Συνέντευξη με τον Κο Χρ. Ντινιτσούδη στο πλαίσιο του έργου SCD. /

: Βρισκόμαστε στο βιολογικό αγρόκτημα Ροδόπης με τον ιδιοκτήτη αυτόν τον κ. Χρ. Τινιτσούδη. Καλησπέρα σας. Καλησπέρα και καλώς ήρθατε στο αγρόκτημα. Ευχαριστούμε πολύ. Πείτε μας ακριβώς πού βρισκόμαστε στη Ροδόπη και τι παράγετε εσείς εδώ. Βρισκόμαστε στην ιτέα Κομοτνής. Είμαστε λίγο έξω από την πόλ...

Πλήρης περιγραφή

Λεπτομέρειες βιβλιογραφικής εγγραφής
Γλώσσα:el
Φορέας:Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης
Μορφή:Video
Είδος:Προωθητικές δράσεις
Συλλογή: /
Ημερομηνία έκδοσης: Democritus University of Thrace 2023
Θέματα:
Διαθέσιμο Online:https://www.youtube.com/watch?v=kDwOeyhjzhE&list=UC65_Su-opKVqNNYI5tJ7NUA
Απομαγνητοφώνηση
: Βρισκόμαστε στο βιολογικό αγρόκτημα Ροδόπης με τον ιδιοκτήτη αυτόν τον κ. Χρ. Τινιτσούδη. Καλησπέρα σας. Καλησπέρα και καλώς ήρθατε στο αγρόκτημα. Ευχαριστούμε πολύ. Πείτε μας ακριβώς πού βρισκόμαστε στη Ροδόπη και τι παράγετε εσείς εδώ. Βρισκόμαστε στην ιτέα Κομοτνής. Είμαστε λίγο έξω από την πόλη. Είμαστε 3-3,5 χιλιόμετρα έξω από την πόλη. Είναι ένα αγρόκτημα βιολογικών προϊόντων και εδώ παράγουμε φράουλα και όλα τα εποχικά λαχανακομικά. Συν κάποια μικρή δεδροκομία που έχουμε από σίκα που είναι μια σχετικά μεγάλη έκταση, ροδάκινα και χλάβια. Πώς ξεκίνησε η ιδέα του βιολογικού αγροκτήματος και πότε την βάλατε μπρος μέχρι να φτάσουμε στο σήμερα. Η ιδέα ξεκίνησε από την αγάπη μας για τα βιολογικά προϊόντα. Ξεκίνησε σε πολύ μικρό βαθμό, σε πολύ μικρή έκταση. Για να καταλάβετε όταν ξεκινήσαμε εδώ πέρα το 2014 δουλέψαμε σε μισό στρέμα πειραματικά. Κάναμε τα πειράματά μας, είδαμε ότι πράγματι μπορούμε να παράγουμε βιολογικά, βέβαια όχι στις ποσότητες που παράγουν σε συμβατικό τρόπο. Δώσαμε στον κόσμο, το κοίμασε, το αγάπησε ο κόσμος, το αγκάλιασε και έτσι μας έρωσε το έννο να προχωρήσουμε και να μεγαλώσουμε σιγά σιγά την παραγωγή μας. Και κάθε χρόνο μεγαλώνουμε και μεγαλώνουμε. Στο σήμερα ποια είναι η παραγωγή, δηλαδή πόσα κιλά φράουλα σας παράγετε, σε πόσους πουλάτε και πώς μπορεί κάποιος να σας βρει. Όπως ανέφερα, προανέφερα πριν, η παραγωγή, η ποσότητα παραγωγής μας είναι σχετικά μικρή σε σχέση πάντα με τα συμβατικά. Αν αναλογιστείτε ότι κάτω στη Μανολάδα, μιλάω τώρα για τη φράουλα, θα μιλήσουμε και για τα άλλα τα προϊόντα. Αν αναλογιστούμε ότι στη Μανολάδα παράγουν γύρω στους 6 με 8 τόνους ανασρέμα, εμείς εδώ παράγουμε κοντά στον 1,5 τόνο μεταβίας. Σε μια καλή χρονιά έχουμε 1,5 τόνο. Αλλά όπως είδες και δοκίμασες και γεύτηκες, αυτή η ποιότητα δεν έχει καμία σχέση με τις συμβατικές φράουλες. Από κει και πέρα το προϊόντο διοχαιτεύουμε, το δίνουμε εδώ στο νομό, ξεκινήσαμε από εδώ πέρα και έχει εδώ και δύο χρόνια που έχουμε ανοίξει λίγο το πελατολόγιό μας σε όμως νομούς και κυρίως η Δησαλονίκη. Τι είναι αυτό που καθιστεί τα προϊόντα σας βιολογικά και πώς μπορεί κάποιος να παράξει ένα προϊόν στο οποίο να μην βάζει πρόστατα χημικά, σεβόμενος και το περιβάλλον αλλά και παράγοντας ένα τελικό φρούτο ή λαχανικό το οποίο να είναι θετικό στην καταναλωσή του και για τον τελικό χρήστη. Βιολογικό το καθιστεί η μη χρήση χημικών προϊόντων, χημικών σκευασμάτων καλύτερα να το πούμε. Το πώς μπορείς να παράγεις, πώς το λειτουργούμε μέσα εδώ πέρα. Έχουμε ένα, μετά από πειραματισμούς είδαμε ότι επειδή το φυτό ουσιαστικά είναι ένα ζωντανός οργανισμός και είναι όπως εμείς, εάν τραφεί σωστά και έχει όλα τα υχνοστηχεία θα μπορέσει να έχει και άμυνες σε κάθε παθογόνο. Οπότε αυτό που κάνουμε εμείς εδώ πέρα είναι να τρέφουμε πολύ σωστά τα φυτά μας με πολύ οργανική ύλη, οργανική ουσία. Από την πρώτη στιγμή δουλέψαμε πάρα πολύ με εκχύλισμα φυκιών, δηλαδή ταΐζούμε κάθε βδομάδα με εκχύλισμα φυκιών. Δουλεύουμε με κάποια φουλβικά οξέα, όλα αυτά που σου λέω είναι βιολογικά σκευάσματα. Όπως επίσης κάποιες μικώριζες και υπάρχουν διάφορα τέτοια προϊόντα που τα δουλεύουμε και είναι εντελώς άφοβα και για τον καρπό. Το βιολογικό και συνάμα ποιοτικό είναι και κάτι που αναζητά και ο ίδιος ο καταναλωτής, το βλέπουμε συμβαίνει ευρωπαϊκά σιγά σιγά και στην Ελλάδα. Ο καταναλωτής ψάχνει τη βιολογική τροφή και μερικές φορές δεν κοιτάει μόνο πόσο κοστίζει μια τροφή αλλά και τι του προσφέρει. Ναι, σαφώς. Σαφώς και είναι έτσι, εμείς μόνο κάνουμε μια διαφορά εδώ πέρα, δηλαδή και παράγουμε βιολογικά αλλά παράγουμε και νόστιμα. Γιατί πολλές φορές κάποιοι καταναλωτές, επειδή κουβεντιάζω, αγοράζουν βιολογικά προϊόντα από άλλες επιχειρήσεις αλλά δεν είναι γευστικές. Εμείς ποντάρουμε σε αυτό το πράγμα ότι είμαστε και βιολογικοί και είμαστε απαλλαγμένοι από κάθε χημικό σκέβασμα αλλά κυρίως έχουμε πάρα πολύ καλή ποιότητα και προσπαθούμε να προχωρήσουμε με αυτόν τον τρόπο. Πιστεύετε δηλαδή ότι το μέλλον της αγροδιατροφής είναι σε αυτό το οποίο κάνετε εσείς? Ναι σαφώς βεβαίως. Πλέον ο κόσμος έχει βαρεθεί να τρώει σε εισαγωγικά το άχυρο γιατί τρώει μια φράουλα που είναι εντελώς άγευστη αλλά τρώει μια φράουλα που είναι πολύ όμορφη στο μάτι. Σε μας δείτε ότι μπορεί οι φράουλές μας να μην είναι τόσο στην εικόνα τους πολύ καλές αλλά είναι πάρα πολύ γευστικές. Αναφορικά με τις υπόλοιπες καλλιέργειες είπατε ότι έχετε σίκα, κάποιες δεν δρών τις καλλιέργειες, εξηγήστε μας λίγο περισσότερο τι είναι αυτό που βάζετε στις τρέματά σας. Η ανάγκη μας το έκανε, μας έφερε να κάνουμε αυτό το πράγμα επειδή ουσιαστικά το έχουμε επισκέψει μοτοκτήμα και αυτό το έχει μας παρακινήσει ο κόσμος για να το κάνουμε. Και επειδή δοκίμαζε τα φράουλα και μας ρωτούσε τι άλλο υπάρχει για να αγοράσουμε, για να προμηθευτούμε, μας ανάγκασαν και βάλαμε πριν κάποια χρόνια λίγα λαχανοκομικά. Είδαμε ότι τραβούσε αυτό το πράγμα, ότι βγάζαν πάρα πολύ καλό προϊόν, έτσι προσπαθήσαμε και μεγαλώσαμε την ποικιλία στο αγρό κτημά μας. Προσπαθούμε να έχουμε σχεδόν τα πάντα, πιστεύουμε στην εποχικότητα των προϊόντων και αυτό είναι ένα κομμάτι συν που δίνει και τη γεύση στα προϊόντα μας. Δεν βιάζουμε κανένα φυτό να παράγει πριν την ώρα του και προσπαθούμε να βάζουμε όσο το δυνατόν περισσότερη ποικιλία σαν φυτά μέσα στο αγρό κτημά. Ποια είναι η επόμενη στόχη του βιολογικού αγροκτήματος Ροδόπης που είπατε ότι σταδιακά τα τελευταία δύο χρόνια επεκταθήκατε σε άλλες περιοχές όπως Θεσσαλονίκη. Υπάρχει σκέψη για περαιτέρω επέκταση είτε κάτι παραπάνω αναφορικά με τις βιολογικές καλλιέργειες. Ναι, ο κάθε παγγελματίας, επιχειρηματίας όπως θέλουμε μπορούμε να το πούμε πάντα έχει βλέψει παραπάνω, γιατί αν δεν έχεις βλέψεις δεν μπορείς να προχωρήσεις. Πάντα στοχεύουμε ένα σκαλί παραπάνω για την επόμενη χρονιά, απλά δυστυχώς έχουμε να κάνουμε το καιρό και η αλήθεια είναι ότι φέτος μας πήγε πάρα πολύ στραβά, έχει αλλάξει λίγο το κλίμα μας εδώ πέρα, έχει βροχές την εποχή που δεν περιμένουμε, έχει ζέστη την εποχή που δεν περιμένουμε, έχει κρύο την εποχή που δεν περιμένουμε, οπότε μας έχει πάει λίγο ανάποδα. Προσπαθούμε έστω και με αυτήν εδώ την κατάσταση να προχωρήσουμε, αν προχωρήσουμε θα δείτε και τα φυτά είναι λίγο ταλαιπωρημένα, αλλά τι να κάνουμε έχουμε να κάνουμε με τα κυρικά φαινόμενα, οπότε προσπαθούμε να είμαστε συμβατοί με αυτό το γεγονός. Η αλλαγή στο κλίμα είναι μία πραγματικότητα και ο παραγωγός πρέπει να προσαρμοστεί σε αυτή για να βγάλει και ένα εποχιακό προϊόν. Και η προσαρμογή αυτή είναι στο ότι πρέπει να έχουμε τα πάντα. Το δικό μου το σκεπτικό είναι ότι πρέπει σε κάθε νομό σε κάθε πόλη υπάρχει έλλειψη στο διατροφικό τομέα. Μπορεί ο κάθε ένας, ο κάθε παραγωγός, νέος παραγωγός να μπει σε αυτό το κομμάτι να παράγει και να διοχετεύει στην τοπική αγορά. Δεν είναι δύσκολο, δεν είναι και εύκολο. Εγώ παρακοινώ όλους τους νέους αγρότες, όλα τα νέα παιδιά, να ασχολουθούν με το κομμάτι. Αλλά για να μπορέσουν να προχωρήσουν θα πρέπει να πιστωπίσουν ένα προϊόν, να έχουν μία ταυτότητα, να έχουν ένα broad name. Δεν μπορεί να προχωρήσει μία τέτοια δουλειά πλέον στα σημερινά χρόνια με το ανώνυμο προϊόν. Γιατί πρώτα χάνουν την προστιθέμινη αξία, δεν μπορούν να σταθούν σε ένα σοβαρό ράφι και έτσι μακροπρόθεσμα έρχονται και παρατάνεται η δουλειά γιατί ουσιαστικά δεν βγαίνει. Βιολογικές φράουλες λοιπόν από τη Ρωδόπη και με αυτό το μήνυμα να σας ευχαριστήσουμε θερμά και για τη φιλοξενία αλλά και για την κουβέντα. Να είστε καλά.