: ΠΑΡΑΔΩΣΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΓΙΩΠΟΝΝΙΑ Έχουμε μία ρομαντική αντίληψη για τη Γεωπωνία. Ως κάτι παραδοσιακό, το οποίο δεν ταυτίζεται με την εξέλιξη της τεχνολογίας του πολιτισμού. Σκεφτόμαστε αμέσως το παραδοσιακό Γεωπώνο, που ασχολείται με τα λαχανικά μας, τις τομάτες μας, αλλά η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική. Χωρίς την εξασφάλιση διατροφής δεν μπορούμε να πάμε πουθενά. Ο αστικός μετασχηματισμός της ελληνικής κοινωνίας και ο εξοχρονισμός της σε όλα τα επίπεδα προϋποθέτει την ύπαρξη διατροφικής αφτάρκειας. Αυτό επετέχθη χάρη και στο Γεωπωνικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το οποίο μόρφωσε νέους ανθρώπους, τους απέδωσε ως έμπειρους γεωπώνους στην κοινωνία και για πρώτη φορά, μετά τη δεκαετία του 50, γίναμε αφτάρκειες ως χώρα και ως έθνος στην παραγωγή τροφίμου. Σήμερα μιλάμε για την τέταρτη βιομηχανική επανάσταση, η οποία έχει να κάνει με την ανάπτυξη της επιστήμης της πληροφορικής. Με την τεχνολογία της εκτύπωσης φτιάχνουμε τρόφιμα με τα συγκεκριμένα θρεπτικά στατικά, που εμείς οι ίδιοι επιθυμούμε να προσδόσουμε. Ακόμα και μια μπριζόλα. Χρησιμοποιούμε τους μικροοργανισμούς, οι οποίοι παίρνουν αυτά τα υποπροϊόντα και τα μετατρέπουν σε χρήσιμες υλές. Αυτά τα υποπροϊόντα πρέπει να τα βάζουμε στους υπέροχους. Αυτά τα υποπροϊόντα πρέπει να τα βάζουμε στους υπέροχους. Παίρνουν αυτά τα υποπροϊόντα και τα μετατρέπουν σε χρήσιμες υλές. Η μεταξέλιξη της Ανατοτάτης Γεωπονικής Σχολής Αθηνών είναι συνηφασμένη με την τεράστια διεύρυνση του ίδιου του γνωστικού ατοικημένου της Γεωπονίας, το οποίο πλέον είναι τόσο πολύ υπλοκό, τόσο διευρυμένο και καλύπτει τόσο διαφορετικά επιστημονικά παιδεία, που δεν θα μπορούσε παρά να υποστηριχθεί από ένα ολόκληρο και πολύ μεγάλο θεματικό πανεπιστήμιο όπως είναι σήμερα το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθήνα. Σε μεγάλο βαθμό, ο παραδοσιακός τρόπος άσκησης της Γεωργίας ευθύνεται για την επιβάρυση της κλιματικής αλλαγής προς το δυσμενέστερο. Ερχόμαστε, λοιπόν, σήμερα να εφαρμόσουμε αυτό που λέμε Γεωργία Ακριβίας, ώστε να μην επιβαρύνεται το περιβάλλον. Προσπαθούμε να αναπτύξουμε ρομποτικές κατασκευές όσο πιο απλά γίνεται και όσο πιο οικονομικά. Αυτό είναι φτιαγμένο ώστε να περνάει πάνω από τα φυτά και να τα ψεκάζει είτε με κάποιο ζυζανιοκτώνο είτε με κάποιο ελλείπασμα. Είναι κάτι πολύ δημιουργικό, γιατί διαρκώς ψάχνεις για να βρεις λύσεις σε δυσκολίες σε οποίες αντιμετωπίζει ο αγρός της καθημερινότητάς του. Η έρευνα που κάνουμε έχει σάς σκοπό να συμβάλλουμε στην ανάπτυξη γονοτύπων που θα είναι ανθεκτική στις επερχόμενες δυσμενείς συνθήκες που αναμένεται να προκαλέσει η κλιματική αλλαγή, δηλαδή αυξημένες θεμοκρασίες και κυρίως το μειωμένο διαθέσιμο νερό. Το θέμα είναι το πόσο νερό χάνεται με τη μυδροπονία. Μιλάμε για τεράστια εξοικονόμηση νερού. Πρέπει να υπάρχουν τα κατάλληλα γονίδια για να αναπτύξει κανείς νέες πυκυλίες, πιο ανθεκτικές. Συμβάλλουμε στη διατήρηση της βιοπυκυλότητας, αλλά επίσης στην παραγωγή νέων ειδών σε αντίξοες συνθήκες, τέληψης υδατικών πόρων, συμβόμενοι πάντα, δηλαδή, το περιβάλλον. Ο στόχος μας είναι να φυτώνω, να απορροφώ όσο το δυνατόν περισσότερο διοξίδιο του άνθρακα από την ατμόσφαιρα. Πέρα από το ότι μπορεί να συμβάλλει στην καλύτερη μόνος των κτιρίων, προσφέρει και βιοκλιματικά, με την αύξηση της υγρασίας σε δυσμενείς εποχές όπως το καλοκαίρι και βεβαίως με την ευχαρίστηση των ανθρώπων, διότι έτσι συμβάλλει πάρα πολύ στο να φτιάξει ένα περιβάλλον πολύ φιλικό προς τους κατάλληλους. Το να σπουδάς στο Ιουπανικό Παναπιστήμιο σου προσφέρει τη δυνατότητα αποκατάσταση στις σχέσεις με την υπεθρό και το φυσικό περιβάλλον. 240 στρέματα, μιας oasis πολύ καλά περιποιημένου βοτανικού κήπου, αμπελιών, φάρμας μόλις ένα χιλιόμετρο από την Ακρόπολη. ΜΑΤΟΝΙΣΗΝΑибΑΣΚΕΙΟΓΟ comigoσulleύει το κόσμο πο για του να μην επιβάλλει έναமιλλα lagi. Με την ποιότητα των παραγωμένων προϊόντων, τροφήμων... τη διατήρηση των αυτοκθών φυλών... που έχουν κάποιες πολύτιμες ιδιότητες... και μπορούν να επιβιώσουν σε πιο δύσκολα περιβάλλοντα. Αυτό είναι το πραγματικό σχέδιο. Αυτό είναι το πραγματικό σχέδιο. Αυτό είναι το πραγματικό σχέδιο. Αυτό είναι το πραγματικό σχέδιο. Αυτό είναι το πραγματικό σχέδιο. Αυτό είναι το πραγματικό σχέδιο. Με την ποιότητα των αυτοκθών φυλών, που έχουν κάποιες πολύτιμες ιδιότητες... και μπορούν να επιβιώσουν σε πιο δύσκολα περιβάλλοντα. Αν το κλίμα αλλάξει έστω και δύο βαθμούς... θα έχουμε τεράστιες αλλαγές στην γεωργία και στην κτυνοτροφία. Αυτό είναι το πραγματικό δυναμικό των ζώων, που μπορεί να επιβιώσει αυτά και να παράγει. Το Εργαστήριο Γαλακτοκομίας είναι το μοναδικό πανεπιστημιακό επίπεδο εργαστήριο γαλακτοκομίας στην Ελλάδα. Εφαρμόσει την τεχνολογία γάλακτος, παράγοντας υψηλής ποιότητας τυριά... μεταποιώντας το γάλακο που παράγουνε τα ζώα της φάρμας του Ιαουπανικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Το οποίο μεταφέρεται πρώτα απ' όλα στους φοιτητές μας. Αλλά ταυτόχρονα το εργαστήριο τη μοιράζεται και με όλους τους κοινωνικούς εταίρους, δηλαδή μικρούς τυροκόμους, αλλά και μεγάλες γαλακτοβιομηχανίες, αφαρμόζοντας αυτό που λέμε state-of-the-art τεχνολογίες στην ανάλυση των τροφήμων. Είμαστε το μοναδικό εργαστήριο στην Ελλάδα, το οποίο έχει δημιουργήσει μια συλλογή μικροοργανισμών, οι οποίοι έχουν απομονωθεί κυρίως από παραδοσιακά γαλακτοκομικά προϊόντα της χώρας μας. Έχουν μοναδικές ιδιότητες στην παραγωγή γαλακτοκομικών και όχι μόνο προϊόνων. Πρόσφατες μελέτες στο εργαστήριο μας έχουν δείξει ότι όταν η τροφή των ψαριών είναι πλούσια σε Ω3 λιπαράοξια, τότε ανεβαίνει και η σερωτονίνη, τα ψάρια είναι πιο ευτυχισμένα, αλλά και η ποιότητα μετά είναι καλύτερη για τον καταναλωτή, για μας, για τους ανθρώπους. Συνεργαζόμαστε άμεσα με μονάδες των ανοιχτιοκαλλιέργειών και οι προσπάθειες όλων μας είναι να εφαρμοστούν πια συστήματα, πρακτικές και σύγχρονες τεχνολογίες, που να κάνουν τις υδατοκαλλιέργειες πιο φιλικές προς το περιβάλλον και μέσω του DNA προσπαθούμε να βρούμε μια μεθοδολογία που θα μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο της νοθείας. Η μέλησα αποτελεί ένα βιοειδίκτη μόλις στο περιβάλλον τους, οπότε ο μελισσοκόμος είναι προστάτης, θεματοφύλακας τα λέγαμε, της φύσης. Περιμένουμε λίγο να ανέβουν οι μέλησσες προς τα πάνω, ώστε να μπορούμε να αξιολογίσουμε το πληθυσμό του μελισσιού. Ελάτε κοντά να βλέπετε. Βλέπουμε ότι υπάρχει νέκταρ, ανώριμο μέλι δηλαδή, αυτό που είναι ασφράγιστο, και όριμο μέλι το έχουν καλύψει με κερί, γιατί αποτελεί την αποθήκη για αργότερα να έχουν να τρώνε. Και αυτά τα χρωματάκια που βλέπουμε εδώ, κίτρινο πορτοκαλί, κοκκινοπό κλπ., είναι η άλλη τροφή που χρησιμοποιούν μέλησες. Οι γιοπών είναι οι μόνοι φοιτητές, οι οποίοι μαθαίνουν μελισσοκομεία. Στα μελίσια, στην έρευνα, στην πρακτική, διαπιστώνεις ότι η μέλησα έχει πάντα κάτι καινούργιο να μάθει. Για παράδειγμα, δεν γνωρίζουμε καθόλου πώς γίνεται η διαδικασία της πρόπολης. Οπότε, εξετάζουμε τέτοια θέματα, ενώ παράλληλα δίνουμε γένταση στο γενετικό υλικό. Δημιουργούμε γενετικό υλικό που θα μπορεί να δοθεί αργότερα σε μελσοκόμους. Υπάρχει συνεχώς, δηλαδή, αυτή η επίδραση της έρευνας με την παραγωγή. Γιατί, ουσιαστικά, τον ίδιο χώρο καταλαμβάνουμε σε αυτό το πλανήτη και το ίδιο στόχο έχουμε, να έχουν βιώσιμα, ποιοτικά προϊόντα. Έχουμε μία από τις καθαρότερες γεωργικές παραγωγές. Αυτό είναι σημαντικό προνόμιο, γιατί μας δίνει μία πολύ καλή βάση για να προχωρήσουμε μπροστά. Εδώ, λοιπόν, η ανάπτυξη υγειοπονικής επιστήμης και το υγειοπονικό πανεπιστήμιο το ίδιο μπορούν να προσφέρουν πάρα πολλά όσον αφορά αντιπιστοποίηση, τι διατήρησε αυτού του ψηλού επίπεδου ποιότητας, τι διασφάλιση και εφαρμογή τεχνολογιών, έτσι ώστε αυτό το πράγμα να συνεχίσει και στο μέλλον. Το αντικείμενο του εργαστηρίου είναι η μελέτη και η έρευνα πάνω στις ελληνικές πικυλίες, που είναι το μεγάλο μας ατού, σαν χώρα για εξαγωγές. Έχουμε την πολυτέλεια να έχουμε πάνω από 300 πικυλίες και δεν τις γνωρίζουμε ακόμα. Μυρίζοντας στο κρασί, μετά θα προχωράμε στο κινητό, όπου εκεί θα αξιολογείτε την ένταση του κάθε αρώματος που βρίσκεται μέσα στο κρασί σας. Βύσσινο, πιπέρι, ίσως καυτερή μπιπεριά. Ίσως ελάχιστη βιολέτα, χωρίς να είμαι σίγουρη, δεν με ζωνάει. Χρησιμοποιούμε πάντα την ανθρώπινη μύτη, που δείχνει να είναι πιο ευαίσθητη και από πολύ υψηλό επίπεδο μηχανήματα, ακόμη και σημερινά. Αυτό που προσπαθούμε να βρούμε είναι η τυπικότητα της κάθε επικύλιας. Παραμένως χάρη, ποια αρώματα χαρακτηρίζουν την μαλαγουζιά. Μπορεί να βρούμε οσμές από φρούτα μέχρι και τυρί. Κάποιες οσμές, κάποια συστατικά, που είναι λίγο άσχημα. Έτσι, λοιπόν, εμείς προσπαθούμε να δώσουμε την κατάλληλη γνώση στο νυνοποιό, στο νυνολόγο, ώστε να αυξήσει τα θετικά χαρακτηριστικά και να μειώσει τα αρνητικά συστατικά. Να ζητούνται και εφαρμόζονται τεχνολογίες με στόχο να διατηρείται το τρόφιμο ασφαλές, αλλά να μην υποβαθμίζεται την ιπποιοτητά του. Μπορούμε να σχεδιάσουμε είτε ένα νέο τρόφιμο, είτε να βελτιώσουμε ένα υπάρχον τρόφιμο. Καταφέρνουμε να αλλάξουμε τη δομή των μωρίων κάποιων τροφών και έτσι να μπορούμε να εγκλωβίσουμε μέσα οτιδήποτε θρεπτικό στοιχείο θέλουμε για περισσότερο χρονικό διάστημα. Σε αυτές οι τεχνολογίες σχεδιάζονται πολλές φορές μαζί με τους φοιτητές μέσα από την πρακτική τους, ώστε να μπορούν να ανταπεξέλθουν στην βιομηχανία τροφίμων. Μαθαίνουμε τους φοιτητές τι σημαίνει η ποιότητα, τους κινδύνους οι οποίοι χωρίζονται σε βιολογικούς, χημικούς και φυσικούς κινδύνους. Προσπαθούμε να καταλάβουμε τα σήματα που δίνουν οι μικρογραμμισμοί για να τους ελέγχουμε. Φανταστείτε, λοιπόν, το κινητό μας να μας δίνει πληροφορίες. Κάποιος σε μια ταβέρνα μπορεί να σκανάρει και να του δίνει πληροφορίες. Είναι ασφαλές φάτω. Μπορεί να είμαστε γεωπονικό πανεπιστήμιο, αλλά ασχολούμαστε και με υιατρικές εφαρμογές. Πρόσφατα, λοιπόν, το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο ανέπτυξε ένα πολύ γρήγορο τεστ ανίχνευσης για τον κορωνοϊό. Χρησιμοποιούμε κύταρα που ανταποκρίνονται στον υιό που ψάχνουμε και μετράμε τις ηλεκτρικές ιδιότητες αυτού των κυτάρων. Μια εφαρμογή στο κινητό συνημερώνει αν έχεις ή αν δεν έχεις τον υιό σε μόλις τρία λεπτά. Η Γεωπονική Επιστήμη είναι μια επιστήμη συστημάτων. Ένας φοιτητής μας θα μάθει από πολύ νωρίς να αναλύσει βάθος θεματικά την κείμενα από διαφορετικές επιστήμιες. Έχουμε τρεις πανεπιστήμιών που λείψουν στη Θήβα, στην Άμφησα, και το Καρπενίσι με ένα διαρκώς αναπτυσσόμενο κάμπους. Γύρω στα 400 στρέματα στα Σπάτα, τα οποία χρησιμοποιούν την καλλιέργεια βιολογικού κρασιού, καθώς και για την στέγαση, αυτό που ονομάζουμε και ψέλη και νοτομίας, με πάρα πολλά εργαστήρια που παράγουν νέα προϊόντα σε συνεργασία με το δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Έχουμε 1.100 στρέματα στην Αλίαρτοβιωτίας, όπου καλλιέργουμε βαμβάκι, καλαμπόκι, κριθάρι στη συνεργασία με μεγάλες ιστοπίες, και εκεί έχουμε φτιάξει το πρώτο μας κόμβο και νοτομίας στα Στερεάς Ελλάδος. Τα έσοδα από τις καλλιέργειες αυτές συνδράμουν σε εκπαιδευτικό όσο και ερευνητικό επίπεδο. Αλλά ο κύριος σκοπός είναι η εφαρμογή των αποτελεσμάτων της ερευνητικής δραστηριότητας που πραγματοποιείται στο πανεπιστήμιό μας στην γεωργική πρακτική. Αυτή τη στιγμή το drone ψηλέγει πολυφασματικές εικόνες. Το φως που αναχλώνει τα φυτά δημιουργεί τη φασματική υπογραφή και βάσει αυτής μπορούμε να βγάλουμε συμπεράσματα για την ευρωστία και την κατάσταση των φυτών πριν γίνουν ορατά με το κανονικό μάτι. Μπορούμε δηλαδή να προλάβουμε την εκδήλωση κάθε ναστανιών πρωτού προκαλέσουν καταστροφή στη καλλιεργία μας. Ο αγρότης μπορεί να επιλέξει ποιες θα είναι οι ακριβείς απαιτήσεις κάθε τεμαχείου του αγρού του και βάσει αυτό να προσαρμόσει άδρευση, λύπανση και τα φυτοχημικά του, εξοχονομώντας δηλαδή πόρους και προστατέυοντας το περιβάλλον. Η Ελλάδα μπορεί να γίνει ιγέτης στην εξαγωγή καινοτομίας στην αγροδιατροφή, σε όλο τον κόσμο. Έχουμε αναλάβει ως Ιωπωνικό Πανεπιστήμιο Εθνών να αναπτύξουμε ένα πρόγραμμα σε εθνικό επίπεδο για την πρόβληση της παραγωγής και καλύπτει όλο το κράτος του Αιζερβαϊτζαν. Πετυχαίνουν λοιπόν και τους τρεις στόχους, που είναι η εξωστρέφεια, η παραγωγή ικανού και αξιόλογου επιστημονικού δυναμικού και της συνεχής παραγωγής καινοτομίας με άμεση εφαρμογή στην οικονομία. Συμμετέχουμε στο EUConnections, το οποίο είναι το μοναδικό ανάμεσα στα Ευρωπαϊκά Επιπερπαναπιστήμια, το οποίο απευθύνεται στο θέμα της κλιματικής αλλαγής και μάλιστα στη διαχείριση της παράκτυας ανάπτυξης, πράγμα το οποίο μας ενδιαφέρει πάρα πολύ ως μεσογειακή και θαλάσσια χώρα. Δεν μπορούμε να μιλήσουμε για ανάπτυξη, αν δεν έχουμε την περιφερειακή ανάπτυξη. Θα αντισταθμίσει τις όποιες αστοχίες προκαλεί το μοντέλο της αστικής ανάπτυξης σχετικά με τις μεγάλες πόλεις. Και εμείς, ως Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, θα κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας προς την κατεύθυνση αυτή. Υπότιτλοι AUTHORWAVE |