Επιτυχημένο το Φεστιβάλ Γαστρονομίας και Τοπικών Προϊόντων που συνδιοργάνωσε ο Δήμος Αρταίων /

: Τα προϊόντα τα οποία έχουμε εδώ στην Άρτα είναι τα πορτοκάλια, τα μανταρίνια, οι ελαιές, τα κτινίδια και πολλά άλλα, αλλά αυτά από την αρχή της θητείας μας, θέλοντας να τα αναδείξουμε και να τα γνωρίσουν όσο γίνεται περισσότερο την γεύση τους και τις συνταγές που γίνονταν από αυτά, ξεκινήσαμε αυτέ...

Πλήρης περιγραφή

Λεπτομέρειες βιβλιογραφικής εγγραφής
Γλώσσα:el
Είδος:Προωθητικές δράσεις
Συλλογή: /
Ημερομηνία έκδοσης: ARTA WebTV 2022
Θέματα:
Διαθέσιμο Online:https://www.youtube.com/watch?v=5N26meKq_B4&list=UCE6nmULrmskdEFvhqWH4qNQ
Απομαγνητοφώνηση
: Τα προϊόντα τα οποία έχουμε εδώ στην Άρτα είναι τα πορτοκάλια, τα μανταρίνια, οι ελαιές, τα κτινίδια και πολλά άλλα, αλλά αυτά από την αρχή της θητείας μας, θέλοντας να τα αναδείξουμε και να τα γνωρίσουν όσο γίνεται περισσότερο την γεύση τους και τις συνταγές που γίνονταν από αυτά, ξεκινήσαμε αυτές τις γιορτές. Τις κάναμε στα πρώτα χρόνια σε διάφορα σημεία εκεί κυρίως που παράγονται, στους περιοχές που παράγονται, μαζί και με κομμάτια που ήταν και επιστημονικά, αλλά και με τους συλλόγους. Ταξιδεύσαμε αυτή τη γιορτή, θυμίζω, και στο μετρό στο Σύνταγμα και στο Ζάπιο και στο Ελεύθερο Βενιζέλος και μετά από τα δύο χρόνια, τρία, ουσιαστικά της κρίσης, ήρθαμε να την ξεκινήσουμε πάλι το Φεστιβάλ Γαστρονομίας και Τοπικών Προϊόντων εδώ στην πόλη μας, στο Κέντρο της Πολύνσημας, όπου συμμετείχαν πολλοί πολιτιστικοί συλλογοι, οι οποίοι μαγείριψαν και νέοι. Μπράβο, αυτό είναι το σημαντικό να μεταφέρεται η εμπειρία της γαστρονομίας από τους μεγάλους μικρά παιδιά. Πραγματικά πολύ ωραία πιάτα, ιδιαίτερα πιάτα, τα οποία καμιά φορά και εμείς δεν τα γνωρίζουμε ότι πλούσια πιάτα έχουμε και πρέπει να τα βάλουμε στο τραπέζι μας. Τους ευχαριστούμε πάρα πολύ όλους αυτούς που βοήθησαν, αλλά είχαμε σήμερα εδώ πέρα και μαζί με το Σύλλογο Εστίασης και το κομμάτι που μεγάλοι μάγερες όπως είναι ο Φωτιάδης, Αρχισέφα και άλλοι μάγερες, μαζί με το ΙΕΚ Μαγειρικής, που είναι πολύ σημαντικό να πούμε ότι ξεκίνησε για πρώτη χρονιά εδώ στην περιοχή μας, στα ΙΕΚ, για να μπορέσουμε να διατηρήσουμε τη γαστρονομία της περιοχής. Αυτό που θέλουμε να καταλάβουμε όλοι και πρέπει να το παλέψουμε όλοι μαζί, και ο Δήμος και οι Σύλλογοι και ο Σύλλογος Εστίασης και το Επιμιλητήριο, είναι ότι στα καταστήματά μας θα πρέπει να χρησιμοποιούμε πρώτες ύλες αρτινές, από επιχειρήσεις αρτινές και στη συνέχεια να υπάρχει αυτή η ιδιαιτερότητα στο τραπέζι που πηγαίνουμε στα καταστήματα εστίασης, να έχει κάτι τοπικό που χαρακτηρίζει την Άρτα. Γιατί όπου και να πάμε, πάμε όπως σε μια περιοχή και λέμε τι τοπικό έχει κάθε περιοχή. Άρα θα πρέπει όλοι μας να βάλουμε μια τέτοια συνταγή. Εγώ θα πω ως πελάτης των καταστημάτων και βλέποντας και σε άλλες περιοχές που το ψάχνω και το παρατηρώ, ότι θα πρέπει στα καταστήματα της Άρτας, βέβαια δεν κάνω υποδείξεις στους ανθρώπους του που είναι επαγγελματίες πάνω σε αυτό, απλά την πρόταση είμαι ως πελάτης, θα ήθελα να δώσουμε στο καλωσόρισμα κάτι τοπικό, αυτό λέγεται τσίπουρο που έχουμε στην περιοχή μας, ή φυσικό χυμό, έτσι στο καλωσόρισμα. Στο ενδιάμεσο να έχουμε προφανώς και το τσαλαφούτι ή να έχουμε λίγο ελιά ή λάδι να βουτήξουμε λίγο μέσα το ψωμάκι μας όπως είναι στα καλύτερα εστιατόρια. Να έχουμε στο ενδιάμεσο πίτες, να έχουμε τα τοπικά πιάτα που έχει η περιοχή μας. Και από εκεί και πέρα στο κλήσιμο που η τελευταία γεύση μένει στον Ορανίσκο, θα μπορούμε να έχουμε τα τοπικά μας γλυκά, τις πορτοκαλόπιτες, τα πολύ καλά γλυκά του κουταλιού. Πρέπει να υπάρχει ένα αφήγημα στο φαγητό, έτσι. Και από εκεί και πέρα νομίζω ότι ο οποιοσδήποτε πελάτης και να δώσει και ένα και δυο ευρώ παραπάνω, νομίζω θα το κάνει με ευχαρίστηση. Πρέπει όλοι μας να διατηρήσουμε την παράδοση μας, την γαστρονομία μας, τα τοπικά προϊόντα, γιατί αυτό είναι η ατμομηχανή της περιοχής μας. Και να πω, να πάμε ένα βήμα παραπέρα, ήδη έχουμε μιλήσει με το Σύλλογο Εστίασης, ως Δήμος Αρτέων θα κάνουμε μαζί με το Σύλλογο Εστίασης και το Επιμιλητήριο και με την αναπτυξιακή του Δήμου ένα σύμφωνο ποιότητας, όπου τί, θα υπάρχουν όλοι και προϋποθέσεις που θα πρέπει ένα μαγαζί για να πάρει αυτό το σύμμα, να έχει τοπικά προϊόντα, να αγοράζει τα τοπικά προϊόντα και να είναι ως πρώτη σύλληση εκείνα από τις τοπικές επιχειρήσεις, και από εκεί πέρα να έχει αυτό που σας είπα πριν, μια ιδιωτηρότητα πάνω στην κουζίνα και στην γαστρονομία αυτά που σερβίρει. Αυτό θα δίνουμε ένα σύμμα, όπως είναι τα αντίστοιχα σύμματα τα Μισελέν που λέμε πάνω στα φαγητά, ένα ιδιαίτερο σύμμα που θα πιστωπεί όλα αυτά τα πράγματα, θα ελέγχεται αυτό το σύμμα από μια επιτροπή από όλους τους εμπλεκόμενους που θα είμαστε σε αυτό το σύμφωνο, έτσι ώστε να διατηρείται και θα δίνουμε και πέρα από την προβολή και κάποια κίνητρα σ' αυτούς τους ανθρώπους. Εγώ πιστεύω ότι αν γίνει αυτό και όλοι το πιστέψουμε τότε η γαστρονομία θα βοηθήσει γενικότερα και την τοπική ανάπτυξη και πολλοί θα είναι αυτοί οι οποίοι θα επισκέπτονται την Άρτα συν της άλλης να δουν και να δοκιμάσουν την τοπική γαστρονομία. Εγώ θέλω να ευχαριστήσω όλους όσους βοήθησαν πάνω σε αυτό τους συνεργάτες μου, τους αντιδημάρχους μου, τα στελέχη του Δήμου, τους συλλόγους, το σύλλογο εστίαση, το επιμιλητήριο. Συνεχίζουμε, το απόγευμα έχουμε το κομμάτι του επιστημονικού όπου το γεωπονικό τουμήμα οι άνθρωποι αυτοί που ξέρουν θα μιλήσουν καλύτερα στους αγρότες μας. Πώς πρέπει να έχουμε καλά και ποιοτικά προϊόντα και να μπορέσουμε να δημιουργούμε υποδομές για να εξάγουμε τα προϊόντα και σε άλλες αγορές. Και νομίζω ότι είναι το στίχημα το οποίο αν δουλέψουμε όλοι μαζί θα πάμε καλά. Όπως ήταν φυσικό, εμείς είμαστε λίγο σε στίασης και διασχέδες νομού Άρτας, ο κατεξοχής σύλλογος που θα απορροφήσει και θα χρησιμοποιήσει στα μαγαζιά του τις πρώτες ύλες των τοπικών προϊόντων μας. Αγκαλιάζουμε για ακόμη μια φορά τη δράση του Δήμου Αρτέων και των Φορέων. Έρχομαι εδώ στο κεντρική πλατεία της πόλης, κάνοντας ακόμα πιο γνωστά στους επισκέπτες αλλά και στους Αρτίνους, γιατί μπορεί να μας φαίνεται λίγο ξύμωρα αλλά οι Αρτίνοι δεν γνωρίζουμε ούτε τη τοπική γαστρονομία ούτε οι τοπικά προϊόντα, τα οποία να μου επιτρέψουν να πω ότι κατά κανόν είναι και βραβευμένα. Δεν τα ξέρουμε, τα ξέρουμε περισσότερο μαζί. Όπως και πολλοί μαγαζάτορες δεν γνωρίζουμε, στο κομμάτι του φαγητού μιλάω καθαρά τι είναι το τσουμπλέκι, τι είναι το τσαλαφούτι, μιλάμε για προϊόντα ονομασίας προέλευσης, ιδίως στο αγλακτοκομικό μας, μιλάμε για φοβερά προϊόντα ποιοτικά, ακτινή, διαμανταρίνια, πορτοκάλια, μιλάμε για χέλια, μιλάμε για χαβιάρι, πράγματα τα οποία πρέπει σιγά σιγά να τα εντάξουμε στις κουζίνες μας εμείς πρώτα απ' όλα και μετά κάνουμε γνωστός στους πολί Είναι ένα πράγμα το οποίο προσελκύει επισκέπτες στις περιοχές τους, όταν έρχεται κάποιος επισκέπτης, το βίωσε και στο μαγαζί μου, μπαίνει στο Google και γινάει τι είναι, τι μπορώ να φάω, τι είναι τοπικό προϊόν, τι είναι τοπική συνταγή και αμέσως το ζητάει Άρα εμείς μάλλον σαν εστίαση πρέπει αυτό το πράγμα να το εκμεταλλευτούμε και να το περάσουμε στον καταναλωτή μας Εμείς κάθε χρόνο, γενικά σε κάθε ενέργεια που έχει να κάνει για το καλό της πόλης και ευρύτερα του νομού, θα είμαστε παρόν και θα λέμε πάντα παρόν Ήθελα να πω δύο λόγια για τους σεφ που είναι σήμερα εδώ και μαγειρεύουν, τον κ. Φωτιάδη και τον κ. Βαξεβάνη, είναι εξαιρετικοί σεφ, είναι βραφομένοι σεφ, ο κ. Φωτιάδης είναι σεφ με αστέρμη σελέν Ήταν μια, ας πούμε, πινελιά διαφορετικότητας στην πολύ καλή δουλειά που κάνουν οι πολιτικοί σύλλογοι πίσω μας και στα προϊόντα. Απλά εδώ έχουμε να κάνουμε επαγγελματίες μαγειρές και εδώ έχουμε να κάνουμε τις νοικοκυρές οι οποίες κάνουν εξαιρετική δουλειά και αυτές Θα αρχάς να σας πω ότι εμείς είμαστε η τριγάδα των σεφ Slow Food, στηρίζουμε τα τοπικά προϊόντα και τους τοπικούς παραγωγούς και έχουμε έρθει εδώ για να παρουσιάσουμε παραδοσιακά φαγητά με μοντέρνα μορφή. Έχουμε δώσει κάποιες συνταγές οι οποίες θα μπειραστούν και στον κόσμο και κάποιες από αυτές είναι και ορταστικές, ώστε να εκμεταλλευτούν και αυτό το γεγονός Σήμερα η μαζί μας καταρχάς είναι ο Γιάννης ο Μαξεβάνης εδώ, είναι ο Θανάσης ο Κάσος ο οποίος είναι τοπικός σεφ, δηλαδή κατάγεται από εδώ από την Ήπειρο, έχει φύγει έξω έχει φύγει στο εξωτερικό και σε μεγάλα εστιατόρια της Ελλάδος, έχει δουλέψει και έχει επιστρέψει στον τόπο του, έχει ανοίξει εστιατόριο και προσπαθεί να αναδείξει την Ήπειρωτικη πουζίνα Σήμερα εδώ τώρα έχουμε πάρει την ιδέα από τη γίδα με το τραχανά και κάνουμε ένα τραχανότο με κεφτέδες γίδας που όμως χρησιμοποιούμε και τρίμπα πορτοκάλι και χυμό πορτοκάλι μέσα στους κεφτέδες που είναι κάτι που έχει ακουστεί για την Άρτα πάρα πολύ, ας πούμε ότι, ναι, ακριβώς Ο Γιάννης θα φτιάξει τα δικά του, ο Θανάσης έχει πάρει μια συνταγή τοπική με ρεβίτια ας πούμε και θα τη φτιάξει εκεί και τα άγρια μαγειτάρια, προσπαθούμε λοιπόν να αναδείξουμε όσο μπορούμε τα τοπικά προϊόντα και τις τοπικές συνταγές Θα πούμε καταρχήν ένα μεγάλο ευχαριστώ στα παιδιά που ετοιμάσαν όλα αυτά τα εδέσματα, είναι το ΙΕ Κάρτας τεχνική μαγειρικής τέχνης, για πρώτη χρονιά έχει ξεκινήσει αυτή η ειδικότητα, να ευχαριστήσουμε το Δήμο για αυτή την υπέροχη εκδήλωση που μας έδωσε το προβάδισμα να συμμετάσουμε και εμείς και τέλος να κάνουμε και μια έτσι αναφορά στο Chef Brigade, στον κύριο Φωτιάδη που έτσι συνεργαστήκαμε και στους συναδέλφους, στον κύριο Μπαξεβάνη και τον κύριο Θανάση και εύχομαι γενικότερα να συμβαίνουν τέτοιες δράσεις για να μπορούμε και εμείς να συμμετέχουμε ενεργά, αφενός είναι εμπειρίες μοναδικές για τα παιδιά και αφεντέρου μια όμορφη χαρά για όλους μας Να ευχαριστήσουμε το Δήμο Αρτέων και την Δημοτική Αρχή για την πρόσκληση, την τιμή που μας κάρανε να παρευρεθούμε σήμερα εδώ και να δείξουμε τα προϊόντα του τόπου μας Να ευχαριστήσω και εκ μέρους του ΔΝΤ συλλόγου όλους όσους συνέβαλαν για να παρουσιάσουμε αυτό το ωραίο τραπέζι σήμερα και γευστικότατο Να ξεκινήσουμε από τη σπανάκοπιτα, παραδοσιακή σπανάκοπιτα Και στις Άρντες Ε, οπωσδήποτε. Λοιπόν, εδώ έχουμε κουλουράκια με πορτοκάλι, τη γνωστή τσιγαρίδα, εδώ είναι το βούτυρο τσιγαρίδας, όπως πολύ καλά τα γνωρίζετε Έχουμε κέικ με γέμιση πορτοκαλιού Λοιπόν, να συνεχίσουμε λίγο παρακάτω Λοιπόν, εδώ βλέπουμε γλυκό περγαμόντο παραδοσιακό Εδώ βλέπουμε μανταρίνι με τρούφα σοκολάτας, έτσι, πάρα πολύ νόστιμο και σασουσινιστό Λοιπόν, πορτοκαλόπιτα, παραδοσιακό ηλιόψωμο της γιαγιάς, έτσι, παραδοσιακό Θα ήταν δύσκολο να μην φέρουμε και χέλια το ομβρακικό ψημένα στο τάψι, έτσι, μιλάμε άκρως παραδοσιακό φαγητό Λοιπόν, συνεχίζουμε με την παραδοσιακή μπομπότα που όπως πολύ καλά θα γνωρίζετε, έτσι Λοιπόν, πάλι έχουμε γλυκό πορτοκάλι, γλυκό κυδόνι, κολοκυθόπιτα Από εδώ έχουμε πορτοκάλι με γέμιση σοκολάτα, βλέπουμε πάλι γλυκό πορτοκάλι, σπανακόπιτα, κέικ πορτοκάλι, εδώ είναι άλλου είδους πορτοκαλόπιτα, μακαρονόπιτα Εδώ είναι κουλουράκια με πορτοκάλι, με γεύση πορτοκάλι Και όπως βλέπετε λίγο πολύ τονίζουμε λίγο το πορτοκάλι, το λεμόνι και παραδοσιακά πράγματα όπως είναι η μπομπότα, το ηλιόψωμο, τα χέρια του αμβρακικού στον ταψί που είναι πάρα πολύ νόστιμα Εκεί τα ξανά συμμετέχουμε Συμμετέχουμε πάντα σε όλες τις γιορτές που μας καλεί ο Δήμος Αρτέων Εμείς είμαστε νέο συμβουλείο, αναλάβαμε το σύλλογο τον περασμένο Μάιο που μας έγινε και προσπαθούμε να είναι η πρώτη παρουσιάση που κάνουμε σαν νέο δηλαδή τα σύμμα του συλλόγου και με τη βοήθεια βέβαια των κυριών εδώ, οι γεύσεις... Προσπαθεί να γινόταν αυτή η γεύση Ακριβώς, ακριβώς, θα σας μεταφέρω με τη γεύση εδώ πέρα Είναι ωραία να συμμετέχεις σε μια τέτοια γιορτή, να αναδεικνύσεις τα τόπικα προϊόντα φυσικά, έτσι Ελπίζουμε αυτή η γιορτή να μην σταματήσει ποτέ, καλό και το σε άλλους συλλόγους από όλα τα χωριά, αν μπορεί να συμμετέχουν, γιατί είναι κάτι το οποίο αξίζει η πόλη μας, λόγω των πολλών προϊόντων που έχουμε, να τα παρουσιάζουμε έτοιμα για κατανάλωση Είμαστε από το Σύλλογο Παντάνασσας, είμαστε ο Άγιος Νικήτας, το όνομα του συλλόγου, είμαστε νεοσύστατος σύλλογος Πρώτη φορά που συμμετέχει Βεβαίως πρώτη φορά, είδαμε τα προηγούμενα χρόνια το φεστιβάλ και μας άρεσε, έτσι όλη η διαδικασία είναι κάτι πρωτότυπο ας πούμε και πολύ όμορφο για την περιοχή μας και θελήσαμε και εμείς να συμμετάσουμε φέτος Έχουμε καταρχάς ελίτσα, είναι έτσι ένα προϊόντ και στο χωριό μας υπάρχει πολύ Σοκολατάκια με καρύδι και μανταρίνι Τα μελομακάρονα, μιας και πλησιάζουμε και στις γιορτές Μετά έχουμε εδώ πέρα ένα άλλο γλυκό, ένα ρολό με καρύδι Χαλβάς Οι δίπλες μας βεβαίως όλα σπιτικά έχουμε και ευχαριστούμε πάρα πολύ τις κυρίες, όλες αυτές τις κυρίες του χωριού μας που συμμετείχαν και μας τα πρόσφεραν οτισόστε να τα παρουσιάσουμε σήμερα εδώ Πρώτη φορά συμμετέχουμε σήμερα στην γιορτή της γαστρονομίας του Δήμου Αρτέων και με μεγάλη μας χαρά για την πρόσκληση που μας έκανε ο Δήμος Και παρουσιάζουμε όλα αυτά τα εδέσματα που γίνονται από τα μέλη του συλλόγου μας Ελιόψωμο, εδώ καριδόπιτα, εδώ είναι μάφινση με ακτινίδια, εκεί είναι η τυρόπιτα, εδώ είναι σάμαλι και πορτοκαλόπιτα, τα γράφουμε Καρύδια από τη Φανερωμένη είναι δικά μας και κάνουμε αυτή τη στιγμή μια διαφήμιση ας το πούμε Ωρεότατα καρύδια νόστιμα, φανερωμένης Με χαρά μεγάλη πάντως είμαστε σήμερα εδώ και μπράβο στον Δήμαρχο που διοργανώνει αυτή την εκδήλωση Για να μπορούμε να προβάλουμε τα προϊόντα του τόπου μας, για την ανάπτυξη την οικονομική του τόπου μας Καθώς επίσης και τώρα κοιτάξτε όλοι οι σύλλογοι είμαστε εδώ και ο ένας ανταλλάσσουμε απόψεις με τον άλλον Και ερχόμαστε σε επαφή οπότε αναπτύσσουμε την κοινωνικότητά μας Γιατί είμαστε μακριά ο ένας από τον άλλον και δεν βρισκόμαστε εύκολα Τώρα είναι ένας τόπος συνάντησης αυτός σήμερα και μας αρέσει πάρα πάρα πολύ Ευχαριστούμε πάλι άλλη μια φορά τον Δήμαρχο μέσα από την καρδιά μας για αυτό που έκανε σήμερα Ήρθε η Κορονησία στην πλατεία της Άρτας πραγματικά με πολύ αγάπη Ευχαριστούμε τον Δήμο για την πολύ ωραία οργάνωση Εμάς ο σύλλογός μας είναι πολύ μικρός και πρώτη φορά συμμετέχουμε σε αυτό Έχουμε φέρει από την Κορονησία χέλη που είναι αυτή την περίοδο Αυτή την περίοδο έχουμε χέλη, γαρίδες, καλαμάρια φρέσκα και διάφορα άλλα παραδοσιακά Όπως πολυσπόρια, μελομακάρνα λόγω της νηστείας Και προσφέρουν τα καταστήματα πρέπει να το πω γιατί εμείς σαν μικρός σύλλογος Οι κάτοικοι έχουν απομείνει πολύ λίγοι στην Κορονησία Και οι δύο ταβέρνες, το Γαρίδα, η Μάρθα, η Πανέλη και ο Πατέντος ο Δημοστέρης με τη Μυρταριά Έχουν κάνει και αυτή τα ιδιαίτερα ιδέσματα τους και μας βοήθησαν στην εκδήλωση σήμερα Αυτό είναι Βατόμορο του κήπου μας και τρολέμωνο, ακτινίδιο, μανταρίνι, κέικ μανταρινιού Κυρία Σοφία το έκανε, τούρτα μανταρινιού, αυτά τα ίδια είναι φυσικά Και τρολέμωνο, κουμπουάτ, μανταρίνι, γλυκό μανταρίνι Ο φαγητό μας είναι ψητό χοιρινό με διάφορες αγίδες λαχανικών, μυλζανόπιτα, το νερατζάκι, το παραδοσικό γλυκό σάρτας και πιπιρόπιτα Πρώτη φορά που συμμετέχετε Δεύτερη Και οι εντυπώσεις για φέτος Η εντυπώσεις για φέτος είναι μια εξέλιξη στο φεστιβάλ, ο τόπος είναι καλύτερος από τα περιφερειακά σχολεία ή πολιτιστικά κέντρα Κεντρική πλατεία προσφέρεται για τέτοιες εκδηλώσεις, εμείς κάναμε μια μεγάλη και όμορφη προσπάθεια να στηρίξουμε το φεστιβάλ Τα νέα μέλη, τα παλιότερα μέλη, όλοι μαγειρέψαμε και είμαστε χαρούμενοι που είμαστε εδώ Είμαστε χαρούμενοι πάρα πολύ και θέλουμε να γνωρίσουμε τώρα αυτά που τα ωραία που έχετε κάνει εδώ πέρα Πάμε λίγο να μας το γνωρίζετε Φτιαχνάμε από εδώ, τι έχετε φτιάξει? Έχουμε φτιάξει παραδοσιακή γαλατόπιτα γλυκιά Η κολοκυθόπιτα είναι μια κολοκυθόπιτα υπηρότικη, είναι η γλυκιά με σταφίδες και καρύδια και η αλμυρή με αυγά και τυρί Η κλασική μακαρονόπιτα υπηρότικη, οι μελισουριώτες την τιμούσαν και την τιμούν ακόμη και φτεδάκια όπως τα φτιάχνουμε εμείς, τι εννοώ, με κυμά από μοσχάρι και κυμά από ζυγούρι Είναι πιο αρωματικό, πιο λιπαρό από τους συνηθισμένους κεφτέδες που ξέρουμε Καλαμποκίσιο ψωμί Η πίτα η γυμνή τυρο, η πίτα που τη λέμε είτε μουτζωτή είτε κοσμίρι είναι η ίδια πίτα Εκείνο το κέικ με το σουσάμι εμείς το λέμε οι μελισουριώτες με λαχρινό γιατί έχει μαύρες σταφίδες Είναι ουσιαστικά ένα κέικ νηστίσιμο Και κλασική πλαστό ή λαχανόψωμο που αντί για φύλλο έχει καλαμποκάλε βροχυλό Για πολλοστι φορά παίρνουμε μέρος στην γιορτή των τοπικών προϊόντων μας Να σας παρουσιάσουμε τα φαγητά που μας τάφηξαν να δω οι ωραίοι κυρίες του χωριού μας Στικ πορτοκαλιού, μία τάρτα ακτινίδιο, πορτοκαλόπιτα, λιώψωμο, ένα κέικ επίσης πορτοκαλιού Και όλα τα φαγητά έχουμε να κάνουμε τα τοπικά προϊόντα, ακτινίδιο, ελιά, μανταρίνη, πορτοκάλι Ο σύλλογος μας πάντα είναι κοντά σε όλες τις δραστηριότητες της πόλης μας Σίγουρα προχωρά, αλλά προσωπική μου άποψη θα μπορούσε να γίνει και καλύτερο Και σε αυτό δεν αφήλεται μόνο στο δήμο, πρέπει όλοι και οι σύλλογοι να ήταν περισσότεροι εδώ Αλλά και εμείς σε αρτινή να στηρίξουμε περισσότερο την πόλη μας Αυτό είναι το πιο σημαντικό, να αγαπήσουμε εμείς την πόλη μας για να μπορέσουν να την αγαπήσουν και άλλοι Πρώτη φορά συμμετέχουμε στην πόλη μας, στο κέντρο της πόλης μας Ωραίο, με προϊόντα παλιά, συνταγές αρτινές Για να πούμε λίγο, να γνωρίσει ο κόσμος, τι συνταγές, τι έχετε φτιάξει Έχω κάνει ζιγούρι με κυδόνια, παλιό αρτινό φαγητό Έχω κάνει κιβέτσι, ζιγούρι, ρυζάκι και αυγοκομμένο στο φούρνο Έχουμε κάνει τσουμπλέκι των πτωχών, γιατί υπάρχουν δύο των πτωχών και των πλουσίων Τι είναι η διαφορά σε κάποιον που δεν το γνωρίζει Τους πτωχών είναι με κεφτέδες και των πλουσίων είναι με ποικιλιά κρεάτων που μαγειρεύεται Λάχανοντολμάδες, μακαρονόπιτα, έχουμε το παραδειοσιακά γλυκά, το ολόκληρο μανταρίνι, το κίτρο Πρώτη φορά αποκλειθήκαμε στο έτοιμα του δήμου και ήρθαμε να προσιάσουμε και εμείς με τη σειρά μας τα προϊόντα της γειτονιάς μας Σουμπλέκια, κλασικά έχουν περισσότερο, να πούμε είναι το κλασικό φαγητό της Άρτας Μπακαλιάρο σπλακί με σταφίδες στο φούρνο Μπομπότα, κλασική μπομπότα Σαλάτα με φασόλια μαυρομάτικα και χέλια Μανιταρόπιτα, κρεμιδόπιτα, θρουμπες ελιές και το τυρί το παραδειοσιακό, το πρόβιο Ένα μέρα σήμερα που μαζευτήκαμε όλοι οι σύλλογοι να βοηθήσουμε τον τόπο μας να δείξουμε τα φαγητά τα Αρτινά και να περάσουμε καλά όλοι μαζί και να ευχαριστηθούν και οι Αρτινοί αυτοί οι οποίοι δεν ξέρουν και τα φαγητά τα ντόπια τα Αρτινά εμείς έχουμε και αρκετά εδώ τελείως Αρτινά φαγητά Είναι τυπούρα με σέλινο αυγοκομμένα όλα αυτά είναι της εποχής της Οθωμανικής εποχής οι Οθωμανοί αυγόχουμε πάντα είναι το τσουμπλέκι τώρα το ξέρετε εκεί είναι μοσχάρι με πράσο αυτή είναι πορτοκαλόπιτα για να τιμήσουμε και τα πορτοκάλια της άρτας εδώ είναι κολοκιθόπιτα εδώ είναι ηλιόψωμα και εδώ είναι κουλουράκια πορτοκαλιού και εμείς χαιρόμαστε και συγχαρητήρια στο Δήμα για την πρωτοβουλία αυτή Λοιπόν οι κυρίες της Ροδαυγής έχουν φτιάξει κυρίες της Ροδαυγής έχουμε φτιάξει κυρίως λιστίσιμα και με τοπικά όλα είναι τοπικά με συνταγές παλιές του χωριού μας φασόλια παντρεμένα, βακαλάος με ρύζι και κρεμμύδι, κουλούρα καλαμποκίσα με κουτσουπόφυλλα μουστουκούλουρα με μούστοπο ζαμπέλα ροδαυγής, καλβάσ κουταλιές όπως είδαμε παλιά με καμένο λεύρι κολοκιθόπιτες, μακαρονόπιτες, λαχανόπιτα, οπασμάς ξέρετε είναι οπασμάς από τα σίκα θα έφτιαξε ο κύριος πρόεδρος, η καλαμποκίσα, η κουλούρα, η χριστουγεννιάτικη με σχέδια που έχει γίνει με σχέδια από το βελανίδι με τη βελαντζούρα με αυτό το σχέδιο εδώ έχουμε πάλι πίτες, τις τηγανίτες της ροδαυγής, τα λικέρ μας, να συγχαρούμε τις γυναίκες που βοηθήσανε εθελοντικά Ευχαριστούμε να είστε καλά και εκ την ίδια ροδαυγή, θα ξέρετε, τα πάντα έχει ροδαυγή, τα πάντα Ροδαυγή είναι πάντα ψηλά, σας ευχαριστούμε πολύ, μας λείψατε όλους Καλές γιορτές ευχαριστούμε σε όλους, να περάσουμε ωραία, ξέριναστα και υγείας σε όλο τον κόσμο Ο Θαντάσης χρησιμοποιεί μανιτάρια που είναι μαζεμένα από το βουνό, τα μαζεύει ένας τροφοσυλλέκτης εδώ δικό σας, δυστυχώς δεν θυμάμαι το όνομά του αυτή τη στιγμή Ο Γιώργος ο Τάτσης, για να τον τιμήσουμε κιόλας και θα χρησιμοποιήσει και το περίθυμο χέλι του γείτονα που βγαίνει εδώ στην Άρτα Ο Γιάννης ο Μπαξεβάνης θα πει μόνος του, γιατί έχει το χειλόφωνο, τι φτιάχνει και το πως αξιοποιεί και τα προϊόντα του τόπου Αυτό που θέλω να σας πω είναι να κοιτάτε οι εστιατόρες και άνθρωποι του τόπου να καταναλώνετε προϊόντα της περιοχής σας Γιατί, δώστε τα λεφτά στον τόπο σας, να μην φεύγουν μακριά, οι κύριοι σας να γίνουν καλύτεροι και αυτό να ξενέβουν σε εσάς Να μην φεύγουν τα παιδιά μας μεθανάσια εξωτερικό, αν δίνετε τα προϊόντα στον τόπο σας, θα δημιουργητούν και άλλες εταιρείας, θα δυναμώσουν και οι εταιρείες που υπάρχουν εδώ Και τα λεφτά θα μένουν στον τόπο. Δεν είναι σωστό να έρχεται ένας επσκέπτης εδώ, να τη γένει σε ένα οποιοδήποτε εξονομογείο Και να του δίνουν έναν πρωί μαρμελάδο από τη Γερμανία. Ή να έχει μέλι στο πρωινό από τη Βουλγαρία Λοιπόν, δώστε τα λεφτά σου στους γύρους σας, να γίνουν εικαστοί δυνατοί και να έρθουν τα λεφτά σας στα μαγαζιά σας Λοιπόν αυτό είναι αυτό που πιστεύω, που προσφέμουν και το λέω με πάθος Δημιουργήστε συνταγές που έχουν βάσει την παράδοση, γιατί δυστυχώς με την παγκοσμιοποίηση που ζούμε, θα γίνουν όλοι αγγροσάσσονες Και αυτό που θα μας κάνει διαφορετικούς, θα είναι η παράδοση Κρατήστε τη φενή για και με δόντια, μην αφήνετε να θέλετε την παράδοση, γιατί δεν θα τα σαναβρούν πια μπροστά μου Τι κάνω εγώ εδώ σήμερα, τι σκέψεις να κάνω, μαγείρωσα λίγη μολόχα Νομίζω ότι λίγο πολύ την ξέρετε την μολόχα Πολλοί νέοι δεν ξέρουν ότι μολόχα τρογότανε, δεν είναι δική μου επιθυμωσία, η μολόχα τρογότανε από πολύ παλιά Έτσι, εγώ κάποια στιγμή είχα δει μια φόντια, η οποία μάζει βαθμό φόρτα και μου λέει τις μολόχες τι τις κάνεις Τι να τους μαγειρεύουμε μαζί με άλλα φόρτα Μου λέει επίσης, μαγειρεύαμε το μπακαλιάρο με μολόχα Δηλαδή, μαγειρεύανε τη μολόχα από κοιμιστή, βάζανε πάνω το μπακαλιάρο και το έβαζανε στον φούρνο Αυτά μας δίνουν πώς δουλεύανε οι παλιοί και πώς μαγειρεύανε οι παλιοί, μας δίνουν έμπνευση για να σκεφτούμε και εμείς πράγματα