Επιχειρήσεις Άρτας - Γαλακτοβιομηχανία Καράλης /

: . Εγώ είχα ή την τύχη ή την ατυχία να ξεκινήσει το τυροκομείο τώρα Γαλακτοβιομηχανία Καράλις όταν γεννήθηκαν, το 1947 δηλαδή, για να σας πω και τα χρόνια μου. Με δύσκολες εποχές τότε ο πατέρας μου, με δεν θα έλεγα, ξεκίνησε αυτήν τη δουλειά, διότι του άρισε, γιατί η οικογένεια ήταν τυροκόμη υπάλλη...

Πλήρης περιγραφή

Λεπτομέρειες βιβλιογραφικής εγγραφής
Γλώσσα:el
Είδος:Προωθητικές δράσεις
Συλλογή: /
Ημερομηνία έκδοσης: ARTA WebTV 2022
Θέματα:
Διαθέσιμο Online:https://www.youtube.com/watch?v=9u15ql2T7q4&list=UCE6nmULrmskdEFvhqWH4qNQ
Απομαγνητοφώνηση
: . Εγώ είχα ή την τύχη ή την ατυχία να ξεκινήσει το τυροκομείο τώρα Γαλακτοβιομηχανία Καράλις όταν γεννήθηκαν, το 1947 δηλαδή, για να σας πω και τα χρόνια μου. Με δύσκολες εποχές τότε ο πατέρας μου, με δεν θα έλεγα, ξεκίνησε αυτήν τη δουλειά, διότι του άρισε, γιατί η οικογένεια ήταν τυροκόμη υπάλληλη μέχρι τότε. Στη συνέχεια άρχισε την τυροκόμηση με κίνηση στις συνθήκες της τότε εποχής, από τα βουνά πάνω στην ορωστερά της Σπίντου που γινόταν το καλοκαίρι η τυροκόμιση, από τα γάλατα των κτυνοτρόφων που βγαίναν το καλοκαίρι στα βουνά. Συνεχίσαμε τη δουλειά αυτή για αρκετά χρόνια, το λέω αρκετά διότι όταν μπήκα εγώ στα ΕΝΙΑ, το ξεχωρίζω έτσι μόνος μου τι ήταν μέχρι τότε και τι ήταν μετά που ανάλαβα την ευθύνη. Η δουλειά δύσκολη αυτή εδώ, έχει ρίσκο μεγάλο και στα 20 μου χρόνια πήγα στα ΕΝΙΑ τα λεφτά που είχαμε φτιάξει τόσα χρόνια. Τα τότε λεφτά που χάσαμε, από έναν μησιτέμπορο στην Αθήνα, ήταν χίλια πρόβατα. Τα υπολόγησα τότε, όταν μάθαμε ότι χάσαμε τα λεφτά αυτά. Συνέχεια μετά το στρατό, από το μηδέν ξεκίνησα που λέγει και το τραγούδι, αρχίσαμε πάλι την δυο πάλι και συνεχίσαμε μέχρι που κάποιο στιγμή αρχίσαμε και τις εξαγωγές από το 1982 και μετά. Και έτσι σιγά σιγά και με τη βοήθεια της οικογένειας, η οποία είναι ομόφωνη οικογένεια πάνω στη δουλειά, μπορέσαμε να κάνουμε ένα βήμα και είμαστε συνεπείς στους συνεργάτες γενικά που έχει σχέση με την γαλακτοβιομηχανία Καράλης. Έχουμε 40 χρόνια που συνεργαζόμαστε με Αμερική Καναδά, έχουμε 35 χρόνια που συνεργαζόμαστε με την Αυθαλία και στη συνέχεια με όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Για τους νέους θα πω, δεν είναι όλοι να είμαστε ο ίδιος. Πρέπει να καταλάβουμε ότι πρέπει να δουλέψουμε. Χωρίς δουλειά δεν γίνεται. Βρήκα μια δουλειά και κάθομαι και περνάω καλά, δεν γίνεται. Δουλειά θέλει δουλειά, οποιαδήποτε δουλειά είναι αυτή. Για εμάς ήταν το πιστεύω μας, ήτανε, είναι. Και πιστεύω ότι και η νεότερη γενιά το ίδιο θα κάνει, αλλά τολάχιστον όσο είμαι εγώ το πιστεύω πολύ καλά αυτό. Χωρίς δουλειά, καμία δουλειά δεν γίνεται. Το επιχειρηματικό πάρκο το λέει και η ίδια η λέξη, επιχειρηματικό, σίγουρα και θα βοηθήσει. Αυτό που είναι βέβαιο θα βοηθήσει και μόνο κακό δεν θα κάνει, καλό θα κάνει σε πολλές περιπτώσεις, διότι όσο πιο κοντά έρχεσαι με άλλο κόσμο γύρω από το επιχειρηματικό πάρκο, όλο και καλό θα κάνει. Οι δρόμοι είναι ανάπτυξη. Οι δρόμοι είναι η εξυπηρέτηση μεγάλη και ειδικά οι άσφαλτος. Μακάρι να μπορούσαν να γίνονται. Τα γίνονται, βλέπουμε και τα βλέπουμε καθημερινά ότι το δημαρχείο, ο δήμαρχος το προσπαθεί και βλέπουμε γύρω από εμάς, από την επιχείρηση, ότι έχει άσφαλτο και συνεχίζει. Αλλά είναι πάντα ωφέλιμη η άσφαλτο, οι δρόμοι γενικά, δηλαδή. Στη γρακτοβημηχανία Καράλης απασχολούνται 170 άτομα σε όλους τους χώρους παραγωγής. είναι από την παραλαβή γάλακτος, το χημείο, το χώρο παραγωγής, το χώρο ορύμαντσης και συκευασίας. Το γάλα όταν εισέρχεται στην γαλακτοβημηχανία με τα ιδιόκτητα βητεία, ελέγχεται στο χημείο της εταιρείας και αφού είναι κατάλληλο περνάει στις επόμενες φάσεις παραγωγής που είναι η παστερίωση και η παραγωγή των τυριών. Μετά την παραγωγή πάμε στην ορύμαντιση των τυριών που είναι δίμηνη για τη φέτα και τριών μηνών για τα σκληρά τυριά. Αφού οριμάσουν τα τυριά μας, συσκευάζονται και είναι έτοιμα για την πόλησή τους. Τα τυριά μας είναι τα σκληρά τυριά που είναι η κεφαλογραβιέρα, το κεφαλοτύρι και το πεκορίνο. Μάλιστα, είναι και το νέο, το κασκαβάλ πίνδου που το αναβιώνει η εταιρεία Καράλις σε συνεργασία με την περιφέρεια Υπείρου. Είναι ένα τυρί το οποίο οι προγόνιοι μας το παρίγαγαν μέχρι τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο μετά χάθηκε. Και τώρα προσπαθούμε με την περιφέρεια να το αναβιώσουμε γιατί αποτελεί ιστορία της ελληνικής τυροκομίας και μάλιστα της περιοχής μας. Στα λευκά τυριά έχουμε τη Φέτα, τη Φέτα Βαρελίσα, το γίδινο τυρί και το βιολογικό τυρί, το οποίο παράγεται από 100% βιολογικό πρόβειο γάλα. Τα τυριά μας εξάγονται σε πολλές χώρες για πάρα πολλά χρόνια και σε όποιο Οι διαγωνισμοί παίρνουν μέρος, κατακτούν τις πρώτες θέσεις και αυτό μας ικανοποιεί πάρα πολύ. σημαίνει ότι κάτι καλό κάνουμε και προσπαθούμε να κρατήσουμε τα ήθη και τις παραδόσεις της ελληνικής τυροκομείας. Επόμενος στόχος της εταιρείας Καράλης είναι η ίδρυση νέας μονάδας παραγωγής φέτας σε διπλανό οικόπεδο και νέα γραφεία που θα μπορούν άνετα να εξυπηρετούν τους συνεργάτες της εταιρείας μας. Η επένδυση αυτή έχει υποβληθεί στο Υπουργείο Γεωργίας, είναι ύψους 7,5 εκατομμυρίων ευρώ και πιστεύουμε τον επόμενο χρόνο θα την υλοποιήσουμε. Θα αφορά την ασφάλεια και υγιεινή των προϊόντων μας σύμφωνα με τις νομοθεσίες των χωρών που εξάγουμε. Ακόμη και το πιο απλό που είναι οι άσφαλτος στους δρόμους που πηγαίνουν οι κτινοτρόφοι μας για να πάνε στη δουλειά τους ή πηγαίνει το βιτίο της εταιρείας για να παραλάβει το γάλα, μπορεί να φαίνεται απλό αλλά είναι σοβαρό. Να πάει το ρεύμα, να πάει το νερό, να πάει ο δρόμος ή άσφαλτος στο σταύλο, είναι σοβαρό για μας τις επιχειρήσεις. Είμαστε μέρος της κοινωνίας της Άρτας, έχουμε τον Δημαρχείο δίπλα μας, έχουμε τον Δήμαρχο μαζί μας και πηγαίνουμε μαζί και σε εκθέσεις και σε διάφορα φεστιβάλι που γίνονται στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.