: Είχαμε μια ρομαντική αντίληψη για τη γεωπωνία. Ως κάτω, το παραδοσιακό, το οποίο δεν ταυτίζεται με την εξέλιξη της τεχνολογίας του πολιτισμού. Κεφτώμαστε αμέσως το παραδοσιακό γεωπώνο που ασχολείται με τα λαχανικά μας, τις τομάτες μας. Αλλά, πραγματικότητα, είναι πολύ διαφορετική. Αυτή είναι η γεωπωνία. Η γεωπωνία είναι πολύ διαφορετική. Χωρίς να εξασφαλείς διατροφής δεν μπορούμε να πάμε πουθενά. Ο αστικός μετασχηματισμός της ελληνικής κοινωνίας και ο εξοχρονισμός της σε όλα τα επίπεδα προϋποθέτει την ύπαρξη διατροφικής αφτάρκειας. Αυτό επετέχθη χάρη και στον γεωπωνικό πανεπιστοίμιο Αθηνών, το οποίο μόρφωσε νέους ανθρώπους, τους απέδωσε ως έμπειρους γεωπώνους στην κοινωνία και για πρώτη φορά μετά τη δεκαετία του 50 γίναμε αφτάρκειες ως χώρα και ως έθνος στην παραγωγή τροφίμου. Σήμερα μιλάμε για την τέταρτη βιομηχανική επανάσταση, η οποία έχει να κάνει με την ανάπτυξη επιστήμης της πληροφορικής. Με την τεχνολογία διεργασίας της εκτύπωσης, φτιάχνουμε τρόφιμα με τα συγκεκριμένα θρεπτικά στατικά που εμείς οι ίδιοι επιθυμούμε να προσδόσουμε. Ακόμα και μία μπριζόλα. Υποστηρίζουμε τους μικροοργανισμούς που παίρνουν τα υποπροϊόντα και τα μετατρέπουν σε χρήσιμες ύλες. Η μεταξέλιξη της Ανατάτης Γεωπονικής Σχολής Αθηνών είναι συνηφασμένη με τη τεράστια διεύρυνση του ίδιου του γνωστικού ατοικημένου της Γεωπονίας, που είναι τόσο πολύπλοκο, τόσο διευρυμένο και καλύπτει τόσο διαφορετικά επιστημονικά παιδεία, που δεν θα μπορούσε παρά να υποστηριχθεί από ένα ολόκληρο και πολύ μεγάλο θεματικό πανεπιστήμιο, όπως είναι σήμερα το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθήνα. Σε μεγάλο βαθμό, ο παραδοσιακός τρόπος άσκησης της Γεωργίας ευθύνεται για την επιβάρυνση της κλιματικής αλλαγής προς το δυσμενέστερο. Ερχόμαστε, λοιπόν, σήμερα να εφαρμόσουμε αυτό που λέμε Γεωργία Ακριβίας, ώστε να μην επιβαρύνεται το περιβάλλον. Προσπαθούμε να αναπτύξουμε ρομποτικές κατασκευές όσο πιο απλά γίνεται και όσο πιο οικονομικά. Αυτό είναι φτιαγμένο ώστε να περνάει πάνω από τα φυτά και να τα ψεκάζει είτε με κάποιο ζυζανιοκτώνο είτε με κάποιο ελλείπασμα. Είναι κάτι πολύ δημιουργικό, γιατί διαρκώς ψάχνεις για να βρεις λύσεις σε δυσκολίες οι οποίες αντιμετωπίζει ο αγρός η καθημερινότητά του. Η έρευνα που κάνουμε έχει σάς σκοπό να συμβάλλουμε στην ανάπτυξη γονωτύπων που θα είναι ανθεκτική στις επερχόμενες δυσμενείς συνθήκες που αναμένεται να προκαλέσει η κλιματική αλλαγή, δηλαδή αυξημένες θεμοκρασίες και κυρίως το μειωμένο διαθέσιμο νερό. Το θέμα είναι το πόσο νερό χάνεται. Με τη μυδροπονία, μιλάμε για τεράστια εξοικονομήση νερού. Για να αναπτύξει κανείς νέες ποικιλίες πιο ανθεκτικές, πρέπει να υπάρχουν τα κατάλληλα γονίδια, θα λέγαμε, έτσι. Συμβάλλουμε στη διατήρηση της βιοποικιλότητας, αλλά επίσης στην παραγωγή νέων ειδών, σε αντίξοες συνθήκες, τέληψης ιδατικών πόρων, συμβόμενοι πάντα, δηλαδή, των περιβάλλων. Ο στόχος μας είναι να φυτώνω απορροφά, όσο το δυνατόν, περισσότερο διοξίδιο του άνθρακα από την ατμόσφαιρα. Πέρα από το ότι μπορεί να συμβάλει στην καλύτερη μόνοση των κτιρίων, προσφέρει και βιοκλιματικά, με την αύξηση της υγρασίας σε δυσμενείς εποχές, όπως το καλοκαίρι, και βεβαίως με την ευχαρίστηση των ανθρώπων, διότι έτσι συμβάλλει πάρα πολύ στο να φτιάξει ένα περιβάλλον πολύ φιλικό προς τους κατάλληλους. Το να σπουδάς στο Ιουπανικό Πανεπιστήμιο σου προσφέρει τη δυνατότητα αποκατάσταση της σχέσης με την υπεθρό και το φυσικό περιβάλλον. 240 στρέματα, μιας oasis πολύ καλαπερπημένου βοτανικού κήπου, αμπελιών, φάρμας, μόλις ένα χιλιόμετρο από την Ακρόπολη. ΟΠΕΙΚΟΡΟΥΝΑΤΑΝΙΚΑΘΗΜΑΝΤΑΝΤΑΝΤΑΝΤΑΝΤΑΝΤΑΝΤΑΝΤΑΝΤΑΝΤΑΝΤΑΝΤΑΝΤΑΝΤΑΝΤΑΝΤΑΝΤΑΝΤΑΝΤΑΝΤΑΝΤΑΝΤΑΝΤΑΝΤΑΝΤΑΝΤΑΝΤΑΝΤΑΝΤΑΝΤΑ Με την επιβιώσεις των ζώων, με την επιβιώσεις των παραγωμένων προϊόντων, τροφήμων... τη διατήρηση των αυτοκθόνων φυλών που έχουν κάποιες πολύτιμες ιδιότητες... και μπορούν να επιβιώσουν σε πιο δύσκολο πρόγραμμα. Αυτό είναι το πραγματικό. Αν το κλίμα αλλάξει έστω και δύο βαθμούς, θα έχουμε τεράστιες αλλαγές στην γεωργία και στην κτυνοτροφία. Έχουμε γεννήτρια, κομμάτια, κομμάτια, κομμάτια, κομμάτια, κομμάτια, κομμάτια, κομμάτια, κομμάτια... και αλλαγές που διπλώνουν τη μοναδική. Είναι ένας αλλαγός που διπλώνει τη μοναδική. Έχουμε γενετικό δυναμικό των ζώων που μπορεί να επιβιώσει αυτά και να παράγει. Το εργαστήριο γαλακτοκομίας είναι το μοναδικό πανεπιστημιακό επίπεδο εργαστήριο γαλακτοκομίας στην Ελλάδα. Εφαρμόντει τη τεχνολογία γάλακτος παράγοντας υψηλής ποιότητας τυριά... του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι μια τεχνολογία που μεταφέρεται πρώτα απ' όλα στους φοιτητές μας... αλλά ταυτόχρονα το εργαστήριο τη μοιράζεται και με όλους τους κοινωνικούς εταίρους... δηλαδή μικρούς τυροκόμους αλλά και μεγάλες γαλακτοβιομηχανείες... εφαρμόζοντας αυτό που λέμε state-of-the-art τεχνολογίες στην ανάλυση των τροφήμων. Είμαστε το μοναδικό εργαστήριο στην Ελλάδα... που έχει δημιουργήσει μια συλλογή μικροοργανισμών, οι οποίοι έχουν απομονωθεί κυρίως... από παραδοσιακά γαλακτοκομικά προϊόντα της χώρας μας. Έχουν μοναδικές ιδιότητες στην παραγωγή γαλακτοκομικών και όχι μόνο προϊόνων. Πρόσφατες μελέτες στο εργαστήριο μας έχουν δείξει ότι όταν η τροφή των ψαριών... είναι πλούσια σε Ω3 λιπαρά οξέα, τότε ανεβαίνει και η σερωτονίνη. Τα ψάρια είναι πιο ευτυχισμένα αλλά και η ποιότητα μετά είναι καλύτερη για τον καταναλωτή. Για μας, σχετικά με το ίδιο πρόγραμμα, η ψάρια είναι πιο ευτυχισμένη και πιο ευτυχισμένη. Τα ψάρια είναι πιο ευτυχισμένα αλλά και η ποιότητα μετά είναι καλύτερη για τον καταναλωτή. Για εμάς, για τους ανθρώπους. Συνεργαζόμαστε άμεσα με μονάδες των ανοιχτιοκαλλιέργειών... και οι προσπάθειες όλων μας είναι να εφαρμοστούν πια συστήματα, πρακτικές και σύγχρονες τεχνολογίες... που να κάνουν τις υδατοκαλλιέργειες πιο φιλικές προς το περιβάλλον... και μέσω του DNA προσπαθούμε να βρούμε μια μεθοδολογία που θα μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο της νοθείας. Η μέλησσα αποτελεί ένα βιοδείκτη μόλις του περιβάλλοντος. Οπότε ο μελισσοκόμος είναι προστάτης, θεματοφύλακας, θα λέγαμε, της φύσης. Περιμένουμε λίγο να ανέβουν οι μέλησσες προς τα πάνω... ώστε να μπορούμε να αξιολογήσουμε το πληθυσμό του μελισσιού. Έλα κοντά να βλέπω. Βλέπουμε ότι υπάρχει νέκταρ, ανόριμο μέλι δηλαδή, αυτό που είναι ασφράγιστο. Και όριμο μέλι το έχουν καλύψει με κερί, γιατί αποτελεί την αποθήκη για αργότερα να έχουν να τρώνε. Και αυτά τα χρωματάκια που βλέπουμε εδώ, κίτρινο πορτοκαλί, κοκκινοπό, κτλ, είναι η γειάλη τροφή που χρησιμοποιούν οι μέλησσες. Οι γειοπών είναι οι μόνοι φοιτητές, οι οποίοι χρησιμοποιούν τους μελισσούς. Υπάρχουν φοιτητές οι οποίοι μαθαίνουν μελισσοκομεία. Στα μελίσσια, στην έρευνα, στην πρακτική, διαπιστώνεις ότι η μέλησσα έχει πάντα κάτι καινούργιο να μάθεις. Για παράδειγμα, δεν γνωρίζουμε καθόλου πώς γίνεται η διαδικασία της πρόπολης. Οπότε, εξετάζουμε τέτοια θέματα, ενώ παράλληλα δίνουμε διάβαση στο γενετικό υλικό. Δημιουργούμε γενετικό υλικό που θα μπορεί να δοθεί αργότερα σε μελισσοκόμους. Συνεχώς, δηλαδή, αυτή η επίδραση της έρευνας με την παραγωγή. Γιατί, ουσιαστικά, τον ίδιο χώρο καταλαμβάνουμε σε αυτό το πλανήτη και το ίδιο στόχο έχουμε, να έχουμε βιώσιμα, ποιοτικά προϊόντα. Έχουμε μία από τις καθαρότερες γεωργικές παραγωγές. Αυτό είναι σημαντικό προνόμιο, γιατί μας δίνει μία πολύ καλή βάση για να προχωρήσουμε μπροστά. Εδώ, λοιπόν, η ανάπτυξη υγειοπονικής επιστήμης και το υγειοπονικό πανεπιστήμιο το ίδιο, μπορούν να προσφέρουν πάρα πολλά, όσον αφορά αντιπιστωποίηση, τη διατήρηση αυτού του ψηλού επίπεδου ποιότητας, τη διασφάλιση και την εφαρμογή τεχνολογιών, έτσι ώστε αυτό το πράγμα να συνεχίσει και στο μέλλον. Το αντικείμενο του εργαστηρίου είναι η μελέτη και η έρευνα πάνω στις ελληνικές ποικιλίες, που είναι το μεγάλο μας ατού, σαν χώρα για εξαγωγές. Έχουμε την πολυτέλεια να έχουμε πάνω από 300 ποικιλίες και δεν τις γνωρίζουμε ακόμα. Μυρίζοντας στο κρασί, μετά θα προχωράμε στο κινητό, όπου θα έχουμε πάνω από 300 ποικιλίες και δεν τις γνωρίζουμε ακόμα. Μυρίζοντας στο κρασί, μετά θα προχωράμε στο κινητό, όπου εκεί θα ξελογείτε την ένταση του κάθε αρώματος που βρίσκεται μέσα στο κρασί σας. Βύσσινο, πιπέρι, ίσως καυτερή μπιπιπιπιά. ίσως ελάχιστη βιολέτα, χωρίς να με σίγουροι, δεν με ζωνάει. Χρησιμοποιούμε πάντα την ανθρώπινη μύτη, που δείχνει να είναι πιο ευαίσθητη και από πολύ υψηλό επίπεδο μηχανήματα ακόμη και σήμερα. Αυτό που προσπαθούμε να βρούμε είναι η τυπικότητα της κάθε επικοιλίας. Παράγματος χάρη, ποια αρώματα χαρακτηρίζουν την μαλαγουζιά. Μπορεί να βρούμε οσμές από φρούτα μέχρι και τυρί. Κάποιες οσμές, κάποια συστατικά που είναι λίγο άσχημα. Έτσι λοιπόν, εμείς προσπαθούμε να δώσουμε την κατάλληλη γνώση στον υνοποιό, στον υνολόγο, ώστε να αυξήσει τα θετικά χαρακτηριστικά και να μειώσει τα αρνητικά συστατικά. Να ζητούνται και εφαρμόζονται τεχνολογίες με στόχο να διατηρείται το τρόφιμο ασφαλές, αλλά να μην υποβαθμίζεται την ποιότητά του. Μπορούμε να σχεδιάσουμε είτε ένα νέο τρόφιμο, είτε να βελτιώσουμε ένα υπάρχον τρόφιμο. Καταφέρνουμε να αλλάξουμε τη δομή των μωρίων κάποιων τροφών και έτσι να μπορούμε να εγκλωβίσουμε μέσα οτιδήποτε θρεπτικό στοιχείο θέλουμε για περισσότερο χρονικό διάστημα. Αυτές οι τεχνολογίες σχεδιάζονται πολλές φορές μαζί με τους φοιτητές μέσα από την πρακτική τους, ώστε να μπορούν να ανταπεξέλθουν στην βιομηχανία τροφίμων. Μαθαίνουμε τους φοιτητές τι σημαίνει ποιότητα, τους κινδύνους, οι οποίοι χωρίζονται σε βιολογικούς, χημικούς και φυσικούς κινδύνους. Σπαθούμε να καταλάβουμε τα σήματα που δίνουν οι μικρογραμμισμοί για να τους ελέγχουμε. Φανταστείτε, λοιπόν, το κινητό μας να μας δίνει πληροφορίες. Κάποιος σε μια ταβέρνα μπορεί να σκανάρει και να του δίνει πληροφορίες. Είναι ασφαλές φάτο. Μπορεί να είμαστε γεωπωνικό πανεπιστήμιο, αλλά ασχολούμαστε και με πάρα πολλές ιατρικές εφαρμογές. Πρόσφατα, λοιπόν, το Γεωπωνικό Πανεπιστήμιο ανέπτυξε ένα πολύ γρήγορο τεστ ανίχνευσης για τον κορωνοϊό. Χρησιμοποιούμε κύταρα που ανταποκρίνονται στον ιό που ψάχνουμε και μετράμε τις ηλεκτρικές ιδιότητες αυτού των κυτάρων. Μια εφαρμογή στο κινητό ξενημερώνει αν έχεις ή αν δεν έχεις τον ιό. Σε μόλις τρία λεπτά. Η Γεωπωνική Επιστήμη είναι μια επιστήμη συστημάτων. Ένας φοιτητής μας θα μάθει από πολύ νωρίς να αναλύσει βάθος θεματικά την κύμανα από διαφορετικές επιστήμιες. Έχουμε τρεις πανεπιστήμιών που λείψουν στη Θήβα, στην Άφυσα και το Καρπενίσι με ένα διαρκώς αναπτυσσόμενο κάμπους. Γύρω στα 400 στρέμματα στα Σπάτα, τα οποία χρησιμοποιούν την καλλιέργεια βιολογικού κρασιού καθώς και για την στέγαση αυτού που ονομάζουμε εμείς και ψέλη καινοτομίας με πάρα πολλά εργαστήρια που παράγουν νέα προϊόντα σε συνεργασία με το δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Έχουμε 1.100 στρέμματα στην Αλίαρτοβιωτίας, όπου καλλιεργούμε βαμβάκι, καλαμπόκι, κριθάρι σε συνεργασία με μεγάλες οδοποίες και εκεί έχουμε φτιάξει το πρώτο μας κόμμο καινοτομίας στα Στερεάς Ελλάδος. Τα έσοδα από τις καλλιέργειες αυτές συνδράμουν σε εκπαιλευτικό όσο και ερευνητικό επίπεδο. Αλλά ο κύριος σκοπός είναι η εφαρμογή των αποτελεσμάτων της ερευνητικής δραστηριότητας που πραγματοποιείται στον πανεπιστήμιό μας στην γεωργική πρακτική. Αυτή τη στιγμή το drone ψηλέγει πολυφασματικές εικόνες. Το φως που αναχλούν τα φυτά δημιουργεί τη φασματική υπογραφή και βάσει αυτής μπορούμε να βγάλουμε συμπεράσματα για την ευρωστία και την κατάσταση των φυτών, πριν γίνουν ορατά με το κανονικό μάτι. Μπορούμε δηλαδή να προλάβουμε την εκδήλωση κάποιων ασθενειών προτού προκαλέσουν καταστροφή στην καλλιεργία μας. Ο αγρότης μπορεί να επιλέξει ποιες θα είναι οι ακριβείς απαιτήσεις κάθε τεμαχίου του αγρότου και βάσει αυτό να προσαρμόσει άδρευση, λείπανση και τα φυτοχημικά του, εξοχονομώντας δηλαδή πόρους και προστατέυοντας το περιβάλλον. Η Ελλάδα μπορεί να γίνει ηγέτης στην εξαγωγή καινοτομίας στην αγροδιατροφή, σε όλο τον κόσμο. Έχουμε αναλάβει ως Ιοπωνικό Πανεπιστήμιο Αθηνών να αναπτύξουμε ένα πρόγραμμα σε εθνικό επίπεδο για την πρόβληση της παραγωγής και καλύπτει όλο τον κράτος του Αζερμπαϊτζαν. Πετυχαίνουν λοιπόν και τους τρεις στόχους, που είναι η εξοστρέφεια, η παραγωγή ικανού και αξιόλογου επιστημονικού δυναμικού και η συνεχής παραγωγή καινοτομίας με άμεση εφαρμογή στην οικονομία. Συμμετέχουμε στο EUConnections, το οποίο είναι το μοναδικό ανάμεσα στα Ευρωπαϊκά Υπερπαναπιστήμια, το οποίο απευθύνεται στο θέμα της κλιματικής αλλαγής και μάλιστα στη διαχείριση της παράκτυας ανάπτυξης, πράγμα το οποίο μας ενδιαφέρει πάρα πολύ ως μεσογειακή και θαλάσσια χώρα. Δεν μπορούμε να μιλήσουμε για ανάπτυξη, αν δεν έχουμε την περιφερειακή ανάπτυξη. Θα αντισταθμίσει τις όποιες αστοχίες προκαλεί το μοντέλο της αστικής ανάπτυξης σχετικά με τις μεγάλες πόλεις. Και εμείς, ως Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, θα κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας προς την κατεύθυνση αυτή. Υπότιτλοι AUTHORWAVE |