις υποχρεώσεις του ο Δήμος Καβάλλας. Λοιπόν, εάν δεν το καταλάβουν αυτό οι Καβαλιώτες, δεν θα μπορεί μετά ο Δήμος Καβάλλας να βρεθεί αρογός ούτε στο αστικό κκτέλ για να μπορέσει να βοηθήσει τους συνδημότες, ούτε που ουθένα. Εγώ νομίζω ότι σε αυτή τη φάση, κύριε Πρόεδρε, οφείλω να ψηφίσω αρνητικά για να περιεχωρήσω τα συμφέροντα του Δήμου Καβάλλας. Κύριε Βαβαδόπουλα. Κοιτάξτε να δείτε, είναι ένα σύθετο θέμα. Υπάρχουν σήμερα οι ανάγκες της πόλης, των κατοίκων και υπάρχει και ανάγκη της βιωσιμότητας της εταιρείας, που η εταιρεία αυτή είναι καβαλιώτικη, είναι δική μας. Είναι εύκολο να λέμε, Δήμαρχος, νυν και πρωί, ότι κοιτάξτε να δείτε, εμείς οι καβαλιώτες δεν πληρώνουμε, αλλά και επίσης οι καβαλιώτες λένε ότι εσείς που διατελέσατε, Δήμαρχοι, και εσείς που είστε τώρα, Δήμαρχος, πρέπει να είχατε προβλέψει και να είχατε κάνει όλη εκείνη την απαραίτη διαχείριση, ώστε σήμερα να μη φτάνουμε σ' αυτά τα σημεία που λέτε και οι δύο η Δήμαρχη. Κλείνοντας, θέλω να πω ότι πρέπει να λάβουμε υπόψη μας της ανάγκης αυτής της επιχείρησης, γιατί είναι τοπική, είναι καβαλιώτικη αυτή η επιχείρηση, να προσαρμοστούμε στα δρομολόγια που καθιστά βιώσιμη την εταιρεία και δεν θα απολύσουν ούτε οδηγούς, ούτε προσωπικό, για να μην προκαλέσουμε εμείς οι ίδιοι εδώ να δημιουργήσουμε πρόβλημα σε αυτή την εταιρεία και δεύτερον θα ήθελα, κύριε Δήμαρχε, να κοιτάξετε γιατί έχετε όλο το χρόνο, να μπορέσουμε ποια δρομολόγια, και συμφωνώ με όλους, ποια δρομολόγια θα μπορέσουμε έστω και λίγο να βάλει μια απασχόληση, να κάνει κάτι, ώστε και εμείς να περικόψουμε κάτι το οποίο είναι μια δαπάνη που μπορεί να θεωρήσετε ότι καλύτερα να βάλουμε μια προτεραιότητα της ανάγκης της κοινωνίας και να το βάλετε σε προτεραιότητα ώστε να χρηματοδοτήσουμε έστω και με ένα ποσό κάποιο δρομολόγιο το οποίο θα είναι προσόφελος μιας γειτονιάς, θα είναι προσόφελος των πολιτών. Άρα, συμφωνούμε εμείς με ό,τι έχει πει και έχει πείσει ο Πρόεδρος, γιατί ο Πρόεδρος εδώ δικός μας είναι συμπολίτητας, δεν είναι απαλού. Έχει κάνει, ξέρει τα δρομολόγια όλα, γνωρίζει τη βιωσιμότητα της εταιρείας του και εμείς είναι αδιανότητο να λέμε αυτή τη στιγμή, γιατί για να σε δημιουργήσουμε πρόβλημα. Όχι, πρέπει να υπάρχει αυτή η λογική. Δεν έχουμε να αλλάξουμε κάτι με τον Πρόεδρο. Πρέπει να συμφωνήσουμε και να συνταχθούμε με τον Πρόεδρο και πρέπει την επόμενη μέρα, δήμαρχε, σαν καινούργιος δήμαρχος, που πραγματικά θέλετε να κάνετε ένας σύγχρονος δήμαρχος, είναι μέσα στο πλαίσιο της κοινωνικής ανταποδοτικότητας που πρέπει να έχει ένας δήμος απέναντι στους πολίτες, να μπορέσει να συνεισφέρει, έστω όπως μπορεί, να μπορέσει να προσθεθούν κάποια δρομολόγια για να υπάρχει ένα έσιο τέλος. Και νομίζω εγώ είμαι θετικός με το θέμα ότι η εταιρεία πρέπει να συνταχθούμε με τις προτάσεις της εταιρείας. Και από εκεί και πέρα ο δήμαρχος να αναλάβει τις πολιτικές ευθύνες και να μπορέσει να μας φέρει εδώ προτάσεις και εμείς είμαστε μαζί με τον δήμαρχο. Και να καλυφθούν περισσότερο όλες οι ανάγκες των πολιτών. Ευχαριστώ. Τώρα πήγαμε από το δυόροφο στην Παναγία, έλεος, έλεος, με δυόροφο θα πάμε στην Παναγία. Λοιπόν, κύριε Πρόεδρε, με λίγα λόγια να πω τη δικιά μου αίσθηση πάνω σε αυτό το θέμα. Είναι ξεκάθαρο ότι η λογική που έβαλε ο κ. Παπαδόπουλος πρέπει να είναι απέναντι σε κάποιον που πρέπει να τον θεωρήσουμε συνεργάτη για να κάνουμε τις κοινωνίες καλύτερες. Όταν μου λέει δεν δουλεύει τη λαιματική, την άλλη φορά σιγά σιγά θα τα κόβουμε τα δρομολόγια του Μαυρίδια από τις τέσσερις ώρες το μεσημέρι, γιατί δεν θα ανεβαίνει κανένας, ας πούμε, γιατί δεν θα ξέρει από πού θα πηγαίνει. Άρα, λοιπόν, μην το φωτίζετε το πράγμα ξεκάθαρα ότι, ξέρετε, μετρήσαμε και δεν έγινε. Τι ποιότητα δώσατε σε αυτή τη γραμμή για να δούμε αν έχει πράγματι προσέλευση, ας πούμε, πηβατών. Είναι σίγουρο ότι πρέπει να συνεργαστείτε με τον κ. Μουριάδη εδώ πέρα, για να δούμε πώς με αυτό το δύσκολο ανάγλυφο που έχουμε, να βελτιώσουμε, να κάνουμε τις κοινωνίες, να τις κάνουμε δηλαδή στην ώρα τους, ώστε όλοι εμείς που παίρνουμε τα αυτοκίνητό μας, γιατί εγώ δεν σας κρύβω, δεν έχω πάρει ποτέ μένους στο γυροκομείο, δεν με βολεύει το σημείο αυτό, για να πω, και κατεβαίνουμε τα αμάξιμα. Αν όμως μπορούσα να προχωράω δέκα βήματα, και να ήξερα ότι θα έχω πάντα συγκοινωνία, και μετά ο δήμος έβαζε ένα μέτρο που έλεγε ότι δεν θα πρέπει να κατεβάσουμε αυτοκίνητα, τι θα κάναμε, θα μεγιστοποιούσαμε την πελατεία σας. Άρα λοιπόν θα υπήρχαν τα περιθώρια για να τις κάνουμε πιο ελκυστικότερες τις συγκοινωνίες, δυναστική συγκοινωνία, μαζί με το δήμο. Αυτή την εισαγωγώ ότι δεν έχουμε δουλέψει πάρα πολύ στην κοινή λογική ότι από τη μια μεριά ο δήμος να βοηθήσει ώστε οι συγκοινωνίες να πηγαίνουν στην ώρα τους, ώστε να μεγαλώσει το επιβατικό κοινό, ώστε να γίνουν ελκυστικότερες, και ώστε η πόλη μας να γίνει ακόμη πιο καλή. Δεν το έχουμε εξαντλήσει αυτό εδώ το πράγμα. Και ερχόσαστε ξερά ξερά και μας λέτε, ξέρετε, δεν βγαίνω, κόβω. Όχι. Πρέπει να εξαντλήσετε μαζί με τη διοίκηση την λογική που λέει ότι πρέπει να κάνουμε τις συγκοινωνίες, ελκυστικότερες. Να σας πω κάτι άλλο. Ακούω να τσακωνόμαστε με τις στάσεις. Είναι στάσεις αυτές που έχουμε. Δεν είναι δικές μας, έχει πάρει ένας, λέει ο δήμος, έχει πάρει ένας ιδιότης, που σύμβαση δεν τελειώνει, ναι, αλλά το χάλι παραμένει σε μια πόλη που εμείς θέλουμε να την κάνουμε να είναι όμορφη. Παραμένει. Άρα λοιπόν έχουμε πολλά σημεία τα οποία μπορούμε να συνεργαστούν τις συγκοινωνίες με τον δήμο και όχι στην ξερή λογική δεν με συμφέρεχο. Δεν είμαι στη λογική που λέει ο κ. Κουνάκωση ότι ξέρετε θα κάνετε κοινωνική πολιτική. Βέβαια δεν μπορείτε να κάνετε κοινωνική πολιτική. Αλλά να συνεργαστείτε με τον δήμο για να γίνετε ελκυστικότεροι ώστε να μπορούμε και εμείς να σας βοηθήσουμε πρέπει να το κάνετε. Αφού το εξαντλήσετε αυτό, τότε νομίζω δεν θα υπάρχει κανένας παραλογισμός και δεν μπορώ να δεχτώ τη λογική ότι έστω και με έναν επιβάτη θα ανεβάζει το ολοκληρολεφορείο. Όχι βέβαια, αλλά περισσότερο να σταθούμε στο πώς μπορούμε να μεγιστοποιήσουμε τον πειβατικό κοινό, να γίνουμε πιο καλοί και στην ώψη δηλαδή το λεωφορείο. Και μη μου λέτε τώρα ξέρετε η τελεματική δεν δουλεύει. Από αυτό και αυτό μπορώ να με απογοητεύσετε. Και επειδή δεν θέλω να πω όχι, είμαι στη λογική του κ. Παπαδόπουλου να σας βοηθήσει ο δήμος, αλλά μετά από συνεργασία, ότι θα κάνετε κάποιες προϋποθέσεις αυτές που περιγράφω τόση ώρα. Άρα συμφωνείτε κ. Παπά το ψηφίστα. Ναι, κ. Βέρο. Κύριε Πρόεδρε, αγαπητοί συνάδελφοι, υπάρχουν αλήθειες που δεν είναι ευχαρίστες. Βλέπετε τώρα δώδεκα ή ώρα ακριβώς για ποιες αλήθειες να μιλήσουμε και για ποια ψέματα. Πρώτη αλήθεια. Όχι, όχι, θα μιλήσουμε. Θα μιλήσουμε διότι είναι ένα θέμα το οποίο δεν θα έρθει ποτέ και δεν ήρθε ποτέ στη συζήτηση τα χρόνια που γνωρίζω. Έρχεται μόνο όταν είναι για τα δρομολόγια και για την έγκριση των δρομολογιών. Πρώτη αλήθεια είναι ότι το αστυκόκτελ κάποτε ήταν κοινωφελές οργανισμός δεκαετία του 80, να μη πάω λίγο πιο πίσω, και υπήρχαν και κάποιες επιδοτήσεις, αρκετές επιδοτήσεις από τη μεριά της κεντρικής διοίκησης. Κάποια στιγμή η κεντρική διοίκηση ως συνήθως, όπου δεν θέλει να έχει την κοινωνική πολιτική και θέλει να την πετάει από πάνω της και τις καλές εποχές, τότε εκείνες τις καλές εποχές, αποφάσισαν ότι θα πρέπει να γίνουν ανώνυμες εταιρείες. Άρα μια ανώνυμη εταιρεία σήμερα, είναι λογικό ότι οι άνθρωποι αυτοί, δεν δουλεύουν ούτε από χόμπι, αλλά ούτε επενδύουν κάποια χρήματα, είναι εύλογο να θέλουν πρώτα απ' όλα να ζήσουν, να επιβιώσουν και να περιφερρύσουν και την όποια περιουσία τους. Αυτή είναι η μία αλήθεια. Δεύτερη αλήθεια. Υπάρχει ένας δήμος, ο οποίος όλα αυτά τα χρόνια δεν έκανε καμία, μα καμία προσπάθεια για να λύσει ουσιαστική προσπάθεια, για να λύσει το κυκλοφοριακό του και κυρίως όμως να προστατεύσει το περιβάλλον και με αυτόν τον τρόπο να σεβαστεί τους ίδιους τους κατοίκους και τους επισκέπτες, που όλοι θέλουμε, ειδικά τα τελευταία χρόνια, να πολλαπλασιαστούν. Και τι εννοώ, εννοώ ότι δεν έκανε καμία προσπάθεια να περάσει το μήνυμα και κυρίως να αλλάξει μία αρνητική αρνητικότητα τη νοοτροπία που έχουν οι συνδημότες μας και που έχουμε, πρώτος και καλύτερος εγώ ενδεχομένως, εσύ δεν έχεις αυτοκίνδρος ή τυχερός, κύριε Μουτασάγα, που όμως και λόγω, αν θέλετε και ως δικαιολογία των περισσότερων λόγων του ανάγκληφου της πόλης, μια δύσκολη πόλη, λοιπόν, όλοι για μερικά μέτρα και για ψήλου πίδημα χρησιμοποιούμε το ιο ταχύ μας. Με αποτέλεσμα να βλέπουμε, παρόλα, τα τελευταία 10 χρόνια είχαμε την κρίση και όλοι πιστεύαμε ότι το μόνο θετικό της κρίσης θα ήταν ότι θα λυθεί το κυκλοφοριακό. Δεν λύθηκε. Όλοι βλέπουμε ότι γίνεται, όχι μόνο σε μέρες εχμής, ανοιχτές αγοράς και τα λοιπά, το τεράστιο πρόβλημα που υπάρχει. Και δεν έκανε τίποτα ο δήμος προς την κατεύθυνση αυτή προς το τι, σε όλους τους σύγχρονους δήμους, σε όλη την Ευρώπη, την Ευρώπη αυτή που έχει φύγει πολύ μπροστά από εδώ και πολλά χρόνια, κυρίως οι πολίτες χρησιμοποιούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς και δίνει και κίνητρα για να χρησιμοποιούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Τώρα, τι θα μπορούσε να κάνει ο δήμος. Η εύκολη λύση ήτανε να επιχορηγήσει, να επιδοτήσει, πεςτε εσείς, το εισιτήριο. Όμως όλοι γνωρίζουμε ότι αυτό είναι λίγο δύσκολο λόγω της οικονομικής κατάστασης και των δήμων. Δεν χρειάζεται να τα λέμε 60% με 65%, ίσως και παραπάνω, περιοικοπές από τα τακτικά έσοδα τα τελευταία 10 χρόνια μετά από το 2011 μέχρι και το 2015-2016. Όμως θα μπορούσε να κάνει πάρα πολλά πράγματα. Και εδώ να πούμε τώρα μια άλλη αλήθεια, η οποία βέβαια δεν θα ανευχαριστεί για κάποιος. Τι έκανε ο δήμος όλα αυτά τα χρόνια για να πει «γιάλατε εδώ του αστικού χτέλου». Θα αναλάβετε τα δρομολόγια στα χωριά μας, στα δημοτικά διαμερίσματα. Είμαστε από τους ελάχιστους δήμους, από τους ελάχιστους δήμους, που την συγκοινωνία την έχει το υπεραστικό χτέλ. Βέβαια, κάποιοι είναι ψηφοφόροι μας, κάποιοι είναι από το κόμμα το ένα, κάποιοι είναι από το κόμμα το άλλο. Τα λέω απλά στις 12 η ώρα τώρα. Δεν θέλουμε να χαλάσουμε. Κύριε Βέρο, ολόκληρος σας παρακαλώ. Δεν είδε να αντιδράει κανένας, τώρα αντιδράτε εσείς. Τώρα αντιδράτε τώρα. Λοιπόν, δεν είναι λάθος. Έχει δικαίωμα στα όρια του δήμου τη συγκοινωνία να την κάνει αστική. Και να θυμηθούμε λίγο... Αφήστε με να τελειώσω τώρα. Θα με λέει μετά ο συνάδελφος μου... Ολοκληρώστε, κύριε Βέρο, ολοκληρώστε. Ολοκληρώστε. Λοιπόν, και να θυμίσω όταν είχαμε τους πρόσφυγες στην Άσπρια Άμμο και ζητήσαμε το δρομολόγιο και ποια ήταν η αντίδραση που έγινε και γιατί απέριθαν το δρομολόγιο μέχρι την Καρβάλη. Και θα σας πω το άλλο κίνητρο. Μισό λεπτά. Αφήστε με τώρα να τελειώσω. Πάρτε το λόγο μετά και πείτε. Γιατί σας αρέσει τώρα δώδεκα η ώρα να το κάνετε αυτό. Εγώ τρελάνομαι. Τελειώνετε, κύριε Βέρο, σας παρακαλώ. Ματσιμπάτε. Κανένας άλλος δεν αντιδράει, εσείς αντιδράτε. Ε, τώρα δώδεκα και δέκα. Λοιπόν... Επί του προσωπικού. Δεν έχουμε... Αστείο ήταν. Όχι, δεν είναι αστείο. Αυτά να τα αφήσει. Όλα τα σοβαρά, υπότι που έτσι ξέρουμε πώς λέγονται. Αφήστε τώρα τέτοια ώρα. Λοιπόν... Το δεύτερο. Ξέρουμε πολύ καλά ότι και πάνω σε αυτό που είπα ότι υπάρχει μια καινούργια γραμμή με τη μετεκατάσταση του νοσοκομείου. Αυτή που ξεκινάει από το κέντρο και πηγαίνει μέσω της εβδόμης μεραρχίας στο νοσοκομείο. Και τι θα ήταν χωρίς κόστος το δρομολόγιο να συνέχιζε μέχρι τον Αμυγδαλώνα. Ένα δημοτικό διαμέρισμα το οποίο όλοι γνωρίζουμε ότι τα τελευταία χρόνια αυξάνε το πληθυσμός διότι έχουν επιλέξει την περιοχή καβαλιώτες κυρίως και μένουν εκεί και θα δίναμε τη δυνατότητα με αυτόν τον τρόπο ανθρώπους που μένουν στον Αμυγδαλώνα αλλά και στην ευρύτερη περιοχή γιατί αν φτάσει έστω μέχρι τον Αμυγδαλώνα κάποιοι που θέλουν να κατεβούν από το πολίστρο, το δάτο της Κλινίδες θα μπορούσαν να παρκάρουν εκεί χωρίς να πληρώνουν δεξιά-εριστερά κάπου θα βρούνε και να χρησιμοποιήσουν τη γραμμή και με αυτόν τον τρόπο. Δηλαδή να δώσεις κίνητρα στο αστυκόκτελ. Αυτά είναι τα κίνητρα απ' το δήμο. Αυτά είναι τα κίνητρα απ' το δήμο. Κύριε Βέρος, σας παρακαλώ ολοκληρωστήριο. Δεν το κάναμε ποτέ. Δεν ξέρω αν η σημερινή διοίκηση σκέφτεται κάποια στιγμή σοβαρά να δει και μέσα από συγκεκριμένη μελέτη πώς μπορεί και με ποιον τρόπο μπορεί να πείσει πλέον να χρησιμοποιούν οι συνδημότες μας στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Αλλά, να πω και την τελευταία αλήθεια και κλείνω ότι μετά από όλα αυτά όμως κάποια στιγμή και το αστικόκτελ να αναλάβει τις ευθύνες του διότι δεν μπορούν να επιλέγουν αυτοκίνητα τα οποία στην Ευρώπη τα πετάν να τα φέρνουν εδώ παροχημένης τεχνολογίας και μάλιστα και κάποια ως τρένα για να χρησιμοποιούνται σε δρόμους στενούς και οτιδήποτε διότι η λογική μεγάλο αυτοκίνητο μέτωχος μεγάλο μέρισμα. Κάποτε ήταν, δεν ξέρω αν είναι τώρα. Για αυτό και βλέπουμε όλα αυτά τα τεράστια ως τρένα λεωφορεία τα οποία δημιουργούν άλλο τεράστιο πρόβλημα σ' όλες τις γειτονιές και σ' όλες τις συνυκείες. Όπως μετά θα έχουμε και την απέτηση και για συγκνάδρομο λόγια, ενδεχομένως και για καλύτερη τιμή διότι όταν αυξάνεται ο πελάτης να μειώσει και την τιμή και καλύτερες παροχές και από τη μεριά του αστικού κτετ. Άρα θεωρώ ότι το πρώτο βήμα πρέπει να γίνει από τη μεριά του δήμου, σε αυτήν τη λογική και νομίζω ότι αυτό θα ήταν μια πρωτοβουλία που θα έπρεπε να πάρει και αν πραγματικά, κύριε Δήμαρχε, θέλετε έναν σύγχρονο δήμο έτσι όπως λέγεται και το όνομα της παράταξής σας. Κύριε... Ναι, να ολοκληρώσουν, κύριε Άρτη. Και κύριε Βέρο, τι ψήφισαντε, ναι ή όχι? Ναι, κύριε Τσάννα, πολύ γρήγορα. Για να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους. Και βέβαια κάναμε αγώνα, για να πάει το αστικό αφενός μες στην Καρβάλη και από κει και στον Αμυγδαλαιόνα και στις Κρινίδες. Και στο παλαιό, φυσικά και στο παλαιό, που είναι η γειτονιά της Καβάλλας. Ποιος μας έκοψε τα φτερά, ποιος δεν μας επέτρεψε να πάμε ούτε μέτρο παραπέρα από χωρίς. Μέτρο παραπέρα από εκεί που προτείναμε. Η περιβόητη περιφέρεια. Κάνω λάθος, κύριε Πρόεδρε. Κύριε Δήμαρχε, παλέψτε το μέσα στην περιφέρεια. Είναι ο μόνος τρόπος για να αποκτήσουν αυτά τα μέρη τακτική συγκοινωνία και από κει θα δείτε άνοδος στα ισοδήματά σας. Κάτι άλλο, κύριε Πρόεδρε. Αληθεύει ότι οι μετοχές σας στην εταιρεία μέσα εξαρτώνται από το πόσο μήκος έχει το λεωφορείο, πόσες θέσεις έχει το λεωφορείο. Μήκος και θέσεις, αληθεύει, ναι ή όχι. Τότε για ποιον λόγο πάτε και τα κουβαλάτε αυτά τα τρένα που λέει και ο Βέρος. Κάποτε ήταν, όταν τα πέραν ήταν το μέρησμα... Και τώρα τα τελευταία τρένα φέραν πάλι που δεν έχει μέρησμα. Ναι, δεν είναι. Εμείς, από τον νόμο που έχουμε ιδιόκτητα αυτοκίνητα, είμαστε υποχρεωμένοι να φέρνουμε 12 μετρά λεωφορία. Η εταιρεία, σαν εταιρεία, μπορεί να φέρει ό,τι μήκος θέλει. Πάνω από εννιά θέσεις. Έτσι είναι ο νόμος. Έτσι είναι ο νόμος, κυρία Τσανάκα. Γι' αυτό και φωνάζαμε τότε στην Κολοκοτρώνη, όταν έγινε ο Μεντρεσέας και βγήκε η ράμπα των ΑΜΑΙΑ μέσα στον δρόμο. Όχι, δεν λέει αυτό. Δεν λέω αυτό εδώ. Αυτή είναι η νομοθεσία που ίσχε αυτή εδώ τη στιγμή. Ωραία. Κύριε Ποτόια, συμφωνείτε? Εγώ ήθελα να πω, κύριε Πρόεδρε, ότι εδώ έχετε να λύσετε μία αντίφαση. Και εκεί πρέπει να τοποθετηθείτε. Από τη μία, λοιπόν, έχουμε την ανάγκη ως αγαθό των δημοτών για μεταλλαγές, με δρομολόγια που να καλύπτουν τις ανάγκες του, για να προκύψει και μία πόλη που μπορεί να ανασάνει, βιώσιμη και όχι να κατακλείζεται από αυτοκίνητα και να έχουμε αυτό το κυκλοφοριακό. Από την άλλη πλευρά τώρα, αν είχαμε μία μεγάλη πολιεθνική, θα ήταν καθαρό. Θα τους βάζαμε απέναντι και θα τους καθαρίζαμε. Δεν το κάνετε, βέβαια, σε μπάση περιπτώση. Εδώ, στην προκειμένη περίπτωση, τι έχουμε? Έχουμε μικροεπανγγελματίες, οι οποίοι προσπαθούν να επιβιώσουν, πληρώνοντας τις αυτοκινδρομηχανίες για τα αυτοκίνητά τους, πληρώνοντας τα ανταλλακτικά, πληρώνοντας τις βενζίνες. Βρείτε μου, λοιπόν, εσείς που τα κόβετε τώρα πολλά λύση σε αυτή την αντίφαση και σε αυτή την κατάσταση που έχει τημιουργηθεί. Εδώ, λοιπόν, όσο θα κυριαρχεί η λογική ότι η μεταφορά είναι εμπόρευμα, και οι δημότες δεν θα μπορούν να ικανοποιηθούν τις ανάγκες τους, να ικανοποιήσουν τις ανάγκες τους και οι πόλεις θα πνίγονται και οι μικροεπανγγελματίοι δεν θα μπορούν να τα βγάλουν πέρα στην δουλειά τους. Άρα, λοιπόν, αυτό που χρειάζεται είναι δημόσια μέσα μεταφοράς, τα οποία αναπληρώνει ο κεντρικός προϋπολογισμός στο κράτος, έχει χρήματα. Σε αυτή την κατεύθυνση θα μπορούν να ικανοποιήσουν τις ανάγκες τους και οι δημότες, αλλά και οι μικροειδιοκτήτες που θα έχουν μια σίγουρη δουλειά για να μπορούν να επιβιώσουν. Γι' αυτό ψηφίζουμε Λευκό. Κύριε Βαγιατζή. Ναι, λοιπόν, να το πω θελωθώ και εγώ σύντομα. Πρώτα απ' όλα, πρέπει και όλοι το γνωρίζουμε ότι η Καβάλα είναι μια δύσκολη πόλη ως αφορά τους δρόμους, το δικό της δίκτυο, το πώς είναι χτισμένη πάνω στο βουνό. Είναι λίγα τα σημεία τα οποία είναι καθαρά ευθεία και δεν υπάρχει μια δύσκολη πρόσβαση και ειδικά για ένα λεωφορείο που είναι τεράστιο. Ύστερα, το δεύτερο βασικό πρόβλημα είναι ότι ο Καβαλιώτης δεν έχει μάθει να χρησιμοποιεί τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Είναι ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα, διότι ο Καβαλιώτης έχει μάθει, και το ξέρουμε όλοι μας αυτό, να χρησιμοποιεί το αυτοκίνητο και το μηχανάκι του. Να κατεβαίνει στο κέντρο έστω και για ένα απλό καφέ, να το πούμε, μόνο με το αυτοκίνητό του, να το παρκάρει έξω από την καφετέρια του και να πήγαινε να πει καφέ, να είναι παράνομα σταθευμένο από το αυτοκίνητό του, να πίνει το καφέ του και αν έρθει η αστυνομία ή, τέλος πάντων, το λιμενικό, να το μετακινεί παρακάτω για να παρκάρει παράνομα. Οπότε, ένα βασικό θέμα, το οποίο θα πρέπει να επενδύσει ο Δήμος, πιστεύω, στους επόμενους τρία, τέσσερα χρόνια που είναι η θητεία, είναι στην επαιδεία, στην εκπαίδευση του πολίτη, του δημότη, όσον αφορά να χρησιμοποιεί τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Και όταν ο πολίτης, ο δημότης, σωστότερα, θα μάθει να χρησιμοποιεί τα μέσα μαζικής μεταφοράς, τότε θα υπάρχει και μεγαλύτερη αύξηση κίνησης στα αστικά, οπότε και τα αστικά θα ρίξουν και το κόστος μεταφοράς, οπότε θα λυθούν και όλα αυτά τα προβλήματα και περισσότερα δρομολόγια θα υπάρχουν. Και θα λυθούν όλα αυτά τα προβλήματα που θέσανε όλες οι παρατάξεις εδώ πέρα και συμφωνούμε. Όσον αφορά το θέμα της εντοναστικών είναι μια επιχείρηση η οποία για να επιβιώσει και να υπάρχει πρέπει να έχει και κέρδος. Δεν μπορεί μια επιχείρηση ωραία να είναι τα ευκολόγια να ήταν δημόσια υπηρεσίες αυτές ή να ήταν κρατικές ή να ήταν σοβιετικές ή οπωσδήποτε να τι